Orijinalini görmek için tıklayınız : 21 Mart NEVRUZU SULTAN kutlamalari....

leyla can
18.03.2006, 20:23
Sultan Nevruz
Ali Yaman
Türkiye’de pek çok konu olduğu gibi Nevruz konusu da bir polemik konusu olarak yıllardır sürer gider. Oysa tarafgirlik bırakılıp herkes kendince nasıl inanıyorsa o şekilde inanmayı sürdürse ve doğrusu budur diye kimseye akıl vermeye kalkmasa ne kadar güzel olacak.
Nevruz’u başka topluluklar ne için kutlarlar bu bizi ilgilendirmiyor. Nevruz’un kökenini nasıl istiyorlarsa öyle kabul etsinler, buna da saygı duyuyoruz. Bir olayın kökeninin farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesi varsın olsun. Yeter ki bir görüş diğerini yok saymaya, küçümsemeye kalkmasın.
Nevruz’u biz ne için kutluyoruz. Dilerseniz birkaç cümleyle bu konuya açıklık getireyim. Bizim köyümüz Erzincan, Kemaliye ilçesine bağlı Ocak Köyü’dür. Bu köy bir Türk köyüdür ve 12 hane de Dedesoylu aile bulunmaktadır. Karaca Ahmet’in oğlu olan Hıdır Abdal’ın türbesi de Ocak Köyü’ndedir. Eskilerden aktarılanlara göre Sultan Nevruz her yıl 21 Mart’ta kutlanır. 21 Mart günü akşamı bir Cem yapılır. Bu ceme de “Sultan Nevruz Cemi” adı verilir. Sultan Nevruz olarak adlandırılan bu günde sözlü geleneğe göre bir çok olay olmuştur.
Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

Tanrı’nın dünyayı yarattığı gün.
Hz. Ali’nin doğduğu gün.
Hz. Muhammed’in yerine Hz. Ali’yi Gadir-hum’da atadığı gün.
Bahar’ın başladığı gün. İşte değerli dostlar Sultan Nevruz’a ilişkin sözlü geleneğin sunduğu veriler böyle.
Sultan Nevruz’da kutlama yapılmayan, Cem yapılmayan Alevi köyleri de bulunmaktadır. Sultan Nevruz akşamı yapılan Cem sonrası lokma, süt ve şerbet dağıtılır. Yine Nevruzun anısına söylenen deyişler vardır. Bunlardan birisi şu şekildedir:
Gelin ey kardeşler seyran edelim
Ali’nin doğduğu eyyam bu demdir
Bu zevkle münkiri hayran edelim

Çerağlar uyansın, kurulsun Cem’ler
Gülbanklar çekilsin, sürülsün demler
Cümbüşe gelsinler cümle Erenler

Hüsnü Baba eyler candan niyazı
Dem sunsun sakiler, kılsınlar bâz’ı
Okunsun nefesler, çalsınlar sazı
Ali’nin doğduğu eyyam bu demdir....

srdr_ist
19.03.2006, 03:05
valla ben istanbul a geldiğimde öğrendim ne nevruz biliriz nede ne olduğunu abartıyorlar diye düşünüyorum hatta ilk hz ali doğum günü diye öğrendim.

doğruyu söyleyeyimde.

leyla can
19.03.2006, 21:33
valla ben istanbul a geldiğimde öğrendim ne nevruz biliriz nede ne olduğunu abartıyorlar diye düşünüyorum hatta ilk hz ali doğum günü diye öğrendim.

doğruyu söyleyeyimde.

ögrenmenin zamani ve yasi yoktur görüyorsun degilmi can,buda yeni bir bilgi akimi olsun senin icin ...

Dostca kal...

manifesto
19.03.2006, 21:37
Newruz asya milletlerinin 3 bin yıllık geleneği hem güzelliği hem sevgisi
Newruz bizim baharımız birlik ve beraberliğimiz.

manifesto
19.03.2006, 23:16
http://rapidshare.de/files/15927221/Gulen_Hz_Ali_Newruz.wmv.html

Gülen'in newruz ile ilgili görüşleri video şeklinde

Hüseyin69
19.03.2006, 23:20
yahu benmi birsey bilmyiorum yoksa sizimi kelimeleri yanli kullaniyorsunuz
biri bana aciklayabilirmi ruz un anlamini roz gün dür iyi biliyorum ama ruz ????

ben yinede 21 mart newroz gününü kutlayan herkese kutlu olsun diyorum
nice new(e)roz(e) lara

Şah-Mat
19.03.2006, 23:50
biri bana aciklayabilirmi ruz un anlamini roz gün dür iyi biliyorum ama ruz ????

nice new(e)roz(e) lara

Merhaba..Canerzincan..,

Sanırım türkçenin kullanılmasıyla ilgili bir durumdan dolayı "newroz" "newruz" olarak değişmiş.Bende senin dediğin şekilde biliyorum.Yani Türkçe dilbilgisi kurallarına göre bir durum söz konusu olabilir.

manifesto
19.03.2006, 23:56
bende esasen nasıl yazıldığını tam bilmiyorum amma Newroz şeklinde sanırım zaten türkçede w de kullanılmaz mühim olan algılanışı olmalı.
Barış ve huzur içinde tüm halkımız tarafından kutlansın.
Zaten meb. de güzel bir çalışma yapmış, milli eğitim müdürlüklerine genelge göndererek newruzun öğrenciler ile birlikte kutlanmasını söylemiş

leyla can
20.03.2006, 02:04

nice new(e)roz(e) lara

cok özür dilerim dikkatsiz davranmisim,uyarin icin tsk ederim canerzincan saglicakla kal..

inancli
20.03.2006, 13:50
Nevruz'u en iyi sekilde kutlayan ulkelerin belki de en basinda Azerbaycan geliyor. Bizde ne yazilisi Nevruz ne de Nevroz'ur. Azerbaycanda Novruz diye gecer. Bahar bayrami olarak kutlanir. Bahar'in gelisini kutlamak icindir.

astokomlu
20.03.2006, 16:52
Alevi-Bektaşi topluluklarda Nevruz, Hz. Ali’nin doğum günüdür, Hz. Ali ile Hz. Fatma’nın evlendikleri gündür, Hz. Muhammed’in veda haccı dönüşü Hz. Ali’yi kendine halife tayin ettiği gün olması özelliğini de taşımaktadır. Bu günün sabahı mürşidin okuduğu duadan sonra süt içilir, Nevruziye adı verilen şiirler, nefesler ve Hz. Ali’nin Mevlidi okunur. Nevruzda önceden hazırlanmış olan çöreklerle mezarlık ziyaretine gidilir, ölüler ziyaret edildikten sonra orada lokmalar yenilir.

Doğu Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır. Bu gece canlı cansız bütün varlıkların Tanrı’ya secde ettiğine inanılır. O gün herkesin bir yıllık kısmeti ve geleceği belirlenir. Herkes güzel ve yeni elbiseler giyerek yeni yıla hazırlanır. Evlerde yemekler yapılır, karşılıklı ziyaretlerde bulunulur.

Mart ayı içerisinde Anadolu’nun bazı yörelerinde görülen bir diğer gelenek de “kara Çarşamba” geleneğidir. Mart ayının ilk çarşambası olan bu günde çeşitli törenler yapılır, çeşitli yiyecekler hazırlanarak birlikte yenir. Gençler bir dilek tutarak komşuların kapısını dinlerler.

şavolanlı
21.03.2006, 19:49
tüm türk halkının nevruz bayramını kutlar bu bayramın tüm türkiye ve alevi canlara saglık ve esenlikler getirmesini dilerim.

gulbas44
21.03.2006, 21:35
nevruz esasında HZ ALİ nin doğum günüdür bence biz aleviler olarak onu kutlamalıyız

leyla can
21.03.2006, 21:40
herkesin nevruzu sultan gününü candan kutlarim.....