Orijinalini görmek için tıklayınız : canakkale zaferi ve din faktörü

akinocakli
19.03.2006, 14:17
bence canakkale zaferinde din büyük rol oynamıştır yorumlarınızı bekliyorum ...saygılarımla

Serkan_Devrim
19.03.2006, 14:28
bence canakkale zaferinde din büyük rol oynamıştır yorumlarınızı bekliyorum ...saygılarımlakonuyu açmış ama ankete katılmamışsınız. ben katılıp sizi kurtarayım dedim. :yamukgul:

bence din önemli bir etkjen olmamıştır.

akinocakli
19.03.2006, 14:39
sn ali ekber anketi hazırladığım için doğru bulmadım katılmayı ..........benim kurtarılmaya iğtiyacım yokkkkkkkkkk saygılar

Serkan_Devrim
19.03.2006, 14:40
sn ali ekber anketi hazırladığım için doğru bulmadım katılmayı ..........benim kurtarılmaya iğtiyacım yokkkkkkkkkk saygılartam tersine anketi hazırlayan olarak ilk oyu kullanmanız gerekli. :yamukgul: neyse önemli değil. :yamukgul: hiç olmazsa kendi düşüncenizi biraz ayrıntılı yazın. :yamukgul:
saygılar

Şoreş
19.03.2006, 14:41
Tabikide hayır ;)

akinocakli
19.03.2006, 14:53
soreş aliekber.........size katılmak mümkün deyil neden silah yok mühümmat yok karşınızda devasa bir müttefik ordusu kendi ordunuzu nasıl motife edceksiniz tabiki dini duyguları harekete geçirerek bizim inancımızda ŞEHİT kavramı var bundan haberiniz varmı bilmem askerlerimiz ölmeye deyil ŞEHİT olmaya diye yola çıkıyor bilginiz olsun................

manifesto
19.03.2006, 14:54
Bombasırtı olayı (14 Mayıs 1915) çok önemli ve Dünya savaş tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir olaydır. Karşılıklı siperler arası 8 metre, yani ölüm kesin. Birinci siperdekilerin hepsi kurtulmamacasına düşüyor. İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerlerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğuk kanlılıkla biliyormusunuz? Bomba, şarapnel, kurşun yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir cekinme bile göstermiyor. Sarsılma yok. Okuma bilenler Kur' an-ı Kerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenlerse Kelime-i şahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar. Sıcak cehennem gibi kaynıyor. İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebriğe değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale savaşlarını kazandıran bu yüksek ruhtur M.Kemal Atatürk.

ufuk44
19.03.2006, 14:57
sevigili kardeşim

çanakkale savaşında kesinlikle din faktörü rol oynamamıştır.

orada tek önemli rol oynayan unsur.

vatan sevgisidir.

bunun kimse aksini söyleyemez.

çanakkale savaşına baktığımızda laz,çerkez,alevi,sünni,türk,kürt ve herkesin bu vatanı çok sevmesinden kaynaklanan bir dayanışma vardır.

saygılarımla.

barabar
19.03.2006, 14:57
alakası bile yok...geçen cuma(17.03.2006) bizim arkadaşlar camiye gitmiş hoca camide vaaz verirken çanakkale savaşı le ilgili vaaz vermiş ve çanakkale savaşının türkler imamın gücüyle kazandı diye bizimkilerde gelmiş okula konuşuyolar bize Allah yardım etti falan diye.bende dedim siz neyi tartışıyosunuz dediler çanakkle savaşı imamnın gücüyle yendik onu.. bende dedim saçmalamayın o savaşı gücümüzle zekamızla kazandk hepsi bir ağızdan olum çarpılacan hoca söledi camii de sen mi? iyi bilecen hoca mı?? yani resmen akılları yıkanmış bir şekilde okula geliyolar deseler camiye gelmeyenleri öldürün yemin ediyorum hepsi öldürü bizi...

manifesto
19.03.2006, 15:00
? Atatürkün sözlerini hafife alıyorsunuz savaşı yaşayan onlar siz sadece okumakla meşgulsünüz barış can hoca söyledi akılları yıkanmış falan bunlar çocuk diyalogları, yoksa korkunç ve musallah ingilizin donanmasına karşı cephede barutu dahi bitmiş olan mehmetçiğe ölüm ölmeyi emretmek heralde kurtuluşa giden yoldur.
Ölmek ise zannettiğiniz kadar kolay birşey değildir bunun tekniği yada zekası olmaz.

barabar
19.03.2006, 15:05
? barış can hoca söyledi akılları yıkanmış falan bunlar çocuk diyalogları

arkadaşım gelecek senin elinde değil bunu duyanların elinde sizler zaten çocuk diye diye arkaya atıyosunuz sonrada hepsi militan olup çıkıyor okulda göresen kendileri yaratmış sanki dünyayı...herkese laf atarlar cuma gelince hadi namaza

manifesto
19.03.2006, 15:09
arkadaşım gelecek senin elinde değil bunu duyanların elinde sizler zaten çocuk diye diye arkaya atıyosunuz sonrada hepsi militan olup çıkıyor okulda göresen kendileri yaratmış sanki dünyayı...herkese laf atarlar cuma gelince hadi namaza

Barış can militan olmak farklı birşey, bizim kimseyi arkaya attığımız falan yok, aksine gençler Türkiyenin geleceğidir isteriz ki vatan ve millet sevgisi ile büyüsünler. çanakkalede üstünde onlarca yaması olan 17 18 yaşında delikanlılar toprağa karışırken onlardaki üstün ruh ve fazilet bize birşey öğretti. Vatan bu evlatları oldukça elbette geçit verez.
Geçilemeyen çanakkale değildir, geçilemeyen mehmetçiğin iman dolu sinesidir.

akinocakli
19.03.2006, 15:15
ATATÜRK çülük bumu işinize geldiği zaman ATATÜRK ün sözlerini istediğiniz biçimde kullanıyorsunuz işini gelmediği zaman dikkate bile almıyorsunuz manifestonun yazdığı BOMBA SIRTI 14 mayıs1915 adlı yazıyı okuyun MANİFESTO teşekkürler

ufuk44
19.03.2006, 15:21
ATATÜRK çülük bumu işinize geldiği zaman ATATÜRK ün sözlerini istediğiniz biçimde kullanıyorsunuz işini gelmediği zaman dikkate bile almıyorsunuz manifestonun yazdığı BOMBA SIRTI 14 mayıs1915 adlı yazıyı okuyun MANİFESTO teşekkürler

ya güzel kardeşim orada ulu önder M.K.ATATÜRK savaş sırasındaki bir kısım askeri gözlemleri sonucu anlatmış.

pekii bende sana bir soru soracam.

alevilerde öylemi davranmış.

yapmayın ya.

ulu önder M.K.ATATÜRK bir kitabından bir yeri cımbızlayarak alıyorsunuz.

sonra bunu açıklayın hadi diyorsunuz.

sanki açık bulmuşlar gibi.

o anıları bir bütün olarak okuyun,arasından bir kaç yeri değil hepsini.

ondan sonra merak ettiklerinizi ya da düşüncelerinizi söyleyin.

saygılarımla.

akinocakli
19.03.2006, 15:33
ufuk44 canaklale zaferinde ayrım yok alevi sunni diye tek bir amaç var oda canakkaleyi geçmelerine izin vermemek canakkale geçilse idi ufuk 44 şimdi asil bir ingiliz olurdun veşimdi usa ile birlikte ırakta ıraklıları bombalardın bunu unutma .........

ufuk44
19.03.2006, 15:38
ufuk44 canaklale zaferinde ayrım yok alevi sunni diye tek bir amaç var oda canakkaleyi geçmelerine izin vermemek canakkale geçilse idi ufuk 44 şimdi asil bir ingiliz olurdun veşimdi usa ile birlikte ırakta ıraklıları bombalardın bunu unutma .........

eee ben ne dedim.

ya beni yazılarımı okusana

sen yukarıdaki bir yazında bu düşüncenle çelişerek manifeatoya destek veriyon.

ben atatürkçü fikirle büyütülmüş bir insanım.

ben bunları hayatta unutmam.

Serkan_Devrim
19.03.2006, 15:38
ufuk44 canaklale zaferinde ayrım yok alevi sunni diye tek bir amaç var oda canakkaleyi geçmelerine izin vermemek canakkale geçilse idi ufuk 44 şimdi asil bir ingiliz olurdun veşimdi usa ile birlikte ırakta ıraklıları bombalardın bunu unutma .........kuşkusuz ki Çanakkale zaferi büyük bir zaferdir. ancak zannedildiği gibi bu zafer çok olumlu sonuçlar vermemiştir. sonuç olarak savaş yine de kaybedildi ve Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş savaşını başlatmak zorunda kaldı. çanakkale zaferi ile İngilizler Çarlık Rusyasına yardım götüremedi ve çarlık rusyası yıkılarak savaştan çekilmek zorunda kaldı. Osmanlıyı da savaştan devre dışı bırakma işi de yattı. böylece itilaf devletleri 2 yıl sonunda 1. dünya savaşını kazanacakken, savaşın 2 yıl daha sürmesini sağladı Çanakkale zaferi.

manifesto
19.03.2006, 15:45
ncak zannedildiği gibi bu zafer çok olumlu sonuçlar vermemiştir.
ali_ekber hocam böyle bir yorum nasıl olabilir, çanakkale balkan harbinde öz güvenini kaybetmiş bir milleti tekrar millet olarak bir araya getirmeye ve kendi öz güvenini kazanmasıyla akabinde kurtuluş mücadelesi için manevi bir enerji kazandırmıştır.
Dünya tarihinin en büyük 2. çıkarması ile ve io zaman denizlere hakim ingilizin ve fransızın donanmalarına karşı TEK başına bir mücadele sergilemiştir. Bu milletin moral ve motivasyonunu artırmış ve akabinde kurtuluğa kadar giden bir diyalektiğe dönüşmüştür onun içindir çanakkale savaşı bugünlere gelinen yoldaki en önemli kaldırım taşı olmuştur.

Ama bazı kesimler nedense Milletin çanakkale savaşına bu denli ilgi göstermesini anlayamamış ve çok anlamsız ve kasıtlı yorumlar yapmıştır. Çanakkale siperleri hala olduğu gibi duruyor gençlerimize millet ve vatan sevgisi aşılamak ve o ecdadın yaptığı fedakarlığı anlatabilmek için canlı bir müzedir. Tavsiye ederim gidip görmemiş arkadaş var ise bir ziyaret edebilir.

Serkan_Devrim
19.03.2006, 15:52
ncak zannedildiği gibi bu zafer çok olumlu sonuçlar vermemiştir.
ali_ekber hocam böyle bir yorum nasıl olabilir, çanakkale balkan harbinde öz güvenini kaybetmiş bir milleti tekrar millet olarak bir araya getirmeye ve kendi öz güvenini kazanmasıyla akabinde kurtuluş mücadelesi için manevi bir enerji kazandırmıştır.
Dünya tarihinin en büyük 2. çıkarması ile ve io zaman denizlere hakim ingilizin ve fransızın donanmalarına karşı TEK başına bir mücadele sergilemiştir. Bu milletin moral ve motivasyonunu artırmış ve akabinde kurtuluğa kadar giden bir diyalektiğe dönüşmüştür onun içindir çanakkale savaşı bugünlere gelinen yoldaki en önemli kaldırım taşı olmuştur.

Ama bazı kesimler nedense Milletin çanakkale savaşına bu denli ilgi göstermesini anlayamamış ve çok anlamsız ve kasıtlı yorumlar yapmıştır. Çanakkale siperleri hala olduğu gibi duruyor gençlerimize millet ve vatan sevgisi aşılamak ve o ecdadın yaptığı fedakarlığı anlatabilmek için canlı bir müzedir. Tavsiye ederim gidip görmemiş arkadaş var ise bir ziyaret edebilir.manifesto zafer gerçekten büyüktü ve bu milletin moroli açısından iyiydi ama statejik olarak olumlu sonuçlar vermedi. savaş boşu boşuna 2 yıl uzadı ve ölümler arttı. ancak bu demek değildir ki zafer önemsiz. ben zaferin önemini düşürmüyorum. sadece konuya değişik bir bakış açısı getirdim ki gerçektende zafer ittifak devletlerinin mağlubiyetini sadece erteledi. hatta Bulgaristan bile bu zafere aldanarak ittifak devletlerinin yanında savaşa girdi.

manifesto
19.03.2006, 16:00
Evet, savaşın neticesine tesir eden bir sonuç çıkmamıştır çanakkeleden zira rusyada bolşevik ihtilali olmuş savaş dışı kalmış ve Almanyada mağlubiyetini ilan etmiştir yani savaş sadece çanakkalede yaşanmamıştır amma eğer düşman donanmasının ve askerlerinin çanakkaleyi geçmiş olduğu varsayımı ile hareket edersek durum ne olurdu. İstanbulu büyük bir faciadan ne kurtarabilirdi? Yani sonuçta istanbul işgal edilmişti ama bu bir yıkım yada katliama dönüşmemişti, keşke çanakkale zaferi 1. cihan harbinin neticesini değiştiren bir olay olsaydı ama masaya en azından boynumuz bükük olarak oturmadık onlara iyi bir ders vererek hadlerini bildirerek.

Oli
19.03.2006, 16:00
bana göre "nabza göre şerbet" veya bazılarımızca dendiği gibi "yemleme" kurtuluş savaşı ve çanakkalede bütünüyle uygulanmıştır.

Serkan_Devrim
19.03.2006, 16:03
Evet, savaşın neticesine tesir eden bir sonuç çıkmamıştır çanakkeleden zira rusyada bolşevik ihtilali olmuş savaş dışı kalmış ve Almanyada mağlubiyetini ilan etmiştir yani savaş sadece çanakkalede yaşanmamıştır amma eğer düşman donanmasının ve askerlerinin çanakkaleyi geçmiş olduğu varsayımı ile hareket edersek durum ne olurdu. İstanbulu büyük bir faciadan ne kurtarabilirdi? Yani sonuçta istanbul işgal edilmişti ama bu bir yıkım yada katliama dönüşmemişti, keşke çanakkale zaferi 1. cihan harbinin neticesini değiştiren bir olay olsaydı ama masaya en azından boynumuz bükük olarak oturmadık onlara iyi bir ders vererek hadlerini bildirerek.haklısın. bende burayı anlatmaya çalışıyorum. zaferin yararları elbet olmuştur. amma olumsuz yönleride oldu. bizim açımızdan olmasa bile.
bana göre "nabza göre şerbet" veya bazılarımızca dendiği gibi "yemleme" kurtuluş savaşı ve çanakkalede bütünüyle uygulanmıştır.pek bişey anlamadım. biraz açarsan tertip.:yamukgul:

alyeşil
19.03.2006, 16:29
Dinin rol oynadığı konusunda haklısınız ancak daha önemli bir duygu vardı Türk milletini ayakta tutan oda vatanseverlik. Aksi taktirde hilafetin ev sahipleri istanbulda vatanı o kadar da kolay satamazdı!

halitseyfi
19.03.2006, 16:44
bu ankette keşke inanç kavramını kullansaydınız,sanırım daha iyi olurdu.
din diyince aklıma islamiyet geldi. eğer çanakkalenin kazanılmasında geçerli etken müslümanlık olsaydı diğer hiç bir savaşı kaybetmemek lazımdı.
inanç ise farklı anlam kazanıyor; kazanmaya inanmak, komutanına inanmak, özgürlüğe inanmak,vs vs bilmem canlar ne der?

akinocakli
19.03.2006, 16:46
ADIM ADIM ÇANAKKALE SAVAŞLARI...

Türkiye'nin geleceğini etkileyen Çanakkale Savaşları'nda elde edilen zafer, Türk Tarihinin yanı sıra Dünya Tarihi'nde de önemli bir yere sahip oldu.
Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla, küresel anlamda; hem siyasal hem de toplumsal bakımdan büyük değişikliklerin yaşanmasına yol açan olaylar şöyle gelişti:

• 28 Haziran 1914. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun varisi arşidük François Ferdinand ve eşi, Sırp öğrenci Gavrilo Princip tarafından Saraybosna'da öldürüldü.
• 28 Temmuz 1914. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Sırbistan'a savaş ilan etti.
• 31 Temmuz 1914. Rusya ve Fransa'da seferberlik ilan edildi.
• 2 Ağustos 1914. Osmanlı Devleti de topraklarında genel seferberlik ve sıkıyönetim ilan etti. Osmanlı-Alman ittifakı imzalandı. İttifak uyarınca iki devlet, Avusturya-Sırbistan arasındaki anlaşmazlıkta tarafsızlık gösterecekti.
• 3, 4, 5 Ağustos 1914. Enver Paşa, Başkomutan Vekili oldu ve İngiliz filosunun izlediği Goeben (Yavuz) ve Breslau (Midilli) adlı Alman savaş gemilerinin Osmanlı karasularına gelmesine karar verildi.
• 10, 11 Ağustos 1914. İki gemi (Goeben ve Breslau), Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Marmara'ya girdi.
• 12 Eylül 1914. Çanakkale Boğazı girişine mayın döşendi.
• 27 Eylül 1914. Çanakkale Boğazı tamamen kapatıldı.
• 2 Kasım 1914. İngiltere, Fransa, Rusya, Belçika, Sırbistan, Japonya, Karadağ, Osmanlı İmparatorluğu ile siyasi ilişkilerini kestiklerini açıkladı.
• 29, 30 Ekim 1914. Alman Amiral Souchon komutasındaki Yavuz ve Midilli, gece Karadeniz'e çıktı ve Odessa ile Sivastopol limanlarını bombaladı.
• 3 Kasım 1914. Çanakkale Boğazı giriş tahkimatı, 6 düşman zırhlısı tarafından bombalandı.
• 7 Kasım 1914. Osmanlı İmparatorluğu, İtilaf Devletleri'ne karşı savaş ilan etti.
• 29 Kasım 1914. Mesudiye Zırhlısı, İngiliz denizaltısı (B-11) tarafından Çanakkale Boğazı'nda batırıldı.
• 11 Ocak 1915. Amiral Carden, İngiltere Deniz Bakanlığı'na, Çanakkale Boğazı'na taarruz için hazırlattığı planı sundu.
• 20 Ocak 1915. Mustafa Kemal, Tekirdağ'da 19 Fırka Komutanlığı'na atandı ve 2 Şubat'ta tümeni kurmaya başladı.
• 19 Şubat 1915. İtilaf Devletleri Donanması (12'si İngiliz, 4'ü Fransız olmak üzere 16 muharebe gemisi, 6 muhrip, 14 mayın tarama ve 1 uçak gemisinden oluşuyordu.), Çanakkale Boğazı giriş tabyalarına taarruzu ile İtilaf Devletleri donanmasının Çanakkale Boğazı'na ikinci büyük saldırısı başlatıldı.
• 25 Şubat 1915. Mustafa Kemal'in kuruluşunu tamamladığı 19. Tümen, Gelibolu Yarımadası'nın doğu kıyısındaki Maydos'ta (Eceabat) görevlendirildi.
• 25 Şubat 1915. İtilaf Devletleri donanması, Boğaz girişi tabyalarındaki topları tahrip ederek, Boğaz'a girmeye başladı.
• 26 Şubat 1915. Değirmenburnu-Çanakkale Feneri arasında 10. Mayın Hattı oluşturuldu. Seddülbahir ve Kumkale'ye çıkarma başlatıldı.
• 2 Mart 1915. General Liman Von Sanders, Çanakkale'deki Osmanlı Kara Kuvvetleri Başkomutanlığı'na atandı.
• 4 Mart 1915. 3. Avustralya Tugayı, Mondros'ta limana girdi.
• 5, 6 Mart 1915. Çamkoyu batısından, HMS Queen Elizabeth gemisinden, Merkez Tahkimatı'nı aşırma biçiminde bombardıman başlatıldı.
• 17 Mart 1915. Amiral J. de Robeck, İtilaf Devletleri Donanması Komutanlığı görevine başladı.
• 17, 18 Mart 1915. Nusret Mayın Gemisi, gece elde kalan son 26 mayınını, Boğaz girişindeki Karanlık Koy'a döşedi.
• 18 Mart 1915. ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ: İtilaf Devletleri donanması, yaklaşık 30 savaş gemisiyle en geniş kapsamlı saldırıyı başlattı. Çanakkale Boğazı tahkimatı 7 saat süreyle ateş altında tutuldu. Nusret Mayın Gemisinin gizlice döşediği mayınlar ve kıyı topçularının etkili ateşi altında, kuvvetinin üçte birini kaybederek geri çekildi. Altı büyük gemiden Bouvet, Irresistible ve Ocean zırhlıları batırıldı, üçü de kullanılmaz hale getirildi.
• 24 Mart 1915. General Liman Von Sanders, 5. Ordu Komutanlığı'na getirildi. Bu ordunun ihtiyatı, komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal olan 19. Fırka tarafından oluşturulacaktı.
• 25 Nisan 1915. ARIBURNU ZAFERİ: İtilaf Devletleri, geniş kapsamlı ilk çıkarmayı başlattılar. Gelibolu ve Çanakkale yarımadalarının Arıburnu, Seddülbahir ve Kumkale gibi yerlerine yapılan çıkarma, 308 savaş ve nakliye gemisi ile gerçekleştirildi. Orda komutanı, Saros'ta olduğundan, Mustafa Kemal, emir beklemeksizin birliklerini harekete geçirdi ve Arıburnu'na çıkıp yarımadanın en kritik tepesi olan Kocaçimen'de ilerleyen İngiliz birliklerini durdurdu ve kıyıya kadar sürdü. İngiliz birlikleri, donanmalarının ateşi sonucu denize dökülmekten kurtuldular ve Arıburnu Zaferi kazanıldı.
• 27 Nisan 1915. İngiliz denizaltı gemileri, Marmara'da Barbaros zırhlısını batırdılar.
• 2 Mayıs 1915. 3. Kolordu Komutanı Esat (Bilkat) Paşa, Arıburnu cephesine gelerek, Mustafa Kemal ile görüştü.
• 10 Mayıs 1915. Mustafa Kemal'in çarpışmaları yönettiği yere ''Kemalyeri'' adı verildi.
• 14 Mayıs 1915. İngiltere Bahriye 1. Lordu Winston Churchill ve Amiral John Arbuthont Fisher, görevlerinden istifa ettiler.
• 1 Haziran 1915. Atatürk albaylığa yükseltildi.
• 6, 7 Ağustos 1915. İngilizler, Gelibolu'ya yeni kuvvetler çıkardılar.
• 8 Ağustos 1915. Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirildi.
• 9 Ağustos 1915. Mustafa Kemal'in komutasında 1. Anafartalar Savaşı kazanıldı.
• 9 Ağustos 1915. İtilaf Güçleri, Seddülbahir'i boşalttılar.
• 10 Ağustos 1915. Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal öncülüğünde geniş kapsamlı Conkbayırı taarruzu başlatıldı.
• 21, 22 Ağustos 1915. 2. Anafartalar Savaşı kazanıldı.
• 17 Ekim 1915. Çanakkale bölgesinde General Hamilton, komutayı General Birdwood'a devrederek cepheden ayrıldı.
• 19, 20 Aralık 1915. İtilaf Güçleri, işgal ettikleri siperleri boşaltarak gece Anafartalar, Arıburnu bölgesinden gizlice çekildiler.
• 9 Ocak 1916. 5. Ordu Komutanı Mareşal Liman Von Sanders, Başkomutanlık Vekaleti'ne şu telgrafı çekti: ''Tanrı'ya şükür Gelibolu Yarımadası tamamen düşmandan temizlenmiştir. Diğer ayrıntılar ayrıca sunulacaktır.''
• 17 Ocak 1916. Mustafa Kemal'e Çanakkale Savaşı'ndaki üstün başarılarından dolayı ''Muharebe Altın Liyakat Madalyası'' verildi.

Çanakkale Savaşları'nda 253 bin Türk subay, er ve erbaş şehit oldu.

Serkan_Devrim
19.03.2006, 16:52
Çanakkale Savaşları'nda 253 bin Türk subay, er ve erbaş şehit oldu.bilgiler için teşekkürler. kaynak ta gösterirseniz daha iyi olur. yalnız ben şehit olanların sayısını 500 bin civarında diye biliyorum.

aksakal
19.03.2006, 18:14
Çanakkalede tek faktör dindi. kim ne derse desin gerçek bu

Oli
19.03.2006, 18:16
"yeşil elma":sas ittifakı gibi oldu lamekan ve ben dinci tarafta olduk. :yamukgul:

Dogan24
19.03.2006, 18:51
inanmakla kazalınan bir savaştır.. dinin etkisi olmamıştır......

aksakal
19.03.2006, 22:41
DOGAN24
Atatürk ölmeyi emrediyorum derken ölceğini bilen bir insanın kazanımı çok (cennet) değilse o emri asla dinlemez. Bu da gösterirki çanakkalede tek faktör dindir.

alyeşil
19.03.2006, 22:52
Ceset tufanı

İngiltere, Kasım 1914’ten 9 Ocak 1916’ya kadar Çanakkale önlerine 50 bini aşkın Avustralyalı, 10 bini Yeni Zelandalı olmak üzere toplam 410 bin asker getirdi. Fransızlar 10 bini Senegalli olmak üzere 79 bin, biz ise istilacılara karşı ondört ay içinde toplam 700 bin askerle karşı koyduk. Yani 1 milyon 200 bin insan Gelibolu yarımadasında ölümüne, göğüs göğüse çarpıştı ve neticesinde istilacılar 213 bin 980 kişi kaybederken bizim şehit sayımız Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı’nın resmi kayıtlara dayanarak tesbit ettiği rakama göre 213 bin 882 oldu. (http://www.zaman.com.tr/canakkale/)

ikizceli
19.03.2006, 22:56
sevgili aksakal.
kurtuluş savaşına hilafet ordusu değil diye 30 bin askerin katılmadığını biliyor musun? ismet paşanın cepeden kaçanı vurun emrini verdiğini de biliyor musun?
unutma ki kurtuluş savaşıda türk ordusunun ezici bir galibiyetiyle sonlandı.
türk toplumu tarihin hiç bir döneminde ümmetçi olmamıştır. sadece ümmetçi olduğunu düşünen bir kesim vardır. eğer ümetçilikle savaş kazanılsaydı 5 milyonluk bir israilin üstesinden 1.5 milyarlık bir islam toplumu gelirdi.
demek sayının azlığı değil kalitesi önemliymiş türk askeri çanakkalede ve istiklal savaşında vatanını savunan yürekli askerler olduğunu tüm dünyaya gösterdi.
saygılarımla..

ysmn-24-
19.03.2006, 23:03
bgn haberlerde izledm sözde 4 bin ingiliz askeri evliyalarca bi sis bulutuyla yok olmuşşş böle bi rivayet haberlere yansıooo!! Allah askına size mantıklı geliormu bu tür söylemlerrrr!!! dinin bi faydası olsaa karsı tarafada olurduu onlarında Allahı var!!!! neticede onlarda sehit oluooo ülkeleri için!!!!!!!

ikizceli
19.03.2006, 23:05
çok doğru konuştun ysmn.24....

manifesto
19.03.2006, 23:08
bgn haberlerde izledm sözde 4 bin ingiliz askeri evliyalarca bi sis bulutuyla yok olmuşşş böle bi rivayet haberlere yansıooo!! Allah askına size mantıklı geliormu bu tür söylemlerrrr!!! dinin bi faydası olsaa karsı tarafada olurduu onlarında Allahı var!!!! neticede onlarda sehit oluooo ülkeleri için!!!!!!!

? İngiliz askeri ile Türk askerini manevi olarak kıyaslamak bile talihsizlik, eğer Atatürk'ün emrini iyice anlamış olsaydınız inançların ve metafizik öğelerin ne kadar ön planda olduğunu anlardınız." Ben size şavaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözü bir insanın aklının alacağı bir sözmüdür.
Elbette Allah herzaman inananlarla beraberdir
Tıpkı bedirde olduğu gibi onun içindir ki Merhum Mehmet Akif " ancak bedrin aslanları kukadar kahraman olabilirdi" sözünü söylemiştir.
Bedirde de maddeperet bir bakış olsaydı kendinden 3 kat daha büyük kendinden daha fazla silaha sahip bir orduya karşı savaşmak aklın alacağı bir iş değildir. Onun için Zülfikarı taşımak kolay değildir, Zülfikar için Ali olmak derek Ali olmak için iman dolu bir sine olmak gerek

alyeşil
19.03.2006, 23:20

? İngiliz askeri ile Türk askerini manevi olarak kıyaslamak bile talihsizlik, eğer Atatürk'ün emrini iyice anlamış olsaydınız inançların ve metafizik öğelerin ne kadar ön planda olduğunu anlardınız." Ben size şavaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözü bir insanın aklının alacağı bir sözmüdür.
Elbette Allah herzaman inananlarla beraberdir
Tıpkı bedirde olduğu gibi onun içindir ki Merhum Mehmet Akif " ancak bedrin aslanları kukadar kahraman olabilirdi" sözünü söylemiştir.
Bedirde de maddeperet bir bakış olsaydı kendinden 3 kat daha büyük kendinden daha fazla silaha sahip bir orduya karşı savaşmak aklın alacağı bir iş değildir. Onun için Zülfikarı taşımak kolay değildir, Zülfikar için Ali olmak derek Ali olmak için iman dolu bir sine olmak gerek

Konuyu açanın iman ve inanç derecesinden deil sadece uydurulan rivayetlerden bahsettiğini düşünüyorum.inanç olgusunda tabiki dediğin gibidir zaten evinde haksızlığa uğrayan biziz. onlarsa ne için geldiğinin bile farkında olmayan çoğu toplama asker

astokomlu
20.03.2006, 00:16
bence bu zaferde din değil,akıl ve cesaret başarılı olmuştur...bu zaferin dine dayandırılması tamamen halkın maneviyatını istismar etmek içindir..televizyonda bu savaşla ilgili dini animasyon filmleri yayınlanıyo ve savaşın tam ortasında ak sakallı biri askerlere yol gösteriyo...fazla abartılmış bir durum bence...

saygılar.......

hacking
20.03.2006, 01:55
bence din fazla bi rol oynamamıştır dua etmekle savaşmak arasında dünya kadar fark vardı .....başarı nedeni birlik beraberlik ve güven olmuştur.Bu unsurlarıda ATATÜRK çok iyi bir şekilde fark etti... cahil insanların batıl banaz düşüncelerini halk ka unutturdu bu sayede TÜRK Halk ı girdiği savaşları yaşlısı gencin kadını olmak üzere hep beraber kazanarak Büyük bir başarıya imza atmış oldular <<din bunun neresin de ben onu anlamadım>>

nusayri
20.03.2006, 05:27
arkadaşlar,çanakkale savaşında düşen binlerce şehıt ülkenin tüm katmanlarından olup yüksek örenim gormüş eytimli,bazıları osmanlı ordusunda subay ve yedek subay rutbesiyle o zamanın aydınlık ınsanlarıydı,emperyalıst ışgal güçlere karşı,içlerindeki vatan sevgisi ve bağımsızlık hırsı ile mucadele sergileyip kanlarıyla çanakkale zaferini kazandılar.saygiyla anıyorum.

inancli
20.03.2006, 12:52
Canakkale zaferinde Dinin rolunu inkar etmek cok gulunc, cok komik. Savas sirasinda Hristiyan rahipleri sadece oluleri defnetmede ise yararken. Islam Din adamlari savasta direk istirak etmis. Askerleri arasina girerek onlari ruhlandirmis. Oyle zamanlar olmus ki, bu Din adamlari ilk taruza gecenlerden olmus. Orda ben de oyle Din adamlarini gorunce, hos bir heyecanla kursun onune atlardim. Bu savastan yillar sonra bu durum karsisinda Musluman olanlar var. Musluman bir savasta bile kendini bu kadar sevdirmisse, bormal zamanlarda da sevdirebilir. Anket sonuclari cok uzucu bir durum.

aksakal
20.03.2006, 16:00
sevgili ikizceli
her savaşta ve her olayda bu tür olaylar olabilmektedir. Asıl olan ise genele bakmaktır. O günün şartlarında cumhuriyet düşüncesi yoktur. Demokrasiden de bahsedilmesi imkansızdır.

ikizceli
20.03.2006, 21:48
sevgili aksakal.
o dönem insanları osmanlının boyunduruluğu altında yoksul ve bitap düşmüş bir durumdayken tabi ki cumhuriyeti ve demokrasiyi düşünemezler. belkide o dönem türk toplumu için bu savaşda ki başarı osmanlıdan kurtulma sevdasıydı bu sevda türk askerini ateşledi ve savaşı kazandırdı kimbilir.
sadece şunu söyleyeyim eğer cumhuriyet çok fazla zorlukla kurulmamış ve 1000 yıllık osmanlı bu kadar kolay çökmüşse bu çöküşün altında o dönem halkının cumhuriyeti umut olarak görmesi düşüncesi geliyor diyebilirim.
değerli arkadaşım sana tavsiyem cumhuriyetin nimetlerinden yararlanman. yoksa bu ekranda seninle birbirimize hoşgörü mesajları yerine küfürler savururduk.
saygılarımla..

Dogan24
20.03.2006, 22:23
DOGAN24
Atatürk ölmeyi emrediyorum derken ölceğini bilen bir insanın kazanımı çok (cennet) değilse o emri asla dinlemez. Bu da gösterirki çanakkalede tek faktör dindir.evet savaşın (size ölmeyi emrediyorum) derken sizi cennete gönderecen demedi inaç farklı birşeydir bir şeyi yapmadaki inanmak kavramıda başka bir şeydir bunu dinle baglarsan o insanın inaçlarındaki degerlerdir sonuç itibariyle asker savaşıyor ve yeneçegine inanıyor olayı çarpıtma.......

kirshof
21.03.2006, 14:48
Herşeyi madde ile çözelim isterseniz.Size desemki boğaz köprüsünden atlayın.atlarsanız size arabalar yatlar katlar verecem.Size desemki 100 dönmü arazi verecem yalnız bi ihtimal var ölme ihtimalin.bunu göz ardı edecen.Size desemki size dünyayı verecem yalnız bir ihtimal var ölme ihtimalin.Acaba kim kabul eder.peki o zaman nedir peki?

Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak
O benim milletimin yıldızıdır parlayacak
O benimdir o benim milletimindir ancak

Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal
Kahraman ırkıma bir gül ne bu şiddet bu celal
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal
Hakkıdır Hak'ka tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım
Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım
Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım.

Garbın afakını sarımışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhadım var
Ulusun korkma nasıl böyle bir imanı boğar
Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar.

Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın
Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın
Doğacaktır sana vadettiği günler Hak'kın
Kimbilir belki yarın belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri toprak diyere geçme tanı
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehit oğlusun incitme yazıktır atanı
Verme dünyaları alsan da bu cennet vatanı

Kİm bu cennet vatan için olmazki feda
Şuheda fışkıracak toprağı sıksanda şu heda
Canı cananı bütün varımı alsa da Hüda
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda

Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli
Değmesin mabed'imin göğsüne na mahrem eli
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli

O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım
Her cerihamdan ilahi boşanır kanlı yaşım
Fışkırır ruhu mücerred gibi yerden naşım
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

Dalgalan sende şafaklar gibi ey şanlı hilal
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal
Ebediyyen sana yok ırkıma yok izmihlal
Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet
Hakkıdır Hak'ka tapan milletimin istiklal.

Sanırım o zaman ki savaşların hangi hali ruhiyede yapıldığını gösteriyor.
Şunu kabul etmemiz gerekiyor.İNANÇ BİR İŞİ YAPMANIN YARISIDIR.
Geri kalan ise sadece istemektir.
Orada ölüme gidenler; vatan, millet,din uğruna gitmişlerdir.
Çanakkale savaşındaki Kınalı başlı askerin hikayesini Seyyid onbaşının hikayesini bilenler bunun hangi koşulda yapılacağını bilir.Ayrıca bu savaşta unutulan bir şey daha var.İlk çıkarma anında Türk birliklerinin büyük bir bölümü çıkarma olmayan Saros bölgesindeydi.Yani çıkarmada düşmanla savaşan askerlerin sayısı düşmana karşı o kadar azdıki.Öleceğini bilen insanların oralarda durmak isteyeceğini zannetmiyorum.Evet bu savaşta Atatürk üstün bir başarı göstermiştir.Fakat şunu kabul etmemiz gerekiyor.Bu savaşın 1. aşamasında yani deniz savaşında Atatürk yoktu.Orada da Seyyid onbaşıda olduğu gibi görüyoruz ki.Bir insanın inancı olmadan kaldıramayacağı kadar büyük bir gücü kaldırıyor.Ve o kopmutanlarımızada oradaki askerlerimizede Allah'tan rahmet diliyor mekanları cennet olsun diyoruz.
Herşeyi akılla çözüleceğini söyleyenler bu savaşta göreceklerki Akıl olarak düşündüğünde ozamanın komutanı Alman generalin dediği Saros körfezinden çıkarma yapmaları gerekiyordu.Ve bizim gücümüzün çoğunluğu oraadaydı.
Ve çıkarma da düşmandan kaçan bir avuç askere Atatürk'ün şu sözleri yüksek maneviyat vermiş ve o maneviyatla tekrar savaşa dönmüşler ve o savaşı kazanmışızdır.BEN SİZE SAVAŞMAYI DEĞİL ÖLMEYİ EMREDİYORUM.SİZ ÖLENE KADAR DİĞERLERİ SİZİN YERİNİZİ DOLDURACAKTIR.

kirshof
21.03.2006, 15:00
Buradaki savaş elbetteki bir din savaşıdır.Çünkü İstanbul alındığında tüm islam ülkesi yok olacaktır.Oradaki insanlarda halifenin buyruğuyla bir araya gelmiş gönüllü inançlı insanlardır.
Belki şu andada İslam ülkelerinin başında bir lider olmuş olsa ve hep beraber olsalar,ne Irak ne Afganistan,ne Filistin ne Nijerya ne Sudan ne Suriye ne Türkiye bu durmda olmaz.Hepsi şu anda dünya üzerinde sözü olan ülkelerden olurlardı.Oysa bu başıboşluk ve monarşik yapıları bu ülkelerin elindeki gücü hiçbir şekilde etkin kullanmalarını etkilemekte ve başkanları zevki sefada gezmektedir.Bizde ise birbirimize düşman olmak için elimizden geleni yapmakta.Geçmişimizle tarihimizle kendimizi karartmakta,sanki batı toplumları çok iyiymiş gibi bunların peşine takılmakta ve onların erezyona uğramış kültülerini almaktayız.Oysa inanç yönünden bakıldığın da İslam dinin öznde olan şeyleri uyguladığımızda zaten herşeyin yoluna göreceğini görmeliyiz.Çünkü bu sistemlerle ilgili değildir.İnsanlarla ilgilidir.Eğer bir toplum iyi ise onun başındaki insanın kötü olma ihtimali yoktur.Çünkü o da iyi olmak zorunda kalacaktır.
Bizler harama, yalana, zinaya, kul hakkına,yardımlaşmaya önem veriyor olsaydık bu hallere gelmezdik.
İnançlarımız içindeki kısır döngülerle savaşmaktan inancımızı yaşamayı unuttuk.
Dışarıdan bize empoze edilen temelde değilde içtihadde ki farklılıkları benimsiyerek birbirimize saldırmaya başladık.İnancımızı bir kenara bıraktık sadece madde ye tapar olduk.Herşeyi akılla mantıkla çözeceğiz derken başkalarının doğruları bizim doğrularımız oldu.
Kişisel gelişimimiz için sürekli olarak yabancı kaynakları okurken kendi öz kaynaklarımızı reddetme yolunu seçtik.
Ve şehir hayatına girerek hepimiz yabancılaştık.

halitseyfi
26.03.2006, 22:02
Buradaki savaş elbetteki bir din savaşıdır.Çünkü İstanbul alındığında tüm islam ülkesi yok olacaktır.Oradaki insanlarda halifenin buyruğuyla bir araya gelmiş gönüllü inançlı insanlardır.

neden istanbuldan başka yerde müslümanlar yaşamıyormu? yoksa sadece padişah orda diye mi? (stratejik önemi bilinir)

Belki şu andada İslam ülkelerinin başında bir lider olmuş olsa ve hep beraber olsalar,ne Irak ne Afganistan,ne Filistin ne Nijerya ne Sudan ne Suriye ne Türkiye bu durmda olmaz.Hepsi şu anda dünya üzerinde sözü olan ülkelerden olurlardı

osmanlının yenilmesine yok olmasına diğer müslüman coğrafyasındaki müslümanların yardımı olmadımı? "arabistanlı lavrens "ingiliz casusun müslümanları nasıl osmanlı devletine kışkırttıklarını hemenceick unuttuk mu yoksa işimize mi gelmiyor?
Yeni Şafak Gazetesinden
Şerif Hüseyin isyanını hazırlayan İngiliz casusu Lavrens, Osmanlı'nın dikkatini 1914 yılı başlarında çekti. Yemen'de görevli bir Teşkilat-ı Mahsusa ajanı, Bedevi kılığında dolaşan Lavrens'i tesbit etti.

Eşref Bey, Balebek'te Musa El Atraş adında çok taraflı bir muhbiri sıkıştırdı. Atraş'ı Merzifon Amerikan Koleji'nden bir muallimle görüşürken yakalamıştı. Atraş, Eşref Bey'e çeşitli fotoğraflar gösterdi. Resimlerden birine gözü takıldı. "Bu kimdir?" dedi. Atraş, "Aradığınız adamın bu olduğunu bilmiyor muyum? Ya Bek, itimadınız yoksa, neden istihza ediyorsunuz?" dedi. Eşref Bey, dikkatlice baktı, Nejat Bey'in gönderdiği resimdeki adamdı. Atraş, Lavrens'in Araplar arasında dostça karşılandığını ve Çereş'e geleceğini söyledi. Eşref Bey ve ajanları Çereş'teki casus kaynayan Britanya Şark Enstitüsü'ün Müsteşrikler Toplantısı'na katıldı. Atraş, Lavrens'in yanına gidecek, böylece Eşref Bey de onu tanıyacaktı. Devamı: http://www.yenisafak.com.tr/diziler/teskilat/teskilat05.html

çanakkale dinle kazanılacak olsaydı ondan önce emparyalistlerin başı ezilecek ve müslümanların birliğini dağıtmayacak arap yarım adasındaki savaşlar kazanılırdı. Çanakkale anadolu halkının atatürk e olan inancının ve ordaki komutanlar olan güvenin ve komutanları zekasının ürünüdür.

kirshof
27.03.2006, 10:07
Çanakkale anadolu halkının atatürk e olan inancının ve ordaki komutanlar olan güvenin ve komutanları zekasının ürünüdür.
Bu savaşta halk ne Atatürk'ü tanıyordu.Nede komutanları.Bu savaş Osmanlı ile ilgilidir.Ve bu savaşta Atatürk burada küçük bir kuvvetin kazandığı büyük bir savaşın komutanıdır.Diğer kuvvet komutanlarına haksızlık etmeyelim.Çünkü bu savaş ilk önce deniz savaşıdır.Ve bu savaşta Atatürk'ün rolü yoktur.
Daha sonraki kara savaşında ise Atatürk'ün rolü vardır.Ama Atatürk burada ordunun komutanı değil.Bir kuvvet komutanıdır.
Kurtuluş savaşıyla karıştırmayalım.Lütfen.Sizin dediğiniz bir ulusun milli mücadelesi ve Başındaki Mareşal M.Kemal Atatürk olan kurtuluş savaşıdır.
Oysa Çanakkale savaşı Osmanlı imp.son ve tarihlere altın harflerle kazılan son zaferidir.
Buradan oradaki Ordu komutanlarına kuvvet komutanlarına Askerlerine ve cepheye erzak,top,mermi götüren analarımıza bacılarımıza o dönemdeki milli beraberliğimizi sağlayan tüm halkımıza Allah'tan rahmetdiliyorum.Hepsinin mekanı cennet olsun.

Saygılı
27.03.2006, 16:47
Dininde etkisi olmuştur.ama bu ilk sıralarda değil daha gerilerde olabilir.bence vatan sevgisi,cesaret ve din vs diye sıralanabilir..Hepsinin ruhu şad olsun..

halitseyfi
28.03.2006, 01:08
Çanakkale anadolu halkının atatürk e olan inancının ve ordaki komutanlar olan güvenin ve komutanları zekasının ürünüdür.
Bu savaşta halk ne Atatürk'ü tanıyordu.Nede komutanları.Bu savaş Osmanlı ile ilgilidir.Ve bu savaşta Atatürk burada küçük bir kuvvetin kazandığı büyük bir savaşın komutanıdır.Diğer kuvvet komutanlarına haksızlık etmeyelim.Çünkü bu savaş ilk önce deniz savaşıdır.Ve bu savaşta Atatürk'ün rolü yoktur.
Daha sonraki kara savaşında ise Atatürk'ün rolü vardır.Ama Atatürk burada ordunun komutanı değil.Bir kuvvet komutanıdır.
Kurtuluş savaşıyla karıştırmayalım.Lütfen.Sizin dediğiniz bir ulusun milli mücadelesi ve Başındaki Mareşal M.Kemal Atatürk olan kurtuluş savaşıdır.
Oysa Çanakkale savaşı Osmanlı imp.son ve tarihlere altın harflerle kazılan son zaferidir.
Buradan oradaki Ordu komutanlarına kuvvet komutanlarına Askerlerine ve cepheye erzak,top,mermi götüren analarımıza bacılarımıza o dönemdeki milli beraberliğimizi sağlayan tüm halkımıza Allah'tan rahmetdiliyorum.Hepsinin mekanı cennet olsun.

Çanakkale anadolu halkının atatürk e olan inancının ve ordaki komutanlara olan güvenin ve komutanların zekasının ürünüdür.(Düzeltme)

haklısın can
"orda anadolu halkının" demek yerine "emrindeki erlerin" demeliydim.
diğer komutanların hakkını yazımda zaten
"ordaki komutanlar olan güvenin ve komutanları zekasının ürünüdür."
sözüyle verdiğimi düşünüyorum.
zaten savunduğumda budur.

haklısın can
işte buda sizin sözlerinizden,şimdi daha sonra osmanlı halkı veya atalarımız dinini mi yitirdi ki savaşı kazanamadılar. inançla savaş kazanılır fakat dinle savaş kazanılmaz bunu ayırt etsek iyi olacak sanırım.
tarih dersi içinde sağol can