Orijinalini görmek için tıklayınız : Pülümür Köyleri ve Ziyaret Yerleri:

MetinK
20.03.2006, 00:10
Merkez e Bagli Köyler:
Sekiz tanedir:

Ardicli (Ge´rsunet)
Caglayan (Cancige),
Cobanyildizi (Kiniku),
Göcenek (Gocanage),
Hacili,
Közlüce(Zimage),
Nohutlu(Nuhutliye),
Turnadere(Rabat)

Balpayam Bucagi(Dest):

Yedi tanedir.
Agasenligi,
Altunhüseyin,
Bozagakaraderbenti,
Hasangazi,
Kayirlar,
Kirklar (Perginiye),
Kizilmescit

Dagyolu Bucagi (Seteriye):

Oniki tanedir:

Baskalecik(Qelecuge),
Dagyolu(Seteriye),
Dereköy(Karsku),
Doganpinar(Pintige),
Kirkmese(Göbürge),
Kulantarlasi(Cors-Taslik),
Kuzulca(Güzke),
Salkimözü(Birastige),
Senek (Seneke),
Süleymanusagi (Mazra Silemanu,
Ünveren(Mukuf),
Yarbasi (Yarbasiye)

Kirmiziköprü Bucagi:

Onalti tanedir:

Akdik,
Bogali,
Cakirkaya(Pancilas),
Dagbek (Dagbegu),
Dereboyu(Danzige),
Efeagili (Ware Miri),
Gökcekonak (Tasniye),
Kabadal (Acirege),
Kangalli(Murdafan),
Karagöl,
Kaymaztepe (Meciye),
Kocatepe(Askirek),
Kovuklu(Harsi),
Kirmiziköprü (Pirde Sur),
Saglamtas(Cirik),
Sarigül

Ücdam Bucagi:

Alti tanedir:

Bardakci,
Derindere(Karsu),
Elmali(Almeliye),
Kirdim,
Sampasakaraderbent,
Ücdam(Wustam)

MetinK
20.03.2006, 00:35
DÜLDÜL AYAGI(Linga Duldil):

Pülümüre bir kilometre mesafede Pülümür-kirmiziköprü yolu üzerindedir.Halkin kurban kesip adak adadigi bir ziyaretgahtir.Pülümür Cayi kenarinda bulunan Düldül Ayagi serin rüzgari ve buz gibi suyuyla özellikle Persembe aksamlari halkin ziyaretine ugramaktadir.

BÜYÜK CESME (Heniye Pil):
Pülümüre 20 km uzakliktadir.Pülümür-erzinca karayolunun sol üst tarafinda senek köyünün bir dagin doruguna yakin bir yerde bulunan Büyük Cesmede en dikkat ceken sey buz gibi suyun oluk oluk akmasi ve manzarasidir.Türbese vardir.derdi ,dilegi olanlar niyaz ve kurbanlariyla bu ziyaretgaha gelerek kurban keser ve dagitir,dua ederler.

BÜKLÜ BABA (Bava Buq)TÜRBESI:
Doganpinar (Pintige) köyündedir.Baba Buq dede olup cocugu olmayanlar,cocugu olupta ölenler,derdi dilegi olan herkes tarafindan ziyaret edilen bir ziyaretgahtir.Burada kurban ve adaklar kesilir ve niyazlar dagitilir.Türbesi bulunmaktadir.

DERVIS BABA (Dewres Bava)TÜRBESI:
erzincan-erzurum karayolu üzerinde bulunan Süleymanusagi köyünde bulunmaktadir.Önemli bir ziyaretgah olan bu türbenin etrafi yigma tas duvarla örülü 40-50 m2 lik bir yerdir.Duvarlari 1-1.5 m yüksekliginde olup kapisinin sol ve sag tarafinda iki adat koc heykeli bulunmaktadir.Kapinin solundaki kocun ayaginda cömertligin simgesi bir ibrik,kalcasi üzerinde bir kilic motifi yer almaktadir.Sagdaki kocun ön ayaginda bir kilic ve kama motifi,,sag ayaginda bitki motifi görülmektedir.

Fotograflar:Büyük Ceme (Heniye Pil) ve Büklü Baba (Bava Buq)Türbesi

MetinK
20.03.2006, 03:10
1.HANIM KÖPRÜSÜ(Pirde Xanime)

Pülümüre 3 km uzaklikta ve Pülümür-Kirmizi köprü arsinda bulunmaktadir.Yapilis tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Rivayete göre;varlikli bir hanim tarafindan Pülümür Cayi üzerinde ulasimi saglamak icin yapildigi söylenmektedir.Bu hanim tarafindan bir gecis yeri yapilmasi planlanmis ve köprünün yapimi icin bir usta görevlendirilmistir.Bu ustaya yapiminda kullanilacak taslar Tercan dan getirtilmistir.Kullanilacak tasin miktarinin belirlenmesi ve eksiksiz,fazlasiz tamamlamasi durumunda kendisiyle evlenecegi söylenmistir.Usta ne bir eksik nede fazla tas kullanmamis ve bu hanimla evlenmistir.

2.GELIN ODALARI VE MAGARALARI:

Ilce merkezine 3 km uzaklikta ve Hanim Köprüsü yakinindadir.Urartular tarafindan yapilmis olan oyma kayalardir.Icinde bir kral veya bey tahti ve tutsaklarin cezalandirildigi zindanin oldugu ,kayalarin oyularak cok derinlere oyma merdivenlerle caya ulastigi ,su alindigi gizli bir gecit vardir.

3.AGLAYAN KAYALAR:

Pülümür-Tunceli yolu üzerinde Hilbes Köprüsü civarinda bulunan bu kayanin her tarafindan sular adeta bir yagmur gibi asagi akmaktadir.Kisin asiri soguktan Aglayan Kayalar donar ve buz sutunlar meydana getirirler.

4.BUZ MAGARASI:
Dereboyu (Danzik) köyünün yakininda bulunur.Oval seklindeki kapidan girilir ve on iki bölümden olusmaktadirlar.Tavanindan tabana dogru buz sarkiclari bulunmakta ve yaz kis buzla kaplidir.yöredeki insanlar tarafindan soguk hava deposu olarak kullanilmaktadir.

5.KAR TÜNELLERI:
1968 yilinda yapilmis olan bu tüneller Pülümür-Tunceli karayolu üzerinde ve 26 adettir.Cig düsmelerine karsi yapilmistir.

6.BAGIR PASA DAGI VE KRATER GÖLÜ (KOYE BAGIRE)
3200 m yüksekliginde olan bu dag ve tepesinde bulunan krater gölü essiz bir manzaraya sahiptir.Aleviler tarafindan kutsal sayilmakta ve adak ve kurbanlar kesilmektedir.Yaz ve kis devamli kari eksik olmaz.Araba ile ulasim mümkündür.

Fotograflar:Hanim Köprüsü,Aglayan Kayalar ve Gelin Odalari

PirO_62
07.04.2006, 16:44
eline yüreğine sağlık dost çok güzel bir paylaşım gerçekten olması gereken bilgilere yer vermissin güzel paylaşım

MetinK
09.04.2006, 01:04
eline yüreğine sağlık dost çok güzel bir paylaşım gerçekten olması gereken bilgilere yer vermissin güzel paylaşım

Piro kardes bunu yazmamdaki amac arkadaslarin Pülümür ve kendi köylerini,ibadet yerlerini tanimalarina yardimci olmakti.Bilmedigimiz o kadar yer varki...Hepsi bir yerde ve detayli yazmaya calistim...
umarim buradaki arkadaslara faydasi olmustur...
dostlukla...

seheryeli
09.04.2006, 02:02
Tunceli de gitmediğim tek ilçe Pülümür'dü.görmüş kadar oldum.
Paylaşımın için teşekkürler Metin

MetinK
09.04.2006, 02:28
Tunceli de gitmediğim tek ilçe Pülümür'dü.görmüş kadar oldum.
Paylaşımın için teşekkürler Metin

sagol seheryeli.ben ne yaptim ki...:)

Türkmen19
14.04.2006, 21:38
arkadaşlar pülümür hakkında daha fazla bilgi verirmisiniz halk zazamıdr kurmançimi türkmenmi

piremi
17.04.2006, 14:46
saol be can baya ii oldu bu gitmiş görmüş kadar oluyor insan yurdunu dogdugu yeri..... teşekürler ..

Nesimi
15.06.2006, 10:57
sağolasın metin abi

heniye pil ve linga dündil'e gittim heniye pil'de manzara çok güzel ayrıca jarr mum yakmak gerekiyor :) Pülümür güzl yer

MetinK
17.06.2006, 03:17
sağolasın metin abi

heniye pil ve linga dündil'e gittim heniye pil'de manzara çok güzel ayrıca jarr mum yakmak gerekiyor :) Pülümür güzl yer

haklisin.özellikle yaz aylarinda cok kimse ziyaret ediyor buralari.
Özellikle kutsal yerlerimize sahip cikmali ve gelecek nesillere onlari tanitmaliyiz.
Insanin buralari yerinde görmesi gerekiyor.

selva
24.08.2006, 16:19
İyiki bunları paylaştın Metin.çocukluğum anneannemin dağıttığı lokmalar aklıma geldi ziyarette.Şimdi o yerlerde yeller esiyor.gelde üzülme.Acaba ölmeden görebilecekmiyim oraları

Lekan
23.09.2006, 21:13
hepsini gördüm ama büyer gölünü görmedim orayı görmek isterdim.çeken ellere sağlık.

by@oktay
23.10.2006, 06:41
pilemori_pulumur

koyleriiiiiiiiiiiiiiii

_________
Ağaşenliği
Akdık
Altınhüseyin
Ardıçlı
Bardakçı
Başkalecik
Boğalı
Bozağakaraderbendi
Çağlayan
Çakırkaya
Çobanyıldızı
Dağbek
Dağyolu
Dereboyu
Dereköy
Derindere
Doğanpınar
Efeagılı
Elmalı
Göcenek
Gökçekonak
Hacılı
Hasangazi
Kabadal
Kangallı
Karagöz
Kayırlar
Kaymaztepe
Kırdım
Kırklar
Kırkmeşe
Kızılmescit
Kocatepe
Kovuklu
Közlüce
Kulantarlası
Kuzulca
Mezraa-Bucak Merkezi
Nohutlu
Sağlamtaş
Salkımözü
Sarıgül
Senek
Süleymanuşağı
Şampaşakaraderbendi
Turnadere
Uçdam-Bucak Merkezi
Ünveren
Yarbaşı

maymay
15.11.2006, 19:21
1.HANIM KÖPRÜSÜ(Pirde Xanime)

Pülümüre 3 km uzaklikta ve Pülümür-Kirmizi köprü arsinda bulunmaktadir.Yapilis tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Rivayete göre;varlikli bir hanim tarafindan Pülümür Cayi üzerinde ulasimi saglamak icin yapildigi söylenmektedir.Bu hanim tarafindan bir gecis yeri yapilmasi planlanmis ve köprünün yapimi icin bir usta görevlendirilmistir.Bu ustaya yapiminda kullanilacak taslar Tercan dan getirtilmistir.Kullanilacak tasin miktarinin belirlenmesi ve eksiksiz,fazlasiz tamamlamasi durumunda kendisiyle evlenecegi söylenmistir.Usta ne bir eksik nede fazla tas kullanmamis ve bu hanimla evlenmistir.

Ah Ah, az gecmedik o koprunun yanindan, hep aklima o koyun daglarini pulumure gidip bir Doritos paketi almak icin indigimiz aklima geliyor :D :D

derdamigrano
23.11.2006, 00:23
Bilmiyorum burada pülümürlü olan, pülümürde doğan ve daha sonra başka yerlere göç eden arkadaşlar varmı. Ben hersene gidiyorum pülümüre, henüyo pil yolunda içime hep bir huzur doluyor, erzingan yolundan yukarı çıkan o eski yolu tercih ederim hep, çocukluğumun her yazında, her gidişimde bir anısı olan o yolu. ve oraya vardığımda elimi yüzümü o muhteşem su ile yıkayıp, türbeye girince baştan ayağa tüm bedenim ruhum bütünleşiyor orayla. belkide kelimeler yetersiz tanımlamak için, ama herkesin gidip görmesi gerekiyor özellikle orayı, ve pülümürün diğer güzel yerlerini, meydanları, rabatı,düldül ayağını, kırmızı köprüyü...

akpolat
10.02.2007, 00:29
bende pülümürlüyüm emeğin için teşekkürler ama benim köyümü yazmamışsın KÜLLÜ köyü eklersen sevinirim üçdam mevkine dahil olacak.

Şoreş
05.09.2007, 10:44
Anne tarafım ve baba tarafımın yarısı Pülümürden geldik diyorlar.. Ama geldikleri köy bugün Nazmiyeye bağlıdır .. :) Adı da Kal Mem yani Büyük Köy Günlüce Köyü.

ErCaN_Wien
30.11.2007, 02:46
emegine, ellerine saglik tesekkürler

Pülümür/Kirmizi Köprü/Mezra :thumbup1:

boro_dersimo
11.12.2007, 16:13
Canlar, biz bu sene Arabylan Türkiyeyi Kesfettik ...

Aslinda Yalova kaliyoruz ... ama bu sene Anne tarafinin ziyaretini gitmistik Erzincana ... Ordanda tabiki Dersim yollarina düsütk .. du AGLAYAN KAYALAR cok güzel ... yani resmen efsane gibi ... böyle güzzleik tek türkiyenin o taraflarinda vardir .. bu bizim kutsal topraklarimiza sahip cikalim !

Saygilarimla,