Orijinalini görmek için tıklayınız : Meslek liselerine uygulanan katsay? uygulamas?nda de?i?iklik yap?lmayacak...

celikmslm
30.06.2005, 11:17
Bir çok meslek lisenin hakkını elinden alan öss sınavındaki kat sayı uygulamasına yök başkanı değişmeyeceğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, üniversiteye girişte uygulanan katsayı uygulaması konusunda bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.
Rektörler Komitesi toplantısının ardından açıklama yapan Prof. Teziç, hükümet cephesinden gelen 'katsayı zulmü' nitelemesini ise eleştirdi. Teziç'in hükümete gönderdiği mesajlardan bazıları ise şöyle:
'Katsayı zulmü' sözcüğü isabetli kullanılmıyor .
"YÖK, katsayı kararını ayrım yapmaksızın aldı" .
"Eğitimle ilgili üslubumuzu gözden geçirelim. Hepimizin çocuklarının yurtdışında okuma şansı yok" .
"Meslek liselerini küçümser ifadelerden kaçınalım" .
"Meslek liseleri siyasi malzeme yapılmamalı" .
"Türk eğitim sistemindeki tüm sorunların günah keçisi olarak ÖSS gösterilmemeli" .
'Katsayı zulmü' eleştirilerini yanıtlayan Prof. Teziç, "normal lisede okuyan bir edebiyat öğrencisi mühendislik fakültesine girmek isterse ortaöğretim başarı puanı, meslek lisesi öğrencisi gibi, 0.3 ile çarpılır" dedi.
Siyasetçileri meslek liseleri üzerinden siyaset yapmamaya çağıran YÖK Başkanı, "gelişmişliğin ölçüsü meslek liseleridir. Bu okullarda okuyan çocuklarımızın da huzurunu kaçırmayalım. Bu konunun politik malzeme yapılmamasını arkadaşlarım adına rice ederim" diye konuştu.
Teziç, Türk eğitim sistemindeki sorunların ÖSS'ye yüklenmek istendiğine dikkat çekti ve "buradaki tartışma eğitimin içeriğinden ziyade, sınavla nasıl bir yere girileceğine odaklandı. Eğitimdeki bütün sorunların günah keçisi sınav sistemi değildir" dedi.
Prof. Teziç, YÖK bünyesinde oluşturdukları bir komisyonla, 'Türk devletinin eğitim sistemi nasıl olmalı?' sorusuna yanıt arayacaklarını açıkladı. Yapılacak çalışmanın bir taslak olacağının altını çizen Teziç, "çalışma daha sonra Üniversitelerarası Kurul'da da değerlendirilecektir" ifadesini kullandı.
Teziç, "hepimizin çocuklarının Avrupa'da ya da ABD'de okuma şansı yok" diyerek de siyasilere mesaj gönderdi.

doktor62
26.08.2006, 19:24
meslek liselililerin önü kapalıymış diye söylenip dururlar.halbuki hiç sınava girmeden sınavsız geçişle birçok mesleğe çaba harcamadan girmektedirler.bu da birçok kalitesiz insanın kurumları doldurmasına neden oluyor.halbuki öss de alınan puana göre yerleştirme yapılsaydı hak yerini bulacaktı. gerçi bu ülke haksızlıklar ülkesi nelere göz yumulmadıki,

Rose
26.08.2006, 19:43
Sayın Teziç'ten çok yerinde ve uygun bir açıklama benim bildiğim meslek liselerine giden öğrenciler oraya doktor, avukat, öğretemn olmak için gitmiyor oraya gitmelerinin nedeni o okullarda seçtikleri meslekleri yapmak bunun için o okulları seçiyorlar. imam olmak isteyen imam hatip lisesine gidiyor onların yeride ilahiyat fakülteleri o zaman oraları seçsinler yok ben doktor olmak istiyorum diyorlarsa gidip başka ona uygun lisede okusunlar. kızıyoruz filan ama ösym'nin yaptığı bu uygulama bence çok iyi kaldırmasınlarda. Sayın Teziç'inde belirttiği gibi hepimizin çocukları yurtdışında abd de okuyamıyor burda okutanlar neden oraya göndermişler bi açıklama yapsınlar bakalım ülkemizde okul mu bitti.

mutlumusuncan
26.08.2006, 20:06
Ben de bir mesleki lise (teknik lise) mezunu olarak YÖK'ün kat sayı uygulamasını haklı buluyorum. Çünkü bizler hem meslek derslerini hem de normal liselilerin aldığı dersleri aldık. Normal liseliler meslek derslerini almadı. Bizimde klasik liselerde okuyan arkadaşlarla aynı bölümleri seçme hakımız olursa bu onlara haksızlık olur. Ancak şu noktada YÖK'ü eleştiriyorum. Meslek liselilerin mühendislik fakültelerini seçme sansının olmamasını. Örneğin bilgisayar bölümünde okuyan bir öğrencinin bilgisayar programcığında tutun da bilgisayar mühendisliğine kadar yolu açık olmalı.
Meslek liselerinin çoğaltılmasından yanayım. Çünkü meslek liselerinin geliştirilmesi demek nitelikli elemen sayısının artması demektir. Gençlerin üniversite kapılarında beklememesinin en önemli çözümü budur.
Hayır, bu derin devletin politikasıdır diyecekseniz. Ne yapalım Türkiyede herşey siyasi.

deryaa
26.08.2006, 20:58
meslek liselililerin önü kapalıymış diye söylenip dururlar.halbuki hiç sınava girmeden sınavsız geçişle birçok mesleğe çaba harcamadan girmektedirler.bu da birçok kalitesiz insanın kurumları doldurmasına neden oluyor.halbuki öss de alınan puana göre yerleştirme yapılsaydı hak yerini bulacaktı. gerçi bu ülke haksızlıklar ülkesi nelere göz yumulmadıki,

Bence yorumun çok acımasızca olmuş, haklı olduğun noktalar olabilir, ama şunuda unutma sadece meslek lisesinde okuduğu için kat sayıları düşürülen meslek liseliler, okullarda kültür dersleri almadıkları halde, diğer düz lise, fen lisesi, anadolu liseleri ile yarışıyorlar, aynı yarışın içinde zaten bir adım geri olan meslek liselilerin(okullarında kültür dersleri almadıkları için), birde katsayıları düşürülüyor. Şimdi şunu soruyorum bu ne kadar adil....( Bende meslek lisesi okudum, okula başladığımda sınav sistemi farklıydı, mezun olacağım sene yani sınav senesi birden sistem değişti ve hakettiğim bölümü okuyamadım. )
Eğitim sistemi bir ülkede bu kadar oynak olmamalı, sistem değişecekse eğer önce alt yapı oluşturmalı, bu sene sistemi değiştiriyoruz diye sistem değişirse eğer bir grup tamamen mağdur edilmiş olur.

emekci82
26.08.2006, 23:49
derya arkadasım ben de senın gıbı sistem kurbanıyım,evet meslek liselerıne yönelık uygulama haklı olabılır fakat bızım zamanımızda öyle bırsey yoktu herkes ıstediği yeri seçebiliyordu fakat lise 3'e geçtik ve sistem değişti,yani anlıyacağını bizler sistem kurbanı olduk,ben kendı adıma anadolu tıcaret meslek lısesıne hem bılgısayar hem muhasebe öğrenmek ve kendıme artılar kazandırmak için gittim fakat sadece belırlı mesleklerı secebıleceğim söylenseydı gıtmezdım,ama şu an ıcın bu uygulama doğru bence çünkü insanlar bıle bıle o okullara gıdıyor

alevi_murat24
27.08.2006, 00:58
bende bir meslek lise mezunu olarak. sizin yazdıgınız yorumların bilgi eksikliginden kaynaklandıgını düşünüyorum yanlış anlamayın..
- meslek liselerinde verilen derslerin cogu öss'de cıkmıyor ve cıkan deslerde yetersiz düzeyde deslerin çogunlugu meslek dersidir. ve eksik bilgilerle öss'de diger lise mezunlarıyla aynı sorular sorularak seçilmek istiyorlar bu adalatsizligin en büygü..
-meslek liselinin girebilecegi tek şey kendi bölümünün ögretmenligidir başka bir bölüm seçtigi zaman katsayı devreye girmektedir. ama düz lise mezunu istemesi durumuna meslek ögretmenligne girip hiç egitimi olmadan meslek ögretmeni olması sizce cok dogal birşeymi.
-meslek liseleri sayısal ögrencisi olarak sınava girerler ve sayısal derslerden fizik kimya biyoloji hepsi lise 1 de verildi ve 1 er saatti matamatik lise sonda 2 saatti ve lise sonda tek sayısal ders matamatikti.
-sınavsız girişlerde yüksekokullarda çogu bölüm yoktur benim bölümüm metel işleriydi türkiye genelinde yanlız 2 adaeti ben nasıl meslek egitimimi yapabilirim beni makina gibi bölümlere götürüyor ve tamamıyla alt yapısz . arkadaşlar meslek derslerinin bagzıları acemi ve bilgisisz kişiyi affetmez kalıcı nedenlaer ortaya cıkarabilir.
-lisede verilen meslek egitimi meslegi yanlız pırtikte ögretilir . staj onun için önem kazanır.ben 3,ordu 4.kademe komutanlıgında yaptım ve okuldan hata iyi bir meslek egitimi aldıgımı söyleyebilirim ama şansı olmayan arkadaş sayısı oldukca fazlaydı ve meslegi tam ögrenemeden mezun oldular.
-meslek lisesi mezunu olmakla kalınıyor malesef ileri giden cok az ben okuldaki meslek liseleri arasında yapılan beceri yarışmasında okulda bölüm birincisi. daha sonra erzincan birincisi. erzurumdaki yarışmada dogu anadolu birncisi . ankarada türkiye dördüncüsü oldum sonuç neymi oldu . elde var 0 . şu an işsizim ve meslegimle ilgili iş bulamadım ve başka mesleklere yöneldim..
çok yazdım artık meslek liseliler hakındaki katı düşün celeriniz degişmiştir... katsayı kalkmasın mesleklerle ilgili bölümlerede yanlız meslek lisesi mezunu alınsın . ve sınavdada bölüm degişsin..
not: düz lise mezunu diplomdaki bölümünü degiştire biliyor[sayısalcı sözelci olabiliyor]. hangi bölümü bitirdiyse o bölümden sinava girsin ozaman.. saygılarımla

Karde
30.08.2006, 14:30

yorumun fazlasıyla sert olmuş ve biraz da yanlış.ben de meslek lisesi çıkışlıyım ama öyle dediğin gibi birçok mesleğe çaba harcamadan giremiyor hatta yanından bile geçemiyorum.bizim diğer lisede okuyanlara göre avantajımız bir meslekle liseden mezun olmak ki o da çoğu zaman pek yerinde olmuyor.ben meslek lisesini bitirdim ama lisede sporla tanıştım ve lise bitiminde spor akademesi okumak istedim ama orda da meslek liseliler olarak bir adım gerideydik,eğer kendi bölümlerimiz ile ilgili branşlar sadece meslek liselilere açık olsa bu sorunların en azından bir kısmı ortadan kalkar.tekstil bölümünü bitirdim ancak tekstil mühendisliğinin ve öğretmenliğinin puanları o kadar yüksek ki, sadece temel eğitimini çok iyi almış ve destek alanlar kazanabilir... yani bu da yanlış... devlet sana gel sen meslek lisesinde okudun ben seni mühendisliğe, öğretmenliğe yerleştireyim sınavsız demiyor ki bize... bize de aynı prosedür uygulanıyor,lütfen unutma...