Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Kültürü olarak egitilmek istermisiniz? peki nasıl?
colddream 20.03.2006, 14:57 . Sevgili dostlar, canlar;
. Bir kültürümüz var bir tarihimiz var. Yaşanan bir ibadetimiz var. Hepimiz şunun farkındayız toplum içerisinde aktif bir egitim proğram düzenimiz yok. Egitim olarakda sadece dedelerin sohbetlerinden faydalana biliyoruz.Peki bu işin bir düzeni olamaz mı veya dedelerin egitim düzeylrti ne, egitim verebiliyorlar mı veya egitim verme kapasitesine sahiplar mi. Sistematik olarak kentsel bir ortanda yaşıyoruz; çalışma saatler 8:30 - 20:00 çalışılmayan tek gün pazar aktivitesi karışık. Genelleme olarak sistem bu ama peki bu topluma egitimi nasıl vericez. Gelecegizmide çocuklarımızı bir arada tutmak için nasıl bir ortam kurabiliriz?
1- Aleviligin başında yöntetici olarak tek bir kuruluş olsun mu? (farkındaysanız farklı kuruluşlarca yapılan açıklamalar toplumumuza zarar veriyor.)
2- Bu kuruluş alevilik hakkında gerçekci cepl kitapları bastırsın mı? (Bilgi edinmek isteyeceklerin ellerinin altında cep kitapcıkları)
3-TV kanallarında belli bir saatte sohbet saatleri olmalı mı? (Toplumun tamamına ulaşma ve tanınmayan yönlerimizi tanıma ve bilgi edinmek için)
4-Dedelerin egitimleri her sene kontrol edilmeli mi? (Yeterli derecede bilgiye sahipler mi hangi koldan hangi ocaktan geliyorlar. Egitim verme kabiliyetleri var mı)
5-Dedelerin diksiyonlarını düzeltilmeli mi? (kültürü iyi anlatmak karsı tarafın anlamasını sağlamak ile olur)
6-Cem törenlerinde 12 hizmet ve semah ekibinin bir kıyafet şekli olmalı mı? (Normal de giydigi temiz kıyafeti ile degilde daha düzenli bir görünüm ilkesi ve tasavvufa uygun olması amacı ile)
akpınar piklop 20.03.2006, 23:33 biz cem tv izliyoruz.ama hep türküler var.keşke belirli bir günde saatte dedeler program yapsa.bizleri bilgilendirse,eğitse daha iyi olur.semah eden bacılarda 3 etek giyse,erkeklerde aynı gidişatta bi kıyafet giyse iyi olur.dedelerin konuşmasında bi şey yok.ama eğitim şart.saygılar
İlk önce bilinçlenmek, bilgilenmek konusunda duyarlı olduğunuzdan ötürü teşekkür ederim.
1- Aleviligin başında yöntetici olarak tek bir kuruluş olsun mu? (farkındaysanız farklı kuruluşlarca yapılan açıklamalar toplumumuza zarar veriyor.) Peki bu tek kuruluş hangi düşünceyi savunacak? Herkesin fikrine eşit uzaklıkta olabilecek mi? Herkesi temsil edebilecek mi?
2- Bu kuruluş alevilik hakkında gerçekci cepl kitapları bastırsın mı? (Bilgi edinmek isteyeceklerin ellerinin altında cep kitapcıkları) Gerçekçi derken, kime göre gerçekçi? Tek bir çizginin savunucuları mı yoksa Aleviliğe farklı bakış açısıyla bakan herkesin gerçekleri mi?
Samimi olmak gerekirse ben tek bir kuruluşu sağlıklı görmüyorum.
Hüseyin69 20.03.2006, 23:43 bir bebegin dogduktan sonra hemen dile gelemsi laf anlamasi nasil mantik disi ise sizin yazdiklarinizda ayni gibi geliyor bana hele durun bakalim bunlar daha yeni yeni yayina basladilar bakalim ömürleri ne kadardir bunlarin ayak ta durmasi icin para gerek sermeye gerek elinde üc bes kurusu olan üc kisi tv yayinciligina yatirim yapmislar bakalim aydin dogan gibi canavarlardan bunlara pay düsermi siz hemen gelmis yok söyle olsun böyle yayinlar yapilsin vs vs atip tutuyorsunuz daha yeni yayin döneminde olduklari halde adina alevilik adina baska kültürler icin yayin politikasi dediler ama diger tvlerden ne asagi ne de yukari yanlari kalmadi dedigim gibi pop ta yayinlanacak hülya avsarli magazinlerde yayinlanacak cünki para lazim para bu gün bu sitede her gün tur atiyorsunuz ama bunun bedava oldugunu sanmayin mutlak az veya cok sizinde cebinizden banknotlar cikiyor
colddream 21.03.2006, 10:18 İlk önce bilinçlenmek, bilgilenmek konusunda duyarlı olduğunuzdan ötürü teşekkür ederim.
1- Aleviligin başında yöntetici olarak tek bir kuruluş olsun mu? (farkındaysanız farklı kuruluşlarca yapılan açıklamalar toplumumuza zarar veriyor.) Peki bu tek kuruluş hangi düşünceyi savunacak? Herkesin fikrine eşit uzaklıkta olabilecek mi? Herkesi temsil edebilecek mi?
2- Bu kuruluş alevilik hakkında gerçekci cepl kitapları bastırsın mı? (Bilgi edinmek isteyeceklerin ellerinin altında cep kitapcıkları) Gerçekçi derken, kime göre gerçekçi? Tek bir çizginin savunucuları mı yoksa Aleviliğe farklı bakış açısıyla bakan herkesin gerçekleri mi?
Samimi olmak gerekirse ben tek bir kuruluşu sağlıklı görmüyorum.
Dostum soruların için çok teşekkürler önce. Evet alevi dernek ve kuruluşlarını tek bir çatı altında yoplayacak bir kuruluştur burada anlatmak istedigim. Tabiki bu birimin karşıtları yandaşları olcak ama bunu her seferinde çıkan problemleri ve aksilikleri toplantılarla seçimlerle bütünlemek var. Öte yandan bakarsak biri biz şöyleyiz biri biz böyleyiz diyor. Zaten kızıtlı imkanlarla var olmaya çalışan bu dernekler birbirlerini çürütüyor. hem böyle bir kuruluşun var olması genç toplumun yönleşindede çok faydalı olcagı kanaatindeyim. Bu teşkilatın boyutu ve oy potansiyeli açısından siyasilerce daha çok dikkat edilir ve destek seviyesi yükseltilir.
El kitabı olamalı ama hangi fikre göre evet soru güzel bende sunu söyleyelim anadolu aleilerinin %90 kökü bektaşi kültüründen gelmektedir. Hacı Bektaşi Veli dergahından izinli kitap olabilir ama demin bahsettigimiz kuruluıuşun oylarıyla bu karar çok rahat verilir sanırım.
colddream 21.03.2006, 10:23 bir bebegin dogduktan sonra hemen dile gelemsi laf anlamasi nasil mantik disi ise sizin yazdiklarinizda ayni gibi geliyor bana hele durun bakalim bunlar daha yeni yeni yayina basladilar bakalim ömürleri ne kadardir bunlarin ayak ta durmasi icin para gerek sermeye gerek elinde üc bes kurusu olan üc kisi tv yayinciligina yatirim yapmislar bakalim aydin dogan gibi canavarlardan bunlara pay düsermi siz hemen gelmis yok söyle olsun böyle yayinlar yapilsin vs vs atip tutuyorsunuz daha yeni yayin döneminde olduklari halde adina alevilik adina baska kültürler icin yayin politikasi dediler ama diger tvlerden ne asagi ne de yukari yanlari kalmadi dedigim gibi pop ta yayinlanacak hülya avsarli magazinlerde yayinlanacak cünki para lazim para bu gün bu sitede her gün tur atiyorsunuz ama bunun bedava oldugunu sanmayin mutlak az veya cok sizinde cebinizden banknotlar cikiyor
gerçekci ve dürüstsün sana katılmıyor degilim ama bu toplumun en büyük sorununa parmak bastın bir arada durabilmek. bu güne kadar hep bir araya gelince dağıtılmış ve parçalanmışlar. Ama birlik olmassak nası olucak bu?
tokatlı_86 21.03.2006, 10:58 arkadaslar artık bizler başkalarına kendimizi anlatmak zorunda değiliz isteyen öğreniyor ve bize karşı bir kötü düşüncesi kalmıyor biz yeterki insancıl bir sekilde yaklaşalım herkese.Bundan sonra gelecek olan nesillerimize hiç bir şeyimizden örfümüzü adetimizi en doğru sekılde ıletmeliyiz bu bizim boynumuzun borcudur gelecek nesilleri nasıl birhayat bekleyeceği bizim ellerimizde
derviscemal 21.03.2006, 11:11 . Sevgili dostlar, canlar;
. Bir kültürümüz var bir tarihimiz var. Yaşanan bir ibadetimiz var. Hepimiz şunun farkındayız toplum içerisinde aktif bir egitim proğram düzenimiz yok. Egitim olarakda sadece dedelerin sohbetlerinden faydalana biliyoruz.Peki bu işin bir düzeni olamaz mı veya dedelerin egitim düzeylrti ne, egitim verebiliyorlar mı veya egitim verme kapasitesine sahiplar mi. Sistematik olarak kentsel bir ortanda yaşıyoruz; çalışma saatler 8:30 - 20:00 çalışılmayan tek gün pazar aktivitesi karışık. Genelleme olarak sistem bu ama peki bu topluma egitimi nasıl vericez. Gelecegizmide çocuklarımızı bir arada tutmak için nasıl bir ortam kurabiliriz?
1- Aleviligin başında yöntetici olarak tek bir kuruluş olsun mu? (farkındaysanız farklı kuruluşlarca yapılan açıklamalar toplumumuza zarar veriyor.)
2- Bu kuruluş alevilik hakkında gerçekci cepl kitapları bastırsın mı? (Bilgi edinmek isteyeceklerin ellerinin altında cep kitapcıkları)
3-TV kanallarında belli bir saatte sohbet saatleri olmalı mı? (Toplumun tamamına ulaşma ve tanınmayan yönlerimizi tanıma ve bilgi edinmek için)
4-Dedelerin egitimleri her sene kontrol edilmeli mi? (Yeterli derecede bilgiye sahipler mi hangi koldan hangi ocaktan geliyorlar. Egitim verme kabiliyetleri var mı)
5-Dedelerin diksiyonlarını düzeltilmeli mi? (kültürü iyi anlatmak karsı tarafın anlamasını sağlamak ile olur)
6-Cem törenlerinde 12 hizmet ve semah ekibinin bir kıyafet şekli olmalı mı? (Normal de giydigi temiz kıyafeti ile degilde daha düzenli bir görünüm ilkesi ve tasavvufa uygun olması amacı ile),
Sayın coldeream,
ikigündür bakmama rağmen hala alevi kültüründe eğitilmek istermisiniz başlığınızı anlayamadım acaba bendemi gariplik var.
alevi kültüründe eğitim basıl oluyor merak ettim doğrusu. alevi kültürü aileden yaşarak öğreneilecek bir şeydir bunun için eğitim almanıza insanlara nasıl davarancağınıza dünya görüşünüz hakkında eğitim alınmaz bu tamamiyle yaşarak ve içinde olarak öğrenilecek şeydir ve bunu hiç kimse eğitim alarak öğrenemez keza bizim inancımızın boyututa öyledir sunni inançta namaz kılmayı birine öğretebilirsiniz amma alevilikte böyle birşey yoktur tamamiyle yaşayarak öğrenilir..
saygılar..
dervişcemal
colddream 21.03.2006, 11:14 DOSTLAR yorumlar güzel ama anketide tıklar sanız sevinirim. benim burda asıl açmak istedigim tolumun en büyük eksigi ne veya ihityacımız olan ne?
colddream 21.03.2006, 11:23 ,
Sayın coldeream,
ikigündür bakmama rağmen hala alevi kültüründe eğitilmek istermisiniz başlığınızı anlayamadım acaba bendemi gariplik var.
alevi kültüründe eğitim basıl oluyor merak ettim doğrusu. alevi kültürü aileden yaşarak öğreneilecek bir şeydir bunun için eğitim almanıza insanlara nasıl davarancağınıza dünya görüşünüz hakkında eğitim alınmaz bu tamamiyle yaşarak ve içinde olarak öğrenilecek şeydir ve bunu hiç kimse eğitim alarak öğrenemez keza bizim inancımızın boyututa öyledir sunni inançta namaz kılmayı birine öğretebilirsiniz amma alevilikte böyle birşey yoktur tamamiyle yaşayarak öğrenilir..
saygılar..
dervişcemal
sayın dostum inanç sistemi düzen ister sen semahın anlamını bilmeden kendni semaha ve O'nun aşkına kaptıra bilir misin? pek zannetmiyorum. yıukarıda farkınsaysan toplumu bir arada tutabilecek ve bu güne kadar alevi toplumunu sırtlayan ve gelece taşıyan dedeler egitmiyor mu toplumu? neyse sen anlayamamışsın sanırım.
colddream 22.03.2006, 09:17 oylar olmassa anketin bir anlamı kalmaz.
derviscemal 22.03.2006, 16:14 sayın dostum inanç sistemi düzen ister sen semahın anlamını bilmeden kendni semaha ve O'nun aşkına kaptıra bilir misin? pek zannetmiyorum. yıukarıda farkınsaysan toplumu bir arada tutabilecek ve bu güne kadar alevi toplumunu sırtlayan ve gelece taşıyan dedeler egitmiyor mu toplumu? neyse sen anlayamamışsın sanırım.
sayın colddream ,
siz benim dediğimi anlamamışsınız tekrar okuyun..
saygılar..
pirimunzur 22.03.2006, 16:21 bize lazim olanklarda bunlar işte neguzel olurdu boyle olsa alevilk ozamn daha kendini kabullendirir di bence cunku once aleviligi biz aleviler tam olarak bilmeliyiz ki ondan sonra başkalarinin kabullenmesi daha kolay olurdu genc nesil daha bilgili olurdu
Bura da bir eğitimden bahsediyor ama ilk eğitim her zaman aileden başlar. Biz alevi toplumunda da bu böyle. Burada bir çok kişide bilgilerinin genelini ailesinden öğrenmiş durumda. Dedelerimiz bu eğitimin sağlanmasında, gelecek nesillere aktarılmasında etkin rol oynamış ve oynamaktadırlar.
Bu zamanda alevi toplumu içerisinde olan çözülmeler, itikatsızlıklar yok değil. Yeni gelen nesillin böle olmasının yegane sebebi ise aileden bir eğitim alınmamasıdır. Küçük yaşlarda alevi olduğunuzu bilmeden yetidiğinizi düşünün, yirmili yaşlara geldiğinizde sen alevisin diyorlar. Bundan sonra ise o gencin kendini yetiştirmesi ve toplum için iyi bir birey haline gelebilmesini sağlamak için bir tek kurum ve bu kurumun yapıkları olsa ne olur ki.
Aleviligin başında yöntetici olarak tek bir kuruluş olsun mu?
Bizim güzelliğim çeşitliliğimizdir. Yönetilecek tek kuruluşun nesnel olması zor olacağından olmasın..
Bu kuruluş alevilik hakkında gerçekci cep kitapları bastırsın mı?
Yine çeşitliliğimizden dolayı herkese göre tek bir gerçek nasıl bulunacak ?
TV kanallarında belli bir saatte sohbet saatleri olmalı mı?
evet görsel dünyada en yaygın şekilde olabilecek öğretim bu olabilir.
colddream 22.03.2006, 17:12 Lamekan benim toplumum gercekten çok dağınık ki bunu şöyle anlatayım; HACI BEKTAŞİ VELİ DERGAH'ın şuan yönlendiren Ulusoy efendimiz her cuma cem için farklı noktalara gidiyor. Fakat bizim kökümüzün bulunduğu noktaya gelmesi inancınız olsun 10 ay veya bir seneden fazla fazla sürüyor. Taliplerini ve dedeleri izlemek senede bir sefer onlara ulaşmak onun için çok zor oluyor ve hitap edemedigi daha çok talibi ve dede var. Ama onun kültürünü hitabını ancak TV. proğramlarında olası bir sohbet kitaplarda veya belli toplantı günleri günleri düzenlenerek dedelerin bilgi birikimleri paylasılabilir. Sonuçta herkes birşeyleri unutup eksik kalabilir bu tip kitle buluşmaları ile insanımızın eksikleri tamamlandıgı gibi gerçek kimlik bilgilerinede kavuşmuş olurlar.Anna baba egitim verebilir haklısınız ama en son 70ten beri annem de babamda istanbulda ve ailece çalışmaktayız yapabildigimiz kitap okumak dedeleri ziyaret etmek yada ufak sohbetlere katılmak benim kültürüm bu kadar basit olmamalı bir oda içine kitlenen insanlarımızada ulaşmalı.
halitseyfi 04.04.2006, 23:18 Sevgili canlar
forumda diyanete şu veya bu nedenle hep karşı çıktık. Diyanetin haksızlıklarını hep söyledik durduk. Şimdide Alevi diyaneti mi kurulmasını istiyoruz(sadece tahmin) umarım öyla değildir.
Yüz yıllardır alevilik tüm baskı ve katliamlara rağmen ayakta kalmış ve kendini koruya bilmiş bu güne ulaşmıştır. Bu günde her hangi bir başkanlığa ihtiyacı olduğunu sanmıyorum.
yukarıda sayılanların olmasını elbette bende istiyorum, fakat bir halfe veya devlete bağlı bir kuruluş tarafından olmasını istemiyorum.
Bütün inançlar ve dinler devletten beslenmeyen bir yapı içinde çemaatları tarafından finanse edilmeli diye düşünüyorum.
colddream 05.04.2006, 10:14 Sevgili canlar
forumda diyanete şu veya bu nedenle hep karşı çıktık. Diyanetin haksızlıklarını hep söyledik durduk. Şimdide Alevi diyaneti mi kurulmasını istiyoruz(sadece tahmin) umarım öyla değildir.
Yüz yıllardır alevilik tüm baskı ve katliamlara rağmen ayakta kalmış ve kendini koruya bilmiş bu güne ulaşmıştır. Bu günde her hangi bir başkanlığa ihtiyacı olduğunu sanmıyorum.
yukarıda sayılanların olmasını elbette bende istiyorum, fakat bir halfe veya devlete bağlı bir kuruluş tarafından olmasını istemiyorum.
Bütün inançlar ve dinler devletten beslenmeyen bir yapı içinde çemaatları tarafından finanse edilmeli diye düşünüyorum.
Sayın dostum en büyük sorunumuz ne biliyor musun? Bir türlü kabullenemedigimiz dağınık yapımız. Bu toplumun en güzel dönemlerinden biri olan bektaşi ocagı dönemidir. Sizin tepki gösterdiginiz bu sistemi Hacı Bektaşi Veli zamanında yaptı toplumun 12 postan yönetti dedeler pirlerini bildi talipler dedelerini bildibilmeyenler ögrendi.
Finans olayıda eger toplum bir çatı altında ve bir lideri varsa olur.
size soruyorum şuan alevi toplumunun lideri kim zamanaında Hz.Ali Hz.Hasan Hz.Hüseyin.... diyerek liderler topluluga sahip çıkar şimdi kim var biri cevap versin ya yanlışmı düşünüyorum. Hala kalkmış biz şöyle ayakta durduk böyle ayakta durduk durdunda ne oldu yıkmadılar mı yakmadılar mı yaptılar çünki öncün olacak kim. Gene mi yıkılalım gene mi yakılalım sizler bu şekilde yol tutar iseniz bu toplum hiç bir yere varamaz Hz. Hüseyinin acısıda dinmez kardeşim. Ulusoy efendimizin affına sığınaraktan herkezden özürdilerim sözlerim ağısa...
saygılarımla...
srdr_ist 05.04.2006, 10:48 Sayın dostum en büyük sorunumuz ne biliyor musun? Bir türlü kabullenemedigimiz dağınık yapımız. Bu toplumun en güzel dönemlerinden biri olan bektaşi ocagı dönemidir. Sizin tepki gösterdiginiz bu sistemi Hacı Bektaşi Veli zamanında yaptı toplumun 12 postan yönetti dedeler pirlerini bildi talipler dedelerini bildibilmeyenler ögrendi.
Finans olayıda eger toplum bir çatı altında ve bir lideri varsa olur.
size soruyorum şuan alevi toplumunun lideri kim zamanaında Hz.Ali Hz.Hasan Hz.Hüseyin.... diyerek liderler topluluga sahip çıkar şimdi kim var biri cevap versin ya yanlışmı düşünüyorum. Hala kalkmış biz şöyle ayakta durduk böyle ayakta durduk durdunda ne oldu yıkmadılar mı yakmadılar mı yaptılar çünki öncün olacak kim. Gene mi yıkılalım gene mi yakılalım sizler bu şekilde yol tutar iseniz bu toplum hiç bir yere varamaz Hz. Hüseyinin acısıda dinmez kardeşim. Ulusoy efendimizin affına sığınaraktan herkezden özürdilerim sözlerim ağısa...
saygılarımla...
Eyvallah derim sözlerine ya dost burda bile herkafadan bişey çıkıyor demekki herkes birilerini ağzı açık dinliyor. Alevilik şudur budur dediğinize göre bu başı boşluktur kendini vede inancını bilmemek budur. İpini koparan misali gidemeyiz illaki bir kurumumuz olmalı vede oda araştırıp budur şudur demelidir. Yoksa tek başına giden bu durum ya davulcu yada zurnacı olur başka bir halt olmaz. İnşallah yakında ciddi adımlar atılır vede el birliği ile kurarız.
bence belli bir egitim verilmeli ben kendimden bir ornek vereyim.
ben yurt disinda yasayan bir genc kizim aleviyim diye biliyorum ama maalesef alevilik hakkinda fazla bilgim yok bunu utanarak diyorum ama tek suclusu ben degilim bu durumun cunku belçikada islam geneli iceren kitaplar vardir ama aleviligi anlatan kitaplar yoktur turkiyeye gittigimde ordan aldigim kitaplari okuyarak bilgi edinebiliyorum.
Mesela birileri alevileri kotuleyince tabiki hemen karsi gelip elimden geldiyince savunuyorum ama daha çok bilgi sahibi olsam bazi konularda suskun kalmazdim.
buralarda kuran dersleri falan var ama keske cem evleri olsaydi yada ne bileyim kucuk bir dernek hiç dusunmeden giderdim sanirim bana mezhebimi ogreten ibadetimizi semah donmeyi ogreten benim giibi yurt disinda yasayanlar için çok faydali olurdu
zaten ailelerimiz genel ollarak bizlere aleviliği pek öğretmeme taraftarı mesela ben sokakta tanıdım diyebilirim. kütüphanelerden, halk evlerinden yada bazı sivil örgütlerden tanımaya çalıştım aleviliği. böyle olunca aleviliğin değil de daha çok sol'un etkisinde kaldım. şimdi aleviliğimden önce devrimciliğmin gelmesi ailem tarafından hoş karşılanmadı ama beni bu yola sürükleyenler bi bakıma onlardı.(aileme sonsız teşekkürler)
ben kendimi bildim bileli bir alevi olarak yetiştirilkdim yetiştim. ama her genç bu kadar şanslı değil. alevilerin başında tek yönetim olmalı. ama bu yönetim baqğımsız olmalı. yan ne cem vakfı gibi faşist nede ehlibeyt vakfı gibi yöresel olmalı.
ahh yaa ben çok isterdim ama malesef sadece lise dönemimde kendi kendime öğrendiklerimle temelimi attım sonrası gelmedi ama diğer disiplinlerle beslendiği kesin bendeki alevilik
O kadar baskıya rağmen kendimizi geliştirmeye çalışıyorum, çalışıyoruz...
Alevilik Temel Eğitim Kursuna başladım sözde :) Ders yoğunluklarından fırsatım olmuyor ve çok şey kaçırdım..
|