Orijinalini görmek için tıklayınız : Sol, solun ahlak?na sahip de?il

munzur_hozat
03.07.2005, 10:56
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 33 yıllık bürokrat. Bakanlığa getirilmesi hükümet için bir "tercih" olsa da, kendi deyimiyle kendisi için bir "şans." O bu şansı 125 günde 45 il dolaşıp neredeyse her ile bir yatırım projesi götürerek değerlendirirken, uyuklaması ve gaf olarak nitelendirilen sözlerinin gündem yaratmasına bir anlam veremiyor.
Bakanlık koltuğuna yakışıp yakışmadığı yönündeki tartışmalara, uykucu, cahil, küfürbaz, şakşuka efesi, saf gibi ifadelerle anılır olmasına üzülüyor. Ama o 81 ili dolaşma konusunda kesin kararlı.
Türk - Yunan turizminde ikili ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde Sisam ve Kuşadası'nda 3 gün süren bir koşuşturmaca içinde izlediğimiz Koç, yine kendi gündemini kendi yarattı; uyurken çekilen fotoğrafları ve söylediği sözlerle...

.......

Sol, solun ahlakına sahip değil

Sola yakınlık dereceniz ne? Siyasal'da oda arkadaşlarınız hep solcuymuş.
Doğru. Ben Müslüman kimliğimden dolayı gerçi bizde tam tatbik edemiyoruz, ama bu sol jargonun söylediklerinin hiç yabana atılır sözler olmadığını düşünüyorum. Solun teşhislerini, insancıl yaklaşımını hiçbir zaman unutamayız. Ama solun getirdiği bir şey olmadı.
?kincisi, ki buna kimse alınmasın ama alınacağını zannediyorum; Türkiye'de sol, bir ahlak meselesi olarak ele alınmalı. Solcular, istisnalar olabilir, solculuğun gerektirdiği ahlaka, donanıma sahip değil. Sosyal değişmeleri yobazlığa düşmezsek rahat rahat konuşabiliriz. Ama bizi sağ, sol, laik, antilaik yobazlıklar yıkıyor.

Allah'ın tokatını kimler yer?

Ahlaktan kastınız ne?
Ahlak inandığını yaşamaktır. Söylediğin gibi yaşamak. Bunu yapmayan sadece solcular değil, Müslümanlar arasında da var. Ama böyle olduğu zaman; yani sol inanmadığı için yani inanmayanları olduğu için, Allah inancına inanmadığı için, sosyal hadiselerin tokadını yiyorlar ve mağlup oluyorlar. ?şte o dindarlar arasında ahlaksız olanlar da Allah'ın tokadını yiyorlar.

Yani ahlaki meseleden kastınız bu muydu?
Buydu. Fikri döneklikler diye addedilir ki, ben onu kabul etmiyorum. Benim dediğim, söylediği lafla yaşadığı arasındaki farkta. Ayrıca 30 senedir yüzde 60 enflasyonla yaşayan bir ülkede ahlak da bu kadar ayakta kalır. Allah'a inancım olduğu için materyalist açıklamalardan da korkmuyorum.

Bizde laiklik ecevitle başlar.

Müslümanlar ve laikler ne kadar laik ve Müslüman?
Bunun kararını Allah verir. Laikliği Türkiye'ye getirirken onu evrimleştirdik. Bizde laiklik biraz Ecevit'le başladı. Gerçi o da karşı tez oldu. Laiklik "dine hürmetkârdır" denilen oldu. Bizim laikliğimiz Fransa'dan etkilenmiştir. Menderes gelince bir evrilme oldu. 12 Eylül'de bile anlayışta bir evrilme oldu.

Yani laiklik kırılmalar mı yaşıyor demek istiyorsunuz?
Sosyal olaylarda öyle kırılmalar kolay olmaz. Türk insanı Turani kavimden gelir, baş ne derse o olur. Onun için bizde toptan bir isyan hareketi, örneğin ?ran'daki hareket olmaz. Halk hareketleri bile çok az olmuştur. Ayrıca bu konuları politika dışındaki kişiler, entelektüeller konuşmalı.

Demokrasiyi kendi yapınızla içselleştirebildiniz mi?
Ben demokrat bir adamım ama hanımım ve çocuklarıma sorarsanız despotum. Ortadoğu'da demokrat olmak kolay değil, genlerimizde var.

......

milliyet