Orijinalini görmek için tıklayınız : "Atatürk'ü sevmiyorum" diyen suç işler mi?
Tek kelimeyle, "Hayır"...
Hiçbir Türk vatandaşı Atatürk'ü sevmek zorunda değil. Görüşlerinin ve eylemlerinin tamamını benimsemek ve onaylamak zorunda da değil. Fakat saygı göstermek zorunda. Yolda yürürken kazara çarpıştığınız insandan özür dilemek bile ahlak kuralıdır. Kaldı ki Atatürk gibi bu ülke için yaptıkları hepimizce bilinen (ama bazıları tarafından çarpıtılan ve görmezden gelinen) biri için ağzınızdan çıkanı kulağınızın duyması daha önemlisi ağızdan çıkmadan beyin tarafından engellenmesi gerek.
T.C. Anayasası, direkt olarak Atatürk ile ilgili bir madde içermez. Bakınız; http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm (http://www.tbmm.gov.tr/Anayasa.htm)
Ülkemizde "Atatürk'ü Koruma Kanunu" olarak bilinen ve asıl adı "Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun" olan bir kanun da var. Celal Bayar döneminde çıkarılan bu kanun ile ilgili çeşitli görüşler var. Önce kanuna gözatalım;
ATATÜRK ALEYHiNE iŞLENEN SUÇLAR HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası : 5816
Kabul Tarihi : 25/7/1951
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 31/7/1951 Sayı: 7872
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 32 Sayfa: 1842
Madde 1 - Atatürk`ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Atatürk`ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk`ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Yukarki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.
Madde 2 - Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır.
Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.
Madde 3 - Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re`sen takibat yapılır.
Madde 4 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 5 - Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.
Gördüğünüz gibi kanunda "Atatürk'e alenen hakaret ve küfür ediliyorsa..." veya "Atatürk'ü temsil eden objelere kasıtlı olarak zarar veriliyorsa..." ceza uygulanıyor. Yani "Ben Atatürk'ü sevmiyorum" diyen için yasal bir ceza yok. Ama sizler, bizler, hepimiz bu gibi insanlara ne kadar anlayışla yaklaşırız ayrı konu...
Atatürk'ün kanunla korunmaya ihtiyacı yok, kendisi de böyle bir kanuna muhalefet ederdi şüphesiz. Fakat işlenen suçların hukuki anlamda ceza gerektirdiği de açık. Elbette O'na hakaret edenin yaptığı yanına kar kalmamalı. Zaten benzer bir durumda kanun güçlerinden önce gerçek ve sahte Atatürkçüler(?), vatanını sevenler, ülkesine değer verenler gerekli tepkiyi ortaya koyarlar.
Özetle; verdiğiniz örnekle hiçkimse yasa önünde suçlu olamaz. Dileyelim ki, birgün herkes "BEN ATATÜRK'Ü ÇOK SEVİYORUM" desin.
Hüseyin69 25.03.2006, 14:57 seni tekrar görmek güzel dir izzem ablam hosgeldin
haddim olmayarak sana ama sadece sana bir soru soracam
buna baskalari cevap yazmasin
neden atatürkü koruma altina aldilar
yani atatürkü koruma yasasi nerden cikti
hic birsey yokken ortada ister özel mesajda ister burda
bana beni tatmin edebilecek cevaplar yazarsan cok sevinirim
ayrica cevabin senin yüreginden gelenler olsun
ordan burdan kopie edip bana yutturmayacagina emin olmak isterim degerli ablam
pardon yine basliklari karistirdim
atatükle ilgili yerlere yazmiycaktim dimi neyse olan oldu
Bu ülke için bu kadar yaptığından sonra sevmemek bile suçtur.(ancak bu tamamen sevgimden dolayı dile gelmiş bir cümledir,art niyet aramayalım:yorgun: )En başta bırakın işin kanuni yanını vicdanen nankörlüktür.Benim tamamen kişisel düşüncemdir ki, hiç kimse sevmek zorunda değil ancak saygı duymak zorundadır.Saygı konusunun nedenini irdelersek canerzincan ağabey, neden koruma altına alındığını da anlayabiliriz aslında.Ama benim bu konuda tam bir bilgim yok yani neden koruma altına alınması konusunda..
tek düşüncem, bu ülkenin kurucu lideri olması sebebiyle böyle bir yasanın çıkarılmış olabileceğidir..
izemde bu konuyu polemik yaratrmak için açmış... canerzincan neyse izemde o... zıt fikirde ama aynı mantıktasınız...
nasıl bir mantığa sahipsin sen?..
bu başlığı açmamın sebebi, bazı arkadaşlarımızın önceki diğer konularda Atatürkü sevmek zorunda değilim gibi cümleler kurmamasının bir suç olmayacağını belirtmek amacı ile..
yazımı okursan eğer bunun bir suç olmayacağını yazmışım!
şu an tek polemik yaratan sensin.Benim canerzincan ağabey ile hiç bir sorunum olamaz.Kendisi saygı duyduğum bir üye..
Dikkat et, açık veriyosun niyetinde..:yamukgul:
Hüseyin69 25.03.2006, 15:17 [quote=Oli]canerzincan hep polemik arıyosun...
quote]
abi yemin ederimki polemik degil biryerde okumustum
atatürk ile ilgili bazi arsivlere dokunulmasini engellemek icin böyle bir yasa cikarildigina
dair bir haber internette dolasiyordu yada buna fisilti gazetesi de diyebiliriz
neyse polemiklik degil benimkisi sadece bilgi alis verisidir buna polemik diyorsanda canin sagolsun oli abim bilirsin severim seni sende beni yanlis anlarsa üzülürüm
Senin bu paranoyakça sorularına cevap verirsem şayet evet polemik yaratmış olacağım..
iyi polemikler sana..
Tabii ki suç işler. Bak idam sehpalarına Atatürkü sevmeyenler bu sehpaların ardına kuyruk olmuşlar. Bak Koçgiriye, Dersime, Seyh Saite, Seyit Rızaya...
Bunlar Atatürkü çok seviyorlardı. O yüzden hayatlarını onun yoluna adamışlardı.
sevgili arkadaşlar
izem arkadaşımız sadece atatürkle ilgili bir bilgi vermiştir.
sizde ricam diğer konularda olduğu gibi sadece mesaj yazmak için yazı yazmayın.bu topiğin açılmasını biz böyle davranışlar için istemedik.
bu topikte elimizden geldiğince ulu önder M.K.ATATÜRK'ü anlatmaya ve bazı bilgi ve belgeleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
tüm forum sakinlerinden ricam polemik yaratacak sözler söylemeyin.
tekrar eline sağlık izem kardeş.
bu arada sayın alevimen'e bu topiğin açılmasında dolayı teşekkürü bir borç bilirim.
saygılarımla
cerzincan 27.03.2006, 17:26 cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız demiş atatürk.bak sen o yüzdenmi tek parti varolabildide diğerleri kapatıldı.dergiler gazeteler yasaklandı.sendikalar yasaklandı.işçi eylemleri yasaklandı.meşru olmak şartıyla diyor yani benim istediğim şeyleri düşünürsen serbest.eyvallah böyle düşün sonrada devrimci ol.atatürk bu yeryüzünün gördüğü en büyük faşistlerden biridir
ATATÜRK ile bir konu Doğal olarak canerzincan da orda ..
yorum yapmak istemiyorum
Bazen düşünüyorum oli ve canerzincan yoksa ATATÜRK çok seviyoda bizimmi haberimiz yok Nerde ATATÜRK TÜRK konusu var canerzincan ve oli orda ..
beni Tanıyanlar düşüncemi az cok tahmin ederler ..
saygılar
cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız demiş atatürk.bak sen o yüzdenmi tek parti varolabildide diğerleri kapatıldı.dergiler gazeteler yasaklandı.sendikalar yasaklandı.işçi eylemleri yasaklandı.meşru olmak şartıyla diyor yani benim istediğim şeyleri düşünürsen serbest.eyvallah böyle düşün sonrada devrimci ol.atatürk bu yeryüzünün gördüğü en büyük faşistlerden biridir
sevgili kardeşim
atatürk'e faşist diyen birinin tarihi bilgisine şaşarım.
ya sen dünya tarihinde faşist lider görmedin ya da sadece mesaj sayım artsın ya da atatürk'e özel bir kinin var.
yoksa bunu gerçek tarihi bilgisi olan insanın söylemesi mümkün değil.
dünya ülkelerinin bile atatürk'ün dünyada eşi benzeri olmayan kişiliğe sahip olduğunu söylerken bunu benim ülkemin vatadaşının söylememesi bana ters geliyor.
atatürk'e laf atan sen ilk değilsin ve sonda olmayacaksın.
saygılarımla.
redyellow 29.03.2006, 09:19 Bana göre Atatürkü sevmiyorum diyen birisinin suç işlemiş olmaması lazım. Kimse bir başkasını sevmek zorunda değildir.
Ama hakaret etmek ayrıdır, sevmemek ayrıdır. Sevmediğini söyleyebilir ama hiç kimse kimseye hakaret etmemelidir.
celalkocairi 29.03.2006, 14:05 ATATÜRK ile bir konu Doğal olarak canerzincan da orda ..
yorum yapmak istemiyorum
Bazen düşünüyorum oli ve canerzincan yoksa ATATÜRK çok seviyoda bizimmi haberimiz yok Nerde ATATÜRK TÜRK konusu var canerzincan ve oli orda ..
beni Tanıyanlar düşüncemi az cok tahmin ederler ..
saygılar
katılıyorum ayrıca artık atatürk bölümü açıldığına göre rica ediyorum atatürk ü sevmeyenler girmesin. yorum yapmasınlar...
Özgür-Taylan 03.04.2006, 03:56 Dağ gibi, kara yağız birer delikanlıydık. Babamız, sırtında yük taşıyarak getirirdi aşımızı, ekmeğimizi. Arabalar şırıl şırıl ışıklarıyla caddelerden geçerken bizler bir mum ışığında bitirdik kitaplarımızı. Kendimiz gibi yaşayan binlerce yoksulun yüreğini yüreğimizde yaşayarak katıldık o büyük kavgaya. Ecelsiz öldürüldük. Dövüldük, vurulduk, asıldık,
Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi!
Yoksulluğun bükemediği bileklerimize çelik kelepçeler takıldı. İşkence hücrelerinde sabahladık kaç kez. İsteseydik, diplomalarımızı, mor binlikler getiren senetler gibi kullanırdık. Mimardık, mühendistik, doktorduk, avukattık. Yazlık kışlık katlarımız, arabalarımız olurdu. Yüreğimiz, işçiyle birlikte attı. Yaşamımızın en güzel yıllarını, birer taze çiçek gibi verdik topluma. Bizleri yok etmek istediler hep.
Öldürüldük Ey Halkım, Unutma Bizi!
Fidan gibi genç kızlardık. Hayat, şakırdayan bir şelale gibi akardı göz bebeklerimizden. Yirmi yaşında, yirmi bir yaşında, yirmi iki yaşında, işkencecilerin acımasız ellerine terk edildik. Direndik küçücük yüreğimizle, direndik genç kızlık gururumuzla. Tükürülesi suratlarına karşı bahar çiçekleri gibi. Utanmadılar insanlıklarından, utanmadılar erkekliklerinden.
Hücrelere Atıldık Ey Halkım, Unutma Bizi!
Ölümcül hastaydık. Bağırsaklarımıza düğümlenmişti. Hipokrat yemini etmiş doktor kimlikli işkencecilerin elinde öldürüldük acınmaksızın. Gelinliklerimizin ütüsü bozulmamıştı daha. Cezaevlerine kilitlenmiş kocalarımızın taptaze duyularına, birer mezar taşı gibi savrulduk. Vicdan sustu. Hukuk sustu. İnsanlık sustu.
Göz Göre Göre Öldürüldük Ey Halkım, Unutma Bizi!
Kanserdik. Ölüm, her gün bir sinsi yılan gibi dolaşıyordu derilerimizde. Uydurma davalarla kapattılar hücrelere. Hastaydık. Yurt dışına gitseydik kurtulurduk belki. Bir buçuk yaşındaki kızlarımızı öksüz bırakmazdık. Önce kolumuzu, omuz başından keserek yurtseverlik borcumuzun diyeti olarak fırlattık attık önlerine. Sonra da otuz iki yaşında bırakıp gittik bu dünyayı, ecelsiz.
Öldürüldük Ey Halkım, Unutma Bizi!
Giresun'daki yoksul köylüler, sizin için öldük. Ege'deki tütün işçileri, sizin için öldük. Doğu'daki topraksız köylüler, sizin için öldük. İstanbul'daki, Ankara'daki işçiler, sizin için öldük. Adana'da paramparça elleriyle, ak pamuk toplayan işçiler, sizin için öldük.
Vurulduk, Asıldık, Öldürüldük Ey Halkım, Unutma Bizi!
Bağımsızlık, Mustafa Kemal'den armağandı bize. Emperyalizmin ahtapot kollarına teslim edilen ülkemizin bağımsızlığı için kan döktük sokaklara. Mezar taşlarımıza basa basa, devleti yönetenler, gizli emirlerle başlarımızı ezmek, kanlarımızı emmek istediler. Amerikan üsleri kaldırılsın dedik, sokak ortasında sorgusuz sualsiz vurdular.
Yirmi İki Yaşlarındaydık Öldürüldüğümüzde Ey Halkım, Unutma Bizi!
Yabancı petrol şirketlerine karşı devletimizi savunduk, komünist dediler. Ülkemiz bağımsız değil dedik, kelepçeyle geldiler üstümüze. Kurtuluş Savaşı'nda emperyalizme karşı dalgalandırdığımız bayrağımızı daha da dik tutabilmekti bütün çabamız. Bir kez dinlemediler bizi. Bir kez anlamak istemediler.
Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi!
Henüz çocukluğumuzu bile yasamamıştık. Bir kadın eline değmemişti ellerimiz. Bir sevgiliden mektup bile alamamıştık daha. Bir gece sabaha karşı, pranga vurulmuş ellerimiz ve ayaklarımızla çıkarıldık idam sehpalarına. Herkes tanıktır ki korkmadık. İçimiz titremedi hiç. Mezar toprağı gibi taptaze, mezar taşı gibi dimdik boynumuzu uzattık yağlı kementlere...
Asıldık Ey Halkım, Unutma Bizi!
Bizi öldürenler, bizi asanlar, bizi sokak ortasında vuranlar, ağabeyimiz, babamız yaşlarındaydılar. Ya bu düzenin kirli çarklarına ortak olmuşlardı, ya da susmuşlardı bütün olup bitenlere. Öfkelerini bir gün bile karşısındakilere bağırmamış insanların gözleri önünde öldürüldük. Hukuk adına, özgürlük adına, demokrasi adına. Batı uygarlığı adına, bizleri bir şafak vakti ipe çektiler.
Korkmadan Öldük Ey Halkım, Unutma Bizi!
Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi!
Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi!
Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz, ey halkım, unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi, UNUTMA BİZİ...
- UĞUR MUMCU -
|
|