Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler ve sol
munzur_hozat 05.07.2005, 13:22 Bu topic altında bende bulunan veya internette bulduğum alevilerle ilgili tarihi ve kültürel resimleri yayınlacağım. /yurtseverler
http://www.alevitischegemeinde.de/Yurtseverler/yurtseverler.jpg
munzur_hozat 05.07.2005, 13:27 http://istanbul.indymedia.org/uploads/maras_katliami_2.jpg
maras_katliami
http://istanbul.indymedia.org/uploads/maras_katliami_3.jpg
maras_katliami_
http://istanbul.indymedia.org/uploads/malatya_katliami_1.jpg
malatya_katliami_1
http://istanbul.indymedia.org/uploads/malatya_katliami_2.jpg
malatya_katliami
http://www.aksiyon.com.tr/resim/522/8.jpg
sivas olayları
chatlakalper 05.07.2005, 13:37 Gerçekten vahşi şeyler sağol munzur hozat paylaştığın için
munzur_hozat 05.07.2005, 14:04 http://ethnikoi.org/alevi.jpg
maraş olayları
http://www.alevi-bochum.de/foto/alewi04.jpg
munzur_hozat 05.07.2005, 14:21 http://www.dersim.uni-koeln.de/bilder/dersim38.jpg
dersim 1938
http://www.dersim.uni-koeln.de/bilder/aufstand38.jpg
dersim 1938
munzur_hozat 05.07.2005, 14:27 http://www.tunceli.gov.tr/images/tunceli/gazi15.jpg
Belgeler için teşekkürler... Yanlış anlaşılmasın fotoğraflar öğretici ama başlıkla bir alakasını kuramadım. Gene de paylaşımınız için teşekkür ederim.
munzur_hozat 05.07.2005, 18:34 aleviler var sol'umu arıyorsun sol aleviliğin ta kendisidir.Meydana gelen bu olaylar sol sağ çatışması görünümünde alevi kıyımıdır.?şte sol düşmanlığı, işte alevi kıyımı.
LiberalistiC 06.07.2005, 08:03 Munzur_hozat ın dediği gibi sol görüşlü insanların büyük bir kısmı alevilerden oluşmaktadır sol=alevi alevi=sol bu denklem çok önemlidir. Aleviler yıllardan beri baş kaldıran zulüm önünde eğilmeyen olarak görülüyor . Ve bu söylediklerim sol içinde geçerlidir . Aleviler sol'u benimsemiştir .
chatlakalper 06.07.2005, 10:26 dip not: Alevilerin solu benimsemesi 1960 lardan sonra başlamıştır Özellikle köylü alevi gençlerinde marksizme kayma bu tarihten sonra görülmüştür.
aleviler var sol'umu arıyorsun sol aleviliğin ta kendisidir.Meydana gelen bu olaylar sol sağ çatışması görünümünde alevi kıyımıdır.?şte sol düşmanlığı, işte alevi kıyımı.
Doğru tabi. Ona bişey demiyorum. Ama başlığa bakınca farklı bişeyler beklemiştim. Ama doğru söylüyorsun. Haklısın.
munzur_hozat 07.07.2005, 16:52 kusura bakma ccgunal beklentileri heç karşılayamıyorum.Huyum kurusun.
kusura bakma ccgunal beklentileri heç karşılayamıyorum.Huyum kurusun.
Ne demek istiyorsunuz? Anlamadım. Eğer bir ciddiyetsizlik durumu söz konusu ise yaptığınız hoş değil. Yok espri olarak söylemişseniz, ben pek gülünç bulmadım. Yanlış anladıysam da siz kusura bakmayın.
munzur_hozat 07.07.2005, 19:51 valla ccgunal size (sizin gibilerin anladığı tabirle) espiri yapacak durumum yok siz kisminiz ben sizi tanımıyorum aa.Ciddiyetsizlik asıl sizin yazınızda (cümlede yaptığım espiri sizin anladığınız dilde gülmek için değil, dokundurma diyelim belki kafanızda anlamlar oluşur).Malasef bir sosyal demokrat müslüman alevi olarak bir çok alevinin beklentisi siyasi görüşüm açısından karşılayamıyorum.Kastım buydu neyse iyi seyirler ve seyrettiklerinizden de yerinde anlamlar çıkarmanız dileğiyle.:3D_NG (5)
valla ccgunal size (sizin gibilerin anladığı tabirle) espiri yapacak durumum yok siz kisminiz ben sizi tanımıyorum aa.Ciddiyetsizlik asıl sizin yazınızda (cümlede yaptığım espiri sizin anladığınız dilde gülmek için değil, dokundurma diyelim belki kafanızda anlamlar oluşur).Malasef bir sosyal demokrat müslüman alevi olarak bir çok alevinin beklentisi siyasi görüşüm açısından karşılayamıyorum.Kastım buydu neyse iyi seyirler ve seyrettiklerinizden de yerinde anlamlar çıkarmanız dileğiyle.:3D_NG (5)
Ya özür dilerim. Siz ne anlatmaya çalışıyorsunuz? Gönderdiğiniz resimler için teşekkür ettim. Çok faydalı olduklarını söyledim. Yalnız başlıkla bir alakasını kuramadığımı belirteyim dedim. Özel bir beklentim falan yoktu. ?çerikle ilgili bir yanlış da görmedim. Bir eleştiri de değildi. Bir suçlama hiç değildi. Öylesine yazmıştım. Ne dokundurması yapıyorsunuz? Ne beklenti karşılamasından bahsediyorsunuz? Nedir bu agresifliğin nedeni? Bir su damlasını yağmura dönüştürdünüz. Anlamıyorum ki ben sizi.
TheGodfather 07.07.2005, 23:30 Alevi=sol mantığı yanlış aleviler insandır..?nsana değer verir.Yobazlığa faşizme düşmandır..Aramızda hainler yok mu? Elbette var..
Alevilik =insanlık yolu=halkların kardeşliği
Kusura bakmayın ama ben alevi milliyetçiliği yapanada karşıyım..Böyle yapanların soruyorum size solcu olması neye yarar..
Sol yaklaşım içindede bir takım yanlışlar mevcuttur..
Nitekim köpekçilerin yağtığı gibi kendini sol gurup olarak değerlendirip kampüs basıp öğrenci dövenleride gördük..
Nitekim ben aleviliğin insanlık yolunu destekliyorum solcu yönünü değil.
Bu arada
Tek yol devrim :5:
munzur_hozat 07.07.2005, 23:59 :2: devrim = Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik.
Nerede ne zaman yapacaksınız.Burası muz cumhuriyeti değil 80 yılda bir devrim olmaz.Demokratik Laik Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde her yol mübahdır.Devrim demeylim refaorm diyelim.
:14: tek yol reform, ben reformcuyum.
Nitekim ben aleviliğin insanlık yolunu destekliyorum solcu yönünü değil.
Bunlar ayrılabilir mi? Aleviliğin insanlık yönü nasıl felsefesinden ayrılır? Sol da felsefi bir niteleme olduğuna göre; Aleviliğin geleneğinin, geçmişinin, kültürünün yarattığı bahsettiğiniz felsefenin evrensel adı soldur. Dolayısıyla bunlar zaten birbirinden ayrılamaz.
Tek yol devrim
Dünya değiştikçe güzel. Yenileştikçe güzel. Eğer biz hala at üstünde birbirimize kılıç sallamıyorsak, giotinlerde yargısız idam edilmiyorsak, ülkeleri yöneten kralların, padişahların iki dudağının arasına bakmıyorsak bunlar devrimler sayesindedir. Ha bugün çok mu güzeldir? Elbette değil. Aynı ilkellikle olmasa bile benzer sorunlar bugün de devam ediyor. Hala insanlar tank üzerinde birbirine bomba yağdırıyor, hala insanlar asılıyor, hala birilerinin iki dudağının arasına bakıyoruz. Ama devrimler bitmez. Tarihin kendisidir devrim.
LiberalistiC 08.07.2005, 07:39 Alevi=sol mantığı yanlış aleviler insandır..?nsana değer verir.Yobazlığa faşizme düşmandır.. Tek yol devrim :5:
Benim anlatmak istediğimi ilk başta kabullenmemişsin ama daha sonra sende kabul etmişsin .
Yobazlığa Faşizme düşman olanlara ne denir ?
Solcu denir.
TeK_YoL_DevR?m..:3D_NG (27
LiberalistiC 08.07.2005, 07:42 :2: devrim.
Nerede ne zaman yapacaksınız.
Doğru söylüyorsun munzur_hozat senin gibi insanlar oldukça bu biraz zor gözüküyor. Ama Zoru başarırız ?mkansızda biraz zorlanırız.
TheGodfather 09.07.2005, 22:48 :2: devrim = Belli bir alanda hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik.
Nerede ne zaman yapacaksınız.Burası muz cumhuriyeti değil 80 yılda bir devrim olmaz.Demokratik Laik Türkiye Cumhuriyeti kanunları çerçevesinde her yol mübahdır.Devrim demeylim refaorm diyelim.
:14: tek yol reform, ben reformcuyum.
Ben Allahına kadar Aleviyim ama laikliği benimseyemiyorum artık arkadaşım..
Neden mi..Artık haksızlıklara dayanamıyorum nefesimi sıkıyor bu kapitalizm..
Sokaklarda çöplerle karnını doyurmaya çalışan çocukları görmekten bıktım..
Atatürkçüyümde ayrıca..Ama Atatürk öldü artık bunu kafamıza bir türlü yerleştiremedik..Her sistem yıkılmaya mahkumdur..
Yıllardır laiklik deidk durduk elimize ne geçti..Uğradığımız zülümlerden başka ne artırdı..Laiklik şeriatçıların bile işine yararken artık Anadolu halkının ihtiyaçlarına cevap vermiyor..Emperyalist ülkekeler tarafından soyuluyoruz..Bundan dolayı diyorumki tek yol devrim..Emperyalizme,Faşizme karşı omuz omuza..:36_1_48:
LiberalistiC 10.07.2005, 08:02 Devrim kaçınılmaz er geç olacak Kapitalizme sömürgeye açlığa yoksulluğa karşı savaşıyoruz insanlık için mücadele veriliyor .
TeK_YoL_DeWriM.
chatlakalper 11.07.2005, 10:39 Benim anlatmak istediğimi ilk başta kabullenmemişsin ama daha sonra sende kabul etmişsin .
Yobazlığa Faşizme düşman olanlara ne denir ?
Solcu denir.
TeK_YoL_DevR?m..:3D_NG (27
Ben ikisinede karşıyım ama solcu değilim.
munzur_hozat 11.07.2005, 11:10 Bence tek yol islam :))
DiyaR_02 19.07.2005, 08:45 Alevilik hep muhalif olmustur hicbir zaman icin iktidar olmadik. cünkü biz iktidarliga oynamadik biz insalik yoluna adadik kendimizi birseyleri düzeltmek cabasi icinde olduk hep o yüzden sol muhaliftir siyasette alevilikte muhaliftir ikisinin ortak noktasi bence buradan basliyor.
Yer yüzünde yasayan tüm insanlarin esit haklara ayni zamanda insan gibi muamele görmesini istiyorum. Sömürü düzenine, alcakca kanunlara,yasalara karşıyım, kendi kültürünü, kendi benligini koruyan duzen istiyorum acaba benim görüşüm hangisine giriyor merak ediyorum. yoksa bendemi DEVRIMCIyim!
munzur_hozat 19.07.2005, 11:51 allah korusun söylediklerine katılıyorum ama ben devrimci değilim reformcuyum.
DiyaR_02 19.07.2005, 12:26 reform kendini kandirmacadan ibaret bir durumdur. devrimse kötünün bastan silinip yerine daha iyi düzen kurmaktir. reform sadece avunturdur.. reformun en koyusu devrime ancak yakin olabilir
Bence Sosyalİzm Veya Komİnİzmİn Ekonomİk Boyutunu Alip Gerİsİnİ Atmak Lazim.dİnİ Bİr Sofu Olarak GÖrdÜĞÜ İÇİn Bence Sadece Ekonomİk DÜŞÜncelerİnİ Almak Lazim.ve Bence Alevİlerİn DİĞer Mezhep İnsanlarindan Bİzİ Bİrazda SoĞutan ÇoĞunluĞumuzun Bu DÜŞÜncelere Sahİp Olmamizdan Gelİyor Dİye DÜŞÜnÜyorum.dİnİ İÇerİsİnde Barindiran Bİr Komİnİzm İnsanlik İÇİn Bence En GÜzelİdİr Dİye DÜŞÜnÜyorum
insanlık bumu ya bu ne vahşet bune zulum allahım.......
insanlık bumu ya bu ne vahşet bune zulum allahım.......
hangi vahşet?, hangi zulüm?...
hangi vahşet?, hangi zulüm?... resimlerden bahsediyorum sayın oli sen ne anladın ki?
resimlerden bahsediyorum sayın oli sen ne anladın ki?
konuyu nereye getirmişler cevaplara mı diyorsun diye sormuştum...:hmmm
konuyu nereye getirmişler cevaplara mı diyorsun diye sormuştum...:hmmm yok oli can resimlerle duygularımı belitmek istedim yazılanlara cevep değildi
sağolasın
munzur hozat paylaşımın için teşekkürler.
bilinmesi gerekn bir gerçektir alevi toplumunun yıllarca devrimcileri bağrına basıp sakladığı kolladığı ve sahiplendiği ama devrimci hareket türkiyede alevi toplumuna ne kadar yaklaşabilmiştir. Derlerki maraş çorum malatya sivas için buradaki saldırılar devrimci yükseliş karşısında devletin mücadeleye saldırısıydı ama baktığında katledilenlerin % 95' i hep alevilerdir. Yani arkadaşlar bazı konuların daha dikkatli incelenmesi gerekli bence.
dostça kalmanız dileğiyle.
dip not: Alevilerin solu benimsemesi 1960 lardan sonra başlamıştır Özellikle köylü alevi gençlerinde marksizme kayma bu tarihten sonra görülmüştür.
Doğrudur. Köyden kente göç ile eşzamanlı bir harekettir bu.
Aleviliği solculuğa eş tutmak de kadar doğru bilmiyorum ama birçok kişi bu kavramları eşmiş gibi görüyor. Kimileri de komünizmle eş tutarak aleviliği dinsizlik gibi görüyor. Tehlikeli olan da bu sanırım.
halitseyfi 19.02.2006, 01:28 aleviler var sol'umu arıyorsun sol aleviliğin ta kendisidir.Meydana gelen bu olaylar sol sağ çatışması görünümünde alevi kıyımıdır.?şte sol düşmanlığı, işte alevi kıyımı.
ALEVİLER SOLU BENİMSEDİDE, :) SOL ALEVİLİĞİ BİRTÜRLÜ BENİMSEYEMEDEİ :uzgunsok:
ALEVİLER SOLU BENİMSEDİDE, :) SOL ALEVİLİĞİ BİRTÜRLÜ BENİMSEYEMEDEİ :uzgunsok:
Haklısın galiba. Sol aleviliği kullanıyor mu acaba bunu iyi düşünmek lazım
SivanA SimyacI 19.02.2006, 09:47 solda alevilerde aynı kültürü benimsemiştir.aleviliğin özü ne sevgi kardeşlik barış dostluk bilim değilmi?bu nerdeyse biz ordayız ki o da solda.
Aleviliği solculuğa eş tutmak de kadar doğru bilmiyorum ama birçok kişi bu kavramları eşmiş gibi görüyor. Kimileri de komünizmle eş tutarak aleviliği dinsizlik gibi görüyor. Tehlikeli olan da bu sanırım.
Ortak noktların çokluğu; sürkeli muhaleftte kalma, insana değer, kadın-erkek eşitliği, inanç özgürlüğü, sosyal adalet vb. Alevil de Solcu da aynı söylemler içinde. Doğal olarak aynı kefede değerlenirilecektir. Buna yine sürekli muhalefette kalan ve ezilen Kürtleri de katmak gerek. Bir adım daha ileri gidersek, diğer dünya halkları ve inançları da bu kapsama alırsak, tek iaim altında birleştirmek gibi bir sorun kalmayacaktır.
şavolanlı 23.02.2006, 15:18 alevilere tarih boyunca uygulanmış olan bu dışlamalar sömürü ve baskılar her zaman ters tepki bumuş ve gereken karşılık her pilatformda vurgulanmıştır.aleviler hakkı yendigindede meydanlara cıkıp haklarını savunmasını bilmişlerdir.alevilerin solayatkın olmasının en büyük sebeblerinden biri bence alevi nüfüsünün çok büyük bir bölümünün kırsal kesimde yaşaması işçi olması ve şehire karşı bir blok oluşturmasıdır.patron ve sermayenin kapitalist ve sömürücü politikalar izlemesi ve siyasi sonuçların yol açtıgı nedenlerdir.
|