Orijinalini görmek için tıklayınız : Ötenazi...
seheryeli 25.03.2006, 23:24 Ötenazinin yasal olduğu Hollanda'da hükümet, ölümcül hastalıklara yakalanan bebeklerin "Acılarının dindirilmesi amacıyla" doktorlar tarafından aşırı dozda morfin verilerek yaşamlarının sonlandırılabileceğine karar verdi. İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre, bu kararla bir süredir gizlice yürütülen bebek ötenazisi yasal olarak uygulanabilecek. Ancak ötenazinin yasal olduğu ülkede henüz yasalaşmayan bu karar muhafazakar grupları ayağa kaldırdı.
fişi çekilen olabilirim hatta isterim.hiç kimsenin bana acı çektirmeye hakkı yok .amaaa fişi çeken olmak...işte o hiç kolay değil.. onu yapamam...diğer yandan tüyler ürpertici bir durum.Kendi ölüm kararını verip bilinci yerindeyken gidip ölüme yatmak ...
siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Ötenazi uygulamasi belki tibben aciklanabilir ama ben etik olarak karsiyim.Yani insan nasil olsa birgün ölecek ama neden birisi onun ölümüne karar versinki...Kaldiki doktorlarin ölecek dedigi bir sürü insan yasayip hayatina devam edebiliyor.Bir kisi bile olsa yasamalidir ...
Bence Hollanda devleti para harcamamak icin insanlarin ölümüne göz yumuyor.Almanya dada böyle bir yasa olmadigi halde insanlarin yasadisi yollardan öldürüldügünden süpheleniyorum.Bazen haber bile oluyor bu tür seyler.
ALeViQueeN 26.03.2006, 00:02 Bu bence çok zor bir soru.. bi taraftan çok aci çeken bir hastanin yada ölümü bekleyen biri için ötenazi yapilabilir kendisi istedigi sürece.. Diger taraftan, ben hollanda'da yasiyorum ve böyle seyleri çok duyuyorum.. çevrende tüm sevdiklerin varken.. fisini çekip ölüyorsun.. bu ayrilik bence çok çok zor bisey olmasi gerek.. Ya insan yasarken nasil diyebilirm.. tamam artik yeter.. ama maalesef bazi hastalarimiz aciyi çekmektense.. ötenaziyi tercih ediyorlar. Bunu da anca yasiyan bilir. Allah kimsenin basina vermesin. Çok zor bisey.
Gerçekten çok zor bir karar.Şu sıralar ninem hasta.uzun süredir bu hastalığı çekiyor.kendisi epilepsi hastası.bana sorsanız yapamam. çok kötü bir durum.kendisi yapılmasını isterdi herhalde.çünlü acı çekiyor ama biz yakınları olarak bunu yapamayız.Allah tan ümit kesilmez derler ya. Ya yaşama dönme ihtimali varsa? Ya doktorlar tam olarak bilemiyorlarsa yaşayıp yaşamayacağını? hasta yakınları bunun vebaline nasıl dayanabilirler? ne bileyim Allah acı çektirmesin.tüm hastalarımıza bu dünyada görecek günleri yoksa alsın canlarını acı çektirmeden tüm dileğim bu...
Eğer hayattan zevk alamayacak derecede kötü bir durumdaysam ve yaşamın her saniyesi artık eziyet haline dönüşmüşse bunu isterim ama insanlar duygusal yaklaşıyor bir yakını bu talepde bulunsa bile buna karşı çıkıyorlar ki haklılar bir bakıma
Ben bir kez sahit oldum:((( çok üzucu bir olaydi....ama ben sahsen aci yerine ötenaziyi seçerim birde birine bagli yasamak zor bir durum, bazen insanlar yatalak oluyor.... sonusta hayat yasamiyolar verirsen yiyor kaldirirsan kaldiyor morfine bagli bir hayat zor... bu hayat yasamak degil... ben kisisel olarak karsidegilim....
Selam ArkadaŞlar Ben Vartodon GÖnÜl İsterkİ Hepİnİzle TaniŞmak
ötenazi, yani bir insanın çaresizlik nedeniyle kendi isteğiyle kendi hayatına son vermesi, her ne kadar itici bir sözcük olsa da, insanın artık kimseye faydası yoksa, yardım almadan yaşayamıyorsa (ki bu da başkalarının özgürlüğünü sınırlandırıyor demektir) , bununla beraber kendi hayatını sonlandırmaya razıysa (yapılacak bir işin kalmadığını düşünüyorsa) yapılabilecek mantıklı bir iştir.
fişi çekilen olabilirim hatta isterim.hiç kimsenin bana acı çektirmeye hakkı yok .amaaa fişi çeken olmak...işte o hiç kolay değil..
etik anlamda ötenazi kavramına karşıyım.
eğer bir insan çektiği acılara dayanamamaktan veya buna benzer bir nedenden dolayı hayatına son vermek istiyorsa bunun için başka yollar da bulacaktır elbette. ama bunun yasal olması başkadır...
Selam ArkadaŞlar Ben Vartodon GÖnÜl İsterkİ Hepİnİzle TaniŞmak
:garibbak: :garibbak: :garibbak:
Evet, ben düşünsel olarak çok yaklaşmıştım. ama sadece düşünce olarak aklıma gelmişti.
Ancak, insanalrın bu hakkının olması gerekir bence.
Çözümün bittiği yerde çözümdür.
seheryeli 15.11.2006, 10:00 Ötenaziyi, iç hukuk ve AİHS açısından inceleyen,hukuk bölümü son sınıf öğrencisi arkadaşımın tez araştırmasının bir bölümünü aktarıyorum.
Türk Hukuku’ nda ötenazi ile ilgili her hangi bir yasal düzenleme yoktur. Bu nedenle Türk hukuku bakımından bu fiilin işlenmesi ‘’ kasten adam öldürme’’ suçu olarak sayılmıştır. Ayrıca, kendi yaşamına son vermek isteyen kişiye yardım da '' intihara teşvik ve yardım'' suçu kapsamı içerisinde de değerlendirilmektedir. Dünyada ötenazinin yasallaştığı tek ülke ise Hollanda’ dır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Dianne Pretty/ İngiltere( 29.4.2002- 2346/02) davasında; Başvurucu, kaslarının felce uğraması sonucunu doğuran, iyileşmesi imkansız bir hastalığa yakalanmış ve ölmek üzere olan bir hastadır. Hastalığın son aşamasının ağır ızdırap vermesi ve kişinin saygınlığını yitirmesine neden olması yüzünden ölüm anını kendi iradesiyle belirlemek istemektedir. Ancak, hastalığı nedeniyle bu eylemi tek başına gerçekleştiremeyecek vaziyettedir. Bu nedenle eşinin bu eylemi gerçekleştirmesini ve ceza almamasını istemektedir.
Mahkeme kararında, İHAS Madde 2 ile devletin görevinin yaşamı korumak olduğunu belirtmiştir. Bu durumda madde 2 ile güvence altına alınan yaşama hakkının olumsuz bir yönde yorumlanmasının mümkün olmadığını düşünmektedir. Bu nedenle madde 2, herkese yaşam yerine ölümü seçmek suretiyle kendi yaşamını belirleme hakkını tanır biçiminde yorumlanamaz. Bu yüzden maddeden, başkası eliyle veya bir kamu kurumunun yardımıyla, ölme hakkını çıkarmak mümkün değildir . Mahkeme, yaşam hakkı, ölüm hakkını içermez diyerek ötenazinin madde 2. açısından inceleme konusu yapılamayacağını beyan etmiştir.Yani AİHM de ötenaziyi tanımamaktadır.
Dr. Şahin AKINCI'nın Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisinde yayınlanan 'İrade Muhtariyeti İlkesi ve Şahsiyet Hakları Açısından Ötenazi 'makalesinden küçük bir alıntı:
'Kişisel fikrime gelince bitki haline gelmiş hastalara ve ileri düzeyde kanser hastalarına(nihai kertede sadece acı çeker durumda olanlara) daha önceden avukatına ve yakınlarına aksi bir beyanda bulunmamışsa ötenazi olabileceğini düşünürüm.Bu konuda suistimalleri önlemek için de bu hastalardan organ nakli yasak olmalıdır.'
Ötenazinin yasal olduğu Hollanda'da hükümet, ölümcül hastalıklara yakalanan bebeklerin "Acılarının dindirilmesi amacıyla" doktorlar tarafından aşırı dozda morfin verilerek yaşamlarının sonlandırılabileceğine karar verdi. İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre, bu kararla bir süredir gizlice yürütülen bebek ötenazisi yasal olarak uygulanabilecek. Ancak ötenazinin yasal olduğu ülkede henüz yasalaşmayan bu karar muhafazakar grupları ayağa kaldırdı.
fişi çekilen olabilirim hatta isterim.hiç kimsenin bana acı çektirmeye hakkı yok .amaaa fişi çeken olmak...işte o hiç kolay değil.. diğer yandan tüyler ürpertici bir durum.Kendi ölüm kararını verip bilinci yerindeyken gidip ölüme yatmak ...
siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Ölümden sonra acının olamadığını kim görmüş, veya bu yaplan cinayet değilmi?
zohre-35 15.11.2006, 10:31 isteyerek ölümü tercih etmek çok kötü bir olay.sertur arkadaşımıznda yazdığı gibi ölümden sonra acının olmayacağı belli değil.ölümünde vakti saati olabileciği
çok acı çektiği bir anda tercih olarak görülen bir olay.ama olmaması gerekir diye düşünüyorum.
meltem381 15.11.2006, 10:32 Kardeşim 4 gün yoğun bakımda kaldı bizede beyin ölümü oldu dediler ama biz o fişi çekemedik neden biliyormusunuz arkadaşlar UMUT UMUT bedeni sıcak ama ölü gibi çok zor ama allah yazmışsa olan oluyor veen son 24 yaşında hayatının baharında sanki bizim acı çekişimizi anlamış gibi kalbide durdu ve bitti
seheryeli 15.11.2006, 10:38 Sea Inside, The (İçimdeki Deniz),izlediniz mi bilmiyorum...
26 yaşında bir denizciydi. Bir yardan denize atladığı gün hayatı tamamiyle değişti. Bel kemiğinin kırılması sonucu boynundan aşağısı tutmuyordu ve artık iyileşmesi imkansızdı.
30 yıldır yatalak ve ailesinin bakımına muhtaç biri olarak yaşamaktaydı. Dışarıdaki dünyayı, gençliğini elinden alan kazayı anımsatan, yatağının karşısındaki denize bakan penceresinden görebilmekteydi. Bu yaşama yattığı yerden sadece yazı yazarak tahammül edebilirdi. Sonunda ağzıyla kalem tutarak gerçekten okunaklı şekilde yazı yazmasını öğrendi. Kişiliği ile çevresindeki herkesi büyülemeyi başardı.
Her şeye rağmen gerçekleşmesini istediği tek hayali, yaşamına onurlu bir şekilde son verebilme hakkını kazanmaktı. Ölüm sayesinde, kaybettiği özgürlüğünü geri kazanacağına inanmaktaydı...
İnsan acı çekerken ve umutsuz olduğunda yaşamına son verme hakkına sahip midir?
deli gönül 15.11.2006, 10:40 Allahın verdiği canı ancak Allah alır.Ne kadar kötü hastalığımız olursa olsun ,ne kadar ızdırap çekersek çekelim ötenaziye başvurmak bence yanlış olur.Allah kimseye taşıyamayacağı yük vermez.Ne zaman nerede hayatımızın son bulacağına bizler değil yaradanımız karar verir.Ötenaziye baştan sona karşıyım.
eylüleren 15.11.2006, 22:30 Sea Inside, The (İçimdeki Deniz),izlediniz mi bilmiyorum...
26 yaşında bir denizciydi. Bir yardan denize atladığı gün hayatı tamamiyle değişti. Bel kemiğinin kırılması sonucu boynundan aşağısı tutmuyordu ve artık iyileşmesi imkansızdı.
30 yıldır yatalak ve ailesinin bakımına muhtaç biri olarak yaşamaktaydı. Dışarıdaki dünyayı, gençliğini elinden alan kazayı anımsatan, yatağının karşısındaki denize bakan penceresinden görebilmekteydi. Bu yaşama yattığı yerden sadece yazı yazarak tahammül edebilirdi. Sonunda ağzıyla kalem tutarak gerçekten okunaklı şekilde yazı yazmasını öğrendi. Kişiliği ile çevresindeki herkesi büyülemeyi başardı.
Her şeye rağmen gerçekleşmesini istediği tek hayali, yaşamına onurlu bir şekilde son verebilme hakkını kazanmaktı. Ölüm sayesinde, kaybettiği özgürlüğünü geri kazanacağına inanmaktaydı...
İnsan acı çekerken ve umutsuz olduğunda yaşamına son verme hakkına sahip midir?
çok zor bir soru ben hep yaşamdan yanayım.acı çekerken ve mutsuz olduğunda herşeyin bir şekilde düzeleceğine inan bir insanım tabi verilecek destek önemli diye düşünüyorum yaşam sevincini artırmak kişide yoksa bazen çevresindeki insanlara düşer bu isteği sağlamak diye düşünüyorum.ötenaziyi hiç şekilde mantığım kabul etmiyor...
|