Orijinalini görmek için tıklayınız : Kadere inanırmısınız ?

umut_121
26.03.2006, 05:04
Arkadaşlar Kadere inanırmısınız
Evetse neden evet
Hayırsa neden hayır

Örnek : Kaderinizde beni öldürmek var (kadere inandığımızı varsayarsak) sizin tarafınızdan öldürülüyorum, cünkü bizler doğmadan kaderimiz yazılmıştır ve sizin kaderinizde de beni öldürmek vardır, ama siz beni öldürdüğünüz için ceza alacaksınız, yok Allah bana akıl verdi öldürmenin yanlış olduğunu düşündüğüm için öldürmedim diyosanız bu seferde yazılmış olan kaderi bozmuş olmazmısınız ?

Serkan_Devrim
26.03.2006, 12:35
kader tanımında genel inanışta bir karmaşa vardır. aslında önce tanımı yapılsa ve bu kader tanımına inanıyormusunuz? dense daha doğru olur gibi.

janus17
26.03.2006, 13:23
Kader Konusu Çok İnce Bİ Mevzu Bence..anlamaya Bİzİm CÜzzİ İrademİz Yetmeyebİlİr Bunun Ötesİnde Teslİmİyet BaŞlar..kader Önceden Bellİ ÖldÜrsem Nİye SuÇlu Ben Olayim Kİ Dİyorsunuz Ama Bu Şuna Benzer;pencereden Bakiyorsunuz Ayri Sokaklardan Gelen Arabalari ÇarpiŞacaĞini GÖrÜyorsunuz Arabalar ÇarpiŞtiktan Sonra Onlari Önceden BİldİĞİnİz İÇİn Sİz Mİ SuÇlu Oldunuz Ya Da ŞÖyle SÖylİyİm Sİz BİldİĞİnİz İÇİn Mİ ÇarpiŞtilar..İŞte Kaderİmİzİ,bİzİ Yaratan Allahu Teala Bunlari Önceden Bİlİr..kader Çok İnce Bİ Meseledİr..İsyana Bİle GÖtÜrebİlİr..

canakan
26.03.2006, 14:24
arkadaşlar bu konuda okuduğum bilgileri paylaşıyım istedim alevilerde BEDA inancı sünnilerlede olan kaderin değişmezliği ile ters düşmektedir aleviler hakkın,kaderi insanların yasamında yaptığı değişikler,tövbelerle değişebileceğine inanırken sünniler yazılan kaderin değişmeyeceğine inanır yani kader yazılmış ve bitmiş değildir onu yaşarken tamamlayan şekillendiren insandır yorumlarıma katılmayan veya eksik bulan varsa lütfen eksik olduğum yerlerdeki yorumunu yapsın saygılar

Urfalı
26.03.2006, 14:30
Benim inisiyatifim dışında yapılacak bir olay, gerçekleşecek bir durum olabileceğine inanmıyorum.
Ben yaptım "kader" oldu. Ben yapmadım "kader" oldu. Eeee nasıl oluyor peki?
Diyeli hastalık bir kaderdir. O zaman tıp niçin uğraşsın, niçin kadere karşı gelsin. bırkalım hasta kadere göre ya iyilşecek, ya da ölecek; ilaca, amelyata ne gerek var?
Kader insanın kendi eliyle yaptığıdır, ya da yapmadığıdır.
Saygılar

canakan
26.03.2006, 14:39
Benim inisiyatifim dışında yapılacak bir olay, gerçekleşecek bir durum olabileceğine inanmıyorum.
Diyeli hastalık bir kaderdir. O zaman tıp niçin uğraşsın, niçin kadere karşı gelsin. bırkalım hasta kadere göre ya iyilşecek, ya da ölecek; ilaca, amelyata ne gerek var?
Saygılar
evet anlatmak istediğim buydu saygılar

mavzer
26.03.2006, 15:54
insan kendi kaderini kendi yaptığı seçimlerle belirler. Ama karşına çıkan seçim ihtimalleri kader olabilir mi? orası biraz daha tartışılabilir.

Asli
26.03.2006, 16:13
evet ben kadere inanırım

erayY
26.03.2006, 17:10
Hayır İnanmıyorum Çünkü içinde insan var.

Sema
26.03.2006, 17:25
Yaptığımız ve yaşadıklarımızı genelde biz sağlıyoruz ama bazende şans eseri oluşan durumlar var. Bu durumlarda kadere inanıyorum, işte kader diyorum. Fakat bazen kaderin açıklaması saçma geliyor, madem kaderimiz yazılmış ve yaşacaklarımızı değiştiremeyeceksek biz neden yaşıyoruz?

izmirksk
26.03.2006, 17:34
kader , ah kader ah:)
yıllarımı verdim araştırdım çıkamadım içinden
dünyadaki sayısız galaksiden biri olan samanyolu galaksisinde milyarca yıldız arasından dünya olarak adlandırdığımız bir gezegende hayata merhaba diyoruz ve bunu biz belirleyemiyoruz..
annemizi,babamızı...
ve kimi zaman hayata bakışımızı...
bizi çevreleyen şeylerin dışına çıkmak çok zor
ama yinede kader bir yerden sonra yani bizim irademize yön vermediği noktada yok diyorum
ve diyorum ki cüzi irade alanımız aslında geniş sayılır..
bu bağlamda kader, sanıldığı kadar etkili değil..

ysmn-24-
26.03.2006, 17:35
kadere inanmıyorum acıkcası! kader insanı hayvandan farksız kılıyo bana göre! aklın var kardesim dogru olanı yanlıs olanı senn seçecen ne kaderi ???

izem
26.03.2006, 17:36
çiz bozz karala..beni baştan yaz....:yamukgul:
Kader; kendi hür iradesine güvenmeyen zavallıların tek tesellisi,
gizemli görünmek isteyen tanrıların kulları üzerinde hakimiyet kurmalarının bir yolu,
tanrılarla ilgili her şeyde olduğu gibi asla açıklanamayacak ve üzerine birkaç dakika düşünüldüğünde saçmalığı fark edilebilecek bir kavram,
hala toy dünyalarından kurtulamamış kölelerin kendi kendilerini kandırdıkları bir aldatmaca, gülünç bir oyundur...:D :yamukgul:
Kader nedir derseniz şayet? Hakemin maç sonunu tahmin etmesidir derim :kapaligöz bu da en az inanmak veya inanmamak kadar gerçek..

kolpa
26.03.2006, 17:39
Yaptığımız ve yaşadıklarımızı genelde biz sağlıyoruz ama bazende şans eseri oluşan durumlar var. Bu durumlarda kadere inanıyorum, işte kader diyorum. Fakat bazen kaderin açıklaması saçma geliyor, madem kaderimiz yazılmış ve yaşacaklarımızı değiştiremeyeceksek biz neden yaşıyoruz?
bende senin sorduğun soruyu başkalarına sormuştum kadere inananlar direkt şu yanıtı yapıştırıyolardı." seçimleri biz zaten yaptık aslında. allah bunları biliyo."
bunu düşünce bana komik geliyo matrix filmindede wardı böyle bi dialog.kader inancı ile ilgili en ii kitap "simyacı" okumanızı öneririm.

Yakapınarlı
26.03.2006, 18:46
kadere inanmam insan kendi çizer kaderini ve çizmelide...

Kemal
26.03.2006, 18:57
İnsan her zaman karar vermek, seçmek zorundadır. Seçmeyi de buyuran akıl değildir; kendimiz üzerindeki bilincimizdir. Bu kendi bilincimizin bilinci de özgürlüktür.

Kendini kendisi yaratmadığı halde özgür olduğu için, kendisi seçmeden dünyaya getirilip sonra yaptığı her şeyden sorumlu olduğu için; insan özgürlüğe mahkum edilmiştir...Alıntıdır.

ben kadere inanmıyorum... geleceğim bana bağlı... aldığım kararlara...

seheryeli
26.03.2006, 20:27
Günlük yaşamda ayağımıza kadar gelen binlerce imkan ve fırsatlar var.Bunlar kaderimizi değiştirebilecek olan kararlar almamıza yardımcı oluyorlar.İmkanları ve fırsatları sıra dışı bir şekilde kullanmayı öğrenmemiş insanlar var. İşte bu da bize kaderin gülüp gülmemesi konusunda açıklık getirecek tek gerçektir.Seçim daima bizimdir.Kaderimizi değiştirecek olan da bizleriz bence.
gazetelerde güneşin tutulma tarihi * 11 ekim olarak yazsın. Şimdi güneş o tarihte gazetede yazdığı için mi tutulacaktır yoksa tutulacağı için mi gazete yazmı$tır?
Tanrı benim kaderimi çizerken kalemi elinden düşürdü şimdi o kalemi yerden alıp kendi kaderimi kendim çiziyorum:)

celalkocairi
26.03.2006, 20:36
insan kendi kaderini kendisi çizer bence. şöyle bi örnek vereyim: ahirette bize hesap sorulacak. eğer kaderimiz doğmadan önce çizilmişse yani nezaman ne yapacağımız yazılmışsa niye ahirette hesap sorulsun?...

irem
26.03.2006, 21:06
arkadaşlar bu konuda okuduğum bilgileri paylaşıyım istedim alevilerde BEDA inancı sünnilerlede olan kaderin değişmezliği ile ters düşmektedir aleviler hakkın,kaderi insanların yasamında yaptığı değişikler,tövbelerle değişebileceğine inanırken sünniler yazılan kaderin değişmeyeceğine inanır yani kader yazılmış ve bitmiş değildir onu yaşarken tamamlayan şekillendiren insandır yorumlarıma katılmayan veya eksik bulan varsa lütfen eksik olduğum yerlerdeki yorumunu yapsın saygılar

bir sünni olarak yazmış oldugun bu yoruma katılmıyorum sn. canakan sünnilerde kader kesinlikle degismez ne yazıldıysa o yaşanır diye bir inanc yoktur oyle olsaydı sıkıntılı ve zor anlarda duaya sarılmazdık zaten olacagına varır der kestirip atardık bizde duaların ve tövbelerin kaderi degistirecegine inanılır ozelliklede dua etmenin gelecek olan belaları defettigine inanılır

manifesto
26.03.2006, 21:16
İslamda kader inancı vardır hristiyanlıdaki gibi kadercilik yoktur!!
Yaratıcı için zaman söz konusu değildir ve zaman da onun yarattığı bir mahlukdur.Allah bütün kullarına bahşettiği cüz-i iradelerini ne şekilde kullanacaklarını bilecek ilim ve kudrete sahiptir.

Şimdi siz bir filmi izleseniz ve o filmi tekrar bir arkadaşınızla izleseniz ve filmin bir sahnesinede biraz sonra şöyle olacak deseniz, sizin öyle olacak demenizden dolayı mı o sahne öyle gerçekleşir, yoksa siz zaten olacakları daha önce bildiğiniz ve gördüğünüzden dolayımı öyle olur?
Allah sonsuz ilim ve kudret sahibidir, insanlara irade verir ve bu iradesini ne şekilde kullanacağını bilmesinden başka birşey değildir kader.

Siz bir taksi yapsanız, bir ev inşâ etseniz, bu işleri yaratan Allahtır. Siz ve efâliniz Allaha aitsiniz. Ama ortaya gelen bütün bu işlerde, size ait bir husus da vardır ki, o da kesb ve mübâşerettir. Bu ise âdî bir şart ve basit bir sebeptir. Tıpkı dünyaları aydınlatacak dev bir elektrik şebekesinin düğmesine dokunmak gibi... Bu durumda "Sizin hiçbir şeyiniz, hiçbir müdâhaleniz yok" denemeyeceği gibi, işin tamamen size ait olduğu da söylenemez. İş tamamıyla Allaha aittir. Fakat, Allah size ait bu işleri yaratırken, sizin cüzî müdâhalenizi de âdi şart olarak kabul buyurmuş ve yapacağı şeyleri onun üzerine bina etmiştir

hasan cicek
26.03.2006, 21:58
Ben kadere inanmiyorum

Eger kaderimizi Tanri kararla$tirmissa kendimizi geli$tirmek gayret etme konusunda neden kaygi duyalim? Hatta Tanri,yi tanimakla ilgilenelim?böyle bir durumda dogru ve yanli$..günah veya sevap sözleri anlamini yitirir,Yanli$ olarak degerlendidgimiz bir davranis eger kaderimizse.kacinilmez$ekilde yapacagiz.

Eger durum böyle ise .neden Tanri bize emirler .kanunlar verdi? Neden peygamberler gönderdi? Neden Tanri,nin sözü denen kitaplari yazdirdi?Eger kader hayatimizi yönetiyorsa .bütün bunlar anlamsiz olmiyacakmiydi? $üpesiz insan zekäsi böylebir muhakemeye kar$i cikar, Dü$ünen insanin mantigi bunu kabul edemez.

Diger taraftan eger özgür irademiz varsa Tanri yaptiklarimizin hesabini bizden soracaksa bu kisa hayatimizi.Tanri ve amaclariyle ilgili tam bilgi almak ve onun istedigi $ekilde ya$amayi ögrenmek kullanmamiz gerekir,Bu her ya$ayan insanin ki$isel sorumlulugudur,hic kimse bizim yerimize Tanri ya hizmet edemez ,Bize her koyun kendi bacaginda asilir atasözünü hatirlatiyor bu her kesin kendi kötü davrani$inin hesabini verecegini gösterir,

Evet Tanri nin sözü,acikca kaderin insani hayatini yönetmedigini $öyle aciklar:Bir sinavla kar$ilasinca kimse,Tanri beni siniyor demesin ,Cünkü Tanri kötü niyetle sinanamayacagi gibi Kendisi de kimseyi boyle niyetlerle sinamaz,(Yakup.1:13 incil yeni tercüme)

Saygilarim, H cicek

irem
26.03.2006, 22:05
kul, kendi cüzi iradesini, -hayır olsun, şer olsun- hangi işe sarf ederse, Cenâb-ı Hak onu yaratır. İstemek kuldan, yaratmak Allahtandır. Fakat, bütün fiilleri Allahın yaratması, insanı sorumluluktan kurtarmaz... İnsana kuvvet ihsan eden, her türlü imkânı bağışlayan Allahtır. Kul bu imkânı, bu kuvveti onun rızasına aykırı olarak kullanırsa elbette sorumlu olur, suçlu olur.

Şöyle bir düşünelim: Bir emniyet mensubu, yetkisini ve silâhını kötüye kullanarak birisini haksız yere vursa, devlete mi katil denilecektir, yoksa o görevliye mi? Şüphesiz, katil o görevlidir!.. Şimdi bu görevli, “Ben o suçu devletin imkânlarıyla işledim. Ne kendi silâhımı kullandım, ne de kendi mermimi.” şeklinde bir özür beyan edebilir mi?

:garibbak:

Saygılar
İslamda Allaha tevekkül etmek vardır bi iş için elinden geleni yaparsın ama sonucu Allaha bırakırsın verdigin örnekteki gibi hastayı ölüme terketmek yerine tıbbın tüm imkanlarını kullandıktan sonra hastayı kaderine bırakırsın hala varsa kaderinde gün gormek zaten yaşar

:D önce tedbir sonra tevekkül! :D

manifesto
27.03.2006, 01:04
Eger kaderimizi Tanri kararla$tirmissa kendimizi geli$tirmek gayret etme konusunda neden kaygi duyalim? Hatta Tanri,yi tanimakla ilgilenelim?böyle bir durumda dogru ve yanli$..günah veya sevap sözleri anlamini yitirir,Yanli$ olarak degerlendidgimiz bir davranis eger kaderimizse.kacinilmez$ekilde yapacagiz

Sn.Hasan Çiçek , bugüne kadar yaptığınız bütün fiilleri kim yaptı?
Yani yaşınız itibari ile bu soruyu yönelttim.Ben herzaman yaşı büyük olan kimselerin hayat yorumlarına itibar etmişimdir çünki hayat tecrübesi farklı birşey.Ama kadere bakışınız için bir pencere mahiyetinde olması için...

Öncelikle Kader ne demekdir ;Kader: ezelden ebede kadar olmuş ve olacak her şeyin, her şeyini ve her hâlini, zamanını ve mekânını, sıfatlarını ve özelliklerini ezelî ilmiyle bilip, ona göre, takdir etmesidir
Kaza ise :kaderde planlanan bir şeyin yaratılması, varlık sahasına çıkarılmasıdır
Bu ikisine inanmak imandandır kaza ve kadere inanmayan insan müslüman değildir yani iman etmiş olamaz.
Kaderi ikiye ayırabiliriz zira birincisinde insanın hiçbir tesiri yoktur yani
Dünyaya geleceğimiz yer, annemiz, babamız, şeklimiz, kabiliyetlerimiz ızdırari kaderimizin konusu. Bunlara kendimiz karar veremeyiz. Bu nevi kaderimizden dolayı mesuliyetimiz de yok.
İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir

Mesela Bir apartmanın üst katının lütuflarla, bodrum katının ise işkence aletleriyle dolu olduğunu ve bir şahsın bu apartmanın asansörü içerisinde bulunduğunu farz ediniz. Kendisine, apartmanın bu keyfiyeti daha önce anlatılmış bulunan bu zat, üst katın düğmesine bastığında lütfa mazhar olacak, alt katın düğmesine bastığında ise azaba duçar olacaktır
Burada iradenin yaptığı tek şey, sadece hangi düğmeye basılacağına karar vermesi ve teşebbüse geçmesidir. Asansör ise, o zatın kudret ve iradesiyle değil, belirli fizik ve mekanik kanunlarla hareket etmektedir. Yani, insan üst kata kendi iktidarıyla çıkmadığı gibi, alt kata da kendi iktidarıyla inmemektedir. Bununla beraber asansörün nereye gideceğinin tayini, içindeki şahsın iradesine bırakılmıştır
Yani hayatımızın bu hale gelmesinde irade ve akıl sahibi insanın kararları etkili olmuştur o bakımdan deliler ve akıl irade noksanı insanlar için azap yada mükafat söz konusu değildir.Akıl var ise Kaza ve Kaderde vardır.

Mirioglu
27.03.2006, 02:04
Ali ekber üstadımızın da dediği gibi Kader diyerek neyden bahsettiğimizi belirtsek bence daha sağlıklı yorumlar çıkardı!

Bence kader "Yüce Allahın bizi yaratmadan önce bizim için hazırlamış olduğu bir senaryo değildir! sen git şunları yap diye hazırladığı bir hayat değildir"
İnsan akıl mantık ve hür iradeye sahiptir ve bunun için yaptığı herşeyden, hayatı boyunca yaptığı seçimlerden sorumlu tutulacaktır!

Bence karder; Allahın bizim ne yapacağıızı nasıl bir hayat yaşayacağımızı önceden bilmesidir!

Bu tanım altında ben Kadere inanıyorum!

Lamekan
27.03.2006, 02:21
Bence kader "Yüce Allahın bizi yaratmadan önce bizim için hazırlamış olduğu bir senaryo değildir! sen git şunları yap diye hazırladığı bir hayat değildir"
İnsan akıl mantık ve hür iradeye sahiptir ve bunun için yaptığu herşeyden, hayatı boyunca yaptığı seçimlerden sorumlu tutulacaktır!

bu tanımaltında kadere inanmıyorum. Hür irademin olmadığı düşüncesi, yaşamın anlamının olmadığını çağrıştırıyor bende.. Onun içinde kadere inanmıyorum.

MetinK
27.03.2006, 02:52
Kader denilince aklima geldi arkadaslar sizin bilginizden de yararlanmak isterim dogrusu.
Acaba geri kalmisligimiz demiyelimde geri birakilmisligimizin kaderle bir alakasi var mi?Bazilari götürürken biz sefilleri oynuyoruz hergün.
Belki dinle direkt alakali görünemiyebilir ama hayatimizi ilgilendiriyor sonucta.

serkanB
27.03.2006, 11:37
kadere inannırım ve bence kader ve kaza anlayısı butun alevilerde var

tuya
27.03.2006, 12:00
doğduğum memleket, annem, babamın kimler olduğu, doğduğum yıl kaderimdir... sonrası bana verilen iradeye aittir.. kendi seçimlerimin sonuçlarıda kaderimdir... ama yaptığım seçimlerin sonuçlarını tahmin edersem kaderimi kendim belirlemiş olurum...

Urfalı
27.03.2006, 12:21
İslamda Allaha tevekkül etmek vardır bi iş için elinden geleni yaparsın ama sonucu Allaha bırakırsın verdigin örnekteki gibi hastayı ölüme terketmek yerine tıbbın tüm imkanlarını kullandıktan sonra hastayı kaderine bırakırsın hala varsa kaderinde gün gormek zaten yaşar

:D önce tedbir sonra tevekkül! :D[/quote]

Ne gerek var "tedbir" de alma. Nasıl olsa kader işlemeye devame decek. Tedbirlerin boşuna.!!!
Ya da, ben"tedbir" alayım, ben "temkinli" olayım, ben "şunu" yapayım, ben "bunu" yapayım. EEEEEE,,,,, hep ben yapıyorum yahu, bu kader boş dediğimiz şey boş oturuyor. Bir şey yapsın da göreyim.
Ben yapmazsam kader harekete geçmiyor, tembel tembel yan gelip yaıyor, ben bir şeyler yaparsam, hatta yanlış bir şey yapıp, örneğin sollama yasağına uymayıp (kader bu ya!) karşıdan gelen arabaya kafadan girip parçalanırsam, kader yan gelip yattığı yerden kalkıp gelip olaya el koyup "bunun kaderi de böyle yazılmıştır" diye ahkam kesecek. Peki ya karşıdan gelen aracın ne suçu vardı. Ben "hıyar"lık yapıp yanlış sollamasaydım, karşımdakini de ölüme götrümeyecektim. Onun kaderi de böyle mi yani? Ben, adam gibi kullansaydım o aracı, ne ben öelecektim, ne de o ölecekti.
Şimdi söyleyin lütfen "şeytan bunu neresinde?" pARDON "KADER" BUNUN NERESİNDE?
Saygıalrımla

Urfalı
27.03.2006, 12:31
gizemli görünmek isteyen tanrıların kulları üzerinde hakimiyet kurmalarının bir yolu,
tanrılarla ilgili her şeyde olduğu gibi asla açıklanamayacak ve üzerine birkaç dakika düşünüldüğünde saçmalığı fark edilebilecek bir kavram,
hala toy dünyalarından kurtulamamış kölelerin kendi kendilerini kandırdıkları bir aldatmaca, gülünç bir oyundur...:D :yamukgul:
Kader nedir derseniz şayet? Hakemin maç sonunu tahmin etmesidir derim :kapaligöz bu da en az inanmak veya inanmamak kadar gerçek..

:36_1_55: :36_1_55: :36_1_55:

ni_u
27.03.2006, 12:34
ben inanman kaderini kendin belirleye bilirsin..

kimsede belirlemesi gibi durumda söz konusu değildir..

eğer açsan ve bu kaderimizde var diyemezsin..

yada derslerinde kaldım..
yada araba çarptı..
işyerin battı..
kimseyle konuşmaman hayatın boyunca bir kenara çekilmen..

tipik örnekeler..
kaderimiz neyse bu diyemezsin.
kader senin yapacağın her şeyin bir genel soyutudur..

yaptığın herşey somut bir şey..

Serkan_Devrim
27.03.2006, 13:24
Ali ekber üstadımızın da dediği gibi Kader diyerek neyden bahsettiğimizi belirtsek bence daha sağlıklı yorumlar çıkardı!

İnsan akıl mantık ve hür iradeye sahiptir ve bunun için yaptığu herşeyden, hayatı boyunca yaptığı seçimlerden sorumlu tutulacaktır!

Bence karder; Allahın bizim ne yapacağıızı nasıl bir hayat yaşayacağımızı önceden bilmesidir!

Bu tanım altında ben Kadere inanıyorum!kaderin tanımını yapacaktım, sen yapmışsın. evet. kader yapacaklarımızın önceden tayin edilmesi değil, bilinmesidir. ankete katılmayacağım çünkü kader tanımımız uyuşmuyor. mirioğlunun kader tanımına katılıyorum.

bu tanımaltında kadere inanmıyorum. Hür irademin olmadığı düşüncesi, yaşamın anlamının olmadığını çağrıştırıyor bende.. Onun içinde kadere inanmıyorum.iyi de bu kader tanımlamasında hür iradenin olmadığı anlamı çıkmıyor ki. seçimlerin senin seçimlerin ve seçiminde özgürsün. ama seçiminin ne olacağı biliniyor. mirioğlunun yaptığı tanım bu.:yamukgul:

satı
27.03.2006, 17:38

Bu tanım altında ben Kadere inanıyorum!
Sevgili can katılıyorum tanımına.

Bu yazıyı yazıyorsam ben kendi irademle yazıyorum Allah benim bunu yazacağımı biliyordu.Seçimlerimin sorumluluğu bana aittir.İçine düştüğüm durumun sorumlusu ve irade sahibi benimdir.

Bana göre yanlış olan kaderin varlığı değil KADERCİLİKtir.Yani insan iradesinin kabul edilmemesi ve sorumluluğun kader yoluyla Allah'a devredilmesidir

müttaki
27.03.2006, 19:16
hayat etki ve tepki ise etkilere kader tepkilere özgür irade diyebiliriz.

sonuçta kim kendine etki edecek şeyleri yönlendirebiliyor.

sonuç ise ayrıca etki olacağı için sonuçta kaderdir. ama bunlar özgür iradenin olmadığı anlamına gelmez.

kader vardır. bizim ne yapacağımızı bilmesi kader değil Allahın alimliğidir. ne sonuç olması gerektiği ise kaderimizdir. :yamukgul: :sasirdi:

manifesto
27.03.2006, 19:24
Evet müttaki doğru olan başka bir yaklaşım, ama benim asıl ilgilendiğin yukarıdaki ankette kadere inanmayan 13 kişinin ne düşündüğü, ne olduğu ve neye inandığı.
Böyle bir inanca sahip olmalarında neyin etken olduğu.
Sonsuz kudret ve ilim sahibi bir yaratıcının insanın yapacağı şeyleri önceden bilmesini anlamamak nedir? Kainat kaderden daha karmaşık ama kimse kainatı inkar etmiyor.İnsan kaderden daha karmaşık ama kimse insanı inkar etmiyor.
Hepsi Yaratıcının ilmi değilmi?
Ama şükür şimdilik kadere inananlar yarışı önde götürüyor:)

Canan
27.03.2006, 20:07
:ilgili: allah bulutlarin ustunde oturmus elinde bir kalem kagit teker teker insanlarin hayatlarini yaziyo:yamukgul: ...... hahahaha cok komik gercekden
kaderin var olmasi su demekdir insanlarin basilarindan gecen tum kotu seyler allah tarafindan yapilmisdir yani ac kalan cocuklari allah ac birakiyo insanlarin hic bir sucu yok.... off be ne guzel boyle diyelim isin icinden cikalim.... ben yapmadim allah boyle istedi.............

bu goruse tamamiyle katiliyorum....
bence yanlizca caresiz kendilerine yuveni olmayan gucsuz insanlar yaratdigi bir seydir bu kader...
insanlar nedense baslarinda gecen kotu olaylarin kendi seceneklerinden dogdugunu kabul etmeyi sevmezler.... insanlar yanlis olmayi sevmezler bu nedenle hayatlarindaki tum yanlislarin tek suclusu ve nedeni allah dir....
........... evde siddet goren bir kadin kocasini terk etmiyo ve soyle dusunuyo kaderimdir cekecem.....
........... milli piyango yenen birisi neden hic kaderimde vardi yendim demiyo.... hayir bunun yerine ne diyo????? oynadim yendim diyo.....

manifesto
27.03.2006, 20:11
allah bulutlarin ustunde oturmus elinde bir kalem kagit teker teker insanlarin hayatlarini yaziyo ...... hahahaha cok komik gercekden
kaderin var olmasi su demekdir insanlarin basilarindan gecen tum kotu seyler allah tarafindan yapilmisdir yani ac kalan cocuklari allah ac birakiyo insanlarin hic bir sucu yok.... off be ne guzel boyle diyelim isin icinden cikalim.... ben yapmadim allah boyle istedi

Canan bu sizin ilkel kader anlayışınız ve hatta kaderi anlayamayışınız.
Kaderin ne olduğunu forumdaki eski yazıları okuyarak bir öğrenin isterseniz ondan sonra espiri yapın.
İzem zaten kendisini itiraf etmiş o ataistleri kendine arkadaş edinmiş sizde onun yolunda gidebilirsiniz.

Canan
27.03.2006, 20:25
[B]

Canan bu sizin ilkel kader anlayışınız ve hatta kaderi anlayamayışınız.
Kaderin ne olduğunu forumdaki eski yazıları okuyarak bir öğrenin isterseniz ondan sonra espiri yapın.
İzem zaten kendisini itiraf etmiş o ataistleri kendine arkadaş edinmiş sizde onun yolunda gidebilirsiniz.
ilker kader anlayisi diye birsey olamaz cunku kader denilen seyin zaten kendisi ilker....
ben aleviyim.. alevi dogdum alevi olecem.... ateist falanda degilim...
usteki yazilari hepsini okudum hic biri bana mantikli gelmedi.....

byybilgin
09.04.2006, 17:49
"Kaza ve Kader" meseleleri, insanları çokça şaşırtan ve şaşkınlığa düşüren, gerçekte her aklın alamayacağı konulardır. "Kader ve Kaza" konularını araştırıp inceleyenlerin çoğunluğunda bâtıl olan hayâl ve vehimler ortaya çıkmıştır,kaza ve kadere inanmak bireyin insifiyatifine kalmakla birlikle.islamiyet kaza ve kadere inanmayı şart koşar ve dorusu budur.
Şu kesin olarak bilinsin ki, Ehl–i sünnet ve'l–cemaat kadere iman etmiştir. Kader, hayır ve şer, iyi ve kötü, güzel ve çirkin, acı tatlı bütün işler Sübhan Allah'ın katındandır, demiştir.

"Kader"in mânası; bir şeyin yoktan var edilmesi, yeni bir şeyin yoktan yaratılması demektir ve her şeyi bir sebebe binaen yaratan ve her şeyi icad eden Subhân olan Allah'tır. Bu mânayı ifade eden bir âyet– kerîme şöyledir:

"İşte Rabbiniz Allah O'dur. O'ndan başka tanrı yoktur. O, her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise O'na kulluk edin. O her şeye vekildir." (En'âm, 102)

genar
09.04.2006, 17:56
insan kendi kaderini kendi belirler..... ne zaman başımıza bir kötülük gelse kader deriz, iyilikleri kendimizden biliriz....

Nesimi
09.04.2006, 17:57
her insan yaşamını kendisi belirler ama şans faktörü var yada yoktur. KAder düşüncesi kendi kendisini eriten bir düşüncedir. Madem kaderle herşeyimiz belirlenmiş neden yaşıyoruzki o zaman ne olcağımız yapıcağımız bellidir. böyle bir inanc yoktur zaten alevilikte bildiğim kadarıyla...

pirihorasani
09.04.2006, 18:52
Ben kaderi soyle yorumluyorum.Insanlarin donum noktalari vardir ve bunlar insanlarin gelecegini belirler,her zaman bir iyi ve bir kotu yol vardir.Eger insan koyu yolu secerse,Allah o insana yinede iyilik kapisini acar.Yani Bu acilan kapilarin hepsi farkli farkli yollara goturur insani.Bence kader bu kapilarin acildigi andir.

Kusura bakmayin canlar,biraz karisik oldu ama ne demek istedigim hemen hemen belli gibi.

Selamlar,

manifesto
09.04.2006, 18:55
Madem kaderle herşeyimiz belirlenmiş neden yaşıyoruzki o zaman ne olcağımız yapıcağımız bellidir. böyle bir inanc yoktur zaten alevilikte bildiğim kadarıyla...

Bakın kızılkilise kader Allahın insanın eline tutuşturup al bunu dünyada tatbik et dediği fiilleri değildir.Kader Allah katındadır fiilleri yapmak insana mahsus o fiilleri yaratmak ise Allah'a mahsus.Kader Allah'ın kişinin irade ve aklını kullanarak yapacağı alacağı kararları önceden bilmesinden başka birşey değil ki.
Bu da Allah'a zor olan birşey değildir.Bu dünyayı bu şekilde halkulade yaratmak kaderden daha çetrefilli bir soru ama hiç aklına gelmiyor sanırım.
İnsan kendi yaptığıyla hayatını yaşar bugüne kadar yaptığın bütün fiillerin kararını sen verdin ALLAH c.c. senin yerine b,r karar vermiş değil o sadece senin kararlarını zaten biliyor çünkü seni yaradan o.

SELLDA
09.04.2006, 19:07
kadere bi yere kadar inanıyorum.şu şekilde oda bazı sınırlar vardır müdahale edilemeyen yaşamda,bu noktalarda biraz polyannacılık oynamak kalıyor insanlara bi de inanç kısmıda var tabi... bu çerçevede bakıyorum kadere

ozcangulum
10.04.2006, 20:34
kadere inanmıyorum her insan kendi kaderini kendi çizer

redyellow
20.04.2006, 10:21
Kadere inanıyorum, çünkü bu benim imanımın gereği.

"İmanın şartları 6dır.

* Allaha inanmak
* Allahın meleklerine inanmak
* Allahın kitaplarına inanmak
* Allahın peygamberlerine inanmak
* Ahiret gününe inanmak
* Kadere; iyilik ve kötülüğün Allahın yaratması ile olduğuna inanmak "

puduhepa
20.04.2006, 13:15
talih,baht,alınyazısı,takdir.birçok anlamı var.bu kelimelerden yola çıkarsak ben derim ki insanı yönlendiren kendisidir,ne kader ne de başka birşey.beynini olumlu kullandığı sürece neden güzellikler yaşamasın ki!

pirihorasani
20.04.2006, 13:58
* Kadere; iyilik ve kötülüğün Allahın yaratması ile olduğuna inanmak "

Bu haric hepsi alevilikte de vardir,Fakat bizler Kotulugun Allahtan geldigine inanmayiz,Gelen her iyilik Allahtan fakat gelen Her kotuluk ise Insanin kendisinin hatasi olarak goruruz.

Tabi bazi konular disinda...

izmirksk
20.04.2006, 17:04
fizikteki birleşik teori bulunursa (kuantum ve genel göreliliğin aynı teori içinde uyumlu şekilde yer alığı bir teori) bulunursa , kaderi tamamen çözemezsekde evrenin işleyişi ile ilgili çok sağlıklı bilgiler alabiliriz..kader kısmen çözülür....
ama insanoğlunun davranış nedenleri(beyinle ilgili olduğu için-yani yönlendirme orada olduğu için-) bu teori oraya tam nüfuz edemeyecek..
yani kader bütünü ile çözülemeycek gibi...

Günes
20.04.2006, 17:12
Insan kaderini kendi yazar.

kaderini yazan karari veren yine insandir.

ilkim
20.04.2006, 20:54
Bakın kızılkilise kader Allahın insanın eline tutuşturup al bunu dünyada tatbik et dediği fiilleri değildir.Kader Allah katındadır fiilleri yapmak insana mahsus o fiilleri yaratmak ise Allah'a mahsus.Kader Allah'ın kişinin irade ve aklını kullanarak yapacağı alacağı kararları önceden bilmesinden başka birşey değil ki.
Bu da Allah'a zor olan birşey değildir.Bu dünyayı bu şekilde halkulade yaratmak kaderden daha çetrefilli bir soru ama hiç aklına gelmiyor sanırım.
İnsan kendi yaptığıyla hayatını yaşar bugüne kadar yaptığın bütün fiillerin kararını sen verdin ALLAH c.c. senin yerine b,r karar vermiş değil o sadece senin kararlarını zaten biliyor çünkü seni yaradan o.

Tamamı ile sana katılıyorum "manifesto" ekliyecek birşey bulamadım doğrusu kader zaten imanın şartlarındandır.
Kader ve Şerrin ALLAH'tan olduğuna iman.

Alpha_Phonixis
20.04.2006, 21:17
Kadere inanırsam dinlere inanamam. Kadere inanmazsam da Allah' ın dediklerine inanmıyor gibi olur.

Kader metası çok çelişkili yani. Çok ince ayar . )

Nesimi
20.04.2006, 22:19
insan kendi kaderini kendi tayin eder. Allahın planladığı kader anlayışı çok saçma bütün kötülüklerin anası allah ozaman

erayY
20.04.2006, 22:25
Onaylamak zorunda kaldığımız acıdan kaçabilmek için hiç bir yol olmadığını biliriz her zaman

Gerçek olan diğer yarısını bulmak Kader hepimizin neyi bulmaya çalıştığıdır Kader seni ve beni sürekli bekler.

Nesimi
20.04.2006, 22:26

Tamamı ile sana katılıyorum "manifesto" ekliyecek birşey bulamadım doğrusu kader zaten imanın şartlarındandır.
Kader ve Şerrin ALLAH'tan olduğuna iman.

Ben o şartlara inanmıyorum malesef

Alpha_Phonixis
20.04.2006, 22:31
Kader; insanın dünya' da geçireceği veya yapacağı herşeyin Tanrı tarafından belirlendiğidir.

Yani yapacağımız herşey Allah tarafından biliniyor..

" Daldaki yaprağın oynaması bile Allah isterse olur " . burda herkes hemfikirdir sanırım.

O halde ; Misal benim bir saat sonra bir adam öldürerek günah işlemem Tanrı' nın bana verdiği rol sayesinde olacaktır. Yani günahımı o verir bana . Sonradan yazılması saçma.

Yani burada diyebiliriz ki Tanrı kendisiyle çelişiyor : )

Ama vardır bir ince noktası diye düşünüyorum. Daha kendimi ikna edemedim .

müttaki
20.04.2006, 23:32
Kader; insanın dünya' da geçireceği veya yapacağı herşeyin Tanrı tarafından belirlendiğidir.

Yani yapacağımız herşey Allah tarafından biliniyor..

" Daldaki yaprağın oynaması bile Allah isterse olur " . burda herkes hemfikirdir sanırım.

O halde ; Misal benim bir saat sonra bir adam öldürerek günah işlemem Tanrı' nın bana verdiği rol sayesinde olacaktır. Yani günahımı o verir bana . Sonradan yazılması saçma.

Ama vardır bir ince noktası diye düşünüyorum. Daha kendimi ikna edemedim .

burada sen kendinle çeliştiğin için Tanrı nasıl çelişiyorsa

sen ne diliyorsan Tanrıda ancak onu diler. :)

etki sunan Allahtır. seçim ise sana ait. yarın ne olacağı yazılı değil. sen yazıyorsun her AN. Allah katında yarınmı varki yazsın. o sadece şu AN bulunduğun duruma göre etki gönderiyor o kadar. seçim her zaman İnsanda.

Alpha_Phonixis
21.04.2006, 00:32
Seçim insanındır diyorsun .

Ama benim seçimimin sonuçlarını veya direk seçimimi Tanrı bilemiyorsa, o anın Tanrısı o halde benim. İşte orada herşey biter .

müttaki
21.04.2006, 00:37
Seçim insanındır diyorsun .

Ama benim seçimimin sonuçlarını veya direk seçimimi Tanrı bilemiyorsa, o anın Tanrısı o halde benim. İşte orada herşey biter .

Hakikatte sen ben yok kendisidir Vallahi.

senin seçimin Rabbinin seçimi :)

işte herşey burada saklı. sen kendini Rabbinden gayrımı sanıyorsun :yamukgul:

manifesto
21.04.2006, 00:45
Daldaki yaprağın oynaması bile Allah isterse olur " . burda herkes hemfikirdir sanırım.

Çalişki yok ki gayet açık.Evet birileri Cennete birileri de Cehenneme bu bellidir.
Mal onun mülk onun can onun.İster yakar ister cennetine koyar sana bana yada bize ne oluyor ki?:) Bir kimse bu bende olanlar benimdir desin o zaman bu Kader sorgusunu yapsın...:)

Alpha_Phonixis
21.04.2006, 00:50
:D Şeklinde de yorumlanabilir tabiki ..

Ama bu çelişki olmadığı sonucunu açıklamaz bana.. :P

Daha açıklayıcı bilgiler istiyorum yetkili tarafından. :)

sun
21.04.2006, 01:10
hayir,.kadere inanmiyorum cünkü bence insanlar kendi kederlerini ancak kendileri belirler diye düsünüyorum,...tabii bu kendi fikrim,....

canugur
29.04.2006, 18:13
Böyle bir kavrama inanmiyorum.
Kader; sümer kütüründe, üzerine yazi kazinmis tas tabletlere denir.
Bunlar hic bir zaman degistirilemeyecegi icin, tasta ne yaziyorsa o olur demek gelenegi, dinlere, tanrisal degismez yazilar olarak dogrudan adapte edilmislerdir:-)

murat_ank20
29.04.2006, 18:15
Kadere inanırım ama Kaderimizi değiştirmek bizim elimizde...

izem
29.04.2006, 18:16
Kader..
Benim..
Bana inanın ..

murat_ank20
29.04.2006, 18:24
Kaderimiz senmisin yani :)

izem
29.04.2006, 18:30
Kaderimiz senmisin yani :)

nereye çektin yahu..:yamukgul:

murat_ank20
29.04.2006, 18:31
Sandığın yere çekmedim :D yaw merak etme...

yusufçukgecegez
29.04.2006, 18:48
Kadere inanırım ama Kaderimizi değiştirmek bizim elimizde...

biz yaşamımızı yönlendiriz,bu yönlendirdiğimiz yaşamımızın adıda kader olur arkadaşım,inşallah ukalalık yapmıyorumdur,saygılarımla.

murat_ank20
29.04.2006, 18:51
Yok Yok ukalalık Değil Kader imiz Bizimle nasıl oynuyor yada biz deriz kaderimiz bizimle dalga geçiyor die işte bizde onunla oynaya bilmeliyiz ... Kaderimizi yenmeliyiz ...

royemi
29.04.2006, 18:55
her insan kendi kaderini kendi belirler ve kendiside yaşar...

yusufçukgecegez
29.04.2006, 18:55
hayir,.kadere inanmiyorum cünkü bence insanlar kendi kederlerini ancak kendileri belirler diye düsünüyorum,...tabii bu kendi fikrim,....,

biz yaşamımızı kendimiz yönlendiririz,ne yapıp yapmayacağımıza kendimiz karar veririz ve bizim yönlendirdiğimiz yaşamımıza kader adı verilir kardeş.bence sen kadere inanıyorsun,çünkü kader bizim yapmakta zorunlu olduğumuz olaylar zinciri değil ,bizim yönlendirdiğimiz yaşamımızın önceden allah tarafından bilinmesi hali.saygılarımla.

yusufçukgecegez
29.04.2006, 19:14
burda ciddi bir kaderin ne olduğunu anlamama sorunu var galiba,arkadaşlar kadere inanmadıklarını,çünkü kaderlerini kendilerinin belirlediklerini söylüyorlar ve çok haklılar,sadece bir mantık hatası var.biz yaşamımızı kendimiz yönlendiririz.ne yapıp yapmayacağımıza kendimiz karar veririz.çünkü aklımız bu işe yarar,bize akıl verilmesinin sebebi budur.irade bizim elimizdeddir.iyiliklere vce kötülüklere biz karar veririz.kader ise bizim yönlendirdiğimiz yaşamımızın önceden allah tarafından bilinmesi durumudur..bunu şöylede düşünebiliriz,hayatınızın 40 yılını yaşadığınızı düşünün ve bir zaman mekinesi ile zamanda yolculuk yaptığınızı.makine ile 10 yıl öncesine geldiğinizi ve 30 yaşındaki sizi gözlemleyebildiğinizi.siz 30 yaşında neler yaptığınızı bilirsiniz ama 30 yaşındaki haliniz yaşamını kendi yönlendirir ve 1 gün sonra ne olacak bilmez,oysa siz 10 yıl boyunca neler yapacak bunları bilirsiniz.işte sizin bildiğiniz bu bilgi kaderdir,yani sizin yönlendirdiğiniz,yaşamımızın ta kendisi.aynı şekilde allahda zaman kavramı yoktur ve her anı önceden bilir ve kader bilgimiz onda vardır.o bizi yönlendirmez,bizim yönendirdiğimiz yaşamımızın kader bilgisini bilir.saygılarımla

canugur
21.05.2006, 19:45
Sümer tabletlerine inanmam.(kadere yani)

Kagit henüz bulunmadigindan, eski Sümer´de her sey, tugla plakalara kazinir, firinlanrdi.
Böylece oradaki yazlar degisitirilemediginden, sümer tabletlerinin, sümercedeki anlami kaderdir.
Tüm dinlere degismez yazgi diye gecen bu batil inancin kökeni üzeri yazili, firinlanmis Sümer tuglalaridir.

garcia
21.05.2006, 19:59
ben kadere inanmıyorum.başkalarının yüzünden kaynaklanan yaşadıklarımız kader olamaz.yaşamı değiştirecek olanda çoğunluğun yaşadıklarının kader olmadığını anlamasıyla ilgilidir.

canugur
21.05.2006, 20:08
ben kadere inanmıyorum.başkalarının yüzünden kaynaklanan yaşadıklarımız kader olamaz.yaşamı değiştirecek olanda çoğunluğun yaşadıklarının kader olmadığını anlamasıyla ilgilidir.

Cünkü,
SIVAS VAHSETI KADER DEGIL, KATLIAMDIR !

Katliamlari kader diye yutturmaya calisan zihniyeti yok edecegiz?

hazine
22.05.2006, 12:00
ben kadere inaniyorum.bu beni ama tembel olmaya yada bazi olumsuz seyleri oldugu gibi kabul etmeye itemez.
ben hep böyle düsünmüsümdür,Allah bana akil fikir vermisdir,ne icin?
yanlis olan seyleri düzeltmem yada degistirmem icin.
diyelimki bir hastaliga yakalandim.eger ben doktora gitmeyip,tedavimi yaptirtmasam,iste bu benim kaderim diye oturup ölümü beklersem bu cok aptalca birsey olur.
eger birseyleri görüyorsam,anlayabiliyorsam harekete gecmem lazim.

bence kader basdan yazilmisdir,tamam ama bence oraya giden yollari sadece herkes kendi belirler.
yani kisacasi hedef belli,ama hedefe giden yollari herkes kendi secer(beynini,aklini kullanarak)

bilmem anlatabildimmi...

izem
22.05.2006, 18:07
kader diye bir şey yok..

berximin
22.05.2006, 18:17
Kadere inanmıyorum çünkü onlarca günah, onlarca suçun sorumlusu kaderimiz olamaz. Kadere inanmıyorum çünkü suçsuz yere ölen insanların kaderi ölmek olamaz. Kadere inanmıyorum çünkü herşey daha önceden yazıldı ise eğer bu kadar yanlış yazılmış olamaz.

canugur
22.05.2006, 18:49
çünkü herşey daha önceden yazıldı ise eğer, bu kadar yanlış yazılmış olamaz.

cok iyiydi..
tesekürler

eylüleren
22.05.2006, 21:34
kader konusunda benim fikrim doğumum ve ölümüm arasında tüm yaptıklarımdan kendimin sorumlu olduğum ve hayatımın akış yönünü kendimin çizdiğidir..

sunam
22.05.2006, 22:12
inanmıyorum çünkü herşey insanın elinde elimle çizdigim hayata kader diyemem çünkü rotayı ben çiziyorum kader deyip geçmek bazılarını belkide yaşadıkları olaylara buldukları bir etiket .

dayi
23.05.2006, 21:45
çünkü herşey daha önceden yazıldı ise eğer bu kadar yanlış yazılmış olamaz.

__________________berximin den alıntı..

Verdiğimiz kararlara bağlı olarak meydana gelen olayların merkezindedir insan..ve bu kararların neticesinde meydana çıkan iyi yada kötü sonuçlar öncelike ve birinci dereceden bizi daha sonrada çevremizdeki kişileri etkiler..

Bu etkileşim sürer gider..yani KADERİ ALLAH İnsanoğluna elleriyle yazdırır..sonrada der..aç yazdıklarını oku..hemde burada..öteye bırakmadan..
Örnek..kredi kartı facialarında yaşananlardan kim sorumlu..trafik kazalarında kim sorumlu..5-6 milyon insan işsiz kim sorumlu..yada dershaneye gitmesine rağmen ünvst.sınavından 105 bile çıkaramayanlardan kim sorumlu..
Bütün bu örneklerin dışında kendimizi bir kontrol edersek şayet..bu güne kadar aldığımız yanlış kararların bizi cehenneme..doğru kararlarında Cennette yaşattığına ŞAHİT değilmisiniz..
Kader konusunda Allahı suçlamasın kimse..İnsanlığın kabulleri ve tercihleri kaderleridir ..Allah insan ne istiyorsa o yönde alt yapıyı hazırlıyor..oluşum gerçekleşiyor..netice..yarabbi ne bu şimdi..sen öyle istedin..''O''da yarattı..biz istemeden ''O'' yaratmaz..basit bir örnek daha..anam babam istemeseydi Allah bu dayıyı yaratmazdı..aynı şekilde bizim iki tane oğlumuzuda yaratmazdı..biz istedik..eeee..oğlanlar olsaydı katil vs..vs...yarabbi ne bu şimdi..sen ilgilenemeyecektin,bakamayacaktın fakat bunları bilmediğin için illaki istedin..Allahta senin isteklerin doğrultusunda verdi..şimdi ne oluyor..kıvırma dayı derler..:)

yol kulu
23.05.2006, 21:56
ewet
kadere inancım vardır fakat inandığım kader anlayışı farklıdır öyle film senaryosu vardırya hani kaza yaptığında işte bu senin kaderindir derler ya ben ona inanmam çünki mantıksızdır eğer öyle olsaydı cehennemde yanacak olanlar yaratıldıklarında günahkar ve cehennemlik olarak yaratılmış olurdu bu nedenle hak yarattığını günahkar yarattığı için ona ey kulum sen neden bu günahı işledin diye soramazdı yada kitaplar veya peygamberler göndermezdi çünki o cehennemlik olarak yaratılmışsa kitaplara ve peygamberlere ihtiyacı olmaz
benim anladığım kader inancı böyle değil kader insanın yaptıkları yaşadıklarıdır yani trafikte kırmızı ışıkta geçmem kader değil benim dikkatsizliğimdir çünki hak bana beyin vermiştir ve beni kendime bırakmıştır önümde iyide var kötüde ama seçim bizimdir
yani kader=hayattır benim yaşadıklarımdır.

Nesimi
23.05.2006, 22:03
ewet
kadere inancım vardır fakat inandığım kader anlayışı farklıdır öyle film senaryosu vardırya hani kaza yaptığında işte bu senin kaderindir derler ya ben ona inanmam çünki mantıksızdır eğer öyle olsaydı cehennemde yanacak olanlar yaratıldıklarında günahkar ve cehennemlik olarak yaratılmış olurdu bu nedenle hak yarattığını günahkar yarattığı için ona ey kulum sen neden bu günahı işledin diye soramazdı yada kitaplar veya peygamberler göndermezdi çünki o cehennemlik olarak yaratılmışsa kitaplara ve peygamberlere ihtiyacı olmaz
benim anladığım kader inancı böyle değil kader insanın yaptıkları yaşadıklarıdır yani trafikte kırmızı ışıkta geçmem kader değil benim dikkatsizliğimdir çünki hak bana beyin vermiştir ve beni kendime bırakmıştır önümde iyide var kötüde ama seçim bizimdir
yani kader=hayattır benim yaşadıklarımdır.

Kur'an Allahın herşeyi önceyi ve sonrayı görebildiğini yazıyor hatta hangimiz cennete olcağız hangimiz cehennemde Allah bunu bilebilecek güçte diyor müslümanlık büyük bir çelişki...

berximin
23.05.2006, 22:11
çünkü herşey daha önceden yazıldı ise eğer bu kadar yanlış yazılmış olamaz.

__________________berximin den alıntı..

Verdiğimiz kararlara bağlı olarak meydana gelen olayların merkezindedir insan..ve bu kararların neticesinde meydana çıkan iyi yada kötü sonuçlar öncelike ve birinci dereceden bizi daha sonrada çevremizdeki kişileri etkiler..

Bu etkileşim sürer gider..yani KADERİ ALLAH İnsanoğluna elleriyle yazdırır..sonrada der..aç yazdıklarını oku..hemde burada..öteye bırakmadan..
Örnek..kredi kartı facialarında yaşananlardan kim sorumlu..trafik kazalarında kim sorumlu..5-6 milyon insan işsiz kim sorumlu..yada dershaneye gitmesine rağmen ünvst.sınavından 105 bile çıkaramayanlardan kim sorumlu..
Bütün bu örneklerin dışında kendimizi bir kontrol edersek şayet..bu güne kadar aldığımız yanlış kararların bizi cehenneme..doğru kararlarında Cennette yaşattığına ŞAHİT değilmisiniz..
Kader konusunda Allahı suçlamasın kimse..İnsanlığın kabulleri ve tercihleri kaderleridir ..Allah insan ne istiyorsa o yönde alt yapıyı hazırlıyor..oluşum gerçekleşiyor..netice..yarabbi ne bu şimdi..sen öyle istedin..''O''da yarattı..biz istemeden ''O'' yaratmaz..basit bir örnek daha..anam babam istemeseydi Allah bu dayıyı yaratmazdı..aynı şekilde bizim iki tane oğlumuzuda yaratmazdı..biz istedik..eeee..oğlanlar olsaydı katil vs..vs...yarabbi ne bu şimdi..sen ilgilenemeyecektin,bakamayacaktın fakat bunları bilmediğin için illaki istedin..Allahta senin isteklerin doğrultusunda verdi..şimdi ne oluyor..kıvırma dayı derler..:)

göreceli pek çok yorum yapılabilir yazdığım msja. herkes anlamak istediği anlamıda çıkarabilir..söylenmek istenen neydi peki? kaderin insanların yaşamlarını daha önceden yazabilen bir güç olmadığı kendi kaderimizi werdiğimiz doğru yada yanlış kararlarla kendimizin çizdiğidir..
saygılar..

dayi
23.05.2006, 22:24
''O'' güç dediğiniz yazan cizen varya..işte İNSAN ''O''..''O''da zaten öyle demiyormu..

Biz Ademi Rahman suretinde Yarattık..Ruhumdan üfledim..tutan eli söyleyen dili gören gözü olurum..bunların hepsi yanılmıyorsam Ayet..Mushafta var..
Daha nasıl açıklasın..:)

ibrahim-ch
23.05.2006, 22:32
iki türlü kader vardir
aciklayayim.
1-Yaratanin yarattiklari arasinda ZAMAN denen seyde vardir, yani zaman bizim icin var. Zaman da aynen bizim gibi bir kuldur, yaratilmistir. yaratan icin zaman yoktur. Yaratan zaman denen KUL un bütün yönlerini her seyin i bilir.
yani baslangici ve sonu.
2- Büyük kaderde mesela dünyanin dogumugünesden kopmasi ile baslar ölümüde dogumunun tersidir yani günese geri dönecek. biz buna insanlar olarak müdahale edemeyiz iste bu büyük kaderdir.
3-kücük kader ise bizim yönlendirmelerimize müsait olan müdahalelerimizdir.
iste bunu bizler azda olsa etki edebiliriz. ama biz ne yaparsak yapalim YARATAN neticeyi bilir. yani YARATAN zamanda yolculuk yapar. cünkü onun icin zaman yoktur. Cünki o her seyi kendinden yaratti. Kendi enerjisinden olusturdu yani. Bizler yaratandan gelen enerjinin maddeler seklindeki görüntüleriyiz yani. Biliyorsunuz Atom santrallerinde Maddeden enerji üretiliyor.
Cünki her seyin asli enerjidir. O her seyi kendi NUR undan kendi ışığından yarattı.
NUR suresi 35
Allah göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fânûs içinde. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir yıldız. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile, neredeyse aydınlatacak (kadar berrak) tır. Nur üstüne nur. Allah dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah insanlar için misaller verir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir.

yusufçukgecegez
24.05.2006, 00:48
kader anlayışına bide şöyle bakalım.seyrettiğiniz bir filmi ikinci defa seyrettiğinizde,olayların tüm seyrini bilirsiniz.bu allahın insanların ne yapacaklarını bilme durumudur.fakat siz ikinci defa seyredip olacakları bildiğiniz halde,filmin akışı olması gerektği gibi olucaktır.filme bir etkiniz olamayacaktır.şimdi kendinizi bi anlık yaradıcı yerine koyun,filmide dünya hayatı olarak düşünün.ordaki oyuncular yarattığınız kullarınız.siz filmi daha önce seyrettiniz ve film başlamadan filmin konusunu yazdınız.bu kader dediğimiz şey olabilirmi.film dünyasındaki insanlar,kendileri olayları akılları vasıtası ile yönlendirmişlerdir.sizin seyrettiğiniz budur.ama aynı zaman da onlar az sonra ne olacak bilmedikleri halde siz sonunda ne olacak onu bile bilmektesinizdir..filmin yönlendirilmesine bir etkiniz olmamıştır.oyuncu kullarınız orda bir cinayet işlediklerinde,size sen böyle yazdın ondan öldürdüm diyebilirlermi, kendi aklı ile karar verdiği halde.allahın kaderimizi bilmesi böyle bişedir.yaşayacaklarımızı daha önceden seyretmiştir.ve küçük müdahalelerde bulunmuştur.mesela kendimiz löme kararı vermeyiz,ama kadaerde yazdığı zamanda ölürüz.

stalwart
24.05.2006, 01:06
kader anlayışına bide şöyle bakalım.seyrettiğiniz bir filmi ikinci defa seyrettiğinizde,olayların tüm seyrini bilirsiniz.bu allahın insanların ne yapacaklarını bilme durumudur.fakat siz ikinci defa seyredip olacakları bildiğiniz halde,filmin akışı olması gerektği gibi olucaktır.filme bir etkiniz olamayacaktır.şimdi kendinizi bi anlık yaradıcı yerine koyun,filmide dünya hayatı olarak düşünün.ordaki oyuncular yarattığınız kullarınız.siz filmi daha önce seyrettiniz ve film başlamadan filmin konusunu yazdınız.bu kader dediğimiz şey olabilirmi.film dünyasındaki insanlar,kendileri olayları akılları vasıtası ile yönlendirmişlerdir.sizin seyrettiğiniz budur.ama aynı zaman da onlar az sonra ne olacak bilmedikleri halde siz sonunda ne olacak onu bile bilmektesinizdir..filmin yönlendirilmesine bir etkiniz olmamıştır.oyuncu kullarınız orda bir cinayet işlediklerinde,size sen böyle yazdın ondan öldürdüm diyebilirlermi, kendi aklı ile karar verdiği halde.allahın kaderimizi bilmesi böyle bişedir.yaşayacaklarımızı daha önceden seyretmiştir.ve küçük müdahalelerde bulunmuştur.mesela kendimiz ölme kararı vermeyiz,ama kaderde yazdığı zamanda ölürüz. evet bencede kader bu dur bazı arkadaşlar kaderi yanlış biliyolar galiba... benim inandığım kaderde budur zaten...
teşekkürler yusufçukgecegez.....

dayi
24.05.2006, 01:18
Bütün insanların isteklerinin toplamı Allahın isteklerinin toplamıdır..beden formundaki şu canlı bedenin içerisinde HAY olan..DİRİ olan Allahtan başkası değildir..Hayırlı yada şerli..farketmez..işte bunları kabullenebilmekte oldukça zordur..TEVHİDE ancak sınırsız bir sorgulamayı yapabilecek cesur yürekler ulaşabilir..ölünce huzuruna cıkacağını umduğu RABBİNİN huzuruna burada çıkamayanda yandı diyor bizim Kamil Abiler..:)

Filim örneği güzel..:)..senarist..''O''..oyuncular..''O''..seyr eden..''O''..harika..:)

yusufçukgecegez
27.05.2006, 18:09
kısaca kader,arabayı bizim kullanmamız,istedğimiz yöne gidip,istediğimiz kadar hız yapıp,istediğimiz kadar insana çarpma hakkımızdır.sonra o insanları bana allah ezdirdi,kaderimde varmış demeyelim.kazada geliyorum demez,her an kaza yapabiliriz vede ölebiliriz,bunada takdiri ilahi diyelim.tedbir bizden takdir allahdan.

canugur
27.05.2006, 18:16
kısaca kader,arabayı bizim kullanmamız,istedğimiz yöne gidip,istediğimiz kadar hız yapıp,istediğimiz kadar insana çarpma hakkımızdır.sonra o insanları bana allah ezdirdi,kaderimde varmış demeyelim.kazada geliyorum demez,her an kaza yapabiliriz vede ölebiliriz,bunada takdiri ilahi diyelim.tedbir bizden takdir allahdan.

Bu konuda da, hayir ve serrin, kimden geldigi hakkinda sayin dayi´nin yorumundan bilgi edinebiliriz.

insanín yaptigi ve yapacagi tüm iyilik ve kötülüklerin hepsi de, ( görece olmak kaydi ile) kendisinde toplanmistir.
saygilar

seheryeli
22.12.2006, 12:12
Kaderimizin efendisi miyiz / Ezgi BAŞARAN / 10 Aralık 2006

ABD’li Fred Alan Wolf, 72 yaşında bir kuantum fiziği profesörü. Bu konuda 11 kitap yazdı, "Taking the Quantum Leap" adlı kitabı ABD Ulusal Kitap Ödülü’nü aldı. Yarı belgesel yarı kurmaca film "What The Bleep Do We Know"a esin kaynağı oldu. Kuantum fiziği gibi karmaşık bir konuyu basite indirgeyerek uzman olmayan kişilere bile anlatabildiği için ona Dr. Kuantum diyorlar.

. Ölünce zihnimiz nereye gider

. Tanrı nedir

. Hayalet gerçek midir

Wolf, dünyanın çeşitli yerlerinde konferanslar veriyor, Dr. Kuantum adlı çizgi roman benzeri bir cep kitabı hazırlıyor, bir TV kanalında program yapıyor. Yapı Kredi Özel Bankacılık’ın davetlisi olarak İstanbul’a gelen Wolf’a beynimizi kemiren hayati soruları sorduk.

Neden size Doktor Kuantum diyorlar?

- Çünkü kuantum fiziği gibi karmaşık bir konuyu uzman olmayan kişilere bile anlatabiliyorum. Basite indirgeyebiliyorum.

Kuantum fiziğine niye ihtiyaç duyuldu?

- Dünyayla daha çok ilgilenmeye başladığımızda onu incelemek için yeni araçlara ihtiyaç duyarız. Örneğin teleskop yıldızları incelemek için vardır. Kuantum fiziği, beş duyumuzla tespit edemediklerimizi anlamamızı sağlar. Atomları yakından incelediğimizde bildiğimiz fizik kurallarına aykırı bazı davranışları olduğunu fark ettik. Normalde görmediğimiz olayları anlamak için yeni kurallar koymak zorunda kaldık. Fizik, garip ve komik bir oyundur aslında. Kuantum fiziği tüm bu kuralların en derinine iner.

Kuantum fiziği profesörü olmak hayatın anlamını herkesten iyi bilmenizi sağlıyor mu?

- Evet, senden daha çok şey biliyorum ama bunun sebebi kuantum değil. Senden yaşlıyım da ondan! Kuantum fiziği kişide böyle bir aydınlanma yaratmıyor ne yazık ki.

BİZ YOKSAK GERÇEK DE YOKTUR

Neden Dünya denen bu gezegendeyiz ve ne yapmamız gerekiyor?

- Bu soruya sizin adınıza cevap veremem. Dünya’daki yerinizi merak ediyorsanız kuantum fiziği size şunu anlatabilir: Dünyadaki hiçbir olay diğerinden bağımsız değil. Dünyadaki varlığınızın da bir sebebi var. Tesadüfen dünyaya gelmediniz.

Kaderimizin efendisi biz miyiz, yani kontrol bizde mi?

- Hem evet, hem hayır. Bazı şeyleri kontrol edebiliriz ama her şeyi değil. Kendimizle ilgili bir şey yaparken aslında dünyanın bütününü etkilediğimizi unutmamalıyız. Dolayısıyla bizim için iyi olan, bütün için iyi değildir ve o zaman gerçekleşmez.

Kuantum fiziğine göre zaman doğrusal bir biçimde mi hareket eder yoksa geçmiş, bugün ve gelecek aynı anda mı yaşanır?

- Zamanın nasıl hareket ettiğini kelimelerle anlatmak imkansız çünkü dil düşünceyi sınırlar, koşullar. Her şey aynı anda olmaktadır dediğim zaman kafanız karışır. Bunu ancak size birkaç fotoğraf göstererek anlatabilirim.

Gerçek nedir? Gördüklerimiz mi, düşündüklerimiz mi?

- Gördüğümüz kişisel deneyimdir. Gerçek denen kavram, biz deneyimlediğimiz için vardır. Onu, görerek, koklayarak, duyarak ya da hissederek yaratan biziz. Biz yoksak, gerçek de yoktur. Dolayısıyla düşünce gücüyle gerçeği değiştirebiliriz.

ÖRGÜTLÜ DİNLER TANRI’YI SINIRLAR

Kuantum fiziğinin dinlerle arası nasıldır?

- Örgütlü dinler Tanrı’nın zihnini açıklamaya çalışır. En büyük sorun, bu büyük zihni açıklamak için onu sınırlandırmak zorunda kalmalarıdır. Örneğin Tanrı’ya ulaşmak için mabetler yapmışlardır. Bu bir sınırlamadır. Tanrı’nın zihninin sadece camide ya da kilisede karşımıza çıkacağını ima eder ki bu doğru değildir.

Kuantum fiziği Tanrı nedir sorusunu cevaplayabilir mi?

- Hayır. Tanrı’yı deneyimleyebilirsin iz ama ne olduğunu söyleyemezsiniz. Tanımlamaya kalktığınızda örgütlü dinler gibi onu sınırlarsınız.

Ama Tanrı’nın varlığından eminiz değil mi?

- Değiliz. Dokunamadığımız şeylerin varlığından emin olamıyoruz biliyorsunuz. O nedenle inanç diye bir kelime var.

Aynı anda iki farklı yerde olmak istiyorum. Bu mümkün mü?

- Bedenin olamaz. Zihnin olabilir çünkü fiziksel bir olgu değildir. Yolculuk etmek de değil zihnin yaptığı. Sadece genişler, böylece aynı anda iki farklı yerde olabilir. Bir okyanus gibi düşünün zihni, bunu anlayabilirseniz zihnin sadece iki farklı yerde değil her yerde aynı anda olabileceğini görürsünüz.

Öldüğümde zihnime ne olacak?

- Keşke kesin olarak bilebilsek! Bugün şöyle bir teori var: Zihnimiz aslında bize, yani bu bedene ait değil. Dolayısıyla mezara gitmez. Zihnimiz daha büyük bir zihnin yansımasıdır. Bedenimiz öldüğünde, zihnimiz bu büyük zihnin ya da bütünün parçası olmaya devam eder. Zihnimizin içinde bulunduğu bedeni tanıyan kısmı ise biz ölünce yok olur.

Ölmüş babamla konuşabilir miyim?

Evet ama bakalım o seninle konuşacak mı?

Hayalet var mıdır?

- Hayalet denen şey bazı kişiler deneyimleyebildiğ i için gerçektir. Meditasyon yaparak hayalet denilen şeyle irtibata geçerler. Bazıları buna ruh çağırma da der. Örneğin bir odada meditasyon yaparak bir hayaletle iletişim halindesiniz. Bu odaya giren üçüncü bir kişi de aynı meditatif hale girip o hayaleti görebilir. Şamanlar ölüleriyle konuşur örneğin.

Şaman değilim ama ölmüş babamla konuşabilir miyim bu mantığa göre?

- Evet ama bakalım baban seninle konuşmak isteyecek mi? Artık seninle hayattayken olduğu gibi ilgilenmiyor olabilir. Reenkarne olmayı seçmiş ve evrenin başka bir yerinde başka bir bedende olabilir. Onun bakış açısından sen onun kızı gibi gözükmüyor, hatta belki de büyükannesine benziyor olabilirsin. Akrabalık ilişkileri öbür taraftan bakıldığında başka görünebilir.

Reenkarnasyona inanıyorsunuz öyle mi?

- Olduğuna dair bir sürü kanıt var. Zihnin tekrar ortaya çıkma gibi bir eğilimi vardır, nedenini henüz çözemedik. O nedenle reenkarne oluyor.

AKLIMI KAYBETMEKTEN DEĞİL BULMAKTAN KORKTUM

Kuantum fiziği profesörü olurken bir sürü acayip soru sormak zorunda kaldınız kendinize. Hiç aklınızı kaybetmekten korktuğunuz oldu mu?

- Kaybetmekten değil de bulmaktan korktum. Bence insan, hayat, dünya ve kendi varlığıyla ilgili sorular sorarak delirmez. Delilik son derece benmerkezci bir durumdur. Bir deli sadece kendisi ve kendi dünyasıyla ilgilidir. Bilim adamlarının deliliğe yakın olduğu inancı, bana kalırsa onların büyümüş birer çocuk gibi keşfetme ve soru sorma güdülerinden vazgeçmemiş olmasından kaynaklanıyor.

leyla can
22.12.2006, 13:06
ben inaniyorum arkadaslar insanin hayat sartlari yönlendirmesi elinde olabilir ama bu yönlendirme icin de önünüze firsatlar cikmasi gerekmektedir bu da kaderdir..önünüze cikan iyi veya kötü tüm olaylari yönlendirmek bize kaliyor cünkü yaradan düsünme kudreti ve fikir vermis bize bunuda kullanmak bize kaliyor ama firsatlarin cikmasi kader olayidir saygilar....

güldestim
22.12.2006, 13:23
Ben Kader'e İnanmıyorum.Eğer Kader'de Herşey Yazılıysa,Herkes Kaderinde Ne Varsa Onu Yaşıyorsa Hırsızlar,Katiller Neden Yargılanıyor Sonuçta Allah Yazmış Onların Kaderini.Cennete Veya Cehenneme Gideceklerini Önceden Allah Belirliyorsa O Zaman İnsanları Neden İyi Veya Kötü Diye Ayırıyor ki.
Bence İnsanlar Kendi Kaderlerini Kendileri Yaratırlar.

puduhepa
22.12.2006, 13:28
Gerçek nedir? Gördüklerimiz mi, düşündüklerimiz mi?

- Gördüğümüz kişisel deneyimdir. Gerçek denen kavram, biz deneyimlediğimiz için vardır. Onu, görerek, koklayarak, duyarak ya da hissederek yaratan biziz. Biz yoksak, gerçek de yoktur. Dolayısıyla düşünce gücüyle gerçeği değiştirebiliriz.

sanırım topik sorusuna en iyi cevap bu bölümde geçiyor...yaşamak, dünyanın en zor sanatı...bunu başaramayanlar için kader bir avuntu... herşey bizim elimizde.iyiyi ve doğruyu ve güzeli ve tezatları yaşamakta bize kalmış...çabalamak lazım,daha iyiye daha güzele doğru...

Berucavan
11.01.2007, 15:12
herşey kendi elimizdedir. aklımız var olduğu sürece

Serkan_Devrim
11.01.2007, 15:18
herşey kendi elimizdedir. aklımız var olduğu sürece
ya evreninde bir aklı varsa? ve bizim aklımızda evrenin aklının bir parçası ise?

saçmalamış olabilirim ama şimdi aklıma geldi bu soru. :yamukgul:

Berucavan
11.01.2007, 15:43
evet evrenin bir değil milyonlarca aklı var bunların her biri bir insana ait insan var olduğu sürece evren durmadan şarj olacak bilmem anlatabildimmi?

Serkan_Devrim
11.01.2007, 21:53
evet evrenin bir değil milyonlarca aklı var bunların her biri bir insana ait insan var olduğu sürece evren durmadan şarj olacak bilmem anlatabildimmi?sorduğum bu değil. evreni bir bütün düşünürseniz evrenin bütün bir aklı var mı? o zaman aklımız bu bütün aklın bir cizzi(parçası) olmaz mı? ayrıca her şey bizim kontrolümüzde mi?

doctorctf
11.01.2007, 22:09
düşünün ki elektrik faturası için kuyruğa girdiniz.saat 4:30 a yaklaşıyor ve önünüzde 2 kişi var.o 2 kişi faturasını yatırıyor ve sıra tam size gelecekken adam bilgisayarı kapatıyor ve
-Evet beyler ve bayanlar.bugünlük bu kadar diyerek çekip gidiyor.
şimdi iyice düşünün ve iki ihtimalden birini seçin.
1-ne yapalım nasip değilmiş,böyle olması gerekiyomuş demekki.artık yarın yine gelirim.
2-Tüh gördün mü keşke evden biraz daha erken çıksaydım.yada şu adam biraz daha kalsaydı ne olurdu,yarım saatte biterdi zaten

Eğer ben 1 im diyorsanız kadercisiniz.
Eğer hayır 2 yim diyorsanız kaderci değilsiniz ve böyle olmaya devam edin;)

Serkan_Devrim
11.01.2007, 22:12
düşünün ki elektrik faturası için kuyruğa girdiniz.saat 4:30 a yaklaşıyor ve önünüzde 2 kişi var.o 2 kişi faturasını yatırıyor ve sıra tam size gelecekken adam bilgisayarı kapatıyor ve
-Evet beyler ve bayanlar.bugünlük bu kadar diyerek çekip gidiyor.
şimdi iyice düşünün ve iki ihtimalden birini seçin.
1-ne yapalım nasip değilmiş,böyle olması gerekiyomuş demekki.artık yarın yine gelirim.
2-Tüh gördün mü keşke evden biraz daha erken çıksaydım.yada şu adam biraz daha kalsaydı ne olurdu,yarım saatte biterdi zaten

Eğer ben 1 im diyorsanız kadercisiniz.
Eğer hayır 2 yimdiyorsanız değilsiniz ve böyle olmaya devam edin;) doğru değil bu bakış açısı. :)
1kaderci değildir. kaderin ne olduğunu bilmeyen dincidir. 2 ise her şeyin kendi kontrolün de olmadığını bilemeyendir. her iki şekilde de kalmasın insan. :D

doğrusu şudur ki evrende her şey bir neden sonuç ilişkisi içindedir. işte asıl kafa karıştıran cümle;
bence ikinci adam kaderci görüşe daha yakın. :yamukgul:

bohem
11.01.2007, 22:23
Simdi kader diye bir sey olsa bizim sonumuz coktan belli olucakti yani gereksiz bir durum....Eger tanri herseyi onceden yazdiysa bizim anlimizdada ateist olucagimiz yaziyordu....Bunlari bile bile ve bizi aticagi yerde belliyken biz niye yasiyoruz ki...
Kaadercilik Trajedi kitaplarinin bas konusu olmus zaten...Romanlar gibi...Insanlar daha mantikli seylere inanmali....Kaderceilik gericiliktir..

Serkan_Devrim
11.01.2007, 23:13
kader denilen şey belki de yalnış tanımlandığı için yalnış yorumlanıyor. :) çok sevdiğim bir söz vardır;
kader şans değil, tercihtir; beklenecek değil ulaşılacak noktadır. kime ait unuttum. :)

rinda
11.01.2007, 23:41
kader denilen şey belki de yalnış tanımlandığı için yalnış yorumlanıyor. :) çok sevdiğim bir söz vardır;
kader şans değil, tercihtir; beklenecek değil ulaşılacak noktadır. kime ait unuttum. :)

yanlış hetırlamıyorsam bana ait bir sözdü:):clown:

alenya
20.11.2007, 17:57
kadere inanmıyorum.herşey neden sonuç ilişkisine bağlı.ve kaderi çizmek elimizde.

ibokar
20.11.2007, 18:01
İnanmıyorum inanmam için bir sebepte göremiyorum

lizgem
20.11.2007, 18:09
hayır inanmıyorum herkes kendi kaderiini kendisi çizer bence

aspava
20.11.2007, 18:15
Arkadaşlar Kadere inanırmısınız
Evetse neden evet
Hayırsa neden hayır

Örnek : Kaderinizde beni öldürmek var (kadere inandığımızı varsayarsak) sizin tarafınızdan öldürülüyorum, cünkü bizler doğmadan kaderimiz yazılmıştır ve sizin kaderinizde de beni öldürmek vardır, ama siz beni öldürdüğünüz için ceza alacaksınız, yok Allah bana akıl verdi öldürmenin yanlış olduğunu düşündüğüm için öldürmedim diyosanız bu seferde yazılmış olan kaderi bozmuş olmazmısınız ?

kadere inanırım ; ama yaradanın bizim için önümüze sunduğu iki yolun olduğunada inanırım bana göre bir kader var bu kaderi kendi belirlediğimiz yolda gidersek ya iyi şekilde yaşarız yada kötü yani iki yolunuz var ya iyi yoldan gider iyi yaşarsın kaderini yada kötüyü tercih edersin
şüpesizki bir yaratıcı var ve herşey onun elinde eğer seni öldürürsem evet kaderimi yaşarım ama yanlış yolu tercih edip kötü yaşarım ama dediğin gibi aklımı ve mantığımı kullandığımda öldürmenin yanlış olduğunu anlayıp öldürmekten vaz geçersem yine kaderimi yaşarım ama iyi olarak yaşarım doğru yaşarım sonuçta seni öldürmüş olsamda olmasamda seninle beni aynı karelere koyan ,karşı karşıya gelmemizi sağlayan bir kader var ister doğru isterse yanlış kaderini yönlendirmek sana kalmış yani :)

alidendir
20.11.2007, 18:27
evet inanıyorum kadere.
çünkü: kader bizlerin elinde olmadan hani şu tesadüf diye adlandırdığımız olaylar bütünüdür.

ama kaderciliğe karşıyım. herşeyi kadere bağlamak yanlıştır. yada en kolay yoldur diyorum.

bazı olaylar istemsiz bir şekilde gelişiyorsa ve eliniz kolunuz bağlı kalıyorsa işte bu kaderdir.

YoRuM78
20.11.2007, 18:36
Kadere bende inanmıyorum herkesin kaderi kendi elindedir nasıl yön vermek istersa o yönde gider.Kaderdi olmadı, kismet diğilmiş bence geçersiz kelimeler, bizim için avuntu olur ancak.

sahrut75yagmur
20.11.2007, 18:44
Hayatta izlediğimiz yoldur ve hayatın bize sunduğu seçeneklerdir KADER...Seçtiğimiz yolun ve seçeneğin bizim hayatımıza düşen izdüşümüdür KADER... Ve bu yolda seçtiğimiz yollar bizi üzünce yakarışımızdır KADER...

Ve inanıyorum...KADERime...

Saygılarımla.

dilekcan
20.11.2007, 18:57
Kadere inanırım.Çünkü bazen aklımıza hayalimize gelmeyen belkide yasamayı hiç planlamadığımız bir şey gelebiliyor basımıza.Evliliğinden örnek vermek isterim.Ben Antalya Akdeniz Üniversitesi muhasebe mezunuyum.Eşim ilk önce Erzurum Atatürk Ünv.fen edebiyat fizik mezunu.sonrada benimle aynı bölümü kazanmış.o Çorumlu antalya da ben Eskişehir li Antalya da.ve eşimle tanışmadan önce ailesi ile tanıştım oğullarınında aynı bölümde okuduğunu söylemişlerdi bana.ve 1 yıl sonra eşimle tanıştım.ve baktımki ailesi ile ondan önce tanışmışım.ve su anda 12 yıllık evliyiz.Eşim benim kaderimdi ve biz bir yerlerde bir sekilde tanıştık ve evlendik.kaderin bana göre işte bu kadar mantıklı bir açıklaması var.insan kaderine çizileni yaşar.ve kim ne derse desin ben bununa bu şekilde inanırım.

TuFaN58
20.11.2007, 19:10
kesinlik'le inanıyorum :)

turna2001
02.12.2007, 18:24
kadere inanırım ama kadercıliye karşıyım
pir sultandan yazılan gelir başa bana göre dogru etrafımda okadar cok model varki kaderden kacılmadıgını hep ğördüm sadece kaderimizinde şıklarla dolu oldugunu düşünüyorum vebunları çözmek bizim elimizde

turna2001
02.12.2007, 18:24
kadere inanırım ama kadercıliye karşıyım
pir sultandan yazılan gelir başa bana göre dogru etrafımda okadar cok model varki kaderden kacılmadıgını hep ğördüm sadece kaderimizinde şıklarla dolu oldugunu düşünüyorum vebunları çözmek bizim elimizde

Şirin Baba
02.12.2007, 20:07
Eğer kararlarını başkası veriyorsa bu bir kaderdir.Yapmak istediğin şeyleri ilahi bir güç fısıldamadığına göre kulağına ve kendi beyninin uyarılarıyla hareket ediyorsa bedenin ki hepimizde öyledir.İnsanın aldığı kararla oluşan durumuna da kaderi diyoruz.Kader denilen şeyi kendimiz yaratıyoruz.

sefer ağca

bote
02.12.2007, 20:13
öncelikle tüm canlara merhaba... Kaderde irade kavrami önemlidir..Cüzzi irade: insanin kendisine ait olan iradedir,yani kendi yapacaklarini kendi belirler,,birde külli irade vardir ki buda allah tarafindan belirlenen bir irade çeşididir... pirimin (SELÇUK DEDE'min) bizlerle paylaştiği bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum bu daha aydinlatici olacaktir..."Bir gün Hz. Ali karşidan geliyormuş.Hz.Ali'nin geldiğini gören bir kadin "-Bakin arkadaşlar Ali geliyor,bu elma benim nasibimmidir değilmidir diye soracam.Nasibindir derse atacam,nasibin değildir derse yiyecem ve onu yaniltacam" der..Hz.Ali gelir ve kadin sorar "-Ya Ali bu elma benim nasibim midir, değil midir." Hz.Ali : " Bu elmayi yersen nasibindir yemezsen nasibin değildir. " der ve kadin şaşirir kalir öylece... burdan bir çok şey çikartabiliriz bence.Saygilar şelale...

erzincanli86
02.12.2007, 20:17
Kadere inaniyorum tabikide ama kadere yön vermekde bazen bizim elimizde. Yani heseyide kadere baglamamak lazim..

dila25
02.12.2007, 20:22
Kadere inanırım ama kaderci değilim. kişinin elindedir bazı şeyler ama bu kader değildir kişinin seçeneğidir. Bunu karıştırmamak lazım

ezgede
02.12.2007, 20:22
Kader varsa onu yazan allahtır. Yani yaşarken ne yapacağımızı o belirlemiş,
Öyleyse neden öte dünyada cezalandırıyor. Bu tutarsızlık değilmi?

Kaderi değiştirmek kendi elimizde ise, Allahın yazdığı kaderi beğenmeyip yeniliyoruz, Bu allahı hiçe saymak olmazmı?

Allah kullarına eşit davranır, Neden kötü kaderle bölücülük yapıyor.

Nasıl yaşayacağımız allahça belirlenmişse bir öte dünyaya ne gerek var.

İyi yaşayanlar allahça torpillimi?

Nasıl yaşayıp, ne zaman öleceğimiz belliyse neden ölümden korkarız?

Bunca suç işleniyor, Cinayetler, Katliamlar, Tecavüzler . İşlenen bu suçlar için insanları cezalandırmayalım, bunu bu insanlara allah işletiyor, Allaha karşımı gelelim?

Bu durumda asıl suçlu allah olmuyormu?

Kadere inanırsak suçlu belli.

Mantığım böyle bir kaderi kabul etmiyor.

inno
29.01.2008, 23:32
hayır inanmıyorum çünkü her insan kendi kaderinin baş rol oyuncusudur önce çizer sonra oynar....

dark_rose
10.03.2008, 11:50
evet inanıyorum eger alına yazılmıssa olmayınca olmuyor ben daha önce karsılastıgım için buna olan inancım cok kuvvetli

ismail NEHİR
10.03.2008, 11:58
ben kadere inanmam sizde bir düşünün neden ALLAH önce kaderimizi yazsın sonra günah işleyince cezasını versin madem kaderde günah işleyeceyimiz var neden bize doğru yolu göstersin neden namaz kılıyoruz kuran neden var bide bu yönden bakın...:wink::wink::wink:

ecolis
11.03.2008, 00:00
ben kadere inanmam sizde bir düşünün neden ALLAH önce kaderimizi yazsın sonra günah işleyince cezasını versin madem kaderde günah işleyeceyimiz var neden bize doğru yolu göstersin neden namaz kılıyoruz kuran neden var bide bu yönden bakın...:wink::wink::wink:

haklisin bencede insanin kaderi yazilmis deyil,insan kaderini kendi tayin eder.

dilan_7670
11.03.2008, 00:12
inanmıyorum kadere herkes kendi kaderini kendi belirliyor...

Kara Davut
11.03.2008, 00:34
kader kavramı yıllardır tartışılan bir kavramdır.kaderimiz madem yazılı neden,sınav var,neden mükafat ve ceza var?bence kader kavramı yıllardır farklı olarak tanımlanıyor.imanın şartlarını sıralayan âmentü duasında da,kader ve hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine iman etmek terimleri farklı farklı dile getirilmiştir.
"VE BİL KADERİ & HAYRİHÎ VE ŞERRİHÎ MİN ALLAHİ TEÂLA"
ve kadere,hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine, şeklinde yorumlanan konu eksiktir.İnsanoğlu yaratılırken madem ona akıl verildi,Allah'ü Teala neden kuluna şer versin?veya madem kader denen olayda bizlerin ne yapacağı yazılı,neden ceza ve mükafat var.bence kader denilen olgu,insanlar için değil,dünyadaki tüm tabii olaylarla ilgili bir konudur.bunun içinde,yaratılıştan tutunda,bir çiçeğin ne zaman açacağı,tarladaki hasadın ne kadar olacağına,bir koyunun ne kaç yane kuzulayacağına kadar herşey yazılıdır.ve bu bir döngüdür.yani dünyadaki denge unsurudur.kader insan hariç,tabiatla ilgili herşeydir.yani nerede ne olacağı tek tek yazılıdır.bu olaylara müdahil olmak veya olmamak insana verilen akılla ortaya çıkar.yani insan aklı sayesinde isterse iyi olaylara,isterse kötü olaylara müdahil olur.yani bu olayları yapacağı kader denilen olayın bir parçası değildir.Ancak insanlar kaderlerinin iyi olması yönünde Allah'a dua ederek,önlerine çıkabilecek ikilemlerde,doğru yolu seçmesi için Allah'tan yardım dilemesi olayıda kaderin bir parçası olarak algılanmaktadır.yine hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak olyıda buna benzer bir konudur.ancak burada tasavvuf devreye girer.insanoğlu,Allah'a yakınlaşmak yolunda attığı her adımda biraz daha pişer.nefsini terbiye eder.ve tam olarak teslimiyeti sağladığında veli derecesine ulaşır.zira o insandan bir kötülük beklemekte imkansızdır.ancak,iman bazında zayıf olan insanlar,nefsinin doğrultusunda hareket ederek şeytanın yolunda gitmeye çaba gösterir.yani hayır Allah'tan,şer şeytandan ve nefistendir.Ancak bazı konular varki,insanların sabır dereceleri sınanır.hastalık bunlardan birisidir.hastalığı şer olarak nitelemek yanlıştır.zira Allah'ın verdiği her ne olursa olsun hayırdır.Peygamberlere ve velilere baktığımızda kendisine gönderilen pek çok sıkıntıya,Allah'tan geldiğini bilerek göğüs germiş ve şükür etmişlerdir.Yani Allah'ın verdiği herşey hayırdır.Ancak inançsız toplumlara Allah'ü teala gazabını da göstermiştir.geçmişte yok olan pekçok kavim ve ulus,bu gazabtan nasibini almıştır.yani işin özü inanç ve akılda yatmaktadr.herşey yazılı olsaydı bize Allah'ü Teala aklı verdi şeklinde düşünmemiz gerekirdi.diğer yaratılmışlardan bizleri ayıran en büyük fark ve nimet olan akıl,insanı doğruya eriştirecek en büyük anahtardır.
saygılarımla.

arap holding
11.03.2008, 02:41
kader utansin diyelim o bize inansin aslinda daha iyi olurdu valla

kadriye03
11.03.2008, 09:52
Dünyaya gelirken bile kaderle gelinmiyor mu? Yazılı senaryo oyuncusu biz. Hep iki seçenek var önümüzde ya o ya bu hangisni seçersen o yönde hayat devam ediyor, ne yaparsan yap sonuç bizim dışımızda gerçekleşiyor.

derya temiz
11.03.2008, 13:52
kadere inanmam kaderimi benim elimdedir kadere ben yön veririm kader deyip gecenlerden degılım bi karar vardır hep hayatta kararlar vermek zorundayız yada başkasının kararlarına boyun egerız isteyerek ve bunu sonucu kader oluyooo hahahahahaha genelde kötüyse kader işte diyip çıkıyoz be kader benım aklımdır cahiliğimdir saflığımdır belkide zekiliğimdir ?=