Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?
iyidost69 03.04.2006, 15:26 hemşoma bak be helal olsun iyidost:D
Teşekkürler sevgili İzem Can.
Aşağıdaki dörtlüğümü çok seviyorum.
Bence okullarda ders olarak okutulmalı, ve her vatandaşa ezberlettirlimeli.
Namaz oruç sormuşsun
Türlü tezgah kurmuşsun
Sen Allahmısın kulmusun
Benim dinimden sana ne
Sevgiler,
saygılar
Not: İlham geldikçe şiirlerimi paykşamaya devam edeceğim.
Hüseyin69 03.04.2006, 15:28 ELHAMDULILLAH MUSLUMANIM
ELHAMDULILLAH KIZILBASIM
IKRAR VERDIM MUHAMMED ALI YOLUNA
DÖNEN DÖNSÜN
BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN
ALLAH EYVALLAH
herseyi iyi güzelde su ezbereyazmak yokmu insani cileden cikarmaya yetiyor
bir forum kurallari okunmamis
iki büyük harfle mesaj yazmak .bagirmak hakaret saldiri ve sövgü oldugunu bilmek gerek
üc hem müslüman hem kizilbas nasil olunuyor bize söyleyin bizde müslüman olalim
dört dönen dönsün ben dönmezem yolumda
paragrafi elhamdülillah cümlesine hic uygun degil
bunu siz uygun gördügünüze göre sizi kutlamaktan baska birsey gelmez elimizden
ilk bakista dört hata dört yanlis
Alpha_Phonixis 03.04.2006, 15:33 Camide namaz kıLmazLar demiş bozkurt adlı üye . Buna katılmıyorum . Cami tanımLaması Kur' an da geçmez .
Oruç tutmazLar demiş . Oruç tutuLur- ki Muharrem Orucunuda biLmemesine imkan yok .
Kur' an da yazan hiçbir şei yapmazLar demiş .Örnek vermesini istiorum .
Gerçi buna cevap dahi vermek zaman kaybı
___
Kendimi MüsLüman hissediyorum . Çok boş bir soru oLarak görüyorum bu soruyuda .. !
müslümanın kelime anlamını söylüyorum baştan allaha iman eden kulluk eden anlamına geliyor yani bir tek sunni islam la alakalı birşey değil bütün dinler ve allaha inananlar için söylenmesi gereken bir kelime fakat sunni inanışa sahip insanlar kendilerinden başkasını allahın kulu olarak kabul etmediklerinden bizlerde araştırma yapmadığımız için her söyleneni kabul edip başımıza koyuyoruz
Hüseyin69 03.04.2006, 15:45 benim anladigim müslümanlik islam dinini sonradan benimseyen ve kabul edenlerdir hz muhammedin cevresi ve aile efradi Ehlibeyt zaten islamin özüdür müslüman olmasi icin disaridan gelip islami kabullenmesi gerekir
yaniliyor olabilirimde
S.A
Kendine ben Islamin icinde degilim diyenlere !
O halde sen Alevide olamazsin cünki alevilik Islamin özüdür.
Peygamberimiz, Imamlarimiz ve erenler Islama mensup degillermiydi?
Kafaniza göre din cikartmayin veya Aleviligi dinden uzaklastirmaya calismayin.
Herkesin inanci kendine.
Saygilarimla
benim anladigim müslümanlik islam dinini sonradan benimseyen ve kabul edenlerdir hz muhammedin cevresi ve aile efradi Ehlibeyt zaten islamin özüdür müslüman olmasi icin disaridan gelip islami kabullenmesi gerekir
yaniliyor olabilirimde
S.A
Kardes, Islam, dinimize Allah tarafindan verilen bir isim, Müslümanlik ise
o Islam dinine mensup oldugunu anlatir.
Saygilarimla
S.A
Herkesin inanci kendine.
Saygilarimla
A.S.
Aleviliğin özü önemli olan özünü unutmadıkça sunnileşmedikçe, nasıl iyi hissediyorsan kendini o adla adlandır tabiki... saygılar...
herseyi iyi güzelde su ezbereyazmak yokmu insani cileden cikarmaya yetiyor
bir forum kurallari okunmamis
iki büyük harfle mesaj yazmak .bagirmak hakaret saldiri ve sövgü oldugunu bilmek gerek
üc hem müslüman hem kizilbas nasil olunuyor bize söyleyin bizde müslüman olalim
dört dönen dönsün ben dönmezem yolumda
paragrafi elhamdülillah cümlesine hic uygun degil
bunu siz uygun gördügünüze göre sizi kutlamaktan baska birsey gelmez elimizden
ilk bakista dört hata dört yanlis
S.A
Sayin kardesim seni kiniyorum.
Insanlar Allaha inaninca Alevi olamiyorlarmi (Elhamdulillah Kizilbasim)
Imamlarimiz ve onlarin yolundan gidenler hem müslüman hemde Kizilbas degillermi.
Alevilige en büyük zarari senin gibi düsünenler veriyor.
Özgür-Taylan Kardesimide kutluyorum, Elhamdulillah Aleviyiz
Elhamdulillah müslümaniz ve Elhamdulillah KIZILBASIZ.
Saygilarimla
A.S.
Aleviliğin özü önemli olan özünü unutmadıkça sunnileşmedikçe, nasıl iyi hissediyorsan kendini o adla adlandır tabiki... saygılar...
S.A
Tabiki ama özümüzede sahip cikmaliyiz.Müslümanlik kimsenin tekelinde
degil ve O yüce Kuranki ( ücte birinin Ehlibeytle ilgili oldugunu Imamlarimiz
söylüyor) bir Kavim veya bir Kesim yandaslarina inmemistir.
Bu degerleri geri benimsememiz lazim.Hic bir Alevi ben müslümanim dediginde
sünnilesmez, tam tersi dahada Alevilesir ve dahada Kizilbaslasir.
saygilarimla
srdr_ist 04.04.2006, 23:42 S.A
Herkesin inanci kendine.
Saygilarimla
Selam can dostum sen bunları yeni mi duydun:)
Güzel dost güzel güzel doğrulara hep beraber gidecez doğru neyse onu anlatıp hem yaşacaz hemde eyvallah çekecez ama şimdi değil belki sonra belki hiç çünkü ya doğru yola gelirler yada başka yol çıkarır giderler ama nasılsa hak yoludur giden hakkıyla gider.
aliservetdemir 05.04.2006, 01:35 Müslümanlara bakarak bir değerlendirme yaparsam ben müslüman değilim. Ama Kuran'a bakarak bir değerlendirme yaparsam ben elbette müslümanım. Benim sorunum islamı algılayıp yaş***** uygulayabilmek. Sünni yoğun bir toplum içinde yaşıyorum ve onları kurani göremiyorum. Herşeyde bir aldatma var. İşin ilginci Allah'ı aldattıklarını sanıyorlar. Komşusu açken tok yatan bu kesim Kurani olabilir mi? 25 kez hacca giderek oradaki yoğunluktan dolayı başka gideceklerin hakkına tecavüz ettiğini nasıl düşünmüyor. (Erbakan) Ramazanda sabaha kadar yiyip içip akşama kadar yatarak oruç tutan bu kesimi Kurani bulabilir misin. Böyle davranıp bir de bizi oruç tutmuyorsun diye suçlarlarken. Aldığı maaş karşılığı cemaate imamlık yapan bu kesime nasıl kurani dersin. İmamlık Allah rızası için yapılmalıyken. Niye dediğiniz zaman çağa uymak lazım diyen bu kesim niçin işine geldiğinde çağa uyarken işine gelmediğinde Asr_ı Saadette yaşadığını sanarak davranır. Bütün bu söylediklerim tabii ki herkes için değil ama geniş bir kesim böyle.Yıllar önce oruç tutmadığım için beni vuracaklarını söyleyen kişiye ama sen de tutmuyorsun dediğimde "Ama ben tutar davranıyorum" demesini asla unutmuyorum. Cana kasdetmek en büyük İslami suç iken yine bu kesimin insan hayatını hiçe saymasını anlayamıyorum.
Kısacası bütün bunları yapan bir anlayışın müslümanlık olduğunu kabul etmiyorum. Eğer böyle davranmak müslümanlık ise ben müslüman değilim. Sadece ALEVİYİM.
srdr_ist 05.04.2006, 01:47 Müslümanlara bakarak bir değerlendirme yaparsam ben müslüman değilim. Ama Kuran'a bakarak bir değerlendirme yaparsam ben elbette müslümanım. Benim sorunum islamı algılayıp yaş***** uygulayabilmek. Sünni yoğun bir toplum içinde yaşıyorum ve onları kurani göremiyorum. Herşeyde bir aldatma var. İşin ilginci Allah'ı aldattıklarını sanıyorlar. Komşusu açken tok yatan bu kesim Kurani olabilir mi? 25 kez hacca giderek oradaki yoğunluktan dolayı başka gideceklerin hakkına tecavüz ettiğini nasıl düşünmüyor. (Erbakan) Ramazanda sabaha kadar yiyip içip akşama kadar yatarak oruç tutan bu kesimi Kurani bulabilir misin. Böyle davranıp bir de bizi oruç tutmuyorsun diye suçlarlarken. Aldığı maaş karşılığı cemaate imamlık yapan bu kesime nasıl kurani dersin. İmamlık Allah rızası için yapılmalıyken. Niye dediğiniz zaman çağa uymak lazım diyen bu kesim niçin işine geldiğinde çağa uyarken işine gelmediğinde Asr_ı Saadette yaşadığını sanarak davranır. Bütün bu söylediklerim tabii ki herkes için değil ama geniş bir kesim böyle.Yıllar önce oruç tutmadığım için beni vuracaklarını söyleyen kişiye ama sen de tutmuyorsun dediğimde "Ama ben tutar davranıyorum" demesini asla unutmuyorum. Cana kasdetmek en büyük İslami suç iken yine bu kesimin insan hayatını hiçe saymasını anlayamıyorum.
Kısacası bütün bunları yapan bir anlayışın müslümanlık olduğunu kabul etmiyorum. Eğer böyle davranmak müslümanlık ise ben müslüman değilim. Sadece ALEVİYİM.
Eyvallah sanırım herkesin aslında demek isteyipte diyemediği şeyde bu senin dediğin olmalı yoksa ben islam değilim ben müslüman değilim demeside bundan kaynaklanıyor.
Yani ya dost adam gibi islam olanların yolu nasıl olmalı görüyoruz şuan ben islam değilim müslüman değilim diyene ben başkasına ben değilimi diyeni gösteririm onun gibi müslüman ol kendini bil bilki özün senden sorulur başkasının ne yaptığına karışma aynı inancta olman başkasını niye yapmıyorsun diye yadırgaman en başta saygı duymaman seni bu dinin gereği olanlardan uzak tutar onun gibi ol amelin vede ilmin ile kendine dön şekilciliği bırak riyasız vede hoşgörülü ol İSLAM budur MÜSLÜMANLIKTA budur.
EY DOSTLAR ALEVİLİK İSLAM İSE KANITIDA BUDUR.
redyellow 05.04.2006, 15:22 sayın yeşim, sormuş olduğunuz soru zaten bir ankette incelenmekte olduğundan konuları birleştiriyorum.
saygılar
sevgili aliekber,
benim daha önce açtığım ve sizin kızdığınız ve tartıştığımız konu başlığı ile bu konu arasında bi fark varmı?
ben göremedim.:)
selamlar
Serkan_Devrim 05.04.2006, 20:54 sevgili aliekber,
benim daha önce açtığım ve sizin kızdığınız ve tartıştığımız konu başlığı ile bu konu arasında bi fark varmı?
ben göremedim.:)
selamlarfark, üslup. :) aleviler müslüman mıdır? sorusu aleviliği yargılayan kaba bir sorudur. sünniler müslüman mı? sorusuna eşdeğerdir. burda ki soru ise kendinizi müslüman hissediyormusunuz? kibar ve aleviliği yargılamayan, sadece kişilerin düşüncelerini bağlayan bir soru. siz ne dersiniz? haksız mıyım?:)
ben;.....
Hz.Ali'nin en savunmasiz halinin namaz kilarken oldugunu bilen ve ona saldiran,......
99 yilinda camiden cikip diri diri insanlari (aralarinda arkadaslariminda oldugu) yakan,.....
daha akli yetmeyen cocuga zorla namaz kildirip camiye yollayan (ki, dinde zorlama yoktur),.......
aleviler hakkinda cirkin iftiralar atarak cocuklarini daha kücük yasta yanlis bilgilendiren,......
her halti yedikten sonra örtü altina saklanan (analarimizin taktigi yemeni bile cirkinlestiren),.......
altina dar kot giyip basini örten,surati boya küpü bayanlarin zihniyetinden,....
olusan bir müslümanliksa ben müslüman degilim,....
ben özümde sözümde bir olan alevi felsefe inancini sonuna kadar benimseyen biriyim sadece,....
Hüseyin Ozan 06.04.2006, 01:07 Ben kendimi Müslüman olarak görüyorum. Yoluna gönül koyduğum Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve diğer imamlar da müslümandı. Herkes aynı düşünmek durumunda değil. Fikri, davranışları kötü olan bir alevi var diye "Ben alevi değilim" demek ne kadar yanlışsa; "Böyle böyle kötü Müslümanlar var ben Müslüman değilim" demek de o kadar yanlıştır.
redyellow 06.04.2006, 08:55 fark, üslup. :) aleviler müslüman mıdır? sorusu aleviliği yargılayan kaba bir sorudur. sünniler müslüman mı? sorusuna eşdeğerdir. burda ki soru ise kendinizi müslüman hissediyormusunuz? kibar ve aleviliği yargılamayan, sadece kişilerin düşüncelerini bağlayan bir soru. siz ne dersiniz? haksız mıyım?:)
sevgili ali ekber,
o benim açtığım başlıkta aynen şöyle sormuştum:
"Müslümanmısınız? Kendisini Alevi olarak nitelendiren tüm arkadaşlarıma soruyorum.
Dinin ne? Müslümanmısın? dendiğinde cevabınız ne olur?
teşekkürler."
Bunun tersi şeklinde birisi çıksada "kendisini alevi diye nitelendirmeyen arkadaşlar, Dininiz Ne? Müslümanmısın? dendiğinde cevabınız ne olur? " diye yazsalardı veya senin dediğin gibi "sunniler müslümanmı" diye sorsalardı ben hiç kızmazdım. Hiç aklıma beni sorguluyorsunuz diye bi şey gelmeden "evet elhamdülillah müslümanım" derdim.
Tartışmamızda belki ufakda olsa biraz uslüp farkı var ama, şu kesinki mutlaka ve mutlaka biraz da anlayış farkı var gibi:yamukgul:
saygılar
99 yilinda camiden cikip diri diri insanlari (aralarinda arkadaslariminda oldugu) yakan,.....
böyle olaylar her duyduğumda tüylerimi diken diken ediyo
Allah_u ekber = allah uludur çok güzel bi cümle ama ben bu sloganı atan herkezden nefret etmeye başladım madımak olayından sonra. bu zamanında haricilerin Habbab bin Eret’i ve hamile karısını gönül rahatlığıyla ali taraftarı diye öldürüp bahçeden izinsiz hurma alanlara günah almayın diye öğütlerde bulunması kadar komik ve acınası...
onlar günümüzün Neo-Haricîleri;
Haricîlerin bazı fikir ve özellikleri şunlardır:
1– İnsanları tekfirde çok ileri giderler, Sahabeyi, hatta Hz. Osman, Hazreti Ali gibi sahabenin büyüklerini bile tekfir ederler.
2- Büyük günah işleyenleri kâfir olarak görürler.
3– Hilâfete Müslümanların seçtiği kimse geçer. Arap olması şart değildir.
4– Amel imandan bir cüzdür. (Dolayısıyla; ameli olmayan, mesela namaz kılmayan dinden çıkar.)
5- Ayet ve Hadislerin zahirleriyle (dış görünüşleriyle, lafızlarıyla) hüküm verip, altındaki mana ve hikmetleri düşünmezler/düşünemezler. Ayetin evvelini ve sonrasını hesaba katmadan, bu ayet kimin hakkında inmiştir, ne demek istemektedir diye araştırmadan, bazı cümleleri cımbızlayıp, onunla karar verirler. Yukarıda, müşrikler hakkında inmiş olan Zuhruf Suresi, 58. ayeti Kureyş’ten Müslüman olanlar hakkında kullanmaları buna güzel bir örnektir. Oysaki onlar bu ayeti okurken, karşılarında Kureyş’ten İbni Abbas bulunuyordu. Nitekim Hakem olayında okudukları “Hüküm ancak Allah’ındır” ayeti de onların lafızcılığına açık bir örnektir. Hâlbuki orada bulunan hiç kimse, hükmün Allah’ın olduğunu inkâr etmiyordu.
pirihorasani 06.04.2006, 16:46 Yazik.
Hemde Cok yazik.
Musluman degilim diyen bir insan Alevi olamaz niye mi?
Deyisleri dinleyin yeter,bir cok deyiste Mumin-Muslim diye gecer,Mumin Erkek Muslumana verilen addir,Muslum ise Kadin Muslumana verilen addir.
Karar vermeden once Muslumanligin ne anlama geldigini bilmek lazim.
Selamlar,
Hüseyin Ozan 06.04.2006, 16:52 Yazik.
Hemde Cok yazik.
Musluman degilim diyen bir insan Alevi olamaz niye mi?
Deyisleri dinleyin yeter,bir cok deyiste Mumin-Muslim diye gecer,Mumin Erkek Muslumana verilen addir,Muslum ise Kadin Muslumana verilen addir.
Kara vermeden once Muslumanligin ne anlama geldigini bilmek lazim.
Selamlar,
Katılıyorum sana dostum. Çok doğru söylemişsin. "Deyişleri dinleyin yeter."
redyellow 06.04.2006, 17:21 Ben kendimi Müslüman olarak görüyorum. Yoluna gönül koyduğum Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve diğer imamlar da müslümandı. Herkes aynı düşünmek durumunda değil. Fikri, davranışları kötü olan bir alevi var diye "Ben alevi değilim" demek ne kadar yanlışsa; "Böyle böyle kötü Müslümanlar var ben Müslüman değilim" demek de o kadar yanlıştır.
Bravo... Tebrikler.
Canlar. Hani biz müslümanız(!?) ya. haftasonu istanbul sultanbeylide, cemevi atma töreni gerçekleşecek hemde izin verilmemesine rağmen. 100lerce cami olan olan bir yerde 1 tek cemevi yapılmasını ne yazıkki müslüman kardeşlerimiz istemiyorlar. bunu protesto için ve cemevimizin temelini atmak için orada toplanacağız güzel konserler gruplar çıkacak tüm alevi canlara çağrımızdır... Müslüman kardeşlerimiz cemevi yapmamıza izin vermiyorlar camiye davet ediyorlar biz müslümanları(!)
redyellow 07.04.2006, 10:00 Canlar. Hani biz müslümanız(!?) ya. haftasonu istanbul sultanbeylide, cemevi atma töreni gerçekleşecek hemde izin verilmemesine rağmen. 100lerce cami olan olan bir yerde 1 tek cemevi yapılmasını ne yazıkki müslüman kardeşlerimiz istemiyorlar. bunu protesto için ve cemevimizin temelini atmak için orada toplanacağız güzel konserler gruplar çıkacak tüm alevi canlara çağrımızdır... Müslüman kardeşlerimiz cemevi yapmamıza izin vermiyorlar camiye davet ediyorlar biz müslümanları(!)
Kızılkilise,
çok güzel demogoji yapıyorsun,
tebrik ederim:yaw2
Kızılkilise,
çok güzel demogoji yapıyorsun,
tebrik ederim:yaw2
Demogoji olarak yorumlamışsın ancak gerçek değil mi?
Adı cami, kilise, sinegog, mescit, cemevi her ne olursa olsun bu ibadethanelerin yapımına engel olmak, insanların inançlarına sınırlar koymak doğru bir şey mi?
Sonuçta hepside ibadethane farkları isimleri ve içinde yapılan ibadetin şeklindeki, ritüellerindeki farklılık.
Bir yandan Tanrı tek yaratandır, bir dir diyeceğiz diğer yandan da aynı söylemi bulunan insanlara engel olmak için çabalayacağız. Bir yandan bir kaç kişi için içine yüzlerce insanın sığacağı camileri devlet desteği ile yapacağız diğer taraftan bu ülkenin vatandaşı olup vergisini, canını, kanını verenlerin ibadethane isteklerini engelleyeceğiz.
Demogoji hangisi acaba?
redyellow 07.04.2006, 11:30 Demogoji olarak yorumlamışsın ancak gerçek değil mi?
Adı cami, kilise, sinegog, mescit, cemevi her ne olursa olsun bu ibadethanelerin yapımına engel olmak, insanların inançlarına sınırlar koymak doğru bir şey mi?
Sonuçta hepside ibadethane farkları isimleri ve içinde yapılan ibadetin şeklindeki, ritüellerindeki farklılık.
Bir yandan Tanrı tek yaratandır, bir dir diyeceğiz diğer yandan da aynı söylemi bulunan insanlara engel olmak için çabalayacağız. Bir yandan bir kaç kişi için içine yüzlerce insanın sığacağı camileri devlet desteği ile yapacağız diğer taraftan bu ülkenin vatandaşı olup vergisini, canını, kanını verenlerin ibadethane isteklerini engelleyeceğiz.
Demogoji hangisi acaba?
arkadaşım, tabiki ibadethanelerin yapımının engellenmesine karşıyız, bu çok normal.
herkes inandığı gibi yaşamalı, inandığı gibi ibadet etmelidir.
ama benim demogoji dediğim, arkadaşın, "müslüman kardeşlerimiz cemevi yapımını engelliyorlar, istemiyorlar vb." demesidir.
Belediyede bi kaç kişi bunu yapıyor diye bunu nasıl MÜSLÜMANLAR diye genelleyebiliriz?
Geçenlerde istanbulda cami yapımına da bir belediye engel çıkardı. o belediye başkanının siyasi kimliğine, dini kimliğine, etnik kimliğine bakarak genelleme yapmamız doğru olurmu?
Birilerinin yaptığı yanlışı genellemek, MÜSLÜMANLAR ENGELLİYOR; İSTEMİYORLAR demek sence de demogoji değilmidir?
selamlar
Birilerinin yaptığı yanlışı genellemek, MÜSLÜMANLAR ENGELLİYOR; İSTEMİYORLAR demek sence de demogoji değilmidir?
Bak ilk defa seninle aynı fikirdeyim:sook
Müslümanlar değil, bikaç yezit engelliyor.
arkadaşım, tabiki ibadethanelerin yapımının engellenmesine karşıyız, bu çok normal.
herkes inandığı gibi yaşamalı, inandığı gibi ibadet etmelidir.
ama benim demogoji dediğim, arkadaşın, "müslüman kardeşlerimiz cemevi yapımını engelliyorlar, istemiyorlar vb." demesidir.
Belediyede bi kaç kişi bunu yapıyor diye bunu nasıl MÜSLÜMANLAR diye genelleyebiliriz?
Geçenlerde istanbulda cami yapımına da bir belediye engel çıkardı. o belediye başkanının siyasi kimliğine, dini kimliğine, etnik kimliğine bakarak genelleme yapmamız doğru olurmu?
selamlar
Kızılkilise'nin
Canlar. Hani biz müslümanız(!?) ya. haftasonu istanbul sultanbeylide, cemevi atma töreni gerçekleşecek hemde izin verilmemesine rağmen. 100lerce cami olan olan bir yerde 1 tek cemevi yapılmasını ne yazıkki müslüman kardeşlerimiz istemiyorlar. bunu protesto için ve cemevimizin temelini atmak için orada toplanacağız güzel konserler gruplar çıkacak tüm alevi canlara çağrımızdır... Müslüman kardeşlerimiz cemevi yapmamıza izin vermiyorlar camiye davet ediyorlar biz müslümanları(!)
yazısında vurgulamak istediği sanırım "biz kendimizi müslüman saysakta bizi saymıyorlar ve ibadethanemize engel oluyor o halde ben neden kendimi müslüman olarak göreyim" düşüncesi ile yazılmış olsa gerek.
Cemevinin yapılmasına karşı çıkan Belediye deki bir kaç kişi mi yoksa bir düşüncenin ürünü mü? Cemevinin açılmasına karşı çıkan düşünce aynı zaman da Alevi köylerine cami yaptıran düşünce ile aynı değil mi? Cemevine karşı çıkanlar acaba cami de cem yapılmasını nasıl karşılar?
Onlara göre İslam da ki tek ibadet yeri cami, o halde bizde cemevi yapacağımıza cami de cem yapsak olur mu?
redyellow 07.04.2006, 11:52 Bak ilk defa seninle aynı fikirdeyim:sook
Müslümanlar değil, bikaç yezit engelliyor.
ya aslında daha çok aynı fikirde olacağız ama bazı YEZİDler engelliyor:)
iki taraflı YEZİDler var, insanların arasına giriyorlar:)
Yok valla.Yezit karşı taraftan çıkıyor ara sıra hocam.Yezit katleden hak yiyen.Bunlara biz mahruz kalıyoruz.Karşıdan yezit görünmese, Pir sultan kükremez.! :)
redyellow 07.04.2006, 12:07 Kızılkilise'nin yazısında vurgulamak istediği sanırım "biz kendimizi müslüman saysakta bizi saymıyorlar ve ibadethanemize engel oluyor o halde ben neden kendimi müslüman olarak göreyim" düşüncesi ile yazılmış olsa gerek.
Cemevinin yapılmasına karşı çıkan Belediye deki bir kaç kişi mi yoksa bir düşüncenin ürünü mü? Cemevinin açılmasına karşı çıkan düşünce aynı zaman da Alevi köylerine cami yaptıran düşünce ile aynı değil mi? Cemevine karşı çıkanlar acaba cami de cem yapılmasını nasıl karşılar?
Onlara göre İslam da ki tek ibadet yeri cami, o halde bizde cemevi yapacağımıza cami de cem yapsak olur mu?
sayın polata arkadaşım,
ben belediyeki bir kaç kişinin işinin olduğunu düşünüyorum ama diyelim ki BİR DÜŞÜNCENİN ürünü olsun, ancak bu da yine BİR KAÇ KİŞİNİN DÜŞÜNCESİNİN ÜRÜNÜ olabilir.
BİR KAÇ KİŞİNİN DÜŞÜNCESİ için MÜSLÜMANLAR İSTEMİYOR şeklinde genellemek yanlış olur.
ben şahsen böyle düşünüyorum.
redyellow 07.04.2006, 12:12 Yok valla.Yezit karşı taraftan çıkıyor ara sıra hocam.Yezit katleden hak yiyen.Bunlara biz mahruz kalıyoruz.Karşıdan yezit görünmese, Pir sultan kükremez.! :)
tabi sen karşı tarafa doğru baktığın için hep karşı taraftaki yezidleri görüyorsun, bi de bulunduğun tarafa baksan eminim bi çok yezid göreceksin:)
mesela yazında YEZİD HAK YİYEN demişsin,
Eğer hak yiyen YEZİD ise, bana:
"ALEVİLERİN İÇİNDE ASLA ve KAT'A HAK YİYEN KİMSE YOKTUR"
diyebilirmisin?
hak yiyen, yanlış yapan maalesef her tarafta bulunuyor.
hiç bir grup, hiç bir topluluk sütten çıkmış ak kaşık değildir, ama bir grubun içinde, bir topluluğun içinde kötüler var diye o grubu, o topluluğu toptan kötüleyemeyiz.
hani atalarımız ne demiş:
İĞNEYİ KENDİMİZE, ÇUVALDIZI BAŞKASINA!
sayın polata arkadaşım,
ben belediyeki bir kaç kişinin işinin olduğunu düşünüyorum ama diyelim ki BİR DÜŞÜNCENİN ürünü olsun, ancak bu da yine BİR KAÇ KİŞİNİN DÜŞÜNCESİNİN ÜRÜNÜ olabilir.
BİR KAÇ KİŞİNİN DÜŞÜNCESİ için MÜSLÜMANLAR İSTEMİYOR şeklinde genellemek yanlış olur.
ben şahsen böyle düşünüyorum.
Buna katılıyorum, genelleme yapmak yanlış. En azından aklı selim, hoşgörü sahibi, inançlara saygılı bir insan bunları yapmaz.
Ancak durum bir kaç kişinin düşüncesinin ürününden çok bir düşüncenin ürünü.
Bu düşünce sahipleri burada olmadıkları için cevaplayamayacaklar belki ama en azından sizin fikrinizi öğrenmek açısından yazımda yer alan Onlara göre İslam da ki tek ibadet yeri cami, o halde bizde cemevi yapacağımıza cami de cem yapsak olur mu? sorusunu cevaplayabilir misiniz?
Camide cem ? :D
Arapça nutuklar atılmayacaksa, bayan erkek yanyana ibadet edebilecekse, semah edilebilecekse, Alimin resmi asılabilecekse, namaz niyaz bizim bildiğimiz gibi edilecekse..vs neden olmasın?..
Sanmam..Bu saatten sonra sanmam..
Herkesin ibadeti kendine,karışan eden olmadıktan sonra birilerinin mekanına laf atmakta, eleştirmekte düşmez kimseye..
herkes memnun olduktan sonra..
Camide cem ? :D
Arapça nutuklar atılmayacaksa, bayan erkek yanyana ibadet edebilecekse, semah edilebilecekse, Alimin resmi asılabilecekse, namaz niyaz bizim bildiğimiz gibi edilecekse..vs neden olmasın?..
Sanmam..Bu saatten sonra sanmam..
Herkesin ibadeti kendine,karışan eden olmadıktan sonra birilerinin mekanına laf atmakta, eleştirmekte düşmez kimseye..
herkes memnun olduktan sonra..
Sevgili İzem,
Neden olmaz. Sonuçta adı cami, kilise, sinegog, mabed, mescit, cemevi ve isimlerini hatırlayamadığım onca yerin amacı ibadet etmek, inanç ile bütünleşmek, inancın gereklerini yapmak için dünya ürünleri ile yapılmış olan binalar/yapılar değil mi?
İster cami ister cemevi olsun içerisinde şu ibadet bu ibadet yapılamaz diye gerek Tanrı'dan ve gerekse insanoğlunun vicdanından gelen karşı bir emir mi var?
Madem toplu ibadetim olan cem'i yapmam için cemevine gerek yok İslam'ın camisi var diyorlar o halde cami de cem yapmamada karşı çıkmamaları gerek.
eğer şartlar elverirse neden olmasın demişim ben de zaten ama.. bu şartların elvermesi benim camiye gidip erkeklerle birlikte takke takıp namaz kılabilmem kadar imkansız..:)
eğer şartlar elverirse neden olmasın demişim ben de zaten ama.. bu şartların elvermesi benim camiye gidip erkeklerle birlikte takke takıp namaz kılabilmem kadar imkansız..:)
Cami ye git erkekelerle birlikte takke tak namaz kıl demedim ki, olayın o açısından bakarsan İslam'ın diğer inanç ve yorumlarında namaz-cami ve erkek-kadın konuları sorgulanmaya, mevcut düzene aykırı sesler çıkmaya başlamadı değil.
ben cem evinde abilerim, kardeşlerimle birlikte ibadeti mi yapıyorum camidebu mümkün olacak mı?
daha kadınları cenaze namazında saf tuttular diye neler denmedi?
Hem sorun erkek kadın yanyana ibadet anlayışı değil tek, hele namaz hiç değil (kılmam çünkü..)
o kadar çok ki..
eğer bi şeylere ayak uydurulacaksa hepimiz cemevinde ibadetimizi yapalım..
bu da bi öneri..
hele namaz hiç değil (kılmam çünkü..)
Cem deki mansur, fazlı, nesimi ve fatıma darlarının rukü, secde den ne farkı var. Aslında cem de bir mana da namaz kılıyoruz. İçindeki söylemleri, kimi şekilsel farklılıkları olsa da biz cem de yaptığımız da sünni birisinin cami de yaptığı ibadet de namaz. Hatta bir hiristiyanın veya musevinin ibadetinin şekli, içeriği farklı olsa da aslında yaptığı namaz.
halka namazı değil benim kast ettiğim..siz de benim ne demek istediğimi anlıyorsunuz ama başka tarafa çekiyorsunuz bilerek.5 vakit kılınan namazdan bahsediyorum ben..
herneyse ben olayı fazla uzatmayacağım, ben camiye gitmem tek yorumum budur..gidenlerin de yolu açık olsun..
redyellow 07.04.2006, 13:55 Onlara göre İslam da ki tek ibadet yeri cami, o halde bizde cemevi yapacağımıza cami de cem yapsak olur mu?
Öncelikle ben cem nedir tam olarak nasıl yapılır bilemiyorum.
Ama sanıyorum dündü, bir arkadaşla yazışırken "cem'de içki içildiği, içkinin kutsal olduğu" gibi bi şeyler yazdı.
Eğer bu doğruysa ben size sorayım:
CAMİ'DE CEM OLUR MU?
Ama sanıyorum dündü, bir arkadaşla yazışırken "cem'de içki içildiği, içkinin kutsal olduğu" gibi bi şeyler yazdı.
CAMİ'DE CEM OLUR MU?
sen daha çok şeyler duyarsın arkadaşım..
mesela mum söndü de yaparız biz, onu söylemediler mi?
ya töbe Allahım ya, sabır ihsan eyle..
lafım size değil ancak, bazıları bu lafları bir yerlere çekmek için yapıyor..
içeriz biz şarap doğrudur ama cem de içildiğine tanık olmadım ben!
redyellow 07.04.2006, 14:12 sen daha çok şeyler duyarsın arkadaşım..
mesela mum söndü de yaparız biz, onu söylemediler mi?
ya töbe Allahım ya, sabır ihsan eyle..
lafım size değil ancak, bazıları bu lafları bir yerlere çekmek için yapıyor..
içeriz biz şarap doğrudur ama ayinde içildiğine tanık olmadım ben!
Sakın yanlış anlamayın, "ayinde içki içilir, İçki kutsaldır" diyen ben değilim veya başka bir sünni arkadaşım değil.
dün burada yazışırken ADAM nickli arkadaşım bana karşı yazdığı yazıda aynen şöyle diyordu:
Sayın Redyellow Aleviler içkiyi günah olarak kabul etmezler. Kutsaldır, hatta kimi ayinlerde içki kullanılır. Hac da aynı şekilde kabul edilmez. Yerine getirmemek söz konusu değildir. Kabul etmemek söz konusudur.
Ben de CEM'i ayin olarak duyduğum için bu yazıya istinaden "cemde içki kullanılır" dendi diye aktardım.
redyellow 07.04.2006, 14:19 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1190&page=5&highlight=i%E7ki+kutsald%FDr
ben de bir tahtacıyım ve bizim cemlerimizde dolu olarak üzüm suyu veya rakı içilir. bu zamanda rakı daha rahat bulunduğuna göre ... içilmesinin sebebi de alkol içmek değildir ... 1 tane 35 lik rakıyı katılan herkes paylaşır ... zaten bir tahtacının sarhoş olması için bir 70 lik lazım ve sarhoş olunca niyeti bozmaz .... alkolün sakıncası nedir sarhoş olduktan sonra niyeti bozmaktır ... bana msnini verde seni bilgilendireyim ...
bu da başka bir arkadaşın yazısı.
konu gene saptiriliyor bence arkadaslar ben bir dede oglu olarak soyluyorum ozur dilerim ben sivasin sarkisla ilcesindenim bunca ceme katildim icki icildigini gormedim bilmemde tabiki farkli yorelerin farkli gelenekleri olabilir ancak suda bi gercekki bunu bilmeyen bazi arkadaslar konuyu farkli algiliyor sanki cemdde raki sarap tuketilip sarhos olunuyor olarak algilanabilir o sizin yaptiginiz cem degil bi tur toplanarak sazli sozlu muhabbettir alkol icilerek cem yapilmaz!!!!!!!!!!!! bunu yalnis yorumlarlar sakin bilmediginiz konularda lutfen yorum yapmayiniz aksi taktirde bizi bilmeyenler yazdiklariniz gibi tanirlar bizleri
CAMİ'DE CEM OLUR MU?
Cem de içki içilmesi veya içkinin kutsal sayılması gibi bir olayı ben duymadım. Forum içerisinde de bu konu ile ilgili topik var. Cem de yer alan bazı kesimlerce içkiciler, ibadetlerinde içki var gibi yanlış söylemlerle yorumlanan dem, dolu olayı ki bu gerçek mana da içki değil şerbet veya kimi yörelerde üzümden yapılan içecek olmakta.
Sorun cem de bunların olup olmaması mı? Sorun İslam'ın diğer inançlarında yer alan ve şekli arap kavminin inancından gelen namaz şekilleri yerine kendi geçmişimizden taşıdığımız namaz şeklini uygulamamız mı?
Kaldı ki Tanrı sadece ne cami de, ne cemevinde, ne kilise de ne, sinagog da, ne dergah ta, ne mabette, insan gerçek manada tek varlık olan yaratıcısına ulaşmak, onunla bütünleşmek için yaptığı ve bir manada nefsi ile yüzleştiği, kendisi ile başbaşa kaldığı ibadet için ne bir binaya ne bir yapıya ne gökyüzüne uzanan minarelere gerek yok.
redyellow arkadasim eger alevilik veya cem le ilgili sormak istediklerin ogrenmek istediklerin avrsa lutfen kulaktan dolma veya bilgisiz insanlarin ayzdigi yazilarla orneme bize danisabilirsin bizde elimizden geldigi kadar hacibektas postundaki dedemizin bize verdigi icazete bagli yeminimizle sana dogrulari anlatmaya calisiriz cemde icki yoktur bunu soyleyen yalan soyler ispatini yapmasini isterim icki iclir dedigi yer ise sazli sozlu toplantidir cemle alakasi yoktur bu tur kelimelerin bizim icin onemli olan cem ile yakistirilmasi beni cok derinden uzmektedir....
manifesto 07.04.2006, 14:30 Alıntı:
Ben de CEM'i ayin olarak duyduğum için bu yazıya istinaden "cemde içki kullanılır" dendi diye aktardım
4044
Cemde insanlar içki içmezler hiç görmedim.Arkadaşında dediği gibi kulaktan dolma bilgilere inanmayın CEM GÖRMEK İSTERSENİZ PERŞEMBE GÜNÜ SAAT 8 DE CEM TV Yİ İZLEYİN! Yada download bölümündeki Yeni Bosna Cem Muhabbetini indirin
manifesto 07.04.2006, 14:42 Soreş, ben CEM TV yi izliyorum cemleride izliyorum, edilen duaları birçok camii imamı bilmez ve beceremez dahi. Ama ceme hiç katılmamış yada CEM'i hiç izlememiş arkadaşlar böyle içkili muhabbeti çok seviyor heralde.
Ama sanıyorum dündü, bir arkadaşla yazışırken "cem'de içki içildiği, içkinin kutsal olduğu " gibi bi şeyler yazdı.
CAMİ'DE CEM OLUR MU?
SN: redyellow...,
Bu tür ve bunların daha acısını bizler için duymanız normaldir.Evebeynlerin çoçuklara Aleviler hakkında "İYİ BİR YÖN GÖSATERDİĞİNE" hayatım boyunca daha tanık olmadım.Dinsizlik,Kafirlik gibi suçlamalarda bolca ver çeşit çeşit var.
Cem İbadetinde.., DEM vardır..
İçki yoktur...bilginize.
Ancak;size önerim CEM EVİ'ne gidin orda her şeyi görün..!
O zaman Alevileri daha iyi tanırsınız.Bu boş ve anlamsız sözleri her gün duymak benim zoruma gidiyor.Şöyle düşün birisi seni her gördüğünde ve düşüncelerini açıkladığında CAHİL diye hitap etse senin zoruna gitmez mi...
Sanırım bu link seniğn için yeterli olacaktır..,
http://aleviforum.com/showthread.php?t=1190&highlight=Cemde+Alkol
Soreş, ben CEM TV yi izliyorum cemleride izliyorum, edilen duaları birçok camii imamı bilmez ve beceremez dahi. Ama ceme hiç katılmamış yada CEM'i hiç izlememiş arkadaşlar böyle içkili muhabbeti çok seviyor heralde.
Sn:Manifesto..,
Müslümanlar mı İÇKİ içmiyor...KONYA sıralamada neden birinci diyte sorrarlar adama..?
Şuan aynı evde kaldığım Haneffi ve Şafii arkadaşlar Haftada maşallah 15 -20 adet bira tüketiyorlar.AMA ben içmiyorum.Yani bu işin CEMle,Camiyle,İSLAMla alakası yok.
Sarhoş sarhoş cemaate namaz kıldıran hiç imam olmamışmıdır ? diye sorarlar.
Not: eDİT yaptım diğer sayfaya Yönetici arkadaşlar silebilir burayı..
redyellow 07.04.2006, 14:59 SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
ISRARLA BİZDEN ÖĞRENİN DİYORSUNUZ.
ZATEN BENDE "AYİNDE İÇKİ OLDUĞUNU" KENDİLİĞİMDEN YAZMADIM. VE KULAKDAN DOLMADA YAZMADIM.
Yine bu forumda alevi olduğunu söyleyen arkadaşların yazılarıdır bunlan.
bu forumda bir kısım arkadaşlar ayinde içki vardır diyor bir kısmı da yoktur diyor.
ben şahsen "AYİNDE İÇKİ YOKTUR, OLMAZ" görüşüne inanmak isterim.
umarım beni suçlamıyorsunuzdur bu konu için.
saygılar
yok suclama diye birsey yoktur yani bunu engelleyemeyiz herkes kendi kafasina gore biseyler yaziyor sizde dogal olarak neyin dogru neyin yalnis oldugunu kestiremiyorsunuz mantikli dusunurseniz aslinda bunlarin yalnis oldugunu gorursunuz size bir tavsiyem bi arkadasinizla en yakininizdaki bi cemevine gidip bi cem izlemeniz kafanizdaki soru isaretlerinin bitecegini goreceksiniz
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
ZATEN BENDE "AYİNDE İÇKİ OLDUĞUNU" KENDİLİĞİMDEN YAZMADIM. VE KULAKDAN DOLMADA YAZMADIM.
bu forumda bir kısım arkadaşlar ayinde içki vardır diyor bir kısmı da yoktur diyor.
saygılar
Sn:redyellow..,
Hakikati bilendir söylüyor bilmeyende..
Girip gören ve öğrenende söylüyor girmeyende söylüyor.
Anladığım kadarıyla arkadaşımız yanlış bilgiye sahip.:S Bu yüzden gerekli açıklama sitedeki Linkte mevcut.Ama yerinde görmek isterseniz diye CEM evine gitmenizi önerdim.
redyellow 07.04.2006, 15:04 redyellow arkadasim eger alevilik veya cem le ilgili sormak istediklerin ogrenmek istediklerin avrsa lutfen kulaktan dolma veya bilgisiz insanlarin ayzdigi yazilarla orneme bize danisabilirsin bizde elimizden geldigi kadar hacibektas postundaki dedemizin bize verdigi icazete bagli yeminimizle sana dogrulari anlatmaya calisiriz cemde icki yoktur bunu soyleyen yalan soyler ispatini yapmasini isterim icki iclir dedigi yer ise sazli sozlu toplantidir cemle alakasi yoktur bu tur kelimelerin bizim icin onemli olan cem ile yakistirilmasi beni cok derinden uzmektedir....
çok memnun oldum bu yazınız için. teşekkür ederim.
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
saygılar
Sn. redyellow,
İnanmak istemek için aklınızı ve vicdanınızı kullanınız.
Mum söndü karalamasında bulunanlar veya bu söyleme inananlar akıl ve vicdanlarını kullanmadıklarından inandıkları din'in, yolundan gittikleri peygamberin, manen ve ahlaken yoldan çıkmamaları için gönderilen Kuran'a aykırı davranmışlar ve ifitrada bulunmuşlardır.
Ehl-i beyt'en bahsedilen "Allah, Muhammed, Ali" zikredilen, "la ilahe illahlah" denilen bir ayinde-ibadette nasıl olurda içki içilir.
manifesto 07.04.2006, 15:07 ben şahsen "AYİNDE İÇKİ YOKTUR, OLMAZ" görüşüne inanmak isterim
Ayin mi?? nasıl yani, şuna ibadet diyemezmisiniz!!!
Ayin genel yani kime yapıldığı belli olmayan şeyler ama ibadet farklı
İçkili olmadığına inanmanıza gerek yok öyle zaten bir koşu gidip bakmanız kafi..
redyellow 07.04.2006, 15:07 Sn:redyellow..,
Hakikati bilendir söylüyor bilmeyende..
Girip gören ve öğrenende söylüyor girmeyende söylüyor.
Anladığım kadarıyla arkadaşımız yanlış bilgiye sahip.:S Bu yüzden gerekli açıklama sitedeki Linkte mevcut.Ama yerinde görmek isterseniz diye CEM evine gitmenizi önerdim.
teşekkürler.
İnşaallah her zaman HAKİKATİ BİLEREK SÖYLEYENLERDEN oluruz.
colddream 07.04.2006, 15:11 tabi sen karşı tarafa doğru baktığın için hep karşı taraftaki yezidleri görüyorsun, bi de bulunduğun tarafa baksan eminim bi çok yezid göreceksin:)
mesela yazında YEZİD HAK YİYEN demişsin,
Eğer hak yiyen YEZİD ise, bana:
"ALEVİLERİN İÇİNDE ASLA ve KAT'A HAK YİYEN KİMSE YOKTUR"
diyebilirmisin?
hak yiyen, yanlış yapan maalesef her tarafta bulunuyor.
hiç bir grup, hiç bir topluluk sütten çıkmış ak kaşık değildir, ama bir grubun içinde, bir topluluğun içinde kötüler var diye o grubu, o topluluğu toptan kötüleyemeyiz.
hani atalarımız ne demiş:
İĞNEYİ KENDİMİZE, ÇUVALDIZI BAŞKASINA!
Bakın bizi anlamaya başlamışsınız sayın dostum bizler yezide (lanet olsunki adına) düşmanız bu doğru nerden gelir bu düşmanlık muaviyenin oğlu oluşu peygamberimin onu huzurdan kovmasından sonra sürgün etmesi bunu kendine yediremeyen muaviye islamı parçalamak için elinden geleni yapar sonrada oğlu yezid Lakin kerbelada yezidin zulmünden korkan ve yezidin ordusunu başlarına bela etmek istemeyen kufeliler ve sonra yezidin ordusunda kendilerine müslüman diyen insanlarca işlenen katliam burada peygamberin torununun canını alan bu insanlar zaten peygamberimizce heriki cihandada cezalandırılmış soylarıda aynı cezayı yaşayacaklar denmiştir. Eger bunlar da yalan bir cümle varsa ben Allahımı inkar ediyorum demektir Eger bunlar doğru ise yezidiler Allahı inkar ediyor demektir.
CAMİ'DE CEM OLUR MU?
http://www.aleviforum.com/images/statusicon/user_online.gif http://www.aleviforum.com/images/buttons/reputation.gif (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=7091&page=29#) http://www.aleviforum.com/images/buttons/report.gif (http://www.aleviforum.com/report.php?p=94563)
sen hala bunu düşüne biliyorsan bu toplumu hiç tanımıyorsun demek yazıkki çok şeyden habersiz yaşayan canlılar gibisiniz. ölümü bekliyorsunuz sadece. ben onunla yaşıyorum.
redyellow 07.04.2006, 15:11 ben şahsen "AYİNDE İÇKİ YOKTUR, OLMAZ" görüşüne inanmak isterim
Ayin mi?? nasıl yani, şuna ibadet diyemezmisiniz!!!
Ayin genel yani kime yapıldığı belli olmayan şeyler ama ibadet farklı
İçkili olmadığına inanmanıza gerek yok öyle zaten bir koşu gidip bakmanız kafi..
bu yazınızın muhatabı bensem, "ayin" kelimesini alıntı yaptığım arkadaş kullandığı için kullandım.
yoksa ayin kelimesini normal hayatımda kullanmam.
Benim için İBADET kelimesi vardır.
arkadaslar redyellow arkadasin bi kabahati yok foruma yazmis birisi ayin diye o arkadasda o yazilana dayanarak solemis tabiki simdi gercegi orenmistir ayin degil ibadet
manifesto 07.04.2006, 15:16 Öncelikle ben cem nedir tam olarak nasıl yapılır bilemiyorum
ardındanda şunu demişsiniz;
sen hala bunu düşüne biliyorsan bu toplumu hiç tanımıyorsun demek yazıkki çok şeyden habersiz yaşayan canlılar gibisiniz
ilginç; ben alevi değilim ama cem nasıl yapılır iyi biliyorum
4045
redyellow 07.04.2006, 15:25 Öncelikle ben cem nedir tam olarak nasıl yapılır bilemiyorum
ardındanda şunu demişsiniz;
sen hala bunu düşüne biliyorsan bu toplumu hiç tanımıyorsun demek yazıkki çok şeyden habersiz yaşayan canlılar gibisiniz
ilginç; ben alevi değilim ama cem nasıl yapılır iyi biliyorum
4045
sevgili manifesto,
alıntıları biraz karıştırdınız gibi:yamukgul:
"Öncelikle ben cem nedir tam olarak nasıl yapılır bilemiyorum"
diyen benim, ama ,
"sen hala bunu düşüne biliyorsan bu toplumu hiç tanımıyorsun demek yazıkki çok şeyden habersiz yaşayan canlılar gibisiniz"
diyen ben değilim.
Harabi bu konuda çok güzel yazmış. Harabi dışında diğer Alevi-Bektaşi ozanlarımızın da konuyla ilgili yazdıkları epey şey var. Hadi onuda geçelim Bektaşi fıkralarında içkiye yapılan bir vurgu vardır, onun dışında Tanrı'ya yapılan bir eleştiri, bu Bektaşi fıkralarını çoğu İslami kişiliğin kaldıramayacağı düzeyde olmasına rağmen, bizi gerçekten güldürdüğü de açık ve nettir. Neyse sözü Harabiye bırakıyorum.
Ey Zahit Şaraba Eyle İhtiram
Edip Harabi
Ey Zahit Şaraba Eyle İhtiram
İnsan Ol Cihanda Bu Dünya Fani
Ehline Helaldir, Na Ehle Haram
Biz İçeriz Bize Yoktur Vebali
Sevap Almak İçin İçeriz Şarap
İçmezsek Oluruz Düçar-ı Azap
Senin Aklın Ermez Bu Başka Hesap
Meyhanede Bulduk Biz Bu Kemali
Kandil Geceleri Kandil Oluruz
Kandilin İçinde Fitil Oluruz
Hakkı Göstermeye Delil Oluruz
Fakat Kör Olanlar Görmez Bu Hali
Sen Münkirsin Sana Haramdır Bade
Bekle Ki İçesin Öbür Dünyada
Bahs Açma Harabi Bundan Ziyade
Çünkü Bilmez Haram İle Helali
arkadaslar redyellow arkadasin bi kabahati yok foruma yazmis birisi ayin diye o arkadasda o yazilana dayanarak solemis tabiki simdi gercegi orenmistir ayin degil ibadet
Ayini Cem dediğimiz ne ola ki? Sayın Kavaklı
anlamadimki adam ne demek istedigini arkadasim:) birisi yazmis buraya cem bi ayindir diye onu yanitlamaya calistim ayin degildir diye oyle biliyolar baksana arkadaslar
Ben de öyle biliyorum :) Ayin-i Cem dir hatta tam adı. Ama içte kimi çevreler nedense birilerine yaranma niyetinde midir? Nedir içki bize göre de günahtır, cem ayin değildir ibadettir, sonu ne bunun yakında Hacc'a topluca gitmek mi? Ardından gelip tövbe edip, camiye gitmek mi? Ne farkeder zaten camide cemden türemiş bir kelime değil mi? Namaz da kılalım, hem zaten halka namazı kılmıyor muyduk? Allahtan tövbe ettikde o sapkınca davranışlarımızdan kıbleyi şaşırmıştık, şimdi çok şükür doğru kıbleyi bulduk değil mi?
kendi dogrularinla yasa ne diyim ben sana arkadas:D ellerim yoruldu bir kelimeden neler turetiyosunuz vallahi sasiriyorum size:D
Sn:Adam..,
Sen Münkirsin Sana Haramdır Bade
Bekle Ki İçesin Öbür Dünyada
Bilgi ve deyiş için saolun.Bizde İçki günah değildir zaten fakat; içkiye karşı çıkan insanları veya topluluklara gerçeği göstermek amacıyla bir şeyler üretilmiştir.Yoksa bilmek gerek ki..Cem'de Alkol yoktur.Aynı zamanda İÇkiyede karşı çıkılmaz.
Sayın Kavaklı birikti kusura bakmayın, size cevap vermiş gibi oldum. Ama üstteki yazımı aslında, camide gidip cem yapalım diyenlere yazdım.
Saygılar
manifesto 07.04.2006, 15:56 Nedir içki bize göre de günahtır, cem ayin değildir ibadettir, sonu ne bunun
Başı ne bunların? bende başını merak ediyorum. İçkiye cevaz vermek nerden çıktı dedeler içki içer mi? Sen cem töreninde Allah Muhammed Ali derken kadeh tokuşturan gördün mü?
Çok fazla tepkisellik doğru değil bence Ayin-i Cem nedemek? Cem Töreni demek değil mi? Ayin nedir? ayin ibadet olur muymuş?
Satanistler ayin yapar, inananlar ibadet yapar arada çok fark var.
Sen satanist ibadet lafı duydun mu hiç?
Sn:Adam..,
Bilgi ve deyiş için saolun.Bizde İçki günah değildir zaten fakat; içkiye karşı çıkan insanları veya topluluklara gerçeği göstermek amacıyla bir şeyler üretilmiştir.Yoksa bilmek gerek ki..Cem'de Alkol yoktur.Aynı zamanda İÇkiyede karşı çıkılmaz.
Sayın Şah-Mat deyişten yaptığınız alıntıya üzerime almadım, umarım öyle bir niyetiniz de yoktur. :) Benim anlatmak istediğim de bu, bizde içki günah değildir. Cem'de alkol yoktur konusunda ise size katılmıyorum. Kimi yörelerde içkili cem ayinleri düzenlenmektedir, ama bu insanların aklına özellikle de cemevlerini cümbüşhane olan zihniyetlere, eğlenceyi çağrıştırmaktadır. Ayinlerde alınan alkol semboliktir, ayrıca eğlence maksadıyla alınmaz.
Saygılar
Ayin ve ibadet kelimelerinin üzerinde neden bu kadar çok duruluyor ki?..
Anlamları bugün saptırılmış olsa da ikisinin de kökeni aynıdır.Dini ayinler, törenler,ibadetler hep Allaha yönelik tapınma şekilleridir..
İçki ve alevilikle ilgili küçük bir alıntı :
Yunus'un okuduğu kitabı kalem yazmamıştır, yazabilmesi için yedi deniz dolusu mürekkep olmalıdır. Yunus, oruç namaz için içki içer, sarhoş olur. Seccade üzerinde ise altı telli saz ya da kopuz dinlemeyi tercih eder:
Ben bir kitap okudum kalem yazmadı onu
Mürekkep eyler isem yetmeye yedi deniz
Ben oruç namaz için suci içtim esridim
Tesbihü seccadeyçün dinledim çeşte kopuz
bunada bildigimm kadariyla bi aciklik getireyim yalnissa dueltin icki gunahtir bu aleviler icinde gecerlidir ickinin sevabi olmaz ya alevi anlayisini bilmiyorsunuz yada kendinizce farkli yorumluyorsunuz ancak bazi yorelerde sembollik olarak kullaniliyor yoreye gore degisir ama genellikle kullanilmaz cemde alkol
Nedir içki bize göre de günahtır, cem ayin değildir ibadettir, sonu ne bunun
Başı ne bunların? bende başını merak ediyorum. İçkiye cevaz vermek nerden çıktı dedeler içki içer mi? Sen cem töreninde Allah Muhammed Ali derken kadeh tokuşturan gördün mü?
Çok fazla tepkisellik doğru değil bence Ayin-i Cem nedemek? Cem Töreni demek değil mi? Ayin nedir? ayin ibadet olur muymuş?
Satanistler ayin yapar, inananlar ibadet yapar arada çok fark var.
Sen satanist ibadet lafı duydun mu hiç?
Arkadaşım, kadeh tokuşturma falan yok orası rakı sofrası değil, çümbüşhane hiç değil. Bazı yörelerde ayinlerde içki kullanılır. Bunu önceki mesajımda belirttim. Kaldı ki kullanılmadığını farz edelim, normal hayattada içkiyi günah kabul etmeyiz. Harabinin dediğini daha anlaşılır bir dile çevirirsek.İçmesini bilene helal, bilmeye haramdır. Bu böyledir.
Olayı satanistliğe taşıdın ya helal olsun sana, sana diyecek söz bulamıyorum.
manifesto 07.04.2006, 16:09 Yunus'un okuduğu kitabı kalem yazmamıştır, yazabilmesi için yedi deniz dolusu mürekkep olmalıdır. Yunus, oruç namaz için içki içer, sarhoş olur. Seccade üzerinde ise altı telli saz ya da kopuz dinlemeyi tercih eder
Nerden çıkardınız Yunusun içki içtiğini ben size bir beyit aktarayım.
Yunus= “Ete kemiğe büründü / Yunus diye göründü
Nesimi= “Cübbemin altındaki Allah’tan gayrısı değildir
Mecaz diye birşey vardır İslamda da sarhoşluk ve içki şiirlerde edebi eserlerde çok kullanılmıştır ama bu onların içki içtiğine delalet etmez.
Mevlananında birsürü sözü var içki ve sarhoşlukla alakalı.
Ayrıca Alevikde içgi günah değildir lafına senediniz nedir onu anlayamadım...
Bazı yörelerde ayinlerde içki kullanılır. Bunu önceki mesajımda belirttim
Aleviliği şiimdide yöreselleştiricekmiyiz hangi yörelermiş bunlar?
Yunus'un okuduğu kitabı kalem yazmamıştır, yazabilmesi için yedi deniz dolusu mürekkep olmalıdır. Yunus, oruç namaz için içki içer, sarhoş olur. Seccade üzerinde ise altı telli saz ya da kopuz dinlemeyi tercih eder
Nerden çıkardınız Yunusun içki içtiğini ben size bir beyit aktarayım.
Yunus= “Ete kemiğe büründü / Yunus diye göründü
Nesimi= “Cübbemin altındaki Allah’tan gayrısı değildir
Mecaz diye birşey vardır İslamda da sarhoşluk ve içki şiirlerde edebi eserlerde çok kullanılmıştır ama bu onların içki içtiğine delalet etmez.
Mevlananında birsürü sözü var içki ve sarhoşlukla alakalı.
Ayrıca Alevikde içgi günah değildir lafına senediniz nedir onu anlayamadım...
Bazı yörelerde ayinlerde içki kullanılır. Bunu önceki mesajımda belirttim
Aleviliği şiimdide yöreselleştiricekmiyiz hangi yörelermiş bunlar?
Tahtacıların yaşadığı bölgelerde cemlerde içki kullanıldığı bilinir. Onun dışında da muhakkak vardır da, bu konuda saha çalışması yapmadığıdan belgeleyemeyeceğim.
İçkinin bizce günah olup olmadığına gelince konuyu daha fazla kaynatmayalım bir anket açıyorum ordan net sonuça ulaşırsınız. İnsandan daha iyi bir kaynak yoktur.
Sayın Şah-Mat deyişten yaptığınız alıntıya üzerime almadım, umarım öyle bir niyetiniz de yoktur. :) Benim anlatmak istediğim de bu, bizde içki günah değildir. Cem'de alkol yoktur konusunda ise size katılmıyorum. Kimi yörelerde içkili cem ayinleri düzenlenmektedir, ama bu insanların aklına özellikle de cemevlerini cümbüşhane olan zihniyetlere, eğlenceyi çağrıştırmaktadır. Ayinlerde alınan alkol semboliktir, ayrıca eğlence maksadıyla alınmaz.
Saygılar
adam arkadaşım şimdi herkes bana cephe alacak biliyorum ama yine de söyleyecem..
ayinlerde içki kullanılmasını kim getirmişya bunu kim yapmış
HZ ALİ Mİ (haşa)ibadet ederken içki içmiş sembolik olarak yoksa HZ HÜSEYİN Mİ ha yoksa hacı bektaş mı
İÇKİ ALEVİSİNDE DE GÜNAHTIR SÜNNİSİNDE DE
yok cemlerde içki varsa bizler içkinin günah olmadığını söylüyorsak
bizim HZ MUHAMMED(S.A.A.V) LE işimiz olmamalı HZ ALİ (A.S) ile de
içiyorsanız normal hayatta için kimse karışamaz o ALLAH LA sizin aranızda
ha yok biz ALLAH için MUHAMMED ALİ için ibader ederken de içki içeriz derseniz o zaman bize çoooook çamur atarlar
hangi maksatla olursa olsun
pirihorasani 07.04.2006, 16:51 Dolu ile alkolu niye karistiriyoruz arkadaslar?
Orada anlatilmak istenen alkol degildir ki,Miraclamada Hz.Muhammed Kirklarin yanina gelince,Uzun tanelerinin uzulmesiyle icine alkolde mi katilmistir yani?:)
Oradaki safliktir,Saf uzum suyudur ve o mest edici mana tatidir.
Ama biz o tadi ancak alkol ile yakalayabiliyoruz diyorsaniz o da sizin gorusunuzdur.
Cem esnasinda alkol olmamali bence,Ama cem biter Muhabbet baslar ozaman belki olabilir.
Selamlar
colddream 07.04.2006, 17:00 Sayın Şah-Mat deyişten yaptığınız alıntıya üzerime almadım, umarım öyle bir niyetiniz de yoktur. :) Benim anlatmak istediğim de bu, bizde içki günah değildir. Cem'de alkol yoktur konusunda ise size katılmıyorum. Kimi yörelerde içkili cem ayinleri düzenlenmektedir, ama bu insanların aklına özellikle de cemevlerini cümbüşhane olan zihniyetlere, eğlenceyi çağrıştırmaktadır. Ayinlerde alınan alkol semboliktir, ayrıca eğlence maksadıyla alınmaz.
Saygılar
Özür dileyerek başlamak istiyorum sözüme. Sana cevap vermemek için elimden geleni yapıyorum. Ben dede torunuyum ne benim soyumda nede katıldıgım cemlerde nede Hacı Bektaş dergahında katıldıgım cemde nede dergah içinde içkiye rastlamadım. Senin rastladığın cemleri yürüten dedelerin isimlerini zikreder misin bize eger problemse lütfen özelden yaz. Bilmek isterim kimdir bu dedeler. Dem denen sey üzüm şırasıdır. 40 ların içtigi Alkol degildir. Siz gerçekleri görmek istemeye bilirsiniz. gözlerinizi kapalı tutuyorsunuz sadece kulagınıza gelen seylerle yaşıyorsunuz bundan kurtulun insanlara zarar veriyorsunuz...
Saygılarımla...
Alevi olmayanlar bu konu hakkında ''kesin'' olarak yorum yapmasın!! Ben Cemlerde hiç içki görmedim.
colddream 07.04.2006, 17:18 soreş sakin ol adam dedimiz arkadaş sürekli uc noktalarda cevaplar veriyor. İnanılmayacak açıklamalar yapıyor. O kendince bir yol tutmuş ama insanlara gercekten zarar veren düşüncelerdir bunlar.
Ben Yasemİn ArkadaŞima Cani GÖnÜlden Katiliyorum.
AlevİlİĞİn İslam DiŞi OlduĞu DÜŞÜncesİde Bana Çok SaÇma Gelİyor.
Yasemİn'İn De DedİĞİ Gİbİ HerŞey Ortada Zaten...
TheGodfather 07.04.2006, 17:51 Kendime müslüman demekte çok zorlanıyorum...Kendimi müslüman gibi hissetmiyorum...
Kendime müslüman demekte çok zorlanıyorum...Kendimi müslüman gibi hissetmiyorum...
vallaha konuyla alakali ilk cevabi sen verdin helal olsun kisa ve oz gercekten tebrikler sana herkes baska boyuta cekti konuyu vallaha opucem birakin beni:D
pirihorasani 07.04.2006, 18:21 Kendini Musluman Olarak Gormeyen Arkadaslar Lutfen Kendilerini Alevi Olarakda Adlandirmasinlar.
Sizin Bu Yaptiginiz,"ben Takim Tutmuyorum Ama Galatasarayliyim" Demekten Farksiz Birsey.
ben muslumanliga karsiyim demedim elbette muslumaniz sadece arkadas ilk defa konuyla ilgili net bi cevap verdi konuyu sapptirmadan onu izah ettim ikincisi insanlarin goruslerine saygşili olun ister alevi ister sunni ister ateist bu kimseyi ilgilendirmez o kendi gorusudur saygi duyariz gunahida ona sevabida biz karisamayiz ancak yol gosteriris
pirihorasani 07.04.2006, 18:26 ISRARLA SOYLUYORUM,MUSLUMAN OLMAYAN KIMSE ALEVIDE OLAMAZ.
Not: Ayrica -puan veren arkadaslar her kimse,isimlerini yazsinlar lutfen.Cekinmelerine gerek yok.Yorum yapmayi bilen ismini yazmayida bilmelidir.
Serkan_Devrim 07.04.2006, 18:35 ISRARLA SOYLUYORUM,MUSLUMAN OLMAYAN KIMSE ALEVIDE OLAMAZ.
Not: Ayrica -puan veren arkadaslar her kimse,isimlerini yazsinlar lutfen.Cekinmelerine gerek yok.Yorum yapmayi bilen ismini yazmayida bilmelidir.çekinen falan yok beyefendi. o eksiyi veren benim. eğer rahatlıyacaksanız. kişilerin alevikliğine karar verme lüksüne sahip değilsiniz. müslümanlığı kabul etmeyenlerin alevi olmadığını iddia edecek kadar saygısız, gelen eksiyi kimin verdiğini soracak kadar pervasızsınız. eksiyi ben verdim. sorun varsa ÖM den bana yazın. forumu işgal etmeyin. ve kişilerin aleviliğine karışmayın.
saygılar
kendi dogrularin sanadir baskalarinin dogrularida kendinedir bende snein gibi dusunuyorum ancak insana saygi bizim ozumuzde vardir dusuncesi rengi irki dini ne olursa olsun farketmes saygi duyaris bir insana musluman degilsen alevi degilsin deme bence acaba sorarim kim muslumanligin butun sartlarini yerine getiriyor o kisi alevidir degildir bizi ilgilendirmez bu sekilde tartisma acicak seyler soylemekten kacinalim lutfen severim seni :)
pirihorasani 07.04.2006, 18:39 çekinen falan yok beyefendi. o eksiyi veren benim. eğer rahatlıyacaksanız. kişilerin alevikliğine karar verme lüksüne sahip değilsiniz. siz bana eksi verirken ben soruyor muyum kim verdi diye?siz yazdınız mı bana eksi verirken? müslümanlığı kabul etmeyenlerin alevi olmadığını iddia edecek kadar saygısız, gelen eksiyi kimin verdiğini soracak kadar pervasızsınız. eksiyi ben verdim. sorun varsa ÖM den bana yazın. forumu işgal etmeyin. ve kişilerin aleviliğine karışmayın.
saygılar
Hangi konuda sana eksi vermisim can?Allah askina soylermisin?
TheGodfather 07.04.2006, 18:52 ISRARLA SOYLUYORUM,MUSLUMAN OLMAYAN KIMSE ALEVIDE OLAMAZ.
Not: Ayrica -puan veren arkadaslar her kimse,isimlerini yazsinlar lutfen.Cekinmelerine gerek yok.Yorum yapmayi bilen ismini yazmayida bilmelidir.
Farklı farklı düşünen aleviler vardır..Fikrine saygım var..Kendimi bir müslüman gibi hissetmemem alevi olamayacağım anlamına gelmez..
bişey sormak istiyorum müslümanlık deyinc sizler neler anlıyorsunuz bunu bana açıklayabilirmisiniz bizahmet..bakın bizlerin karşı çıktığı emevi ve abbasi şeriatıdır.siz diyorsunuz ki ben ALİNİN izinden gidiyorum,ALLAH MUHAMMED ALİ diyorum ama müslüman değilim diyorum bu çok saçmadır
ben de piri horasani ye katılıyorum müslüman olunmadanalevi olunmazzzz...
Arkadaşlar..
Bizde müminlik vardır.
Muhammed dinidir Bizim dinimiz
Hakikat yoludur bizim yolumuz.
Cebrail emindir bizim hem rehberimiz.
Biz müminiz Mürşidimiz Alidir...(Pir sultan abdal)
Herkes Müslüman olabailir,mümin olamaz.
Benim fikirlerimi zararlı gören dostlara;
Ben Aleviyim, Aleviliği biryere çekme gibi bir derdim yok olmadı olamazda. Ben burda İslam'ım diyen Aleviyede eywallah dedim, hayır efendi İslamsan Alevi değilsin demedim, dememde, diyende saygısızdır, tekdüze bir anlayışa sahiptir.
Ben Aleviliğin herangi bir kalıba sıkışmasına karşıyım herzamanda bu duruşumu koruyacağım. Benim Alevilik anlayışım İslam'ı da Şamanizmide, Zerdüştlüğüde vs. vs. reddetmez. Hepsinden alıntılar yapmıştır, hepsine sahiplenmiştir. Fakat Aleviliğin bunların herhangi birisinin potasında (ki bu asırlardır bize kılıf olmuş İslamdır) erimesine karşıyım. Bu erime gerçekleştiği zaman elimizde sadece İslam kalacaktır. Diğer kültürlerden ve inançlardan aldığımız etkileşim yokolacaktır. Alevilik özünü kaybedecektir. Sarılacağı tek dal Ehlibeyt kalacaktır ve caferileşme süreci noktalanacaktır. Bugün özellikle bir takım caferi örgütlenmelerinin Alevileri nasıl kendilerine benzetmeye çalıştığını hepimiz biliyoruz, bu da benim paranoyak olmadığımı ortaya koyuyor.
İnanç konusuna gelince Alevilik herkesin kendine göre yorumlayabileceği bir olgudur. Dogmalara bağlı olmayan bir sistemden dogmatik bir tanım beklenemez. İlla bir dogma arayanlara ise gösterilecek tek dogma insandır.
Ben Aleviyim, Müslüman değilim. Sizin demenizle ne ben Müslüman olurum, ne de Alevilikten çıkarım.
Saygılar
Benim fikirlerimi zararlı gören dostlara;
Ben Aleviyim, Aleviliği biryere çekme gibi bir derdim yok olmadı olamazda. Ben burda İslam'ım diyen Aleviyede eywallah dedim, hayır efendi İslamsan Alevi değilsin demedim, dememde, diyende saygısızdır, tekdüze bir anlayışa sahiptir.
Genel bir cevap olmuş sn:Adam..,
sanırım herkeste de bu bilinç var,az ve öz güzel tespit olmuş..Bende hemen hemen bu fikirleri paylaşıyorum.sevgiler !
@Adam
Yazdıklarının altına imzamı atarım.
Ankete göre 45 kişi kendisini müslüman hissetmiyormuş. Bu kadar yüksek bir oran çıkacağını ummazdım.
Demek yalnız değilmişim :)
pirihorasani 07.04.2006, 22:42 Kendini Musluman Hissetmeyen Herkese Bir Soru ; Pir Sultan Abdal veya Sah Hatayi Sormus ben Degil.
Bazi Kaynaklar bu deyisin Sah Hatayiye bazilari ise Pir Sultan Abdala ait oldugunu belirtir.Ben Pir Sultanin ismi geceni yaziyorum buraya.Bunuda belirtmek istedim.
Ben dervisim diye gögsün gerersin
Hakk'i zikretmeye dilin var midir
Sen kendini görsene ilden n'ararsin
Hâli hâl etmeye hâlin var midir
Birgün balik gibi aga sararlar
Mürsidinden rehberinden sorarlar
Tütsü yakip köse köse ararlar
Ben ariyim dersin balin var midir
Dertli olmayanlar derde yanar mi
Tahkik dervis ikrarindan döner mi
Her bir uçan gül dalina konar mi
Ben bülbülüm dersin gülün var midir
Pîr Sultan'im senin derdin desilmez
Derdi olmayanlar derde düs olmaz
Mürsidsiz rehbersiz yollar asilmaz
Mürsid eteginde elin var midir
Ufak Bir Not : Ehli Olan Canlara.
Pir Sultanım güzel sormuşta, sen bize yöneltesin diye sormamış bu soruyu. Konuyla bağlantı kuramadım, belli ki kendiniz bir şekilde yorumlamışsınız, lütfen yorumlayıp sorarmısınız ?
pirihorasani 07.04.2006, 22:49 Pir Sultanım güzel sormuşta, sen bize yöneltesin diye sormamış bu soruyu. Konuyla bağlantı kuramadım, belli ki kendiniz bir şekilde yorumlamışsınız, lütfen yorumlayıp sorarmısınız ?
Pardon deyisin altina ufak bir not yazmayi unutmusum.
colddream 07.04.2006, 23:11 Pîr Sultan'im senin derdin desilmez
Derdi olmayanlar derde düs olmaz
Mürsidsiz rehbersiz yollar asilmaz
Mürsid eteginde elin var midir
Ufak Bir Not : Ehli Olan Canlara.
güzel olmuş eklenecek bir şey yok...
"Yaşamın sırlarını bileydin,
Ölümün sırlarını da çözerdin.
Bugün aklın var birşey bildiğin yok,
Yarın akılsız neyi bileceksin?
Bu dünyadan başka dünya yok, arama.
Senden benden başka düşünen yok, arama.
Vazgeç ötelerden, yorma kendini.
O var sandığın şey yok mu, o yok, arama.
Kimi dinde imanda buldu yolu,
Kimi akıl, bilim yolunu tuttu.
Derken bir ses geldi karanlıklardan;
"Gafiller, doğru yol ne odur ne bu"...
Hep arar dururdum dünyaya geleli,
Alın yazısını, cenneti, cehennemi.
Hocam kesti attı sağlam bilgisiyle;
"Alın yazısı, cennet, cehennem sende" dedi.
Biz aşka tapanlarız, Müslüman değil,
Cılız karıncalarız, Süleyman değil.
Biz eskiler giyen benzi soluklarız,
Pazarda sırma satan bezirgan değil.
Ben kendiliğimden var değilim bu varlığımla,
Kendim çıkmış değilim elbet bu karanlık yola.
Bir başka varlıktan gelmiş bendeki varlık.
Ben dediğin kim ola, nerede, ne zaman var ola?
Güneşi balçıkla sıvamak elimde değil,
Erdiğim sırları söylemek elimde değil.
Aklım düşüncenin derin denizlerinden,
Bir inci çıkardı ki, delmek elimde değil.
Yetmişiki millet, bir o kadar da din.
Tek kaygısı seni sevmek benim milletimin.
Kafirlik, Müslümanlık neymiş, sevap, günah ne?
Maksat sensin, araya dolambaçlar girmesin.
Dün özledim de seni coştum birden bire,
Çıktım, senin yerin dedikleri göklere.
Bir ses yükseldi ta yukardan, yıldızlardan;
"Gafil" dedi, "Bizde sandığın Tanrı sende".
Koyun beni hak aşkına yanayım
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan
Yolumdan dönüp mahrum mu kalayım
Benim pirim gayet ulu kişidir
Yediler ulusu, kırklar eşidir
On iki imamın server başıdır
Kadılar müftüler fetva yazarsa
İşte kemend, iste boynum asarsa
İşte hançer, iste kellem keserse
Ulu mahşer günü olur divan kurulur
Suçlu, suçsuz gelir anda derilir
Piri olmayanlar anda bilinir
Pir S ultan'ım arsa çıkar ünümüz
O da bizim ulumuzdur pirimiz
Hakka teslim olsun garip canımız
atesoglu çok teşekkürler, evet bu dizeler açıklıyor herşeyi...
aydınlıALİ 08.04.2006, 15:02 [quote=KızılKilise]Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.
ARKADAŞLAR BANA GÖRE ALEVİLİKLE MÜSLÜMANLIK İÇ İÇEDİR. SÜNNİ KESİM ORUCU RAMAZANDA TUTAR BİZ İSE(KENDİ ADIMA) HEM RAMAZAN HEMDE MUHARREM.DURUMUM GEREĞİ TABİKİ TAMAMEN İBADETIMI YERİNE GETİREMİYORUM AMA İNANIN İÇTENLİKLE SÖYLUYORUM ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM. KENDİNİ MÜSLÜMAN OLARAK GÖRMEYENLERE SAYGIM SONSUZ. UMARIM FİKRİME KATILAN ÇOĞUNLUKTUR......................
aydın ali sana katılıyorum..
ramazan ALLAH ın emridir...bazı fanatik kardeşler (bunu dien günlük hayatta tanıdığım birisi)ramazan sünnilerindir aleviler tutmaz..böyle saçma şeyler olamaz..ha isteyen tutar isteyen tutmaz ona kimse karışamaz
ama genelleme yapmak çok yanlıştır..sünnilerin içinde de muharremi tutanları tanıyorum 6 gün olması gerek..
ama ramazanı sünni
orucu die dışlamak çok yanlış .ha 30 günmü değilmi tartşılır o başka konu. ama
ramazan orucu kuranda da yeri vardır.
[quote=KızılKilise]Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.
ARKADAŞLAR BANA GÖRE ALEVİLİKLE MÜSLÜMANLIK İÇ İÇEDİR. SÜNNİ KESİM ORUCU RAMAZANDA TUTAR BİZ İSE(KENDİ ADIMA) HEM RAMAZAN HEMDE MUHARREM.DURUMUM GEREĞİ TABİKİ TAMAMEN İBADETIMI YERİNE GETİREMİYORUM AMA İNANIN İÇTENLİKLE SÖYLUYORUM ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM. KENDİNİ MÜSLÜMAN OLARAK GÖRMEYENLERE SAYGIM SONSUZ. UMARIM FİKRİME KATILAN ÇOĞUNLUKTUR......................
alevilik'le sunnilik arasındaki fark bazen bir elmanını iki yarısı gibi bazense iki ayrı din gibi duruyor. insan kendisini nasıl hissediyorsa öyle yaşamalı ve mutlu olmalı. Kendisine müslümanımda dese Müslüman değilimde dese br Alevi her zaman için öz olarak yobazlara, ırkçılara, ahlaksızlara, namussuzlara inancı gereği karşı çıkmıştır önemli olan budur özümüzdür...
KURŞUNveli 08.04.2006, 16:48 bence yanlış düşünüyorsunuz evet siz kişisel olarak müslümanlığı kabul etmeye bilirsınız ama bunu 25 milyon insanın adına söyleyemezsiniz ben aleviyim müslüman değil dediğiniz taktirde tüm aleviler müslüman değil düşüncesi ortaya cıkıyor .alevilik bir mesheptir yani mülümanlığın kollarından biridir.sizin gibi düşünen insanlar sayesinde bugünkü ayrımcılık olayları baş gösteriyor aleviler dışlanıyor yanlış yorumlara maruz kalıyor.uyanın artık.ben gercek müslüman ve aleviyim...
EŞHEDÜ ENLA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNE MUHAMEDÜN ABDUHU HABİBUHU VE RESULUHU VE EŞHEDÜ ENNE ALİYYEN VELİYULLAH
MÜSLÜMANIM VE ALEVİYİM
ALLAH ıma çok şükür
pirihorasani 09.04.2006, 16:07 EŞHEDÜ ENLA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNE MUHAMEDÜN ABDUHU HABİBUHU VE RESULUHU VE EŞHEDÜ ENNE ALİYYEN VELİYULLAH
Iste Budur.
Ikrarimiz budur bizim.
Biz ikrarimizi Muhammed Ali icin vermisiz.
EŞHEDÜ ENLA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNE MUHAMEDÜN ABDUHU HABİBUHU VE RESULUHU VE EŞHEDÜ ENNE ALİYYEN VELİYULLAH
alevikiz 09.04.2006, 16:20 Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
bence alevilerde müslümandir. hz. ali´de camiye gidip namaz kiliyordu canlar bunu unutmayalim lütfen. alevilerin sadece düsünceleri ve ibadet sekileri farkli ama bizlerde kurani kerime inanmiyormuyuz. yada bir ölümüze fatiha suresini okumuyormuyuz. müslüman degilim demek bence yanlis. bakim hiristiyanlarda ikiye bölünüyor onlardada iki ayri düsünceli mesebler var. ama tabikine hiristiyanlar bu tartismayi asdilar biz müslümanlar daha malesef asamadik bunu. bence aleviler müslümandir ama sadece meseb farkliligi düsünce farkliligi vardir. camiye gitmiyoruz diye 5 vakti namaz kilmiyoruz diye ben müslüman degilim demek yanlis bence.
bence alevilerde müslümandir. hz. ali´de camiye gidip namaz kiliyordu canlar bunu unutmayalim lütfen. alevilerin sadece düsünceleri ve ibadet sekileri farkli ama bizlerde kurani kerime inanmiyormuyuz. yada bir ölümüze fatiha suresini okumuyormuyuz. müslüman degilim demek bence yanlis. bakim hiristiyanlarda ikiye bölünüyor onlardada iki ayri düsünceli mesebler var. ama tabikine hiristiyanlar bu tartismayi asdilar biz müslümanlar daha malesef asamadik bunu. bence aleviler müslümandir ama sadece meseb farkliligi düsünce farkliligi vardir. camiye gitmiyoruz diye 5 vakti namaz kilmiyoruz diye ben müslüman degilim demek yanlis bence.
Bizim farkımız hristyanların mezhebleri arasındaki fark gibi değilki daha büyük farklar var en önemlisi düşünce bakımından büyük farklarımız var. ibadet bakımından dağlar kadar fark var islamın 5 şartı var ama biz bunların 1 tanesini uygulamıyoruz. kalkıpta müslümanlıktan bahsetmek birazda korkudan olsa gerek yanlış buluyorum ben bunu. müslüman dediğin kesim. Allahın kurallarını yani şeriati isteyen kesime bak birde Alevi kesime bak. Ama müslüman hissediyorsan kendini en azından şartlarını yerine getirmeye çalış meslea başını örterek başla bu işe... Ben müslüman değilim Aleviyim...
manifesto 09.04.2006, 16:31 Kızılkilise bir insanın müslüman olması için şartlar bellli bu bana göre yada sana göre yada bence yada sence olmaz.
Allah'a inanacaksın(Yaratıcının bir ve tek olduğuna)
Meleklerine inanacaksın
Kitaplarına inanacaksın(Kur'an incil tevrat zebur ve suhuflar)
Ahiret gününe inanacaksın
Kaza ve Kadere inanacaksın
Peyganberilerine inanacaksın
Bütün bunlar islam olmak için yeterli ve bir insan şu sözü kalben diyorsa,
O zaten islam olmuştur Namaz Oruç Hac bunlar ibadet kısmı....iman tamam oldukdan sonra onu ne değiştirebilir ki?
Kızılkilise bir insanın müslüman olması için şartlar bellli bu bana göre yada sana göre yada bence yada sence olmaz.
Allah'a inanacaksın(Yaratıcının bir ve tek olduğuna)
Meleklerine inanacaksın
Kitaplarına inanacaksın(Kur'an incil tevrat zebur ve suhuflar)
Ahiret gününe inanacaksın
Kaza ve Kadere inanacaksın
Peyganberilerine inanacaksın
Bütün bunlar islam olmak için yeterli ve bir insan şu sözü kalben diyorsa,
O zaten islam olmuştur Namaz Oruç Hac bunlar ibadet kısmı....iman tamam oldukdan sonra onu ne değiştirebilir ki?
Zaten kaza kader bunlara inanmıyorum aklı başında çoğu insanda inanmıyor buna....
manifesto 09.04.2006, 16:36 Zaten kaza kader bunlara inanmıyorum aklı başında çoğu insanda inanmıyor buna....
Bu senin düşüncen bunu parantez içinde belirtmelisin çünkü marksist yada kominist öğretilerin böyle şeyleri kabul ettirmez sana daha çok ataist felfese ile ilgilendiğin için inkarın olabilir.Ama aslolan aleviliğin kaza ve kadere bakışıdır.
Onun için de 4 kapı 40 makamı bilmek ve yaşamak yeterli kazada orda kaderde
byybilgin 09.04.2006, 16:39 :36_1_39: agzında degil içinde ehlibeyt sevgisi olanı , oruc tutanı degil tokken acları doyuranı , islamı amac haline getirenleri degil arac halinde düsünenleri müslüman sayarım ben.. alevilik islamın içinde degil demek sacma gelio bana canlar! her sey ortada zaten.. :).işte cevab bu...teşekkürler kendi adıma.
pirihorasani 09.04.2006, 16:49 Zaten kaza kader bunlara inanmıyorum aklı başında çoğu insanda inanmıyor buna....
Bu inananlar icin bir hakarettir.Yani inananlar akli basinda insan olmuyorlarmi?Bu nedemek yani?Lutfen konusma uslubumuza dikkat edelim.
Onemli olan kaderi nasil yorumladigimizdir.Bu konular uzerinde derin dusunmeden,aklimiza ilk gelenleri yazarsak hersey birbirine karisir.
ulucinar 09.04.2006, 16:49 haşa ben müslüman değilim ben kızılbaş'ım
müslümanlik eğer sizleri bu kadar bağlıyorsa neden boşuna ölüyorsunuz? hor görülüyorsunuz, yakılıyorsunuz, aağılanıyorsunuz? dünyada bir milyardan fazla müslüman var ve bir sürüde mezhep var hepside namazını kılıyor orucunu tutuyor.ey kendine müslüman diyen zavallı dostum sen niye müslümanların yaptığını yapmıyorsun neden senin ibadetin farklı bir düşün ne olur.
bu tip tartışmalar islam ın ve aleviliğin var oluşundan beri günümüze gelmiştir neden ısıtılıp tekrar önümüze konuyor bilemiyorum değilmidir ki önemli olan karşılıklı anlayış ve sevgidir o halde insan kendini müslümanda hrıstiyan da hissetse ortada bir fark kalmayacaktır değişen kültürler ve mantalite olacaktır eh bunlarda zaten paylaşıma açık şeylerdir.
Bu inananlar icin bir hakarettir.Yani inananlar akli basinda insan olmuyorlarmi?Bu nedemek yani?Lutfen konusma uslubumuza dikkat edelim.
Onemli olan kaderi nasil yorumladigimizdir.Bu konular uzerinde derin dusunmeden,aklimiza ilk gelenleri yazarsak hersey birbirine karisir.
bu konularda çok düşünüldü yazıldı söylendi çizildi, Kader kavramı öyle bir kavramki kendi kendisi içinde çelişkiler yaratıyor. Mademki Allah herşeyi baştan sona bilir görür müslüman anlayışına göre, doğan her insan öldükten sonra ne olacağı cennete mi cehennememi gideceği bellidir o zaman insanların yaptıklarının ne anlamı kalıyorki? ne diye yaşıyor bir insanın cehenneme gideceği biliniyorsa. Geçelim bu konuları Alevilikle ilgili bağlarını tartışalım ALevi toplumunda kaderin yeri nedir? özellikle Alevilerin sunniler içinde kalıp yaşama mecburiyetinde kalmış kesimi mi inanıyor kadere? Camilere giden alevi varsa bunlar özellikle sunnilerin yanında yaamak zorıunda kalmış kesim mi? değilmi bunları uzun uzadıya düşünüp tartışmak lazım. o zaman müslümanlık-alevilik kavramlarını yerliyerine oturtabilirz.
manifesto 09.04.2006, 16:54 müslümanlik eğer sizleri bu kadar bağlıyorsa neden boşuna ölüyorsunuz? hor görülüyorsunuz, yakılıyorsunuz, aağılanıyorsunuz? dünyada bir milyardan fazla müslüman var ve bir sürüde mezhep var hepside namazını kılıyor orucunu tutuyor.ey kendine müslüman diyen zavallı dostum sen niye müslümanların yaptığını yapmıyorsun neden senin ibadetin farklı bir düşün ne olur.
Dostum Hz.Aliyi diline dolama o zaman onu bize bırak sen geri kalanla ilgilen.
Cemlerde ne yapılıyor sen hiç Ceme katıldın mı? Cemi gördünmü izledin mi duydun mu? Töbee töbee.İşi getirip namaza düşümledi helal sana
Demek namaz kılmayan müslüman değil namaz kılanda müslüman....bumu yani
müslümanlik eğer sizleri bu kadar bağlıyorsa neden boşuna ölüyorsunuz? hor görülüyorsunuz, yakılıyorsunuz, aağılanıyorsunuz? dünyada bir milyardan fazla müslüman var ve bir sürüde mezhep var hepside namazını kılıyor orucunu tutuyor.ey kendine müslüman diyen zavallı dostum sen niye müslümanların yaptığını yapmıyorsun neden senin ibadetin farklı bir düşün ne olur.
Dostum Hz.Aliyi diline dolama o zaman onu bize bırak sen geri kalanla ilgilen.
Cemlerde ne yapılıyor sen hiç Ceme katıldın mı? Cemi gördünmü izledin mi duydun mu? Töbee töbee.İşi getirip namaza düşümledi helal sana
Demek namaz kılmayan müslüman değil namaz kılanda müslüman....bumu yani
ALevi değilsin kendi adına yorum yap lütfen
Alevilikte Tanrı kavramı islam dininin Tanrı anlayışı ile yüzden değil, özden ayrılır. Sunnilik te Tanrı, içinde insanında bulunduğu evren, bütün öteki varlık türlerini yaratmış, onlara gidecekleri yolu göstermiş, İnsanı kader denen kurumun buyruğu altına vermiştir. İnsan bütün davranışlarında, eylemlerinde bu kader in çizdiği yoldadır, ondan ayrılamaz. Islamın ana kitabı Kur an da ne varsa gerçektir. Bir insan için ondan başka yasa, yol gösterici, önder, öncü yoktur. Kuranın buyrukları, yargıları açıktır, kesindir. Tanrı rabtır, insan kuldur. İnsan davranışlarında, eylemlerinde bağımsız değildir, olmasınada gerek kalmamıştır, bütün yapılacak işleri Tanrı önceden bildirmış, Kuran la gösterip yaymıştır. Alevilikte böyle bir Tanrı anlayşı yoktur.
manifesto 09.04.2006, 17:01 . İnsan davranışlarında, eylemlerinde bağımsız değildir
Akıl nedir kızılkilise yada irade ,bu ilkel yaklaşımlar doğru değil kaza ve kader ile alakalı birsürü yazı yazıldı burada bunları çarpıtman doğru değil.
Deki aleviler kaza ve kadere inanmaz o zaman tamam ama kaza ve kader şudur dersen yanlış olur merak ediyorsan forumda arattır kaza ve kaderi tekrar aynı nakaratlar olmasın.
Allah kimseye zulmetmez.
Alevilik; inançsal, felsefik,etnolojik, sosyal ve kültürel boyutları ile, bir Sentez(Synkretizm) olup, kökenlerini orta-Asya Türk Şamanizminden, ön-Asyanın İran ve Kürtlerin Zerdüşt İnançlarından ve Arabistandaki Şii-İslam dan alır. Bu Sentez aynı zamanda bu coğrafyalarda yaşıyan Halkların, İnançların ve Kültürlerin dayatmacı Sunni-İslam inancına ve zoraki araplaştırma hegomanyacılığına karşı var olma mücadelesinin zorunlu birliğinin ifadesidir.
Horasandan gelen Hünkar Bektaş-i Veli, dahihane yeteneği ile, bu farklı inanç ve kültürleri ortak bir senteze kavuşturarak, bugünkü anlamıyla bilinen Alevilik inancının temellerini atar.
pirihorasani 09.04.2006, 17:08 Mumin-Muslim nedemek Allah askina?Hic mi deyislerde duymadiniz bunu?
Mumin Muslim hep girdiler Semaha,Allah Allah, Allah Allah diye bir deyis var,bilirmisiniz bilmiyorum ki Hani Cemlerimizde Miraclama olarak bilinir.
Bunu inkar eden nasil Alevi oluyor,ben hala anlamis degilim?
Gercekten samimi olarak soruyorum size.
Cemlerde dedeler ne der? Gerçeğe hü MÜMİNE YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ
İslamın 5 şartı nedir?
Namaz.Bizimde cemimiz, halka namazımız var!
Oruç tutmak.3 tane orucumuz var (Muharrem, hızır, 14 masum-ı pak)
Hacca gitmez.Bunu yapsanda olur yapmasanda olur.
Niyaz yaparız herkese dağıtırız.Aşure yaparız herkese dağıtırız.Niyazımızdayım öyleyse müslümanız..
Mumin-Muslim nedemek Allah askina?Hic mi deyislerde duymadiniz bunu?
Mumin Muslim hep girdiler Semaha,Allah Allah, Allah Allah diye bir deyis var,bilirmisiniz bilmiyorum ki Hani Cemlerimizde Miraclama olarak bilinir.
Bunu inkar eden nasil Alevi oluyor,ben hala anlamis degilim?
Gercekten samimi olarak soruyorum size.
Olaya nereden baktığın önemli sen islam penceresinden bakıyorsun ben zaten demiyorumki islamiyetle alakalı hiç birşey yok diye. Aksine Alevilik islamiyetten oldukça etkilenmiş kimsede bunu inkar edemez ama bu etkilenme bizim müslüman olduğumuzu göstermez. ben ALevilik içinde öyle örnekler veririmki islamiyetle alakası olmayan ritüellerden örnekler mesela zerdüşt dininin etkisi var doğu bölgelerinde gel tunceliye herhangibir köye sabah güneşin ilk ışıklarının vurduğu yere dua edilir ışık hüzmesine saygı duyuylur gece güneş batarken huşu içinde dua edilir. perşembe geceleri çerağ yakılır ataların ruhuna dualar edilir bu zerdüşt geleneğidir. doğadaki su, dağ taş gibi güzellikler kutsaldır. Hayvanlara zarar verilmez orman yakılmaz. ölüleri tabutla yada eşyalarıyla gömerler varmı islamda böyle bişey? bu mani dinin etkisi ölüyü eşyalarıyla gömmek daha birçok nokta var olaya bir pencereden bakmayın farklı noktalardan bakın ve şu anda konumumuz nedir ona bakın. Madem müslümanlık o zaman git camiye gidip desenki ben ALeviyim, KIZILBAŞ'ım ve müslümanım hiçbirisi sana inanmaz. Kendisini islamın temsilcisi sayan sakallı peygamberin dönemini yaşadıklarını söyleyen sakallıra sor bakalım kızılbaşım ben müslümanım ama camiye gitmem namaz kılmam ramazanda oruç tutmam kadın erkek birlikte dua ederiz. sor bakim napıyorlar sana ....
manifesto 09.04.2006, 17:18 sabah güneşin ilk ışıklarının vurduğu yere dua edilir ışık hüzmesine saygı duyuylur gece güneş batarken huşu içinde dua edilir.
Alevilik bumudur? yada sen bunu nasıl alevilik olarak anlatıyorsun ki burada?
ölüleri tabutla yada eşyalarıyla gömerler varmı islamda böyle bişey?
Alevi arkadaş çok acaba akrabalarının kaçını eşyaları ile gömmüşer bir sorarmısın?
Bunu yapan zaten ne alevi nede müslüman olur Kızılkilise ne olduğu belli olmayan birşey olur çıkar....
sabah güneşin ilk ışıklarının vurduğu yere dua edilir ışık hüzmesine saygı duyuylur gece güneş batarken huşu içinde dua edilir.
Alevilik bumudur? yada sen bunu nasıl alevilik olarak anlatıyorsun ki burada?
ölüleri tabutla yada eşyalarıyla gömerler varmı islamda böyle bişey?
Alevi arkadaş çok acaba akrabalarının kaçını eşyaları ile gömmüşer bir sorarmısın?
Bunu yapan zaten ne alevi nede müslüman olur Kızılkilise ne olduğu belli olmayan birşey olur çıkar....
Saygı duymak erdemdir...
Önemli olan kişilerin dini inancı ırkı dili değil!. İnsanlığı nasıl bu önemli kişisel hayatındada isteyen istediğine inanır yada inanmaz. Kİmsenin kimseyi yargılama hakkı yoktur. kalkıpda yargılayan çıkarsa sen nasıl müslümansın, Sen müslüman değilmisin gibi polemiklerin sonunu çok iyi gördük. Sivasda canlı canlı insan yaktılar öğreneceksiniz saygı duymayı !
pirihorasani 09.04.2006, 17:23 Olaya nereden baktığın önemli sen islam penceresinden bakıyorsun ben zaten demiyorumki islamiyetle alakalı hiç birşey yok diye. Aksine Alevilik islamiyetten oldukça etkilenmiş kimsede bunu inkar edemez ama bu etkilenme bizim müslüman olduğumuzu göstermez. ben ALevilik içinde öyle örnekler veririmki islamiyetle alakası olmayan ritüellerden örnekler mesela zerdüşt dininin etkisi var doğu bölgelerinde gel tunceliye herhangibir köye sabah güneşin ilk ışıklarının vurduğu yere dua edilir ışık hüzmesine saygı duyuylur gece güneş batarken huşu içinde dua edilir. perşembe geceleri çerağ yakılır ataların ruhuna dualar edilir bu zerdüşt geleneğidir. doğadaki su, dağ taş gibi güzellikler kutsaldır. Hayvanlara zarar verilmez orman yakılmaz. ölüleri tabutla yada eşyalarıyla gömerler varmı islamda böyle bişey? bu mani dinin etkisi ölüyü eşyalarıyla gömmek daha birçok nokta var olaya bir pencereden bakmayın farklı noktalardan bakın ve şu anda konumumuz nedir ona bakın. Madem müslümanlık o zaman git camiye gidip desenki ben ALeviyim, KIZILBAŞ'ım ve müslümanım hiçbirisi sana inanmaz. Kendisini islamın temsilcisi sayan sakallı peygamberin dönemini yaşadıklarını söyleyen sakallıra sor bakalım kızılbaşım ben müslümanım ama camiye gitmem namaz kılmam ramazanda oruç tutmam kadın erkek birlikte dua ederiz. sor bakim napıyorlar sana ....
:)
Ben turk genelekleri,orf ve adetlerini biraktigimizi soylemedim ki,Bugun bunu Alevi Sunni farketmeksizin Turkiyedeki Tum Turkler yapiyor.Ayrica o senin dedigin Cerag yakma olayi Nur Suresi 35 e baglidir.Kuran-i Kerimi okursan anlarsin.Gelelim diger Musluman aleminin tepkisi konusuna.
Ben 2sene Dubaide(Birlesik Arap Emirlikleri) yasadim, ve orada bir cok arap arkadasim oldu.Ama kalkipta kimse bana sen Musluman degilsin demedi.Hatta Okulun Yonetmeligi geregi Ramazan ayi boyunca belli bir saatte namaz kilinmasi uygundu,yani dersten cikip namaza giden arkadaslar coktu,hatta hemen hemen hepsi idi,fakat ben gitmiyordum,ramazanda tutmuyordum,ama kimse bana sen Musluman degilsin demedi.Ayni Sekilde 3Seneye yaklasik olarakda Azerbaycanda yasadim ve oradada kimse beni sorgulamadi.Simdi Isvicrede yasiyorum ve burdada dunyanin heryerinden gelen musluman arkadaslarim var,Onlara Aleviligi anlattim ve yine Kimse bana Sen mUsluman degilsin demedi:)
Ben Buna Canli Sahitim.
Musluman olan bir insan,kendisine muslumanim diyen bir insana sen musluman degilsin dedigi zaman,Musluman degilsin diyen kisi Muslumanlikta haram islemis olur.Hic bir Musluman bir Muslumana sen Musluman degilsin deme Hakkina sahip degildir yani.
manifesto 09.04.2006, 17:35 Saygı duymak erdemdir...
Önemli olan kişilerin dini inancı ırkı dili değil!. İnsanlığı nasıl bu önemli kişisel hayatındada isteyen istediğine inanır yada inanmaz. Kİmsenin kimseyi yargılama hakkı yoktur. kalkıpda yargılayan çıkarsa sen nasıl müslümansın, Sen müslüman değilmisin gibi polemiklerin sonunu çok iyi gördük. Sivasda canlı canlı insan yaktılar öğreneceksiniz saygı duymayı
Saygıyla ateşe güneşe tapmanın ne alakası var kızılkilise? Ben kimseye sen nasıl müslümansın sen nasıl alevisin demem bu benim haddime değil zaten.
Ama burada ortaya koyduğun iddialar komik yani umum nasa göre bir durum değil buna saygı duymak ne demek?Sivasda canlı canlı yakılanlara biz iyimi olmuş dedik? aynı propagandayı sürekli yapıyorsun ,bu talihsiz olayın tekrarlanmaması hepimizin vazifesi.Orada bazı insanların yaptığını bütün türkiyede inananlara nasıl mal edebiliyorsun anlamış değilim.
"Dersim Kürtlerinin dini hakkında onlara komşu bölgelerde yaşayan insanlara sorarsanız, yanıtlar çok çeşitli olacaktır. Ama yine de bu yanıtlar ortak bir kaç noktada toplanabilir. Onlar Müslümandır. Fakat günde beş kez namazı ve Ramazan Orucu'nu yapmazlar. Güneşe ve ateşe çok büyük bir saygı gösterirler. (Ya da taparlar.) Ölünce ruhun başka bir canlıya geçtiğine inanır, mutlaka dinsel törenlerini gizli yaparlar.
Kürtlerle yaptığım konuşmalarla da aynı şeylerin doğruluğu kanıtlanmıştır. Onlar özellikle dinsel liderlerin Müslüman olduklarını söylüyor. Fakat dua ve namazın tamamıyla yüzeysel ve keyfi olduğu gerekçesiyle yapılmamasını savunuyorlar. Yine de ben onları Ortodoks Müslümanlardan inanç ve uygulamalar açısından hangi noktalarda ayrıldıkları konusunda oldukça sessiz (yetersiz Ç.N.) buldum. Muhtemelen ancak bir kaç tanesi bu özelliklere ilişkin konularda fikir sahibi.
Bir kaç ay önce bu Kürtlerin dinini öğrenmek için umulmadık bir fırsat geçti elime. Onların seyitlerinin (ya da dinsel liderleri) konuğu oldum. O yaşlı adam (ona Mustafa diyeceğiz bundan böyle) bir kaç kez beni Harput'a çağırmış, köyüne ziyaret yapmamı ısrarla belirtmişti. Bana eğer o yoldan geçer ve onun köyünde durmazsam arkamdan adam göndereceğini ve beni soyduracağını söyledi bir keresinde. Tabii şaka olarak söylenmiş bir şeydi bu ama yine de bir parça gerçek de taşıyordu. Buna karşın sonraki bir zaman o yoldan geçtim ve Seyit Mustafa'nın evinde konakladım. Arkadaşıma ve bana görkemli bir eğlence düzenledi. Akşamleyin konuşma dinsel konulara kaydı ve gece geç saatlere kadar tamamen özgür bir biçimde dinsel inançlarımızı ve alışkanlıklarımızı konuştuk.
Konuşma bir Hıristiyan misyoneri için çok ilginçti. Çünkü çok dindar olan yaşlı adam yakın bir zaman önce okuduğu İncil'le de ilgilenmişti. Sonunda bana inançlarımız arasında fazla bir fark olmadığını ve hatta Allah'ın krallığından (ülkesinden, kutsal katından Ç.N.) uzak olmadığını söyledi. Fakat bu makalenin amacı benim o konuşmayı tekrar yazmam olmadığı için sadece seyidin kendi inancı ve halkının görenekleri konusundaki sözlerinden bazılarına değinebilirim.
Bu Kürtler kendilerini Müslüman değil fakat Ehl-i İman (The people of fa-ith) olarak adlandırırlar. (Çağırırlar Ç.N.) Bu isim önemlidir. Çünkü Ortodoks Müslümanlığının temel ilkesi kaçınılmaz kaderin kişiselleştirilmesi (simgeleştiril-mesi Ç.N.) olan Allah'a kör bir itaatken, bu ilkel Kürtler hiç değilse bazıları için hayati ve kişisel yaşamla ilgili bir inanca sahiptir.
Hiçbir yerde onlardaki Allah (Tanrı Ç.N.) fikri benim yaşlı arkadaşımda olduğundan daha açık olarak açıklanmamıştır. Bana önce biz Hıristiyanların inandığı Tanrı'nın nerede bulunduğunu sordu. Ona "her yerde hazır bulunan Tanrı" fikrimizi söyledim fakat bu onu tatmin etmedi. "Biz Tanrı'nın kullarının kalbinde bulunduğuna inanırız. Her nerede dürüst bir adam varsa onun kalbinde de bir Tanrı vardır" dedi bana. Bu da onun bu düşüncesinin sadece hayal meyal konur-tanrıcı (Pantheistce) bir öğe değil aksine maddi yaşam ve kişisel ilişkiye ait olduğunu kanıtlıyordu. Çünkü o böyle bir inancın onu güçlendiren içtenliğiyle konuşmuştu.
Tann'nm her yerde hazır ve nazır olduğu fikri onların dua fikrini de belirler. Onlara göre, Müslümanların itinalı mırıltıları ve günde 5 kez namazda diz çökmeleri ancak bir gülünçlüktür. Bunları yapmadıkları için zulme uğrasalar bile asla yapmayacaklardır. Seyid Mustafa'nın dediği gibi "dürüst bir adam her nerdeyse Tanrı onun kalbindedir ve bu adam her nerede olursa olsun herhangi bir zamanda dua edebilir." Ölümden sonraki hayata ilişkin olarak arkadaşımın sahip olduğu o Tanrı fikriyle ruhun başka bir bedene geçmesi dışında başka bir şeye inanmıyor görünüyordu."
http://66.249.93.104/search?q=cache:_Up_Y0Ibt10J:www.dersim.biz/html/dinyab1.html+g%C3%BCne%C5%9Fe+sayg%C4%B1+dersim&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=1
en basitinden bu makaleyi bulabildim buyur işte dersim inancında Güneşin yeri...Dersimli bir seyyidin anlatımlarındandır...
ben kendimi hiç bir zaman müslüman olarak görmedim çevremdeki müslümanların davranışları etkendir elbette kayseri de büyüdüm ben yobazların çok olduğu bir yerde her türlü pisliği islam adına yapanların özellikle son dönemlerde artan islami terör beni dahada soğuttu din adına adam kesmek bana çok saçma geliyor eğer islam buysa ben yokum...........
:)
Ben turk genelekleri,orf ve adetlerini biraktigimizi soylemedim ki,Bugun bunu Alevi Sunni farketmeksizin Turkiyedeki Tum Turkler yapiyor.Ayrica o senin dedigin Cerag yakma olayi Nur Suresi 35 e baglidir.Kuran-i Kerimi okursan anlarsin.Gelelim diger Musluman aleminin tepkisi konusuna.
Ben 2sene Dubaide(Birlesik Arap Emirlikleri) yasadim, ve orada bir cok arap arkadasim oldu.Ama kalkipta kimse bana sen Musluman degilsin demedi.Hatta Okulun Yonetmeligi geregi Ramazan ayi boyunca belli bir saatte namaz kilinmasi uygundu,yani dersten cikip namaza giden arkadaslar coktu,hatta hemen hemen hepsi idi,fakat ben gitmiyordum,ramazanda tutmuyordum,ama kimse bana sen Musluman degilsin demedi.Ayni Sekilde 3Seneye yaklasik olarakda Azerbaycanda yasadim ve oradada kimse beni sorgulamadi.Simdi Isvicrede yasiyorum ve burdada dunyanin heryerinden gelen musluman arkadaslarim var,Onlara Aleviligi anlattim ve yine Kimse bana Sen mUsluman degilsin demedi:)
Ben Buna Canli Sahitim.
Musluman olan bir insan,kendisine muslumanim diyen bir insana sen musluman degilsin dedigi zaman,Musluman degilsin diyen kisi Muslumanlikta haram islemis olur.Hic bir Musluman bir Muslumana sen Musluman degilsin deme Hakkina sahip degildir yani.
Arkadaşım sen Müslüman olduğunu söyledikten sonra kimse sana sen Müslüman değilsin diyemez zaten. Diyebilecek cesareti kendinde gören terbiyesizdir. Bunu derken konuyu hala uzatmanızın anlamı nedir anlıyamadım.
Çünkü burda ben Aleviyim, Müslüman değilim diyorum. Hayır olmaz öyle şey tarzında tepkilerle karşılaşıyorum. Amacımın Aleviliği bölmek olduğu söyleniyor... v.s. v.s.
Biz size(kendini, inancını nasıl ifade ederse etsin her insana) nasıl saygı duyuyorsak, aynısını sizden de beklememiz normaldir. Yalnış mıyım?
pirihorasani 09.04.2006, 19:50 Arkadaşım sen Mü |