Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?
Ben namaz kiliyorlar mi demisim?Tavaf ediyorlar dedim,yani kabenin etrafini saat yonunun tersine birlikte donuyorlar demek istedim!Yani burada bile cinsel ayirim olmadigini,insanlarin kadin-erkek birlikte ibadet yapabilecegini belirttim.
Uslubundan kisiligini belli ediyorsun zaten!
Bak Manifestoda senden hemen destek vermiş, kime yakın olduğunu iyi anla, seni sadece o anlar. Uslubum hoşuna gitmedi mi üzülmedim senin yazdıklarında benim hoşuma gitmiyor birde bunu Alevilik adına yapman dahada acı. Kişilikler konusuna dayandıracaksan önce kendini bil sonra başkalarını bunla itham et. Ben kimseye bu şekilde bir yazı yazmadım kimseyede benim için yazmasına izin vermem.
Sonradan müslüman olanlar yobaz oluyor bu bir gerçek
Türkler sonradan müslüman olmuştur buda bir gerçek:)
En bariz örneği Cat Stevens Adam müslüman oldu beyni örümcek bağladı keşke müslüman olmasaydı.
Biraz akıl ve izan doğrultusunda yorum yapsak,sanane neye inanırsa inanır ayrıca onun ne sarığı var nede cübbesi sakal ise onun tercihi bu seni bağlamaz
Millete hakaret etmekden vazgeç, örümcek kafalı olanlar belli ediyor kendisini.
Bizler biliyoruz kim nedir ne değildir üslubuna dikkat et boşuna da zorlama kimseyi kendince hesap yapıyosun bi kaç kişiyi müslümanlığa çekersem bende sevap kazanır cennetten arsa kazanırım, hadi kardeşim hadi ya saygı göstereceksin insanların inancına yada boşboğazlık yapmayacaksın
Bir laf vardır
Varma yezidin yanına siner kokusu tenine
o yüzden muattap olmuyorum senle hadi kardeşim namaz vakti yaklaşıyor camiye...
pirihorasani 16.04.2006, 15:58 En bariz örneği Cat Stevens Adam müslüman oldu beyni örümcek bağladı keşke müslüman olmasaydı.
Dedigim gibi,Cat Stevens da Muslumanligi-islami Araplasma sanan insanlardan bir tanesi.
Guzel bir ornek,kesinlikle dogru.
pirihorasani 16.04.2006, 16:00 Bak Manifestoda senden hemen destek vermiş, kime yakın olduğunu iyi anla, seni sadece o anlar. Uslubum hoşuna gitmedi mi üzülmedim senin yazdıklarında benim hoşuma gitmiyor birde bunu Alevilik adına yapman dahada acı. Kişilikler konusuna dayandıracaksan önce kendini bil sonra başkalarını bunla itham et. Ben kimseye bu şekilde bir yazı yazmadım kimseyede benim için yazmasına izin vermem.
Soylemek istediklerimi anlamak istemiyorsun,veya isine geldigi gibi anliyorsun,dediklerimde hicbir yanlislik oldugunu dusunmuyorum,ve tum dediklerimin hala arkadasindayim.
Not : Nickin ve Avatarin cok ilginc bu arada...
manifesto 16.04.2006, 16:00 Bak Manifestoda senden hemen destek vermiş, kime yakın olduğunu iyi anla, seni sadece o anlar.
Benim kimsedendestek almaya niyetim yok ihtiyacım da yok.Bizi biz anlatabiliriz bizi yargılamak bir kalıba sokmak kimsenin ne işi ne haddi.
Ben aleviliği sizden dinliyorsam sizde ehli sünnet inanışını bende dinleyeceksiniz.
Sizin yargılamalarınıza hakaretlerinize tahammül etmek zorunda değiliz.
Üslub sorunu olan var ise onlar kendini belli ediyor.
bi kaç kişiyi müslümanlığa çekersem bende sevap kazanır cennetten arsa kazanırım, hadi kardeşim hadi ya saygı göstereceksin insanların inancına yada boşboğazlık yapmayacaksın
:) bu benim işim değil.islam ve inanç adına iddialara cevap veriyorum kimsenin inancı beni ilgilendirmiyor.
Serkan_Devrim 16.04.2006, 16:02 kişisel sataşmaları ÖM'den yapın. kişilerin avatarı veya nickleri konu başlığına uygun değil. fikirlerinizi sunarken daha yapıcı olmaya çalışın.
Ben şahsen hissediyorum çünkü İslami felsefelerin dışında değiliz.Hatta İslam'ın özüyüz çünkü Hak-Muhammet-Ali diyoruz.Allah'a inanıyoruz,peygambere inanıyoruz,velayet sahibi Hz.Ali ye inanıyoruz.İslam içinde nasıl sünnilik ve şiilik varsa,bizler de aleviler olarak bir felsefe bütününü oluşturuyoruz diye inanıyorum.Beni her ne kadar birileri bunu dışında gibi göstermeye kalksa da,her ne kadar müslüman eşittir camiye giden,5 vakit namaz kılan imajı vermeye çalışsa da,ben kendimi İslamiyet'ten ayrı görmüyorum.Saygılar!
Alevi değilim..Sunniyim ama herhalde bizimde bir cevap hakkımız vardır.
kendinizi müslüman hissediyormusunuz?
Elcevap : Hayır
Kendinizi alevi hissediyormusunuz diye sorulsaydı 'evet' derdim..
taylan34 27.04.2006, 15:06 hayır hisetmiyorum bence dinler gereksizdir.
redyellow 27.04.2006, 15:16 Alevi değilim..Sunniyim ama herhalde bizimde bir cevap hakkımız vardır.
kendinizi müslüman hissediyormusunuz?
Elcevap : Hayır
Kendinizi alevi hissediyormusunuz diye sorulsaydı 'evet' derdim..
kendisini müslüman hissetmeyen birisinin "sunniyim" demesi de çok ilginç hakkaten.
"SUNNİ" lik müslümanlıkla ilgili bi şey, hem müslüman hissetmeyeceksiniz hem SUNNİYİM diyeceksiniz.
"Kendimi hristiyan hissetmiyorum ama katolikim" der gibi bi şey.
garibime gitti gerçekten.
kendisini müslüman hissetmeyen birisinin "sunniyim" demesi de çok ilginç hakkaten.
"SUNNİ" lik müslümanlıkla ilgili bi şey, hem müslüman hissetmeyeceksiniz hem SUNNİYİM diyeceksiniz.
"Kendimi hristiyan hissetmiyorum ama katolikim" der gibi bi şey.
garibime gitti gerçekten.
sunni kökenliyim..:yamukgul:
Sünniyim
Müslümanmısın:hayır
Alevi hissediyormusun:evet
Gerçektende ilginç.
O zaman sen sünni değil alevisin.
Buraya da sanki sünniymiş gibi girmişsin herhalde.
Yani ilk defa bu kadar komik birşey duydum.sanırım sen bu açıklamanı komiklikler bölümüne yazmalısın.
Sen sanırım burada yazılanlardan çok etkilenmişsin.Yaşam farklı ama.
Sünniyim
Müslümanmısın:hayır
Alevi hissediyormusun:evet
Gerçektende ilginç.
O zaman sen sünni değil alevisin.
Buraya da sanki sünniymiş gibi girmişsin herhalde.
Yani ilk defa bu kadar komik birşey duydum.sanırım sen bu açıklamanı komiklikler bölümüne yazmalısın.
Sen sanırım burada yazılanlardan çok etkilenmişsin.Yaşam farklı ama.
İnancımız doğuştan kazandığımız bir sıfatı da beraberinde getirir..
Burada kimse aleviliği veya sünniliği..veya veya müslümanlığı doğar doğmaz kendi isteği ile seçmedi..
Hacı'nın da sünni olarak doğması ancak kendini alevi oalrak hissetmesi gayet doğal..
Bizde de var merak etmeyin..
Alevi doğupta sünni olan..
Biz onlara kısaca dönek diyoruz..
bilginize..
redyellow 27.04.2006, 17:12 Alevi doğupta sünni olan..
bilginize..
DÖNEK kelimesini size yakıştıramadım.
Kişilerin inançlarına, tercihlerine saygılı olmak gerekir diye düşünüyorum.
DÖNEK biraz ağır kaçmış bence.
Valla benim uyrdurduğum bi şey değil, bizde hep böyle derler ..
Kötü de bi şey değil..Dönek, kökü dönmekten ve döneklikten yani benimdediği yoldan başka bir yola sapan anlamına gelir :D
bizdede Aleviyken sonra sunni olanlara dönek derler. tam oturmuş aslında terim. hakaret amaçlı değil Aleviyken sunniye dönmenin bir adıdır. Dönmek-dönek =)
uras batuhan 27.04.2006, 23:41 Elhamdülillah ben mülümanım. Hz.Muhammed ve HZ.Ali eğer amca çocukları ise bizler nasıl bu kadar yoz düşünebiliriz. Müslümanlık; bir ibadet, bir inanç ve bir yerlere ait olmaktır. Hz. Ali, Hzi Muhammedin Peygamberliğini ilk kabul eden ve onun için ölüme giden kişi değilmidir. Eğer müslümanlığı kabul etmiyorsak, o zaman bizler Hz. ALi'yide kabul etmiyoruz.
Ne kadar zaman geçerse geçsin galiba hep aynı şeyleri söylemekten öteye gidemiyeceğiz.
Herkese sadece insan oldukları için sevgilerimi sunuyorum.
Siz kendinizi kabul edip sevinki; başkalarıda bizleri kabul edip sevsin
MERYEM DEMİR
redyellow 28.04.2006, 09:08 Elhamdülillah ben mülümanım. Hz.Muhammed ve HZ.Ali eğer amca çocukları ise bizler nasıl bu kadar yoz düşünebiliriz. Müslümanlık; bir ibadet, bir inanç ve bir yerlere ait olmaktır. Hz. Ali, Hzi Muhammedin Peygamberliğini ilk kabul eden ve onun için ölüme giden kişi değilmidir. Eğer müslümanlığı kabul etmiyorsak, o zaman bizler Hz. ALi'yide kabul etmiyoruz.
Ne kadar zaman geçerse geçsin galiba hep aynı şeyleri söylemekten öteye gidemiyeceğiz.
Herkese sadece insan oldukları için sevgilerimi sunuyorum.
Siz kendinizi kabul edip sevinki; başkalarıda bizleri kabul edip sevsin
MERYEM DEMİR
Teşekkürler.
Allah hepimizi Hz.Muhammed (sav) ve Hz.Ali'nin (ra) yolunda daim eylesin.
redyellow 28.04.2006, 09:15 Alevi doğupta sünni olan..
bilginize..
DÖNEK kelimesini size yakıştıramadım.
Kişilerin inançlarına, tercihlerine saygılı olmak gerekir diye düşünüyorum.
DÖNEK biraz ağır kaçmış bence.
Valla benim uyrdurduğum bi şey değil, bizde hep böyle derler ..
Kötü de bi şey değil..Dönek, kökü dönmekten ve döneklikten yani benimdediği yoldan başka bir yola sapan anlamına gelir :D
bizdede Aleviyken sonra sunni olanlara dönek derler. tam oturmuş aslında terim. hakaret amaçlı değil Aleviyken sunniye dönmenin bir adıdır. Dönmek-dönek =)
sunni olupda sonradan aleviyim diyenlere de DÖNEK dermisiniz?
Sn. redyellow güzel bir soru sormuş.
Aleviyken sünni olanlara dönek deniyor ise sünni iken alevi olanlara da dönek demek gerekir.
Hoş bence her ikisi durum içinde dönek kelimesini kullanmak pek uygun değil. Sonuçta bu bir tercih meselesi, insanın belli bir yaş, dönem ve bilgiden sonra tercihini kullananıp dinini ve dinsel inancını belirlemesi gerekir ki bu durumda doğumuzda ailenizle size geçen bir inancı ileriki yıllarda kendinizin belirlemesi olmakta.
tabiki yolundan dönen dönektir. siyasi anlamdada olur dini anlamdada
redyellow 28.04.2006, 10:40 Sn. redyellow güzel bir soru sormuş.
Aleviyken sünni olanlara dönek deniyor ise sünni iken alevi olanlara da dönek demek gerekir.
Hoş bence her ikisi durum içinde dönek kelimesini kullanmak pek uygun değil. Sonuçta bu bir tercih meselesi, insanın belli bir yaş, dönem ve bilgiden sonra tercihini kullananıp dinini ve dinsel inancını belirlemesi gerekir ki bu durumda doğumuzda ailenizle size geçen bir inancı ileriki yıllarda kendinizin belirlemesi olmakta.
teşekkürler polata arkadaşım.
manifesto 28.04.2006, 10:48 :) Sülüetini sevdiğimin Türkiyesi,
Takım tutuyormusun hayır ama galatasaraylıyım.
Liseyi bitirdin mi? hayır üniversiteyi bitirdim:)
Müslüman olmadan alevi olunabileceğini düşünmek bana çok garip geliyor.
Ama aslında anlıyorum,müslümanlığı sakal bırakmak yada cübbe giymek olarak görenler hayatta bunları yapmam dedikleri için müslümanlığı uzakdan seyrediyorlar.Neyse siz devam edin:)
redyellow 28.04.2006, 11:15 :) Sülüetini sevdiğimin Türkiyesi,
Takım tutuyormusun hayır ama galatasaraylıyım.
Liseyi bitirdin mi? hayır üniversiteyi bitirdim:)
Müslüman olmadan alevi olunabileceğini düşünmek bana çok garip geliyor.
Ama aslında anlıyorum,müslümanlığı sakal bırakmak yada cübbe giymek olarak görenler hayatta bunları yapmam dedikleri için müslümanlığı uzakdan seyrediyorlar.Neyse siz devam edin:)
sevgili manifesto,
sen görmedin herhalde, bi arkadaşda SÜNNİYİM ama MÜSLÜMAN DEĞİLİM!!! diyordu:yamukgul:
colddream 28.04.2006, 11:53 kanımca dün (27/06/2006) su tv de dedeler bu sorunun cevabını verdiler islamın özüne sahip olan alevi toplumudur. Müslüman olan arkadaşlara şunu söylemek istiyorum ŞİA-HANBELİ-ŞAFİ-ALEVİ hepsi müslüman mı? evet kökleri islamiyetten doğan ama ibadet şekilleri farklı olan bu toplulukla hepsine müslüman denir. İslamiyetse yaşanan inancın özüdür. Fikir aynı şekiller farklı sadece şekillerin farklı olması nedeni ile insanlar birbirlerini ödürüyor. Ne kadar mantıklı ise...
Sunni kökenliyim hiç bir zaman sunni olmadım..Yani bir sunni gibi ibadet etmedim..Küçükken beni babam camiye gönderirid..Sağolsun imam bey elindeki ince değnekle gözümüzü açmamıza çok yardımcı oluyordu..10 yaşındayken Kuranda bir sureyi tam olarak okuyamadığım için öldüresiye dayak yemiştim...:bitmisbu: Çok ciddiyim bu konuda ..Şerefim üzerine yemin ediyorum ki ben bunu yaşadım. Hastanelik oldum.Babam bile imama karşı çıkmadı..Çocukluğun vermiş olduğu duyguyla günlerce ağladım ama kimse aldırmadı.Şu an 3 çocuğum var Hiç birini kesinlikle yobazlığın kol gezdiği imama müsvettelerine teslim edemem.Eğitimsiz çocuk psikolojisinden anlamayan cahilerin ne imamlık yapmaya hakkı vardır nede çocuk eğitmeye .Daha 10 yaşında dinin bir zorlama aracı değil sevgi aracı olması inancına sahip oldum. 10 yaşından sonra dinsiz biri olarak yetişmeye başladım. Elbetteki bu olayın çok etkisi vardı üzerimde.Hiç bir zaman yüce yaratıcıyı inkar etmedim.Çocukluktan beri imama sakladığım kinimi 24 yaşında kustum. İmamlık yaptığı camiye girdim beni hastanelik ettiği aynı yerde bende onu hastanelik ettim..Bu yaptıuğımla övünmüyorum..Bunun vuku bulmasına sebep olanlar dinleri bir zorlama ve korkutma aracı olarak görenlerdir..Mesela Aleviliğin ''benim kabem insandır'' felsefesi çok güzel ve bulunmaz bir nimettir. Her şey öncesi sevgidir..Maalesef bunu sunnilikte göremiyorum..
Benim dinim sevgidir...
Saygılar
bende 16-17 yıldır hiç bir dine inanmıyorum.alevi kökenli bir aileden geliyorum,alevilik üzerinde yapmış olduğum araştırmalar,aleviliğin dinsel boyutuyla ilgili değildir.benimde arkadaş,dost çevremin çok önemli bir çoğunluğu,belkide yarısı sünni aile çocuklarıdır.onlarla çok iyi anlaşıyorum,bunun nedenide karşılıklı olarak dinsel tabuları yıktığımızdan,dini yaşamımıza sokmamamızdandır.fakat adamlar öyle dindarlarki,cami,oruç,namaz hiç biriyle alakaları yok,dinsel inançları olmadığı için,benimle aynı düşündükleri için,aramızda hiç bir diyalog sorunu olmuyor(öyle sünnilere can kurban).umarım herkes dinsel tabuları bir gün yıkacaktır.üzülmeyin az kaldı bilim giderek daha çok bir şeyleri aydınlatıyor,dünya üzerindeki en son ilah yok oluncaya kadarda yaratmaya devam edecektir,tabii burda dinden çıkarı olanlar,bu gelişmeyi engellemeye,hatta turan dursun gibi değerli düşünürleri yok etmenin çabasını vermek isteyeceklerdir.ancak bir gün mutlaka herkes gerçeği öğrenecektir.
kardeş valla bazı durumlarda soruyorum kendime ya acaba ben alevi miyim diye?
Dunya dinlerini arastirmanizi oneririm. Hristiyanlik dininin icinde bile parcalanmalar ve bolunmeler vardir. Zamana gore degisen toplum egilimleri, gereksinimleri ve alabildikleri olcudeki birikimleri sayesinde, surekli bir hareketlilik icindedir insan. Bu arada her donemde mutlaka haksizliklari ve savaslarida insanlar ustlenir. Hakli-haksiz ayirimlerinida bu hareketlilik icinde yasar. Dogal olarak dogumla birlikte gozlerimizi actigimizda bircokta haklilik, haksizlik etiketleriyle karsi karsiya geliriz. Eger bizim savundugumuz esitlikci, ozgur ve aydinlik bir egitim, ogretim, sosyal yasam ve halksal cikarlarin savunuldugu bir yonetim icinde olabilseydik inanin boyle sorgular belkide hic akla gelmeyecekti. Diyecegim normal bosluklar; normal arayislar icerisindeyiz. Bence amac biran evvel cocuklarimiz icin, cocuklarimizin bu bosluklarda kaybolmamasi icin el ele verebilecek olgunluga erisebilmek..
cigdem2006 01.05.2006, 13:56 Arkadaşlar müslümanlık bir dindir. alevilik ise bir mezhep. yani dinin bir kolu. nasıl ki hristiyanlıkta protestan ve katolik mezhebi var, müslümanlıkta da alevilik, sünnilik vs. mezhepler var. ben bir alevi dedesinin torunuyum. lütfen karıştırmayalım bizler tabii ki önce müslümanız. yani dinimiz islam. mezhebimiz alevi. ama bazıları kendilerini müslüman olarak görmüyor. ben onların aleviliğndende şüphe edrim. peki o zaman yolunda gittiğimiz Hz. Ali efendimize ters düşmüyormuyuz. Hz. Ali müslümanlığı ilk kabul edenlerdendir. Lütfen hiç cemde bulunmadınızmı. Orada dedelerimizin anlattıklarını hiç mi dinlemediniz. Alevlikle ilgili kitapları okuyup bilgilenelim ne olur.
manifesto 01.05.2006, 14:32 Şerefim üzerine yemin ediyorum ki ben bunu yaşadım
Gerek yok inandık zaten,bizim hocada şeker şerbet gibi biriydi onun sayesinde 13 yaşında namaza başlamışımdır hep dua ederim ona şimdi ne yapıcaz.Sizi bir hoca sopaladı diye???
.Şu an 3 çocuğum var Hiç birini kesinlikle yobazlığın kol gezdiği imama müsvettelerine teslim edemem
Ben isterseniz size çok iyi ve dövmeden bu işi yapabilen insanların adresini vereyim.Dayak korkusundan dolayı çocuklarınıza dini öğretmekden vazgeçmeyin.
10 yaşından sonra dinsiz biri olarak yetişmeye başladım
10 yaşında bir çocuk nasıl dinsiz oluyor?onu anlamış değilim ya
Çocukluktan beri imama sakladığım kinimi 24 yaşında kustum. İmamlık yaptığı camiye girdim beni hastanelik ettiği aynı yerde bende onu hastanelik ettim.
:) vayy adamı iyi ufalamışsınız eee sonuç,ne geçti elinize kendinizi ve kininizi kusmakdan başka.O yanlış yapmış diye bütün insanları onun gibi yanlış yapıyor mu zannediyorsunuz.
Mesela Aleviliğin ''benim kabem insandır'' felsefesi çok güzel ve bulunmaz bir nimettir
Bu felsefeyi tam anlamış değilim ama,insan derken heralde adam kesen fuhuş yapan içki ve kumar müptelası olanlar kastedilmiyordur.
Tabiki kendimi musluman hissediyorum cunku alevilik islamin dallarindan birisidir musluman olmasak neden ya Allah Ya muhammed ya Ali diyelimki bu ucleme olmazdi o zaman sanirim.
Musluman demek camiye gidip bes sartlari uygulamak degilki o insanin icinden gelen birsey ben kendimi tamamiyla musluman hissediyorum
İmamlara kin niye?..
Alevi yobazlığa karşıyım..
alevilik tabbiki islamın içinde olan bi görüş felsefe inanç ama din değildir.biz islamız müslüman değiliz.müslümanlık farklı bizden farklı sadece bi kaç ortak yönümüz onlarda allah muhammed diyorlar ama biz yanına ali efendimizide koyuyoruz ve cem ibadeti olsun cami ibadeti olsun bi kaç ortak yönümüz var tekbirlerdeki ama onlar bizi dışarda görüyor.
İslamiyetin temeli kan, baskı, zorbalıktır. İslam yayıldığı her bölgeye sadece karanlık, cahillik ve kan getirmiştir.
Çorumda, maraşda, Sivasda insanlarımızı katleden, yakan, öldüren Hristiyanmıydı?
Ya da Irakda Tır şöförlüğü yapan insanların kafasını eksen kimler? bu ölenlerin çoğuda Alevilerdir ( namaz dua bilmediklerinden)
Dün danıştay başkanını türban meselesi yüzünden katleden kim di?
KEndini şöyle tarif etmiş "Ben Allahın Askeriyim" bu yobazlarla aynı kefede olmak aklı başında yada asimile olmamış her alevinin içini sıkar.
Biz Aleviyiz, İslam bizim kültürümüzden çok daha geri bir inanc. Artık bunları görmenin zamanı geldi.
iyidost69 18.05.2006, 11:33 Danıştay saldırısından sonra kendimi iyice islam hissetmemeye başladım. Kendimi daha çok insan ve alevi olarak hissediyorum.
Deli..
Müminlerle yobazlari karistirmayalim.
cigdem81 18.05.2006, 11:37 yobaz değilim ama müslümanım...
Danıştay saldırısından sonra kendimi iyice islam hissetmemeye başladım. Kendimi daha çok insan ve alevi olarak hissediyorum.
Deli..
bu söze alkışlanır bravo gerçekten :36_1_55:
Müminlerle yobazlar konsuunda ise, islam dini öyle bir dinki kim kendini bu dine çok bağlarsa Allahın kurallarını uygulamaya çalışırsa hatta "Allahın askeri" olucak derecede kendini dine verirse o insan dünyadaki en zararlı vahşi varlık haline geliyor bunu örnekleriyle gördük görüyoruz ilerdede bu gidişle göreceğiz. Ne zamanki Aleviler ALevi kimliğini islamın yukarısına koyacaklar ne zamanki Sunni müslümanlarda islamdaki çelişkileri görecekler işte o zaman daha güzel bir dünya olacak
manifesto 18.05.2006, 14:23 Biz Aleviyiz, İslam bizim kültürümüzden çok daha geri bir inanc. Artık bunları görmenin zamanı geldi
kızılkilise burada hayli kimse ataist olanları alevi olarak görmüyor ne yapıcaz şimdi?:) onlar da mı yobaz.
http://www.aleviforum.com/anketler/8609-atesit-alevi-olurmu.html?highlight=ataist+alevi
oy kullananların %60'ı evet müslümanım diyor:) bu seni rahatsız etmişdir sanırım ama gördüğün gibi senin gibi düşünmeyenler de hayli fazla:)
kızılkilise burada hayli kimse ataist olanları alevi olarak görmüyor ne yapıcaz şimdi?:) onlar da mı yobaz.
http://www.aleviforum.com/anketler/8609-atesit-alevi-olurmu.html?highlight=ataist+alevi
oy kullananların %60'ı evet müslümanım diyor:) bu seni rahatsız etmişdir sanırım ama gördüğün gibi senin gibi düşünmeyenler de hayli fazla:)
evet bende bu durumu farkettim ama onların evet oyu kullanmalarının nedeni Aleviliğin gerçek müslümanlık, müslümanlığın özü olduklarını düşünmelerinden kaynaklanıyor. Yani Müslüman kelimesini sahipleniyorlar ama bugün kendisine müslümanım diyen 1 milyar insandan farklı ritüeller uygulamalarına rağmen(cami,namaz vs.) bu durumda düşünülmesi gereken bir konu
alevi_caferi 19.05.2006, 01:33 Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.
müslümanlıgı sunniliğin şiiliğide humeyninin tekelinde görmekten vazgeçmeyin.alevilik islamin özüdür.
Aevilerin, %60 dolayinda kendini müslüman hissetmesinin, tamamen egitim sistemi ile ilgisi vardir.
Gülseren58 31.05.2006, 21:03 Kendini daha çok Müslüman hissedenlere duyurulur.
Bakara 230:
Bütün bunlara karşın erkek, karısını üçüncü kez boşarsa, artık o kadın başka bir erkekle evlenip boşanmadıkça (hülle yapmadıkça) ilk kocasına helal olmaz.
19.04.2004/Diyanet İşleri Başkanlığı Fetvası (Bu kurum devletin kurumudur,söylemeye dahi gerek yok)
İslam'da 4'ü aşmamak şartı ile birden çok kadınla evlenmek, bir emir değil, ihtiyaç duyulması halinde bir izin ve ruhsattır. Erkeğin güçlü ve istekli olanı birden fazla evlilik yapabilir.
Yine Bakara:223
Kadınlarınız sizin tarlalarınızdır. Bu nedenle tarlanıza dilediğiniz şekilde yaklaşın.
Maide:51
Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları kendinize dost edinmeyin.
Tevbe:5 ve 12
Dininize dil uzatırlarsa, elebaşlarını öldürün! Haram aylar çıkınca, müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün!
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
İslamiyette böyle deme var mıdır?
Daha Allah ile cihan yok iken
Biz anı var edip ilan eyledik
Hakk'a hiçbir layık mekan yok iken
Hanemize aldık mihman eyledik
Kendisinin henüz ismi yok idi
İsmi şöyle dursun cismi yok idi
Hiçbir kıyafeti resmi yok idi
Şekil verip tıpkı insan eyledik.
Edip Harabi.
berximin 31.05.2006, 21:32 müslümanlık namaz kılmak oruç tutmak hacca gitmekse ben müslüman değilim...ibadeti şekle sokmaya çalışmanın karşısındayım."Allah" ismini kullanmayıp tanrı dediği için bile insanları müslüman olamamakla suçlayan sözde müslümanlarmı dersiniz? namaz kılıp oruç tutan ama hak yiyen fitne fesattan uzak durmayan müslümanlarmı dersiniz?
namaz kılmıyorum oruç tutmuyorum keşfedebildiğim her insan gönlü benim kabemdir..dinim ise sevgi..
levrek01 31.05.2006, 23:15 canlar size bir sorum olacak kendi ögrenimim,bana anlatilan ve suana kadar bildigim sey alevilerin Islam oldugu ve müslüman olmadigidir...sizce lütfen arastirmadan cevap vermeyin ALEVILER MÜSLÜMANMIDIR?saygilar...
arkadasım arastırmaya gerek yok. bir alevi nasıl musluman degilim der ya. hz. ali musluman degilmiydi. bu nasıl baglılıktır? celişki olmaz mı?
ben kendimi müslüman hissediyorum ama müslümanları kalıba sokmuyorum oruç tutmuyorum,namaz kılmıyorum yani şartlarını yerine getirmiyorum ama hz.ali müslümansa bende müslümanım diyebiliyorum ama derlerse sen şartları yerine getirmiyosun müslüman deilsin ozaman müslümanlık sadece şartları yerine getirmekse deilim derim
levrek01 31.05.2006, 23:31 ben kendimi müslüman hissediyorum ama müslümanları kalıba sokmuyorum oruç tutmuyorum,namaz kılmıyorum yani şartlarını yerine getirmiyorum ama hz.ali müslümansa bende müslümanım diyebiliyorum ama derlerse sen şartları yerine getirmiyosun müslüman deilsin ozaman müslümanlık sadece şartları yerine getirmekse deilim derim
kardesim ne guzel yazmıssın helal olsun valla
Hz.Alinin müslüman olup olmamasına göre kendimizi isimlendirmeyelim. Şu an yaşanan müslümanlık ztn Hz.Ali, Hz.Muhammed dönemindekiyle aynı değil. Müslümanlık dediğimiz esasında sunnilik emeviler ve abbasilerden sonra bozulmuş bir dindir artık.
Hz.Muhammed ve Hz.Ali dönemindeki gibi ilerici temiz güzel yönü maalesef kalmamıştır. Bu noktadan sonra Aleviler Hz.Ali yolunu seçenlerin önemi büyüktür. Bu ince kafakarışıklığı yaratan sorun yani müslümanlığın bozulması ve bunu dillendirenlerin, müslümanlığın yanlışlarına muhalif olanların(genelde alevilerdir) kendilerini öz müslüman olarak tanımlamaları(hepsi değil bir kısmı) aslında Hz.Muhammed, Hz.Ali dönemindeki o ilerici, devrimci dönemden dolayıdır. Yoksa bugünde baktığımız zaman Alevilikle Sunnilik(Müslümanlık) arasında ortak nokta nedir? ehlibeyt başka hiç bir ortak yönümüz yokdur bunlarla. Aksine bugüne kadar Hz.Ali yolundan giden bizler her gerçeği söylediğimizde asıldık, kesildik, derimiz yüzüldü, yakıldık... bunu da müslümanım diyenler yaptı bu ince ayrıntıyı görmek lazım.
Tekrar söylemek gerekirse iyi anlatabildiysem Hz.Ali den dolayı kendimizi müslüman adlandırmamalıyız bugün müslümanlık kavramı farklı noktadır Alevilik kavramı farklı(Hz.Ali dönemindeki gibiyiz)
Bu sebeplerle müslümanım demiyorum.
müslümanlığın yön değiştirdiğinin farkındayım ayrıca hz.aliyide ben msülümanım diyenlerin öldürdüğünü de biliyorum.. hz.ali kendini msülümanların öldürceğini bilse müslüman olmazmıydı?düşündürücü bi konu..müslümanlık şartları bana saçma geliyo ve yerine getirmiyorum ama inanıyorum:)böyle işte işin içinden çıkmak zor
karizma serko 01.06.2006, 00:24 ben aleviyim ve inançlı biriyim
hz ALİ müslüman değilmiydi,
camide öldürülmedimi,
AleviKürt 01.06.2006, 13:20 Hz.Alinin müslüman olup olmamasına göre kendimizi isimlendirmeyelim. Şu an yaşanan müslümanlık ztn Hz.Ali, Hz.Muhammed dönemindekiyle aynı değil. Müslümanlık dediğimiz esasında sunnilik emeviler ve abbasilerden sonra bozulmuş bir dindir artık.
Hz.Muhammed ve Hz.Ali dönemindeki gibi ilerici temiz güzel yönü maalesef kalmamıştır. Bu noktadan sonra Aleviler Hz.Ali yolunu seçenlerin önemi büyüktür. Bu ince kafakarışıklığı yaratan sorun yani müslümanlığın bozulması ve bunu dillendirenlerin, müslümanlığın yanlışlarına muhalif olanların(genelde alevilerdir) kendilerini öz müslüman olarak tanımlamaları(hepsi değil bir kısmı) aslında Hz.Muhammed, Hz.Ali dönemindeki o ilerici, devrimci dönemden dolayıdır. Yoksa bugünde baktığımız zaman Alevilikle Sunnilik(Müslümanlık) arasında ortak nokta nedir? ehlibeyt başka hiç bir ortak yönümüz yokdur bunlarla. Aksine bugüne kadar Hz.Ali yolundan giden bizler her gerçeği söylediğimizde asıldık, kesildik, derimiz yüzüldü, yakıldık... bunu da müslümanım diyenler yaptı bu ince ayrıntıyı görmek lazım.
Tekrar söylemek gerekirse iyi anlatabildiysem Hz.Ali den dolayı kendimizi müslüman adlandırmamalıyız bugün müslümanlık kavramı farklı noktadır Alevilik kavramı farklı(Hz.Ali dönemindeki gibiyiz)
Bu sebeplerle müslümanım demiyorum.
iste tam bu yüzden biz kendimize müslüman demeliyiz. neden müslümanligi ellere devrediyorsun ki?
ve su da var, bazi kisiler okadar cok bilime ve sünni/sii hadislere özeniyor. öyleyse senin dediklerin tamamen yanlistir. hz. ali dönemi o kaynaklara göre bizim gibi yasamamis. ama bizim kaynaklarimizi kastediyorsan dogru tabi.. ve ben HEP bizim kaynaklarimizi kullanirim, mademki ben bir aleviyim.
müslümanım aleviyim caferiyim ALLAH a çok şükür ederim bu yüzden
Erkan Sevgi 02.06.2006, 12:03 merhabalar arkadaşlar;
konular ve tartışmalarınız gerçekten hoş seviyeli ve bilinçli
tartışmaya konu olan terimlerin sölük anlamları
müslüman : 1 - islam dininden olan kimse
2 - dine bağlı, dindar ( halk dilinde)
3 - doğru, haktan ayrılmaz kimse (mecaz)
İslam : 1 - İslamiyet
2 - Müslamanlık
İslamiyet : Müslümanlık
anlatmak istediğim bu kavram fazlasıyla içiçe geçmiş kavramlar
Tabi bir de şu durum var bunların hangisi özündeki gibi algılanıyor ve yaşatılıyor?
Dostça Kalın Arkadaşlar
arkadaşlar öncelikle ben foruma yeni üye oldum ve alevi degilim ama alevilik hakkında çok şeyi merak edeiyorum nelere inanırlar ne yaparlar (her anlamda) bana cevap bildirirseniz sevinirim.yardımlarınızı bekliyorum
arkadaşlar öncelikle ben foruma yeni üye oldum ve alevi degilim ama alevilik hakkında çok şeyi merak edeiyorum nelere inanırlar ne yaparlar (her anlamda) bana cevap bildirirseniz sevinirim.yardımlarınızı bekliyorum
Meraba öncelikle ilk mesajını çok önemli ve çok fazla polemik konusu yapılmaması gereken bir yerden başlamışsın. Özellikle sunni insanlarımızda Alevilik hakkında büyük meraklar var. Bunun en büyük nedeni biz alevilerin kendimizi koşullar nedeniyle saklama gereği duymamızdır.
Osmanlıdan bu yana baskı altında olan bir inanc daha yeni yeni kendini özgürce ifade imkanı buluyor, insanlar kendilierini açıkca aleviyim diye niteleyebiliyorlar. Bu sayede sunnilerin önyargılarıda eskisi gibi keskin olmuyor. Alevilerinde kendileri gibi bir insan olduğunu sıradışı davranışları olmadığını görüyorlar.
Konuyla ilgili ise Alevilere yönelik "Kendinizi müslüman hissediyor musunuz?" sorusu ve cevaplarını incelemeye çalıştık. Gerçekden çoğu insana göre bu konuyu tartışmak bile çok sakıncalı ki doğrudur. İnsanların farklı idnlere, inanclara mensup olduğu için öldürüldüğü günler çok eski değil. Önemli olan insanların birbirine tahammül edebilmesi ve inanclarını olduğu gibi kabul edebilmesi. Bir insan gerçekten onurlu ve dürüst bir yaşam sürüyorsa onun Müslüman olup olmaması? Hristiyan olup olmaması? BUdist olup olmaması önemlimidir?
ben de sunni degil caferiyim ben sadece birazcık bilgi istemiştim ve dahası da alevilerin sünnet olmadıgını bile duymuştum bu itip inançlar yani şimdiden teşekkürler
ben de sunni degil caferiyim ben sadece birazcık bilgi istemiştim ve dahası da alevilerin sünnet olmadıgını bile duymuştum bu itip inançlar yani şimdiden teşekkürler
:höng kesinlikle forumu çok dikkatli takip etmeni öneriyorum ayrıca imkanın varsa alevi arkadaşlar edinebilirsin duyduklarına değil gördüklerine inan ayrıca.
En önemlisi bir insan olarak senin yapacakların ve yapamayacakların neyse diğer insanlar içinde genelde öyledir.
Kendimi müslüman hissetmiyorum..Dinlere inancım yok..Eski bir sunniyim..
Alevilikle ilgili ne kadar İlginç bir konuyu merak ediyorsunuz!!!!!
Allah Allah Allah , demeden alı koyamadım kendimi....
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
melis; madem caferisiniz, bende merak ettiğimi bişe sorayım size.
Ben hiç bir kaynaktan Muhammedin 40 yaşında peygamber olması ile 23 yılık Peygamberlik sırasında, çevresindeki müslümanların da sünnet olup olmadığına dair bir bilgi duymadım. Acaba sizin kaynaklar ne diyo bu konuda?
Yani Araplar ne zaman sünnet olmaya başladı? İslamdan öncede sünetlimiydiler? yoksa sünnet islamla birlikte gelen bir emir miydi? sizin kaynaklarda böyle bir bilgi varmı?
Turku_Yurekli 12.06.2006, 20:13 Arkadaslar teknolojının hat safhada oldugu bir dönemde yasıyoruz,cidden bu kadar mı cahiliz yoksa öyle görünmeyemi calısıyor aramızdan bazıları merak ediyorum dogrusu...
Kendimi müslüman hissediyorum cünkü müslümanim...Alevilik din degilki neden sürekli aleviligi dinmis gibi göstermeye calisiyorsunuz anlamis degilim..
Birde su var aleviligi ögrenmek isteyen sünni arkadaslara lafım,cok ögrenmek istiyorsanız neden bir kitap alıp okuma geregi duymuyorsunuzda forumdalarda arkadaslar ögrenmek istiyorum anlatırsanız diye boy gösteriyorsunuz bir iki msj sonrada kayboluyorsunuz..Niyetinizin gercekten aleviligi ögrenmek oldugunu ben sanmıyorum,farklı amaclar güdüyorsunuz bu apacık ortada!!!Duymak istediginiz ne ise direk onu sorun bence kestirmeden hem siz ugrasmamıs olursunuz hemde biz!!!!!!!
Alevilikle ilgili ne kadar İlginç bir konuyu merak ediyorsunuz!!!!!
Allah Allah Allah , demeden alı koyamadım kendimi....
melis; madem caferisiniz, bende merak ettiğimi bişe sorayım size.
Ben hiç bir kaynaktan Muhammedin 40 yaşında peygamber olması ile 23 yılık Peygamberlik sırasında, çevresindeki müslümanların da sünnet olup olmadığına dair bir bilgi duymadım. Acaba sizin kaynaklar ne diyo bu konuda?
Yani Araplar ne zaman sünnet olmaya başladı? İslamdan öncede sünetlimiydiler? yoksa sünnet islamla birlikte gelen bir emir miydi? sizin kaynaklarda böyle bir bilgi varmı?
Evet yerinde bir soru olmuş. Görüp kafamıza takılan ama sorgulamaya üşendiğimiz yada çekindiğimiz konular hep bu hale getirdi ülkemizi ve dünyayı.
Ayrıca
Kendimi müslüman hissediyorum cünkü müslümanim...Alevilik din degilki neden sürekli aleviligi dinmis gibi göstermeye calisiyorsunuz anlamis degilim..
Müslümanım demişsiniz konuyu açabilirmisiniz.
Müslümanlığın 5 şartı vardır bilirsiniz bunların hangisini yerine getiriyorsunuz?
Namaz?
Hac?
Oruç(ramazandan bahsediyorum)?
Zekat?
Kur'an da örtünün diyor nur 31 ayet numarası. Acaba kapalımısınız? Diyeceksinizki sunniler kur'anı yanlış yorumluyorlar o yüzden kapalılar ama şiilerde mi öyle? 1,5milyarlık müslüman insan yanlış da biz 15 milyonluk aleviler mi islamın özü?
Alevilerde neden islamda olmayan kadın erkek eşitliği var? Kur'anda birçok ayetler var özellikle bakara suresinde Kadın 2.sınıf olarak görüşüyor. BU konuda ne dersiniz? Neden Cemevlerinde kadın erkek birlikte ibadet ederde camide kadın yoktur?
Müslümanlıkta resim yasakken neden bizler HZ.Ali resimlerini evimize cemevlerine asıyoruz?
İslamda 1 erkeğe 4 bayan düşerken neden Alevilikte bu tarz bir şey yok?
Ben müslüman hissetmiyorum kendimi.
Eklemek gerekirse; Madem müslümanız neden 1000 yıldır katlediliyoruz. Sİvas, Maraş, Gazi mahallesi...
Irakda kafası kesilerek öldürülen TIr şöförlerinin çoğunun dua yada namaz bilmediği için öldürüldüğünü biliyormusunuz? Büyük kısmıda alevi kökenli.
Evet ben Aleviyim, Müslüman değilim.
sivaspiri 12.06.2006, 23:27 Dört Kapi Kirk Makam
Dört Kapı şunlardır:
1.Seriat
2.Tarikat
3.Marifet
4.Hakikat
Her kapının on makamı vardır.
Seriat kapısının makamları:
1. Iman etmek,
2. Ilim ögrenmek,
3. Ibadet etmek,
4. Haramdan uzaklasmak,
5. Ailesine faydali olmak,
6. Cevreye zarar vermemek,
7. Peygamberin emirlerine uymak,
8. Sefkatli olmak,
9. Temiz olmak ve
10.Yaramaz islerden sakinmak.
Tarikat kapisinin makamlari
1. Tövbe etmek,
2. Mürsidin ögütlerine uymak,
3. Temiz giyinmek,
4. Iyilik yolunda savasmak,
5. Hizmet etmeyi sevmek,
6. Haksizliktan korkmak,
7. Ümitsizlige düsmemek,
8. Ibret almak,
9. Nimet dagitmak ve
10.Özünü fakir görmek
Marifet kapisinin makamlari
1. Edepli olmak,
2. Bencillik, kin ve garezden uzak olmak,
3. Perhizkarlik,
4. Sabir ve kanaat,
5. Haya,
6. Cömertlik,
7. Ilim,
8. Hosgörü,
9. Özünü bilmek ve
10.Ariflik.
Hakikat kapisinin makamlari
1. Alcakgönüllü olmak,
2. Kimsenin ayibini görmemek,
3. Yapabilecegin hicbir iyiligi esirgememek,
4. Allah’in her yarattigini sevmek,
5. Tüm insanlari bir görmek,
6. Birlige yönelmek ve yöneltmek,
7. Gercegi gizlememek,
8. Manayi bilmek,
9. Tanrisal sirri ögrenmek ve
10.Tanrisal varliga ulasmak
veya line beline diline öfkene ve nefsine sahip ol
ben şimdi müslüman biri değilmiyim?
ALAH Muhammet Ya Ali
Turku_Yurekli 13.06.2006, 00:57 KızılKilise
Müslümanlığın 5 şartı vardır bilirsiniz bunların hangisini yerine getiriyorsunuz?
Namaz?
Hac?
Zekat?
Kur'an da örtünün diyor nur 31 ayet numarası. Acaba kapalımısınız? Diyeceksinizki sunniler kur'anı yanlış yorumluyorlar o yüzden kapalılar ama şiilerde mi öyle? 1,5milyarlık müslüman insan yanlış da biz 15 milyonluk aleviler mi islamın özü?
Alevilerde neden islamda olmayan kadın erkek eşitliği var? Kur'anda birçok ayetler var özellikle bakara suresinde Kadın 2.sınıf olarak görüşüyor. BU konuda ne dersiniz? Neden Cemevlerinde kadın erkek birlikte ibadet ederde camide kadın yoktur?
Müslümanlıkta resim yasakken neden bizler HZ.Ali resimlerini evimize cemevlerine asıyoruz?
Eklemek gerekirse; Madem müslümanız neden 1000 yıldır katlediliyoruz. Sİvas, Maraş, Gazi mahallesi...
Irakda kafası kesilerek öldürülen TIr şöförlerinin çoğunun dua yada namaz bilmediği için öldürüldüğünü biliyormusunuz? Büyük kısmıda alevi kökenli.
Sorularina yanit vereyim ;
Müslümanligin sartlarini senden iyi bildigime eminim.Oruc tutarim,zekat veririm,namaz dersen kildim,haccada zamani geldiginde giderim bundan da gurur duyarim..Kelimeyi sahadet zaten getiriyorum!!!
Ben acigim ama yasim ilerlediginde basimi örtebilirim.
Hz Ali'nin resimlerini asiyoruz bunlarin gercekten Hz Ali oldugunu bana kanitlayabilir misin peki???
Aleviler katledildi bu gercek ama katlettilerde..Sen sanirim dünyaya puslu bir pencereden bakiyor ve sadece görmek istediklerini görüyorsun..
Ben aleviyim demekle is bitmiyor kendini herseyden soyutlayamaz ve bazi gercekleri gözardi edemezsin..Ortada degismeyecek bazi gercekler vardir sen bunu kabul etmesende bu böyle..Sen müslüman olmayabilirsin senin sorunun ama ben müslümanim,üzerime düsenleri elimden geldigince yerine getiriyorum..Hem aleviligin getirilerini yerine getiriyorum bildiklerim dogrultusunda hemde allah'in bizden yapmamizi istediklerini..ben kendi yaptiklarimdan sorumluyum sende öyle..Benim görüslerimi ve yasam tarzimi sorgulamak yine bana düser !!!!!!
İslamda 4 erkege 1 bayan düsüyor madem Hz Ali neden 1den fazla evlilik yapti..???
[/COLOR]
Sorularina yanit vereyim ;
Müslümanligin sartlarini senden iyi bildigime eminim.Oruc tutarim,zekat veririm,namaz dersen kildim,haccada zamani geldiginde giderim bundan da gurur duyarim..Kelimeyi sahadet zaten getiriyorum!!!
Ben acigim ama yasim ilerlediginde basimi örtebilirim.
Hz Ali'nin resimlerini asiyoruz bunlarin gercekten Hz Ali oldugunu bana kanitlayabilir misin peki???
Aleviler katledildi bu gercek ama katlettilerde..Sen sanirim dünyaya puslu bir pencereden bakiyor ve sadece görmek istediklerini görüyorsun..
Ben aleviyim demekle is bitmiyor kendini herseyden soyutlayamaz ve bazi gercekleri gözardi edemezsin..Ortada degismeyecek bazi gercekler vardir sen bunu kabul etmesende bu böyle..Sen müslüman olmayabilirsin senin sorunun ama ben müslümanim,üzerime düsenleri elimden geldigince yerine getiriyorum..Hem aleviligin getirilerini yerine getiriyorum bildiklerim dogrultusunda hemde allah'in bizden yapmamizi istediklerini..ben kendi yaptiklarimdan sorumluyum sende öyle..Benim görüslerimi ve yasam tarzimi sorgulamak yine bana düser !!!!!!
İslamda 4 erkege 1 bayan düsüyor madem Hz Ali neden 1den fazla evlilik yapti..???
Sana söyleyecek lafım yok aleviyim demesen sadece müslümanım desen daha doğru olur diye düşünüyorum. Aleviler kimi ne zaman katletmiş? ayrıca yaptığın ibadetler alevilikte yoktur.
Ben öyle alevilik görmedim namaz hac vs. bunlar bize ters. Ama demiyorumki yapmazsın senin kendi tercihindir Ama bugüne kadar görmedim böyle bir şey.
Erkan Sevgi 13.06.2006, 01:48 Dört Kapi Kirk Makam
Dört Kapı şunlardır:
1.Seriat
2.Tarikat
3.Marifet
4.Hakikat
1. Iman etmek,
2. Ilim ögrenmek,
3. Ibadet etmek,
4. Haramdan uzaklasmak,
8. Sefkatli olmak,
9. Temiz olmak ve
1. Tövbe etmek,
3. Temiz giyinmek,
5. Hizmet etmeyi sevmek,
6. Haksizliktan korkmak,
7. Ümitsizlige düsmemek,
8. Ibret almak,
9. Nimet dagitmak ve
10.Özünü fakir görmek
1. Edepli olmak,
3. Perhizkarlik,
4. Sabir ve kanaat,
5. Haya,
6. Cömertlik,
7. Ilim,
8. Hosgörü,
9. Özünü bilmek ve
10.Ariflik.
1. Alcakgönüllü olmak,
7. Gercegi gizlememek,
8. Manayi bilmek,
ALAH Muhammet Ya Ali
Gerçek müslüman olan herkesin uyması gerekenler de bunlardan farklı değil. Ama sünniliği aleviliği veya bir başka mezhebi farklı kalıplara sokmaya çalışanların tamamına zarure uyamayacağı birinde çelişeceği, çakışacağı kırk makam.
Dört Kapi Kirk Makam
Dört Kapı şunlardır:
1.Seriat
2.Tarikat
3.Marifet
4.Hakikat
1. Iman etmek,
2. Ilim ögrenmek,
3. Ibadet etmek,
4. Haramdan uzaklasmak,
8. Sefkatli olmak,
9. Temiz olmak ve
1. Tövbe etmek,
3. Temiz giyinmek,
5. Hizmet etmeyi sevmek,
6. Haksizliktan korkmak,
7. Ümitsizlige düsmemek,
8. Ibret almak,
9. Nimet dagitmak ve
10.Özünü fakir görmek
1. Edepli olmak,
3. Perhizkarlik,
4. Sabir ve kanaat,
5. Haya,
6. Cömertlik,
7. Ilim,
8. Hosgörü,
9. Özünü bilmek ve
10.Ariflik.
1. Alcakgönüllü olmak,
7. Gercegi gizlememek,
8. Manayi bilmek,
ALAH Muhammet Ya Ali
Evet bunlar aleviliğin temeli. Esasında islam inancındaki sunni insanlarımızda bunlara itikat gösterseler islamım diyenler şu an kafa kesmiyor olacaklardı saygılar.
sivaspiri 13.06.2006, 10:16 1) Aleviliğin temel ibadeti “Cem” dir.
2) Hacı Bektaşa gider.
3) Şubat ayında ise üç gün Hızır Orucu tutulur.
4)Abdal Musa Lokması da Alevilerin önemli günlerindendir.
5) Alevi orucu:
Kurban bayramı Hicri Takvime göre Zilhiçce Ayı’nın 10. günü başlar. Kurban bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20.günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar.Muharrem orucundan önce 3. günlük masumu pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyin’in amcasının oğludur.
İbrahim Müslüm ise amcasının torunlarıdır. 3. günlük Masum-u Pak ve 12 günlük muharrem orucu olmak üzere toplam 15, gün oruç tutulduktan sonra muharrem ayı’nın 13. günü kurbanlar tığlanır ve “Aşure” dağıtılır. Kurban İmam Zeynel Abidin’in Kerbela katliamından kurtuluşunun şükranıdır. Muharrem ayı kutsal ayıdır. Muharrem ayı haram aylardandır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kuranı Kerimde açıkça belirtilmiştir.
Muharremde eğlence yapılmaz. Can incitilmez, kan akıtılmaz. Düğün, nişan, sünnet törenleri yapılmaz, bu günlerde eşler arasında nefsani ilişkiler olmamalı. Kerbela şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez eğlence yerlerine gidilmez. Saf su içilmez. Sağlıklı ve sıhhatli olup da oruç tutanlar için su içmemek çok sevaptır. Çünkü; Hz. Hüseyin 72 yakınlarıyla birlikte Kerbela da susuz bırakılmıştır. Kerbela acısını yürekler de hissedebilmek için susuzluğu yaşamak lazımdır. Ancak, vücudun suya ihtiyacı olduğundan aşırıya kaçmamak kaydıyla, ayran, çay vs. gibi sıvı içecekler alınabilir.
siz neyi kasmediyorsun bilmiyorum,
Namaz?
Hac?
Zekat?
sünnü'lere ayittir
YA ALI
Turku_Yurekli 13.06.2006, 11:57 KızılKilise
Sana söyleyecek lafım yok aleviyim demesen sadece müslümanım desen daha doğru olur diye düşünüyorum. Aleviler kimi ne zaman katletmiş? ayrıca yaptığın ibadetler alevilikte yoktur.
Ben öyle alevilik görmedim namaz hac vs. bunlar bize ters. Ama demiyorumki yapmazsın senin kendi tercihindir Ama bugüne kadar görmedim böyle bir şey.
Ibadetin alevisi sünnisi olmaz arkadasım...Ibadet kisiden kisiye göre degisik versiyonlarda sunulmaz bizlere,var olan yapmamız gereken ibadetleri biz insanlar istedigimiz kalıplara sokarız!!!!Yapmak istediklerimizi yaparız..
Ben aleviyim bunu hicbirseyde degistiremez istersen bırakta ne olduguma kendim karar vereyim..Aleviler katletmis derken,bizlerden sütten cıkma ak kasık degiliz,yeri geldiginde bizlerde öldürdük bunu kast etmek istedim o yazımda..
Ben alevi kızıyım ,ailem hem bizim oruclarımızı tutar,hemde sizin bize ait degil dediginiz orucları tutar..Bir defasında anneme neden dedim,biz neden ramazanda oruc tutarız bana verdigi cevap;cünkü biz allah'a inanıyoruz allah icin ibadet yapıyoruz dedi!!!
Umarım anlatmak istediklerimi anlatmak istedigim sekilde anlarsın arkadasım...Herkes kendi yaptıklarından sorumludur ve ne yaparsa kendine yapar kisi..Ekstradan oruc tutmak,yada hacca gitmek kimseye birsey kaybettirmez bence...
Ibadetin alevisi sünnisi olmaz arkadasım...Ibadet kisiden kisiye göre degisik versiyonlarda sunulmaz bizlere,var olan yapmamız gereken ibadetleri biz insanlar istedigimiz kalıplara sokarız!!!!Yapmak istediklerimizi yaparız..
Ben aleviyim bunu hicbirseyde degistiremez istersen bırakta ne olduguma kendim karar vereyim..Aleviler katletmis derken,bizlerden sütten cıkma ak kasık degiliz,yeri geldiginde bizlerde öldürdük bunu kast etmek istedim o yazımda..
Ben alevi kızıyım ,ailem hem bizim oruclarımızı tutar,hemde sizin bize ait degil dediginiz orucları tutar..Bir defasında anneme neden dedim,biz neden ramazanda oruc tutarız bana verdigi cevap;cünkü biz allah'a inanıyoruz allah icin ibadet yapıyoruz dedi!!!
Umarım anlatmak istediklerimi anlatmak istedigim sekilde anlarsın arkadasım...Herkes kendi yaptıklarından sorumludur ve ne yaparsa kendine yapar kisi..Ekstradan oruc tutmak,yada hacca gitmek kimseye birsey kaybettirmez bence...
Evet herkes kendi inancından sorumludur bu bir topluluğu bağlamaz gerçekten bunları yapınca mutlu oluyorsan bize saygı duymak düşer. :)
Turku_Yurekli 13.06.2006, 12:13 KızılKilise
Evet herkes kendi inancından sorumludur bu bir topluluğu bağlamaz gerçekten bunları yapınca mutlu oluyorsan bize saygı duymak düşer..
Düsünce paylasimin icin tesekkürler,elimden geldigince bildiklerimi ve okuduklarimi yapmaya calisiyorum...Ne kadar dogru yapiyorum bilmem ama hersey bizler icin...
özür dilerim ama biraz garipsedim bu konuyu isalmiyet dinimizdir bunu yerine getiriliş biçimi müslamanlıktır benim ibadetim cem ise semah dönmek ise ibadet diyince aklımıza namaz oruç vss geliyosa bunları her yapan müğslüman olmuyo ne yazıkki ben tanrıya gönülden ibadetimi yapıyorsam inanıyorsam onun yolundaysam ALLAH.MUHAMMED .ALİ diye yalvarıyorsam ehlibeyt yolundaysam ki ehlibeyti islamın özü ve doğru dürüsüt elime belime dilime eşime işime aşıma sahip bir insansam nede olmasın ki ben aelviysem bben isalmın özüyümdür ben ibadetimi yapıyorsam yukarda saydıklarımı yapıyorsam müslümanımdır
sivaspiri 13.06.2006, 12:20 Bu örnek benden diğil, ama bazı soruları cevaplandırıyor ve değişikliğimizi gösteriyor ...
Sünnilerin ibadet yeri camilerdir. Alevilerin ibadet yeri cemevleridir.
Camilerde ibadet dili Arapçadır. Cemevlerinde ise Türk dilinde ibadet edilir.
Camilerde müzik ve çalgı yasaktır. Cemevlerinde müzik ibadetin bir parçasıdır. Bağlama kutsal çalgıdır.
Sünniler saf namazı kılarlar. Aleviler halka namazı ( cem ayini ve semah ) kılıp niyaz ederler.
Sünnilerin kıblesi Mekke şehrinde bulunan Kabe’dir. Alevilerin kıblesi insandır. İbadet esnasında insanlar halka biçiminde birbirlerine secde ederler.
Sünnilerde Kabe, Allah’ın evi olarak adlandırlır. Aleviler, Allah’ın evinin insanın kalbi olduğuna inanırlar. Bu yüzden taştan yapılma bir binaya değil insana secde ederler.
Sünniler Ramazan’da bir ay süreyle oruç tutarlar. Aleviler gerçek orucun nefse hakimiyet ve kötülüklerden uzak durmak olduğuna inanıp Ramazan’da oruç tutmazlar. Aleviler, Muharrem ayında Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının şehid edilmesinden dolayı 12 gün süreyle matem orucu tutarlar.
Zengin Sünniler hacca gidip Kabe’yi ziyaret ederler. Aleviler gerçek haccın insanların gönüllerini ziyaret etmek olduğuna inanırlar. Çünkü Alevi inancına göre insanın kalbi Allah’ın evidir. Bununla birlikte Aleviler; Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin türbesini ziyaret etmeyi hac görevlerini yerine getirmek için kafi görürler.
Sünnilerde ibadet esnasında kadın ve erkek bir arada bulunamaz. Alevilerde kadın ve erkek yaşamın her alanında olduğu gibi ibadet esnasında da bir aradadır. Cem ayinlerinde kadın erkek birliktedir. Semahlar birlikte dönülür.Deyişler beraberce okunur.
Sünnilikte ( Sünnilerin büyük çoğunluğu uygulamasa da ) kadınlar için katı örtünme kuralları vardır. Alevilikte Türk örf ve adetleri çerçevesinde bir giyim kuşam vardır.
Sünnilikte birden fazla eşle evlenmeye cevaz vardır. Alevilikte ise tek eşlilik esastır.
Sünnilikte dinsel hukuk kuralları mevcuttur. Alevilik ise laiklik yanlısı ve aydınlanmacıdır.
Sünnilikte malın kırkta biri zekat olarak fakirlere verilir. Alevilikte ise kırkta bir kafi görülmez. Musahiplik, lokma paylaşımı vb. kurumlar aracılığıyla toplumsal yardımlaşma ve dayanışma had safhadadır.
Turku_Yurekli 13.06.2006, 12:20 gizem
özür dilerim ama biraz garipsedim bu konuyu isalmiyet dinimizdir bunu yerine getiriliş biçimi müslamanlıktır benim ibadetim cem ise semah dönmek ise ibadet diyince aklımıza namaz oruç vss geliyosa bunları her yapan müğslüman olmuyo ne yazıkki ben tanrıya gönülden ibadetimi yapıyorsam inanıyorsam onun yolundaysam ALLAH.MUHAMMED .ALİ diye yalvarıyorsam ehlibeyt yolundaysam ki ehlibeyti islamın özü ve doğru dürüsüt elime belime dilime eşime işime aşıma sahip bir insansam nede olmasın ki ben aelviysem bben isalmın özüyümdür ben ibadetimi yapıyorsam yukarda saydıklarımı yapıyorsam müslümanımdır
Tanrinin varligini kabul etmekle ben ona gönülden bagliyim demekle ibadet etmis olmayiz..Neden herseyin kolayina kaciliyor anlamis degilim..Ben iyiyim,kimseye bir zararim yok,kötülük ve zulüm yapmam ama ibadet de etmem neden ben iyiyim zaten iyi olmak ve oldugun yerde sayiklamakla hicbirsey kazanamazsin..Önemli olan iyi oldugunu senin degil cevrendeki insanlarinda bilmesi..
Tamam sen alevisin ceme gidiyorsun,ali diye yakiniyorsun bunlari bütün aleviler yapiyor bende dahil ama sirf bunlar bize sevap kazandirmaz!!!Birde Kuran denen kitapta yazili olanlar var buda bizim gerceklerimiz ve hicbirsey degistiremez allahin varligina inaniyorsak eger onun söylediklerinide yapmak zorundayiz...Kuran'da ey aleviler siz sadece cem yapin yada ehlibeyt yolundan devam edin baska hicbirsey yapmayin diye birsey yazmaz!!!
ben kendimi müslüman olarak hissetmiyorum.. var mı itirazı olan..:sarkazm
Benim de öyle bir sorunum yok, dileyen kendini diledigi gibi hissetsin.
Serkan_Devrim 13.06.2006, 18:24 ben kendimi müslüman olarak hissetmiyorum.. var mı itirazı olan..:sarkazm
yok abla itirazım yok. :yamukgul: estağfurullah:p
Bu örnek benden diğil, ama bazı soruları cevaplandırıyor ve değişikliğimizi gösteriyor ...
Sünnilerin ibadet yeri camilerdir. Alevilerin ibadet yeri cemevleridir.
Camilerde ibadet dili Arapçadır. Cemevlerinde ise Türk dilinde ibadet edilir.
Camilerde müzik ve çalgı yasaktır. Cemevlerinde müzik ibadetin bir parçasıdır. Bağlama kutsal çalgıdır.
Sünniler saf namazı kılarlar. Aleviler halka namazı ( cem ayini ve semah ) kılıp niyaz ederler.
Sünnilerin kıblesi Mekke şehrinde bulunan Kabe’dir. Alevilerin kıblesi insandır. İbadet esnasında insanlar halka biçiminde birbirlerine secde ederler.
Sünnilerde Kabe, Allah’ın evi olarak adlandırlır. Aleviler, Allah’ın evinin insanın kalbi olduğuna inanırlar. Bu yüzden taştan yapılma bir binaya değil insana secde ederler.
Sünniler Ramazan’da bir ay süreyle oruç tutarlar. Aleviler gerçek orucun nefse hakimiyet ve kötülüklerden uzak durmak olduğuna inanıp Ramazan’da oruç tutmazlar. Aleviler, Muharrem ayında Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının şehid edilmesinden dolayı 12 gün süreyle matem orucu tutarlar.
Zengin Sünniler hacca gidip Kabe’yi ziyaret ederler. Aleviler gerçek haccın insanların gönüllerini ziyaret etmek olduğuna inanırlar. Çünkü Alevi inancına göre insanın kalbi Allah’ın evidir. Bununla birlikte Aleviler; Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin türbesini ziyaret etmeyi hac görevlerini yerine getirmek için kafi görürler.
Sünnilerde ibadet esnasında kadın ve erkek bir arada bulunamaz. Alevilerde kadın ve erkek yaşamın her alanında olduğu gibi ibadet esnasında da bir aradadır. Cem ayinlerinde kadın erkek birliktedir. Semahlar birlikte dönülür.Deyişler beraberce okunur.
Sünnilikte ( Sünnilerin büyük çoğunluğu uygulamasa da ) kadınlar için katı örtünme kuralları vardır. Alevilikte Türk örf ve adetleri çerçevesinde bir giyim kuşam vardır.
Sünnilikte birden fazla eşle evlenmeye cevaz vardır. Alevilikte ise tek eşlilik esastır.
Sünnilikte dinsel hukuk kuralları mevcuttur. Alevilik ise laiklik yanlısı ve aydınlanmacıdır.
Sünnilikte malın kırkta biri zekat olarak fakirlere verilir. Alevilikte ise kırkta bir kafi görülmez. Musahiplik, lokma paylaşımı vb. kurumlar aracılığıyla toplumsal yardımlaşma ve dayanışma had safhadadır.
Evet canlar Sunnilerle bizi kıyaslayınca ortaya ne kadar farklı kültürler çıkıyor değilmi?
Müslümanlık ve Aleviliği yanyana koyun ve düşünün demek istediğim buydu. Alevilik Müslümanlığında üstünde bir kültüre sahiptir. Dünyada bu derece insancıl yönü gelişmiş bir inanc göremedim. Müslümanlıkla sınırlamayalım kendimizi.
ben kendimi müslüman olarak hissetmiyorum.. var mı itirazı olan..:sarkazm
Ne itirazı efem..Memnun olurum..Çünkü bende müslüman değilim?:D
Hem kemalist, hemde müslüman olmama konusunda hem fikir..
Yaşa sen..:komik
Evet canlar Sunnilerle bizi kıyaslayınca ortaya ne kadar farklı kültürler çıkıyor değilmi?
Müslümanlık ve Aleviliği yanyana koyun ve düşünün demek istediğim buydu. Alevilik Müslümanlığında üstünde bir kültüre sahiptir. Dünyada bu derece insancıl yönü gelişmiş bir inanc göremedim. Müslümanlıkla sınırlamayalım kendimizi.
güzel düşünce kıyaslamalrı görünce işte bu diyor insan işte benim farkım sünnilerden sonra tabi bunları aşın diye çıkanlarda var nese ama düşünceye katılıyorum
KızılBant 14.06.2006, 12:09 Merhaba!
Ben Müslümanlıkla Aleviliği yanyana koyamıyorum bile. Alevilik müslümanlıktan etkilenmiştir bunu yadsıyamayız ama Alevi kültürü günümüzde yaşanan islamiyetten çok farklı çok daha çağdaş ve özgürlükçü bir inancdır.
Bu yüzden Kendimi müslüman değil Alevi olarak tanımlarım.
AleviKürt 18.06.2006, 01:07 Evet yerinde bir soru olmuş. Görüp kafamıza takılan ama sorgulamaya üşendiğimiz yada çekindiğimiz konular hep bu hale getirdi ülkemizi ve dünyayı.
Ayrıca
Namaz?
Hac?
Zekat?
Sünnilerin 5 sarti bana ne.. Ama namazin ibadet oldugundan süphem yok, alevilikte bile ibadet olarak olur. Namaz kilan dedelerimiz hala var. Buyrukta da seriat kapisinda namaz yazar.
Biz kurani ne zaman zahiri okuduk ki zahiri anlayalim?
kadin erkek birlikte, ama namus nedir, bunu bana aciklayabilirmisin, kadin erkek esitligi yüzde yüz esitlik olsa, namus diye birseyimiz olur mu?
müslümanlikta resim yasak diye birsey yok, gerici (konservatif) kisiler öyle diyor, ama kuranda (zahiri yorumu yaparsak) öyle birsey yok. hadislerden alinmis bu aciklaman.
islamda (Alevilikte) 1 erkege 4 bayan diye birsey görmedim dogrusu :D
Katledildigi icin, Lübndandaki Dürziler, Irakta ve Saudi Arabistandaki Siiler de mi kendilerini islam disi görsün?
Iste bu yüzden katledildik.....
Sünnilerin 5 sarti bana ne.. Ama namazin ibadet oldugundan süphem yok, alevilikte bile ibadet olarak olur. Namaz kilan dedelerimiz hala var. Buyrukta da seriat kapisinda namaz yazar.
Biz kurani ne zaman zahiri okuduk ki zahiri anlayalim?
kadin erkek birlikte, ama namus nedir, bunu bana aciklayabilirmisin, kadin erkek esitligi yüzde yüz esitlik olsa, namus diye birseyimiz olur mu?
müslümanlikta resim yasak diye birsey yok, gerici (konservatif) kisiler öyle diyor, ama kuranda (zahiri yorumu yaparsak) öyle birsey yok. hadislerden alinmis bu aciklaman.
islamda (Alevilikte) 1 erkege 4 bayan diye birsey görmedim dogrusu :D
Katledildigi icin, Lübndandaki Dürziler, Irakta ve Saudi Arabistandaki Siiler de mi kendilerini islam disi görsün?
Iste bu yüzden katledildik.....
ee bu kadar fark varken halen islam diyorsan yazık
müslüman nedir? önce bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.
bir insan ---- beş şartı yerine getiriyorsa .... nedir bu 5 şart
1- Namaz kılmak (sabah akşam cuma perşembe bayram seyran hiç farketmez alnını yere vurmalıdır yeterki abdesti bol olsun.)
2- Oruç tutmak ( 30 gün boyunca davullu zurnalı manili sadece öğle yemekleri yememek şartıyla tutmak zorundasın.)
3- Zekat vermek (yetimin fakirin garibanın hakkını yiyerek kazandığı paraları azda olsa açlara susuzlara ihtiyacı olanlara vereceksin malının 40 ta birini özellikle 40 bölmeyi öğren.)
4- Hacca gitmek (Gİdeceksin kardeşim hacca bi kerede iki kerede arapları zengin etmek lazım boş evin etrafında dönerek.
5- Kelime-i şehadet getireceksin (bu cümleyi kullanarak danıştaya yapılan saldırı gibi adam öldürmek serbesttir.)
değerli arkadaşlarım bunları yerine getirdiğiniz takdirde müslümansınız yoksa değilsiniz kontenjanlarımız sınırlıdır.hemen üye olunuz....
bana gelirse ben bunların bi tanesi bile uygulamıyorum arkadaşlar ben neyim yani müslüman değilmiyim cevap verirseniz sevinirim...ilgilerinizi beklerimmm..yardımcı olun..
ibrahim-ch 18.06.2006, 01:34 Protestanlar, Katolikler ve Ortodokslarla bir cok farkli görüsleri olmasina ragmen kendilerini Hiristiyan olarak görüyorlar.
bizimkide çok farklı hemde çoook çok farklı :)
kültürel boyutu var bu işin Alevi olmak Müslüman olmanın önünde bizde. Yani müslümandansa Alevi kelimesi kullanılıyor.
müslüman nedir? önce bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.
bir insan ---- beş şartı yerine getiriyorsa .... nedir bu 5 şart
1- Namaz kılmak (sabah akşam cuma perşembe bayram seyran hiç farketmez alnını yere vurmalıdır yeterki abdesti bol olsun.)
2- Oruç tutmak ( 30 gün boyunca davullu zurnalı manili sadece öğle yemekleri yememek şartıyla tutmak zorundasın.)
3- Zekat vermek (yetimin fakirin garibanın hakkını yiyerek kazandığı paraları azda olsa açlara susuzlara ihtiyacı olanlara vereceksin malının 40 ta birini özellikle 40 bölmeyi öğren.)
4- Hacca gitmek (Gİdeceksin kardeşim hacca bi kerede iki kerede arapları zengin etmek lazım boş evin etrafında dönerek.
5- Kelime-i şehadet getireceksin (bu cümleyi kullanarak danıştaya yapılan saldırı gibi adam öldürmek serbesttir.)
değerli arkadaşlarım bunları yerine getirdiğiniz takdirde müslümansınız yoksa değilsiniz kontenjanlarımız sınırlıdır.hemen üye olunuz....
bana gelirse ben bunların bi tanesi bile uygulamıyorum arkadaşlar ben neyim yani müslüman değilmiyim cevap verirseniz sevinirim...ilgilerinizi beklerimmm..yardımcı olun..
can olay budur işte ne güzel bak sorunun cevabı içinde.
Özgür-Taylan 18.06.2006, 01:47 Protestanlar, Katolikler ve Ortodokslarla bir cok farkli görüsleri olmasina ragmen kendilerini Hiristiyan olarak görüyorlar.
biz ne katolik'iz, ne protestan ne de ortodoks... bize ALEVi derler.. Ali askiyla yananlara, sevgiyi din iman sayanlara.. Allah Eyvallah
"sevgi bizim dinimizdir
başa dine inanmayız"
"Kıldan bir köprü yapmışsın
Gelsin kullar geçsin diye
Hele biz şöyle duralım
Yiğit isen sen geç tanrı"
AleviKürt 18.06.2006, 19:26 ee bu kadar fark varken halen islam diyorsan yazık
yüzde 90 bizim gibi degil diye biz kendimizi islam disi sayalim, pek saglam bir mantik degil.
AleviGenç 18.06.2006, 21:18 Bismillahirahmanirahim
Selamunaleyküm
Farklılıklarımız varsa gerçek Müslüman onlar değil bizizdir.Bunu bilmenizi isterim...Siz alevilerin neden namaz kılmadığını vy neden oruç tutmadını bildiğinizi umuyorumdur ki biliyorsanız biz herşeyi islamın özüyle yaşıyoruz.
KuranA Göre Namaz:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=127#post127
Alevilik Sorularla Alevilik:
http://www.alevikonseyi.com/alevi/14/24/34/44/304.html
yüzde 90 bizim gibi degil diye biz kendimizi islam disi sayalim, pek saglam bir mantik degil.
Kürt kardeşim %90 da az değil nerdeyse Hz. Ali dışında herşey farklı :)
manifesto 18.06.2006, 23:40 can85 : 1- Namaz kılmak (sabah akşam cuma perşembe bayram seyran hiç farketmez alnını yere vurmalıdır yeterki abdesti bol olsun.)
Üslubun çok çirkin.Ne hikmetse ben hariç herkeze hoşgörü var burada...
Namazı alnı yere vurmak olarak ifade etmen senin sahip olduğun zihniyeti deşifre etmesi bakımından çok önemli.Ama dikkat et ben hiçbir zaman cem törenini müzikal olarak ifade etmedim ama bu üslublar devam ederse herkez kırıcı konuşabilir.
Aynı çirkin üslubun devam ediyor...
Herkez kendisi nasılsa milleti de öyle bilirmiş,demek ki sen kazancını hak yiyerek sağlıyorsun veya ailen.
4- Hacca gitmek (Gİdeceksin kardeşim hacca bi kerede iki kerede arapları zengin etmek lazım boş evin etrafında dönerek
Araplar zaten zengin senin üç beş kuruşuna muhtaç değiller kardeş.
Hac yolcusu oraya niçin gittiğini iyi bilir.
Bu balon patladı ama bakıyorumda sen hala aynı nakarattasın.Danışdaya saldıranların kim olduğunu unuttun galiba.Sözde atatürkçü vatansever ulusalcılar...yanlış adres...
manifesto 18.06.2006, 23:46 canan85 : bana gelirse ben bunların bi tanesi bile uygulamıyorum arkadaşlar ben neyim yani müslüman değilmiyim cevap verirseniz sevinirim...ilgilerinizi beklerimmm..yardımcı olun..
Evet bak bu konuda haklısın sen zaten bu düşüncelere sahipken müslüman olamazsın.Büyükbir ihtimal ile ATEİST bir insansın.Senin gibi insanlarda var biz onlara da saygılıyız ama inancımıza saygılı davrandıkları ana kadar.Eğer tersi durum söz konusu alursa arada saygı kalmaz o zaman başka şeyler devreye girer...
Müslümanları ve inananları rencide edicek bu yazıların bazı kimseler tarafından bu forumda dillendirilmiş olmasıda bana çok anlamlı geliyor.
Bırakın kişilerin inancı ile uğraşmayı HERKEZ KENDİNE BAKSIN...
Oylamaya katılanların %60'ı kendini müslüman hissettiğini söylüyor en azından onlara saygınız olsun..
AleviKürt 18.06.2006, 23:56 Kürt kardeşim %90 da az değil nerdeyse Hz. Ali dışında herşey farklı :)
Kizilkilise, anliyorum, ama bence kendine müslüman diyenlerinin yüzde 95'i bizim gibi Alevi olsa, yine kendini müslüman hisseden azinlik kendini islam disi hissetmemeli. Bence dogru olmaz, zaten din bundan vardir düsünüyorum, herkes kendi yolunun dogru olduguna inanirlar, siiler, sünniler, nusayriler vs. hepsi kendini gercek islam, gercek allah muhammed (ali) yolundan gittiklerine inanirlar. ve azinlik/cogunluga bakip bunlari ayirmak dogru olmaz, din aslinda tartisilmaz, degisik görüsler, inanislar vardir, gerisini bosver.
hz. ali disinda hersey o yönden farkli olabilir, ama bakin gercek müslüman bir kisi, allah muhammed ali yolundan gitmeli degilmi? bizim inancimiza bakarsak, bizden daha iyi bu yolu takip eden varmidir? hayir..
selamlar
Kizilkilise, anliyorum, ama bence kendine müslüman diyenlerinin yüzde 95'i bizim gibi Alevi olsa, yine kendini müslüman hisseden azinlik kendini islam disi hissetmemeli. Bence dogru olmaz, zaten din bundan vardir düsünüyorum, herkes kendi yolunun dogru olduguna inanirlar, siiler, sünniler, nusayriler vs. hepsi kendini gercek islam, gercek allah muhammed (ali) yolundan gittiklerine inanirlar. ve azinlik/cogunluga bakip bunlari ayirmak dogru olmaz, din aslinda tartisilmaz, degisik görüsler, inanislar vardir, gerisini bosver.
hz. ali disinda hersey o yönden farkli olabilir, ama bakin gercek müslüman bir kisi, allah muhammed ali yolundan gitmeli degilmi? bizim inancimiza bakarsak, bizden daha iyi bu yolu takip eden varmidir? hayir..
selamlar
Evet dostum gerçekleri bulup ortak müşterekte buluşmak için bu topici açtım inancımızda birlik olalım ki güçlü olalım.
karyelist 19.06.2006, 00:17 hiç kimse tam anlamıyla müslüman değildir yada şöyle söyleyebilir ki herkez nefsi kadar müslümandır
manifesto 19.06.2006, 00:20 Müslümanlıkda resim haramdır bizde değil,o halde biz müslüman değiliz:)
Bu da bir mantık tabii.:)
Mesele kendini islamın ve akabinde dinlerin dışına atabilmek,gerisi bahane..
ulalıgenç 20.06.2006, 14:13 Bende kendimi müslüman gibi hissetmiyorum..Tabi müslümanlık arabistan yarımadasıyla sınırlı ise..
Ben kendimi tamamen İslam içi ve özü hissediyorum.Ankette İslam olmadığı için müslümanı işaretleyeceğim ama, bence İslam içi Aleviyim seçeneği de olmalıydı.Böylece yine, kendi sitemde sunnilerle birlikte anılmazdım.Rahatça da işaretlerdim.
canlar size bir sorum olacak kendi ögrenimim,bana anlatilan ve suana kadar bildigim sey alevilerin Islam oldugu ve müslüman olmadigidir...sizce lütfen arastirmadan cevap vermeyin ALEVILER MÜSLÜMANMIDIR?saygilar...
Sevgili Can, önemli olan terimleşen tabirlerin neyi temsil ettiğidir.Mesela İslam'ın ilk dönemlerinde Hakk olarak bütün baskılara rağmen Ehlibeyt inancı hakim idi.Zaten bu yüzden o dönemlerde sürekli iç katliamlar yapmıştır emeviler.Bu dönemde gerçek inançlı olanlar ilginçtir "sünni" olarak anılmaktadır.Ancak bu sünniler bugün emevi süreği olarak sürüp gelen bu sisteme tabi olan şu hanefi-şafii v.s. değil.O zaman ehlibeyt inananlardır bunlar.O dönemde bu Ehlibeyt inancı dışında kalan ve ebu hanife dedikleri kişilere tabi olanlar yoldan çıkmış batıllar olarak görülmüşlerdir.Daha sonraları ise, emevilerin ehlibeyte karşı bu yanlış görülenleri desteklemeleri ile bu günkü emevi süreği olan o batıllar gerçek İslam olarak güçlenerek geldi ve şimdi Ehlibeyt inancında olanlar kabul edilmiyor.
Hatta cenknameler var. Bilirsiniz.Açın onlara bakın, Hz. Ali taraftarları o kitaplarda "sünni" olarak geçer.Bütün heryeri değiştirdiler ama elimizdeki o kitapları değiştiremedikleri için aslına uygun duruyor onlar.
Şimdi deseler ki, sen sünnisin", diyeni iyice bir azarlarım.Çünkü bugünkü sünnilik Ehlibeyt'e tabilik değil, karşısındaki zulümkarlara tabilik anlamına gelmiştir artık.
Aleviler bugün terimleşen anlamda (yani İslam'ı 5 şarta bağlayan-kendilerinden başkasını Hakk kabul etmeyen-namaz kılan-emevi süreği devamı olan) müslüman değildir.Hakk Dini'n özü olan Alevilerdir ve onun adı da bugün İslam olarak bizim tarafımızdan terimleştirilmeye ve bizi anlatacak hale ve anlama eşitlenmeye çalışıyor.Biz de böyle kullanarak, buna destek vermeliyiz.
hak kelle sayısı ile
oy çokluğuyla belirlenmez
şahadet getiren allahdan başkasına kulluk getirmeyen
kula kul,patrona kul,düzene kul,paraya kul,zevke sefaya,nefsine kul olmayan
yalnızca allaha kul olan her kişi müslümandır
islam teslim olmaktır şah damarda durana!!
semahda yaptığımızda bu değilmi
neden dönerken dedeye doğru geldiğimizde eğiliyoruz
cenab-ı allah meleklere secde edin dedi ademe
şeytan hariç tüm melekut secde etti
bizde bunu ikrar ediyoruz(dede ademi temsil eder dönenler melekleri)
rabbimiz sen secde et dedin ademe biz şeytan gibi değiliz
sana isyanımız yok itaatımız var diyoruz
la ilahe illa allah hak la ilahe illallah....
gözdecst 08.07.2006, 14:03 tüm arkadaşlar fikirlerini bilidirmiş ben fikirimi bildirmicem yeni bi forumda açmıcam ama aklıma gelen bi soruyu paylaşmak istiyorum alevi bir anne babadan olmıyan biride sonradan alevi olabiliyor alevilik bir felsefe bir yaşam biçimi sonuçta peki müslüman olmayan biri alevi olamaz mı?:)
sonradan alevi olamaz bektaşi olabilir :)
KızılBant 08.07.2006, 20:45 sonradan alevi olamaz bektaşi olabilir :)
Kızılbaşda, bektaşi de alevidir.
kızılbaşlıkda anne baba esasdır ancak bektaşilikte ikrar verip yola girmek alevi olmak için kafidir.
AleviGenç 08.07.2006, 21:10 Herkes Alevi Olabilir.Ne yani biz üstünmüyüz.Biz çoğalmalıyız.(GEL NE OLURSAN GENE GEL.)
Keşke herkes Aleviliği kabul etse.Şimdi bir sunni Alevi olmak istese olamiçak mı hahaha Keşke isteselerde .Bal gibi olur.Lütfen (Faşist)ler gibi düşünmeyin herkes Allahın kulu.
sonradan alevi olamaz bektaşi olabilir :)
Kızılbaşda, bektaşi de alevidir.
kızılbaşlıkda anne baba esasdır ancak bektaşilikte ikrar verip yola girmek alevi olmak için kafidir.
alevi bir anne babadan olmıyan biride sonradan alevi olabiliyor alevilik bir felsefe bir yaşam biçimi sonuçta peki müslüman olmayan biri alevi olamaz mı?:)"Al birini, vur ötekine" der ata sözü, bu durum için.Sonradan Alevi olmakla felsefe ve yaşam biçiminin ne alakası var.Bir sünni de, bir hristiyan-yahudi-budist-kızılderili de Alevi olabilir.Alevi annne-babadan doğma şartı da nereden çıktı?Siz Aleviliği yeniden mi keşfediyorsunuz?Siz bir araştırın bakalım kaç nesil önce Alevi olmuşsunuz?Biraz akıllı ve mantıklı düşünün.Alevilik bir ırk değil ki, anne-baba şartı aransın.Alevilik inanç ve Aleviliğe giriş erkanı var.Katılmak isteyen, Tarikat Kapısı gereği bu uygulamalar ile Aleviliğe dahil olur.
Ondan bundan duyduklarınızı boş verin.Düşünsenize bizler nasıl ve ne zaman Alevi olduk?Ana-baba şartı olsa idi, bizim Alevi olmamız nasıl gerçekleşirdi?
Arkadaşlar konuyu dağıtmayalım lütfen. Şu anda kimse kalıp aleviliği benimsemiyor kaldı ki elde bulunan aleviler de bir bir asimile oluyor ya da özünü unutuyor. ALevilik yayılmacı bir görüş arzetmez zaten bunun için koşullar da yok inancımızı yeni yeni özgürce savunabiliyoruz. Eskiden kelle koltukta gezerdik şimdi gine baskı olmasına karşın daha özgürüz.
Aleviliğin tarikatı olan Bektaşilik çok önemli dikkat edilirse sonradan alevi olmak isteyenler bektaşi dergahında ikrar verip Alevi olabilrler. Ancak Kızılbaşlık farklı bir kavramdır. Ortak nokta ise her ikisininde Alevi olmasıdır.
Bu ankete şu ana kadar 253 kişi oy vermiş
bunlardan 153'ü ben müslüman hissederim kendimi demiş
kalan 100 kişi ise hayır alakamız yok biz Alevi olarak özgün bir inancız demiş tartışılması gereken konu budur bence dostlar
Arkadaşlar konuyu dağıtmayalım lütfen. Şu anda kimse kalıp aleviliği benimsemiyor kaldı ki elde bulunan aleviler de bir bir asimile oluyor ya da özünü unutuyor. ALevilik yayılmacı bir görüş arzetmez...
Aleviliğin tarikatı olan Bektaşilik çok önemli dikkat edilirse sonradan alevi olmak isteyenler bektaşi dergahında ikrar verip Alevi olabilrler. Ancak Kızılbaşlık farklı bir kavramdır. Ortak nokta ise her ikisininde Alevi olmasıdır.
Şu anda kalıp Aleviliği benimseyenler yeterince var.Niye Alevilikten rahatsızsınız ki.Bir değişiklik arzuluyorsanız açıkça söyleyin.Öyle kalıp Alevilik falan diye laf söylemeyin.Diyin ki, biz inanç olarak aleviliği benimseyemiyoruz.Biz Aleviliğe uyamayız, Alevilik bize uysun diyin bari.Alevilik de kimsenin keyfine göre değiştirilecek uydurma bir inanç değildir.Ya inanın, ya da inanmıyorsanız kendinize göre değiştirmeye çalışmayın.Deyin ki, ben kabul etmiyorum.O takdirde de Aleviyim demeyin.Bu Alevilik herkese göre değiştirilecek olsa, jne hale gelir o zaman?Böyle bir inanç duydunmu ki, "ahmete göre şöyle, mehmete göre böyle, sunaya göre öyle" diye değişen bir inanç duydun mu?Deyin ki bari, biz böyle inanca karşıyız.Bizi sıkan inanç boyutu olmasın, istediğimiz gibi ortada gezip tozup dünyayı yaşayalım istiyoruz deyin.
Aleviliğin aslı ortada ve sen bu aslı, kalıp olarak tanımlayıp kabul etmediğini belirtiyorsun.Şimdi herkes düşünsün; Aleviliği değişime yönlendirip nereye yaklaştıracağız ki; ve bu durumda ALEVİLİĞİ KİM ASİMİLE ETMİŞ OLACAK?Aslı gibi kabul etmeyipte, değişime gitmek asimile etmek için olmuyor mu?Ali'den uzaklaştırıp Veli'ye yaklaştırınca kim için asimile etmiş olunacak acaba?
ben bir aleviyim ve kendimi müslüman olarak tanımlıyorum.Hz. Ali`de bir müslüman değil midir ki ve biz de onun yolunu takip eden yoldaşları değilmiyiz ki?nasıl olurda kendimizi müslüman olarak tanımlamayız.bana göre müslümanlık namaz kılmak,oruç tutmak,hacca gitmekten daha çok Allah sevgisini yüreğinde hissetmek ve ona inanmaktır.
AleviGenç 09.07.2006, 22:42 ben bir aleviyim ve kendimi müslüman olarak tanımlıyorum.Hz. Ali`de bir müslüman değil midir ki ve biz de onun yolunu takip eden yoldaşları değilmiyiz ki?nasıl olurda kendimizi müslüman olarak tanımlamayız.bana göre müslümanlık namaz kılmak,oruç tutmak,hacca gitmekten daha çok Allah sevgisini yüreğinde hissetmek ve ona inanmaktır.
Selamunaleyküm
Yaşa be dost
Helal olsun sana bizler Gerçek Müslümanlarız.İslamiyetin Özü Aleviliktir.
Lüfen Sitemi Ziyaret Ediniz:
http://******************************/
Selamunaleyküm
Yaşa be dost
Helal olsun sana bizler Gerçek Müslümanlarız.İslamiyetin Özü Aleviliktir.
Lüfen Sitemi Ziyaret Ediniz:
http://******************************/
SAĞOL KARDEŞİM.BEN BU SİTEYE YENİ ÜYE OLMAMA RAĞMEN BİR KAÇ KONUYA BAKINCA ŞUNU FARKETTİM.ASLINDA ORTAYA ATILAN ÇOĞU KONUDA ALEVİ - SÜNNİ ÇATIŞMASI YAŞANIYOR.TARAFLAR BİRBİRİNE SÜREKLİ ÜSTÜNLÜK KURMA ÇABASINDA.SÜREKLİ BİR SAVAŞ İÇİNDELER.FİKİRLER HAVADA UÇUŞUYOR.KONULAR DALLANIP BUDAKLANIP ASIL KONUDAN SAPIYOR.VE ÇOĞU İNSANAIN YAZILAN FİKİRLERE SAYGISI YOK.''KEŞKE BÖYLE BİR TARTIŞMA ORTAMI OLMASAYDI!'' DEDİĞİM İÇİN ÜZGÜNÜM.:(
AleviGenç 09.07.2006, 23:03 SAĞOL KARDEŞİM.BEN BU SİTEYE YENİ ÜYE OLMAMA RAĞMEN BİR KAÇ KONUYA BAKINCA ŞUNU FARKETTİM.ASLINDA ORTAYA ATILAN ÇOĞU KONUDA ALEVİ - SÜNNİ ÇATIŞMASI YAŞANIYOR.TARAFLAR BİRBİRİNE SÜREKLİ ÜSTÜNLÜK KURMA ÇABASINDA.SÜREKLİ BİR SAVAŞ İÇİNDELER.FİKİRLER HAVADA UÇUŞUYOR.KONULAR DALLANIP BUDAKLANIP ASIL KONUDAN SAPIYOR.VE ÇOĞU İNSANAIN YAZILAN FİKİRLERE SAYGISI YOK.''KEŞKE BÖYLE BİR TARTIŞMA ORTAMI OLMASAYDI!'' DEDİĞİM İÇİN ÜZGÜNÜM.:(
Tabi herkes herkesin fikrine saygı duymalı.Ama bazen zıt fikirlerin tartışmasıda doğruların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Ben birşeyi fark ettim ben nasıl Alevilik için iyi duygu besliyorsam başkalarıda kendi inançları için öyle düşünüyorlar.Bu nedenle herkese saaygı duymalıyız.Ama genelde kimse bizim inançımıza saygı duymuyor ne yazık ki.
:yaw2 :uzgunsok:
EĞer Bİz Kendİmİze Neyİn Yapilmasini İstemİyorsak Bİz De Bİr BaŞkasina İstemedİĞİmİz Hareketİ Yapmamaliyiz.Öyle İse Bİz Onlarin İnanacina Ve Fİkrlerİne Saygi Duyalim Kİ Onlarda Bİzİm İnancimiza Saygi Duymayi ÖĞrensİnler.umarim.......
Şu anda kalıp Aleviliği benimseyenler yeterince var.Niye Alevilikten rahatsızsınız ki.Bir değişiklik arzuluyorsanız açıkça söyleyin.Öyle kalıp Alevilik falan diye laf söylemeyin.Diyin ki, biz inanç olarak aleviliği benimseyemiyoruz.Biz Aleviliğe uyamayız, Alevilik bize uysun diyin bari.Alevilik de kimsenin keyfine göre değiştirilecek uydurma bir inanç değildir.Ya inanın, ya da inanmıyorsanız kendinize göre değiştirmeye çalışmayın.Deyin ki, ben kabul etmiyorum.O takdirde de Aleviyim demeyin.Bu Alevilik herkese göre değiştirilecek olsa, jne hale gelir o zaman?Böyle bir inanç duydunmu ki, "ahmete göre şöyle, mehmete göre böyle, sunaya göre öyle" diye değişen bir inanç duydun mu?Deyin ki bari, biz böyle inanca karşıyız.Bizi sıkan inanç boyutu olmasın, istediğimiz gibi ortada gezip tozup dünyayı yaşayalım istiyoruz deyin.
Aleviliğin aslı ortada ve sen bu aslı, kalıp olarak tanımlayıp kabul etmediğini belirtiyorsun.Şimdi herkes düşünsün; Aleviliği değişime yönlendirip nereye yaklaştıracağız ki; ve bu durumda ALEVİLİĞİ KİM ASİMİLE ETMİŞ OLACAK?Aslı gibi kabul etmeyipte, değişime gitmek asimile etmek için olmuyor mu?Ali'den uzaklaştırıp Veli'ye yaklaştırınca kim için asimile etmiş olunacak acaba?
Öncelikle tüm konuyla ilgili yorumlarımı okumanızı istiyorum.
Ben aleviliğimle gurur duyan bir insanım. Ancak asimile olmuşlara saygı duymuyorum neden mi?
Bir insan kendisini alevi olarak tanımlayıpda camiye gidiyorsa yada Ramazanda oruç tutup Muharremde tutmuyorsa bu insan asimile olmuştur buna saygım kalmaz çünkü Aleviliğin özünü uutmuş ancak bu insanlara gerçeği yani özünü öğretmek için çaba göstermeliyiz.
Eğer müslümanım diyorsa ve islamın 5 şartını yerine getiriyorsa saygım olur ancak Aleviyim deyip alevilikte olan ritüelleri yerine getirmiyorsa muallakta kalıyorsa o insanın durumu ortadadır yapılması gereken gerçek asimile olanları işaret etmek...
yahu arkadaşlar sonradan alevi olmak mümkün değildir,böyle bir şey yok bektaşi olabiliyorlar evet,ama onlarda kendilerini alevi değil bektaşi olarak tanımlıyorlar,kim varmış sonradan alevi olan tek bir örnek gösterin,nasıl olunuyormus alevi,bektaşilikte dedebaba seçimle gelir,alevilikte dede seçimlemi gelir soydanmı,yapmayın allah aşkına,burda üstünlükten şundan bundan değil gerçeklerden bahsediyoruz,sonradan alevi olmak mümkün değildir,yok böyle bi şi
Lütfen Aleviliğin Müsümanlık olmadığını söyleyenler!Ben de Alevi olya çalışan bir kişiyim.Sizlere soruyorum?Müslümanlık camiye gitmekmi abdest alıp namaz kılmak mı?Ben Cem evimde ibadetimi yaparım, gönül abdestimi alırım, insanların gönlü beytullahtır gönül yaparım hacı olurum, komşum aç iken tok yatmam paylaşırım.Daha saymak yanlış olur.İşte size İslamın şartları.
Gururla söylüyorum ki
BEN BİR MÜSLÜMAN'IM VE ALEVİ'YİM...
aşk-ı muhabbetle...
Bir Zeynep 10.07.2006, 18:59 BEN BİR MÜSLÜMAN'IM VE ALEVİ'YİM...
BENDE!!
NOT: saygi duyalim birbirlerimizin düsüncelerine lüften!!
Lütfen Aleviliğin Müsümanlık olmadığını söyleyenler!Ben de Alevi olya çalışan bir kişiyim.Sizlere soruyorum?Müslümanlık camiye gitmekmi abdest alıp namaz kılmak mı?Ben Cem evimde ibadetimi yaparım, gönül abdestimi alırım, insanların gönlü beytullahtır gönül yaparım hacı olurum, komşum aç iken tok yatmam paylaşırım.Daha saymak yanlış olur.İşte size İslamın şartları.
Gururla söylüyorum ki
BEN BİR MÜSLÜMAN'IM VE ALEVİ'YİM...
aşk-ı muhabbetle...
Hepmiz öyleyiz ancak araya sınır koymak lazım diye düşünüyorum. yani müslüman kelimesi bizi tanımlamıyor. tabi konuyu tartışmak için açtık
size tavsiyem ben bunları yapıyorum deyin ve müslümanım deyin bir sunniye bakın neler diycek size
Bir Zeynep 10.07.2006, 19:13 sunnilerin dedigi beni ilgilendirmez, bana müslüman degilsin varsin desinler, onlar baci kardasi yakiyo, tabiki bunu da derler, diyolarda.. bana kendi dogrum yetiyo. ben kimim biliyom ya ona bak sen. Burdayim, diriyim. Müslümanim, Aleviyim.
meymane_usari 10.07.2006, 19:17 ben Alevi yim hiç olmazsa müslüman ım diyerek canları yakmıyoruz
KızılKilise kardeşime;
Müslüman kelimesi insan yakanı mı tanımlıyor?
Ben bir çok sünni alimin içersine girdim(buraya dikkat alim diyorum, yani ilim almış okumuş olanları) Alevilik için İSLAMIN MÜSLÜMANLIĞIN GÜLEN TEMİZ YÜZÜ olarak tanımlıyorlar.Yok hala ben Müslüman deyilim diyosan aslını inkar etmiş olursun...Ki kimin müslüman olup olmadığınıda ne ritüeller ne de şartlar belirler.O Allah ile kul arasındaki gönül yolu yani Min Hac yoludur...Tekrar söylüyorum BEN BİR MÜSLÜMA'NIM VE BİR ALEVİ'YİM...
aşk-ı muhabbetle...
KızılBant 10.07.2006, 19:25 Müslümanlıkla alakamız yok. Bİz camiden çıkıp insan yakmıyoruz, Ya da ırakdaki gibi kafa kesmiyoruz.
Kendisine müslümanım diyen aleviler bir baksınlar allah hükmü olan şeriat yaşamını ne kadar benimsiyorlar. Eğer benimsiyorlarsa müslümanlığı savunsunlar sonuna kadar....
ŞERİAT dediğiniz bizim dört kapı kırk makamımızda var olan bir mertebedir.Bizdeki şeriat anlayışı ile yobaz insanların şeriat anlayışı birmidir?
Ben sonuna kadar Aleviliğin Müslümanlık olduğunu savunuyorum.Aksini idda eden kardeşlerimlede her türlü muhabbetde bulunurum ancak yazdığınız yazılara da kaynak isterim...Ben size kaynaklarla Aleviliğin Müslümanlık olduğunu belirticem.Bu arada Kuran-ı Kerim'de sizin ibadet yeriniz cami demiyorki siz bunu nerden çıkardını.Kuran-ı Kerim de yeryüzü benim mabedimdir diyor ve namaz kelimesi Kuran'ın hiç bir yerinde geçmez.Sadece Salat kelimesi geçer.Salat da yalvarma yakarma anlamında dır.bir cemiye bir de cem evine bakın nerede göz yaşı var?
O halde kim Müslüman...
aşk-ı muhabbetle...
velakad kardeşim bu düşünceleri yazan arkadaşlar,inanç olarak islamın sunni değerlerine karşı çıkmakla kalmıyorlar,aleviliğin inançla ilgili hususlarınada yabancılar,deyişlerde duvaz-i imamlarda anlatılanlara inanıyorlarmı bir sor bakalım,imam cafer buyrugunun daha girişinde bunları okuyunki öğrenin gerçek mümin müslüman olun demiyormu,soruyorum o arkadaşlara 4 kapı 40 makama inanıyorlarmı,muhammedin peygamberliğine ehl-i beytin velayetine inanıyorlarmı,yoksa hiç bir şeye inanmıyorlarda sadece biz aleviyizmi diyolar,mahzuni şerifin dediği "gibi saz çalıp rakı içmekle" alevi olunmuyor sevgiler...
levile kardeşim sükut olmadan kişileri doğru yola yönlendiremeyiz.Elbette Buyruktada (İmama Caferi Sadık Buyruğu) Makalatta da, Kuran-ı Kerim de de geçer.Şu an bekliyorum Müslüman olmadığını idda eden arkadaşlarımın kati dayanakları ney, yani kaynakları ney.Ben Müslüman olduğumuzu hadda bunun bahsinin açılmasının dahi yanlış olduğunu düşünüyorum...
AŞK-I SÜKUT...
AleviGenç 11.07.2006, 21:38 müslümanlıgı sunniliğin şiiliğide humeyninin tekelinde görmekten vazgeçmeyin.alevilik islamin özüdür.
:thumbup1: Alevilik İslamiyetin Özüdür.
ebubekirsiz - osmansız - ömersiz İslam Olur ama Hz.Ali'siz olmaz!!
AleviGenç 11.07.2006, 21:52 Müslümanlıkla alakamız yok. Bİz camiden çıkıp insan yakmıyoruz, Ya da ırakdaki gibi kafa kesmiyoruz.
Kendisine müslümanım diyen aleviler bir baksınlar allah hükmü olan şeriat yaşamını ne kadar benimsiyorlar. Eğer benimsiyorlarsa müslümanlığı savunsunlar sonuna kadar....
Alevilik İslamiyetin özüdür.sunnilerin yaptıklarını Müslümanlık sanıyorsan sen çok bilgisizsindir derim.Çünkü onlar sapkındır yalnış yoldalardır.(NALET)Muavye-Yezid'in istediği gibi yaşıyorlar.
Biz özüyle.Bak dostum sana diçeğim şu Aleviliği öğren bir Alevi gibi yaşa senden iyi müslüman yoktur.Gerisi fasa fiso.
Kavram Olarak Alevi kelimesi ne anlama geliyor?
Alevi kelimesi Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali yanlısı anlamına geliyor. İslamiyet içerisinde Hz. Ali´yi sevenlere Alevi denilmektedir.
Alevi kavramının oluşum tarihi Hz. Ali`nin yaşadığı dönemde baslar. Hz. Ali daha yasarken bile Ali taraftarı Alevi diye bilinen kişiler vardı. Yani Alevi kavramını dolayısıyla Aleviliği başka yönlere çekme gayreti içerisinde olanlar Alevi kavramını ya Hz. Ali`den çok önceki bir döneme ya da Hz. Ali`den çok sonraki bir döneme ait olduğunu söylüyorlar. Bu her iki iddia da yanlıştır. Doğrusu; Alevi kavramı daha Hz. Ali hayattayken oluşmuştu. Fakat o zamanlar çok dar bir cevre için kullanılıyordu. Ancak tarihsel süreçte Hz. Ali taraftarları çoğaldı ve böylece Alevi kavramı genelleşti.
www.alevikonseyi.com
Al bunlar Alevi kaynaklarından kanıtlar.
Alevilik İslamiyet içindeki bir mezhep midir?
Cevaba geçmeden mezhep kelimesi ne anlama geliyor ona bakalım. Mezhep kelimesi Arapça olup “tutulan yol” anlamına gelmektedir. Bu anlamıyla Alevilik İslami bir mezheptir. Ancak hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader mezhebimizi/Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı astığının simgesidir.
Alevilik İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır.
Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Yine Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır.
Alevilik İslami bir inançtır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet salt Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır” sonucu olmalıdır. www.alevikonseyi.com
Aleviler Allah´a inanırlar mı?
Aslında sorulmaması gereken bir soru bir soru ancak art niyetli kimselerin bulandırdığı kafalar netleşmek zorunda.
Her şeyden önce Alevilik bir inançtır. Bundan hareketle belki de Allah´a en çok inanan, Allah´ın birliğini kabul eden topluluklardan biridir Aleviler. Cem törenine katılanlar bu durumu açıkça görebilirler. Yine binlerce Alevi deyişinde, şiirinde bu açıkça görülür.
Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar. Ancak kimse Alevilerin Allah´a inançlarını Sünni ve ya başka inançtan insanınkiyle kıyaslamaya ve böylece yanlış sonuçlara ulaşmaya kalkışmasın.
www.alevikonseyi.com
Umarım buda son olur.Alevik İslamiyetin özüdür.
Alevilik+İslamiyet=Gerçek Müslümanlık
Bu formülü kimse vermez ha:laugh: :001_tt1:
Ben aleviliğimle gurur duyan bir insanım. Ancak asimile olmuşlara saygı duymuyorum neden mi?
Bir insan kendisini alevi olarak tanımlayıpda camiye gidiyorsa yada Ramazanda oruç tutup Muharremde tutmuyorsa bu insan asimile olmuştur buna saygım kalmaz çünkü Aleviliğin özünü uutmuş ancak bu insanlara gerçeği yani özünü öğretmek için çaba göstermeliyiz.
Eğer müslümanım diyorsa ve islamın 5 şartını yerine getiriyorsa saygım olur ancak Aleviyim deyip alevilikte olan ritüelleri yerine getirmiyorsa muallakta kalıyorsa o insanın durumu ortadadır yapılması gereken gerçek asimile olanları işaret etmek...
Sayın Kızılkilise,
Asimile olmuşlar için bizler de üzülüyoruz ve Alevilik için biz de çalışıyoruz.Şu var ki, Aleviliğin inanç gereklerini de yerine getiriyoruz:Orucu, cemi, kurbanı, ziyaretleri v.s.
Bunları yaparak örnek oluyoruz insanlara ve yapılabileceğini de gösteriyoruz.Hem de yıllardır.
Yalnız, bu asırlık inançlarımızın son yıllarda dünya görüşü ile bağdaşmadığını ileri sürenlerce değiştirilmeye çalışılması zorumuza gidiyor.basma kalıp denilince de değişiklik arzusu olduğuy anlaşılıyor.Benim inancım herkese göre değiştirilirse, olur mu bu?O zaman aslı olmayan, ne olduğu tesbit edilemeyen bir durum ortaya çıkar ki, bu da en kolay asimile edilme yoludur.Aslından değiştirerek kopar ve yalnızlaştır.Sonra da sindir bu yalnız kalanı.işte bunun için Aleviliği kişi-örgüt-fikirlere göre değiştirme zarar verir.Bunun için yazmıştım.
Müslümanların hepsi 5 şartı yerine getirmiyor.Ayrıca müslümanlartın ne yaptığı bizi i,lgilendirmiyor.ama müğslüman diye İslamiyete tabi olmayı kastediyorsan, bu tanımlaman yanlış olur.Çünkü aleviler kendilerinin inancının gerçek İ;slam olduğunu biliyorlar ve emeviler halifeliği alarak kendilerine göre değiştirdi diye 1400 yıldır, İslam dini dışında tanımlamadılar kendilerini.Aksine bütün katliamlara rağmen, İslam özü olarak yerlerini tarif ettiler ve inançlarını da sahiplenerek sürdürdüler.
Şimdi bazı görüşlere göre Aleviliği İslam dışı olarak tanımlamalar ortaya çıktı.Ve bunu savunanlar aslında siyasi olarak ağırlık koymayan çalışan eski aşırı sol diye tabir edilen örgütlerden gelenlerdir.O eski kalelerini kaybettiler yanlışları ile; şimdi de yeni bir muhkem mevki olarak Aleviliğe yapıştılar ve eski dini inanç karşıtlıklarını şimdi Aleviliğe bürünüp, Alevilerin inancıymış gibi göstererek yapmaya çalışıyorlar.
aynı sol hareketi tüketerek yok ettikleri ve insanlarda bıraktıkları güvensizlik ile verdikleri zararı, şimdi de Aleviliğe vermeye çalışıyorlar.:confused1
yusufçukgecegez 17.07.2006, 19:34 Alevilik İslamiyetin özüdür.sunnilerin yaptıklarını Müslümanlık sanıyorsan sen çok bilgisizsindir derim.Çünkü onlar sapkındır yalnış yoldalardır.(NALET)Muavye-Yezid'in istediği gibi yaşıyorlar.
Biz özüyle.Bak dostum sana diçeğim şu Aleviliği öğren bir Alevi gibi yaşa senden iyi müslüman yoktur.Gerisi fasa fiso.
www.alevikonseyi.com
Al bunlar Alevi kaynaklarından kanıtlar.
www.alevikonseyi.com
www.alevikonseyi.com
Umarım buda son olur.Alevik İslamiyetin özüdür.
Alevilik+İslamiyet=Gerçek Müslümanlık
Bu formülü kimse vermez ha:laugh: :001_tt1:
formül hatalı gibi bence. islam dini =alevilik/sünnilik.
AleviGenç 17.07.2006, 19:58 formül hatalı gibi bence. islam dini =alevilik/sünnilik.
Hadi kardeşim senin iyi niyetinimi kıraçağım :)
Nede olsa Formüllerde üstüme yoktur ayştayn gibi adamım :cool: :rolleyes: :lol:
Formül:İslam+Alevilik+sunnilik+Alevilik=Gene Alevilik.
Alevilik
+ İslam Çıkar.
sunnilik
Burada bulduğumuz formülü hadistleride göz önünde bulundurarak alde var MÜSLÜMANLIK
sunnilk sıfır değersiz sayı ne toplanır ne çıkar ortaya gene Alevilik kalıo.
Oda diğer formülle birleşince = İslamiyetin Özü. Çıkar.
Şimdi bazı görüşlere göre Aleviliği İslam dışı olarak tanımlamalar ortaya çıktı.Ve bunu savunanlar aslında siyasi olarak ağırlık koymayan çalışan eski aşırı sol diye tabir edilen örgütlerden gelenlerdir.O eski kalelerini kaybettiler yanlışları ile; şimdi de yeni bir muhkem mevki olarak Aleviliğe yapıştılar ve eski dini inanç karşıtlıklarını şimdi Aleviliğe bürünüp, Alevilerin inancıymış gibi göstererek yapmaya çalışıyorlar.
aynı sol hareketi tüketerek yok ettikleri ve insanlarda bıraktıkları güvensizlik ile verdikleri zararı, şimdi de Aleviliğe vermeye çalışıyorlar.:confused1
Bende Aleviyim vede solu savunuyorum ama sizin dediğiniz gibi solun öyle dertleri yok.
aleviler kesinlikle islam değildir öyle diyen kendini kandırır niye
islamın şartı 5 yani namaz kılmak,hacca gitmek,ramazan orocu tutmak ,zekat vermek ,kelimeyi şaadet getirmek .peki aleviler bunların hangisini yapıyor .
islam olmamak bizi küçültmez biz bunlara güleriz bu sadece baskın islam ın bize dayatması bizimde kendimizi saklamamız korkmamız bizim bilgelerimize bakarsak bunu görürüz sadece biri olsa doğru olabilir ama yüzlerce ozan bilge hep aynı şeyi söylüyor yani bizim yolumuz başka bunun içinde islamda olabilir ama bizi sınırlayamaz biz soluda ,sagıda ,islamı,yahu |