Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?
cok güzel yazmissin Balta hemsom:thumbup1:
aslinda su "müslüman" münafik kafirlerin yaptiklarini siralarsan roman olurda saf dillere anlatmaya calismaktan gina geldi artik:p
ben su Alevilerin agzina doladigi "bizim icin önce insan", "biz ayrim yapmayiz", "72 millete bir bakariz" gibi ezbereledigi sözleri, katillerin, eskiyalarin, dar düsünceli yobazlarin, fasistlerin köseye sıkıstigi zaman en alakasiz yerlerde söyledikleri "türküm türk, müslümanim müslüman" gibi zügürt tesellilerine benzetiyorum.... zügürt tesellisinin Alevi versionu
Emevi İslam Anlayışına Hediyem olsun..:devil2:
Kafa kesmem, Gösteriş yapmam
Ramazanda İbadete bürünmem
Camiyede hiç girmem
Ben Müslüman ( Emevi) olamam ki
Çember Sakal bende yok
Boş laflara karnım tok
Türban Çarşaf özümde yok
Ben Müslüman ( emevi )olamam ki
Cahiliyeye dönemem
Kadın düşman diyip horlayamam
Miras benim deyip mağdur edemem
Ben Müslüman ( emevi ) olamam ki
Cübbe ile gezemem
5 Vakitle avunmam
Şeriati savunmam
Ben Müslüman olamam ki
:cursing: :cursing: :cursing: :cursing:
MeRaLiNa 24.10.2006, 17:14 kesinlikle katilmiyorum, bazilari bu yüzdenmi bazilarina sirin görünmek icin cabaliyor, abuk sabuk yollara bas vuruyor, milliyetcilik gibi akimlara siginiyor, yada bazilarina yem oluyor… bu kadar ezildim bende biraz güclü olanin yaninda oliyim, yada ona en azindan sirin görüniyim diye…… herkese önce insanca her alevi bakar ama hala karsimizdakilerin insanliktan bir haber olduklarini anlamiyorsak bu baski psikolojisinden dogan zügürt tesellisinden baska birsey degil, örnegin türban icin bir Alevi ne diye protesto etsin, o Türbanlilar sivas olaylari icin iyi oldu diyorlar..... biz herkese böyle davraniyoruzda bize neden hic kimse böyle davranmiyor.... kaldiki Alevilik degil, Aleviler dedim….. her Alevinin yaptigi Aleviligi baglamaz, Alevilik ilkeleri gelenekleriyle oldugu gibi durur bellildir, ama eger bu saflik devam ederse Alevilikte bitecek herkes rahata kavusacak…. Aslimizi inkar etmediklerini bugün asimile olanlarada söyle, eskiden Alevi olup bunu bile bile simdi en koyu sünnilerede söyle, bakalim onlarda seninle ayni fikirdemi....
ZülfüKakul 24.10.2006, 17:16 Emevi İslam Anlayışına Hediyem olsun..:devil2:
Kafa kesmem, Gösteriş yapmam
Ramazanda İbadete bürünmem
Camiyede hiç girmem
Ben Müslüman( Emevi) olamam ki
Çember Sakal bende yok
Boş laflara karnım tok
Türban Çarşaf özümde yok
Cahiliyeye dönemem
Kadın düşman diyip horlayamam
Miras benim deyip mağdur edemem
Cübbe ile gezemem
5 Vakitle avunmam
Şeriati savunmam
Ben Müslüman olamam ki
:cursing: :cursing: :cursing: :cursing:
Vayy bende bi karşılık vereyim Mahzuni Şerif'ten neyse yazmayayım uzun uzun bilirsin ne olduğunu.. BANA BİR SUNNİ DEMİŞLER BEN ALEVİ OLAMAM Kİ..
KızılBant 25.10.2006, 21:12 cok güzel yazmissin Balta hemsom:thumbup1:
aslinda su "müslüman" münafik kafirlerin yaptiklarini siralarsan roman olurda saf dillere anlatmaya calismaktan gina geldi artik:p
ben su Alevilerin agzina doladigi "bizim icin önce insan", "biz ayrim yapmayiz", "72 millete bir bakariz" gibi ezbereledigi sözleri, katillerin, eskiyalarin, dar düsünceli yobazlarin, fasistlerin köseye sıkıstigi zaman en alakasiz yerlerde söyledikleri "türküm türk, müslümanim müslüman" gibi zügürt tesellilerine benzetiyorum.... zügürt tesellisinin Alevi versionu
Ne demek züğürt tesellisi yaa?
Biz gerçekden ayrım yapmıyoruz. Kendine başka hedefler seç!
Biz islam değiliz illaki bizi islamiyetin içinde göstermeye çalışma. Bİz ALEVİYİZ!
Vayy bende bi karşılık vereyim Mahzuni Şerif'ten neyse yazmayayım uzun uzun bilirsin ne olduğunu.. BANA BİR SUNNİ DEMİŞLER BEN ALEVİ OLAMAM Kİ..
Bir İslamcının ağzından:p
Camilerden çıkmayız
İbadetten kalkmayız
Allahı uzaklarda ararız
Biz Alevi olamayız ki
Kadınları örteriz
Mirasdan mahrum ederiz
Asla el tokalaşmayız
Biz Alevi olamayız ki
Başımızda sarıklar
Temsilimiz Çember sakallar
Cihad için Aşıklar
Biz Alevi olamayız ki
( soreş ):p :p :p
bektas83 25.10.2006, 22:01 Elhamdülillah müslümanın tabiki hemde islamın özünü yaşayan kızılbaşlardanım.
MeRaLiNa 25.10.2006, 22:13 Ne demek züğürt tesellisi yaa?
Biz gerçekden ayrım yapmıyoruz. Kendine başka hedefler seç!
Biz islam değiliz illaki bizi islamiyetin içinde göstermeye çalışma. Bİz ALEVİYİZ!
Yazi yazmak icin yazdigin her halinden belli, saten damlamasaydin akibetinde sasardim, katildigimi belirttigim yaziyi bir zahmet oku, o zaman ne denildigini, arkasindan yazdigim mesajin ne anlama geldigini bu kez anlarsin belki, ayrica medet Allah ya Muhammed ya Ali diyen bir toplum Islamdan uzak degildir, sende Alevileri baska göstermeye calisma, istedigim hedefi secerim orasida seni ilgilendirmez….
Arkadaslar farkindaysaniz bu Alevilik nedir Islam içi, disi özü polemikleri bu son senelerdir yeni çikti. Önceden nerdeydiler Aleviler ve Alevilik üzerine demagoji yapanlar?
Aleviligi bilmeyen/tanimayan Alevilik hakkinda yorum yapmasin.
ALEVI olupta aleviligi Islam disi diyen Alevilere soruyorum: Kasaba/Bakkala kizidiginizda aç mi kalacaksiniz hiç bir zaman birsey yemeyekmisiniz?
Sünnilerin inandiklari (dikisli-yamali) Islam biz Alevileri baglamaz, Sünnilikle kiyaslarsaniz zaten Alevilerin Müslüman olmalarini birakin Insan bile degildir.
AleviGenç 26.10.2006, 12:54 Elhamdülillah müslümanın tabiki hemde islamın özünü yaşayan kızılbaşlardanım.
Selam cano
Allah razı olsun helal sana İslamız Müslümanız hemde özü'yüz bozulmamış haliyiz ter temiz Ehl-i Beyt yolu...
Alévî-lik İslamın Özü'dür...
Arkadaslar farkindaysaniz bu Alevilik nedir Islam içi, disi özü polemikleri bu son senelerdir yeni çikti. Önceden nerdeydiler Aleviler ve Alevilik üzerine demagoji yapanlar?
Aleviligi bilmeyen/tanimayan Alevilik hakkinda yorum yapmasin.
ALEVI olupta aleviligi Islam disi diyen Alevilere soruyorum: Kasaba/Bakkala kizidiginizda aç mi kalacaksiniz hiç bir zaman birsey yemeyekmisiniz?
Sünnilerin inandiklari (dikisli-yamali) Islam biz Alevileri baglamaz, Sünnilikle kiyaslarsaniz zaten Alevilerin Müslüman olmalarini birakin Insan bile degildir.
ya birakin artik bu laflari ya. siz Kurani-Kerime uydukca, hicbir ayetini sorgulamadikca, inkar etmedikce, Allahin varligina ve birligine, Peygamber Efendimize inandikca etlbette Müslümansiniz, Zaten Müslüman anlami Allaha kendini teslim etmek demektir, Ona inanmak demektir, Onun varligindan ve birliginden süphe etmemek demektir. Balki bazi Sünnilerin ön yargilari olabilir, ama bu hic bir zaman tüm Sünnileri baglamaz...
S&S
MeRaLiNa 26.10.2006, 22:59 ya birakin artik bu laflari ya. siz Kurani-Kerime uydukca, hicbir ayetini sorgulamadikca, inkar etmedikce, Allahin varligina ve birligine, Peygamber Efendimize inandikca etlbette Müslümansiniz, Zaten Müslüman anlami Allaha kendini teslim etmek demektir, Ona inanmak demektir, Onun varligindan ve birliginden süphe etmemek demektir. Balki bazi Sünnilerin ön yargilari olabilir, ama bu hic bir zaman tüm Sünnileri baglamaz...
S&S
Rasit bey, bize ne oldugumuzu anlatmak veya ögretmek size kalmamis, siz kendi inancinizi ve yaptiklarinizi sorgulayin.... Alevilerin kendilerini elestirecek ve tartisacak yürekleri var..... bizim ne oldugumuzu söylemek size kalmamis... egitim bakani olan kisilikte tepiniyor Aleviler müslümandir, AIHM'sinin kararlari bizim icimize nifak sokmak icin taraflidir diye, ama ne gariptirki cocuklarimizin hakkini bizim hakkimizi bize cok görüyor münafik... biz biliyoruz bu "sizde müslümansiniz, hepimiz kardesiz" palavralari bize ne iblislikler icin söyleniyor... elinizi vicdaniniza koyup bir düsünün o zaman Peygamberimizin bugünki müslümanim, ona iman edip onun izinden gidiyorum diyenlerden utandigina emin olabilirsiniz... herkesin isine göre yorumladigi ayetleri elbette sordulariz bu hic kimseyi ilgilendirmez
ya birakin artik bu laflari ya. siz Kurani-Kerime uydukca, hicbir ayetini sorgulamadikca, inkar etmedikce, Allahin varligina ve birligine, Peygamber Efendimize inandikca etlbette Müslümansiniz, Zaten Müslüman anlami Allaha kendini teslim etmek demektir, Ona inanmak demektir, Onun varligindan ve birliginden süphe etmemek demektir. Balki bazi Sünnilerin ön yargilari olabilir, ama bu hic bir zaman tüm Sünnileri baglamaz...
S&S
Neden sizde sorgulamak yok ?
Neden sizde '' Şüphesiz İnanma '' diye bir Tarih Oyunu var ?
Allahın varlığına inanan, HZ Muhammede inanan Hristiyanlarda var ama onlar Müslüman değiller '' Hristiyanlar ''
sizinle birşey paylaşmak istiyorum.....
Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Binnaz Toprak ve Doç. Dr. Ali Çarkoğlu'nun Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) desteğiyle yürüttükleri bu araştırma, Türkiye'de din ve siyasal davranış arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırma bilimse olarak Türkiye nüfusunu temsil niteliğine sahip 3054 kişilik bir örneklem çerçevesinde, 16 ilde, Şubat 1999 tarihinde yerleşim birimlerinde yüzyüze gerçekleştirilmiştir ve Frekans Araştırma, Saha ve Bilgiişlem Hizmetleri tarafından yürütülen bir anket çalışmasına dayanmaktadır.
Siyasal İslam'ın yükselişi son yıllarda Türk siyasal yaşamının gündemini en çok meşgul eden konulardan biridir. "İslamcı-Laik" ikilemi çerçevesinde şekillenen bu gerginlik temelinde iki farklı medeniyet projesiyle ilgilidir. Laikliği temel alan cumhuriyetin çağdaşlaşma projesi İslamiyet'i kişisel inanç ve ibadet düzeyinde algılamakta, buna karşılık Siyasal İslam'ın medeniyet projesi İslamiyet'in kamu yaşamında çok daha görünürde bir rol oynamasını amaçlamaktadır. Bu amaç sık sık ifade edildiği gibi, "yüzde 99'u Müslüman olan bir halkın bunu doğal olarak isteyeceği varsayımına dayandırılmaktadır. Bu varsayımın doğru olup olmadığı önemlidir çünkü bir yandan İslami hareketin meşruiyet iddiasını güçlendirmek için kullanılmakta, öbür yandan da laikliği benimsemiş kesimin şeriat devleti korkularını beslemektedir.
Araştırmamız, bu varsayımın doğru olmadığını göstermiştir. Kişilerin ne ölçüde dindar olduklarını, kişisel yaşamlarında dinin gereklerini yerine getirip getirmediklerini irdelediğimiz sorulara verilen cevaplar Türk halkının genelinde dinine bağlı ve inançlı müslümanlardan oluştuğu tezini doğrulamaktadır. Ancak dini inanç ve ibadet halkın büyük bir çoğunluğu tarafından kişisel yaşamla sınırlı görülmekte, dinin kamu yaşamını etkilemesi ve kamu yaşamında daha görünür bir yer edinmesi tasvip edilmemektedir. Örneğin Türk halkının % 67,2'si dinin devlet ve siyaset düzenini yönlendirmesini zararlı bulmakta, buna karşın bu görüşe katılmadığını belirtenler % 16,4 ile sınırlı kalmaktadır. Türk parti sistemi içinde din temelinde politika yapan partilerin olması gerektiğini savunanlar % 24,6 iken bu görüşe karşı çıkanlar % 60,6'dır.
Belki daha da önemlisi, laik cumhuriyet projesi büyük çoğunluk tarafından desteklenmektedir. Cumhuriyet devrimlerinin bu ülkeyi ileri götürdüğünü düşünenlerin oranı % 77,3' dır. Bu görüşe katılmayanlar % 8,3 ile sayıca oldukça sınırlı bir karşıt grub oluşturmaktadırlar. Cumhuriyet devrimlerinin temel taşlarından olan Medeni Kanun ilkeleri büyük çoğunluk tarafından desteklenmektedir. Örneğin, Medeni Kanu'nun değiştirilip İslam hukukuna göre erkeğin dört kadına kadar evlenmesini uygun bulunların oranı sadece % 10,7 'dir. İslam Hukukuna göre boşanmayı kabul edenler % 14, kız çocukların mirastan daha az pay almalarını kabul edenler % 13,9'luk kitleler oluşturmaktadır. Zina yapan erkek veya kadınlara Kur'an'a göre ceza verilmesini savunanların oranı % 1,4 gibi çok düşük bir orandır.
Bu saptamalarla bağlantılı olarak arştırmanın bir ikinci önemli bulgusu şudur: Yukarıda belirtildiği gibi, Türk halkının çoğunluğunu dinin kamu ve siyaset yaşamı üzerinde etkili olmaması gerektiğini düşünmektedir. Kısaca ifade edilirse, Türk halkı dinin kamu alanında etkin olmasına karşı çıkarken, devletin de kendi inanç ve ibadetine karışmamasını istemektedir. Örneğin, halkın % 42,6'sı bügün Türkiye'de dindar insanlara baskı yapıldığını düşünmekte, bu baskıya örnek vermeleri istedindiğinde baskı yapıldığını düşünenlerin % 64,8'i türban sorununu gündeme getirmektedir. Devlet memuru kadınların ve üniversite öğrencisi kızların isterlerse başlarını örtmelerine izin verilmesi gerektiğini düşünenler % 66,6'dir. Buna karşın Diyanet İşleri Başkanlığı desteklenmekte, % 81,7 gibi bir çoğunluk kaldırılmaması gerektiğini düşünmekte, % 69,2 ise Diyanet'in Alevi vatandaşlara dini hizmet götürmesi gerektiğini düşünürken, başörtüsü, kurban derisi bağışı, Cuma namazı saatleri konularında devletin daha esnek davranmasını ve insanlara baskı yapmamasını istemektedir.
Araştırmanın üçüncü önemli bulgusu Türkiye'de Şeriat'a dayalı bir din devleti kurulmasını isteyenlerin oranının % 21,2 gibi oldukça yüksek bir rakam çıkmasıdır. Ancak bu cevap ankette sorulan başka sorularla karşılaştırıldığında Şeriat'a dayalı din devletinden ne anlaşıldığı muğlaktır. Örneğin, yukarıda değinildiği gibi, Medeni Kanun'daki hükümlerin değiştirilip İslam hukukuna uygun hükümlerin bwenimsenmesini isteyenler sadece % 12,2'nin çok altındadır. Zina gibi çok hassas bir konuda bile Kur'an'a göre ceza verilmelidir diyenlerin oranı sadece % 4'dür. Dolayısıyla, Şeriat'a dayalı din devletinin ne olduğunu bilerek isteyenlerin oranının % 21,2'den daha düşük olduğu söylenebilir.
Araştırmanın dördüncü önemli bulgusu Türkiye'de çok tartışılan "Anadolu Müslümanlığı" tezine ilişkindir. Bu tazi savunanlar, Siyasal İslam'ın temsilcilerince öne sürülen ve İslimayit'in nasıl yaşanması gerektiğine dair kuralcı ve oldukça katı yorumlara karşın Türkiye'de daha hoşgörülü ve daha esnek yorumlanan bir İslam inancının mevcudiyetini iddia etmişlerdir. Araştırmamızda halkın dini konularda hoşgörüsünü ölçen bir dizi soruya alınan yanıtlar gerçekten de Türk halkının Müslümanlık anlayışının fevkalade hoşgörülü olduğunu ortaya koymaktadır. Örneğin, başka dinlere inanlar arasında iyi insanlar olabileceğini düşünenlerin oranı % 89,2'dir. Basşka dinden olanların da eğer günah işlemedilerse cennete gidebileceğini söyleyenler % 41,8'dir. Bu görüşe karşı çıkanlar ise sadece % 28,9'dur. Daha şaşırtıcısı Allah'a inanmayanlar arasında da iyi insanlar olabileceğini düşünenlerin oranı % 53,1'dir. Bu görüşe katılmayanlar % 34,6'dır. Bir kişi Allah'a ve Hz. Muhammed'e inanıyorsa namaz kılmasa, oruç tutmasa, içki içse bile Müslüman'dır diyenlerin oranı sırasıyla % 85,6, % 82 ve % 66,6'dır. Her Müslüman kadının muhakkak başını örtmesi gerektiğini düşünenler % 59 iken, bir kadının başını örtmemesi halkın büyük bir çoğunluğu için Müslüman sayılmasına bir engel oluşturmamakta. Bir kadın Allah'a ve Peygamber'e inanıyorsa başını örtmese bile Müslüman sayılacağını söyliyenlerin oranı % 85'dir. Tersini düşünenler sadece %8,3'dür. Kadınların cenaze namazı kılmaları daha çok yeni olan bir uygulamayı bile % 25 uygun görmektedir. En önemlisi, % 91,5 gibi ezici bir çoğunluk inanç farklılıklarımızın hoşgörü ve barış ortamında korunmasını toplumsal huzur için gerekli bulmaktadır.
Son nokta ile bağlantılı olarak bu araştırma, Siyasal İslam'ın güçlenmesi sonucunda Türk halkının "İslamcı-Laik" diye ikiye bölündüğü ve bu bölünmenin ayrı kutuplarda odaklaşmış ve birbirine tahammül edemeyen kamplar yarattığı iddiasının geçersizliğinide ortaya koymuştur. "Aşırı İslamcı- Aşırı Laikçi" gibi siyah-beyaz kategoriler halkın küçük bir kesimi için geçerlidir. Örneğin, kendini hiç dindar görmeyenler ile çok dindar görenlerin oranı sırasıyla % 2,7 ve % 6'dır. Buna karşın % 55 gibi önemli çoğunluk kendini "dindar sayılırım" kategorisine dahil etmiştir. Kamplaşmanın boyutlarını ölçmek için sorulmuş olan sorulara verilen cevaplar bu tür bir kamplaşmanın çoğunluk için bir anlamlı olmadığını ortaya koymuştur. Örneğin, kent ve kasabalarda oturanlara sorulan "oturduğunuz mahallede tesettürlü kadın ve genç kızlar çoğunlukta olsa bu durum sizi rahatsız eder mi?" sorusuna % 83,5 "hayır" cevabı vermiştir. Aynı şekilde "bir lokantada tesettürlü kadın ve genç kızlar çoğunlukta olsa bu lokantada yemek yer misiniz?" sorusuna % 86 "evet" yanıtını vermiştir. "Tesettürlü, yani örtünen kadın veya genç kız aynı zamanda makyajlı, yani yüzü boyalı olsa, bu durum sizi rahatsız eder mi?" sorusuna % 56,2 "hayır rahatsız etmez" cevabını vermiştir. Benzer şekilde, "oturduğunuz mahallede kısa etek giyen kadın ve genç kızlar çoğunlukta olsa, bu durum sizi rahatsız eder mi?" sorusuna "hayır rahatsız etmez" diyenlerin oranı % 66,3'dür.
Araştırmanın bir diğer sorusu, iddia edildiği gibi, "% 99'u Müslüman olan bir halkın" kendi kimliğini öncelikle Müslüman olarak tanımlayıp tanımlamadığıydı. Bu soruya verilen cevaplarda kendini öncelikle Müslüman olarak tanımlayanların oranı % 35,7 ve Müslüman-Türk olarak tanımlayanların oranı % 4,3 iken, kimliğini öncelikle Türk veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak tanımlayanların oranı toplam %53,9'dur. Araştırmamızda aynı soru içinde kişilerin kendilerini öncelikle Kürt veya Alevi olarak tanımlayıp tanımlamadıklarını da belirtme imkanı verilmiş, ancak bu seçeneği işaretleyenler sırasıyla % 1,4 ve % 1,2 gibi düşük oranlarda kalmışlardır. Buradan çıkabilecek sonuç, Kürt ve Alevi vatandaşların kendilerini öncelikle ya yukarıdaki kategorilerden birinde gördükleri ya da bu kimlikleri dile getirmekten çekindikleridir.
TÜRKİYE'DE
DİN
TOPLUM
VE
SİYASET
Tarihçe ve KurucularMisyon ve HedeflerYönetim KuruluÇalışanlarFaaliyet Raporları ve Çalışma Programlarıİş İmkanlarıVakıf SenediDevam Eden ProjelerTamamlanmış ProjelerKonferanslarBeyin FırtınasıTesev GörüşleriZiyaretlerDemokratikleşmeKamu YönetimiDış Politika (AB)Ocak 2003Bülten-2002 ArşivBülten Arşiv 2001-2000 Basın ArşiviAB Üyeliğine Bakış-2002Yolsuzluk Basın Dosyası-2002Basın Arşivi 1999-2003Kafkaslar Basın DosyasıYolsuzluk Basın Dosyası-2001
MeRaLiNa 27.10.2006, 00:40 Araştırmamızda aynı soru içinde kişilerin kendilerini öncelikle Kürt veya Alevi olarak tanımlayıp tanımlamadıklarını da belirtme imkanı verilmiş, ancak bu seçeneği işaretleyenler sırasıyla % 1,4 ve % 1,2 gibi düşük oranlarda kalmışlardır. Buradan çıkabilecek sonuç, Kürt ve Alevi vatandaşların kendilerini öncelikle ya yukarıdaki kategorilerden birinde gördükleri ya da bu kimlikleri dile getirmekten çekindikleridir.
ben tamamen cekinmeye ve Tarihimizin yok edilmeye calisilmasindan icimizdeki Alevilik nedir kargasasina ve bir nevi "bende bu ülkenin vatandasiyim" diyip sirin görünebilme cabasina bagliyorum...
ben tamamen cekinmeye ve Tarihimizin yok edilmeye calisilmasindan icimizdeki Alevilik nedir kargasasina ve bir nevi "bende bu ülkenin vatandasiyim" diyip sirin görünebilme cabasina bagliyorum...
Haklısın Egemen Türk-İslam sentezi var ve bu senteze uymayan Kürt Alevi Ermeni veya diğer halklardan inanclardan insanlar var psikolojik bir durum.
Lazları referans alalım Fatih Sultan Mehmet Pontus'u işgal etmese o halklar halen hristiyandı ancak işgalle birlikde Türk İslam asimilasyonu da gelişti ve o bölge de şu an MHP'ye oy çıkıyor. Tayadlıları linç etmeye kalkıyorlar Kraldan çok Kralcılık yapıyorlar. Devrimci veya özünü unutmayan lazlar olduğu gibi asimile olmuş devşirme kültürüyle yetişmiş günümüzün yeniçerileri olanlarda var. Bu açıdan Alevilere Kürtlere Ermenilere ve diğer halklara büyük görevler düşüyor.
Müslümanlık olayıda böyle aynı şekilde sistematik asimilasyonu görmemiz gerekiyor.
meryem demir 27.10.2006, 01:24 HZ. Muhammed'in (sav) peygamberliğni kabul eden ilk müslüman İmam Ali ise ve bizim kavgamız Ehl-i Beyt hanesi ise ve bizler onların kavgasını veriyorsak, evet bende müslümanım
Değiştiğine inandığım Kuran-ı kerim benim yol göstericim olamaz.
İmam Aliye kıyılan ay benim ayım olamaz.
Hac, putperesliktir. İslam dini yayılmaya başlandığı dönemlerde her evde bulunan putlar yok edilmiş, bir şekilde o dönem yaşayan kişilerin inançları kendi istekleri dışında zorla, belkide kılıçla yok edilmiş ve sonra insanlar hacdenilen başka bir puta inandırılımıştır.
Özümüzde sevgi vardır. Allaha gidş yolumuz korkuyla kaplı değildir.
Eğer müsülman olmak, namaz kılmak , oruç tutmak zekat vermek, hacca gitmek ise ben müslüman değiim. Eğer Alevilik bu durumda müslümanlığın dışına çıkıyorsa, benim yolum alevilik yoludur
iyi forumlar
Canlar, Canolar.. Ehli Emevici olmak o kadar kolay değil..:hmmm
Öncelikle biz Kadınlarımızı horgöremeyiz, dakika başı '' Din kardeşim, Allah, Allahu Ekber, La İlahe İllallah '' diyemem.:gosterge
Herşey özümdedir:)
Özüm Ehlibeyttir...
Yolumda Alinin yoludur, Hüseyinin Cesaretidir...
Bugün ki İslam ile Ehlibeytin yolu aynı olmadığı için Ehli Emevi değilim..
Sadece Aleviyim, Işık İnsanıyım...
Ben ibadette kadın erkek ayrımı bilmem.. Can bilirim..
Bu sahne bana çok uzak ve zıt
http://mohammad.akkasee.com/archives/mohammad/namaz-i-inchenin.jpg
Bana bu gerek
http://www.lightmillennium.org/today/image/ydogan_semah2.jpg
MeRaLiNa 27.10.2006, 03:29 Haklısın Egemen Türk-İslam sentezi var ve bu senteze uymayan Kürt Alevi Ermeni veya diğer halklardan inanclardan insanlar var psikolojik bir durum.
Lazları referans alalım Fatih Sultan Mehmet Pontus'u işgal etmese o halklar halen hristiyandı ancak işgalle birlikde Türk İslam asimilasyonu da gelişti ve o bölge de şu an MHP'ye oy çıkıyor. Tayadlıları linç etmeye kalkıyorlar Kraldan çok Kralcılık yapıyorlar. Devrimci veya özünü unutmayan lazlar olduğu gibi asimile olmuş devşirme kültürüyle yetişmiş günümüzün yeniçerileri olanlarda var. Bu açıdan Alevilere Kürtlere Ermenilere ve diğer halklara büyük görevler düşüyor.
Müslümanlık olayıda böyle aynı şekilde sistematik asimilasyonu görmemiz gerekiyor.
her devletin istemedigi kimlige uydurduklari yalan ise evlere senlik, lazca, zazaca, kürtce osmanlicanin bir koluymus :))) hepsi bir takim türkmen boylariymis vs vs vs.... isin garip olani ise bunu canla basla savunan Lazlarin olmasi, Trabzon halkinin cogu yunan kökenli ama asillarini inkar ediyor bazilari, Papaz cinayetindede halki yunanca konusan bir köy gündeme gelmisti, ordaki kisiler ilgiden rahatsiz korkar cekingen davraniyordu... Kurtulus savasinin öncesinde Karadenizde Türkten cok Yunan oldugu biliyor, göc edenler özellikle Selanik bölgesine yerlesmisler, halk oyunlari, müzikleri tipa tip ayni, hatta halk sarkilarinda konustuklari sivenin bilindik yunancadan farkli oldugu hemen anlasiliyor, karadeniz sivesini andiriyor, aslen Karadenizli bir rumu internette annesi babasi'na noelde hediye etmek icin karadeniz sarkilari ararken tanimistim, benden yardim istemisti, Atatürkün politasi yüzünden sürüldük diye yazmisti
Kurtulus savasi Ermeni ve Ruma karsi verilmis bir ic savasti adeta
Ermeni katliamini tartismaktan kacmalarida ülke kimliginin altinda yatan, Türkiyeyi acikladigimizda kullandigimiz tabirlerin (kurtulus savasi, emperyalistlere karsi savas vs) alt üst olma tehlikesini yaratacak olmasidir, inanc ve ulusal kimliklerinin parcalanma süphe duyma tehlikesi yasatacak
(Ermeni, Kurtulus savasi vs konularinda hassas olan arkadaslar amacim polemik yaratmak degil)
her devletin istemedigi kimlige uydurduklari yalan ise evlere senlik, lazca, zazaca, kürtce osmanlicanin bir koluymus :))) hepsi bir takim türkmen boylariymis vs vs vs.... isin garip olani ise bunu canla basla savunan Lazlarin olmasi, Trabzon halkinin cogu yunan kökenli ama asillarini inkar ediyor bazilari, Papaz cinayetindede halki yunanca konusan bir köy gündeme gelmisti, ordaki kisiler ilgiden rahatsiz korkar cekingen davraniyordu... Kurtulus savasinin öncesinde Karadenizde Türkten cok Yunan oldugu biliyor, göc edenler özellikle Selanik bölgesine yerlesmisler, halk oyunlari, müzikleri tipa tip ayni, hatta halk sarkilarinda konustuklari sivenin bilindik yunancadan farkli oldugu hemen anlasiliyor, karadeniz sivesini andiriyor, aslen Karadenizli bir rumu internette annesi babasi'na noelde hediye etmek icin karadeniz sarkilari ararken tanimistim, benden yardim istemisti, Atatürkün politasi yüzünden sürüldük diye yazmisti
Kurtulus savasi Ermeni ve Ruma karsi verilmis bir ic savasti adeta
Ermeni katliamini tartismaktan kacmalarida ülke kimliginin altinda yatan, Türkiyeyi acikladigimizda kullandigimiz tabirlerin (kurtulus savasi, emperyalistlere karsi savas vs) alt üst olma tehlikesini yaratacak olmasidir, inanc ve ulusal kimliklerinin parcalanma süphe duyma tehlikesi yasatacak
(Ermeni, Kurtulus savasi vs konularinda hassas olan arkadaslar amacim polemik yaratmak degil)
Evet söylediğin gbi Asimilasyon her yerde var ve insanları öyle etkiliyorki eski kimliğine düşman olabiliyorlar. Lazlar veya Müslümanlığı ve dolayısıyla Türk kimliğini benimseyen diğer halklar buna örnekdir. Gürcü'ler Hemşinliler, Mergeller Karadenizde özellikle Cumhuriyet sonrasi islamlaşma yolunda daha hızlı ilerledi ve dolayısıyla eski hemşin(Ermeni), Gürcü veya Laz kimliklerini sadece bölgesel bir ayrımmış gibi anmaya başladılar hatta çoğu gençler hiç anmamaya başladı. Bunda en büyük pay din'dir.
Alevilik açısından da Müslümanlığın ve dolayısıyla müslümanlığın şartlarının bize uymadığını görüyorum. Müslüman kimliğini kabulde iki etken var birincisi korku veya gizlenme ikinciside asimilasyon, tıpkı diğer halklara ve inanclara yapıldığı gibi.
Israrla her lafına BİSMİLLAHİRRAHMANİRRaHİM'le başlayanlar elhamdülillah Müslümanız diyen Aleviler veya bu yolda ilerleyenler işin rahatına kaçmak isteyenler kısacası...
Evet söylediğin gbi Asimilasyon her yerde var ve insanları öyle etkiliyorki eski kimliğine düşman olabiliyorlar. Lazlar veya Müslümanlığı ve dolayısıyla Türk kimliğini benimseyen diğer halklar buna örnekdir. Gürcü'ler Hemşinliler, Mergeller Karadenizde özellikle Cumhuriyet sonrasi islamlaşma yolunda daha hızlı ilerledi ve dolayısıyla eski hemşin(Ermeni), Gürcü veya Laz kimliklerini sadece bölgesel bir ayrımmış gibi anmaya başladılar hatta çoğu gençler hiç anmamaya başladı. Bunda en büyük pay din'dir.
Alevilik açısından da Müslümanlığın ve dolayısıyla müslümanlığın şartlarının bize uymadığını görüyorum. Müslüman kimliğini kabulde iki etken var birincisi korku veya gizlenme ikinciside asimilasyon, tıpkı diğer halklara ve inanclara yapıldığı gibi.
Israrla her lafına BİSMİLLAHİRRAHMANİRRaHİM'le başlayanlar elhamdülillah Müslümanız diyen Aleviler veya bu yolda ilerleyenler işin rahatına kaçmak isteyenler kısacası...
Merhaba abi.. Sonradan İslamlaştırılanlar gizli İslamcı oluyorlar bence..
Tanıdığım Laz / Gürcü aileler hep böylelerdi... Tayyip mesela...
Lazlar Gürcüler 1600lü yıllardan sonra İslam'a geçtiler.
Arkadaşlar arasında da azda olsa Laz var ve onları aşırı derecede Milliyetçilik yapıyor ve Ülkücüler gibi tokalaşıyorlar.. Kafa tokuşturuyorlar..
Gürcü olan bir arkadaşım, çok eskiden Gürcistandan gelmişler..
Çocuk ısrarla benim Ana dilim Türkçe diyor ve anlattığına göre ailesi Alevilere çok karşıymış...
AleviKürt 05.11.2006, 00:18 Aleviler gerçek müslümanlarsa neden 300 sene müslümanlığı kabul etmemek için direnmişler.Neden islamiyetle taban tabana zıtlar.Neden islami kesimler tarafından yıllarca zulme uğramışlardır.Genel konuşmayın ben buyum deyin yeter.
Saygılar,
Aleviler müslümanligi kabul etmek istemedigi icin degil, ASIMILASYONDAN, SERIATTAN (Sünnilikten) kacmislar. Onun icin direnis göstermislerdir. Dedelerimiz yüzyillardir, "asil müslüman biziz" demistir. "Namaz bizimdir, sünniler elimizden aldilar", "sünniler emevilerin bozulmus islamini yürütüyor" gibi degisik aciklamalar yapmis dedelerimiz. Malesef, Avrupada ve büyük sehirlerde yetisen bugünkü "dedelerimiz" eski dedelerimiz gibi etkisiz kalmamis, geleneklerimize göre egitim görmemis. Artik kendilerine göre bir "egitimden" geciyorlar. Herkes istedigine göre kitap aliyor artik, ocaklarina göre degil.
Bence de Alevilik islamin özüdür. Buna hem delillerim var hemde, benim cok önem verdigim bir gercek: Aleviler kendini hep gercek müslüman / öz-islam olarak görmüstür yakin zamanlara kadar.
Mesut Gündüz 05.11.2006, 15:46 Aleviler müslümanligi kabul etmek istemedigi icin degil, ASIMILASYONDAN, SERIATTAN (Sünnilikten) kacmislar. Onun icin direnis göstermislerdir. Dedelerimiz yüzyillardir, "asil müslüman biziz" demistir. "Namaz bizimdir, sünniler elimizden aldilar", "sünniler emevilerin bozulmus islamini yürütüyor" gibi degisik aciklamalar yapmis dedelerimiz. Malesef, Avrupada ve büyük sehirlerde yetisen bugünkü "dedelerimiz" eski dedelerimiz gibi etkisiz kalmamis, geleneklerimize göre egitim görmemis. Artik kendilerine göre bir "egitimden" geciyorlar. Herkes istedigine göre kitap aliyor artik, ocaklarina göre degil.
Bence de Alevilik islamin özüdür. Buna hem delillerim var hemde, benim cok önem verdigim bir gercek: Aleviler kendini hep gercek müslüman / öz-islam olarak görmüstür yakin zamanlara kadar.
Aleviliği islamiyetle kısıtlayan bir zihniyetin mahsulu bu cümleler bence.Biraz daha geriye gidelim.Araplar gelmiş türklere islamiyeti kabule zorluyorlar, katliamlar yapıyorlar.670-740.ve başarıyorlarda türk beylikleri birer birer islamlaşıyor.Bunu nasıl yapıyorlar katliamlarla türk kadınlarını kendilerine cariye alarak.İslamı kabul etmeyenlere zulum yaparak.İslamlaşanları ekonomik olarak destekleyerek.
Alevilik; şamanlık, zerdüstlik, ateistlik, manicilik vb. olmadığı gibi Müslümanlık da değildir.Hz.Ali ve 12 İmamlar alevilerin hayatına 15-16 yüzyıllarda girer.Osmanlıya karşı inancımızı meşrulaştırmak istemişlerdir.
Muhammed’in tebliğ ettiği ve Ali’nin de aynen uyguladığı İslam’da namaz, ramazan orucu, hacc gibi ibadetler vardır. Ama alevilikte bu ibadetler yoktur. Alevilik’te var olan cem, 12 hizmet, semah, müzik, dede, Muharrem orucu, müsahip vb. kavramlardan hiçbiri Kuran’da bir kez bile geçmez. Alevilik'teki Muharrem orucu, halka namazı, cem, semah, 12 hizmet, okunan duazlar vb. gibi adet ve ritüellerin, sonradan alınmış bazı İslami motifler içerme dışında İslamiyet'le hiçbir ilgisi yoktur. Aslında bunlar da Alevilğin şeriatıdır.
Alevilik insanın insan üzerindeki egemenliğine karşı çıkışın bir ürünü olarak cinsiyet ve yaş ayrımına da karşıdır. Bu ayrım insanın parçalanmasıdır. Alevilik aynı zamanda ırk-milliyet-din ayrımına karşı çıkışın da kendisidir. Diğer yandan yöneten yönetilen diye ayrılan bir iş bölümüne karşı çıkışın da kendisidir.
Saygılar,
MG
ben kendimi tüm dinlerin içinde hissediyorum.kendimi müslümanlıktan ne soyutlar ne de sınırlarım.allaha inanırım insanı severim.aleviyim ve gurur duyuyorum.
Aleviler Islamin bir bransi diyorlar, aslinda Alevilik Islamin "gercegi" dir, ama bizim yasadigimiz anda muslumanim dersen hemen sunni gelir akilara, bu yuzden hayir.
Adam kardes, müslüman ve Islam es degil. Muslumanlik Islami uykulama sekilerin biridir. Bir insan Islam olupta Müslüman olmayabilir. 5 vakit namaz, Ramazan vs Müslümanligin icindedir.
Serkan_Devrim 07.12.2006, 21:19 Adam kardes, müslüman ve Islam es degil. Muslumanlik Islami uykulama sekilerin biridir. Bir insan Islam olupta Müslüman olmayabilir. 5 vakit namaz, Ramazan vs Müslümanligin icindedir.
lütfen kelimelerin anlamını öğrenin.
arapçada mu mü yapan eden olan anlamına gelen bir ön ektir.
örneğin;
mu+iman= mümin(iman eden)
mu+şirk=müşrik şirk koşan
mü+inkar=münkir(inkar eden)
mü+nifak=münafık(nifak sokan)
aynı şekilde;
mü+islam=müslim(islam olan)
mü+islamiyet=müslüman(islam olan)
kısacası müslüman demek islamiyet dinine giren demektir. müslüman=islam olan
Ben İslam ın bir parçasıyım.
aleveylem 10.01.2007, 11:04 Bence geceleri başınızı yastığa koydunuzda rahatça yatabiliyorsanız iç dünyanızla ilgili bir çatışmanız yoksa olay bitmiştir...
Namaz kılmak, oruç tutmak ve hacca gitmekle olmuyor bu işler...
bunu tartismak bir hakarettir alevilige bence
nasil oluyor alevilik islamin disinda
ali kimdir hayatini okuyun
arkadaslar tabiki islamdam uzaklastik nedeni ise halkimiz osmanlida cok eziyet cekti zamanla evrim deyistirdik ama aslen simdiki gibi deyildik önceden .
bunun nedeni büyüklerimizin bizi bilgilendirmemesi tarihi okuyalim bu konu derin konu
musa özden 10.01.2007, 16:17 günümüz şartlarında türkiyede bırakın bizi müslüman olmak varlıgımızı kabullenemiyorlar eğer müslümanlıkkendinden başkalarını tanımamaksa onlara karşı savaş açmaksa biz müslüman olamayız.alevilik ayrıca bi yaşam felsefesidir
efesartemis 10.01.2007, 16:24 allah dan korkmak yerine seviyoruz. ehli beyt diyoruz hz. muhammed , hz.ali 12imami seviyoruz allaha inanıyoruz bu islamın dışımı bilakis islamın özüdür bana göre....
Berucavan 11.01.2007, 15:08 bu ne aptalca bir soru tabiki müslümanız asıl müslüman olmayanlar onlar. biz ehl-i beyt torunlarıyız
Serkan_Devrim 11.01.2007, 15:15 bu ne aptalca bir soru tabiki müslümanız asıl müslüman olmayanlar onlar. biz ehl-i beyt torunlarıyızkatılmıyorum. bugünkü İslamiyet'e baktıkça tiksiniyorum ben. ben bugünkü İslamiyet'in içinde değilim ve kendimi bugünkü İslamiyette hissetmiyorum.
peki asıl İslamiyet?
onu bilen yok işte. :yamukgul: 1400 yıl evvel vefaat etti.
Berucavan 11.01.2007, 15:34 size fikrinizi sormamıştım. vefat ettiğini düşündüğünüz koca bir nesil zaten sizi içinde barındırmamıştır. ne bu gün nede 1400 yıl önce
size fikrinizi sormamıştım. vefat ettiğini düşündüğünüz koca bir nesil zaten sizi içinde barındırmamıştır. ne bu gün nede 1400 yıl önce
sanırım ordaki kasıt vefat eden nesil degil islam..yanlış anlamışsınız...
Berucavan 11.01.2007, 16:01 bu günkü islamiyet gerçek değilse sorumlusu sen ben ve diğerleridir. bak sen kendini içinde bile görmüyosun kendini ve bir muğlak içindesin nerdesin ve kimsin bilmiyosun:excl:
Günümüzde ki müslümanlık anlayışı bana çok ters geliyo.o yüzden ben müslüman değil ALEVİYİM..
usLanmaz62 11.01.2007, 16:23 İslamı en iyi yaşıyan ehlibeyt ve onun takipçileri olan alevilerdir.Ona göre müslümanım buna göre değilim demek yapıcı değil.Ehlibeyt islamı yaşadı bizde islamı kültürümüzle birleştirdik.
Berucavan 11.01.2007, 16:27 tebrik ederim
simgem5204 11.01.2007, 17:07 merhabalar
hayatta birçok seçim var illaki her şeyi uçlarda yaşamamızın gereği yok, biraz mantıklı düşününce çözüme varıyoruz aslında ama ben illaki başkalarının amaçlarına dahil olacağım onların inşaatlarında malzeme olacağım diyorsanız size size bırakıyorum....
ben aleviliği bir yol olarak görüyorum ve yolun gerektirdiğini yapıyorum.sonuçta allah bir inanç bir değilmi bunun yanında camiyede gidiyorum ama ben kendi içimde birçok şeyi çözdüğümden dolayı özümden ne döndüm ne kaybettim ben her düşünceyi aşırı yaşayan sadece sağ kısmı değil kendi içimizdeki sol kısmada kızıyorum. o yüzden ben kendi çizgimde ilerliyorum ve böylede çok mutluyum.
ve hayatta kimsenin sloganı olmayın kendinizin slogan olun ve sistemin sizi kullanmasına izin vermeyin ATATÜRKÜN gençleriyiz biz biraz mantıklı düşününce cevaplar içimizde o yüzden dir ki hep derim AMAÇLARI OLMAYANLAR BAŞKALARININ AMAÇLARINA DAHİL OLURLAR.....
kendimi alevi olarak görüyorum diyorum ama aleviler de müslüman olduguna göre cevap zaten sırıtıyor.
yağmur damlası 11.01.2007, 19:08 hz muhammed benden sonra kuranın yorumunu aliden öğrenin dediğine göre ve bizlerde ali yolunda olduğumuza göre tabiki müslümanız..........
% 44 Hayırı görünce içim acıdı açıkcası, canlar kimsenin inancını kimse yargılıyamaz ama bu anketi oylarken unutmıyalım Hz.Ali namaz kılarken öldürülmüştü. Ali'nin yoluna başkoydum diyip ardından onun inandığı din bana göre değil demek ne kadar sağlıklı?
KızılBant 11.01.2007, 20:57 HAYIR!
çünkü müslümanlığı bizler Sivas, Maraş katilamından iyi biliyoruz.
Afganistan ve İranda insanların karanlığa hapsoluşunu iyi biliyoruz.
Alevilik Müslümanlığa sığmaz Alevilik evrensel ve çağdaştır.
rockçı turna 11.01.2007, 20:59 % 44 Hayırı görünce içim acıdı açıkcası, canlar kimsenin inancını kimse yargılıyamaz ama bu anketi oylarken unutmıyalım Hz.Ali namaz kılarken öldürülmüştü. Ali'nin yoluna başkoydum diyip ardından onun inandığı din bana göre değil demek ne kadar sağlıklı?
dostum bana kalırsa burada ki ''kendini müslüman hissetmeme'' durumu günümüzde müslümanlık denince akla gelenleri reddetmek aslında...bu gün için insanların kafalarında 5 vakit namaz kılınması,ramazan da oruc tutulması,camileri ibadethane olarak görme,hacca gitme v.s gibi ritüelleri gerceklestirmekten geciyor müslümanlık. bu hem devletin eğitim yoluyla insanların bilinç altına yerlestirgi bir düsünce hemde toplum cogunlugunun sünnilerden olusması sonucu ortaya cıkan bir beklenti.
yukarıda saydıgım sünni ritüeller bir ''müslüman''dan beklenen davranıslar olunca, dini ritüelleri bunlardan farklı olan alevilerin bir kısmında da böyle bir dini reddetme eğilimi ortaya cıkması gayet doğal aslında.
KızılBant 11.01.2007, 21:07 Müslümanlık dediğimiz din 1000 yıl öncede böyleydi şimdide aynı 1000 yıl sonrada aynı olacaktır.
Biz bunla aynı değiliz kesinlikle reddedip aleviliği ön plana çıkartalım.
dostum bana kalırsa burada ki ''kendini müslüman hissetmeme'' durumu günümüzde müslümanlık denince akla gelenleri reddetmek aslında...bu gün için insanların kafalarında 5 vakit namaz kılınması,ramazan da oruc tutulması,camileri ibadethane olarak görme,hacca gitme v.s gibi ritüelleri gerceklestirmekten geciyor müslümanlık. bu hem devletin eğitim yoluyla insanların bilinç altına yerlestirgi bir düsünce hemde toplum cogunlugunun sünnilerden olusması sonucu ortaya cıkan bir beklenti.
yukarıda saydıgım sünni ritüeller bir ''müslüman''dan beklenen davranıslar olunca, dini ritüelleri bunlardan farklı olan alevilerin bir kısmında da böyle bir dini reddetme eğilimi ortaya cıkması gayet doğal aslında.
Yazdıkların da hem fikiriz ama dini yozlaştıranlara emanet ediceksek, nerde kalmış bizim savaşçı kişiliğimiz...
gayet tabi müslümanım alevi müslüman değildir diyen yanlış söyle.hı kendi adına müslğman olmayabilir ama ben müslümanım
rockçı turna 11.01.2007, 21:29 Yazdıkların da hem fikiriz ama dini yozlaştıranlara emanet ediceksek, nerde kalmış bizim savaşçı kişiliğimiz...
biz dinimizi yozlaştıranlara emanet etmiyoruz ki...alevi/kızılbaş inancımızı bozmadan yasatmak bizim elimizde.
inancımızın anlayısı ve ritüelleri bellidir ve yüzyıllardan süzülüp bugüne gelmiştir. buna uygun olarak inancını yasayan kişi ister kendini alevi müslüman hissetsin isterse sadece alevi hissetsin, benim için fark etmiyor. bu günleri de asarız elbet:thumbup1:
antiparantez:
(sosyal yasantımızda en azından okul hyatımızda dinsel konularda yasadıgımız sorunlar herhalde ortaktır. olaya direk müslümanım diye girersen senden namaza gelmeni isterler...sen nasıl namaz kılmazsın diye sorgulamaya; cok pasifsen de alay etmeye,dışlamaya baslarlar. ama en basından farklı bir inanctan oldugunu,farklı ritüellerin oldugunu söylersen seni öyle kabul ederler ve pekte sorun yasamayabilirsin. bu durumda ya bende müslümanım ama yorumum farklı diyip uzunca bir soruları cevaplama moduna girersin yada direk ben aleviyim, farklıyım; dini konularda konusmayalım dersin. ikiside olabilir bence.)
Serkan_Devrim 11.01.2007, 21:33 size fikrinizi sormamıştım. vefat ettiğini düşündüğünüz koca bir nesil zaten sizi içinde barındırmamıştır. ne bu gün nede 1400 yıl önce burası açık bir forum ve sizin sormanıza gerek yok fikirlerimi söylemem için. tavrınız yakışıksız. size yakıştıramadım.
doctorctf 11.01.2007, 21:36 islamiyetin asıl kökeni aleviliktir.sünnilerin yaşadığı arap kültürünü kastediyorsanız hayır ama asıl manasıyla soruyorsanız evet kendimi müslüman olarak hissediyorum.
KızılBant 11.01.2007, 21:38 islamiyetin asıl kökeni aleviliktir.sünnilerin yaşadığı arap kültürünü kastediyorsanız hayır ama asıl manasıyla soruyorsanız evet kendimi müslüman olarak hissediyorum.
İslam günümüzde yaşanan gibidir. 1000 yıl öncede aynıydı neden mi?
Çünkü islam her zaman zafer kazandı hiç yenilmedi bu yüzdende değişmedi. Değişti diyorsan o senin bu düzen içinde kendine yer kapma telaşındır.
Alevilikle İslamın tek bağı ehlibeyttir.
Alevilik islamın özü olduğu için kendimi müslüman olarak hissediyorum.
doctorctf 11.01.2007, 21:43 İslam günümüzde yaşanan gibidir. 1000 yıl öncede aynıydı neden mi?
Çünkü islam her zaman zafer kazandı hiç yenilmedi bu yüzdende değişmedi. Değişti diyorsan o senin bu düzen içinde kendine yer kapma telaşındır.
Alevilikle İslamın tek bağı ehlibeyttir.
o zaman aleviliği islamın dışında çok küçük bir yere sıkıştırmış olmazmıyız
kahraman38 11.01.2007, 21:46 Ben Aleviliği bİr yaşam biçimİ olarak algılıyorum, müslüman denince hemen akillara gelen kara çarşafa girmiş beş vakİt namaz kilan hacca giden olarak algılaniyor o yüzden ben müslüman değilim. bİzİm alevİlerİn bazilari kendilerini müslüman olarak tanimliyorlar tabİ hemen süniler onları camilere davet edİyorlar. tabİ bu günlerde Ali sevmek alevlikse bende alevİyİm dİyen bazi kesİmler iyice asİmlasyonu başlattılar, bunlarada Dikkat diyorum.
Berucavan 12.01.2007, 08:23 burası açık bir forum ve sizin sormanıza gerek yok fikirlerimi söylemem için. tavrınız yakışıksız. size yakıştıramadım.
birşeyleri yakıştırmamak adına karar varmeniz için öncelikle beni tanımanız lazım. kendi cevaplarınızda bunu çok kullanan sizsiniz sizi yanlış anlamış olabilirim bu anlamda özür dilerim. fakat sizde kabulleninki kullandığınız kelimeler yerine oturmamış
Serkan_Devrim 12.01.2007, 22:05 birşeyleri yakıştırmamak adına karar varmeniz için öncelikle beni tanımanız lazım. kendi cevaplarınızda bunu çok kullanan sizsiniz sizi yanlış anlamış olabilirim bu anlamda özür dilerim. fakat sizde kabulleninki kullandığınız kelimeler yerine oturmamışbir bakalım. siz dediniz ki;
bu ne aptalca bir soru tabiki müslümanız asıl müslüman olmayanlar onlar. biz ehl-i beyt torunlarıyızbu tarz aslında yakışıksız. konuyu açana saygısızlık. ama ben iyi niyetimle size cevaben dedim ki;
katılmıyorum. bugünkü İslamiyet'e baktıkça tiksiniyorum ben. ben bugünkü İslamiyet'in içinde değilim ve kendimi bugünkü İslamiyette hissetmiyorum.
peki asıl İslamiyet?
onu bilen yok işte. 1400 yıl evvel vefaat etti.
ve bana verdiğiniz cevaba bakın lütfen;
size fikrinizi sormamıştım. vefat ettiğini düşündüğünüz koca bir nesil zaten sizi içinde barındırmamıştır. ne bu gün nede 1400 yıl önce
kelimeler oturmamış olabilir. bu tavrı gerektirir mi size? alevi olduğunuzu düşündüğüm için yakıştıramadım dedim. tanımama gerek yok. sizinle muhattap olup sizi rahatsız ettiğim için özür dilerim. bir daha olmaz kusura bakmayın. :uhhm:
Berucavan 12.01.2007, 23:01 bir bakalım. siz dediniz ki;
bu tarz aslında yakışıksız. konuyu açana saygısızlık. ama ben iyi niyetimle size cevaben dedim ki;
ve bana verdiğiniz cevaba bakın lütfen;
kelimeler oturmamış olabilir. bu tavrı gerektirir mi size? alevi olduğunuzu düşündüğüm için yakıştıramadım dedim. tanımama gerek yok. sizinle muhattap olup sizi rahatsız ettiğim için özür dilerim. bir daha olmaz kusura bakmayın. :uhhm:
ÇOK PARDON ÇOK ÖZÜR DİLERİM. TAMAMEN YANLIŞ ANLAMA KUSURA BAKMAYIN! OLURMU?
SAYGILAR
KızılBant 15.01.2007, 19:29 o zaman aleviliği islamın dışında çok küçük bir yere sıkıştırmış olmazmıyız
Hayır aksine çok daha geniş bir alana yaymış oluruz tüm insanlık faydalnır.
Müslümünan kimliğine sıkıştırınca alanımız daralır.
yok ya ben hrıstiyanım
yaw buda sorulcak sorumu be
asıl böyle düşünceler gündeme geldikçe insan beyninde yer ediyo ve insan buna inanıyo
mesela sünni kesimi mesheplerine cok düşkün ken bizden bazıları inkar bile ediyo ayıp ya utan malı o insanlar kendinden
Serkan_Devrim 17.01.2007, 15:22 yok ya ben hrıstiyanım
asıl böyle düşünceler gündeme geldikçe insan beyninde yer ediyo ve insan buna inanıyo
mesela sünni kesimi mesheplerine cok düşkün ken bizden bazıları inkar bile ediyo ayıp ya utan malı o insanlar kendinden
ablacım neden hakaret edenler hep senin gibi müslümanlar oluyor? müslümanlık hakeret etmek mi? sor bakalım nedenini. bu daha güzel bir davranış değil mi? :)
Nemrut1980 20.01.2007, 18:43 % 44 Hayırı görünce içim acıdı açıkcası, canlar kimsenin inancını kimse yargılıyamaz ama bu anketi oylarken unutmıyalım Hz.Ali namaz kılarken öldürülmüştü. Ali'nin yoluna başkoydum diyip ardından onun inandığı din bana göre değil demek ne kadar sağlıklı?
Kardeş için acımasın lütfen...Sen anadolu alevilerini, irandaki şiilerle karıştırma sakın...Ali namaz kıldığı için sevilmedi ki...Muaviye ve yezidte namaz kılardı...Alevilik hakkında kendimi yetkin görmem ama kişisel yorumumu soracak olursan;ali namaz kıldığı için öldürülmedi...İnandığı değerler vardı(oruç, namaz değil!!!)...Bundan taviz vermediği için öldürüldü...Sanırım Ali'nin anadolu aleviliğindeki önemide bu sahip olduğu değerlerinden gelmektedir...Ayrıca müslümanlık çeşitlilik gösterebilir...Kültürün, tarihin müslümanlığa etkisi vardır...Ama şunu diyebilirim;biz arap müslümanları değiliz...Onlardan kültürümüz,geleneklerimiz çok farklı...Anlayışımız,hayata bakışımız çok farklı...En basitinden çok eşliliği örnek gösterebilirim...Sanırım olumsuz oy verenler; kendilerini arap müslümanlığıyla(diyanet tarafından kabul edilen resmi müslümanlık) karşılaştırıp oy vermişlerdir...Sevgi ve saygılarımla
kırganlı66 20.01.2007, 21:45 elbette müslümanım elbette aleviyim elbette bektaşiyim bu nasıl anket . böyle soru olurmu aleviliği müslümanlıkta bektaşiliği alevilikten kimse ayrı düşünmesin aleviliği ayrı bir din yerinemi koyacağız .kendimize gelelim ne oluyor toplumumuza tam bir erezyona uğruyoruz.
Serkan_Devrim 20.01.2007, 21:55 elbette müslümanım elbette aleviyim elbette bektaşiyim bu nasıl anket . böyle soru olurmu aleviliği müslümanlıkta bektaşiliği alevilikten kimse ayrı düşünmesin aleviliği ayrı bir din yerinemi koyacağız .kendimize gelelim ne oluyor toplumumuza tam bir erezyona uğruyoruz.
İslamiyet dediğiniz bugün kü Emevi kalıntısı rezil İslamiyet mi? (eğer böyleyse ben Müslüman değilim)
yok siz asıl yozlaşmamış İslamiyeti kastediyorsanız o İslamiyet nedir açıklayabilir misiniz? yada hala yaşıyor mu o İslamiyet?
yav ne müslümanı,ne hristiyanı ben din denen zehri tam 17 yıldır içmiyorum.bununlada gurur duyarım.şimdi dünyanın bir çok ülkesinde en son örneklerinide gördüğümüz gibi ırakta,dinsel farklılıklar,insanların birbirinidışlamasının bir aracı,tıpkı orta doğuda olduğu gibi emperyalistlerin halkları bir birine kırdırmasının,yabancılaştırmasınıda aracıdır.
aynı zamanda şunuda hemen ekleyim,bazı arkadaşların şiiliğe meyilli olduklarını özendiğini görmekteyim,arkadaşlar eğerki iran merkezli şiiliği kastediyorsanız, kara çarşaflı kadınların sokakları doldurduğunu görürsünüz.örümcek kafalı molla yönetimi çarşafsız dolaşmayı yasaklamış.
ayrıca birde bazı arkadaşlarada sormak isterim:sizler aleviliğin ilk olarak yayıldığı yıllarda,aleviliği kabul eden zümrelerin alinin şekli ibadet biçimlerini örnek alarak etkilendiğinimi sanıyorsunuz?araştırın bakalım.aslında,alevilerdeki ali ve ehlibeyt sevgisinin nedeni, özellikle alinin soyundan gelen insanlara yapılan zulümdür.çünkü 12 imamların yaşamını incelediğinizde son 3 imamadan sonra gelenlerin hepsinin,sünniler tarafından öldürülme korkusuyla saklanarak yaşamak zorunda kaldıklarını görürsünüz.bir yerde bu yapılan haksızlıkları görmüş olan insanların alevilikle tanışırken,ali soyundan gelenlerin yaşamış oldukları haksızlık ve buna istinaden bir taraf olmadır.çünkü,anadolu aleviliğinin temel oluşumunun yaşandığı yıllarda ali taraftarlığı yaygınlaşmaya başlamış,alevi(ali ve ehlibeyt yandaşları) ve sünniler arasında çok yönlü mücadele süreci hızlanmıştı.şimdi sonuca bakacak olursak,anadolu aleviliği oluşumunda namaz,niyaz gibi şekli ibadet biçimleri örnek alınmamıştır.ayrıca ali namaz kılıyordu diye alevileri yargılamak isteyenler,anadolu aleviliğinin şekli ibadet biçimlerine bağlı olarak gelişmediğini daha çok,insanların yaşam tarzıyla alakalı olduklarını bilmeyenlerdir.
din afyondur...
rockçı turna 20.01.2007, 23:54 yav ne müslümanı,ne hristiyanı ben din denen zehri tam 17 yıldır içmiyorum.bununlada gurur duyarım...
...din afyondur
can yaptıgın tahlillerin bir coguna katılıyorum, son cümle hariç. çünkü aleviliğin de dini bir yönü var ve alevilik bir afyon degil bence:turned:
can yaptıgın tahlillerin bir coguna katılıyorum, son cümle hariç. çünkü aleviliğin de dini bir yönü var ve alevilik bir afyon degil bence:turned:
evet, ama alevilik muhalif özünü,insani,sosyal-kültürel özünü yitirdiği zaman o da herhangi bir din gibi olacak.yani sadece ibadete endekslenmiş olacak,salt dinsel motiflere bürünmüş olacak.bazı arkadaşlar bu ince ayrıntıyı göremiyor.
KomünistAlevi 21.01.2007, 00:43 evet, ama alevilik muhalif özünü,insani,sosyal-kültürel özünü yitirdiği zaman o da herhangi bir din gibi olacak.yani sadece ibadete endekslenmiş olacak,salt dinsel motiflere bürünmüş olacak.bazı arkadaşlar bu ince ayrıntıyı göremiyor.
İşte yoldaş abim o dediklerini Alevilikten çıkarırsak zaten Alevilik diye birşey olmaz...Onun içinde o söylediklerini Alevilikten çıkaramayız Aleviliğin diğer dinlerden ve mezheplerden farkı o saydıklarındır...
Alevilik bambaşkadır bambaşka:)
Din Milletlerin Afyondur...
Ben Dersim Alevisiyim.. Biz Müslüman değiliz..
Bizim İnancımız Evrenseldir...
Kendimi Müslüman hissetmiyorum..
Bizde Güneş Kutsal, Gağant Bayramı var. İslam benim neremde ? :)
yok ya ben hrıstiyanım
elbette müslümanım elbette aleviyim elbette bektaşiyim bu nasıl anket . böyle soru olurmu aleviliği müslümanlıkta bektaşiliği alevilikten kimse ayrı düşünmesin aleviliği ayrı bir din yerinemi koyacağız .kendimize gelelim ne oluyor toplumumuza tam bir erezyona uğruyoruz.
Benim bu forumda zannedersem en çok yazı yazdığım konu Alevilik İslam ilişkisidir.
Ben de Aleviliği ilk araştırmaya başladığım zamanlar öz İslam olduğuma canı gönülden inanıyordum, inanmak istiyordum. Çünkü egemen olan İslam olandı, iktidar olan İslam olandı, güçlü olan İslam olandı. Kendini egemenin parçası hissetmek, veya egemene yamalamak.(Kraldan çok kralcı olmak) bana ayrı bir haz veriyordu. Egemen olmak isteyen kimi vakıflarımız bizi öz islam propagandasına maruz bırakmıştı, ve algılamamız ona göre gelişmişti, biz samimi olarak Aleviliğin İslam'ın özü olduğuna inanıyorduk. Hala dahi bu konuların tartışıldığı bölümlerde çok ciddi bir şekilde savunulan tezdir. Çünkü belli bir zaman önce Aleviliği İslam'dan ayrı düşünmek mümkün değildi. Ama unutmayın belli bir zaman önce Ali'nin camide öldürülmesi veya Ehli-beyt'e edilen küfürler de bizim camiye gitmememizin sebebini açıklayan tezdi. Bir dönem Alevi olduğumuzu açıklamaktan çekinirdik, ben bunu hiç yaşamadım, fakat benle yaşıt olmasına rağmen kimi Alevi arkadaşlarım Aleviliğini can ciğer sünni arkadaşlarına daha yeni yeni açıklayabiliyorlardı. Biri Ali mi sizin peygamberiniz Muhammed'mi dediğinde. Hepimiz, ezbere olur mu öyle şey tabi ki Muhammed peygamberiz, Ali Allah'ın arslanı, velisidir. diyorduk. Siz Ali'ye tapıyormuşsunuz dediklerinde , reflekslerimiz harekete geçiyordu. Fakat elimizi vicdanımıza koyunca Ali'yi mi Muhammed'imi daha çok seviyorsun, kalbinde yer veriyorsun diyince coğumuz Ali diyorduk. Ali. Ali'nin Alevilikteki tanrısal anlamları üzerinde daha yeni yeni durabiliyoruz.
Sonuç olarak Alevilikle daha yeni yeni tanışıyoruz. Derinlerden farklılığımızı anlatan bir ton ezelden beri kulaklarımıza çarpıyordu, fakat anlam veremiyorduk, vermek istemiyorduk. Çünkü biz hep farklılıkları sindiremeyen devletlerin topraklarında yaşamıştık, ve hep sindirilmeye çalışılan taraf olmuştuk. İşte Alevi bilinçaltımız böyle bir ezik ruhhalinde korkularıyla derinlerindeki sesleri tartıyordu. Ve korku çoğu zaman galip geliyordu, biz farkına varmadan. Nasıl gelmesin? Bilinçaltı biliyordu, Kuyucu Murat şerefsizi insanlara su tedarik etmek için açtığı kuyulardan ötürü Kuyucu Murat diye anılmıyordu, Alevileri toplu halde kuyulara doldurmasından adı Kuyucuya çıkmıştı. Yavuzu, Sivası, Maraşı bilen bilinç nasıl korkmasın? Ve o derinlerden gelen tonları daha da derinlere itti. İftiradan korktu ritueli kaldırdı. Evet mum sönüyordu, ama o mum ''sürekli aydınlık için bir dakika karanlık'' eylemlerini andıran bir mumdu, amacı insanlığa kendi düştüğü karanlığını hatırlatmaktı. Ama bilinçaltımız ayakta kalabilmek adına onu da sildi attı bellekten.
Derinliklerimizde tiz çığlıklar atan inancımızı korkmadan hep beraber dinleyebilmek ümidiyle;
Serkan_Devrim 21.01.2007, 14:04 neden illa İslamiyeti örtünmek zorundayız onu da anlamak mümkün değil.
Fatımiyiz, Alevi
kalu beladan beri
KAZIM BABA
kalu beladan beri aleviliyiz. başka sıfatlara ihtiyacımız yok.
Bence asıl islam biziz, islamı en iyi yorumlayan biziz, islamı en iyi anlayan biziz.
Hinoralı 23.01.2007, 12:15 benim dinim islam, yolum mezhebim alevilik, elbette kendimi müslüman hissediyorum.
kendimizi yozlaştıracak birbirimizden soğutacak tartışma ortamları yaratmayalım lütfen böyle anketlerde çok gereksiz...
ibo(arguvan) 23.01.2007, 13:39 en büyük müslüman beni bu sorunun asıl sivas katliyamını yapanlara aydınları öldüren yezit soylarına sorun asıl onlar müslüman mı ayrıca hissetmek degil biz müslümanız
Mesut Gündüz 23.01.2007, 13:50 benim dinim islam, yolum mezhebim alevilik, elbette kendimi müslüman hissediyorum.
Alevilik islamın meshebi diyosun yani.
alevilik bir meshep degildir...
kendini müslüman olarak tanımlayan aleviler ...müslümanlığın kendilerine ne kattığını acıklasınlar...
Mesut Gündüz 23.01.2007, 14:12 alevilik bir meshep degildir...
kendini müslüman olarak tanımlayan aleviler ...müslümanlığın kendilerine ne kattığını acıklasınlar...
Aleviliği müslümanlığın içinde gösterenler iyi kötü bi katkıdan söz edebilirler. Peki ateistlerin hamurunda hangi katkı maddesi olduğunu açıklayabilirmisin.
Aleviliği müslümanlığın içinde gösterenler iyi kötü bi katkıdan söz edebilirler. Peki ateistlerin hamurunda hangi katkı maddesi olduğunu açıklayabilirmisin.
konu ile bağıntılı değil o yüzden başka bir topikte tartışılabilinir.
alevilik bir meshep degildir...
sn. güneyyy ben şahsen kendimi müslüman hissediyorum, sünnü değil dikkatini çekerim, alevi kimliğim ve müslüman kimliğim diye iki ayrı kimliğim yok, bana göre müslüman olmak,Yüce Allahı bilmek sevmek, O'nun nezlinde bütün yaratılanı sevmek demektir, yani 72 millete bir gözle bakmak, eline, diline, beline sahip olamak demektir, geçmişini unutmayıp Hz.hasan Hüseyin efendilerimizin acısını bu gün bile yüreğinde yaşatmak demektir, insan-ı kamile giden yolda mazlum bile olsan zalim olmamakdır müslümanlık, işte benim müslümanlığım böyle bir şey, bu saydıklarımın hangisi var sünnü likte, Aleviliğim benim insanlığıma değer katıyor, insaanlar nazarından çok Allah nazarında böyle olunca, Allahı seven ve Allah tarafında sevilen bir müslüman olduğumu düşünüyorum, sevgi ve muhabbetle kardeşim...
toprak_dan 23.01.2007, 14:19 elbette. aleviliği zaten bu yüzden tercih ediyorum. islamın özü olduğu için.
sn. güneyyy ben şahsen kendimi müslüman hissediyorum, sünnü değil dikkatini çekerim, alevi kimliğim ve müslüman kimliğim diye iki ayrı kimliğim yok, bana göre müslüman olmak,Yüce Allahı bilmek sevmek, O'nun nezlinde bütün yaratılanı sevmek demektir, yani 72 millete bir gözle bakmak, eline, diline, beline sahip olamak demektir, geçmişini unutmayıp Hz.hasan Hüseyin efendilerimizin acısını bu gün bile yüreğinde yaşatmak demektir, insan-ı kamile giden yolda mazlum bile olsan zalim olmamakdır müslümanlık, işte benim müslümanlığım böyle bir şey, bu saydıklarımın hangisi var sünnü likte, Aleviliğim benim insanlığıma değer katıyor, insaanlar nazarından çok Allah nazarında böyle olunca, Allahı seven ve Allah tarafında sevilen bir müslüman olduğumu düşünüyorum, sevgi ve muhabbetle kardeşim...
müslümanlıkta 72 millete aynı gözle bakmak yok kullandıgın argümanlar aleviliğe ayit..
72 milletin içinde sanırım müslümanlara göre yahudiler yok...
alevilik islamın özü ise neden her ne ararsan kendinde ara mekkede kudüste hacda degil denmiş...
neden 72 millete aynı gözle bakınız denmiş..
nedenleri çogaltabiliriz....
nedeen
neden
neden
ilkay123 23.01.2007, 14:50 Islamiyetin yopazlastirilmasi Aleviligin islamiyetin disinda görmeyi gerektirmez.Sünni kesimi sonradan müslüman olmalarina ragmen Islamiyete sahiplenmeside bizleri Islamiyet disina itmez.Bu nedenledirki Islamiyet Aleviligin degil Alevilik Islamiyetin özüdür.Bu nedenle kendini Alevi olarak nitelendiren her kes Alevidir..ama Islamiyeti inkar etmek, inkar edenlerin sorunudur...sn DINK in öldürülmesi bence Islami acidan utanc vericidir...bu utanclarin coklugundan olsa gerek bir cok kisi Islamiyete ya küsüyor yada islamiyet kilifi altinda yapilan haksizliklardan dolayi Islamiyetten uzaklasiyor.Saygilar.
müslümanlıkta 72 millete aynı gözle bakmak yok kullandıgın argümanlar aleviliğe ayit..
72 milletin içinde sanırım müslümanlara göre yahudiler yok...
halen müslümanlığı sünniliğe yapıştırıyorsunuz sünnilere kalsa tek ümmet var onlar için kendi içlerinde bile çatışıp duruyorlar, benim müslümanlıktaki millet anlayışımda yahudilerde, ateistlerde, budistlerde, rusuda hintliside aynı ben Alevi bir müslümanım, ama sunnü lerin müslümanlığını bilmem, benim müslümanlığım sevgiden hoşgörüden yana olandır, savaşan ve kandöken değil,
halen müslümanlığı sünniliğe yapıştırıyorsunuz sünnilere kalsa tek ümmet var onlar için kendi içlerinde bile çatışıp duruyorlar, benim müslümanlıktaki millet anlayışımda yahudilerde, ateistlerde, budistlerde, rusuda hintliside aynı ben Alevi bir müslümanım, ama sunnü lerin müslümanlığını bilmem, benim müslümanlığım sevgiden hoşgörüden yana olandır, savaşan ve kandöken değil,
ben tek bir müslümanlıktan bahsediyorum kuran tek degilmi ben ondan yola cıkarak müslümanlıktan bahsediyorum...
verdiginiz örnekler müslümanlıkla bagıntılı degil onu söylüyorum...sunni müslümanlığı degil gercek kurandan bahsediyorum..
72 milleti bir gören bir kuranın olmadıgını söylüyorum...
72 milleti bir gören aleviliktir...
AleviKürt 23.01.2007, 19:43 ben tek bir müslümanlıktan bahsediyorum kuran tek degilmi ben ondan yola cıkarak müslümanlıktan bahsediyorum...
verdiginiz örnekler müslümanlıkla bagıntılı degil onu söylüyorum...sunni müslümanlığı degil gercek kurandan bahsediyorum..
72 milleti bir gören bir kuranın olmadıgını söylüyorum...
72 milleti bir gören aleviliktir...
Alevilik Hak, Muhammed Ali yolumudur?
KomünistAlevi 23.01.2007, 20:04 Kenidini müslüman olarak gören sevgili Canlar size birşey soracağım:
Alevilikte Cihat kavramı varmıdır?
Lazoşa_62 23.01.2007, 20:16 Bir soruda ben sorayım.
Canlar; İnsan hangi dinden olursa olsun,İnsan vasfını yerine getirmediği sürece önce insan olmanın geregini yapmadığı sürece Müslüman olması,yahudi olması veya hristiyan olmasının bir önemi veya anlamı var mı????????
hasan cicek 23.01.2007, 23:22 Bir soruda ben sorayım.
Canlar; İnsan hangi dinden olursa olsun,İnsan vasfını yerine getirmediği sürece önce insan olmanın geregini yapmadığı sürece Müslüman olması,yahudi olması veya hristiyan olmasının bir önemi veya anlamı var mı????????Selam Sahan62:İnsan vasfını getirmedigi sürece diye yazıyorsunuz biraz daha açıklık getiriseniz memnun olurum.Örnegin bir insan çalmıyor,öldürmiyor,insanlık sevgisi,komşusunu seven, insanlığa karşı hiçbir zararı olmayan, ne diyorsunuz.Sahan62 böyle bir insanın eksikleri yokmu acaba? yazarsanız sevinirim.
saygılar
KomünistAlevi 24.01.2007, 09:54 Alevilikte cihat kavramı vardır, ama bu cihat, kalemle, ilim adına yapılan cihattır, yoksa diğer manada kan dökmek, benden olmayanın yaşama hakkı yok tarzı bir cihat asla yoktur, aslında bizim yaratılışdaki gayemiz, sevgi ve hoşgörü temellidir, temelde hoşgörü ve sevgi yoksa o bina yıkılmaya mahkümdur, bizim cihatımızda, sövene dilsiz, vurana elsiz,ve gönülsüz olmak var, unutmayalım, geçmişte biz hoşgörülü olmasaydık, tarihe şöyle bir anekdot düşerdi, sünni katliamı, ama baktığımız , zaman bizim,kerbela, çorum, maraş, dersim, sivas, gazi'lerimiz varken, sünni kesimin tarihinde böyle yürek yakan bir acısı yok, başbağları gösteriyorlar ama o içi boş bir kurgu, çünkü biz farklıyız, biz böyle bir katliam yapamayız, buna ne özümüz ne insani vasiflarımız müsade etmez, saygılarımla...
Açıklamalarına bakarsak abican Alevilikte ki cihat kavramı ile islamiyette ki cihat kavramı bir değildir...
Alevilikte cihat kavramı var demişsin ama Kuranda yazan ,islamiyetin cihat kavramına pek benzemiyor senin bu cihat kavramın...
Hoşgörü ile Cihatı nasıl yan yana getirebiliyorsun abican?
Ben şahsen Alevilikte cihat olduğunu yeni duyuyorum...Ne Dedemden, ne Babamdan , böyle birşey öğrenmedim ve böyle yetiştirilmedim...
Eğer ki bizler İslamiyette ki Cihat kavramını kendimize örnek alsaydık şu an bizde Çorumlar,Sivaslar,Malatyalar,Gaziler gerçekleştirirdik...
muharremdemir 24.01.2007, 09:54 Kesinlikle Katilmiyorum Aleviligin Islamin Disinda Olduguna. Onun Peygamberine Onun Halifesine Inanirken Aleviligi Disinda Gormek Yanlis Olur Benim Dusunceme Gore.
Alevilikte cihat kavramı vardır, ama bu cihat, kalemle, ilim adına yapılan cihattır, yoksa diğer manada kan dökmek, benden olmayanın yaşama hakkı yok tarzı bir cihat asla yoktur, aslında bizim yaratılışdaki gayemiz, sevgi ve hoşgörü temellidir, temelde hoşgörü ve sevgi yoksa o bina yıkılmaya mahkümdur, bizim cihatımızda, sövene dilsiz, vurana elsiz,ve gönülsüz olmak var, unutmayalım, geçmişte biz hoşgörülü olmasaydık, tarihe şöyle bir anekdot düşerdi, sünni katliamı, ama baktığımız , zaman bizim,kerbela, çorum, maraş, dersim, sivas, gazi'lerimiz varken, sünni kesimin tarihinde böyle yürek yakan bir acısı yok, başbağları gösteriyorlar ama o içi boş bir kurgu, çünkü biz farklıyız, biz böyle bir katliam yapamayız, buna ne özümüz ne insani vasiflarımız müsade etmez, saygılarımla...
sertur arkadaşım : islamiyette ki cihatı kurandan biliyoruz peki alevilikte ki bahsettiginiz cihadı hangi kaynaktan alıntı yaparkan yazdınız merak ediyorum..
biliyorum ki bu kendi cıkarsamanızdır..kalemle ilim adına yapılan cihaddır.. başlıbaşına yanlış bir çıkarsama cünkü ilim dediğiniz bilim degildir....
sertur arkadaşım : islamiyette ki cihatı kurandan biliyoruz peki alevilikte ki bahsettiginiz cihadı hangi kaynaktan alıntı yaparkan yazdınız merak ediyorum..
biliyorum ki bu kendi cıkarsamanızdır..kalemle ilim adına yapılan cihaddır.. başlıbaşına yanlış bir çıkarsama cünkü ilim dediğiniz bilim degildir....
size şöyle birşey anlatayım bizim oralarda köylerimizdeki okuma yazma oranı %100 e ykındır, köyümüzün çoğu okumuş bir yerlere gelmiştir, doktor, hakim, öğretmen, bir çok yetişmiş insan vardır, dedem bu konuda çok öncü olmuştur, Dedem Alevi birisinin çağın önünde olması gerektiğini, her zaman en iyi mevkii ve konumda olması gerektiğini hep söylerdi, bundan güzel kaynak ve bundan güzel cihat olurmu? eski adalet bakanımız Seyfi Oktay bizim köylü bir Alevidir, O cihat edip okumasaydı, o mevkiye gelebilirmiydi? O nun sayesinde binlerce insanımız Adalet bakanlığında güzel konumlara geldiler, bu cihatta galibeyet değilmidir? konuya bu açıdan bakarsanız sevinirim, kurandaki cihat ve bizdeki cihat tamamen ayrı şeylerdir, bunu anladığınızı sanıyordum, kelime manasında cihat savaştır, yani bir amaç uğruna veya Tanrı adına düşmana karşı yapılan fiili mücadeledir, bu mücadelenin bizdeki adı, ilim, bilim, fen, olarak yükselme ve geleceğimiz adına en güzel mevkide bulunma gayretinden başka bir şey değildir...
size şöyle birşey anlatayım bizim oralarda köylerimizdeki okuma yazma oranı %100 e ykındır, köyümüzün çoğu okumuş bir yerlere gelmiştir, doktor, hakim, öğretmen, bir çok yetişmiş insan vardır, dedem bu konuda çok öncü olmuştur, Dedem Alevi birisinin çağın önünde olması gerektiğini, her zaman en iyi mevkii ve konumda olması gerektiğini hep söylerdi, bundan güzel kaynak ve bundan güzel cihat olurmu? eski adalet bakanımız Seyfi Oktay bizim köylü bir Alevidir, O cihat edip okumasaydı, o mevkiye gelebilirmiydi? O nun sayesinde binlerce insanımız Adalet bakanlığında güzel konumlara geldiler, bu cihatta galibeyet değilmidir? konuya bu açıdan bakarsanız sevinirim, kurandaki cihat ve bizdeki cihat tamamen ayrı şeylerdir, bunu anladığınızı sanıyordum, kelime manasında cihat savaştır, yani bir amaç uğruna veya Tanrı adına düşmana karşı yapılan fiili mücadeledir, bu mücadelenin bizdeki adı, ilim, bilim, fen, olarak yükselme ve geleceğimiz adına en güzel mevkide bulunma gayretinden başka bir şey değildir...
arkadaşım o halde alevilikte cihad vardır deme...senin alevilikte ki anlatımlarına alevilikte cihad diye yazma... neden cihad kelimesi üzerine atıfta bulunuyorsun ki anlattıkların başka bişey... okumayı bile cihad göstermen geeksiz yanlış yerden bakıyorsun
KızılBant 24.01.2007, 11:40 Alevilikde cihad yoktur. Kuranda ne diyor öldürün yakın yıkın diyor. Hristiyanla Yahudiyle dost olmayın diyor açıkca. Biz bunları yapmıyoruz. Bizim en yakın dostlarımız sunniler değil Hristiyanlardır. Alevilik gibi bir sevgi dininde cihad yoktur...
Alevilikde cihad yoktur. Kuranda ne diyor öldürün yakın yıkın diyor. Hristiyanla Yahudiyle dost olmayın diyor açıkca. Biz bunları yapmıyoruz. Bizim en yakın dostlarımız sunniler değil Hristiyanlardır. Alevilik gibi bir sevgi dininde cihad yoktur...
hristiyanlar..!! haçlı seferleri? tarihi kanla örmüşler bizi nasıl benzetirsiniz hristiyanlara anlayamıyorum, bizde kan döken cihat yok tamam, ama cihat deyince niye sadece bu aklımıza geliyor, cihat deyince Kalben cihat, dille cihat, malla cihat ve ilim ve fen uğruna cihat aklınıza gelmiyormu,
arkadaşım o halde alevilikte cihad vardır deme...senin alevilikte ki anlatımlarına alevilikte cihad diye yazma... neden cihad kelimesi üzerine atıfta bulunuyorsun ki anlattıkların başka bişey... okumayı bile cihad göstermen geeksiz yanlış yerden bakıyorsun
tamam netice itibarıyla, cihat Alevilikte yoktur, mücadele vardır diyelim o zaman
hristiyanlar..!! haçlı seferleri? tarihi kanla örmüşler bizi nasıl benzetirsiniz hristiyanlara anlayamıyorum, bizde kan döken cihat yok tamam, ama cihat deyince niye sadece bu aklımıza geliyor, cihat deyince Kalben cihat, dille cihat, malla cihat ve ilim ve fen uğruna cihat aklınıza gelmiyormu,
cihad kelimesini anlam olarakta kelime olarakta alevilikte bir arada kullanmanızı kesinlikle kınıyorum..
cihadın alevilikte senin kullandıgın anlamıyla gectigini kaynakla ispatlamak zorundasın...
zaten diger cihat kaynagı belliii...
madem var diyorsun öyle havadan sudan ifadeler kullanmayıp bize göster kaynagını..
alevilerin temel kaynagı dedeler ve ailelerimiz ben hiç bu kelimeyi böyle acıklayan var diyen birine rastlamadım..
var demekle olmuyo... cihada kılıf bularak ya bizdede var işte kalben cihad bilmemne cihad.. bunlar sadece senin cıkarımların bişey ortaya atıyorsan acıkla
KızılBant 24.01.2007, 12:20 hristiyanlar..!! haçlı seferleri? tarihi kanla örmüşler bizi nasıl benzetirsiniz hristiyanlara anlayamıyorum, bizde kan döken cihat yok tamam, ama cihat deyince niye sadece bu aklımıza geliyor, cihat deyince Kalben cihat, dille cihat, malla cihat ve ilim ve fen uğruna cihat aklınıza gelmiyormu,
Alevilere ne zarar vermiş Hristiyanlar? Batı Hristiyanları gelişmekde olan kapitalizminde etkisiyle haçlı seferleri yapmışlar, cihatda böyledir cihatta insanlara ganimetler önerilir. İnsanlar genellikle ganimetleri alabilmek için gider masum hristiyanları müslüman olmayanları öldürürler. Bakın maraşdada müslümanlar cihat yaparken gelip malları yağmalamadılarmı? Kadınlara tecavüz etmedilermi? Anlamadım sen islamcımısın yoksa halkına ihanet eden bir Alevimisin. Cihadı övmen yakışmıyor. Bugün kalemle fikirlerle cihat yaparlar(Çünkü korkuyorlar) yarın silahla yaparlar. Fettullah Gülen gibi sinsi şeriatçinin fikirlerini sunuyorsun sanki önümüze. Kalemle cihat çalışması yapan kişi odur. O adamın yalanlarına inanmamak lazım. Koyu islamcı yetiştiriyorlar ve fırsatı bulunca esas cihadı yapacaklar...
Ayrıca Hristiyanlar Anadoluda Alevilerin en yakın dostu olmuştur. Müslümanlar(sunni) bize darda kalınca yardım olmazken Hristiyanlar hep bizleri kollamıştır. Osmanlıda pek çok Alevi isyanına bizzat katılmışlardır...
Anlamadım sen islamcımısın yoksa halkına ihanet eden bir Alevimisin. Cihadı övmen yakışmıyor. Fettullah Gülen gibi sinsi şeriatçinin fikirlerini sunuyorsun sanki önümüze. Kalemle cihat çalışması yapan kişi odur. O adamın yalanlarına inanmamak lazım. Koyu islamcı yetiştiriyorlar ve fırsatı bulunca esas cihadı yapacaklar...
bu üsluplamı anlatıyorsun olanları, fettoş konusuna gelince ne alaka? yoksa bildiğin bir şey mi var? bunda öyle bir şey yok, kaldı ki, cihat savaştır, savaşın bin türlüsünü sayarım, neden bu aşağılık kelimeyi, sadece kan dökmek olarak anladığını anlayamıyorum,bu karlama ve konuyu saptırma gayretinizi üzülerek görüyorum, ve bundan hiç hoşnut olmadım,
KızılBant 24.01.2007, 12:47 bu üsluplamı anlatıyorsun olanları, fettoş konusuna gelince ne alaka? yoksa bildiğin bir şey mi var? bunda öyle bir şey yok, kaldı ki, cihat savaştır, savaşın bin türlüsünü sayarım, neden bu aşağılık kelimeyi, sadece kan dökmek olarak anladığını anlayamıyorum,bu karlama ve konuyu saptırma gayretinizi üzülerek görüyorum, ve bundan hiç hoşnut olmadım,
Cihadı kalem ile yayma fikri diyince hiç kuşkusuz akla ilk fettulah gülen geliyor en son Tunceliye okul açtı munzur koleji adıyla neden bilmeyeyimki? Bu adam dünyanın tüm ülkelerinde eğitim yolu ile müslüman kazanmaya çalışıyor. Ordusunu büyütüncede asıl cihadı yapacağından eminim. Cihata karşıysan sorun yok. Ama cihatı kalemle, kağıtla, kılıçla vs vs her türlüsüyle ne olursa olsun savunmak doğru değil.
cihad kelimesini anlam olarakta kelime olarakta alevilikte bir arada kullanmanızı kesinlikle kınıyorum..
cihadın alevilikte senin kullandıgın anlamıyla gectigini kaynakla ispatlamak zorundasın...
zaten diger cihat kaynagı belliii...
madem var diyorsun öyle havadan sudan ifadeler kullanmayıp bize göster kaynagını..
alevilerin temel kaynagı dedeler ve ailelerimiz ben hiç bu kelimeyi böyle acıklayan var diyen birine rastlamadım..
var demekle olmuyo... cihada kılıf bularak ya bizdede var işte kalben cihad bilmemne cihad.. bunlar sadece senin cıkarımların bişey ortaya atıyorsan acıkla
cihat Alevilikte yoktur, sadece sünnülükte vardır,
Kendimi Müslüman hissediyormuyum.müslümanlıktan anlayışıma bağlı aslında..görüyorumki günümüzde Müslümanlık denilince namaz oruç vs vs. islamın beş şartı konuşuluyor genelde..namazımı kılıyorum orucumu tutuyorum elhamdirüllah müslümanım derler..peki nerde kaldı hoşgörü nerde kaldı insan sevgisi.yaratılanı severim yaratandan ötürü nerde kaldı bu sözler..camide gökten ayet mi inmişti gidin madımakta o kadar cana kıyın diye..hani nerde yaradana saygın sevgin..camide Müslümansın çıkınca katil.intihar günahtır Allahın verdiği canı Allah alır derler...nasıl kıydınız bu canlara o zaman..nerenizde Müslümanlık sizin..birini kötü bir durumda yakalasan bile gözlerini üç kez sil öyle bak derler..bunu diyen aynı insanlar hiç olmayan bir şeyi aleviler mum söndürüyor diye yaymadılarmı..madem öyle Allahın ayırmadığını kul olduklarını unutup insanları yaşayış biçimlerinden ırklarından farklı düşüncelere tahammül edemediklerinden dışlamadılarmı,öldürmediler mi..zevki alemlere dalıp yılda birkez de zekatımı vereyim aman ne hoş.(hepside aynı sonuç için uğraş veriyorlar karşılık için).
Bence her şeyin başı niyet..önemli olan insanın yüreği…
AleviKürt 25.01.2007, 12:00 Kendimi Müslüman hissediyormuyum.müslümanlıktan anlayışıma bağlı aslında..görüyorumki günümüzde Müslümanlık denilince namaz oruç vs vs. islamın beş şartı konuşuluyor genelde..namazımı kılıyorum orucumu tutuyorum elhamdirüllah müslümanım derler..peki nerde kaldı hoşgörü nerde kaldı insan sevgisi.yaratılanı severim yaratandan ötürü nerde kaldı bu sözler..camide gökten ayet mi inmişti gidin madımakta o kadar cana kıyın diye..hani nerde yaradana saygın sevgin..camide Müslümansın çıkınca katil.intihar günahtır Allahın verdiği canı Allah alır derler...nasıl kıydınız bu canlara o zaman..nerenizde Müslümanlık sizin..birini kötü bir durumda yakalasan bile gözlerini üç kez sil öyle bak derler..bunu diyen aynı insanlar hiç olmayan bir şeyi aleviler mum söndürüyor diye yaymadılarmı..madem öyle Allahın ayırmadığını kul olduklarını unutup insanları yaşayış biçimlerinden ırklarından farklı düşüncelere tahammül edemediklerinden dışlamadılarmı,öldürmediler mi..zevki alemlere dalıp yılda birkez de zekatımı vereyim aman ne hoş.(hepside aynı sonuç için uğraş veriyorlar karşılık için).
Bence her şeyin başı niyet..önemli olan insanın yüreği…
Günümüzün müslümanlarina bakmamalisin. Cünkü:
5 vakit namaz kilmaktan önce, CINAYET yapmamali, HIRSIZLIK yapmamali, ZINA yapmamali vs. vs. Bir sürü ÖNEMLI seyler dururken, bu kurallara uymamak ama 5 vakit namaz kilmakla müslüman olunmaz. Peki bize bak?
Aleviler ve Iraklilari kiyaslarsak, oran olarak kim fazla cinayet ve hirsizlik yapar sence?
Peki namaz'dan kat kat üstün ve önemli olan cinayetten (tek bir örnek) sakinip da namaz kilmayan mi daha dogru bir müslüman, yoksa tersi mi?
Saygilar
Günümüzün müslümanlarina bakmamalisin. Cünkü:
5 vakit namaz kilmaktan önce, CINAYET yapmamali, HIRSIZLIK yapmamali, ZINA yapmamali vs. vs. Bir sürü ÖNEMLI seyler dururken, bu kurallara uymamak ama 5 vakit namaz kilmakla müslüman olunmaz. Peki bize bak?
Aleviler ve Iraklilari kiyaslarsak, oran olarak kim fazla cinayet ve hirsizlik yapar sence?
Peki namaz'dan kat kat üstün ve önemli olan cinayetten (tek bir örnek) sakinip da namaz kilmayan mi daha dogru bir müslüman, yoksa tersi mi?
Saygilar
günümüzün müslümanlarına niye bakmayım..geçmişteki müslümanlar gelecekteki müslümanlar..gözümüzün önünde yaşananları nasıl yok sayayım.bizde hoşgörü vardır..eline diline beline sahip olmaktan geçer bizim yaşam biçimimiz..benimde söylemek istediğim ewet 5 vakit namazla müslümanlık olunmaz..sen git cana kıy zina yap gel sonra namazını kıl orucunu tut sonra müslümanım de..o zaman ben bu anlayışa göre müslüman değilim.
Mesut Gündüz 25.01.2007, 12:46 Soru: Kendinizi müslüman hissediyor musunuz?
Cevap : Hayır
Soru : Kendini hristiyan,musevi,budist,ateist,panteist hissediyo musun?
Soru : Kendini alevi gibi hisediyo musun?
Soru :Tanrının varlığına ve birliğine inandığım için herhangi bir inanç zümresinin içinde olmam gerekiyomu?
ha birde alevilikte cihad yoktur olamazda..birde aleviliği mezhep olarak gören arkadaşlara şaştım doğrusu..bu görüş aleviliği daraltır bence...
AleviKürt 25.01.2007, 19:07 günümüzün müslümanlarına niye bakmayım..geçmişteki müslümanlar gelecekteki müslümanlar..gözümüzün önünde yaşananları nasıl yok sayayım.bizde hoşgörü vardır..eline diline beline sahip olmaktan geçer bizim yaşam biçimimiz..benimde söylemek istediğim ewet 5 vakit namazla müslümanlık olunmaz..sen git cana kıy zina yap gel sonra namazını kıl orucunu tut sonra müslümanım de..o zaman ben bu anlayışa göre müslüman değilim.
peki. 200 sene sonra, atese tapan, kara osman adli bir tanriya inanan, seytanlik adli bir kitaba inanan, ve bu inancda CINAYET uygulamak farz olduguna inanan bir grup kendine ALEVI derse Alevilik nedir? 200 sene sonra ki Alevilik mi? yoksa simdi ki Alevilik mi? Degisen bir din, o din degildir.
erkan2434 29.01.2007, 01:21 ...
dursunali 05.02.2007, 19:39 kendimi müslüman hissetmek için illaki namazmı kılmam lazım?ben ibadetimi kendi mezhebimin gerektirdiği gibi yaşıyorum ve bundan her zaman gurur duyuyorum.
Eğer beni sofilik adı altında millete kazık atacaksam,
Namaz kılarken dükkanıma kim gelmiş diye bakacaksam
oruç tutarken milletin kalbini kıracaksam
zekat verirken işime yaramayanları vereceksem
Hacc'a giderken sırf gösteriş amacı güdeceksem
Ben MÜSLÜMAN değilim.
Etrafımda bu tarz çok insan var.Ben Müslüman değilim.Aleviyim.
Eğer İslamdaki herkes müslüman olsaydı Nufüs cuzdanlarında din yerinde müslüman denirdi.İslam dininde Aleviyiz bizler .
elhamdülillah müslümanım ve aleviyim
Mesut Gündüz 09.02.2007, 16:37 elhamdülillah müslümanım ve aleviyim
Bu sünni inancının tarifi olmuş.Aleviliğin tarifi bu değildir.
KızılBant 09.02.2007, 16:40 elhamdülillah müslümanım ve aleviyim
Ramazanda oruç tutarmısın?
Camiye namaza gider misin?
Hacca gidermisin?
Cihad eder misin?
Eğer yapıyorsan elhamdülah müslümansın.
erkan2434 10.02.2007, 01:46 insanlar har zaman inanmak zorunda
her zaman inanır inancın gücünü anlatmak açıklamak zordur
hani biz bu gün baş ka ülkerde dünyaya gelseydik neye inanırdık acaba
belki nerde doğmak isterdik bu insanlara verilen bi fırsat değil ama üreme şekli aynı
hıristiyan
musevi
yahudi .......v.s daha başka farklı inanışların içinde olabilirdik.
bizim inanışlarımıza göre hz ademden tüm insanlar soyu gelmektedir
Müslümanlık kavramını Alevilik olarak düşününce oldukça güzel. Hz.Muhammed, Hz.Ali dönemi temiz pak dönemlerdi, daha sonra Hz.Muhammed ölünce kavgalar başladı ve müslümanlığa leke sürüldü sonrası malum Yezit gibileri iyice islamı kötü niyetli kullanmaya başladılar ve günümüzde islam adına kafa kesmeye başladılar.
İsim önemli değildir önemli olan insanların yaptıkları dürüst ve namuslu olmalarıdır. Bunu yapmadıkdan sonra eline, beline, diline sahip olmadıkdan sonra Mekkede yaşasan, günde 5 deil 14 vakit namaz kılsan, 1 yıl oruçlu kalsan neye yarar.
insanlar har zaman inanmak zorunda
her zaman inanır inancın gücünü anlatmak açıklamak zordur
hani biz bu gün baş ka ülkerde dünyaya gelseydik neye inanırdık acaba
belki nerde doğmak isterdik bu insanlara verilen bi fırsat değil ama üreme şekli aynı
hıristiyan
musevi
yahudi .......v.s daha başka farklı inanışların içinde olabilirdik.
bizim inanışlarımıza göre hz ademden tüm insanlar soyu gelmektedir
İnanc insan ihtiyacıdır insanı maddi varlık olarak görsek Alevilikle ilgilenmezdik insanların manevi yönünede değer veriyoruz ve insanların buna ihtiyacı oluyor.
Evet Alevilikde insan kutsaldır. Ayrıca inanış gereği hristiyanlık veya başka inanclarda olduğu gibi Adem soyu olduğuna inanılır. Başka coğrafyada doğsaydık şu an farklı inanclarda olurduk ama insanlığımızı koruyabiliyorsak ateist olsak, hristiyan olsak birşey ifade etmez önemli olan iyi bir insan olmak.
AlpaTürk 10.02.2007, 01:56 Ramazanda oruç tutarmısın?
Camiye namaza gider misin?
Hacca gidermisin?
Cihad eder misin?
Eğer yapıyorsan elhamdülah müslümansın.
UF uf uf ....
Abartıya bakın,
tek tek yanıt vereyim...
Ramazanda oruç tutarım.
Camiye namaza giderim.
Maddi durumum müsait olursa Hacca da giderim inşaallah.
Türkiye açısından cihadı gerektirecek bir durum yok.
Ayrıca bir insanın müslaman olabilmesi için Kelimeyi şehadet getirip,
elhamdülillah müslümanım demesi yeterlidir.
Gerisi yüce yaradanın bileceği iş...
ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM, ÇOK ŞÜKÜR Kİ ALEVİYİM VE BUNUNLA DA GURUR DUYUYORUM...
UF uf uf ....
Abartıya bakın,
tek tek yanıt vereyim...
Ramazanda oruç tutarım.
Camiye namaza giderim.
ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM, ÇOK ŞÜKÜR Kİ ALEVİYİM VE BUNUNLA DA GURUR DUYUYORUM...
Muharremde yada hızır için oruç tutarmısınız?
Müslümanlık kavramını Alevilik olarak düşününce oldukça güzel. Hz.Muhammed, Hz.Ali dönemi temiz pak dönemlerdi, daha sonra Hz.Muhammed ölünce kavgalar başladı ve müslümanlığa leke sürüldü sonrası malum Yezit gibileri iyice islamı kötü niyetli kullanmaya başladılar ve günümüzde islam adına kafa kesmeye başladılar.
İsim önemli değildir önemli olan insanların yaptıkları dürüst ve namuslu olmalarıdır. Bunu yapmadıkdan sonra eline, beline, diline sahip olmadıkdan sonra Mekkede yaşasan, günde 5 deil 14 vakit namaz kılsan, 1 yıl oruçlu kalsan neye yarar.
Gerçektende böyle..
İslam Din'i artık Namazı, Ramazanı, diğer Dinlere olan bakışı, körelttiği toplumlar ile bilinen bir Din.. HZ Alinin zamanında adalet, barış vardı ama İnsanları sömürmek isteyenler, zaten yıkılmaya müsait olan toplumları çok çabuk etkisi altına aldılar, belkide hoşgörü dolu olan Dinler, gerçektende bir araç haline geldi..
Biz Aleviler bence Müslümanız diyerek kendimizi kandırıyoruz..:yamukgul: Alevilik Evrenseldir dememiz gerekiyor, Evrenseldir, bu Dünyanın çatısıdır.
Bir dönemler Müslümanız sanırım diyordum ama kendimi bildim bileli hep uzak hissettim İslam Dinine.. Muhammed Aliyi bilirdim, Cemi bilirdim ama kendimi asla Müslüman hissetmezdim.. Bunun en büyük etkilerinden biride anneannemlerin Sünnilere direk Müslüman demesidir.. Onlardan ayrı olduğumuzu, farklı olduğumuzu biliyordum.. :thumbup1:
erkan2434 10.02.2007, 02:19 yaratılışın bela ve sıkıntı evinde felakete üğruyanların ve aşıkların dostu tanrı'nın sevgili kulu adem 8aleyhisselam) peygamberdir.
adem peygamber henüz yokluktan kurtulup varlık alemine gelmeden yaratılış elbisesini kuşanıp keramet tacı ile başa geçmeden önce melekler kendisine dil uzatmağa başladılar . ve onu öfke oklarına hedef ettiler rivayete göre dünya kurulduğu zaman ulu tanrı azrail'e yeryüzünün her tarafından birer avuç toprak alıp (batn-ı numan) denilen yerde toplanması için emir verdi . ve buluta kırk gün o toprağın üzerine rahmet döküp terbiyesi ile olması için emir verdi bu hizmete görevlendirilen bulut , otuz gün elem deniziyle gam çeşmesinden nem aldı o toprağa rahmet yağmuru döktü kırkıncı gün vade sona erdi . bunun üzerine kuzey denizine toplanmış damlaları bir araya getirip toprağın üzerine saçtılar . böylece mayalanma tamamlandı .
insanlığın karekteri sıksık üzüntü rüzgarlarına maruz kalması ve sevinçli zamanları az olması bu sebebtendir .
sözün kısası , ya adem ! sen ve cennete oturunuz ! işaretiyle cennete yerleştiğinde , yasak edilmiş olan ağacın yemişin dışında bütün nimetlerden istediği kadar faydalanması için kendilerine izin verildi ancak şeytan bunu öğrenin ce adem 'i kıskandıve yılanla tavusu araya koyup cennete girmeyi başardı ve adem in içine kuşku sokup şaşkınlığa düşüş olanların yolunu gösterdi
adem şeytana uyması sebep onun güzel işler yapması ve güzel huylara sahip olması ve şeytanın yalan söyleyebileceğine ihtimal vermeyip onunsözünü bir öğüt gibi karşılaması idi
rivayete göre adem yasak edilen meyva dan yedikten sonra yüzüne talihsizlik tozları doldu ve başından şeref ve itibar tacı düşüp keramet elbisesi vücudundan sıyrılarak hali başkalaştı , istiraba düşüp şaşkınlığa uğradı şerf ve itibar mevkiğinde iken mahrumluk ve yokluk seviyesine çekildi .................................................. ...........(((......8devam edc
rockçı turna 10.02.2007, 02:19 *****
UF uf uf ....
Abartıya bakın,
tek tek yanıt vereyim...
Ramazanda oruç tutarım.
Camiye namaza giderim.
profilde yaşınız 36 yazıyor. pardon siz bugüne kadar uzaydamı yaşadınız? bu ne perhiz bu ne lahana turşusu:lol: dedeniz,babanız,kısacası ailenizde sizin gibi bir ''alevi''miydi acaba? yoksa siz ''gercek alevilik''i mi buldunuz onlardan farklı olarak? yoksa siz şii olmayasınız??
her insanın inancına saygı duymak zorunda oldugumuz için size de tabii ki saygı duyalım. ama taktir edersinizki pek bulunmayan bir ''alevi'' türüsünüz. bir şey merak ettim; bunların dısında bir alevi olarak alevi ritüellerini de yerine getiriyormusunuz?
erkan2434 10.02.2007, 02:46 Gerçektende böyle..
İslam Din'i artık Namazı, Ramazanı, diğer Dinlere olan bakışı, körelttiği toplumlar ile bilinen bir Din.. HZ Alinin zamanında adalet, barış vardı ama İnsanları sömürmek isteyenler, zaten yıkılmaya müsait olan toplumları çok çabuk etkisi altına aldılar, belkide hoşgörü dolu olan Dinler, gerçektende bir araç haline geldi..
Biz Aleviler bence Müslümanız diyerek kendimizi kandırıyoruz..:yamukgul: Alevilik Evrenseldir dememiz gerekiyor, Evrenseldir, bu Dünyanın çatısıdır.
Bir dönemler Müslümanız sanırım diyordum ama kendimi bildim bileli hep uzak hissettim İslam Dinine.. Muhammed Aliyi bilirdim, Cemi bilirdim ama kendimi asla Müslüman hissetmezdim.. Bunun en büyük etkilerinden biride anneannemlerin Sünnilere direk Müslüman demesidir.. Onlardan ayrı olduğumuzu, farklı olduğumuzu biliyordum.. :thumbup1:
müslümanlıktan önce alevilik varmıy dı
alevillik tabiki evrenseldir
biz tüm dünyadaki insanların yaptıkları ibadetlere saygı gösteriyoruz
bu ramazanda çok dikkat ettim iftar olsa şunu yapsam bunu yapsam of be kurtulduk der yani sanki basit bi şey gibi sabah işe gitti akşam geri geldi
hep puan toplamaya çalışıyo sanki allah herkesin ibadetini,şükrünü,niyazını kabul etsin .kimse karışamaz tabiki neyin ne şekilde olcağına
biz hep karşılaştırıyoruz onlar böyle tutuyo onlar böyle yapıyo biz böyle yapıp tutuyoruz diye .
yas-ı matem kerbela çöllerinde yapılan katliam yeryüzünde bu güne dek hiç yerde duyulmadı ,yaşanmadı. o ki yas-ı matem biz alevilerin muhammed - ali sevgisi ehlibeyt sevgisi hak sevgisi bu yola aşkımızın sevgimzin en kutsal görevidir candan ve gönülden
erkan2434 10.02.2007, 02:49 bu gibi kaynakalr var mı acaba aleviliğin islamiyet dışında olabiceğine
Mesut Gündüz 10.02.2007, 09:03 *****
UF uf uf ....
Abartıya bakın,
tek tek yanıt vereyim...
Ramazanda oruç tutarım.
Camiye namaza giderim.
1-Yaşında yalan söylüyorsun.
2-Alevi olduğunu söylerken yalan söylüyorsun.
3-ikiside değilse bu yaşa kadar mağarada yaşamış olabilirsin.
Mesut Gündüz 10.02.2007, 09:17 Pir Sultan Abdal,
Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?
Burdaki ''Ali'' Hz.Ali ise bende müslümanım.
Pir Sultan Abdal,
Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?
Burdaki ''Ali'' Hz.Ali ise bende müslümanım.
Ali olan Allahtır, Allah Ali dir,(a.c) Hz. Ali Hz.Muhammedin nurundan dır, Veliyullahtır,:)
müslümanlık artık kişiden kişiye değişen çok uluorta bir olgu oldu kimine göre namaz kılmakla kimine göre oruç tutmakla kimine göre allah adını durmadan zikretmekle kimine göre bunların hepsini birarada yapmakla yada yapmamakla olunuyor ben kendimi ne kadar müslüman hissediyorum orası bana kalsın ama içimde bi yerlerde bi çok müslümandan daha da müslüman gibi yaşadığıma ve neticesinde tanrı katında özel bi yere sahip olduğumada inanıyorum orası da ve bana ve tanrıya kalsın
sevgiyile...
Mesut Gündüz 10.02.2007, 09:46 Ali olan Allahtır, Allah Ali dir,(a.c) Hz. Ali Hz.Muhammedin nurundan dır, Veliyullahtır,:)
Bu cümleyi kuruyor isen devamının hiçbir anlamı yok.
Mesut Gündüz 10.02.2007, 10:03 Aleviliğin “İslamın özü” olduğunu söyleyenler, bırakalım bilimsel namusu, asgari bir dürüstlüğe sahip iseler, Hallac-ı Mansur, Bektaş-ı Veli, Yunus, Abdal Musa, Kaygusuz, Nesimi, Pir Sultan, Edip Harabi, Virani, Kul Himmet, ve daha nice benzerleriyle hesaplaşmak zorundadırlar.
Bu ozanları kendi önderleri olarak kabullenen bir inancın temsilcilerinin, “en hakiki Müslümanlık” yarışına girmeyeceği açıktır. Giriyorlarsa, bunun bir açıklaması olmalı. Bu açıklama günümüzde artık onları kuşatan çıplak zorun korkusu ve asimilasyon değil, siyasal ve ekonomik dünyalık elde etme olanaklarını kısıtlayan dışlamadan kurtulma gayretidir. Aleviliği, bu gerçek inanç önderlerinin felsefesinden soyundurarak 12 İmam’ın felsefesine indirgemeye, gerçek gıdasını başta İmam Cafer olmak üzere Şia kaynaklarından almaya çalışanların misyonu, tarih boyunca Aleviliği Ortodoksluk içine çekmeye çalışan egemenlerin misyonu olacaktır. Ancak bugün dünyada esen karşı devrimci, muhafazakar rüzgarların onlardan yana esiyor olmasına fazla güvenmesinler; çünkü hiçbir gericilik dünyada kadim değildir.
Erdoğan Aydın
ozarslan 10.02.2007, 10:29 onların dediği gibi ise değilim.
AlpaTürk 10.02.2007, 11:05 1-Yaşında yalan söylüyorsun.
2-Alevi olduğunu söylerken yalan söylüyorsun.
3-ikiside değilse bu yaşa kadar mağarada yaşamış olabilirsin.
Bir insanın fikri ne ise zikride o imiş,
kanımca sen çok yalan söylemişsinki milletide kendin gibi yalancı zannediyorsun...
İNSANLAR NEDEN BU KADAR HAYASIZ OLABİLİYOR HAYRET !!!:thumbdown
Mesut Gündüz 10.02.2007, 11:09 *****
kanımca sen çok yalan söylemişsinki milletide kendin gibi yalancı zannediyorsun...
Terbiyeden hayadan yoksun olan sensinki aslını inkar ediyorsun.
madem doğru yaşın ve alevi olduğun. Sünni veya şii yorumları neden yapıyorsun 36 yaşına kadar hiçmi birşey öğrenemedin. Sen nasıl bir alevisin.
UF uf uf ....
Abartıya bakın,
tek tek yanıt vereyim...
Ramazanda oruç tutarım.
Camiye namaza giderim.
Cok komiksin, Müslüman olmak o kadar senin dedigin gibi basit degil. Herhalde fazlasiyla Battal Gazi filimlerine bakmisin, bakiyorum cok etkilenmisin. Muslumanlik sadece 5 sarti yerine getirmek degil,cunku Muslumanlik o kadar basit olsaydi, Kurani Kerimde sadece bu 5 sarta olusurdu, ve o zamanda sana katilirdim. Sana tavsiyem, Kurani-Kerimi bir guzelce okuman, okuman bile gerekmez Kurani Kerim bakman bile yeterli, cunki 5 sayfadan olusmuyor. Yoksa baska bir Kurani Kerim varda, benmi yanlisina bakiyorum. :stuart:
Saygilarimla
Not: bu arada Islamiyeti boyle basit gormekle, o dine cok saygisizlik yapiyorsun
alpatürk hakaret etmeden yorumlar yapın. Irkçılığınıza islamcılığınıza göz yumduk ancak birde hakaret ederseniz. yaptırım uygulamak zorunda kalacağım.
Sitemiz Irkçılığa karşıdır
Sitemiz Şeriat ve sunni propagandaya karşıdır
Sitemizde hakaret yasaktır
AlpaTürk ve türevleri Aleviforum'a inatla ne amaçla geliyorlar, gerçekten merak ediyorum.
UF uf uf ....
Abartıya bakın,
tek tek yanıt vereyim...
Ramazanda oruç tutarım.
Camiye namaza giderim.
Ramazanda oruç, camiye namaza git, hacca da git umreye'de git. Elhamdülillah müslümansındır, ona de eywallah. Ama Alevi asıllıysan, ve özüne dönmek istiyorsan, insanlardan Aleviliğin ne olduğunu öğren, kendi asimile zihniyetini gelip bizlere burda Alevilik diye dayatmaya çalışma. Gerçi senin asimile olmuş bir Alevi olduğuna da inanmıyorum, ama gerçekten asimile olmuş bir Aleviysen, asimilasyonun canlı örneği olarak burda bulunmadan ötürü, ve canlara ders çıkarmaları için fırsat verdiğin için canı gönülden teşekkür ederim.
Arkadaşlar kişinnin yazdıklarına yorum yapmayalım artık çünkü takılacak bir Üye değil, hangi amaçla burda olduğu belli.. Özel Mesaj ile Forum Yönetimide, Modlara yaptığı hakaretler ve yazdığı Üye notları... O yüzden dersini verdim kendisinin.. Sürekli girdiği Topiklerde olay çıkarmakta ve onun yüzünden Topiklerin gidişatı sapmaktadır.
İyi Forumlar arkadaşlar.
Bende Müslüman değilim.
arguvan_1 10.02.2007, 18:44 Bu sünni inancının tarifi olmuş.Aleviliğin tarifi bu değildir.
her elhemdülillah müslümanım diyen sünni olacak die bi kaide yok
her müslüman bu kelimeyi rahatlıkla söyleyebilir mezhebi ne olurasa olsun
bende elhemdülillah müslümanım ve aleviyim
|