Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?
arkadaşım ben fiiliyattan bahsediyorum resim yasaktır ... aleviler ile farklılıkları burdan bile bellidir.bu küçük bir örnek sadece..
islam ile tamamen yaşamsal olarakta birbiri ile tamamen zıttır..
sizin emevi islamı dediginiz dışındaki islam sadece sizin hayalinizdir gercek ortadadır yaşanılan islam ortadadır ve islam budur.. bunun dışında bir islam yoktur...
Senin islamın İ sinden haberin olduğunu sanmıyorum. Bir tek ayet bile açıp okumamışsındır. Sokaktaki islamı Kurandaki İslam ile aynı gören zihniyetle tartışmak hiç bir fayada vermez. Eminim Süleyman Kıstasına bakma zahmetinde dahi bulunmamışsındır.
Mesut Gündüz 15.02.2007, 16:02 Ne güzel kavramlar üretip kendi kendinizi kandırıyosunuz. Sen hangi Kuran hangi İslam Hangi Müslümanlığı biliyosun???
Ürettiğimiz birşey yok nasıl yaşadıysak nasıl yaşıyorsak onu söylüyorum.Bilmemen normal yaşamamışsın.
Serkan_Devrim 15.02.2007, 16:02 Serkan sendemi ???
Aleviliğin içerisinde islami ilişkin motifleri sokup sonra müslüman değilim demek hiçde doğru değil bence.
Neden karşınıza Emevi zihniyetini alıp islamı bu şekilde yargılayıp işinize gelen motifleri alıp diğerlerini reddip müslüman değiliz diyorsunuz?
Kuran apaçık piri bak duruyor ortada. Sende biliyosunki sunni putperestlerin yaptığı ibadetlerin, inançlarının doğru olmadığını sürekli dile getiriyorum. Bunları kafamdan mı uyduruyorum yoksa???öncelikle abi;
1)alevilerde kuranın değiştiğine inanılır.
2)hadislerin uydurulduğpuna inanılır.
3)yıllarca daima iktidarda olan sünniliğin tarihi çarpıttığına inanılır.
şimdi bu üç şık doğruysa(ki alevilerde böyle inanılır) asıl İslam'ı nasıl ve hangi kaynakla bulursun?
ayrıca;
alevilikte bütün dinlerin aynı gerçeği farklı üslupla anlattığına inanılır. yani aleviliğe göre asıl İslam ile asıl Zerdüştlük yada asıl Musevilik vb aynıdır. buna İslam adını takmak ise bugün kü Emevi İslamı kastetmektir. dediğim gibi alevilik dinler üstü bir inanıştır. :)
Senin islamın İ sinden haberin olduğunu sanmıyorum. Bir tek ayet bile açıp okumamışsındır. Sokaktaki islamı Kurandaki İslam ile aynı gören zihniyetle tartışmak hiç bir fayada vermez. Eminim Süleyman Kıstasına bakma zahmetinde dahi bulunmamışsındır.
1400 senedir yaşanan islam degil aslında islam bunların yaşadığı degil demek hiçbirşeyden haberin yok demektir.
sokaktaki islam ile kurandaki islam farklı demek.. yani kuran anlaşılamamış ...
anlaşılması zor demekkii.. ama bravo siz anlamışsınız..
kuran adam öldürme diyo ama sokaktaki islamcılar öldürüyo
kuran kadın dövülmez sevilir diyo ama sokaktakiler dövüyo
kuran bilimin yolundan gidin diyo ama sokaktakiler şeriat devleti isteriz diyo
kuran bütün insanlık kardeştir diyo ama sokaktakiler din için adam öldürüyo
sokaktakiler emevi kurana inanıyo.. aslında kuran bu degil kuran bunları söylemiyo ama hala 1400 yıldır bu farkedilemiyo..
zair sen haklısın ...
Ürettiğimiz birşey yok nasıl yaşadıysak nasıl yaşıyorsak onu söylüyorum.Bilmemen normal yaşamamışsın.
İslam öncesi Arap Putperestliğini, Yahudiliği, Hıristiyanlığı İslam diye sana yutturup, zulüm, baskı, işkence yaparak sanada putperestliği dayatan zihniyete islam diyosan kusura bakma sende bilmemiş ve yaşayamamışsın.
Mesut Gündüz 15.02.2007, 16:10 İslam öncesi Arap Putperestliğini, Yahudiliği, Hıristiyanlığı İslam diye sana yutturup, zulüm, baskı, işkence yaparak sanada putperestliği dayatan zihniyete islam diyosan kusura bakma sende bilmemiş ve yaşayamamışsın.
Senin dediğin kuranı nerden çıkaracaksın; kuran'danmı anlatta öğrenelim.
Serkan_Devrim 15.02.2007, 16:12 sataşmaları bıraksakta tartışma kültürü ile konuşsak nasıl olur? ne diye saldırıyorsunuz ki birbirinize. birbirinizden bir şeyler öğrenmeye çalışsanız daha yararlı olur kanımca. :)
öncelikle abi;
1)alevilerde kuranın değiştiğine inanılır.
2)hadislerin uydurulduğpuna inanılır.
3)yıllarca daima iktidarda olan sünniliğin tarihi çarpıttığına inanılır.
şimdi bu üç şık doğruysa(ki alevilerde böyle inanılır) asıl İslam'ı nasıl ve hangi kaynakla bulursun?
1) Kuranın Değiştiğine Başta İnan benim
2) Hadislerin Uydurulduğuna Başta İnan benim
3) Sunnillerin tarihi çarpıttığına başta inan benim
Anti Sunni Olan Başta Benim. Ve Alevi olmayanda Benim.
İslamı Nasıl ve Hangi Kaynaktamı bulurum?
Buyurun Allahın Kelamı Kuran Ortada. Yapılan değişiklikleri bir bir ortaya seriyoruz. Orjinal Kurana, bugün elimizde olan değiştirilmiş Kuranlardan gayet rahat ulaşıyoruz.
Nasıl mı? 1 Yıldır açtığım konuları ve yorumları okumuş olmalısın.
Senin dediğin kuranı nerden çıkaracaksın; kuran'danmı anlatta öğrenelim.
Bir çok defa anlattım konularımı takip etmen yeterli.
Mesut Gündüz 15.02.2007, 16:20 Bir çok defa anlattım konularımı takip etmen yeterli.
Benim yazdıklarımı takip edersen bu islamın dışında anlattığın gibi bir islam olmuycağını anlarsın.
seyhunbey 15.02.2007, 16:27 Kendimi tabiki müslüman hissediyorum ...
Bazilari biz alevileri müslüman olarak görmüyorlar siz müslüman değilsiniz gibi cumleler söylerler..
Bir müslümana sen müslüman değilsin demek en büyük günahlardan biridir :yamukgul: asil o kişi müslüman değildir..
alevilerde müslümanlık yarışına girmiş.. kim daha müslüman biz sunnilerden dahada müslümanız diyenlermi aslında müslüman biziz diyenlermi ararsın..
yüzlerce yıldır pirlerimizin direnerek aleviliği diri tutma cabalarına bakarak.. bu gün müslümanlık yarışına girmiş aleviler hallacı mansurlara , pir sultanlara , nesimiye , vb. nasıl hesap vericekler nasıl...
alevilerde müslümanlık yarışına girmiş.. kim daha müslüman biz sunnilerden dahada müslümanız diyenlermi aslında müslüman biziz diyenlermi ararsın..
yüzlerce yıldır pirlerimizin direnerek aleviliği diri tutma cabalarına bakarak.. bu gün müslümanlık yarışına girmiş aleviler hallacı mansurlara , pir sultanlara , nesimiye , vb. nasıl hesap vericekler nasıl...
Müslümanlar Sivas'ı kuşatınca, türküler koptu;
'' Ben yanarım Sivas yanar ''.. Oysaki Kur'anı anayasa alanlar, dillerinde Allahu Ekber naralarıyla Oteli Kuşatan, kendine gerçekten Müslüman diyen, gerçekten İslamı tam anlamıyla kabul etmiş İnsanlardı.. Yada Hallacı Mansuru, Pir Sultanı, Şeyh Bedrettini asanlar gene Müslümanlardı.. O Pirler tüm Dünya İnsanlarını kucaklarken, bizimkiler Müslümanlık yarışına girmiş.. Böyle giderse var yolumuzun haline vay..
AleviKürt 15.02.2007, 21:54 Yine ayni konulara döndük.. Cogunluga bakarak islami anlamaya calisiliyor..
Imam Hüseyin Kerbela'da sehit olurken, "müslümanlarin" (ki siz bunlara müslüman diyorsunuz) cogu ona karsiydi.. Cogunluk hakli ise, Yezid de hakli.....
AleviKürt 15.02.2007, 21:59 alevilerde müslümanlık yarışına girmiş.. kim daha müslüman biz sunnilerden dahada müslümanız diyenlermi aslında müslüman biziz diyenlermi ararsın..
Hz. Muhammed: Müslüman
Hz. Ali: Müslüman
Oniki Imam: Müslüman
Hallac-i Mansur: Müslüman
Hasan-i Sabbah: Müslüman
Mevlana: Müslüman
Yunus Emre: Müslüman
Ebul Vefa: Müslüman
Haci Bektas: Müslüman
Seyh Safi: Müslüman
Fuzuli: Müslüman
Sah Hatayi: Müslüman
Kul Himmet: Müslüman
Pir sultan: Müslüman
vs. vs.
Serkan_Devrim 15.02.2007, 22:00 Yine ayni konulara döndük.. Cogunluga bakarak islami anlamaya calisiliyor..
Imam Hüseyin Kerbela'da sehit olurken, "müslümanlarin" (ki siz bunlara müslüman diyorsunuz) cogu ona karsiydi.. Cogunluk hakli ise, Yezid de hakli.....
yalnış örnek. bugün müslümanlığa inananların çoğu samimi. cahil bırakılmış ama samimi. Hüseyin'i kerbelada şehid edenler ise Yezid korkusundan yada menfaat doğrultusundan savaştılar Hüseyin'e karşı. onların tanrısı paraydı.
AleviKürt 16.02.2007, 17:09 yalnış örnek. bugün müslümanlığa inananların çoğu samimi. cahil bırakılmış ama samimi. Hüseyin'i kerbelada şehid edenler ise Yezid korkusundan yada menfaat doğrultusundan savaştılar Hüseyin'e karşı. onların tanrısı paraydı.
Ister tanrilari para olsun, olmasin. Senin aciklamana göre bu örnege bakarsak, Gercek islam, tanrisi para olan islamdir ozaman? Yani cogunluga bakip degerlendirmenin yanlis oldugunu söylüyorum.
Dünya müslümanlarina bakarsak sii-sünni catismasi, ahmediyye, dürzilerin dislanmasi, ve böyle gruplarin asimilasyonunu, sürgün edilmesini görüyoruz. Yobazlar yine ayni davayi devam ettiriyor. Arap Müslümanlari Türk Hanefileri sevmez.. Ve Kürt Safilerine kiz vermez örnek olarak.
Lazoşa_62 16.02.2007, 18:26 Müslümanlar Sivas'ı kuşatınca, türküler koptu;
'' Ben yanarım Sivas yanar ''.. Oysaki Kur'anı anayasa alanlar, dillerinde Allahu Ekber naralarıyla Oteli Kuşatan, kendine gerçekten Müslüman diyen, gerçekten İslamı tam anlamıyla kabul etmiş İnsanlardı.. Yada Hallacı Mansuru, Pir Sultanı, Şeyh Bedrettini asanlar gene Müslümanlardı.. O Pirler tüm Dünya İnsanlarını kucaklarken, bizimkiler Müslümanlık yarışına girmiş.. Böyle giderse var yolumuzun haline vay..
Yüregine sağlık Şoreş kardeşim. Ben anlamadığım Müslümanlığa inanıyormusunuz,yok kendinizi müslüman hissediyormusunuz veya ne kadar müslümanız gibi deyimler bu forumda düşündürücü olmaya başlandı.
Canlar neye inandığımızdeğil.Gerçekten özü ile neye inandığımızdır.Müslüman olmuşsun,hırıstıyan olmuşşun ne olursan ol özünde allaha inanmaktır.Bence hangi dine inandığın değıl, ne kadar insanız ve ne kadar insana değer veriyoruz.
En büyük değer ve inanç insana saygıdır. Ne kadar dürüst,ne kadar adil ve ne kadar uygarsak o kadar da müslümanız.İyi forumlar.
Serkan_Devrim 16.02.2007, 19:14 Ister tanrilari para olsun, olmasin. Senin aciklamana göre bu örnege bakarsak, Gercek islam, tanrisi para olan islamdir ozaman? Yani cogunluga bakip degerlendirmenin yanlis oldugunu söylüyorum.
Dünya müslümanlarina bakarsak sii-sünni catismasi, ahmediyye, dürzilerin dislanmasi, ve böyle gruplarin asimilasyonunu, sürgün edilmesini görüyoruz. Yobazlar yine ayni davayi devam ettiriyor. Arap Müslümanlari Türk Hanefileri sevmez.. Ve Kürt Safilerine kiz vermez örnek olarak.
yok be güzel insan. :) gerçek İslam bu insanlar değil. ama gerçek İslam vefaat etti diyorum. kuran değişmiş, hadisler uydurulmuş. peki gerçek İslam'ın kaynakları ne olacak şimdi? nerde gerçek İslam? ve İslam'ı savunmak bir anlamda bugün kü Emevi kalıntısı olan yozlaşmış İslam'ı savunmak olmaz mı?
yenibirgün 16.02.2007, 19:40 Arkadaşlar dönüp dolaşıp aynı şeyleri konuşuyoruz bir de örnek olarak kendini müslüman zanneden daha ne insan sevgisine sahip ne de müslümanlığın ne olduğunu bilmeyen koyun gibi sürüye katılıp aynı şeyleri yapmaya çalışan- buna vahşice insan öldürmek de dahil- ne kendi fikirleri olabilen beynini kullanamayan insanları veriyorsunuz.Ben Allah a inanıyorum buna ne denirse densin hem müslümanlık kimsenin tekelinde değil her zaman diyorum kimse kimsenin Allah a yakın olduğunu bilemez Allah tan başka.benim müslümanlığımı sorgulayan insanlar önce kendine baksın,zaten herkes kendi sorumlulukları ile uğraşırsa bunun gibi gereksiz şeylerle uğraşmaz.
hasret_eylul 16.02.2007, 19:40 Sadece doğru olarak algıladığımız yönde bakıyoruz gerçekleri ise görmüyoz....
Yani birşeyleri alıp şurdan keselim burdan keselim şurası yanlış burası yanlış...ve böyle uzayıp giden bir anlamsızlık içerisindeyiz kanımca....Kendimizce bir hayal dünyası yaratıyoruz sonrada bu doğrudur gerçektir diyoruz.. Toplumların değer yargılarına göre şekilleniyoruz sonrada o kalıptan bir türlü sıyrılmayı başarıpta Gerçeği arama gereği bile duymuyoruz....Yüzlerce yıl önceki inançları alıyoruz bugüne uyarlamaya uğraşıyoruz hep doğa üstü birşeylere inanma gereksinimi duyuyoruz ama nedense bir türlü yaşadığımız somut dünyayı algılamıyor görmüyoruz... hep kanatıyoruz.. sonra yaralarımız yeniden kanıyor...kendimiz dışında herşeye inanıyoruz ama bir türlü kendimize inanmayı başaramıyoruz...vs.vs.vs.
AleviKürt 16.02.2007, 20:50 yok be güzel insan. :) gerçek İslam bu insanlar değil. ama gerçek İslam vefaat etti diyorum. kuran değişmiş, hadisler uydurulmuş. peki gerçek İslam'ın kaynakları ne olacak şimdi? nerde gerçek İslam? ve İslam'ı savunmak bir anlamda bugün kü Emevi kalıntısı olan yozlaşmış İslam'ı savunmak olmaz mı?
Herseyine katiliyorum, fakat tek katilmadigim sey son cümlen.. Aslinda haklisin.. Cünkü pratikte islami savunmak, bu emevi torunlarini da savunmak oluyor.. ama bu emevilerin torunu gercek müslüman degildir.. sözde müslüman olan bir kesim.. tek o yüzden de "islam degiliz" diyemeyiz ki? :yamukgul:
Serkan_Devrim 16.02.2007, 21:08 Herseyine katiliyorum, fakat tek katilmadigim sey son cümlen.. Aslinda haklisin.. Cünkü pratikte islami savunmak, bu emevi torunlarini da savunmak oluyor.. ama bu emevilerin torunu gercek müslüman degildir.. sözde müslüman olan bir kesim.. tek o yüzden de "islam degiliz" diyemeyiz ki? :yamukgul:güzel insan, :)
aslında bu kadar değil olay.
Alevilik Ali'dir. ve bizim inancımız da Ali sadece 601 yılında doğan bir insan değildir. her peygamber ile bir Ali geldiğine inanırız biz. Mevlana'nın natı Ali kasidesini okursan anlarsın.
yani Alevilik Ali ise ve Ali her peygamber ile gelmişse alevilikte her dinde vardır demek. yani Aleviler;
İslamda ki Ali ile Müslümandır,
Hırıstiyanlıktaki Ali ile Hırıstiyandır,
Musevilikteki Ali ile Musevidir,
Sabiilikteki Ali ile Sabiidir
vs vs vs
aleviliğe göre bütün dinler aynı gerçeği farklı üsluplarla anlatan zincirin halkalarıdır. yani bütün dinler aynıdır ve hepsi alevilikte vardır. alevilik bu sebeple dinler üstü bir inanıştır. sadece İslam değildir Alevilik. Alevilik aynı zamanda Hırıstiyanlıktır, Museviliktir, Zerdüştlüktür, Sabiliktir vs vs vs
Pir Sultan Haydarım heman
dağları bürüdü duman
işte incil İşte Kuran
seçebilirsen gel beri
Pir Sultan Abdal
alevilikte ki salt İslami değerleri ön plana çıkarmak diğer değerleri reddetmek olur. kaldı ki İslam da diğer dinler gibi yozlaştırılmıştır. ne asıl İslamiyet ne asıl Hıristiyanlık nede asıl diğer dinler yok.
Fatımiyiz Alevi
Kalu Bela'dan beri
bence onemli olan insandir . kotunun yada kötülüğün dini yoktur .ayrica şü an gerçek muslumanlik yaşanmiyor.bunuda emeviler dini siyasileştirmekle sağladi lanet olsun muaviye yezide ve onun gibi düşünenlere
AleviKürt 17.02.2007, 13:15 güzel insan, :)
aslında bu kadar değil olay.
Alevilik Ali'dir. ve bizim inancımız da Ali sadece 601 yılında doğan bir insan değildir. her peygamber ile bir Ali geldiğine inanırız biz. Mevlana'nın natı Ali kasidesini okursan anlarsın.
yani Alevilik Ali ise ve Ali her peygamber ile gelmişse alevilikte her dinde vardır demek. yani Aleviler;
İslamda ki Ali ile Müslümandır,
Hırıstiyanlıktaki Ali ile Hırıstiyandır,
Musevilikteki Ali ile Musevidir,
Sabiilikteki Ali ile Sabiidir
vs vs vs
aleviliğe göre bütün dinler aynı gerçeği farklı üsluplarla anlatan zincirin halkalarıdır. yani bütün dinler aynıdır ve hepsi alevilikte vardır. alevilik bu sebeple dinler üstü bir inanıştır. sadece İslam değildir Alevilik. Alevilik aynı zamanda Hırıstiyanlıktır, Museviliktir, Zerdüştlüktür, Sabiliktir vs vs vs
Pir Sultan Haydarım heman
dağları bürüdü duman
işte incil İşte Kuran
seçebilirsen gel beri
Pir Sultan Abdal
alevilikte ki salt İslami değerleri ön plana çıkarmak diğer değerleri reddetmek olur. kaldı ki İslam da diğer dinler gibi yozlaştırılmıştır. ne asıl İslamiyet ne asıl Hıristiyanlık nede asıl diğer dinler yok.
Fatımiyiz Alevi
Kalu Bela'dan beri
Tabiki haklisin.. Ama bizim aramizda ki sorun, kullandigimiz isimler, ve neye hangi isim veriyoruz, nasil isimlendiriyoruz bizim farkimiz.
Sen diyorsunki..
Hristiyanlik, Hristiyanliktir.. Aleviligin icinde de Hristiyanlik vardir.
Ben de diyorumki, Hristiyanlik'da aslinda Aleviliktir..
Zerdüstlük de aslinda Aleviliktir.. Alevilik ise gercek Hak yoludur..
Bunlarin hepsi bir gercege inanmaya calismislar (günümüzün Müslümanlari da).. O yüzden kendilerine Hristiyan, Buddhist vs. demisler.. Fakat bu aradigi gercek Aleviliktir..
Ve madem Alevilik gercek Ali yoludur.. Ali'nin yolu gercek islam degilmi?
Ama diyorsan ki, Ali'nin, Muhammed'in yolu islam degil, Hristiyanlik'di, ben de öz bir Hristiyanim ozaman.. Ali ne ise, Alevilik de odur..
Westside 17.02.2007, 13:31 Hicbir şartını yerine getirmiyorum.O yüzden kendimi müslüman hissetmiyorum ama allaha inanıyorum.
Biraz totoloji oldu sanki:)
peki ozamn gerçek müslümanlık ne?????
Serkan_Devrim 17.02.2007, 13:58 Tabiki haklisin.. Ama bizim aramizda ki sorun, kullandigimiz isimler, ve neye hangi isim veriyoruz, nasil isimlendiriyoruz bizim farkimiz.
Sen diyorsunki..
Bunlarin hepsi bir gercege inanmaya calismislar (günümüzün Müslümanlari da).. O yüzden kendilerine Hristiyan, Buddhist vs. demisler.. Fakat bu aradigi gercek Aleviliktir..
Ama diyorsan ki, Ali'nin, Muhammed'in yolu islam degil, Hristiyanlik'di, ben de öz bir Hristiyanim ozaman.. Ali ne ise, Alevilik de odur..eğer gerçek hıristiyanlık alevilikse, gerçek zerdüştlük alevilikse ve gerçek islamiyette alevilikse ismimiz Aleviliktir. başka isme gerek yoktur. ve nasıl ki Alevilik İslamiyet dışında ki diğer dinleri barındırıyorsa Alevilik İslam demekte aleviliğin içinde bulunan diğer dinleri reddetmek olur. :)
peki ozamn gerçek müslümanlık ne????? 1400 yıl önce vefaat eden bir inanıştır. :)
hissediyorum tabiki hissetmemem için bii neden yok ki?
Mesut Gündüz 17.02.2007, 14:06 Tabiki haklisin.. Ama bizim aramizda ki sorun, kullandigimiz isimler, ve neye hangi isim veriyoruz, nasil isimlendiriyoruz bizim farkimiz.
Sen diyorsunki..
Ama diyorsan ki, Ali'nin, Muhammed'in yolu islam degil, Hristiyanlik'di, ben de öz bir Hristiyanim ozaman.. Ali ne ise, Alevilik de odur..
Bırakın bunları bizim inancımızın tanrısı farklıydı hep;o yüzden tamamından farklıyız.Biryerlere oturtacaksanız inancımızı tamamiyle farklı bir yere oturtun.
saygılar,
MG
Bırakın bunları bizim inancımızın tanrısı farklıydı hep;o yüzden tamamından farklıyız.Biryerlere oturtacaksanız inancımızı tamamiyle farklı bir yere oturtun.
saygılar,
MG
sizin inancınızdaki farklı olan tanrının adı ne ? kaç tane tanrı var? benim bildiğim tanrı tekdir, ve tek olmasa zaten tanrı olmazdı, hangi dine mensup olursan ol tanrı inancın varsa o tanrı tek olan ALLAH tır. zaten,
"Allah birdir, Hak Muhammet Ali'dir Anın ismi cümle alem doludur. Bu yol Hak Muhammet Ali yoludur Gel Muhammet Ali dergahına gel" Pir Sultan Abdal Alevi şairlerinin önde gelenlerinden olan, Fuzuli'nin, Hatayi'nin , Nesimi'nin ,Virani'nin ve Pir Sultan Abdal'ın şiirlerinin esasını Allah, Muhammet, Ali sevgisi ve saygısı oluşturur. Allah aşkı, Allah aşkı ile Muhammet ve Ali aşkının birleştiren, bütünleştiren anlayış şiirdeki egemen anlayıştır. Alevi cemlerimde, nefeslerde Allah, Muhammet ,Ali ve Ehlibeyt aşkı sıkça ifade edilir.
Dünyadaki insanlık anlayışı = islam değildir. Hatta baktığımız zaman islamı tam olarak uygulayanlar hep karanlığa ve geriye gitmişlerdir. Bir Alevinn bu şekilde düşünmesi üzücü. Afganistanda İslamı tam anlamıyla Kur'an ilkeleriyle yaşayan bayanların hali ortada, İranda insanların hali ortada.
Karanliga ve geriye goturen Islam degildir, bunu yapan emperiyalist devletleri ile is birligi yapan isanlardir. Once Araplarin (yani Emevilerin ) baskilari ile, sonrada Bati ve Amerikanin sayesinde zaten bu insanlarin gozlerini acma imkaanlari olmamistir. Baktigin zaman bu gericilik ve karanlik dusunce sadece bu ülkelerde yok, emperiyalistlerin gecmiste somurge altinda olan cogu ulkelerde var. Yani Afrika, Asya, Hindistan vs. Ve bu ülkelerin hepsi Musluman degildir. Bu arada saydigin ulkeler tum anlamiyla Kuran i uygulamis olsaydilar, o zaman Islamiyetin icinde o kadar ayri dusunce ve yasama tarzi olmaz idi, yani tum Muslumanlar onlar gibi yasar idi.
Dünyadaki insanlık anlayışı = islam değildir.
Bu konuda sana katiliyorum, insanlik anlayisi sadece Islamiyet degildir, Islamiyet zamaninda Putperist olan insanlari yola getirmek icin Hz. Muhammed tarafindan kurulmustur, ama ondan once Hiristiyanlik ve Yahudilik te gelmisti, ve bunlarin amacida ayni idi. Tabiki Atheistleride ve diger inanclarida unutmamak lazim.
Saygilarimla
Oysaki Kur'anı anayasa alanlar, dillerinde Allahu Ekber naralarıyla Oteli Kuşatan, kendine gerçekten Müslüman diyen, gerçekten İslamı tam anlamıyla kabul etmiş İnsanlardı..
Ama olmayan
Ek olarakta, Allah tarafindan yaradilan bir insanin canini almak gunahtir. Bu sadece Islamiyete degil, Hiristiyanlik ve Yahudiliktede vardir.
Yada Hallacı Mansuru, Pir Sultanı, Şeyh Bedrettini asanlar gene Müslümanlardı.. O Pirler tüm Dünya İnsanlarını kucaklarken, bizimkiler Müslümanlık yarışına girmiş.. Böyle giderse var yolumuzun haline vay..
Pir Sultan nicin asildi?
Seyh Bedrettin ne icin savasti?
Hallaci Mansurun kimlerden ders almistir?
Bunlar Muslumanligi Emevilerin anlayisina gore kabul etmedikleri icin, Muslumanligi sadece Hz. Muhammed ve Hz. Alinin yolu kabul ettikleri icin oldurulmuslerdir. Luften bilinen tarihi carptirmiyalim.
Saygilarimla
Pir Sultan nicin asildi?
Bunlar Muslumanligi Emevilerin anlayisina gore kabul etmedikleri icin, Muslumanligi sadece Hz. Muhammed ve Hz. Alinin yolu kabul ettikleri icin oldurulmuslerdir. Luften bilinen tarihi carptirmiyalim.
Saygilarimla
Peki siz Hallaci Mansur'un ifade etmesinden ötürü vahşice katledildiği, '' Enel Hak '' kavramına nasıl bakıyorsunuz veya nasıl anlıyorsunuz?
KomünistAlevi 18.02.2007, 01:20 Pir Sultan nicin asildi?
Saygilarimla
Ne yani?
Bu kişiler İslam adınamı bu yolda canlarını feda ettiler.?
Şeyh Bedreddin Ortak mülkiyetin yani Sosyalist/Komünist hareketin Anadoludaki ilk filizlerindendir ve yoldaşlarıyla beraber bu yolda canını feda eylemiştir.
Pir Sultanda keza aynı şekilde...
Hem inançları,yolları,felsefeleri,Dünya görüşleri, Sosyo ekonomik tahlilleri yüzünden bu yolda canlarını feda eylemişlerdir...
Bu kişilerin müslümanlık yarışınamı girdiğini hesap ediyorsunuz?
İslam adına mı?
Peki siz Hallaci Mansur'un ifade etmesinden ötürü vahşice katledildiği, '' Enel Hak '' kavramına nasıl bakıyorsunuz veya nasıl anlıyorsunuz?
Siz benim sorularima cevap vermiyorsunuz, ama neyse.....
Cok kisaca hayati
Hallacı Mansur Hicri 244 ( Miladi 858) yılında Beyza yakınlarında bir kasaba olan Tur’da doğdu. 922 de Muktedir’in buyruğu üzerine Bağdat’ta asılarak, uzuvları kesilerek iskence ile öldürüldü. Hallacı Mansur’un babası Müslüman, dedesi ise Mezdek inancındaydı. Annesi Zerdust idi. Bunun aksine kendi yaşamından uzak olan Arap kültür ve inancı daha fazla ilgisini çekmiş ve kendisini fazlaca etkilemiştir. Bunu da çevresinin etkisi ile olsa gerek ki, henüz küçük yaşlarda olduğu halde Kur’ana ilgi duyuyor ve Kur’an derslerini almaya başlıyor. Hallac-ı Mansur küçük yaşlarda Kur’anı ezberlemiştir. Hallac-ı mansur’u ilginç kılan, ve sunni ulamayı şaşırtan ve hayretler içinde bırakan yanı ise çok küçük yaşlarda Kur’an hakkında yorumlar getirmesidir. Hallac-ı Mansur 16 yaşlarında devrin büyük süfi bilgini Sehl b. Adullah et-Tüsteri’den 2 yıl kadar ders aldı. Tüsteri’nin ölümü üzerine Basra’ya gitti. Hallac-ı Mansur burada ünlü süfi bilgin Amr b. Osman el Mekki’den 2 yıl kadar dersler aldı. Bu sırada hocası olan Amr b. Osman el Mekki’nin karşı çıkmasına rağmen Hallac-ı Mansur ünlü süfi bilginlerinden Ebu Yakup el-Akta’nın kızı Ümmü Hüseyin’le evlendi.
Mansur, Mekke’de nefsini terbiye ile ruhunun miracını gerçekleştirmek üzere Kabe’nin haremine kapanarak çile sürecine girdi. Hallac-ı Mansur’un bu perhiz-çile denemeleri o günün süfilerini şaşkına çeviriyordu. Aynı zamanda kendisine kızıyor ve alehinde dedikodular yapıyorlardı. Hallac-ı Mansur Mekke’de kaldığı süre zarfında Hac veya umre için gelen müslüman gruplarla sıkı ilişkiler içinde oldu. Onlara kendi düşüncelerini aktarıyor ve onları çeşitli konularda aydınlatıyordu.
Enel Hak ne demektir?
Enel Hak, evrenin birliğini ve hakikati vurguluyor.
Hallac-ı Mansur’a göre; gerçek olan, var olan,”Bir”dir. “Çokluk” bir görüştür. “Bir’in değişik biçim ve nitelikte yansımasıdır. Bu “Bir” de Tanrı’dır. Ancak, evren ve insan bu “Bir’in dışında değil, içindedir, onunla özdeştir. Bu nedenle insanın “Enel Hak” demesi doğrudur, gereklidir.İnsan konuşan, dolaşan, düşünen, sevinen, gülen, üzülen, öfkelenen bir Tanrı'dır. Tanrının bütün nitelikleri insanda, insanın bütün özellikleri Tanrı’da, evrende bir birlik, bütünlük içindedir. Ölüm gerçek değildir, bir değişmedir, bir görünüştür. Bundan dolayı kişinin ölümü yaşamında, yaşamı da ölümündedir. Hallac-ı Mansur bu düşüncesini, çevresinde toplanan büyük bir kalabalığa “Beni öldürün. Beni öldürün, yaşamım ölümümde, ölümüm yaşamımdadır.” Sözleriyle açıklamıştır. Veya "Allah’a dayanan hiç bir zaman yıkılmaz".
Hallac, Hz Muhammed’in ilahiliği üzerinde ısrarla duran ve Tavasin’de onun ebedi ve ilahiliği açıkça belirten ilk süfilerdendir. Buna rağmen Suni İslam ulamasının boy hedefi olmaktan da kendini kurtaramamıştır. Sünni İslam ulamasını kızdıran ve hatta idamına ferman edilen Hallac-ı Mansur Hz. Muhammed için;
“Hz. Muhammed’in varlığı yokluktan öncedir. Adı ise kelamdan önce gelir. Cevher ve arazlardan önce ve sonranın hakikatlarından önce bilinmekte idi. Ne doğulu ne de batılı bir kabileden gelir.
Hz. Muhammed sürekli olarak sufilerin kalplerini yakan, sönmeyen bir nur’dur. Bütün peygamberler ve veliler “Nur’larını” (bilgilerini) ancak Peygamberlerin Nur’undan alırlar. Onun nur’u kelam’inkinden daha parlak ve daha ezelidir.”
Onu idam ettiren sadece ve sadece Abbasi halife’lerinin olumsuz ve keyfi yönetimlerine karşı gelen halk korkusu ve Arap gereciliği ile yobaz Sünni İslam ulamasının bilgisizliklerinden kaynaklanan tutum ve davranışlarıydı.. Bu nedenle dir ki Hallac; düzmece bir mahkeme ile ve de düzmece bir suç ile suçlanmıştır
Saygilarimla
Şeyh Bedreddin Ortak mülkiyetin yani Sosyalist/Komünist hareketin Anadoludaki ilk filizlerindendir ve yoldaşlarıyla beraber bu yolda canını feda eylemiştir.
Seyh Bedrettin
Edirne civarındaki Simavna'da 1365'da doğan Şeyh Bedrettin, Bursa, Konya, Kahire gibi devrin en büyük ilim ve kültür merkezlerinde eğitim gördü. Mısır’da Muhammed Bin Ekmeleddin, sonradan ünlü bir tıp bilgini olan Hacı Paşa, ozan Ahmedi, Şemsettin Fenari gibi islam düşüncesinin o çağda önemli aydınları arasında yer alıp ilk tasavvuf eğitimini alır. Şeyh Hüseyin Ahlati de bu bilginlerden birisidir. Şeyh Ahlati Alevidir. Şeyh Bedreddin ise, aldığı eğitim çerçevesinde sünnidir. Ancak aradan geçen zaman Şeyh Bedreddin’i Alevi anlayışa doğru sürüklemiştir. Şeyh Hüseyin Ahlati öldükten sonra onun yerine geçer. Bu görevi fazla uzun sürmez. Şam, Halep, Karaman, Konya, Aydın, Tire ve İzmir’e uğrar ve 1406 yılında Edirne’ye gelir.
İnsanlar taht kavgalarından dolayı huzursuzdur. Bu huzursuzluğunun yanında Osmanlının baskıları da eklenince bıkkınlık artar.Şeyh Bedrettin; Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa gibi yakın arkadaşlarıyla birlikte İznik'te kurdukları, bir tarikatla, Anadolu ve Rumeli'de fikirlerini yaymaya başladılar.
Bedrettin, varlık birliği denilen “Vahdet-i vücut”ta insanın tanrıyla birliği düşüncesine inanır. Bunun dışında Tanrı’nın kavranmasının güçlüğünü anlatır.
Ona göre insan, özellikleri bakımından Tanrıdan bir parçadır. İnsanların yaradılışında tanrı bir yönüyle kendisini örneklemiştir. İnsanların tanrının güzelliklerini, iyiliklerini taşımaları gayet doğaldır, ve bunda hiç bir sakınca aranmamalıdır. İnsan yaradılışında, diğer varlıklardan üstün tutulmuştur. Bu nedenle insanoğlu düşünce gücü ve yetenekleri bakımından Tanrı’nın kendisine aktardığı üstün niteliklerin değerini bilmelidir, ona göre davranmalıdır.
Bedrettin akıl konusunda başka bir yaklaşım getirerek, aklın tanrıyı kavrayamayacağını ileri sürer. “Tanrı’nın kavranması aklın sınırlarını aşar. İnsanın akıl gücü Tanrının büyüklüğünü, kudretini kavramak için yeterli değildir. “
[FONT="Comic Sans MS"]Ne yani?
Bu kişiler İslam adınamı bu yolda canlarını feda ettiler.?
Pir Sultanda keza aynı şekilde...
Pir Sultan Abdal
Pîr Sultan Alevî-Bektasî tarikatindandir. Tarikata girme arkadasi, yani musaibi, Ali Baba'dir. Baglandigi tekkenin pîri ise, Ahmet Yesevî'nin Anadolu'ya gönderdigi dervislerden Koyun Babanin tekkesinde, Bektasîligin kurucusu Haci Bektas Veli'nin tekkesinde posta oturmus, yani en üst makamlara getirilmis Seyh Hasan'dir. Zaten Islamiyeti burda basliyor.
Hizir Pasa, Pri Sultan’i Sivas’taki Toprak Kale’ye hapsettirdikten sonra, ici rahat etmemis. Eski pirine kiyamamis. Icinde Sah’in adi gecmeyen uc siir soylerse, kendisini bagislayacagini bildirmis. Per Sultan Abdal uc tane deme soylemis. Soyledigi siir. Ve bundan dolayi asilmistir!!.
Hızır Paşa Bizi Berdar Etmeden,
Açılın Kapılar Şaha Gidelim,
Siyaset Günleri Gelip Çatmadan,
Açılın Kapılar Şah'a Gidelim.
Bunda bilmeyeni bildirirler mi
Eli bağlı namaz kıldırırlar mı
Yoksa Şah diyeni öldürürler mi
Aslımız Muhammet kıyman cellatlar
Üstümüzde bite davacı otlar
Ölüm Allah emri ya eziyetler
Her nereye baksam yolum dumandır
Pirim bana küfür etse imandır
Zincir boynum sıktı halim yamandır
Sağlıklı mı ola dostun illeri
Karşıda görünen tozlu yolları
Şah'tan elçi gelmiş dem bülbülleri
Güzel Şah'ım çıktı m'ola köşküne
Can dayanmaz gayretine müşkine
Seni beni Yaradan'ın aşkına
Kapısı yok bacasından bakarım
Gözlerimden hasret yaşı dökerim
Şah'a giden bir bezirgan tutarım
Pir Sultan Abdal'ım güzel Şah canım
Ağlamaktır benim demim devranım
Arşta melek yerde çeşm-i efganım
Sah: Safevi devleti kurmus olan Sah Ismail hitap ediyor. Cunki Pir Sultan Abdal bu Alevi devletini destekliyordu.
Bunun disinda kendisinin ve ailesinin siirlerinde cokca Allah-Muhammed ve Ali, 12 Imamlar gecmekte. Pir Sultan Abdal Hizir Pasaya kafa tutmustur ama, bunu Turkmen Islamiyet kimligi ile tutmustur. Pir Sultan Abdal bir ideologi kimligi degildir.
Pir Sultanin filmi Aleviforum'un (bildigim kadariyla sanat bolumununde) izleyebilirsiniz.
[FONT="Comic Sans MS"]Bu kişilerin müslümanlık yarışınamı girdiğini hesap ediyorsunuz?
İslam adına mı?[/B]
Alevilik veya Alevi ululari ve onderleri bir ideologi kimligi degildir. Yani bir sosyalist/komunist bir akim degildir. Hz. Muhammedin yolunda giden Hz. Alinin uzerine kurulan inanc ve felsefe iceren bir kimliktir...Hz. Muhammed Hz. Ali ile beraber sizce hangi dini kurdu?
Saygilarimla:yamukgul:
Alevilik Islamin Özüdür ve ben Elhamdülillah Müslümanim. Hz. Muhammed (s.a.v) siz bir Hz.Ali ve Allahsiz bir Alevilik düsünemiyorum ve düsünmek istemiyorum. Herkes istedigi seye inanabilir ama Alevilik ile Islami ayirmak çok tehlikeli bence.
KomünistAlevi 18.02.2007, 11:56 Sayın Gülom merak etmeyin Şeyh Bedreddini, Pir Sultanı sizden daha iyi tanıyorum...Bana hayatlarını kopyala-yapıştır felsefesi yaparak anlatmayın...
Bu kişilerin inançları,felsefeleri,sosyo-ekonomik düşüncelerini herkes iyi biliyor.
Bu kişiler İslamiyet adına bu yolda canlarını feda eylemediler...Aksine İslam yolundan gidenler tarafından öldürüldüler...
Benim anlatmak istediğim olay kısa ve öz.
Bu Alevi önderleri İslam adına hayatlarını feda eylemediler...
Madem kopyala-yapıştır yapıyorsunuz buyrun bende size bir link veriyimde okuyun.:
http://www.alevikonseyi.com/alevi/20/30/40/50/360.html
Siz benim sorularima cevap vermiyorsunuz, ama neyse.....
Cok kisaca hayati
Hallacı Mansur Hicri 244 ( Miladi 858) yılında Beyza yakınlarında bir kasaba olan Tur’da doğdu. 922 de Muktedir’in buyruğu üzerine Bağdat’ta asılarak, uzuvları kesilerek iskence ile öldürüldü. Hallacı Mansur’un babası Müslüman, dedesi ise Mezdek inancındaydı. Annesi Zerdust idi. Bunun aksine kendi yaşamından uzak olan Arap kültür ve inancı daha fazla ilgisini çekmiş ve kendisini fazlaca etkilemiştir. Bunu da çevresinin etkisi ile olsa gerek ki, henüz küçük yaşlarda olduğu halde Kur’ana ilgi duyuyor ve Kur’an derslerini almaya başlıyor. Hallac-ı Mansur küçük yaşlarda Kur’anı ezberlemiştir. Hallac-ı mansur’u ilginç kılan, ve sunni ulamayı şaşırtan ve hayretler içinde bırakan yanı ise çok küçük yaşlarda Kur’an hakkında yorumlar getirmesidir. Hallac-ı Mansur 16 yaşlarında devrin büyük süfi bilgini Sehl b. Adullah et-Tüsteri’den 2 yıl kadar ders aldı. Tüsteri’nin ölümü üzerine Basra’ya gitti. Hallac-ı Mansur burada ünlü süfi bilgin Amr b. Osman el Mekki’den 2 yıl kadar dersler aldı. Bu sırada hocası olan Amr b. Osman el Mekki’nin karşı çıkmasına rağmen Hallac-ı Mansur ünlü süfi bilginlerinden Ebu Yakup el-Akta’nın kızı Ümmü Hüseyin’le evlendi.
Mansur, Mekke’de nefsini terbiye ile ruhunun miracını gerçekleştirmek üzere Kabe’nin haremine kapanarak çile sürecine girdi. Hallac-ı Mansur’un bu perhiz-çile denemeleri o günün süfilerini şaşkına çeviriyordu. Aynı zamanda kendisine kızıyor ve alehinde dedikodular yapıyorlardı. Hallac-ı Mansur Mekke’de kaldığı süre zarfında Hac veya umre için gelen müslüman gruplarla sıkı ilişkiler içinde oldu. Onlara kendi düşüncelerini aktarıyor ve onları çeşitli konularda aydınlatıyordu.
Enel Hak ne demektir?
Enel Hak, evrenin birliğini ve hakikati vurguluyor.
Hallac-ı Mansur’a göre; gerçek olan, var olan,”Bir”dir. “Çokluk” bir görüştür. “Bir’in değişik biçim ve nitelikte yansımasıdır. Bu “Bir” de Tanrı’dır. Ancak, evren ve insan bu “Bir’in dışında değil, içindedir, onunla özdeştir. Bu nedenle insanın “Enel Hak” demesi doğrudur, gereklidir.İnsan konuşan, dolaşan, düşünen, sevinen, gülen, üzülen, öfkelenen bir Tanrı'dır. Tanrının bütün nitelikleri insanda, insanın bütün özellikleri Tanrı’da, evrende bir birlik, bütünlük içindedir. Ölüm gerçek değildir, bir değişmedir, bir görünüştür. Bundan dolayı kişinin ölümü yaşamında, yaşamı da ölümündedir. Hallac-ı Mansur bu düşüncesini, çevresinde toplanan büyük bir kalabalığa “Beni öldürün. Beni öldürün, yaşamım ölümümde, ölümüm yaşamımdadır.” Sözleriyle açıklamıştır. Veya "Allah’a dayanan hiç bir zaman yıkılmaz".
Hallac, Hz Muhammed’in ilahiliği üzerinde ısrarla duran ve Tavasin’de onun ebedi ve ilahiliği açıkça belirten ilk süfilerdendir. Buna rağmen Suni İslam ulamasının boy hedefi olmaktan da kendini kurtaramamıştır. Sünni İslam ulamasını kızdıran ve hatta idamına ferman edilen Hallac-ı Mansur Hz. Muhammed için;
“Hz. Muhammed’in varlığı yokluktan öncedir. Adı ise kelamdan önce gelir. Cevher ve arazlardan önce ve sonranın hakikatlarından önce bilinmekte idi. Ne doğulu ne de batılı bir kabileden gelir.
Hz. Muhammed sürekli olarak sufilerin kalplerini yakan, sönmeyen bir nur’dur. Bütün peygamberler ve veliler “Nur’larını” (bilgilerini) ancak Peygamberlerin Nur’undan alırlar. Onun nur’u kelam’inkinden daha parlak ve daha ezelidir.”
Onu idam ettiren sadece ve sadece Abbasi halife’lerinin olumsuz ve keyfi yönetimlerine karşı gelen halk korkusu ve Arap gereciliği ile yobaz Sünni İslam ulamasının bilgisizliklerinden kaynaklanan tutum ve davranışlarıydı.. Bu nedenle dir ki Hallac; düzmece bir mahkeme ile ve de düzmece bir suç ile suçlanmıştır
Saygilarimla
Hanımefendi ben size kişisel bir soru soruyorum, başlıyorsunuz kopyalayıp yapıştırmaya. Ben sizin görüşünüzü merak ettim. Kopyalayıp yapıştırdığınızın değil.
Serkan_Devrim 18.02.2007, 13:09 Alevilik Islamin Özüdür ve ben Elhamdülillah Müslümanim. Hz. Muhammed (s.a.v) siz bir Hz.Ali ve Allahsiz bir Alevilik düsünemiyorum ve düsünmek istemiyorum. Herkes istedigi seye inanabilir ama Alevilik ile Islami ayirmak çok tehlikeli bence. alevilik islamın özüdür iddiasını savunmanı anlarım ama biz aleviler elhamdülillah demeyiz. Arap dil ve kültür emperyalizmine krşı çıkarız. Allah Allah deriz.
O halde "Allah Allah" yerine alternativ olarak "Tanri Tanri" yada "Xude Xude" desek nasil olur? Allah da arapça degilmidir Serkan_Devrim :D
Serkan_Devrim 18.02.2007, 14:24 O halde "Allah Allah" yerine alternativ olarak "Tanri Tanri" yada "Xude Xude" desek nasil olur? Allah da arapça degilmidir Serkan_Devrim :Ddilin ne ise o şekilde söyle. eğer Kürtsen Kürtçe söyle, Rumsan Rumca söyle ama Arap dil ve kültür emperyalizmine eğilme. aleviler yıllar yılı İslam adı altında dayatılan Arap dil ve kültür emperyalizmine karşı durmuşlardır. :)
not: Allah Arapça değil Arami/Süryani cedir. bu bilgide sanırım seni şok edecek. :D
Hmm hakkaten $ok oldum :D "selamun aleyküm" de süryanice idi sanirim öyle duymustum, "merhaba" da farscaymis... o halde Allah Allah demeye devam edelim sanirim Aramilerden bize zarar gelmez arap milleti kadar :)
Serkan_Devrim 18.02.2007, 14:46 Hmm hakkaten $ok oldum :D "selamun aleyküm" de süryanice idi sanirim öyle duymustum, "merhaba" da farscaymis... o halde Allah Allah demeye devam edelim sanirim Aramilerden bize zarar gelmez arap milleti kadar :)sünni değerleridir bunlar. aleviler bıunları kullanmaz. sen benimle alay etsende. :) bizde bismişah Allah Allah diye başlanır. eyvallah Allah diye bitirilir. yada Allah Hu dost denir. aşkı muhabbetle denir. ama asla amin, selamı aleyküm, elhamdülillah vb sünni egemenliğinin dayattığı kelimeler kullanılmaz. bu bir tepkidir, direniştir. Allah kelimesinin hangi dilde kullanıldığı önemli değildir. çünkü Allah özelleşmiş bir kelimedir.
muhabbetle. :)
Mesut Gündüz 18.02.2007, 14:48 Alevilik Islamin Özüdür ve ben Elhamdülillah Müslümanim. Hz. Muhammed (s.a.v) siz bir Hz.Ali ve Allahsiz bir Alevilik düsünemiyorum ve düsünmek istemiyorum. Herkes istedigi seye inanabilir ama Alevilik ile Islami ayirmak çok tehlikeli bence.
Alevilik islamın özü filan değildir.Uydurmayın.
Serkan_Devrim estagfurullah ne alay etmesi yazdiklarimda ciddiydim biyerde öyle okumustum. Sözde "Dede" torunuyuz ama yavas yavas gelistiriyoruz kendimizi iste. :) Yanilmiyorsam sofrada "Afiyet olsun" degil "helal olsun" denir. Arapca kelimeler dilimize iyce yerlesmis Forum sayesinde bunlardan kurtulucaz Allah'in izniyle :D
Mesut Bey bana göre Özü'dür hatta en kral Islam Aleviliktir :D
Asil Ali Allah'dir Tanridir demek uydurma.
Alevilik islamın özü filan değildir.Uydurmayın.
Günümüzde de her yönüyle gözler önünde olan İslam Dinine bakıp Aleviliğe İslam'ın özü demek gerçekten çok yanlış ve bilgisizce edilmiş bir laftır.. Alevilik İslam'ın özü olsaydı, İslam'ı, Kur'an'ı didik didik bilen İran Şiiler ve Sünni alimler Aleviler asimile etmek için uğraşmazlardı.. Çatışıyoruz Müslümanlarla, fikir ve yaşan şekli olarak çatışıyoruz bu bir gerçek.. Ne Muhammed'e bakışımız neden İnsanlığa ve diğer Dinlere bakışımız Müslümanlarla aynı.. Her konuda iki ayrı Kutup gibiyiz onlarla.
Serkan_Devrim 18.02.2007, 16:33 Serkan_Devrim estagfurullah ne alay etmesi yazdiklarimda ciddiydim biyerde öyle okumustum. Sözde "Dede" torunuyuz ama yavas yavas gelistiriyoruz kendimizi iste. :) Yanilmiyorsam sofrada "Afiyet olsun" degil "helal olsun" denir. Arapca kelimeler dilimize iyce yerlesmis Forum sayesinde bunlardan kurtulucaz Allah'in izniyle :D
evet haklısın. :) İslam adı altında Emevi kalıntısı Arap dil ve kültür emperyalizmi dayatılıyor insanlara. türban en büyük göstergesidir. türban dinin kuralı değil Arap'ın geleneğidir. bu gelenek İbrahim oğullarından(Arap ve Yahudiler)
gelmektedir. ama bugün dini bir kural gibi dayatılmaktadır. giyim kuşam, günlük hayatta ki görgü kuralları, dil vb Arap kültürü İslam adı altında halklara dayatılıyor. Alevilik asırlardır bu Arap dil ve kültür emperyalizmine karşı durmuştur ve bu duruş takdire değerdir. bu sebeple sünni egemenliğin dayattığı bu kültür emperyalizmine dur demeliyiz. bizim pirlerimiz ozanlarımız da bu kelimeleri kullanmamıştır zaten. :)
saygı ve sevgilerle.
evet haklısın. :) İslam adı altında Emevi kalıntısı Arap dil ve kültür emperyalizmi dayatılıyor insanlara. türban en büyük göstergesidir. türban dinin kuralı değil Arap'ın geleneğidir. bu gelenek İbrahim oğullarından(Arap ve Yahudiler)
gelmektedir. ama bugün dini bir kural gibi dayatılmaktadır. giyim kuşam, günlük hayatta ki görgü kuralları, dil vb Arap kültürü İslam adı altında halklara dayatılıyor. Alevilik asırlardır bu Arap dil ve kültür emperyalizmine karşı durmuştur ve bu duruş takdire değerdir. bu sebeple sünni egemenliğin dayattığı bu kültür emperyalizmine dur demeliyiz. bizim pirlerimiz ozanlarımız da bu kelimeleri kullanmamıştır zaten. :)
saygı ve sevgilerle.
İslam Din'i yüzyıllar önce Emevi ve Yezitlerin Kültürü ile bütünleşti ve artık İslam Dininin gerçekten yaşadığını düşünmüyorum.. İslam adı altında İnsanları sömürdüler.. Dini sorgulamanın yasak olması mesela.. Bu bile Emevi oyunudur bence.. İslam Dinini değiştirip, çıkar sağlamak ve İnsanları sömürmek için böylem bir Oyuna başvurup İslam Dinini yok ettiler..Bundan da çıkar sağlayıp İnsanlara yoğun bir Allah korkusu empoze ettiler. İşte Alevilik İslam değildir derken gerçekten haklıyız..Çünkü Alevilikte sorgulama vardır fakat İslamda yoktur.. Müslümanlar sorgulamadıkları için geri bir toplumdur, ama Aleviler ilericidir.
AleviKürt 18.02.2007, 21:00 Sayın Gülom merak etmeyin Şeyh Bedreddini, Pir Sultanı sizden daha iyi tanıyorum...Bana hayatlarını kopyala-yapıştır felsefesi yaparak anlatmayın...
Bu kişilerin inançları,felsefeleri,sosyo-ekonomik düşüncelerini herkes iyi biliyor.
Bu kişiler İslamiyet adına bu yolda canlarını feda eylemediler...Aksine İslam yolundan gidenler tarafından öldürüldüler...
Benim anlatmak istediğim olay kısa ve öz.
Bu Alevi önderleri İslam adına hayatlarını feda eylemediler...
Madem kopyala-yapıştır yapıyorsunuz buyrun bende size bir link veriyimde okuyun.:
http://www.alevikonseyi.com/alevi/20/30/40/50/360.html
Gösterdiginiz linkin ilk satiri:
"Şeyh Bedreddin çağının en önemli İslam bilginlerindendi."
Ayrica "sunu ben sizden iyi biliyorum" demenin yerine fikirlerinizi kaynaklara dayatarak savunsaydiniz.
KomünistAlevi 19.02.2007, 10:28 Gösterdiginiz linkin ilk satiri:
"Şeyh Bedreddin çağının en önemli İslam bilginlerindendi."
Ayrica "sunu ben sizden iyi biliyorum" demenin yerine fikirlerinizi kaynaklara dayatarak savunsaydiniz.
''Bedreddin'imizi “Serez'in esnaf çarşısında, bir bakırcı dükkanının karşısında bir ağaca” asanlar, bugün tarih kitaplarında bir satırlık bile yer tutmuyor. Ama “yarin yanağından gayrı herşeyde ortaklık” çağrısı yapan Şeyh Bedreddin'in komünistik düşünceleri, yüzyıllardır Anadolu halk hareketlerinin sancağında, sloganlarında, destanlarında yaşıyor. Nazım'ın destanındaki dede gibi, “biz Bedreddin kuluyuz, ahrete, kıyamete inanmayız”, ama “Bedreddinler yine gelecektir” diyoruz. “Sözü, bakışı, soluğu aramızdan çıkıp gelecektir”. Çünkü Bedreddin düşüncesi insanlığın geleceğidir''
Peki neden bu yukarıda yazılı olan satırları görmüyorsunuz?
Bedreddinin neden asıldığını bilmiyormusunuz?
İslam adına mı asıldı diyorsunuz yani?
Bedreddinin hayatını baştan sona kadar okuyun derim.
Osmanlı tarafından katledilmiştir...Yoldaşları ile birlikte bu yolda canını feda etmiştir...Ortak mülkiyet amacı ile ayaklanmaları başlatmışlardır, ''Yarin yanağından gayrı herşeyi ortak saymıştır, gidipte Allah adına, Din adına, Cihat adına isyan çıkarmamıştır, tıpkı diğer Alevi ayaklanmaları gibi...Ama gelipte Şeyh Bedreddin İslam adına bu yolda canını verdi derseniz eğer bize en büyük hakareti etmiş olursunuz.
Ayırca,
Kopyala-yapıştır felsefesi ile bir yere varılamayacağını düşünen insanlardan birisiyim...Kopyala-yapıştır felsefesi önmeli değil, önemli olan kişilerin ne bildiğidir...Bende o kopyala-yapıştırları 100 kere 1000 kere okudum...Kopyala-yapıştırsız bir forum istiyoruz...
İyi forumlar...
ibo(arguvan) 19.02.2007, 11:35 Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.
evet aslında bu filimlerde şarkılarda konuşmalarda böyle dayattırılıyor bize yane bunları yapmayanlar müslüman olamaaz gibi ama ben müslüman olarak hissediyorum kendimi ve de müslümanlık 5 vakit avunmayla hacca gidip günah çıkarıp mübarek bir insan olmayla zekat vererek ego tatmin etmeyle olmuyor iman insanın içindedir ve ne başkası tarafından çıkarılabilir nede başkası için iman edilebilir ne mutlu kalpten inanan insanlara
AleviKürt 19.02.2007, 21:00 ''Bedreddin'imizi “Serez'in esnaf çarşısında, bir bakırcı dükkanının karşısında bir ağaca” asanlar, bugün tarih kitaplarında bir satırlık bile yer tutmuyor. Ama “yarin yanağından gayrı herşeyde ortaklık” çağrısı yapan Şeyh Bedreddin'in komünistik düşünceleri, yüzyıllardır Anadolu halk hareketlerinin sancağında, sloganlarında, destanlarında yaşıyor. Nazım'ın destanındaki dede gibi, “biz Bedreddin kuluyuz, ahrete, kıyamete inanmayız”, ama “Bedreddinler yine gelecektir” diyoruz. “Sözü, bakışı, soluğu aramızdan çıkıp gelecektir”. Çünkü Bedreddin düşüncesi insanlığın geleceğidir''
Peki neden bu yukarıda yazılı olan satırları görmüyorsunuz?
Bedreddinin neden asıldığını bilmiyormusunuz?
İslam adına mı asıldı diyorsunuz yani?
Bedreddinin hayatını baştan sona kadar okuyun derim.
Osmanlı tarafından katledilmiştir...Yoldaşları ile birlikte bu yolda canını feda etmiştir...Ortak mülkiyet amacı ile ayaklanmaları başlatmışlardır, ''Yarin yanağından gayrı herşeyi ortak saymıştır, gidipte Allah adına, Din adına, Cihat adına isyan çıkarmamıştır, tıpkı diğer Alevi ayaklanmaları gibi...Ama gelipte Şeyh Bedreddin İslam adına bu yolda canını verdi derseniz eğer bize en büyük hakareti etmiş olursunuz.
Ayırca,
Kopyala-yapıştır felsefesi ile bir yere varılamayacağını düşünen insanlardan birisiyim...Kopyala-yapıştır felsefesi önmeli değil, önemli olan kişilerin ne bildiğidir...Bende o kopyala-yapıştırları 100 kere 1000 kere okudum...Kopyala-yapıştırsız bir forum istiyoruz...
İyi forumlar...
Osmanli tarafindan katledildigi icin Islam disi mi olunuyor? Ve illa ki islam icin isyan bastlamadigi icin de mi islam disi olunuyor?
Alevilik Komünistlik degildir. Alevilik Ali yolu inancidir. Seyh Bedrettin'in düsüncelerini nekadar komünistlige baglarsaniz baglayin, bu Aleviligi yerinden oynatmaz.. Her yerde ortaklik ve benzerlikler vardir. George Bush ve Osama bin Laden'in arasinda ki benzerlikler inanilmaz.. Ikisi de katliamlarin basindalar, ikisi de her inandiklari inancin fundamentalistidir. Fakat yine de birbirinden etkilenmemisler, birbirinden de uzak, nefret ederler..
Yukarida gösterdigim satirin önemi de sudur: verdigin link, AleviKonseyi sitesine baglidir. Bu sitede de geleneksel Alevilik anlayisi yürütülür, yani Aleviligin öz-islam oldugunu savunurlar. Ve böyle bir sitede, Seyh Bedrettin'in müslüman olmadigini savunan yazilari aramak mantiksal degildir bence. O yaziyi kendim okumadim, tek ilk satiri gözüme carpti.
Bizim kendimizi "Türk/Kürt Müslüman" olarak tanitmadigimiz bizi islam disi yapmaz.. Sünniler kendilerini Sünni degil, MÜSLÜMAN olarak tanitir.. Siiler de kendilerini SII olarak.. Siiler de müslüman degil mi?
Şeyh Bedrettin, Pir Sultan, Börklüce Mustafa, Nesimi..
Bu önderler bir yolda can verdi ama can verirken mücadele sebepleri tabiki vardı.Bunları bile bile, Şeriatle yönetilen Topraklarda can verdiler..Onlar Halkçı, Paylaşımcı, İnsanlardır.. Müslüman olduklarına inanmıyorum, çünkü Müslümanlar tarafından katledildiler.Müslüman olduklarına inanmıyorum, çünkü İslam'ın Allah dayatmasına karşı çıktılar..Çünkü Mansuruda, Bedrettinide katleden Müslüman anlayışıdır.. Eğer bu anlayışta biraz olsun hoşgörü, İnançlara saygı olsaydı, Nesimide, Bedrettinde, Mansurda huzurla Hakka yürürdü.. Eğer İslamda zorlama, dayatma olmasaydı, Madımak Otelinde Allahu Ekber deyip adam yakmazlardı.. Sorun kendinize..Bu kafa yapısını nereden aldılar bu insanlar ?
Adamlar sabah akşam Kuran okuyor, onlar İslam hakikatını çözemedide biz mi çözdük Allah aşkına.
Biz farklıyız arkadaşlar, biz Evrenseliz. Aleviliği İslam altında eritmeyin yazıktır.
AleviKürt 19.02.2007, 21:30 Şeyh Bedrettin, Pir Sultan, Börklüce Mustafa, Nesimi..
Bu önderler bir yolda can verdi ama can verirken mücadele sebepleri tabiki vardı.Bunları bile bile, Şeriatle yönetilen Topraklarda can verdiler..Onlar Halkçı, Paylaşımcı, İnsanlardır.. Müslüman olduklarına inanmıyorum, çünkü Müslümanlar tarafından katledildiler.Müslüman olduklarına inanmıyorum, çünkü İslam'ın Allah dayatmasına karşı çıktılar..Çünkü Mansuruda, Bedrettinide katleden Müslüman anlayışıdır.. Eğer bu anlayışta biraz olsun hoşgörü, İnançlara saygı olsaydı, Nesimide, Bedrettinde, Mansurda huzurla Hakka yürürdü.. Eğer İslamda zorlama, dayatma olmasaydı, Madımak Otelinde Allahu Ekber deyip adam yakmazlardı.. Sorun kendinize..Bu kafa yapısını nereden aldılar bu insanlar ?
Adamlar sabah akşam Kuran okuyor, onlar İslam hakikatını çözemedide biz mi çözdük Allah aşkına.
Biz farklıyız arkadaşlar, biz Evrenseliz. Aleviliği İslam altında eritmeyin yazıktır.
Sores dost.. Hz. Ali de kendini Müslüman sananlar tarafindan öldürüldü.. 12 imam da..
Nesimi Islam'i gercek anlamiyla anladi.. Enel-Hak Kuranda bile vardir, fakat yobazlar bunu anlamaz.. Allah Hz. Adem'i yarattiktan sonra, meleklerin ona secde etmesini istemiyor mu?
Dünya'daki seriatcilar kime dogru namaz kiliyor sence? Ortadaki kabeyi kaldir, görürsün ki hepsi birbirine secde ediyor.. Iste biz ALEVILER'IZ.. Seriat'i gecip, Tarikat'tan iceri gidenlerdeniz.. Bu yola herkes giremez.. Bu yol icin binlerce Nesimi'ler öldü..
Herkes kendi inancini dogru yürütse, kimse kimseyi öldürmezdi.. Bu kötülükleri yapan müslüman degildi Sores.. Müslüman olsaydi "Insan öldürmeyiniz" diyen dinlerini takip ederlerdi
serkanakcay 19.02.2007, 21:46 açık konuşuyum sivas katliamı içimde dine karşı kapanmaz yaralar açtı.
din adına HASRETimizi yakan zihniyetteki insancıklarla değil aynı dinde olmak
aynı havayı bile tenefüs etmek midemi bulandırıyo.bu degıldırkı saygım yok herkezin ilahi hayatı kendını ılgılendırır.
AleviKürt 19.02.2007, 22:35 açık konuşuyum sivas katliamı içimde dine karşı kapanmaz yaralar açtı.
din adına HASRETimizi yakan zihniyetteki insancıklarla değil aynı dinde olmak
aynı havayı bile tenefüs etmek midemi bulandırıyo.bu degıldırkı saygım yok herkezin ilahi hayatı kendını ılgılendırır.
Aynen katiliyorum.. Aramizdaki farka bakalim:
Ben o sivastaki yezitleri müslüman görmüyorum. Müslüman degiller. Masum insanlari yakmak müslümanlik degildir.
Fakat sen bunlari müslüman görüyorsun.. Ben de sana bunu söyleyim ozaman:
Gazi'de kendi cocugunu ve esini öldüren bir Alevi vardi bir kac yil önce.. Alevilik bu mudur?
Aynen katiliyorum.. Aramizdaki farka bakalim:
Ben o sivastaki yezitleri müslüman görmüyorum. Müslüman degiller. Masum insanlari yakmak müslümanlik degildir.
Fakat sen bunlari müslüman görüyorsun.. Ben de sana bunu söyleyim ozaman:
Gazi'de kendi cocugunu ve esini öldüren bir Alevi vardi bir kac yil önce.. Alevilik bu mudur?
Lütfen doğru örnekler verelim, Ali aşkına ailesini öldüren Alevi bu eylemi Alevilik adına mı yapmıştır? Sivastakiler Allahu Ekber naralarıyla laiklige, cumhuriyete küfrederek, ve çoğu İslam'a hizmet ettiklerine inanarak, gazaniz mübarek olsun gazini alarak İslam adına yaptılar.(eylemi yapanlar bunu söylüyor) Bu iki örneği akılalmaz bir şekilde nası bir tutabiliyorsunuz anlamak mümkün değil.
yenibirgün 19.02.2007, 23:06 evet aslında bu filimlerde şarkılarda konuşmalarda böyle dayattırılıyor bize yane bunları yapmayanlar müslüman olamaaz gibi ama ben müslüman olarak hissediyorum kendimi ve de müslümanlık 5 vakit avunmayla hacca gidip günah çıkarıp mübarek bir insan olmayla zekat vererek ego tatmin etmeyle olmuyor iman insanın içindedir ve ne başkası tarafından çıkarılabilir nede başkası için iman edilebilir ne mutlu kalpten inanan insanlara
Tamamen katılıyorum arkadaşım sana, ben sivasta insan katledenlere insan bile demiyorum kaldı ki müslüman deyim.İnsanlar bir şekilde bizi kısıtlıyorlar bize siz bunları yapmadığınız için müslüman dğilsiniz diyorlar ama kalbinde insan sevgisi olmayan Allah korkusu olmadan insan katledenler mi müslüman olacak.İnsanların allah a ne kadar yakın olduğunu ancak Allah bilir.ben şu anda zaten Hacca giden insaları anlamış da değilim.kurban bayramı geliyor, hala afrikadaki insanlar birbirini kırıyor her gün binlerce çocuk açlıktan ölüyor burdaki müslümanlarsa bi ton para verip hacca gidiyolar.Daha zengin olanlar orda lüks 5 yıldızlı otellerde kalıyorlar fakir olanlar da normal evlerde kalıyorlar.Sözde orası mahşerin bir provası ama para orda da herşeyi hallediyor.Ben bu zihniyetteki insanlarla tabi ki kendimi aynı kefeye koymam ama kimse de bana sen bunu bunu yapmadın diye sen busun diyerek beni dışlayamaz ya da kafasına göre biçimlendiremez.
[FONT="Comic Sans MS"][B]Sayın Gülom merak etmeyin Şeyh Bedreddini, Pir Sultanı sizden daha iyi tanıyorum...Bana hayatlarını kopyala-yapıştır felsefesi yaparak anlatmayın...
Madem kopyala-yapıştır yapıyorsunuz buyrun bende size bir link veriyimde
Inanclari ne? Yokmudur siirlerinde Ali, 12 Imam, Muhammed ve Allah..eger bunlarin hic birini kulanmiyorlarsa, sana yuzde yuz katiliyorum...
Hz. Ali ne icin savas yapmistir? Kimin yaninda yapmistir? 12 Imamlarin mucadeleleri ne icindi? Nicin matem tutuyoruz bunlar icin? Ve bu Imamlik ne demek, nicin 12 "Imamlar" diyoruz? Bunlarin cevaplarini verirsen cok sevinirim..Tabi Aleviligi Islam disi gorenlerde bunlarin cevapini verselerde olur.
evet, kopya ve yapistirmaynan sizlere kisaca kimliklerini anlatim. Hangi sekil dogru sekil? Onemli olan guzelcene ve sevyeli karsilikli dusuncelerimizi anlatmak veya ifade etmek degilmi?:shifty:
Saygilarimla
Kuran Hristiyanlara düşman olmamı emrediyor
Ben İnsanlara düşman değilim, bu halde hiç Müslüman olamam.
Kuran Musevilere düşman ol diyor
Kuranda hangi ayetler,meraktan, onun disinda birsey degil...ben bulamadim, ama kacirmista olabilirim..:D
Saygilarimla
Kuranda hangi ayetler,meraktan, onun disinda birsey degil...ben bulamadim, ama kacirmista olabilirim..:D
Saygilarimla
Kur'an da şiddet içeren ayetler buyrun. Kaçırdıysanız görmezden geldiğiniz yada bilinçli insanlardan sakladığınız ayetler:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12680
bakara 191. ayeti:
"Onları nerede yakalarsanız öldürün.sizi çıkardıkları yerden (Mekke'den) sizde onları çıkarın.zulüm ve baskı adam öldürmekten daha ağırdır.Yanlız,Mescidi haram yanında, onlar sizinle savaşmadıkça sizde onlarla savaşmayın.Sizinle savaşırlarsa (sizde onlarla savaşın) onları öldürün.Kafirlerin cezası böyledir."
nisa 89. ayeti:
"Arzu ettilerki kendileri küfre saptıkları gibi sizde sapasınız beraber olasınız.Bu sebeple onlar allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin.Eğer bundan yüz çevirirlerse yakalayın ve bulduğunuz yerde öldürün.Onlardan ne bir dost edinin ne de bir yardımcı."
nisa 91. ayet:
"Hem sizden hem de kendi toplumlarından emin olmak isteyen başkalarını da bulacaksınız. Bunlar her ne zaman fitneye götürülseler ona baş aşağı dalarlar (daldırılırlar). Eğer sizden uzak durmaz, sulh teklif etmez ve ellerini çekmezlerse onları yakalayın, rastladığınız yerde öldürün. İşte onlar üzerine sizin için apaçık yetki verdik."
tevbe 5. ayeti:
"Haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekâtı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Allah yarlığayan, esirgeyendir."
Görüldüğü gibi Alevilik gibi hümanist bir inanc ile bu ölüm fermanı yazan din aynı kefede değildir. Alevilik farklı inancdan olanları lanetleyip öldürün demez. Alevilik evrensel değerlere saygı duyan ve bencil olmayan bir düşünce bütünüdür.
saygılar
Saygilarimla
Ayetleri oku bakalım..Diyorum ya, savunduğunuz Din'i bile bilmiyorsunuz...
Bu Ayetlerin Allah sözü olduğuna inanıyorsan, açıkcası ben nasıl Aleviyim diye sor kendine..Alevilikte bunlar yoktur.
Kur'an da şiddet içeren ayetler buyrun. Kaçırdıysanız görmezden geldiğiniz yada bilinçli insanlardan sakladığınız ayetler:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12680
bakara 191. ayeti:
"Onları nerede yakalarsanız öldürün.sizi çıkardıkları yerden (Mekke'den) sizde onları çıkarın.zulüm ve baskı adam öldürmekten daha ağırdır.Yanlız,Mescidi haram yanında, onlar sizinle savaşmadıkça sizde onlarla savaşmayın.Sizinle savaşırlarsa (sizde onlarla savaşın) onları öldürün.Kafirlerin cezası böyledir."
nisa 89. ayeti:
"Arzu ettilerki kendileri küfre saptıkları gibi sizde sapasınız beraber olasınız.Bu sebeple onlar allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin.Eğer bundan yüz çevirirlerse yakalayın ve bulduğunuz yerde öldürün.Onlardan ne bir dost edinin ne de bir yardımcı."
nisa 91. ayet:
"Hem sizden hem de kendi toplumlarından emin olmak isteyen başkalarını da bulacaksınız. Bunlar her ne zaman fitneye götürülseler ona baş aşağı dalarlar (daldırılırlar). Eğer sizden uzak durmaz, sulh teklif etmez ve ellerini çekmezlerse onları yakalayın, rastladığınız yerde öldürün. İşte onlar üzerine sizin için apaçık yetki verdik."
tevbe 5. ayeti:
"Haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekâtı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Allah yarlığayan, esirgeyendir."
Görüldüğü gibi Alevilik gibi hümanist bir inanc ile bu ölüm fermanı yazan din aynı kefede değildir. Alevilik farklı inancdan olanları lanetleyip öldürün demez. Alevilik evrensel değerlere saygı duyan ve bencil olmayan bir düşünce bütünüdür.
saygılar
Ayetleri oku bakalım...
Nasil emir edersen. Ama sizde benim sorularima cevap verirseniz cok sevinirim:
- Hz. Ali,kimin yaninda ne icin savasti?
- Hz. Alinin ne konuda ilk halife olmasi gerekiyordu?
- Imam Huseyin neyin savasini yapti?
- Matem orucunu nicin ve kimler icin tutuk?
- 12 Imamlar arkasindaki Imamlik ne demek?
Simdi Nesimi canin cevapladigi ama sana sordugum ayetlerini cevapi. :rolleyes:
Islam = Silm ve Selam koklerinden gelen bir kelimedir. Silm baris, guven ve huzur demektir. Selam ise mutluluk, esenlik ve guven demektir. Kuranda Allah kullarini selam ve esinlik yurduna cagirir denilmektir.
Önce el-Bakara sûresinin, müşriklerle savaşmayı emreden 190-191. ayetlerine bakalım:
"Size karşı savaşanlarla, Allah yolunda savaşın. Sakın aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez."
"Onları yakaladığınız yerde öldürün. Sizi çıkardıkları yerden (Mekke’den) siz de onları çıkarın. Baskı ve işkence, adam öldürmekten daha kötüdür. Onlar sizinle savaşmadıkça Mescid-i Haram’da siz de onlarla savaşmayın. Eğer onlar orada size savaş açarlarsa derhal onları öldürün. Kafirlerin cezası işte böyledir."
"Eğer onlar (savaştan) vazgeçerlerse (şunu iyi bilin ki) Allah çok affedicidir, çok merhametlidir."
el-Bakara, 190 : savaş emri açıkça karşı tarafın saldırgan olması şartına bağlanmış, "savaşa mukabele" sınırının aşılmaması uyarısında bulunulmuştur. Demek ki saldırmadıkları sürece, müslüman olmasalar bile, müslümanlar "haddi aşarak" savaş başlama yetkisine sahip değildirler.
Bir sonraki ayette (el-Bakara, 191) yer alan onları yakaladığınız yerde öldürün" ifadesini de önceki ayetle bağlantılı olarak değerlendirmek gerektiği açıktır. Buna göre söz konusu ifadenin anlamı: "Onları yani size savaş açanları yakaladığınız yerde öldürün" demektir. Savaşmayanlara dokunulmayacaktır
Nisa suresi 89-91
Haricîler gibi tarih içerisinde ortaya çıkan bazı dînî gruplar tarafından uygunsuz ve yanlış bir şekilde anlaşılıp yorumlanmasına rağmen, Kur’an’da Müslümanlara savaş ruhsatı veren âyetler kesinlikle tecavüzü, baskıyı, hak ve hukuk gasbını, terörizmi cevaz veren âyetler değildir. Aksine savaş ruhsatının
dayanağı hak ve adaleti ikame ederek fitne ve zulmü ortadan kaldırmaktır. Nisa suresinin 89-91. âyetleri, bu konuda Kur’an’ın evrensel mesajını ifade etmektedir.
W. Montgomery Watt’ın (arastirmaci), III. Halife Osman’ın isyancılar elinde şehit edilmesinden sonra“Hüküm ancak Allah’ındır” sloganı altında ortaya çıkarak IV. Halife Hz. Ali’nin şehit edilmesi ve daha sonraki ayaklanmalarda aktif rol alan Hariciler hakkındaki değerlendirmeleri kayda değer gözükmektedir. Onun
değerlendirmesine göre, Hariciler arasında rastlanılan İslâm ümmeti hakkındaki cemaatçı düşünce, İslâm öncesi Arapların kabile hakkındaki düşünceleriyle yakın bir benzerlik gösterir.
Tevbe 5
Kur’an verilerine göre, mutlak anlamda küfür savaş sebebi değildir. Tebliğ temel prensiptir. Savaş, gayrimüslim tarafın her türlü tecavüz ve düşmanlıklarda bulunması ve tebliğ görevine engel olunması durumunda meşrudur. Kur’an’da namaz kılmayanın öldürüleceğine dair bir delil yoktur. Zaten ne Hz. Peygamber zamanında, ne de sonraki dönemlerde namaz kılmayanın öldürülmesi gibi hukuki bir uygulamaya gidildiği bilinmemektedir.
Bu ayet Hz. Muhammedin ve ilk muslumanlarin musriklerle olan savas halidir. Mekke’yi elinde tutan bu musrikler ile muslumanlar arasinda iliskilerin yirmi iki yillik bir gecmisi vardi. Bu sure icinde muslumanlar, musriklere cagri yapar, aciklamada bulunurken musriklerde cesitli eziyetler, dinlerinden dondurmeye girismileri, savas girisimleri ve yeni devletlerini yikmaya yonelik ortak komplolar gormuslerdi. Eger bunlar tovbe ettigikleri zaman ve Allah’a donenlerse, ve bu dine girdikleri zaman barisci olduklarini kanitlamis bulunucaklar. Bunlar Medine’ye durmadan saldiri yapanlara 4 ay sure verilmistir (Tevbe suresinin ilk ayetleri). Vakat eski hallerine devam ederler ve dusmanliklari surerse cezalari acikca kendilerine bildirilir. “Onlari nerde bulursaniz oldurun” kesim bunu ifade ediyor. Son kismi ise “Allah gavur ve rahimdir”diyerek biter. Bununla “Allah bagislayicidir, merhamet edicidir”. Yani sizde oyle olun mesaji verilmektedir. Bir sonraki ayette ise soyle deniliyor: eger musriklerden biri eman ile sana gelirse ona eman ver”.
Yani sizlerin sundugu ayet nerde suclu, sucsuz oldurun demiyor. Savas zamanindaki durumda nasil davranilacagini gosteriyor. Hani Osmanin eli Kurana degmis olsada...
Isterseniz size tam tersini ifade eden ayetlerin 3 tanesini sizlere sunayim, tabi dahada cok var, ama neyse...
Bakara 91 .: Onlara, “Allah’ın indirdiğine (Kur’an’a) iman edin” denilince, “Biz sadece bize indirilene (Tevrat’a) inanırız” deyip, ondan sonra geleni (Kur’an’ı) inkâr ederler. Halbuki o ellerinde bulunanı (Tevrat’ı) tasdik eden hak bir kitaptır. De ki, “Eğer inanan kimseler idiyseniz daha önce niçin Allah’ın peygamberlerini öldürüyordunuz?”
Bakara 62 - Şüphesiz, inananlar (Müslümanlar) ile, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden13 (her bir grubun kendi şeriatında) “Allah’a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyenler için Rableri katında mükafat vardır; onlar korkuya uğramayacaklar, mahzun da olmayacaklardır” (diye hükmedilmiştir
Bakara 136 :Deyin ki: “Biz Allah’a, bize indirilene (Kur’an’a), İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve Yakuboğullarına indirilene, Mûsâ ve İsa’ya verilen (Tevrat ve İncil) ile bütün diğer peygamberlere Rab’lerinden verilene iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz ona teslim olmuş kimseleriz
Isterseniz birde her Cem'de soylenen Duvaz-i-Imamida sunayim size?
Duvaz
Akıl ermez yaradanın sırrına
Muhammed Ali’ye indi bu kurban
Kurban olam kudretinin nûruna
Hasan Hüseyin’e indi bu kurban
Ol imam Zeynel’in destinde indim.
Muhammed Bakır’ın dostunda indim
Ca’fer-i Sadık’ın postunda idim
Musa Kazım, Rıza’ya indi bu kurban
Muhammed Taki’nin nûrunda idim
Aliyyün- Naki’nin sırrında idim
Hasanüzl-Askeri’n darında idim
Muhammed Mehdi’ye indi bu kurban
Aslı Şah-ı Merdan, Gürûh’u Naci
Gerçeğe bağlıdır bu yolun ucu
Senede bir kurban talibin borcu
Pir-i Tarikat’a indi bu kurban
Tarikattan hakikata erenler
Cennet-i Âla’ya hülle sereler
Muhammed Ali’nin yüzün göreler
Erenler aşkına indi bu kurban
Şah Hatayim edep bilirmi hercan
Kurbanın üstüne yürüdü erkan
Tırnağında tesbih kanında mercan
Mü’min Müslüman’a indi bu kurban
Not: onceki yazilarimi okudugun zaman ben simdiki Islamdir diye ortaya cikanlari soylemiyorum. Bu konuda tabiki Alevileri bunlarin icine sokmak cok yanlis olur, ama Islamiyeti kuran Hz. Muhammed'ir, ben onun dinini soyluyorum, ve bunun yaninda basinda beri Hz. Ali var idi. Simdiki Islamiyet zaten Islamiyet degil... Son olarak sende biliyorsunki Islamiyetin icinde Yahudilik ve Hiristiyanlikta var:domuz eti, sunnet vs. Dusmansak nicin bunlar ve digerlerini Islamiyetin icine kopyalamisiz?
Bu arada ben dayatma amaciynan bunlari sunmuyorum, tabiki her konuda en iyisini bilen benim demiyorum. Yanlis varsada ogrenmek isterim. Ogrenmek ayip degil..
Saygilarimla
:surrender
Bilmiyorum, bence tanimadigin bir insana bunlari soylemen hicte hos degil. Ben hic birseyi bilincli ve gormezden gelmiyorum. Bence bu kadar art niyet hic iyi degil. Bu forumda herkes kendisine gore dusuncelerini sunuyor ve bilgi aliyor, bu benim icinde gecerli. Ben gercekten bu ayetleri bilmiyordum ve senin sayende ogrendim tesekurler. Sores cana sundugum sorularida cevaplarsan sevinirim. Tabiki istersen... Sonuc olarak ne cikacagini merak ediyorum. :yamukgul:
Saygilarimla
Şiddet içeren bu ayetleri nedense sizin söylediğiniz gibi durumlarda değil aksine tarih boyunca farklı düşünen herkes için kullandılar. Aleviyim diyorsunuz bu islamik yorumlardan en çok biz Aleviler nasibimizi aldık, katliamlara uğradık.
Katilam yapanlar ise kur'andaki ayetlere dayanarak fetvalar çıkardılar. İslamın içindeyiz telaşı ile bu kadar şeriat propagandası yapmayı sizin vicdani sorununuz olarak görüp saygı duyuyorum. Ancak Kur'an hükümlerindeki şiddet sahnelerini perdelemek yada bunlar savaşda nasıl davranılacağını gösteriyor diyip şirin gösterme çabası bize inandırıcı gelmiyor.
Allah için savaşa naralarıyla Maraşda insanları katledenler, Dersimde katliam yaparken bunlar Alevidir diyip Osmanlıdan beri öğrendikleri öldürme geleneğini devam ettirenlerin hepsinin dayanağı Kur'an ve Kur'an daki şiddetdir. Bunları onaylamamız için cemlerde kelime olarak geçen müslüman kelimesini göstermeniz gerekmiyor.
- Hz. Ali,kimin yaninda ne icin savasti?Öncelikle Alevilikde Hz.Alinin misyonu ve yaptıklarını incelemek gerekiyor. 40lar cemi olayı var orada baktığımız zaman Hz.Ali temel unsurdur. BAzı peygamberler Allahın huzuruna gitmişler ancak Hz.Ali Allahla görüşmüştür bunu duymamışsınızdır belki ancak o dönemlerin bize gösterdiği budur. İslami kaynaklardaki gibi Hz.Ali Halife değildir. Daha üstündür.
- Hz. Alinin ne konuda ilk halife olmasi gerekiyordu?
Aynı şekilde Aleviliğe Sunnilik penceresinden bakmazsanız bu sorunun cevabı çok kolay. Aynı şekilde forumda Hallac-ı Mansur Enel hak felsefesi konusu var orayıda inceleyebilirsiniz.
- Imam Huseyin neyin savasini yapti?
İmam Hüseyini, Ehlibeyti, Pir Sultanı, Şeyh Bedrettini anlamak için şii kalıbından çıkmalıyız. Hz.Hüseyin zalime karşı semboldür, Direniş sembolüdür.
- Matem orucunu nicin ve kimler icin tutuk?
Burdada aynı şekilde Hz.Hüseyine yüklenen misyonu ve matem orucunun zulme karşı tepki unsuru olduğunu görebiliriz
- 12 Imamlar arkasindaki Imamlik ne demek?
Cami imamı ile ehlibeyt imamlarını aynı görmemek gerekir. 12 İmamlar kutsiyet arz eder. Cami imamı ise sadece namaz kıldıran önderdir. Gerçek imamlar bizim ehlibeyt 12 imamlardır.
arkadas_62 20.02.2007, 14:16 bence aleviler müslümandır mezheple din kariştirilmamalı ama ne yazikki bunu bilmeyen arkadaşlarımız çok h.z alide h.z muhammetin soyundan gelmemişmidir.
Serkan_Devrim 20.02.2007, 14:27 bence aleviler müslümandır mezheple din kariştirilmamalı ama ne yazikki bunu bilmeyen arkadaşlarımız çok h.z alide h.z muhammetin soyundan gelmemişmidir.sayın üye, alevilik mezhep değildir.
Sorma be birader mezhebimizi
Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır
Çağırma meclis-i riyaya bizi
Biz şerbet bilmeyiz dolumuz vardır
Biz müftü bilmeyiz fetva bilmeyiz
Kıl ü kal bilmeyiz ifta bilmeyiz
Hakikat bağında hata bilmeyiz
Şah-ı Merdan gibi ulumuz vardır
Bizlerden bekleme zühd ü ibadet
Tutmuşuz evvelden rah-ı selamet
Tevalla olmaktır bize alamet
Sanma ki sağımız solumuz vardır
Ey zahit surete tapma hakkı bul
Şah-ı velayete olmuşuz hep kul
Hakikat şehrinden geçer bize yol
Başka şey bilmeyiz Ali'miz vardır
Nesimi esrarı faş etme sakın
Ne bilsin ham ervah likasın hakkın
Hakk'ı bilmeyene Hak olmaz yakın
Bizim Hak katında elimiz vardır
KUL NESİMİ
bakın sizinde bilmediğiniz bir şey varmış. :)
ibo(arguvan) 20.02.2007, 14:50 Günümüzde de her yönüyle gözler önünde olan İslam Dinine bakıp Aleviliğe İslam'ın özü demek gerçekten çok yanlış ve bilgisizce edilmiş bir laftır.. Alevilik İslam'ın özü olsaydı, İslam'ı, Kur'an'ı didik didik bilen İran Şiiler ve Sünni alimler Aleviler asimile etmek için uğraşmazlardı.. Çatışıyoruz Müslümanlarla, fikir ve yaşan şekli olarak çatışıyoruz bu bir gerçek.. Ne Muhammed'e bakışımız neden İnsanlığa ve diğer Dinlere bakışımız Müslümanlarla aynı.. Her konuda iki ayrı Kutup gibiyiz onlarla.
sen islamı bir sünni gibi değerlendirisen evet islam değiliz ama islamı gerçek orjinalinde değerlendirirsen alevilik islamın özüdür
ibo(arguvan) 20.02.2007, 14:54 alevilik islamın özüdür iddiasını savunmanı anlarım ama biz aleviler elhamdülillah demeyiz. Arap dil ve kültür emperyalizmine krşı çıkarız. Allah Allah deriz.
tamam elhamdürullah kelimesini kullanmayız biz ama allah allah da o maksatda söylenmez biz allah allahı amin manasında söleriz ben arapları eleştiemenide doğru bulmuyorum kendi inandığı şekilde söylüyor adam fellah nusayrilere denen bir lakaptır
sen islamı bir sünni gibi değerlendirisen evet islam değiliz ama islamı gerçek orjinalinde değerlendirirsen alevilik islamın özüdür
tamam elhamdürullah kelimesini kullanmayız biz ama allah allah da o maksatda söylenmez biz allah allahı amin manasında söleriz ben arapları eleştiemenide doğru bulmuyorum kendi inandığı şekilde söylüyor adam fellah nusayrilere denen bir lakaptır
İslam'ın orjinalini nedir?. Orjinali Kur'an'sa ve değişmemisse İslam'ın özü olmadığımız açıktır. Değişmisse bizim elimizde değişmemişi mi var? Farzedelim öz İslam has İslam biziz, biz bunu Alevilik altında ifade edersek İslam mı zarar görür Alevilik mi? Ayrıca biz İslamız Sünniler İslam, orucu niye erken açıyoruz? Karışmasın diye. O kadar İslami gruptan bir biz(İslami) doğruyu(gerçeği) biliyorsak, İslam'ın Tanrısı(diyelim var) biz kendimize Alevi dedik diye geri kalanlarla bir mi tutacak?
Serkan Devrim'in kendisi de Araptır. :)
Serkan_Devrim 20.02.2007, 15:38 tamam elhamdürullah kelimesini kullanmayız biz ama allah allah da o maksatda söylenmez biz allah allahı amin manasında söleriz ben arapları eleştiemenide doğru bulmuyorum kendi inandığı şekilde söylüyor adam fellah nusayrilere denen bir lakaptırteşekkürler bilgilendirdiğiniz için. bir Arap Alevisi olarak Nusayrilere fellah denildiğini biliyorum.
ancak benim söylediğim ile ne ilgisi var?
Aleviler kendi anadillerinde ibadet ederler.
Türk Alevileri Türkçe semah
Kürt Alevileri Kürtçe semah
Zaza Alevileri Zazaca semah
Arap Alevileri de Arapça ibadet eder.
ama Arap olmayan Alevilerin Arapça ibadet etmeleri veya Arap kültür egemenliğinin kelimelerini kullanmak; Arap dil ve kültür emperyalizminin dayatmasına boyun eğmektir. Aleviler tarihten beri bu dayatmaya karşı durmuşlardır ve durmalıdırlar. bu sebeple elhamdülillah, amin vb kelimeleri kullanmayız.
not: ben Arabım
varto_urgen 20.02.2007, 16:54 Tabİkİde Kendİmİ MÜslÜman Hİssedİyorum
Hİssedmek İcİn Sadece Cİnİzİ Temİz Tutun
ibo(arguvan) 21.02.2007, 03:20 teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. bir Arap Alevisi olarak Nusayrilere fellah denildiğini biliyorum.
ancak benim söylediğim ile ne ilgisi var?
ama Arap olmayan Alevilerin Arapça ibadet etmeleri veya Arap kültür egemenliğinin kelimelerini kullanmak; Arap dil ve kültür emperyalizminin dayatmasına boyun eğmektir. Aleviler tarihten beri bu dayatmaya karşı durmuşlardır ve durmalıdırlar. bu sebeple elhamdülillah, amin vb kelimeleri kullanmayız.
not: ben Arabım
arapsan sen daha iyi bilirsin ozaman ben bu konuda biraz cahil kalıyorum bide arap alevilerinde böyle diyebiliceklerini düşünmüşdüm :yorgun:
İslam'ın orjinalini nedir?. Orjinali Kur'an'sa ve değişmemisse İslam'ın özü olmadığımız açıktır. Değişmisse bizim elimizde değişmemişi mi var? Farzedelim öz İslam has İslam biziz, biz bunu Alevilik altında ifade edersek İslam mı zarar görür Alevilik mi? Ayrıca biz İslamız Sünniler İslam, orucu niye erken açıyoruz? Karışmasın diye. O kadar İslami gruptan bir biz(İslami) doğruyu(gerçeği) biliyorsak, İslam'ın Tanrısı(diyelim var) biz kendimize Alevi dedik diye geri kalanlarla bir mi tutacak?
Serkan Devrim'in kendisi de Araptır. :)
sen ali yolunda yürümeye çalısıyorsan önce şunu bilmelisin hz.ali canlı kurandır
söyle bakalım alevilik islamın neresinde?
Lazoşa_62 21.02.2007, 19:20 Benim anlamadığım neden canlar özellikle aleviligi süni inanç ve ibadet tarzına veya kalıbına sokmaya çalışmaları.
Kendinizi müslüman hisediyormusunuz. Etsem ne olur etmesem ne olur be kardeşim. Aha kendimi müslüman hisetmiyorum diyorum.Birşeymi değisiyor.Beni ile allahımı barıştıracaksınız .kendimi müslüman his ediyorum.benimle alahın arasınımı bozacaksınız. Müslümanım veya değilim benimi değiştireceksiniz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Birilerin kendini birşekilde inanması veya inanmaması biz aleviler için neden bu kadar önemli oldu .Aleviliği dini yönden neden camiye,namaza ve benzeri gerici inanç sekillerine çekmenizin amacı ne.
Aleviyim inanırım inanmam bu benim beynimde ve benligimde ki olgu birilerinin bunu sorması veya bu konuda açıklama yapması ne kadar doğru.
Sunilerin Alevilere sorduğu sorular
Neden Ramazanda oruç tutmuyorsunuz
Neden Namaz kılmıyorsunuz
Neden aliyi çoçk seviyorsunuz
Neden hacca gitmiyorsunuz. gibi sorular
Sizlerde suniler gibi sorular sormaya başladınız maşallah devam ediniz.
Hanımefendi ben size kişisel bir soru soruyorum, başlıyorsunuz kopyalayıp yapıştırmaya. Ben sizin görüşünüzü merak ettim. Kopyalayıp yapıştırdığınızın değil.
Hakli olabilirsin, ama herseyi kendi dusuncelerimize gorede bicimlendiremeyiz. Bazi seyler vardirki bilinir ve bicimlenmistir. Bunu bildigimiz halde, bu boyledir, ama benim gorusume gore boyledir diyemeyiz. Bu benim icinde gecerli. Enel Haki en iyi Hallaci Mansur bilir, cunki o ortaya cikarmistir, ve onun icindirki Hallaci Mansur Enel Hak icin bunu demistir, ama ben boyle diyorum diyemem, cunki haddim degil. Ama birileri bana yok, Hallaci Mansur bunu demek istemistir, sen yanlis anlamisin dedigi zaman, nerelerde yanlis yaptigima dayir kulak veririm ve anlamaya calisirim, ama baska bir kilifa, yani bana uygun olana, sokmaya calismam. Ben onun icin kopya ve yapistirma yaptim. Ve birinin ne ve kim oldugunu bilmek icin, yasamini inceledigin zaman ortaya ciktigina inandigim icin, hayatini kopya ve yapistirma yaptim. Umarim anlatabildim.
Saygilarimla
Sayın Gülom sonu gelmez tartışmalardan kaçınmalıyız..Kimsenin ben Müslüman değilim diyen bir Aleviye, sürekli yorumlarıyla Alevilik : İslam dayatması yapması doğru değil.. Sen kendini İslam hissediyorsan öyle hisset ama kendini hissetmeyen ve bunu kendince açıklayan, o kişi özellikle Koçgiri/Dersim Alevisi ise, o kişiye sakın Müslümansın dayatmasında bulunmayınız çünkü o kişi zaten Müslüman değildir aslıda...Dayatmacılık yanlış..Sürekli birilerine Gerçek İslam : Alevlik Hikayesi okumayınız..Hiç gerek yok gerçekten.
nuhmelek 21.02.2007, 21:21 nebiçim soru bu be müslüman olmaktan utanan warsa o insan deildir viddi çok kızdım saçma ya inanmayabilirsiniz ama yuh okadrda deil
nebiçim soru bu be müslüman olmaktan utanan warsa o insan deildir viddi çok kızdım saçma ya inanmayabilirsiniz ama yuh okadrda deil
İnsanlık Müslümanlıkla ölçülmez. Herkese saygı duymalısınız. Müslüman olmakdan utanmak değil gerçeği görmek bu topikdeki amaç.
Haklisin her konuda sana katiliyorum, sadece kucuk bir duzeltme yapmak istiyorum elhudulillah kelimesi kulaniliyor bazi deyis veya semah parcalarimizda.
Saygilarimla
nebiçim soru bu be müslüman olmaktan utanan warsa o insan deildir viddi çok kızdım saçma ya inanmayabilirsiniz ama yuh okadrda deil
Biraz daha saygılı olun isterseniz.. Müslüman olmak bazı İnsanları utandırır..Çünkü;
1 -Müslüman İran, İnsan asma görüntüleriyle meşhur
2 -Müslüman İran, Kadınları uyguladığı recm ile meşhur
3 -Suudi Arabistan, Ramazan'ı tutmayanları sınır dışı ediyor
4 -Şiiler ya Hüseyin diye ufacık bebeklerin bile alınlarına bıçakla kesik atıp kendi vücudlarınada aynısını yapıyorlar.
5 -Müslüman olmayanları sapkın kabul edip, tek Hak din olarak İslam'ı gösteriyorlar.
6 -Kutsal Kitapları inanışı ne olursa olsun, ne yaparsa yapsın, sanki bir çıkarcı yazmış gibi, adam öldürmeyi hoş görüyor.
7 -Allahu Ekber deyip kafa kopartanlar İslamdan çıkıyor.
8 -Kol koparma Cezaları İslamdan çıkıyor.
Başka ne kaldı Tanrı aşkına.. Sen utanmayabilirsin ama utanada '' İnsan değil '' diyemezsin..Müslüman Ülkeler bu kadar geri ise, demek yanlış, doğru olmayan birşeyler var demektir.
Benim anlamadığım neden canlar özellikle aleviligi süni inanç ve ibadet tarzına veya kalıbına sokmaya çalışmaları.
Kendinizi müslüman hisediyormusunuz. Etsem ne olur etmesem ne olur be kardeşim. Aha kendimi müslüman hisetmiyorum diyorum.Birşeymi değisiyor.Beni ile allahımı barıştıracaksınız .kendimi müslüman his ediyorum.benimle alahın arasınımı bozacaksınız. Müslümanım veya değilim benimi değiştireceksiniz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Birilerin kendini birşekilde inanması veya inanmaması biz aleviler için neden bu kadar önemli oldu .Aleviliği dini yönden neden camiye,namaza ve benzeri gerici inanç sekillerine çekmenizin amacı ne.
Aleviyim inanırım inanmam bu benim beynimde ve benligimde ki olgu birilerinin bunu sorması veya bu konuda açıklama yapması ne kadar doğru.
Sunilerin Alevilere sorduğu sorular
Neden Ramazanda oruç tutmuyorsunuz
Neden Namaz kılmıyorsunuz
Neden aliyi çoçk seviyorsunuz
Neden hacca gitmiyorsunuz. gibi sorular
Sizlerde suniler gibi sorular sormaya başladınız maşallah devam ediniz.
Dogrudur, ama Alevilik gunumuzde bir kimlik arayisi icerisinde degildir. Kimligiyle ortaya cikma cabasi icerisindedir, onun icinde kendimi dusuncemize gore Alevilik yaratmada bana gore dogru degildir. Alevilik basi bos olmamasi lazim ve degildirde, Alevilerinde tarihi, kuralari, orf ve adetleri vardir.
Saygilarimla
Biraz daha saygılı olun isterseniz.. Müslüman olmak bazı İnsanları utandırır..Çünkü;
1 -Müslüman İran, İnsan asma görüntüleriyle meşhur
2 -Müslüman İran, Kadınları uyguladığı recm ile meşhur
3 -Suudi Arabistan, Ramazan'ı tutmayanları sınır dışı ediyor
4 -Şiiler ya Hüseyin diye ufacık bebeklerin bile alınlarına bıçakla kesik atıp kendi vücudlarınada aynısını yapıyorlar.
5 -Müslüman olmayanları sapkın kabul edip, tek Hak din olarak İslam'ı gösteriyorlar.
6 -Kutsal Kitapları inanışı ne olursa olsun, ne yaparsa yapsın, sanki bir çıkarcı yazmış gibi, adam öldürmeyi hoş görüyor.
7 -Allahu Ekber deyip kafa kopartanlar İslamdan çıkıyor.
8 -Kol koparma Cezaları İslamdan çıkıyor.
Başka ne kaldı Tanrı aşkına.. Sen utanmayabilirsin ama utanada '' İnsan değil '' diyemezsin..Müslüman Ülkeler bu kadar geri ise, demek yanlış, doğru olmayan birşeyler var demektir.
Katiliyorum, bunlar yapiliyor. Ve zaten bunlarnan gurur duyan birilerine anlam verememde. Benim Islamiyet hakkinda neler dusundugumu az bucuk biliyorsundur, tekrara girmek istemiyorum. Islamiyet adina bu cirkin seyler yapiliyor, ama gecmizde ve gunumuzde baska dinlerdede yapiliyor.
1.Amerika gibi ulke, baskalarina insan hakki ogretiyor, ama kendi ulkesinde olum cezalari var, halen zencileri koleleri gibi goruyorlar ve zenciler ayrim goruyorlar. Benim icin olum cezasi ne sekilde olmasi onemli degil.
2. Amerika ve Batili ulkelerin Irak halkina nasil davrandiklarida belli.
3. Almanya gibi bir ulkede Nazi diye bir siyasi guc cikmis, Hiristiyanlik ve irk adina, o kadar insan oldurulmustur, ve dahada korkunc olani boyle dusuncede halen milyonlarca insanlarin olmasi.
4. Gecmiste Hiristiyanlar tarafindan Hacli seferleri yapilmistir ve Hiristiyanlik adina bircok sucsuz Musluman insanlar oldurulmustur.
5. Irlandada halen mezhep savaslari yapiliyor.
6. Amarika ve Batili ulker gecmiste zenci kolelere nasil davrandiklarini bir cok kisi biliyor, ve utanmadan Hiristayanlik dinini kulanip kendilerini hakli cikarmis, bu kolelere mediniyet dersi vermislerdir.
6. Bir cok Afrikada kavim ve asiret savaslari vardir, kadinlara cok kotu davrananlar var.
7. Kadinlarin durumu asiri dinlerde hepsinde aynidir, Hiristiyanlik olsun, Yahudilik vs.
8. Uzaklara cok gitmek gerekmiyorda, Israil ogularinin Filistinlere yaptiklarini hergun goruyoruz ve bunlari Yahudilik adina yapiliyor (Tanri Israili Yahudilerin oldugunu soylemistir).
9. Benim yasadigim ulkede pazar gunleri asiri dinci Hiristiyanlarin yaninda birsey yapamasin, cunki yasak.
10. Koskaca Hz. Isa bir kac Yahudi dini adamlari yuzunde oldurulmustur.
Musluman ulkedeki halkin cogunlugu bu yasantiyi benimsemiyorlarda. Bunlarin bu durumu daha cok bir kac zengin kraliyet ve guclu asiret reislerinin Amerika ve Avrupayi desteklemesiyle bu insanlar baski altinda tutmalari. Yanlis anlasma olmasin, ben bu arada Emevileri veya Sunnileri desteklemiyorum. Bunu Turkiyede Guney Dogu da goruyoruz, guclu asiret reislilerin bir cogu buyuk sag partilerinde milletvekililerdir ve burda guc alarak yilardir Dogudaki halki ezmislerdir. Ezilen halk zaten kendisini gelistiremeski? Sizce? Bunlara bakildiginda insanin kendisine Dunyaliyim ve Atheistim demesi lazim, cunki her irkin ve her dinin bir kara sayfasi vardir, ama demiyoruz, cunki diyemeyiz. Insanlarin yaptigi yanlislari bir dine veya bir irka baglayamayiz, bence...
Saygilarimla
Hakli olabilirsin, ama herseyi kendi dusuncelerimize gorede bicimlendiremeyiz. Bazi seyler vardirki bilinir ve bicimlenmistir. Bunu bildigimiz halde, bu boyledir, ama benim gorusume gore boyledir diyemeyiz. Bu benim icinde gecerli. Enel Haki en iyi Hallaci Mansur bilir, cunki o ortaya cikarmistir, ve onun icindirki Hallaci Mansur Enel Hak icin bunu demistir, ama ben boyle diyorum diyemem, cunki haddim degil. Ama birileri bana yok, Hallaci Mansur bunu demek istemistir, sen yanlis anlamisin dedigi zaman, nerelerde yanlis yaptigima dayir kulak veririm ve anlamaya calisirim, ama baska bir kilifa, yani bana uygun olana, sokmaya calismam. Ben onun icin kopya ve yapistirma yaptim. Ve birinin ne ve kim oldugunu bilmek icin, yasamini inceledigin zaman ortaya ciktigina inandigim icin, hayatini kopya ve yapistirma yaptim. Umarim anlatabildim.
Saygilarimla
Sayın Gülom, Hallaci Mansur'un hepimizden iyi bildiği aşikar. Fakat ben size şunu soruyorum siz bu kavramı nasıl algılıyorsunuz? Enel Hak'ın türkçesi ''Ben Tanrıyım'' demektir. Soru bu kadar basit.
ZülfikarAli 22.02.2007, 05:17 kardeş ben öncelikle aleviyim müslüman değilim bizimkisi bir yaşam kültürü dinden öte
kardeş ben öncelikle aleviyim müslüman değilim bizimkisi bir yaşam kültürü dinden öte
ZulfikarAli kardesim, sizce Zulfikar kimler ve kimin tarafindan nicin kulanilmistir ve bu Zulfikar nasil onun eline gecmistir? Bunlarin cevapini bulduktan sonra, inanc mi degilmi sen kendin goreceksin zaten...
sevgili doslar öncelikle merhabalar, yurtdisinda yasiyorum yazi karakterim biraz
farkli oldugu icin umarim anlasilir durumdadir.öncelikle forum anketinizde kendi_
sini müslüman olmadigini iddia edenlerin sayisinin %40 gibi olmasi aslinda Alevi
ögretisini özümsemis canlarin yavas yavas uyanmaya basladiginin carpitilan
inancsal gerceklerin farkinda oldugunun isaretidir.Söyleki biliyorsunuz gadir-i
humda yani Hazreti Alinin vasi tayin edildigi Veda haccinda Hazreti Alinin vela_
yetini o dönemde bütün sahabeler kabul etmisken daha sonra islamiyeti siya_
lastirilarak müslümanlik sekline dönüstürüldügü yani Hazreti Muhammedin ifade ettigi
sekliyle Kuran ve Ehlibeyt birdir ona sahip cikin demisken Ehlibeyt hasir alti
edilip yerine sünnet ikamesi konularak degisime ugratildiginin bircok belgeleri
var.Bu konuda genis arastirma isteyen dostlar Enis Emir'in Kuranda Ehlibeyt
kitabini okuyup özümserlerse bircok noktalarda aydinlanacaklarini umut
ediyorum.Bu kitap Diyanetinde gecerli saydigi ve kaynak olarak gösterdigi o
dönemde yasamis 150 din ülamasinin kitabindan faydalanarak yazilmistir.O zaman
anliyoruz ki EHlibeyti nasil hasir alti ettiklerini ve Islamiyet gerceklerinin nasil carpiti-
larak günümüze kadar getirildigini hayretler icinde kalarak gözlemliyoruz.
Sevgili Dostlar Geldigimiz su noktada Alevi canlarin daha düne kadar kendini
inancsal boyutta kendisini asimileden kurtarmak icin ve özünden uzaklasma-
mak icin daglara siginan ve icinde bulundugumuz su ortamdada daha on yildir
kendini yürekli sekilde ifade etmektedir.ve Alevilik inancsal anlamda Ülkemiz-
dede Anayasal acidan taninmazken, kendini ifade etme noktasinda emekleme
asamasindadir.Ve sunu acik yüreklikle ifade etmek gerekir ki önümüzdeki
sürecte Ögreti düzeyinde kendini yetkinlestirek hak ettigi noktaya gelecektir.
Sevgilerle...
serkanakcay 25.02.2007, 19:28 kardeş o sivastaki yezıtler muslüman.yada o sıvastaki müslümanlar yezit...
AleviKürt 25.02.2007, 21:16 Sayın Gülom, Hallaci Mansur'un hepimizden iyi bildiği aşikar. Fakat ben size şunu soruyorum siz bu kavramı nasıl algılıyorsunuz? Enel Hak'ın türkçesi ''Ben Tanrıyım'' demektir. Soru bu kadar basit.
Simdi "ben Tanriyim" ya da "ben Tanri'nin babasiyim" vs. ne demisse, önemlisi bu degildir.
Önemli olan sey budur: Hallac-i Mansur kendisini müslüman gördü mu görmedi mi.. Önemli konu bu. Gördüyse, islam altinda cikan bir anlayisa/düsünceye sahiplenmis olur. Degilse, evet, size hak veririm. Ama ne biraktigi eserlerde, ne de ortodoks müslümanlarin kaynaklarinda kendini müslüman görmedigini hic bir yerde göremedim.
Zaten adamin bu düsünceleri, ortodokslar icin idamlikti.. Hal böyle iken, Müslüman degilse neden "ben Müslüman degilim" dememis? Adam ölümden korkmamis ki kafirligini gizlesin?
nuhmelek 25.02.2007, 21:31 İnsanlık Müslümanlıkla ölçülmez. Herkese saygı duymalısınız. Müslüman olmakdan utanmak değil gerçeği görmek bu topikdeki amaç.
ay ay ay lafa bak gerçek ortda dinsizlere amacı olmauynalarla aynı ortamda olmak çok acı inkar etmeyin eminin allh lafı hiç ağzınıza ömrü boyunca düşmemeişitr
nuhmelek 25.02.2007, 21:34 Dogrudur, ama Alevilik gunumuzde bir kimlik arayisi icerisinde degildir. Kimligiyle ortaya cikma cabasi icerisindedir, onun icinde kendimi dusuncemize gore Alevilik yaratmada bana gore dogru degildir. Alevilik basi bos olmamasi lazim ve degildirde, Alevilerinde tarihi, kuralari, orf ve adetleri vardir.
Saygilarimla
sizde yazdığınıza bakın çoğu iran insanı bile karşı kişileştirilmiş soruları taopluma çewerimeyin siz alewilikten habersiz yaşarken alewi toplamı ibadet eder
Simdi "ben Tanriyim" ya da "ben Tanri'nin babasiyim" vs. ne demisse, önemlisi bu degildir.
Önemli olan sey budur: Hallac-i Mansur kendisini müslüman gördü mu görmedi mi.. Önemli konu bu. Gördüyse, islam altinda cikan bir anlayisa/düsünceye sahiplenmis olur. Degilse, evet, size hak veririm. Ama ne biraktigi eserlerde, ne de ortodoks müslümanlarin kaynaklarinda kendini müslüman görmedigini hic bir yerde göremedim.
Zaten adamin bu düsünceleri, ortodokslar icin idamlikti.. Hal böyle iken, Müslüman degilse neden "ben Müslüman degilim" dememis? Adam ölümden korkmamis ki kafirligini gizlesin?
Kendisinin ortodoks anlayışta bir İslam müminiyken, bu anlayışa gelemediği bilinen bir gerçek, bu anlayıştan sıyrılıp bazı şeyleri kavradı ve erdiği de bilinen bir gerçektir. Bahsettiği olayın heterodoks İslam olup olmadığının da kanaatimce pek bir önemi yok. Önemli olan bu anlayış eğer gerçekten öz İslam olsa bile İslam çatısı altında kendi benliğini yitirecektir. Problem de buradan kaynaklanmaktadır.
ay ay ay lafa bak gerçek ortda dinsizlere amacı olmauynalarla aynı ortamda olmak çok acı inkar etmeyin eminin allh lafı hiç ağzınıza ömrü boyunca düşmemeişitr
sizde yazdığınıza bakın çoğu iran insanı bile karşı kişileştirilmiş soruları taopluma çewerimeyin siz alewilikten habersiz yaşarken alewi toplamı ibadet eder
Hanımefendi saygısızlık konusunda sınırları zorlamayın.
Ortamımızdan memnun değilseniz, katılmak zorunda değilsiniz. Bizim için insan önemlidir, inancı değil.
İkinci yazınızdan da hiç bir şey anlayamadım, lütfen anlaşılır yazılar yazın.
Kendinizde normal üstü İslami bilgi ve inanç vehmediyorsunuz anlaşılan! Din nedir? Tanımlamayı becerebilirmisiniz; iddia ediyorum çocukça bir tanımlamadan öte derin bir tanımınız dahi yoktur bu konuda. Çocukça dinsel algılamanız sizin olsunda, insanları tahkir etmeyin bari. Dini-dinsizliği insanlığa sevgi sorumluluğu ile algıladığınızda korkularınızdanda ötekileştirmelerinizdende önyargılı tepkilerinizdende kurtulacaksınız. Allah demek insanın kendi tercihidir; siz gardiyanmısınız? Bu çeşit gardiyan sorumluluğuna dayalı din ve Allah algısı ancak karşıt üretir, kendinizi de biraz sorgulasanız eleştirseniz ufkunuz genişleyecek ama...
sevgili Dostlar, biliyorsunuz müslümanlik temel anlamiyla en belirgin yönü
kelimeyi sehadet ve cesitli kurallari olan Namaz,hac.vs gibi sekil itibariyle inan-
ma esasina dayalidir.halbuki Alevilik bütün inanclarin insana hizmet eden özellik
ve güzelliklerini kendinde toplamis ve yüzyillar boyunca Hünkariyla.sah hatayi,
seyit nesimi.pir sultaniyla inancsal boyutta anadoluya kalici damgasini
vurmus ve Evrensel bir hale dönüsmüstür.Elbette bütün dinler gelistigi ortamda
insanliga insani sevgi boyutunda hizmet etmistir.Cünkü Alevi ögretisinde bir dedelik
makami var ve 4 kapi kirk makam ögretisi var.Onun icin Pir sultan Abdal
bir deyisinde alinmis abdestim aldirirlarsa- kilinmis namazim kildirirlarsa diye
söyleyis ifade ediyor.burada kendisinin sekillere dayali inanc boyutundan siyrilip
hakla hak oldugunu gece gündüz düsünsel anlamda hakla beraber oldugunu ifade
etmek icin söylemistir.Yani Alevi ögretisinde dil ile ikrar seklinde müslümanlik inanci
disinda yüce yaratan olan Hakka teslimiyet vardir.Yine yukarida izah ettigim sekliyle
4 kapi esasina dayanan yol ögretisi var.Bu yol ögretisinde son kapida sirri hakikate ulasiliyor.
Yani daha anlasilir ifadeyle gönül
gözünü acan bir can hakikat sirlarina eriyor.Bu hallaci mansurun ifadesiyle
enel hak oluyor.daha öncede ifade ettigim gibi Islam Daha Hazreti Muhammed
son yolculuguna yani ruh göcü diyoruz.Dünya ifadesiyle fiziksel ölümden sonra
siyasallasmis ve cahiliye devrinin kurallari tekrar icine yerlestirilmis ve Hazreti
Ali'nin muaviye ile yaptigi siffin savasinda kuran yapraklari hile ve entirakalarla
mizraklarin uclarina asildiginda kendi ordusuna sesleniyor.ve ben Levfu mahfuzum
canli kuranim diyerek orada ilk ayrilma noktasini koyuyor.Yani Alevi
Ögretisinde kendini gelistirmis ve hakda var etmis gönül gözünü acarak sirlara
ermis insanlar hakkin yani yaratanin dünyada yansimis parcalari ve temsilcileri-
dir.Bircok noktalarda Alevi ögretisini Müslümanligin kaliplarina sigdiramazsiniz.
Bu neye benziyor.bir üniversite den mezun olacak ögrenciyi tekrar ilk ögretim
okulunda okumasini istemek gibi bir sey...sevgilerimle..
Özgür-Taylan 25.02.2007, 22:44 tamam biz de Allah'in birligine inaniyoruz
biz de Hz. Muhammed'i resül olarak kabul ediyoruz ve onun ailesini kutsal degerini bilip sayiyoruz.. ve Kurani Kerim'deki 4 kapi, 40 makam'lari uyguluyoruz vs vs.. ama Mûslüman miyiz? bence hayir, neden diye sorarsaniz.. dünyada 2 miliyar Müslüman var ve yüzlerce tarikat, yol, mezhep var ama hepsi namaz kiliyor, ramazan orucunu tutuyor, ve hepsi birbirini kabul ediyor, ki zaten en önemlisi bu.. bizi, Alevileri kim kabul ediyor ki? kimileri dinsiz diyor, kimileri sapik damgasi vuruyor bizlere.. onlar bizi Müslüman olarak kabul etmiyor ki bizler kendimize Müslüman diyelim!
biz Aleviyiz ve bu özellik birakin bizde kalsin..
bu güzel yolumuzu Müslümanlikla kisitlamak bence yanlis olur!
çünkü Alevilik sünger gibidir, asirlardir her kültürden, her inançtan alacagini almistir ve Alevilikte hosgörü inancin temeli ise bu da bunun eseridir bence! :thumbup1:
saygilar sevgilerrr
sierra_77 25.02.2007, 22:52 Müslüman değiliz
sevgili özgur kardesim, söylediklerinize katilmamak mümkün degil.Sunada hak vermek gerekiyor
Alevilik yüzyillardir türlü entrika ve kiyimlarla asimile edilmeye calisilmis daha yeni yeni
kendini ifade etmeye baslamis ve bircok sikintilari
beraberinde cözümleyerek kendine yön veriyor.Bu noktalar önümüzdeki sürecte asilacaktir.
.Cünkü bu ögretinin icindeki o aydinlanmaci isigini görüyoruz.sevgilerimle..
DersimŞahanı 26.02.2007, 12:24 Alevilik tabiki islam kapsamında ancak; yıllardan beri özellikle kendini müslüman olarak tanıtan kişi ve kuruluşların hem sokırımına hemde kültürel soykırımı |