Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?

Sayfa : 1 2 3 4 5 [6]

ewgu
20.07.2007, 21:04
Alevilik, hem Caferiliğin hemde Hanefiliğin kıskacında..
Diyanetin Alevilik tanımının sonu Hanefiliğe çıkıyor..:) Onlara göre biz Sünniymişiz, sonradan Şah İsmail bizi döndermiş Sünnilikten.. İşte bu kadar bilgisiz, faşist kurumların iftiralarına ve Arap Kültürüne maruz kalıyoruz.. Daha doğrusu Aşırı İslama maruz kalıyoruz.. Misal Kadercilik ve Cennet Cehennem gibi..

Bence Alevîlik ne sünnilik nede ateistlik Alevilik - Müslümanlıktır.
Hz.Ali cennet cehenneme kadere inanıyorsa mantıken alevilerde inanır.

Şoreş
20.07.2007, 21:09
Bence Alevîlik ne sünnilik nede ateistlik Alevilik - Müslümanlıktır.
Hz.Ali cennet cehenneme kadere inanıyorsa mantıken alevilerde inanır.

Sen Şii misin ?

Sen Sünni misin ?

Alevilikte İnsanları gazabın beklediği, Şeytanların İnsanlara işkence yaptığı Cehennem ve Erkeklere Huri bağışlayan Cennet Anlayışı yoktur..

Bu Adil değil.

Bence sen Alevi değilsin..

Alevilikte Ruh Hakka ulaşır, Cennet ve Cehenneme değil !

Enel Hak Enel Hak !

Bülent reizend
20.07.2007, 21:37
ben ayrım yapmam kıblem insan en degerli kutsal varlık ehlibeyt soyundanım ve bunu söylemekten gurur duyuyorum hiç saklamadım özüm belli niye inkar edeyim inkar edenler utansın

sunagngr
20.07.2007, 22:04
aleyim aynı zamanda müslümanım müslüman değilim diyenlere bir soru peki neler? dinler belli kabullenmemek doğru gelmiyor bana tabii görüşlere saygı duyarım herkesin kendi fikri

Kartopu86
20.07.2007, 22:11
Müslüman hissetmek hımmmm..Müslüman olmanın gerekçeleri nelerdir?İbadetleri yerine getirip hemen arkasından iftiralar atmak mıdır? Kendi bildiğini doğru sanıp başkalarının düşüncelerini (inançlarını) sorgulamak mıdır? Mülümanlık bir insanı diri diri yakmak mıdır? Oruç tutmadığı için bir öğrencinin parmaklarını kırmak mıdır? Eğer böyle ise ben kendimi müslüman hissetmiyorum...

taylan mahir
20.07.2007, 22:51
ben zaten müslüman değilim

Orkinos
20.07.2007, 22:58
Bir kaç yıl önce Alevilik üzerinde araştırma yapan bir Avustralyalı ile tanışmıştım.Bana da birkaç soru sordu,sohbet ettik.Bektaşilik ile aleviliğin farkı olup olmadığını sordu.Aleviliği sosyalizmin şeklinde anlatanlar olduğunu söyledi,katılıp katılmadığımı sordu...Dilim döndüğünce anlattım.Pek memnun kaldı.Araştırmacıya,sadece Türkiye ile yetinmemesi gerektiğini,Rumeli alevileriyle de ilgilenmesi gerektiğini söyleyince çok şaşırdı.Evet,Bulgaristan'da,Arnavutluk'da yaşayan alevilerin/Bektaşilerin olması bazılarını da şaşırtabilir...
Bu konuda arkadaşlara tavsiye edebileceğim bir kaynak var:"Makalat".Hacı Bektaş veli'nin eseridir.Bu eser görüş ufkunuzu açacaktır.
Alevi Allah'a inanır,Muhammed'in resulluğunu tasdik eder,Ali'yi de yol gösterici,pir olarak kabul eder.Böylelikle seküller mantığa göre hareket etmeyen her Alevi müslümandır bana göre.Bu fikrini de "Ya Allah,Ya Muhammed,Ya Ali" mantalitesiyle ifade eder.Eline,diline,beline sahip olur;eliyle koymadığını ellemez;gözüyle görmediğini söylemez;zina etmez.
Ben,Aleviliğim ile gurur duyuyorum.Türkiye'nin neresinde olursa olsun bir alevinin evine kendi evime girer gibi giriyorum.Biliyorum ki onun soyu,sopu temizdir;haram lokma girmez evine...

nihati
20.07.2007, 23:01
kendimi müslümam olrarak tanımlamıyorum türk müslümanı olarak tanımlıyorum.yani şamanizimle şii islamın anadoluda kültürlerle birleşmesinden olusan bir oluşum bu anlatsam 12 ciltlik kitap olur onun için kısaca türk müslümanıyım .aleviyim bektaşiyim kızılbaşım .sevgilerle

Şoreş
20.07.2007, 23:07
kendimi müslümam olrarak tanımlamıyorum türk müslümanı olarak tanımlıyorum.yani şamanizimle şii islamın anadoluda kültürlerle birleşmesinden olusan bir oluşum bu anlatsam 12 ciltlik kitap olur onun için kısaca türk müslümanıyım .aleviyim bektaşiyim kızılbaşım .sevgilerle

Şamanizmle Şii İslamın Birleşmesi ne demek ?

Açıklayabilir misin ?

Alevilik ne zaman Türklük ve Şiilik oldu !

nihati
21.07.2007, 18:47
ben türk alevisi oldugum içn bu deyimi kullandım ama kürt alevisi olsaydım zerdüşt dini ile sentezleyecektim şiiligi o zamanda kürt alevisi olacaktım .şilik her ne kadar aleviligin özü olmasaada.müslünmasan diger dindeki halklar birinci dereceden şiilikten etkile3nmiştir ve aleviligi oluşturmuşlasrdır.kürtler eski dinleri olaqn zerdüşülik ile şiiligi ,türklerde şamanizim ile şiiligi sentezleyerek bu alevi inancını oluşturmuşlardır,ama ne kürt ,nede türk alevileri hiç bir zaman şiilik degildir şiilik bence arap islam anlayısının içinde emevi zihniyetine karşı oluşmuş bir siyasi ve dini akı8mdır.

garcia
22.07.2007, 02:34
ben türk alevisi oldugum içn bu deyimi kullandım ama kürt alevisi olsaydım zerdüşt dini ile sentezleyecektim şiiligi o zamanda kürt alevisi olacaktım .şilik her ne kadar aleviligin özü olmasaada.müslünmasan diger dindeki halklar birinci dereceden şiilikten etkile3nmiştir ve aleviligi oluşturmuşlasrdır.kürtler eski dinleri olaqn zerdüşülik ile şiiligi ,türklerde şamanizim ile şiiligi sentezleyerek bu alevi inancını oluşturmuşlardır,ama ne kürt ,nede türk alevileri hiç bir zaman şiilik degildir şiilik bence arap islam anlayısının içinde emevi zihniyetine karşı oluşmuş bir siyasi ve dini akı8mdır.

kardeşim bende türkmen-alevi bir ailede ve bir köyde doğdum.nasılki,zerdüştlük kürtlük demek değilse ve bir çok irani halkın yaşamında etkileri görülüyorsa,şamanistlik te türklük demek değildir.şamanist toplulukların oğuz kavimleriyle akrabalık derecesi nedir onu tam olarak bilemeyiz ama,şamanizm türklerden,moğollara,kızılderili topluluklarına kadar bir çok göçebe toplumların, bir zamanlar ortak dinsel inancıydı ve türk kelimesi çok sonraları ortaya çıkmış bir terimdir.bu gün orta asya türkleri içinde bile aleviler var.ayrıca aleviler,tarihlerinde hiç bir zaman ırkçı olmamış,kimseyi asimile etmemiş ve toplum olarak kimsenin soy kırıma uğramasında baş rol oynamamıştır.aleviliği yaşatan gerçek değerler,onun insani,hümanist,sosyal özüdür ve her ne kadar küçük değişiklikler arzetsede,her ne kadar farklı etnik kökenden gelmiş olursa olsunlar anadolu aleviliğinin(türk,kürt,zaza,arnavut) temeli aynıdır.yaşam tarzı aynıdır.anadolu aleviliği,türklükle ve ya her hangi bir etnisiyle özdeşleştirilmemelidir.her ne kadar bu gün,şamanizme inanan türk toplulukları,aleviliğe yakın olsalarda alevilik bir çok dinsel inancın sentezidir ve anadolu aleviliği türk,kürt,zaza ve arnavut (azda olsa) unsurlardan; iran aleviliği(ehli hak,aliallahi,kızılbaş) çoğu türk unsurlardan olsada türk,kürt ve irani bir halk olan lur'lardan oluşmaktadır.şimdi böyle bir coğrafyada,şamanizm,zerdüştlük ve eski sümer inançlarının iç içe geçmesi,bir birinden etkilenmesi çok normaldir.

nihati
06.08.2007, 20:50
kardeşim bende türkmen-alevi bir ailede ve bir köyde doğdum.nasılki,zerdüştlük kürtlük demek değilse ve bir çok irani halkın yaşamında etkileri görülüyorsa,şamanistlik te türklük demek değildir.şamanist toplulukların oğuz kavimleriyle akrabalık derecesi nedir onu tam olarak bilemeyiz ama,şamanizm türklerden,moğollara,kızılderili topluluklarına kadar bir çok göçebe toplumların, bir zamanlar ortak dinsel inancıydı ve türk kelimesi çok sonraları ortaya çıkmış bir terimdir.bu gün orta asya türkleri içinde bile aleviler var.ayrıca aleviler,tarihlerinde hiç bir zaman ırkçı olmamış,kimseyi asimile etmemiş ve toplum olarak kimsenin soy kırıma uğramasında baş rol oynamamıştır.aleviliği yaşatan gerçek değerler,onun insani,hümanist,sosyal özüdür ve her ne kadar küçük değişiklikler arzetsede,her ne kadar farklı etnik kökenden gelmiş olursa olsunlar anadolu aleviliğinin(türk,kürt,zaza,arnavut) temeli aynıdır.yaşam tarzı aynıdır.anadolu aleviliği,türklükle ve ya her hangi bir etnisiyle özdeşleştirilmemelidir.her ne kadar bu gün,şamanizme inanan türk toplulukları,aleviliğe yakın olsalarda alevilik bir çok dinsel inancın sentezidir ve anadolu aleviliği türk,kürt,zaza ve arnavut (azda olsa) unsurlardan; iran aleviliği(ehli hak,aliallahi,kızılbaş) çoğu türk unsurlardan olsada türk,kürt ve irani bir halk olan lur'lardan oluşmaktadır.şimdi böyle bir coğrafyada,şamanizm,zerdüştlük ve eski sümer inançlarının iç içe geçmesi,bir birinden etkilenmesi çok normaldir.
ee taman bende aynı seyleri diyorum zaten,ama türkiyede 2 olgu var biri türk aleviligi biri kürt aleviligi ben türk oldugum için aleviligi böyle yorumluyorum,ve şaman dininden kaynaklandıgıonı söylüyorum,kürtde derki zerdüşt dan kaynaklanıyor,herkes daha önceki inandıgı dinden almıştır yeni dininin bazı ibadat sekillerini ve inanç sitilini.son olarak diyorumki alevilik evrensel bir dindir ister inannın ister inanmayın .sizin dininiz size ,benim dinim bana.SEVGİLERLE

süleyman
06.08.2007, 21:34
Evet ben müslümanım.kitabım kuran-ı kerim.peygamberim H.z.Muhammed.yol gösternimde H.z.Ali'dir...ben Alinin, yani dolayısıyla Muhammedin yolundan giderim. Benki demezmiyim cemlerimde YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ. Şimdi kim diyebilirki bana sen müslümanlığın dışındasın.evet doğru ben şu an yaşanan müslümanlığın dışındayım.evet ben söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmayan insanların yaşadığını yaşamıyorum.ben inandığım gibi yaşıyorum yaşadığım gibide inanıyorum.benim yolum emevilerde kazaya uğramadı.emeviler ne yaparsa yapsın benim yolumu saptıramadı.günümüz sünni müslümanlığı emevilerin oluşturduğu bir müslümanlıktır.benim yaşadığım ise ta Muhammede dayanır.ben muhammed ne verdiyse onu yaşıyorum.şimdi kendimizi müslümanlığın dışında görenlerimiz var ama bizler yani aleviler müslümanlığın özüdür.lütfen kulaktan dolma sözlerle kendimizi ve çevremizdekilerini kandırmayalım.Alevilik müslümanlığın dışındadır diyen herkesin benim gözümde yezitten farkı yoktur.lütfen kendi öz benliğimizi iyice araştırıp öyle yaşayalım..

Garaoglan
15.08.2007, 13:23
Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?

hissetmek baska olmak baska !

elhamdülillah müslümanim

ama ona göre yasiyormuyum ?

Hayir !!!

Peki nasil yasiyorum ?

bildiginiz gibi :D:D

küçük peri
15.08.2007, 13:37
bu soru çok tuhaf tabilki bizler müslümanız ama müslümanlığın alevilik mezhebindeniz tabiki müslümanız

nihati
16.08.2007, 22:16
Evet ben müslümanım.kitabım kuran-ı kerim.peygamberim H.z.Muhammed.yol gösternimde H.z.Ali'dir...ben Alinin, yani dolayısıyla Muhammedin yolundan giderim. Benki demezmiyim cemlerimde YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ. Şimdi kim diyebilirki bana sen müslümanlığın dışındasın.evet doğru ben şu an yaşanan müslümanlığın dışındayım.evet ben söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmayan insanların yaşadığını yaşamıyorum.ben inandığım gibi yaşıyorum yaşadığım gibide inanıyorum.benim yolum emevilerde kazaya uğramadı.emeviler ne yaparsa yapsın benim yolumu saptıramadı.günümüz sünni müslümanlığı emevilerin oluşturduğu bir müslümanlıktır.benim yaşadığım ise ta Muhammede dayanır.ben muhammed ne verdiyse onu yaşıyorum.şimdi kendimizi müslümanlığın dışında görenlerimiz var ama bizler yani aleviler müslümanlığın özüdür.lütfen kulaktan dolma sözlerle kendimizi ve çevremizdekilerini kandırmayalım.Alevilik müslümanlığın dışındadır diyen herkesin benim gözümde yezitten farkı yoktur.lütfen kendi öz benliğimizi iyice araştırıp öyle yaşayalım..

bana anlatırmısın aleviligin cem ayinlerini hangi islam anlayısında buluyorsun,semah nerde saz nerde
yapmayın
fütfen
bilimsel düşünelim biraz
aleviligin islam unsurları var yok demiyoruz zaten ama islamdan önceki dinlerdende büuük ölçüde faydalanmıştır,ya sen şiimisin yoksa arkadaş

Şoreş
16.08.2007, 23:10
bu soru çok tuhaf tabilki bizler müslümanız ama müslümanlığın alevilik mezhebindeniz tabiki müslümanız

Bak Aleviliği Mezhep kalıplarına sokmak Aleviliğe terstir.. Mezhep tanımı İzettin Doğanların tanımıdır ve bu Alevi Felsefesine tersdir.. Bizde Mezhepçilik yok !:uhhm:

AleviKürt
17.08.2007, 19:43
bana anlatırmısın aleviligin cem ayinlerini hangi islam anlayısında buluyorsun,semah nerde saz nerde
yapmayın
fütfen
bilimsel düşünelim biraz
aleviligin islam unsurları var yok demiyoruz zaten ama islamdan önceki dinlerdende büuük ölçüde faydalanmıştır,ya sen şiimisin yoksa arkadaş

Bilimsel düsünmek istiyorsan neden bir Tanriya inaniyorsun? Hadi Tanriya inanabilirsin diyelim (ki Tanri'nin ne varligi ne de yoklugu ispatlanmis), neden teolojiye inanabiliyorsun (ki bu tamamen uydurmadir bilime göre)?

Tamam bir de diyelim ki gercek Müslümanlik, 5 vakit namaz kilmak, kuranin basindan ayrilmamak, insan öldürme ve hosgörüssüz bir zihniyete sahip bir dindir. Bunu simdilik böyle kabul edelim.

O halde senin cocugun bir gün kendine cok cok benzeyen bir Sia(!) Müslüman(!) Ismaili ile karsilastiginda (yüzde biri temsil eden bir örnektir bu), ve o Ismaili kendisi icin

"gercek Müslümanlar biziz"

dediginde, cocugun da sana

"Baba onlar nasil Müslüman oluyor da biz degiliz?"

sordugunda cevabin ne olacak?

Bu cevabi cok merak ettigim icin soruyorum.

korte
26.08.2007, 02:36
yetmis iki millete ayni nazarla bakan bir felsefeyle, kafir mümin ayirimini esas alan müslümanlik(kuran) nasil yanyana gelebilir?

AleviKürt
26.08.2007, 11:47
yetmis iki millete ayni nazarla bakan bir felsefeyle, kafir mümin ayirimini esas alan müslümanlik(kuran) nasil yanyana gelebilir?

Aleviler hic kafir / mümin ayrimi yapmadi mi?

devrimciche
26.08.2007, 17:58
aleviler müslüman olmamalilar.
neden derseniz tarihe bakarak objektif bir tavir koymak zorundalar
cünkü islamin ilk yayilisi,nda emevilerle hasimilerin arasinda dinden rant saglama
maksadiyla bir sürü endrikalalr yasanmis.
iste önce islam dinine karsi savasmak daha sora cikar maksatli dini kabul etmek
muhamedin ölümünden sonra tamamiyla menfaaft amacli bir din üretmek.
aleviler.daha sonra bu inancin icinde yer aldilar ve tamamen farkli bir inanma sekliyle. sayalim cem,gülbenk,muharem orucu,hizir orucu,dünyaya bakis acisi
vahtedi vucut olayi,tanriya yalvaris sekli hic biri sunilikte yok.diyeceksiniz bun-
lar nerden geldi alevilige.horasan diyari diye bir efsane var bunlar ordan anadoluya gelen sekillerdir.zaten horasanada ehlibeyt soyundan olan birsürü ocakzadeler vardi
bu ocaklar emevi zülmünden kurtulmak icin oraya yerlesen 12 mamlarin torunlari ve soyudur bunlar kuranda bahsedilen cok surelerin gercek olmadigini emevilerin kendilerine uyarlayarak düzenlediklerini hep idda edip durdular
alevilikte suda var siiri hakikat tanriyi kendinde görme alevilerde senede bir mezar ziyareti var topluca ben aleviligin sunilige benzer bir yani oldugunu simdiye kadar yaptigim arastirmalarda karsilasmadim alevilerin dini aleviliktir bu ne islama benzer nede siiligin bir versiyonudur bu konuda cesur olmak lazim

zamanlar
26.08.2007, 18:30
Ilk önce kendimi alevi olarak hisediyorum. Yolum müslimanligin yolu degil...

aleviligin yolundayim

ErCaN_Wien
04.09.2007, 20:29
tabiki müslümaniz
yani kendini bilmeyen birkac kisi biz islamiyetin disindayiz diyorsa eger, bizde bunu hemen kabullenmek zorunde degilz degil mi

ErCaN_Wien
04.09.2007, 20:32
ha bu arada bundan 30-35 sene önce millet alevi oldugunu söyliyemiyordi ramazanlari tam tutuyorlardi 5 vakit namaz kiliyorladi simdide karsima cikmis yok ben sadece aleviyim diyorlar bunu anlmak zor !

Nesimi
07.09.2007, 23:06
ha bu arada bundan 30-35 sene önce millet alevi oldugunu söyliyemiyordi ramazanlari tam tutuyorlardi 5 vakit namaz kiliyorladi simdide karsima cikmis yok ben sadece aleviyim diyorlar bunu anlmak zor !

Sen istiyorsan halen 30-35 sene önceki gibi korku nedeniyle yapılan ramazan orucunu tam tutma ve namaz kılma gibi eylemleri yapabilirsin. Ancak Alevilik yeterli onun dışında başka bir isim ile anılmaya gerek yok. Müslümanlığın güzel yönlerini sonuna kadar savunalım ancak bu demek değildir ki biz Aleviliği Kızılbaşlığı bırakacağız. Yolumuz bellidir.

midiloğlu
07.09.2007, 23:26
Allah'ı ve Peygamberi Tanımayan Nasıl Alevi Olabilirki . Çünkü Alevilik Hz Ali (r.a) ve ehlibeyti sevmekse , Ehlibeyt Kimin Ehlibeyti HZ. Muhammet S.A.V.'in
değilmi ? ozaman nasıl oluyorda Aleviliği Ateistlikle eşit tuttabiliyorlar onu bilmiyorum Hz. Ali (r.a) , Caferi Sadık (r.a) ve Hacı Bektaşı Veli ( r.a )'anlamak
hayatımızda bunları rehber bilmek Aleviliğin gereği olsa gerek, Yoksa Marks, Lenin , Mao ve Çe gibi insanlar Alevilere Önder Olamaz Unutmayın ( Birinizi sevmedikçe İman etmiş sayılmazsınız, ve İman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Hz. Muhammet (s.a.v) sözüdür.

midiloğlu
07.09.2007, 23:27
Aleviler Müslümandır

alevi_che
07.09.2007, 23:31
Müslüman kime denir? Müslümanlık nedir? Müslüman olmak için hangi şartlar gereklidir? Uyulması gereken kurallar nelerdir?

Yukarıdaki soruların iyi analiz edilmesinden sonra ancak aleviler müslümandır, yada değildir yorumu yapılmalıdır.

midiloğlu
07.09.2007, 23:35
soreş kardeş öyle hiristiyan olurmu, unutmaki hiristiyanlar Hz. Muhammed (s.a.v) retettiği için hiristiyandır yoksa Kelimeyi Şehadet Getiren nasıl hiristiyan olabilirki

mucizee
07.09.2007, 23:42
Bence çok ağırlaşmış konu biraz basitleştirelim.
Tanrı dünyayı yaratmış ,ilk insanlar adem ile havvayı yaratmış ve şu anda yeryüzünde ne kadar insan varsa en büyük babamız adem en büyük annemiz havvadır.
Sonra varlığını hissetirme gereği duymuş insanlara, bakmışki böyle olmuyacak elçiler kullanmış peygamber denmiş.Tabi o zamanlarda telefon televizyon telgraf mektup olmadığı için elçilerin olduğu yerlerde inançlar oluşmaya başlamış.
peygamberlerden hz.musanın mucizelerini görüp onun öğretilerinde gidenlere yahudi denmiş.
hz.isaya inananlar ve onun mucizelerini görenlere hiristiyan denmiş.
Hz.Muhammet'e(s.a.v) inananlarada müslüman denmiş.
İşte özünü bulduk bence.Eğeer Hz. Muhammet'in (s.a.v) allahın elçisi ve son peygamber olduğuna inanıyorsak müslümanız inanmıyorsak değiliz.
Ben bir alevi olarak önce müslümanım ve aleviyim.Yolum Hz.Ali'nin yoludur ibadet şeklim onun imamlarının gösterdiği ve dedeler vasıtasıyla günümüze kadar getirdiğimiz yoldur.

cemalettin
07.09.2007, 23:49
gözü rahatsız olan gözlük takar.
kulağı rahatsız olan kulaklık kullanır.
bazıları rahatsızlıklarını belli etmek istemezler,hiç bir araç kullanmazlar.
lakin davranışlarından anlaşılır rahatsızlıkları,arazlar belli olur.

inancın ne tür olduğunu ise davranışlardan anlayamazsınız.
sadece "O"na malumdur,kişinin ne şekilde inanıyor olduğu,değerlendirmesini de yine "O "yapacaktır.
yaradılmışların diğer yaradılmışların inancını sorgulaması kişilerin yalan/yanlış beyanda bulunmasına sebep olabilir.
eğer kişi yanlış bir inanca sahip ise affı "O"nun işidir fakat bu kişiyi yalan konuşmak zorunda bırakanların üstüne kalacak "kul hakkı"nın affını bu kişiden istemek zorunluluğu işin en zor tarafıdır.
hiç bir ibadet şekli "kul hakkı"nı ortadan kaldırmaz...

kaan75
08.09.2007, 01:12
slm kardesler bu anketi baslatan arkadas biraz sacmalamis ne demek kendinizi müslüman görüyormusunuz diye yani alevileri kassediyor
ben sahsen ellam düllah müslümanim ve mesebim caferidir bütün aleviler gelen olarak müslümandir
müslümanlik alevilerden gelmedir ama biz aleviler gelen olarak pek camiye gidmeyiz oruc takmayiz namaz kilmayiz öyle bilinir ama bu her alevi icin gecerli degildir camiye neden gidmeyiz namaz neden kilmayiz hz ali cünkü camide namaz kilarken öldürülmis ve öldürülüceyini biliyormus genede namazini bozmamis yani söyle mantiken düsünmek lazim aslinda biz aleviler camiden cikmamak lazim cünkü hz ali camide ölmüs tabi bu benim görüsüm herkes kendi bilmeli yalniz bazi arkadaslara söylemem lazim yazarken aleviler müslüman degildir gibi laflar yazmasin herkes kendi hakkinda kunussun ve biz alevi toplum hakinda konusmasin
son olarak bir cümle söylemek istiyorum ne olarsak olalim din irk mesep hic farketmez ayrim yapmamiyiliz cünkü hepimiz isaniz sonucta
bütün canlara selamlar kaan

alevi_che
08.09.2007, 13:40
slm kardesler bu anketi baslatan arkadas biraz sacmalamis ne demek kendinizi müslüman görüyormusunuz diye yani alevileri kassediyor
ben sahsen ellam düllah müslümanim ve mesebim caferidir bütün aleviler gelen olarak müslümandir
müslümanlik alevilerden gelmedir ama biz aleviler gelen olarak pek camiye gidmeyiz oruc takmayiz namaz kilmayiz öyle bilinir ama bu her alevi icin gecerli degildir camiye neden gidmeyiz namaz neden kilmayiz hz ali cünkü camide namaz kilarken öldürülmis ve öldürülüceyini biliyormus genede namazini bozmamis yani söyle mantiken düsünmek lazim aslinda biz aleviler camiden cikmamak lazim cünkü hz ali camide ölmüs tabi bu benim görüsüm herkes kendi bilmeli yalniz bazi arkadaslara söylemem lazim yazarken aleviler müslüman degildir gibi laflar yazmasin herkes kendi hakkinda kunussun ve biz alevi toplum hakinda konusmasin
son olarak bir cümle söylemek istiyorum ne olarsak olalim din irk mesep hic farketmez ayrim yapmamiyiliz cünkü hepimiz isaniz sonucta

Kaan Bey...

Birincisi bu anketi açan arkadaş hakkında böyle konuşamazsınız.

İkincisi herkesin bireysel düşüncelerine saygı duyulmak zorundadır.

Üçüncüsü şimdi yazacaklarımı iyi okuyun...

Mesajınızı okurken dikkatimi çeken bir cümle var. ''Aleviler Camiden çıkmamalıdır'' ve anladığım kadarıyla bunun sebebinide Hz Ali nin camide öldürülmesine bağlıyorsunuz.Bu konu hakkında bir topiğimiz mevcut zaten.Bir daha yeni bir tartışma ortamı yaratmaya da gerek yok...

Ama gelelim bu düşüncenizin 1500 küsür yıl öncesine dayandırılan sebeplerine değilde yakın geçmişimizdeki sebeplerine bir bakalım.

Yani anlatmak istediğim şu; Öyle bir cümle kurmuşsunuz ki sanki hiç Sivas,Maraş,Çorum katliamları yaşanmamış gibi konuşuyorsunuz.Asıl bizi katledenler Cuma günleri hacıların,hocaların vaazlarını dinleyip te üstümüze saldıranlar değil mi???

Nesiminin,Hacı Bektaşın,Yunus Emrenin,Pir Sultanın yürüdüğü yol hangi yoldur?

Yada bunların hangisi sizin söylediğiniz gibi ''ellam düllah müslümanim'' tabirini kullanmıştır?

Nesimi
08.09.2007, 16:04

Anketi açan kişi benim. Öncelikle şunu belirteyimki "saçmalamış" gibi cümleler yakışmıyor. Bir şeyin saçma olması için onun gerçeklere uymayan yalan yanlış olması gekir. Bugün bakalım acaba Aleviler içerisinde küçük bir azınlık dışında ( ki bunlar da ya korkudan ya da gönüllü olarak asimile oldukları için) namaz kılan yoktur, camiye giden yokdur, Ramazanda oruç tutan yokdur vs vs. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Caferi dediğimiz kesim ile tek ortak yönümüz ehlibeyt sevgisidir aynı şekilde Şiilerlede ortak yönümüz Ehlibeyt sevgisidir. Bunun dışında bu topluluklarla ortak yönümüz yokdur. Zira Caferilerin kendi camileri var ve bugün en yoğun Şii topluluğunun yaşadığı İran şeriat ile yönetiliyor yani Şiiler, Caferiler Sunnilerden daha radikal biçimde islamı yaşıyorlar.

Alevilere gelince bizler 1000'lerce yıldır kendi itikatimizi korumak için nice bedel ödedik ve artık günümüzde bir özgürlük ortamı var kısmende olsa Alevilik özgürdür diyebiliriz. Aleviliğin kuralları yolu bellidir. Aynı şekilde Aleviliğin insana bakış açısıda bellidir. Ancak Sunni-Şii yani islamik bakış açısının insana verdiği değeri Kadınlara bakarak anlayabiliriz. Kadınlara Kızlara eğitim hakkı dahi tanımayan bir anlayış ile Kadına Erkekle eşit haklar veren Alevi anlayışı bir tutulamaz. Bizler Aleviyiz...

EREN izm
08.09.2007, 16:25
Aleviler Müslümandır

evet :001_rolle

tolstoy
08.09.2007, 17:07
Alevilerin müslüman olup olmadigi kararini kimse veremez. Dini algilamak ve dini yorumlamak kisiye göre degiskendir. Ben bir alevi olarak müslümanligin gereklerini yapmiyorum. Bu inancin mensubuda olmak istemiyorum. Benim düsüncem ve inancim hakkinda kimse karar veremez.

duygu_svs
08.09.2007, 17:09
buna şükr ediyrum ıyki alevıyım bundan gurur duyuyorummm
:excl: :excl: :excl:

Main
09.09.2007, 13:45
İnsanların sınıflamalarına göre ben de sünniyim;ama her zamana merak etmişimdir alevi ne demek diye.Şu anki yaşantım boyunca bir çok alevi arkadaşım oldu;ama hiç birinde aynı felsefeyi göremedim.Hz Ali derseniz peygambere bir kez karşı gelmiş birisi olarak yaşamış ve o yolda şehit edilmiş birisidir.Bence sorun ne olduğumuzda değil nasıl inanıp ne derece samami yaşadığımızdadır.Hacı Bektaşi Veli'nin makalatını okudum Allaha giden yolda neler yapılması gerektiğini yazıyor ve çok ağır bi ruhaniyeti var;ama aynı kitabı aşk şarap rakı olarak anlayanlarda var.Yani anlamak istediğim bu yozlaşmanın insanları sınıflaştırmanın kime nasıl bi faydası var.Tüm iyi niyetimle şunu öğrenmek istiyorum alevilik inancı neyi emreder.

devrim69
09.09.2007, 14:21
İnsanların sınıflamalarına göre ben de sünniyim;ama her zamana merak etmişimdir alevi ne demek diye.Şu anki yaşantım boyunca bir çok alevi arkadaşım oldu;ama hiç birinde aynı felsefeyi göremedim.Hz Ali derseniz peygambere bir kez karşı gelmiş birisi olarak yaşamış ve o yolda şehit edilmiş birisidir.Bence sorun ne olduğumuzda değil nasıl inanıp ne derece samami yaşadığımızdadır.Hacı Bektaşi Veli'nin makalatını okudum Allaha giden yolda neler yapılması gerektiğini yazıyor ve çok ağır bi ruhaniyeti var;ama aynı kitabı aşk şarap rakı olarak anlayanlarda var.Yani anlamak istediğim bu yozlaşmanın insanları sınıflaştırmanın kime nasıl bi faydası var.Tüm iyi niyetimle şunu öğrenmek istiyorum alevilik inancı neyi emreder.

İnsan olmayı emreder.Gerisi detay

nihati
09.09.2007, 15:40

alevilik inancı insanı sevmeyi emreder ama hangi insanı? bunun farklı cevapları vardır benim için o insan kendi bilip tanrıyı bilmesidir,tanrıyı kendinde var etmesidir yoksa tanrıyı hiç bir yapıda arayandır,insanın o güzelliginde tanrıyı bulan insan alevi inançlıdır benim fikrimce,tabi bu demek degildirki diger inançlardakiler kafir yada dinsiz her dinin kendine has iyi ve kötü yanları vardır aleviliginde vardır ama ben kötü yanlarla ilgilenmiyorum benim için oiyi yanlar önemli,sunni islam zekat ver diyor zenginler için bence dört dörtlük bir iyi yan ama hangi zengin bunu yapıyor bilemiyorum,alevi islam derki yarin al yanagından başka herseye ortaksınız paylasın der ama kaç kişi uygular bilemem,bence kendimizi islam hissetmek degil ne kadar insan olarak hissediyoruz bunu sorgulamak lazım sevgilerle

safak
09.09.2007, 16:37
müslüman kelime anlamıyla Allaha teslim olmuş demektir bizlerin kulluğu Allaha dır baskasına deil ancak farklı bir dinin mensubu deiliz farkımız Kuranı yorumlayısımız örneğin orucumuz 365 gündür namazımız 24 saattir haccımız kalbimizdedir tek fark yorumdur

sıra neferi
09.09.2007, 16:50
peki şöyle soralım: Hz Ali kendini müslüman hissediyormuydu ?

Main
09.09.2007, 17:55
Dediğim gibi hz Ali bir kez hz Muhammet'karşı gelmiştir oda bi antlaşmada metne yazılan allahın resulu ile muhafıklar diye geçen metni munafıkların biz sizi tanımıyoruz,bu yüzdende şavaşıyoruz allahın resulu kabul etmiyoruz demesi üzerine hz muhammetin o metni sildirip istedikleri gibi yazdırması sırasında hz Ali karşı çıkmıştır. Bunun dışında karşı çıkmışlığı yoktur benim bildiğim.Bu ilişkilerde olan birinin islamlığı tartışılmaz bence..

DERSİM_Gülay
09.09.2007, 19:29
:p Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.

Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.

walla dostum bu anket bana saçma geldi.kusuru bakma .bu nasıl bi sorudur ya tabikide müslümanız.alewilerin müslümanlığın gerektirdiği görevleri ne kadar yerine getirdikleri tartışılır bi konu ama kendinizi müslüman hissediyor musunuz sorusu biraz tuhaf olmuş.peki kendini müslüman hissetmeyenler ne hissediyo çok merak ediyorum.alevilik zaten müslümanlığın bi yansıması değilmidir.müslümanlığın gereğini yerine getirmiyo olabiliriz ama bu bizim özümüzü değiştirmez ki o insanın kendi isteğine ve allah katındaki yerine göre değişir.:sook

gunisigi
09.09.2007, 19:37
evet kendimi müslüman olarak görüyorum
müslüman olmak için illaki camiide namaz kılmakmı gerekiyo, ramazanda oruç tutmakmı gerekiyo

bizde cem evlerinde ibadetimizi yapıyoruz muharrem ayında orucumuzu tutuyoruz ve + mız bile var bizlerde namaz kılıyoruz
evet müslümanım

alevi_che
09.09.2007, 21:20
:p

walla dostum bu anket bana saçma geldi.kusuru bakma .bu nasıl bi sorudur ya tabikide müslümanız.alewilerin müslümanlığın gerektirdiği görevleri ne kadar yerine getirdikleri tartışılır bi konu ama kendinizi müslüman hissediyor musunuz sorusu biraz tuhaf olmuş.peki kendini müslüman hissetmeyenler ne hissediyo çok merak ediyorum.alevilik zaten müslümanlığın bi yansıması değilmidir.müslümanlığın gereğini yerine getirmiyo olabiliriz ama bu bizim özümüzü değiştirmez ki o insanın kendi isteğine ve allah katındaki yerine göre değişir.:sook

Arkadaşlar...

Tamam belki Nesimi'nin görüşüne katılmayabilirsiniz.Ancak saçmadır,gereksizdir,bilmemnedir.... gibi yazılar yazarak iyi birşey yaptığınızımı sanıyorsunuz?

Ayrıca alevilik müslümanlığın bir yansıması da değildir.Alevilik Evrenseldir.

kaan75
10.09.2007, 14:43
arkadaslar cok güzel bir site burasi ve her görüse acik olan bir yer zaten biz aleviler hosgörülü bir cemiyetiz irk mesep gibi ayirim yapmayiz yeterki insanli bilsinler bizim kapimiz herkese aciktir cünkü biz alevilerin icinde fitne fesatlik kötülük yokdur
ama gelelm ankete bazi arkadaslar bana kiza biler ilk yazima ama bu anketi
Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz degilde
müslümanlik hakkinda ne düsünüyorsunuz diyi sorsa bence daha iyi olurdu
böyle yazmakla ylevilerin adini kötülüyor görenler ve okuyanlar ne düsünür bak su dinzisler diye hic gerek yok böyle ankete herkesin müslümanli kendinedir
HZ ALININ yolunda gidmek PEYGAMBER efendimisin yolunda gidmek demek yani ALLAH yolunda gidmek demek ama bu düsüncede olmayanlarda vardir onlarada saygi duymak lazim son olarak yazmak istedim son cümle acdiniz ankete biraz tikkatli ve titiz olursaniz bence daha iyi olur
saygilarimla KAAN

nuran
10.09.2007, 15:57
aleviyim ve de müslümanım...
mülüman demek hacca gtmek ,namaz kılmak,oruç tutmak vb. değildir..
inandığınız değerler de önemlidir.
ve diğer şeyleri bilemicem ama en azından' ben Ali'nin yolundayım' diyenler 'müslüman değilim' derlerse de kendileriyle çelişmiş olurlar.
saygılar

Main
10.09.2007, 16:07
Kuranda zekat vermekle.namaz kılmakla,hacca gitmekle ilgili bir çok ayet var.Eğer kitap Allahın kitabı buyruklar allahın emirleriyse uymak gerekmez mi.Biz yolumuz Muhammet Ali yolu derken onların gittiği yoldan giderek yolumuzu hakka adamış olmayacak mıyız?Yani kendimizle çelişmiyor muyuz?

Şoreş
10.09.2007, 16:39
Kuranda zekat vermekle.namaz kılmakla,hacca gitmekle ilgili bir çok ayet var.Eğer kitap Allahın kitabı buyruklar allahın emirleriyse uymak gerekmez mi.Biz yolumuz Muhammet Ali yolu derken onların gittiği yoldan giderek yolumuzu hakka adamış olmayacak mıyız?Yani kendimizle çelişmiyor muyuz?

Zekat mı ? Gel sana güzel bir cevap vereyim..
Alevilerde Musahiplik var.. Yada Alevilik der ki '' Komşuşu açken tok yatan bizden değildir '' ve Aleviler bazı müslümanlar gibi, kestikleri kurbanları buz dolaplarına doldurmazlar..Çevremdeki İslami kesimler, çok defa şahit oldum ki kestikleri kurbanı saklayıp kavurma yapıyorlar.. Genellemeye karşıyım ama gördüklerim böyleydi...

Yani Aleviler zekat vermez diyorsan, bu senin cahilliğindir, eğer diyorsan böyle birşey..

Nasıl çelişiyoruz.Siz sünniler kendi içinizde bile ayrılmışsınız.Şafinin Namazı farklıdır, Hanefinin farklı yada Hambelinin farklıdır.Kaldı ki Hanefide caiz olan şey, Şafiye caiz değil..Bide 4 sünni mezhebe, ne hakla '' HAK MEZHEP '' dersiniz.

Siz kendinizle çelişmiyor musunuz ?

Kuranda ne namazın şeklini ispatlarsın, nede ibadetimizi sorgulayabilirsin

DERSİM_Gülay
10.09.2007, 18:23
Arkadaşlar...

Tamam belki Nesimi'nin görüşüne katılmayabilirsiniz.Ancak saçmadır,gereksizdir,bilmemnedir.... gibi yazılar yazarak iyi birşey yaptığınızımı sanıyorsunuz?

Ayrıca alevilik müslümanlığın bir yansıması da değildir.Alevilik Evrenseldir.

ben sadece görüşümü belirttim.özgür bi ortam eleştirimi söledim.ayrıca müslümanlıkta evrenseldir.

alevi_che
10.09.2007, 18:34
ben sadece görüşümü belirttim.özgür bi ortam eleştirimi söledim.ayrıca müslümanlıkta evrenseldir.

Görüşünü belirtmene kimsenin bir şey demeye hakkı yok zaten.Sadece saçmadır,gereksizdir.... vb. kelimeler kullanmak yalnıştır dedim.

Ayrıca Müslümanlık Evrensel değildir.Hitap ettiği kesim bellidir.

Evrensel olan Aleviliktir.

cemalettin
10.09.2007, 18:56

düşünülmesi gereken sorular.
zekat ap açık ve anlaşılır bir eylem ve faydalı.
namaz/salat ise ibadet/anma anlamına gelse gerek ve açık tarifi yok ki şöyle veya böyle uygulanır...
hac farizası oldukça açık anlatılmış,ille de mecburiyet konmamış.

hiç bir şey için "Allah'ın birliğine ve peygamberlerine iman"için konulmuş şartlar yoktur.olmaz ise olmaz olan sadece budur. bu şartın tamamlayıcısı olarak "kul hakkından sakınma"yı da ilave etmek gerekir.

Muhammed Ali yolu güzeldir de,bu yoldaki 72 milletin fertleri yolu kendi güzergahlarında almaktadırlar galiba.
bu kadar farklı insan toplulukları ve farklı dil konuşulması bazı uygulamalarda da farklar oluşturmuştur ve doğrudur bu hal.
bütün insanların aynı yapıda ve anlayışta olup aynı dili konuşması gerekse idi,"O"bu işi yaradış sırasında hallederdi elbet...

hedef aynıdır,yollar farklı yönlerden gelmektedir.
kimi yol çölden geçer,kimi yol denizden veya dağlardan.
çölde yaşayanın kendi adetlerini dağda yaşayana dayatması,dağda yaşayanın da zoraki denizci yapılması pek müşkül olsa gerek

çelişki;
bütün dünya ve alemler çelişkiler yumağı değil mi?

DERSİM_Gülay
11.09.2007, 16:39
Görüşünü belirtmene kimsenin bir şey demeye hakkı yok zaten.Sadece saçmadır,gereksizdir.... vb. kelimeler kullanmak yalnıştır dedim.

Ayrıca Müslümanlık Evrensel değildir.Hitap ettiği kesim bellidir.

Evrensel olan Aleviliktir.

katılmıyorum sana:no:

alevi_che
11.09.2007, 16:47
katılmıyorum sana:no:

Olabilir. :) :wink:

Gerçekten hangisinin evrensel olduğunu anlamak istiyorsan,tarihe bak.Ama gerçek tarihe. :thumbup1:

ilker_che
11.09.2007, 21:22

ben de sana katılmıyorum can.müslümanlık asla evrensel olamaz.alevi_che nin dediği gibi belli bi zümreye aittir.hatta lanetlenen kavim bile vardır müslümanlıkta.evrensel değildir bence de...

DERSİM_Gülay
11.09.2007, 21:40
[QUOTE=ilker_che;493687]ben de sana katılmıyorum can.müslümanlık asla evrensel olamaz.alevi_che nin dediği gibi belli bi zümreye aittir.hatta lanetlenen kavim bile vardır müslümanlıkta.evrensel değildir bence de...[/QU

iyi katılma zaten.herkez kendi doğrularıyla yaşar bu dünyada.benim doğrumda bu ister katılırsın,ister katılmazsın.sen bilirsin.:thumbup:

ilker_che
11.09.2007, 21:56
[QUOTE=ilker_che;493687]ben de sana katılmıyorum can.müslümanlık asla evrensel olamaz.alevi_che nin dediği gibi belli bi zümreye aittir.hatta lanetlenen kavim bile vardır müslümanlıkta.evrensel değildir bence de...[/QU

iyi katılma zaten.herkez kendi doğrularıyla yaşar bu dünyada.benim doğrumda bu ister katılırsın,ister katılmazsın.sen bilirsin.:thumbup:

tabii ki öle ve tabii ki katılmıcam.:no:

Nesimi
13.09.2007, 23:45
:p

Öncelikle şunu belirteyim ki hiç bir düşünce saçma değildir. Düşünceleri ortaya koyabilmek eleştiri ve sorgulamanın ürünüdür.

Konu başlığı gayet uygun aslında. "Hissetmek" oldukça demokratik. Bir dayatma söz konusu değil kişilerin vicdanları ile başbaşa kalabilecekleri bir soru şekli. Yani bir insan kendini müslüman hissedebilir veya müslüman olabilir bunlar arasında nüans farkı vardır.

Ancak şunu görmek lazım bugün kendi ismine "Dersimli" diyen bir kişi bile "Müslümanlık" savunuculuğuna soyunmuşsa ve bu tarz konulara da saçma diyebiliyorsa bu Müslümanlığın gayet "etkileyici" olduğunu ortaya koyuyor.

Hissetmek ile olmak aynı şey değildir. Müslümanlığın şartları gayet açık ve nettir. Zira Ramazan ayındayız 30 gün oruç tutmak her müslümanın görevidir(Ramazan ayında oruç tutulması sözkonusu) acaba Aleviler olarak buna ne kadar riayet edilyorsunuz?

Tarihsel olarak incelersek elbette Müslümanlık ile Alevilik iç içedir birbirinden uzak değildir ancak Sunnilik ile Şiilik arasındaki yakınlık Şiilik ile Alevilik arasında yokdur. Bu cümlem umarım herşeyi açıklar.

İliryali
14.09.2007, 15:57
Değerli Canlar;

Uzun zamandır bu topici inceliyorum. Farklı düşüncelerin olduğunu görüyorum. Yalnız bu arada, -en başta kendimi de eleştirerek söyleyeyim- tarihimizi, ait olduğumuz, olmakla da övündüğümüz alevi-bektaşiliği öğrenmek için bir çaba sarfetmiyoruz.

Dolayısıyla, gerçekleri araştırma yerine, topicte de sorulduğu gibi hislerimize havale etmeye çalışıyoruz. Gerçekleri araştırıp, bilgi sahibi olmadan hisleriyle hareket edenlerin sonu genellikle hüsrandır. Hisler yanıltıcı olabilir. Çünkü, bilgisizlikten kaynaklanan düşünce sığlığı, çevreden fazlası ile etkilenebilir.

Bu nedenle; Hislerimizden uzaklaşıp, gerçeklere bakmamız gerektiğini düşünüyorum.

Din genel anlamıyla: "Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet" ve "Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen" şeklinde tanımlanabilir.

Dinleri birbirinden ayıran veya yakınlaştıran (semavi dinler gibi) Üç temel unsur vardır :

1) Tanrı.

2.) Yaradılış
2.a) Evrenin yaradılışı.
2.b) İnsanın yaradılışı.

3) Ölüm ve Ölüm sonrası.

Bu üç temel unsurun dışındaki unsurlar ise,

1.) Kutsallık

2.) Ruhbanlık

3.) İbadet.

Şimdi buradan hareketle İslam ve Alevilik inancını karşılaştıralım.

1) Tanrı :

İslam'a göre : Yaradan ve yaratılan diye evren ikiye ayrılır. Yaradan, evreni ve insanı yaratmıştır. Tanrı, yarattığı ile kalmayıp, düzenleyip (kimin cennete veya cehenneme gideceğini belirlemiş), melekleri vasıtasıyla kontrol etmekte ve müdahalelerde bulunmaktadır. Yaradan tektir ve ondan başka ilah yoktur. ‘O’nun benzeri hiçbir şey yoktur.” (Şura suresi 42/11) “la ilahe illallah” (Allah tan başka ilah yoktur.)

Alevi-Bektaşiliğe göre ; Yaradan ile yaratılan bir bütündür. Yaratılma olayı yaradanın özünden gelen, dışa vuran bir fışkırmadır. Dolayısıyla, tüm yaratılanlarda yaradanın parçalarıdır. “la mevcude illallah” (Allah’tan başka mevcud yoktur)

2) Yaradılış :

2.a) Evrenin yaradılışı :

İslam’ göre : Tanrı, “Gökleri ve yeri 6 günde yarat”mış, “sonra Arş’a istiva et”miştir. “güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun” eğdirmiştir. “yaratmak da emretmek de O’na mahsustur.” (Araf suresi 7/54)

Alevi-Bektaşiliğe göre : Tanrı, kendi nurundan (ışığından) kainatı yaratmıştır. Kendi nurundan kopan nur/kandil (güneş) pervaneler (gezegenler)i oluşturmuştur. Güneşin, ışığı ile dünyada yaşamı oluşturmuştur. Dengede durmak için sürekli devinim halindedirler. Yani semah dönerler.

2.b) İnsanın yaradılışı,

İslam’a göre : Tanrı, yeryüzünde “halifesi” olarak insanı çamurdan yaratmıştır. Önce cennetine, koymuş sonra yeryüzüne indirmiştir.

Alevi-bektaşiliğe göre : İnsan, yeryüzünden kırklar meclisine yükseltilen Gürüh-u Naci ye, kırklar meclisindekilerden birinin “özünü” vermesi ile yaratılmıştır.

3) Ölüm ve Ölüm sonrası.

İslam’a göre : Ölüm, geçici dünyadan (fani) gerçek dünyaya (ahiret) geçiştir. Ahirette insanları, fani dünyada yaptıklarından ötürü hesaba çekiş vardır. Bu hesap sonunda kalacakları cennet ve cehenneme gönderilirler. Kimi insanlar cehennemde sürekli kalır ve sonsuza kadar azap görürler.

Alevi-Bektaşiliğe göre : Ölüm, yok oluş değildir. Don değiştirmedir. İki türlü insan ölümü vardır. Birincisi, ham insanın ölümü, olgun insan (Kamil) olana kadar dünyaya geliş gidişleri devam edecek olanların ölümleri.(Devriye inancı). Bunlar yola girmemiş olanlardır, ham kabul edilirler. Öldüklerinde “devri asan olsun” diyerek, kendilerine devriyede kolaylık dilenir. İkincisi ise, Kamil insanın ölümü. Aslında olgun insanlar ölmez, Hakka yürürler. Yaradanla bir olur onun nurunda erirler.

4)Kutsallık.

İslam’a göre : Hz. İbrahim’in yaptığı rivayet olunan “Allah’ın evi” olarak anılan Kabe kutsal yerlerin başında gelir. Kabe’nin duvarındaki “Hacer-ül Evset” taşıda (Kara taş) kutsaldır. Günümüze gelene kadar, bu katsal yerler, (Camiler, peygamber mezarları, Hacc’ın yapıldığı yerler, Mescidi Aksa gibi) çoğalmıştır.

Alevi-Bektaşiliğe göre : Kutsal yer yoktur. Yere kutsallık veren insandır. Cemevleri, cem yapılan yerler içinde canlar olmadıkça kutsal sayılmazlar. Kutsal olan yalnız insandır.

Değerli Canlar; İbadet ve Ruhbanlık (din adamlığı) konusu çok uzun bir yazı konusu olduğundan şimdilik buraya alamadım.

Burada sıraladığım karşılaştırmalar ile İslam ile Alevi-Bektaşiliği nasıl ilişkilendirebiliriz. Bunun yorumunu sizlere bırakıyorum.

Kendi yorumu ma gelince, Alevi-Bektaşilik, İslam’dan saydığım temel inanç sistematiğine bakıldığından farklılık göstermektedir.

Son olarak, bir şeyi belirtmekte yarar görüyorum. İslam (Müslüman) olmak için kelimei şahadet getirmek ve inandım demek yeterlidir.
Oysa ki, Alevi-Bektaşi olabilmek ise o kadar kolay değildir. Yola girip, ikrar vermek gerekir. Ancak bu şekilde uzun ve meşakkatli bir süreçde Alevi-Bektaşi olunabilir.

Sizlere, kendimce özet olarak bir şeyler aktarmaya çalıştım. Yanlışlarım konusunda her zaman eleştirilerinize açığım. İnanıyorum ki, bilgi ancak sorgulayarak, eleştirerek ve araştırılarak elde edilebilir. Benim inancıma göre, sorgulanmayacak hiçbir Tabu yoktur. Sorgulanmayan Tabu lar sayesinde toplumlar her zaman istismara açıktır. Tabuları çok olan toplumların istismarı da kolay olur.

Saygılarımla

Mahir_86
15.09.2007, 00:54
Kolaya kaçarak ben Aleviyim diyen arkadaşlarım lutfen araştırın ya da düşünün. Neden Aleviyiz? Alevilik nedir? bunları bilen zaten müslüman olup olmadığını bilir..

ben Hz. Ali yandaşı ehlibeyt yandaşı olduğum için Müslümanım elbette. Hz Muhammed Peygamberimdir. Hz. Ali' ye inanıyorsan ve ben de Aleviyim diyorsan: sende Müslümansın. bu aralar çok duydum. Hz Ali müslüman oldugu için ALİSİZ ALEVİLİK diyenler çoğaldı..

elhamdülillah müslümanım. ve allahıma şükür olsun ALEVİYİM.

yeri burası değil ama anket kitlendiyi için buraya yazma gereği duydum.
Lady ablam açmış anketi. Ramazanda oruç tutarmısınız diye..

Oruç tutarım. Oruç tutmak yemek yemeyip su içmemek değildir. nefsine hakim olmaktır. en özlü şekilde söylemem gerekirse; kavga etme.. küfür etme.. kimseye zarar verecek şeyler yapma kaçın. nefsine hakim olmak bu ve bunun gibi şeylerdir... 9-10 yaşında ki sünni çocukları aileleri zorla oruç tutturuyor. kendini aç bırakarak acı çekmek ne kadar doğru? bence günahtır.

AleviKürt
15.09.2007, 01:11
Değerli Canlar;

Uzun zamandır bu topici inceliyorum. Farklı düşüncelerin olduğunu görüyorum. Yalnız bu arada, -en başta kendimi de eleştirerek söyleyeyim- tarihimizi, ait olduğumuz, olmakla da övündüğümüz alevi-bektaşiliği öğrenmek için bir çaba sarfetmiyoruz.

Dolayısıyla, gerçekleri araştırma yerine, topicte de sorulduğu gibi hislerimize havale etmeye çalışıyoruz. Gerçekleri araştırıp, bilgi sahibi olmadan hisleriyle hareket edenlerin sonu genellikle hüsrandır. Hisler yanıltıcı olabilir. Çünkü, bilgisizlikten kaynaklanan düşünce sığlığı, çevreden fazlası ile etkilenebilir.

Bu nedenle; Hislerimizden uzaklaşıp, gerçeklere bakmamız gerektiğini düşünüyorum.

Din genel anlamıyla: "Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet" ve "Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen" şeklinde tanımlanabilir.

Dinleri birbirinden ayıran veya yakınlaştıran (semavi dinler gibi) Üç temel unsur vardır :

1) Tanrı.

2.) Yaradılış
2.a) Evrenin yaradılışı.
2.b) İnsanın yaradılışı.

3) Ölüm ve Ölüm sonrası.

Bu üç temel unsurun dışındaki unsurlar ise,

1.) Kutsallık

2.) Ruhbanlık

3.) İbadet.

Şimdi buradan hareketle İslam ve Alevilik inancını karşılaştıralım.

1) Tanrı :

İslam'a göre : Yaradan ve yaratılan diye evren ikiye ayrılır. Yaradan, evreni ve insanı yaratmıştır. Tanrı, yarattığı ile kalmayıp, düzenleyip (kimin cennete veya cehenneme gideceğini belirlemiş), melekleri vasıtasıyla kontrol etmekte ve müdahalelerde bulunmaktadır. Yaradan tektir ve ondan başka ilah yoktur. ‘O’nun benzeri hiçbir şey yoktur.” (Şura suresi 42/11) “la ilahe illallah” (Allah tan başka ilah yoktur.)

Alevi-Bektaşiliğe göre ; Yaradan ile yaratılan bir bütündür. Yaratılma olayı yaradanın özünden gelen, dışa vuran bir fışkırmadır. Dolayısıyla, tüm yaratılanlarda yaradanın parçalarıdır. “la mevcude illallah” (Allah’tan başka mevcud yoktur)

2) Yaradılış :

2.a) Evrenin yaradılışı :

İslam’ göre : Tanrı, “Gökleri ve yeri 6 günde yarat”mış, “sonra Arş’a istiva et”miştir. “güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun” eğdirmiştir. “yaratmak da emretmek de O’na mahsustur.” (Araf suresi 7/54)

Alevi-Bektaşiliğe göre : Tanrı, kendi nurundan (ışığından) kainatı yaratmıştır. Kendi nurundan kopan nur/kandil (güneş) pervaneler (gezegenler)i oluşturmuştur. Güneşin, ışığı ile dünyada yaşamı oluşturmuştur. Dengede durmak için sürekli devinim halindedirler. Yani semah dönerler.

2.b) İnsanın yaradılışı,

İslam’a göre : Tanrı, yeryüzünde “halifesi” olarak insanı çamurdan yaratmıştır. Önce cennetine, koymuş sonra yeryüzüne indirmiştir.

Alevi-bektaşiliğe göre : İnsan, yeryüzünden kırklar meclisine yükseltilen Gürüh-u Naci ye, kırklar meclisindekilerden birinin “özünü” vermesi ile yaratılmıştır.

3) Ölüm ve Ölüm sonrası.

İslam’a göre : Ölüm, geçici dünyadan (fani) gerçek dünyaya (ahiret) geçiştir. Ahirette insanları, fani dünyada yaptıklarından ötürü hesaba çekiş vardır. Bu hesap sonunda kalacakları cennet ve cehenneme gönderilirler. Kimi insanlar cehennemde sürekli kalır ve sonsuza kadar azap görürler.

Alevi-Bektaşiliğe göre : Ölüm, yok oluş değildir. Don değiştirmedir. İki türlü insan ölümü vardır. Birincisi, ham insanın ölümü, olgun insan (Kamil) olana kadar dünyaya geliş gidişleri devam edecek olanların ölümleri.(Devriye inancı). Bunlar yola girmemiş olanlardır, ham kabul edilirler. Öldüklerinde “devri asan olsun” diyerek, kendilerine devriyede kolaylık dilenir. İkincisi ise, Kamil insanın ölümü. Aslında olgun insanlar ölmez, Hakka yürürler. Yaradanla bir olur onun nurunda erirler.

4)Kutsallık.

İslam’a göre : Hz. İbrahim’in yaptığı rivayet olunan “Allah’ın evi” olarak anılan Kabe kutsal yerlerin başında gelir. Kabe’nin duvarındaki “Hacer-ül Evset” taşıda (Kara taş) kutsaldır. Günümüze gelene kadar, bu katsal yerler, (Camiler, peygamber mezarları, Hacc’ın yapıldığı yerler, Mescidi Aksa gibi) çoğalmıştır.

Alevi-Bektaşiliğe göre : Kutsal yer yoktur. Yere kutsallık veren insandır. Cemevleri, cem yapılan yerler içinde canlar olmadıkça kutsal sayılmazlar. Kutsal olan yalnız insandır.

Değerli Canlar; İbadet ve Ruhbanlık (din adamlığı) konusu çok uzun bir yazı konusu olduğundan şimdilik buraya alamadım.

Burada sıraladığım karşılaştırmalar ile İslam ile Alevi-Bektaşiliği nasıl ilişkilendirebiliriz. Bunun yorumunu sizlere bırakıyorum.

Kendi yorumu ma gelince, Alevi-Bektaşilik, İslam’dan saydığım temel inanç sistematiğine bakıldığından farklılık göstermektedir.

Son olarak, bir şeyi belirtmekte yarar görüyorum. İslam (Müslüman) olmak için kelimei şahadet getirmek ve inandım demek yeterlidir.
Oysa ki, Alevi-Bektaşi olabilmek ise o kadar kolay değildir. Yola girip, ikrar vermek gerekir. Ancak bu şekilde uzun ve meşakkatli bir süreçde Alevi-Bektaşi olunabilir.

Sizlere, kendimce özet olarak bir şeyler aktarmaya çalıştım. Yanlışlarım konusunda her zaman eleştirilerinize açığım. İnanıyorum ki, bilgi ancak sorgulayarak, eleştirerek ve araştırılarak elde edilebilir. Benim inancıma göre, sorgulanmayacak hiçbir Tabu yoktur. Sorgulanmayan Tabu lar sayesinde toplumlar her zaman istismara açıktır. Tabuları çok olan toplumların istismarı da kolay olur.

Saygılarımla

Emeginiz icin tesekkürler, size göre Alevilik nedir sorusunu cevabladiniz, fakat "Alevi inancina göre Alevilik Islam ici mi, Islam disi midir?" sorusunu nasil cevaplarsiniz? Yani "Alevilik kendini Islamin neresinde görüyor?" sorusu.

İliryali
15.09.2007, 21:16
Emeginiz icin tesekkürler, size göre Alevilik nedir sorusunu cevabladiniz, fakat "Alevi inancina göre Alevilik Islam ici mi, Islam disi midir?" sorusunu nasil cevaplarsiniz? Yani "Alevilik kendini Islamin neresinde görüyor?" sorusu.

Değerli Can;

Ben yukarıda "İslam" ile Alevi-Bektaşiliği karşılaştırdım. Dinleri birbirinden ayıran veya yaklaştıran, Tanrı inancı, Yaradılış inancı, Ölüm ve sonrası gibi temel inanç sistematiğini baz alarak İslami ve Alevi-bektaşiliğin bu konudaki yaklaşımlarını belirttim.

Yani, "Alevilik inancına göre Alevilik İslam içi mi, İslam dışı mıdır?" sorusuna yanıt aramaya çalıştım. Eğer İslam ve Alevi-bektaşiliğin, yukarıdaki konulardaki karşılaştırmalı görüşleri birbiriyle örtüşüyorsa, aynıdır. Yok eğer örtüşmüyorsa farklıdır sonucu çıkarılır.

Bu karşılaştırmaları vermekteki amacım, dinleri belirleyen temel kıstaslara göre değerlendirmemiz gerektiği konusundaki görüşlerimdir.. Dinlerin aynı veya farklı oldukları ancak belirttiğim metod ile belirlenir. Bu metod, teoloji biliminin metodudur. Bunun dışındaki metodlar "hissi" ve bilimsellikten uzaktır.

Sonuç olarak; yorumu sorgulayan, araştıran ve düşünen canlara bıraktım.
"Kendi yorumu ma gelince, Alevi-Bektaşilik, İslam’dan saydığım temel inanç sistematiğine bakıldığından farklılık göstermektedir" şeklinde kendi yorumumu da belirttim.

Saygılarımla

AleviKürt
15.09.2007, 23:47
Değerli Can;

Ben yukarıda "İslam" ile Alevi-Bektaşiliği karşılaştırdım. Dinleri birbirinden ayıran veya yaklaştıran, Tanrı inancı, Yaradılış inancı, Ölüm ve sonrası gibi temel inanç sistematiğini baz alarak İslami ve Alevi-bektaşiliğin bu konudaki yaklaşımlarını belirttim.

Yani, "Alevilik inancına göre Alevilik İslam içi mi, İslam dışı mıdır?" sorusuna yanıt aramaya çalıştım. Eğer İslam ve Alevi-bektaşiliğin, yukarıdaki konulardaki karşılaştırmalı görüşleri birbiriyle örtüşüyorsa, aynıdır. Yok eğer örtüşmüyorsa farklıdır sonucu çıkarılır.

Bu karşılaştırmaları vermekteki amacım, dinleri belirleyen temel kıstaslara göre değerlendirmemiz gerektiği konusundaki görüşlerimdir.. Dinlerin aynı veya farklı oldukları ancak belirttiğim metod ile belirlenir. Bu metod, teoloji biliminin metodudur. Bunun dışındaki metodlar "hissi" ve bilimsellikten uzaktır.

Sonuç olarak; yorumu sorgulayan, araştıran ve düşünen canlara bıraktım.
"Kendi yorumu ma gelince, Alevi-Bektaşilik, İslam’dan saydığım temel inanç sistematiğine bakıldığından farklılık göstermektedir" şeklinde kendi yorumumu da belirttim.

Saygılarımla

Sevgili Iliryali amca (yas farki itibariyle).

Aleviligin kendi hakkindaki görüsünü yaptiginiz kiyaslama ile cevaplayamadiginizin kanisindayim. Nedenini bir örnek ile anlatayim:

Bana göre Islam nedir (kendi görüslerim degil sirf örnek olarak)? Bu soruyu bir cevaplayim:

Islam, Yahudilik, Hristiyanlik, Zerdüstlük ve Budizm inanclarindan etkilenmis, ve Muhammed tarafindan düzenlenen bir dindir.

Peki, Islama göre Islam nedir? Ozaman Islamin kaynaklarina bakip degerlendirelim:
Kurana göre (ki Islamin ana kaynagidir) Islam Allah'in yarattigi Gercek Din'dir. Islam kesinlikle baska inanc veya dinlerden etkilenmis olamaz. Etkilenen dinler varsa, onlar da Yahudilik ve Hristiyanlik gibi dinlerdir. Onlar gercek dinden uzaklasmislar.

Yani ne demek oluyor? Bir bilim adami icin, ya da Islam dinine inanmayip, disaridan bakan bir kisi icin, Islam da diger dinler gibi etkilenip yaratilmis.

Fakat Islam'a inanan kisi icin, gercek böyle degildir, Allah'in yolunu takip ettigini kabul eder.

Ve ayni yöntemle Aleviligi kiyaslarsak; birinci görüs, yani bana göre Alevilik ne dir kiyaslamasini ayni sizin yaptiginiz gibi yapariz.

Fakat diger soruya gelince; Alevilik kendi hakkinda ne düsünüyor? Ozaman ana kaynaklara bakalim:

Buyruk, menakibnameler, büyük insanlarimiz kendilerini "Müslüman" kabul edip, inanclarini / Aleviligi varolan yorumlardan en dogru Islam yorumu olarak belirtmisler.

Örnekler: Buyruklarimiz (ki acik acik bellidir)
Dedelerimiz (gelenekten uzaklamis modern dönem dedeler haric hemen hemen hepsi kabul eder)
Büyük insanlarimiz; Ebu'l Vefa, Seyh Safiyüddin, Haci Bektas, Pir Sultan ( ki bunlar kendilerini "Muhammed-Ali yolunda" görmüsler, Muhammed-Ali yolu da Islamdir - bunun disinda "Islam", "Müslüman" gibi ifadeler de vardir)

Bilim ve Teoloji ikisinin ziddidir.

Bilimsel olarak yukarida belirttigim "Bana göre Islam nedir" sorusu aittir.

Teolojiye ait olarak "Islama göre Islam nedir" sorusu aittir.

Bilim Objektif olmaya calisir, Teoloji ise subjektiftir.

Saygilarimla

cemalettin
16.09.2007, 00:40
kendilerini her hangi bir inanca bağlı sayan fanatik bazı kişilerin veya toplulukların davranışlarını gören/inceleyen ve düşünerek bu konuda fikir üreten bazı kişilerin "ateist" olmayı tercih etmeleri bazı zamanlarda gayet normal görünmeye başladı fakr'e.
belki de kendilerini ateist olarak tanımlayan veya başkaları tarafından dinsizlikle itham edilenler bazı püf noktalarını yakalamışlar fakat susmayı tercih etmekteler
kim bilebilir ki...

asivemavi60
16.09.2007, 01:25
ENEL HAK deriz yaradan (allah) bendedir deriz anlamını acıklama gerekirse kendimce
biz onun nurundan yaratıldık dimi?onun nefesi bize can (ruh) verdi onun bi parcasıyız.yaradanımın gönderigi o güzel dini birileri zamanında kendi cıkarları icin kullanıp bi takım şekilere bi takım kalıplara sokarak adına müslümanlık dedigi icin kendilerine de müslüman dedigi icin biz kendimizi o mübarek dinin dışında görürsek o yezit soylarının istediklerini kendiliginden gercekleştirmiş olmazmıyız? onların istedigide zati islamiyetin sınırlarını cizip siyasi cıkarlarına alet etmek degilmiydi halifeligi yani ilsam aleminin liderligini ellerinde bulundurmak degilmiydi?sizse onlar gercek müslümanmış gibi onları müslüman olarak görüp biz onlardan degiliz yani biz müslüman degiliz mi?diyorsunuz yapmayın canlar alevilik islam olmaya calışmak degil özünü bilip islamı yaşamaktır
eger bi kere bile cemde anlınızı secedeye koydugunuzda yardanınızı yüreginzde hissedip o güzeller güzeli peygamberimizin o cemde yer aldıgınıı kalbizle görebilmişseniz benim nedemek istetigimi anlayacaksınız
Alevilik dediginiz islamı islam gibi yaşamaktır başkalarının soktugu kalıplara uyarak yaşmak degil
Hepinize aşk_ı niyaz ediyorum yardanımdan dilerimki o kor ateşini sizlerinde gönlüne düşürsün sizlerinde o aşk ateşiyle yaksız kavursun
pişirsin canlar

Şoreş
16.09.2007, 03:49
Kendimi Müslüman hissetmiyorum...

1 - Ben Kürt Alevilerindenim, Dersim Kökenli Koçgiri/Xormeklerden geliyorum, bizde Sünnilere Müslüman denir..

2 - Bizim geleneklerimiz ( Kürt Alevi ) Asimilasyona itilmiş ama özünde Zerdüşti, İrani, Ezidi gelenekler içerir..

3 - Alevi Kürtlere son 80 senedir İslam Dayatılıyor, İslam ve Alevilik..

4 - Bizim İnancımızda Muhammed Ali ve onlara olan bakış, Caferi/Şii ve Türkmen Alevilerinden farklıdır.

Kısacası kendimi Müslüman hissetmiyorum.. Bizde Alevi olmayanlara Müslüman denir Camiye gidenlere, Ramazanı tutanlara...

Aleviyim, Mutluyum...

Ya Xızır ! Koçgirinin, Çengelli Dağın, Kızıldağın Xızırı ! Dara düşene yetiş..

Ya Yerin ve Göğün Meleği ! Beni belalardan, geleceğimizi karanlıklara itenlerden koru !

onur melis
16.09.2007, 11:10
bende kendimi müslaman olarak görmüyorum sonuçta müslamanlar için koyulan kuralların hiçbirini yapmıyorum

DERSİM_Gülay
16.09.2007, 12:08
Öncelikle şunu belirteyim ki hiç bir düşünce saçma değildir. Düşünceleri ortaya koyabilmek eleştiri ve sorgulamanın ürünüdür.

Konu başlığı gayet uygun aslında. "Hissetmek" oldukça demokratik. Bir dayatma söz konusu değil kişilerin vicdanları ile başbaşa kalabilecekleri bir soru şekli. Yani bir insan kendini müslüman hissedebilir veya müslüman olabilir bunlar arasında nüans farkı vardır.

Ancak şunu görmek lazım bugün kendi ismine "Dersimli" diyen bir kişi bile "Müslümanlık" savunuculuğuna soyunmuşsa ve bu tarz konulara da saçma diyebiliyorsa bu Müslümanlığın gayet "etkileyici" olduğunu ortaya koyuyor.

Hissetmek ile olmak aynı şey değildir. Müslümanlığın şartları gayet açık ve nettir. Zira Ramazan ayındayız 30 gün oruç tutmak her müslümanın görevidir(Ramazan ayında oruç tutulması sözkonusu) acaba Aleviler olarak buna ne kadar riayet edilyorsunuz?

Tarihsel olarak incelersek elbette Müslümanlık ile Alevilik iç içedir birbirinden uzak değildir ancak Sunnilik ile Şiilik arasındaki yakınlık Şiilik ile Alevilik arasında yokdur. Bu cümlem umarım herşeyi açıklar.

sewgili nesimi yazdıkların iyi güzelde ben müslümanlığın savunuculuğunu falan yapmaıyorum.yazdıklarım gayet açık ve net.buğün alewi toplumu olarak biz ALİ ye ehlibeyte sonsuz sewgi ve saygı duyuyorsak ve onlarda müslümanlıktan gelmiş kişilerse elbetteki bende buğün böyle bir soruya cewabımı vericem.alewiler de müslümandır böyle söyleyerek bize atılan iftiralara doğrular duruma düşüyorsunuz istemesenizde.(bunu onların sempatisini kazanalım diye söylemiyorum)

yazımda da belirttiğim gibi müslüman olmak için illa 30 gün ramazan orucu tutmak gerekmez.alewilerin buna riayet etmemeleri tartışılır.buğün hangi sunni tam olarak müslümanlığın görewlerini yerine getiriyo ki alewiler getirsin.buna bi diyeceğim yok ,orası farklı bi konu.:excl:

DERSİM_Gülay
16.09.2007, 12:15
Olabilir. :) :wink:

Gerçekten hangisinin evrensel olduğunu anlamak istiyorsan,tarihe bak.Ama gerçek tarihe. :thumbup1:

:3:

yezide lanet
16.09.2007, 13:01
Ömeri Osmanı Ebubekiri Muaviyesi Yezidi Yavuzu müslüman sınıfına giriyorsa benden uzak olsun müslümanlık,kadını ikinci sınıf görüp aşağılayan yapıyı temel alıyorsa uzak dursun,insan katletmeyi can yakmayı marifet sayıyorsa yerin dibine girsin öyle müslümanlık,inancıma kültürüme küfredip arap kültürünü bana dayatıyor kol kesmeyi kafa kesmeyi emrediyorsa uzayın karadeliklerinde kaybolsun müslümanlık ,Barbar Yahudiden Aşağılık Haçlı zihniyetli Hristiyanlardan bir farkı olmayacaksa benden fersah fersah uzak olsun Müslümanlık..

ufku
16.09.2007, 14:27
canlar size bir sorum olacak kendi ögrenimim,bana anlatilan ve suana kadar bildigim sey alevilerin Islam oldugu ve müslüman olmadigidir...sizce lütfen arastirmadan cevap vermeyin ALEVILER MÜSLÜMANMIDIR?saygilar...

BENCEDE SONUNA KADAR HAKLISIN BİZ İSLAMIZ MÜSLÜMAN DEĞİL NEDENMİ PEYGANBERE GÖNDERİLEN İSLAMİYETTİR MÜSLÜMANLIK DEĞİL ZATEN ONLAR YANİ KENDİLERİNİ BİZDEN ÜSTÜN GÖRÜP KABULLENMEYENLERİN ÇIKARDIĞI KELİME OYUNLARIDIR BUNLAR BIRAKIN BİZ İSLAM DİNİNE MENSUP OLALIM ONLAR SADECE MÜSLÜMAN OLSUNLAR

yezide lanet
16.09.2007, 14:42
Ömeri Osmanı Ebubekiri Muaviyesi Yezidi Yavuzu müslüman sınıfına giriyorsa benden uzak olsun müslümanlık,kadını ikinci sınıf görüp aşağılayan yapıyı temel alıyorsa uzak dursun,insan katletmeyi can yakmayı marifet sayıyorsa yerin dibine girsin öyle müslümanlık,inancıma kültürüme küfredip arap kültürünü bana dayatıyor kol kesmeyi kafa kesmeyi emrediyorsa uzayın karadeliklerinde kaybolsun müslümanlık ,Barbar Yahudiden Aşağılık Haçlı zihniyetli Hristiyanlardan bir farkı olmayacaksa benden fersah fersah uzak olsun Müslümanlık..

korte
18.09.2007, 16:49
mümin kafir ayirimini esas alan kurani referans alarak aleviligi tarif etmek cok zor, cünkü alevilik yetmisiki millete ve inanca ayni nazarla bakar.alevilik insanlik yoludur, insanla baslar insanla biter, onun icin bizim son danisma ya da tartisma yerimiz alevi felsefesi olmalidir.

Şoreş
18.09.2007, 17:29
Kendimi asla Müslüman hissetmedim.. Ben Aleviyim, Pirim Alidir...
Ben kendimi bildim bileli, bizim sülalede ve bizimle aynı Kökenden gelen Bölge ve kesimlerde (Tunceli ve Koçgiri Sivas ) Müslümanları hep kendimizden ayrı görüp, Sünnilere '' Müslümanlar '', kendimize de ''Alevi Milleti'' deriz...
Ben böyle gördüm, böyle büyüdüm, ben Müslüman değilim..... Ben sadece Aleviyim...

mmmm
18.09.2007, 17:43
Allaha inanan,
Peygamberlere inanan,
4 kitaba inanan,
Meleklere inanan,
Kıyamet gününe inanan,
Hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna inanan herkes müslümandır.

Alevi kardeşlerimiz en Alaa Müslümandır..

Alevi-bektaşi müziği buna çok güzel bir örnektir...

Ama genç Alevi nesli maalesef başka arayışlar içerisindedir....

Düşüncelerine saygı duyarım..

Ama 1400 yıldır müslüman olan bir topluluğuda müslüman değilmiş gibi göstermenin yanlış bir davranış olduğu inancındayım..

ceylan gözlüm
18.09.2007, 17:47
Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.

Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.

benim dinim İslam,Müslümanım,Aleviyim bu kadardır.bende kendimi böyle hissediyorum.

Şoreş
18.09.2007, 17:48
Allaha inanan,
Peygamberlere inanan,
4 kitaba inanan,
Meleklere inanan,
Kıyamet gününe inanan,
Hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna inanan herkes müslümandır.

Alevi kardeşlerimiz en Alaa Müslümandır..

Alevi-bektaşi müziği buna çok güzel bir örnektir...

Ama genç Alevi nesli maalesef başka arayışlar içerisindedir....

Düşüncelerine saygı duyarım..

Ama 1400 yıldır müslüman olan bir topluluğuda müslüman değilmiş gibi göstermenin yanlış bir davranış olduğu inancındayım..

Maşallah tüm Dünyayı Müslüman ettin.Bravo yani:uhhm:
Bu kadar da olmaz ! Bu ne İslamcı bir tavır !
Anadoludaki herkesi Türk görüp, diğer Milletlerin Kültür ve Dillerini yok sayan anlayıştan farksız bu ! Yoksa Müslümanlara has bir anlayış mu bu !:uhhm:

Ben Müslüman değilim kardeşim, gördüğüm Sünni gençleri ne Ali bilir ne 12 İmam, ne Hasa Hüseyin..

Alevi gençlerini Etnik Köken olarak asimile ediyorlar, İnanç bazında değil:uhhm:
Arayış içinde olması gereken Sünnilerdir !:uhhm: 4 Mezhepe bak diyorlar ama gel gör ki 4 Mezhepde çelişki kaynıyor:uhhm:

Lütfen herkesi Müslüman ilan etmekten vazgeç !!!!!:uhhm:

mmmm
18.09.2007, 18:17
Maşallah tüm Dünyayı Müslüman ettin.Bravo yani:uhhm:
Bu kadar da olmaz ! Bu ne İslamcı bir tavır !
Anadoludaki herkesi Türk görüp, diğer Milletlerin Kültür ve Dillerini yok sayan anlayıştan farksız bu ! Yoksa Müslümanlara has bir anlayış mu bu !:uhhm:

Ben Müslüman değilim kardeşim, gördüğüm Sünni gençleri ne Ali bilir ne 12 İmam, ne Hasa Hüseyin..

Alevi gençlerini Etnik Köken olarak asimile ediyorlar, İnanç bazında değil:uhhm:
Arayış içinde olması gereken Sünnilerdir !:uhhm: 4 Mezhepe bak diyorlar ama gel gör ki 4 Mezhepde çelişki kaynıyor:uhhm:

Lütfen herkesi Müslüman ilan etmekten vazgeç !!!!!:uhhm:

Allah birdir Peygamber Hak
Rabbül alemin mutlak
Senlik benlik nedir bırak
Söyleyim geldi sırası

Kürt'ü Türk'ü ve Çerkes'i
Hep Adem'in oğlu kızı
Beraberce şehit gazi
Yanlış var mı ve neresi?

Kuran'a bak İncil'e bak
Dört kitabın dördü de Hak
Hakir görüp ırk ayırmak
Hakikatte yüz karası

Binbir ismin birinden tut
Senlik benlik nedir sil at
Tuttuğun yola doğru git
Yoldan çıkıp olma asi

Yezit nedir, ne kızılbaş
Değil miyiz hep bir kardaş
Bizi yakar bizim ateş
Söndürmektir tek çaresi

Kimi ne çeker dilinden
Hem belinden hem elinden
Hayır ve şer emelinden
Hakikat bunun burası

Şu alemi yaratan bir
Odur külli şeye kadir
Alevi Sünnilik nedir
Menfaattir varvarası

Cümle canlı hep topraktan
Var olmuşuz emir Haktan
Rahmet dile Allah'tan
Tükenmez rahmet deryası

Veysel sapma sağa sola
Sen Allah'tan birlik dile
İkilikten gelir bela
Dava insanlık davası...

Gel gör ki ne tüm Aleviler Veyseldir,nede tüm Sünniler benim gibi düşünür..Sende haklısın kardeşim ama ben daha haklıyım...ben mezheplere inanmam..Ama müslümanım elhamdilillah..

gulemin
06.11.2007, 22:33
bilmem...
herseyden önce kendimi Alevi hissediyorum, ötesini düsünmedim..
özüm, sözüm, yolum belli..

saygilar

yusuf24
09.12.2007, 13:22
hallac-ı mansur baba değilmidir enel hak dediği için dar ağacında asılan
başka birşey söylemiyorum yobaz fitne oyunlara gelmeyin

redhead
18.12.2007, 15:47
aleviler müslaman degil atesist mi demek istiyosun bu soruyla eger evetse
bence aleviler tam olarakta olmasa gençleri ateistir

bellatrix62
18.12.2007, 15:53
müslüman hissediyormusunuz...yok aleviyim aynı zamanda ateist im aynı zamanda yahudiyim olurmu 3 ü bir arada olursa 3 ünden de alayım.
hayır diyenlere bir sözüm var:gidin bir ALEVİ DEDE si yanında ben aleviyim fakat kendimi müslüman hissetmiyorum desinler..

MehmetBaran
18.12.2007, 16:19
Ben ne müslüman, ne sünni, ne ateist ne de başka bir şeyim...

Ben Alevi'yim...

Biz Ali'ye inanırız... Cümlelerimizde geçen Ali Hz.Ali'dir... Biz ona inanırız... Liderimizdir... O Hz.Muhammed'in yanında savaşmasına ve amcasının oğlu olmasına rağmen, üstelik kendisi onu halife ilan ettiği halde, politik çıkarlar içindeki Ebubekir ve tayfası türlü entrikalarla -çoğunlukla kızının yardımı ile- halife olmuş, müslümanlığı, kitabı ve kuralları kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmiştir... Sonra Ebubekirin kızı Hz.Ali'ye karşı savaşmıştır da... Şimdi ben bu durumda nasıl müslümanım diyeyim ki?.. Ali'yi öldürenler kimdi? Onu dışarda tutmaya çalışanlar kimdi?..
Ben ibadetimi ederken müslümanların namazında okudu duaları ben daha ellerimi yüzümü yıkarken okuyup bitiriyorum... Daha sonra ibadetime başlıyorum... Şimdi ben camide namaz kılıyorlar diye kendimi onlardan saymak zorunda değilim... Ben Hz. Ali'nin peşindeyim... Onu dışlayanların değil...

Akgüney
18.12.2007, 16:24
aleviler müslaman degil atesist mi demek istiyosun bu soruyla eger evetse
bence aleviler tam olarakta olmasa gençleri ateistir

alevilikte allaha inanc vardir.
bir insan hem alevi olup hem ateist olamaz.

saygilar

Sevinc_06
18.12.2007, 17:25
Bu nasıl bi sorudur anlamadım ama cevap vereyim hemen ELHAMDURİLLAH.

müsaip
18.12.2007, 18:23
bu sayfaların nasıl kullanıldığını bilmiyorum...bana karmaşık geldi....şöyle bir soru ile karşılaştım....''kendinizi müslüman kabul ediyormusunuz''...inanç bağlamında herhangi bir dine yada inanca bağlı değilim. modern insanın dini inancı olmasına da doğrusu şaşıyorum....alevi bir anne babanın çocuğuyum...aleviliği örf ve adet olarak görüyorum.....alevi olduğum için kendimi şanslı buluyorum....hayatımın 7-8 yılını (lise ve üniversite) dindar bir insan olarak geçirmeme rağmen, din ve tanrı kavramının insanların korkularının bir ürünü olduğunu gördüm....küçük yaştan itibaren bilinçaltımıza yerleştirilmiş ipe-sapa gelmez tuhaflıklar.....lütfen TURAN DURSUN SİTESİ ni ziyaret ediniz. kendimi sıradan bir canlı olarak görüyorum...günümüz insanını zararlı ve tehlikeli görüyorum....hedef, dürüst insan olabilmek....kimsenin inancı ile işimiz olmamalı...insanlar nasıl inanmak istiyorlarsa öyle yaşasınlar....fakat kimse de benim inançlarıma karışmasın lütfen....

zulfukar
18.12.2007, 20:31
bu sayfaların nasıl kullanıldığını bilmiyorum...bana karmaşık geldi....şöyle bir soru ile karşılaştım....''kendinizi müslüman kabul ediyormusunuz''...inanç bağlamında herhangi bir dine yada inanca bağlı değilim. modern insanın dini inancı olmasına da doğrusu şaşıyorum....alevi bir anne babanın çocuğuyum...aleviliği örf ve adet olarak görüyorum.....alevi olduğum için kendimi şanslı buluyorum....hayatımın 7-8 yılını (lise ve üniversite) dindar bir insan olarak geçirmeme rağmen, din ve tanrı kavramının insanların korkularının bir ürünü olduğunu gördüm....küçük yaştan itibaren bilinçaltımıza yerleştirilmiş ipe-sapa gelmez tuhaflıklar.....lütfen TURAN DURSUN SİTESİ ni ziyaret ediniz. kendimi sıradan bir canlı olarak görüyorum...günümüz insanını zararlı ve tehlikeli görüyorum....hedef, dürüst insan olabilmek....kimsenin inancı ile işimiz olmamalı...insanlar nasıl inanmak istiyorlarsa öyle yaşasınlar....fakat kimse de benim inançlarıma karışmasın lütfen....

Bak guzel kardesim!Sencede biraz asiriya gitmedinmi?Tamam inanmaya bilirsin hayat senin hayatin ve keyfinin kahyasida yok! Kimse benim inancsizligima karismasin diyorsun ama ozaman sende baskalarinin inancina saygili olmalisin!Icinden gelmesede bunu boyle yapmalisin cunku dunya sana miras degil,bir toplumun icinde yasiyorsun veo toplumun icindeki inanclara saygili olman gerek!
IPE SAPA GELMEZ TUHAFLIKLAR dedigin seyler senin icin bir anlam ifade etmeyebilir ama bu sadece seni baglar anlata biliyormuyum?Boyle dusunmektede serbestsin ama bunu insanlari rencide ederek hakaretamiz birsekilde soylemen seni bu topluma ozur borclusu yapar!hem kendin kimsenin inancina karismam diyorsun hemde boyle seyler yasiyorsun.Biliyormusun buyuk bir celiski yasadigini?
Biliyormusun bende modern insanin bir inancinin olmamasina senden daha cok sasiriyorum!Sasirdigim bir sey daha var oda suki nasil oluyorda tanriya inanmamana ve onun dinine inanmamana ragmen kendini Alevi olarak adlandiriyorsun?Bu nasil bir sans anlamadim?

Şirin Baba
18.12.2007, 21:38
Ben müslümanım,Aleviyimde.Ne edilen dualarımız farklı nede kılınan namaz.
Bazı değişiklikler vardır ve yüzyıllar geçtikçede düşmanlıklarla farklılıklar artırılmıştır.
'Allah'a ulaşmak değil mi sonunda ki arzumuz?
Yollarımızda ki en büyük farklılık biz Aleviler kültürel etkilerle birlikte daha insanı önde tutmuşuz.Çünkü;Allah bize kul hakkıyla karşıma gelmeyin buyurmuştur.İnsana hizmet ,insanı sevmek Allaha ulaşmanın yoludur bizde.Huzuruna biz inşallah kul hakkıylada çıkmayız.

Ben Müslümanım ve Aleviyim.

saygılarımla

sefer ağca

Lazoşa_62
18.12.2007, 22:30
Kendini müslümün hissediyormusun.:confused1 :confused1 :confused1 :confused1 :confused1 :confused1 :confused1 .Çağımızda açılan topic ve soruya bakıyorum.hala o ilkel ve feodal düşüncemizde vaz geçmemişiz.

Canlar buraya birşeyler yazan her arkadaşa soruyarum.
Secenek 1 Kendimi müslüman hisediyorum desem sizi ilgilendiren nedir.
Seçenek 2 Kendimi müslüman his etmiyorum desem sizi ilgilendiren nedir.

Simdi burda anket inanmıyanlarımı ortaya koymak amaç yoksa inanların çokluğunumu ortaya koyacak.

Site adı aleviforum. Sorulan soru müslüman hissediyormusunuz:confused1 Aleviforumdakilerin müslüman olduğunumu kanıtlıyorsunuz veya dinsiz olduğunumu kanıtlamaya çalışıyorsunuz.:confused1 :confused1 :confused1

Topic içinde topiç açıyorum.Burdaki bu topiç ne amaca hizmet ediyor.İnançlarımı sorguluyoruz. Aleviforum adı altında inançları sorguyamı çekiyoruz:confused1 :confused1 :confused1

MehmetBaran
18.12.2007, 23:45

Dostum kavram karmaşası içine düşmeyelim... "taraf olmazsan bertaraf olursun" diye bir laf vardı... sevmezdim ama şimdi tam uyuyor herhalde duruma... Kimse senin inancını sorgulamıyor önce onu belirteyim... sen akan bir nehrin içine girip "nehir efendi beni neden bu yöne doğru sürüklüyorsun?.." diyorsun... soru basit ya katılırsın ya da katılmazsın...

yorma kendini... :sas

okancakirkaya
19.12.2007, 00:07
şimdi ağalar-ablalar kafama takıldı ya, baktımda çoğu kişi kendini müslüman hissetmiyormuş. beni aydınlatma açısından bir kaçı "neden"lerini bana sayarlar mı acaba???

bellatrix62
19.12.2007, 00:21
yahu kardeş bir anlayabilsem zaten kulağımı kesecem burda..alevilere sorulan soruya bakın müslüman hissediyormusunuz..başka bir yerde ateist alevi olabilirmi (böyle bişeydi) sorulmuş bu gibi anketler neden kaldırılmıyor anlamıyorum..bende diyorum kendine ateist alevi olabilir..veya aleviyim müslüman hissetmiyorum diyenler buyrun bir dede nin yanında söyleyin bunları en güzel cevabı eminimki onlardan alırsınız yapmayın..bu düşüncelere sahip kişilere ben alevi demem kesinlikle..alevilik islamın özüdür diyoruz..ALLAH MUHAMMET ALİ yoludur diyoruz...yapmayın gözünüzü seveyim..

dark_rose
10.03.2008, 11:33
ben aleviyim ve geniş düşünen arastıran merak eden bir insanım dunya görüşüme uydugu cercevede yasıyorum ve kendimi bir çok muslumanım diyip göstermelik ibadet eden insancıklardan cok daha fazla müslümanım ve öyle hissediyorum

PoyrazıM_24
10.03.2008, 11:36
ben var müslüman olmak...:D

dark_rose
10.03.2008, 11:37
şimdi ağalar-ablalar kafama takıldı ya, baktımda çoğu kişi kendini müslüman hissetmiyormuş. beni aydınlatma açısından bir kaçı "neden"lerini bana sayarlar mı acaba???

tabiki yardımcı olabileceksem kendi acımdan düşündüğüm seyleri söyleyebilirim
muslumanım der camıden cıkmaz sözde namazında nıyazındaır adam karısını gunah dıe dısarı cıkarmaz esnafsa haram yer karısı evdedir gözu elalemın karısında kızındadır felan filan işte bu adam kendini muluman olarak ifade ederken göstermelik kara carsafa bürünmüş kadınlar o örtunun altında her turlu haltı çevirirken ve ben bunları görüpte o insanlar kendimi müslümanlık vasfıına layık görurlerken edebiyle aile terbiyesiyle alinin yoludna giden ben neden kendimi müslüman hissetmeyeyim ? :wink:

Kara Davut
10.03.2008, 23:54
Müslüman deyince bu grubun içine pek çok grup kendini dahil ediyor.geçenlere tv.de bir belgeselde orta afrika'da bir yerli kabilesi gösterdiler.vücutlarında sadece mahrem yerler hariç elbiseleri yoktu.namaz veya oruç denilen veya bizlere öğretilen hiçbir dini kavram ve terim yoktu.Allah ve Muhammed'den başka kimseyi tanımıyorlardı.geleneksel yerli ayinleri gibi ayinler yaparak,ibadet ediyorlardı.ve kendilerini müslüman olarak tanımlıyorlardı.şimdi kim diyebilirki,onlar müslüman değil.kendini müslüman olarak tanımlayan,ömrü hayatında gerçekten samimi bir şekilde "La ilahe illallah Muhammeden Rasulallah" diyen bir insan müslümandır.Alevilik zamanla içine ateistleride almış olabilir.ancak ateist olanlara sormak lazım ben hem ateistim hem aleviyim demek,ateistlerin duruşlarına ne kadar uyuyor.hem inançsız olmak,hemde bir değere inanmak kendini aldatmak değilmidir?kendini müslüman olarak yorumlayan,ben müslümanım diyen fakat,münafıklık veya fasıklık yapan,günahkar olan insanların cezasını ve hükmünü bırakın Allah'ü Teala versin.Hiç kimse Allah adına hüküm koymasın.Zaten Allah bu insanlara gereğini yapacaktır.ancak ben inançsızım deyip,aleviliği benimsiyorum ve değer veriyorum demek bana saçma geliyor.

fatsali
18.04.2008, 00:02
Bu nasıl alıyor? İslam olup, müslüman olmamak. İkisi eş anlamlı şeyler Islam olmak = Müslüman olmak. Ben ikisi de değilim.

Islam olmak = Allahin birligine ve Muhammedin peygamber olup ona Kuran geldigine inanmak;
Musluman OLMAMAK = Kuran genel yön verior kati kurallar içinde bi takim ibadetler belirtmio diye Islam in ARAP yorum ve ibadet sekillerine uymamak!

fatsali
18.04.2008, 00:04
Müslüman deyince bu grubun içine pek çok grup kendini dahil ediyor.geçenlere tv.de bir belgeselde orta afrika'da bir yerli kabilesi gösterdiler.vücutlarında sadece mahrem yerler hariç elbiseleri yoktu.namaz veya oruç denilen veya bizlere öğretilen hiçbir dini kavram ve terim yoktu.Allah ve Muhammed'den başka kimseyi tanımıyorlardı.geleneksel yerli ayinleri gibi ayinler yaparak,ibadet ediyorlardı.ve kendilerini müslüman olarak tanımlıyorlardı.şimdi kim diyebilirki,onlar müslüman değil.kendini müslüman olarak tanımlayan,ömrü hayatında gerçekten samimi bir şekilde "La ilahe illallah Muhammeden Rasulallah" diyen bir insan müslümandır.Alevilik zamanla içine ateistleride almış olabilir.ancak ateist olanlara sormak lazım ben hem ateistim hem aleviyim demek,ateistlerin duruşlarına ne kadar uyuyor.hem inançsız olmak,hemde bir değere inanmak kendini aldatmak değilmidir?kendini müslüman olarak yorumlayan,ben müslümanım diyen fakat,münafıklık veya fasıklık yapan,günahkar olan insanların cezasını ve hükmünü bırakın Allah'ü Teala versin.Hiç kimse Allah adına hüküm koymasın.Zaten Allah bu insanlara gereğini yapacaktır.ancak ben inançsızım deyip,aleviliği benimsiyorum ve değer veriyorum demek bana saçma geliyor.

cok ilginç, seninle ani fikir de olduK....
eyvallah

dilan_7670
18.04.2008, 00:43
Değerli Canlar;

Gerçekten okurken güldüm bu sözlere :) Aldatmaca yapmak için bu anketi hazrılamışım, farklı amaçlarım varmış gibi söylemlerin var.

Anket çok basit Kendinizi ne hissediyorsunuz? Alevi mi Müslüman mı? Sanırım oranları incelemedin kendini müslüman olarak niteleyenler çoğunlukta ancak azımsanmayacak seviyede insanda kendisini ALEVİ olarak tanımlıyor. Hatta bu ankette sunni olupta Evet i işaretleyenlerin sayısını çıkartırsak Alevi toplumunun genelde kendini Alevi olarak tanımladığını, Müslüman denilince farklı anlamlar düşündüğünü görebiliriz.

Bu anketin amacı birazda kendi inançlarımız hakkında düşünmekti. Neyiz biz?, Neye inanırız?, Nasıl yaşıyoruz?, Kendimizi ne hissediyoruz? gibi soruların cevabını düşünmeye sevketmek istedim farklı amaçların var demişsin, işte amaçlarım bunlar.

"Eğer müslüman hissediyorsanız yanlış yoldasınız gelin doğru yola, eğer hissetmiyorsanız gelin Allahsız olun" dediğimi çıkarmışsın bu anketten.

Artık Alevi toplumu kendini özgürce ifade edebilmeli inançlarını ortaya koyabilmeli, Dışardan insanlar siz busunuz şusunuz dediği zaman özgürce tepkisini koyup, HAYIR! bizim inancımız budur diyebilmelidir. Geçmişde bizi kılıç zoruyla sindirmeye çalıştılar, şimdi ise teorik yollardan kendi içlerinde eritip asimile etmeye çalışıyorlar.

Şunu da açık yüreklilikle söyleyeyim Eğer müslümanlık Irak'da kafa kesen insanlarsa hiç kusura bakma o dinin arkasından gitmem, Sivasda insan yakanlarsa gitmem, Maraşta çoluk çocuk katleden gözünü oyanlarsa hiç kusura bakma arkadaşım ben müslüman değilim!

Senin Ateist dediğin insanların başkalarının inançlarına saygısı var hiçde hor görme onları ama Müslüman dediğin adamlar, birbirine nispet olsun diye kurban kesiyorlar, Mahalleli görsün diye camiye gidiyorlar, Herkes tutyor diye oruç tutuyorlar (Genelleme yapmıyorum).

Durum buyken bırakta Kendi kimliğimizi koruyalım ALEVİ'yiz biz

eger müslümanlık buysa bende bu müslümanlığı kabul etmiyorum...

turnalı
18.04.2008, 01:26
Bu nasıl bi sorudur anlamadım ama cevap vereyim hemen ELHAMDURİLLAH.

can kardeşim aynen senin gibi bende soruya şaşırdım ELHAMDÜLİLLAH müslümanız.sözde aydın özgürlükçü geçinenler insanların inaçlarını sorgulaması kadar saçma birşey olamaz hemde dalga geçerek ...

Kara Davut
18.04.2008, 01:31
can kardeşim aynen senin gibi bende soruya şaşırdım ELHAMDÜLİLLAH müslümanız.sözde aydın özgürlükçü geçinenler insanların inaçlarını sorgulaması kadar saçma birşey olamaz hemde dalga geçerek ...

Hiç şaşırmayııııın.olabilir.herkes inancını sorgulayabilir.peki ,elhamdülillah diyen bizler ne kadar müslümanız?bu soru belkide bizlerinde kendimizle yüzleşmemizi sağlayacaktır.ben bu konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim.zira pek çok mühim konuyu bana tekrar hatırlattı.

turnalı
18.04.2008, 01:33
ben var müslüman olmak...:D

kardeş bu soruya bu şekil cevap yakışır...

dilan_7670
18.04.2008, 01:36
Hiç şaşırmayııııın.olabilir.herkes inancını sorgulayabilir.peki ,elhamdülillah diyen bizler ne kadar müslümanız?bu soru belkide bizlerinde kendimizle yüzleşmemizi sağlayacaktır.ben bu konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim.zira pek çok mühim konuyu bana tekrar hatırlattı.

kesinlikle dogru ne kadar müslümanız bunu sorgulayabiliyormuyuz?

hayderiyem
18.04.2008, 01:40
Ben kendimi Müslüman hissetmiyorum
Ben Müslümanım,Muhammediyim,Caferiyim,Bektaşiyim çünkü hissetmekle aidiyet arasında sırat köprüsü var şükür o köprüyü geçtik

turnalı
18.04.2008, 01:59

bu konuda kendimi sorgulayabilecek kadar müslümanım ELHAMDÜLİLLAH bir başkasının sorgulamasına gerek yok.zaten bir müslüman ne kadar müslümandır sorgusunu günlük hayatta yaptıklarıyla vicdan muhasebesinde bulabilir.burda sadece ibadetler baz alınmamalıdır insan olarak muhasebemi yaparım...

Kara Davut
18.04.2008, 02:24
bu konuda kendimi sorgulayabilecek kadar müslümanım ELHAMDÜLİLLAH bir başkasının sorgulamasına gerek yok.zaten bir müslüman ne kadar müslümandır sorgusunu günlük hayatta yaptıklarıyla vicdan muhasebesinde bulabilir.burda sadece ibadetler baz alınmamalıdır insan olarak muhasebemi yaparım...

ah kardeşim turnalı,
keşke herkes senin gibi olsa.keşke bu muhasebeyi herkes yapabilse.uzağa gitmeye gerek yok.ben kendimden bahsedeyim.bazen öyle bir kaptırıyorum ki kendimi hayata.kendimi kaybediyorum.herşey için savaş veriyorum.Allah'a şükür ki,aklımı kaybetmiyorum.ne dertleri var bu insanların bir bilsen.delirenler boşuna delirmiyor.dediğin gibi önemli olan insan yatarken düşünmeli bugün Allah'ın rızası için ne yaptım diye sorabilmeli.ancak,bazen nerede yattığımızı bile bilmiyoruz.nasıl savaşıyoruz bir bilsen....

gulemin
18.04.2008, 02:38
ben Alevi hissediyorum kendimi
bazen arkadaslar yok su günah bu günah muhabbetine daliyorlar, ben hiç benimsemiyorum bu tür muhabbetleri, ben müslüman miyim?
ne oruç tutarim, ne camiiye giderim... aleviyim kusura bakmayin cemaati muslimin =p
saygilar

zulfukar
18.04.2008, 02:43
ben Alevi hissediyorum kendimi
bazen arkadaslar yok su günah bu günah muhabbetine daliyorlar, ben hiç benimsemiyorum bu tür muhabbetleri, ben müslüman miyim?
ne oruç tutarim, ne camiiye giderim... aleviyim kusura bakmayin cemaati muslimin =p
saygilar

Simdi olmadi kardesim! Bu gibi seyleri yerine getirmemekle muslumanliktan cikildigini iddia eden sozde mutedeyyin kisilerin agzindan konustun.Aleviligi islam disi gormek sadece biraz komik olmuyormu?

turnalı
18.04.2008, 02:43
ah kardeşim turnalı,
keşke herkes senin gibi olsa.keşke bu muhasebeyi herkes yapabilse.uzağa gitmeye gerek yok.ben kendimden bahsedeyim.bazen öyle bir kaptırıyorum ki kendimi hayata.kendimi kaybediyorum.herşey için savaş veriyorum.Allah'a şükür ki,aklımı kaybetmiyorum.ne dertleri var bu insanların bir bilsen.delirenler boşuna delirmiyor.dediğin gibi önemli olan insan yatarken düşünmeli bugün Allah'ın rızası için ne yaptım diye sorabilmeli.ancak,bazen nerede yattığımızı bile bilmiyoruz.nasıl savaşıyoruz bir bilsen....

değerli abim günümüz şartlarında insanlar gerçekten hayata tutunma çabasında hele erkekler için dahada zor.hayat okadar zorlaştıki insanlar evine nasıl ekmek getirebilirim kaygısından vicdan muhasebesine zaman bulamıyor.ancak benim şahsi fikrim insanın ailesinin nafakasını kazanma çabasında olması onurlu bir şekilde olması en büyük ibadettir.bunu hakkıyla yapanlara saygım sonsuz.dünyaya kendini kaptırmak tan ziyade ailemi nasıl geçindirebilirim tasasına düşenler çok fazla allah hepimizin yardımcısı olsun.ne olursa olsun herşeyden önce insanlık olsun..saygılar...

cansilan
18.04.2008, 02:44
canlarım unutmayın alevilik islamın içinden gelior.HZ. ALİ önderimiz olduğuna göre ve o namazlarını kılarken biz neden kılmıyoruz namazımızı.hadi kılmıyoruz neden sünnilere elimizle teslim edioruz.müslümanlık kimsenin tekelinde değil.Elhamdürüllah müslamınız canlar.
unutmayalım bizler YA ALLAH-YA MUHAMMED -YA ALİ dienlerdeniz

gulemin
18.04.2008, 02:48
Simdi olmadi kardesim! Bu gibi seyleri yerine getirmemekle muslumanliktan cikildigini iddia eden sozde mutedeyyin kisilerin agzindan konustun.Aleviligi islam disi gormek sadece biraz komik olmuyormu?

ben aleviligi islam disi mi dedim simdi?
sadece islamla ilgili muhabbetler olunca, hiç orali olmuyorum çunku kendimi oyle gormuyorum.. saziyla sözüyle aleviligi yasiyorum ben.. herkesin inancina sonsuz saygim vardir, ama benim inancim camiye gidip namaz kilmak, ramazan ayinda oruç tutmak, hacca gitmek, annemin bacimin basini örtmek DEGILDIR kurban!
sen kendini musluman olarak goruyorsan bisey diyemem, ama ben oyle gormuyorum kendimi :ninja:

saygilar sevgiler

gulemin
18.04.2008, 02:53
canlarım unutmayın alevilik islamın içinden gelior.HZ. ALİ önderimiz olduğuna göre ve o namazlarını kılarken biz neden kılmıyoruz namazımızı.hadi kılmıyoruz neden sünnilere elimizle teslim edioruz.müslümanlık kimsenin tekelinde değil.Elhamdürüllah müslamınız canlar.
unutmayalım bizler YA ALLAH-YA MUHAMMED -YA ALİ dienlerdeniz

tamam YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALI diyenlerdeniz... ama ayni zamanda ELLERIN KAABESI VAR, BENIM KAABEM INSANDIR diyenlerden degil miyiz? oysa Hacc muslumanlikta yer aliyor, hangi alevi hacc'a gidip ibadet ediyor Ali askina ya??? :lol:

zulfukar
18.04.2008, 02:53
ben aleviligi islam disi mi dedim simdi?
sadece islamla ilgili muhabbetler olunca, hiç orali olmuyorum çunku kendimi oyle gormuyorum.. saziyla sözüyle aleviligi yasiyorum ben.. herkesin inancina sonsuz saygim vardir, ama benim inancim camiye gidip namaz kilmak, ramazan ayinda oruç tutmak, hacca gitmek, annemin bacimin basini örtmek DEGILDIR kurban!
sen kendini musluman olarak goruyorsan bisey diyemem, ama ben oyle gormuyorum kendimi :ninja:

saygilar sevgiler

Kizma can:) Ama ben senin bu mesajindada hala Aleviligin islam disi oldugu dusundugunu anliyorum.Cunku Hem ben Aleviyim diyorsun hemde müslüman degilim diyorsun!? Islam-musluman iliskisini Alevilike nasil degerlendiriyorsun anlayamadim.Eger Alevilik islam ici diyorsan, O zaman Aleviler müslümandir demen gerekirken; Alevilik islam icidir,ben Aleviyim ama musluman degilim diyorsun.Neyse.. saygida sevgide benden!

zulfukar
18.04.2008, 02:55
tamam YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALI diyenlerdeniz... ama ayni zamanda ELLERIN KAABESI VAR, BENIM KAABEM INSANDIR diyenlerden degil miyiz? oysa Hacc muslumanlikta yer aliyor, hangi alevi hacc'a gidip ibadet ediyor Ali askina ya??? :lol:

Haci bektasi veliye niye haci demisler acaba? Yada munzurun hikayesini biliyorsan munzurun agasinin hac dönüsüde anlatilir!Neden acaba? Tamam simdi gidilmiyor ama eskiden yok degildi!

gulemin
18.04.2008, 03:01
Kizma can:) Ama ben senin bu mesajindada hala Aleviligin islam disi oldugu dusundugunu anliyorum.Cunku Hem ben Aleviyim diyorsun hemde müslüman degilim diyorsun!? Islam-musluman iliskisini Alevilike nasil degerlendiriyorsun anlayamadim.Eger Alevilik islam ici diyorsan, O zaman Aleviler müslümandir demen gerekirken; Alevilik islam icidir,ben Aleviyim ama musluman degilim diyorsun.Neyse.. saygida sevgide benden!

Alevilik denilen inanç, kültür, hayat felsefesi.. Islam dininden etkilenmis, belki de temeli odur (daha dogrusu islamin $ii inanci.. 16yy sah hatayi anadolu alevileri uzerine çok buyuk etkisi olmustur bu konuda..).. ama Alevilik sadece islam'dan ibaret degildir diye dusunuyorum ben.. mesela eski turklerin dini olan samanizm de etkilemistir aleviligi (turnalar olsun, kadina taninan hak, semahlar vs vs...)...

madem kendine musluman (elhamdülillah) diyorsun, neden camiye gidip 5 vakit namaz kilmiyorsun, neden ramazan orucunu tutmuyorsun? her musluman bunu yapiyor, endonezyali muslumandan tut cezayirdeki muslumanin ortak yonu budur, onlari ümmet yapan da budur, yani inançlari... sen alevi toplumunu ne kadar yakin goruyorsun muslumanlara acaba? hangisi hümanizmi temel inanci yapmis? hangisi cem yapiyor? hangisi nice deyisler yakiyor ehlibeyte (bu arada saz, yani telli enstrümanlar günahtir islamiyete gore... seytan bunun neresinde, diye bir siir var okumani rica ederim).. biz musluman hissetmiyorsak kendimizi elbet bir neden vardir, yoksa ha musluman olmusum olmamisim bisey degismez benim hayatimda.. ama malum aleviyim, benim yolum apayri diye dusunuyorum =)

saygilarrr

gulemin
18.04.2008, 03:06
Haci bektasi veliye niye haci demisler acaba? Yada munzurun hikayesini biliyorsan munzurun agasinin hac dönüsüde anlatilir!Neden acaba? Tamam simdi gidilmiyor ama eskiden yok degildi!

munzurun hikayesini bilmiyorum
ama haci bektasa gelince, haci kelimesi "hoca" olarak geçiyor eski türkçede.. sive bozuklugu olabilir de..

hacca gitmek kim, biz kimiz ya?
yolumuzda olmayan seyleri sonradan eklemeyin kurban olam yaaa

alevi toplumu ile sunni (musluman!) toplumu arasinda daglar kadar fark var.. simdi baslasam sabaha kadar burdayiz can :wink:
yani demek istedigim, madem biz de muslumaniz (elhamdulillah), neden hayat feslefesinden tut, kadinlara bakisimizdan ibadete vs vs vs... bu kadar ZIT?

Kara Davut
18.04.2008, 03:11
sevgili kardeşim Hz.Hasan,Hz Hüseyin kimin torunuydu?Hz.Ali kimin kardeşi,kimin damadıydı?Bağlı oldukları insan bu dünyaya niçin gönderildi?Hayat felsefeden ibaret değildir.Felsefe düşünmeyi tetikler.düşünen insanda doğruları bulur.bu doğruların genel adı islamdır.ona bakılırsa afrika'da sadece kabile ayinleriyle dini inançlarını yaşayan müslümanlar var.bunlara kim siz müslüman değilsiniz diyebilirki?Onlar öyle inanmışlar.yani ortada bir inanç var.ancak sen ben müslüman değilim dediğin zaman tümden aleviliğide yok saymış olmuyormusun?biraz düşünmeni tavsiye ederim.sevgiyle kal...

cansilan
18.04.2008, 03:11
arkadaşlar ehlibeyt-hazreti ali bunlar size neyi anımsatıyo.sunni kesimin oyununa gelmekten başka bişey değildir bu.dedikleri gibi bakın aleviler kendi aralarında bile anlaşamıyorlar sizcede doğruluk payı yokmu.ibadet illaki namazla olacak die bi kural yok.namaz sadece sünnettir.Peygamber efendimiz öle kılarmış.kuranda ibadet vardır alnın Allah için secdeye gelmesi vardır.sunniler kendi görmek istedikleri gibi okuyorlar.siz bu oyunlara gelmeyin.bizler müslümanlarız ehlibeyt yandaşlarıyız müslümanlık için kerbelada şehit olanlardanız....ne olur sunni kesimin kafamıza sokmaya çalıştıklarıyla degil geçmişimizle cvb verelim..........

gulemin
18.04.2008, 03:18
kimse soruma cevap vermiyor..

madem müslümanliktir alevilik... neden biz de dünyanin dört yaninda bulunan müslümanlar gibi degiliz? neden hiçbirimiz camiye gitmiyoruz? neden hiçbirimiz oruç tutmuyoruz? ya neden? madem elhamdulillah muslumaniz diyorsunuz

zulfukar
18.04.2008, 03:19
sevgili kardesim polemik yaratma cabasinda degilim ama son olarak bir iki aciklama yapmak durumunda kaldim.Aleviligin diger musluman itikatlari ile ayni yapida olmamasi Aleviligin islam disi oldugu anlamina gelmiyor.Emin ol islamin diger inanislarinin aralarindada bir yigin farkliliklar var.Diyorsunki biz Ehlibeyte degisler soyleniyor,peki bu Aleviligin islamin özü olduguna delil degilmidir.Söylermisin Islamin asil sahipleri Oniki imalar degillermidir.Yoksa Oniki imamlar müslüman degillermiydi?,Yok dersen Aleviligin bunlarlada alakasi yok o zaman benimde sana diyecek baska sozum yok!...Hak.muhammed Ali demek bile basli basina islamin özüne isaret etmek demektir.
Tüm bunlara ragmen Kendinizi musluman hissetmeyebilirsiniz ama lütfen bunu bireysel anlamda yasayin ve "biz"diyerek diger Alevileride kastetmeyin.
Islamin diger inanislari Alevilikten farkli ise bu Aleviligin degil o inanislarin sorunudur.Bunu neden bu kadar dert ediyorsunuzki? Size son sozüm: ALEVILIK ISLAMIN ÖZÜDÜR!!!

zulfukar
18.04.2008, 03:21
Neyse zaten arkadasin sözlerinde biryigin celiski vardi.Eminim bu arayisi sona erdikten kisa bir sure sonra kendini cözümleyecektir.

gulemin
18.04.2008, 03:25
ya güzel can, ben de biliyorum Ali'nin, hz12 imamlarin önemi bizler için... sen islam'in özü diyorsun... o zaman dünyada 1milyardan fazla müslüman var (en azindan Allah'a, Kuran'a ve Muhammed'i peygamber olarak, aleviler dahi).. bunlarin sadece 30 milyonu (yani bizler, aleviler!!) o dinin özünü yasiyor?.. ay üzüldüm simdi valla hehe
saka bir yana, sana da hak veriyorum, Alevilik Islam'dan nasibini almis.. yani musevilik veya hiristyanlik aleviligi etkilemedi ya.. o konuda full hakk veriyorum sana..
ben kendimi musluman olarak gormuyorum, biri sorarsa alevi derim, musluman demem, eger o kisi yabanciysa anlatirim.. ama "muslumanim" deyip kisa kesmem çunku sonra o kisi gorecek ki ben diger muslumanlar gibi ibadet etmiyorum, inanmiyorum... neysek oyuz!

kal saglicakla =)

gulemin
18.04.2008, 03:29
Neyse zaten arkadasin sözlerinde biryigin celiski vardi.Eminim bu arayisi sona erdikten kisa bir sure sonra kendini cözümleyecektir.

nerede çeliski var acaba?
imamlardan sözetmem çeliski mi sence??
dün dogmadik güzel can, biz de biliyoruz bildigimiz kadar imamlarin önemini.. ama yine sorularima cevap yok...
sen müslüman ol, ben alevi anlastik?? :innocent:

cansilan
18.04.2008, 03:30
peygamber efendimiz veda hutbesinde halifeliği hz aliye bırakır.fakat hz ali peygamber efendimizin cenazesiyle ilgilenirken.hz ömer ve hz.ebubekir bunu fırsat bilerek sabeleri ebubekire bitad ettirirler.hz ali sırf müslümanlar arasında ayırım yani ikilem oluşmasın die halifelik onun hakkı iken ebu bekire biat eder yani onun halifeliğini kabullenir.fakat bir takım müslümanlar buna karşı çıkar halifelik hz alinin hakkıdır die.işte onlarda bizim atalarımız oluyor canlar.bu geçen süre içersinde alevi yani alievi ali yandaşı olarak adlandırılırlar.hz aliden sonra ehlibeyt e bi çok fenalıklar yapmışlardır.ama onlar müslümanlıkdan genede vazgeçmemişler.kerbela susuz kalan canlara su yokmuydu ama allahdan içme izni gelmedi.adı müslümanlık yada herneyse önemli olan bu değil bizim allah inancımız.unutmayın bi çok insanın kıldığı namazdan yorgunluk,tuttugu oruçtan yanına kalan tek şey açlıktır.önemli olan şekli değil anlamıdır.bizlerde cem evinde ibadet yapmıyormuyuz.bizler allaha inanmıyormuyuz.bizi neden dışlamalarına izin veriorsunuzki.atalarımız bunun için bu kadar sıkıntı çekmişken siz neden bizim inancımız yokmuş gibi davranıyorsunuz.kuranda bizim,allahda bizim,peygamberde bizim.ve ben bir aleviyim.benim olan hiçbirşeyi birbaşkasına vermeyede hiç niyetim yok.......

zulfukar
18.04.2008, 03:35
nerede çeliski var acaba?
imamlardan sözetmem çeliski mi sence??
dün dogmadik güzel can, biz de biliyoruz bildigimiz kadar imamlarin önemini.. ama yin