Orijinalini görmek için tıklayınız : Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?
Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.
Aleviler için özellikle bu anket. Aleviler için islamın içinde dışında tartışmaları sürerken Alevilerin kendilerini ne hissettikleri sorulmuyor.
Ben kendimi Alevi olarak tanımlıyorum, Müslüman denince camiye giden müslümanlığın 5 şartını yerine getiren sunni kesim aklıma geliyor.
İslamın neresinde olursa olsun Bende kendimi Alevi olarak tanımlıyorum.Yaşam sadece dinsellikle sınırll değil Aleviliktede bunu görüyorum
İslamın neresinde olursa olsun Bende kendimi Alevi olarak tanımlıyorum.Yaşam sadece dinsellikle sınırll değil Aleviliktede bunu görüyorum
Evet Aleviliğin güzel yanı bu. Yaşamı sadece öbür dünyayı garantilemek için yapılması gereken şeylerle sınırlamıyor. İnsanlar toplumda nasıl birlikte kardeşçe yaşar nasıl herkes daha mutlu olur bunun cevabını veren bir inanç. Dini önderler (DEDE) toplumdaki problemleri çözüyor çok güzel halk mahkemeleri örneği bu Alevi olmak gurur veriyor.
derviscemal 26.03.2006, 13:12 Alevilik islamın içindede olsa dışındada olsa bizler aleviyiz ve alevilik dini inanç olduğ kadar bir yaşam felsefesi ve dünya görüşüdür.
Hissetme değil doğrudan ben İslam değilim diyebiliyorum :)
skandinava 26.03.2006, 15:47 kendimi alevi olarak tanımlıyorum.ama bu demek değildir ki islamda uzak duruyorum,islamla alkam yok,diye bir şey ima etmem.alevilik islamın bir parçasıysa neden farklı bir boyutta düşünelimki kendimizi.müslüman denildiği zaman sadece camiye gidip 5 vakit namaz kılan sunni kişiler gelmiyor aklıma. geniş bir bakış açısıyla bakmak gerekiyor diye düşünüyorum.islamda aleviliğin geniş bir yeri varsa müslümanlığı kabul etmemk bence yersiz dir....
Hüseyin69 26.03.2006, 15:51 böyle bir sey su ana kadar hic aklimin en ücra kösesinde bile yatmiyordu anketi acak arkadasima tesekürlerimi sunuyorum biraz düsünmem lazim aslinda düsünmeye gerek bile duymuyorum
ysmn-24- 26.03.2006, 17:27 agzında degil içinde ehlibeyt sevgisi olanı , oruc tutanı degil tokken acları doyuranı , islamı amac haline getirenleri degil arac halinde düsünenleri müslüman sayarım ben.. alevilik islamın içinde degil demek sacma gelio bana canlar! her sey ortada zaten.. :)
leyla can 26.03.2006, 19:22 canlar size bir sorum olacak kendi ögrenimim,bana anlatilan ve suana kadar bildigim sey alevilerin Islam oldugu ve müslüman olmadigidir...sizce lütfen arastirmadan cevap vermeyin ALEVILER MÜSLÜMANMIDIR?saygilar...
Serkan_Devrim 26.03.2006, 19:26 canlar size bir sorum olacak kendi ögrenimim,bana anlatilan ve suana kadar bildigim sey alevilerin Islam oldugu ve müslüman olmadigidir...sizce lütfen arastirmadan cevap vermeyin ALEVILER MÜSLÜMANMIDIR?saygilar...sayın yeşim, sormuş olduğunuz soru zaten bir ankette incelenmekte olduğundan konuları birleştiriyorum.
saygılar
açıkçası bazen aleviliğimden bile şüpheleniyorum ner de kaldı ki müslümanlık? :uhhm:
ateistlik yolunda ilerliyorum, acilen özümü araştırmam lazım..
alevilerin Islam oldugu ve müslüman olmadigidir.
Bu nasıl alıyor? İslam olup, müslüman olmamak. İkisi eş anlamlı şeyler Islam olmak = Müslüman olmak. Ben ikisi de değilim.
leyla can 26.03.2006, 19:31 Bu nasıl alıyor? İslam olup, müslüman olmamak. İkisi eş anlamlı şeyler Islam olmak = Müslüman olmak. Ben ikisi de değilim.
peki can sen nesin o zaman?
belki alevi yolunu oluşturanların referans kaynağı islam olabilir. Kuran, hadis, peygamber vs.. gibi islami motifler alevilikte bulunabilir. bunlar bilgiyle alakalı şeyler. belki de alevilik gerçekten islamin içindedir.
ama ben yine de hissi olarak kendimi müslüman hissetmiyorum.
açıkçası bazen aleviliğimden bile şüpheleniyorum ner de kaldı ki müslümanlık? :uhhm:
şüphe etme bence tanımıyorum seni ama alevi kültürüyle yetişipde ateist olan insanlar var çok sayıda veya farklı dinlerden olup aleviler gibi yaşayanlarda var önemli olan düzgün insan olabilmek, Düzgün insan olan herkes Aleviler için aynıdır bizim en büyük farkımız, insana değer vermek, zaten bunu insanlık başarabilirse dinlerin önemi kalmıyacak birazda bu yüzden açtım bu anketi Aleviliğin islamın içine sığdırılamayacağını evrensel bir inanç olduğunu düşünüyorum. Diğer arkadaşlar ne düşünüyor diye merak ettim sonuçlanınca ortaya çıkacaktır herşey.
srdr_ist 26.03.2006, 19:44 tek kelimeyle çıldırmış olmalısınız
Şimdi siz müslüman değilsiniz islamda değilsiniz yani ve alevilik yaşam tarzı diyorsunuz.
Eşittir siz dinsiz oluyorsunuz ama aleviyiz kültürümüz var inancımız var diyeceksiniz.
Arkadaşlar siz neden hep burnunuzun doğrultusunda gidiyorsunuz bu forumda bir sürü açıklama vede içinde kuran islam bağı okadar güçlü anlatılmış konular varki ezip geçtiniz yine.
Ya siz bildiğiniz inanış içinden çıkmayacaksınız size ispatlasak o zaman siz aleviliğide terkedersiniz çünkü sizin inanma şekliniz kafanızda kurduğunuz alevilik gerçekle alakası yok.
İslamın şartı neysede imanın şartı aleviliği bağlıyor ilgilendiriyor hadi alakası yok değin göreyim.
Sizin allah a
meleklerine
peygamberlerine
ceza vede hesap gününe
inancınız yok mu
O zaman kusura bakmayın ben aleviyim vede islam dininin direğiyim alevilik budur sizin anlayamadığınız bizim de yaşamaya çalıştığımız şey budur.
tek kelimeyle çıldırmış olmalısınız
Şimdi siz müslüman değilsiniz islamda değilsiniz yani ve alevilik yaşam tarzı diyorsunuz.
Eşittir siz dinsiz oluyorsunuz ama aleviyiz kültürümüz var inancımız var diyeceksiniz.
Arkadaşlar siz neden hep burnunuzun doğrultusunda gidiyorsunuz bu forumda bir sürü açıklama vede içinde kuran islam bağı okadar güçlü anlatılmış konular varki ezip geçtiniz yine.
Ya siz bildiğiniz inanış içinden çıkmayacaksınız size ispatlasak o zaman siz aleviliğide terkedersiniz çünkü sizin inanma şekliniz kafanızda kurduğunuz alevilik gerçekle alakası yok.
İslamın şartı neysede imanın şartı aleviliği bağlıyor ilgilendiriyor hadi alakası yok değin göreyim.
Sizin allah a
meleklerine
peygamberlerine
ceza vede hesap gününe
inancınız yok mu
O zaman kusura bakmayın ben aleviyim vede islam dininin direğiyim alevilik budur sizin anlayamadığınız bizim de yaşamaya çalıştığımız şey budur.
Alevi kesim içinde kendini müslümanlık içinde görüp görmeme olayı yarıyarıyadır hemen hemen ki bu ankette de böyle bi durum var şu an.
Allaha, meleklere, peyhambere, ceza ve hesap gününe inanç evet aleviler bir bölümünde var bu bir bölümünde ise yok özellikle yeni genç kesimde Alevilik, yaşam tarzına uygun yaşatılıyor nasıl iyi dürüst insan olabilirim gibi düşünceler var yani gelecekten ALLAH'tan öbür dünyadan beklentiler cennet kaygısı yok sadece insan olduğumuz için iyilik yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.
Şöyle bağlamak istiyorum Allkah korkusundan iyilik yapmak çok ilginç bi durum ALLAH diye bir kavram olmasa demek herkes birbirini yiyecek öyle mi?
Hayır böyle bi durum yok dinler olmadan da insanlar mutlu ve huzurlu yaşayabilir yeterki insan-ı kamil olsun dürüst namuslu onurlu yaşamayı bilsin
peki can sen nesin o zaman?
Aleviyim.
aleviler daha dogrusu genc aleviler islamın şartlarına inanmayabiliyor deniliyor iyide şartlardan biri peygamberlere inanmak hz. Ali de inanıp peygamberimizin muslumanlık davetini ilk kabul edenlerden ise nasıl oluyorda başımızın tacı dediginiz Hz. Ali 'nin kabul ettigini etmeyenleriniz oluyor anlamıyorum
tek kelimeyle çıldırmış olmalısınız
Sizin allah a
meleklerine
peygamberlerine
ceza vede hesap gününe
inancınız yok mu
Ne dinsizliği ? Tek din İslam mı zannediyorsun? Tanrı inancımız var sayın Serdar, ama o tanrı İslam'ın tanrısı Allah değil. Toplumumuzdaki ateistlerin bu kadar yoğun olmasının sebebi de odur, çünkü ceza da ödül de bizim için geçersizdir. Dinin motivasyona ihtiyacı yoktur bizde.
aleviler daha dogrusu genc aleviler islamın şartlarına inanmayabiliyor deniliyor iyide şartlardan biri peygamberlere inanmak hz. Ali de inanıp peygamberimizin muslumanlık davetini ilk kabul edenlerden ise nasıl oluyorda başımızın tacı dediginiz Hz. Ali 'nin kabul ettigini etmeyenleriniz oluyor anlamıyorum
Evet bu aslında birçok alevi için kafa kurcalayan bir konu. Hz.Ali Hz.Muhammedin amcasının oğluydu ilk çocuk müslümandı, camide ibaedet ederken öldürüldü siz Aleviler madem Ali yolundasınız neden islamın kurallarına uymuyorsunuz deniliyor ve bundan etkilenen bir çok alevi artık Alevi yolunu bırakıp sunni olmuş camilerde Allaha ibadet ediyor hatta dahada ileriye gidip hanımlarını çarşafa bürüyen sakal bırakanlarda var. Dikkat edin avrupalı birisi müslümanlığı seçiceği zaman napıyor tam şeriatçi oluyor sakal bırakıyor şalvarla sarıkla dolanıyor bu durumda buna benziyor.
Alevi olup islama inanmayan insanlar olabilir ama Hz.Aliye sonsuz bağlıdırlar saygı duyarlar hatta evlerinde Hz.Alinin resmi bile asılıdır büyük çoğunluğunda. Olayın kilit noktası burda işte. Alevilik sadece islamın içindemi yoksa evrensel bir inançmı yani islamdan öncesi olan bir inanç sistemimi.
İslamdan önceside vardır Aleviliğin ve sonrasıda olacaktır. Biz Aleviliğin güzel yanını şu an Türkiyede şeriatçi bir devlet tarafından yönetilmemekle görüyoruz. Diğer müslüman ülkeler sefalet pislik içinde niye? orada Alevilik sistemi yok umarım açıklayıcı olabilmişimdir...
manifesto 26.03.2006, 20:26 açıkçası bazen aleviliğimden bile şüpheleniyorum ner de kaldı ki müslümanlık?
Allah ona yönelen insanları asla yardımsız bırakmamışrı.Sizin için dua edicecm.
Aleviliği bu şekilde polemik unsuru oluşturur bie şekilde yani tarif etmeye çalışmak bana çok garip geliyor.
İslamı bir çıkarın aleviliğin içinden bakalım geriye ne kalıyor?
Hz.Aliyi bir çıkarın bakalım geriye ne kalıyor.
İşi felsefe ile izah etmeye çalışmak insan sevgisi ile izah etmeye çalışmak sağlıklı bir inanç sistemine sahip olmak için yeterli değildir.
İnsan sevgisi başlı başına bir olgu değil o dinin insanlara hediye ettiği en güzel haslettir.Din olmadan insan sevgisini nasıl izah edicez? Neye göre insanı sevicez. Sevgideki kriterlerimiz ne olacak?
Buraya gelip araştırmadan etmeden sorular soruyorsunuz ya sinir oluyorum sizin gibilere.İslamın 5 şartı ne benim bildklerim hacca gitmek.Bizde hacca gidilmez hacca gitmek insan sevindirmeden geçer.İnsan mutlu etmek yardımlar yapmak gönül kırmamak hacdır.Her ne arasan kendinde ara kudüste mekkede hacda değildir.
Diğer şartı namaz kılmak yani ibadet.Bizde de cem yani halka namazı var içeriğini biliyor musun? bence bilmiyorsun.İçeriği çok kutsal kadın erkek eşitliği var müzikle ilahi deyiş okuyup aşka gelme var allah aşkı ile dönüp kendnden geçme var.Küskünlerin barışması var ve asla HIRSIZLARI KATİLLERİ ALMAYIZ
diğer şartı orıuç.Biz mharremde oruç tutarız.12 gün.bu oruç nuh peygambere kadar dayanır ve kerbela katliamı ile keşiştiği için maten ayıda olmuştur
3 günlük hızır orucumuz ve gene 3 günlük 14 masum pak orucumuz var.Muharrmden hemen önce.Asla alevi aileler çocuklarına zorla oruç tutturmazlar.
Bunlar size kapak olsun bunları okuda öyle yorum yap.JHAAA Unutmadan bizde musahip tutulur yani kardeş aile tanıdık ömür boyu beraber oluruz kötü günde iyi günde! Dini önyargılarımızda yok! kimsenin inancını eleştiryiz.
Camiye gitmeyiz çünkü islamda cami yok mescid var.O kubbeler mescidlere eklenerek camiler abbasi döneminde ortaya çıktı bizimde mescidimiz cem evidir ve ibadethanedir.!!
Din olmadan insan sevgisini nasıl izah edicez?
İnan manifesto hiç bir şey kaybetmez Alevilik, çünkü biri kılıfıdır diğeri sembolü(pasaportu.) Sınırların kalktığı bir dünyada, ikisine de gerek yoktur.
Ayrıca bir insan din doğrultusunda insan sevgisini izah edicekse ben onun insanlığından şüphe duyarım.
Buraya gelip araştırmadan etmeden sorular soruyorsunuz ya sinir oluyorum sizin gibilere.İslamın 5 şartı ne benim bildklerim hacca gitmek.Bizde hacca gidilmez hacca gitmek insan sevindirmeden geçer.İnsan mutlu etmek yardımlar yapmak gönül kırmamak hacdır.Her ne arasan kendinde ara kudüste mekkede hacda değildir.
Diğer şartı namaz kılmak yani ibadet.Bizde de cem yani halka namazı var içeriğini biliyor musun? bence bilmiyorsun.İçeriği çok kutsal kadın erkek eşitliği var müzikle ilahi deyiş okuyup aşka gelme var allah aşkı ile dönüp kendnden geçme var.Küskünlerin barışması var ve asla HIRSIZLARI KATİLLERİ ALMAYIZ
diğer şartı orıuç.Biz mharremde oruç tutarız.12 gün.bu oruç nuh peygambere kadar dayanır ve kerbela katliamı ile keşiştiği için maten ayıda olmuştur
3 günlük hızır orucumuz ve gene 3 günlük 14 masum pak orucumuz var.Muharrmden hemen önce.Asla alevi aileler çocuklarına zorla oruç tutturmazlar.
Bunlar size kapak olsun bunları okuda öyle yorum yap.JHAAA Unutmadan bizde musahip tutulur yani kardeş aile tanıdık ömür boyu beraber oluruz kötü günde iyi günde! Dini önyargılarımızda yok! kimsenin inancını eleştiryiz.
Camiye gitmeyiz çünkü islamda cami yok mescid var.O kubbeler mescidlere eklenerek camiler abbasi döneminde ortaya çıktı bizimde mescidimiz cem evidir ve ibadethanedir.!!
ne bu kardesim ya bide dövseydin ! hayırdır bu kadar gocunduracak yaranı acıtacak ne yaptım ben sana?:o
evet halka namazınızın içerigini biliyorum merak etme yorum yapmadan once tum yorumları dikkatle okurum !!! sen sadece bu siteye yorum yazmak için mi üye oldum sanıyosun ?:yamukgul:
gördügün gibi sizi daha yakından tanımaya ANLAMAYA calısıyorum :uhhm:
bu arada sen bu yazdıklarına kapak mı diyosun? sanırım sen hiç hayatında şöyle okkalı bi kapak yememissin :sarkazm
manifesto 26.03.2006, 23:56 İnan manifesto hiç bir şey kaybetmez Alevilik, çünkü biri kılıfıdır diğeri sembolü(pasaportu.) Sınırların kalktığı bir dünyada, ikisine de gerek yoktur. Ayrıca bir insan din doğrultusunda insan sevgisini izah edicekse ben onun insanlığından şüphe duyarım
Kılıf sembol pasaport, sınırların kalktığı dünya ????GHFTtşhklkgh
Yani ne anlatmak istiyorsun daha açık yazsaydın bende iyi anlardım
Tamam o zaman seninle anlaşıcaz sanırım Hz.Aliyi ve İslamiyeti bana ver gerisi sende kalsın madem geriye kalan sana yetiyor onunla iktisad ediniz o halde....
Zor bir soru ve zor bir durum.Cevaplamasam olur mu?:36_1_44:
Sunni degiliz diye Müslümanlikla bagimiz olamayacak mi?Bizler de Müslümanligi kendimize göre yorumlayanlardaniz.
biz hepsiyiz aslında her dinden güzellik almışız =)
manifesto 27.03.2006, 00:26 Kızılkilise herdinden aldıklarını biraz anlatırmısın merakımdan soruyorum.
Yukarıda ankette kendini müslüman hissetmeyenlerin oranı fazla bu arada oradaki alevi olmayanların evet oyunu düşersek belkide hissetmiyorum diyenler fazla olacak.
Peki ne olarak hissediyorlar onu merak ettim.
Yani budizmden ne almışsınız hristiyanlıkdan ne almışsınız yahudilikden ne almışsınız hinduizmden ne apmışsınız hani hepsinden biraz almışsınız ya.
Kendinize ait olan ne var bütün bu aldıklarınızı çıkarırsanız.
(Bunlar sizin söylemleriniz alevilikle ilgili benim düşüncem farklı)
Yani Hz.Ali diğer dinlerden ne almış yada oniki imam ne almış size ne aktarmışlar?
AleviKürt 27.03.2006, 00:34 Ben peygamberimiz gibi, Hz. Ali gibi, Imam Hüseyin gibi, Haci Bektas gibi, Sah Ismail gibi bir müslümanim. allaha sükür.
demek zaman her toplumu degistiriyormus.. vay be..
AleviKürt 27.03.2006, 00:39 açıkçası bazen aleviliğimden bile şüpheleniyorum ner de kaldı ki müslümanlık?
Allah ona yönelen insanları asla yardımsız bırakmamışrı.Sizin için dua edicecm.
Aleviliği bu şekilde polemik unsuru oluşturur bie şekilde yani tarif etmeye çalışmak bana çok garip geliyor.
İşi felsefe ile izah etmeye çalışmak insan sevgisi ile izah etmeye çalışmak sağlıklı bir inanç sistemine sahip olmak için yeterli değildir.
İnsan sevgisi başlı başına bir olgu değil o dinin insanlara hediye ettiği en güzel haslettir.Din olmadan insan sevgisini nasıl izah edicez? Neye göre insanı sevicez. Sevgideki kriterlerimiz ne olacak?
Sünniliginizden gelen farkli görüslerinize ragmen, bu görüsünüzde size hak veriyorum manifesto.
Selamlar
manifesto 27.03.2006, 00:40 Evet alevikürt, Şah ismailin dindarlığına diyecek birşey yok zaten.
Ben zaten Kürtlerin dini inançlarındaki samimiyetinin birçok insandan ve milletten daha sıkı ve düzgün ve sağlam olduğuna şahidim.
Sünniside böyle şiiside böyle aleviside.
Ama bugün alevilik adına konuşanların hangi anlayışla konuştuklarını anlayamıyorum.Asimilasyon derken sürekli sünnileri hedef gösterip hedef yanıltması yapanlar galiba sonunda istediklerini alıcaklar
AleviKürt 27.03.2006, 00:51 Evet alevikürt, Şah ismailin dindarlığına diyecek birşey yok zaten.
Ben zaten Kürtlerin dini inançlarındaki samimiyetinin birçok insandan ve milletten daha sıkı ve düzgün ve sağlam olduğuna şahidim.
Sünniside böyle şiiside böyle aleviside.
Ama bugün alevilik adına konuşanların hangi anlayışla konuştuklarını anlayamıyorum.Asimilasyon derken sürekli sünnileri hedef gösterip hedef yanıltması yapanlar galiba sonunda istediklerini alıcaklar
Evet haklisiniz. Eskiden Sünnilige asimilasyon korkusu vardi. Bence simdiki sünnilik asimilasyonu eskisine göre hic sayilir. Bu asimilasyon artik "yok", ve Sünniler de artik Alevilerin islamin bir parcasinin oldugunu kabul ettiler. Ama tam tersine Aleviler bu kabullenmeyi yanlis anladilar; "Vay siz bize müslüman diyorsunuz, bizi sizin gibi yapmak istiyorsunuz" diyorlar.
Bana sorarsaniz en büyük asimilasyon, yüzyillar sonra birden "Aleviler islam disidir" diyen Alevilerdir.
Bu bence cok da tehlikeli, cünkü kendileri bunu göremiyor. Ben onlarin gözlüklerini takarsam onlari anlarim. Ama onlar beni anlamaz. Onlarin Aleviligi hangi yöntemle islamla mukayese ettiklerini görebiliyorum. Ve evet, bu olaya onlarin baktigi gibi bakarsak onlar hakli cikar. Ama bu bakis yönteminin cok cok yanlis oldugunu düsünüyorum, cünkü o yöntemi sünnilige de kullanirsak, sünniler de müslüman degil? bu dogru olur mu?
İnan manifesto hiç bir şey kaybetmez Alevilik, çünkü biri kılıfıdır diğeri sembolü(pasaportu.) Sınırların kalktığı bir dünyada, ikisine de gerek yoktur. Ayrıca bir insan din doğrultusunda insan sevgisini izah edicekse ben onun insanlığından şüphe duyarım
Kılıf sembol pasaport, sınırların kalktığı dünya ????GHFTtşhklkgh
Yani ne anlatmak istiyorsun daha açık yazsaydın bende iyi anlardım
Tamam o zaman seninle anlaşıcaz sanırım Hz.Aliyi ve İslamiyeti bana ver gerisi sende kalsın madem geriye kalan sana yetiyor onunla iktisad ediniz o halde....
Kılıf Aleviliği günümüze kadar getiren İslamiyet. Koruma kalkanı da diyebilirsin. Sembol İnsanı ve onun güzelliklerini sembolize eden Ali ve Ehlibeyt, yani İslam ümmetinin(en azından bir kısmının) pasaportu. Neden kılıf. İslam ol ya da kelleni ver diyene karşı korunmak maksadıyla İslam kılıf olmuştur. Sınırların kalkmasıyla kastım artık kimse kimsenin inancının ne olduğunu sorgulamak durumunda değildir, olmamalıdır. Kimseye İslamlığımızı,vb. kanıtlamak durumunda değiliz.
Al kardes İslamda senin olsun Ali'de, eğer benim vermemle olacaksa. Yalnız burda ince bir çizgi var. O da Ali'ye ve Ehlibeyte duyulan saygı ve sevgi, sadece taşıdığı anlam itibariyle oluşmamıştır, kendi duruşlarıda bu oluşumda önemli etkiye sahiptirler. O yüzden sembol olarak onlar seçilmiştir.
Evet haklisiniz. Eskiden Sünnilige asimilasyon korkusu vardi. Bence simdiki sünnilik asimilasyonu eskisine göre hic sayilir. Bu asimilasyon artik "yok", ve Sünniler de artik Alevilerin islamin bir parcasinin oldugunu kabul ettiler. Ama tam tersine Aleviler bu kabullenmeyi yanlis anladilar; "Vay siz bize müslüman diyorsunuz, bizi sizin gibi yapmak istiyorsunuz" diyorlar.
Bana sorarsaniz en büyük asimilasyon, yüzyillar sonra birden "Aleviler islam disidir" diyen Alevilerdir.
Bu bence cok da tehlikeli, cünkü kendileri bunu göremiyor. Ben onlarin gözlüklerini takarsam onlari anlarim. Ama onlar beni anlamaz. Onlarin Aleviligi hangi yöntemle islamla mukayese ettiklerini görebiliyorum. Ve evet, bu olaya onlarin baktigi gibi bakarsak onlar hakli cikar. Ama bu bakis yönteminin cok cok yanlis oldugunu düsünüyorum, cünkü o yöntemi sünnilige de kullanirsak, sünniler de müslüman degil? bu dogru olur mu?
Lütfen hangi gözle olaya yaklaştığımızı açıklar mısınız?
AleviKürt 27.03.2006, 00:58 Lütfen hangi gözle olaya yaklaştığımızı açıklar mısınız?
Mesajlarina baktigim da, üyelerimizin cogu böyle bir yaklasimda bulunuyor:
1. ISLAM = Sünnilik
2. Acaba Alevilik nedir diyorlar?
3. Bakiyorlar, namaz kilinmiyor, hacca gidilmiyor, vs. vs.
4.Sonuc:
Alevilik islamin disindadir.
evet müslümanım. müslüman olarak doğduğum topraklarda müslüman olarakta öleceğim
manifesto 27.03.2006, 01:13 İslam kalpdeki tasdikdir namaz ve vesair şeyler ameldir kişi amelsiz takdir-i ilahi ile cennete gidebilir cennete gitmek şunun için önemli Yaratıcının rızasının kazanıldığına yani hayatını doğru biçimde yaşadığına delildir.
Veya kişi başka türlü amelleri ile de Rabbin rızasına mazhar olabilir.
Sünnilikde islamdır alevilikde şiilikde bir babanın evlatları gibi ama babalar genelde bir çocuğunu diğerlerinden çok sever biz bu ençok sevilen çocuğun kendimiz olduğu iddiasındayız o yüzden sıkıntı yaşıyoruz
Oysa geri dönüp bir baksak biz aslında aynı babanın oğullarıyız kavgaya ve rekabete dahi rerek duymayız.
Bırakalım baba buna karar versin zaten onun iradesine tesir etmeye mukdedir değiliz.
O yüzden islamı bir kılıf olarak görmek yanlış olur bu şimdiki anlamıyla Takiyye olur yani olmayıpda oldu gibi görünme olur ki bu o büyük şahsiyetleri anlayamamak olur
Mesajlarina baktigim da, üyelerimizin cogu böyle bir yaklasimda bulunuyor:
1. ISLAM = Sünnilik
2. Acaba Alevilik nedir diyorlar?
3. Bakiyorlar, namaz kilinmiyor, hacca gidilmiyor, vs. vs.
4.Sonuc:
Alevilik islamin disindadir.
O sizin Aleviliği İslam'ın dışında görenleri anlamaya çalışırken baktığınız bakış açısı :)
Ben kendim biraz açıklamaya çalışayım.
İslam: Egemen,rahman,rahim,ulu, cezalandıran, ödüllendiren Allah
Alevilik: İnsanın içinde bulunduğu, ondan farklı olmayan sistemin adı ve kendisi olan Tanrı ( Vahdet-i Vücut doğrultusunda)
İslam:Cennet Cehennem
Alevilik: Devriye
İslam:Cami
Alevilik:Cemevi (hatta o bile şehirleşme kültürüyle oluşmuştur aslında ev yani belli bir ibadet yeri yok)
Dikkat edin Protestan klisesi, Ortodoks kilisesi veya Caferi Camii gibi Alevi Camii değil Cemevi.
vs. vs. vs..
Bu temeldeki özelliklerin farklılığı bırakın birinin diğerinin içinde erimesini olanaksız hale getirmesin, bu iki inanç aynı katagoride dahi gösterilemez.
Yani bir Hristiyan'a İslam olduğuna inandırabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Muhammed'in peygamber olduğuna inandırmak olacaktır, çünkü sistem olarak aynıdır. Aynı motivasyan, aynı yüce tanrı, benzer mucizeler, aynı sistematik. Yani kutsal kitap >> Semavi Monoteist
Vs.Vs. Ayrıca olay sadece sünnilerle olan farklılık değildir. Aleviliği İslam içinde gördüğünüzden, o ümmetin içinden çekin bir kenara koyun, ve o ümmete bakın caferisiyle, hanefisiyle, haricisiyle, şafisiyle farklılıkları olmasına rağmen sırıtan göremessiniz. Aleviliği tekrar yerleştirin içine ne kadar farklı olduğunu o zaman göreceksiniz.
Valla bana soranlara Aleviyim müslümanım diyorum çünkü HZ Muhammed paygamberimiz var HZ Alimiz, 12 imamlarımız, hacı bektaş velimiz birsürü pirlerimiz var.Onlarda müslümandı öyleyse bende müslümanım Kuran kitabım.Namaz kılmam hacca gitmem.Ama bunlar beni islam dışı yapmaz.Çünkü ben islamın farklı bir yorumuyum farklı bir yoluyum.Muhammed ve Ali ye bakışımız diğer islamik inançlardan farklı ve ibadetlerimiz farklı.Biz müzikle ibadet edebiliriz aşka geliriz.
Ama aleviliği islamın dışına atmak bir oyundur ve çok saçmadır.Cemlerde neden Gerçeğe HÜÜ MÜMİNE YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ diyoruz.Yada neden cenazelerin 40ında falan kuran okunur.Demekki müslümanız.
Ama yıllarca sadece kendini gerçek müslüman gösteren yada göstermeye çalışan kesim tarafından ezildik buda bizde ters tepki yaptı şunuda belirtmek isterimm ki aleviliğin islam dışı olmasını ilk kez bu forumda ve nette okuyorum daha önce çevremde hiç duymamıştım.Benim akrabalarım camiye adım atmazlar yada namaz kılmazlar zaten gerekte yok inancımızda yok.son derece bağlılar aleviliklerine ama islamın dışındayız da demezler.Biz islamız derler.Ama farklı bir islamik yol.. Eşitliğin anaerkil yapının türkülerin semahlarında olduğu kutsal bir yol.Deriz ya TÜM EVREN SEMAH DÖNER!!
HEM ŞAHIMSIN DERGAHIMSIN YA ALİ..!
Mirioglu 27.03.2006, 01:32 aleviler daha dogrusu genc aleviler islamın şartlarına inanmayabiliyor deniliyor iyide şartlardan biri peygamberlere inanmak hz. Ali de inanıp peygamberimizin muslumanlık davetini ilk kabul edenlerden ise nasıl oluyorda başımızın tacı dediginiz Hz. Ali 'nin kabul ettigini etmeyenleriniz oluyor anlamıyorum
Burdan peygamber efendimiz Hz Muhammed (s.a.v.) i kabul etmeyen Alevilerin olduğu anlmı çıkıyor ben bunu düzeltmek istiyorum hiçbir Alevi, genç olsun yaşlı olsun kesinlikle Peygamber efendimzi inkar etmez Hz muhammede de inanır Hz Aliye de!!
Ayrıca ben Kendimi müslüman değil Alevi olarak tanımlıyorum diyen can İslamiyeti, müslümanlığı inkar etmiş de olmuyor!!! Sen kendine her "sünniyim" deyişinde islamiyeti reddetmiş mi oluyorsun? Evet doğrusunu istersen benimde şaştığım onlarca konu var!
Mesela hz peygamber efendimizin "bana inanan, doğruluğuma güvenen Ali ye candan bağlı olsun" dediği halde neden sünniler 1001 ay boyunca müminlerin efendisine, ilim şehrinin kapısına, Allahın aslanına her namazdan önce mimberden lanet okuttular. Hz Alinin o kutsal adını yerlere yazıp her camiye girerken çiğnediler?
Şimdide çıkmış islam naraları atıyorlar!!! (utanmadan)
Ya canlar şahsi düşüncelerimi sorarsanız bence bu bizim canlarımızdan kendisini İslam'ın bir parçası olarak kabul etmeyenler bazı cahillerin sözüne bir tepki olarak söylüyorlar yoksa ben kendisini alevi görüp de İslam görmeyen bir alevinin olduğuna dahi inanak istemiyorum canlar.Çünkü Hz.Muhammet deyip,12 imamlar ve ehl-i beyt taraftarıyız deyip İslam olmamak nasıl oluyor anlamıyorum canlar.Kim ne derse desin bizler kesinlikle aleviler olarak İslam'ın içindeyiz ve Peygambere verdiğimiz biadı bozmadan bıraktığı iki emante de sıkı sıkıya sarılmış canlarız.Bu terimlerin hiçbiri İslamın dışında değil.İslam Sünnilerin tek elinde değildir.Tabi ki Sünnilerden farklı yorumladığımız bazı gerçeklerimiz ve bu inaç gibi,farlı yaşam tarzımız da var.Zaten mezhepler arasındaki fark da budur canlar.Ben derim ki bir dostunuz olarak sakın bu olaylara karşı bir reaksiyon olarak böyle düşüncelerde bulunmayalım.Böyle yaparsak bu heriflere iyice koz vermiş,ekmeklerine yağ sürmüş oluruz.
Burdan peygamber efendimiz Hz Muhammed (s.a.v.) i kabul etmeyen Alevilerin olduğu anlmı çıkıyor ben bunu düzeltmek istiyorum hiçbir Alevi, genç olsun yaşlı olsun kesinlikle Peygamber efendimzi inkar etmez Hz muhammede de inanır Hz Aliye de!!
Ayrıca ben Kendimi müslüman değil Alevi olarak tanımlıyorum diyen can İslamiyeti, müslümanlığı inkar etmiş de olmuyor!!! Sen kendine her "sünniyim" deyişinde islamiyeti reddetmiş mi oluyorsun? Evet doğrusunu istersen benimde şaştığım onlarca konu var!
Mesela hz peygamber efendimizin "bana inanan, doğruluğuma güvenen Ali ye candan bağlı olsun" dediği halde neden sünniler 1001 ay boyunca müminlerin efendisine, ilim şehrinin kapısına, Allahın aslanına her namazdan önce mimberden lanet okuttular. Hz Alinin o kutsal adını yerlere yazıp her camiye girerken çiğnediler?
Şimdide çıkmış islam naraları atıyorlar!!! (utanmadan)
Can daha nasıl açıklıyım peygamber olarak inanmadığıma :)
Bir önceki mesajımı okusaydın keşke beni savunmadan önce :)
Mirioglu 27.03.2006, 02:08 Can daha nasıl açıklıyım peygamber olarak inanmadığıma :)
Bir önceki mesajımı okusaydın keşke beni savunmadan önce :)
seni savunmak gibi bir niyetim yoktu!
Tepkim bu yanılgıya kapılan bütün gafillere
Benim gafilliğim falan yok inandığım yol budur, senin benim inancıma saygı göstermemen ise gafil değil kasıtlı bir şekilde yapılmış bir hoşgörüsüzlüktür.
Saygılar
AleviKürt 27.03.2006, 15:26 O sizin Aleviliği İslam'ın dışında görenleri anlamaya çalışırken baktığınız bakış açısı :)
Ben kendim biraz açıklamaya çalışayım.
İslam: Egemen,rahman,rahim,ulu, cezalandıran, ödüllendiren Allah
Alevilik: İnsanın içinde bulunduğu, ondan farklı olmayan sistemin adı ve kendisi olan Tanrı ( Vahdet-i Vücut doğrultusunda)
İslam:Cennet Cehennem
Alevilik: Devriye
Alevilikte Cennet - Cehennem olayinin olmadigi bile kesin degil (ben demiyorumki var). Tenasühün Bektasilikle geldigi söylenir. Ve herkes bilirki Alevilik Bektasilikten önce de vardir. Ve Bektasilikten önce Aleviler cennet-cehenneme inandiysa (simdi de inananlar var) buna ne diyekcesiniz?
İslam:Cami
Alevilik:Cemevi (hatta o bile şehirleşme kültürüyle oluşmuştur aslında ev yani belli bir ibadet yeri yok)
Sünniler, kendi kaynaklarina göre islami yorumlar, biz de bizim kaynaklarimiza göre yorum yaparsak Hz. Muhammed bile cemevine katilmis.
Böyleyse "Islam: cemevi" olmuyor mu :)?
Eskiden Alevi dedelerimiz hep Aleviligin gercek islam oldugunu kanitlamaya calismislardir. Gercek Islam'da cemevi varsa, neden sünniler, siiler vs. "Islam" oluyor? Yani neden "Islam: Cemevi", "Sünnilik vs.: cami" olmuyor? Eskiden iste bunlar tartisiliyordu. Ama simdi, bakin, bir adim ileriye gitmisiniz, zaten önceden "islam = cami" olayini kabul etmisiniz. Ama bu kanitlanmis midir? Aleviligi böylece islamdan ilk adiminizi atmadan bile ayirmisiniz.
Bilmem anlatabildim mi? Ve unutma ki, Sii olan Iranda cok seyler degisti 500 senede, bunu da bilmeliyiz. Hatayi da cemevlerini kabul eden bir adamdi. Ama artik Iran'da cemevi diye birseyi tek Siilesmemis Aleviler bilir.
Üstelik bu yaklasmaniz bence dogru degil, cünkü Aleviler sufidir. Hanefiler, Safiler vs. sufi degiller.
Diger sufi "mezhepleriyle" karsilastirmalisiniz bence. Agha Khani Ismaililer (sufi sii) de var, onlar da kendilerini müslüman olarak görüyorlar. Onlarin da 4 kapisi var. Onlar da namaz kilmazlar, ama günde 3 dua söylerler (bunu da namaz sayarlar). Hacca gitmezler vs. vs.
Ismaililer de mi islam disi? :yaw2
Dikkat edin Protestan klisesi, Ortodoks kilisesi veya Caferi Camii gibi Alevi Camii değil Cemevi.
vs. vs. vs..
Bu temeldeki özelliklerin farklılığı bırakın birinin diğerinin içinde erimesini olanaksız hale getirmesin, bu iki inanç aynı katagoride dahi gösterilemez.
Yani bir Hristiyan'a İslam olduğuna inandırabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Muhammed'in peygamber olduğuna inandırmak olacaktır, çünkü sistem olarak aynıdır. Aynı motivasyan, aynı yüce tanrı, benzer mucizeler, aynı sistematik. Yani kutsal kitap >> Semavi Monoteist
Vs.Vs. Ayrıca olay sadece sünnilerle olan farklılık değildir. Aleviliği İslam içinde gördüğünüzden, o ümmetin içinden çekin bir kenara koyun, ve o ümmete bakın caferisiyle, hanefisiyle, haricisiyle, şafisiyle farklılıkları olmasına rağmen sırıtan göremessiniz. Aleviliği tekrar yerleştirin içine ne kadar farklı olduğunu o zaman göreceksiniz.
Farkli olalim, bana sorarsaniz bu hic birseyi degistirmez. Sünniler,siiler vs. islamin yüzde %99'unu olusturuyorsa yine bu birsey degistirmez. Fazla olan Aleviler olsaydi, sünniler bize benzemedigi icin islam disimi olurlar? :komik
Ve unutmayin, Islam 73'e bölünecekmis. Ve bunlarin tek birtanesi dogru olacakmis. 1/73 ~ %1 --> Bu dogru yol islam disi mi?
Selamlar
Üstelik bu yaklasmaniz bence dogru degil, cünkü Aleviler sufidir. Hanefiler, Safiler vs. sufi degiller.
Diger sufi "mezhepleriyle" karsilastirmalisiniz bence. Agha Khani Ismaililer (sufi sii) de var, onlar da kendilerini müslüman olarak görüyorlar. Onlarin da 4 kapisi var. Onlar da namaz kilmazlar, ama günde 3 dua söylerler (bunu da namaz sayarlar). Hacca gitmezler vs. vs.
Verdiğin bilgilere bir bilgide ben ekleyeyim, İsmailliler altıncı imam Cafer-i Sadık'ın oğlu İsmail ve yandaşlarının kurduğu bir mezhep-yaklaşımdır.
Alevilikte Cennet - Cehennem olayinin olmadigi bile kesin degil (ben demiyorumki var). Tenasühün Bektasilikle geldigi söylenir. Ve herkes bilirki Alevilik Bektasilikten önce de vardir. Ve Bektasilikten önce Aleviler cennet-cehenneme inandiysa (simdi de inananlar var) buna ne diyekcesiniz?
Sünniler, kendi kaynaklarina göre islami yorumlar, biz de bizim kaynaklarimiza göre yorum yaparsak Hz. Muhammed bile cemevine katilmis.
Böyleyse "Islam: cemevi" olmuyor mu :)?
Eskiden Alevi dedelerimiz hep Aleviligin gercek islam oldugunu kanitlamaya calismislardir. Gercek Islam'da cemevi varsa, neden sünniler, siiler vs. "Islam" oluyor? Yani neden "Islam: Cemevi", "Sünnilik vs.: cami" olmuyor? Eskiden iste bunlar tartisiliyordu. Ama simdi, bakin, bir adim ileriye gitmisiniz, zaten önceden "islam = cami" olayini kabul etmisiniz. Ama bu kanitlanmis midir? Aleviligi böylece islamdan ilk adiminizi atmadan bile ayirmisiniz.
Bilmem anlatabildim mi? Ve unutma ki, Sii olan Iranda cok seyler degisti 500 senede, bunu da bilmeliyiz. Hatayi da cemevlerini kabul eden bir adamdi. Ama artik Iran'da cemevi diye birseyi tek Siilesmemis Aleviler bilir.
Farkli olalim, bana sorarsaniz bu hic birseyi degistirmez. Sünniler,siiler vs. islamin yüzde %99'unu olusturuyorsa yine bu birsey degistirmez. Fazla olan Aleviler olsaydi, sünniler bize benzemedigi icin islam disimi olurlar? :komik
Ve unutmayin, Islam 73'e bölünecekmis. Ve bunlarin tek birtanesi dogru olacakmis. 1/73 ~ %1 --> Bu dogru yol islam disi mi?
Selamlar
Olay elbette bunlardan ibaret değil. Kur'an da bulunan bir sürü ayette Alevi felsefesine taban tabana terstir. Detaylı olarak girmek istemiyorum, fakat siz de biliyorsunuzdur hangi ayetlerden bahsettiğimi.
AleviKürt 27.03.2006, 17:02 Olay elbette bunlardan ibaret değil. Kur'an da bulunan bir sürü ayette Alevi felsefesine taban tabana terstir. Detaylı olarak girmek istemiyorum, fakat siz de biliyorsunuzdur hangi ayetlerden bahsettiğimi.
Evet haklisiniz tabiki, ama Aleviler Kurani Sünniler gibi okumaz. Kuranin icinde bulunan anlamini aramaktayiz. Yani batini anlamini. Üstelik halife osman döneminde kuranin degistirildigine inaniyoruz. bu yüzden bize "aykiri" olan seyler de bulunabilir.
selamlar
manifesto 27.03.2006, 17:40 "bana inanan, doğruluğuma güvenen Ali ye candan bağlı olsun" dediği halde neden sünniler 1001 ay boyunca müminlerin efendisine, ilim şehrinin kapısına, Allahın aslanına her namazdan önce mimberden lanet okuttular. Hz Alinin o kutsal adını yerlere yazıp her camiye girerken çiğnediler?
Miroğlu, bunlar efsane bunu biliyorsun hangi kaynakda hangi bilgilerde bu hadisenin olduğuna dair kesin bilgi var?
Onca ay böyle lanet okudularda şimdi niye okumuyorlar? Birden bire akıllandılar mı? Biz niye bu lanet edebiyatını bilmiyoruz? Bunları size kim söylemişse yalan sözylemiş. İslamın minberinden kimseye lanet okunmaz Ebu leheb ve islam düşmanları dışında? Hz.Aliye neden lanet okunsun?
Hiçmi Hz.Aliyi ve peyganberi seven kimse kalmamıştı? Bırakalım artık bu Hz.Aliye lanetler okundu edebiyatını gerçek olmadığını biliyorsunuz.
Hem bir sünni kendisini sünni olarak ifade etmez birçok sünni kendisinin sünni olduğunu da bilmez, öylece inanır ve müslümanım der, nezaman ki alevilik yada şiilik gündeme gelince o zaman sünni anlayışı ortaya çıkar sünni ehli sünnet demek dini gelenekleri ve bütün unusurları ile kabul eder
srdr_ist 27.03.2006, 17:43 Ne dinsizliği ? Tek din İslam mı zannediyorsun? Tanrı inancımız var sayın Serdar, ama o tanrı İslam'ın tanrısı Allah değil. Toplumumuzdaki ateistlerin bu kadar yoğun olmasının sebebi de odur, çünkü ceza da ödül de bizim için geçersizdir. Dinin motivasyona ihtiyacı yoktur bizde.
Ben bişey anlamadım bu dediğinizden
Tek ve son vede doğru olan sıtel müstakim dediğimiz diğer adıyla doğru yol bu dindir.
Bu olduğundan alemleden üstün yol bizimdir.
Bu nedenle allah evliyaları vede erenleri bize hediye olarak hep gönderir
Bu nedenle dedeler hep dara ceker hesap sorar
Bu nedenle ehlibeyt vede sevenleri mahşere kadar söz edilecek vede doğrulara hep sahip çıkacak
Ve bu nedenle her daim ALLAH MUHAMMED YA ALİ denecek
Size kuranlada açıklaya bilirdim ama red ediyorsunuz açıklayamıyoruz anlayamadığınız çoğunun Hünkara giderken çıplak ayaklarla giderken aynı sevgi vede bağlılıkla hacca da çıplak ayaklarıyla gittiğini bilmiyorsunuz ki neden bilmiyorsunuz siz öğüt almayan siz ders almayan vede siz sadece kendi yaşantınızın alevilik olduğunu sanan körler biz hünkarada hacca da gideriz hemde çıplak ayakla yerlere sürüne sürüne kırklar meydanına da böyle girilir ayakta değil dizlerin üstünde toprağa en yakın olacak şekilde bedenin topralka bir olduğunu görecek şekilde.
Konuşun dostlar siz çok biliyorsunuzya biz bilmiyoruz tabi.
tek din islamdır.Neden diğerlerine saygı duyduğunu sanıyon çünkü hak yolunda herkes gidemez sadece tekbiri gider diğerleri batıla sürükler.
Ceza gününe inanmıyormuşsun vede islam allah ına dediğin lafda diyebileceğim sen zaten düşmüşsün ey can önce ikrardan başlasak sen zaten kafanda tanrılar olmalı zaten bizim meydanda değilsin biz kırklar ile er meydanında konuşuyoruz sen neden bahsediyon alevilik her konusu ile bir kapıda konuşulur.
Zahir batın kapısında
Şeriat kapısında
Mafifet kapısında
Hakikat yada er meydanı veya diğer adı kırklar kapısında konuşulur sen hiçbirinden değilsin söz ettiğin red etmektir bizim makamda değilsin.
İşte alevilik budur sizin söz ettiğiniz şey ise başka bişey alakası olmayan konular yada inanclar.
Biliniz ki biz her şeyde edep eder vede hakkı her daim hak sohbetinde yanımızda bilirim 3 kişi isek 4. kişi hak kendisidir 5 kişi isek 6. kişi hakkın kendisi biliriz vede sohbetimiz bittiğinde hak sohbetimizi vede himmetini cümlenizden esirgemesin der bunada namaz deriz işte size hakka yönelerek edilebilecek her şeyi sizin anlayamadığınız şeyi biz namaz kıldık deriz.
Bildiğimiz buar değil ama sizin bildiğiniz hep aynı şeyleri yuvarlatarak burda söylemekten vaz geçmemeniz sadece komik bir durum oluşturuyor.
manifesto 27.03.2006, 17:44 Evet haklisiniz tabiki, ama Aleviler Kurani Sünniler gibi okumaz. Kuranin icinde bulunan anlamini aramaktayiz. Yani batini anlamini. Üstelik halife osman döneminde kuranin degistirildigine inaniyoruz. bu yüzden bize "aykiri" olan seyler de bulunabilir
Alevikürt nedemek bu şimdi Hz.Osman döneminde kuranın değiştiğine inanıyoruz? Bu nereden çıktı? Yani kur'anda bazılarının işine gelmeyen inançları ile örtüşmeyen şeyler olunca ona iftira atmak mı gerekir?
Kim kur'an değişti diyorsa bilsinki onun dini kalmamıştır, onun islamla uzakdan yakından bağı kalmamıştır. Bu öyle alelade bir konu değildir, bu kur'an ayetlerini yalanlamak demekdir, Kur'an ayetlerinin birini dahi kabul etmeyen bir kimse iman etmiş olamaz.Hz.Osman zamanında Kur'anın değiştiğine deliliniz nedir, Turan Dursun gibi ataist dinsiz insanların yazdığı yazılar mı?
Ben kuranın değiştiğine inanıyorum.
AleviKürt 27.03.2006, 18:01 Evet haklisiniz tabiki, ama Aleviler Kurani Sünniler gibi okumaz. Kuranin icinde bulunan anlamini aramaktayiz. Yani batini anlamini. Üstelik halife osman döneminde kuranin degistirildigine inaniyoruz. bu yüzden bize "aykiri" olan seyler de bulunabilir
Alevikürt nedemek bu şimdi Hz.Osman döneminde kuranın değiştiğine inanıyoruz? Bu nereden çıktı? Yani kur'anda bazılarının işine gelmeyen inançları ile örtüşmeyen şeyler olunca ona iftira atmak mı gerekir?
Kim kur'an değişti diyorsa bilsinki onun dini kalmamıştır, onun islamla uzakdan yakından bağı kalmamıştır. Bu öyle alelade bir konu değildir, bu kur'an ayetlerini yalanlamak demekdir, Kur'an ayetlerinin birini dahi kabul etmeyen bir kimse iman etmiş olamaz.Hz.Osman zamanında Kur'anın değiştiğine deliliniz nedir, Turan Dursun gibi ataist dinsiz insanların yazdığı yazılar mı?
Iftira olarak sayabilirsiniz manifesto. Ama ben böyle biliyorum. Isimize gelme degil. Ben degisiklikler olduguna inaniyorum dedim. Sizin "isinize gelmeyen seyler" dediginiz ayetler DEGISMEYENLER arasinda da yer alabilir.
Ek: Aleviler kuranin kayip ayetlerine de inanirlar.
Sünni kaynaklarinda da bile kuranin Osman döneminde "yeniden organize" (ya da öyle bisey) olduguna dair kanit var. Ama degistirilme yok bildigim kadariyle.
Simdi manifesto, diyelim kuranin bazi yerlerinde Osman döneminde gercekten de degisiklikler olmus. Bu olayin gercek oldugunu nasil bileceyiz? Ve olmadigini nasil?
Ve benim tanidigim bir sünni arap bana böyle demisti: "Müslümanlar 4 kitaba da inanirlar, ama 3 kitaplar sonradan degistirildigi icin kurana daha cok önem verirler".
Incil vs. degistirildiyse kuran neden degismesin? (Tek meraktan dolayi sormak istedigim bir soru)
selamlar
Mirioglu 27.03.2006, 18:25 "bana inanan, doğruluğuma güvenen Ali ye candan bağlı olsun" dediği halde neden sünniler 1001 ay boyunca müminlerin efendisine, ilim şehrinin kapısına, Allahın aslanına her namazdan önce mimberden lanet okuttular. Hz Alinin o kutsal adını yerlere yazıp her camiye girerken çiğnediler?
Miroğlu bunlar efsane bunu biliyorsun hangi kaynakda hangi bilgilerde bu hadisenin olduğuna dair kesin bilgi var?,
menifestooo hakkı kanıtlamaktan daha kolay ne olabilirki!
www.dunyadinleri.com/soop_raven/ (http://www.dunyadinleri.com/soop_raven/) forum
www.nusayri.com/BinYemin.html/ (http://www.nusayri.com/BinYemin.html/)
www.kevser.net/makaleler/sizden_gelenler/hadis.htm#_ftnref1/ (http://www.kevser.net/makaleler/sizden_gelenler/hadis.htm#_ftnref1/)
Adreslerinde muaviyenin ve ondan sonra gelen siyasi lidrlerin Hz Ali (a.s) ve Ehlibeyte 1001 ay boyunca lanet okutulduğunu bulabilirsin! Biz sizin gibi ne iftira atarız masum insanlara, nede desteksiz dayanaksız konuşuruz!
Ayrıca bunlar Alevi kaynaklar diyeceksen oda baş tacı!
İşte seni tatmin edecek bikaç kaynak daha!!!!
Bu konuda Ehli Sünnet’in şu kaynak kitaplarında
İbn' ül Esir' in "Üsd' ül Gabe" kitabında c.1, s.134 /
El-Askalani' nin “el-İsabe” kitabında c.1, s.77
El-Kamil İbn’ül Esir c.3, s.302
el-Suyuti' nin "Tarih'ül Hulefa" kitabında s.190
İbn-i Abdurabbih’in “el-İkd’ül Ferid” kitabında c.2,s.144
İbni Hacer el-Heytemi' nin "Sevaik' ul Muhrika" kitabında s.33 /
Nehc'ül Hak ve Keşf'üs Sıdk' kitabında s.310) Bütün valilerine de Ali’ye sövmeleri için emirler verdi ve bu 1001 ay süren bir gelenek haline gelmişti diye bir ibare kullanılmıştır!
Manifesto Arada bir kitap okumayı dene iyi oluyor :p
manifesto 27.03.2006, 18:29 incil değiştiyse Kur'an neden değişmesin?
Alevikürt, sen bugünkü incillerin nasıl bu hale geldiğini hangi devirde yazıldığını biliyormusun?
İncilin değişmesi ile Kur'anı mukayese etmek cehalettir vedahi gaflettir.
En erken yazıya alınan incil İsanın ölümünden 30 yıl sonradır.Ve bugün tek incil yokdur 4 incil vardır bu onların tek kitap olarak birleşmesi ile onun tek incil olamayacağının kanıtıdır.4 incil arasında da metin kritikcilerinin bugüne kadar bulduğu birçok farklı anlatım var aynı olayı farklı şekillerde olmuş gibi bir anlatım var.İsanın soy ağacı dahi her kitapda farklı anlatılmış...
Ve pavlus gibi ne havari dahi olmayan İsayı ömründe hiç görmemiş onun birtek sohbetini dinlememiş insanın sözleri ile doludur incil.
İncilde Hz.Lut'un içki içip sarhoş oldukdan sonra kızları ile ilişki kurduğu dahi yazmakda.En sapık insanın dahi yapmayacağı şeyleri peyganberlere iftira olarak atan incil ile Kur'anı kıyaslamak çok saçma.
Kur'an değişmemiştir ilk indiği andan itibaren ayetler tek tek yüzlerce binlerce sahabe tarafından ezberlenmiştir ayet nazil olur olmaz peyganber vahiy katiplerine ayeti deriler üzerine yazdırır ve onu muhafaza ederlerdi, Hz.Osman döneminde yapılan tek şey Hz.Ebubekir döneminde ayetlerin toplanarak musaf haline gelirilmesinden sonra büyüyen islam coğrafyasına Kur'anı çoğaltarak dağıtmak olmuştur. Değişti iddiası aslı asdarı senedi sepeti olmayan iftiradır, bir kişi değiştiğini düşünüyorum diyemez hele müslüman olduğunu iddia eden bir kişi, asla
Alıntı:
Adam´isimli üyeden Alıntı
Can daha nasıl açıklıyım peygamber olarak inanmadığıma
Bir önceki mesajımı okusaydın keşke beni savunmadan önce
Alıntı:
Mirioglu´isimli üyeden Alıntı
Adam´isimli üyeden Alıntı
Benim gafilliğim falan yok inandığım yol budur, senin benim inancıma saygı göstermemen ise gafil değil kasıtlı bir şekilde yapılmış bir hoşgörüsüzlüktür.
Saygılar
siz daha kendi aranızda tam bir anlaşmaya varamamıssınız fikir uyuşmazlıgınız var sn. adam'a bi cevap yazdım sn. mirioglu bana yanlış dusunen gafil dedi ordan sn. adam mirioglunun fikrini kabul etmedi :S
sizi en iyi sizden anlarım sanmıstım ama siz daha kendi aranızda anlasamıyorsunuz :yamukgul:
manifesto 27.03.2006, 18:38 Sn.Miroğlu şuan kütüphanemde 500 kitabım var ve dağıttığım ve geri alamadığım kitaplarım bunlardan daha fazla, bir kimseye kitap oku diyeceğin zaman daha dikkatli olmalısın.
O bahsini ettiğin kaynakların hepsi alevi kaynağı, ben onların o şekilde olmasına şaşrımadım.Sen o bahsettiğin kaynakları hiç okudun mu? Buraya link yazmak ile isbatlanmış olmaz hele dünya dinleri ve nusayrilik gibi acip siteleri kaynak olarak yazman çok saçma.Kaynak islamdır.İslamda ona ait olmayan onun ruhuna ait olmayan şeylerin yapılmasını hele en üst düzeyde yapılması söz konusu değil. Sıffın savaşını dahi ehli beyte karşı bir savaşmış gibi gösteren bir yaklaşım doğruları bize göstermez.
Kim ehli beyte ve Hz.Aliye sövmüş ise lanet okumuş ise onun alnını karışlarım.
Peyganber kürsüsünde kimin haddine ona sövmek.
Bu iddialar şiilerin ortaya attığı ve neyazık ki türkiyede sadece alevi vatandaşlarımızın inandığı efsanelerdir.Bugün ezanlarını dahi acip hale getiren bu sapkın şii anlayışı bu siyasi ve bölücü söylemlerini terk etmez ise butür saçma iddiaları daha çok duyucaz.
Camii ve minber tebliğ ve irşad yeridir tabi hayatında birkez olsun camiiye gitmemiş insanlara bunu anlatmak zor ama, eğer camii de o dediğiniz hadiseler olsaydı o sözü sözleyen kim olursa olsun bunu canıyla öderdi ne dememk Hz.Aliye sövmek ne demek ehli beyte sövmek.
Bir saltanat kavgası mücadelesi yaşanmış ve bitmiştir hepsi bu..
AleviKürt 27.03.2006, 18:40 incil değiştiyse Kur'an neden değişmesin?
Alevikürt, sen bugünkü incillerin nasıl bu hale geldiğini hangi devirde yazıldığını biliyormusun?
En erken yazıya alınan incil İsanın ölümünden 30 yıl sonradır.Ve bugün tek incil yokdur 4 incil vardır bu onların tek kitap olarak birleşmesi ile onun tek incil olamayacağının kanıtıdır.4 incil arasında da metin kritikcilerinin bugüne kadar bulduğu birçok farklı anlatım var aynı olayı farklı şekillerde olmuş gibi bir anlatım var.İsanın soy ağacı dahi her kitapda farklı anlatılmış...
Ve pavlus gibi ne havari dahi olmayan İsayı ömründe hiç görmemiş onun birtek sohbetini dinlememiş insanın sözleri ile doludur incil.
İncilde Hz.Lut'un içki içip sarhoş oldukdan sonra kızları ile ilişki kurduğu dahi yazmakda.En sapık insanın dahi yapmayacağı şeyleri peyganberlere iftira olarak atan incil ile Kur'anı kıyaslamak çok saçma.
Kur'an değişmemiştir ilk indiği andan itibaren ayetler tek tek yüzlerce binlerce sahabe tarafından ezberlenmiştir ayet nazil olur olmaz peyganber vahiy katiplerine ayeti deriler üzerine yazdırır ve onu muhafaza ederlerdi, Hz.Osman döneminde yapılan tek şey Hz.Ebubekir döneminde ayetlerin toplanarak musaf haline gelirilmesinden sonra büyüyen islam coğrafyasına Kur'anı çoğaltarak dağıtmak olmuştur. Değişti iddiası aslı asdarı senedi sepeti olmayan iftiradır, bir kişi değiştiğini düşünüyorum diyemez hele müslüman olduğunu iddia eden bir kişi, asla
1400 sene önce yasadiniz mi? Sanmiyorum. Siz neye dayaniyorsunuz da bukadar eminsiniz?
Ve sünni kaynaklara bakmasak, ama yabanci arastirmacilara bakarsak onlar da benim söylediklerimi kanitlar. Ben 3 dakika önce ingilizce bu konuyla ilgili en az 3 site buldum.
Siz endirekt benim gibi düsünenlere agir laflar atmis olabilirsiniz, aynisini ben de size yapabilirim. Ne cikar? Bunun yerini zamaninizi kaynaklara dayanarak ve bize bu söylediklerinizi aciklamaya harcasaydiniz olmazmiydi?
Ömer, Osmani ve Ebu Bekiri sevmedigimiz bosuna degil manifesto.
Siz bazi seylere inanmiyoruz, biz inaniyoruz. Ben de "böyle böyle düsünen müslüman olamaz" diyebilirim. Ama gerek duymuyorum.
Benim bu "mukayesemi" size bilgilenmek icin sormustum. Zaten o yüzden meraktan dolayi oldugunu aciklamistim. Bizim Türklerde de yanlis anlama potansiyeli yüksek...
manifesto 27.03.2006, 18:51 Ben 3 dakika önce ingilizce bu konuyla ilgili en az 3 site buldum
Bravo alevikürt yani aramamotoru bilginleri yeni çağımızın en hızlı öğrenenleri.
Bas butona şıp diye gerçekler önüne gelsin öylemi? Bu kadar kolay yani.
Bende sana yüzlerce site adresi vereyim benim söylediklerimi doğrulayan bu birşey ifade eder mi? Akıl mantık ne işe yarıyor.
1400 yıl önce orada değildim tıpkı sen gibi değişti diyenler gibi. Kur'an değişti iddiası en erken dönemlerde yani 700 800 lü dönemlerde yada 1000 li yıllarde hiç gündem de yok ama 1400 yıl sonra birileri bu hakikati birden keşfediyorlar bravo doğrusu.
İznik konsilinde İsanın tanrılığına uymayan inciller 350 yılında ortadan kaldırılmış ve İsa Mesih tanrı ilan edilmişti yani bazı şeylerin tarihi gelişimini bilmek lazım.
Kur'an değişti iddiasının tarihi gelişimi nedir?
Serkan_Devrim 27.03.2006, 20:25 Alevikürt, sen bugünkü incillerin nasıl bu hale geldiğini hangi devirde yazıldığını biliyormusun?
yeri burası değil ama kuranın değişmiş olabileceğiyle ilgili ciddi belgeler ortaya sürüldü. bu artık inanç meselesidir. sen değişmediğine inanırsın ve sana göre öyledir. ben değiştiğine inanıyorum ve inanmak için geçerli nedenlerim var. olay budur.
pirihorasani 27.03.2006, 20:38 Elhamduillah muslumanim, ve bunu hissediyorum.Ayni zamanda Islamimda,bunuda hissediyorum.Hak Muhammed Aliye candan bagli olan da boyle olmali zaten.
AleviKürt 27.03.2006, 22:58 Ben 3 dakika önce ingilizce bu konuyla ilgili en az 3 site buldum
Bravo alevikürt yani aramamotoru bilginleri yeni çağımızın en hızlı öğrenenleri.
Bas butona şıp diye gerçekler önüne gelsin öylemi? Bu kadar kolay yani.
Bende sana yüzlerce site adresi vereyim benim söylediklerimi doğrulayan bu birşey ifade eder mi? Akıl mantık ne işe yarıyor.
1400 yıl önce orada değildim tıpkı sen gibi değişti diyenler gibi. Kur'an değişti iddiası en erken dönemlerde yani 700 800 lü dönemlerde yada 1000 li yıllarde hiç gündem de yok ama 1400 yıl sonra birileri bu hakikati birden keşfediyorlar bravo doğrusu.
İznik konsilinde İsanın tanrılığına uymayan inciller 350 yılında ortadan kaldırılmış ve İsa Mesih tanrı ilan edilmişti yani bazı şeylerin tarihi gelişimini bilmek lazım.
Kur'an değişti iddiasının tarihi gelişimi nedir?
Tamam ver o yüzlerce siteleri? Bekliyorum? Ben o "okadar güvenilir" kaynaklari merak ettim?
Ben orda oldum demiyorum zaten. Hic gündemde yok mu? Tabi.. Sünnilerin kaynaklarina bakarsan yoktur. Herseyi sizlere göre yazmisiniz. Dogru. Buna diyecek bisey yok. Haklisin. :)
1400 yil sonra mi kesfediyorum? Bu olay bukadar mi yenidir sence? 500 tane kitap almisin da, hepsi herhalde ayni yazardan :D. Seni Avrupa okullarina davet ediyorum.. Sasirirsin.
Tabi ermeni soykirimin yalan oldugunu söyleyen bir kisiden ancak bu beklenir.
manifesto 27.03.2006, 23:26 Seni Avrupa okullarina davet ediyorum
Alevikürt , avrupa okulları umurumda değil siz orada eğitim görüyor olabilirsiniz, bu eğitim onların bakışları ve onların değerlendirmelerine göre olan bir eğitim sistemidir. Gerçekleri öğrenmek bireysel çaba ister. Yani hristiyan ve ataist avrupasında islam hakkında herlade sağlıklı bilgi edinmek pek mümkün değil.
Ayrıca ben ermeni soykırımı olduğuna inanmıyorum, bu demek değildir ki ermeniler ölmemiş yada öldürülmemiştir.Soykırım kelimesi farklı bir kelimedir soykırım zaten siyasal bir kelimedir.O tarihte hem türkler hemde ermeniler ölmüştür ve osmanlı birçok ermeniyi iç güvenlik meselesi yüzünden göçe zorlamıştır ama bu Osmanlının ermeni düşmanı olmasından değil kend, halkının ve köylerinin güvenliği için olmuştur. Tabiki yanlışlar yapılmıştır ama ermeni soykırımını tarihçilerin tartışmasına açmak yerine parlementolarda siyasi kararlar almak isteyen ermenistanın asıl niyetinin ne olduğu zaten bu süreçde ortada.
Kaynağı sünni yada başka türlü ayırmak yerine doğru ve sağlıklı kaynak olarak ayırmayı ttercih ederim.
AleviKürt 27.03.2006, 23:41 Seni Avrupa okullarina davet ediyorum
Alevikürt , avrupa okulları umurumda değil siz orada eğitim görüyor olabilirsiniz, bu eğitim onların bakışları ve onların değerlendirmelerine göre olan bir eğitim sistemidir. Gerçekleri öğrenmek bireysel çaba ister. Yani hristiyan ve ataist avrupasında islam hakkında herlade sağlıklı bilgi edinmek pek mümkün değil.
Hristiyan veya ataist olsun olmasin. Bu hic farketmez. Yeteneklik irka, soya veya dine bagli olan birsey degildir.
Ama bir gercek var, o da Avrupanin ekonomik olarak daha iyi bir durumda oldugu, ve bu yüzden de daha kaliteli arastirmalara sahip olmasi. Burdaki kitaplar senin okudugun bin besyüz kitap gibi degil. Arastirmacilar olaylara tek taraftan yaklasmiyorlar, ama iki taraftan bakip degerlendirmeyi okuyan kisiye birakiyorlar. Ögretmenler de bizi kendi baslarimiza bagimsiz olmak icin caba gösteriyorlar. Kendi tarihlerini bile elestiriyorlar. Burada derslerimizde her okudugumuz kaynagi inceleyip elestiriyoruz.
Mirioglu 28.03.2006, 00:20 Sn.Miroğlu şuan kütüphanemde 500 kitabım var ve dağıttığım ve geri alamadığım kitaplarım bunlardan daha fazla, bir kimseye kitap oku diyeceğin zaman daha dikkatli olmalısın.
Kusura bakma ama sırf kendi gözlüklerinin görebildiği açılarla yazılmış kitaplar okuman sana fayda etmez!
O bahsini ettiğin kaynakların hepsi alevi kaynağı, ben onların o şekilde olmasına şaşrımadım.Sen o bahsettiğin kaynakları hiç okudun mu? Buraya link yazmak ile isbatlanmış olmaz
Bu konuya gelince gerçekten birşey bilmediğin açık ortada çünkü;
İbn' ül Esir sünni oğlu sünnidir!
ibnu hacer El-Askalani sünni oğlu sünnidir!
el-Suyuti sünni oğlu sünnidir!!
İbni Hacer el-Heytemi sünni oğlu sünnidir!!
Siz daha değil birbirinizi anlamak, birbirinizi tanımıyorsunuz! Kendi içinizde bile çelişiyorsunuz!
bırakın sağa sola akıl vermeyi önce bi kendi inançlarınızı gözden geçirin!
Kim ehli beyte ve Hz.Aliye sövmüş ise lanet okumuş ise onun alnını karışlarım.
hadi bakıyım başla yedi ceddinden karışlamaya!!!!!
:yamukgul:
Ben bişey anlamadım bu dediğinizden
Tek ve son vede doğru olan sıtel müstakim dediğimiz diğer adıyla doğru yol bu dindir.
Bu olduğundan alemleden üstün yol bizimdir.
Bu nedenle allah evliyaları vede erenleri bize hediye olarak hep gönderir
Bu nedenle dedeler hep dara ceker hesap sorar
Bu nedenle ehlibeyt vede sevenleri mahşere kadar söz edilecek vede doğrulara hep sahip çıkacak
Ve bu nedenle her daim ALLAH MUHAMMED YA ALİ denecek
Size kuranlada açıklaya bilirdim ama red ediyorsunuz açıklayamıyoruz anlayamadığınız çoğunun Hünkara giderken çıplak ayaklarla giderken aynı sevgi vede bağlılıkla hacca da çıplak ayaklarıyla gittiğini bilmiyorsunuz ki neden bilmiyorsunuz siz öğüt almayan siz ders almayan vede siz sadece kendi yaşantınızın alevilik olduğunu sanan körler biz hünkarada hacca da gideriz hemde çıplak ayakla yerlere sürüne sürüne kırklar meydanına da böyle girilir ayakta değil dizlerin üstünde toprağa en yakın olacak şekilde bedenin topralka bir olduğunu görecek şekilde.
Konuşun dostlar siz çok biliyorsunuzya biz bilmiyoruz tabi.
tek din islamdır.Neden diğerlerine saygı duyduğunu sanıyon çünkü hak yolunda herkes gidemez sadece tekbiri gider diğerleri batıla sürükler.
Ceza gününe inanmıyormuşsun vede islam allah ına dediğin lafda diyebileceğim sen zaten düşmüşsün ey can önce ikrardan başlasak sen zaten kafanda tanrılar olmalı zaten bizim meydanda değilsin biz kırklar ile er meydanında konuşuyoruz sen neden bahsediyon alevilik her konusu ile bir kapıda konuşulur.
Zahir batın kapısında
Şeriat kapısında
Mafifet kapısında
Hakikat yada er meydanı veya diğer adı kırklar kapısında konuşulur sen hiçbirinden değilsin söz ettiğin red etmektir bizim makamda değilsin.
İşte alevilik budur sizin söz ettiğiniz şey ise başka bişey alakası olmayan konular yada inanclar.
Biliniz ki biz her şeyde edep eder vede hakkı her daim hak sohbetinde yanımızda bilirim 3 kişi isek 4. kişi hak kendisidir 5 kişi isek 6. kişi hakkın kendisi biliriz vede sohbetimiz bittiğinde hak sohbetimizi vede himmetini cümlenizden esirgemesin der bunada namaz deriz işte size hakka yönelerek edilebilecek her şeyi sizin anlayamadığınız şeyi biz namaz kıldık deriz.
Bildiğimiz buar değil ama sizin bildiğiniz hep aynı şeyleri yuvarlatarak burda söylemekten vaz geçmemeniz sadece komik bir durum oluşturuyor.
Madem bir şey anlamadınız neye cevap yazıyorsunuz???
Ne demek istedeğimi anlamamanıza ve beni algılayamanıza rağmen beni düşmüş sanmanız ayrıca hiç alakası olmamasına rağmen kafamda tanrılar olduğu hakkındaki ilginç ve kaynağı belirsiz yorumunuzdan sonra bu konuyu uzatmanın anlamı olduğunu düşünmüyorum. O sizin inancınızdır, size göre tek din İslam, size göre tek doğru vardır. Ben saygı duyarım. Sizin saygı duyup duymamanızda sizin insanlığınızla alakadardır. Nokta
manifesto 28.03.2006, 00:39 Miroğlu , sorun ne onu anlayayım yani orada yazdığın isimleri ben okuyunca Ehli sünnet inanışında ki insanların Hz.Aliye ve Ehli Beyte küfür edip sövdükleri gerçeği ile mi karşılaşıcam, sonra sonra ne olucak, yanii bırak artık bu sövdüler saydılar muhabbetini.
Ben 4.halife olarak zaten muaviyeyi değil Hz.Aliyi kabul etmişim bütün sünnilerde böyle kabul etmişler muaviye ile birlikde artık emevi hanedanlığı başlamış ama bunun inançları bu şekilde tahrip ettiğine inanmamı beklemiyorsun heralde.Daha dün burada ebu süfyana verip veriştirenler onun önce taifte bir gözünü sonra yemamede ikinci gözünü kaybettiğini ve sonra orada şehit olduğunu söyleyince ona münafık demekden vazgeçtiler.Yani bilmeyen bilen meselesi değil herkez kendi inandığı doğrultuda okuyor ve yazıyor.Burada kur'an değişmişmidir anketi var,kimi değiştiğine inanır kimi değişmediğine yani değişip değişmediğini gerçekden merak eden yok artık inanç meselesi olmuştur.
Onun için bıraklım artık şu ehli sünnete sövüp sayma meselesini, ben bir sünninin Hz.Aliyi bir alevi vatandaşımızdan daha çok sevdiğine inanıyorum hiç olmazsa onun gibi yaşıyor.
Ben yedi ceddimden de razıyım bu dini her zorlu şarta rağmen malazgirtten kosovadan çanakkaleden bugünlere getirmişlerdir.Allah onlardan razı olsun.
Biz birbirimizi iyi anlıyoruzda gerçeklerin ne olduğu yavaş yavaş ortaya çıkınca bazılarını bir telaş aldı.Aleviliği islamın dışına bile çıkarmaya kalktılar, onun için sizin bence birbirinizi daha çok okumanıza ihtiyacınız var.
Kitap meselesine gelince merak etme yelpazem genişdir.
sizi bilmemde bu soruyu cevaplamak bile allaha ve dinime olan inancıma ters düşüyoo. "Allah Muhammed ya Ali"..
Hüseyin69 28.03.2006, 01:22 ben 1400-1500 yil önce dünyaya gelseydim
kendimi nasil his ederdim merak ediyorum
36 yil önce dünyaya geldim
aradan sekiz yil gecti ilkokula gittim beynime islam dininin sunni inancini asiladilar
öyle bir asi idiki etkisi yedi sene sürdü
etki bittikten sonra kendimi toparlamam 1993 2 temmuzuna kadar sürdü
ondan sonrasi malum hepinizin bildigi gibi özel tv lar radyolar
hergün yeni bir dergi gazete vs su siralar internet te dolanip duruyorum
bana sürekli dini sagligim icin asi yapmaya kalkiyor olmalarina ragmen herseferinde kil payi kurtariyorum kendimi
sonucmu?
kendimi su anda müslümanligi ne his ediyorum nede buna hazirim
birgün hazir olursam müslümanliga
ilk olarak erbakan hocamizdan icazet alacagimida burda özellikle altini ciziyorum:)
Mirioglu 28.03.2006, 01:52 ama bunun inançları bu şekilde tahrip ettiğine inanmamı beklemiyorsun heralde
Burda konu sünnilerin namaza girmeden önce 1001 ay boyunca hz Ali ve ehli beytine sövüp sövmediğidir!!! bana felsefe yapma!
İnternet üzerinden linkler gösterdim sana kabul etmedin! Alevi kaynak diye!
Kitap kaynak gösterdim bunlarada Alevi dedin!
Yukarda belirttiğim kitapların hepsinin yazarı sünni oğlu sünni dedim sana!
sen yinede inamadın onlara! ya sen yalancısın ya da sünni yazarlarınız yalancıdır bunun başka bir açıklaması olabilirmi?
Aryıca burda gerçekleri belgelerle kaynaklarıyla birlikte yazan biziz biz neden gerçeklerin ortaya çıkmasından korkalım ki !
Utanması gerekenler utanmıyorda bizmi utanalım!!!
Kardeş bizde böle isteye dobra dobra! alnımız açık! başımız dik!
Onun için bıraklım artık şu ehli sünnete sövüp sayma meselesini, ben bir sünninin Hz.Aliyi bir alevi vatandaşımızdan daha çok sevdiğine inanıyorum hiç olmazsa onun gibi yaşıyor.
Birini sevmek onun gibi yaşamak anlamına gelmez. Sevmek onun düşüncelerini, ahlakını, erdemini, bilgisini ve diğer meziyetlerini almak, değerlendirmek ve geliştirmekle olur.
Benin onun yaşadığı gibi yaşıyorum çünkü onu seviyorum derseniz gelişmemiş ve de geliştirmemiş olursunuz. Hz. Ali veya Hz. Muhammed açısından konuya bakarsak onu sevmek için 1400 yıl önceki gibi yaşarsanız onları anlamamış ve hissedememiş olursunuz.
iyidost69 28.03.2006, 09:37 Kendimi Sünni müslüman olarak hissetmiyorum.
"Alevi müslüman" olarak hissediyorum diyebilirim.
secretpoint 28.03.2006, 11:53 Selam,
İsmim Yavuz. Alevi değilim. Alevilik ve Alevi konusu görsel ve yazılı basında zaman zaman gündem olmaktadır.
Alevi ve alevilik nedir, nasıldır sorularına cevap bulamadım.
Bir yığın program seyrettim,bir yığın yazı okudum ve birkaç alevi olduğunu söyleyen kişilerle konuştum. Net birşey yok.
Kimi müslüman olduğunu söyler,kimi müslüman olmadığını söyler,kimi camiye gider,kimi gitmez. Biri namaz kılar,diğeri alevilikte namaz yok der. Biri cem evleri mabeddir der,diğeri mabed camidir,cemevleri toplantı salonudur der.
Ve başka bir yığın tezat...
Alevilik ve Alevi nedir. Siz aleviler anlatırsanız , yanlış değerlendirmelerde bulunup size haksızlık etmiş olmayalım.
Saygılar.
Yilmaz_Can 28.03.2006, 12:10 Sayin Yavuz Alevilik hakkında / Ana Forum da bir çok bilgi mevcut siz buradan bilgilenebilirsiniz okuyupta anlamadiginiz bir konu olursa ki mutlaka olacaktir arkadaslarim size seve seve yardimci olacaklardir..saygilar
ben pir sultan aleviligine inanırım pir sultan o zamandan bu zamana bir alevi ateşi yaktıki ne dinle nede mezheple ilgisi yok.Pir sultan aleviligi ezilenin yanında insana insan gibi davarana deger veren bir topluluktur.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=7030 sevgili arkadaşım tüm sorularına yanıtı bu linkde bulabilirsin......
Serkan_Devrim 28.03.2006, 13:35 konuları birleştirdim. forumda yeterince topik mevcut. lütfen sorgulatmadan topik açmayın.
saygılar
Kendimi ataist hissediyorum o kadar önemlimi ne hissedip hissetmedigim AMA şunu söylüye bilirim kendimi insan hissediyorum sizde tavsiyem bu yönde olacak
srdr_ist 28.03.2006, 14:34 Kendimi ataist hissediyorum o kadar önemlimi ne hissedip hissetmedigim AMA şunu söylüye bilirim kendimi insan hissediyorum sizde tavsiyem bu yönde olacak
Ataist hissetmeniz kul olma vazifesinde bir rahatlık mı oluşturuyor merak ediyorum.
Mesela siz bizler kuluz siz kabul etmediğinizden kul ben değilim de diyebilirsiniz.
Biz allaha inan olarak güvendiğimiz vede sabırla beklediğimiz şeyler var sevinc bigi muratlarımız gibi bu bize bazen ağır bazen hafif gelir ama hep iyiye gitmeye çalışmak inancladır diğer adı da imanladır. Bizim asıl gayemiz bu insanı kamil olmak biz insan olmaya çaşırken hemde iman desteği ile siz inanmadan insan olduğunuz söylemeniz garipsedim.
Sizi yargılamıyorum tam olrak eleştirmiyorumda sesli düşünüyorum da diye bilirim.
Düşündüğüm bende kalmasın sizde öğrenin diyerek yazdım.
herkese saygılarımla
merhaba dostum neden müslümanlık sadece cami hac vb. konularda aklına geilyor bence elbette ki aleviler müslümandır ama inançları farklıdır kimse kimseyi cezalandırma yada ödüllendirme gibi değerleri yoktur isteyen ve inanan insan dinini değiştirebildiğinde kimsenin yorum yapamıyorsa müslümanlık sadece suni yada hanefi mezhebindeki insanlara ait bir bulgu değildir alevi ler kürtler de müslümandırlar ama inanç konularında farklılık vardır bu arada ben alevi değilim ama cevremde hep alevi oldu ve sizin kadar değerlerinize sahip çıkarım ama müslümanlık sadece namaz oruç hac gibi konular değildir.
muharrem58 28.03.2006, 15:11 can erzincan kendine bir din bulamıyor herhalde YARDIMCI OLUN arkadaşlar
arkadaşlar bakın aslında bizler kavram kargaşası yaşıyoruz.
alevilik islma içimi veya dışımı sorusu yanlıştır..
neden alevilik tabiki islam içidir bizler ALLAH MUHAMMED ALİ demekle zaten müslümanlığımızı ilan ediyoruz bizim benimsemediğimiz emevi ve abbasi şeriatıdır.. bilmem anlatabildimmi
Hüseyin69 28.03.2006, 15:25 can erzincan kendine bir din bulamıyor herhalde YARDIMCI OLUN arkadaşlar
bu mesajin tahrik kokuyor muharem
umarim basima yeni yeni din hocalari veya imamlari salmassin :)
sincap1978 28.03.2006, 15:46 Ben bu soruya verebileceğim cevap hayır. Ben sadece dünyayı yaratan bir gücün olduğuna inanıyorum. Bunun adı allahtır, tanrıdır, rabdır beni ilgilendirmiyor. Yani dine değil yaratan güce inanıyorum.
colddream 28.03.2006, 20:03 Ben bu soruya verebileceğim cevap hayır. Ben sadece dünyayı yaratan bir gücün olduğuna inanıyorum. Bunun adı allahtır, tanrıdır, rabdır beni ilgilendirmiyor. Yani dine değil yaratan güce inanıyorum.
Olmadıki yaratan güce inanıyorsan bir inanca sahipsin demektir. Tabiki bu inancı destekleyen kitaba da inanıyorsun demek e o zaman bu kitap kime iniyorsa onada inanıyorsun demek. bide bu inancın yaşama şekli var bunada inanman gerek.
Sayın dostlar bu anket aslında çok basit bir aldatmacaya sahip. Eğer müslüman hissediyorsanız yanlış yoldasınız gelin doğru yola ki eger hissetmiyorsanız siz Allahsızsınız veya islam dışısınız.
Alevi toplumu İslamı bugün kabullenen toplumlar gibi gösteriliyor. Bu arkadasın amacı farklı zaman içerisindeki asimilasyonlarda böyle basit sözcüklerle oldu. Sizden okumanızı istedigim bir yazı var buraya aktarıcam alınıtdır. Burdan çıkartılacak ders bu toplum hiç birzaman kılıca boyun egmegecegi anlaşılınca onları nasıl islam degilde müslüman yapabiliriz. çok açık okuyun yeter
ama lütfen yarıda bırakmadan düzgün okuyun
13. yüzyılda başlayan Asya kültüründe Bektaşilik, özellikle Türkmen aşiretlerinde büyük taraftar buldu. Doğu Türkmenistan’dan, Horasan’a, Tebriz’den Kırşehir’e uzanan hatta Peçenek, Çepni, Akkoyun, Karakoyun, Karakeçeli, Dadal, Kutan, Karadonlu, Barak, Avşar, Kayı, Gagavuş, Uzun Hasan, Karaçadırlı, Hormek, Ağdil gibi daha adı duyulmadık Türkmen aşiretleri yaşamıştır. İslamın ve Aleviliğin Anadolu’ya girmesinden sonra, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar arasında, yer yer kendi bütünlüğü arasında da büyük isyanlar çıkmış sonları kanlı bir şekilde kapatılmıştır.
1598-1601 yıllarında Tebriz’de başlayan Alevi kırımı, Tebriz muhafızı Hadım Cafer tarafından gerek İran içinde, gerekse Osmanlı Türkmenlerine karşı büyük katliamlarla devam etmiş olup aynı tarihlerde, Horasan’dan bugünkü Tunceli ilimize bağlı Hozat ve Pertek yaylalarına kaçan, Karadonlu Türkmen aşireti bu yaylalara binlerce koyunlarıyla, çadırlarıyla yerleşirler. Buralara gelmelerinin tek nedeni, bu aşiretin en büyüğü ve Hacı Bektaş Veli’ye dahi halifelik yapmış olan “Canbaba” hazretlerinin bu topraklarda yatmış olmasıdır. Canbaba Bektaşilik inancında zehiri içip ölmeyen, Bizans Kayzerleri tarafından kazana konulup kaynatıldığı halde diri çıkan mitolojik olguya sahip bir velidir. Bu deneyle kendisinin inancına inanılması için, Hıristiyan Kayzer tarafından öngörülen bir koşul olduğundan ağuyu içmiş ve rivayette Canbaba’ya ağu içen anlamında “Ağuçan” denilmiştir. İşte bu ulunun Horasan’da kalan torunlarından Seyyid Ali Haydar Ağa bütün müridlerini ve sürülerini alır, Hozat’a Barginek yaylasına konar. Aynı tarihlerde Celali isyanları baş göstermiştir. Anadolu Celalilerini bastırmak için, yeni sadrazam olmuş, Hırvat kökenli Kuyucu Murad Paşa Anadolu’ya Serdar olarak gönderilir. Kırşehir, Sivas, Yozgat, Amasya, Tokat, Malatya düzlük ve dağlık yörelerinde bulunan Celali yandaşlarını imha etmesi için padişah buyruğu verilir. Murad Paşa gizli bir Hıristiyan olduğu halde, İslamcı bir tavır sergiler ve Nakşibendi tarikat yanlısı görünür. Çok koyu bir Sünni süsü ile Anadolu’da yakıp yıkmadığı yer kalmaz. Tebriz ve Horasan’da yaşayan Alevi ve Bektaşiler, Celalilerden önce 1527’de yaşanan Kalender Çelebi isyanını desteklediklerinden, Osmanlı Sarayı ve Kuyucu Murad Paşa tarafından takip altındadırlar.
Ağuçan Ali Haydar Ağa ve amcasının oğulları, Ceritliler ve yine aynı aşiretin bir diğer parçası olan Hormekanlıların Muş ve Maraş illerinde oldukları saptanır. Osmanlı ordu müfrezeleri bunların üstüne gönderilir. Durumu istihbarat edinen Ali Haydar Dede’nin başı, Pertek’te bulunan Ermeni ve Gürcülerle zaten derttedir. Bir yayla sorunu yüzünden çadırları baskın görmekte, Hozat ve Pertek’te yaşayan Sünni halkla ihtilaflar yaşamaktadır. "En iyisi buralardan göçmek reva oldu bize, Hatay topraklarına göçelim..." der ve oğullarını, taliplerini toplar.
Peçevi tarihi, Kuyucu Murad Paşa’yı memleketi eşkıyadan temizleyen yiğit bir vezir olarak gösterse de insanları, önce kuyu kazdırıp, sonra yüzlercesini üstüne koyarak öldürten bu kişi beter bir insandır. Çünkü eşkıya diye tanımladıkları insanlar Hz. Ali’yi, Muhammed’i, Allah’ı, Kur’an’ı, Ehlibeyt’i seven Türkmen Alevileridir.
Osmanlı Sarayına ne olduğu belirsiz bir devşirme olarak giren sonra da paşalığa kadar yükselen bu Hırvat Murad Paşa denen zalim, Osmanlı tarihinin bir yüz karasıdır. Vezirliğini yaptığı adaşı padişah 4. Murad, Kuyucu’dan aşağı kalmaz. Derecede merhametsiz, tutucu ve zalim bir padişahtır. Hükümdarlığında Anadolu topraklarına kan ve fitne saçmış, Anadolu aydınını, bilgesini ezmiş, İslamı kötüye kullanmış bir hükümdardır. İşte bu şartlar altında Hozat’tan başlayan Ağuçan göçü, geride, bıraktığı üçyüze yakın şehitleriyle, önce Malatya topraklarına ulaşır. Kendisinden çok yıllar evvel, Horasan’dan gelen, Divriği’ye Kangal ve Darende yaylalarına yerleşen Uzun İbrahimoğulları’na (Drejanlar) konuk olurlar. Çünkü bu kadar öveç koçu ve binlerce koyunu barındıracak, ancak bu dağlar vardır. (Drejan aşireti asimileye uğramış konumdadır.) Murad Paşa müfrezeleri Divriği’ye kadar ulaşmış olup, oradan Elazığ / Pülümür, Erzincan ve Dersim Alevilerini yok etmek üzere hazırlık yapmaktadır ve Ağuçan kaçmaktadır, kaçmaktadır...
Seyyid Ali Haydar Ağa’nın Malatya ovasına yerleşmesi, sürülerinin ve çadırlarının Yama Dağı eteklerine konuşlandırılması, Kangal, Divriği, Elbistan, Akçadağ ve Kürecik Türkmenlerinde de büyük bir sevince vesile olur. 4. Murat döneminde Celali harekatına asker verdiği için, Ağuçanlılar zan içindedir. Osmanlı devriyelerince köşe bucak aranmakta, bulunduğu anda kılıçtan geçirilme tehlikesiyle yüzyüzedirler.
Varto’dan gelen bir elçi, Ali Haydar Ağa’nın bu yöreleri terketmesi gerektiğini, Hormek aşiret reislerinden mektup olarak Seyyid Haydar’a ulaştırırlar.
Drejan aşiret büyükleri çadır toplantıları yaparak, Ağuçan aşiretinin buradan kaçması ya da kaçırılması için bir sürü plan yaparlar. Önce Kürecik’ten Ellez Obasına haber verilip Çamşıhı Beyi getirilir. Kürecik ve yöreleri de Sinamelli aşiret reisliğine bağlıdır. Ancak Ağuçan postnişiliğini mürşid postu olduğundan, bu dedelerin piri sayılmaktadır.
Karar verilir, Seyyid Ali Haydar Ağa’nın altı sürü koyunu, Drejan ve Çelikan ağalarınca satın alınır. Bu arada gerek Ali Haydar Dede, gerekse Hanım Sultan, eşi Razey (Hormek kızı Irazca) hastalanmıştır. Onlara iki atlı bir revan yatak hazırlanır, Elbistan yoluyla Hatay topraklarına geçerler. Burada Dadal Türkmenlerinden Mursal Beyliği yaşamaktadır. Onlar da Tebriz’den ve Horasan’dan Hadım Cafer’e dayanamayıp kaçan Bektaşi Türkmenlerdir. Mursal, bugünkü Reyhanlı ilçesine bağlı tarihi bir köydür.
Başbakanlık arşivlerinde ve Reyhanlı tarihinde, Hatay müstakil devletken, Selçuklu ve Osmanlı Türkmenlerinden, İran ya da Türkmenistan’dan kaçan her Türk boyu bu yörelerde sığınmacı olarak kalmışlardır. Ayrıca Hatay Aleviliğinde Nusayrilik gibi çok köklü bir Ali taraftarlığı bilindiği için, Osmanlı’nın zulmünden hicret eden herkes bu yörelere kaçmakta ve yerleşmektedir.
colddream 28.03.2006, 20:05 Yaşlı ve yorgun Haydar Dede ve eşi Ana Sultan (Hörmekli Razey) burada ancak iki ay kadar hayatta kalabilirler ve terk-i dünya ederler. Ağuçan Seyyidlerinin Mursal’a gelmesiyle, Niğde, Kayseri ve Yozgat’tan mürid akınları bu köye koşarlar. Ne var ki Osmanlı istihbaratı burada da onları keşfederek son Celali azgınlığını yok etmek için Hatay Devleti’ne tamim yazar. Bu kanun kaçaklarını bölgeden kovmasını ister. Bu vesileyle Hatay Valisi, Haydar Dede’nin oğlu, Zeynel ile Yeğeni Ceritli Müslüm Dede’yi makamına çağırttırıp, bu toprakları terketmeleri gerektiğini söyler. Huzuru bozulan Zeynel Dede, Hatay Valisinden birkaç gün ister ve kalan sürülerini Halep tüccarlarına satar. Hozat’tan itibaren Barginekli ve Ceritli aşiretlerinin izini Mursal’da bulan Osmanlı, Ağuçan’a burada da rahat vermez.
Aradan geçen 150 yıllık bir süreç içinde, Toroslarda, Dadal Türkmenleri ve Sarıkeçili Yörüklerle başlayan isyan kavgaları da kızışmaktadır. Saraya karşı ayaklanan Toros Dağlarının bütün Türkmenleri, yenildikten sonra Hatay bölgesinde, Mursal’da yaşayan Karadonlu Türkmenlerinin, Ağuçan ve Ceritli Obaları dağılır. Sürülerini Halep tüccarlarına satan Ağuçan Seyyidliği, Seyyid Mürsel, Müslüm ve Zeynel Dedeler gözetiminde tekrar Malatya / Doğan Şehir, Elazığ / Sün bölgesi, Elbistan / Nurhak Dağlarına çekilirler. Olaylar o kadar seri baskınlarla yoğunlaşır ki, Reyhanlı’nın, Mursal ve Amik topraklarında kalan Ceritli (Ağuçanlılar) göçü, kendilerini baharda göç eden kuş sürülerine benzeterek isim değiştirir, “Cırıklılar” olarak Elbistan yaylaklarına giderler. Nurhak Dağlarına yerleşen bu Horasan kökü, yüzlerce çadırını buraya kurar, develerini ve koyunlarını Anadolu’nun bu muhteşem yaylasına yerleştirirler. Ancak Osmanlı yakalarını bırakmamıştır. Çünkü, gerek Celali başkaldırısında, gerekse Kalender Çelebi vakasında Karadonlu aşireti (Ağuçanlı Türkmenler) ile onların diğer parçası olan Ceritli Türkmenleri, saray isyanlarına büyük çapta yardımcı oldukları için, Osmanlıca fişlenmiş olup, özellikle de Dulkadiroğullarıyla işbirliği yaptığı için bu takipten kurtulamamıştır.
Aradan 150 yıl geçmiş olmasına rağmen, Elbistan kadılığına ferman gönderilerek, Nurhak’ta yaşayan Cırıklı yani Ceritli aşiretiyle Ağuçan dedeganlığının ıslah edilmesi için kesin buyruklar tamim edilmiştir. Bu arada Seyyid Müslüm ve Seyyid Zeynel Dedeler’in öldürülmüş olması son Seyyid Muhammed’i zor durumda bırakır. Elbistan kadılığını elinde tutan Kadı Mehmed Bey Nurhak’a zaptiyeler göndererek sarayın emrini bildirir. Seyyid Muhammed’i Osman-ı Aliye’ye uymaya ve şeriat hükümlerine sadık kalmaya davet eder. Genç olmasına rağmen, Kerbela’dan yeni dönmüş, Seyyid Muhammed “Hacı Mehmed” ünvanıyla anılmaktadır.
Keşf-i kerameti, bilge ve demokrat kişiliği ile bir anda güneyi sarmış bir insan olduğundan, Osmanlı Sarayını ve Maraş’taki Zülkadir varlığını rahatsız etmektedir. Bu "zındık Kızılbaş ekibi"nin Nurhak’tan mutlaka sürülmesi gerekmektedir. 1780’li yıllarda Kadı Mehmed, Seyyid Muhammed’i Elbistan’a çağırır: "Bak dede!" der.
"Sizin atalarınız da Hünkara karşı geldi, Kalender Çelebi’yi desteklediler. Ne var ki şu an senin konakladığın yaylada, Nurhak’ta Kalender Çelebi’nin başı kesilerek, at heybesi içinde İstanbul’a gönderildi. Gel inattan vazgeç, ulül-emre uy. Senin için Hasan Ali Yaylası’nı tahsis ettim. Müritlerini topla, camiye hayır deme!"
Seyyid Muhammed kaşlarını çatar düşünür: "Kadı efendi!" der.
"Biz Elhamdülillah Müslümanız amma, İmamımız Oniki İmam’dır. Bizim en ulumuz senin o buyurduğun camide şehit edilmiştir. Ol nedenledir ki biz Ali evlatları olarak, ceddimize lanet okunan bir mekânda Hakk’a tapmayız. Cem evlerimizi yıktırdınız, Padişah Mahmud’un emriyle, dilimizi Arapça ettiniz. En kutsal mekânlarımıza Emevi’nin ve Abbasi’nin emir ve buyruklarını soktunuz. Biz Türkmenleriz, Allah’ımızı kendi, dilimizle anarız. İbadetlerimizi de yine kendi öz dilimizle icra ederiz.
Biz hiçbir zaman, bu topraklarda kan aksın istemedik. Ancak sizlerde bu ülkenin çocukları olduğunuz halde Osmanlı’nın devşirme paşalarına teslim oldunuz, neslinizi inkâr ettiniz.
Oysa ki Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi (Otman Gazi) dahi, pirim, Pirim Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin himmetiyle kılıç kuşanmış, Şeyhim Edebali’nin himmetiyle bir imparatorluk kurmuştur. Şimdi, niçin bizi bu ülkeden saymıyorsunuz? Kaldı ki dört kıtada benim ceddim at koşturdu, Muhammed dinini, Bektaşilik yaydı. Şimdi biz üvey mi olduk?"
Kadı Mehmet zaten bunları bilmekte ve Seyyid Muhammed’e büyük bir inançla bakmaktadır:
"Senin ve taliplerinin kılına zarar getirmeyiz. Yeter ki sen, padişah buyruğunu reddetme. Nurhak’ı terket. Bir müddet Hasan Ali Yaylası’na göç."
Bu teklif Seyyid Muhammed’in aklına yatar. Akşam çadıra döndüğünde, rehber ve müritlerini toplar: "Erenler, Osmanlı’dan kurtuluş yok..." der.
Nurhak Yaylası’na, kendilerinden önce gelen Türkmenlerin Reisi Seyyid Koca’da bu fikri onaylar. Artık, Hozat / Berginek’ten gelen bu köklü Ağuçan / Ceritli aşireti, Osmanlı zulmü karşısında, Ehl-i Sünnet’i kabullenmeye başlayarak, aşiretin adını “Cırıklı Aşireti” olarak değiştirir. Cırık, göçebe kuşlar grubudur.
Aşiret, bu anlamdan esinlenerek, adını Cırıklı Aşireti olarak değiştirirken bir anlamda Osmanlı’nın fişlenme takibinden kurtulmaya çalışır. Kadı’nın tavsiyelerine uyan aşiretler, gerek Seyyid Koca gerekse Seyyid Muhammed eşliğinde, bugünkü Akçadağ toprakları içinde bulunan Hasan Ali Uşağı Yaylası’na göçerler. Türkmen affının gündeme gelmesiyle de Elbistan Kıyısı’na inip 5 km. kuzeyde bir çayırlığı işgal ederler.
Buraya “Hasan Obası” denmektedir. Burası göçer Çilingirler’in bulunduğu, otlak bir arazidir. Bunun için adına “Çilingir Çayırı”da denir. Bugün burası Çilingir Çayırı, diye anılmaktadır. Seyyid Muhammed’in türbesinin bulunduğu bu köye şimdi ise, “Hasan Köyü” denilmektedir. Bütün Elbistan / Malatya ovalarında ve dağlarında o günün büyük mürşidi ve evliyası olarak bilinen Seyyid Hacı Mehmet Dede, Âşık Mahzuni Şerif’in babası Zeynel’in öz dedesidir.
Seyyid Mehmet’in 1800’lü yılların başında vefat etmesiyle, Hasan Köy’de asimile edilerek Sünniliği kabul eden Cırıklı ve Ağuçan Türkmenleri burada kalır. Ancak, Oniki İmam’a bağlılığını sürdürmek isteyen, Kocolar ve bir kısım Ağuçan Türkmenleri, Koç Obası Albaslı Yaylaları’na dağılır.
bu ankete sakın cevap vermeyin sadece yazın biz müslüman degiliz islamız (kuranız) biz kuranın içini yaşarız siz şekillerin peşindesiniz ve hala yok edemediğiniz Hz. Muhammet kanını kovalıyorsunuz cevabını verin neden müslüman degilmisiniz ondan mı?
agzında degil içinde ehlibeyt sevgisi olanı , oruc tutanı degil tokken acları doyuranı , islamı amac haline getirenleri degil arac halinde düsünenleri müslüman sayarım ben.. alevilik islamın içinde degil demek sacma gelio bana canlar! her sey ortada zaten..
ysmn-24 çok güzel söylemiş.Alevilik müslümanlığın içinde mi dışında mı diye tartışmak bile çok saçma ve gereksiz birşey.Eğer aleviliği müslümanlığın içinde görmeyen varsa ben aleviyim demesin.O başka birşeydir.Akıllanalım artık ve bazı şeyleri doğru algılayalım.
Serkan_Devrim 28.03.2006, 20:33 Eğer aleviliği müslümanlığın içinde görmeyen varsa ben aleviyim demesin.bu tür ifadeler yakışıksızdır. kişilerin aleviliğine başkası karar veremez. tıpkı bazı yobazların gelip 'beş vakit namaz kılmayan, ramazanda oruç tutmayan müslümanım demesin. onlar başka bir şey' demesi gibi çirkin sözlerdir bu sözler. kişilerin inançları kişilere aittir.
saygılar
Olmadıki yaratan güce inanıyorsan bir inanca sahipsin demektir. Tabiki bu inancı destekleyen kitaba da inanıyorsun demek e o zaman bu kitap kime iniyorsa onada inanıyorsun demek. bide bu inancın yaşama şekli var bunada inanman gerek.
Sayın dostlar bu anket aslında çok basit bir aldatmacaya sahip. Eğer müslüman hissediyorsanız yanlış yoldasınız gelin doğru yola ki eger hissetmiyorsanız siz Allahsızsınız veya islam dışısınız.
Alevi toplumu İslamı bugün kabullenen toplumlar gibi gösteriliyor. Bu arkadasın amacı farklı zaman içerisindeki asimilasyonlarda böyle basit sözcüklerle oldu. Sizden okumanızı istedigim bir yazı var buraya aktarıcam alınıtdır. Burdan çıkartılacak ders bu toplum hiç birzaman kılıca boyun egmegecegi anlaşılınca onları nasıl islam degilde müslüman yapabiliriz. çok açık okuyun yeter
Değerli Canlar;
Gerçekten okurken güldüm bu sözlere :) Aldatmaca yapmak için bu anketi hazrılamışım, farklı amaçlarım varmış gibi söylemlerin var.
Anket çok basit Kendinizi ne hissediyorsunuz? Alevi mi Müslüman mı? Sanırım oranları incelemedin kendini müslüman olarak niteleyenler çoğunlukta ancak azımsanmayacak seviyede insanda kendisini ALEVİ olarak tanımlıyor. Hatta bu ankette sunni olupta Evet i işaretleyenlerin sayısını çıkartırsak Alevi toplumunun genelde kendini Alevi olarak tanımladığını, Müslüman denilince farklı anlamlar düşündüğünü görebiliriz.
Bu anketin amacı birazda kendi inançlarımız hakkında düşünmekti. Neyiz biz?, Neye inanırız?, Nasıl yaşıyoruz?, Kendimizi ne hissediyoruz? gibi soruların cevabını düşünmeye sevketmek istedim farklı amaçların var demişsin, işte amaçlarım bunlar.
"Eğer müslüman hissediyorsanız yanlış yoldasınız gelin doğru yola, eğer hissetmiyorsanız gelin Allahsız olun" dediğimi çıkarmışsın bu anketten.
Artık Alevi toplumu kendini özgürce ifade edebilmeli inançlarını ortaya koyabilmeli, Dışardan insanlar siz busunuz şusunuz dediği zaman özgürce tepkisini koyup, HAYIR! bizim inancımız budur diyebilmelidir. Geçmişde bizi kılıç zoruyla sindirmeye çalıştılar, şimdi ise teorik yollardan kendi içlerinde eritip asimile etmeye çalışıyorlar.
Şunu da açık yüreklilikle söyleyeyim Eğer müslümanlık Irak'da kafa kesen insanlarsa hiç kusura bakma o dinin arkasından gitmem, Sivasda insan yakanlarsa gitmem, Maraşta çoluk çocuk katleden gözünü oyanlarsa hiç kusura bakma arkadaşım ben müslüman değilim!
Senin Ateist dediğin insanların başkalarının inançlarına saygısı var hiçde hor görme onları ama Müslüman dediğin adamlar, birbirine nispet olsun diye kurban kesiyorlar, Mahalleli görsün diye camiye gidiyorlar, Herkes tutyor diye oruç tutuyorlar (Genelleme yapmıyorum).
Durum buyken bırakta Kendi kimliğimizi koruyalım ALEVİ'yiz biz
srdr_ist 28.03.2006, 22:01 Ben şunu hala anlamıyorum asan kesen mi islam yani.
Yahu benim dinim islam iyi o zaman sen sünni mantığındasın yada asimile edilmişsın yoksa sen kendine alevi derdin alevilik te islamın özü ama.
Buyrun burdan yakın ne oluyoz neyi keşfetdemedşk bilmediğimiz olay ne siz kimi yargılıyor kimden sucu buldunuz neden ayrıldınız. Farkımız nedir konumuz nedir. yahu bu inanışın temelini kuranların yolundaysak siz kendinize neyi buldurmaya yada bulmaya çalışıyorsunuz.
Ben aleviyim
Ama dinim islam
Ne olacak şimdi asmam kesmem mi lazım mış niye çünkü islamım sen islam olabildin mi ki iyi niyetinden dolayı onun bu canavarlığını o dinin adıyla beraber kullanıyorsun.
dikkat edin sahip çıkmadınız şeyi hep konuşuyor hep orda kalıyoruz nedeni islam ya sahip çıkacan bunların yaptığına başka şey diyecen yada bu konu bitmez kimsede pes etmez vakit oldürür dururuz.
manifesto 28.03.2006, 22:07 Şunu da açık yüreklilikle söyleyeyim Eğer müslümanlık Irak'da kafa kesen insanlarsa hiç kusura bakma o dinin arkasından gitmem, Sivasda insan yakanlarsa gitmem, Maraşta çoluk çocuk katleden gözünü oyanlarsa hiç kusura bakma arkadaşım ben müslüman değilim
Senin ne işin var kafa kesen insanlar ile kardeş, ne kafa kesmesi orada kimin ne yaptığı belli mi zaten bula bula bunu mu buldun? İyi sen islamı kafa kesenlere göre yorumla ama islam budur deme.
Çocukca senin bu yaptığın onlar din adına mı bunu yapıyorlar?
İslamda masumun kafasını kesmek var mı?
Eğer öyle olsaydı bugün hepimiz kafasız dolaşırdık.
Gelki bazılarımız için var yok pek farketmiyor zaten.
İslam ırakda ki savaş değil kusura bakma islam Ladin gibi çöl zihinli insanlar da değil islam selam kökünden gelir selam ise barış demekdir.
İslam barış ve huzur dinidir ama genede sen o maskelilere itibar ediceksen sen bilirsin Che de aynı yolu tercih etmişdi eline silah alarak...
srdr_ist 28.03.2006, 22:17 Şunu da açık yüreklilikle söyleyeyim Eğer müslümanlık Irak'da kafa kesen insanlarsa hiç kusura bakma o dinin arkasından gitmem, Sivasda insan yakanlarsa gitmem, Maraşta çoluk çocuk katleden gözünü oyanlarsa hiç kusura bakma arkadaşım ben müslüman değilim
Senin ne işin var kafa kesen insanlar ile kardeş, ne kafa kesmesi orada kimin ne yaptığı belli mi zaten bula bula bunu mu buldun? İyi sen islamı kafa kesenlere göre yorumla ama islam budur deme.
Çocukca senin bu yaptığın onlar din adına mı bunu yapıyorlar?
İslamda masumun kafasını kesmek var mı?
Eğer öyle olsaydı bugün hepimiz kafasız dolaşırdık.
Gelki bazılarımız için var yok pek farketmiyor zaten.
İslam ırakda ki savaş değil kusura bakma islam Ladin gibi çöl zihinli insanlar da değil islam selam kökünden gelir selam ise barış demekdir.
İslam barış ve huzur dinidir ama genede sen o maskelilere itibar ediceksen sen bilirsin Che de aynı yolu tercih etmişdi eline silah alarak...
Che konusunu bilmediğimde diğer konularda hemfikiriz bende bunu dedim :)
Serkan_Devrim 28.03.2006, 22:23 Che de aynı yolu tercih etmişdi eline silah alarak...
yapma manifesto. sende bilirsin ki bu konunun onunla bir ilgisi yok. che küba ülkesinin ABD işgaline karşı savaştı. işgalde savaşmayan var mıdır?
manifesto 28.03.2006, 22:27 ali ekber hocam Che'nin davası değildir benim vurguladığım onlarda maskeli idiler kızıl maskeler oradan çağrışım yapmışdır diye düşündüm yoksa Che ile ne işim olur benim:) Castro amcamız üzülmesin silah arkadaşı nede olsa ama Küba için üzülüyorum doğrusu en son model otomobilleri 1970 model ambargo onları eğey hırpaladı
Che ile Irakta kredi kartı borcunu ödeyemedi diye namusuyla para kazanmak için çalışmaya giden insanları sırf Kur'an okuyamadı, dua bilmedi ve namaz kılamadı diye kesenler bir tutulamaz.
Konuyu saptırmak istemem ama Irakta öldürülen Türklerin çoğuda Aleviydi. Çünkü biz Aleviler Allah'a türkçe dua ederiz, namaz kılmayız(sunnilerin bildiği şekilde)
İslamın özü güzellik olabilir hatta Hz.Muhammed döneminde çok güzel işler yapılıp o dönemdeki birçok pislikler, hırsızlık, namussuzluklar yok edilmesi her insan tarafından takdir edilmedilir ama gelinen nokta gözler önünde.
Zaten çatışma değil kardeşlik istiyoruz bu yüzden Aleviler kalkıpda bir müslümanı yada hristiyanı kendi dinine katmaya çalışmaz herkes kendi inancıyla kardeşçe yaşasın isteriz, diye düşünüyorum...
muslumanlik deyip bir kalemde gecince teslimiyetcilik akla gelir, alevilik de dort kapi kirk makam vardir.. bir agac dusunun ki her dali; meyva vermez, yapraklari yesil yesil degildir, daha yukseklere cikamamis, erememistir...
|