duygugemisi
28.03.2006, 15:36
Meraba arkadaşlar.Malum sizin de bildiğiniz gibi 21 Mart baharın müjdeleyicisi Newroz yada Nevruz bazı istenmeyen olayların dışında tüm ihtişamıyla kutlandı.Kutlandı ama geriye de soru işaretleri bırakmadı değil.Peki ne demekti Newroz yada Nevruz?
Yıllarca bu bayram Kürtler tarafından coşkuyla kutlandı ve kutlanmaya da devam ediyor.Onlar Newroza sahiplendi ve bunun Demirci Kawa'nın Kürtleri kurtarmak için vermiş olduğu mücadelenin sonunda yakmış olduğu ateşe dayandığını dile getirdiler.Bazıları da bunun Zerdüştlüğe dayandığını da iddia etti.
Ne varki günler ayları,aylar yılları kovaladı ve Türkler bu bayramı kutlamaya başlamış bunu; Türki Devletler arasında dayanışma ruhunu zirveye taşıyabilecek bir bayram olarak nitelendirdiler.Bu şekilde bu bayram(Newroz yada Nevruz demek istemiyorum)birçok millet tarafından sahiplenmiş ve bunun kendilerine ait olduğunu defalarca dile getirmişlerdir.
Alevi kardeşlerimiz de bu günün Hz.Ali(a.s)'in doğum günü olduğunu dolaysıyla bu bayramın Alevileri ait olduğunu defalarca telaffuz etmişlerdir.
Ne var ki,bu konuyu açarken beklediğim şey;bunun ulus yada millet ekseninde değerlendirilmesi gerektiği.Yani bir Alevi kardeşimiz Kürt olduğu gibi Türk de olabilmektedir.Onları ikilemde bırakmamak için böyle bir başlığı uygun gördüm.Yani Alevilik ırki anlamda değerlendirebilecek bir olgu değildir.Dolaysıyla bunun,bu düzlemde tartışılmasını istiyorum.
Son olarak da ben de kanaatimi belirtmek isterim ki;Newroz yada Nevruz,Ortadoğu'daki milletleri uyanışını temsil etmektedir.Dolaysıyla bunu ırki anlamda değerlendirmek yanlış sonuç doğurabileceği gibi bizi de birbirimizden uzaklaştıracaktır.
Tarihini bilmeyen diplomat,pusuladan anlamayan kaptana benzer.Ki her ikisinde de karaya oturma riski bir hayli yüksektir.
Hüseyin69
28.03.2006, 15:42
böyle bir baslik zaten acilmisti ben basliga cevap verim iceriginede baskalri birseyler yazsin
kimisi nevruz der kimiside newroz der ben newroz diyorum
hatta daha genisleterek rozanewiye(yeni gün) hauta mart (yedi mart)Qerecarseme (kara carsamba) diyebilirim
valla benım bıldıgım kadarıyla nevruz olsa gerek neden dersenız bız erzıncndayken buyuklerımız hep nevruz derlerdı
Hüseyin69
28.03.2006, 15:50
valla benım bıldıgım kadarıyla nevruz olsa gerek neden dersenız bız erzıncndayken buyuklerımız hep nevruz derlerdı
ben newroz yada nevruz ilk olarak hem yazilis hemde okunus bicimini
almanyada cesitli yerlerde pankartlarda ve afislerde görmüs okumustum
bende erzincandayken bizim büyüklerimiz
21 mart a nevruz yada newroz demezleri
yukarida belirtmistim roza newiye hauta mart ve Qerecarseme diyorlardi
tabiki her yöre farklidir dediklerim
dogrudur iddiasinda bulunmak yanlistir
duygugemisi
28.03.2006, 16:08
Arkadaşlar öncelikle bir şey söylemek istiyorum.Değerli yorumlarınızdan önce benim yazının tamamını okumanız sağlıklı bir değerlendirme açısından elzem teşkil etmektedir.Çünkü;başlığa bakarak aldanmayalım.O başlığı açıklamak için de o kadar yazı yazdım.Eğer düşündüğünüz şekilde düşünürsek tabii ki bu bayramın farklı dillerde farklı söyleyiş şekilleri olacaktır.Bu Kürtçede Newroz olabileceği gibi Türkçede de Nevruzdur.
Lütfen biraz daha duyarlı olalım.Bu şekilde ancak bazı şeyleri tartışma ve konuşma fırsatına kavuşmuş oluruz.Teşekkür ederim
Tarihini bilmeyen diplomat,pusuladan anlamayan kaptana benzer.Ki her ikisinde de karaya oturma riski bir hayli yüksektir.
umut_121
28.03.2006, 20:05
Öncelikle bütün arkadaşlara merhaba demek istiyorum;
bir efsaneye göre, M.Ö. 1896 yılından 1176 yılına kadar egemenlik kurmuş olan Kassitli Kürtler, egemenliklerinin ilk yıllarında Babil'i ikinci kez işgal ediyorlar. Söylenceye göre, Kral Cemşid bir taht üzerinde Kürt kenti olan Demawed'den Babil'e götürülürken, yüzü o kadar parlıyor ki, halk onu güneşe benzetir ve gök iki güneş gördü derler , bugüne Newroz denir. Cemşid'in Babil'e girdiği gün 21 Mart'tı. Bugün her yıl bayram olarak kutlanır. Bununla bağlantılı olarak bir başka söylence de şöyle: Cemşid'den itibaren kutlanan Newroz . tôrenlerinde Kürtlerin ateşe bagıılıkları nedeniyle ,dağlarda, alanlarda ateşler yakılır , oyunlar oynanır . M.Ö. 612 yılında Demirci Kawa her yıl kutlanan bayramlardan yararlanıp, bayram için toplanan halkın varlığından yola çıkarak dağlarda Newroz ateşi yaktırıp , isyanı başlatmıştır .Aradan geçen zaman içinde Newroz bayramı ile bu başkaldırı birleştirilmiştir. Firdevs'in Şeyhnamısine (974-999 yıllarında yazılmış) göre, zalim Asur Kralı Dehak'ın omuzunda iki yılan çıkmıştır .Onlara her gün iki Kürt gencinin beyninin verilmesini Dehak'ı etkisi altına alan bir ifrit şeytan önerir. Ve her gün iki Kürt gencinin beyni bu yılanlara yedirilir .Ancak, insaf sahibi bazı kişiler-bir söylenceye göre Demirci Kawa-bir süre sonra ikinci beyin olarak kestikleri hayvan beynini vererek zulmü yumuşatmaya çalışırlar .Kaçırdıkları ikinci genci dğlıara yollarlar. lşte bu dağlarda toplananlar Kürt halkını oluşturmuşlardır.
Demirci Kawa da beyinleri Dehak'ın yılanlarına yedirilen 17 Kürt gencinin babasıdır .Y akalanan 18.oğlunu kurtarmak için Dehak'ın sarayını basar. Şeyhnamıye göre, Kawa saraydan çıkarken sarı- kırmızı-yeşil renkli deri önlüğünü isyan bayrağı olarak kulanır. lsyan zaferle sonuçlanır, yönetim Feridun'a (Med Kralı) teslim edilir.Med yenilgisinden sonra bu bayrak lran'a götürülür ve bir anı olarak saklanır. .İs1amiyete kadar gelip geçen hanedanlıklar çeşitli mücevherlerle bayrağı süsler, lslamiyetin yayılmasıyla birlikte bayrağın üzerindekiler ganimet olarak askerler tarfından paylaşılırken, bayrak da yakılır.
Nevroz Bayramı farklı biçimlerde tarihe geçse de,ortak bir kaç noktada anlamını bulur.
1-Newroz, 2616 yıllık yıllık geçmişiyle en eski özgürlük bayramıdır.
2-Kürt halkının Demirci Kawa önderliğinde zulme, sömürüye, baskıya karşı bir başkaldırı günüdür.
3-Newroz'un isyan ve özgürlük ateşi diğer ezilen ve sömürülen halkları da sarıp giderek evrenselleşmiş, aradan geçen yüzyıllara rağmen, özündeki başkaldırı ve direniş geleneğini yitirmeksizin somut olaylarla görülerek özgürlük mücadelesi yürüten halkların elinde günümüze değin yaşaya gelmiştir.Newroz ateşle bütünleşmiştir.onun içindir ki dağlarda ateşler yakılır.Çünkü ateş aydınlıktır , karanlığa meydan okumanın adıdır.Yüzyıllardır her 21 Mart'ta ülkenin dört bir yanında
Newroz ateşi yakıp, mücadele çoşkusunu yükselten ezilen Kürt ulusu kendi kimliğine sahip çıkıyor.Yıllarca görülen korku duvarları yerle bir ediliyor. Son yıllarda mücaadelede hızla ön safalara fırlayan Kürt emekçileri , ulusal kurtuluş mücadelesinde aktif olarak yerini alıyor.
Burda sorgulanması gereken en önemli şey bence, yıllarca yasaklanan, yok sayılan NEWROZun neden devlet tarafından da kutlanmaya başlandığıdır....
Saygılar....
Alıntıdır...
gercek adi nevroz ancak ülkücüler nevrozu bir kürt bayrami olmaktan cikarip bir türk mayrami yapmak icin nevruz ifadesini kullandilar. bunuda ilk defa alpaslan türkes kullandi..
antichrist
09.05.2006, 00:07
PKK'lılar tarafından gövde göstersine dönüştürülen bir gündür. İsmine ne derseniz diyin, sonuçta içeriği ve amacı belli.
arkadaşlar ne fark eder newroz ya da nevruz olması. hangi bölge şivesiyle konuşuyorsak ona göre diyelim...
Bir Zeynep
09.05.2006, 19:19
ikisini de duydum, hangisi dogru bilmem ama.
canazerbaycan
09.05.2006, 22:24
Azerbaycan Türkçesinde Navrız olarak telaffuz edilir.
Azerbaycan Türklerinde bir de Navrız Bayramı ile ilgili olarak Axır çerşembe geleneği vardır.
Atıl batıl çerşembe baxtın açıl çerşembe
Nevruzu ben çok duydum.Newrozu ise çevremde daha çok kürtler kullanıyor son zamanlarda.Ben hangisinin doğru olduğunu bilmem.Ama bence ne zaman bu gün PKK'nın ülkeyi karıştırma günü oldu,işte o zaman bu günün artık eski güzelliği kalmadı bence.
yeter yaaa..hala mı? :D
nevröz doğrusuuu nevrözzz...hatta nevrüğzt bile olabilir :p
duygugemisi
11.05.2006, 11:33
yeter yaaa..hala mı? :D
nevröz doğrusuuu nevrözzz...hatta nevrüğzt bile olabilir :p
Arkadaşım İzem,aslında ben bu topiği iki ay önce açmıştım.Ama arkadaşlar cevap yazınca yeniden başa geldi...Ondan yoksa aylar öncesinde kalmış bir konuyu açmam zaten.Saygılarımla
bunu uzatmaniza gerek yok bence onemli olan o gunun onemini hisstmektir newroz veya newruz farketmez