Orijinalini görmek için tıklayınız : Su?: K?rt?e selamlama

LiberalistiC
08.07.2005, 09:01
Halkı Kürtçe selamladıkları için, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Handan Çağlayan ve Urfa ?l Başkanı Ahmet Dağtekin'e hapis cezası verildi. Cezaya tepki gösteren DEHAP'lılar, 'Bir halkın iradesi olma iddiasında bulunan bir kişi veya parti onun dilinden ona hitap etmeli' dedi.

Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Genel Başkan Yardımcısı ve Urfa ?l Başkanı yerel seçimlerde 'Kürtçe propaganda yaptıkları' gerekçesiyle hapis cezasına mahkum oldu.

Urfa'nın Halfeti ?lçesi'ne bağlı Yukarı Göklü Beldesi'nde 28 Mart yerel seçimleri öncesinde düzenlenen mitingde Kürtçe konuştukları gerekçesiyle DEHAP Genel Başkan Yardımcısı ve Özgür Politika gazetesi yazarı Handan Çağlayan'a 7 ay, DEHAP Urfa ?l Başkanı Ahmet Dağtekin'e de 6 ay hapis cezası verildi.

Demokratik Güçbirliği'nin Yukarı Göklü Beldesi'nde 23 Mart 2004'te düzenlediği seçim mitinginde Kürtçe konuştukları gerekçesiyle Çağlayan ile Dağtekin hakkında Halfeti Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlandı. DEHAP'lılar seçim propagandalarında Türkçe'nin dışında başka bir dil kullanılmasını yasaklayan 298 Sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 58. maddesine muhalefet ettikleri iddiasıyla yargılandı. Çağlayan'a 7 ay hapis cezası ve 513 YTL para cezası verilirken, Dağtekin'e de 6 ay hapis ve 440 YTL para cezası verildi. Çağlayan ve Dağtekin'in avukatları kararı temyiz için Yargıtay'a başvurdu.

Sadece selamlamaya hapis cezası

Cezayı anti-demokratik olarak niteleyen Çağlayan, söz konusu mitingde Kürtçe konuşmadığını sadece selam verdiğini söyledi. Seçim mitinginde parti kimliğinin ötesinde bir kadın hakları savunucusu olarak kadınlarla diyalog kurmak istediğini ifade eden Çağlayan, "Kadınların çoğu Türkçe bilmiyordu. Onun için seçim propagandasına başlamadan önce Kürtçe 'Xwûşkên bi hurmet! Ez we slav dikim (Sevgili kızkardeşlerim sizleri selamlıyorum)' dedim ve ardından Türkçe olarak konuşmama devam ettim" dedi.

'Yasa AB ölçülerine ters'

DEHAP ?l Başkanı Dağtekin ise, kendilerine ceza verilen yasa maddesinin anti-demokratik olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) ölçülerine ters düştüğünü söyledi. Yasanın Türkiye'nin gelişmesi önünde engel olduğunu belirten Dağtekin, "Türkiye'de 20 milyonu aşkın Kürt var. Hepsinin anadili Kürtçedir. Bir halkın iradesi olma iddiasında bulunan bir kişi veya parti onun dilinden ona hitap etmeli. Ancak o şekilde onunla diyalog kurabilir.

Yine bir halk üzerinden siyaset yapılıyorsa, o halkın diliyle siyaset yapılmalıdır" diye konuştu.

DiyaR_02
08.07.2005, 19:07
Dilim yasakli, inancim yasakli, yasakli oldugum yerdeyse benim zincirleri kirmak icin yapmayacagim sey yoktur. onlar benim yaptiklarima terör derlerse cokta umurumuzda olmaz zaten savunduk halende savunuyoruz!! özgür insan=özgür toplum

munzur_hozat
08.07.2005, 22:55
lütfen terörizm insanlık dışı bir yöntemdir.Lehçeniz yasaklı değildir sokakta otobuste ve tramvayda çok rahatlıkla lehçeniz konuşulabilmektedir hatta bazen turkçe dilini konuştuğumuz için dışlanmaktayız.?nançınız da tamamen yasaklı değildir kısmen kısıtlanmıştır.Yiğidi öldürün ama hakkını verin.:3D_NG (28

http://konya.meb.gov.tr/kececi/bayrak/bayrak/res110.gif (http://konya.meb.gov.tr/kececi/bayrak/bayrak/1.html)

Türkiye Diliyle ve Tarihiyle bir bütündür elbet bunu bölmek isteyenler kısıtlanacak ve boğulmaya mahkum edilecektir.
saygılarımla Anadolu Alevisi (türk alevi) munzur_hozat

onurtt
10.07.2005, 13:31
Baştan beri aynı tartışma devam ediyor, ben de aynı düşünceleri tekrar ediyorum, Kürt davası ve Alevilik aynı değil....Tabiki işin içine siyaset karıştırılırsa ortak paydalar varmış gibi gösterilebilir.Ayrıca Kürtçe bugün büyük şehirlerin önemli bir çoğunluğunun konuştuğu dil konumunda onu da hatırlatmak gerekir...

DiyaR_02
10.07.2005, 19:02
terör denilen olgu niye ortaya cikar cani SIKILDIGI icin mi? gecmiste yapilan tüm pisliklerin temizlenmesi lazimdir. hersey tek tarafli degildir!
bu ülke sadece sizin topraklariniz degildir ok mi?? herkesin hakki var!! burasi bizim topraklarimiz!!!!

DiyaR_02
10.07.2005, 19:08
bu ülke icin zamaninda kürdlerde savasmistir. bu ülkede baska dillere verilen önem kadar, bu ülkeyi kurmayi destekleyen insanlara verilmemistir. benim yüregimi burkan bu dur. bana bazi kürdler sunu söyler: "kendi haklarimizi kazanmak icin kendi yönetimimize sahip olmamiz lazim yoksa hicbir zaman elde edemeyiz" bu söylenenler bana göre bunu dogruluyor sanki. kazanimlara icin bu zamanada kolay gelinmemistir!! bu ülkede bir kazanim elde etmek icin insanin ölmesi lazim????????

onurtt
10.07.2005, 19:36
mesela 2. ve 8.Cumhurbaşkanları Kürttür...Örneğin şuan ki başbakanın danışmanlarının önemli bir kısmı da...Onun dışında şuan ki Milli Eğitim bakanı ve ?çişleri bakanı da...Onun dışında Tvlerde magazin programlarında boy boy poz verip dolarları günde harcayan bir çok sanatçı da...Ve tabiki bir çok işadamı da...Demek siyaset, sanat,hatta sosyete(erdoğan kardeşler allah daha çok para ve ün versin her gün bir mankenle beni ilgilendirmez ama sadece örnek) dünyasında bir çok Kürt vatandaşımız olabiliyor..

SANK? MEMLEKET?N %80nini OLU?TURAN TÜRK NUFÜSÜN B?R EL? YA?DA B?R EL? BALDA DA KÜRTLER SADECE ZOR DURUMDA...YA DA D??ER ETN?K UNSURLAR ÖRNE??N ARAPLAR,ÇERKEZLER YA DA BO?NAKLAR VS...AMA ONLAR FARKLI OLARAK DURUMA GÖRE E??TL?K DURUMA GÖRE AYRICALIK ?STEM?YOR...YAN? HEM E??T HAKLARA SAH?P OLACA?IM AMA AYNI ZAMANDA DA ?MT?YAZIM OLACAK...

DiyaR_02
10.07.2005, 20:44
bir türkün televizyonu ne kadar yayindaysa bir kürdünde televizyonu o kadar yayinda olmalidir bu sadece tek bir örnek cunku sadece sanatcilarla sunlarla bunlarla is bitmez.
bu ülke icin zamaninda kürdlerde savasmistir. bu ülkede baska dillere verilen önem kadar, bu ülkeyi kurmayi destekleyen insanlara verilmemistir. benim yüregimi burkan bu dur. bana bazi kürdler sunu söyler: "kendi haklarimizi kazanmak icin kendi yönetimimize sahip olmamiz lazim yoksa hicbir zaman elde edemeyiz" bu söylenenler bana göre bunu dogruluyor sanki. kazanimlara icin bu zamanada kolay gelinmemistir!! bu ülkede bir kazanim elde etmek icin insanin ölmesi lazim????????

DiyaR_02
10.07.2005, 20:46
bu ülke sadece sizin topraklariniz degildir ok mi?? herkesin hakki var!! burasi bizim topraklarimiz!!!!

munzur_hozat
10.07.2005, 21:17
flood yapmayın görüşleriniz bir mesajla anlatılacak miktarda flod gereksiz bu ülke böyle batıyor

onurtt
11.07.2005, 02:03

Zaten biz de bunu diyoruz, bu ülke herkese yetecek kadar büyük. Geçmişte Kürt kökenli Cumhurbaşkanları çıkmıştır, şuan ki iktidar partisinin özellikle Doğu ve Güneydoğu milletvekilerine bakın bakalım hangi etnik kökenden?Hatta Başbakanı milletvekili yapan da KÜRT oylardır...

AMA HEM E??TL?K HEM DE ?MT?YAZ/AYRICALIK AYNI ANDA OLAMAZ....

chatlakalper
11.07.2005, 09:41
DiyaR_02 mesajlarını tek bir mesaj altında toplamanı rica ediyorum.

DiyaR_02
11.07.2005, 19:45
AMA HEM E??TL?K HEM DE ?MT?YAZ/AYRICALIK AYNI ANDA OLAMAZ.... hah be kardesim agzina saglik bende bunu diyorum iste ne guzel bak anlasacaz seninle
bende diyorum ki yasalar önünde tc vatandasi olan herkes türk degildir neden bunu zorlatmaya calisiyorsunuz bu söylemi kullanarak burdaki kürdleri inkar ediyorsunuz daha bundan büyük bir hakaret olabilirmi sadece türkler yasamiyor türklerin haklari kadar digerleride haktan yararlanmalidir bak anlasiyoruz senle degilmi guzel kardesim? imtiyaz ayricalik olamaz. türkler imtiyazli sinif olamaz.

munzur_hozat
11.07.2005, 22:20
AMA HEM E??TL?K HEM DE ?MT?YAZ/AYRICALIK AYNI ANDA OLAMAZ.... hah be kardesim agzina saglik bende bunu diyorum iste ne guzel bak anlasacaz seninle
bende diyorum ki yasalar önünde tc vatandasi olan herkes türk degildir neden bunu zorlatmaya calisiyorsunuz bu söylemi kullanarak burdaki kürdleri inkar ediyorsunuz daha bundan büyük bir hakaret olabilirmi sadece türkler yasamiyor türklerin haklari kadar digerleride haktan yararlanmalidir bak anlasiyoruz senle degilmi guzel kardesim? imtiyaz ayricalik olamaz. türkler imtiyazli sinif olamaz.

neden türkler imtiyazlı sınıf olmasın burası neresi adı üstünde TÜRK?YE.Sen imtiyazi arıyorsan barzani yada talabani peşmergelerinin kurdukları kabile bölgesine kuzey ırağa gidebilirsin.Orada size bişeycikte olmaz usa ordusu var orada peşmergelerin yaptığı en iyi şey devlet yıkmak ve türkmenleri baskı yaparak habire öldürmek.:3D_NG (27

onurtt
12.07.2005, 00:55
Yine aynı konularda çakılıp kalıyoruz...
1-Ülke nüfüsunun %80'ni olan Türkler farklı coğrafya da mı yaşıyor?
2-Tüketici Fiyat endeksi veya Enflasyon Türkler için ayrı Kürtler için ayrı mı hesaplanıyor?
3-Kürt köyleri yokluk içindeyken,Türk köyleri modern bir yapılanma içerisinde mi?
4-Türk genci geleceğe umutla bakabiliyor mu, aynı şekilde nereyi bitirirse bitirsin Türk gencine iş olanakları altın kasede mi sunuluyor?
5-Türkler farklı Kürtler farklı alt yapı hizmetlerini, kaldırımları ya da toplu taşıma araçlarını mı kullanıyor?
6-Doğalgaz,elektrik,su kuyruklarına sadece Kürtler mi giriyor?

Bir şeyler ters gidiyor bu nasıl 10 milyonluk Kürtleri etkiliyorsa 60 milyonluk Türkleri de etkiliyor.Sanki Türkler'in bir eli yağda bir eli balda kişi başına 30.000 $ ortalama yillik gelirleri var ancak hayat pahalılığı sadece ülkenin yedi de birini etkiliyor...

DiyaR_02
12.07.2005, 11:30
neden türkler imtiyazlı sınıf olmasın burası neresi adı üstünde TÜRK?YE.Sen imtiyazi arıyorsan barzani yada talabani peşmergelerinin kurdukları kabile bölgesine kuzey ırağa gidebilirsin.Orada size bişeycikte olmaz usa ordusu var orada peşmergelerin yaptığı en iyi şey devlet yıkmak ve türkmenleri baskı yaparak habire öldürmek.:3D_NG (27

neden türkler imtiyazli sinif olmasin diyon ya sana cevabini vereyim burda yasayanlarin %100 birak soyunu felanda kendini türk hissedenler olsun o zaman imtiyazli sinif konusu olamazdi degil mi gerci devlet %99 türktür diyorda orasi ayri bir konu kürdlerin dillerini sadece bir kac kelimeden ibaret saniyorsunuz hep kücümsüyorsunuz yollara tukuren ülkedeki enflasyona kadar onlara sorumlu tuttunuz ya helal olsun

onurtt:

ha bak guzel söylüyorsun ayri bir cografyada mi yasiyor kürdler bende diyom ki herkes esit sekilde egitim ögrenim düsünce fikir hayatini sürsün ben yanlis birseymi diyorum acaba? osmanlida böyle cökmedi mi her devlet sonsuza kadar kalabilir mi ya da uzun yasamasi icin nufusundaki insanlara daha iyi davranmasi gerekiyor yoksa baska türlüsü olur onun sorumlularida kendileri olur

ben burda barzaniyi talabani savunmuyorum okemi? isterseniz!! savunada bilirim nede olsa ben alevi kürdüyüm ya aleviler hepsi türktür iyi fikir yürütme
yunanlilar cocuklarina yemek yedirmek icin türkler geliyor derlermis
sizde kürd deyince baska türlü hissediyorsunuz kimleri tabi. ben öyle saniyorum elinizden gelse bu ülkeyi %100 türk edersiniz bu da tabi imkansiz eger bu topraklar uzerinde topluca yasamak istiyorsak kurucu olsan bile imtiyazli sinif olamazsin cunku bu ülkeye tek türkler vergi vermiyor askere gitmiyor bir türk nasil normal yasaminda faaliyet sürüyorsa herkes ayni faaliyetleri sürdürmelidir ya sev ya terk et diyenlerede diyorum ki sen seviyorsan sen terk edersin sadece atatürk resimleri tasimakla türk bayragini seviyorum felan filan demekle insan vatan perver olmaz. eger sen ülkende yasayan tüm herkese ayni sekilde yaklasmiyorsan bunda sorun var demektir. devlet kadrosundan adam tutupta legal olarak faaliyet yürütenleri öldüremezsin sana bu hakki kimse vermez
eger sen mahkemene guveniyorsan cikarirsin mahkemeye yargilarsin bu is böyle ilerler bence ha isinize mi gelmiyor cikarin vatandasliktan olsun bitsin daha fazla uzatmaya gerek varmidir?

munzur_hozat
12.07.2005, 16:15
ben konu başlığına dönüyorum, bir insanın kendi lehçesinde selam vermesi suç olmamalı.Kınıyorum.
Ancak bir parti anayasamıza göre ırk, din ve mezhep farklılıkları üzerine kurulamaz.

DiyaR_02
12.07.2005, 18:44
munzur hozat bak senle anlasabiliyoruz :)
kendi lehcesiyle selam vermesi tabi suc olamaz
doguda türkce bilmeyen insanlarin yanina gelen bir siyasetci nasil gelipte türkce propaganda yapabilir o kadar milletin icinde herkes türkce biliyormu benim dayimin cocuklari okula gidecekler daha türkce bilmedikleri icin okula alinmiyor orasi ayri bir konu ben irk, din ve mezhep uzerinemi kurulsun diyorum hayir öyle birsey anlasilmasin buna bende karsi cikarim söylemek istedigini türkce söylese ne ingilizce söylese ne olacak bir dil yüzünden yikilacak devlet varmi dünyada? gunluk yasamda turkcenin icine o kadar yabanci kelime girmisken durduk yere ugrasilan konulara bak bir lutfen