Orijinalini görmek için tıklayınız : Liselerde Siddet....

Ezo
30.03.2006, 00:39
Bugun ve dun haberleri izledim dehset verici......Bir ögrenci nasil sinif arkadasinin boynundan keser.... Egitim verilmesi gereken yerlerde nasil gençler yetistiriliyor....Sizce bu siddetin nedenleri nedir..........

Lamekan
30.03.2006, 00:56
İçi boşaltılmış eğitim sistemi, bu sistemi uygulayacak yeni kadrolar yerine siyasi kadroların oluşturulması, ve tabiki ülkedeki olumsuzluklarının önce aileye ve aile içindeki çocuklara etği etmesi en temel sebeblerden bence.

Dogan24
30.03.2006, 00:57
ailelerin ilgilenmeme faktoru yada ailenin ayrı yaşamaları neden oluyor yada özendi vs vs vs bunun gibi bir suru neden saya biliriz ama gerçek olan tek şeyde önlem alınamamasıdır buda daha buhu çağında olan bireyin dilediği gibi hareket etmesini saglıyor......

Serkan_Devrim
30.03.2006, 14:34
şiddetle büyüyoruz. ilk anne döver, akşama babaya şikayet edilir. bu sefer baba döver. sokakta arkadaşlar döver, okulda öğretmen döver, kadınları büyüyünce koca döver. biz dayakla ıslah etmeye alışmışız. hani derler ya dayak cennetten çıkmadır. eğitim sistemimiz bizi böyle yetişmeye ve yetiştirmeye zorluyor.

Balta
30.03.2006, 14:52
Eee mafyaları sevdirme telaşına düşen bazı çevreler bize sundukları tiplemeler ister istemez gençler üzerinde olumsuz etkilemeye başlıyor ve bize dayatılan karakterler bir müddet sonra kişiliğimizi tahrip etmeye başlıyor. Miroğlu, yada polat tiplemeleri durup dururken yayınlanmadı özellikle cezaevlerindeki ülkücü mafya tiplemelerine dayandırılarak biz buna kültür erezyonu yada ajitası diyerek bakmayıp, ne verirlerse alırsak sonuç herkes kendi adaletini kendi uygular ve mafyalaşan toplum olur çıkarız.

Küçük Amerka olma sevdalıları bu anlamdada boş durmuyor ve Amerikada pompalı tüfeklerle okul basanları bir şekilde o kültürüde ihraç etmeliydik. Tabii şekil türkçe dublajlı olmalıydı. Birçok ülkede tom ve Jerry filmi bile yasaklanırken benden öncekiler onla,benim kuşağım onla ve benden sonraki bilmem kaç kuşak onunla büyüyecek.
Birileri bu yoz kültüre Son demediği sürece toplumsal cinnet kapıda....

Canan58
30.03.2006, 14:57
İlk önce aileden gelen eğitimle başlıyor mutlaka. Daha yetiştiği çevre faktörleri,yaşam standartları,arkadaş çevresi, vs. birçok etken yazık vallahi zaten günümüz Türkiyesi bu tip olayların yaşanması için çok elverişli olmaya başladı.Bizler dahil herkes suçlu...

manifesto
30.03.2006, 15:01
Arkadaşlar, sizleri bilmem ama benim dönemimde de yani Lisedeyken koridorlarda bıçakla kovalamalar sınıfta öğretmen dövmeler bıçaklamalar okul çeteleri hepsi vardı.Hatta bizim okulun çetesi Mankenler diye bir guruptu, birkez kötü kapışmıştık.
Yani demem o ki bunlar bı olaylar yeni değil, ama medyada bukadar sıklıkla işlenmesinin bir amacı var.Burnuma kötü kokular geliyor umarım yine bir komplo yaşamayız.Tıpkı bir ara Hızlı Tren yatırımları sırasında peşpeşe yaşanan tren kazaları gibi ama ne olduysa proje kaldırılınca trenlerde kaza yapmaz oldu.
Dikkatli olmak lazım Türkiyede olan herşeyin birde derin boyutu var....

Saygılı
30.03.2006, 15:04
Bu konu hakkında can dündara gelmiş bir maili aktarıyorum.

__________________________________________________ _______
Aşağıdaki imzasız mektubu bir öğretmen internetten gönderdi.
İstanbul'da modern bir alışveriş merkezine 5 dakika mesafedeki gecekondu mahallesinde 3 yıldır lise öğretmenliği yapıyor.
İnternetten gelen mesajlar konusunda temkinli olmaya çalışsam da mektupta anlatılanların son bir haftada yaşananlara benzerliği nedeniyle, sizlerle paylaşmak istedim:
"Biliyor musunuz,
bu yıl lise 1. sınıfta okuma yazma bilmeyen bir öğrenci var.
Çarpım tablosunu bilmiyorlar; 10 ve katlarıyla çarpma ya da bölme işlemi yaparken bile hesap makinesi kullanıyorlar.
1000 öğrenciden kütüphaneye üye olanların sayısı 7...
Öğrenci tanıma formlarındaki 'Çaldığınız müzik alet(ler)i' bölümüne 'radyo, teyp, walkmen' yazan çok sayıda öğrenci var.
Bir öğrenci okula satır getirmekten uzaklaştırma cezası aldı.
Okulda çıkan kavgada bir öğrencimin boynu döner bıçağıyla kesildi; 28 dikiş atıldı.
Derste sıkıntı yarattığı için öğretmeni tarafından cezalandırılan öğrencinin aşiret olan ailesi okulu bastı.
Kışın akşam 5'ten sonra kimse sokakta yalnız yürümüyor.
Biliyor musunuz,
öğrencilerimizin % 86'sı sigara, % 42'si hap kullanıyor.
Okulun etrafında hap satanları, okulda hap kullananları polis biliyor.
Öğrencilerimizin % 23'ü ensest ilişki mağduru... Çoğunun ailesinde kan davası, intihar, boşanma, dayak, kaçma, kaçırma, hapis gibi hikâyeler var.
Bir kız öğrencimizin babası, çocuğundan dayak yediği için okula sığındı.
Sorun çıkardığı için müdürün tartakladığı bir öğrenci, mahalleden topladığı tanıdıklarıyla müdürün odasını basıp tehdit savurdu.
Koridorda birbirlerine çarptıkları için kavgaya tutuşan 2 kız öğrencinin aileleri okulun önünde yumruk yumruğa dövüştü.
Bazı kız öğrenciler 100 kontör karşılığında minibüs şoförlerine, halı saha sahiplerine kendilerini kullandırtıyorlar.
Geçen yıl bir anne, kızının saçının boyalı diye okula çağrıldığında, kızını okula koca bulmak için gönderdiğini, bu nedenle de süslenmesi gerektiğini söyledi.
Biliyor musunuz;
Velilerimizin bir kısmı yoksulluktan 3-4 aile bir oda-bir salon bir evi paylaşıyor.
Her ay öğretmenler aramızda para toplayıp bir öğrenciye bot, palto veya okul araç gereçleri alıyoruz.
Maddi durumu iyi olan sayılı velilerden biri (notlarının hemen hepsi zayıf olan çocuğunun sınıf geçmesi şartıyla), akan damımızı onardı.
Kapanış töreninde bayılan bir öğrencinin 2 gündür hiçbir şey yemediğini öğrendik.
Öğrencilerimizin % 60'ı sağlıksız beslenmeden dolayı hasta, ancak % 90'ında son model, kameralı cep telefonu var.
Biliyor musunuz,
veliler toplantılara 'ocakta yemeklerini bırakarak', ayakkabılarının topuğuna basarak, mantolarını omuzlarına atarak geliyorlar.
Çoğu öğretmene nasıl hitap edileceğini bilmiyor ('Güzelim, hanım kızım, sen, hocaaaaa, ablası'...)
Sakallı, şalvarlı, cüppeli bir veli yalnızca erkek öğretmenlerle görüşüyor.
Biliyor musunuz,
her gün büyük bir çaresizlik ve endişeyle 'Acaba bugün ne olacak?' diye başlıyorum işime...
Ders anlatırken Atatürk'ün gözleriyle karşılaşmamaya çalışıyorum.
10 Kasım'larda, 29 Ekim'lerde şiir okunurken, marşımızı dinlerken ağladığımda herkes günün anlamına ağladığımı sanıyor; oysa çaresizliğe ağlıyorum.
"Muhtaç olduğu kudretin dolaştığı asil kan"ı uyuşturucuyla zehirleyen öğrencilerimi kurtaramıyorum.
Daha fazla yazamıyorum; yazdıkça yüreğim ağırlaşıyor."

25 Mart 2006 / Cumartesi
can.dundar@e-kolay.net
__________________________________________________ __________

sorun bence çok büyük..ve bu sorun önlem alınmadıkça dahada büyüyeceği önünün kesilmeyeceğini gösteriyor.umarım hükümet en azından bu konuda siyaseti bir yana bırakıp bu konuya biran önce çözüm çözümler bulur..

Balta
30.03.2006, 15:06
biraz önceki yazıya ilave olarak daha önce su yazı yazılmıştı

"Gençliği bu hale kim getirdi "diye. Birazda sistem sorgulaması yapmakta fayda var.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=7105

Roşna
30.03.2006, 15:34
ben bu gençleri anlamıyorum neden hep kötü karekterleri şiddeti örnek alıyorlar
birazda iyi şeyleri örnek alsalar ya.

niyazimavi
30.03.2006, 16:19
Gençliğin toplumun gurur duydukları(!) tipleri örnek almalarından daha doğal ne olabilir ki? Onlar ilerde bu ülkenin bekası için ellerinden geleni yapacaklardır. Sevgili zozan sana malzeme çıktı. İlerde kim bilir kaçıyla gurur(!) duyacağız.

Lamekan
30.03.2006, 16:27
Arkadaşlar, sizleri bilmem ama benim dönemimde de yani Lisedeyken koridorlarda bıçakla kovalamalar sınıfta öğretmen dövmeler bıçaklamalar okul çeteleri hepsi vardı.Hatta bizim okulun çetesi Mankenler diye bir guruptu, birkez kötü kapışmıştık.
Yani demem o ki bunlar bı olaylar yeni değil, ama medyada bukadar sıklıkla işlenmesinin bir amacı var.Burnuma kötü kokular geliyor umarım yine bir komplo yaşamayız.Tıpkı bir ara Hızlı Tren yatırımları sırasında peşpeşe yaşanan tren kazaları gibi ama ne olduysa proje kaldırılınca trenlerde kaza yapmaz oldu.
Dikkatli olmak lazım Türkiyede olan herşeyin birde derin boyutu var....

Sevgili manifesto. Koyun can derdinde kasap et derdinde derler, eminim bu atasözünü duymuşsunuzdur. Sizin konuya bakış açınız daha çok ona benzemiş. Evet bu şiddet daha öncede vardı ama mesela istanbulun belli başlı okullarında ve bölegelerindeydi yada Adana'nın belli başlı okullarında idi. Ama şimdilerde bu böyle değil her yerde bir olay patlak veriyor.

Okullarımızdaki şiddet toplumsal bir yaradır ve kanamakdadır alınan önlem yok denecek kadar az.

Roşna
30.03.2006, 16:49
Gençliğin toplumun gurur duydukları(!) tipleri örnek almalarından daha doğal ne olabilir ki? Onlar ilerde bu ülkenin bekası için ellerinden geleni yapacaklardır. Sevgili zozan sana malzeme çıktı. İlerde kim bilir kaçıyla gurur(!) duyacağız.

ee türkiyee burasıı nede olsa bizdeki bu gençlik böyle tipleri örnek alırsaa bizde orda burdaa hep bir ağızdann GURUR duyarızz

Ezo
30.03.2006, 23:03
Hiç yoktan bir aile yaniyor bir canna kiliyor.....bir insan bir insana nasil kiyiyor anlmak zor...

Nesimi
31.03.2006, 00:34
Sistem bozuk. Kurtlar vadisi izleyen ve mafyaların hayatlarını öven insanlar sonuçta böyle nesiller yetiştiriyor. Bu sistemin suçu. Aman çocuğum bilimle,sanatla, siyasetle uğraşmasın, komünist olmasın, solcu olupda jop yemesinde ne olursa olsun. Hapçı olsun, esrar çeksin, alkolik olsun, çetelere özenip haraç kessin gücünün yettiğini ezsin mantığı var bu düzen değişmeli!!

MetinK
31.03.2006, 02:50
Bence aile,okul(egitim-ögrenim) ve medyanin sorumlulugu esit.
Cocuk buralarda ne görürse o sekilde kisiligini olusturur.
Toplum siddeti adeta kutsuyor.Aile de siddet,sokakta siddet,televizyonda siddet.Ne bekleniyor ki bu genclerden? Melek olmalarini mi?
SIDDETE HAYIR !

Adam
31.03.2006, 03:53
Ben mi uydurdum, birilerinden esinlenme mi yaptım bilmiyorum ama bu konuya dair bir çift sözüm var. Ekmeği fırına verdikten sonra şeklini değiştiremessin.
Ekmeğimiz olan gençlerin mayasında hamurunda bir problem olduğunu düşünmüyorum. Olay fırıncıda yani ona şeklini veren de...

Gökkuşağı
09.04.2006, 21:45
Sevgili Adam,ne yazıkki sadece fırıncıda olay bitmiyor.İnanın köy okulunda çalışmama rağmen(onlar daha uyumlu,sessiz olmalarına rağmen) şiddet köylerdeki çocuklarımıza kadar indi.Kesinlikle ve kesinlikle önce aile diyenlerdenim;çünkü ebeveynler çocuğa ilk şeklini verir,çocuk alması gerekli en önemli kuralları önce ailesinde öğrenir.Tabiki biz eğitimcilerede çok görev düşmekte...çocukları sosyal faaliyetlere yönlendirebiliriz,bulundukları yaş gereği yoğun olan enerjilerini daha faydalı aktivitelerle değerlendirmelerini sağlayabiliriz.Her şeyden önce onlara SEVGİ vermeliyiz,ne kadar önemli olduklarını hissettirmeliyiz vs.
Şiddette tabiki sadece bir tek faktör rol almamakla beraber,şiddetin nedeninin yanında çözüm yolları ve bunların uygulanabilirliliğide önemli olsa gerek.
Saygılar Burçak

MetinK
09.04.2006, 22:41
şiddet köylerdeki çocuklarımıza kadar indi.Kesinlikle ve kesinlikle önce aile diyenlerdenim

biz eğitimcilerede çok görev düşmekte..

Şiddette tabiki sadece bir tek faktör rol almamakla beraber,şiddetin nedeninin yanında çözüm yolları ve bunların uygulanabilirliliğide önemli olsa gerek.
Saygılar Burçak

Burcak hanim ben okul ,aile(cevrede buna dahil) ve medya diyorum israrla.
Bunlardan bir tanesinin eksikligi durumunda ötekilerin bir faydasi olacagini zannetmiyorum.Siz okulda istediginiz kadar egitim verin eger cocuk evde,cevresinde veya medya da siddeti görüyor yada özendiriliyorsa yine yapar.
13-14 yasindaki cocuk ben Polat olacagim diyor ve yasitinin bogazini kesiyor.O da filmlere özenip okulu haraca bagliyor.
Ya da cevresinde mafya bozuntularina özenip okula silah ve bicakla gidiyor...

Uyusturucu ve hap kullanimi ortaokullara kadar inmis.Aspirinden ucuza satiliyor.
Hersey birbiriyle iliskili yani...

ikizceli
09.04.2006, 23:37
sevgili ezo.
iyi bir konuya değinmişsin. 1980 öncesi dönemi gençleri idolojik olarak yetişiyordu. çoğunun belli bir fikri ve düşüncesi vardı. paylaşmayı, sevgiyi iyi bilir ve ülkeleri için mücadele ederlerdi. o dönem gençlerine bu çok görüldü.
ellerinden idolojileri alındı ülkeleri için siyaset yapmalarına yasak getirildi. yeni bir gençlik yaratıldı. bu gençlik üretim, emeğe saygı, sorgulama, hesap sorma ve paylaşmayı bilmiyor sadece hedefsiz, gelecek kaygısı taşımayan ,tüketim özentisi ve öz güvenden yoksun bir gençlikti...
başka ne beklenir; ne ekersen onu biçersin. böyle bir gençlik isteniyordu oldu.
sınflarda bıçaklı satırlı kavga eden, uyuşturucu kullanan, okulu sadece adres olarak gören bu gençlik mi cumhuriyeti koruyacak. önce kendini kötülüklerden korusun. saygılarımla...

Gökkuşağı
10.04.2006, 22:30
Sayın metink,söylediklerinize katılıyorum ve özellikle medyanın çok etken olduğunu düşünüyorum.Sizlerde takdir edersiniz ki medya sadece bu konuda değil,birçok hususta çok etken!!!
Özellikle okullardan hep şiddet ve kötü haberleri veriyor vermesine ama bunların önlenmesi konusunda neler yapıyor?gerekli aktivitelere yer veriyor mu?nasıl önleneceği konusunda kaç tane uzmana başvuruyor,hangi bilgi programları hazırlıyor...vb.Reyting rekorları sadece şiddet haberlerini verirken olduğu için,önlenmesi konusunda ne yazık ki bir şey göremiyoruz.
Daha öncede belirttiğim gibi,şiddet tek yönlü olarak veya tek bir nedene bağlı olaral ele alınmamalıdır.
Saygıyla Burçak

MetinK
11.04.2006, 02:57
Reyting rekorları sadece şiddet haberlerini verirken olduğu için,önlenmesi konusunda ne yazık ki bir şey göremiyoruz.

Medya siddeti durduracagina siddeti adeta körüklüyor.Diziler de silah,uyusturucu,kolay yoldan zengin olma adeta kutsaniyor.Bu filmleri gören cocuklar da kendilerine idol olarak bu sahte kahramanliklari aliyor ve onlar gibi davranmaya basliyorlar.
Yine magazin programlarinda "sanatcilarin" lüks ve kolay yasamlari genclere adeta özendirilerek anlatiliyor.
Söhretin kolayca kazanilabilinecegi program ve yarismalar hazirlaniyor kanallarda.Bircok insan söhret olmanin yolunda yasamlarini altüst ediyorlar.
Ailenin sosyal,kültürel ve ekonomik yapisi da siddetin bir gerekcesidir.Aile ici siddete maruz kalan cocuk büyüdükce bunu disa vurmaya baslar.Gördügü siddete tepki olarak kendisi de siddete yönelir.
Sidetin nedenleri sadece bir baslik altinda toplanamaz.
Görüslerinize katiliyorum.
Cözümlerinin bir an önce tesbit edilip uygulamaya gecilmesi gerekmektedir.
Yarin cok gec olabilir...

canikocan
11.04.2006, 15:39
ya öncelikle zaten tv lerde şiddet içeren sözüm ona devlet için yapılan bazı diziler filmler bizi bu hale getiren etmenlerin başında bence. sonra bide şiddete özendiriliyo çocuklar.

Gökkuşağı
17.04.2006, 22:03
Kesinlikle doğru.Sürekli şiddet tırmanış gösterdi,şu kadar kişi bıçaklandı deniliyorda çözüm üretilmiyor,gençlerimizi eğitici programlar yapılmıyor çünkü kurtlar vadisi gibi reyting rekorları kırmaz...

meymane_usari
17.04.2006, 23:03
liselerdeki şiddette bence okullarda okutulan dersler ve hocaların tutumu da etkiliyor .Örneğin, tarih dersinde osmanlı tarihini işlerken devamlı savaş savaş ,hocalar konuşunca Allah belanızı versin Öldürecem sizi gibi laflar kullanıyolar tabi hocaya bi şeyde diyemiyorsun ama bunlar ülkenin sorunları napalım :(

canikocan
19.04.2006, 15:11
ama en büyük etmen de aile ya gibi
ailenin çocukla ilgilenmesi falan hep etkiler. mafya sözleri içinde büyüyen birimi yoksa kendi halinde iyi bir ailede büyüyen mi şiddete meyillidir

Gökkuşağı
20.04.2006, 19:07
Aile aile aile.Kesinlikle aile diyorum arkadaşlar;okul veya diğerleri tamamlayıcı olabilir belki ama önce ailede başlar her şey.

barabar
20.04.2006, 19:58
arkadaşlar bu ortama en yakın benim...hem eğitim sistemi hem de siyasi olaylar..eğtim sistemi zaten allahtan bozuk değiştirilmesi de imkansız..siyasi konuya gelince bu ülkü ocakları gençleri öyle etkiliyorki anlatamam kendilerini cihat savaşı yapan askerler zannediyolar...hem milliyetciyiz diyolar hemde Atatürk'ü 2. plana itiyolar onlar için en önemli insaları başbuğları alparslan türkeş miş..daha bunlar hakkında anlatılacaklar çookk..okula bıçak getiriyolar okul yönetimi biliyor ama ses çıkarmıyor çünkü bunların başkanları bildiğiniz gibi hepsi mafya korkuyolar...okullarda şiddetn önlenmesinin tek bir yolu var...meb bakanı değişmeli ve ülkü ocağı kaldırılmalı