Orijinalini görmek için tıklayınız : Yozgat / Bahadin Kasabasi

bahadinli
31.03.2006, 02:04
Selam Dostlar!

Bahadin´dan sizlere kucak dolusu selamlar

www.Bahadin.de (http://www.Bahadin.de)

Serkan Kaplan
04.04.2006, 20:46
Merhaba BAHADINLI CANDOST bende MUĞALLI köyündenim şenliklerinizi sabırsızlıkla bekliyorum

baransu
20.08.2006, 20:10
Selam Dostlar!

Bahadin´dan sizlere kucak dolusu selamlar

www.Bahadin.de (http://www.Bahadin.de)
mrhb arkadaşım ben yozgatlı değilim ama polis okulundan bir arkadaşım vardı şimdi izmirde görev yapıyor adı okan ve bahadın köylü belki tanırsın kendisini

pirsultanca
25.08.2006, 17:20
Yozgat Sorgun Bahadın Kasabası

http://img216.imageshack.us/img216/4271/bahazg1.jpg (http://imageshack.us)

Bu köy her yönüyle bir tarih.Sosyalizmin ve sol geleneğin yaşandığı ve yaşatıldığı bir köy.TİP milletvekili YUSUF ZİYA BAHADINLI'nın köyü. ÖDP'nin seçim kazandığı ender yerlerden biri.

http://img216.imageshack.us/img216/2749/baha22xb3.jpg (http://imageshack.us)

BİLİNMEYEN METROPOL
(Yavuz Donat_Sabah)

Almanlar sanıyorlar ki "Bahadın, Türkiye'nin büyük şehirlerinden biri." Bahadın, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı bir "belde." Nüfusu "5.000." Ve nüfusun tamamı "Bektaşi Alevisi."Okuma-yazma oranı "yüksek." Ayrıca her evden "iki kişi... Üç kişi Almanya'da."

Almanya'da nereye gittiysek bir "Bahadın'ı Koruma ve Güzelleştirme Derneği" gördük. Bunlardan birine (Berlin) girdik. "Böyle yerlerde" genelde tavla oynanır, iskambil oynanır. Bahadınlılar'ın derneğinde ise "saz kursu" var. "Bilgisayar kursu" var. "Öğrencilerin ödevlerine yardım kursu" bile var. "Futbol kursu" da var.

Duvarda "koca bir kılıç" resmi. Hazreti Ali'nin kılıcı "Zülfikar." Sonra "12 imamın resmi." Deniz Gezmiş'in fotoğrafı. Tabii "baş köşede Atatürk." Türkiye haritası. Yılmaz Güney'in "Ağıt" filminin afişi. Bahadın'dan gelen "halı... Kilim... Saz... Diğer eşyalar." "Dekor tamam."

Bahadınlılar "örgütlüler." Aralarında öyle bir "ağ" kurmuşlar ki, "Bahadın'da biri diş çektirse, Almanya'daki Bahadınlılar'ın haberi oluyor." "Reklam konusunda" ise süper başarılılar. Zira Almanlar'ı inandırmışlar ki Bahadın, "Berlin gibi... New York gibi... Paris, Tokyo gibi" bir metropoldür... Bir "dünya kentidir." Bazı Almanlar bize sordular. "Öyle mi" diye. "Bahadınlılar öyle diyorsa, öyledir" dedik.

Yozgat Sorgun Bahadın Kasabası

Bahadın Kasabası Sorgun ilçe merkezine 21 km. Yozgat İl merkezine 56 km. uzaklıkta olup Sorgun-Akdağmadeni yol güzergahı-nın 5 km. güney batısında bulunmaktadır.Bahadın Belediyesi 1968 yılında kurulmuş olup Ankara Sivas Karayoluna 5 km. Kayseri Samsun karayo-luna ise 8 km. uzaklıkta olup hafif engebeli bir arazi yapısı üzerinde kurulmuş bulunmaktadır.Bahadın ın tarihi 400 yıl öncesine dayanmakta olup halkın tamamı Sivas Tokat, Tunceli, Kars gibi vilayetlerden gelen şahısların yerleşmesinden sonra oluşmuştur.

Tarihi Alişar höyüğüne 8 km uzaklıkta bulunması nedeniyle eski bir yerleşim yeri üzerine kurulduğu yer yer yapılan kazılardan ortaya çıkmıştır.

1997 yılında yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 7016 olup, 2000 yılında yapılan nüfus sayımında ise nüfusu 9113 olarak tespit edilmiştir.Halkın geçimi tarıma dayalı olarak buğday, arpa, mercimek, nohut ve şeker pancarı gibi bitkiler çoğunluktadır.

Belediyemiz tarafından imar planı içme suyu, yolların açılması, elektrik, telefon gibi kamu ağırlıklı hizmetlerin tamamı halkın hizmetine sunulmuştur.

Kasaba halkının tamamı okur yazar olup Kasabamızda ilkokul, ortaokul, lise, Ziraat Bankası, Sağlık ocağı, Tarım Kredi Kooperatifi, postane gibi kamu kurumu ve kuruluşu bulunmaktadır.

Belediyemiz 12 memur 7 geçici işçi olmak üzere toplam 19 personelle görev yürütmektedir.

YUSUF ZİYA BAHADINLI

1927 yilinda Bahadin/Yozgat'ta dogan Yusuf Ziya ilkokulu orada okudu. 9 Eylül olarak kayda geçmis olan dogum günü de ilkokula yazilirken nüfus cüzdani çikartmak gerekince nüfus memurunca uygun görülmüstü.

Bahadinli, pantalonu, cekedi, ayakkabiyi ortaouklda giydi. 35 kisinin yasadigi bir evde üstelik köyün en zengininin çocugu olarak yasadi.

Belli sürelerle Yozgat Ortaokulu, Pazarören Köy Enstitüsü, Yüksek Köy Enstitüsü, Balikesir Egitim Enstitüsü, Ankara Gazi Egitim Enstitüsü'nde (Edebiyat Bölümü) okuyan Bahadinli, ögretmenlerinin ve arkadaslarinin "Kizilbas Çocugu" satasmalari arasinda geçirdi ortaokul yillarini.

ispir'de ögretmenlik yaptigi yil "ÇALISKAN" olan soyadini "BAHADINLI" olarak degistirdi.

6 ay kadar Ankara'da Türk Hava Yollari'nda çalisan Bahadinli bir havalimaninda Müdürlük görevini kabül etmeyerek buradan ayrildi. Bu is ona göre degildi. 1958 yilinda bir yayinevi kurma istegi onda önlenemez hale gelmisken istanbul'a geldi.

Kadiköy'de kitabevi olsun istegiyle açtigi dükkanini bakkaliyeye dönüstürmek zorunda kaldi.

Para kazandi. Kazandigi parayla bir yayinevi açti!

16 yil süren Hür Yayinevi'ni, 12 Mart sonrasinda Yeni Dünya Yayinevi olarak sürdürdü. 6 Sayi çikan Yeni Dünya dergisini çikardi.

Bundan önce de "ilke" dergisini çikartmisti. Ortaklarina birakarak ayrildigi bu dergiyi babadan kalma tarlalari satarak yürütmeye çalisiyordu. O yayinladikça polis topluyordu!

Bu dergi yüzünden onunla çok ugrastilar. Kanser tanisi konan karisina yurt disina çikabilmesi için pasaport verilmedi!

Kurulusundan kisa bir süre sonra üye oldugu TiP'in Yozgat örgütlenmesini yapti. Örgütlenme barajini asmak için kurulusu yapilan bu ilde tek bir sosyalist yoktu. Bahadinli Yozgat'ta TiP'i örgütledi ve 1965 yilinda Milletvekili seçildi!
Hazirladigi "Türkçe Deyimler Sözlügü", "Türkçe Deyimler ve Kaynaklari" gibi çalismalar okullara sokulmamaya baslaninca Atasözleri Sözlügü'nü Aydin Su adiyla çikardi.

Ankar''da çikan Emek dergisindeki bir yazisi yüzünden yargilandi.
12 Eylül darbesi nedeniyle, 1979 Mart'inda bir yil için gittigi Avrupa'da 12 yil zorunlu olarak kaldi.

1991'de 141 - 142'nin kaldirilmasindan sonra Türkiye'ye döndü.

Yapıtları:

itin Olayim Agam - Hikayeler
Haçça Büyüdü Hatis Oldu - Hikayeler
Geçenegin Karanliginda - Hikayeler
Tavandaki Kirmizi - Hikayelerinden Seçmeler
Güllüceli Kâzim - Roman
Güllüce'yi Sel Aldi - Roman
Gemileri Yakmak - Roman
Açilin Kapilar - Roman
Devekusu Rosa - Roman
Lidya - Gözleri Yaprak Yetili - Roman
Öyle Bir Ask - Ani Yazilari
Türkiye'de Egitim Sorunu ve Sosyalizm - inceleme
Dört Sosyalist Ülke - Gezi
Türkçe Deyimler ve Kaynagi - Arastirma
Türkçe Deyimler Sözlügü - Sözlük
Atasözleri Sözlügü (Aydin Su adiyla) - Sözlük

AŞIK İBRAHİM

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın kasabasından olan Aşık İbrahim, XVII. yüzyılda yaşadığını bildiğimiz bir kaç Yozgatlı şairden biridir. Hayatı ve edebi şahsiyeti hakkındaki bilgilerimiz, Bahadın'lı araştırıcı Arif Baş'ın sözlü gelenekten derlediği rivayet ve şiirlerden ibarettir. Bunun dışında yazılı kaynaklarda kayda değer bir bilgi bulunmamaktadır.

Arif Baş'ın derlediği rivayetlerde, XVIII. yüzyılda yaşadığı belirtilen Aşık İbrahim'in bir dörtlüğü de onun yaşadığı yüzyılı ortaya koyan bir delil olarak gösterilmektedir:

Bin yüz yetmiş beşe konunca sene (M.1761)
Kül oldum aşkınla ben yana yana
Elestü'den ervah geldi bu cana
İbrahim'i hak sevdaya salan yar

Doğumu da dahil olmak üzere Aşık İbrahim'in hayatında önemli bir olaya işaret eden bu tarih, onun XVIII. yüzyılda yaşadığını göstermektedir.

Bugün de Alevi inancına mensup Türkmenlerce meskun olan Bahadın köyünde doğan Aşık İbrahim de Alevi-Bektaşi tarikatına mensuptur. Şiirlerinde tarikatını gösteren mısralarla karşılaşmaktayız. Arif Baş'ın bildirdiğine göre Aşk İbrahim'in soyu Bahadın'da bugün "Aşıkgil" sülalesi olarak anılmaktadır. Kendisinin de Aşık İbrahim'in soyundan geldiğini ifade eden yazarın verdiği bilgileri ihtiyatla karşılamakla beraber doğru olarak da kabul etmek durumundayız.

Bade içen, atışma yapan dolayısıyla irticali şiirler söyleyen Aşık İbrahim'in bu özellikleriyle aşıklık geleneği içerisinde yetişen, Alevi-Bektaşi şairlerinin etkisi altında şiirler söyleyen, elinde sazı ile at sırtında diyar diyar dolaşarak sanatını icra eden diğer Yozgatlı şairlerin aksine olarak "aşıklık" özelliklerine sahip olduğunu ortaya koyan bir şair olduğunu belirtmeliyiz. Nitekim hakkında anlatılan rivayetlere göre Mısır Valisinin aşığı yanında götürerek üç yıl alıkoyduğunu ve atışmalar yaptırdığını göz önüne alırsak, yaşadığı dönemin güçlü şairlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Ele geçen şiirlerinin çoğu hece, kafiye ve ifade bakımından kusurludur. Bu şiirlerin sözlü gelenekten derlenmesi. iki yüzyıl içerisinde meydana gelebilecek muhtemel değişmeleri göz önüne almamızı gerektirmektedir. Eldeki şiirlerinde Alevi-Bektaşi şairleri tarafından sıkça işlenen tarikat ile ilgili konuların yanında gurbet, hasret, yoksulluk gibi konular da bulunmaktadır. Elimizde bulunan on beş civarındaki şiirinden hareketle Aşık İbrahim'in edebi şahsiyeti hakkında isabetli değerlendirmeler yapmamız oldukça güçtür. Ancak yapılan derlemeler, rivayetler ve şiirlerden hareketle, onun XVIII. yüzyılda yaşamış, aşıklığın temel prensiplerine bağlı, Alevi-Bektaşi tarikatına mensup bir şair olduğunu kabul edecek ve değerlendirmemizi bu kabul çerçevesinde yapacağız.

Dr. M. Öcal Oğuz
Yozgat'ta halk şairliğinin dünü ve bugünü
Kültür Bakanlığı yayınları-1994

AYRINTILI BİLGİ İÇİN:

http://bahadingenclik.sitemynet.com/bahadin/index.htm

www.bahadingenclik.com.tc

http://bahadinanket.sitemynet.com/

Balta
25.08.2006, 17:54
Bahadın Benim çok gittiğim yer bu anlamda paylaşım için teşekkür ederim. Akrabalarım hala ordamı tam bilmiyorum ama Alevi Bektaşi geleneğinin yaşatıldığı saygın yerlerimizden biri olma özelliği bakımından bu haberler ve resimler içimizi açtı.

the lion
07.09.2006, 13:14
:confused1 bahadın gibi aleviliğin yaşatıldığı ender bulunan bi yere akp gibi bir partinin teşkilat binasının açılmasına bi anlam veremedim doğrusu bahadında ne yapılmaya çalışılıyo??bu partinin yönetiminde yer alacak olanlar acaba gerçekten alevi midir??ve çıkarları neki yardım ve destek çıkarlar??

coşkun
27.10.2006, 16:07
canlar mrb bayramın 1. günü yani 23.10.2006 da ordaydım, çok güzel bi kasaba, yağmur yağıyordu, köyün gençleri bakkalda bira içiyordu (hoş bizde bakkala bira almak için girmiştik) ben akdağmadenine bağlı ardıçalanı köyündenim, hoşçakalın...

Gecegezen09
27.10.2006, 16:18
Sealm

Gecegezen09
27.10.2006, 16:20
Selam Cn Dostalrim Ben Hasan Aydin Yilmaz KÖydeyİm Herkesİ Beklİyorum

ekin006
01.11.2006, 15:39
Slm Varmi :)

Serkan Kaplan
17.01.2007, 13:10
slm ekin kabebelden bizim enişte var hüseyin şimşek ismi. konuyu bi başlık altında açsaydın eminim baya kababelli çıkardı

Ersin Çağrı
02.04.2007, 11:29
Merhaba candostlar

Bahadınımız Herkezın bıldıgı gıbı modern cagdas ve ozgur bır kasabadır
Bızım koyumuzden kımler gelıp gecmıstır ama hıcbır zaman bızım dusuncelerımıze ve ozgurluklerımıze engel koyamamıstır

Hayırlısıyla koyumuzun geleneksel olarak yapılan senlılerıne
tum candostları beklerız

temmuz ayının herhalde son haftasında dusenlenebılır

saglıcakla kalınız

unutmadan dün koyumuzun ankaradakı senlılerı vardı gıttık katıldık
eglendık dostlarla konustuk kaynastık abılerımızı kardeslerımızı gorduk

tykhe
03.04.2007, 03:12
................

Ersin Çağrı
03.04.2007, 11:30
herkz hos gelmıs sefalar getırmıs

koyumu ozledım bu hafta sonu gıtmem ragmen ama bu ozlem yıne basladı
su senlıkler bı baslasada yıne gıtsem

tykhe
20.04.2007, 23:36
cannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...........
nerde buldum seni baksana kardeşim..aramıza hoşgeldin..

çok özür dilerim bahadınlı kardeşim. sizinle aynı isimde, aynı nicki kullanan ve yaşadığı memleket aynı olan bir arkadaşım var sizi o sandım özür dilerim bu yalnışlık için..