Orijinalini görmek için tıklayınız : Kızıldere'nin adı değişti,ama

Hüseyin69
01.04.2006, 03:37
Tokat'ın Niksar ilçesi Kızıldere köyünde Mahir Çayan ile birlikte 9 THKP-C ve THKO üyesinin yaşamını yitirdiği Kızıldere Katliamı'nın 34. yıldönümü. Kızıldere Katliamı'nın gerçekleştiği evin duvarlarında kurşun izleri halen duruyor, köylüler de 34 yıl önce yaşananları unutamıyor. Devlet, Kızıldere'nin adını 'Ataköy' olarak değiştirdi. Belki kanlı bir devlet operasyonunu hafızalardan silmek, unutturmak istedi, belki de halkla buluşan devrimci bir geçmişi... Ama bugün, Kızıldere, 'Ataköy' olarak değil, Kızıldere olarak biliniyor, tanınıyor...

muharrem58
01.04.2006, 10:11
yanımda calışan arkadaşımda ata köylü :(kızıldereli) nerelisin diyorlar kızıldereliyim diyor senide dedigin gibi halk bile ataköydemiyor kızıldereliyim diyor

Nesimi
01.04.2006, 10:43
Nasıl ki Dersim'i değiştirdiler TUnceli yaptılar. TUncelide bütün köy isimlerini türkçeleştirdiler bu olayda aynı Devletin politikası insanlara geçmişini unutturmak için en iyi yol bu asimile etmek, isim değiştirmek vs. vs.

ayçeidilerkmen
01.04.2006, 10:47
Halk kızıldereliyim diyor ama belediye arbalarınında bile kocaman buntolarla Ataköy yazıyor sürekli dile getirirlerdi ne gerek var diye..NEvruz kutlamalarında selda bagcan gelmişti 3 yıl önce kızıldereyi söylemeyin ce herkez isyan etti ..konserin başında insanlar zafer işareti yapıp şarkılara eşlik ediyorlardı bir yüzbaşı eline mikrofonu alıp neyin zaferini kutluyosunuz lan diye bagırdı.. zafer işareti yapanlarıda topladılar..selda b.konseri yarıda kesti kızıldereyi tüm ısrarlara ragmen o topraklarda söylemedi benim sevgimi söndürdü .Tutuklanacagımı bilsem söylerdim..meger izin zermemişler o topraklarda can verenler vardı bu ülke için!onların anısını bile yaşatamdı orada..kızıldereliler o bölgenin en aydın en şeker insanları yobazlıga tekdersi onlar veriyorlar o bölgede...

Nesimi
01.04.2006, 10:52
Halk kızıldereliyim diyor ama belediye arbalarınında bile kocaman buntolarla Ataköy yazıyor sürekli dile getirirlerdi ne gerek var diye..NEvruz kutlamalarında selda bagcan gelmişti 3 yıl önce kızıldereyi söylemeyin ce herkez isyan etti ..konserin başında insanlar zafer işareti yapıp şarkılara eşlik ediyorlardı bir yüzbaşı eline mikrofonu alıp neyin zaferini kutluyosunuz lan diye bagırdı.. zafer işareti yapanlarıda topladılar..selda b.konseri yarıda kesti kızıldereyi tüm ısrarlara ragmen o topraklarda söylemedi benim sevgimi söndürdü .Tutuklanacagımı bilsem söylerdim..meger izin zermemişler o topraklarda can verenler vardı bu ülke için!onların anısını bile yaşatamdı orada..kızıldereliler o bölgenin en aydın en şeker insanları yobazlıga tekdersi onlar veriyorlar o bölgede...

İnsan korkuyu aştımı çok şeyler yapar ama korku engel oluyor senin anlattığın durum gibi

ayçeidilerkmen
01.04.2006, 10:57
korku mu ben selda hanımı özgün müzik yapam devrimcilerin yandaşı die bilir alevi dostu die tanırdım gözükara derlerdi yapmış oldu biçok şey var derlerdi..KIZILDERELİLERİN onca ısrarına karşılık oranın türküsü söylenmezm mi en fazla alıp şubeye götürürlerdi hiç te bişey yapamazlardı..çok agrıma gidiyor..neyse konu saptı sayemde KIZILDERE güzeldir üst taraf sunnı alttaraf alevi kız alıp verirler onlar anlaşabiliyorlar ..karışık bi kasaba..

Saygılı
02.04.2006, 17:08
kızılderede mayir çayan ve arkadaşlarının kaldığı evin sahiplerinin torunu benim abimin arkadaşı.dedesinin anlattığı olayı bizede anlatmıştı.mahir çayan ve arkadaşları ozaman saklanacak bir yer arıyorlar..kızılderede deli diye tanınan adam ben saklarım diyor mahir çayan ve arkadaşlarını.belli bir zaman geçtikten sonra jandarma tarafından aranan mahir çayan ve arkadaşlarını başka bir güvenli bölgeye götürmek için gelen arkadaşları evi ararken sordukları köyün muhtarı şüphelenerek jandarmaya haber verir.çember daralmakta olan mahir çayan ve arkadaşları dedenin eline bir pusula not yazıp veriyorlar.bizi ölümle tehdit edip evimizde kaldılar diye yazıyor.kaçacak fırsatları olmadığını anlayan mahir çayan ve arkadaşları dedeye jandarma buraya geldiğinde bu pusulayı onlara verirsin diyorlar.dedeye zarar gelmemesi için yazılmıştı o yazı.çember daralmakta ve iki jandarma eri eve gelip kapıyı çalıyorlar.dede kapıya çıkıp konuşuyorlar.erler burada saklandıklarından şüpheleniyoruz diyorlar dede o sırada evin diğer halkına zarar gelecek korkusu ile elinde pusulayı erlere veriyor.erler pusulayı okuyunca hemen yardım çağırmaya gidiyorlar.o sırada mahir çayan ve arkadaşları dedeye hemen herkezi alıp evden uzaklaşmalarını söylüyorlar.çatışmadan sonra hala dede ve ailesine ispiyoncu olarak bakıyorlarmış.ben fazla anlatamadım ama dinleyince tüylerim diken diken olmuştu.

not:aklımda kaldığı kadarıyla anlattım..

zine
09.04.2006, 01:36
bir yerin ismini değiştirince zihniyetide değiştirdiğini sanan zihniyetler. benim köyümün isminide değiştirdiler. guremılle yi ağaçkonak yaptılar.ama biz hiç bir zaman ağaçkonaklıyız demedik.demiyecezde!!!

hasandağı
14.04.2006, 12:20
Yüzyıllardır biliyoruz ki bu tür uygulamalar hep yapılıyor. Amaç asimilasyon.
Ben adıyamanda çalışırken Tokat'a arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Yağmurlu bir hafta sonuydu,KIZILDERE'ye gitmek istedik ,almus'a gidip oradanda köye gidecektik ,çok heyecanlanmıştım, orayı çok görmek istiyordum.Ama Almustan köye öğleden sonra tek araba olduğundan dolayı gıdemedık.Takside tutamadık çünkü paramız yoktu. Geri Tokat'a döndük.İÇİMDE KOCAMAN BİR YARADIR KIZILDEREDİR.

tuncerbio
16.04.2006, 22:59
bizim köyün adıda balyayla ama bizim oralarda herkes hala kilise kaçağı diye bilir eski adıyla.
önemli olan adının ne olarak değiştirildiği değil bizlere neyi hatırlattığı olunca orası bizim için herzaman KIZILDERE.ve bizlere hatırlatacağı şey hep o kerpiç evde öldürülen DEVRİMCİLER olacaktır.