Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi'lerde Tavşan Neden Yenmez?
Tavşan çeşitli canlılara benzer.Kafası kediye,kuyruğu domuza,adet(hayız)görmesiyle insana,kulakları eşeğe,ayakları köpeğe benzer.Birleşme ve doğurma biçimlerinde gariplikler vardır.Eti yoktur.Pıhtılaşmış kan külçesidir.Pişirmek için çok malzeme gerekmektedir.
Tavşan,Alevilerce uğursuz sayılan hayvanların başında gelir.Alevi ve sünni müslümanları ayıran en belirgin biçimsel öğelerdendir.Alevilerin;üzerinde tavşanın geçtiği tarlalarını yedi yıl ekmediklerini söylüyerek.alay edilir.
Oysa tavşanın geçtiği her tarlanın ekilmemesi durumunda bir çifci toplumu olan Alevilerin köyleri beklememeleri,tüm arazilerini ham bırakmaları gerekirdi.Bir yabanıl hayvan olan tavşanın geçmediği arazi düşünülemez
Tavşan Başka Toplumlarca da Yasak
İran şiiliğinde de Tavşan kirli kabul edilir.Eti yenmez
Yahudi inancında da yasaklanıştır
Tavşan Hititler'de "tabu"dur yasaktır
Aleviler'de Uğurlu-Uğursuz Kabul Edilen Hayvanlar
Uğursuz Hayvanlar
KeklikKızıl ayaklıdır.Ayakları Hüseyin'in kanına bulandırdığı inancıyla Aleviler kekliği sevmezler
Katır Sevilmeyen hayvanlardandır.Tanrı'nın lanetine uğradığından dölü olmadığına inanılır
AyıSevilmez adı anılmaz."Dağdaki","Kocaoğlan"gibi gönderme adlarla dile getirilir
Domuz ve Hindide sevilmez
BaykuşUğursuz
Keklik Müvsit
Uğurlu Hayvanlar
Turna En hayırlı kuştur.Sesi,Hz.Ali'nin sesi gibi kabul edilir
Kırlangıç Kutsal sayılır
Geyik kutsal sayılır
Koyun.Koç kurbanlık olarak "mübarektir"
At Kardeş ve murat sayılır Hz.Ali de "düldül"denen atıyla birlikte Alevi'nin kafasında yer etmiştir
Bülbülsevilen
GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır
Şoförlerin yoluna tavşan çıkmasını uğursuz saydıkları,Yılan görmeyi de rahat yolculuk belirtisi olarak inandıkları bilinir.
Aslında sorunun cevabını da vermişsiniz.Tavşanın eti zaten yenmesi çok tuhaf yaa.Olduğu gibi kan ve yağdır ki bu da sağlık açısından çok zararlıdır.Ayrıca bence bu konu da bu kadar fazla sünni kardeşlerimizce bize diretilen bir alay konusu olmamalıdır.Acaba hangi sünni kardeşimiz hayatında kaç kere tavşan yemiştir ki?
Serkan_Devrim 04.04.2006, 16:29 Aleviler'de Uğurlu-Uğursuz Kabul Edilen Hayvanlar
Uğursuz Hayvanlar
KeklikKızıl ayaklıdır.Ayakları Hüseyin'in kanına bulandırdığı inancıyla Aleviler kekliği sevmezler
Katır Sevilmeyen hayvanlardandır.Tanrı'nın lanetine uğradığından dölü olmadığına inanılır
AyıSevilmez adı anılmaz."Dağdaki","Kocaoğlan"gibi gönderme adlarla dile getirilir
Domuz ve Hindide sevilmez
BaykuşUğursuz
Keklik Müvsit
Uğurlu Hayvanlar
Turna En hayırlı kuştur.Sesi,Hz.Ali'nin sesi gibi kabul edilir
Kırlangıç Kutsal sayılır
Geyik kutsal sayılır
Koyun.Koç kurbanlık olarak "mübarektir"
At Kardeş ve murat sayılır Hz.Ali de "düldül"denen atıyla birlikte Alevi'nin kafasında yer etmiştir
Bülbülsevilen
GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır
Şoförlerin yoluna tavşan çıkmasını uğursuz saydıkları,Yılan görmeyi de rahat yolculuk belirtisi olarak inandıkları bilinir.kaynak var mı acaba?
colddream 04.04.2006, 16:33 Bu konu sünni kesim tarafından çok eleştirilir. biz tavşan etinin kanlı olmasından dolayı degil tavşanın kemirgen olması ve adet görmesinden dolayı yemeyiz. Şu an sünni arkadaşlar kemirgen ve adet gören başka hangi hayvanı yiyorlar bilmek isterim. Bildigim kadarıylada başka yedikleri hayvan yoktur.
Saygılarımla...
vallaha ben su keklige takildim aksine cok severler kekligi bizde cok ilginc acaba bi kaynaga dayaniyomu bu arastirma merak ettim
Ben tunceliliyim aleviyim bizde keklikle, ayıyla problem yoktur :) ama diğerleri konusunda hemfikirim...
Evet bu keklik konusu benimde dikkatimi çekti. Keklik bizlerde de çok sevilen bir hayvandır. Heleki ötüşü, bence bülbülden güzeldir. Birde mavi renk uğursuz renklerdir, muaviye kullandığı için denir ama ne kadar doğru pekde bilemiyom ....
Aleviler tavşan eti yerler mi?
Aleviler tavsan eti yemezler. Bunun bir çok sebebi var. Ancak asıl sebep; tavşanın adet görmesi ve etinin çok kanlı olup sağlıksız olmasıdır. Ayrıca tavşan fizyolojik ve biyolojik yapısıyla da ilginçlikler taşıyan bir hayvandır. Tavşanın kafası kedi kafasına, kulakları eşek kulaklarına, arka ayakları köpek ayaklarına, ön ayakları kedi ayaklarına ve kuyruğu domuz kuyruğuna benzemektedir. Yine tavşan kedi ile çiftleşmektedir. Bunca sağlıklı ve yenilmesinde sakınca olmayan hayvan (koyun, keçi sığır vb.) varken Alevilere “neden tavşan yemiyorsunuz” diye sorular sormak düşündürücü olmanın ötesinde art niyetlilikten başka bir şey değildir.
Aleviler tavşan eti yerler mi?
Aleviler tavsan eti yemezler. Bunun bir çok sebebi var. Ancak asıl sebep; tavşanın adet görmesi ve etinin çok kanlı olup sağlıksız olmasıdır. Ayrıca tavşan fizyolojik ve biyolojik yapısıyla da ilginçlikler taşıyan bir hayvandır. Tavşanın kafası kedi kafasına, kulakları eşek kulaklarına, arka ayakları köpek ayaklarına, ön ayakları kedi ayaklarına ve kuyruğu domuz kuyruğuna benzemektedir. Yine tavşan kedi ile çiftleşmektedir. Bunca sağlıklı ve yenilmesinde sakınca olmayan hayvan (koyun, keçi sığır vb.) varken Alevilere “neden tavşan yemiyorsunuz” diye sorular sormak düşündürücü olmanın ötesinde art niyetlilikten başka bir şey değildir.
Dogan kardesimizi bende destekliyorum ayrica tavsan kaynatildiginda cok pis bir kokusu oldugu ve evden günlerce gitmedigini dedem söylemisti bu yüzden vede adet gördügünden yenmezmis bizde gerci ben ackalsam onuda yerim yanindada bir at ama neyse konuyu dagitmiyim ben :D:D:D:D
srdr_ist 04.04.2006, 23:01 Tavşanın yasak oluşu Allah katındandır.Bir tek o değil tabi ilk yasaklama Tevrat ta yazılıdır.
Sonra da Kuran da daha da açıklanmıştır.
Ama zor durumda kalırsanız aşırıya kaçmamak üzere yenmesi gerektiğini de söyler.
Şükür öyle bir zor durum yaşamadık.
Tavşan vede yenmemesi gereken hayvanların özelliği:
1 çift tırnaklı değiller(çift tırnaklı olacak)
2 kulakları uzun olmayacak çok kısada olmayacak
3 hayzını dışarı vermeyecek
Uğursuz olarak ta bizim oralarda
karganın gaklaması:) bende anlamadım
Köpeğin uluması ölüm var diye düşünülür gerçi hep ulumazlar
AleviGenç 20.06.2006, 12:13 GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır.
Bizde Güvercin beslenmez bize gelmiyormuş ve bunu başka Alevi arkadaşlarımdanda duydum arkadaşımda güvercin besliyeçekmiş ailesi bırakmamış anladım ki bir çok Alevi böyle inanıyor ?
Neden?
Çevaplarsanız teşekkürler...
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
vallaha ben su keklige takildim aksine cok severler kekligi bizde cok ilginc acaba bi kaynaga dayaniyomu bu arastirma merak ettim
Bizde ve diğer tanıdığım Alevi aileler keklik besler ve sever....
Bende merak ettim....
Kanıt istiyorum...
SivanA SimyacI 20.06.2006, 12:20 tavşan yemekmi?her şeyi dozuna bırakın lütfen oldu olucak aleviler niye yılan yemiyor diyelim?
emekçi05 20.06.2006, 12:36 arkadaşlar ne bu hayvan düşmanlığı bildiğim kadarıyla tavşan adet görmesi sebebiyle yenilmez ama şu uğurlu şu uğursuz gibi batıl yollarla hayvanları ayırmayalım bizim amacımız ilimle yürümek olmalı yoksa şu uğurlu şu uğursuz diyerek değil
karyelist 20.06.2006, 13:23 tavşan insan gibi adet gördüğü gibi için yenilmez, adak adanacağı zaman koyun un dişisini de kesmesler dikkat ederseniz koç kesilir.Çünkü koyunun dişiside adet görür ve ikisininde dişisi kesildiği zaman eğer gebe iseler bu allah katında çok günah sayılır.
Hüseyin69 20.06.2006, 16:45 tavsan domuz ayi at esek vs etini yiyen yesin afiyet olsun yemiyenede laf atilmasi cok cirikindir
ben nasilki domuz eti yemiyorsa yukarida saygidim eti yiyilmeyen havyanlarin etinide yemem
ikincisi alevilerde
keklik . bizim yörelerde de böyle bir inanc var kekligin gagasi ve ayaklari kirmizi oldugu icin pek iyi yaklasilmaz sebep ise kerbelada imam hüseyinin ve ehli beyitini kanlarina basmis ve icmis olmalaridir bu ne kadar dogrudur bilemiyorum ama böyle bir söylence var
hindi .kimi alevi kesimi besler kimi beslemez hindinin alevilerde yasak oldugunu ilkkez basligi acan kardesimizin hindi hakkinda yazdigi yazida görüyorum
kanatliLAR serce keklik bildircin güvercin vs
Bu kanatlilar kimi alevilerde evlerde beslemek sakincalidir ben bir kac kez havada takla atan güversinler almak istemistim annem buna engel olmustu
kafes hayvanlari bize gelmez ugursuzluktur derdi
ama diger yandan baska alevi komsumuzun kuslarida bildircinlerida vardi
disi ev hayvanlari inek koyun .BUNLAr kesinlikle kesilmez kurban edilmez onlar anadir üretkendir genel olmasada bazi yörelerde bunlara cok dikkat edilir
köpek ve kedi. herkeste oldugu gibi alevilerdede sorunsuz bir sekilde beslenilebilir hata kimi yörelerimizde kedinin kutsalligina bile inanilir
kedi hz alinin mendilidir söylentisi bazi yörelerde yaygindir
yazdiklarimin kaynagi yok sadece bizim yörelerdeki söylentileri yazdim
D-e-v-r-i-m 20.06.2006, 16:48 Aleviler tavşan yemez çükü:(bence) Ömer 'İn pisiğidir yani kedisi o yüzden :)
sanki yiyecek başka birşey kalmadı da tavşan yemek. Ya tavşan aynı fareye,kediye benziyor... Nasıl yenir, yenmesi düşünülür.
Bizim sünni bir komşumuz vardı değil tavşan eti yemeği, tavşanın ayağını kesmişler sanki fırça yok ekmek yağlamak için tavşanın ayağını kullanıyorlardı. Sanki bu kadar yararlı bir hayvanda hiç birşeyini zay etmiyorlar. O tüyleri mikrop yuvasından başka bir hal almaz, yağlamak için kullanılınca ve temizlenmez.
Evet ya tavşana kadar yiyecek başka birşey bulamamışlar mıda tavşan yiyorlar. Bizimde yiyip yemediğimizi sorguluyorlar...
kusura bakmayın bu soruyu soran kişiye aittir söylenilenler yoksa burda benim bir sünni komşum vardı işte söyle yaptı böyle yaptı demek yanlış sanki bütün sünnileri kast ediyorsunuz
tavşan yemesenizde olur yemeye ekmek zor buluyorsunuz tavşanı nerden bulacaksınız
tavşanı sadece beslerim yemem. eti yetmez hem bana :)
Koyun, inek varken tavşanda yemeyiverelim
Burada ben eleştirilere açık bir şekilde cevap verildiğine inanmıyorum sanki öyle bir cevap veriyorsunuz ki biz aleviler islamdan ayrı gibi lanse ediliyor ve bunları yapanlar benim alevi kardeşlerim lütfen sorulan sorulara biraz mantıklı ve güzel cevaplar vermeye calışın
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sanki yiyecek başka birşey kalmadı da tavşan yemek. Ya tavşan aynı fareye,kediye benziyor... Nasıl yenir, yenmesi düşünülür.
Bizim sünni bir komşumuz vardı değil tavşan eti yemeği, tavşanın ayağını kesmişler sanki fırça yok ekmek yağlamak için tavşanın ayağını kullanıyorlardı. Sanki bu kadar yararlı bir hayvanda hiç birşeyini zay etmiyorlar. O tüyleri mikrop yuvasından başka bir hal almaz, yağlamak için kullanılınca ve temizlenmez.
Evet ya tavşana kadar yiyecek başka birşey bulamamışlar mıda tavşan yiyorlar. Bizimde yiyip yemediğimizi sorguluyorlar...:p BEN BU YAZILANLARA GÜLERİM
Son Yaprağıydı 20.06.2006, 19:38 bana da tavşanın etinin yiyilmemesinin nedenini derisi soyulduğunda tıpkı yeni doğan bebeklere benzediği için yenilmiuyor derlerdi..! bilgiler için teşekkürler..
açıkcası bir itirafım var tavşanın geçtiği tarlaya yedi yıl ekin ekilmez sözlerine bende inanmaya başlamıştım fakat forumdaki bir cana danışıp bilgi aldım konu hakkında gerçi benim bu konulardaki bilgi eksikliğim ailemin vede çevremdeki diğer alevi büyüklerinin sorularımızı yanıtsız bıreakışları yada geçiştirmeleri yüzünden oldu yaa birde tavşan uğursuz olsada olmasada yiyebileceğimi hiç sanmam
Bir Zeynep 20.06.2006, 20:39 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=10820&highlight=tavsan konunun benzeri bi kere vardi, son olarak Alevimen güzel bir cevap vermis. Saygilar.
arkadaşlar tavşan eti yenilmemesinin nedeni tavşanın adet görmesi ve çok kanlı bir hayvan oluşudur..böle bi soru neden açılmış biraz çözemedim yenilecek bi türlü hayvan varken tavşanın ne işi var ki.....
paylaşımın için teşekür ederim
Hüseyin69 21.06.2006, 02:43 paylaşımın için teşekür ederim
güzel kardesim böyle mesajlar yazip topicleri gereksiz isgal etmeyin
kim neyi paylastiki bu neyin tesekkürüdür
kusura bakmayın bu soruyu soran kişiye aittir söylenilenler yoksa burda benim bir sünni komşum vardı işte söyle yaptı böyle yaptı demek yanlış sanki bütün sünnileri kast ediyorsunuz
tavşan yemesenizde olur yemeye ekmek zor buluyorsunuz tavşanı nerden bulacaksınız
Sayın Mechul, adınız gibi sizde mechulsunuz galiba, bir arkadaş gördüğünü ve yaşadığını bize aktarmış bu genelleme değildir. Ama buna alınıyorsanız biz yıllardır Aleviler üzerinde bir sürü ipe sapa gelmedik laflarla şöyle bir alevi tanıdık böyle bir alevi vardı karalamalarını çok duyduk ama sizin gibi böyle birlaf etmedik. Ne demek Yemeğe ekmek bulamamak gibi aşağılayıcı ve küçümser tavırlar sergilemeyin. Kaldı ki yemeğe ekmek bulamayanların çoğu dürüst saygın bir o kadarda mazlum insanlardır.
Daha yeni üye olmuşsunuz forumdaki kişilere ve genele saldırmaya başlamışsınız iki mesajınız var ikiside aynı içerikte
munzur6262 21.06.2006, 09:39 benim bildiğim kadarıyla tavşan adet gördüğü için yiyilmez.bir gün arkadaşlarla tavşan yemeye karar verdik.ama gizli yiyeceğiz çünkü bilseler hoş karşılamazlar.neyse tavşanı arkadaşın biri vurdu 2 gün karın içinde beklettik kanı çekilsin diye çok kanlı bir hayvan ateşimizi yaktık güzel bir ızgara yaptık.hepimizi bir birimize bakıyoruz ilk öce kim yiyecek diye neyse ben tadına baktım biraz tavuk etine benziyor.okadarda güzel değildi ama ben çok güzel tadı var dedim.öyle dememle arkadaşlar yemeye başladı ama herkes bir parçayedi boğazımızdan gitmiyor.bize doğru adamın birinin geldiğini farkettik.yanımıza geldi afiyet olsun dedi tanıdığımız biri çıktı adama ikram etmesek olmaz.tavşan eti olduğunu sölesek hiç olmaz ne yapalım derken.buyur sende ye dedik.adam yedi çok hoşuna gitti demekki valla koskoca tavşanı tek başına yedi desem yalan olmaz:p :p adam yerken bir birimize bakıyoruz beni gülme tuttu ama adamda tık yok bulmuş etii dünya umurunda değil.ama bilse tavşan eti valla bizi öldürür.ondan sonra bir dahada tavşan yemedik yemek isteyen arkadaşlar bence hiç denemeyin.:p :p :p :hmmm :hmmm :hmmm
Burada ben eleştirilere açık bir şekilde cevap verildiğine inanmıyorum sanki öyle bir cevap veriyorsunuz ki biz aleviler islamdan ayrı gibi lanse ediliyor ve bunları yapanlar benim alevi kardeşlerim lütfen sorulan sorulara biraz mantıklı ve güzel cevaplar vermeye calışın
:p BEN BU YAZILANLARA GÜLERİM
mechul kardeşim yazılanların neyine gülüyosun onu anlamadım benim emin olduğum tek şey burdakilerin sana güldüğü burda kimse sünnileri genelleme yapmadı derya kardeşim tanıdığı bir aileden bahsetti ve doğru söylemiş çünkü aynı işi yapan bizimde komşumuz vardı yenilecek hayvanmı bittide tavşan yicez ben sanmıyorum alevi kardeşlerimin tavşan yediğini yiyen varsada çok azdır zaten yenilmeme sebebi açık ve nettir yazılanları okursan anlarsın anlamıyosan tekrar oku
Tavşan, köpek gibi pençeli olduğundan yenmez. pençeli hayvanların yenmemesinin sebebi ayrı ve geniş bir konudur, ama tavşan o familya ya ait olduğundan yenmez. bir de dudağının farklı olması o da ayrı bir sorun ve işarettir.
Hayvanların kutsallığına gelince biz de hiç bir hayvan kutsal değildir...
ody_seus 27.07.2006, 17:20 Bu Konuda Son Derece Haklisiniz...
AleviGenç 27.07.2006, 18:18 Aleviler tavşan eti yerler mi?
Ben tunceliliyim aleviyim bizde keklikle, ayıyla problem yoktur :) ama diğerleri konusunda hemfikirim...
aynen kardes bende erzurumluyum hatta bizde dedem keklikgetirirdi evde beslerdik ayiyidu vurur postunu satardi bütün ailesini avcilikla beslemis becimini saglamis dedem keklikhatta cok sevilir meri kekligim diyede türkü var
emekci82 28.07.2006, 17:29 merhaba,benım bıldığım kadarıyla tavsan adet gördüğü için yenmıyor
dewrano62 01.08.2006, 14:40 ya ben alevıler tavsan yıyomu yemıyomu onu bıle bılmıyodum gercekten arkadasım tşkler benı aydınalttıgın ıcın tşklerr
gunes_87 02.10.2006, 22:43 aynen bende aynı şeyleri duydum hepmerhaba,benım bıldığım kadarıyla tavsan adet gördüğü için yenmıyor
hafikakpinar 09.10.2006, 10:51 Benim bildiğim ,
Tavşan karşı cinsiyle en çok ilişkiye giren hayvandır .. bu yüzden pis kabul edilir ve aleviler tavşanı bundan dolayı yemezler ..
Bütün mesajları tek tek okudum ve alevilerin neden tavşan yemediğine dair bilgi konusunda tam olarak aydınlandım diyebilirim..
Yorumunu esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim..
çorum alevileri arasındada tavşan eti yenmez ancak bugüne kadar nedenini öğrenememiştem herhalde çok kanlı oluşu nedeni ile yenmiyor küçükken tavşan yakalar ancak yemezdik bilgileriniz için tşk
yusufçukgecegez 17.10.2006, 01:46 Benim bildiğim ,
Tavşan karşı cinsiyle en çok ilişkiye giren hayvandır .. bu yüzden pis kabul edilir ve aleviler tavşanı bundan dolayı yemezler ..
iyide horuzu ne yapalım ozaman:biggrin:
candost_20 17.10.2006, 09:34 Tavşan muhabbetinin bu kadar uzaması bile insanı iğrendiriyo valla :P evet alevi toplumunda tavşan sevilmez ama sevilen bi hayvan daha vardır o gözüme çarpmadı yorumlarda,benimde pek bilgim yok ama tilki sevilen bir hayvandır bildigim kadarıyla bu konuda bilgisi olan varmı acaba...
yanlız ben kekliğin sevilmediğini yeni duyuyorum.bizim çevrede olmas bir çok alevi toplumunun keklik besledigini biliyorum çok da severler.Saygılar...
hafikakpinar 17.10.2006, 09:38 iyide horuzu ne yapalım ozaman:biggrin:
hımm :D :D
Lazoşa_62 17.10.2006, 10:25 Tavşan muhabbetinin bu kadar uzaması bile insanı iğrendiriyo valla :P evet alevi toplumunda tavşan sevilmez ama sevilen bi hayvan daha vardır o gözüme çarpmadı yorumlarda,benimde pek bilgim yok ama tilki sevilen bir hayvandır bildigim kadarıyla bu konuda bilgisi olan varmı acaba...
yanlız ben kekliğin sevilmediğini yeni duyuyorum.bizim çevrede olmas bir çok alevi toplumunun keklik besledigini biliyorum çok da severler.Saygılar...
Arkadaşım Tilki Kurnazlığıyla tanına bir hayvan.Genelde köylü çocuğuyuz ve tilkiyi ilk tanıdığımız hayvanlar arasında neden mi? Çunku bir iki tavuğumuz olur ve onlara saphıp çıkamayız,uyanık tilki gelir hepisinin icabına bakar gider.
Konuya dönersek tavşan sevimli ama nedense halada tip yönünden köpek,eşek ve birkaç hayvan yapısından olacakki alevi toplumu içinde sevilmeyen bir hayvan olduğu gerçeğidir.Halada eskilerimiz Zavalı tavşanı tarıf ederken kulakrı o nun ayakları bunun burnu şunun gibi lavlarla anlatırlar.Tavşan yabani hayvanlardan en temiz bislenin hayvan.
Sıkı dur;Tilki yiyenler var ve yenmesi caiz deniliyor.Haa ben görmedim ama arkadaşım Şafi mehzebinden olduğu için o söyledi tilki eti yenilir diyor.
Eh ne diyelim sana tilki yermisin desem sen bana tepki gösterir ve hata bunu hakaret sayarsın değilmi Can.
Kartopu86 17.10.2006, 11:26 Sanırım bu konuda hepimizin fikirleri hemen hemen aynı...Tavşanın adet görmesi ve bu nedenden dolayı günah olması.....Şimdi yanımda bir sünni ablam vardı ona sordum siz tavşan eti yiyomusunuz diye hayır yemiyoruz dedi.Neden dediğimde yenecek bir hayvan değilde ondan dedi...Adet gördüğünüde ilk benden duydu ve çok şaşırdı..Bende bilmediğine şaşırdım açıkcası:huh: :huh: Bence bu alevilere(tavşan etinin yenmemesi) özel diil...Hemen hemen biçok insan tavşan etini yemez..Ama yiyen birilerinede şahit olmuştum eski komşumuzdu tavşan besliyorlardı....
Bi çok konuda şahit olduğum gibi bundada var neden hep bazı şeyleri aleviler adı altında yansıtıyorlar anlamam doğrusu..................
Son yazılan mesajlara bakılırsa aşağı yukarı herkes aynı fikirde bu konu sürekli tekrarlayan mesajlara dönmüş.
Benim fikrimce çokta gerekli bir konu değildi. Kimin ne yediği yada yemediği konusu dahi Alevilik için sorgulama olmuş adeta. Bu Aleviler Asırlardır bu çoğrafyada yaşıyor ama sorulara bakılırsa sanki Uzaydan gelmişizde bizim ne yediğimiz içtiğimiz konuşulur olmuş.l nedenler niçinlerle adeta yarışılır olmuş.
İnsan ağzında yediği içtiğinden değil. Ağzından çıkan sözle niyetle kirlenir.
Bu konu üyelerimizde belirttiği gibi cevaplanmış kabul edip kapatıyorum. Arşivdeki yerini alsın.
|