Orijinalini görmek için tıklayınız : Dİl YozlaŞtirilmasi Üzerİne Anlamli Bİr Yazi...
Karamanoğlu Mehmet Beyi arıyorum.
Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı?
Bir ferman yayımlamıştı;
Bu günden sonra divanda, dergahta, bergahta, mecliste, meydanda,
Türkçe'den başka dil konuşulmayacak diye, Hatırlayanınız var mı?
Dolanın yurdun dört bir yanını,
Çarşıyı, pazarı, köyü, şehri
Fermana uyanınız var mı?
Nutkum tutuldu, şaşırdım, merak ettim, Dolandığınız yerlerdeki Türkçe olmayan isimlere, Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı?
Tanıtımın demo, sunucunun spiker,
Gösteri adamının showman, radyo sunucusunun discjokey,
Hanım ağanın first lady olduğuna şaşıranınız var mı?
Dükkanın store, bakkalın market, torbasının poşet, Mağazanın süper, hiper, gros market Ucuzluğun damping olduğuna kananınız var mı?
Ilan tahtasının billboard, sayı tabelasının skorboard,
Bilgi akışının brifing, bildirgenin deklarasyon, Merakın, uğraşın hobby olduğuna güleniniz var mı?
Bırakın eli, özün bile seyrek uğradığı,
Beldelerin girişinde wellcome,
Çıkışında good-bye okuyanınız var mı?
Korumanın, muhafızın body-guard,
Sanat ve meslek pirlerinin duayen,
Itibarın, saygınlığın prestij olduğunu bileniniz var mı?
Seki'nin, alanın platform, merkezin center, Büyüğün mega, küçüğün mikro, sonun final, Özlemin, hasretin nostalji olduğunu öğreneniniz var mı?
Iş hanımızı plaza, bedestenimizi galleria,
Sergi yerlerimizi center room, show room,
Büyük şehirlerimizi , mega kent diye gezeniniz var mı?
Yol üstü lokantamızın fast-food,
Yemek çeşitlerimizin mönü olduğu yerlerde, Hesabını, adisyon diye ödeyeniniz var mı?
Iki katlı evinizi dubleks, üç katlı komşu evini tripleks, Köşklerimizi villa, eşiğimizi antre,
Bahçe çiçeklerini flora diye koklayanınız var mı?
Sevimlinin sempatik, sevimsizin antipatik, Vurguncunun spekülatör, eşkiyanın mafya, Desteğe, bilemediniz koltuk çıkmağa sponsorluk diyeniniz var m?'
Mesireyi, kır gezintisini picnic,
Bilgisayarı computer, hava yastığını air-bag, Pekalayı, olur'u okey diye söyleyeniniz var mı?
Çarpıcı, önemli haberler flash haber,
Yaşa, varol sevinçleri oley oley Yıldızları star diye seyredeniniz var mı?
Vırvırık dağının tepesindeki köyde, Cafe-show levhasının altında,
Acının da acısı, neskaaaave içeniniz var mı?
Toprağımızı, bayrağımızı, inancımızı çaldırmayalım derken,
Dilimizin çalındığını, talan edildiğini,
Özün, el diline özendiğine içi yananınız var mı?
Masallarımızı, tekerlemelerimizi,
Şarkılarımızı, türkülerimizi, ninnilerimizi kaybettik. Türkçe'miz elden gidiyor, dizini döveniniz var mı?
Karaman oğlu Mehmet Bey'i arıyorum,
Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı'
Bir ferman yayınlamıştı...
Hayal meyal hatırlayıp da sahip çıkanınız var mı?
ALEV ALATLI
bu yazıyı bugün inkılap tarihi dersimiz de hocamız okudu, ben çok etkilendim ve sizlerle paylaşmak istedim değerli arkadaşlar...
dilimize sahip çıkalım...
herkesin kendi diline sahip çıkma hakkı vardır tabi. Ben de kürtçenin, zazacanın unutturulmamasını asimile edilmemesini istiyorum. Anadilim türkçe değil o yüzden samimi söyleyeyim, benim dilimi yok eden bir dilin yozlaşması bozulması ingilizcenin evrensel olarak yayılması sonucu türkçenin yok olması çok da umrumda değil... kızabilirsiniz ama böyle...
herkesin kendi diline sahip çıkma hakkı vardır tabi. Ben de kürtçenin, zazacanın unutturulmamasını asimile edilmemesini istiyorum. Anadilim türkçe değil o yüzden samimi söyleyeyim, benim dilimi yok eden bir dilin yozlaşması bozulması ingilizcenin evrensel olarak yayılması sonucu türkçenin yok olması çok da umrumda değil... kızabilirsiniz ama böyle...
saygı duyuyorum düşüncene kızılkilise
Hüseyin69 04.04.2006, 22:38 paylasimin icin tesekürler eylem
ayrica bakiniz türk dili üzerine yapilan bir calisma
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=7489&highlight=t%FCrkce+diye+bir+dil
saygı duyuyorum düşüncene kızılkilise
teşekkürler hoşgörün için.
zaten bu hızla giderse dünyaya ingilizce hakim olacak anadil olayı kalmayacak :)
teşekkürler hoşgörün için.
zaten bu hızla giderse dünyaya ingilizce hakim olacak anadil olayı kalmayacak :)
işte o zaman yazık olacak hepimize...
bu yazıyı bugün inkılap tarihi dersimiz de hocamız okudu, ben çok etkilendim ve sizlerle paylaşmak istedim değerli arkadaşlar...
paylaştığın için teşekkürler...
dilimize sahip çıkmak konusunda hemfikiriz,
ama bu eğitim politikasıyla nereye kadar onu bilemem.
üniversiteyi bitirip de türkçeyi yüz elli iki yüz kelimeyle konuşan insan sayısı az değil.
girdiğim bir mülakatta katılanlardan önlerindeki kağıtlara son okudukları 5 kitabın adını yazmaları istendi... çoğunluğu boş bıraktı, iki tanesi ömer seyfettin vs kişilere ait kitapları yazdı. sadece dört kişi seviyesine uygun kitap isimleri yazabildi. ve katılanların hepsi de üniversite mezunuydu.
neyse örnekleri çoğaltmak mümkün ama en güzel yol; okumak. bence...
paylaştığın için teşekkürler...
dilimize sahip çıkmak konusunda hemfikiriz,
ama bu eğitim politikasıyla nereye kadar onu bilemem.
üniversiteyi bitirip de türkçeyi yüz elli iki yüz kelimeyle konuşan insan sayısı az değil.
girdiğim bir mülakatta katılanlardan önlerindeki kağıtlara son okudukları 5 kitabın adını yazmaları istendi... çoğunluğu boş bıraktı, iki tanesi ömer seyfettin vs kişilere ait kitapları yazdı. sadece dört kişi seviyesine uygun kitap isimleri yazabildi. ve katılanların hepsi de üniversite mezunuydu.
neyse örnekleri çoğaltmak mümkün ama en güzel yol; okumak. bence...
eve okumak şart, yapılması gereken pek çok şey var aslında...
çocuklara ufak yaşlardan itibaren okuma alışkanlığı kazandırmak lazım mesela, dilimizi iyi bir şekilde öğrenmelerini ve kullanmalarını sağlamalıyız. ve bunu yapmak için öncelikle kendimiz buna dikkat etmeliyiz yani biz ne kadar kullanabiliyoruz dilimizi bunun üzerine düşünmemiz gerekiyor ve acil çözüm yolları bulmalıyız. günlük dilde kullanmamaya dikkat ederek başlamalıyız belki ne dersiniz...
izmirksk 04.04.2006, 23:30 bu yazıyı bugün inkılap tarihi dersimiz de hocamız okudu, ben çok etkilendim ve sizlerle paylaşmak istedim değerli arkadaşlar...
paylaşım için sağol
dil önemli ve korunmalı
tabi ben zaza kökenliyim bu dili korumak içinde çabalıyorum türkçe içinde bütün gayretimi göstereceğim..
aslında bilimsel çalışmalarımı ve araştırmalarımı ingilizce yapıyorum ..bu dil çok faydalı..
ama hayatımıza farklı bir şekilde girmeliydi
eylüleren 05.04.2006, 00:00 Bir milletin millet olmasını sağlayan unsurlardan biride dildir. Dilin yozlaşmasına yabancılaştırılmasına izin verilmemelidir.Belli bir noktadan sonra kendimize yabancılaşmamak için sahip çıkmalıyız dilimize bunun yanısıra kopup geldiğimiz kültürümüze ait dilide dışlamak olmaz onada gereken önem verilmelidir gelecek nesillere kalmasını istiyorsak.paylaşımın için sağol
Hüseyin69 05.04.2006, 00:20 Bir milletin millet olmasını sağlayan unsurlardan biride dildir. Dilin yozlaşmasına yabancılaştırılmasına izin verilmemelidir.Belli bir noktadan sonra kendimize yabancılaşmamak için sahip çıkmalıyız dilimize bunun yanısıra kopup geldiğimiz kültürümüze ait dilide dışlamak olmaz onada gereken önem verilmelidir gelecek nesillere kalmasını istiyorsak.paylaşımın için sağol
bu alintiya bende imzami atiyorum ama ben kirmanciki (zazaca ) icin imzaliyorum
türkceyi zaten az cok biliyorum
nerdeyse unutulmaya yüz tutmus zazaca ya sahip cikmaliyiz diye düsünüyorum
sakin burda bölücük yaptigimi sanmayin
ana dili kirmanciki zazaca olanlar icin söyedim
sana tüm yüreğimle katılıyorum erzincanlı dostum kürtçe içinde özellikle yüksek dağların sert dili olan zaza cayı asilmile ve yozlaştırmalardan uzaklaştırmalı ve unutmamalı unutturmamalıyız.
paylaşım için sağol
dil önemli ve korunmalı
tabi ben zaza kökenliyim bu dili korumak içinde çabalıyorum türkçe içinde bütün gayretimi göstereceğim..
aslında bilimsel çalışmalarımı ve araştırmalarımı ingilizce yapıyorum ..bu dil çok faydalı..
ama hayatımıza farklı bir şekilde girmeliydi
sende sağol izmirksk, çoğu üniv.de ana dilde eğitim yapılmadığı için ingilizceyi kullanmak zorundayız; gerektiği kadarıyla da kullanalım buna sözüm yok;ama zorunluluk dışında bu dili bu kadar hayatımıza almayı çok yanlış buluyorum, bu kadar özentili bir toplum olmayalım , kendi değerlerimize, kültürümüze uygun eylemlerde bulunalım, sahip çıkalım kendi milli değerlerimize, yitirmeyelim özümüzü...
kürtçeye karşı yürütülen yanlış uygulamalara da karşıyım, herkes kendi dilini dilediği gibi kullanmalı elbette...
bende saygı duyuyorum ama sende benim düşünceme saygı duyarsan bişey eklemek istiyorum: bu dillerin başına gelenleri üzücü bulabilirsin neden herne olursa ve ben senin yerinde olsam başka bir dilin daha böyle yok olmasınsa izin vermezdim. VE ben bu gün bu yozlaşmada İNGİLİZCEYİ suçlamıyorum
bilinçsiz insanşarı suçluyorum.
teşekkür ederim
arkadaşlar zazacayı çok merak ediyorum eğer bi link biliyosanız atarmısınız?
teşekkürler
kilite_kou 12.04.2006, 20:36 www.zazaki.de
www.pulur.net
bu sitelerde dil kursu var..
sevilkipirti 12.04.2006, 21:04 bir milleti yok etmek isteyenler işe önce dillerini yozlaştırmakla başlarlar, bize de bu yapılmak isteniyor...
bende saygı duyuyorum ama sende benim düşünceme saygı duyarsan bişey eklemek istiyorum: bu dillerin başına gelenleri üzücü bulabilirsin neden herne olursa ve ben senin yerinde olsam başka bir dilin daha böyle yok olmasınsa izin vermezdim. VE ben bu gün bu yozlaşmada İNGİLİZCEYİ suçlamıyorum
bilinçsiz insanşarı suçluyorum.
teşekkür ederim
Tabiki her dil yaşasın gelişsin kimse kimsenin diline engel olmasın ama doğanın kanunu acımasız. DÜnya üzeinde konuş**** 10 büyük dil dışındaki her dil tehlike altında.
halitseyfi 13.04.2006, 22:39 herkesin kendi diline sahip çıkma hakkı vardır tabi. Ben de kürtçenin, zazacanın unutturulmamasını asimile edilmemesini istiyorum. Anadilim türkçe değil o yüzden samimi söyleyeyim, benim dilimi yok eden bir dilin yozlaşması bozulması ingilizcenin evrensel olarak yayılması sonucu türkçenin yok olması çok da umrumda değil... kızabilirsiniz ama böyle...
sevgili can
yazını okuyunca kızmadım ama üzüldüm.kim anlattı ,nerden okudum bilmiyorum,hatırlamıyorum ama sana hitler in esir kamplarında yaşanan bir öykü anlatmak istiyorum.
"esir kampındayken askerler gelir içimizden birini seçer ve götürürlerdi. giden kişi ölüme gittiğini bilirdi. götürülen kişi askerlerin ellerinde kurtulmak için çırpınır bağırır yardım isterdi fakat hiç birimiz yardım etmek için parmağımızı bile oynatmazdık ,korkardık.
birgün gene geldiler ve beni aldılar sıra benimdi.bu sefer ben bağırıp yardım istemeye başladım.arkama döndüğümde hiç kimse parmağını bile oynatmıyordu. aklıma benden önce gidenler geldi. onlar yardım istediği zaman bende parmağımı oynatmamıştım,geride kalanlar benim için neden parmağını oynatsınki diye düşündüm ve kaderime razı oldum................... "
unutmayalımki başkalarının haklarını korumak içi çaba göstermeyenler, kendi haklarını korumak için çabalarken yalnız kalırlar.
sevgiler
sevgili can
yazını okuyunca kızmadım ama üzüldüm.kim anlattı ,nerden okudum bilmiyorum,hatırlamıyorum ama sana hitler in esir kamplarında yaşanan bir öykü anlatmak istiyorum.
"esir kampındayken askerler gelir içimizden birini seçer ve götürürlerdi. giden kişi ölüme gittiğini bilirdi. götürülen kişi askerlerin ellerinde kurtulmak için çırpınır bağırır yardım isterdi fakat hiç birimiz yardım etmek için parmağımızı bile oynatmazdık ,korkardık.
birgün gene geldiler ve beni aldılar sıra benimdi.bu sefer ben bağırıp yardım istemeye başladım.arkama döndüğümde hiç kimse parmağını bile oynatmıyordu. aklıma benden önce gidenler geldi. onlar yardım istediği zaman bende parmağımı oynatmamıştım,geride kalanlar benim için neden parmağını oynatsınki diye düşündüm ve kaderime razı oldum................... "
unutmayalımki başkalarının haklarını korumak içi çaba göstermeyenler, kendi haklarını korumak için çabalarken yalnız kalırlar.
sevgiler
Yahudi kampı hikayesinde ilk götürülen Kürtler, zazalar dır en daha sonrada Türkleri götürüyorlar en son kalanda İngilizler.
Yani bizi çoktan götürmüşler öldürmeye ama arkamızdan Türkler yada başkaları kılını kıpırdatmamış geçmiş gitmiş yani artık. 30 yıl sonra belki kimse zazaca konuşamayacak...
sevgiler
evet bu yaklaşım doğru aslında... ama kızılkilisenin serzenişinide anlamak lazım...Alev Alatlı tv den izliyoruz... ve milliyetçi görünüyor... acaba alev alatlı türkiyede unutulmaya terkedilmiş diller için ne düşünür. Türkçenin sorunu aslında yok denecek kadar az... sadece yeni keime üretme sıkıntısı var daha doğrusu teknolojiyi üretenlerin verdiği adları kullanmak çoğu zaman zorunluluk...Eğer diller kurtarılacaksa ve Alev Alatlı samimi ise öncelikle Lazca dan Süryaniceden başlasa sonuna kadar herkesten destek görür bende dahil. Türkiye de kurtarılmaya ihtiyaç duyan son dil Türkçe ona varana kadar Hemşince, Zazaca, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Çerkezce vs vs var. ve bu dillerden Kürtçe hariç tüm diller yokolmakla yüzyüze.. 20 yaşından küçük kimse artık bu dilleri konuşmuyor, sadece özel ilgi duyan küçük bir kesim var bu dillere sarılmış olan... bu dillerin kurtaılmasının yoluda eğitim verilmesidir. Mesela Fransada üniter bir devlettir ama farklı diller okullarda öğretilir.
ülkemizde de resmi dil (türkçe) öğretilip yanında diğer dilde öğretilebilir... çok fanatik bazı gruplar dışında buna itiraz edecek kimsede olmaz.. hatta bu bölücülüğün zeminini ortadan kaldırır.
halitseyfi 14.04.2006, 22:46 sevgili kızılkilise ve sevgili oli
düşüncelerinizde sizlere hak vermiyor değilim , yalnız kurtarılması gereken veya yozlaştırılan veya yok edilen dilin hangisi olduğu önemli değil , önemli olan bir dilin yok ediliyor olmasıdır. unutmayalımki bir dilin ölmesi ancak o dili konuşan halkın yok edilmesiyle mümkündür.kendi dilimizin varoluş savaşını verirken başka bir dilin yok edilme çalışmalarına sevinir veya umursamaz bir tavır takınmak doğru değildir düşüncesindeyim.
ben halkların kardeşliği kadar dillerin kardeşliğinede inanırım. (yönetiçilerin değil)
Bin yaşa sen güzel dilim..Güzel Türkçem!..
bir ulusu yoketmenin en etkili yolu dilini unutturmaktır. dilini unutan toplumlar özdeğerlerini ve özgüvenlerinide çok çabuk yitiriler.
izmirksk 26.04.2006, 02:33 valla türkçeyi severim ama geri kalmış olduğumuz için ve bilimsel türkçe eserler yok denecek kadar az olduğu için eğer ingilizcem olmasa idi dünyayı ve dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip edemeyecektim...
o yüzden şu anda favorim ingilizce:):)
Eğitim eğer ingilizce ile yapılcak ve ingilizce düşünülecekse..işte orda NO derimmm İngilizceye :D
Yabancı dil elbetteki önemli hele de ingilizce..
Ama özümüzü unutmadan unutturmadan..
dil öğrenmeyi severim başkalarının kültürünü öğrenmenin güzel bi yolu. ingilizceye gelince dünya dili olduğunu kabul ediyorum gerektiğinde kullanılmasından yanayım ama bize gerektiğinde başkasına değil.
türkçeyi ya da ana dilimizi koruyalım her ne olursa olsun
izmirksk 26.04.2006, 16:20 Eğitim eğer ingilizce ile yapılcak ve ingilizce düşünülecekse..işte orda NO derimmm İngilizceye :D
yok yafff:)kimse öyle demedi en azından ben:)
ama ne bileyim türkçede bilimsel eser yok denecek kadar az..(ingilizceden çevrilenlerinde bir kısmı çok kötü çeviri)
ingilizce (özellikle bilimsel çalışma yapacaklar için şart gibi:))..
üye olduğum diğer bilimsel forumlarda türkçeyi öven ve ingilizce işe yaramaz diyen kişiler oluyordu(oktay sinanoğlu nun eserleini okumuşlar sanırım:))
daha sonra bilimsel bir konuda araştırma yaptıklarında forumda sayfa açıyorlardı ve diyorlardıki konumuz ile ilgili türkçe yayın yok ingilizce yayınlar var çevirebilirmisiniz ..
.. bizde yardım etmedik tabi..
fakat ilginci ,ingilizce bilmeyen biri bilmediği dile neden düşman olur onu hiç anlayamadım:)yani türkçülük yapanların eserlirini yada fikirlerini okuyup gaza gelmemek laızm:)
kimileride gider ingilizce eğitim alır ama o diel karşı olur..ya o zaman git türkçe eğitim yapan üniversitelere:)benim askerdeki bir arkadaşım manchester city tekstil müh.mezunu idi...ve oktay sinanoğlu unun eserleirni okuyan ve gaza gelen biri idi..gitmese idin kardeşim avuç avuç parayı yurt dışına ver sonra gel türkçeyi savun:)
ingilizce nin dünya dili olduğunu kabul etmek gerek..tabiki ben türkçe düşünmekten memnunum ..o da ayrı tabi:)
duygugemisi 26.04.2006, 16:21 bu yazıyı bugün inkılap tarihi dersimiz de hocamız okudu, ben çok etkilendim ve sizlerle paylaşmak istedim değerli arkadaşlar...
Sevgili arkadaşım eylemm,öncelikle şunu söylemek isterim ki açmış olduğun topik ne bu sitenin genel yapısına uyuyor ne de siteye üye olan ve çoğu sol todanslı olan arkadaşlarımızın düşüncesine..
Dolaysıyla ben de bir Kürt solcu olarak böyle milliyetçiliği yansıtan yada çağrıştıran konular açılmasını pek sağlıklı bulmuyorum.Ki böyle bir ortamda böyle bir konu açarsan sen Türkçeyi savunurken ben Kürtçeyi bir başka arkadaşımız da Arapçayı savunuruz.Ben bu tür topiklerin açılmasını birlik ve beraberliğin devamı için bir tehdit olarak görüyorum.Aynı şekilde "ben solcuyum" deyip de ona rağmen böyle fikirlere sahip olan yada böyle fikirleri destekleyen arkadaşlar maalesef solculuğun gereğini yerine getirememektedir.Çünkü bu tür konular ve düşünceler nasyonalizme ait fikirlerdir nihayetinde ben ve benim gibi nice arkadaş da kendimizi enternasyonal olarak gördüğümüz için böyle topiklerin açılmasını hiçbir zaman mazur karşılayamayız.
Son olarak birkaç noktaya daha değinmek istiyorum bu yazı bana pek yabancı gelmedi.Çünkü geçmişteki "vatandaş Türkçe konuş" türünden bir kampanyayı anımsattı bana.Biz herzaman ve heryerde bu gibi kavmiyetçi düşüncelerin karşısında olacağız.Keza ben bir Kürt olarak çok iyi Türkçe bilmeme rağmen Kürtçeyi yeterince bilmiyorum.Peki bunun hesabını kim verecek bana?Sence bunun nedeni bu gibi kavmiyetçi düşüncelerin halk ve kamu tarafından desteklenmesi değil midir?Saygılarımla
Sevgili arkadaşım eylemm,öncelikle şunu söylemek isterim ki açmış olduğun topik ne bu sitenin genel yapısına uyuyor ne de siteye üye olan ve çoğu sol todanslı olan arkadaşlarımızın düşüncesine..
Dolaysıyla ben de bir Kürt solcu olarak böyle milliyetçiliği yansıtan yada çağrıştıran konular açılmasını pek sağlıklı bulmuyorum.Ki böyle bir ortamda böyle bir konu açarsan sen Türkçeyi savunurken ben Kürtçeyi bir başka arkadaşımız da Arapçayı savunuruz.Ben bu tür topiklerin açılmasını birlik ve beraberliğin devamı için bir tehdit olarak görüyorum.Aynı şekilde "ben solcuyum" deyip de ona rağmen böyle fikirlere sahip olan yada böyle fikirleri destekleyen arkadaşlar maalesef solculuğun gereğini yerine getirememektedir.Çünkü bu tür konular ve düşünceler nasyonalizme ait fikirlerdir nihayetinde ben ve benim gibi nice arkadaş da kendimizi enternasyonal olarak gördüğümüz için böyle topiklerin açılmasını hiçbir zaman mazur karşılayamayız.
Son olarak birkaç noktaya daha değinmek istiyorum bu yazı bana pek yabancı gelmedi.Çünkü geçmişteki "vatandaş Türkçe konuş" türünden bir kampanyayı anımsattı bana.Biz herzaman ve heryerde bu gibi kavmiyetçi düşüncelerin karşısında olacağız.Keza ben bir Kürt olarak çok iyi Türkçe bilmeme rağmen Kürtçeyi yeterince bilmiyorum.Peki bunun hesabını kim verecek bana?Sence bunun nedeni bu gibi kavmiyetçi düşüncelerin halk ve kamu tarafından desteklenmesi değil midir?Saygılarımla
sevgili arkadaşım ben o yazıyı yollarken ayrımcılık, milliyetçilik vs. yapmak fikirleri aklımın ucundan geçmedi, geçmez, geçmeyecekte. hepsini okudun mu bu yazıyla ilgili yorumların bilmiyorum ama ben hatırlatayım senin düşüncene yakın düşünceler yazıldı bu yazıya karşılık olarak ve bende onların fikirlerine saygı duyduğumu söyledim ve evet herkes kendi dilini konuşabilsin özgürce bende bundan yanayım. ama burada bir özenti, burada bir değer yitirilişi, burada bir yozlaştırma var . ben buna karşıyım sonuna kadar. ben sokakta yürürken etrafıma baktığımda türkçe yazı göremez oldum, pastane patissire, bakkal market, shop... olmuş yok artık ya bu kadarı fazla! abartmayalım artık bu kadar özentili olmayalım, tamam öğrenelim ikinci bir dil, bazı arkadaşların dediği gibi kendimizi geliştirmek için yapalım bunu fakat bu sadece gerektiği yerde olsun, yani gerektiği zaamn kullanalım bu ikinci dili ama günlük hayatımızda kullanmayalım, lütfen bir son verelim bu saçmalığa!
saygılar...
duygugemisi 27.04.2006, 14:55 sevgili arkadaşım ben o yazıyı yollarken ayrımcılık, milliyetçilik vs. yapmak fikirleri aklımın ucundan geçmedi, geçmez, geçmeyecekte. hepsini okudun mu bu yazıyla ilgili yorumların bilmiyorum ama ben hatırlatayım senin düşüncene yakın düşünceler yazıldı bu yazıya karşılık olarak ve bende onların fikirlerine saygı duyduğumu söyledim ve evet herkes kendi dilini konuşabilsin özgürce bende bundan yanayım. ama burada bir özenti, burada bir değer yitirilişi, burada bir yozlaştırma var . ben buna karşıyım sonuna kadar. ben sokakta yürürken etrafıma baktığımda türkçe yazı göremez oldum, pastane patissire, bakkal market, shop... olmuş yok artık ya bu kadarı fazla! abartmayalım artık bu kadar özentili olmayalım, tamam öğrenelim ikinci bir dil, bazı arkadaşların dediği gibi kendimizi geliştirmek için yapalım bunu fakat bu sadece gerektiği yerde olsun, yani gerektiği zaamn kullanalım bu ikinci dili ama günlük hayatımızda kullanmayalım, lütfen bir son verelim bu saçmalığa!
saygılar...
Anlıyorum seni ama başlarken Türkçe şiirle başlıyorsun ve Türkçeye atıfta bulunuyorsun.Bu sorun hepimizin sorunu yalnız bunu genel olarak tüm diller için kullanmış olsaydın sevinirdim..Saygılarımla
|
|