Orijinalini görmek için tıklayınız : Camii Islamda Yoktur...

A-L-E-V-İ
10.07.2005, 23:01
islamın ilk doğuş yıllarında Camii ler yoktu Mescidler vardı ve bu mescidler EVLERDE DE OLABILIYORDU-Aslında çoğunlukla da evdeydi-Hatta Hz.Peygamberin de evinde bir Mescid'i vardı... Camii Peygamberin vefatından sonra Ömer Bin Hattab ile başlayan bir süreçle ortaya çıktı sünni ve şii kaynaklar incelendiğinde Hz.Peygamberin MESCIDLERIN YÜKSELTILMESI VE SÜSLENMESINE KARŞI ÇIKTIĞI Bir takım sözlerinden de Anlaşılabiliyor...

6178 - ibnu Abbas anlatıyor: Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Görüyorum ki, yahudilerin havralarını, hıristiyanların da kiliselerini yükselttikleri gibi sizler de mescidlerinizi yükselteceksiniz.

6179 - Ömer ibnu'l-Hattab anlatıyor: Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Ameli bozulan her kavim mescidlerini süslemeye yönelmiştir.

5471 - Abdullah ibnu Ömer anlatıyor: Mescid, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında kerpiçten yapılmıştı. Tavanı hurma dallarıyla örtülmüştü. Direklerini hurma kütükleri teşkil ediyordu. Ebu Bekr buna (gerek tezyin ve gerekse tevsi yönüyle) hiç bir ilâve getirmedi. Ömer, (enini boyunu) artırarak mescidi, Resûlullah devrindeki tarz üzere (kerpiç ve hurma dallarıyla) yeniden inşa etti. Onu esaslı şekilde Osman (hem tezyin hem tevsî yönleriyle) değiştirdi ve pek çok ilavelerde bulundu. Duvarlarını nakışlı taşlarla ve kireçle inşa etti. Direklerini de nakışlanmış taşlardan yaptı. Tavanını da (pek kıymetli olan) sâc ağacından yaptı.
Buhâri, Salât 62; Ebu Dâvud, Salât 12, (451).

5486 - ibnu Abbâs anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:
Ben mescidlerin yükseltilmesiyle emrolunmadım!
ibnu Abbas radıyallahu anh der ki: Yemin olsun! Sizler mescidlerinizi yahudi ve hıristiyanlar gibi süsleyeceksiniz!
Ebu Dâvud, Salat 12, (448); Buhari, Salat 62 (muallak olarak).

Hatta Kısas-ı Enbiyada Peygamberin Geniş mescidleri yıktığı geçmektedir...

Hz.Muhammed Mustafanın vefatı sırasında vasiyetinin yazılmasına engel olanlar bununlada yetinmeyerek İSLAM'I KENDİLERİNCE DEĞİŞTİRMEK İSTEYECEK VE ADINA DA İÇTİHAT DİYECEKLERDİ....

Muaviyeyle başlayan Süreçte ise Dejenerasyon daha da ayyuka çıktı ...Torunu Hz.Hasanın zehirletilmesi ve Kerbela ve devamında Ehl-i Beyt imamlarına zulüm...

Ömer 'le başlayan Kur'an size yeter ...mantığıyla Kaynakların yakılması ve Ebu Bekirin hadisleri yaktırması:

Ebu bekir,hadislerin yazıya geçirilmesini şiddetle yasaklamış topladığı 500(beşyüz)hadisi daha sonra yaktırmıştır.
ikinci halife ömer bin hattab da kimde hadis varsa yok etmesini bütün şehirlere yazılı olarak bildirmiştir(kaynak :Keuz'ul ummal s.237)
Muhammed Ebi bekir ,ömerin yazılı hadisleri getirtip yaktırdığını yazr(Tabakaat s.104)bu uygulama Emevilerden Abdüllaziz oğlu ömere kadar sürer(C.ŞENER aktarımı)
Emevilerin HADİSLER UYDUR(T)MALARI -özellikle Muaviye'yi övücü-Sünnet denilerek akaid halini almış ve bu hadisler DAYANAK YAPILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR Kaynaklarında Muaviye'ye ,Ebu Süfyan'a karısı akület'ül ekbat =ciğer yiyen,çiğneyen Hindeye dahi Hazret demişlerdir...oysa ve kaynaklarında EN SAĞLAM dedikleri , Sahih dedikleri KÜTÜB-? S?TTEDE bile Muaviyeden ,Mervandan(ki Babasına Resulullah lanet okuyup Sürgüne göndermiştir,Mervan ise ?am valiliği sırasında işlediği Bid'atlarla ünlüdür)Rivayetler olmasına rağmen Ehl-i Beyt imamlarından neredeyse yok denecek kadar az rivayet vardır....

Kaynaklarında Hazret dedikleri Ebu Süfyan lainine yine kaynaklarında ilgintir ki Peygamberin LANET OKUDUĞU ve HATTA BU KONUDA AYET BİLE NAZİL OLDUĞU GÖRÜLÜYOR:

525 - Tirmizi'de geldiği üzere Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Uhud günü şöyle demiştir: Ey Allahım, Ebu Süfyan'a lânet et! Ey Allah'ım, el-Hâris ibnu Hişâm'a safvan ibnu Umeyye'ye lânet et! Bunun üzerine: Allah'ın onların tevbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur. Çünkü onlar zâlimlerdir (Âl-i ?mrân, 128) mealindeki ayet indi.
Tirmizî, Tefsir, Âl-i ?mrân (3007).

Ebu Hüreyre 5374 hadis?! rivayet etmiştir -ki en çok rivayet eden kişidir hatta ANCAK YARISINI RİVAYET EDEBİLECEK CESARET OLDUĞUNU SÖYLER:

4099 - Ebu Hüreyre anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'dan iki kap ilim hıfzıma aldım. Bunlardan birini aranızda neşrettim. Ama diğerini söyleyecek olsam şu gırtlağımı kesersiniz.
Buhari, ilm 42.

insan şöyle düşünmeden edemiyor :

NEYD? ACABA SÖYLEYEMEDİĞİ??????

Abdullah b. Ömer.(ölümü 74) 2630 hadis rivayet etmistir.
Enes bin Malik (ölümü 90) 2286 Hadis rivayet etmistir.
Aise binti Ebu Bekir (Ölümü 57) 2210 hadis rivayet etmistir.
Abdullan b. Abbas (ölümü 68 ) 1660 Hadis rivayet etmistir.
Cabir b. Abdillah´il Ensari (ölümü 80 ) 1540 Hadis rivayet etmistir
Ebu Said-i Hudri (ölümü 74 ) 1170 Hadis rivayet etmistir

oysa peygamberin yanında yetişen ve MÜSAH?B? HZ.ALi(ŞAH-I VELAYET) 586 hadis ...
Hz.Peygamberin yanında 3 yıl kalıpta 5374 tane hadis nakledebilmeyi başaran ! Hatta bir o kadar daha nakledebilirim diyen Ebu Hureyre ...
Diğer yanda ömrü Peygamber'in yanında geçen Hz.Ali (Şah-ı Velayet) yani ilim şehrinin kapısı ancak 586 adet hadis nakledebiliyor!?..

Akıl alacak gibi değil...

Emir_Hattab
23.07.2005, 01:23
dostum bunu ne amacla belirtiyorsun.. bizim dinimizin en önemli yanı ibated edebileceğim bir yerin sınırlandırılmamasıdır.. bu sebeple orman da bile ibadet edersin..ama hristiyanlar ibadetlerini yanlız kilise de yaparlar.. yani camiilerin olup olmaması bir şeyi değiştirmez.. bakarsan görürsün Hz. Ali efendimizin camide öldürüldüğünü

A-L-E-V-İ
23.07.2005, 13:30
Sayın "Emir Hattab"...

1-KAYNAKLARI Okumadınız galiba...Resulullah(s.a.a) CAMİİ YAPISINA KARŞI...(bkz...ilgili hadisler)

2-Hz.Ali (şah-ı merdan ,Haydar-ı kerrar..şah-ı velayet)...camii de falan şehid edilmemiştir..çünkü O ZAMAN CAMİİ YOKTUR...

3-Sünniysen..sünni kaynaklara bak..Hz.Muhammedin EVİNDE mescidi olduğundan bahseder...

4-
bakarsan görürsün Hz. Ali efendimizin camide öldürüldüğünü

o'na öldürüldü denmez ŞEHİD edildi denir..Lütfen TERMİNOLOJİYİ dikkatle kullanalım...

ALUNDRA
26.07.2005, 01:22
Sayın "Emir Hattab"...

1-KAYNAKLARI Okumadınız galiba...Resulullah(s.a.a) CAMİİ YAPISINA KARŞI...(bkz...ilgili hadisler)

2-Hz.Ali (şah-ı merdan ,Haydar-ı kerrar..şah-ı velayet)...camii de falan şehid edilmemiştir..çünkü O ZAMAN CAMİİ YOKTUR...

3-Sünniysen..sünni kaynaklara bak..Hz.Muhammedin EVİNDE mescidi olduğundan bahseder...

4-

o'na öldürüldü denmez ŞEHİD edildi denir..Lütfen TERMİNOLOJİYİ dikkatle kullanalım...
Madem ki Peygamberimiz camii yapilmasina karsiydi , neden Mekke göcünden sonra Medinede "birlikte ibadet" icin mescid yaptirdi... ve bu mescidte ilk ezani Bilal-i habesi (r.a) okudu...Camii , müminlerin toplu halde namaz kildiklari mescidlere denilmiyormu....?? Hz.Ali (r.a) mescidte namaz kilarken sehit edilmedimi....?? neden bazi ayrintilari kabullenmek isinize gelmiyor....???

Sıpa_Mansur
26.07.2005, 09:44
Madem ki Peygamberimiz camii yapilmasina karsiydi , neden Mekke göcünden sonra Medinede "birlikte ibadet" icin mescid yaptirdi... ve bu mescidte ilk ezani Bilal-i habesi (r.a) okudu...Camii , müminlerin toplu halde namaz kildiklari mescidlere denilmiyormu....?? Hz.Ali (r.a) mescidte namaz kilarken sehit edilmedimi....?? neden bazi ayrintilari kabullenmek isinize gelmiyor....???

sevgili dostum cami farsça bir sözcüktür cem den gelir cem cemi cami olmuştur hz peygamberin mekkeden medineye hiçretinde şunu unutulmamak lazımdır ki küfe köyünde minareli bir mehcid yıkmıştır peki bu yalan mı ? ayrıca bir ayette var ve şu an tamamı aklımda değil ama yarımda olsayazayım allahı ve peygamberini yok etmek öldürmek için mehcid yapanların mehcidleri yıkılır zaten sunni hocalarda minarenin uzun ve görkemli olmasını hep islamın gücünü göstermek hemde allaha yaklaşmak oldunu söyler allaha yaklaşmak için put yapmak gibidir bu minare hz peygamber peki inananların sonradan çıkardıgı bu minare putunu ister miydi sanıyorsun ?

ALUNDRA
28.07.2005, 01:16
sevgili dostum cami farsça bir sözcüktür cem den gelir cem cemi cami olmuştur hz peygamberin mekkeden medineye hiçretinde şunu unutulmamak lazımdır ki küfe köyünde minareli bir mehcid yıkmıştır peki bu yalan mı ? ayrıca bir ayette var ve şu an tamamı aklımda değil ama yarımda olsayazayım allahı ve peygamberini yok etmek öldürmek için mehcid yapanların mehcidleri yıkılır zaten sunni hocalarda minarenin uzun ve görkemli olmasını hep islamın gücünü göstermek hemde allaha yaklaşmak oldunu söyler allaha yaklaşmak için put yapmak gibidir bu minare hz peygamber peki inananların sonradan çıkardıgı bu minare putunu ister
miydi sanıyorsun ?
Minareler put degil , ezan okunmak icindir.... tabi alevilikte ezan da olmadigina göre bu da inkar edilmektedir.... Peki alevilere kim sazla ibadet edin diye bildirdi...?? o zamanlar saz varmiydi....??

hak
28.07.2005, 06:29
Minareler put degil , ezan okunmak icindir.... tabi alevilikte ezan da olmadigina göre bu da inkar edilmektedir.... Peki alevilere kim sazla ibadet edin diye bildirdi...?? o zamanlar saz varmiydi....??

Dogru saz yoktu ama arapların başka çalgıları vardı. İlk ezan minaredemi okundu acaba vede hz peygamber zamnında minareli mehcit varmıydı olan mehcitleri hz pegamber ne yapmıştır?

A-L-E-V-İ
28.07.2005, 12:18

Sayın "ALUNDRA"...
Hz.Peygamberin(s.a.a) CAMİİ yapısına karşı olduğu Aşağoıda daha önce de verdiğim EN ÜNLÜ SÜNNİ HADİS KAYNAKLARINDA GEÇER...

6178 - ibnu Abbas anlatıyor: Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Görüyorum ki, yahudilerin havralarını, hıristiyanların da kiliselerini yükselttikleri gibi sizler de mescidlerinizi yükselteceksiniz.

6179 - Ömer ibnu'l-Hattab anlatıyor: Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: Ameli bozulan her kavim mescidlerini süslemeye yönelmiştir.

5471 - Abdullah ?bnu Ömer anlatıyor: Mescid, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında kerpiçten yapılmıştı. Tavanı hurma dallarıyla örtülmüştü. Direklerini hurma kütükleri teşkil ediyordu. Ebu Bekr buna (gerek tezyin ve gerekse tevsi yönüyle) hiç bir ilâve getirmedi. Ömer, (enini boyunu) artırarak mescidi, Resûlullah devrindeki tarz üzere (kerpiç ve hurma dallarıyla) yeniden inşa etti. Onu esaslı şekilde Osman (hem tezyin hem tevsî yönleriyle) değiştirdi ve pek çok ilavelerde bulundu. Duvarlarını nakışlı taşlarla ve kireçle inşa etti. Direklerini de nakışlanmış taşlardan yaptı. Tavanını da (pek kıymetli olan) sâc ağacından yaptı.

5486 - ?bnu Abbâs anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:
?bnu Abbas radıyallahu anh der ki: Yemin olsun! Sizler mescidlerinizi yahudi ve hıristiyanlar gibi süsleyeceksiniz!

Sayın "alundra"...İSLAM TARİHİNİ açıp bakarsanız...MESCİD in evlerde olduğunu hatta Hz.Muhammed Mustafanın(s.a.a) da EVİNDE MESCİD olduğu ...ve ibadetlerin EVLERDE YAPILDIĞINI görebilirsiniz..bugün ki..Camii yapısı DAHA SONRA ORTAYA ÇIKAN BİR DURUMDUR...
Tıpkı...içtihad diye ortaya atılan insan kaynaklı uygulamalar olduğu gibi...

...Camii , müminlerin toplu halde namaz kildiklari mescidlere denilmiyormu....??

Denmez efendim....Mescid...Düz ve sade bir yerdir...Cem odası gibi...Camii ise:
KUBBE
MİNARE
gibi..şekil itibarıyla mescidden çok farklı bir mekandır...

İslam tarihinde pek çok ihtilaflı mesele vardır...Hz.Ali(A.S) ın şehadeti bunlardan biridir...Yolda pusu kurularak şehid edildiği de yazar...
Tarih dediğiniz...kişilere göre değişen bir olgudur...Devletlerin yada ulusların olayları algılama ve yansıtma şekli farklı farklıdır...
-Helede 80 yıl(1000 ay)..EMEVİLERCE Hz.Ali ye LANET OKUNDUĞU gerçeği..
-Muaviye(l.a) hakkında ZORLA HADİS UYDURTTUKLARI( mesela..Sünni muhaddis NESAİ yi Muaviye hakkında hadis uydurması için zorlamışlar...nesainin karşı çıkması üzerine işkence etmişlerdir..)
ABBASİ dönemide bundan farklı değildir...

İSKENDERİYE gibi kütüphanelerin yakıldığı...imam Cafer-i Sadık'a ait DEVE YÜKÜYLE KİTAPALRIN ortadan kaybolduğu...Siyasal iktidarın baskısıyla Hadisler uydurulduğu yada uydurtulduğu bir dönemde...

Yazılı kaynakların Emevi ve Abbasi SANSÜRÜNDEN GEÇMEDİĞİNİ DÜŞÜNMEK SAFLIK OLUR HERHALDE...

Sözlü ve yazılı tarih aynı topraklarda bile farklı dile getirilir...
Mesela...
Biz Türk katiamı derken...Ermeniler Ermeni katliamı demektedir..
Resmi Tarihe göre şeyh sait isyanı bir kışkırtma iken...kürtlere göre halk ayaklanmasıdır...
vs...vs..

Elbetteki insanoğlu çeşitli verilerden yola çıkmak durumundadır...yazılı yada sözlü olsun...
Ama bunu yaparken...

Her yazılanı doğru kabul etmemek gerekir

ErdalNET
28.07.2005, 22:36

Sünnilerin çoğunluğunun bildiği ve inandığı islam Ümmetçi yani Arap Milliyetçisi Emevilerin dine soktuğu fitne ve fesattan başka birşey değildir. Türkler neden Emeviler Zamanında değilde Abbasiler zamanında müslüman olmuştur hiç araştırmadın mı? Eğer türtsen araştırmalıydın. Sünnilerin büyük bir kısmı Kuranı Kerimin arapça okunması iyi diyor vede arapçanın dört dörtlük başka bir dile çevirisinin olmayacağını söylüyor. Bu öğretide emevi tohumudur. Muaviye ve Yezid öğretisidir Eyli Beyti kerbelada kesenlerin öğretisidir. Siz Arapça Kuran okumayı destekleyenler okuduğundan ne anlıyorsunda okuyorsun. Allah size akıl vermiş ama aklınızı siz nerede bıraktınız. Türkçe Kuran okuyun dörtte üçlük bile anlasanız size baçınızdan fazla. Siz kul hakkı yemeden Allahın karşısına çık merak etme senden başka birşey istenmeyecek.

Ateist
28.07.2005, 22:54
Kardesim islamda camide var namazda var oructa var hac da var. En basta alevilerin neden alevi olduklarini bilmenizi isterim.
Semerkant ve cevresinde yerlesik olan turk boylarina muhammed taraftarlari cok buyuk baski yapiyordu, bu baskinin nedeni vergi almak idi cunki oranin halki cok zengin bir halkti. Bu baski cinayetlere donunce halk islamiyeti kabul etmis gibi gorunmekten baska bir care bulamadi, peki hangi islamiyet? Ayse ile Ali arasindaki anlasmazligin kaynagi olarak Ali tarafini secen muslumanlikti tek care. Hem islama bir nebzede olsa karsi gelinecek , hemde hic kimse onlara dokunmayacakti.
Ben eski bir aleviyim. Aleviligin dinselligini kabul etmiyorum , ama aleviligin hayat felsefesini sonuna kadar savunacagim.
Alevilik Turkiyede tehlike altindadir ve sunnilestirilmeye calisiliyor, simdiki alevi ile eski alevi arasinda cok buyuk farklar var haberiniz ola.

ErdalNET
28.07.2005, 23:01
[quote=Ateist]Kardesim islamda camide var namazda var oructa var hac da var. En basta alevilerin neden alevi olduklarini bilmenizi isterim.[quote]

Eski alevi ve yeni ateistlerin, Alevileri kendi saflarına çekmek için kullandığı bir cümle bu. Bizde cemevi var. Halka namazı var. Muharrem orucu var. Haccada gidenlerimiz olmuştur. Bizim kurana ters düşen bir uygulamamız yok.

Ateist
29.07.2005, 13:15
Haklisin. Ama alevilerin neden Alevi olduklarini bildiklerine inanmiyorum. Tarihi inceler iseniz Alevilerin Islamin yayilmasi ile meydana ciktigini gorursunuz. Sii ile Alevi ayri seydir.

Nesimi
29.07.2005, 19:45
Ben eski bir aleviyim. Aleviligin dinselligini kabul etmiyorum , ama aleviligin hayat felsefesini sonuna kadar savunacagim.

Dostum her dinin bir hayat felsefisi vardir.Aleviliginde gayet dogal olarak bir felsefisi vardir ama bu bir din olmadigina dair bir belge degildir.
Eger atheistligi sectiysen artik alevi degilsin ve neyini savunuyorsun anlamis degilim.

eren
29.07.2005, 19:59
eksik yazı .. eksik yazı.. pardon..

Ceyhun
30.07.2005, 17:24
Dostum her dinin bir hayat felsefisi vardir.Aleviliginde gayet dogal olarak bir felsefisi vardir ama bu bir din olmadigina dair bir belge degildir.
Eger atheistligi sectiysen artik alevi degilsin ve neyini savunuyorsun anlamis degilim.

Kimin ne olduğunu yargılayacak bir konumda değilsiniz. Aleviliği seven, Alevileri seven, Aleviliğe sahip çıkan, Aleviliğe saygı duyan, kendisini Alevi olarak niteleyen herkese kapımız açık. Kimseye "sen şöylesin, seni aramıza almayız" diye şeyler söylemeye hakkınız yok. Alevilikte şekil değil nitelik önemlidir. Kul hakkı yemeyen, insanı seven herkese Alevilerin kapısı açıktır. Kendi adınıza birilerini dışlıyorsanız, dışlayın. Aleviler hakkında karar verme yetkisine sahip değilsiniz.

ALBAY_KAWA
30.07.2005, 18:35
buraya verilebilecek engüzel cevap....
(

)

ALUNDRA
01.08.2005, 05:05
Sünnilerin çoğunluğunun bildiği ve inandığı islam Ümmetçi yani Arap Milliyetçisi Emevilerin dine soktuğu fitne ve fesattan başka birşey değildir. Türkler neden Emeviler Zamanında değilde Abbasiler zamanında müslüman olmuştur hiç araştırmadın mı? Eğer türtsen araştırmalıydın. Sünnilerin büyük bir kısmı Kuranı Kerimin arapça okunması iyi diyor vede arapçanın dört dörtlük başka bir dile çevirisinin olmayacağını söylüyor. Bu öğretide emevi tohumudur. Muaviye ve Yezid öğretisidir Eyli Beyti kerbelada kesenlerin öğretisidir. Siz Arapça Kuran okumayı destekleyenler okuduğundan ne anlıyorsunda okuyorsun. Allah size akıl vermiş ama aklınızı siz nerede bıraktınız. Türkçe Kuran okuyun dörtte üçlük bile anlasanız size baçınızdan fazla. Siz kul hakkı yemeden Allahın karşısına çık merak etme senden başka birşey istenmeyecek.
Sn. ErdalInet....

Ilk önce senin alevi olman sünnileri kücümsemen ve bana da hakaret etmene hak taleb etmez.... yok islam ümmetcisiymis , yok arap milliyetcisiymis , bana hikaye okuma.... bunlar senin hüsnü kuruntun...
Türkler ne zaman müslüman olmus bilmem ama sonucta müslüman olmus elhamdulillah... Elbette Kur´an arapca okunacak..... arapca anlamiyorsan bunun türkce meali , almanca meali , ingilizce meali vs var... ama orijinali arapcadir ve öyle de kalmalidir... Sükürler olsun ki arapca da olsa bana ve imanima hitab eden bir Kur´an im var..... ya sen..?? Aklimi da nerede kullanacagimi ben herhalde senden iyi bilirim..... ve yine iyi bilirim ki kul hakkiyla Allah in karsisina cikilmaz... ama yerine getirmedigim emirlerinnden dolayi benden hesap soruldugunda bana sen mi yardimci olacaksin...??
gülerim haline...!!!

A-L-E-V-İ
02.08.2005, 12:46

Sayın "ALUNDRA"...
Hz.Peygamberin(s.a.a) CAMİİ yapısına karşı olduğu Aşağoıda daha önce de verdiğim EN ÜNLÜ SÜNNİ HADİS KAYNAKLARINDA GEÇER...

5471 - Abdullah ?bnu Ömer anlatıyor: Mescid, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında kerpiçten yapılmıştı. Tavanı hurma dallarıyla örtülmüştü. Direklerini hurma kütükleri teşkil ediyordu. Ebu Bekr buna (gerek tezyin ve gerekse tevsi yönüyle) hiç bir ilâve getirmedi. Ömer, (enini boyunu) artırarak mescidi, Resûlullah devrindeki tarz üzere (kerpiç ve hurma dallarıyla) yeniden inşa etti. Onu esaslı şekilde Osman (hem tezyin hem tevsî yönleriyle) değiştirdi ve pek çok ilavelerde bulundu. Duvarlarını nakışlı taşlarla ve kireçle inşa etti. Direklerini de nakışlanmış taşlardan yaptı. Tavanını da (pek kıymetli olan) sâc ağacından yaptı.

5486 - ?bnu Abbâs anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:
?bnu Abbas radıyallahu anh der ki: Yemin olsun! Sizler mescidlerinizi yahudi ve hıristiyanlar gibi süsleyeceksiniz!

Sayın "alundra"...İSLAM TARİHİNİ açıp bakarsanız...MESCİD in evlerde olduğunu hatta Hz.Muhammed Mustafanın(s.a.a) da EVİNDE MESCİD olduğu ...ve ibadetlerin EVLERDE YAPILDIĞINI görebilirsiniz..bugün ki..Camii yapısı DAHA SONRA ORTAYA ÇIKAN BİR DURUMDUR...

...Camii , müminlerin toplu halde namaz kildiklari mescidlere denilmiyormu....??

KUBBE
MİNARE

İslam tarihinde pek çok ihtilaflı mesele vardır...Hz.Ali(A.S) ın şehadeti bunlardan biridir...Yolda pusu kurularak şehid edildiği de yazar...
Tarih dediğiniz...kişilere göre değişen bir olgudur...Devletlerin yada ulusların olayları algılama ve yansıtma şekli farklı farklıdır...
-Muaviye(l.a) hakkında ZORLA HADİS UYDURTTUKLARI( mesela..Sünni muhaddis NESAİ yi Muaviye hakkında hadis uydurması için zorlamışlar...nesainin karşı çıkması üzerine işkence etmişlerdir..)

İSKENDERİYE gibi kütüphanelerin yakıldığı...imam Cafer-i Sadık'a ait DEVE YÜKÜYLE KİTAPALRIN ortadan kaybolduğu...Siyasal iktidarın baskısıyla Hadisler uydurulduğu yada uydurtulduğu bir dönemde...

Yazılı kaynakların Emevi ve Abbasi SANSÜRÜNDEN GEÇMEDİĞİNİ DÜŞÜNMEK SAFLIK OLUR HERHALDE...

Mesela...
Resmi Tarihe göre şeyh sait isyanı bir kışkırtma iken...kürtlere göre halk ayaklanmasıdır...
vs...vs..

Elbetteki insanoğlu çeşitli verilerden yola çıkmak durumundadır...yazılı yada sözlü olsun...
Ama bunu yaparken...

A-L-E-V-İ
02.08.2005, 12:55
Sn. ErdalInet....

Ilk önce senin alevi olman sünnileri kücümsemen ve bana da hakaret etmene hak taleb etmez.... yok islam ümmetcisiymis , yok arap milliyetcisiymis , bana hikaye okuma.... bunlar senin hüsnü kuruntun...
Türkler ne zaman müslüman olmus bilmem ama sonucta müslüman olmus elhamdulillah... Elbette Kur´an arapca okunacak..... arapca anlamiyorsan bunun türkce meali , almanca meali , ingilizce meali vs var... ama orijinali arapcadir ve öyle de kalmalidir... Sükürler olsun ki arapca da olsa bana ve imanima hitab eden bir Kur´an im var..... ya sen..?? Aklimi da nerede kullanacagimi ben herhalde senden iyi bilirim..... ve yine iyi bilirim ki kul hakkiyla Allah in karsisina cikilmaz... ama yerine getirmedigim emirlerinnden dolayi benden hesap soruldugunda bana sen mi yardimci olacaksin...??
gülerim haline...!!!

Sayın "ALUNDRA"....
İslam Tarihini okusaydınız eğer,Arap milliyetçiliğinin yoğun etkisinide görürdünüz...

şöyleki:

-Araplar diğer müslüman toplulukları MEVALİ olarak adlandırmışlardır..ve arada bir sınıflandırılma vardır..

-özellikle Emevi Döneminde sadece Kureyş soyunun HALİFELİKTE HAK SAHİBİ olduğuna dair hadisler uydurulmuştur...

-Şu anda bile Araplar diğer müslümanlar'a iyi gözle bakmazlar...Mesela Arapların Türklerle ilgili görüşleri yada Endonezyalı,Malezyalı müslümanlar ile ilgili görüşlerine bakarsanız bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz...

-Diğer bir konuda Arap milliyetçiliğini güden..BAAS partisidir...Bunun Suriye,Irak gibi ülkelerde etkinliği bir hayli fazladır...Bir dönemde iktidarı elinde tutmuştur..

-Müslümanlıkta "ümmetçiliğin" olduğu milliyetçiliğin olmadığı söylnese de ARAP DEVLETLERİ nin kendi aralarında kurduğu Kurumlar ve yapıları ve Her sene toplanıp karar aldıklarını kimse inkar edemez herhalde..
ilginçtir ki:
Bir yanda "İSLAMDA MİLLİYETÇİLİK YOKTUR" diyeceksiniz...diğer yanda...Arap milliyetçiliği güderek bu işin alasını yapacaksınız...

Emevisi bunu yapmıştır...Abbasisi yapmıştır..dieğr Toplulukları mevali diyerek aşağıladıkları için islam hakkında antipati oluşmuş ve bir çok ülkeye de yayılamamıştır..

Keşke "Hüsnü kuruntu " olsaydı ama maalesefki değil...

furkan
06.08.2005, 16:13
Eski alevi ve yeni ateistlerin, Alevileri kendi saflarına çekmek için kullandığı bir cümle bu. Bizde cemevi var. Halka namazı var. Muharrem orucu var. Haccada gidenlerimiz olmuştur. Bizim kurana ters düşen bir uygulamamız yok.
evet aynen katılıyorum

polata
07.09.2005, 12:19
Kardesim islamda camide var namazda var oructa var hac da var. En basta alevilerin neden alevi olduklarini bilmenizi isterim.
Semerkant ve cevresinde yerlesik olan turk boylarina muhammed taraftarlari cok buyuk baski yapiyordu, bu baskinin nedeni vergi almak idi cunki oranin halki cok zengin bir halkti. Bu baski cinayetlere donunce halk islamiyeti kabul etmis gibi gorunmekten baska bir care bulamadi, peki hangi islamiyet? Ayse ile Ali arasindaki anlasmazligin kaynagi olarak Ali tarafini secen muslumanlikti tek care. Hem islama bir nebzede olsa karsi gelinecek , hemde hic kimse onlara dokunmayacakti.
Alevilik Turkiyede tehlike altindadir ve sunnilestirilmeye calisiliyor, simdiki alevi ile eski alevi arasinda cok buyuk farklar var haberiniz ola.

Merhaba,
Eski bir aleviyim cümlesi kendinize verdiğiniz rumuz olan ateist kelimesi ile tanrı inancınızın olmadığını belirtiyorsunuz.ancak sonrada aleviliğin hayat felsefesini sonuna kadar savunacağınızı söylüyorsunuz. üstelik yazınızın ilk başında alevilerin neden alevi oldukları konusunda açıklamada bulunurken dinsel tarihide kullanıyorsunuz....
aleviliği islam dışı kabul etmek yanlışlığına düşmeyin. bu yanlışlığa düşmeniz sonucunda aleviliğin hayat felsefesi diye birşey çıkartılıyorki bu aleviliğin dinsel bir kavram olduğunun unutulmasını aleviliğin inançsızlıkla özleştirlmesini amaçlamaktan başka birşey değil.alevilik inancsızlık olmadığı gibi bir hayat felsefeside değildir.tamamen dinsel bir kavram olup islamın türkler tarafından yorumlanışı dinsel bir felsefesidir.bu nedenlede bir ateistin alevi olması imkansız birşeydir.En basştan Allah-Muhammed-Ali üçğenindeki sevgiden yoksun bu inanıştan uzak ve de tanrı olgusuna bağlı olmayan bir alevi düşünmek saçmalıktan başka birşey değildir.
bu açıdan tanrı inancı olmayan kişilere saygı duymakla birlikte bunların kendilerini hala alevi olarak yorumlamalarına ve de aleviliğin hayat felsefesini kabul ediyorum gibi bilimsel ve mantıksal açıklaması olmayan birşeye sarılmalarına karşıyım.
lütfen kendinizi ifade ederken nasıl islam, müslüman gibi kavramlar kullanmıyorsanız alevi kelimesini ve kavramınıda kullanmayınız.

Ceyhun
07.09.2005, 16:51
lütfen kendinizi ifade ederken nasıl islam, müslüman gibi kavramlar kullanmıyorsanız alevi kelimesini ve kavramınıda kullanmayınız.

Bu dışlayıcı, hüküm verici anlayış beni rahatsız ediyor. Alevilik, kimsenin tekelinde değildir. Aleviliğe sahip çıkan, Aleviliği seven herkesi ben Alevi olarak kabul ediyorum. Sizin de insanları yargılayıp hüküm verme hakkınız olduğunu sanmıyorum.

polata
08.09.2005, 13:51
Bu dışlayıcı, hüküm verici anlayış beni rahatsız ediyor. Alevilik, kimsenin tekelinde değildir. Aleviliğe sahip çıkan, Aleviliği seven herkesi ben Alevi olarak kabul ediyorum. Sizin de insanları yargılayıp hüküm verme hakkınız olduğunu sanmıyorum.

Merhaba,
Öncelikle birşeyi belirtmek istiyorum ki bu dışlayıcı bir tutum değil, belki yargılayıp hüküm vermek olabilir ki bu konuda farklı yönlerden baktığımız için bu düşüncedesiniz.
Bir konuya açıklık getirmek gerekirse anadoluda ki Alevi inanışını dinden ve de İslam dan ayırmak, farklı tutmak yanlışlık olur.Bu inanışa hoş görü ile bakan, saygı duyan ve hatta seven -inanış değil uygulamaları bakımından- Sünniliğin Hanefi mezhebine bağlı insanlar var ki bunları sizin düşüncenizle Alevi olarak kabul etmek hata olur.
Kaldı ki bahse konu arkadaşımız "eski bir alevi olarak" cümlesini kullanmış ve kendisini tanrı tanımayan olarak nitelendirmiştir. O halde dinsel bir tanım, felsefe, mezhep olan Aleviliğin temeline aykırı bir düşüncede ki birisini Alevi olarak kabul etmek hata olacaktır.
Dışlamak konusunda bir şeyide belirtmeden geçemeyeceğim her inanış her düşünce kendisinden olmayanı içinde barındırmamaya çalışır.Bu dışlama değil korumacılıktır. Dışlama, size gelmek isteyen sizinle olmak isteyenleri kabul etmemektir.
Sevgiyle kalın

Ceyhun
08.09.2005, 15:11
Dışlamak konusunda bir şeyide belirtmeden geçemeyeceğim her inanış her düşünce kendisinden olmayanı içinde barındırmamaya çalışır.Bu dışlama değil korumacılıktır. Dışlama, size gelmek isteyen sizinle olmak isteyenleri kabul etmemektir.

Genellemelerle, doğrular arasında bir bağ yoktur. Bizler, farklılıkları dışlamaya çalışan; kabul etmeyen bir topluluk değiliz. Felsefemiz; "Eline, diline, beline sahip olmak"tır. Bu felsefeye uyan herkesin de aramızda yeri var. Şekille, benim gibi olmayanı dışlayayım mantığıyla bir yere varılmaz, bağnazlığı ve yobazlığı doğurur.

polata
08.09.2005, 16:44
Genellemelerle, doğrular arasında bir bağ yoktur. Bizler, farklılıkları dışlamaya çalışan; kabul etmeyen bir topluluk değiliz. Felsefemiz; "Eline, diline, beline sahip olmak"tır. Bu felsefeye uyan herkesin de aramızda yeri var. Şekille, benim gibi olmayanı dışlayayım mantığıyla bir yere varılmaz, bağnazlığı ve yobazlığı doğurur.

Merhaba,
Alevilik felsefesi sadece "eline,beline,diline sahip olmak" felsefesi midir?
Bu 5 kelimenin dışında sanki birşey ifade etmeyen tek boyutu -ki oda sosyal boyut- olan bir düşünce gibi algılamış olmazmıyız.
Nerde Allah-Muhammet-Ali sevgisi ve bağlılığı, nerde Cem ayinini-ibadetinin içindeki yakarışlar ve dualar, nerde dört kapı 40 makamın sonunda ulaşılacak olan vahted-i mevcut.
Bütün bunları Alevilikten ayırıp geriye sadece "eline beline diline sahip olmak" cümlesini ve içeriğini bırakmak yanlışlıktır. Bu cümlenin anlamında ahlaklı, erdemli ve inanç sahibi kamil insana olmanın ön şartı vardır.Aksi durumda o kadar çaba harcamaya ve emek vermeye gerek kalmaz.
Benim bahsettiğim dışlamak kabul etmemek veya yoksaymak değildir.

MuratAsilturk
21.09.2005, 00:01
buraya verilebilecek engüzel cevap....
(

)
kullandığınız kullanıcı resmi amerikanın ırakta bomba alevleriyle oluşturduğu sözde barışı simgelemektedir.Sizin bunu alevilikle ilgili forumda ne diye kullandığınızı anlamış değilim,bilgisizliğinize veriyorum bence bir an önce değiştirin!

Muhammed_Ali
08.12.2005, 11:11
Ateist Alevi
Komünist Alevi
Sosyalist Alevi
Maocu Alevi
Deist Alevi

Bunlar yanlış kavramlardır. Alevi felsefesi dediğiniz nedir anlamış değilim? Bunu sadece ben değil bir çok Alevi söylüyor. Eline-Beline-Diline hakim olmak tüm dinlerde vardır. Alevilik sadece bu mudur? Yakında Hıristiyan Aleviler de meşhur olurlar herhalde!

Yanlış kavramlar içinde yanlış neticelerle varılmış yollar üzerine kurulmuş yanlış inanç sistemi.

Tüm dünya 12 İmamların kendi hayatlarında bizzat kendilerinin yazmış oldukları inanç temellerine ait yazıtları kabul ediyorken, Aleviyim diyenlerin ayrı kalmaları neyin göstergesidir.

Eğer sizin hayat felsefenize göre Ateist Alevi, Sosyalist Alevi, Komünist Alevi... olmak mümkünse bu durumda ben, Müslüman Alevi olma yolunu seçiyorum. Zira en azından Şiilerin elindeki bizzat İmamlara ait el yazmalarını gördüm ve okuyabildim. Elle tutulur, gözle görülür bir kaynağa inanç daha güvenilirdir.

Kimseyi dışladığım da söylenemez. Zira İmam Ali buyuruyor ki: KARŞINDAKİ YA SENİN DİNİNDEN OLAN MÜSLÜMAN KARDEŞİNDİR VEYA SENİN GİBİ İNSANDIR.

Ben bu düstura göre hareket ederim ve yaratılmışı severim yaratandan ötürü.

Kalın selametle.

Schopenhauer
09.12.2005, 03:05
ALUNDRA Arkadaşın dikkatine . Egomorphist yönelimli yazılar yazmayı bırak .
Unutmamak gerekirki kişisel yorumlarımız dışında her olayın bir gerçekliği vardır önemli olan bunu farkedebilmek.

izmirksk
09.12.2005, 12:59
schopenhauer ile ilgilenirmisin?
eğer öyle ise çok hoş olacak

gulizar
10.12.2005, 00:30
Selam Muhammed Ali Kardesim,Ilk önce Hosgeldin bu Foruma.

bu yazdiklarinda bir iki aleviyi unutmussun,mesela Kurtcu alevi Sünni Alevi de var,nitekim varda var biz Insaniz Insanin da hertürlüsü var.
Ateist Alevi
Komünist Alevi
Sosyalist Alevi
Maocu Alevi
Deist Alevi

Yanlış kavramlar içinde yanlış neticelerle varılmış yollar üzerine kurulmuş yanlış inanç sistemi.

Alevilik bu degil tabi,Islamin özü olan niteliklerle donanmis bir bicimini yasamaya calisiyoruz,tabi bunun icinde ki degerlerde her dinde de var.

Tüm dünya 12 İmamların kendi hayatlarında bizzat kendilerinin yazmış oldukları inanç temellerine ait yazıtları kabul ediyorken, Aleviyim diyenlerin ayrı kalmaları neyin göstergesidir.

sen bizim kabul etmedigimizimi zannediyorsun,inanki hic ayri degiliz.
hatta ayrilmislarida,keske gercekleri görmelerini ve bize katilmalarini diliyorum.

Zira en azından Şiilerin elindeki bizzat İmamlara ait el yazmalarını gördüm ve okuyabildim. Elle tutulur, gözle görülür bir kaynağa inanç daha güvenilirdir.

Bende isterdim dogrusu Imamlarin el ile yazmalarini yada onlardan herhangi bir hatirayi görebilmek ne mutlu size.eger mümkünse bizimlede paylasa bilirmisiniz?
cok sevinirim.
ayrica.. dogru.. insan böyle birsey iste.. illede görmesi gerekiyor ama ben inanmak icin görmek istemiyorum,onlarin elleri degmis olabilmesi bana onlari canli görmek kadar mutlu ederdi eger firsatim olsaydi.

Kaynak ise yeterince var umut ediyorumki zamani geldiginde hersey aciga cikacak,cünki insanlara birtürlü yeterli gelmiyor ispatlar.

Kimseyi dışladığım da söylenemez. Zira İmam Ali buyuruyor ki: KARŞINDAKİ YA SENİN DİNİNDEN OLAN MÜSLÜMAN KARDEŞİNDİR VEYA SENİN GİBİ İNSANDIR.
Dogru söze ne denir.Dininden olmasa bile Insandir....

sende selametle kal.

Adam
20.12.2005, 16:30
Arkadaslar alevilikte cami yoktur bu nettir. Arkadasimin ortaya sürdügü iddalar da mantıklı fakat bu caminin olup olmamasiyla cözümlenebilecek bir olay degildir varsayalim tersi ispatlandi, bu alevilerin camiye gitmesine mi neden olacak? Tabiki hayır. Caminin olmamasindaki en dogal yanda bizim olaya dogmatik bakmayisimiz ve mantigimiza aykırı olani reddededisimizdir.Kimileri yok efendimize küfür ediliyordu o yüzden gitmiyoruz diyerek kilifa sokmaya calismasinlar evet bu dogrudur fakat asıl neden degildir.Asıl nedenleri kimligimizden kulturumuzden ayri bir gelisim surecinde olusmus cami de kadına yer olmamasidir, dilimizde ibadet yapilmamasidir , bizi kendine ceken kültürel yakinlik bulundurmamasidir. Yoksa cemevleri de bizim camimizdir, ama bizim yönümüz Kabe degildir insandir.Bu temel mesaj hepinizden kacti mi? Camilerde bir yöne dogru ibadet yapılır.Alevilik'de ise ibadetin yeri yönü yoktur yüzün insana dönük oldugu sürece.

Bir de bazi arkadaslar, Alevilik'i sınırlandırmayı kendilerine görev bilmisler, yok böle Alevi olmaz yok söle Alevi olmaz. Arkadasım Alevi oldugunu hisseden bir insana neden kendi kaliplarini dayatiyorsun ve kendini haklı buluyorsun bunu yaparken senim Müslüman oldugunu reddeten insanlar ve Müslüman böle böle olur böle olmaz diyen insanlardan farkın kalıyor mu? O yüzden bırakın insanlar kendilerini gönüllerince ifade etsinler!

dede_27
14.01.2006, 17:28
alevilik gerçek islamdır.....
cami cem sözcüğünden türemiştir we cami peygamber efendimizin zamanında yoktu tmmmı???

Oli
14.01.2006, 17:31
alevilik gerçek islamdır.....
cami cem sözcüğünden türemiştir we cami peygamber efendimizin zamanında yoktu tmmmı???

senin nezdinde, cami efendimiz zamanında yoktur diyenlere!;
cemevi nin adını toplanma evi diye değiştirsek çok başka bir yerden mi bahsetmiş oluruz. mescit in adı cami olarak değişmiştir işlevi değil.

Şoreş
26.02.2006, 23:20
İslamiyette mescid vardır cami yoktur;)

srdr_ist
27.02.2006, 20:34
varmıdır yokmudura cevap hemen alt sokaktan ezan sesi geliyor o halde vardır. Şayet yoktur diyorsanız o zamanda sizin oralarda yakında bir dernek kurulur para toplar altına mağazalar üstünede ibadet hane yaparlar al sana en güzelinden cami hala mı yoktur diyeceksin birde türbe gibi ziyaret edilen camilerde vardır sultnahmet gibi yok hala yok diyorsan kiliseyi camiye çevrilmiş hazır gelmişken tam sultanahmet camii karşısı ayasofya şimdi islamda yoktur diyecem ben kısa sokak diye kulladığın yolu cami insaatı kapattı diyecem ve üstüne vardır diyecem kızacan bana ii de gözümle gördüğüm bunlar bana camiden başka bişey varmı de de yok deme en ii si saygılar

manifesto
27.02.2006, 22:03
Sayın "ALUNDRA"...

KUBBE
MİNARE

Mesela...
vs...vs..

Ama bunu yaparken...

Hocam iddialar garip, anlaşılmaz ve istikametsiz. Eğer mescit ile cami arasındaki farkı anlayabilirseniz sorununuz ve devam edelim...

108- O mescit içinde sen kesinlikle namaza durma. Ta ilk gününde temeli takva üzerine kurulan mescit elbette içinde namaz kılmana daha layıktır. Onun içinde günahlarından arınmayı seven kişiler vardır. Allah da arınmış, ak pak olmuş olanları sever

Burada namaza drumaması istenilen mescit mescit-i dırar dır daha sonra yıktırmıştır zaten.
4- Vay haline o namaz kılanların ki, Maun suresinde geçen bu ayet şimdi ayetleri böyle tek tek yazmak ile hadisleri böyle tek tek yazmak insanı yanılgıya götürebilir gördünüz mü

Hz.Peyganberin hicretten sonra ilk iş olarak müslümanların toplanıp bir araya gelip ibadet edebileceği mescit inşaa etmek olmuştur. Bugün medinede ki mescid-i nebevi hala ayaktadır. Cami lafı kelime olarak sonradan kullanılmaya başlanmıştır doğru.Toplayan toplanan manasında olan bu kelime mescitle aynıdır hiçbir farkı yoktur. Ve bizlerde camii ve mescitleri sade ve gösterişsiz olanı ile sultanahmet gibi islam sanatı ve eseri olması açısından bizce ve islam açısından ne mahsuru olabilir?

Bu tür kelime oyunlarının mantığı yanlış

A-L-E-V-İ
06.03.2006, 22:03
zaman darlıüından dolayı ...Başka bir sitede yazmış olduğu cevabı buraya tekrar yapıştırıyorum...konuyu ileride Detaylı olarak işlemeyi düşünüyorum
Saygılar..
-----------------------------------------
MESCİD..

Mescid-i Nebevi(Mescidi Resul) referansında Mescid-Camii-Cemevi ne bakış...

Resulullahın(S.A.A) Medine hicretten sonra kurduğu mesciddi..Mescid-i Nebevi

Sadece ibadet edilen yer değil,islamın doğuş yıllarında çeşitli faaliyetlerin yapıldığı yerdi..
-İstişare yapılan
-Devlete ait kararların alındığı
-Eğitim öğretim faaliyetleri(Suffa..Ashab-ı suffadan çağırışım yapsın)
-Toplumsal ilişkilerin yürütülmesi
-Mahkeme
-Barınma...
Fahr-ı Kainat Muhammed Mustafa(S.A.A) da bizzat burada dersler verirdi

CAMİİ...
Sadece ibadet saatleri içinde açık olan yapılardır..

CEMEVİ...
Cemevi ..
Bir çok tesisten oluşur...
Cem odası..(ibadetin yapıldığı yer)
-Genel ve dini konularda istişare yapılır..
-Aşevi mevcuttur...Kurabn kesilir Yemek ve lokma dağıtılır
-"Dar" denilen mahkeme kurulur ve anlaşmazlıklar çözülür.
-Misafir odası vardır
-Eğitim işlevide görülür(Kurslar aracılığıyla)
Alevilikteki Yol kardeşliği MÜSAHİPLİK(Ensar-Mühacirun)Cemlerde karara bağlanır

------------------------------------------------------------------

manifesto
08.03.2006, 00:51
Camii i sadece ibadet vakitlerinde açık olan ve sadece ibadet edilen yer olarak görmek te nerden çıktı
Bu yıl yine her yıl olduğu gibi hacılarımız temsili kabe lerle hac farizasını nasıl yerine getirmeleri gerektiği konusunda hem uygulamalı hemde sözlü dersler verilecektir.
Cami sadece namaz kılınan yer değil bunları bu şekle nasıl sokuyorsunuz anlamıyorum.
Cami sabah namazı ile açılır ve gece yatsı namazına kadar sürekli açık olan bir yerdir. yani sadece namaz vakitlerinde açık değildir.
camilerde toplanılır sohbet edilir iftarlar verilir vesair dini meseleler yerine getirilir bayram günleri bayramlaşılır.....
yani camiyi sacede namaz kılınan yer olarak aktarmakla maksadınızı anlayamadım. mescit ile hiçbir farkı yoktur sadece kubbeli ve minareli bir şekilde belli bir dönemden sonra ayrıca sanatsal bir nitelikte kazanmış yapılar ibadethanelerdir hepsi bu.
minaresiz camii olduğu gibi minareli mescitler dahi hala mevcuttur.

Şimdi asıl soru şu, cami yolunu unutanların camiye gitmemeklerine gerekçe olarak bir kılıf arama arayışımı mevcut? mesele bence budur, ve islam dünyasında ne yazık kı zaten camiye gitmeyen çoğunluktadır ama bu kimseler camiyi inkarada kalkışmamıştır.
12 imamın onikiside camilerin içindeki türbelere defnedilmişlerdir ve dahi hz.hüseyinin mübarek başı ve dahi hz.Alinin mübarek naaşı

manifesto
08.03.2006, 00:54
ve cami ile cem evini kıyaslamak yanlış bir adım.
zira cem evleri farklı bir hüviyete sahiptir.Zaten bu kıyası yapmaya başladığımız anda ikisinden birini inkar etmek zorundayız zira biri varsa diğeri olmamalıdır onun için bu kıyası hiçbirzaman yapmadık.
ayrıca camiler herzaman ilim yuvaları olmuştur nitekim osmanlı islama külliye anlayışını getirmiş ve herbir camiyi bir ilim yuvası bir mederese bir üniversite haline getimiştir.

Serkan_Devrim
08.03.2006, 12:06
ve cami ile cem evini kıyaslamak yanlış bir adım.
zira cem evleri farklı bir hüviyete sahiptir.Zaten bu kıyası yapmaya başladığımız anda ikisinden birini inkar etmek zorundayız zira biri varsa diğeri olmamalıdır onun için bu kıyası hiçbirzaman yapmadık.
ayrıca camiler herzaman ilim yuvaları olmuştur nitekim osmanlı islama külliye anlayışını getirmiş ve herbir camiyi bir ilim yuvası bir mederese bir üniversite haline getimiştir.islamda cami yoktur sözünü biraz yalnış anlamışsın zira yanılgıya yok açacak bir söz. cami olmamalı veya cami yalnış anlamında değil. mescit genel bir isimdir. ibadet edilecek yer demektir. dolayısıyla cami ve cemevleri birer mescittir. kuran mescit dedikten sonra cemevleride birer mescitken neden ısrarla aleviler camiye çağrılıyor oınu anlamıyorum. bizim mescidimiz cemevleridir. sizin ki cami. bu kadar basit. ısrarla aleviler neden camiye gitmez sözü çok saçmadır. misal bir katolik protestan kilisesine gider mi? hayır. protestanda katolik kilisesine gitmez. olay bu.

redyellow
08.03.2006, 13:53
ben sık sık CAMİ'ye gidiyorum, İslam'da cami olmadığına göre acaba İslam'a aykırı bi şeymi yapıyorum? günaha giriyor olmayayım:)

Şoreş
08.03.2006, 21:59
ben sık sık CAMİ'ye gidiyorum, İslam'da cami olmadığına göre acaba İslam'a aykırı bi şeymi yapıyorum? günaha giriyor olmayayım:)

Sen ibadethaneni yapıyorsun camiiye gidiyorsun neden günaha giresin ki:bitmisbu:

redyellow
09.03.2006, 09:25
Sen ibadethaneni yapıyorsun camiiye gidiyorsun neden günaha giresin ki:bitmisbu:

sevgili soreş,

bazı arkadaşlarım "islamda cami yoktur" diyorlar ya, bende acaba diyorum İslam'da olmayan bir şeyi yaptığım için günaha girmiş olmayayım:sas

Tabiki espriydi arkadaşım.

selamlar

şavolanlı
24.03.2006, 03:21
islamda cami vardır canlar hatta ilk camiyide hz.muhammed efendimizle birliklte beraberindeki sahabeler medinede hiçrette yapmışlardır. ilk ezanıda burada bilali habeşi okumuştur. ezanda burada dogmuştur.islamı seçmiş olan müslümanları bir arada dini inanışlarını yerine getire bilmeleri için sonradan düşünülen bir olaydır.

Serkan_Devrim
24.03.2006, 13:17
islamda cami vardır canlar hatta ilk camiyide hz.muhammed efendimizle birliklte beraberindeki sahabeler medinede hiçrette yapmışlardır. ilk ezanıda burada bilali habeşi okumuştur. ezanda burada dogmuştur.islamı seçmiş olan müslümanları bir arada dini inanışlarını yerine getire bilmeleri için sonradan düşünülen bir olaydır.ilk mesajları okumadığınıza eminim. yazdıklarınızdan bu sonuç çıkıyor. keşke baştan okusaydınız.

sinan boztepe
24.03.2006, 13:44
değerli canlar hepinizi aşkı muhabbet ile selamlarım..

aslın bakarsanız ibnadet hanelerin sorgulanmasından asla yana olmadım.. çünki kul allahı nerede anmak isterse özgürdür, bırakın ansın.. isteyen kilisede, isteyen sinegogda, isteyen çölde, isteyen tur dağında arasın... yeterki arasın......... kul ile allah arsına girmeyelim... yok senin camin, yok benim cem evim,, hayır olmadı mescidin!!!! bırakın dini sorgulamayı.. gerçek birdir ve kişi en sonund ona ulaşır.........

islamın ilk dönemlerinde mescidler vardı... bu yapılar gösterişten uzak, sace mimeriye sahip yapılardı.. kuranda da yazıldığı üzere mescidler; o devrin hem ibadet hanesi, hem devlet işlerinin yürütüldüğü kaymakamlık, hemde belediyesi idi.. yani bir çok faliyet bir arada yürütülürdü... kuranda cenabı hak buyuruyorki: ey inananlar yarattığım ne yere nede göğe sığdım, ancak kamil kulumunkalbine sığdım... işte görülüyorki en büyük ibadet hane insanın kendi kalbidir, ve eğer orayı nefsin kötü azalarından arındıra bilirsek allaha ulaşılacak ibadet haneyi yapmış oluruz... ve yine kuranda bariz olarak yazdığı üzere ibadetin en makbulü gizli yapılanıdır.. aşikar yapılan ibadet gösteriş içindir ve makbul değildir.........

gel gelelim ilk yapılan camiye: ilk cami muaviyenin babası ebu lehep tarafından inşaa edilmiştir.. bu cami gayet gösterişli, ihtişamlı bir yapıydı.. burada peygambere ve ailesine karşı bir cephe oluşturmak için faliyetler sürdürülüyordu.. peygamberimizin tüm ısrarların rağman bu tutumundan vaz geçmeyen ebu lehep şama sürgün edildi ve yaptırdığı camide peygamberin talimatı ile yıktırıldı.. işte ilk cami ve akibeti.. peygamber döneminin ilk ve son camisidir.. peygamberimiz ve ailesi asla cami yaptırmadılar..... çünki allahın buyurduğu üzere israh dinen haramdır.. ve yapılan bu süslü yapılar çok masraflıydı.. onun yerine allahın ibadet hane olarak emir ettiği mescidler kullanıldı....

ama ne yazıkki peygamberimizin hakka yürümesinden sonra iktidarı zorla ele alan ümeyye oğulları kendi ihtişamlarını gösterebilmek için cami yapımına başladılar ve adeta birbileri ile yarışa girdiler... günümüzdede bu böyle devam etmektedir.. yapılanbir cami ile rahatlıkla iki okul yapılabilir.. ve her kötülüğün anası olan cehalet yenilebilir.. okullarda hala bir sırada 3 öğrenci oturuyor.. ama geniş camileri dolduracak cemaat yok.. adım başı cami..... allah bu israfı görmezden gelip, ibadet hane olarak adlandırılan emevi mimarisini mi kabul edecek.. olmadı ..... islam dini herşeyin fazlasını haram olarak kabul eder... ve yapılan bu yapılar birer haram abideleridir.. çünki benim ülkemde okul azlığından bir sırada 3-4 öğrenci otururken bu camiler adım başı inşaa ediliyor..

şimdi diyeceksinizki sizde cem evleri yapıyorsunuz ... evet yapıyoruz ama camilerde olduğu gibi değil; adım başına bir cami ile yola düşmüyoruz.. biz allahın emrine uyuyoruz.. örneğin istanbulda her ilçeye bir cemevi düşüyor.. hatta her ildede iki tane cem evi bulmazsınız bir tanedir.... işte ibadet hane budur...... şaşadan uzak, sade, gösterişsiz..........

inanmayanlar için kuran apaçık ortadadır.. mescidleri okusunlar.. bakalım hangi mescidde minare var??? kuranın neresinde cami yapın yazıyor???

izem
24.03.2006, 13:49
cami minare diye bir şey yoktu ki zaten.Mescid gibi küçük ibadethaneler vardı.Emeviler, Abbasiler getirdi bu cami kültürünü..Gösterişli, süslü püslü..
İbadet edin de nerde ederseniz edin deyu..Ben cem evinde ederim başkası camide..

aksakal
24.03.2006, 13:59
Yeryüzü tüm müslümanlara mescid kılınmıştır. İbadet etmek isteyene yer çok. Yeterki istesin. mekanın önemi var mı?

kirshof
24.03.2006, 14:16
İslamda cami yoktur.
Dİyoruz ama unuttuğumuz bi şey var.
Tamam sade olsun.Bir ev gibi olsun.oda kabul.
Ama şunu söylerim size bizim dinimizin büyüklüğü nerde.
İşte şu kötülediğiniz camiler islam dininin azametini burada gösteriyor.
Ayasofya müzesini gezenleriniz olmuştur.Ne güzel ne ihtişamlı.
Peki bunun karşısına sade bir Sultanahmet mi yapmak lazım yoksa yoksa bugünkü tüm ihtişamıyla gözüken Sultanahmet'imi yapmak lazım
ŞUNU KABUL ETMEMİZ GEREKİYOR.
İslamın sembolü camidir.
Bir yerde cami varsa orada müslüman vardır.
Ve minareleri öyle büyük olmalıki bilinmeliki bu islam diyarı büyk bir islam ülkesidir.
Geçmişe takılan bir zihniyetle işte o zaman yoktu demek şimdi olmayacağı anlamını taşımaz.
O zaman yine kötülediğiniz yobaz dediğiniz 1400 yıl önceki insanlar gibi yaşıyorsunuz diyen insanların konumuna düşersiniz.
Cem evlerini daha da çok meşrulaştırmak için cami meselesini bu kadar uzatmak bence sadece inançsız kişilerin işlerine yarar.
Artık islamda cami vardır.Ve bütün dünyada kabul gören şeyde caminin islamın sembolü olduğudur.
Bunun kanıtını Yugoslavya parçalanırken gördük.Sırpların ilk yaptıkları şey camileri bombalamaktı.
Herkes ibadetini istediği yerde yapar.
Yapılan camilerin çoğunu halk kendi cebinden yapıyor.
Ayrıca şunu da belirteyim.
ALEVİLİKTE ELİNE DİLİNE BELİNE SAHİP OLACAKSIN.
Bu kural herkes için geçerliyse sünnilerin hepside alevidir.Çünkü sünnilerde de eline diline beline sahip olacaksın.
Çünkü bunlar islamın özüdür.Ve şirkten sonra en büyük günahlardır.
saygılarımla

manifesto
24.03.2006, 15:19
2810
İslamda ilk mecsid mescid-i nebevidir.
Duvarları kerpiçten,tabanı hasırdan tavanı hurma dallarından.
Şimdi bu taş toprak ile bir şeyin var yada yok olduğunu düşünecek isek islamda ne camii vardır ne cem evii nede şuanki mescidler.

İslam ilmin ve tekniğin ve islam sanatının gelişmesiyle her asırda insanlığa birer sanat eseri kıymetinde ibadethaneler sunmuştur.
Yarının mabedleri o günün sanat ve tekniği ile oransal olarak değişiklik arzedecekdir ama mutkala varolmaya devam edecektir.
Yazık Sultanahmet gibi Selimiye gibi Emeviye camii gibi sanat değeri açısından insanlık için bir eşi daha olmayan bu mabdelerin bu şekilde polemik konusu olmasını anlayamıyorum bir türlü.

Şoreş
24.03.2006, 15:30
Cemevleride ibadethanedir.Cami ile aynı değerdedir.Cemevide islamda vardır çünkü mescittir!

Sünni arkadaşlar iyi yazmışlar buraya amannn laf söyletmezler ama bize laf edilir cmeevlerimize laf edilir bumu müslümanlk yazıkk

eyhayat
24.03.2006, 15:46
Cami de ,Cemevi de gerekiyorsa talep varsa tabi ki yapılacak .Ama hiç gereği olmayan cemaati olmayan beldelere köylere camiler yapılıyor 2004 yılında ilçenin birine 2 tirilyon tl harcanarak en son inşaat teknolojileri kullanılarak.Bir cami ve 2 katlı kaloriferli alttan ısıtmalı birde lojman yapılıyor.4 tanede personel atanıyor (imama-memur-hizmetli-vs) Ancak bu camiye sadece Cuma günleri en fazla 10 tane cemaat geliyor Diğer günler bomboş.
Bu beldeye bu kadar para harcayarak camii yapmaya gerek varmıydı.Daha ekonomik bir projeyle 10 kişinin ve ya 20 kişinin ibadet edebileceği bir mescit yetmezmiydi.Hemen camii nin yanıbaşında bir ilköğretim okulu bir de lise var 70-80 tane personeli var ama onların bir tane lojmanları bile yok

kavakli
24.03.2006, 15:50
bence okul yazik bi mahallede 6 tane cami olurmu? olur vr ornekleri yazik o paralara yavrucaklara okul yapilsa daha iyi olmazmi sizce :( yazik bu millet adam olmaz gelecege yatirim yapin okul yaptirin cami degil yeterince cami var zaten mahallede 7. camiyi istemem

Asli
24.03.2006, 15:55
Sünni arkadaşlar iyi yazmışlar buraya amannn laf söyletmezler ama bize laf edilir cmeevlerimize laf edilir bumu müslümanlk yazıkk

yaa arkadaşım burada bir çok sunni arkadaş var ve bunlardan biride benim
bence yazdıklarına biraz dikkat etmelisin....

manifesto
24.03.2006, 15:56
arkadaşlar, bu camii konusunda ki israfa bende katılıyorum yani keşke merkezlere daha büyük sanatsal değeri daha yüksek camii ler yapılsa ve cemaat bölünmese ama ben göztepede her cuma sokakda namaz kılmak zorunda kalan insanlarıda görüyorum.
Yani bu işin planlı programlı yapılması ayrı bir mevzu.İhtiyaç yoksa elbette camii yapılmamalı ama ihtiyaç ve talep varsa bundan daha doğal ne var?
Okul yapılmalı yurt yapılmalı böyle ihtiyacın olmadığı yerlere camii yapmak yerine.
Ama bunu islamda camii yokdu olamaz gibi bir tartışma platformuna taşımamak lazım her mesele kendi ekseninde tartışılmalı.

alamut
24.03.2006, 17:37
bende islamda camiinin varlığına inanmıyorum
bi çok kez camiye gittim ama
allahın evi tanımlamasına katılmıyorum ibadet heryerde yapılır bence

manifesto
24.03.2006, 17:44
bende islamda camiinin varlığına inanmıyorum
bi çok kez camiye gittim ama
allahın evi tanımlamasına katılmıyorum ibadet heryerde yapılır bence

Sevgili Alamut, camii nin varlığı ibadet her yerde yapılamaz tezinin karşıtı değil yanlış yoldan yanlış hükme varmışsınız.
Her dinin bir ibadet merkezi vardır, inananaları bir araya gelsin iman tazelesin birbirlerinin manevi varlığından kuvvet alsın ve kullukda yanlız olmadıklarını görsünler diye.
Cuma namazı sadece camii lerde yapılmaz ben birçok kez dışarda tabiatla iç içe ortamlarda arkadaşlar ile beraber de namaz kıldım.Yani ibadet senin de dediğin gibi her yerde yapılabilir.
Ama bu her yer kelimesini doğru kullanmak lazım zira umumhaneler meyhaneler vesair Allahın lanet ettiği birçok mekan ve ortam vardır oraları ibadethane olarak göremeyiz heralde..
İçinizdeki bu camii düşmanlığını doğrusu anlayamıyorum.
Ama tahmin edebiliyorum.

şavolanlı
25.03.2006, 20:47
ilk mesajları okumadığınıza eminim. yazdıklarınızdan bu sonuç çıkıyor. keşke baştan okusaydınız.

yok sevgili ali ekber ben birkaç arkadaşın yazısından dolayı böyle yazdım artı bildiklerimide aktarmak istedim.

redyellow
29.03.2006, 09:02
Cemevleride ibadethanedir.Cami ile aynı değerdedir.Cemevide islamda vardır çünkü mescittir!

Arkadaşım kimse kimsenin ibadethanesine laf söylemesin. Bir insan şurası benim için ibadethanedir diyorsa ve bunda samimi ise başkasına laf düşmez.

Ama sunni arkadaşlar diyerek genelleme yapmanda yanlış olmuş.

Aynen bu konuyu açan arkadaşın İSLAMDA CAMİ YOKTUR diye kesin bir dille yazdığı gibi senin genelleme yapmanda yanlış.

A-L-E-V-İ
04.04.2006, 21:43
Şimdi bu taş toprak ile bir şeyin var yada yok olduğunu düşünecek isek islamda ne camii vardır ne cem evii nede şuanki mescidler.

İslam ilmin ve tekniğin ve islam sanatının gelişmesiyle her asırda insanlığa birer sanat eseri kıymetinde ibadethaneler sunmuştur.
Yarının mabedleri o günün sanat ve tekniği ile oransal olarak değişiklik arzedecekdir ama mutkala varolmaya devam edecektir.
Yazık Sultanahmet gibi Selimiye gibi Emeviye camii gibi sanat değeri açısından insanlık için bir eşi daha olmayan bu mabdelerin bu şekilde polemik konusu olmasını anlayamıyorum bir türlü.
Sayın "MANİFESTO"...
islamda ilk mescid Mescid-i Nebevi değildir..

Benim yazımı okursanız Hz.Peygamberin CAMİİ yapısına karşı olduğunu HADİSLERLE(KÜTÜB-İ SİTTE aktarımları...) GÖRECEKSİNİZ..

Ayrıca Tarihsel bir gerçeği de görmezden geliyorsunuz Osmanlı zamanıda ki Külliyeler İBADET AMAÇLI YAPILAR DEĞİLDİR...Dergah ,işlevlidir..ve ALEVİ/BEKTAŞİ DERGAH ve TEKKELERİNDEN ..ESİNLENMİŞTİR..
Camii leri karşılmaz bu yapılar...
Camii..deyince :
KÖYLERDEKİ CAMİİLER
ŞEHİRLERDEKİ ler kastedilir..
Külliye yapısı mimari gereği ve amaç itibariyle AMEL değil İLİM ve Aşevi kaygısı gözetilerek oluşturulan kurumlardır..

ORTA ASYA.."YESEVİ FORMASYONUDUR"
ilk örnekleri
HACE AHMED YESEVİ
HÜNKAR BEKTAŞİ VELİ
SÜCAETTİN VELİ Dergahlarıdır...

Camii ve MİNARE yapısı HADİSLERLE VURGULANARAK ...BİDAT olarak değerlendirilmiştir..ki bu hadisler SÜNNİ KAYNAKLARDIR..

lion12
05.04.2006, 00:15
islamın ilk doğuş yıllarında Camii ler yoktu Mescidler vardı ve bu mescidler EVLERDE DE OLABILIYORDU-Aslında çoğunlukla da evdeydi-Hatta Hz.Peygamberin de evinde bir Mescid'i vardı... Camii Peygamberin vefatından sonra Ömer Bin Hattab ile başlayan bir süreçle ortaya çıktı sünni ve şii kaynaklar incelendiğinde Hz.Peygamberin MESCIDLERIN YÜKSELTILMESI VE SÜSLENMESINE KARŞI ÇIKTIĞI Bir takım sözlerinden de Anlaşılabiliyor...

5471 - Abdullah ibnu Ömer anlatıyor: Mescid, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm zamanında kerpiçten yapılmıştı. Tavanı hurma dallarıyla örtülmüştü. Direklerini hurma kütükleri teşkil ediyordu. Ebu Bekr buna (gerek tezyin ve gerekse tevsi yönüyle) hiç bir ilâve getirmedi. Ömer, (enini boyunu) artırarak mescidi, Resûlullah devrindeki tarz üzere (kerpiç ve hurma dallarıyla) yeniden inşa etti. Onu esaslı şekilde Osman (hem tezyin hem tevsî yönleriyle) değiştirdi ve pek çok ilavelerde bulundu. Duvarlarını nakışlı taşlarla ve kireçle inşa etti. Direklerini de nakışlanmış taşlardan yaptı. Tavanını da (pek kıymetli olan) sâc ağacından yaptı.

5486 - ibnu Abbâs anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:
ibnu Abbas radıyallahu anh der ki: Yemin olsun! Sizler mescidlerinizi yahudi ve hıristiyanlar gibi süsleyeceksiniz!

Hz.Muhammed Mustafanın vefatı sırasında vasiyetinin yazılmasına engel olanlar bununlada yetinmeyerek İSLAM'I KENDİLERİNCE DEĞİŞTİRMEK İSTEYECEK VE ADINA DA İÇTİHAT DİYECEKLERDİ....

Muaviyeyle başlayan Süreçte ise Dejenerasyon daha da ayyuka çıktı ...Torunu Hz.Hasanın zehirletilmesi ve Kerbela ve devamında Ehl-i Beyt imamlarına zulüm...

Ömer 'le başlayan Kur'an size yeter ...mantığıyla Kaynakların yakılması ve Ebu Bekirin hadisleri yaktırması:

Ebu bekir,hadislerin yazıya geçirilmesini şiddetle yasaklamış topladığı 500(beşyüz)hadisi daha sonra yaktırmıştır.
ikinci halife ömer bin hattab da kimde hadis varsa yok etmesini bütün şehirlere yazılı olarak bildirmiştir(kaynak :Keuz'ul ummal s.237)
Muhammed Ebi bekir ,ömerin yazılı hadisleri getirtip yaktırdığını yazr(Tabakaat s.104)bu uygulama Emevilerden Abdüllaziz oğlu ömere kadar sürer(C.ŞENER aktarımı)
Emevilerin HADİSLER UYDUR(T)MALARI -özellikle Muaviye'yi övücü-Sünnet denilerek akaid halini almış ve bu hadisler DAYANAK YAPILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR Kaynaklarında Muaviye'ye ,Ebu Süfyan'a karısı akület'ül ekbat =ciğer yiyen,çiğneyen Hindeye dahi Hazret demişlerdir...oysa ve kaynaklarında EN SAĞLAM dedikleri , Sahih dedikleri KÜTÜB-? S?TTEDE bile Muaviyeden ,Mervandan(ki Babasına Resulullah lanet okuyup Sürgüne göndermiştir,Mervan ise ?am valiliği sırasında işlediği Bid'atlarla ünlüdür)Rivayetler olmasına rağmen Ehl-i Beyt imamlarından neredeyse yok denecek kadar az rivayet vardır....

Kaynaklarında Hazret dedikleri Ebu Süfyan lainine yine kaynaklarında ilgintir ki Peygamberin LANET OKUDUĞU ve HATTA BU KONUDA AYET BİLE NAZİL OLDUĞU GÖRÜLÜYOR:

525 - Tirmizi'de geldiği üzere Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Uhud günü şöyle demiştir: Ey Allahım, Ebu Süfyan'a lânet et! Ey Allah'ım, el-Hâris ibnu Hişâm'a safvan ibnu Umeyye'ye lânet et! Bunun üzerine: Allah'ın onların tevbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur. Çünkü onlar zâlimlerdir (Âl-i ?mrân, 128) mealindeki ayet indi.
Tirmizî, Tefsir, Âl-i ?mrân (3007).

Ebu Hüreyre 5374 hadis?! rivayet etmiştir -ki en çok rivayet eden kişidir hatta ANCAK YARISINI RİVAYET EDEBİLECEK CESARET OLDUĞUNU SÖYLER:

4099 - Ebu Hüreyre anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'dan iki kap ilim hıfzıma aldım. Bunlardan birini aranızda neşrettim. Ama diğerini söyleyecek olsam şu gırtlağımı kesersiniz.
Buhari, ilm 42.

insan şöyle düşünmeden edemiyor :

NEYD? ACABA SÖYLEYEMEDİĞİ??????

Abdullah b. Ömer.(ölümü 74) 2630 hadis rivayet etmistir.
Enes bin Malik (ölümü 90) 2286 Hadis rivayet etmistir.
Aise binti Ebu Bekir (Ölümü 57) 2210 hadis rivayet etmistir.
Abdullan b. Abbas (ölümü 68 ) 1660 Hadis rivayet etmistir.
Cabir b. Abdillah´il Ensari (ölümü 80 ) 1540 Hadis rivayet etmistir
Ebu Said-i Hudri (ölümü 74 ) 1170 Hadis rivayet etmistir

oysa peygamberin yanında yetişen ve MÜSAH?B? HZ.ALi(ŞAH-I VELAYET) 586 hadis ...
Hz.Peygamberin yanında 3 yıl kalıpta 5374 tane hadis nakledebilmeyi başaran ! Hatta bir o kadar daha nakledebilirim diyen Ebu Hureyre ...
Diğer yanda ömrü Peygamber'in yanında geçen Hz.Ali (Şah-ı Velayet) yani ilim şehrinin kapısı ancak 586 adet hadis nakledebiliyor!?..

Akıl alacak gibi değil...

Evet abi gerçekten çok güzel ve canalıcı noktalara deyiniyorsun.Adını namını duymadığımız adamlar 1000lerce hadis rivayet ederken,peygamberin en yakınında ömrü boyu onun yanında bulunan İmam Ali'den sadece 300-500 adet hadisin olması hakikaten çok ilginç.Zaten o hadis kitaplarındaki birçok hadisin de Emeviler zamanında uydurulduğunu artık Yaşar Nuri Öztürk ve Zekeriya Beyaz hocalar da söylüyorlar.Yaşar Nuri Öztürk,adam ben aleviyim diyor yaaa.Ali Akın,eski diyanet işleri başkan yardımcısı,adam Hz.Muhammet peygamberin hayatı ve İslam'da ilk sapmalar adlı kitabını bütün dostlara tavsiye ederim.bu adam bu kitabı yazdı diye diyanetteki görevinden adamı attılar.Yıllarını araştırmalar vermiş ve aleviliği benimsemiş bir insan.

A-L-E-V-İ
05.04.2006, 00:33
Evet abi gerçekten çok güzel ve canalıcı noktalara deyiniyorsun.Adını namını duymadığımız adamlar 1000lerce hadis rivayet ederken,peygamberin en yakınında ömrü boyu onun yanında bulunan İmam Ali'den sadece 300-500 adet hadisin olması hakikaten çok ilginç.Zaten o hadis kitaplarındaki birçok hadisin de Emeviler zamanında uydurulduğunu artık Yaşar Nuri Öztürk ve Zekeriya Beyaz hocalar da söylüyorlar.Yaşar Nuri Öztürk,adam ben aleviyim diyor yaaa.Ali Akın,eski diyanet işleri başkan yardımcısı,adam Hz.Muhammet peygamberin hayatı ve İslam'da ilk sapmalar adlı kitabını bütün dostlara tavsiye ederim.bu adam bu kitabı yazdı diye diyanetteki görevinden adamı attılar.Yıllarını araştırmalar vermiş ve aleviliği benimsemiş bir insan.

Sevgili dostum...
daha bunlar ne ki...YÜZBİNLERCE HADİSİ EZBERE bildiği(Ravileriyle birlikte...Ravi=Rivayet edenler)iddia edilen muhaddisler(hadis alimi!!) vardır..
Ki..Böyle bir Hafıza Ne Allah Resulüne nede çevresindeki sahabilerine bahşedilmiş değildir..
öyle ki..
Kaynaklarında Muhammed Mustafayı UNUTKAN-NAMAZ DA BİLE-...savunurlar..
işe bakın ki...sonradan türeme Alimler BEŞYÜZBİN HADİSİ EZBERE BİLİYOR..bir çırpıda sayıyor (NASIL OLUYORSA:sas )..
Ama..
İSLAMIN PEYGAMBERİ ...unutkan...

...
Bir başka çelişki de..Kur'an ayetlerinde bile NESH (Bir ayetin diğerinin hükmünü ortadan kaldırması ) varken..MEZHEP İMAMININ İÇTİHADI..BAKİ..yani değişmez.
İÇTİHAD KAPISI..K A P A L I...
Yani Allahın Hükmü değişebiliyor ...
Ama..
Mezhep imamlarının ki..
ASLA

Neyse...

lion12
05.04.2006, 00:38
Sevgili dostum...
daha bunlar ne ki...YÜZBİNLERCE HADİSİ EZBERE bildiği(Ravileriyle birlikte...Ravi=Rivayet edenler)iddia edilen muhaddisler(hadis alimi!!) vardır..
Ki..Böyle bir Hafıza Ne Allah Resulüne nede çevresindeki sahabilerine bahşedilmiş değildir..
öyle ki..
işe bakın ki...sonradan türeme Alimler BEŞYÜZBİN HADİSİ EZBERE BİLİYOR..bir çırpıda sayıyor (NASIL OLUYORSA:sas )..
Ama..

...
Bir başka çelişki de..Kur'an ayetlerinde bile NESH (Bir ayetin diğerinin hükmünü ortadan kaldırması ) varken..MEZHEP İMAMININ İÇTİHADI..BAKİ..yani değişmez.
Ama..
Mezhep imamlarının ki..
ASLA

Neyse...

Abi o kitaplar zaten saçmalık başka hiç birşey değil,yok ictimad'da hata yapan sahabiye bir,doğru kara alan sahabiye 2 puan verilirmiş,dolayısıyla Ömer peygamberin vefatı sırasında vasiyetini engellediği için,yanlış yapsa bile 1 sevap alırmış.Buna 5 yaşında bir çocuk dahi inanmaz.

Dogan24
05.04.2006, 01:04
inanan var can inanan var senin o basettiğin beş yaşındaki inanmaz ama 45 şinden sonra yaptığı pisliklerden arınmak için inanmasa bile inanırlar allah korkusunu boyle oldugunuda bagıra bagıra soylerler bilmezki kendini ve nevsini kandırıyor bilmezki ne yapsamda boş bir kere bile allah ismini zikretmemiş bir dua bile bilmez ama lafa geldimi ooo senden benden daha vazla allahçı olurlar ....

redyellow
05.04.2006, 08:32

Arkadaşım Ali Akın Eski diyanet işleri başkan yardımcısı demişsin. İsim doğrumu, ben bulamadım.

Kitabın tam ismi ve Eski diyanet işleri başkanının tam ismi nedir?

lion12
05.04.2006, 10:46
Arkadaşım Ali Akın Eski diyanet işleri başkan yardımcısı demişsin. İsim doğrumu, ben bulamadım.

Kitabın tam ismi ve Eski diyanet işleri başkanının tam ismi nedir?

Benim dediğim şahsın ismi Ali Akın.Kendisi eski Diyanet İşleri başkan yardımcısı kendisi.Şu an görevinde değil bildiğim kadarıyla.Kitabın adı da ''Peygamberimizin hayatı,Kuran ve ilk Sapmalar''

lion12
05.04.2006, 10:52
Sevgili dostum...
öyle ki..
Ama..

...
Ama..
Mezhep imamlarının ki..
ASLA

Neyse...

Ya işin tuhafı abi şu ki;bütün Sünni kardeşlerimizin mezhep imamlarını yetiştiren,İmam Cafer Sadık yani 12 İmamların 6.dır fakat arada derin görüş ayrılıkları var.Bu neden acaba.Demek ki bugünkü sünni kardeşler ya kendi mezhep imamlarına uymuyorlar,ya da onların mezhep imamları,İmam Cafer'den öğrendiklerini aktarmadılar.Bildiğim kadarıyla Hanefi mezhebin İmamı olan İmam Hanefi,ehli beyt taraftarıydı ve o yüzden de zindanlara mahkum edildi ama bugün sünni dostların hiçbiri 12 imamın isimlerini bile bilmez tanımazlar doğru dürüst.Bu nasıl bir çelişki ya.

redyellow
05.04.2006, 12:09
Benim dediğim şahsın ismi Ali Akın.Kendisi eski Diyanet İşleri başkan yardımcısı kendisi.Şu an görevinde değil bildiğim kadarıyla.Kitabın adı da ''Peygamberimizin hayatı,Kuran ve ilk Sapmalar''

teşekkürler

lion12
05.04.2006, 21:59
teşekkürler

Rica ederim.Bu kitabı okuyun yeter.

A-L-E-V-İ
08.05.2006, 22:32

Sayın "MANİFESTO"...
islamda ilk mescid Mescid-i Nebevi değildir..

Benim yazımı okursanız Hz.Peygamberin CAMİİ yapısına karşı olduğunu HADİSLERLE(KÜTÜB-İ SİTTE aktarımları...) GÖRECEKSİNİZ..

Ayrıca Tarihsel bir gerçeği de görmezden geliyorsunuz Osmanlı zamanıda ki Külliyeler İBADET AMAÇLI YAPILAR DEĞİLDİR...Dergah ,işlevlidir..ve ALEVİ/BEKTAŞİ DERGAH ve TEKKELERİNDEN ..ESİNLENMİŞTİR..
Camii leri karşılmaz bu yapılar...
Camii..deyince :
KÖYLERDEKİ CAMİİLER
ŞEHİRLERDEKİ ler kastedilir..
Külliye yapısı mimari gereği ve amaç itibariyle AMEL değil İLİM ve Aşevi kaygısı gözetilerek oluşturulan kurumlardır..

ORTA ASYA.."YESEVİ FORMASYONUDUR"
ilk örnekleri
HACE AHMED YESEVİ
HÜNKAR BEKTAŞİ VELİ
SÜCAETTİN VELİ Dergahlarıdır...

Camii ve MİNARE yapısı HADİSLERLE VURGULANARAK ...BİDAT olarak değerlendirilmiştir..ki bu hadisler SÜNNİ KAYNAKLARDIR..

devran58
10.05.2006, 23:11
sevgili arkadaslar , basimizdakiler çalip çirparken bu milleti nasil uyutacak ,tabi ki 'bak ben size ibadet edesiniz diye camii yaptim' diyecek ,yani paranin birazi cebe birazida millet ayikmasin diye ibadet yerlerine, hani bu millet müslüman ya ondan, hemde koyu müslüman, hemde dinini tam olarak yerinne getiren, allhu ekber diyip adam yakan müslüman ya ondan severle dine para harcamayi

treebeard
25.05.2006, 23:18
Arkadaşlar, konu üzerine yazılan önceki mesajların hepsini okudum. İbadet yeri konusunda İslam'ın hakkını yemeyelim. Hristiyanlığın aksine, İslam'da birkaç özel namaz hariç ibadetler evde de yapılabilir. Sürekli camide namaz kılan insanların Hz. Muhammed tarafından gösteriş düşkünü olmakla itham edildiği dahi olmuştur. Ama cemaatle birlikte ibadet etmek de kaynaştırıcı etkisi sebebiyle dışlanmaz, zaman zaman teşvik edilir.
İbadet yerlerinin aşırı süslenmesi ve gereksiz yere para harcanmasının yersizliğine katılıyorum. Camide kubbe, minare, minber olması tamamen bir mimari ve gelenek sorunudur. Bunlar olmadan da cami olur elbette.
Hz. Muhammed zamanında cami olmaması konusunda da bir düzeltme yapmak isterim: Hz.Muhammed'in evinde bir mescidi yoktu, Medine'nin mescid'inin duvarına bitişik yapılmış bir odası vardı. Daha sonra yeni eşleri için mescide bitişik yeni odalar yapılmıştır.

manifesto
25.05.2006, 23:37
A-L-E-V-İ Sayın "MANİFESTO"...
islamda ilk mescid Mescid-i Nebevi değildir
:) Yani?
Ayrıca Tarihsel bir gerçeği de görmezden geliyorsunuz Osmanlı zamanıda ki Külliyeler İBADET AMAÇLI YAPILAR DEĞİLDİR...Dergah ,işlevlidir..ve ALEVİ/BEKTAŞİ DERGAH ve TEKKELERİNDEN ..ESİNLENMİŞTİR
:) Selçukluda ki Camii-Külliyeler de moğollardan mı esinlen miş? Tekke zaten vardı,külliye camii-medrese karşımı ve ikisinin cem edilmesi hadisesidir.
ORTA ASYA.."YESEVİ FORMASYONUDUR
? Orta asya hakkında ne biliyorsunuz? Sanırım hiçbirşey..
Bidat dinin özüne ters olan şeylere denir,Minara ve Kubbe islama ne gibi bir zarar veriyor? Bu mimari bir üslubdur diğer ibadethanelerden farklı kalması adına güzel bir sonuçdur.Kubbesiz camii de çokdur minaresizde ..
treeBeard;Hristiyanlığın aksine, İslam'da birkaç özel namaz hariç ibadetler evde de yapılabilir. Sürekli camide namaz kılan insanların Hz. Muhammed tarafından gösteriş düşkünü olmakla itham edildiği dahi olmuştur. Ama cemaatle birlikte ibadet etmek de kaynaştırıcı etkisi sebebiyle dışlanmaz, zaman zaman teşvik edilir
Öncelikle hoşgekdiniz diyorum ilk yorumunuzu bu mesele üzerine yapmanızda isabet olmuş malum bazıları magazin ile başlıyor.Yazdıklarınıza da aynen katılıyorum.
İbadethaneler güzel ve temiz tutulmalı ama gösteriş ile sanat arasında ince bir hat vardır onunda farkında olmak lazım

A-L-E-V-İ
12.08.2006, 20:11
Sayın "MANİFESTO"...
islamda ilk mescid Mescid-i Nebevi değildir

demişim sizde
yani?...
diye sormuşsunuz...
İslam Tairhine yabancı değilseniz..KUBA dada bir mescid olduğunu ..yine "o mescid de namaz kılma " ayetiyle YIKTIRıLAN bir mescid bulunduğunu bilmeniz Gerekirdi..

Tarihsel bir gerçeği de görmezden geliyorsunuz Osmanlı zamanıda ki Külliyeler İBADET AMAÇLI YAPILAR DEĞİLDİR...Dergah ,işlevlidir..ve ALEVİ/BEKTAŞİ DERGAH ve TEKKELERİNDEN ..ESİNLENMİŞTİR

Selçukluda ki Camii-Külliyeler de moğollardan mı esinlen miş? Tekke zaten vardı,külliye camii-medrese karşımı ve ikisinin cem edilmesi hadisesidir.

Sayın "manifesto"..selçukluda ki Külliyeler Yesevi Kültürüdür..ve Türkmen İslamıdır ..Arap islamı değil..

? Orta asya hakkında ne biliyorsunuz? Sanırım hiçbirşey..

Orta Asya hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğumu bu konuda açılacak bir tartışmada öğrenebilirsiniz..

Bidat dinin özüne ters olan şeylere denir,Minara ve Kubbe islama ne gibi bir zarar veriyor? Bu mimari bir üslubdur diğer ibadethanelerden farklı kalması adına güzel bir sonuçdur.Kubbesiz camii de çokdur minaresizde ..

Sayı "manifseto"...
ilk olarak ,herhalde konuyu oluşturan ilk mesaajı okumadınız orada geçiyor hadis
"benden sonra mescidlerinizi YÜKSELTECEKSİNİZ..ben bununla emrolunmadım"
şeklinde
Kütüb-i sitte denen ve Ehl-i Sünnetin iskeletini şekillendiren hadis külliyatında
var bu hadisler...
Siz "güzel bir sonuç" olarak yorumlayabilirsiniz belki ama En meşhur Sünni hadis külliyatındaki Hadislere göre bu BİDATTIR..

Ali Anıl
14.08.2006, 20:50
hepiniz çok sağolun bilgileriniz için

tarıkkubat
16.08.2006, 11:50
sevgili kardesim eger soylediklerin dogru olsaydı kuranıkerimde allah hıristiyanların ve yahudilerin ibadet hanelerinin bile korunması gerektigini soylemezdik bakınız bakara suresi.

bluehero88
07.09.2006, 20:34
Arkadaşlar bir müslüman için Allah'ın arzında her yer mesciddir.Siz bırakın bu tartısmaları bence ayrıca minareler zamanın getirisidir ezan sesini daha fazla uzaklara iletmek için yapılmış bi yapıdır yani herhangi bi şekilde "putlaştırılmış minare kavramı diye birşey olmaz ve camilerin yapılıs amacı ise mantıken evler kucuk oldugu için cemaati sıgdıramıyodu o yuzden daha buyuk yapılara ihtiyac duyuldu.Bunun yanında herkes bi namaz vakti anında evinde olamaz ve bulundugu yerde namaz kılmaya elverişli ortam bulamaz(temizlik v.b.) o yuzden namazı en eftal sekilde kılması için camiler inşa edilmiştir ve bu islam tarihinden bu yana islam'ın sembolü haline gelmiştir....yazdıklarımı ne kadar doğru buldunuz bilmiyorum ama hadisleri okuduktan sonra aklıma gelen en mantıklı şeyler bunlar oldu...

rockçı turna
07.09.2006, 20:43
Arkadaşlar bir müslüman için Allah'ın arzında her yer mesciddir.Siz bırakın bu tartısmaları bence ayrıca minareler zamanın getirisidir ezan sesini daha fazla uzaklara iletmek için yapılmış bi yapıdır yani herhangi bi şekilde "putlaştırılmış minare kavramı diye birşey olmaz ve camilerin yapılıs amacı ise mantıken evler kucuk oldugu için cemaati sıgdıramıyodu o yuzden daha buyuk yapılara ihtiyac duyuldu.Bunun yanında herkes bi namaz vakti anında evinde olamaz ve bulundugu yerde namaz kılmaya elverişli ortam bulamaz(temizlik v.b.) o yuzden namazı en eftal sekilde kılması için camiler inşa edilmiştir ve bu islam tarihinden bu yana islam'ın sembolü haline gelmiştir....yazdıklarımı ne kadar doğru buldunuz bilmiyorum ama hadisleri okuduktan sonra aklıma gelen en mantıklı şeyler bunlar oldu...

gercekten alevi oldugun her halinden anlasılıyor! anlamadıgım sey yalana ne gerek var:S alevi oldugunu söyleyince yapacagın hadi bizde ramazanda oruc tutalım,hadi bizde camiye gidelim cagrılarının tepkisiz kalacagınımı düsünüyosun..? cok komiksin:taz:

keanu_1907
07.09.2006, 21:52
bole bir açıklama daha önceede tvde tartışılmıştıı ayrıca kurandada cami kelimesi geçmiyo zatenn

ama haz muhammed döneminde yapılmış mescidi de unutmayalım onu cami kabul edebiliriz

saheser
07.09.2006, 23:59
Camiler insanlari sömüren modellestirilmis insanlarin gözünü boyayan yer diye düsünüyorum.Camilere dökülen parayla en lüks lambalar halilar altinla yapilmis dekorasyonlarin kime ne yarari var.Ibadetini yapan evindede yapar normal modernlesmemis yerdede yapabilir.Lüks görünümlü cami yerine fakir insanlarin karnini doyurmak en büyük sebabtir.Eskiden cami yoktu isteselerdi en güzelini yaparlardi demekki o kadar lükslüge gerek duymamislar.Birde bakin ben camiye gidiyorum diye gösteris var camide gösteris icin bakin bizim camimiz var bir insanin gercekten inanci varsa insanlara gösteris degil sessizce allaha ibadetini yapmasi gerek. Kul bilse ne olur bilmese ne olur insanlari kandirabilirler ama allahi kandiramazlar.Bazilari cami icin kapi kapi dolasip dilenci gibi para topluyor allah rizasi icin deyince cogu veriyor.Bu paralarin nereye gittigi belli aslinda bu paralari toplayanlarin hayatini arastirdiginda durumlari cok mükemmel en son model arabalari var.Asla vermem onlara kapidan kovuyorum vercegime gözümün gördügü durumu gercekten kötü olan fakire veririm.Benim gördügüm cevrede camilere giden kisilerin dolandirilmis oldugunu cok gördüm.Nedense cami yapilacagini duydugum zaman tamam insanlarin hic sansi yok insanlari dolandiracak yeni bir yer aciyorlar diye düsünüyorum.
Dostca kalin

casdemurmur
08.09.2006, 00:21
Camiler insanlari sömüren modellestirilmis insanlarin gözünü boyayan yer diye düsünüyorum.Camilere dökülen parayla en lüks lambalar halilar altinla yapilmis dekorasyonlarin kime ne yarari var.Ibadetini yapan evindede yapar normal modernlesmemis yerdede yapabilir.Lüks görünümlü cami yerine fakir insanlarin karnini doyurmak en büyük sebabtir.Eskiden cami yoktu isteselerdi en güzelini yaparlardi demekki o kadar lükslüge gerek duymamislar.Birde bakin ben camiye gidiyorum diye gösteris var camide gösteris icin bakin bizim camimiz var bir insanin gercekten inanci varsa insanlara gösteris degil sessizce allaha ibadetini yapmasi gerek. Kul bilse ne olur bilmese ne olur insanlari kandirabilirler ama allahi kandiramazlar.Bazilari cami icin kapi kapi dolasip dilenci gibi para topluyor allah rizasi icin deyince cogu veriyor.Bu paralarin nereye gittigi belli aslinda bu paralari toplayanlarin hayatini arastirdiginda durumlari cok mükemmel en son model arabalari var.Asla vermem onlara kapidan kovuyorum vercegime gözümün gördügü durumu gercekten kötü olan fakire veririm.Benim gördügüm cevrede camilere giden kisilerin dolandirilmis oldugunu cok gördüm.Nedense cami yapilacagini duydugum zaman tamam insanlarin hic sansi yok insanlari dolandiracak yeni bir yer aciyorlar diye düsünüyorum.
Dostca kalin
allah israftan kaçının demiş bizlere..bizim yaptığımız da tam tersi..(bu nasıl kuran a uymaksa!!)bence bu kadar lüksün yerine başka ihtiyaçlarda karşılanmalı..bizce böyle de acaba ilgili insanlar bunu ne zman anlayabilecek!!

redyellow
08.09.2006, 09:43
İslam'da cami vardır.

İster evimizde ister camide ibadet yaparız.

karadagli
08.09.2006, 10:03
İslam'da cami vardır.

İster evimizde ister camide ibadet yaparız.

Sn Redyellow, bana caminin islamda var oldugunu kuranla ispatlayabilirmisiniz.istiyorsaniz ben size olmadigini kurandaki ayetlerle ispat edeyim. elbette ki sen camiye gidebilirsin ona bir sey söyledigim yok ama islamda var demeni kabul edemem.

redyellow
08.09.2006, 10:44
Sayın Bektaş Eren, Bir başka forumda bana karşı kullandığınız:

"insan öldürmek, insan yakmak senin gibi insanlarin kanina islemis"

"sizde insan sevgisi denen birsey yok"

"sizin gibiler insan öldürmeyi meslek edinmisler"

"Allah sizin kalbinizi zaten kör etmis"

"bu tür pislikleri"

düzeltmediğiniz sürece lütfen benimle muhatap olmayınız.

madem ben bir PİSLİĞİM benimle muhatap olarak kendinizi kirletmeyiniz.

düzeltiğiniz takdirde karşıt görüşteki insanlarla karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaktan ancak memnuniyet duyarım.

karadagli
08.09.2006, 10:56
Sn Redyellow. bence asil yazisini düzeltmesi gereken sizsiniz, neden derseniz. bakin o isaretinize. burdaki insanlar o isaretten cesitli cesiltli yorumlar yapabilir.ates eden bir silah. ben bunu tehdit olarak algiliyorum.öldürecekmisin, öldürtecekmisin,bu silahin ne aciklamasi olabilr.

saygilar

karadagli
08.09.2006, 11:07
bole bir açıklama daha önceede tvde tartışılmıştıı ayrıca kurandada cami kelimesi geçmiyo zatenn

ama haz muhammed döneminde yapılmış mescidi de unutmayalım onu cami kabul edebiliriz

sevgili can, Hz.Muhammed cami yaptirmamis.ben simdi size asagida Merhum Halil öztopragin Kuranda hikmet tarihte hakikat isimli kitabindan alintilar yaparak aciklik getirecegim.

Degerli canlar.Asirlardan beri Alevileri camiye gitmedikleri icin, ramazan orucunu tutmadiklari icin dinsizlikle suclayan sunni kardeslerimiz,Alevileri dinden cikmis gibi bir takim kelimeler kullanarak alevilere hakaret etmislerdir. biz aleviler ne kadarda bizim namazimiz killindi, Hz.Ali camide vuruldugu icin camiye gitmiyoruz desek de esas olarak camiye niye gitmedigimizi, neden bes vakit namaz kilmadigimizi Kuran'i Kerimi'in ayetleri ile asagida ele alacagiz. Biz Aleviler olarak kimsenin ibadet sekline, anlayisina müdahele etme gibi bir düsüncemiz yoktur.Yanliz hic kimsenin de biz Alevileri camiye gitmedigimiz icin sorgulama hakki da yoktur.Biz aleviler olarak duvara bakarak secde etmeyiz, biz, tipki meleklerin ademe secde ettigi gibi insani esas alir insana secde ederiz.

Allahu Taala Resulullaha ayet vahyederek camilerde namaz kilinmasini yasak etmis ve Hz muhammed dahi camileri yiktirmis,nitekim tevbe süresinin 107.nci ayeti"velleziynettehazü mesciden diraren ve küfren ve tefriykan beynelmünümüniyle ve irsaden limen hareballahe ve resülehu minkablü veleyehlifünne in erdni illel husna vallahü yeshedü innehüm lekazibüne."

Türkcesi: Müminlere zarar vermek ve gönüllerinde sakli duran düsmanligi kuvvetlendirmek icin namaz kilmaga mescit meydana getirdiler.Bunlar Müslüman olmadan önce Hazreti Muhammed'le harbeden münafiklardir. Müminlerin arasini acmayi inlari birbirine düsürmeyi akillarina koymuslardi.Ya Muhammed Müslümanlar, seninle birlikte namaz kilsin ve zikretsin diye böyle genis mescit,cami yaptik derler,Allahu Taala dahi sahitlik eder ki,onlar yeminlerinde yalandir.

Tevbe süresinin 108. ayeti:"Lâ tekum fiyhi ebeden lemescidün üssise alettakva minevveli yevmin ehakku en tekume fiyhi ridâlün yühıbbüne enyetetahherü vallahü yuhıbbül
muttahhirriyne."

Türkcesi:Ya Muhammed kalkma ve ol mescitlerde ebediyen namaza durma. Evvelce Tanri korkusu üzerine yapilan mescidi evvelde hakka ibadet hakli ve lazim bir ibadetti.Orada rizaullah icin kötü ahlaktan hem kendilerini pâk etmeyi ve hemde kötü ahlaktan onlari sevmeyi bilen bir güruh vardir.(onlar ile ol)

Hazreti Peygamber'e ol mescitlere Müslümanlari gitmeyi yasak eden bu ayetin altinda yazili olan mesruhata göre;

Cenabi Hak Hazreti Muhammede o islamlarin yaptiklari mescide gitme buyurdugu zaman Peygamber efendimiz ashaptan bir kac kisiye emredip ol islamiz diyenlerin yaptiklari mescidi yikip orasini süprüntüler ile doldurdular.(Kenarli KurÄan-i Kerim tefsiri sahife: 203).

Kissasi enbiya tarihinde bu vaka hakkinda söyle bir kayit vardir:Hazret Muhammede ayeti Kerime ile ilham edilmesi üzerine hemen Hazreti muhammed dahi Malik Ibni Dahsem ve Ibni Adi ile bir heyet göndermekle varip Müslümanlarin ol mescitlerini yani camilerini yiktilar.

Ayni hâdise üzerine baska bir tarihi vesika da sudur:

Tarihi Taberi 2.cilt kenarinda alti parmak kitabinin 306.sahifesinde bu meseleden bahsedilirken sunlar yazilmaktadir.

Vakti saatle müslümaniz diyenlerin yaptiklari camilerde namaz kilmak icin Hazreti Muhammede teklif edilmis idi.Bu teklif üzerine Cebrail Aleyhisselam nazil olup, "ol Camilerin yikilmasini sana emretti"ayeti kerimesini getirince, namaz kilmak icin yaptiklari mescidi Hazreti Resulullah farzi Kur'anla yiktirdi.Hazreti Muhammed'den sonra camiyi Halife Ömer yaptirdi.

Kültür hareketinin cok ilerledigi, insanoglunun aydinliga dogru kostugu zamanimizda bile bir cok insanlar ellerinde birer cami makbuzu, kapi kapi dolasip cami icin para toplayan bu insanlar köylerinde bir okul binasi yapsalardi, veya her hangi bir fakire yardim etselerdi veya köylerine su getirmek icin makbuz bastirsalardi daha büyük hayir islerlerdi.Hakikati söyleyeyimki,ibadet icin,Kur'an da mescit ve camiye ihtiyac yoktur.Bol bol okul acip ilim ögrenelim cahillikten kurtulalim.Fabrika acalim.Köylerimize su getirelim, yol yaptiralim. yetimlerimizi koruyalim.Allaha layik bir kul oldugumuzu isbat edelim.

Yukarida verdigimiz örneklerden de anlasiliyor ki, Hazreti Muhammed o mescide ebediyen gitme ayetinin inmesi üzerine o mescidi yiktirdiktan sonra mescit yaptirmak icin herhangi bir ayet gelmemistir.Ancak Ömerin hilâfeti zamaninda bir eseri bidat olarak yeniden cami ihya ve insa edilmistir.Muaviye,Yezit Abbas ogullari,Osmanogullari zamaninda halk cami yapmaya Tanri ile kulu arasinda büyük binalar ve yüksek minareler yapmaya icbar edildi.Hakiki müslümanlik Kur'a da yazili oldugu gibi camisiz, minaresiz,olarak huzuru kalbi ile Allah'a inanmak ve daimi ibadet etmektir.

Camiler ayeti ile yikildiktan sonra ibadetin evlerde yapilmasi icabetmekte idi.Esasen bu hususta da ayetler vardir:

Yunus süresinin 87. ayeti:Ve evhaynâ ilâ müsâ ve ehiyhi en tebevve âli kavmikümâ bimısre büyüten vec'âlü büyüteküm kibleten ve akimusselate ve bessirilmü'miniyne".

Türkcesi:Ya Muhammed biz Musa ve kardesine kavimleri icin Misirda ev alip yerlesmelerini emrettik.Siz ve kavminiz hanelerinizi kibleye ve namazi döndürüp musalla edin.Erkan ile eda edin,Ya Musa evlerinde dua ve niyaz eden müminlere dünyada kurtulus ve ahirette cennet derecelerini müjdele.

Namazin camide degil evlerde kilinmasinin Kur'anla farz edildigine dair baska bir ayeti kerime:Nur suresinin 36.ayeti"Fiy büyütin ezinallahü en türfea ve yüzkere fiyhesmühu yüsebbihu lehu fiyhâ bilğudüvvi uel'âsâli."

Ya Muhammed kendi evlerinde ibadet edenlere Tanri Taala tarafindan tazim olunup sevap derecelerinin yükselmelerine izin verip emreyledi.Onlar sol güruhtur ki, evlerinde Allahu Taalaya ibadet zikrü tesbih edenlerdir...

Yukarida bahsettigimiz mevzu hakkinda söyle bir hadisi nebevi vardir.Lâ yukbelül cami illâ bil camiil misr."

Türkcesi:Sen baska camilere yakin olma.Kalp camiinde Tanriya yalvar.

saygilar

redyellow
08.09.2006, 11:14
bektaşbey,

tamam anlaşıldığı kadarıyla sözlerinizi düzeltmeyceksiniz.

lütfen istirham ediyorum beni görmemezlikten gelin.

çünkü düzeltmediğiniz sürece ben öyle yapacağım.

güle güle

müttaki
08.09.2006, 12:18
bu cami, cem evi yada kabe dediğimiz yapılar taştan yapılan evler değilmidir ismi ne fark eder....

İslam şeriatinde Ev sünnilikte camidir Alevilikte cem evidir...
İslam Hakikatinde ki Ev ise gönlümüzdür kabe!

(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) hep o yöne dönün. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir. (bakara-144)

kendilerine kitap verilenler bunun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu bilirler

bu gerçek gönül kabesinden başka ne olabilir!

EŞİTLİK PARTİSİ
08.09.2006, 13:25
Değerli Canlar...

Bu son mesajlar için söylüyorum,daha öncekilerini demiyorum,bize göre
-Müttaki...Dost
-Bektaş Eren...Can en doğru açıklamaları yapıyor diye düşünüyoruz,hitaplardan bir ayırım çıkartmamanızı temenni ediyorum,her ikiside hep birlikte,Can ve Dost,Dost ve Can...
Şekilciliği aşacağız,aşacağız da,yanlışlardan,hayata uygun olmayan ve uygun olmadığı artık anlaşılanlardan ARINARAK...
Saygı ve Sevgilerimle...

Bektaş ÇELEBİ

redyellow
08.09.2006, 13:47
Kelime oyunu yapmaya hiç gerek yok.

Cami=mescid

İslam'da cami vardır ve hep olacaktır.

Müslümanlar bazen evlerinde bazen camilerde ibadetlerini yapacaktır, namazlarını kılacaklardır.

müttaki
08.09.2006, 13:54

Cami=mescid

Müslümanlar bazen evlerinde bazen camilerde ibadetlerini yapacaktır, namazlarını kılacaklardır.

kılalım taştan mescidlerde Namaz kılalım ama birde şu gönül kabesinde namaz kılsak hiç fena olmaz nasıl kılınıyor acaba mesela sabah namazı şahitli olurmuş... öğle ve ikindi namazında göke çıkılırmış... akşam namazına tekrar yere inilirmiş... sonra tekrar göke... sanki miraç dediğimiz bu gönül kabesinde kılınan ruhun namazı olmasın ve namaz hac gibi ibadetler miracı anlatıyor olmasın

yer ve gök Bizim sureti efallerimiz ve İÇ alemimizde ki sıfatlarımız olmasın...

seyyid nesemi öyle diyor ya

kah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi
kah çıkarım yer yüzüne seyreder alem beni!

herşey şurda saklı aslında bu İnsan dediğimiz varlık beden mi? yoksa Beden ile örtülmüş Allahın hakikatimi?

suretlerden sıfata geçmeden kendi hakikatimize ulaşamayız... suretten sıfata!

Serkan_Devrim
08.09.2006, 17:37

Cami=mescid

abi kelime oyunu yapmadan soruyorum.
cemevi=mescit dersek ne dersin?

redyellow
08.09.2006, 17:57
abi kelime oyunu yapmadan soruyorum.
cemevi=mescit dersek ne dersin?

sevgili ali ekber,

bende samimi olarak cevap vereyim.

Hiç cemevine gitmedim. Cemevi ile ilgili olarak çok net bir bilgi sahibi değilim.

Bu forumda da cemevi ile ilgili olarak çok değişik yazılar gördüm, fikirler gördüm.

bazı arkadaşlar cemevini bir ibadethane olarak görüyorlar, bazıları kültürevi gibi görüyorlar.

ama cemevini bir ibadethane gören arkadaşlarımız arasında bile çok çok farklı görüşler var.

mesela bir ibadet olarak belirtilen cem hakkında bazı arkadaşlarımız cemde içki içmekten bahsediyorlar.

cem eğer içki içilerek yapılan bir şeyse ve cemevlerinde içki içiliyorsa ben nasıl cemevi=mescid diyebilirim.

selamlar.

Serkan_Devrim
08.09.2006, 18:04
sevgili ali ekber,

Hiç cemevine gitmedim. Cemevi ile ilgili olarak çok net bir bilgi sahibi değilim.

Bu forumda da cemevi ile ilgili olarak çok değişik yazılar gördüm, fikirler gördüm.

bazı arkadaşlar cemevini bir ibadethane olarak görüyorlar, bazıları kültürevi gibi görüyorlar.

ama cemevini bir ibadethane gören arkadaşlarımız arasında bile çok çok farklı görüşler var.

mesela bir ibadet olarak belirtilen cem hakkında bazı arkadaşlarımız cemde içki içmekten bahsediyorlar.

cem eğer içki içilerek yapılan bir şeyse ve cemevlerinde içki içiliyorsa ben nasıl cemevi=mescid diyebilirim.

selamlar.içki dediğiniz bir yudumlık sembolik amaçlı alınan demdir. vede alevi inancında da içkiye bu gözle bakılır. sonuçta alevilerin inancı böyledir ve alevilikte batıni inanç esastır. tekrar soruyorum.
alevilerin kendini ifade tarzına göre ibadet yeri olan cemevleri=mescit olur mu?

Şoreş
08.09.2006, 18:06
sevgili ali ekber,

selamlar.

Farklı yorumlara bakarak yorum yapmak yerine araştırıp bilmek size yakışan olacaktır abi.

Cemevi yüzyıllardır bulunmaktadır.Gerek Dergahlarımızda, gerekse Köylerdeki büyük odalar Cemevi olarak kullanılmıştır, böyle isim almıştır.Cemevlerimiz zaten vardı ama yeterlideğildi o yüzden yenileri inşaa edilmek zorunda.Çünkü cemaati toplamak lazım, bir araya getirmek lazım.Özellikelde gençleri.Şimdi Cemevlerimizde neler yapılır ?

Kırklar Meydanında Halka Namazı dediğimiz Cem Ayinimiz yapılır.
Kuran okutulur.
Aşevinde insanlar Kurbanlarını pişirip dağıtırlar ki bu Alevilikte bir uygulamadır.
Saz, Gitar, Semah, Alevilik gibi Kurslar verilir..
Gerekirse Dede toplumsal sorunları ele alır çözer ki bu çok olmuştur..

Cemevleri biz Alevilerin ibadethanesidir ama aynı zamanda birtakım değerlerimizinde eğitimini verdiğimiz mekanlardır.

Bakın zamanla İbadethaneler Camii adını almış ve yeni Mimari yapılar eklenmiş ve ortaya Camii çıkmıştır.Peygamber zamanında İbadethanelerde sadece İbadet edilmez, toplumsal sorunlar çözülürdü.. Ama zamanla ibadethaneler bile değişerek Camii adını aldı, üstüne üstelik işlevleri değişti.. Sadece ibadet edilen yer haline geldi ki buda yozlaşmanın bir örneğidir ve acıdır...Camiinni durumu budur..

Cemevide anlattığım gibidir..

Gerçek olanda budur efendim

Saygılar.

emreank
08.09.2006, 18:37
kılalım taştan mescidlerde Namaz kılalım ama birde şu gönül kabesinde namaz kılsak hiç fena olmaz nasıl kılınıyor acaba mesela sabah namazı şahitli olurmuş... öğle ve ikindi namazında göke çıkılırmış... akşam namazına tekrar yere inilirmiş... sonra tekrar göke... sanki miraç dediğimiz bu gönül kabesinde kılınan ruhun namazı olmasın ve namaz hac gibi ibadetler miracı anlatıyor olmasın

yer ve gök Bizim sureti efallerimiz ve İÇ alemimizde ki sıfatlarımız olmasın...

seyyid nesemi öyle diyor ya

kah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi
kah çıkarım yer yüzüne seyreder alem beni!

herşey şurda saklı aslında bu İnsan dediğimiz varlık beden mi? yoksa Beden ile örtülmüş Allahın hakikatimi?

suretlerden sıfata geçmeden kendi hakikatimize ulaşamayız... suretten sıfata!

İnsan beden ve ruhtandır. Ruh ise Allah ın nurundan yaratılmıştır. Beden yer içer vs vs. ihtiyacı budur. Ruhun ihtiyacı ise O2nu yaratanı anmaktır. Bir ayette Allahu Teala "Kalbler ancak Allahı anmakla mutmain (tatmin) olur." buyurmuştur. Namaz bedeni bir ibadettir. Huşu ile kılınıyorsa eğer ryh ve beden birlikte hareket ediyor bedende ruhta Allahı tam olarak anmanın anlamını yaşamış oluyor demektir. Müslüman olmanın özgürlüklerinden biriside tüm arz yeryüzü mescid kılınmış olmasıdır. İster namazınızı evdeki odanızda ister mescidte ister camide ister cimen üzerinde temiz toprak üzerinde kılın. Amaç Allahı anmaktır. Siz Allahı O'nun emretti