Orijinalini görmek için tıklayınız : İçki Alevilikte Günah mıdır?

Sayfa : 1 [2] 3 4 5

manifesto
02.07.2006, 22:27
ali elber ; kuranın bir mümini öldürmesi nedeniyle münafık dediği kişiyi(Muaviye) kurana muhalefet ederek savunursunuz
Hz.Musa da haksız olarak bir kişiyi öldürmüşdü , unuttunuz mu??
Yani siz Allah'ın hüküm alanına müdahale ediyorsunuz..Kişi işlediği cürümler ile münafık olmaz..İsterse istanbul halkı kadar insanı haksızca öldürsün yine münafık olmaz..o zalim olur..günahkar olur..mesele bundan ibaret..
Muaviyeyi savunmak benim işim değil..o emevi hanedanının kurucusudur..bu bir arap hanedanlığı ve ilk islam devleti diyebiliriz..benim saygım sadece bu yöndedir muaviye hususunda..
Ve muaviyenin Hem Hz.Peyganber ve hemde Hz.Ömer devrinde valiik yaptığını unutuyorsunuz sanırım..O sahabelerin güvendiği ve itimat ettiği bir kimse hakkında ben menfi bir yorum yapmam..hepsi bu..ona iltifatta yağdırmam..

Mirioglu
02.07.2006, 22:31
MRHB sayın miri oğlu,
Ben hoca falan değilim,KURANI KERİMİDE kendi kafama göre yorumlamışda değilim,sadece bir MÜSLÜMANIM.Ben burada şunu öğrendim içki ALEVİLİDE içmeyi bilene helal bilmeyene harammış.Ama bir süniiye haramdır.Dolayısıyla bende bir sünni olduğum için içmiyorum.İçmeyide düşünmüyorum.:)
Saygı ve sevgiler....

Yorum! sana ait veya değil. ama sadece kuranı kerimin bi yorumlanması bu!
ama orda asıl bahsedileni ve sölenmek isteneni kesin olarak bilemeyiz.
sünnilerde harammı? ozaman yobazların hepsi cehennemlik :D
bikaç msj öncesinde yazmıştım konya içki tüketim oranlarını! yoksa sen mi diyeceksin şimdi bana. ben içerim günahım kendime kime ne?
söle kardeş bundan sonra başka diyecek bişey kalmadı di mi :)

manifesto
02.07.2006, 22:49
Miroğlu ; sünnilerde harammı? ozaman yobazların hepsi cehennemlik
:) Bu aralar bazılarımız bazılarımızı cehenneme gönderme konusunda pek gayretli..Bu işleri asıl sahibine bıraksak nasıl olur

ben içerim günahım kendime kime ne?
Zaten buna kimsenin birşey dediği yok..ama bazı arkadaşlar islamın içkiyi yasaklamadığını iddia ediyor ve buna kendilerince deliller getiriyor..yorumlar ve cevaplar sadece bu iddia üzerinedir..Yoksa ben içerim veya bir başkası içemez meselesi değil...

öncü nesil
02.07.2006, 23:31
Yorum! sana ait veya değil. ama sadece kuranı kerimin bi yorumlanması bu!
ama orda asıl bahsedileni ve sölenmek isteneni kesin olarak bilemeyiz.
sünnilerde harammı? ozaman yobazların hepsi cehennemlik :D
bikaç msj öncesinde yazmıştım konya içki tüketim oranlarını! yoksa sen mi diyeceksin şimdi bana. ben içerim günahım kendime kime ne?
söle kardeş bundan sonra başka diyecek bişey kalmadı di mi :)
Sayın mirioğlu,
İSLAMİYETİ önyargısız incelediğinizde gerçekleri anlayacaksınız.
Saygı ve sevgilerimle.....

garcia
02.07.2006, 23:42
SAYIN GARCIA İÇKİ KÖTÜ BİRŞEYDİR.ALEVİLİK HAKKINDA PEK BİR BİLGİM YOKTUR.ÖNEMLİ OLAN ALLAH C.C. 'A KUL OLMAKDIR.BEN DİYORUMKİ BİR SÜNNİ OLARAK İÇKİ ALEVİLİKDEDE HARAMDIR.ÇÜNKÜ İÇKİNİN POZİTİF BİR YÖNÜ YOKDUR.SELAMETLE KALINIZ....
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)

ALLAH c.c. razı olsun kardeşim.Müslümanlar arasına böyle fitne sokuyorlar ve ayrımcılık oluyor.biz Allah c.c. kitabı Kur'an'a ve sünnete bakmalıyız.Çünkü Allah c.c.ve Rasulü s.a.v. en iyi bilendir.Ümmet-i muhammed gerçek İslam kardeşliğini asrı saadetde göstermişlerdir.Hz. ALİ (r.a.)İslam dini için bir çok fedakarlık yapmışdır.Bizlerde bu yüce şahsiyetlerin yolundan gidelim inşaAllah.Selametle kalınız.......

sayın öncünesil inanınki bütün dini inançlara olduğu gibi aynı zamanda islamiyetede saygılı bir insanım.ancak yüksek müsadenizle aleviliği bilen bir insan ve alevilik konusunda araştırma yapmış ve alevi kültürünü yakından yaşamış bir insan olarak içkinin alevilikteki yorumunu yaptım.saygılar...

Lamekan
02.07.2006, 23:44
Ve muaviyenin Hem Hz.Peyganber ve hemde Hz.Ömer devrinde valiik yaptığını unutuyorsunuz sanırım..O sahabelerin güvendiği ve itimat ettiği bir kimse hakkında ben menfi bir yorum yapmam..hepsi bu..ona iltifatta yağdırmam..

Sizde Hz Ali ve Hz Hüsyin, Hz Hasan'ın Hz Muhammet nezlinde kim oldugunu işinize gelmediği için görmezden gelerek Muaviyeyi savunmaya devam ediyorsunuz. Politikanız yaklaşımız herzamanki gibi aynı gene...

öncü nesil
02.07.2006, 23:50
sayın öncünesil inanınki bütün dini inançlara olduğu gibi aynı zamanda islamiyetede saygılı bir insanım.ancak yüksek müsadenizle aleviliği bilen bir insan ve alevilik konusunda araştırma yapmış ve alevi kültürünü yakından yaşamış bir insan olarak içkinin alevilikteki yorumunu yaptım.saygılar...
Sayın garcia ben sadece görüşümü sundum.Burası özgür bir forum ,buna hakkımız vardır galiba.Yazımdada söylemiş olduğum gibi içkinin pozitif bir yönü yokdur,yada ben görmüyorum.:komik.Yoksam siz içiyorsanız banane?:komik
Saygı ve sevgilerimle....

gizem
02.07.2006, 23:56
? 2 temmuza nasıl geldik...katliam mı diyorsunuz...
Başbağlar da bir köydeki tüm erkekler toplanıp, 33 kişi hunharca katledilmişdi hatırlayın...ama biz acılarımızı kendi menfaatlerimize dahi alet etmemeyi aldığımız terbiyeden öğrendik..Tek amacı eğitim ve gençleri eğitmek olan öğretmenlerin kaçırılıp vehşice ketledildiğini hiç unutmuyoruz..bunlar da acılarımız..ama biz hiçbir zaman bu ölüler üzerinden nemalanmaya çalışmadık..
nemalanmak kendi döngünüzde yürüyn nemalnamak kelimesi sizndir sivas katliamı nema değil kanayan bir yaradır ayrıca bu konun 2 temmuz huhucularala alaksı yoktur menfaatte değilidr ölümmü dediniz ölüler tek değil çorum urfa gazi mahallesi ama nemada değil eğer böyle görüyosanız kendi yanlışınız saygılarımla

Mirioglu
03.07.2006, 00:40
Sayın mirioğlu,
İSLAMİYETİ önyargısız incelediğinizde gerçekleri anlayacaksınız.
Saygı ve sevgilerimle.....

nedemek önyargısız! ben senden önce müslümandım şimdide senden fazla müslümanım! ne önyargısından bahsediyorsun sen?

öncü nesil
03.07.2006, 12:24
nedemek önyargısız! ben senden önce müslümandım şimdide senden fazla müslümanım! ne önyargısından bahsediyorsun sen?
Sayın miri oğlu,
siz benden daha fazla müslüman olabilirsiniz,bu sizin açınızdan
beni çok memnun eder.:komikSaygı ve sevgilerimle....

kızılcan
03.07.2006, 12:38
hafif dalgası bir kafa insanı tanrıya manevi dünyaya yakınlaştırır

aksakal
03.07.2006, 13:00
İçki sadece islamda haramdır. Kurana baktığımızda bu konu ile ilgili 4 ayet vahyedildiğini görürüz. son gelen ayet kumarı,içkiyi,falı haram kılmıştır. Müslümanım diyorsanız haramdır. Bilime göre faydası vardır yoktur önemi varmı? Kurana inan her insan için haramdır. İçende günahkar. Birde hadis vardı "İçki bütün kötülüklerin anasıdır" diye.

kızılcan
03.07.2006, 13:10
İçki sadece islamda haramdır. Kurana baktığımızda bu konu ile ilgili 4 ayet vahyedildiğini görürüz. son gelen ayet kumarı,içkiyi,falı haram kılmıştır. Müslümanım diyorsanız haramdır. Bilime göre faydası vardır yoktur önemi varmı? Kurana inan her insan için haramdır. İçende günahkar. Birde hadis vardı "İçki bütün kötülüklerin anasıdır" diye.

içki nasıl bütün kötülüklerin anası sivasta 37 canı yakan yobaz sürüleri alkollümüydü toplama kamplarında milyonlarça insanları yakan naziler alkolikmiydiler brakın bu yobaz gereci agızlarını

aksakal
03.07.2006, 14:27
KIZILCAN, konumuz içki. galayana gelen bir guruh değil. konuyu saptırma

carizma
03.07.2006, 14:37
eger ınanmıyorsan sen musluman degılsın degılsın dostum

KızılBant
04.07.2006, 20:43
içki nasıl bütün kötülüklerin anası sivasta 37 canı yakan yobaz sürüleri alkollümüydü toplama kamplarında milyonlarça insanları yakan naziler alkolikmiydiler brakın bu yobaz gereci agızlarını

Bravo dostum iyi yerden konuya değinmişsin. Sivasda insan yakan beyni örümcek bağlamış yobaz güruhu alkol mü almıştı? Kesinlikle hayır aksine o yobaz faşistler içkinin tüm kötülüklerin anası olduğunu belirtenlerdir ama yaptıkları sanki sevapmış gibi ( kim bilir belkide sevap işlediler nede olsa kur'an da yazar cihat ediniz bulduğunuz yerde öldürünüz gibisinden ayetler) insanlarımızı yaktılar.

öncü nesil
04.07.2006, 21:58
Bravo dostum iyi yerden konuya değinmişsin. Sivasda insan yakan beyni örümcek bağlamış yobaz güruhu alkol mü almıştı? Kesinlikle hayır aksine o yobaz faşistler içkinin tüm kötülüklerin anası olduğunu belirtenlerdir ama yaptıkları sanki sevapmış gibi ( kim bilir belkide sevap işlediler nede olsa kur'an da yazar cihat ediniz bulduğunuz yerde öldürünüz gibisinden ayetler) insanlarımızı yaktılar.
Çok yanlış düşünüyorsunuz doğrusu.

KızılBant
04.07.2006, 22:05
Çok yanlış düşünüyorsunuz doğrusu.

meraba şimdi sen sunnisin ben alevi

bunları bir kenara bırakalım

insan yakmanın neresi doğru?

Mantıklı düşünelim içki konumuz. İçki kötülüklerin anasıdır deniliyor ancak insan yakmak en baba kötülüktür bunu yadsıyabilirmiyiz ?

öncü nesil
04.07.2006, 22:08
meraba şimdi sen sunnisin ben alevi

bunları bir kenara bırakalım

insan yakmanın neresi doğru?

Mantıklı düşünelim içki konumuz. İçki kötülüklerin anasıdır deniliyor ancak insan yakmak en baba kötülüktür bunu yadsıyabilirmiyiz ?
Pekii size bir soru soracağım (müsaadenizle) Allah c.c.'mı yakın dedi?

KızılBant
04.07.2006, 22:10
Pekii size bir soru soracağım (müsaadenizle) Allah c.c.'mı yakın dedi?

Kur'an ayetleriyle hareket ettiklerine göre emir büyük yerden =)

öncü nesil
04.07.2006, 22:12
Kur'an ayetleriyle hareket ettiklerine göre emir büyük yerden =)
O ayeti bana yazarmısınız....?

yagmur_yureklim
04.07.2006, 22:47
kesinlik içkinin haram olduğuna falan inanmıyorum.kararında,yerinde,ölçüsünde içtikten ve kendini kaybetmedikten sonra ne haramıki..valla eskiden ozanlarımız 1 kadeh içkiyle söylerlermiş türkülerini..hiçte haram olduğunu düşünmüyorum..yanacaksam içkiden olsun yav..kusura bakamsın millette..bu sünnilerde cins ve tuaflar he..onca pisliği,dolandırıcılığı yapıp,çalıp,çırpıp,sövüp,sayan insanlar yansın.. içki içen neye yanıyomuş....hadi bee..zaten kırk yılda bir içiyoruz..

öncü nesil
04.07.2006, 22:59
kesinlik içkinin haram olduğuna falan inanmıyorum.kararında,yerinde,ölçüsünde içtikten ve kendini kaybetmedikten sonra ne haramıki..valla eskiden ozanlarımız 1 kadeh içkiyle söylerlermiş türkülerini..hiçte haram olduğunu düşünmüyorum..yanacaksam içkiden olsun yav..kusura bakamsın millette..bu sünnilerde cins ve tuaflar he..onca pisliği,dolandırıcılığı yapıp,çalıp,çırpıp,sövüp,sayan insanlar yansın.. içki içen neye yanıyomuş....hadi bee..zaten kırk yılda bir içiyoruz..
Sizi bu terbiyenizden dolayı kutluyorum.Sünniler içkiyi içmezler.Size ne bundan?Sizemi kalmış kimin içip kimin içmeyeceği.Siz için rahatınıza bakın.
Sünnileride bu kadar rencide etmeyin lütfen.Hiç yakışık kalmamış bu sözleriniz.....

yagmur_yureklim
04.07.2006, 23:26
Sizi bu terbiyenizden dolayı kutluyorum.Sünniler içkiyi içmezler.Size ne bundan?Sizemi kalmış kimin içip kimin içmeyeceği.Siz için rahatınıza bakın.
Sünnileride bu kadar rencide etmeyin lütfen.Hiç yakışık kalmamış bu sözleriniz.....ben terbiyesizlik yaptığımı düşünmüyorum buda tamammen bana ait bir düşüncedir..kismeyi küçümsediğim falanda yok..o kadar namazı kılıp ardından,kızlara laf atan ve sapıklık yapan,sövüp sayan günah işlemiyor doğru değilmi?valla ben çok rastladım...içkide kendini katbetmeyene niye haram olsun..ortalığı yakıp yıkmadıktan sonra..düşüncelerim bana ait..

kızılcan
04.07.2006, 23:31
ben terbiyesizlik yaptığımı düşünmüyorum buda tamammen bana ait bir düşüncedir..kismeyi küçümsediğim falanda yok..o kadar namazı kılıp ardından,kızlara laf atan ve sapıklık yapan,sövüp sayan günah işlemiyor doğru değilmi?valla ben çok rastladım...içkide kendini katbetmeyene niye haram olsun..ortalığı yakıp yıkmadıktan sonra..düşüncelerim bana ait..

haklısın sivata 37 canı yakanlar alkollüymüydüler ama hiç bir alkolünün yapamayacagı vahşeti yaptılar çünkü onların beyni alkoldenden kötü uyuşturulmuştu vahşet kin kan kültürüyle alkol onların zihinsel uyuşturuculugu yanında çok mahsum kalır içmesini bilmek lazım bilim bile bir iki kadeh kırmızı şaraba onay verir

öncü nesil
04.07.2006, 23:33
ben terbiyesizlik yaptığımı düşünmüyorum buda tamammen bana ait bir düşüncedir..kismeyi küçümsediğim falanda yok..o kadar namazı kılıp ardından,kızlara laf atan ve sapıklık yapan,sövüp sayan günah işlemiyor doğru değilmi?valla ben çok rastladım...içkide kendini katbetmeyene niye haram olsun..ortalığı yakıp yıkmadıktan sonra..düşüncelerim bana ait..
Bakınız aleviliğe göre helal ama sünnilere göre haramdır.Olay bu kadar basittir.Sizin o bahsetmiş olduğunuz kişiler gerçekten de İSLAM'I yaşıyorlarmı acaba?Bunu kendinize hiç sordunuzmu?Çok yanlış düşünceler sarf ediyorsunuz.Ve düşüncelerinize saygı duyuyorum ama yanlış anlamasın ALEVİ dostlar genel konuşmuyorum ALEVİLERİN içinde hiç kıza laf atan yokmu?Ama bu tüm alevili kapsamaz.Ama siz çok yanlış konuşuyorsunuz.Biraz daha seviyeli olalım lütfen....
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
haklısın sivata 37 canı yakanlar alkollüymüydüler ama hiç bir alkolünün yapamayacagı vahşeti yaptılar çünkü onların beyni alkoldenden kötü uyuşturulmuştu vahşet kin kan kültürüyle alkol onların zihinsel uyuşturuculugu yanında çok mahsum kalır içmesini bilmek lazım bilim bile bir iki kadeh kırmızı şaraba onay verir
Siz neden tek taraflı düşünüyorsunuz?

yagmur_yureklim
04.07.2006, 23:45
ya bak arkadaşım sen neden bişeyleri bize ispatlamaya çalışıyorsunki?burası özgür bir forum ve özgür düşüncelerimizi yazıyoruz.yani sen çıkıpta dersinki yanlış bilmemne hayır canım kardeşim olmaz malesef..bu benim düşüncem .aksini ispat etmeye çalışma.fikrimi değiştirmicem çünkü.ben bunu doğdum doğalı böyle düşünürüm ve doğru olduğuna inanıyorum.ben müslüman vb..değilim .bunuda belirtyim bensadece ALEVİYİM..benim dinim bu..bununda kurarlları var.o kurallara görede içki içmek yasak değil..
haklısın sivata 37 canı yakanlar alkollüymüydüler ama hiç bir alkolünün yapamayacagı vahşeti yaptılar çünkü onların beyni alkoldenden kötü uyuşturulmuştu vahşet kin kan kültürüyle alkol onların zihinsel uyuşturuculugu yanında çok mahsum kalır içmesini bilmek lazım bilim bile bir iki kadeh kırmızı şaraba onay veriraynen çok doğru söylüyorsun..alkkolün zararı bile beynin yıkanmasından daha azdır.hiçde değilse kismenin beynini yıkamıyoruz..

öncü nesil
04.07.2006, 23:49
ya bak arkadaşım sen neden bişeyleri bize ispatlamaya çalışıyorsunki?burası özgür bir forum ve özgür düşüncelerimizi yazıyoruz.yani sen çıkıpta dersinki yanlış bilmemne hayır canım kardeşim olmaz malesef..bu benim düşüncem .aksini ispat etmeye çalışma.fikrimi değiştirmicem çünkü.ben bunu doğdum doğalı böyle düşünürüm ve doğru olduğuna inanıyorum.ben müslüman vb..değilim .bunuda belirtyim bensadece ALEVİYİM..benim dinim bu..bununda kurarlları var.o kurallara görede içki içmek yasak değil..
Bakınız ben size birşeyi ispatlamaya çalışmıyorum,sadece birbirimizle hakaretvari konuşmayalım diyorum.Yoksa başka bir sorun yoktur.
Eyvallah.....

yagmur_yureklim
04.07.2006, 23:50
Bakınız ben size birşeyi ispatlamaya çalışmıyorum,sadece birbirimizle hakaretvari konuşmayalım diyorum.Yoksa başka bir sorun yoktur.
Eyvallah.....ben kimseye hakaret etmiyorum.bana terbiyesizlik yaptın diyende sizsiniz ayrıca..hiç kismeye hakaret etmedim.böyle düşünüyorum...DÜŞÜNÜYORUMMMMM

öncü nesil
04.07.2006, 23:52
ben kismeye hakaret etmiyorum.bana terbiyesizlik yaptın diyende sizsiniz ayrıca..hiç kismeye hakaret etmedim.böyle düşünüyorum...DÜŞÜNÜYORUMMMMM
Ben size daha bir şey demiyorum.
Eyvallah....

yagmur_yureklim
04.07.2006, 23:54
Ben size daha bir şey demiyorum.
Eyvallah....eyvallahhh

denzz
05.07.2006, 00:56
? 2 temmuza nasıl geldik...katliam mı diyorsunuz...
Başbağlar da bir köydeki tüm erkekler toplanıp, 33 kişi hunharca katledilmişdi hatırlayın...ama biz acılarımızı kendi menfaatlerimize dahi alet etmemeyi aldığımız terbiyeden öğrendik..Tek amacı eğitim ve gençleri eğitmek olan öğretmenlerin kaçırılıp vehşice ketledildiğini hiç unutmuyoruz..bunlar da acılarımız..ama biz hiçbir zaman bu ölüler üzerinden nemalanmaya çalışmadık..

sizin katliyam anlayışınızı da arştırmak lazım..iyi ki nemalanmıyosunuz nemalansanız napardık

asd.1950
05.07.2006, 01:50
İçki haram mı sorusunu doğru bulmuyorum. Birşeyin haram olabilmesi için zarar veriyor olması gerekir. Bu manada çok yemek de haramdır. Çok uyumak da haramdır. Ama siz yaşamınızı devam ettirmek için yiyor ve içiyorsanız neden haram olsun. Biri varki içer ki cesareti artsın, diğeri içer ki etrafa göz dağı versin, biri içer ki dem olsun, yol olsun.

Rivayet odur ki peygamberimiz içenleri görünce onların şen şakrak halleri karşısında memnuniyetini belirtmiştir. Ama aynı kişilerin daha sonra birbirlerinin gırtlağına sarılmış görünce yasakladığını ve devam eden günlerde de içki ile ilgili ayetlerin indiğidir.

Alevi kendi örfü içinde içki de içer veya içmez. Bu onun konusudur. Ancak zaman zaman bu foruma katılan sünni kardeşlerimiz inatla bu konuyu gündeme getirerek bizi yanlışlama yoluna gitmektedir. Bunu doğru bulmuyorum. Daha önce yazdığım bazı yazılar forumdan silinmişti. Demek ki yönetim istemediği yazıları silebiliyor. Ama dikkat ediyorum foruma katılmış sünni kardeşlerimiz özgürce fikirlerini ifade edebiliyorlar. Forumun amacı Alevi kültürünü yaşatmak ve geliştirmek mi yosa alevileri sünnileştirmek mi? Zaman zaman kafama bu konu takılıyor. İnşallah ben haksızımdır. Yöneticilere saygılar.

ercandost
05.07.2006, 02:05
Ben içki içiyorum,bir iki sene önceye kadar da daha da çok içiyodum ama içkinin çok zararını da gördüm,hem kendimde hem çevremde pek bi faydasınıda görmedim ama keyif için muhabbet için içmeye bişey demiyorum ve içersemde ondan içiyorum,Alevilik te yeri olup olmaması konusunda da bence bunun Alevilikle ne ilgisi var anlayamadım,insan ne olursa olsun ya içer ya içmez bu kişinin damak tadı zevkleri içkiden aldığı hazza gore yaptığı bir davranış şeklidir yani Aleviyim öyleyse içerim veya içmem gibi bi durum sözkonusu değildir bence,tabi bu da benim fikrim canlar,zararıda ortadadır faydasıda..

realdersim
09.07.2006, 04:04
islamiyette haramdır ve de dolayısyla da günahtır

turna su
12.07.2006, 15:14
biz de usuluyle içmek marifettir amaç içki degil yapilan sohbettir saygılarımla

velakad
12.07.2006, 16:16
İçki Alevilik' de BADE'dir.Badeyi' de her kişi değil er kişler alabilir.Yani Alevilik de içki değil Bade geçer.Bade-i Aşk yani aşk için içilen bade anlamındadır ve bu değişlerde de geçmektedir.Bakın Hayyam ne demiş dörtlüklerinde...

Benden Muhammet Mustafa' ya saygi ve selam:
Deyin ki, hoş görünürse, bir şey soracak Hayyam:
Neden Yüce Efendimizin buyruklarında
Eksi ayran helal da güzelim şarap haram?

Benden Hayyam' a selam söyleyin demis peygamber;
Sözlerimi yanlis anlamissa çiylik eder:
Ben şarabı herkese haram etmis değilim ki
Hamlara haramdir, dogru, ama olgunlar içer.

aşk-ı muhabbetle

Anathema
12.07.2006, 16:20
içkinin çoğu zarar azı keyif verir.

alevilikte de içkinin insanı sapıttırmıyacak düzeyde alınırsa problem çıkarmadığını tahmin ediyorum

günah diye nitelendiğini duymadım hiç

müttaki
12.07.2006, 17:22
agareiş, aksakal, andaç, arguvan_1, aycagonca, babayusen, belen, burhantanal, caferi, Canan58, cevo, chatlakalper, cigdem2006, çitlembik, colddream, DEVRİM, egemen-caybasi, ercandost, esmerr, hasan cicek, hsyn, ibrahim-ch, KoCGiRiLi_, Kod_Suphi, manifesto, moycan, Olgun, ozan_derya, ozcan, realdersim, ruhsuz, savsek, selin, selin34, selva, seyder, skandinava, stalwart, tercanli, öncü nesil

maşallah ne kadar çok alevi varmış :laugh: soru aleviler için demek arkadaşlar alevi olmuşlar haberimiz yok :blink:
aleviler hariç tabi... :)

müttaki
12.07.2006, 17:32
İçki Alevilik' de BADE'dir.Badeyi' de her kişi değil er kişler alabilir.Yani Alevilik de içki değil Bade geçer.Bade-i Aşk yani aşk için içilen bade anlamındadır ve bu değişlerde de geçmektedir.Bakın Hayyam ne demiş dörtlüklerinde...

Ben şarabı herkese haram etmis değilim ki
Hamlara haramdir, dogru, ama olgunlar içer.[/B]

aşk-ı muhabbetle

tevhid ehli şarabı kulaktan içer Ham olanlar itiraz eder, olgun olanlar sarhoş olur :wink: Hayyamı eskiden pek anlayamazdım yavaş yavaş ısınmaya başladım :)

velakad
12.07.2006, 17:52
Hayyamı anlayanlara ne mutlu...
aşk-ı niyaz...

nurhak62
12.07.2006, 18:06
şimdi gunah değildir .. yada gunahtır demekten çok ..ben yeri geldiğinde alkol almaktan çekinmiyorum.bazılarının aksine içince güzelleşen b insanım...
ama herkes için bole değil .. özet olarak içki ile hatırladığım ve beğendiğim bi sozü size aktarayım "KOTULUK İÇKİDE DEĞİLDİR ;KOTULUK İNSANIN İÇİNDE VARDIR" bu cumleden bi sürü anlam cıkarabilirz

huseyn
12.07.2006, 19:13
biz içeriz bize heledir bade
sen münkirsin sana haramdır bade...

velakad
12.07.2006, 19:15
ey zahit şaraba eyle ihtiram,
insan ol cihan da bu dünya fani
ehline helaldir na ehle haram
biz içeriz bize yoktur vebali.....

aşk-ı muhabbetle....

seyder
13.07.2006, 00:31
Hz.Musa da haksız olarak bir kişiyi öldürmüşdü , unuttunuz mu??
Yani siz Allah'ın hüküm alanına müdahale ediyorsunuz..Kişi işlediği cürümler ile münafık olmaz..İsterse istanbul halkı kadar insanı haksızca öldürsün yine münafık olmaz..o zalim olur..günahkar olur..mesele bundan ibaret....
O zaman haşa haşa bu Allah yalancı mı?Bana yasak koyuyor, içkinin damlasından cehenneme yolluyor; ama İstanbul'u katletsem benden sormayacak.Ya Allah şaşırmış, ya da Allah adına konuşmaya çalışanlar şaşırmış.

Muaviyeyi savunmak benim işim değil..o emevi hanedanının kurucusudur..bu bir arap hanedanlığı ve ilk islam devleti diyebiliriz..benim saygım sadece bu yöndedir muaviye hususunda..
Ve muaviyenin Hem Hz.Peyganber ve hemde Hz.Ömer devrinde valiik yaptığını unutuyorsunuz sanırım..O sahabelerin güvendiği ve itimat ettiği bir kimse hakkında ben menfi bir yorum yapmam..hepsi bu..ona iltifatta yağdırmam..Demek öyle bak sana bu konuda katılabilirim.Çünkü, Hz. Muhammed ile kurulan düzen bize a<it olan Ehlibeyt diye adlandırdığımız Hakk inançtı.Sonradan ebubekir-ömer-osman da bunu bozup kendi soy düzenlerini kurdular.Onun için emevilerin kendi sahte düzenlerinin ilk ayağı olduğunda haklısınız.

O mukaddes ashab diye kutsadığın muaviyenin peygamberlik iddiasında bulunduğunu ve bu yüzden Peygamberimizce sürgün edildiğini herhalde biliyorsun.ebubekir ve ömer bile bütün aracılara rağmen bu cezayı kaldırmamış veosman gelince hemen affetmiş, birde üstelik hazine bakanı yapmış, sonrada en önemli merkez olan şama vali yaparak İslam'daki bu fitnenin başı olmuştur.HER HALŞDE BUNLARI DA BİLİYORSUNDUR.

seyder
13.07.2006, 00:43
KENDİ ÖZÜ İLE YOLA GİRMEYENİN, AKLINI DIŞARDA BIRAKAN İÇKİ İLE YOLA DAHİL OLMAYA ÇALIŞMASI DİYE BİR ŞEY OLAMAZ.YANLIŞ YANLIŞLA DÜZELMEZ ARKADAŞLAR.BİRAZ MANTIKLI OLUN.KAÇ KİŞİ İÇKİ İLE AKLINI MUHAFAZA EDEBİLİYOR.

Bir arkadaş da, içki Alevilik'te var ve "bade" denilir demiş.İçki Alevilikte yok.Hem de hiç bir Alevi yerleşiminde içki ibadette yeralmaz.İçki, Bektaşi etkisindeki yerleşimlerde vardır.Bu da Bektaşi önderlerininm geldiği kökenin geleneği olanları da getirip küçükten küçükten Bektaşiliğe yıllar içinde yerleştirmesi ile olmuştur.İçki Bektaşilik'te ilk Balım Sultan ile fark edilir.O da aslen Hristiyan kökenlidir ve oradan getirmiştir bu içki düzenini.Alevbilik'te içkinin yeri yokken, Bektaşilik'te bir de Ak-Kızıl diye iki ayrı da duası vardır.Aslında Hacı Bektaş ve Yesevi'de de yoktur içki.

BADE dediğin ise, ulunun sunduğu kemalettir.Sürahiye-bardağa sığmaz; bir kaç saatte alınmaz.O bade ki, Yunus kırk yıllık dervişlik ile erdi o kemalete.BADE; su değil; Pir'in sözüdür.

garcia
13.07.2006, 17:48
KENDİ ÖZÜ İLE YOLA GİRMEYENİN, AKLINI DIŞARDA BIRAKAN İÇKİ İLE YOLA DAHİL OLMAYA ÇALIŞMASI DİYE BİR ŞEY OLAMAZ.YANLIŞ YANLIŞLA DÜZELMEZ ARKADAŞLAR.BİRAZ MANTIKLI OLUN.KAÇ KİŞİ İÇKİ İLE AKLINI MUHAFAZA EDEBİLİYOR.

Bir arkadaş da, içki Alevilik'te var ve "bade" denilir demiş.İçki Alevilikte yok.Hem de hiç bir Alevi yerleşiminde içki ibadette yeralmaz.İçki, Bektaşi etkisindeki yerleşimlerde vardır.Bu da Bektaşi önderlerininm geldiği kökenin geleneği olanları da getirip küçükten küçükten Bektaşiliğe yıllar içinde yerleştirmesi ile olmuştur.İçki Bektaşilik'te ilk Balım Sultan ile fark edilir.O da aslen Hristiyan kökenlidir ve oradan getirmiştir bu içki düzenini.Alevbilik'te içkinin yeri yokken, Bektaşilik'te bir de Ak-Kızıl diye iki ayrı da duası vardır.Aslında Hacı Bektaş ve Yesevi'de de yoktur içki.

BADE dediğin ise, ulunun sunduğu kemalettir.Sürahiye-bardağa sığmaz; bir kaç saatte alınmaz.O bade ki, Yunus kırk yıllık dervişlik ile erdi o kemalete.BADE; su değil; Pir'in sözüdür.

seyder kardeş senin bektaşilik demiş oduğun şey sadece bir bir tarikat ve dergahtır.alevilikte içki içmesini bilene yasak değildir.bektaşilik etkisinde olan yörelerimiz bellidir.orta anadolu,orta karadeniz ve doğu anadolu ve güneydoğu anadoluda gaziantep ve adıyaman illeriden var.ancak içki nusayrilerden tutunda,tahtacı ve çepnilere kadar hiçbir alevi topluluğunda günah olarak kabul edilmez.birde icazetli dedelere bağlı olan alevi köylerinde bektaşi olmaktan çok genel bişr alevi kimliği ön plandadır.çünkü ben tokatlıyım bayağı biliyorum bektaşiliğin etkisinde dediğiniz kesimi.tabii tokatta sadece icazetliler yok,birde onlarca köye dağılmış hubyarlılar var.onlarda içkiye günah demezler.
ama desenizki alkol tüketimi biraz daha yüksektir,bunu kabul edebilirim.

birde diyorlarki tanrı yasaklamış,çünkü o şarabı, kevser şarabı olarak cennette ikram edecekmiş.birileri böyle olduğunu iddia edebilir.ancak ben eğer canım içmek istiyorsa ve bunun için bir engel yoksa,ben ölene kadar bekleyemem.üstelik inanmamak dışında pek günahım yok ama genede cennete gideceğimizin garantisi olmadığı için şarabı bu dünyada içmeyi tercih ederim...

leyla can
13.07.2006, 20:28
bilmem bence günah degildir dogru icmesini ve davranmasini bilelim yeter..

Suffiyun
13.07.2006, 20:38
MaşaAllah ne güzel kurallarınız varmış,biri de der ki İslam alevilikten çıkmıştır,bizzat küfürdür bu yaptığınız,yazık.

shahrud
13.07.2006, 22:18
MaşaAllah ne güzel kurallarınız varmış,biri de der ki İslam alevilikten çıkmıştır,bizzat küfürdür bu yaptığınız,yazık.
Sayın suffiyun, sanırım bu forum'un son ajitatörü sizsiniz. Çok açık ki, düşünceleriniz bu forumun inançları ve düşünce yapısı ile çelişiyor. O nedenle bu forumu lütfen terkedin..:no:

seyder
13.07.2006, 23:24
Evet Sayın Suffiyun,

Seçtiğiniz resim de, yazdığınız yazıdaki tavır da hiç hoş değil.Fikirlere katılmayabiliriz ama böyle itham ve hakaret ağır oluyor.Eğer can kazanmak istiyorsan tatlı ol, alçak gönüllü ol.Herkes senin gibi seçse ve yazsa, ne olur bunca insanın hali.

seyder
13.07.2006, 23:37
Canlar içki burada yasakken öte dünyada neden var olsun ki.Kırklara dayandırıyor kimileri; Kırklardda da içki yok.Kırklar üzümü ezip suyunu içiyor.İçki içmiyor ki.Bizler de meyve suları içmiyor muyuz?Yine söylüyorum, Alevilik'te içki yok.Eklenmiştir.Sonra bu kadar içki sahipleniliyor.Bir de şu inançlar bu kadar sahiplendikten sonra bir de uygulansa ya, ne var?O zaman bir çok anlaşmazlık ve toplumsal uyumsuzluklar da çözülecek kendiliğinden.Tokat'ta içki olmayan Güvenç Abdal Talibleri'nin yıllar önce (80'lerde), Seyyidlerini "Ya içkiyi Ceme al, ya da Cemi bıraké deyip, dedelerini reddettiklerini ve Ceme içkiyi almayan dedenin 7 yıl boyunca talib köylerine gelip her defasında reddedildiğini bu ocak evlatlarından ve o dedenin çocuklarından kendim öğrendim.Bu da içkinin Aleviliğe bile nasıl girdiğini gösteriyor.

Tunceli de içki tüketilir ama kesinlikle Cemde "dem" adı ile olmaz.Bazı kişiler bunu değiştirmeye çalışmışltı ama başaramadılar.Sonradan tekrar denendi mi, bilmiyorum?

garcia
13.07.2006, 23:52
Canlar içki burada yasakken öte dünyada neden var olsun ki.Kırklara dayandırıyor kimileri; Kırklardda da içki yok.Kırklar üzümü ezip suyunu içiyor.İçki içmiyor ki.Bizler de meyve suları içmiyor muyuz?Yine söylüyorum, Alevilik'te içki yok.Eklenmiştir.Sonra bu kadar içki sahipleniliyor.Bir de şu inançlar bu kadar sahiplendikten sonra bir de uygulansa ya, ne var?O zaman bir çok anlaşmazlık ve toplumsal uyumsuzluklar da çözülecek kendiliğinden.Tokat'ta içki olmayan Güvenç Abdal Talibleri'nin yıllar önce (80'lerde), Seyyidlerini "Ya içkiyi Ceme al, ya da Cemi bıraké deyip, dedelerini reddettiklerini ve Ceme içkiyi almayan dedenin 7 yıl boyunca talib köylerine gelip her defasında reddedildiğini bu ocak evlatlarından ve o dedenin çocuklarından kendim öğrendim.Bu da içkinin Aleviliğe bile nasıl girdiğini gösteriyor.

Tunceli de içki tüketilir ama kesinlikle Cemde "dem" adı ile olmaz.Bazı kişiler bunu değiştirmeye çalışmışltı ama başaramadılar.Sonradan tekrar denendi mi, bilmiyorum?

sevgili seyder,bahsettiğiniz olayı bilmiyorum,doğruda olabilir.ancak tokattaki alevi gelenekleri köylere ve topluluklara göre farklılıklar gösterebiliyor.ben köyde bulunduğum sıralarda cem görmedim ve bizim köy çok uzun yıllardan beri cem yapılmayan bir köy.köyün dedelerden soğumasının nedeni,köye gelen dedelerin köyü sömürmeye çalışması,40-50 yıl önce gayrımenkul satın alıp,köylülerden hane başı para talep etmiş olması ve köye gelen dedelerin zamanla köylülerden kendini soğutması.yani neden içki değil,büyüklere sordum zaten o zamanlarda bile cemlerde,çok az (yani bir çay bardağı) içki içebiliyormuş ceme katılanlar ama hepsi okadar.yani kimse öyle çakır olana kadar içmiyormuş.ayrıca tokatta bu her alevi köy için geçerli değil.örneğin bildiğim kadarıyla hubyarlı köyleri cemlerde içki almıyorlar.birde bildiğim kadarıyla doğu anadoludada içki almıyorlar cemlerde.

birde şunu açıklayım.şarap bekletilmiş ve hiçbir katkı maddesi olmayan saf üzüm suyudur ve varlığı çok eski tarihlere dayanan,en eski içkilerden biridir. saygılar...

Suffiyun
14.07.2006, 02:38
Evet Sayın Suffiyun,

Seçtiğiniz resim de, yazdığınız yazıdaki tavır da hiç hoş değil.Fikirlere katılmayabiliriz ama böyle itham ve hakaret ağır oluyor.Eğer can kazanmak istiyorsan tatlı ol, alçak gönüllü ol.Herkes senin gibi seçse ve yazsa, ne olur bunca insanın hali.

Resmim beni ilgilendirir,daha doğrusu MÜSLÜMAN olan herkesi ilgilendirir,velhasıl bahsettiğim gibi Filistin'e Çeçenistan'a Keşmir'e Irak'a Afganistan'a bombalar yağarken içeceğimiz içkiyi düşünmek değildir Müslümanlık velhasıl "Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir." Hadis-i Şerif'ini hatırlatırım.

Sayın suffiyun, sanırım bu forum'un son ajitatörü sizsiniz. Çok açık ki, düşünceleriniz bu forumun inançları ve düşünce yapısı ile çelişiyor. O nedenle bu forumu lütfen terkedin..:no:

Olur güzel kardeşim zaten veri topluyorum ileride kanıt oluşturması bakımından,

MetinK
14.07.2006, 03:15
Filistin'e Çeçenistan'a Keşmir'e Irak'a Afganistan'a bombalar yağarken içeceğimiz içkiyi düşünmek değildir Müslümanlık velhasıl "Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir." Hadis-i Şerif'ini hatırlatırım.
...
Olur güzel kardeşim zaten veri topluyorum ileride kanıt oluşturması bakımından,

Bu tip polemiklere forumda izin verilmez.

Kisisel satasmalarla,polemiklerle hatta küfürlerle dolu siteler cok.Buranin farkini ögrenmeniz gerekiyor.

1-Herseyi bilirim,benim dogrularimdan baska dogru olmaz mantigini birakin.Hepimiz birbirimizden birseyler ögreniyoruz.
Kimse sizin fikirlerinizi tasimak zorunda degil.Sizin yasam bicimlerini uygulamak zorunda hic degil.
2-Misafirliginde bir adabi vardir.Hepimizi icki icen bir inanca sahipmisiz gibi sözler sizi asar.
Her inanctan icki kullanan,kullanmayan insanlar vardir.Sizden de bizden de...
Türkiye de ickinin hepsini biz tüketmiyoruz herhalde...

Filistin,Irak ta bombalar yagarken onlari düsünür herkes.Insan olanin vicdani savaslara,katliamlara her zaman sizlamistir.Kaldi ki sadece Müslümanlarin yasadigi yerleri yazmissiniz.Afrika yi, Latin Amerikayi da ben ekleyeyim.Oralarda da saydiginiz yerlerdeki gibi insanlik dramlari yasaniyor.Sadece kendinize Müslümanlik yapmayin.
Henüz yeni üyesiniz ve hemen cogu mesajlariniz kisisellesmis.Konudan cok Üyelerle ugrasiyorsunuz.
Ya kisisel polemiklerden kacinir konular ile ilgili seviyeli mesajlar yazarsiniz yada
kusura bakmayin.

Misafirsiniz diye masamizin üstüne ayaklarinizi koymaya da izin verecek degiliz...

UYARI :Konu ile ilgili mesajlar yazin ve kisisellestirmeyin.

Suffiyun
14.07.2006, 06:26
:) tehdit edebilirsin arkadaşım,ama I.B™ tehdit etmez uygular,bana nasıl davranıldığını görmüyorsun hiçbir mesajımda aleviliği eleştirmedim alevi olanları eleştirdim,yanlış yaşanıyor olabilir değil mi inanç ? Bunu aleviliğe vuran yok zaten,

İçki içiyorsunuz da demedim,ALLAH(c.c) korusun hepimizi,maksadım öğrenmek,rahatsızlık vermem inşaAllah.

nusayri
14.07.2006, 07:24
İçmesini bilene nasıl birşey ben çıkaramadım ama bütün dinler ve inançlarda içki haramdır. İnsanlar yarın ben içmesini biliyordum ama unutmuşum demesin.
sayın menifasto kendi adına konuş başkaların adına konuşma nerden çıkardınki bütün dinlerde harandır,kuran kerimde bile haram denmemiştir,bir ayette(laturuhun elsala ve entön sökere)namaza giderken içkili gitmeyiniz diyor,bir ayettade( le takrabun el'hamir vel meysere huva min amal elşaytan )içki yaklaşmayınız bu bir şaytan işidir.haram denilmemiş uyarı yapılmış,benim düşüncem ise insan sağlığını etkiliyecek her ne ise içilmemesinden yanayım,inanca mal edip yasaklanmasına karşıyım, yasak olan her şey fazla istenir duruma gelir,uzun bir zamandan beri arabistandayım kati kurallar olmasına rağmen burda içilen içki sınırı yoktur.15 gün önce bir rakı imalethanesı yakalandı içinde yakalanan rakı miktarı varller ve şişelenmiş 5bin litreye yakın rakı yakalandı,
imalethaneyle şişeleme merkezi arasında 2 bin metre masafede yer altında borular döşenerek rakı taşınıp şişeleniyor.işte katı kurallar ne yaptıryor hepimiz şahit oluyoruz.

saygılar..

Anathema
14.07.2006, 11:39
:) tehdit edebilirsin arkadaşım,ama I.B™ tehdit etmez uygular,bana nasıl davranıldığını görmüyorsun hiçbir mesajımda aleviliği eleştirmedim alevi olanları eleştirdim,yanlış yaşanıyor olabilir değil mi inanç ? Bunu aleviliğe vuran yok zaten,

İçki içiyorsunuz da demedim,ALLAH(c.c) korusun hepimizi,maksadım öğrenmek,rahatsızlık vermem inşaAllah.

şu İ B yi açabilrmisin?

neyi nasıl uyguluyorsun? Yoksa kredi kartı borcu yüzünden ırağa çalışmaya gidipte kafası kesilenleri doğru mu görüyorsun? Kafa kesenlerden misin sende?

İslam= hoşgörü ? ne kadar çelişiyor değilmi şu ırakda kafa kesenleri görünce

sizin uygulamanız anca çöp tenekesine bomba koymak yada masum işçileri kaçırıp bismillah deyip kafasını kesmek. Madem yiğitsiniz bu kadar amerikalalara niye bişey yapamıyorsunuz? Kendini kandırma arkadaşım islamı doğru ve güzel yaşa insan öldürmekle yakmakla kesmekle kimse islamı benimsemez aksine islam olanlarda çekip gider.

Agop
14.07.2006, 13:02
ben içkiye helal demiyorum. ama asıl günahı içip içip ona buna çatandır. yoksa evinde iki yudumcuk alıp oturana birşey olmaz

sakka
14.07.2006, 13:22
Alevi Dedelerimiz şarap içerdi, hem de cemlerde... Demek ki günah değil.. İçmesini bilene...

garcia
14.07.2006, 18:49
Alevi Dedelerimiz şarap içerdi, hem de cemlerde... Demek ki günah değil.. İçmesini bilene...

merhaba hemşerim bizim o taraflarda bir çok köyde cemlerde içki içiliyorda.bildiğim kadarıyla tokat,çorum ve amasyada var çoğunlukla öyle biliyorum.ancak başka yerlerde cemlerde içki içildiğini pek duymadım.bizim o taraflarda var ama genede alevi köylerin hepsinde yok.bizim yaşlılarımıza sormuştum onlarda az olmak kaydıyla içildiğini söyledi.belkide insanlar sesi açması açısından azıcık alıyordur.şimdi sende öyle deyince baktım sende tokatlıymışsın.

seyder
14.07.2006, 23:39
sevgili seyder,bahsettiğiniz olayı bilmiyorum,doğruda olabilir.ancak tokattaki alevi gelenekleri köylere ve topluluklara göre farklılıklar gösterebiliyor.ben köyde bulunduğum sıralarda cem görmedim ve bizim köy çok uzun yıllardan beri cem yapılmayan bir köy.köyün dedelerden soğumasının nedeni,köye gelen dedelerin köyü sömürmeye çalışması,40-50 yıl önce gayrımenkul satın alıp,köylülerden hane başı para talep etmiş olması ve köye gelen dedelerin zamanla köylülerden kendini soğutması.yani neden içki değil,büyüklere sordum zaten o zamanlarda bile cemlerde,çok az (yani bir çay bardağı) içki içebiliyormuş ceme katılanlar ama hepsi okadar.yani kimse öyle çakır olana kadar içmiyormuş.ayrıca tokatta bu her alevi köy için geçerli değil.örneğin bildiğim kadarıyla hubyarlı köyleri cemlerde içki almıyorlar.birde bildiğim kadarıyla doğu anadoludada içki almıyorlar cemlerde.

birde şunu açıklayım.şarap bekletilmiş ve hiçbir katkı maddesi olmayan saf üzüm suyudur ve varlığı çok eski tarihlere dayanan,en eski içkilerden biridir. saygılar...
Sayın garcia,

Yazdığım genel.Herkes için veya Tokat'lı canlar için özellikle ilgili değil.Böyle de anlaşılmasın.Sadece kendi bildiğimi yazdım.Elbette ki, değişiklikler görülüyor.

Cem görmediğinizi yazmışsınız.Geçmişte belki sorun olabilirdi.Ama şimdi kolaylıkla cemlere ulaşabiliriz.Bir katılın.İnsanlarımız henüz gerçek cemler için adaptasyonda.Gerçek akış tam sağlanamıyor.Ama zaman içinde bu da sağlanacak.Yalnız bir çok kişi bazı lakayt kişilerin davranışları ile cemleri sıradan bir iş olarak değerlendiriyor.Bu yanlış.Zamanla gerçek cem düzenine uyumla daha gönül alıcı ve özü kendiliğinden teslim alacak hale gelecek.

Söylemek istediğim; cemleri takip et.Aradığını hemen bulamayacaksın.Çünkü duyduğunu arayacaksın.O hayalindekini yaşatacak toplumsal sistemimiz kurulana kadar olan akışı kabullen.Sonra bak göreceksin, o cemdeki güzellik çekecek seni.Cemlerde özel olarak yapman gereken bir şey yok.Katıldığın zaman görecek ve yapabileceğin bir bütün olduğunu fark edeceksin.Ben de önceleri nasıl davranacağım, nasıl yapacağım, ya birşeyi yapamazsam diye yıllarca uzak kaldım ve insanların bilmediğimi farketmelerinden korktum.Ama izledim.Okudum.Sordum ve öğrendim.En çok da katılanların çoğunun henüz uyum için çabalamasına rağmen o inanan canların gönülden arzulayış ve matemlere gözyaşları ile katılımı beni etkilemişti.Sözde değildi, o bağlılıkları.Ağlıyorlardı, kendileri için feda edilen başlar için ve ortak oluyorlardı sanki o anda yaşanan katliam acılarına Hüseyin'le Zeynep'le şam zindanlarına...Aman Allahım, yine etkilendim o bağlılıktan.

Şu anda bir çok Alevi yerleşimlerinde törenler-anmalar düzenleniyor.Bir çok insanımız cemlerin düzenlenmesi için dedeleri gidip geri çağırıyor ve cemler düzenlenip yolun tekrar kurulması için sürekli zorluyor.Ve dedeler isteklere hayır diyemiyor.Ve burada bahsettiğim canlarımız, 70lerde siyasi durumların etkisi ile dedeleri fiilen kovan, o zaman o dedelerin hatalarını gördüğünü söyleyen kişiler.Ve ben de bazı faaliyetlere katılıyorum.Anadolu'nun dört bir yanına gidiyorum ve gideceğim.Canlarımın Şah'lanışı ve birliğini gördükçe mutlu oluyorum.Canlar aşka ve asla katılıyorlardı yine...

Eğer dedeler hatalı ise, elbet cezaları var.Onların da üstü olan dedeler var.Bunlara haber verilmeli idi.Ama canlarımız bunu yapmamış.Gereği gerektiği gibi yapılırsa, zarar görmezdi toplumsal düzenimiz.Oysa bakın bugün toplumsal hiç bir değerimiz kalmadı neredeyse.Çünkü kendi iç çözüm mekanizmamızı bozduk ve gidip asırlarca karşı koyduğumuz kadılara teslim olduk.Hiç bir doku uyumu olmayan iki organla nakil yapılırsa, doku uyuşmazlığından hastayı kaybederiz.Alevilik için bu oldu.Şimdi acil müdahale ile hasta kurtarılmaya çalışılıyor.

Çok şükür bizim bağlı olduğumuz Ocak Seyyidlerimiz çok örnek alınan aile üyeleri.Aleviliğin en zor şartlar içinde olduğu dönemlerde bile, asla aykırı davranmamışlar.Bu nedenle, Anadolu'nun gittikleri her yerinde kabul görmüşler.Hiç bir yanlışları olmamış bugüne kadar.Ne mutlu ki, haklarında bir yanlış dahi söylenemeyen rahber ve mürşitlerim var.Onlara, temsil ettikleri erkana ve onlara tabi olan diğer Canlara da layık olmak için çabalayacağım.Benden yana da kimse bir karalama yapamayacak bu yol ve erkana karşı.

İçki gerçekten inancımızda yok.Sonradan gelip yerleşmiş.Ve dahil olduğu yöreler içki üretim bölgeleri Sayın Can.Çokça içmişler de demek istemedim zaten.Okuduğum şehirde, Musa Eroğlu konsere gelmişti.Bir sarhoş defalarca rakı kapağı dolusu doldurmuş ve dolu diye göndermişti.defalarca reddetti ama sarhoş akıllanmayınca, durumu onaylamadığını ama durumu bitirmek için kabul ettiğini söyleyerek içmişti.Kırklar, üzümü ezdi ve orada biri tattı, kırkı tatmış oldu.Bizlerin yaptığı gibi yapmadılar.Bizde meyvelerin şerbeti-hoşafı-şeker su şerbeti kullanılmış; Kırklar'daki aslı şerbet olduğu için.Ve Alevilikte misafirin kutsallığı ve mutlaka iyi ve tatlı dilli-ikramlı ağırlanması da buradan gelir.Kimse misafirine içki ikram etmez.

Bir de şunu yazayım.Uzun süre Yozgat sünni köylerinde kaldım.Canları içki isteyince kalkar, uzaktaki bir Alevi köyüne gider; içip geldikten sonra bir de içki için bizimkileri eleştirirlerdi.Ben kızınca, onlar yapmasa biz gidip içmez ve günah işlemezdik derlerdi.Yani yapar, yine yaptıklarından bizi karalarlardı.O insanları çok överlerdi ama, bir tanesi, Çorum Olayları sırasında o köye o evlerinde kaldıkları Alevi evini basıp öldürmeye gittiklerini ve evde bulamadıklarını söylemişti.Ve ilginci olaylardan sonra yine aynı eve defalarca misafir olarak da gitmişlerdi.

garcia
14.07.2006, 23:58
seyder dost paylaşımın için teşekkürler.ama cem yapmayan alevi köylerinde camide yapılmadı.bizim köyde insanlar cami yaptırmadılar ve cami yapılma girişimine çok sert tepki verdikleri için engellendi.adamlar aleviliğinede toz kondurmazlar..

seyder
15.07.2006, 01:05
seyder dost paylaşımın için teşekkürler.ama cem yapmayan alevi köylerinde camide yapılmadı.bizim köyde insanlar cami yaptırmadılar ve cami yapılma girişimine çok sert tepki verdikleri için engellendi.adamlar aleviliğinede toz kondurmazlar..Sevgili can,

Bu çok güzel bir haber.Hele ki, günümüz için daha da iyi bir haber.

Ama bir de, cemler başlasa ve kendi inançlarını keşfetseler ve ayağa kaldırsalar daha iyi olur bence.Alevilik konusunda bu kadar aktif olan size de görev düşüyor bence.

Bektaşi
16.07.2006, 19:28
Bence de Alevilik te içki günahtır. Ama arkadaşlar Alevilik zaten İslamiyetin bir parçası lütfen bunu ayırmayalım !!!!!!!!!!!!!

Suffiyun
17.07.2006, 03:31
Kardeş içki haram değilse,namaz yoksa,türban yoksa,oruç yoksa,Rasulullah(a.s.m) yoksa,ya da bunlardan herhangi biri İslamiyet Dini'nde -yoktur- deniyorsa,işte siz ALLAH(c.c)'ın ayetlerini yalanlayan zalimler topluluğu olursunuz,Cehennem ile müjdelenirsiniz,dikkat edin.Dikkat edin,...

Serkan_Devrim
17.07.2006, 12:11
Kardeş içki haram değilse,namaz yoksa,türban yoksa,oruç yoksa,Rasulullah(a.s.m) yoksa,ya da bunlardan herhangi biri İslamiyet Dini'nde -yoktur- deniyorsa,işte siz ALLAH(c.c)'ın ayetlerini yalanlayan zalimler topluluğu olursunuz,Cehennem ile müjdelenirsiniz,dikkat edin.Dikkat edin,...
olur dikkat ederiz de merak ettim şimdi. siz bizi Allah azabı ile uyarmaya gelen bir peygambermisiniz?

herkes kendi inancını yaşasın. başkasının inançlarına karışmayın.

aleviler namaz yok demezler. sünni namazı kastedilir orada. alevilerin kendi ibadetleri vardır. kurandada ibadetin şekli yoktur. türban kuranda yoktur. bu iftirayı kurana daha ne kadr yükleyeceksiniz? aleviler resulullah yok demezler, iftira atmayın. kuranda olmayan şeyleri kuranda varmış gibi gösterirseniz ve bir inanç topluluğuna iftira atarsanız(levilerde resulullah yok dediniz) Nur suresi gereği cehennemlik bir zalim olursunu. dikkat dikkat

leyla can
17.07.2006, 12:57
olur dikkat ederiz de merak ettim şimdi. siz bizi Allah azabı ile uyarmaya gelen bir peygambermisiniz?

aleviler namaz yok demezler. sünni namazı kastedilir orada. alevilerin kendi ibadetleri vardır. kurandada ibadetin şekli yoktur. türban kuranda yoktur. bu iftirayı kurana daha ne kadr yükleyeceksiniz? aleviler resulullah yok demezler, iftira atmayın. kuranda olmayan şeyleri kuranda varmış gibi gösterirseniz ve bir inanç topluluğuna iftira atarsanız(levilerde resulullah yok dediniz) Nur suresi gereği cehennemlik bir zalim olursunu. dikkat dikkat

sana bütün kalbimle ve bilgilerimle katiliyorum Ali Ekber..
bu arkadas dikkat edin diye uyarida bulunmus ben bu uyariyi,yaradanimiz Allah (c.c ) peygamberimiz Hz.Muhammed efendimiz yolumuz EHlibeyt yolu ,kalbibiz Hz Ali sevgisi dolu,bunlar bilmezlermi ki Ali soyu ,sefahat bekledikleri Hz Muhammed soyudur,bu nankörlükte niyeki,bilmezlermi ki soyuna aci cektir,birde yetmezmis gibi iftira at sonrada sefahat bekle kimden gelecekse acaba,birakin kardesim ,günahsa bizim yolumuzdaki ibadet günahida sevabida kendimize..(her koyun kendi bacagindan asilir)biz kimsenin ibadetine karsi degiliz kimsede olmasin...siz türbani,namazi,ramazan orucunuzu ,haccinizi yapin gerisine karismayin....kiziyorum ya yeter herkes kendi ibadetini yapsin ve ugrasilmasin artik...

Suffiyun
17.07.2006, 15:42

Kabul etmeyenler var dedim,aleviliğe vurmadım bunu,ama adam diyorsa içki içmek vardır alevilikte,bunu biz neye göre belirleyeceğiz,yani kim alevilerin başı bugün,biri helal biri haram diyor,nedir bunun aslı,içki alevilikte varsa aleviliğin İslamiyet ile ilgisi yoktur,kastetttiğim bu.Sünniler'in namazını uygulamak zorunda değilsiniz elbet ibadetin süresi şekli sınırlandırılamaz ama farz olan ibadetler vardır.Minimum riayet edilmesi gerekenler yani.
Hüküm vermiyorum kıymetli kardeşim,Rasulullah(a.s.m)'ı kabul etmeyen aleviler de var,ALLAH(c.c)'a inanmayan aleviler de var,yok mu ? İşin ilginç yanı bu,bugün çıksın kimse en yetkili makâm,neden bugün herkes ayrı ayrı biliyor aleviliği,alevi olanlar bile ayrı ayrı biliyor,kimi diyor bizde namaz vardır kılarız camiye de gideriz kimi diyor içki içeriz kimi başka şey diyor,işte benim anlamadığım bu,neyi esas alacağız,sonra benim bu forumda amacım düşmanlık değil,ayrıca Hz.Muhammed(a.s.m) son Peygamber'dir dalga geçtiğiniz gibi bir iddiamız olamaz,tebliğ her mümine farzdır.
elbet her koyun kendi bacağından,sadece rica ediyorum esas alevilikte içki,başörtüsü,Rasulullah(s.a.v),namaz,ALLAH(c.c) itikâdi bunlar nasıldır yazabilir misiniz,bizim de esas alacağımızı birşey olsun,herkes başka şey diyor,

levilee
17.07.2006, 18:14
bizim cemlerde alkol alınmazdı şerbet ikram edilirdi,ama sarhoş olup bilincini kaybetmedikçe haram olduguna dair bir inanç yok
zaten suffiyn arkadasım sanırım hanefisin,imam hanefininde içtihadı şarap hariç diğer içkiler hakkında sarhoş etmediği sürece haram değildir şeklinde..
ama bu içtihadından dolayı kimsenin imam hanefiyi islam dışı ilan ettiğini duymadım.Gerçekten dayatıldıgının aksine,islam çok çeşitli ve çok tezli bir şekilde dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşamaya devam ediyor,bizim aleviliğimizde her ne kadar anadolu aleviliği desekte,anadoludan izler taşımaktaysada diğer alevi toplumlarıyla bir çok benzerliği yaşıyor,bu konu hakkında yakın bir zamanda bir paylaşımda bulunacağım nasipse...

garcia
17.07.2006, 18:54

sayın suffiyun sizin ''doğru'' diye ortaya sürdüğünüz düşünceler sadece sizin doğrularınızdır.biz size göre doğru olanı kabul etmek,onaylamak zorunda değiliz.
eğerki dikkat etmişseniz sadece kitabi konuşuyorsunuz.eğerki örtünmek,baş örtüsü takmak istiyorsanız özgürsünüz,kimse bu konuda size engel değildir.ama taktığınız örtü,bez parçası sadece başınızın üstünde dursun kimse sizin gibi örtünmek zorunda değil ve bunu doğru kabul etmek zorundada değil.bizler kadın-erkek eşitliğine inanırız.sizin savunduklarınıza göreyse kadınlar erkeklerin kaburga kemiklerinin kırkta biridir.bu sizin doğrunuzdur.sizde kalsın.

velakad
17.07.2006, 20:20
Sufiyyun sizinle sizin dilinizden konuşmak gerekir....

Nebiye atf ile binlerce herze uydurdun.
Yıktın da dini mübini yeni bir din kurdun..

Kuran: Kimin sözü Allah'tan daha doğru olabilir? diye sorarken neden bu kadar hadis çıkartıldı...Ki bu hadislerin çoğu Kuran ile ters düşmektedir...Mesela,
Kuran: "Dinde zorlama yoktur.
Hadis:"Dinini değiştireni öldürün...

Bunun gibi bir sürü uydurulmuş hadis var.Her önüne gelen hadis çıkarmış.Şimdi soruyorum.senin belirttiğin türban nerede yazıyor bu saçma hadislerdemi Kuran damı.Kuranda hangi ayette.
Oruç tutma meselesine gelince Sana soruyorum...Peygamberimiz 40 yaşında peygamber oldu.O yaşa kadar İslam dini yokdu...O zamana kadar gelen Nebiler Veliler ve Peygamberimiz Muhammed Mustafa ne orucunu tutuyordu?Muamma.....Tüm peygamberlere kurtuluş ancak Hz Muhammed' in ashabına (ehlbeyt) yas günü olmuştur ve bu ayda tüm peygamberler oruç tutmuştur...
Bakara suresi ayet 33 diyor ki Sizden öncekilere farz kılındığı gibi bu oruç size de farz kılınmıştır....
Ayrıca şunu da belirteyim ki Peygamberi Alevi İslam inancı Tüm diğer inançlardan daha fazla sevmektedir...Diyeceksin ki niye Hz. Ali' nin adı daha çok geçiyo....Sen birinci basamağı geçmneden son basamağa atlayabilirmisin?Hayır.O halde her ilmi sırası ile öğrenilmelidir.Ali'den geçmedikçe Muhammed'e yar olunmaz...

aşk-ı muhabbetle...

keanu_1907
21.07.2006, 23:09
Evet bence içkinin alevilerde hoş karşılanmasını onaylamıyorum .Sonuçta azı karar çoğu zarardır. İçkinin insan iradesinde ki olumsuz etkisi,kişiliği,davranışları geçici dahi olsa etkilemesi hoş birşey değil.Dini anlamda düşünmesemde sağlığa zarar verdiği açık ve net.Bu yüzden onaylamıyorum.
evet kesinlikle katılıyorum.yapmayın şunu ya asıl bu tür şeylerle biz kendimizi yozlaştırıyoruz

kanagladi
30.07.2006, 19:03
töbe deyin hepiniz çarpılırsınız bak sizin yazdıklarınızı şu anda yanımda duran bi büyük efe yaş üzüm rakısına okudum üzüldüm valla alkol güzeldir herkese tavsiye ederim ölüpte cennete gittmeyi bekleyeceğimize oturur birer büyük içelim hiç yoktan zaman kaybı olmaz

D-e-v-r-i-m
30.07.2006, 19:14
:001_tt2: Kardeş içki haram değilse,namaz yoksa,türban yoksa,oruç yoksa,Rasulullah(a.s.m) yoksa,ya da bunlardan herhangi biri İslamiyet Dini'nde -yoktur- deniyorsa,işte siz ALLAH(c.c)'ın ayetlerini yalanlayan zalimler topluluğu olursunuz,Cehennem ile müjdelenirsiniz,dikkat edin.Dikkat edin,...

Sen tabi daha ii bilirsin kimin cennete gideceğini sen cennletle müjdelendiğinde bizede bir haber sal... Sana cehennemden el sallarız..

Bence kendine ve etrafındakilere her açıdan zarar vermedikçe içki içilebilir tabi neden olmasın...
Ben doldurdum ben içerim aşkın şarabını günah benim sevap benim kimene bundan

Serkan_Devrim
31.07.2006, 14:36
Kabul etmeyenler var dedim,aleviliğe vurmadım bunu,ama adam diyorsa içki içmek vardır alevilikte,bunu biz neye göre belirleyeceğiz,yani kim alevilerin başı bugün,biri helal biri haram diyor,nedir bunun aslı,içki alevilikte varsa aleviliğin İslamiyet ile ilgisi yoktur,kastetttiğim bu.alevilikte içki dem olarak semolik alınır. kırklar cemine dayanır bu inanç.

Sünniler'in namazını uygulamak zorunda değilsiniz elbet ibadetin süresi şekli sınırlandırılamaz ama farz olan ibadetler vardır.Minimum riayet edilmesi gerekenler yani.
o sizin hüsnükuruntunuz. kuranda öyle bir şekil yazmaz.

Hüküm vermiyorum kıymetli kardeşim,Rasulullah(a.s.m)'ı kabul etmeyen aleviler de var,ALLAH(c.c)'a inanmayan aleviler de var,yok mu ?saçmanın anlamı yok. alevilik bir inançtır. bu inançta Allah'a inanmk hz Muhammed'i resul kabul etmek vardır. innmayn alei kökenli olsada inancı yoktur. sünni kökenli olupta innmayn yokmu? Turan Dursun sünniydi unuttunuz mu? aleviliğe inanan herkes hz Muhammed'i kabul eder.

İşin ilginç yanı bu,bugün çıksın kimse en yetkili makâm,neden bugün herkes ayrı ayrı biliyor aleviliği,alevi olanlar bile ayrı ayrı biliyor,kimi diyor bizde namaz vardır kılarız camiye de gideriz kimi diyor içki içeriz kimi başka şey diyor,işte benim anlamadığım bu,neyi esas alacağız,sonra benim bu forumda amacım düşmanlık değil,ayrıca Hz.Muhammed(a.s.m) son Peygamber'dir dalga geçtiğiniz gibi bir iddiamız olamaz,tebliğ her mümine farzdır.
tebliğ her mümine farzdır am tebliğ nedi? dorun burd. tebliğe innsaydınız İmam Ali'yi terketmezdiniz. alevilikte namaz yok demek süni namazı yok demekti. kendi namaları varır alevilerin.

elbet her koyun kendi bacağından,sadece rica ediyorum esas alevilikte içki,başörtüsü,Rasulullah(s.a.v),namaz,ALLAH(c. c) itikâdi bunlar nasıldır yazabilir misiniz,bizim de esas alacağımızı birşey olsun,herkes başka şey diyor,forumda yeterince bu konular var. isterseniz bir dah da yazarım. arştırın am asla alevilik hakkında fetva vermeyin. alevilikte de kuranda da başörtüsü yoktur. alevilerin kenilerine özgü namazı vardır.

ender77
31.07.2006, 14:59
Bu dünya sırrını söylemez kimseye;
Bin Mahmud'u bin Ayaz'ı serdi yere;
Şarap iç, dünyaya gelinmez iki kez:
Bir kez giden bir daha gelmez geriye.

NE GÜZEL SÖYLEMİŞ ÖMER HAYYAM.BU DÜNYADA HARAM KILDIĞI ŞARABI NEDEN CENNET HELAL KILMIŞ.BENCE İNSAN KENDİNİ BİLEREK İÇİYORSA NO PROBLEM Kİ GÜNAHSA GÜNAHI BOYNUNA.

faryo
04.08.2006, 16:52
Canlar; ilk kez girdiğim bu sitede farklı görüşleri okumanın mutluluğunu yaşadım.
Doğanın kanunu.Farklılıklar olacak aksi düşünülmez.lakin tartışılan konular 21. yüzyılda olmamıza rağmen hala kaynağı ve doğrulu ispatlanmamış kulaktan duyma fikirlerle devam ettirilmesi beni şaşırttı.
İnternet de isdenilen binlerce kaynağa bi tıkla ulaşabiliriz.Peki bunu neden yapmıyoruz ????
Galiba birazcık korkuyoruz.İnandığımız inanmak istediğimiz fikirlerimiz var onların bir anda yanlış olduğunu anlamak kendimizle ters düşmeyi gerektirirki bizi korkutuyor.
Çözüm ;okumalı araştırmalı korkunun üzerine cehaletin üzerine dimdik yürümeliyiz.
İçki konusuna gelince .Neden alevilere mal ediliyor.Anadoluda satılan içkinin yüzde kaçını aleviler tüketiyor. Söyliyeyim suniler alevilerden fazla içiyor :-)

Fark ne ? şuki apacık gerçekki içki haram kılınmıştır.eee içersen dinden mi çıkarsın. Hayır .Cesası var mı ? evet Birçoğumuz sigara içiyor zararlarını bütcemize ve sağlımıza cevremize verdiği zararları inkar ediyormuyuz ? istisnalar hariç hayır .O halde kulaktan duyma fikirlerle bir ilahiyatcı edasıyla içkiyi neden savunuyoruz.İsteyen içmeli.satışı tamamiyle serbest bırakılmalı lakin 18 yaşına gelinceye dek çocuklarımız içki ve sigaradan mümkün olduğunca uzak tutulmalıyız.İçkinin dinen haram olduğunu bilmeli bir insan içeceksede adabıyla ve ölçüsüyle içmeyi bilmeli.
Eline diline beline bir küçük rakı götüren insanlarımızın yüzde kaçı hakim olabilir.
Dünya hukuk sistemlerinin tümünde suç esnasında alkollü olmak cezayı hafifletmez aksine artırır.Şöyleki adam kavga eder ve mahkemede sayın hakim aşırı alkolüydüm savunması onun alacağı cezayı artırır.:-)
sonuç alkol almak ile alkolü savunmak farklı şeyler.
Evinizin huzuru bozulmasın yüzünüzden gülücük yüreğinizden neşe eksik olmasın saygılarımla...

Bektaşi
20.08.2006, 18:04
Arkadaşlar bana herhangi bir alevi radyosunun linkini yollayabilir misniz ?
Siteme koyacağım da !!!
Şimdiden Teşekürler !!!

Bir Zeynep
20.08.2006, 18:09
Siteme koyacağım da !!!
Şimdiden Teşekürler !!!
burdaki konu alevilikte alkol, sen ise alevi radyosu ariyosun. cok yanlis bölüme sormusun, eheheh.. yaw bizim radyo var ya iste, yetmez mi?

veli.topcu
20.08.2006, 18:31
Siteme koyacağım da !!!
Şimdiden Teşekürler !!!

http://www.yayinonline.com/#
bu link den istedigin radyoyu seçebilirsin can

KURŞUNveli
21.08.2006, 17:22
içki içmek helal yada haram. madem normal bişii neden trafik cezası yedirtiyor peki. normal bişiyse neden hukuk kurallarında yer alıyor. anket sonuçlarını görünce çok şaşırdım doğrusu.

can alevilik araba falan değil karıştırdın galiba trafikle aleviliğin ne alakası var...kırmızı ışıkta geçmekte yasak ve cezası var alevilikle nasıl bağdaştıracaksın bunu....

karateci.21
24.08.2006, 17:09
merhabalar önce yapılan cem törenlerinde aşığın daha iyi saz çalabilmesi için üzüm suyu veriliyordu. sanırım haram olan birşey cemde yapılmaz

Serimizden Esen Sevda Yelidir
Bizi Harap Eden Aşkın Selidir
Muhabbet Kevserdir Saki Ali'dir
Ol Saki Elinden Mestaneyiz Biz
Ali Dost Veli Dost Da Deli Dost

AçelyaYıldız
24.08.2006, 18:19
Alevilere göre içmesini bilene haram değil bu düşünce ve inançla içiyorlar..Peki sünniler,haram olduğunu bile bile içiyorlar peki bu duruma ne demeli:confused1

Bella
24.08.2006, 18:23
Ey zahit şaraba eyle ihtiram
İnsan ol cihanda bu dünya fani
Ehliye helâldır , naehle haram
Biz içeriz bize yoktur vebali.

Sevap almak için içeriz şarap
İçmezsek oluruz düçar-ı azap
Senin aklın ermez bu başka hesap
Meyhanede bulduk biz bu kemali......

candaş
11.09.2006, 01:17
içmesini bilene helal bilmeyene haram zıkkım olsun..cok dogru
olay budur.

YoRuM78
19.09.2006, 00:31
hüseyincemin yazdıgı dizeler bencede yeterli arkadaslar bence içki içmek haram diğildir neden olsun kendini bildikten sonra sapıtmadıktan sonra bence normal

hafikakpinar
19.09.2006, 00:46
Ya hu bu konuyu görüpte yorum yapmamak çok zor ..

Arkadaşlar alkol de bir ihtiyaçtır vücudumuz için .. Yediğimiz meyve ve sebzelerin hepsinde alkol vardır ..

Ben vücudumun ihtiyacını karşılamak için içiyorum dersem yalan olur ben içkiyi dem amacıyla içiyorum, sanki içimdeki insancıl duygular şahlanıyor .. Kaldı ki kuranda yanlış bilmiyorsam yazan şudur " vücuda zarar veren her madde haramdır" .. siz bana çıkıp ta sigara kullanmayan hoca imam vs. gösteremezsiniz büyük çoğunluk kullanıyor .. Bu da insanların dini istediği yere çektiğini , işine geleni görüp gelmeyeni görmemezlikten geldiğini gösterir ..

Eğer insan bi şişenin arkasına saklanıp hertürlü pisliği yapıyorsa o insana içmek haramdır buna bende katılıyorum ..

Fakat alevilikte dem vardır 40 lar meclisindeki yaşanmış olaylar aşikardır .. Yorum sizin ..

Sevgiyle kalın ..

HoZaTLi_62
23.09.2006, 19:42
kesinlikle içki haram değildir. bunlar safsatadan öte bişey değildir

bolşevik_1917
23.09.2006, 21:51
ben de daha önce bi kaç kez içmişimdir bir kadehi geçmeyecek şekilde bunun bi zararı olduğunu da düşünmüyorum ha sarhoş olacak kadar(bünyeye bağlı) içmek hoş bişey deil ama bilim dahi bi kadeh şarabı öneriyor günde

yusufçukgecegez
23.09.2006, 23:19
kesinlikle içki haram değildir. bunlar safsatadan öte bişey değildir
aleviliğe göremi,islama göremi,sana göremi,merak ettim doğrusu.saygılar.

yusufçukgecegez
23.09.2006, 23:31
Bu dünya sırrını söylemez kimseye;
Bin Mahmud'u bin Ayaz'ı serdi yere;
Şarap iç, dünyaya gelinmez iki kez:
Bir kez giden bir daha gelmez geriye.

NE GÜZEL SÖYLEMİŞ ÖMER HAYYAM.BU DÜNYADA HARAM KILDIĞI ŞARABI NEDEN CENNET HELAL KILMIŞ.BENCE İNSAN KENDİNİ BİLEREK İÇİYORSA NO PROBLEM Kİ GÜNAHSA GÜNAHI BOYNUNA.bu dünyanın imtihan dünyası,öbür dünyanın gerçek dünya olmasından olmasın.saygılar.

Aydın.
23.09.2006, 23:40
İckinin nesi günah anlamıyorum okadar günhlar varki sadece ickinin günah olundugumu biliyor...

ThassosIsland
23.09.2006, 23:53
Ben bu ısın ne sevabı gunahındayım..
Ne Aleviliginde Sunnılıgınde..
bakıyorum bazı arkadaslarıckı ıcmek marifetmıs gibi konusuyor..

Pekı..
-İçtigi an en yakın dostunu dusman gibi görmeye baslayan aylak neden ıcıyor..
-Yıllarca gözlerıne bakıp kıyamadıgı, sevgısını haykırdıgı ugruna ölecegı hanımını bir tokatla yere yıkacak kadar gece yarıları eve gec kalacak kadar degıstıren bu pisligi ınsanlar neden ıcıyor.
-icerden gırdıgı an korıdarda sallana sallana ıgrenc kokarken kucucuk kızının korku dolu bakıslarını gormezden gelen gerzek neden ıcıyor...
-evde ailesı ac beklerken meyhane fasılları yapan öküz neden içiyor..
-içtiği an benlıgını kaybettıgını bıldıgı halde neden ıcıyor.
-gazetelerde mansetlere dusen olayların yarısının trafık kazalarının ıse yuzde 70 nın içkiden kaynaklandıgı bildigi halde ınsanlar neden iciyor..

uzatımmı daha..

ama sıze birsey olmaz adabınızla ıcersınız degılmı..

zonguldaktakı 7 yasındakı kızı ezıp gecen kamyoncuda adabıyla ıcmıs, asla sarhos degılmıs ne olmussa birden dıreksıyon kaymıs..

-7 yasındakı yavrunun canına kast eden adabıyla içen katılı görenler neden hala ıcıyor..

için için...

yusufçukgecegez
24.09.2006, 01:13
İckinin nesi günah anlamıyorum okadar günhlar varki sadece ickinin günah olundugumu biliyor...

içki haramdır.içilerek günah işlenmiş olur haram olduğundan dolayı.haram olan şeyler bir şekilde insana zararı olan şeyleridir.içkinin insana maddi manevi bir zararının olmadığını düşünüyorsan,günah değil senin bakış açından.

HoZaTLi_62
24.09.2006, 10:53
aleviliğe göremi,islama göremi,sana göremi,merak ettim doğrusu.saygılar.

bana göre safsata. sigaranında insana zararı var ama haram değil nedense. dediğim gibi bunlar safsatadan öte bişey değil. ben içmem ama haram diye bi safsataya inandığım için değil zarar verdiği için içmem

yusufçukgecegez
24.09.2006, 13:54
bana göre safsata. sigaranında insana zararı var ama haram değil nedense. dediğim gibi bunlar safsatadan öte bişey değil. ben içmem ama haram diye bi safsataya inandığım için değil zarar verdiği için içmem

inanıp inanmamakta özgürsün tabi.fakat sigarayla içki aynı kefede değil.sigara mekruhtur.yani sakıncalı.içki kesinlikle haram.içki içmekle,sigara içmenin insan üzerindeki etkilerini bir görüyorsan sen bilirsin.bu çok dar bir açıdan baktığını gösteriri,.sigara içenin zararı öncelikle kendinedir.dumanından başkalarına zarar verdiği ise son bilimsel gelişmelerle anlatılmıştır.yani onun sadece mekruh olduğu görüşü hafif kalmakta.sigara insanı sarhoş etmez.sarhpşluktan dolayı başkalarına zarar vermene neden olmaz.en büyük zararın kendinedir.sigara içip trafik kazası yapıp başkalarınında ölümüne sebep olmazsın mesela,giidp birisini bıçaklamazsın,aileni çouklarını dövmezsin sigaran, yüzünden.sigara işini yapmaya engel değildir.öğrenim görmene engel değildir.günde birkaç defa içtiğin halde.yani sigarayla içki aynı etkileri yapmıyor.sosyal yaşamda.tarafsız bakarsan bunu sende çok iyi görürsün zaten.maksadın inanca çamur atmak değilse sadece,saygılar.

Nesimi
24.09.2006, 16:32
Esrar eroin de günah sayılsın... Esrar Eski arap dünyasında çok yaygındı neden günah sayılmadı acaba? NArgile içinde esrarlar halen sık sık tercih ediliyor. Nede olsa içki günah bunun ikameside esrardır deyip içiyorlar.

ancıl
24.09.2006, 16:38
günah değildir islamiyettede günah değildi ama içmesini bilmeyen bazı kişiler aşırıya kaçınca haram edilmiştir

nasıl oluyorda günah değildir diyebiliyosun anlamadım..bende aleviyim ama ben hiç böle birşey duymadım.. aklını başına al
özür dilerim dinledim yazdığım için ben hep öyle biliyordum.bildiğim kadarıyla dedelerde içer.dediğimiz gibi içmeyi bilene helaldir,bilmeyene haram.dedelere soracak birşeyde yok.

elbettte dedelerimiz içer ama içki içmek bizim geleneğimizde var yalnız içki içmek haramdır...

ancıl
24.09.2006, 16:49
canlar bunun bence tartışması bile yok çünkü hiçbir alevide haram değildir.başka bir örnek vereceksek hiristiyanlıkta hz isa havarilerine şarap içirmiştir.her şeyde olduğu gibi içkidede abartı olmazsa hiçbir sorun yok.lakin kendini kaybedip çevreye zarar veren insan günah işlemiş olur.fakat bunun sebebi içki değil insanın kendisidir.zaten önemli olan yasaklarla değil serbestlikte bile sadece güzelliklere erişmek ve insana bunu yansıtmaktır.EHLİNE HELALDİR,NA EHLE HARAM,BİZ İÇERİZ BİZE YOKTUR VEBALİ...

bakın kendi ağzınla söylemişin "çevreye zarar veren insan günah işlemiş olur" demişim. içki içmek dinsel tarafı bir yöne bırakalım; cevreye zarara ne demeli, içki ve kumar ocakları söndürür. kötü bir şey... içki haram deniliyorsa doğrudur. senin benim dediğimle bu olacak iş değildir. içen kendine içer haramı bildiği halde.....

Mesut Gündüz
24.09.2006, 17:23
Erenlere hizmet et, ermişlikten ayrılma.
Namaz kıl ve oruç tut, delilikten ayrılma.
Sözün en doğrusunu, dinle Ömer Hayyam'dan:
Şarap iç, yol kes ama; iyilikten ayrılma!

Ömer Hayyam

Günah işledim tanrı beni cezalandırdı peki tanrı cezalandırırken kötülük yapmadımı. günah işlemedimi.

yusufçukgecegez
24.09.2006, 17:29
Esrar eroin de günah sayılsın... Esrar Eski arap dünyasında çok yaygındı neden günah sayılmadı acaba? NArgile içinde esrarlar halen sık sık tercih ediliyor. Nede olsa içki günah bunun ikameside esrardır deyip içiyorlar.

esrar eroininde haram(günah) olmadığını senden duyuyorum ki, onlar içkiden de fazla haram.

ferda74
24.09.2006, 17:31
içmesini bilene
zevk-u sefadır
içmeyi bilmeyene
cevr-u cefadır rakı
bir münasip miktarı
muhabbet anahtarı
kaçırırsan ayarı
cana ezadır rakı
ne dert kalır ne keder
içeni mesut eder
içebilirsen eğer
ruha ciladır rakı
ham ervahsan yanaşma
arifsen ondan şaşma
iç ama haddi aşma
ferahfezadır rakı
yarattığı ahengi
ne saz verir ne çengi
terbiyenin mihengi
dense sezadır rakı
beyaz peynir,domates
yanına bir kavun kes
çiğ köfteyle ne enfes
bir iptiladır rakı
biraz tuzlu leblebi
kadehin billur lebi
dudakları öpmeli
yoksa hebadır rakı
ehli kemal olana
zevkle hem hal olana
sohbette tad bulana
yar'ı vefadır rakı
misten ala kokusu
ana sütü gibi su
şu ki sözün doğrusu
müstesna madır rakı
dost bezminde sohbette
neşei muhabbette
her manevi lezzette
bir vasıtadır rakı
nükte cinas anlayan
ahengi-i bezme uyan
içip zırvalamayan
işte onadır rakı
eşek içince zırlar
köpek içerse hırlar
kedi içse tırmalar
insanlaradır rakı
al kadehi eline
dokun gönül teline
muhabbet alemine
bir merhabadır rakı
gönül dargınlarına
vefa kırgınlarına
hayat yorgunlarına
haza devadır rakı

necip mirkelamoğlu alkolun faydalarını ve zarlarını kısaca anlatmış tartışmaya gerek yok...........

ThassosIsland
24.09.2006, 17:35
ben bazen anlamıyorum ortada bir Kuran-ı Kerım var ve haram oldugunu açık açık yazılmıs..
İçkinin ne tur faydası varmıs..
Boşanmaların..
kazaların..
kavgaların..
genclerın bosluklara atılmasının..
ve daha neler neler bırıncı nedenı nedir?

Mesut Gündüz
24.09.2006, 17:41
ben bazen anlamıyorum ortada bir Kuran-ı Kerım var ve haram oldugunu açık açık yazılmıs..
İçkinin ne tur faydası varmıs..
Boşanmaların..
kazaların..
kavgaların..
genclerın bosluklara atılmasının..
ve daha neler neler bırıncı nedenı nedir?

Dünyayı kim günahsız bilirmiş, söyle!
Yaşayan mutlak günah alırmış, söyle!
Ben kötülük edince, Sen de edersen;
İkimizin ne farkı kalırmış, söyle!

Ömer Hayyam

Günah neymiş arkadaşım cezayı veren günah işlemiyormu.

KomünistAlevi
24.09.2006, 17:47
Vayy be...%80 i canların hayır içmesi haram değildir demişler...

Vede en doğrusunu söylemişler...Helal olsun kardeşlere...Alevilikte içki haram gibi bir olay yoktur canolar...Kırklar Ceminde Üzüm suyuda şarap haline gelmişti...Hatta benim katıldığım Cemlerde sembolikte olsa Demleniriz...

Yani imkansız Mahzuni Babayı dinlerken içmemek....Ama tabi sarhoş olupta sağa sola saldırmak yada evinden ekmeğini kesmek kötü bişeyidr....Bu Sünniler içinde Aleviler içinde geçerlidir...

Yakında Saadet Partili veya AK Partilide olcaz....Sakın içme günah!!! Allah çarpar!!! Cennetten yer bulamazsın!!!:lol: :lol: :lol: :lol: :001_tt2:
geçelim artık bu işleri,, bunları yobazlar yapa dursun...

Saygılar...

ThassosIsland
24.09.2006, 17:50
Dünyayı kim günahsız bilirmiş, söyle!
Yaşayan mutlak günah alırmış, söyle!
Ben kötülük edince, Sen de edersen;
İkimizin ne farkı kalırmış, söyle!

Ömer Hayyam

Günah neymiş arkadaşım cezayı veren günah işlemiyormu.
yahu arkadasım sen nedne bana ömer hayyamın sozlerını yazıyorsun.. ben sana acık acık gunah haram dıyorum.. Dın bılgınlerı ve Hz Ali de içkinin haramlıgı ustunde durdu. Hz Ali varken Ömer hayyam kım ya.

ferda74
24.09.2006, 18:01
Cennette huriler varmış,kara gözlü
İçkinin de ordaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
Bak bir yanda sarap bir yanda sevgilii...hayyam

biz kimseye niye içmiyorsun diyormuyuz ozaman bırakın günahıda sevabıda bize herkes kendi işine baksın herşey bitti alevilikteki içkinin günahınımı tartışacağız..

Mesut Gündüz
24.09.2006, 18:42
yahu arkadasım sen nedne bana ömer hayyamın sozlerını yazıyorsun.. ben sana acık acık gunah haram dıyorum.. Dın bılgınlerı ve Hz Ali de içkinin haramlıgı ustunde durdu. Hz Ali varken Ömer hayyam kım ya.

içki neden en çok konyada tüketiliyor.Yasaksa değil demek ki bak mevlanada orda

ThassosIsland
24.09.2006, 18:50
içki neden en çok konyada tüketiliyor.Yasaksa değil demek ki bak mevlanada orda

Mesut abim olayı bır baska yone cekmenın geregı yok.. Alevisinede Sunnısınede ıckı uygun degıldır.. bunun nedenlerınıde yazdım bir daha kopyalıyayım buraya..

Ben bu ısın ne sevabı gunahındayım..
Ne Aleviliginde Sunnılıgınde..
bakıyorum bazı arkadaslarıckı ıcmek marifetmıs gibi konusuyor..

Pekı..
-İçtigi an en yakın dostunu dusman gibi görmeye baslayan aylak neden ıcıyor..
-Yıllarca gözlerıne bakıp kıyamadıgı, sevgısını haykırdıgı ugruna ölecegı hanımını bir tokatla yere yıkacak kadar gece yarıları eve gec kalacak kadar degıstıren bu pisligi ınsanlar neden ıcıyor.
-icerden gırdıgı an korıdarda sallana sallana ıgrenc kokarken kucucuk kızının korku dolu bakıslarını gormezden gelen gerzek neden ıcıyor...
-evde ailesı ac beklerken meyhane fasılları yapan öküz neden içiyor..
-içtiği an benlıgını kaybettıgını bıldıgı halde neden ıcıyor.
-gazetelerde mansetlere dusen olayların yarısının trafık kazalarının ıse yuzde 70 nın içkiden kaynaklandıgı bildigi halde ınsanlar neden iciyor..

uzatımmı daha..

ama sıze birsey olmaz adabınızla ıcersınız degılmı..

zonguldaktakı 7 yasındakı kızı ezıp gecen kamyoncuda adabıyla ıcmıs, asla sarhos degılmıs ne olmussa birden dıreksıyon kaymıs..

-7 yasındakı yavrunun canına kast eden adabıyla içen katılı görenler neden hala ıcıyor..

için için...

vartolu
24.09.2006, 19:07
iç ki içmekaleviye günah mı evet günahçünkü alevilik muslimanlıgın bir parcası olduguna göre muslümanlıga görede içki haramsa bizede haram yada biz müsliman deyiliz mi =)

pastoralsenfoni
24.09.2006, 19:08
ben kendi görüşümden dolayı günah diye bakmıyorum.

astare
24.09.2006, 19:10
iç ki içmekaleviye günah mı evet günahçünkü alevilik muslimanlıgın bir parcası olduguna göre muslümanlıga görede içki haramsa bizede haram yada biz müsliman deyiliz mi =)

doğru yeri yakaladın.
alevilikte içki haram değildir dolayısıyla müslüman değil aleviyiz.

Aydın.
24.09.2006, 20:08
doğru yeri yakaladın.
alevilikte içki haram değildir dolayısıyla müslüman değil aleviyiz.

Can sen kendini müsluman olarak görmüyormusun alevisin diye??
içki haramdır.içilerek günah işlenmiş olur haram olduğundan dolayı.haram olan şeyler bir şekilde insana zararı olan şeyleridir.içkinin insana maddi manevi bir zararının olmadığını düşünüyorsan,günah değil senin bakış açından.

Haram diyosun icki icince insanlar kendini kaybeditr alkolun etkisiyle bazı istemediğişeyler yapa bilir peki haram sadece ickimidir onca sey vardırki özellikle dene ickinin üzerinden duruluyor?

yusufçukgecegez
24.09.2006, 21:55
içmesini bilene
zevk-u sefadır
içmeyi bilmeyene
cevr-u cefadır rakı
bir münasip miktarı
muhabbet anahtarı
kaçırırsan ayarı
cana ezadır rakı
ne dert kalır ne keder
içeni mesut eder
içebilirsen eğer
ruha ciladır rakı
ham ervahsan yanaşma
arifsen ondan şaşma
iç ama haddi aşma
ferahfezadır rakı
yarattığı ahengi
ne saz verir ne çengi
terbiyenin mihengi
dense sezadır rakı
beyaz peynir,domates
yanına bir kavun kes
çiğ köfteyle ne enfes
bir iptiladır rakı
biraz tuzlu leblebi
kadehin billur lebi
dudakları öpmeli
yoksa hebadır rakı
ehli kemal olana
zevkle hem hal olana
sohbette tad bulana
yar'ı vefadır rakı
misten ala kokusu
ana sütü gibi su
şu ki sözün doğrusu
müstesna madır rakı
dost bezminde sohbette
neşei muhabbette
her manevi lezzette
bir vasıtadır rakı
nükte cinas anlayan
ahengi-i bezme uyan
içip zırvalamayan
işte onadır rakı
eşek içince zırlar
köpek içerse hırlar
kedi içse tırmalar
insanlaradır rakı
al kadehi eline
dokun gönül teline
muhabbet alemine
bir merhabadır rakı
gönül dargınlarına
vefa kırgınlarına
hayat yorgunlarına
haza devadır rakı

necip mirkelamoğlu alkolun faydalarını ve zarlarını kısaca anlatmış tartışmaya gerek yok...........

vayy be ne rakıymışbu şiirin sonuna şunu eklemek geldi içimden kafiye açısından,

arap atlar yakın eder ı rakı

yusufçukgecegez
24.09.2006, 22:12
Erenlere hizmet et, ermişlikten ayrılma.
Namaz kıl ve oruç tut, delilikten ayrılma.
Sözün en doğrusunu, dinle Ömer Hayyam'dan:
Şarap iç, yol kes ama; iyilikten ayrılma!

Ömer Hayyam

Günah işledim tanrı beni cezalandırdı peki tanrı cezalandırırken kötülük yapmadımı. günah işlemedimi.

erenlere hizmet et,allahı esgeç,
akıllı ol,namaz kılıp oruç tutma,
allahda kim ,doğru sözlü hayyamın yanında,
şarap iç,yol kes,ona buna saldır,iyilikten ayrılma,
bu nasıl iyi olmaksa.

hayyam sarhoşken bunları yazmış,ayıkken neler yazardı allah bilir.

can85
24.09.2006, 22:16
arkadaşlar malum mübarek ramazan ayındayız ben bi şeyi çok merak ediyorum..
11 ay peynir ekmek gibi satanlar içkiyi tekel bayii leri birahaneler meyhaneler vb. işte hemde işletenler değerli kardeşlerimiz alve ile sünnisi ile bnm anlamadığım ne olduda bu dükkanlar kapandı :p :p

özellikle çalıştıran sünni kardeşler :p :p

ve biz nereden içki alıp içeceğiz neyseki ramazandada nöbetçi olan yerler var..saolsun onlar

Aydın.
24.09.2006, 22:21
arkadaşlar malum mübarek ramazan ayındayız ben bi şeyi çok merak ediyorum..
11 ay peynir ekmek gibi satanlar içkiyi tekel bayii leri birahaneler meyhaneler vb. işte hemde işletenler değerli kardeşlerimiz alve ile sünnisi ile bnm anlamadığım ne olduda bu dükkanlar kapandı :p :p

özellikle çalıştıran sünni kardeşler :p :p

ve biz nereden içki alıp içeceğiz neyseki ramazandada nöbetçi olan yerler var..saolsun onlar

Can ramazan ayında ickinin yanında peynir ekmek hic kalıyo hehe:D

KomünistAlevi
24.09.2006, 22:25
İşin açıkçası bizim burda 24 saat açık bekliyo içkici tekelimiz...Gelin burdan alın:thumbup: :thumbup:

Hatta biz bugün aldık içiyoruz şu an:D
Eeee malüm akrabalar olunca içmek lazım demi yani....Birde Mahzuni Babamızı açıp dinliyoruz içmemek olur mu hiç demi yani?

Sevgiyle Canolar...

can85
24.09.2006, 22:30
abim ver adresi bzm bu bi kaç yobaz kapadı :D :D
abim bunlar millete satarken 11 ay bişiy yok.
adam kapadı vll :D :D
yemedi galiba :D

KomünistAlevi
24.09.2006, 22:34
abim ver adresi bzm bu bi kaç yobaz kapadı :D :D
abim bunlar millete satarken 11 ay bişiy yok.
adam kapadı vll :D :D
yemedi galiba :D
Eeeee şimdi Müslüman olcakları geldi adamların:p :p :p :p :p :p
Şimdi en koyu zamanlarıdır onların:D
İçki falan satamazlar satmak istese bile yemez yani....

Valla gel ben bugün aldım...Hatta şimdi içiyoz..Babamlarda içerde içiyolar şu an Mahzuni Babada çalıyo bilgisayardan dinliyoz...:walkman: :walkman:

Eyüpte gel istersen:laugh: :laugh: :biggrin:
Bizim Büfe yürekli adam....Ramazandada satar

Mesut Gündüz
24.09.2006, 22:37
erenlere hizmet et,allahı esgeç,
akıllı ol,namaz kılıp oruç tutma,
allahda kim ,doğru sözlü hayyamın yanında,
şarap iç,yol kes,ona buna saldır,iyilikten ayrılma,
bu nasıl iyi olmaksa.

hayyam sarhoşken bunları yazmış,ayıkken neler yazardı allah bilir.

Onu ayık gören yok tek bi hırkası yiyecek bi lokma ekmeği birde içecek şarabı varmış birde bilim adamıymış müspet bilimlerde onunla aşık atacak yokmuş.Tek kusuru kafayı bulunca tanrıyla konuşurmuş.

adarr
24.09.2006, 22:38
içki (hertürlü sarhoşluk verici madde) müslümanlıkta günahtır.Alevilik müslüman dinine bağlı bir mezhepse eger müslümana yasak olan aleviyede yasaktır müslümana günah olan aleviyede günahtır ben böle düşünüyorum

KomünistAlevi
24.09.2006, 22:45
içki (hertürlü sarhoşluk verici madde) müslümanlıkta günahtır.Alevilik müslüman dinine bağlı bir mezhepse eger müslümana yasak olan aleviyede yasaktır müslümana günah olan aleviyede günahtır ben böle düşünüyorum
Selam...

Bana, Kırkların Üzüm tanesini ezerek şarap haline getirdikleri ve bunu içip mest olup Peygamberimizle birlikte hep beraber Ya Allah diyerek Semah dönmelerini nasıl açıklarsınız?

Ve benimde katıldığım Cemlerde , biz sembolikte olsa Demleniriz...Demlenmeyi biliyosunuzdur inşallah....Ve bunuda bana açıklarmısınız acaba?

Ve şunuda söleyim ben Aleviliği sadece İslamla sınırlandırmam sadece İslamın Özü deyipte Aleviliği kısırlaştırmam...

Ve Aleviyseniz bir sorum daha olcak: Mahzuni Babayı kesin dinliyorsunuzdur..Onu dinlerken içiyomusunuz güzel bir ortamda acaba?
Saygılarımla....

Mesut Gündüz
24.09.2006, 22:47

Bunu iyi oku yusuf kardeşim müslümalıkta yasak olan şey aleviyede yasakmış seni müslüman olarak görmüyor bu arkadaş.Müslüman olarak dünyaya gelmek istemekte haklısın alevi olarak gelirsen işte böyle ayırırlar seni Gel sende benim gibi dinin olmadığı bir dünyaya gel.

adarr
24.09.2006, 23:08
Selam...

Bana, Kırkların Üzüm tanesini ezerek şarap haline getirdikleri ve bunu içip mest olup Peygamberimizle birlikte hep beraber Ya Allah diyerek Semah dönmelerini nasıl açıklarsınız?

Ve benimde katıldığım Cemlerde , biz sembolikte olsa Demleniriz...Demlenmeyi biliyosunuzdur inşallah....Ve bunuda bana açıklarmısınız acaba?

Ve şunuda söleyim ben Aleviliği sadece İslamla sınırlandırmam sadece İslamın Özü deyipte Aleviliği kısırlaştırmam...

Ve Aleviyseniz bir sorum daha olcak: Mahzuni Babayı kesin dinliyorsunuzdur..Onu dinlerken içiyomusunuz güzel bir ortamda acaba?
Saygılarımla....

arkadaşım bu topikte yazanların hepsi doruda benimkimi yanlış iyi okursan ben BENCE yazmışım bu benim fikrim ayrıca çogu insan alay içeren şeyler yazmış enazından ben bunu yapmıyorum lütfen ben islama inanıyorum aleviyim bundan gurur duyuyorum diger müslümanlardan farklı falanda hissetmiyorum kendimi

Mesut Gündüz
24.09.2006, 23:11
arkadaşım bu topikte yazanların hepsi doruda benimkimi yanlış iyi okursan ben BENCE yazmışım bu benim fikrim ayrıca çogu insan alay içeren şeyler yazmış enazından ben bunu yapmıyorum lütfen ben islama inanıyorum aleviyim bundan gurur duyuyorum diger müslümanlardan farklı falanda hissetmiyorum kendimi

onlar seni farklı görüyor arkadaşım.Buda normal sen zaten farklısın alevisin özelsin.

adarr
24.09.2006, 23:12
Bunu iyi oku yusuf kardeşim müslümalıkta yasak olan şey aleviyede yasakmış seni müslüman olarak görmüyor bu arkadaş.Müslüman olarak dünyaya gelmek istemekte haklısın alevi olarak gelirsen işte böyle ayırırlar seni Gel sende benim gibi dinin olmadığı bir dünyaya gel.

bu yazdıklarını kınıyorum
ben asla insan ayırmam
lütfen seni mantıga davet ediyorum sayın arkadaşım
siz dinsizligi kabul ediyorsanız sizin düşünceniz biz bilmek zorunda diiliz
şahsen ben bunu bilmekten rahatsız oluyorum

seyhunbey
24.09.2006, 23:12
türkü dinleyen adam içer abi afkar bastimi deyme keyfime o kadar çok gunah varki içkiye gelene kadar tabi içkide tatinda güzeldir fazlasi zarar hiç bir zaman tavsiye etmiyorum her zamanda içmiyeceksin bazi bazi saygilar :)

ancıl
24.09.2006, 23:16
Selam...

Saygılarımla....

mahzuni şerifi dinleyerek içmek ozanımıza saygısızlıktır bir defa. sadece dinlemek yeterli..

ayrıca tekrardan bu konu hakkında yorum yapayım

içmek zevk meselesidir. içersin eğlenirsin, stres atarsın, söylemekte zorlandığını hiç çekinmeden söylersin, sarhoş olursun, kendini kaybedersin, ağzından çıkmayacak kelimeleri söyleyerek karşıdakileri kırarsın vs...

içki içmek sonunda zararlı bir madde karışımı doğrumu doğru..
hem kendine zarar veriyosun hemde karşıdakine..bu çok iyi bir şey mi.. yanlış mı söylüyom doğrumu

diyelim sen içiyorsun ve arkadaşına içirmek istiyosun daha hiç tadına bakmamış birisine. yaptığın davranışı nasıl tanımlarsın

diyelim sen içiyosun ve içkinin haram yada günah olduğunu bildiğin halde; sonra diyosun yok bu haram değil hatta şifa veriyo; eğer şifalı olsa idi tıp içki için derdi. tıp ne diyor içki ve sigara sağlığa zararlı diyor doğru mu doğru

kuran ne diyor içki içmek haram diyor doğrumu doğru.. sakın buna kuran yanlış söylüyo deme. hz. muhammed ne demiştir 2 emanetime sahip çıkın
1.kuran
2.ehlibeyte

içki içmek doğru bir şey değil teşfik etmek te doğru değil..bilinen doğruyu yanlış yapmakta doğru değil..

doğru olan içki içmek hem zararlı hem haram.eğer yanlış ise söyle. kimi büyüklerimiz içki için demiş söyle...aklımızı başımıza alalım..

hayırlı günler

Mesut Gündüz
24.09.2006, 23:17
bu yazdıklarını kınıyorum
ben asla insan ayırmam
lütfen seni mantıga davet ediyorum sayın arkadaşım
siz dinsizligi kabul ediyorsanız sizin düşünceniz biz bilmek zorunda diiliz
şahsen ben bunu bilmekten rahatsız oluyorum

Gene insan ayırdınız benim düşüncelerimi bilmek zorunda olmadığını değil olmak zorunda olmadığınızı söylediniz topluma hitap ettiniz.Müslümanla aleviyi biraz önce ayıranda sizdiniz.Saygılar

adarr
24.09.2006, 23:17
türkü dinleyen adam içer abi afkar bastimi deyme keyfime o kadar çok gunah varki içkiye gelene kadar tabi içkide tatinda güzeldir fazlasi zarar hiç bir zaman tavsiye etmiyorum her zamanda içmiyeceksin bazi bazi saygilar :)

peki mensup olduğun dine ait kutsal günler buna dahilmi
yanlış anlama merakımdan soruyorum:confused1
Gene insan ayırdınız benim düşüncelerimi bilmek zorunda olmadığını değil olmak zorunda olmadığınızı söylediniz topluma hitap ettiniz.Müslümanla aleviyi biraz önce ayıranda sizdiniz.Saygılar
lütfen
ben kimseyi ayırmadım tam tersi aleviligin müslümanlıgın bir kolu oldunu söyledim yani müslümanlığa dahil oldugunu BEN AYRIM YAPMAM
YAPANDANDA NEFRET EDERİM arkadaşım

KomünistAlevi
24.09.2006, 23:50
mahzuni şerifi dinleyerek içmek ozanımıza saygısızlıktır bir defa. sadece dinlemek yeterli..

ayrıca tekrardan bu konu hakkında yorum yapayım

içmek zevk meselesidir. içersin eğlenirsin, stres atarsın, söylemekte zorlandığını hiç çekinmeden söylersin, sarhoş olursun, kendini kaybedersin, ağzından çıkmayacak kelimeleri söyleyerek karşıdakileri kırarsın vs...

içki içmek sonunda zararlı bir madde karışımı doğrumu doğru..
hem kendine zarar veriyosun hemde karşıdakine..bu çok iyi bir şey mi.. yanlış mı söylüyom doğrumu

diyelim sen içiyorsun ve arkadaşına içirmek istiyosun daha hiç tadına bakmamış birisine. yaptığın davranışı nasıl tanımlarsın

diyelim sen içiyosun ve içkinin haram yada günah olduğunu bildiğin halde; sonra diyosun yok bu haram değil hatta şifa veriyo; eğer şifalı olsa idi tıp içki için derdi. tıp ne diyor içki ve sigara sağlığa zararlı diyor doğru mu doğru

kuran ne diyor içki içmek haram diyor doğrumu doğru.. sakın buna kuran yanlış söylüyo deme. hz. muhammed ne demiştir 2 emanetime sahip çıkın
1.kuran
2.ehlibeyte

içki içmek doğru bir şey değil teşfik etmek te doğru değil..bilinen doğruyu yanlış yapmakta doğru değil..

doğru olan içki içmek hem zararlı hem haram.eğer yanlış ise söyle. kimi büyüklerimiz içki için demiş söyle...aklımızı başımıza alalım..

hayırlı günler
Ozanımızı dinlerken içmek neden saygısızlık olsun ki ? Onu dinlerken daha çok kederlenir ve dertlenirsin...Yani neden saygısızlık olsun ki Mahzuni babamıza..Böyle bir karşılaştırma yapman çok saçma bence..Hangi bağlantıyı kurmaya çalıştığınıda anlayamadım...

İçki içmek Alevilikte haram değildir...Biz içiyoruz....Hatta oylamaya bakarsan eğer görürsün:) Forumun büyük bir çoğunluğu oylamaya katılmış:)
%90'ımız İçki içilir der:D
İçkiyi fazla içmek kötüdür...Daha doğrusu herşeyin fazla bence kötüdür...

Hiç içki içmemiş bir arkadaşım benden tanım isterse eğer:
İçmesini söylerim...Ama fazla abartmadan iç derim...İçkininde bir sınırı vardır elbette...İçki bağımlılık yapmaz bi kere...İnsanlarda sorun olunca insanlar onu bağımlılık yapar kendine....İçkiye içmesini bilene ne mutlu:D

İçkiyi içincede karşındakini kırmak sana kalmış bişeydir..Ona kırıcı söz söylemek sana kalmış birşeydir...Eğer senin o karşıdaki insana kötü sözler ve kırıcı sözler sölüyosan bu senin eksikliğindir..Demek ki sen o insan hakkında normaldeyken hiç iyi düşünmüyor ve onun yanlışlarınada evet kabul diyebiliyorsun...
Ama ne mutlu ki içki sana bu kötü fikirlerini yada doğru fikirlerinide söylettirebiliyo...İçindeki bütün düşünceleri alkolünde biraz etkisiyle dışarı çıkartabiliyor....Karşındaki insana kırıcı söz söylemezsin merak etme...Sadece onunla ilgili düşüncelerini söylersin...Buda içkinin insana verdiği hazdan dolayı kendisini birden kaybetmesinden olur,

Bana tıptan kesitler verme hiç....Sadece karşıyım yada karşı değilim de yeter bence...Tıp yağlı yiyeceklerede karşı geliyo, Domates kabuklarınada karşı geliyo, sigarayada karşı geliyo ,fazla Cinsel ilişkiyede karşı geliyo, fazla konuşmamayada karşı geliyo, bu saatlerde bilgisayar başında durupta bana cevap yazmanada karşı geliyo tıp...Gözlerinin sağlığı bakımından ve bu saatte bir insanın uykusuz kalıp beyin hücrelerinden yüzde bilmem kaçının eksildiğinide söylüyo.....İçki zararlı olabilir ama bunun Alevilikle bir alakası yoktur öyle değil mi?:thumbup1: :thumbup1:
Rakı içen öldüde
Su içen ölmedi mi?
Ben 18 yaşındayım şu an ve 7 yaşından beri içiyorum ama şu ana kadar Hakka Şükür hiç bir sorunum olmadı...Yani bana tıptan örnekler veripte konuyu çarpıtma...

İçki içmekte bence kötü bişey yok...Kimseyide özendirmeyiz zaten biz senin dediğin gibi merak etme...İsteyen zaten içer ...İstemeyenede tavsiye etmeyiz..Daha doğrusu kimseye tekflif etmeyiz...Dediğim gibi evinden ekmeğini kesersen yada sağ sola saldırırsan bu aşırıya kaçar ve bunada mümkün olduğunca dikkat etmeliyiz demi?

Saygılar:excl:

Sen hatırladığım kadrıyla Alevilikte 5 Vakit Namazı savunan üyesin..O yüzden fazlada ciddiye almadım yazdıklarını ama yinede cevap vereyim dedim...

Mesut Gündüz
24.09.2006, 23:58
lütfen
ben kimseyi ayırmadım tam tersi aleviligin müslümanlıgın bir kolu oldunu söyledim yani müslümanlığa dahil oldugunu BEN AYRIM YAPMAM
YAPANDANDA NEFRET EDERİM arkadaşım[/QUOTE]

Okey ben sizi yanlış anlamış olayım o zaman yazdıklarınızdan o anlaşılıyor ama. Bunun nedenleri tabi benim düşüncemi dinlemek istersen aleviliği müslümanığın bir kolu olarak düşünmendir.Ben böyle düşünmüyorum.Ali'ye inanıyorum başka dine inanmıyorum.Benim alevilik anlayışım böyle.Ona sevgiyle bağlıyım çok seviyorum.

HoZaTLi_62
25.09.2006, 09:31
güzel hoş diyorsunda sigararanın dumanının başkalarına zarar verdiğini sonradan öğrenmiş insanlık, içki konusunda ise araba kullanmaktan bahsetmişsin ama bu haram olduğu zaman araba yoktu. yoksa insanlar atlarla develerlemi kaza yapıyolardıda ozaman ondanmı haram oldu!!!!!

ikinci olarak sigaranın çevreye verdiği zarar sonradan öğrenildi diyorsun. peki hala haram olup olmamasını insanlar belirlemiyo sanırım. kuranda yazıyo ve kuranda allahın söyledikleri oldugunu söylüyoruz ozaman allah bilmiyomuyduki sigaranın ne zararı oldugunu?? sonucta bunun haram ve günah olduguna insan karar vermedi neden sigarada ozaman haram olmadı ? sigaranın zararını insanlar bilmiyodu ama kuran biliyodu ve haram olduguda kuranda yazılı?

son olarakta günde bir kadeh içkinin özellikle şarabın insana zararını bi kenara bırak faydası var. bunu bilimadamları söylüyo. yani her içen birilerini bıçaklamıyo etrafa zarar vermiyor araba kullanmıyor kaza yapmıyor. sağlığı için faydalı bile oluyor. haram bunun neresinde peki???

levilee
25.09.2006, 10:09
7 yaşında sana içki içeren zihniyete yazıklar olsun,bu ne ya marifetmiş gibi anlatıyorsunuz,7 yaşında içki içir,9 yaşında ******* götür,ayıptır ya,o yaşta çocuğun içeceği şeymi bu ....

hafikakpinar
25.09.2006, 10:21
7 yaşında sana içki içeren zihniyete yazıklar olsun,bu ne ya marifetmiş gibi anlatıyorsunuz,7 yaşında içki içir,9 yaşında geneleve götür,ayıptır ya,o yaşta çocuğun içeceği şeymi bu ....

Kardeşim niye bu kadar sabit fikirlisiniz .. İçki kimisi için bi yaşam tarzıdır .. KomunistAlevi kardeşimiz 7 yaşından beri içki içiyormuş olabilir , çok mu ayıp bişey .. hem kurduğun cümlede biraz itici geldi bana "7 yaşında içki içir,9 yaşında geneleve götür,ayıptır ya,o yaşta çocuğun içeceği şeymi bu " nedir bu ya sen neye dayanarak böyle konuşuyosun ??

Bende içkiyi ilk 8 yaşımdayken içtim ve bu güne kadar en ufak bi zararını görmedim .. KomunistAlevi kardeşimizinde dediği gibi "rakı içen ölüyoda , su içen ölmüyomu .." ?

Unutmayınki her sefanın çekilecek bi cefasıda vardır .. Biz bu cefaya razı olduktan sonra kimi ne ilgilendirir .. ? .. İçkisiz 90 sene yaşayacağıma içkiye 70 sene yaşarım daha iyi ..

Serkan_Devrim
25.09.2006, 10:26
7 yaşında sana içki içeren zihniyete yazıklar olsun,bu ne ya marifetmiş gibi anlatıyorsunuz,7 yaşında içki içir,9 yaşında ******* götür,ayıptır ya,o yaşta çocuğun içeceği şeymi bu ....yedi yaşında içki içirmeyi kesinlikle tasvip etmiyorum ama içki içenler geneleve de gider mantığı çok çirkin. üslup sorununuz var. aleviliğe bağlı olan siz alevilik edep erkan kuralını unutmuşsunuz galiba.

levilee
25.09.2006, 11:07
kastettiğim şey o değildi,elbette insanlar yeri gelir içer yeri gelir cinsel ihtiyaçları olur ama çocukların bunun için kullanılması ne demek oluyor,bu arkadaşlara bir zararı dokunmamış olabilir,ama bir tek çocugun alkol bagımlısı olması bile bunun ne kadar kötü bir yaklaşım oldugunu gösterir,alevilerin alkole günah gözüyle bakmaması ayrı,çocuklara alkol içirilmesinin özendirilmesi farklı sevgiler...

HoZaTLi_62
25.09.2006, 11:43
bizde onu söylemeye çalışıyoruz alkol günah değildir ama kötüdür konusunda katılıyorum. içmesini bilmeyen için tabiki. her kötü şey günahtır demekte yanlış.

Aydın.
25.09.2006, 12:34
Kısaca söyle diyelim ozaman icki günah değildir ama kötü bir alıskanlıktır insana istemediği olayları yasatabilir...

HoZaTLi_62
25.09.2006, 12:37
Kısaca söyle diyelim ozaman icki günah değildir ama kötü bir alıskanlıktır insana istemediği olayları yasatabilir...

olayın özetini çok iyi yapmışsın eline sağlık

Aydın.
25.09.2006, 12:43
olayın özetini çok iyi yapmışsın eline sağlık
Tesekürler..:)

yusufçukgecegez
25.09.2006, 21:18
Onu ayık gören yok tek bi hırkası yiyecek bi lokma ekmeği birde içecek şarabı varmış birde bilim adamıymış müspet bilimlerde onunla aşık atacak yokmuş.Tek kusuru kafayı bulunca tanrıyla konuşurmuş.

o kafayı bulunca tanrıyla konuşuyormuş,ben ayıkken insanlarla konuşuyorum,buda benim bir kusurum.hayyam hayatın sırrını çözmüş aslında,fakat kaldıramamış bu sırrı,zinciri kırmış.bundan hiç ayık gezmemesi,gerçekle yüzleşemedimi insan,dostu olur şarap ve şarap testisi.
Selam...

Saygılarımla....

sn alevi arkadaşlar,pek çok defa,ramazan kuranda hangi ayette var,namza kuranda hangi ayette var,sapmış bu sünniler,kuranı kendi kafalarına göre yoruyorlar dediler.acaba bu anlatılanlarda kuranda hangi ayette var,gösterselerde,bizde gerçekten sapkın sünniler olduğumuzu kabullensek.kırkların üzümü şarap haline getirip peygamberimizle semah döndüğü hangi ayette var,saygılar.

yusufçukgecegez
25.09.2006, 21:36

mesut kardeş,sen pek bilmiyosunda,bizim adımız bu forumda sünni provakatör olarak çıkmış.doksana inmez seksene.anlıycan bende sünniyim,alevi değil.d,,dinin olmadığı bir dünya hayal et'' kulağa hoş gelen bir kelime,kime aitti,şu ingiliz,john lennın miydi.hayl gücüm normalden daha güçlüdür,dinin olmadığı bir dünyayı ve daha ötesinide hayal edebilirim.ilk yüzyıl güzel geçer,sonra tüm kötülükler insanı bir bir çeker,içki sigara erin bilmem nice uyuşturucular,eşcinsellik,salgın hastalıklar.kanı su diye içen insanlar,müthiş bir dejenerasyon.çünkü insanın yapısında sadece bozmak var.birkere zinciri kırmaya görsün.saygılar.

adarr
25.09.2006, 21:43
mesut kardeş,sen pek bilmiyosunda,bizim adımız bu forumda sünni provakatör olarak çıkmış.doksana inmez seksene.anlıycan bende sünniyim,alevi değil.d,,dinin olmadığı bir dünya hayal et'' kulağa hoş gelen bir kelime,kime aitti,şu ingiliz,john lennın miydi.hayl gücüm normalden daha güçlüdür,dinin olmadığı bir dünyayı ve daha ötesinide hayal edebilirim.ilk yüzyıl güzel geçer,sonra tüm kötülükler insanı bir bir çeker,içki sigara erin bilmem nice uyuşturucular,eşcinsellik,salgın hastalıklar.kanı su diye içen insanlar,müthiş bir dejenerasyon.çünkü insanın yapısında sadece bozmak var.birkere zinciri kırmaya görsün.saygılar.

sana sonuna kadar katılıyorum kardeşim yüce Allah işte bu yüzden herkesin gönlüne iman ateşi yerleştirmiştir ateist lerin alevilerin içinde yaygınlaşması beni gerçekten üzüyo

ferda74
25.09.2006, 21:59
sana sonuna kadar katılıyorum kardeşim yüce Allah işte bu yüzden herkesin gönlüne iman ateşi yerleştirmiştir ateist lerin alevilerin içinde yaygınlaşması beni gerçekten üzüyo

adarr arkadaşım birşey soracam siz bayansınız dinde örtünün diyor türbanlımısınız ? değilseniz neden dinimizin kurallarını yerine getirmiyorsunuz?başı açık dolaşmakda günah vücut hatlarını ortaya çıkaran elbiseler giymekte günah...

GüLL