Orijinalini görmek için tıklayınız : İçki Alevilikte Günah mıdır?

Sayfa : 1 2 3 [4] 5

Mesut Gündüz
26.01.2007, 14:44
İşkembeden sallama deyimini kendim için kullandım senin için değil. Hangi Sure söyle? veya bekle biraz itikat ettiğin emevi zihniyetinin dövmekle ilgili suresini bulayım.

Şuan kafam çok karışık o yüzden yazınızı eksik analiz etmiş olabilirim.emevi zihniyetini filan bilmem evde elmalının kuranı var orda okumuştum hangi sure olduğunuda hatırlamıyorum.ama sure numarası verilmişse dövülür yazıyo deniliyosa sizde buna hayır dövülmez diyorsanız çelişkidesiniz diye düşündüm.Sonra bu konuyu görüşürüz.Hiç cevap vermedim varsayın cevapta vermeyin.

Zahir
26.01.2007, 14:49
Nisa 34:
"Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür."

Hani dövün ibaresi????

Kadın erkek arasındaki Üstünlük Ancak Takva iledir. Tabi bunu anlaya bilirsen???

Sen evlimisin mesut? evli isen ve eşin sadakatsizlik yaparsa Allah nasıl davranman gerektiğini sölüyo bu ayette. Ama Emevi zihniyetinin size dayattığı islamda kadını döversiniz de boşarsınızda. Biz diyoruz ki islam onlar dayattığı şekilde değil. Yıllarca sömürdükleri din bu değil. Bilmem anlata biliyormuyuz??

sivaspiri
26.01.2007, 14:51
SÜNNİLEŞME AŞAMASINDA ALEVİ VAR

Öyleyse hayatınızı niye zora sokuyorsunuz, bir camiye bir cemevine giderek? Var mı İslam’ın şartları arasında ikrar vermek, saz çalıp semah dönmek ya da dem adı altında içki içmek? Kuran’ın neresinde yazıyor bütün bunlar? Boşuna aramayın, bulamazsınız!
Açık konuşalım; kafa karıştırıyorsunuz.

Zahir
26.01.2007, 14:51
Şuan kafam çok karışık o yüzden yazınızı eksik analiz etmiş olabilirim.emevi zihniyetini filan bilmem evde elmalının kuranı var orda okumuştum hangi sure olduğunuda hatırlamıyorum.ama sure numarası verilmişse dövülür yazıyo deniliyosa sizde buna hayır dövülmez diyorsanız çelişkidesiniz diye düşündüm.Sonra bu konuyu görüşürüz.Hiç cevap vermedim varsayın cevapta vermeyin.

Güzel kardeşim sizden bir ricam var. Evinizde olan Elmalı yada Diyanet mealleri tamamen sunni putpersetliğin savunuculuğunu yapan taraflı doğru olmayan tercümelerdir. Lütfen İtibar etmeyin.

guneyyy
26.01.2007, 14:52
Nisa 34:
"Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür."

Hani dövün ibaresi????

Kadın erkek arasındaki Üstünlük Ancak Takva iledir. Tabi bunu anlaya bilirsen???

Sen evlimisin mesut? evli isen ve eşin sadakatsizlik yaparsa Allah nasıl davranman gerektiğini sölüyo bu ayette. Ama Emevi zihniyetinin size dayattığı islamda kadını döversiniz de boşarsınızda. Biz diyoruz ki islam onlar dayattığı şekilde değil. Yıllarca sömürdükleri din bu değil. Bilmem anlata biliyormuyuz??

iffetsiz ve sadakatsiz olan sadece kadınmıdır? erkek yapınca ne oluyomuş onla ilgili ayette yazsana

Mesut Gündüz
26.01.2007, 14:55
Nisa 34:

Hani dövün ibaresi????

Evliyim sadakatsizlik yapmaz.Olaki yaptı allahıda tanımam kuranıda tanımam dünyayıyıda tanımam hepsini yakarım.

Zahir
26.01.2007, 14:56
iffetsiz ve sadakatsiz olan sadece kadınmıdır? erkek yapınca ne oluyomuş onla ilgili ayette yazsana

Cevap olsun diye cevapmı yazıyorsun anlamıyorum. Zinanın sadakatsizliğin erkek yada kadınla sınırlı tarafı yok ki kardeşim. Sadakatsizlik dediğimiz zina erkek içinde yasak bunun için bir sürü ayet var. Hadi ben sana sadakatsizliğin Zinanında önüne geçip Lut Kavmi erkeklerinin eşcinsel ilişkileri durumunda başlarına Rabbimizin nasıl bir felaket getirdiğini anlatayım mı?

guneyyy
26.01.2007, 14:58
zahir nasılda ters yüz ediyorsun herşeyi.... veridign sureden bahsediyorum tabiki senden bununla ilgili cevap beklemek yersiz..

sınırlı tarafı yok ama nasıl oluyorda surede atıfta bulunanlar kadın eh yani pes

Zahir
26.01.2007, 14:59
Evliyim sadakatsizlik yapmaz.Olaki yaptı allahıda tanımam kuranıda tanımam dünyayıyıda tanımam hepsini yakarım.

O zaman bizim rabbimiz nasıl kadın erkek arasında üstünlük vardır şeklinde emir verdiğini düşünürsün? O zaman nasıl kadını ikinci sınıf muamele yaptığını düşünürsün?

rockçı turna
26.01.2007, 15:00
SÜNNİLEŞME AŞAMASINDA ALEVİ VAR

Öyleyse hayatınızı niye zora sokuyorsunuz, bir camiye bir cemevine giderek? Var mı İslam’ın şartları arasında ikrar vermek, saz çalıp semah dönmek ya da dem adı altında içki içmek? Kuran’ın neresinde yazıyor bütün bunlar? Boşuna aramayın, bulamazsınız!
Açık konuşalım; kafa karıştırıyorsunuz.

ikrar vermek,saz çalıp semah dönmek bizim yolumuzun, inancımızın en önemli kurallarındandır. bunun kuranda olup olmaması,islami olup olmaması da eger alevi toplumunu yakından izliyorsanız günümüzde en cok tartısılan konulardandır. bizim yolumuz budur. eger islama uyuyorsa müslümanız yok uymuyorsa degiliz bu kadar basit. bizim kendimize rehber edindigimiz sey kuran incil yada baska bir kitap degil ceddimizin bütün zorluklara ragmen bize getirdigi bizimde bizden sonraki kusaklara aktaracagımız yolumuzdur. benim bu konudaki görüsüm ise; günümüzdeki kuran a uyan noktalarımız oldugu gibi uymayan noktalarımızda var. (son cümlemi yeni bir tartısma acmak için yazmıyorum. lütfen son cümleme topiğin akışını degiştirecek cevaplar yazmayın.)

Güzel kardeşim sizden bir ricam var. Evinizde olan Elmalı yada Diyanet mealleri tamamen sunni putpersetliğin savunuculuğunu yapan taraflı doğru olmayan tercümelerdir. Lütfen İtibar etmeyin.

enteresan:huh: peki senin önerecegin tefsirler var mı zahir abi?

deli gönül
26.01.2007, 15:01

Mesut can sen neronmusun yakıp yıkıyosun:confused1

guneyyy
26.01.2007, 15:02
zahir erkeklerin kadınlara karşı iffetsiz ve sadakatsiz olmaları durumunda kadının erkege neelr yapacagına ait sure bekliyorum senden

Zahir
26.01.2007, 15:03
zahir nasılda ters yüz ediyorsun herşeyi.... veridign sureden bahsediyorum tabiki senden bununla ilgili cevap beklemek yersiz..

sınırlı tarafı yok ama nasıl oluyorda surede atıfta bulunanlar kadın eh yani pes

İnanırmısın senle tartışmak istemiyorum. Çok dar bir bakış açın var. Bu forumda çok değişik düşünceleri olan arkadaşlar var. O kadar güzel tartışmanın seyrini belirliyorlar, düşüncelerini ifade ediyorlar ki senin kasıtlı yaptığını düşünüyorum.

Sahi senin yaşın kaç??

guneyyy
26.01.2007, 15:06
zahir tamam kestim aklın karışmasın diye :)

zaten verilecek bir cevap yok ben sadece beyin fırtınasına sebep olmak istedim

guneyyy
26.01.2007, 15:11
erkek egemen dünyada tanrılar erkektir işte cevap bu ..bu cevabıda senden beklemem yersizdi

selva
26.01.2007, 15:12
Mesut can sen neronmusun yakıp yıkıyosun:confused1

en ilericisi bile kadını ne gözle görüyor değil mi gönül. kadın yaptımı yakılıp yıkılıyor çünkü kadın mal dışarıdan öyle yansıtılmasada bu erkeklerin içinde bu duygu hiç bir zaman sönmüyecek.mal olduğu içinde her türlü davranışı kendilerinde hak görüyorlar.yakıp yıkacağına madem sana uygun bir eş değil boşasana kardeşim.karşındaki cansız hisleri olmıyan bir varlık mı ?yada senle birliktemi var oldu daha önce bir kişilik değilmiydi yakıp yıkıyorsun.iyi kadınlarda yakıp yıksın bakalım sonumuz ne olacak.

Zahir
26.01.2007, 15:15
zahir tamam kestim aklın karışmasın diye :)

zaten verilecek bir cevap yok ben sadece beyin fırtınasına sebep olmak istedim

Benim aklım felan karışacağı yok sen kendince polem yapıyosun. Kocaman gülüyorum sana. Sana bişeleri isbatlamak için değil ama senin aklının karışması için yazıyom

Nur 2;
" Zina eden kadınla zina eden erkek... Yüz DEĞNEK VURUN..... Allah''a ve âhiret gününe inanıyorsanız, Allah''ın dini konusunda bunlara acıma duygusu sizi yakalamasın. Müminlerden bir grup da bunların cezalarına tanık olsun. "

Nasıl hoşuna gittmi Sopa? Şimdi Arapça biliyosun bu ayeti arapça oku. Bilmiyosan Sunni İmamlara sor seni aydınlatırlar :yamukgul:

Bu arada evli olup olmadığını sormayı unuttum? Sahi Evlimisin? :yamukgul:

Mesut Gündüz
26.01.2007, 15:15
en ilericisi bile kadını ne gözle görüyor değil mi gönül. kadın yaptımı yakılıp yıkılıyor çünkü kadın mal dışarıdan öyle yansıtılmasada bu erkeklerin içinde bu duygu hiç bir zaman sönmüyecek.mal olduğu içinde her türlü davranışı kendilerinde hak görüyorlar.yakıp yıkacağına madem sana uygun bir eş değil boşasana kardeşim.karşındaki cansız hisleri olmıyan bir varlık mı ?yada senle birliktemi var oldu daha önce bir kişilik değilmiydi yakıp yıkıyorsun.iyi kadınlarda yakıp yıksın bakalım sonumuz ne olacak.

Bizde boşama yoktur.Kefenle çıkar.Sizde öyle değil galiba.

selva
26.01.2007, 15:17
Bizde boşama yoktur.Kefenle çıkar.Sizde öyle değil galiba.

kefenle eceliyle çıkar ama bizde adam öldürmede yoktur sizde öyle değil galiba.

sivaspiri
26.01.2007, 15:17
http://www.alewiten.com/gundelikhayat120803.htm

bir alıntı

Anlatmaya gerek var mı bilmem Bektaşilerde içki kültürünün kendine has kuralları var. Bizim bu yörenin düğünlerde bile içki içilen her sofranın bir sakisi olur. Saki herkese kararınca, onun kaldıracağı karar içki verir. Eğer masada içki içenlerden biri, içkinin etkisiyle huzur bozacak bir davranışta bulunursa, işte o zaman sakiyi cezalandırırlar; �sen ne biçim sakisin ona niye fazla verdin� diye sakiyi dara dikerler. Bütün bunlar ince kurallara bağlanmış simgesel törenlerdir. İçki, yapılan sohbete, söylenilen türküye, çalınan saza bir çeşni katar. O, sazlı-sözlü sohbet ortamında şişeden çıkan içki, içki olmaktan çıkıp dem olur. Dem, Dem, Dem dedikleri işte bu içkidir, badedir.
Demi dem dem,
Demi dem dem
Nefse uydum, yolum azdı
Gönül yad ellerde gezdi
Cümle alem benden bezdi
Okurum esta furullah
Demi dem, dem,
Demi dem dem.

Benim düşünce: Kendimi Alevi olarak Islama kabul ettiremesem, sade Aleviligi seçiyorum!

Mesut Gündüz
26.01.2007, 15:18
kefenle eceliyle çıkar ama bizde adam öldürmede yoktur sizde öyle değil galiba.

Öyle değil kardeşim.

Zahir
26.01.2007, 15:20
erkek egemen dünyada tanrılar erkektir işte cevap bu ..bu cevabıda senden beklemem yersizdi

Değerli arkadaşım kolayı var Evrenini değiştiğinde Kadın bir Tanrı edinirsin :p

guneyyy
Benim aklım felan karışacağı yok sen kendince polem yapıyosun. Kocaman gülüyorum sana. Sana bişeleri isbatlamak için değil ama senin aklının karışması için yazıyom

Nur 2;
" Zina eden kadınla zina eden erkek... Yüz DEĞNEK VURUN..... Allah''a ve âhiret gününe inanıyorsanız, Allah''ın dini konusunda bunlara acıma duygusu sizi yakalamasın. Müminlerden bir grup da bunların cezalarına tanık olsun. "

Nasıl hoşuna gittmi Sopa? Şimdi Arapça biliyosun bu ayeti arapça oku. Bilmiyosan Sunni İmamlara sor seni aydınlatırlar :yamukgul:

Bu arada evli olup olmadığını sormayı unuttum? Sahi Evlimisin? :yamukgul:

zahir bana kişisel özel soru sorma hakını kim veriyorsana.

tartışmayı bu şekle sokmandan ne menemen bir aklın oldugu ortada

kadına erkege yapacagı davranış tabiki yokk....

selva
Öyle değil kardeşim.

öyle değilse tamam kardeşim eşinde bu kadar düşünüpte kendi kafanda planlar kurmana neden olacak kadar zayıf bir insan değildir eminim. onun için bu konuyu fazla büyütme kafanda .

guneyyy
26.01.2007, 15:24
Değerli arkadaşım kolayı var Evrenini değiştiğinde Kadın bir Tanrı edinirsin :p

bak kabul ettin tanrının erkek oldugunu

deli gönül
26.01.2007, 15:28

Haklısın valla Selva.Ama biraz da suç bizde sanırım .Böyle düşünen zihniyetleri doğduğuna pişman etmeliyiz.Ben de evliyim ve eşim bana böyle bir cümle kullansa elinden tutar adliyeye götürürüm.Şerefsizim bunu yaparım.Beni önce insan sonra eşi olarak görecek ve bana malı gibi davranmayacak.Yoksa evliliğimi bitiririm.Böyle zihniyetler olduğu sürece işimiz zor ama imkansız değil Selvacığım.

rockçı turna
26.01.2007, 15:30
Bizde boşama yoktur.Kefenle çıkar.Sizde öyle değil galiba.kefenle eceliyle çıkar ama bizde adam öldürmede yoktur sizde öyle değil galiba.

mesut gündüz abi sanırım birazdan şaka yaptım diyeceksin degil mi? benim msjlarından tanıdıgım ''alevi'' mesut abi nin böyle bir şey düsünebilcegini sanmıyorum. ayrıca eger ''biz''den kastın alevi toplumuysa sunu söyleyelim ki kafalar karısmasın; alevilikte eşlerden birinin sadakatsizlik yaptıgı bir durumda söz konusu eş düşkün olur ve toplumdan dışlanır. öldürmek diye bir eylem alevilikte kesinlikte yoktur! bu gün uygulanıp uygulanmadıgı tartısılır cünkü artık bagımsız mahkemeler var ama madem ki aleviforum dayız bu olayın alevilikte ki yerini de paylaşalım.

selva
26.01.2007, 15:33
Haklısın valla Selva.Ama biraz da suç bizde sanırım .Böyle düşünen zihniyetleri doğduğuna pişman etmeliyiz.Ben de evliyim ve eşim bana böyle bir cümle kullansa elinden tutar adliyeye götürürüm.Şerefsizim bunu yaparım.Beni önce insan sonra eşi olarak görecek ve bana malı gibi davranmayacak.Yoksa evliliğimi bitiririm.Böyle zihniyetler olduğu sürece işimiz zor ama imkansız değil Selvacığım.

evet erkeğide bir kadın yetiştiriyor kadınıda kıza sus ayıp erkeğe gelince her şey hak helal.sen yinede kocayı boşamada:p zaten eşinde böyle bir kelime kullanmaz zannetmiyorum.

Zahir
26.01.2007, 15:33
zahir bana kişisel özel soru sorma hakını kim veriyorsana.

tartışmayı bu şekle sokmandan ne menemen bir aklın oldugu ortada

kadına erkege yapacagı davranış tabiki yokk....

Öyle bir hakkı kendimede tabiki bulamam. Olaya biraz espiritüel yaklaşmak istedim. Kızdıysan özürdilerim.

Vallla arkadaşım senle sayfalar dolusu konuşmak fikir alışverişinde bulunamak isterdim. Sosyolojiden, piskolojiden, Kültürden, Ahlaktan, İnançtan, tek eşli, çok eşli evliliklerden, orta çağdan yeni çağdan ilk çağdan son çağdan sanayi devriminden falandan filandan vs vs vs ama bu kadar çaba boşuna giderdi hem kendime hemde sana yazık etmiş olurdum. Çünkü sen inanç konusunda saplantıları olan, islamı sadece nazmaz kılmak gibi bir kalıba sokan objektif olarak değerlendirme yetisinden mahrum birisin. Dolayısayla sana sonsuz saygı ve selamlarımı iletiyor iyi forumlar diliyorum.

Bu arada şu an algılayamadığın evrendeki Kadın Tanrın da Selamlarımızı ilet :p

guneyyy
26.01.2007, 15:35
Öyle bir hakkı kendimede tabiki bulamam. Olaya biraz espiritüel yaklaşmak istedim. Kızdıysan özürdilerim.

Vallla arkadaşım senle sayfalar dolusu konuşmak fikir alışverişinde bulunamak isterdim. Sosyolojiden, piskolojiden, Kültürden, Ahlaktan, İnançtan, tek eşli, çok eşli evliliklerden, orta çağdan yeni çağdan ilk çağdan son çağdan sanayi devriminden falandan filandan vs vs vs ama bu kadar çaba boşuna giderdi hem kendime hemde sana yazık etmiş olurdum. Çünkü sen inanç konusunda saplantıları olan, islamı sadece nazmaz kılmak gibi bir kalıba sokan objektif olarak değerlendirme yetisinden mahrum birisin. Dolayısayla sana sonsuz saygı ve selamlarımı iletiyor iyi forumlar diliyorum.

Bu arada şu an algılayamadığın evrendeki Kadın Tanrın da Selamlarımızı ilet :p

benim bir tanrım yok ben atesitim zaten yani inanç konusunda asla saplantım yok çünkü dini bir inancım yok :) bu yüzden sohbet edebiliriz tartışırız ama kişiselleştirmeden özele girme cabasındaa olmadan ok...

deli gönül
26.01.2007, 15:37
evet erkeğide bir kadın yetiştiriyor kadınıda kıza sus ayıp erkeğe gelince her şey hak helal.sen yinede kocayı boşamada:p zaten eşinde böyle bir kelime kullanmaz zannetmiyorum.

Emin ol kullanamaz.Kullansa yanımda olmaz.Boşamayım demi şimdi nerden bulucam bir tane daha:p Bunu tam istediğim kıvama getirdim .O kadar emek verdim.:)

Zahir
26.01.2007, 15:38
Topik konusundan saptık. Topiği açan arkadaştan ve takip edenlerden özürdilerim.

Aslında değişen konularda yeni topikler açılabilir. Mesala bunu Mesut yapsın. Namus yada Töre Cinayetleri diye bir topik açsın.

Ne dersin Mesut???

selva
26.01.2007, 15:42
Emin ol kullanamaz.Kullansa yanımda olmaz.Boşamayım demi şimdi nerden bulucam bir tane daha:p Bunu tam istediğim kıvama getirdim .O kadar emek verdim.:)

bulamazsın valla nerde yine kıvama getirecek kadar yetenekliymişsin yöntemi öğrette bende evde uygulamaya çalışıyım:p konuy7u el birliğiyle ne güzel yerlere getirdik .içkiden girdik namustan çıktık:yamukgul: buda gösteriyorki içki her kötülüğün anasıdır.:lol:

Zahir
26.01.2007, 15:47
el birliğiyle ne güzel yerlere getirdik .içkiden girdik namustan çıktık:yamukgul: buda gösteriyorki içki her kötülüğün anasıdır.:lol:

O halde Bağdat Gibi diyar Ana gibi Yar olmaz :)

Anasını ve Yarini terk etmek isteyen varmı???

Hadin bakalım herkese Afiyet olsun. Şerefe....:p

deli gönül
26.01.2007, 15:48
bulamazsın valla nerde yine kıvama getirecek kadar yetenekliymişsin yöntemi öğrette bende evde uygulamaya çalışıyım:p konuy7u el birliğiyle ne güzel yerlere getirdik .içkiden girdik namustan çıktık:yamukgul: buda gösteriyorki içki her kötülüğün anasıdır.:lol:

Olur selva bu meslek sırrı ama sana da küçük tiyolar veririm.:yamukgul: Valla doğru içki her kötülüğün anası ama ana gibi yar bağdat gibi diyar bulunmaz:p
Artık konuya dönelim ama şeyy konu neydi:confused1 :p

Mesut Gündüz
26.01.2007, 15:48
Zaten yapacaksa buna engel olamam.
Zaten böyle birşey yapmaz.
Bu özel bir konu.
Konu amacından saptı.
Bu konuda hassasım bir türlü modernleşemedim.
Kusura Bakmayın.

selva
26.01.2007, 15:50
O halde Bağdat Gibi diyar Ana gibi Yar olmaz :)

Anasını ve Yarini terk etmek isteyen varmı???

Hadin bakalım herkese Afiyet olsun. Şerefe....:p

haklısın ne diyim ana gibi yar olmaz:D dedekorkut hikayelerinden deli dumrulu biliyosun demi anasından canını istediğinde yaşlı kadının ve eşinin cevabını siz sarılın annelerinize:p şerefe arkadaşım

Mesut Gündüz
26.01.2007, 15:51
Topik konusundan saptık. Topiği açan arkadaştan ve takip edenlerden özürdilerim.

Aslında değişen konularda yeni topikler açılabilir. Mesala bunu Mesut yapsın. Namus yada Töre Cinayetleri diye bir topik açsın.

Ne dersin Mesut???

Şuan böyle bir topik açmaya gerek duymuyorum.Sen buyur açabilirsin.

selva
26.01.2007, 15:52
Olur selva bu meslek sırrı ama sana da küçük tiyolar veririm.:yamukgul: Valla doğru içki her kötülüğün anası ama ana gibi yar bağdat gibi diyar bulunmaz:p
Artık konuya dönelim ama şeyy konu neydi:confused1 :p

tiyolarını sabırsızlıkla bekliyorum canım:komik cidden konu neydi kafa dönmeye başladı bendede:p

guneyyy
26.01.2007, 16:06
bende erkeklere tiyolar verebilirim aslında her şey cok kolay :)

selin1524
26.01.2007, 16:10
Bence bir anket kişiye özel sorulmalı. buraya kadar tamam da bundan sonrası aleviligi yanlış reklam etmektir içkiyle bagdaştırmaktır benim tanıdıgım aleviler böyledir diye bir uslup yanlış olur kanımca peki size göre günah ta siz alevi degilmisiniz.bence şöyle söyle izah edebilirdiniz benim için günah demeniz yeterlidir.başta söylediginize katılıyorum daha öncede yazmıştım bu tür kişiye göre degişen halları neden alevilige empoze ediyorlar alevi olan içki mi içer yani soruda bu var soran arkadaş böyle biliyor heralde alevilik demi içki var alevilikte istiyen içer istemiyen içmez içki bizim adetimiz gibi anımsanmasın içkiyi günah diye içmeyip o zevkten mahrum kalacaksan vucuduna ve de beynine eziyet etmende günah iç arkadaşım iç kendini kaybetmiyecek kadar saga sola rezil olmayacak kadar iç adabıyla iç sunnilerde de içki günah mı günah neden aydın efeleri bizden çok içerler aydının ve ilçelerinin kurtuluş gününde davul zurna koyulur ve sabaha kadar rakı içilir hemde kentin göbeginde cemlerimizde bade içilir di agız tadıyla belki hala vardır civar köylerde bu adet.

islam dininde 3 şey haram kılınmıştır.
1_içki
2_domuz
3_kan
maşallah islama en çok sahip çıkan sünni ler bunların hepsini yapıyorlar.
ben içki içemiyorum ama içen adamıda severim adabında tabi

Ben aleviyim ve benim için içki günah babamda alevi ama onun için sevap bilmem anlatabildin mi ben içmiyorum içenede hiçbirşey demiyorum sadece bunu alevilik varsa içki var içki varsa alevilik var gibi gösterilmesine kızıyorum o kadar yazdıklarımında yalnış olduğunu düşünmüyorum.

guneyyy
26.01.2007, 16:20
selin kurana uyuyormsun yoksa sadece günah olan kısımları ilemi ilgileniyorsun

rockçı turna
26.01.2007, 16:22
Ben aleviyim ve benim için içki günah babamda alevi ama onun için sevap bilmem anlatabildin mi ben içmiyorum içenede hiçbirşey demiyorum sadece bunu alevilik varsa içki var içki varsa alevilik var gibi gösterilmesine kızıyorum o kadar yazdıklarımında yalnış olduğunu düşünmüyorum.

umarım senin kızında ileride ''ben aleviyim ve benim için (sözgelimi) sacların görünmesi günah annem de alevi anneminde bası acık ama ben bunu günah görüyorum. ben basımı acmıyorum acana da hiçbirsey demiyorum sadece bunu alevilik varsa bas örtme yok bas acma varsa alevilik var gibi gösterilmesine kızıyorum o kadar yazdıklarımında yanlış oldugunu düsünmüyorum.'' diye düsünmez:p ya saka bi yana herkes özgürdür tabii(!) yeterki kendi görüşlerini bu inanca monte etmesin:)

Serkan_Devrim
26.01.2007, 18:17
İnan yazacak bişey bulamıyorum ama zannetmeki ben yazdıklarımla onu tıkadım sadece yazsamda yazmasamda sendede bendede bişeyin değişmeyeceğini anladım. Ben okuyabildiğim kadar okudum bu zamana kadar şimdide okur öğrenirim benim için hiç sorun değil. Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim ama yardımcı olamadın sadece bu kadar olur dedirtebildin bana. Saygılarımla.
1)amacım tartışmada sana galip gelmek değil. ki seni tıkadığımı düşüneyim.
2) her şartta herkez birilerinden bir şey öğrenebilir. bence sohbete devam edelim belki bir şeyler değişir.
3)yardımcı olamadığıma üzüldüm
4)bu kadar olur dediğiniz kısımları da konuşalım. nereye hayret ettiğimizide. :)

bir önerim var. isterseniz önce kaynaklartımızı ortaya koyalım. Aleviliğin kaynakları nedir?

müttaki
26.01.2007, 18:22
bir önerim var. isterseniz önce kaynaklartımızı ortaya koyalım. Aleviliğin kaynakları nedir?

:biggrin: :biggrin: yeniden başlayın bikaç sene daha sürer herhalde :)

Adam
26.01.2007, 18:34
Hiç kimse ile Alevilik veya Sünnilik değerlerini tartışmak için girmedim ben siteye ve savunduğum şeyi Sünni değerleri ile savunuyorsam bu benim için hiç sorun değil çünkü ben bana mantıklı gelen ve inandığım herşeyi savunurum. Bana doğru gelen birşeyi yok bu Sünnilere ait bir düşünce yok bu Hristiyanlara ait bir düşünce bunu düşünemem bunu savunmamalıyım bu benim Aleviliğime yakışmaz diye düşünmedim hiç ve düşünmeyeceğimde bugüne kadar da mantığıma ne doğru geldiyse onu yaptım. Kuran-ı Kerim ortada evet senin söylemene gerek yok ben zaten okumam gereken yerde okuyup uymam gereken şeylere uyuyorum ve ben Alevi olduğum kadarda ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM heralde dini kitabımızı okuyacağım ve elimden geldiği kadar uygulayacağım. Hem ne saçmalık içkinin azı değil fazlası zarardır bu yüzdende fazla içersen haramdır. Bir kadının 5 YTL'sini çaldın diyelim bu haram mıdır haramdır aman canım 5 YTL de para mı ki. Birde patronunun kasasından 1.000 YTL çaldın buda haramdır. Şimdi 5 YTL çok küçük bir miktar diye bunu normal mi karşılayalım hoş mu görelim haram değil mi diyelim. İçkinin bundan farkını açıklar mısın bana.

Benim yazdığım yazıyı hangi pencereden bakarak okudun bilmiyorum ama Hırsızlık bir örnek dikkat edelim.Bir şeyi örnekl verirken o olayla bağdaşması gerekmez sadece aynı sonuç aranır. Bende İçki ile bağdaştırmadım ikisininde sonuçta zaralı ve haram olduğunu yansıtmaya çalıştım.Banan helal olsun dediğiniz içinde teşekkür ederim inanılmaz severim bu cümleyi.

Sayın Selin haram birşeyin azı veya çoğu olmaz demişsiniz. Buna katılıyorum. Doğru örnek vermişsiniz harama. Hırsızlık haramdır. Bu örnekten önce sırf bu forumda yüzlerce kişinin kabul ettiği bir olayın saçmalık olduğunu ifade ederek, örneğinizide vererek, ardından da arasındaki farkın ne olduğunu açıklamamızı istemişsiniz. Verdiğiniz örneğin ne başı, ne sonu hiç bir şeyi aynı sonucu veremez. Çünkü yalnış örnek vermişsiniz, birkere katagori farklı. Birinde doğrudan başkasına verilen zarardan ötürü yalnış olan bir olgu var. Diğerinde kimseye verilen bir zarar yok ilkbaşta, dozu kaştığı takdirde öncelikle kendize olmak üzere başkalarınada zarar verme olasılığınızdan ötürü yalnış olabilecek bir olgu var. Haram ile helal de bu yalnış veya doğrudan doğar. Ki haram ile helal statik değildir. Kur'an da böyle söyler. Domuz eti haramdır. Fakat olağanüstü şartlarda helal olabilir. İçki de Kur'an a göre haramdır, olağanüstü durumlarda helal olabilir. Fakat Alevilikte helaldir, dozu kaçınca haram olur. Tıpkı aşırı yemek yemek, su içmek, vb. gibi.
Ayarı tutturmak, aşırıya kaçmamak helal olanların , haramlaşmasını engeller, çünkü aşırı zararı da beraberinde getirir.

MeRaLiNa
26.01.2007, 19:36
Bana hoşgörüsüz diyen ve Sünnilere benzeten ilk kişisiniz sizi ilk önce tebrik etmek istiyorum. Kuran'a inanmıyorsun bunu seninle tartışamam derken Kuran'a inanmayan birini iki satır yazıyla inandıramam o yüzden tartışmanın anlamı yok yada inanıp inanmaması benim sorunum değil. Ben kaçamak cevap vermek için değil başka güzel şeylerin olduğunu anlatmaya çalıştım ama yalnış anlaşılmış. Kuran'ın değiştiğine inanabilirsiniz yazdıklarınıza da saygı duyuyorum. Kim bir inancı nasıl yaşarsa yaşasın benim için önemli değil sadece onun için doğru olan birşeyi başkasına kabul ettirmeye çalışılırsa karşıyım. Benim içinde Alevilik, Sünnilik,Hristiyanlık önemli değil neyi kabul edersem onu yaşarım ve uygularım. ALEVİ olduğum için gurur duyarım birdaha dünyaya gelsem Alevi olmak isterim ama bu Aleviliği herşeyiyle kabul edip herşeyini körü körüne uygulamam gerektiği anlamına gelmiyor. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Görüşleriniz için teşekkür ederim kendimi bir özeleştiri yapmış oldum.

sannedersem aramizda bir yanlis anlasilma olmus…. Eger kirdiysam sizi özür dilerim…

herseyi körü körüne uygulayamam demissiniz burda size aynen katiliyorum, insan dogarken hangi inanctan dogacagini secememez ama sonra bazilari beyinlerini kullanarak dogumundan gecen inanci sorgular…

yanliz benim aklima takilan su oldu… Kurandan ve degismediginden bahsediyorsunuz… Kuranda tabiki hep kötü seyler yazilmiyor ama bazi seyler varki insanlari öldürün, dövün, hor görün diyor.. kadinlarla ilgili ayetler ise resmen 2. sinif vatandas yerine koyuyor… simdi Alevilikte olan seylere körü körüne baglanmamissiniz ama Kuranda yazan bu garip ve insani degerlere sigmayan seylere körü körüne baglanmak neden? O ayetler size mantikli geliyormu?

Konu dagilmis… topigin gidisati degismis, bu yüzden kastettigim ayetleri buraya yazmiyacam… bu topiclerde o ayetleri bulabilirsiniz:

63. sayfadan itibaren kastettigim ayetleri ve konuyla ilgili diger topicleri bulabilirsiniz… hep ayni seyleri tartistim bir cok üye ile… hep ayni seyleri yazdim ve tatmin edici bir cevap alamadim… bir gün alirsam sorularima cevap, carsafa bile girecem :hopala

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46&page=64

icki konusuna gelince, bu dünyada yasak ama cennette sarap akan irmaklar vaad ediliyor ne gariptirki, ha birde erkeksen huriler, ve cesit cesit kadinlar :yaw2 ama nedense bu dünyada beni hafifce dövülmemi, eger cani istiyorsa üstüme bilmem kac tane kadin getirilebilecegini söyleyen Allah, öbür dünyadada bana hic bir cazibeli vaatte bulunmuyor :uhhm:

en iyisi bu dünyada cenneti yasayip, istedigim zaman biraz icmek... cehennem cennetten daha cazibeli geliyor... cennete gidip esimin irmaklardan sarap icip huriler ve diger kadinlarla eglenmesini izliyip catlamaktan iyidir :yamukgul:

selva
27.01.2007, 10:05

güneyy kurana uymak ne demek?kurana uyanlar nasıl davranıyor uymayanlar nasıl davranıyor anlamadım ayetlerle açıklarsan sevinirim.

guneyyy
27.01.2007, 11:09
güneyy kurana uymak ne demek?kurana uyanlar nasıl davranıyor uymayanlar nasıl davranıyor anlamadım ayetlerle açıklarsan sevinirim.

neden herşeyi ayetlerle acıklanması gerekliliği sizde sabit..

içkiyi kurandan yola cıkarak haram diyen biri kurana uymak zorundadır...yoksa sadece içkinin haram oldugunu kurandan alıntı yapıp söylicek ama geri kalanına uyup uymadıgı önemlidir cünkü kutsal kitaplar eger bire bir tatbik edilmiyorsa kişi tarafından o kişiye islam yada müslüman denemez bence..

selva
27.01.2007, 11:18
neden herşeyi ayetlerle acıklanması gerekliliği sizde sabit..

içkiyi kurandan yola cıkarak haram diyen biri kurana uymak zorundadır...yoksa sadece içkinin haram oldugunu kurandan alıntı yapıp söylicek ama geri kalanına uyup uymadıgı önemlidir cünkü kutsal kitaplar eger bire bir tatbik edilmiyorsa kişi tarafından o kişiye islam yada müslüman denemez bence..

ben bu soruyu içki konusunda sormadım kurana uyuyormusun soruna sordum.yani kurana uyan nasıl oluyor senin düşüncelerinle ve neye dayanıyorsun bunları söylerken merak ettim.

guneyyy
27.01.2007, 11:51
ben bu soruyu içki konusunda sormadım kurana uyuyormusun soruna sordum.yani kurana uyan nasıl oluyor senin düşüncelerinle ve neye dayanıyorsun bunları söylerken merak ettim.

sorum konu ile baglantılı idi...o ayrı bi konu

dus_sokagi
27.01.2007, 22:49
arkadaslar kusura bakmayin ama bunu tartismak basli basina bir yalnislik.biz aleviler kurana inanyorumuyuz yani biz de muslumanmiyiz eyer kurana ve yazdiklarina inaniyorsak icki haram ve haram olan hersey gunahtir bunu ustelemenin anlami yok.ben icki kullanyormuyum ona gelince malesef :)

Serkan_Devrim
28.01.2007, 12:42
arkadaslar kusura bakmayin ama bunu tartismak basli basina bir yalnislik.biz aleviler kurana inanyorumuyuz yani biz de muslumanmiyiz eyer kurana ve yazdiklarina inaniyorsak icki haram ve haram olan hersey gunahtir bunu ustelemenin anlami yok.ben icki kullanyormuyum ona gelince malesef :)bir kaç sayfa önceyi okusaydınız yeterliydi. başlığıokuyup sayfaları okumadan yorum yapılması tartışmayı kısır döngüye sokuyor.

Alevilerde Kurana kalem karıştı inancı vardır. bu kurana Osman kuranı denir. bu sebeple de Alevilik kuran merkezli değildir. ayrıca aleviler kuranı batıni algılarlar. içki Kırklar cemine dayanarak alevilikte günah değildir. hatta cemlerde bile sembolik olarak bir yudum alınır.

erkan2434
29.01.2007, 00:54
İÇKİNİN NE SEMBOLÜ OLABİLİRKİ
NE KIRKLARININ CEMİNDE
NE DE HZ ALİ nin yolunda böyle bi şey vardır
sonradan bazı yörelerde böyle bazı şeyler olmuştur
akıl sırı erdirmek mümkün değil
hiç bunu unutmamak lazım
dinimiz,,islamiyet
peygamberimiz hz. muhammed
kitabımız kuran dır
velimiz hz ali dir
hz ali islamiyeti yaymak
hz muhammed in yoluna canını koymuş
hz hüseyin
12 imam efendilerimiz canını malını varlığını allah yoluna adamışlardır
islamiyet
kuran
her zaman bizim yolumuzun gösterics

yezid=lenet ve onun soyu
yezid=lanet gibi düşünceye sahip olan lara değildir
şekilcilik tek bi kalıba koymak değildir

hz muhammed vasiyetinde
1.. kuran-ı kerimi
2.. ehlibeytini

bırakmıştır onlar bunu hiç bir zaman
anlamamıştır ve anlamakta istemiyorlar
bizim anlatmak gibi bir çaba göstermemize gerek yoktur
O KERBALADIR MÜSİBET BELA TOPRAKLARI
olmadıysa onlara başka kim anlata bilirki

***** GELİN CANLAR BİZ BİR OLALIM *****

KomünistAlevi
29.01.2007, 04:51
Sen hiç mi bir Alevi olarak bu yaşına kadar Kırklar Cemini öğrenmedin yada duymadın?

Cemlerde bile sembolikte olsa Demlenilir...Dem kavramının Alevilikte ki açıklaması nedir öğrenin.

Kendinizi İslamın içine sokmak için Alevilikte yok olan şeyleri varmış gibi gösteriyorsunuz ya Helal Olsun size...

Alevilik sadece İslam ile dar kalıplara sokulamaz sığmaz Alevilik sadece İslama veya bugünkü değiştirilmiş Kurana...Tabi bu yazdıklarımız siz sevgili Müslümanlar için bir masal gibi geliyor orası başka...

He bu arada senin Aleviliğinde bildiğim kadarı ile kadın-erkek eşitliği var hatta bunu Cemlerdede gayet iyi görebiliyoruz...Ama Kurana bakarsak Kadınlar 2. sınıf vatandaşlardır ve gerektiği zamanda hafifçede olsa dövülebilirmiş...Hafifçesi nasıl oluyorsa:)Her neyse sonuçta evinin direği olan kadınına sağlam bir kroşeyi yerleştiriyorsun.:p

Ayrıca kafama takılan çok önemli bir soruyu daha sorayım...Alevilikte Cihat kavramı varmıdır?...Biliyorum cevap veremeyeceksiniz çünkü Alevilikte Cihat kavramı yoktur ama bugünkü Kuranda Cihat vardır...

Görüyormusun sadece 2 tane ufak örnek verdim sana...E sen halen daha nasıl Aleviliği Kurana endeksli bir inanç olarak gösteriyorsun ki?

Alevilik sadece İslam değildir ama İslamında tamamen dışındada değildir...

Ne özüyüm ,ne öksüzüyüm hesabı:wink:

Ya ayrıca Aleviler Emevileri kabul etmezler Hadisleri falanda kabul etmezler e ozaman Kuranı neden doğru olarak kendine kabul görüyorsun...Madem Emeviler zamanında herşeyi berbat ettiler herşeyi değiştirip rayından oynattılar ozaman Kuranda değişmiştir öyle değil mi yahu?

Kerbela'yı kana bulayanlar(Emeviler)
Kuranada el sürerler....

Osman konusuna hiç girmedim bile...O biraz daha derin ben birde Emevileri örnek göstermek istedim sizlere:)

selin1524
29.01.2007, 09:26

Bu devirde Kuran'a kimse uyamaz hem ben mantığım neyi kabul ediyorsa ona uyuyorum bana saçma gelen bana zararı dokunan hiçbirşeye uymuyorum.

selva
29.01.2007, 09:37
bir aile olmak için evin bazı kuralları vardır ona herkesin uyması gereklidir.fakat kimse tam anlamıyla bunlara uymaz.çok asi olana ailenin diğer fertleri tepki gösterir fakat o bu ailenin bir bireyidir ve o ailenin bir parçasıdır.dindede bu böyledir kutsal kitaplar vardır fakat kimse bunlara dört dörtlük veya hiç uymaz.ama kendini o inancın bir parçası sayar.şimdi ben buyum diyen bir insanada kimsenin kuralları şunlardır uymazsan değilsindir deme hakkı yoktur.

selin1524
29.01.2007, 09:40
umarım senin kızında ileride ''ben aleviyim ve benim için (sözgelimi) sacların görünmesi günah annem de alevi anneminde bası acık ama ben bunu günah görüyorum. ben basımı acmıyorum acana da hiçbirsey demiyorum sadece bunu alevilik varsa bas örtme yok bas acma varsa alevilik var gibi gösterilmesine kızıyorum o kadar yazdıklarımında yanlış oldugunu düsünmüyorum.'' diye düsünmez:p ya saka bi yana herkes özgürdür tabii(!) yeterki kendi görüşlerini bu inanca monte etmesin:)

Ben düşünen insanı sevenim düşünmeden sorgulamadan sırf bu şu diye kabul edeceğine düşünüp annemin doğru bildiği benim için yalnış ama ona saygı duyuyorum onun ve bütün insanlarında bana düşüncem için saygı duyması yeterli diyebilen bir kızım olması benim için gurur verici olur.

selin1524
29.01.2007, 09:47
Sayın Selin haram birşeyin azı veya çoğu olmaz demişsiniz. Buna katılıyorum. Doğru örnek vermişsiniz harama. Hırsızlık haramdır. Bu örnekten önce sırf bu forumda yüzlerce kişinin kabul ettiği bir olayın saçmalık olduğunu ifade ederek, örneğinizide vererek, ardından da arasındaki farkın ne olduğunu açıklamamızı istemişsiniz. Verdiğiniz örneğin ne başı, ne sonu hiç bir şeyi aynı sonucu veremez. Çünkü yalnış örnek vermişsiniz, birkere katagori farklı. Birinde doğrudan başkasına verilen zarardan ötürü yalnış olan bir olgu var. Diğerinde kimseye verilen bir zarar yok ilkbaşta, dozu kaştığı takdirde öncelikle kendize olmak üzere başkalarınada zarar verme olasılığınızdan ötürü yalnış olabilecek bir olgu var. Haram ile helal de bu yalnış veya doğrudan doğar. Ki haram ile helal statik değildir. Kur'an da böyle söyler. Domuz eti haramdır. Fakat olağanüstü şartlarda helal olabilir. İçki de Kur'an a göre haramdır, olağanüstü durumlarda helal olabilir. Fakat Alevilikte helaldir, dozu kaçınca haram olur. Tıpkı aşırı yemek yemek, su içmek, vb. gibi.Ayarı tutturmak, aşırıya kaçmamak helal olanların , haramlaşmasını engeller, çünkü aşırı zararı da beraberinde getirir.

Bakın yine içkiyi sanki Aleviliğin olmazsa olması gibi göstermişsiniz. İnsanlar birşeyi okuduklarında nasıl anlamak isterlerse öyle anlarlar. O yüzden verdiğim örnekte sadece zararı vurgulamak istediğimi anladığınıza eminim bana bu yazıyı yazabilen insan zekidir bence zeki bir insanında benim ne demek istediğimi rahatlıkla anlayabileceğini düşünüyorum.

selin1524
29.01.2007, 10:03
sannedersem aramizda bir yanlis anlasilma olmus…. Eger kirdiysam sizi özür dilerim…

herseyi körü körüne uygulayamam demissiniz burda size aynen katiliyorum, insan dogarken hangi inanctan dogacagini secememez ama sonra bazilari beyinlerini kullanarak dogumundan gecen inanci sorgular…

yanliz benim aklima takilan su oldu… Kurandan ve degismediginden bahsediyorsunuz… Kuranda tabiki hep kötü seyler yazilmiyor ama bazi seyler varki insanlari öldürün, dövün, hor görün diyor.. kadinlarla ilgili ayetler ise resmen 2. sinif vatandas yerine koyuyor… simdi Alevilikte olan seylere körü körüne baglanmamissiniz ama Kuranda yazan bu garip ve insani degerlere sigmayan seylere körü körüne baglanmak neden? O ayetler size mantikli geliyormu?

Konu dagilmis… topigin gidisati degismis, bu yüzden kastettigim ayetleri buraya yazmiyacam… bu topiclerde o ayetleri bulabilirsiniz:

63. sayfadan itibaren kastettigim ayetleri ve konuyla ilgili diger topicleri bulabilirsiniz… hep ayni seyleri tartistim bir cok üye ile… hep ayni seyleri yazdim ve tatmin edici bir cevap alamadim… bir gün alirsam sorularima cevap, carsafa bile girecem :hopala

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46&page=64

icki konusuna gelince, bu dünyada yasak ama cennette sarap akan irmaklar vaad ediliyor ne gariptirki, ha birde erkeksen huriler, ve cesit cesit kadinlar :yaw2 ama nedense bu dünyada beni hafifce dövülmemi, eger cani istiyorsa üstüme bilmem kac tane kadin getirilebilecegini söyleyen Allah, öbür dünyadada bana hic bir cazibeli vaatte bulunmuyor :uhhm:

en iyisi bu dünyada cenneti yasayip, istedigim zaman biraz icmek... cehennem cennetten daha cazibeli geliyor... cennete gidip esimin irmaklardan sarap icip huriler ve diger kadinlarla eglenmesini izliyip catlamaktan iyidir :yamukgul:

Benim anlatmak istediğim bir dine bir ırka bir mezhepe mensubum diye herşeyi körü körüne kabul edemeyeceğim. Ben Kurana inanıyorum ama herşeyini kabul edip herşeyini uyguluyormuyum hayır ben Aleviliğimle gurur duyuyorum Aleviliğin herşeyini kabul edip uyguluyormuyum onada hayır. 24 yaşında yetişkin biri olarak düşünmeden kabul etmek benim işim değil. Herzaman vurgulamaya çalıştığım gibi her dini her mezhebi okurum ve herşeyden bişey alabilirim birşeyi rededebilirim bu benim Aleviliğime zara verecek Alevi isem bunları yaparım diye düşünmem. Bir kişiyi ençok önce kendisi sonra anne babası düşünür kendini düşünen mutlu olmak isteyen biride birşeylere takılıp kalmaz.

selin1524
29.01.2007, 10:19
1)amacım tartışmada sana galip gelmek değil. ki seni tıkadığımı düşüneyim.
2) her şartta herkez birilerinden bir şey öğrenebilir. bence sohbete devam edelim belki bir şeyler değişir.
3)yardımcı olamadığıma üzüldüm
4)bu kadar olur dediğiniz kısımları da konuşalım. nereye hayret ettiğimizide. :)

Bu siteye üye olurken sevgili bulmak için girilmez böyle bir durumda kişinin üyeliği iptal edilecek diye bir ibare vardı ve bizim üye olma nedenimizi soruluyordu. Bende heryerde saçmasapan birşekilde Alevilerin Sünnileri Sünnilerin Alevileri kötülediklerini bu sitede Sünnilere ve Aleviliği bilmeyenlere Alevilik mi öğretiliyor yoksa onlarda Sünnileri kötüleyip eskiden yaşanmış olayların acısını lanet mi okuyorlar ona görmek istiyorum eğer Alevilik öğretiliyorsa kalıcam yok tartışılıyor Alevilik değilde eski olaylar gündeme geliyorsa zaten bir iki hafta kalıp kendi üyeliğimi iptal edicem demiştim. Burdada Yezide lanet okumalar Sünnilere siz bunu yaptınız şunu yaptınız demeler yani ne Sünnilerin nede Alevilerin birbirne saygısı yok. İnsan olarak göremiyoruz bir türlü tek bir birey olarak. Bana yardım etmek istediğin için çok teşekkür ederim. Bana Kırklar Cemini öğrettin daha ne olsun bilgisayarıma kayıt etmiştim hafta sonu kuzenlerime ve üniversiteden bazı Sünni arkadaşlarıma okudum. Eğer 40 lı yaşlarda olmuş olsaydınız ve böyle tartışsaydık belki derdim onlar öyle yetişmiş değiştiremeyiz ama buradakilerin çoğu çok genç ve bu kadar kinli nefret dolu olmaları çok üzücü.Neyse sana gerçekten çok teşekkür ederim bana ve benim çevremdeki en az 10 kişiye bir sürü şey öğrettin. Ellerine ve yüreğine sağlık.

selin1524
29.01.2007, 10:20
:biggrin: :biggrin: yeniden başlayın bikaç sene daha sürer herhalde :)

Yok sürmeyecek merak etmeyin.

teynarane
29.01.2007, 11:29
açıkcası veya bana öğretilene bakarsanız haram değil....

veya bence haram değil içmesini bilene..

Serkan_Devrim
29.01.2007, 11:52
Bu siteye üye olurken sevgili bulmak için girilmez böyle bir durumda kişinin üyeliği iptal edilecek diye bir ibare vardı ve bizim üye olma nedenimizi soruluyordu. Bende heryerde saçmasapan birşekilde Alevilerin Sünnileri Sünnilerin Alevileri kötülediklerini bu sitede Sünnilere ve Aleviliği bilmeyenlere Alevilik mi öğretiliyor yoksa onlarda Sünnileri kötüleyip eskiden yaşanmış olayların acısını lanet mi okuyorlar ona görmek istiyorum eğer Alevilik öğretiliyorsa kalıcam yok tartışılıyor Alevilik değilde eski olaylar gündeme geliyorsa zaten bir iki hafta kalıp kendi üyeliğimi iptal edicem demiştim. Burdada Yezide lanet okumalar Sünnilere siz bunu yaptınız şunu yaptınız demeler yani ne Sünnilerin nede Alevilerin birbirne saygısı yok. İnsan olarak göremiyoruz bir türlü tek bir birey olarak. Bana yardım etmek istediğin için çok teşekkür ederim. Bana Kırklar Cemini öğrettin daha ne olsun bilgisayarıma kayıt etmiştim hafta sonu kuzenlerime ve üniversiteden bazı Sünni arkadaşlarıma okudum. Eğer 40 lı yaşlarda olmuş olsaydınız ve böyle tartışsaydık belki derdim onlar öyle yetişmiş değiştiremeyiz ama buradakilerin çoğu çok genç ve bu kadar kinli nefret dolu olmaları çok üzücü.Neyse sana gerçekten çok teşekkür ederim bana ve benim çevremdeki en az 10 kişiye bir sürü şey öğrettin. Ellerine ve yüreğine sağlık.kardeş sana bir şey öğretmek gibi bir egom yok. öğrenmişsen benden bir şeyler ne mutlu bana. ama ben birbirimizden birşeyler öğrenmeyi tercih ederim kimle tartışırsam. sen yada başkası farketmez.

Aleviliğin kaynakları neyse ona göre karar vermek gerekir. Alevilik en başta batıni/tasavvufi bir doktrindir. bu bile geleneksel inanç ile arasında farklar olduğuna yeter. ayrıca Alevilik içinde bir çok din ve kültürü barındırır. ve Alevilik İslamiyetten daha eskidir. aleviliğin öğreticileri olan yedi ulu ozan, ozanlarımız, pirlerimizin şiirlerinde ve yazılarında bunu görürüz.

geleneksel İslami inançta olan şeylerin çoğu sonradan İslam'a sokulmuş şeylerdir. bunlar Aleviliğe de mal edilmeye çalışılıyor. bu sebeple önce İslamiyet sorgulanmalı aslında. İslamiyette ne var ne yok?

Alevilikte kuran tevili sünnilikten farklı yapılır. basit bir örnekle;
kuranda geçen hamr kelimesi aslında maya demektir. ama o dönemde kullanılan tek içki şaraptı. bunun için şarap kastedildiği düşünülür. Hanefi mezhebi şöyle bir tevil yapar.
yöntem kıyastır. der ki;
şarap yasak. neden? sarhoşluk verdiği için. o halde sarhoşluk veren bütün içkiler haramdır.
şimdi şu tevil yalnış mı olur?
şarap niye haram? sarhoşluk verdiği için. o halde içmesini bilene haram değil.

kısacası İslam kuralları olarak algılanan şeyler eski alimlerin yorumlarından ibarettir. biz ise sünni alimlerin yorumlarını kabul etmiyoruz.

saygılarla

selin1524
29.01.2007, 12:36
kardeş sana bir şey öğretmek gibi bir egom yok. öğrenmişsen benden bir şeyler ne mutlu bana. ama ben birbirimizden birşeyler öğrenmeyi tercih ederim kimle tartışırsam. sen yada başkası farketmez.

Aleviliğin kaynakları neyse ona göre karar vermek gerekir. Alevilik en başta batıni/tasavvufi bir doktrindir. bu bile geleneksel inanç ile arasında farklar olduğuna yeter. ayrıca Alevilik içinde bir çok din ve kültürü barındırır. ve Alevilik İslamiyetten daha eskidir. aleviliğin öğreticileri olan yedi ulu ozan, ozanlarımız, pirlerimizin şiirlerinde ve yazılarında bunu görürüz.

geleneksel İslami inançta olan şeylerin çoğu sonradan İslam'a sokulmuş şeylerdir. bunlar Aleviliğe de mal edilmeye çalışılıyor. bu sebeple önce İslamiyet sorgulanmalı aslında. İslamiyette ne var ne yok?

Alevilikte kuran tevili sünnilikten farklı yapılır. basit bir örnekle;
kuranda geçen hamr kelimesi aslında maya demektir. ama o dönemde kullanılan tek içki şaraptı. bunun için şarap kastedildiği düşünülür. Hanefi mezhebi şöyle bir tevil yapar.
yöntem kıyastır. der ki;
şarap yasak. neden? sarhoşluk verdiği için. o halde sarhoşluk veren bütün içkiler haramdır.
şimdi şu tevil yalnış mı olur?
şarap niye haram? sarhoşluk verdiği için. o halde içmesini bilene haram değil.

kısacası İslam kuralları olarak algılanan şeyler eski alimlerin yorumlarından ibarettir. biz ise sünni alimlerin yorumlarını kabul etmiyoruz.

saygılarla

Size birşeyleri kabul edin diye bir çabam yok size el uzatanın elini itmekten başka bir işe yaradığınızda yok neyse ben sizin kadar bilgili değilim o yüzden size bişey öğretebileceğimi sanmıyorum siz bana öğretin yeter.

dede_27
29.01.2007, 12:42
Arkadaşlar..Alevilikte öz önemlidir..Özün temizse herşeyin temiz olur...

Neyzen Tevfik ne güzel söylemiş:

Rakı,şarap içiyorsam sana ne
Yoksa bir zararım, içerim
İkimizde gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşkende geçerim

Eyvallah canlar...

çeşm-i naz
29.01.2007, 12:49
Arkadaşlar..Alevilikte öz önemlidir..Özün temizse herşeyin temiz olur...

Neyzen Tevfik ne güzel söylemiş:

Rakı,şarap içiyorsam sana ne
Yoksa bir zararım, içerim
İkimizde gelsek kıldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoşkende geçerim

Eyvallah canlar...

süper valla ağzınıza sağlık
bende ekleyeyim su için ölmüyor rakı için ölen mi gidecek cehenneme içerim de günahsada günaha da batarım yanan da ben olurum sanane ben içip cehenneme gideyim sen içme cennete git banane herşey dozunda güzel kendini bildikten çevreye zarar vermedikten sonra içersin...günahada girmezsin allah insanın kendine zevk verdiğinde günah yazmaz merek etmeyin..

toprak_dan
29.01.2007, 13:13
bunun neresine yorum yapılır ki. zamanında yazılmış zaten Kuranda. ayet okumak yeterli. 2ay öncesine kadar ben hergün içiyodum günah olduğunu bile bile. hatta ben de azının günah olmadığını savunacak kadar şaşırmıştım kendimi ama şimdi bundan eminim. malesef günah.

insanlar kardeş
29.01.2007, 14:22
şişedekinin içine esir olan aleviye içki günahtır,
Esir olmayana helaldir.
NOT:Yukarıdaki ifadem tüm dinler ve mezheplere ait insanlar için de geçerlidir.
saygılarımla.

Gümüşkaşlı
29.01.2007, 14:37
şişedekinin içine esir olan aleviye içki günahtır,
Esir olmayana helaldir.
NOT:Yukarıdaki ifadem tüm dinler ve mezheplere ait insanlar için de geçerlidir.
saygılarımla.

tamamen katılıyorum size eğer içmesini bilmiyorsan çevrene zarar veriyosan bu zaten olumlu karşılanmaz.aman adabınla içiyor kimseyide ihmal etmiyosan helaldir diye düşünüyorum.

saygılarımla....

yolyaka
29.01.2007, 15:55
Benim kabem insandır diyenlerin yolundan gidenlerdeniz arkadaşlar, icki icmemişken kimseye zararın yok ise içmiş iken de olmayacak...

yolyaka
29.01.2007, 15:57
Aksi halde haram olur

roza
29.01.2007, 15:58
bana başlık çok garip geldi içki alevilikte günahmıdır işte böyle yaparsak insanlar bize başka gözle bakar bunu alevilikle sunnilikle alakası ne ya herkes için bütün müslümanlar için geçerli değilmi bazı şeyler biz böyle başlıklar atarsak adamlar kalkar bana sorduğu şu soruda haklı olur neymiş biz oruç tuturken yemek yiyormuyuz sadece sumu içmiyoruz biraz daha mantıklı olmalı bence sorular yoksa böyle aptalca sorularla karşılaşırız.
İçkiye gelince içipte çevresindekine zülüm edersen tabiki her insana günahtır içki yüzünden yıkılan dağılan yuvalar var perişan olan insanlar var böyle birşey tabiki günah olucak helalmi olsun dencekti ama bütün insanlar için geçerli..

yolyaka
29.01.2007, 16:16
içipte çevresindekine zülüm edersen tabiki her insana günahtır içki yüzünden yıkılan dağılan yuvalar var perişan olan insanlar var böyle birşey tabiki günah olucak helalmi olsun dencekti ( roza' edan alıntı)
teşekkürler roza. konunun özü bu işte..

rockçı turna
29.01.2007, 16:40
bana başlık çok garip geldi içki alevilikte günahmıdır işte böyle yaparsak insanlar bize başka gözle bakar bunu alevilikle sunnilikle alakası ne ya herkes için bütün müslümanlar için geçerli değilmi bazı şeyler biz böyle başlıklar atarsak adamlar kalkar bana sorduğu şu soruda haklı olur neymiş biz oruç tuturken yemek yiyormuyuz sadece sumu içmiyoruz biraz daha mantıklı olmalı bence sorular yoksa böyle aptalca sorularla karşılaşırız.
İçkiye gelince içipte çevresindekine zülüm edersen tabiki her insana günahtır içki yüzünden yıkılan dağılan yuvalar var perişan olan insanlar var böyle birşey tabiki günah olucak helalmi olsun dencekti ama bütün insanlar için geçerli..

yazmadan önce topik de belirtilen düşünceleri biraz okuma zahmetinde bulunsaydın bunun aptalca bir soru olmadıgını görürdün.

roza
29.01.2007, 16:52
yazmadan önce topik de belirtilen düşünceleri biraz okuma zahmetinde bulunsaydın bunun aptalca bir sorum olmadıgını görürdün.

keşke önce benim ne demek istedim anlasaydın burda konu başlığı yanlış diyorum içerikten yazılanlardan bahsetmiyorum

rockçı turna
29.01.2007, 17:26
keşke önce benim ne demek istedim anlasaydın burda konu başlığı yanlış diyorum içerikten yazılanlardan bahsetmiyorum

doğrusunu istersen yazından cıkarabildigim kadarıyla cevap verdim.yani anlayabildigim kadarıyla; çünkü nokta dısında hiç bir işaret kullanmamıssın yazında.
ayrıca bende konu baslıgından bahsediyorum. alevilikte içki günah mı? evet soru bu ve sayfalardır yazılan cevaplardan anlasılıyorki hiçte gereksiz yada yanlış bir soru degil.

ii forumlar!

erkan2434
30.01.2007, 15:54
kelime anlam ile CEM toplanmak birleşmek bir olmak birlik demektir
aleviliğin kalbi cem de atar
aleviliğin sırrı cemde yatar
aleviliği bütün yönleri ile anlamak cemi anlamak aleviliği anlamaktır cemde yapılan her hareketin her sözün inançsal kültürel toplumsal derin anlamlar vardır aleviliğin bütün özellikleri cem de toplanmıştır
cemin inançsal kaynaği .kırklar cemidir kırklar ceminde

hz muhammed kırklar cemine girmek için kapıyı çalar peygamber olduğünü söyler içeri alınmaz bir kaç defa dener sonra bende fakir kulum sizden biriyim diyince içeri alınır yani bu meclise girmek isteyen herkes giremez oraya giren rütbesini malını mülkünü defterden silmesi gerekir ve oraya girmek için gönülden istekli ve ısrarlı olması gerekir

hz muhammed kırklar mcelisine(ceme) girince kim olduklarını ve kimin büyük küçük olduğunu sora. bize kırklar derler bizim küçüğümüzde büyüğümüzde uludur cevabını alır hz muhammed sayar bakar kadın erkek ulular 39 kişi iriniz nerde der o dışarıdadır görevdedir derler muhammed isbat ister birisi hz alinin kolunu koluna bçak vurur hepsinden kan akar bir damla pencerreden içeri düşer hz alinin kolu sarılır diğerlerden akan kanda durur. buradaki mesaj cemde kadın erkek herkesin eşit ve aynı seviyede olduğudur, birisinin hepsinin acısı durur
ORTAYA BİR ÜZÜM TANESİ GETİRİLİR HZ MUHAMMED'ten BUNU KIRK KİŞİYE PAYLAŞTIRILMASI İSTENİR HZ MUHAMMED ZOR DURUMDA KALIR HAKTAN YARDIM GELİR ÜZÜM TANESİ EZİLİP ŞERBET EDİLİR BUNU KIRK KİŞİ BANIP MEST OLUP SEMAHA KALKARLAR
burada verilen önemli mesaj yine eşitlik ve paylamaktır hakkına düşene razı olmaktır
semah düşerken hz muhammedin başindaki sarık düşüp kırk parça olur kırklar bu parçaları beline bağlarlar hz muhammed pirlerini sora pirimiz hz ali rehberimiz cebraildir cevabını alır
hz muhammed hz alinin yanına gelir tanrı katına çıkarken önüne çıkan aslanın ağzına yüzüğünü verir ancak ozaman yoluna devam eder.peygamberlik yüzüğünühz alinin parmağinda görür
SADECE PEYGAMBERLER DEĞİL, OLGUN İNSANLARIN TANRININ HALİFESİ, ONUN ELÇİSİ , ONUN BİR PARÇASI OLDUĞUDUR, GÖKTE ARANAN YERDEDİR DÜŞÜNCESİDİR. SONUÇTA ORTAYA ÇIKAN ve AKLA MANTIĞA UYAN VE GÖNÜLDEN HER İNSANIN KATILABİLECEĞİ SONUÇ ; TANRI YERİ ĞÖĞÜ YARATMIŞSADA ,ONUN ELÇİSİ,SÖZ SAHİBİ,İNSANDIR.İNSALARDA DÜNYADAKİ NİMETLERİ DEĞERLERİ EŞİTCE PAYLAŞABİLİR. bu CEM'in inançsal temelini oluşturmaktadir

cemin tplumsal temeli ;tarih boyu ,fakir , emeğiile geçinen,ezilen,haksızlıklara uğrayan,yurttan yurda göç etmek zorunda kalan insanlar, eski ve yeniyi bir birine katmış bütünleşmiş kendine bir yol çizmeğe kalkmış ve bu olay anadoluda türk, kürt, arap,azeri,müslüman, hiristiyan bir çok inanç ve milliyet arsında olmuş kendi inanç kültür ve toplumsal düzenini kurmuş yaptıkları her iş yasa kanun dişi sayıldığı için cem anadolu insanının bin bir yol aşılarak bin bir çiçekten öz alınarak ,kendi kültür inanç ve toplumsal yaşam deneyimlerinin öğrenilip öğretildiği , yaşanılıp yaşatıldiği her yönü ile bir gözden geçirildiği

erkan2434
30.01.2007, 16:26
cem bariş sevgi özgürlük eşitlik ibadet ve sevgi yeridir.cem yargı ve kara yeridir birlik ve dirliğin korunup sergilendiği yerdir. cemde sunulan can.söylenen söz .sergilenen özdür. hizmet sohbet muhabbet yeridir kul-köle.efendi_beyin olmadığı eşit ve hür canların olduğu yerdir şasmasın yoldan düşmesin diye verilen yerdir cem .yol taşı yol kuşuna atılmaz cem de . af şefaat rıza meydanıdır cem insan aşılanır kötülüklerden kesilir çiğ olan pişer cemde.güvenin , sevenin yeri.bacı kardaşın meydanıdır cem saklar seni cem erenleri , serini verir sırrını vermez ikrar iman yeridir. , ölçü ve hükmün yeridir. edep ve erkan yeridir cem. bir ulu divandır meydan ,hak adına, hak adına pir'indir ferman canların mutluluğu esastır

kurallar sadece inanmak,tekrarlamak için değil,uygulamak,bir yaşam biçimine döndürmek içindir.temel kurallar korunur saklanır, her şeye kılavuzdur akıl. günü gelir korur kendini gizlenir. günü gelir ışık ,çiçek saçar aleme . alemi her yönüyle bilmeden değiştirmek mümkün değildir. öz değişmez şekil görünüş zamana gelişmeye uyar değişir zenginleşir . cemde dünya ileri görülür, halk senden razı ise hak'ta razıdır cennet cehennem cemdedir. nur kuşaklının yerine, kıl kuşaklı soru sual yapmakta, cem erenleri ile kara verilmektedir . bu yolda yolcu olan kendini kanıtlamalı, ceme girmeye layık olmalıdır. cemde can ile cemat dengesi kurulur. mala, güzelliğe,hatıra,zora yer yoktur meydanda BİRİMİZ KIRK, KIRKIMIZ BİR OLURUZ CEMDE

erkan2434
30.01.2007, 16:29
demde üzüm suyu ezilip içilmiş canlar
içki değil

dus_sokagi
31.01.2007, 02:25
serkan devrim arkadasim benim cozemediyim diyelimki gercekten kuran deyistirilmis ki buna bende inanyorum.peki hz muhammedtemi deyisti yani onudami deyistirdiler?ki hz muhammed yasak diyodu yoksa biz aleviler onuda mi karisyiz?biz batin inanyoruz dogru ve butun dunyada muslumanlik birken biz alevilerin heryerde deyisiyo aleviliyi.sivasa cikiyosun baska ibadet ediyoruz tunceliye gidiyosun baska hataya iniyosun baska ibadet ediyoruz.biz kuran merkezli deyiliz de merkezimiz neresi batin i nasil ve nerden ogrenyoruz.erkan2434 arkadasimda dediyi gibi icki neyin sembolu olabilirki? insan vucuduna zarar veren hersey gunahtir islamda ki biz islamsak.

guneyyy
31.01.2007, 10:05
BİZ İSLAM değiliz ... forumda ki tüm tartışmalarda bunu rahatlıkla söyleyebiliriz..

sizce neden bu kadar tartışıyoruz...cünkü biz islam degiliz islam olsak biad edip mutlak islama inanırdık eleştirdiğimize göre .....

taban tabana tamamen zıttır alevi anlayışı ile islam anlayışı

tabiki ondan alıntılar vardır ama merkezi islam degildir..

her yerde farklı olmasının nedeni ise baskı altında olmasını gösterebiliriz..

Mesut Gündüz
31.01.2007, 10:16
Tartışabildiğimizi kim söyledi. Fikirlerimizi açıkladığımızda ya bölücü oluyoruz yada zarar verici. Bir perdenin arkasından inancımızı sürdürüyoruz.

Berucavan
31.01.2007, 11:30
BİZ İSLAM değiliz ... forumda ki tüm tartışmalarda bunu rahatlıkla söyleyebiliriz..

sizce neden bu kadar tartışıyoruz...cünkü biz islam degiliz islam olsak biad edip mutlak islama inanırdık eleştirdiğimize göre .....

biz islamız hatta islamın tam kendisiyiz. biz islamiyeti hz muhammet'in ve hz ali'nin başlattığı ve yaşadığı gibi yaşıyoruz.
taban tabana zıt olmamız çok normal bu gün sünni zihniyetinin oluşturduğu islamiyet tabiki bize zıttır.

guneyyy
31.01.2007, 11:53
bu günkü kuran kimin eseridir...siz o kurana uyuyormusunuz..hzmuhammedin kuranı bugünki kuran degilse..gercek kuranda neelr var..

Berucavan
31.01.2007, 12:34
bu günkü kuran kimin eseridir...siz o kurana uyuyormusunuz..hzmuhammedin kuranı bugünki kuran degilse..gercek kuranda neelr var..

bizler kuran-ı kerimin değiştirildiğini bilen bir toplumuz. bu günkü kuran-ı kerime tam kabul etmiyoruz. çünkü kuran-ı kerimde 244 ayetin yok olduğunuda biliyoruz.gerçek kuran-ı kerimde neler var tam anlamıyla bilmiyorum. fakat bizlerden bahsettiği kesin

guneyyy
31.01.2007, 12:37
:) Bİlmedİgİnİz Şeyemİ İnaniyorsunuz...

guneyyy
31.01.2007, 12:48
ALEVİLİK İSLAMIN BİR YORUMU MU?

"Anadolu Aleviliği Müslümanlıktan doğmamıştı. Giderek esinlenmemişti bile. Bence bu inanç, Anadolu'daki Türklerin ve Kürtlerin, yaşadıkları eski Orta Asya, İran, Mezopotamya bölgelerinde tanıdıkları kimi dinlerin ve geleneklerin bugüne sarkmış, karmalaşmış ve süzülmüş kalıntısı idi" diye başlayarak, bu yargıyı Alevi geleneği içinde çürütülemez olgularla gerekçelendirir.

Saptamalarına karşı, "Sıradan Alevi vatandaşlarının tepkilerini çok doğal karşıladım. Bin yıllık eritmenin giderilmesi bir anda olamazdı. Onlar İslam dışı olurlarsa ezileceklerini sanıyorlardı" diye yazar. Ancak ortalıkta araştırmacı olarak dolaşanların tepkilerini anlamanın olanaksızlığını ifade eder: "Bir yandan 'hulûl, sudur, dem, cem, insan kıblesi, semah, deyiş, müzik' diye mangalda kül bırakmayan bu insanların, bu sözcüklerin İslamlıkta yer almasının olası olmadığını göremeyişlerine şaşırmamak elde değil" der.

Aleviliği araştırmanın, kaynak, yorum ve bu yoldan geçinenlerin tepkileri çerçevesindeki zorluklarına yaptığı vurguyu takiben Birdoğan, kitabı okuyacak olanların hak vereceği gibi sözünü şöyle sürdürüyor: "Kaynaklar uzun yıllara varan çalışmaların sonucunda az çok bulunmuştur. Okuyucu bu kitabı okudukça bu kaynakların yeterli olduğunu görecektir. Yaşadıkları tüm coğrafyalardaki Arap, Fars, Türk ve Kürt araştırmacıların yanı sıra konuya ilgi duyan Batılı doğubilimcilerin yapıtları, Anadolu Alevilerinin inanç ve tapınmaları ile birleştiğinde konumuz bütün görüntüsüyle belirginleşecektir. Bu görüntüyü İslam kantarına vurduğumuzda ise Aleviliğin İslam olup olmadığını açık açık göreceğiz. Aslında bu tanının daha basit bir yolu var; İslam olmanın koşulları belli. Birincisi biçimle ilgili koşullardır ki oruç, namaz, hac, zekat ve tanıklık sözcükleri olarak adlandırılmaktadır. İkincisi ise inanma ile ilgili koşullardır ki, Allah'a, melekler, peygambere, Kuran'a, son güne ve kaza ile kadere inanmadır. İşte bir Alevinin kendi inancının bu koşullar ile bağdaşıp bağdaşmadığını araştırmak elindedir ve de kolaydır. Ancak bu uygulamanın bir koşulu vardır ki, bu da ortaya çıkacak sorulara dürüst yanıt vermektir."

N. Birdoğan, Aleviliğin, "bir dinin ortaya çıkışı sırasında bu dinden olan, ancak sonra değişik nedenlerle ve kimi alanlarda dinin ilk buyruklarından ve gereklerinden uzaklaşan inançlar" anlamında, İslamın heterodoks bir yorumu olduğu fikrine de itiraz eder. Bu kapsamda Aleviliğin hem ortaya çıkışının İslamın içinden olmadığı (yani Şiilik gibi Ali-Muaviye ayrışmasından oluşmadığı) hem de teoloji ve ritüelleri itibarıyla ondan kaynaklanmadığını gerekçelendirir. Tüm dinlerin zaman içinde heterodoks yorumlarının oluştuğunu, ama ibadet mekânı, kıble, kutsal kitap, dinin şartları vb. temel konularda aralarında ortaklık olduğuna ama kendi içlerinde ve uygulamalarda farklılaştıklarına işaret eder.

nejat BİRDOGAN

Berucavan
31.01.2007, 12:53
:) Bİlmedİgİnİz Şeyemİ İnaniyorsunuz...

tam anlamıyla bilmiyorum dememdeki kasıt; kelimesi kelimesine bilmememden kaynaklanıyor.

erkan2434
31.01.2007, 12:57
İÇKİNİN KALBE ZARARLARI

alkol kalp ve cilt damarlarını genişletir
kalbin çalişma hızını artırı
kan dolaşimi düzenini bozar
damarların sertleşmaesine tansiyonun artmasına
felç ve ani ölümlere sebep olur

İÇKİNİN KARACİĞERE ZARARLARI

karaciğer hücrelerinde yağlanma meydana gelmesine siroz hastalığina sebep olur karaciğer büyür karaciğerin vazifesi dışarıdan gelecek zararlı maddeleri zararsız hale getirmektir.
karaciğer içkiyi zararsız hale getirmek için çalışırken fazla yorulur vazifesini yapamz bir çok zaralı maddelerin vucuda girmesini ve çeşitli hastalıklara sebep olur

Berucavan
31.01.2007, 13:22
ALEVİLİK İSLAMIN BİR YORUMU MU?

"Anadolu Aleviliği Müslümanlıktan doğmamıştı. Giderek esinlenmemişti bile. Bence bu inanç, Anadolu'daki Türklerin ve Kürtlerin, yaşadıkları eski Orta Asya, İran, Mezopotamya bölgelerinde tanıdıkları kimi dinlerin ve geleneklerin bugüne sarkmış, karmalaşmış ve süzülmüş kalıntısı idi" diye başlayarak, bu yargıyı Alevi geleneği içinde çürütülemez olgularla gerekçelendirir.

Saptamalarına karşı, "Sıradan Alevi vatandaşlarının tepkilerini çok doğal karşıladım. Bin yıllık eritmenin giderilmesi bir anda olamazdı. Onlar İslam dışı olurlarsa ezileceklerini sanıyorlardı" diye yazar. Ancak ortalıkta araştırmacı olarak dolaşanların tepkilerini anlamanın olanaksızlığını ifade eder: "Bir yandan 'hulûl, sudur, dem, cem, insan kıblesi, semah, deyiş, müzik' diye mangalda kül bırakmayan bu insanların, bu sözcüklerin İslamlıkta yer almasının olası olmadığını göremeyişlerine şaşırmamak elde değil" der.

Aleviliği araştırmanın, kaynak, yorum ve bu yoldan geçinenlerin tepkileri çerçevesindeki zorluklarına yaptığı vurguyu takiben Birdoğan, kitabı okuyacak olanların hak vereceği gibi sözünü şöyle sürdürüyor: "Kaynaklar uzun yıllara varan çalışmaların sonucunda az çok bulunmuştur. Okuyucu bu kitabı okudukça bu kaynakların yeterli olduğunu görecektir. Yaşadıkları tüm coğrafyalardaki Arap, Fars, Türk ve Kürt araştırmacıların yanı sıra konuya ilgi duyan Batılı doğubilimcilerin yapıtları, Anadolu Alevilerinin inanç ve tapınmaları ile birleştiğinde konumuz bütün görüntüsüyle belirginleşecektir. Bu görüntüyü İslam kantarına vurduğumuzda ise Aleviliğin İslam olup olmadığını açık açık göreceğiz. Aslında bu tanının daha basit bir yolu var; İslam olmanın koşulları belli. Birincisi biçimle ilgili koşullardır ki oruç, namaz, hac, zekat ve tanıklık sözcükleri olarak adlandırılmaktadır. İkincisi ise inanma ile ilgili koşullardır ki, Allah'a, melekler, peygambere, Kuran'a, son güne ve kaza ile kadere inanmadır. İşte bir Alevinin kendi inancının bu koşullar ile bağdaşıp bağdaşmadığını araştırmak elindedir ve de kolaydır. Ancak bu uygulamanın bir koşulu vardır ki, bu da ortaya çıkacak sorulara dürüst yanıt vermektir."

N. Birdoğan, Aleviliğin, "bir dinin ortaya çıkışı sırasında bu dinden olan, ancak sonra değişik nedenlerle ve kimi alanlarda dinin ilk buyruklarından ve gereklerinden uzaklaşan inançlar" anlamında, İslamın heterodoks bir yorumu olduğu fikrine de itiraz eder. Bu kapsamda Aleviliğin hem ortaya çıkışının İslamın içinden olmadığı (yani Şiilik gibi Ali-Muaviye ayrışmasından oluşmadığı) hem de teoloji ve ritüelleri itibarıyla ondan kaynaklanmadığını gerekçelendirir. Tüm dinlerin zaman içinde heterodoks yorumlarının oluştuğunu, ama ibadet mekânı, kıble, kutsal kitap, dinin şartları vb. temel konularda aralarında ortaklık olduğuna ama kendi içlerinde ve uygulamalarda farklılaştıklarına işaret eder.

nejat BİRDOGAN

sevgili güney nereye varmak istediğin çok açık ve net. ama şunu soruyorum sana birincisi ben anadolu alevisiyim kökenimin nerden geldiğini bilecek kadar da bilgi sahibiyim. ve siz kalkmış bana bazı etiklerden etkilendiğini ve kalıntısı olduğunu söylüyorsunuz neye dayanarak böyle birşey söyleyebiliryorsunuz?
ikincisi sıradanlık ne demek oluyor. sıradan olan aleviler ve sıradan olmayan aleviler diye ikiyemi ayrılıyoruz?
üçüncüsü bizim hiç bir zaman hiç bir şeyden korkumuz olmadı olsaydı şayet şuan olmazdık. bunu neye dayanarak yazdığınızı öğrenmek istiyorum.
dördüncüsü bizler hz ali ve hz muhammed'in yaşadığı islamı yaşıyoruz. ve bana hz ali nin ve hz muhammed'in namaz kıldığını hangi kaynak gösteriyor. söylermisiniz? bu tamamen safsatadır. hz ali kılmış olsa idi şimdi bizde kılardık. ona istinaden orucumuzu tutuyoruz. ki biliyorsunuz şuan muharrem ayındayız ve orucuz. haccına kabemiz insandır.
beşincisi diğer dinler ve mezhepler beni alakadar etmez. fakat alevilik hz ali ile başlamıştır. hatta alevi ismini hz ali'nin yandaşları oldukları için almışlardır bu çok açık ve nettir. belki alevilikten önce bazı etnik gruplarda bazı toplumlarda alevilerin yaşayış tarzına benzer yaşanmış olabilirler.ama bu aleviliğin önceden var olduğu kanısıyla çok ters sevgili güney
saygılar

aligültekin
31.01.2007, 13:58
alevilikte kevser şarabı diye içki kullanılır ama o şarabtan maksat insanın aşkla huşu içinde olmasıdır içkinin tıpta kullanılmasından hariç başka yerlerde kullanılması uyğun değil vede zararlıdır

aligültekin
31.01.2007, 14:13
alevilikte kevser şarabı diye içki kullanılır ama o şarabtan maksat insanın aşkla huşu içinde olmasıdır içkinin tıpta kullanılmasında başka yerlerde kullanmak hoş değil zararlıdır

brestık
31.01.2007, 15:54
her şeyin azı karar çoğu zarar

guneyyy
31.01.2007, 16:19
sevgili güney nereye varmak istediğin çok açık ve net. ama şunu soruyorum sana birincisi ben anadolu alevisiyim kökenimin nerden geldiğini bilecek kadar da bilgi sahibiyim. ve siz kalkmış bana bazı etiklerden etkilendiğini ve kalıntısı olduğunu söylüyorsunuz neye dayanarak böyle birşey söyleyebiliryorsunuz?
ikincisi sıradanlık ne demek oluyor. sıradan olan aleviler ve sıradan olmayan aleviler diye ikiyemi ayrılıyoruz?
üçüncüsü bizim hiç bir zaman hiç bir şeyden korkumuz olmadı olsaydı şayet şuan olmazdık. bunu neye dayanarak yazdığınızı öğrenmek istiyorum.
dördüncüsü bizler hz ali ve hz muhammed'in yaşadığı islamı yaşıyoruz. ve bana hz ali nin ve hz muhammed'in namaz kıldığını hangi kaynak gösteriyor. söylermisiniz? bu tamamen safsatadır. hz ali kılmış olsa idi şimdi bizde kılardık. ona istinaden orucumuzu tutuyoruz. ki biliyorsunuz şuan muharrem ayındayız ve orucuz. haccına kabemiz insandır.
beşincisi diğer dinler ve mezhepler beni alakadar etmez. fakat alevilik hz ali ile başlamıştır. hatta alevi ismini hz ali'nin yandaşları oldukları için almışlardır bu çok açık ve nettir. belki alevilikten önce bazı etnik gruplarda bazı toplumlarda alevilerin yaşayış tarzına benzer yaşanmış olabilirler.ama bu aleviliğin önceden var olduğu kanısıyla çok ters sevgili güney
saygılar

yaptıgım alıntıdan bu sonuca varıyorsanız diyebilecek bişey yok..iyi forumlar...

Berucavan
31.01.2007, 16:54
yaptıgım alıntıdan bu sonuca varıyorsanız diyebilecek bişey yok..iyi forumlar...

alıntılar ve onun altındaki onaylamalar. sevgili güney bir insan bir yerlerden alıntı yapmışsa ve kullanmışsa ona katılıyor demektir.
sizede iyi forumlar

guneyyy
31.01.2007, 17:08
alıntılar ve onun altındaki onaylamalar. sevgili güney bir insan bir yerlerden alıntı yapmışsa ve kullanmışsa ona katılıyor demektir.
sizede iyi forumlar

malesefki son yazdıgımıda anlamamışsın.. katılmadıgımı söylemedimki ben alıntıya :)

caz-divrigi
31.01.2007, 17:22
yaaa bu biraz saçma olmamıs mı ben bi alevi olarak bu soruyu kınıyorum insan iradesini sarsan bütün maddeler haramdır(bu arada bende cok içerim haram oldugunu bile bile) Hayır günah değildir. İçmesine bilene helal, bilmeyene haramdır bu cümle ise yanlıslara yanlıs katıyo tabi bu benim düsümcem ;)

baron
31.01.2007, 17:32
evet canlar bencede alevilikte içki içmek günah degildir zaten kendini kaybetmeyecek derecede içersen etrafına zarar vermezsen hiç bi günahı yok zaten pirimiz hz.ali efendimizin dediği gibi ''eline,beline,diline sahip ol'' yani bu içkili içkisiz farketmez bence

dus_sokagi
31.01.2007, 17:34
icki yasakmi diye tartisyoduk aleviliyi tartismaya basladik.benim merak ettiyim ki sorularima cevap verebilecek bi arkadas varsasevinirim cok merak ediyorumda.(ben arap alevisiyim).biz hz.muhammedin soyundanmi geliyoruz eyer biz hz.muhammedin soyundan geliyorsak ve islam deyilsek hz.muhammed musluman deyilmiydi.islami tartisma nedenimize gelince (bunu soylemek istemiyorum) ama bizim sabit bi kitabimiz yok herkes baska turlu anlatiyo yorumluyo isine gelen isine geldiyi gibi yorumluyo neden islamda oyle bisey yok ki ben hala islamin bi mezhebi oldugumuza inanyorum.

Okan22
05.02.2007, 04:31
içkinin günah olduğunu da nerden çıkardınız yawww zaten cevresine zarar vermek günahtan da ote ayıptır YOL umuza yakısmaz bırakın gunahı falan yarın oburgun bırı cıkacak alevilikte kadınla yan yana otumak günah mı. Asimile olmayalım arkadaşlar ayrıca düş sokağı hz ali nin YOL umuzda değeri cok büyük ama alevilik in kökü daha oncelere dayanıyor diye biliyorum ayrıca az sayıdaki yazılı kaynaklarımızda şanlı :) osmanlı imp na kurban gitmiştir YOL umuz sözlü geleneğe dayanıyor yani teşekkürler

can_ali
05.02.2007, 16:29
yaw arkadaslar yapmayin allaha askina ickiyi icmenin bilinen ve bilinmeyen tarafimi var ... efendimizin bir sözü vardir "icki kötülüklerin anasidir" bunun üstünede laf yok ... hatayli arap alevi almanyadan herkese selamlar

dus_sokagi
05.02.2007, 17:17
baska bi konuya girecek ama hz ali olmadan once hz muhammed te yoktu deyilmi.biz hiristiyanlarin yahudilerin arasinda gene alevimiydik.
en onemli soru biz MUSLUMAN deyilmiyiz?okan22.yani muslumanlik dunyaya gelmeden once nasil aleviydik ve kimdik.

aytans
05.02.2007, 17:48
İçkinin günahını sevabını bilmem fakat içki bütün kötülüklerin anası olduğu kesin.

guneyyy
06.02.2007, 10:55
İÇKİ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR

AMA

ANA GİBİ DE YAR OLMAZ!!!!

çelişkiler le yaşıyoruz çelişkilerle :)

D-e-v-r-i-m
06.02.2007, 12:39
İçki içmek Alevilikte günah mıdır? Öncelikle Alevilikte dini yaptırım mevcut değildir (günah) dini bir vazgeçiş yaptırımıdır. İnsanları çeşitli korkulara salarak kötü olandan vazgeçirme yöntemi Alevilikte mevcut değildir. Bu sebepten Alevilikte içki günahtır diyemeyiz ancak tüm insanlık için ve fazla tüketilmesi faydasız bir şeydir içki Alevi kültüründe de elbette aşırısı makul karşılanmaz.

sivaslı_sevda
06.02.2007, 18:06
sadece alevilikde degil tüm islamiyette içki günahtır ben içerim ayrı bi konu :001_tt2:

aykudgöksun
06.02.2007, 18:16
içkinin günah olduğunu düşünmüyorum ha içip içip başkalarına zarar veren insanları durdurmak için günah diyebiliriz yalnız adam gibi içen için bence ii bile birşey..

kuzey1982
06.02.2007, 18:42
bende günah oldugunu düşünmüyorum.adam gibi içmesini biliyorsan ve adam gibi içmesini bilenle oturuyosan içki sofrasına tamam.o zaman şimdi içki içmeyi bilmeyi açıklamak gerekiyor.bilmekten kasıt burda insanların kendini bilmesi elbette içki belli bir miktardan sonra herkesi etkiler içen kişi nerde durması gerektiğini biliyorsa o kişi gerçekten içmesini biliyordur.bu konuda ben böyleyim diyen warsa beraber içmektende zevk duyarım.

''rakı,şarap içiyorsam sana ne
yoksa sana bir zararı içerim.
ikimizde gelsek kıldan köprüye
ben dürüstsem sarhoşkende geçerim'':)
neyzen tevfik

aliko
07.02.2007, 10:51
Arkadaşlar dinen içkinin güehlığı şuradan geliyor.İSlam bir akıl dinidir.Alkol ise bilindiği üzere beyne ve düşünceye çok zarar veriyor.Bundan dolayı.

Yani sapıtmadan içersen neden günah olsun ki.

İçki ilaçtır ilaç :D:D

İçmeyen Canlara da saygımız sonsuz :D

tanno
09.02.2007, 16:14
ankette de çok güzel yazıyor içki içmeyi bilene helal , bilmeyene haramdır.

feridoo
09.02.2007, 21:50
öncelikle bu konuyu açan arkadaşıma tşk ederim. arkadaşlar gerek yemek olsun gerekse içki olsun..herşeyin bir sınırı vardır..şöyle bir düşünecek olursak fazla yemek yediğimiz takdirde bile rahatsız olabiliyoruz. içkide böyle bişi fazlası rahatsızlık verir hem çevreye hem içenin kendisine..içkiye hep haram gözü ile bakılır ancak unutmamak lazım kitap herşeyin fazlasını haram buyurur. bu içki içinde geçerlidir.bence içki kullanmak normaldir..ama ne kadar içeceğimizi bilmeliyiz..

"herşeyin azı yarar, çoğu zarar"

saygılarımla feridoo

erkan2434
10.02.2007, 01:17

islam a değil hz hüseyin efendimz kendi islam zanneden isalmiyet zanneden yezidlere biat etmemiştir
kafalarımız okadar karişik ki
alevilik islamiyet tin nasıl karşıtı olabilir
ve olmasının sebebi ne olabilir
alevilik islamiyet in merkezi islamiyet ti
bizim cenazelerimizde dualar okunmu yomu
biz her şeyimizde
ta biki biz yezid vve onun soylarının istedikleri gibi değil
hz muhammed efendimiz gibi
hz ali efendimiz gibi
hz hüseyin efendimiz gibi
biz yolumuzu hak biliriz
biz de tüm insanların anlıyacağı gibi hem türkçe hem arapça okunur

bizim geçmişimiz bu günlere dek unutulmadı baskılar, zülümler katliamlar, bu dünya malı hiç bir zaman o kendini bilmem ne zannedenlere biat ettirmedi ettiremiyecekte

bu bizim kaynaklarımızda da vardır biz islamız hz ali ali efendimiz ve ehlibeyt bu uğurda savaşmadılar mı bu yola başkoymadılar mı ve doğru olan için şehit olmadılar mı
bun dan sonra bizim yolumuz hak yolu onllar ise bende bilmiyorum var mak istedikleri nedir
bizim başımızda kim vardı yolumuzu öğretecek sürdürecek
kaldık bir başımıza yasımız la matemimizle
bu günlere kadar hep gördüğümüz hep baskılar dan kim gözünü açabildi
hep acı gördük göz yaşı gördük
artık günümüzdeki bu teknoloji büyük şehirlere göç , gurbet kuşağı insanlar kendini kurtadı
biz artık inandığımızı rahatlıkla yeni yeni yaşamaya başladık
her zaman ibadetimizi yaptık şartlar ne olursa olsun mum ışığın da bile bulduk biz huzuru
varsın onlar renkli renkli avizelerin altında ken dini kandırsınlar

bizim ulularumızdan velilermizden aldığımız kaynaklar her zaman gösterir

AlpaTürk
10.02.2007, 01:30
Alevilik İslamın özüdür...
İslam'ın kaynağı Kuran-ı Kerim'dir...
Kura-ı Kerim'e göre alkol haramdır...

rockçı turna
10.02.2007, 02:08
Alevilik İslamın özüdür...

alevilik bugünki islamın ne özüdür ne de dışıdır.aleviler bu tarz tanımlamalardan uzak durmalıdır. senin yöntemini kullanacak olursak alevilerin iki kadının şahitliğini 1 erkeğin şahitliğine denk bulması,hırsızlık yapanın elini kesmesi,muta nikahı kılması, erkeklerin 4 kadınla evlenmesine sıcak bakması gerekir...peki soruyorum sana aleviler geçmişte bunlardan hangisini uygulamıştır
ve bugün hangilerini uygulamaktadırlar!!??

gecmişte ve günümüzde cemlerimizde sembolik olarak alkol(dem) alındıgı bir gercekliktir ve bu bizim geleneğimizdir! aleviliğin ne oldugu yüzyıllardır uygulanan törenlerle günümüze kadar gelmiştir. binbir zorlukla bugüne ulaşan yolumuzu başka inançların orasına burasına yamayıp inancımızı dejenere etmeyelim.

guneyyy
10.02.2007, 09:18
islam a değil hz hüseyin efendimz kendi islam zanneden isalmiyet zanneden yezidlere biat etmemiştir
kafalarımız okadar karişik ki
alevilik islamiyet tin nasıl karşıtı olabilir
ve olmasının sebebi ne olabilir
alevilik islamiyet in merkezi islamiyet ti
bizim cenazelerimizde dualar okunmu yomu
biz her şeyimizde
ta biki biz yezid vve onun soylarının istedikleri gibi değil
hz muhammed efendimiz gibi
hz ali efendimiz gibi
hz hüseyin efendimiz gibi
biz yolumuzu hak biliriz
biz de tüm insanların anlıyacağı gibi hem türkçe hem arapça okunur

bizim geçmişimiz bu günlere dek unutulmadı baskılar, zülümler katliamlar, bu dünya malı hiç bir zaman o kendini bilmem ne zannedenlere biat ettirmedi ettiremiyecekte

bu bizim kaynaklarımızda da vardır biz islamız hz ali ali efendimiz ve ehlibeyt bu uğurda savaşmadılar mı bu yola başkoymadılar mı ve doğru olan için şehit olmadılar mı
bun dan sonra bizim yolumuz hak yolu onllar ise bende bilmiyorum var mak istedikleri nedir
bizim başımızda kim vardı yolumuzu öğretecek sürdürecek
kaldık bir başımıza yasımız la matemimizle
bu günlere kadar hep gördüğümüz hep baskılar dan kim gözünü açabildi
hep acı gördük göz yaşı gördük
artık günümüzdeki bu teknoloji büyük şehirlere göç , gurbet kuşağı insanlar kendini kurtadı
biz artık inandığımızı rahatlıkla yeni yeni yaşamaya başladık
her zaman ibadetimizi yaptık şartlar ne olursa olsun mum ışığın da bile bulduk biz huzuru
varsın onlar renkli renkli avizelerin altında ken dini kandırsınlar

bizim ulularumızdan velilermizden aldığımız kaynaklar her zaman gösterir

Kuşkusuz soruna sosyolojik açıdan yaklaştığımızda günümüzde Alevilik İslam kültür dünyasının dışında değildir. Ancak onun kayıt altında olan anlayışının dışında bir anlayış olup, ondan farklı bir gelenek ve tarihten gelmiş, ve esas olarak da Mekke-Şam-Bağdat üçgeninde değil Horasan Anadolu hattı üzerinde biçimlenmiştir. İslamcı otoritelerin baskıları karşısında zaman içinde İslam dairesine girmek zorunda bırakılmış ve zamanla bu durum içselleştirilmiştir. Ancak Sünnileşerek veya Şiileşerek, yani teolojik yapısı itibariyle değişime uğrayıp tümüyle asimle olan kökü Alevi olanlar hariç, Aleviliğin içselleştirdiği şey İslamın özü değil kavramsal biçimleri olmuştur. Nitekim Allah, Muhammed, Ali, 12 İmam, Ehl-i Beyt, Kur’an hep bu içerik farklılaştırılmasıyla Aleviliğin içine alınmış ve kullanılmıştır.

alewist
10.02.2007, 13:07
alevilikte dem verdır. bazı yörelerde aleviler cemlerde dem adı altında içki dağıtırlar. çankırı çorum yöreleri benim bildiğim su gibi içki tüketirler.
adına içki denmez güzelleşmektir. günaha girecekler içmesin.
insana yasak tanımam.kıldan ince kılıçtan keskin köprüler ayık kafayla nasıl geçilir sorarım size

alewist
10.02.2007, 13:12
aleviliği islamın özü olarak tanımlamak yıllardı sürdürülen asimilasyonun başarısıdır.
islamiyettende etkilendiği doğrudur. daha islamiyet yokken aleviliğin ver olduğunu iddia eden araştırmacılarımız ver.(pr. dr. atilla erdem)

alewist
10.02.2007, 13:17
[I]Alevilik İslamın özüdür...
demiş arkadaş kuranı kerimin neresinde alevilik var. alevilikle alakalı ne var ben bişi göremedim. varsa görenler aktarsın bizde bilelim. osmanın yazdığı kitaba değer verip osmanı sevmemek olurmu[/B]

azel24
10.02.2007, 13:18
günahsada benim günahım sevapsada benim sevabım emevi zihniyetinin tekelindeki islamı tanımadığıma ve asla da İNADINA tanımayacağıma göre aleviyim ve zaman zaman içiyorumda,bari öteki dünyada işime karışmasınlar...!

SivanA SimyacI
10.02.2007, 13:35
İçki demdir neresi günah:D
Alkol günah değildir ameliyatlar bile alkolle yapılır çok alıp sarhoş olmak günah diyebiliriz:D
Ama içkinin dem payını günahdan saymayalım :D İçelim :D

mersinli_pelin
10.02.2007, 14:12
Günahtır değildir gibi bi yorumda bulunmak istemiyorum çünkü eğer günah değil deyip de etrafına zarar verecek kadar çok içen bi insanın günahsız tertemiz bi insan tarifiyle tanımlanması yanlış bence ya da günahtır deyip de zararlı olduğunu düşündüğü için değil sadece günah olduğu için içmemek de bana pek mantıklı gelmiyor doğrusu...içmesini bilmeyen insanlar içki içmesin çünkü bu uğurda bi çok can yaşamını kaybetti...en basitinden türkiye deki trafik kazalarını %35 i alkol yüzünden,bu rakam gözardı edilebilecek bir rakam değil...her şey derecesinde güzeldir...

aşk-ı pervane
10.02.2007, 14:44
Pelin ' e ve aynı görüşteki diğer canlara katılıyorum, her şey kararınca güzel...
" İçki Alevilikte Günah mıdır? " sorusunun asıl sorusu ya da bu soru ile kastedilmek istenen , Alevilikte insana verilen değeri göz önüne alırsak, İçkinin insana zarar verip vermediğidir. Ki bence " dem almayı bilene " haram olmamalıdır. Kişisel görüşümdür.

ÖzgürEfe
10.02.2007, 15:38
herkesin kendi inanç kavramı oluşmuş durumda.hatta bu aleviliğin içinde de oldukca dallanmış ve budaklanmış olarak çıkıyor karşımıza.Kültürümüzde haram olmadığını biliyorum ama şahsen ve inancım açısından doğru bulmuyorum.Bu inanca nasıl bakıldığına bağlı.Mezhep mi , Kültür mü , İnancın kendisi mi.

alewist
10.02.2007, 15:53
değiştir,değişmemiştir.
değişmemiş olsa nolacaktı, değişti ise tümümü değişti
elle tutulur bişey gösterin bana lütfen.
okuyun, bulun ve yollayın

birde aleviliği islamiyetin içine sokanlara soruyorum
islamiyette kadın erkek aynı yerde cancana ibadet varmı
bizde oruç tutuyoruz diyenler var alevilikte yas var oruç değil

alewist
10.02.2007, 15:59
değişmitir,değişmemiştir.
değişmemiş olsa nolacaktı, değişti ise tümümü değişmediya muhammedin yazdıklarından
elle tutulur bişey gösterin bana lütfen.
okuyun, bulun ve yollayın

birde aleviliği islamiyetin içine sokanlara soruyorum
islamiyette kadın erkek aynı yerde cancana ibadet varmı
bizde oruç tutuyoruz diyenler var alevilikte yas var oruç değil

Gülom
10.02.2007, 16:03
Cok icmenin bir guzel yani var,bir insan cok ictigi zaman ne yaptigini bilmedigi icin,gercek yuzunu gostermis oluyor.:biggrin:

Ickiden soylenecek cok, eski uykarliklarin (Osmanli Hukumdarligi dahil) ickiye nasil baktiklarinada deyinmek isterim, ama ben burda icki gercekten gunahmi sorusuna cevap vermek istiyorum. Cunki gunah oldugunu soyleyenler icin. Benim tahminime gore bunuda Kurana dayanarak soyluyorlardir. Tabi tahminim yanlista olabilir, yanlisa neye dayanarak soylediklerini merak ediyorum. Bende onun cin Kurani Kerime dayanarak cevapimi vermek istiyorum.

Duruma bakilirsa, Hz. Muhammed doneminde icki yasak degildir. Yalniz insanlar ozendirilmez de . Omer’in yonetimi doneminde komutanlardan Huzeyfe’nin sikayeti uzerine Omer doneminde yasaklanarak icene “80 deynek vurulmasi” cezasi getirilir. Tarih, yaklasik 638’lerdir .

Kuran’da “sarap” sozu bilinen icki anlaminda gecmez. Yanliz “hamr” sozlugu ile, sarhos edici nesne anlaminda “sekr” gecer. Kuran’da icki yasagi yoktur. Icki keyf verici “guzel rizkar” arasinda sayilir. Insanlar bir tarimsal teknige, uretime ozendirilir. Hurmadan ve uzumden sarap uretimi bunlardan biridir.

Nahl, 67:

“ Hrma agacinin meyvalariyla uzumlerden de sarap yaparsiniz, guzel bir rizk elde edersiniz; suphe yok ki bunda da akil eden topluluga bir delil var”

Kuran’da cennet tanimi yapilir. Her turlu guzellikler ve zevklerin burada oldugu, bu tur seylere ancak cennetde ulacilacagi yazilir. Ulasilacak seyerden biri de “ sara”tir. Bir bakima “sarap” odul olarak sunulur.

Muhammed, 15:

“ Cekinenlere vadedilen cennet, soyledir adeta; Orda su irmaklari var, bozulup kokmaz ve sut irmaklari var, lezzetleri bozulmaz ve sarap irmaklari var, icenlere safi lezzet ve bal irmaklari var, suzme ve onlara, orada butun meyvalardan sunulur ve rablerinden yargilanma ar; buna nail olan, o kisiye benzer me ki ateste ebedidir ve kaynar sularla sulanir da onlarin barsaklari parcalanmaktadir”

Sarap, cennete gidenlere Tanrica sunuluyor. Akla su geliyor; sarap “kotu”ve “haram” olsaydi Tanri tarafindan sunulmazdi.

Al- Dahr, 21

“Uslerinde, ipececik yesil ve ipek elbiseler, kalin ipekten dokunmus libaslar vardir ve gumus bilezikler takininlar ve rableri, onlri tertemiz bir sarapla suvarir”

Kuran’da olculu icme onerilmistir. “ Sarabin katresi haramdir” anlayisiyla tum uzum baglarini bile soturmeye kalkisan softa zihneti gorulmez. “Haram”dir diye bir buyruk ta verilmemistir.

Al- Tür, 23:

“ Ve birbirlerine oyle bir kadeh sunurlar ki ictikleri sarabin sonucunda ne bos seylerden bahsedis var, ne gunaha giris”

Olculu olmayla, ama ayni zamanda ickinin de serbests olsuyla ilgili soyle bir ayet vardir.

Bakara, 219:

“ Sana sarap ve kimizin hukumlerini soruyorlar. De ki: Ikisinde de hem buyuk gunah var, hem insanlara faydalar var:; fakat gunahlari, faydalrindan daha cok. (…)”

Kuran, icmenin zarar ve yararlari uzerinde durur. Icilmesini onerir. Yasaklamaz, icmemeyi ozendirir.

Nisa, 43:

“… Namaz yaklasmayin ne soylediginizi bilmeyercek kadar sarhosken (…)”

Ickiyi cok kullanmanin toplumda huzursuzluklarin kaynagi olacagina deginilerek, olculu olma istenir.

Maide, 90

“ Ey inanalar, sarap, kumar, tapinmak icin dikilmis olan taslar, fal icin kullanilan oklar, ancak Seytan’in islerinden ve birer pisliktir bunlar. Bunlardan kacinin da muradina erenlerden oldun.”

Maide, 91

“ Seytan sarap ve kumarla sizin araniza dusmanlik ve kin salmak ve sizi Allah’i anmaktan menetmak ister”

Kuran’da “cennetlikler” sarap icerler. Kendi halinde kimseye zarar vermeden icenlere Kuran yasaklama getirmez, dahasi hosgurur. Icki icmenin ideal bicimin belirler.

Al- Saffat, 46-47-48:

“ Kaynaklari meydanda, akip duran sarap irmaklarindan taslar sunular onlara, bembeyazdir o sarap, lezzetlidir icenlere, orada ne bir sersemlik var, ne de sarhos olurlar”.

Islami – Tasavvufi cevreler (Sunni dahil), hicbir zaman iskiye yasaklayici gozle bakmamistir. Ornekler: Beyazid- i Bistami, Feriduddin- i Attar, Muhyidin- i Arabi ve Sems- i Tebrizi.

“Vilayetname” Mevlana ile Tebrizli Sems’in sohbetlerinde sarap ictiklerinden soz eder.

Saygilarimla

Gülom
10.02.2007, 16:06
Alevi- Bektasilerde Icki

Bektasilier “Dem” deniler ickiye Cem’e insanlari olcmek, denemek, olculu davranmalarina saglamak amaciylaa (“ mihenk tasi”) Akyazili Sultan’in soktugunu kabul ederler. Kurban yenilmesi sirasinda “kesinlikle dolu icilmez” . Orta Anadolu ve Dogu Anadolu’da dolu olarak serbet verilir. Yorelere gore bu gelenek farkli surdurulur. Yozgat’ta Erkanli koylerinde Cem’de yaslilar adabina gore dolu icerler. Malatya, Erzincan ve Tunceli yoresinde de Cem’de dolu alinmaz. Bir takim yorelerdede dedeler dahi dolusunu aldiktan sonra Cem’e giderler. Kimi yorelerdeyse ickili dedelar dahi Cem’e alinmazlar.

Icki Alevilerde “Kirklar Meclisi” nin bir anisi olarak kutluluk kazanmis ve dolu adiyla ayinin bir parcasi durumuna sokulmustur. Bilindigi gibi “Kirklar Meclisi” nde bir uzum tanesinden cikrarilan sira “Kirklari “ esrik kilar. “Kirki bir can olur”. Esriklikten, esrik olmaktan soz edilir. Fakat bu icip sarhos olmak anlaminda degildir. Sevdiklerinin askiyla mest olmak anlamindadir. Tanriyla birlesmek, peygamberiylee, cok sevip yucelttikleri Aliy’yle tipki “Kirklar Meclisi”ndeki gibi ozbenliklerini eritip, birlestirmek anlamindadir.

Dolu icmenin aliskanlik oldugu Alevi – Bektasi yoreleri vardir. Genel bir kural olmamakla birlikte tum Alevi- Bektasi topluluklarinda dolu “Hak dolusu”dur. “Hunkar Haci Baktas Veli dolusudur”, “Gercek Erenler dolusudur”. Saygidir, edeple icilir. Kutsal bir havada icilen doludan kotu bir sonus beklenemez. Bir “gunah” dogamina olanak yoktur. Oylesi bir ortam da zaten yoktur. Icki, Alevi- Bektasiligin bir kurali, ilkesi degildir. Edep- Erkani arasinda da temel olarak yer almaz. Her Alevi- Bektasi yoresinde de icilmez. Alevi – Bektasilerde icki kulaninca, kullanmanin (dem alma) bir kurali, ilkesi vardir. Alevi- Bektasiler “Uc K” ilkesini uygularlar. “Uc K” nin anlami bu toplumca sudur. Icki alinirken esin (karin), komsun ve kesen zarar gormeyecek ve olumsuz olarak etkilenmeyecektir.

Kadeh, avucun icine alinir. Bur, sevgiyle tutustur. Bas parmak yukariya dogrudur. Tanri’yi gosterir. ‘Allah- Muhammed- Ali ‘ diyerek kadehte uc kucuk yudum alinir. Hicbir zaman kadeh, eller tumden icilmez, bosaltilmaz. Kadehler tokusturulurken, eller tokusurulur ve ‘ Cam cama degil, can cana olmasi ‘ ozen gosterilir. Bunlar belli bir adap ve disiplin icerisinde yapilir.

Virani :

Ali’dir kadehim, Ali’dir sisem

Dertli :

Getir saki mey enguru, ki el tutmaz ayak tutmaz
Ani Zahid yasak ettiyse, ask ehli yasak tutmaz

Kararsiz Veli :

Anun icun esuruk sarhoslaruz
Ictigimiz kadeh doludur bezim

Pir Sultan :

Dolumuzun iceliden ezelden
Munkir ne bilir evliya sirrindan

Telsim Abdal :

Doldurdu doldurdu bir dolu verdi
Ol Hizir’in yesil eli sabahtan

Per Mehmet :

Sun elinden icem kudret dolusun
Senin askin beni Mecnun eyledi

Kul Sukri:

Gercekler Ali’den dolu ictiler
Yedi nefisten ruhlarin sectiler

Saygilarimla

aşk-ı pervane
10.02.2007, 18:57
herkesin kendi inanç kavramı oluşmuş durumda.hatta bu aleviliğin içinde de oldukca dallanmış ve budaklanmış olarak çıkıyor karşımıza.Kültürümüzde haram olmadığını biliyorum ama şahsen ve inancım açısından doğru bulmuyorum.Bu inanca nasıl bakıldığına bağlı.Mezhep mi , Kültür mü , İnancın kendisi mi.

Özgür farklı görüşlerin olması gayet normal geliyor bana ,inançsal açıdan da öyle değil mi bütün dünyada ancak ;Özgür KİŞİSEL bir fikri inanç ile özdeşleştiremeyiz bence, değil mi?

Kişisel görüşümdür dememin ayrı bir nedeni vardı, sonunda nereye uzandı hayret doğrusu. Alewist adlı üyeye katılmam, katılmamız mümkün müdür ? ASLA ... Aleviliği her birimiz ailelerimizden,dedelerimizden öğreniriz,her biri farklı görüşlü kitaplardan,diyanetten değil. Aleviliğin yeri bellidir.
Gülom sana da sözlerime açıklık getirdiğin için ayrıca teşekkür ediyorum.

Türkü Gözlü Kız
12.02.2007, 23:49
Haram-Helal diye bir tabir bana göre cok yanlis. Kendini kaybetmeden ickiyi icmeyi bilene ne mutlu, bilmeyene yazik derim. icmesini bilmeyenler icmesin!!!

erkan2434
13.02.2007, 10:57
içki insanın iradesine bağlıdır ister içer ister .çmez
çoluğun cocuğun rıskını
ekmeğin parasını
okul harçlığını
kazandığı parayı
dertlendiği zaman
çıkmaza girdiğin zaman
sanki tüm sorunları çözcekmiş giibi içilir .
madeye bağımlılık böyle başlar
herkesin iradesi bir değil dir

guneyyy
13.02.2007, 11:04
konuya yanlış yerden bakılarak cevaplandıgını görüyorum

içkinin kötülüklerinden bahsedilmesi soruya verilecek cevap degildir..

soru içki günahmıdır? burda kötülüğünden degil bir üstün varlıgın emir komuta zinciri ile bir şeyi (konu itibari ile içkiyi) yasaklamasıdır..

cemgemlik
13.02.2007, 15:06
içki tabiki haramdır her türlü azı çoğumu var

aykudgöksun
13.02.2007, 15:27
içki insanın iradesine bağlıdır ister içer ister .çmez