Orijinalini görmek için tıklayınız : İçki Alevilikte Günah mıdır?
bencede içmesini bilene helal bilmeyene haramdır içmesini bilen kişi zaten aklı selim kişidir erdem sahibi kendinii bilen kişidir
içkiye haramdır deyip fetvalar veren müslümanlarıda görüyoruz onlar içmeden sarhoş olup sapıtanlar yanii içmeyii bilmeyenler o sapkınların yaptıkları kıyımları herkezce görünüyor biliniyor , camide zıkkımlanıp meydanlara çıkar sonrada insan evletlarınıı katledenlerdir onlar
Raki Şarap İÇİyorsam Sanane Yoksa Sana Bİ Zararim İÇerİm!!
İkİmİzde Gelİrsek Kildan İnce KÖprÜye Ben Durustsem SarhoŞkende GeÇerİm
canlar herkes kendine göre haklı,bazı arkadaslar limitine göre değişir demiş;yani dozunda içiyosam günah değildir demiş,bazıları içerim günah benim kime ne demiş haklılarda herkes kendinden sorumlu ama olaya alevilik boyutunda bakınca ELİNE BELİNE DİLİNE sahip ol peki bi düşünün bakalım en söylenmiycek seyleri içki sofrasında söylemezmiyiz,en yapılmıycak seyleri sarhosken yapmazmıyız azda içsek cokta içsek değişmiyo bu içmesini bildikçe sorun yok ama malesef biz hala içmeyi öğrenemedik bu nedenle ben günahtır dedim
Ne Kadar SaÇma Sorular BaŞka İŞİnİz Yokmu Ya İnsanliĞin GÜnahimi Olur.
EREN izm 16.05.2007, 16:22 Sanmıyorum içkini günah olacagına :)
İyi içiciler aranıyor :laugh:
hasevgılı canlar bızım toplum kadar ınsana deger veren bırkesıme boyle bır sorudahı yersız olur neden cunku bızım ınsana deger kavramı cok farklıdır yaratılan endegerlı canlı varlık ınsandır ondandırkı bızım kabemız ınsandır ınsan saglıgına zarar veren herturlu maddeyı yanlıs buluyorum tabıkı haramdır
meleğim24 16.05.2007, 19:08 haram degıldır ama ıcmesek daha ıyı olur özel gunlerde falan olabılır ne var kendı kaybetmedıkten sonra bırıne zarar vermedıkten sonra hıç önemı yok ıcebılırız tabı bende eve bırı geldımı veya guzel bı ortam oldumu ıcıyoruz kötü bısey yok bunda bence haramda degıldır
ÖzgürEfe 19.05.2007, 19:06 İçkiyi doğru bulmuyorum; hatta sülalem içinde tekim diyebilirim :-) Prensip olarak aklıma her zaman ihtiyacım olduğunu kabul ederim bu yüzden beynimi dolayısıyla aklımı uyuşturacak her türlü maddenin haram olduğunu düşünüyorum.
eldorado 19.05.2007, 19:10 haramın binbir çeşidi dururken bir zevkimiz var oda şarap...onada göz koymayın...
arkadaslr ıckıde sıgara ıcmek gıbı bırseydır alevılıkte o gunahmıdrı bu cayızmıdır bu gıbı selerı tartısmayalım ıstıyen ıcer ıstıyen ıcmez gunah veya sevap zarar veya yarar bu kımseyı ılgılnedırmez herkesı kendı ıradesıne gore hareket etsın bence ınsanları hor gorup on yargılı davranmak gunahmıdır deılmıdır dıe tartssak daha hayırlı olcak dıe dusunuyorum saygılı arkadaslr
hasevgılı canlar bızım toplum kadar ınsana deger veren bırkesıme boyle bır sorudahı yersız olur neden cunku bızım ınsana deger kavramı cok farklıdır yaratılan endegerlı canlı varlık ınsandır ondandırkı bızım kabemız ınsandır ınsan saglıgına zarar veren herturlu maddeyı yanlıs buluyorum tabıkı haramdır
arkadasım dusuncelrın ıcın cok tskr ederım ama yazdıgın seylerın tam aksı hala gundemde donuyo ınsan ınsan oldugu ıcın saygı gosteren cok az sadece on yargılı davranark bır konu hakkında yeterınce bılgı sahıbı olmadan atıp tutan ınsanlar var bunların ıcınde alevısı de sünniside var keske herkes senın gıbı dusunse sana katılıyorum ınsanları tanımadan etmden fıkır ve dusunce sahıbı olmamalıyız bu onyargı hakkında kısa bı fıkra anlatcam
gunu bırınde uzak bır koyde yasayan bı cıft varmıs daha sonra kadının kocası vefat etmıs kadında hergun tarlaya cocuguyla bırlıkte gıdıp gelırmıs yıne bırgun tarlaya gıderken bır gelıncık karsılarına cıkmıs oda onları takıp edıp evlerıne kadar gıtmıs sabah tekrar bırlıkte cıkıp tarlaya gıtmısler kadın bırgun dısarıya cıkmak zorunda kalmıs ve bebegı ıle gelıncıgı evde bırakmıs gerı dondugunde gelıncıgın agzını kanla dolu oldugunu gorunce elıne aldıgı sopayı gelıncıge vura vura zavallı hayvanı oracıkta oldurmus daha sonra ıcerıye gırdıgınde bakjmıskı bebgı sapa saglam ve bas ucunda kafası kopmus halde bır yılan duruyomus ı
ıste arkadaslr bu vakayı gerceklestırmeden ıcerıye gıdıp baksa hıcbır sekılde sorun omayacak zavallı gelıncık onyargı kurbanı olmus hala gunumuzde bu zıhnıyette ınsanlar var eistyn nın dedıgı gıbı rıvayete gore :İNSANLARDAKİ ÖNYARGIYI PARCALAMAK BENİM ATOMU PARÇALAMAMDAN ÇOK DAHA ZOR) sayglıar
taylan mahir 20.05.2007, 00:47 Ehlİne Helaldİr Na Ehle Haram
Bİ İÇerİz Bİze Yoktur Vebalİ
Ehlİne Helaldİr Na Ehle Haram
Bİ İÇerİz Bİze Yoktur Vebalİ
güzel cevap kendin uyarlıyarakmı yazdım tam uydurmussun :biggrin:
taylan mahir 20.05.2007, 01:09 güzel cevap kendin uyarlıyarakmı yazdım tam uydurmussun :biggrin:
hayır şiir edip harabinindir ben erkan oğurdan türkü olarak dinledim
içkinin haram olup olmadığını bilemeyiz ama sağlığa zararlı olduğu için karşıyım
malcolmx 29.06.2007, 02:15 Bir defa peygamberimizin hadisi var arkadaşlar:Çoğu haram olan şeyin azı da haramdır diye.Bence bizim toplumumuzda epey zaman süregelen bir yanlış anlama var.
alevi_hüseyin 30.06.2007, 21:54 Ya ben bu alevi lafına karşıyım sünni lafınada karşıyım.Müslüman doğduk müslüman gidiyoruz bizim dinimiz islamdır.Şimdi içki konusuna gelelim.Sen içkiyi fazla kaçırmazsan içki günah değildir.Ama sen içkiyi içtikten sonra çevrendekilere zarar verirsen o günahdır
Selam,
bence icki günah degildir. Isteyen icsin, sadece abartmasin....:)
Saygilar
sıra neferi 30.06.2007, 23:39 başlık çok ilginç olmuş.başlığa göre yorumlayacaksak günah ve içilmemesi grerkir.çünkü müslümanlıkta içki günahtır.ve bizde elhamdülillah müslümanız diyoruz.
ama kişiye göre yorumluycaksak bence ortamına göre içilir; abartmadan ama
captive_ 02.07.2007, 14:24 içmek ne haramdır ne haramdır :D içmesini bileceksin kendini kaybetmeyeceksin.
zekeriya beyazda dedi ya :D oruc zamanı ecebilirsin ama kendini kaybetmeme koşuluyla ramazanda orucunu içkiyle açabiliyorsan neden haram olsun allahın bize lütuflarından biri.. zaten ben ağzıma sürmem içmedende durmam :D:
hasan 44 02.07.2007, 18:56 içki alevilikte günahı yoktur aslında hiç bir mezhep ve dinde günah değildir sünni arkadaşlarımıza içkiye neden günahtır diyosunuz diyorum mantıklı bi cevap almıyorum (güya içki hem kendine zarar verir hemde etrındaki insanları rahatsız ettiğin içinmiş.)bana mantıklı gelmiyo bu, içkinin insan sağlığına faydalı olduğunu dünyaca ünlü kalp doktorları hergün söylüyo gazetelerde,eğer içki vücuda zararlı diye günahsa sigara niye içiyolar sigara içkinin 1000 kat daha zararı var.İçkiyi içmeyi bildikten sonra ne kendine zarar verirsin nede etrafındaki insanlara HAKSIZMIYIM???
hasan 44 02.07.2007, 19:04 alevilikte haram sadece hırsızlık, namussuzluk, kalp kırma vb.şeyler haramdır başka hiçbişey haram değildir.İÇKİ İÇMEK DİĞER GERİCİ KESİMLERE BAKTIĞIMIZDA BİZİM (ALEVİLERİN) BİR ÇAĞDAŞ OLDUĞUMUZU GÖSTERİR BENCE.BİZDE ONLAR GİBİ HERŞEYE HARAM DERSEK BİZİMDE ONLARDAN FARKIMIZ KALMAZ
kayipturku 02.07.2007, 19:23 arada bir içen bir insanım ama içki ve bu tarz şeyler bana göre insanın kendi şahsiyetine ait bişeydir,bunun alevilikle bir bağlantısının olduğunu düşünmüyorum.ama derseniz ki alevi bir toplumda yani cemevlerinden bahsediyorum,içilir mi tabiki hayır...kayıptürkü
alevi_siyah 02.07.2007, 19:55 Yok arkadaşlar ne gunahı dünyada varsa ve bir şekilde yapılıyorsa neden gunah olsunki??? Tanrinin işi gücü yok sizlerle mi oynıyacak bu adam gunah mı yapıyor yoksa helal mı die:D
alevikızı_yeliz 02.07.2007, 20:56 içki müslümanlıkta günahsa alevilkte te günahtır bence çünkü bizde müslümanızNude Lindsay Lohan saver
kara_kız 02.07.2007, 21:19 katılıyorum canlara içmesini bilene lafımız yok içipte dününü bugünü yarınını mahvedenler için genelleme yapamayız onlar yüüzünden günah şu bu denmemeli herkesin günahı kendine herkes kendi günahını bilsin başkasının deil...:thumbup1:
Evreni, tüm canlı ve cansız mahlukatı yaratan tanrı ise, Kurban olduğum içki uzaydan gelmedi. onuda tanrı yarattı.
Tanrının yaratmış olduğu içki gibi bir nimeti günah saymak, tanrıca hoş karşılanmaz ve asıl haram saymak günah sayılır diye düşünüyorum.
Ben pek içmem ama içenlere allah kabul etsin derim.
çeşm-i naz 02.07.2007, 23:00 Evreni, tüm canlı ve cansız mahlukatı yaratan tanrı ise, Kurban olduğum içki uzaydan gelmedi. onuda tanrı yarattı.
Tanrının yaratmış olduğu içki gibi bir nimeti günah saymak, tanrıca hoş karşılanmaz ve asıl haram saymak günah sayılır diye düşünüyorum.
Allah razı olsun:D:D:thumbup1:
AleviKürt 03.07.2007, 00:59 içki müslümanlıkta günahsa alevilkte te günahtır bence çünkü bizde müslümanızNude Lindsay Lohan saver
Hehehehe.. Cok komiksin gercekten.. Yani bagnaz, yobaz, gerici bir kirpik sakalli adam cikip dese ki "Islam'da uyumak günahdir" Alevilik'te de mi uyumak günah olur?
bluehero88 03.07.2007, 02:00 Evreni, tüm canlı ve cansız mahlukatı yaratan tanrı ise, Kurban olduğum içki uzaydan gelmedi. onuda tanrı yarattı.
Sayın Ezgede;
İyiyi de kötüyü de yaratan yaratanların en yücesi Allah-u Teala'dır.Yeryüzünde bulunan kötü ve iyi şeyler insan için yaratılmıştır.Ama bunların tamamı insan için dünya yolunda bir sınavdır.İçki de haram edilenler arasındadır.Yani içki de bu sınavın bir parçasıdır.Bunu bu şekilde; "tanrı içki nimetini de insan için yarattı" demek ve içkiyi helal gibi görmek en büyük gaflettir.:uhhm: :yapmabe :no: :uzgunsok: İçkinin haram edilişi ile ilgili ayetler ise şöyledir;
"Sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür. Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını sorarlar. "İhtiyaç fazlasını" de. Allah size âyetleri böyle açıklar ki düşünesiniz." (Bakara 2/219)
Ve yine bir ayette
"Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?"
(Maide, 5/90,91)
Bu konu da peygamber efendimizin en bilinen hadisi;
"İçki bütün kötülüklerin anasıdır" buyurmustur.Ve;
Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) buyurdular ki: "Sarhoşluk veren her içki haramdır."
alevikızı_yeliz 03.07.2007, 02:11 Hehehehe.. Cok komiksin gercekten.. Yani bagnaz, yobaz, gerici bir kirpik sakalli adam cikip dese ki "Islam'da uyumak günahdir" Alevilik'te de mi uyumak günah olur?
ne alaka bunu bunu bagnaz yobaz gerıcı biri demıyorkı allahın elcisi ve allahın kendisi emrediyor içki haramdır ben sadece bu kadarını bilirim içerim ama haram olduğunu da kabul ederim
bluehero88 03.07.2007, 02:14 Sayın arkadaşlar;
Gerçekten sizleri anlamakta güçlük çekiyorum..."Alevilik İslam İçindemidir?" adlı topikte ki ankette çogunluk "özüdür" ve "içindedir" cevabını vermiş...Allah,Muhammed,Ali aşkına biri bana söylesin!!!
Madem bu forum da cogunluk bunu düşünüyo peki bu İslamın kesin hükümlerle yasak ettiği içkiyi, nasıl "içmesini bilene haram değildir","islam da günah alevilikte değil","İçki Allahın nimetidir", gibi söylemlerde bulunmaktasınız...???:uzgunsok: :uzgunsok:
HURMALARIN VE ÜZÜMLERİN MEYVELERİNDEN SARHOŞ EDİCİ BİR RIZK VERDİM., BU RIZKIMI KULLANAN TOPLUMLARDA HAYIR VARDIR.
kURAN-I KERİM
NAHL SURESİ
GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ İSLAMİYETTE İÇKİ KUTSALDIR VE ALLAH İÇMEMİZİ EMREDER.
bence de değildir.bildiğim kadarıyla 40 lar ceminde dem alınır.günah olsaydı cemde ne işi olurdu.içmesini bilene evine ekmek parasını götürüp içkiye ayırmayana neden günah olsun
bluehero88 04.07.2007, 00:30 HURMALARIN VE ÜZÜMLERİN MEYVELERİNDEN SARHOŞ EDİCİ BİR RIZK VERDİM., BU RIZKIMI KULLANAN TOPLUMLARDA HAYIR VARDIR.
kURAN-I KERİM
NAHL SURESİ
GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ İSLAMİYETTE İÇKİ KUTSALDIR VE ALLAH İÇMEMİZİ EMREDER.
Ayet-i Kelimeyi buldum siz eksik yazmıssınız...
"Hurmalıkların ve üzümlüklerin meyvelerinden kurdukları çardaklarda hem sarhoşluk verici içki, hem güzel bir rızık edinmektesiniz. Şüphesiz aklını kullanabilen bir topluluk için, gerçekten bunda bir ayet vardır." Ayetti doğru anlamak gerekir, burada bu meyvelerin içinde hem iyi bişey hemde kotu bişiey var oldugu soleniyor.Ayetin devamında ise aklını kullanıp dogru karar veren bir topluluk derken orada seçimin bize baglı oldgunu gösteriyor.Acaba haramamı yoksa helalemi yoneleceğimiz konusunda bize sınav sunuluyor.Dediğim gibi doğru anlamak gerekir.Eğer dediğiniz gibi birşey olsaydı Bakara 2/219 ve Maide 5/90,91 sureleri gelmezdi..saygılar
İçki:İmâm Cafer Sâdık’ın @ nakline göre, Resûlullâh @ şöyle buyurdular;
“Allâh’a ve âhiret gününe îmânı olan, içki içilen sofradan yemek yemesin.”466
İmâm Cafer Sâdık @ buyurdu; “İçkiye devam eden, puta tapan gibidir.”467
İmâm Ali Rızâ @ da buyurdular; “Her sarhoş edici şey haramdır. Bira da
haramdır.”468
Alevî'lerin ve Şiâ'ların yani (Ehl-î Beyt'cilerin) 6.İmam'ı İmam Cafer (ra) böle demiş ben bişey diyemem...
zazatürk 04.07.2007, 00:56 içmesini bileni bilmiyeni mi var bu işin? sınırı kim belirliyo? merak ettm.
ali_erdem 04.07.2007, 03:41 bence içki ve sigarada günah yoktur zarar vardır.
İçki alevilikte günahmı bilmiyorum ama bence günah değil.
İnsan kendisini sınırlandırmayı biliyorsa,nerede durması gerektiğini biliyorsa içkinin hiçbir zararı olmaz.
Eğer alkolün size günah olmasını istemiyorsanız sarhoş olacak kadar içmeyeceksiniz.
Kendinizi sınırlandıramıyorsanız eğer içmeyeceksiniz.
Anatolianman 04.07.2007, 15:49 Hayatımda sadece bir kez tam manasıyla sarhoş olmuştum.
Oda yurtdışında iken. Ama ilginçtir bilincim yerindeydi, sadece hal ve hareketlerim dengesizdi. Kulüpten çıkarken hiç unutmam taksicilere türkçe bilmiyorlar diye bayağı bir fırça atmıştım. Netseki kalabalıktık, tatsızlık çıkmamıştı.
Uzun zamandır alkollü içki içmiyorum.
Fuzuli masraf, bu kadar da ötv konulmazki fiyatlara.
serrocan 04.07.2007, 16:16 Bu konu zaten temel mezhep çatışmalarından biri bence... Dediğin çok guzel insan kendini biliyorsa gunah değildir..sınırında içebiliyorsa...ancak yaşamış olduğumuz dunyada ve çevrede kac tane kendini bilir ve kactane kendini bilmezin olduğunu varın siz düşünün zaten insanlar bu maddeyi kullandıktan sonra sapıtmasalar Allah'ta (c.c) yasaklamazdı diye düşünüyorum ve bu konuyu din imamlarının değilde kişinin kendi yorumuna bağlı olduğunu düşünüyorum...Benim inancım sudur ki ... eğer içerde içki sebebiyle bir kotuluk yaparsam gunahtır.Amma iki kadeh içmiş herhangi bir değişiklik görmemişsem gunahı yoktur...bu şahsi görüşüm ... Ki zaten dinde inerken bi topluluga bi kesme yada sırf ulu kişilerin anlayacağı dilde sade onlara inmemiş insana inmiştir.Ve dinin özünde bence okuduğunu o kişinin yorumlaması vardır.
Kitanalp 04.07.2007, 22:29 09up0p0u
Ben hayatım boyunca alkol kullanmadım ama dozunu kaçırmadıktan sonra günah kabul edileceği inancında değilim. Ki günah kavramı bile tartışılabilir.
alevilikte içki günahtır
ben bu zamana kadar Hz: alinin hayatı olsun oğulları ıolsun okuduğumda böyle bişy görmedim ayrıca içki içildikten sonra bilinçin koybolması sonucu yapılan herşey siliktir bundan dolayıdırki günahtır
ben hiçbir büyüğümden böyle bişey görmedim
Garaoglan 05.07.2007, 00:53 Alevilikte sadece sarap günahtir gerisi whisky raki , wodka , cin bira helaldir
nedenmi ??
ozamanlar sadece icki olararak sarap vardi ve günah sayilmis
ama simdiki zamanimizdaki ickiler o zaman yoktu onun icin helaldir
hadi yarasin .....
not:hemen kizmayin biraz espiriyle karsilayin :D:D
captive_ 05.07.2007, 02:28 içerim içenede içmeyenede saygım var.. günah mı bilmem :D
gülvegül 05.07.2007, 02:40 4. aydan beri bu konu üzerine yazılar var.Alkol günah mıdır aklım ermez zaten son zamanlarda büyük bi bocalamadayım.Ama bu dünyada şu günah bu günah diye ayrım yaparsak bir de alkol olsun beş fazla olsun yine içerim:innocent:
Gah giderim medreseye ders okurum Hak için
Gah giderim meyhaneye dem çekerim kime ne ? ..
Herşey insan için .. İyide kötüde , güzelde çirkinde ..
Her zaman dedim yine diyorum .. İçmesini bilen içsin .. İçmesini bilmeyen içmesin .. Bu kadar basit ..
Ayrıca başka birine ve kendine zarar verilmediği sürece bence içmenin hiç bir kötü tarafı yok ..
Allah - Eyvallah ..
Muhabbet ile kalın canlar .
bluehero88 06.07.2007, 02:41 Gah giderim medreseye ders okurum Hak için
Gah giderim meyhaneye dem çekerim kime ne ? ..
Bu yazdıgınız beyit kime ait biliyormusunuz??...Saygılar
dubleguven 06.07.2007, 10:00 arkadaşlar bizler ne kadar alevi olsak da bildiğiniz üzere bizim de kitabımız kuran-ı kerim.. ve kuran-ı kerimde de içkinin haram olduğunu belirten ayetlerin olduğundan söz ediliyor.. bu da demek oluyorki içki sadece alevilikde değil, her toplumda haramdır..
arkadaşlar bizler ne kadar alevi olsak da bildiğiniz üzere bizim de kitabımız kuran-ı kerim.. ve kuran-ı kerimde de içkinin haram olduğunu belirten ayetlerin olduğundan söz ediliyor.. bu da demek oluyorki içki sadece alevilikde değil, her toplumda haramdır..
Hırıstiyanlıkta şarap alkollü içki olarak yorumlanmıyor galiba.
Ekmek ve şarap, kilisilerde yok mu? Yanlış mı biliyorum acaba?
Gerçi müslüman olmayan herkes zaten kafirdir ya:sasirdi:
collega06 07.07.2007, 16:34 BEN DOLDURUR BEN İÇERİM GÜNAH BENİM KİME NE GERÇEĞE HÜ CANLAR
Hırıstiyanlıkta şarap alkollü içki olarak yorumlanmıyor galiba.
Ekmek ve şarap, kilisilerde yok mu? Yanlış mı biliyorum acaba?
Gerçi müslüman olmayan herkes zaten kafirdir ya:sasirdi:
Selam,
dogru:sarap hiristiyanlikta bizim yorumladigimiz icki olarak yorumlanmiyor,"Abendmahl" diye birsey var
Saygilar
evrende herşey insnan içindir.güzellikleriyle almasını bilene
Kılıç Ali 07.07.2007, 18:37 ben içerim eğer varsaki bir günahı o günahın kefaletinide öderim.
Westside 07.07.2007, 19:31 Bİlmiyorum acıkcası.
Bu yazdıgınız beyit kime ait biliyormusunuz??...Saygılar
Kul Nesimiye aittir ..
Eyvallah .. Saygılar ..
amasyasaz 09.07.2007, 21:57 Müslümanlarda haram, alevilerde haram değildir kutsal içecektir iyi bir şeydir efkar dağıttırır, tüm a,b,c,d,f,ğ vitaminleri mevcuttur yakında alevi dedeleri cemlerde içilmesini şart koşacaktır. bazen ölümlere sebep olsada (trafik kazaları gibi) o kadarcık kusur kadı kızındada olur. bu kadehte hepinizin sağlığına afiyet olsun.....
sahrut75yagmur 10.07.2007, 00:18 YAŞAR NURİ ÖZTÜRKÜN KURANI KERİM MEALİ - NAHL SURESİ 67.AYET ;
-''Hurmalıkların meyvalarından, üzümlerden de sarhoş edici bir içecek ve güzel bir rızık elde edersiniz. İşte bunda, aklını işleten bir topluluk için kesin bir mucize vardır''.Bana göre de hiristıyanlıkta şarap nasıl bade ise her dindede vardır bütün kitaplarda nerdeyse Turan Dursun'un söylediği gibi birbirinin benzeri sadece koşulara ve şartlara göre değişmiştir.
Lakin aleviler nasıl yorumluyor bilemiyorum,bende dahil olmak üzere kuran'ıda,namazıda ve aleviliğide azda olsa çokta olsa sonradan kendi çabalarımızla öğrendik.Kendimize,çektiklerimize göre yorumladık ya da yorumlattık.
içkide böyle aleviside içiyor,sünniside...Ölçüyü bildikten sonra bende içerim,günde 1 bardak şarap kansızlığa iyi geliyor.
Saygılarımla.
araknafobia 10.07.2007, 00:32 bence günahtır...kitabımız ne olursa olsun kuranı kerimdir ....orası neyse bizde onun yolundan gitmemiz gerekir ama tabikide içiyosakta dozunu kaçırmamız şart ...
benim babam dede (umarım dedeliğin ne oldugunu biliyorsunuzdur) öğrendiğim kadarıyla ve cemdeki nasihatlarından içki derken neyi kastetdigimizde önemli tabiki ibadetten sonra muhabbetine içilen şey yani 'dem' fatıma ananın gözyaşı olarak içilir,içki olarak degil,dediğiniz gibi içmesini bilmek olay bundan ibaret
bluehero88 10.07.2007, 00:45 Kul Nesimiye aittir ..
Eyvallah .. Saygılar ..Sayın dede_27
Yazılan bu tür beyit nesir yada şiirler Aleviliğin temelinde yatan tasavvuf askından kaynaklanmaktadır...Yani şiirde şarap,meyhane,aşık,maşuk gibi kelimeler aslında birer benzetmedir.
Örneğin mevlana dergahında şarap; zikir meyhane; degah maşuk; Allah(c.c.) aşık; nefsini terbiye etmeye çalısan dergahta çile dolduran taliptir...Yani bizim tartıştığımız manada içkiden bahsedilmez...saygılar...
BEN İÇİYORUM. GÜNAH OLDUĞU AKLIMA BİLE GELMİYOR.
SADAKAT kişilik ve nefis meselesi; kısıtlama veya yasaklama ile çözmek imkansızdır.
KADINLAR biraz daha aktif ve bilinçli olmalı yoksa erkekler her şeyi nalıncı keseri gibi kendilerine yontuyor.
Blackfox 22.07.2007, 07:39 Ey zahit şaraba eyle ihtiram. Biz içeriz bize yoktur vebali ;)
cengo060687 13.08.2007, 10:42 bütün aleme oldugu gibi bizede haramdır içki biz HAKKI bilenlerdeniz o na uyanlardanız
cengo060687 13.08.2007, 10:43 bizede haram elbette ama içmesini bilirsen çolugunun çocugunun rızkını vermezsen çogu haramdır
içmesini bilene neden günah olsun
Hz Muhammet efendimiz bir gün yoldan gecerken bakmış ki bir kısım insan içki içiyor keyıfler iyi muhabbet koyu mevlaya dua edıyor içkinin insanları birbirine yaklastırdıgına dair dönüşte hır kopmus bunun üzerine tekrar dua ediyor onun üzerine içki haram kılınıyor bilmem anlatabıldım mi
yusufçukgecegez 13.08.2007, 17:27 içki islamda haramdır.içkinin haram olmadığını söylemekte islamın emrini inkar.içen içer içmeyen içmez kişisel olarak.allahla arasında kalmış bize ne
AleviKürt 13.08.2007, 17:54 Arkadaslar Hanefiligi vs. örnek alarak Alevilik hakkinda hüküm vermeyi dogru bulmuyorum.
Simdi Alevi kaynaklarindan icki hakkinda örnekler:
"Sofuluk icki icip, âlem yapmakla olmaz," ki sofuluk bu olsaydi, sarhoslar ve bekriler sofu olurdu.
Yani ickiyi yukarida anlatildigi gibi icmek sofuluk olmaz - yani yanlistir.
Fakat bunun disinda,
"Sofuluk egilip dogrulmakla, secdeyle namazla olmaz." ki böyle olsaydi zahitler ve abitler sofulugu kimseye birakmazlardi!
Ne demek oluyor bunlar? Son aktardigim örnekten anlasiliyor ki, sirf secde ve namazla sofuluk olmaz. Fakat Alevilikte de secde ve niyaz kesinlikle vardir, ibadettir.
Yani örnekten su anlasiliyor: Inancimizda birseyin varligindan dolayi, sirf o varliga dayanip veya o varligi abartip/kötüye kullanmakla sofu/Alevi olunmaz.
Secde vardir, fakat secdenin anlami bilinmeli, ve sirf secde asla yeterli degildir. Icki de yasak degildir, fakat bundan dolayi icki icme siniri asilmamali, icki icmenin de kurali, terbiyesi, siniri vardir.
Benim örneklerden anladigim budur.
yusufçukgecegez 14.08.2007, 23:33 içki içmenin sınırı islamolan için 1500 sene önce kondu.ben müslümanım diyene içki haramdır.içerse kendinedir
AleviKürt 14.08.2007, 23:43 içki içmenin sınırı islamolan için 1500 sene önce kondu.ben müslümanım diyene içki haramdır.içerse kendinedir
Hanefilige göre öyledir evet.
yusufçukgecegez 14.08.2007, 23:55 Hanefilige göre öyledir evet.hanefiliğe,şafiliğe,caferiliğe,şiiliğe görede böyledir.islama ve kurana görede böyledir.sadece nusayriliğe ve aleviliğe göre değildir veya bir dozu vardır.
AleviKürt 15.08.2007, 13:02 hanefiliğe,şafiliğe,caferiliğe,şiiliğe görede böyledir.islama ve kurana görede böyledir.sadece nusayriliğe ve aleviliğe göre değildir veya bir dozu vardır.
Sizin nüfus olarak cogunlukta olmaniz hic bir delil degildir.
Sadece Nusayrilik ve Alevilik degildir. Sizin bilmediginiz, fakat atalarinizin katlettigi yüzlerce inanclar vardir. Tarikat, mezhep ve yollar olarak biz sizden daha coguz. Sizin zihniyetinize göre davranacaksak ozaman simdi ben dogruyu söylüyorum?
Hem Osmanin yolunda gitmek hem de Alinin yolunda gitmek nasil oluyor ??? Ben tam anlayamadim.
İçki aslında islam dinine göre yasak değildir.Eskiden insanlar ibadet etmedikleri zamn içki içerlermiş.Daha sonra da sarhoş kafayla ibadetlerini yerine getirememeye başlamışlar.Ve içmemişler.Bizim insanlarımız da yasak,günah,haram diye uyduruyorlar.
sahrut75yagmur 15.08.2007, 19:13 100 Nolu rubai
Yıldız ve ay her zaman gökte olacak.
Saf şaraptan iyiyi sanma bulacak.
Şarap satan insana ben çok şaşarım,
Satıp, ondan güzel bir mal mı alacak?
Ömer Hayyam
Ben içkili sorulara çok sevvdiğim ve okuduğum Hayyam 'la cevap vermeyi tercih ediyorum.....
Saygılarımla.
sahrut75yagmur 15.08.2007, 19:15 260 nolu Rubai
260
Erenlere hizmet et, ermişlikten ayrılma.
Namaz kıl ve oruç tut, delilikten ayrılma.
Sözün en doğrusunu, dinle Ömer Hayyam'dan:
Şarap iç, yol kes ama; iyilikten ayrılma!
Ömer Hayyam
Bu da sana olsun Yusufçuk.......
Saygılarımla.
yusufçukgecegez 16.08.2007, 01:42 Sizin nüfus olarak cogunlukta olmaniz hic bir delil degildir.
Sadece Nusayrilik ve Alevilik degildir. Sizin bilmediginiz, fakat atalarinizin katlettigi yüzlerce inanclar vardir. Tarikat, mezhep ve yollar olarak biz sizden daha coguz. Sizin zihniyetinize göre davranacaksak ozaman simdi ben dogruyu söylüyorum?
Hem Osmanin yolunda gitmek hem de Alinin yolunda gitmek nasil oluyor ??? Ben tam anlayamadim.
o zaman biraz daha açayım.kuranda içki haramdır.hz muhammet içki içmezdi.hz ali içki içmezdi.yezid ilk içkiyi helal sayıp içen ve islam halifesi olduğunu iddia eden kişidir.sünnilere göre içki haramdır.şiilere ve caferilere göre içki haramdır.12 imamların hiçbiri içki içmezlerdi.sünniler şehit etti dediğiniz,hz hasan hz hüseyin içki içmezdi.imam cafer içki i
çmezdi.sen istiyosan iç. ama islamda içki haramdır.bende içki içiyorum yılda bir.ama içki haramdır.
tabiki günahtır. benim içtiğime bakmayın siz ben içerim ama gunah oldugunu bıle bıle ıierım.
AleviKürt 16.08.2007, 11:27 o zaman biraz daha açayım.kuranda içki haramdır.hz muhammet içki içmezdi.hz ali içki içmezdi.yezid ilk içkiyi helal sayıp içen ve islam halifesi olduğunu iddia eden kişidir.sünnilere göre içki haramdır.şiilere ve caferilere göre içki haramdır.12 imamların hiçbiri içki içmezlerdi.sünniler şehit etti dediğiniz,hz hasan hz hüseyin içki içmezdi.imam cafer içki i
çmezdi.sen istiyosan iç. ama islamda içki haramdır.bende içki içiyorum yılda bir.ama içki haramdır.
Hz. Muhammed, Hz. Ali ve 12 imamlarin hayatlarini bir Hanefiden ögrenecek degiliz. Sizin hadislerin dogru oldugunu kim söylüyor? Sizin kullandiginiz hadisler, yazilan toplam hadislerinin yüzde <0,5'ini bile temsil etmiyor.
Sünnilerin sehit ettigi dedigim kisiler sirf Hz. Hasan ve Hüseyin degildir. O dönemler varolan yüzlerce yol/mezhepten bahsediyorum.
Islam 4 kapidir. 2inci kapi 1inci kapidan üstündür, ki 1inci kapiyi bile dogru dürüst ögrenememisler Sünniler.
Neyse bunlari "Ehli Inkar" anlamaz..
ne demişler sofular haram demiş,ben içerim kime ne?
içki neden haram olsunki içmesini bildikten sonra
ne demişler sofular haram demiş,ben içerim kime ne?
Selam,
bu konu uzun zamandir tartisiliyor ve ben yine söylüyorum:icki haram degildir...haram olanlara ilk önce bakin, neler haram neler helal..............insanlarin maskeleri düssün artik....
icip, baskasini rahatsiz etmedikten sonra.............
saygilar
*Sana ickiyi ve kumari sorarlar.De ki onlarda hem buyuk gunah hem de insanlar icin bazi yararlar vardir.Ama gunahlari yararlarindan buyuktur* Bakara 219
Ayet gayet acik.Icki insanin davranislarini dogrudan etkiler.Nefs ile perdelenmis akli daha da perdeler.Akli, mantigi siler atar ve insan nefsine uyar.insanin nefsi ise kendisine kotulugu emreder.Boylece insan kotuluk eder.Kotulugu tesvik edip, iyiligi savan her sey gunahdir.
Dervisbey 16.08.2007, 17:48 ben de ara sira es dostla bir araya gelince icerim, muhabbet olsun diye, su ana kadar da hic bir zaman hic bir canliya zarar vermedigim gibi hic de kalp kirmadim, belki bu bir özür degil tamam, Kuran`da ne yaziyor; saglikli olan hersey yenilip icilebilir ve ben ickiden su ana kadar hic zarar görmedim.
Azi karar cogu zarar.
Ha yeri gelmisken ekleyeyim; rahmetli kayinpederim cok sevilen ve sayilan bir Dede idi ve biz yemek esnasinda beraber bir iki kadeh de alirdik, cok ariyorum o günleri.
o zaman biraz daha açayım.kuranda içki haramdır.hz muhammet içki içmezdi.hz ali içki içmezdi.yezid ilk içkiyi helal sayıp içen ve islam halifesi olduğunu iddia eden kişidir.sünnilere göre içki haramdır.şiilere ve caferilere göre içki haramdır.12 imamların hiçbiri içki içmezlerdi.sünniler şehit etti dediğiniz,hz hasan hz hüseyin içki içmezdi.imam cafer içki i
bizim hoca kuran göre içkinin yasak olamdığını söyledi ano ne diyeceksin.Din hocası.:garibbak:
İçmesini bilen için günah değildir bence.
yusufçukgecegez 16.08.2007, 21:52 Hz. Muhammed, Hz. Ali ve 12 imamlarin hayatlarini bir Hanefiden ögrenecek degiliz. Sizin hadislerin dogru oldugunu kim söylüyor? Sizin kullandiginiz hadisler, yazilan toplam hadislerinin yüzde <0,5'ini bile temsil etmiyor.
Sünnilerin sehit ettigi dedigim kisiler sirf Hz. Hasan ve Hüseyin degildir. O dönemler varolan yüzlerce yol/mezhepten bahsediyorum.
Islam 4 kapidir. 2inci kapi 1inci kapidan üstündür, ki 1inci kapiyi bile dogru dürüst ögrenememisler Sünniler.
Neyse bunlari "Ehli Inkar" anlamaz..
yani bu onlarda aslında içiyordumu demek.sende biliyorsunki içmiyordular.bu olayın kaybolan mezheplerle bir alakası yok.önümüzde,kuran ,sünnnet ve ehlibeyt var.onların içtiğiğne dair bir delilin varmı.madem bizim hadislere ve kuran yorumumuza güvenmiyorsun.kendi delilini sun islamda haram olmadığına dair.islamda haramdır.sünnilerde içki içer.sünnilerdende içki içen olur.bende içtim.sarhoş bile olmadım.ama yaptığım haramdır.sadece allahla benim aramdadır.alevilerde içebilir.yine allahla onların arasında.bu yinede haram gerçeğini değiştirmez.bizim hoca kuran göre içkinin yasak olamdığını söyledi ano ne diyeceksin.Din hocası.:garibbak:içkiyi içme eylemi haramdır.haram olmadığını hiçbir imam söyleyemez.yanlışın var
içmesini bildikten sonra bence günah değildir
Hayır günah değildir. İçmesine bilene helal, bilmeyene haramdır.
Ben yitirdim, ben ararim, yar benimdir kime ne
Gah giderim oz bagima gul dererim kime ne
Gah giderim medreseye ders okurum Hak icin
Gah giderim medreseye dem cekerim kime ne
Kelb rakip haram diyormus sarabin bir katresine
Saki doldur, ben icerim, gunah benim kime ne
Ben mekamet gomlegini deldim, taktim egnime
Ar-u namus sisesini tasa caldim, kime ne
Ah Yezid, seccadeni al yuru mescid yoluna
Pir esigi benim kabem kiblegahim kime ne
Gah cikarim gokyuzune hukmeder kaftan kafa
Gah inerim yeryuzune yar severim kime ne
Kelp rakip boyle diyormus guzel sevmek pek gunah
Ben severim sevdigimi, gunah benim kime ne
Nesimi'ye sordular, yarin ile hos musun
Hos olayim, hos olmayim, o yar benim, kime ne
Yazılanların hepsini takip edemedim ama ŞAH İSMAİL HATAYİ'yi hatırlatmakta fayda vardır.Ne demek istediğimi hatırlayanlar anlayacaktır.
Üstad Ömer Hayyam'dan bir rubai yazacağım şu anki hislerime tercüman olması için;
Derler:Aşık ve sarhoş cehennemlik olacak!
Bu söz ki gönüllere sanma korku salacak.
Gidese cehenneme tüm aşık ve sarhoşlar;
Küçük yapın cenneti,yarın bomboş kalacak!
benderli 16.08.2007, 23:38 bana sarhoş diyolarlar içtigim üzüm suyu
Armudun dibi kuyu
Uyu sevdiğim uyu
Bana sarhoş diyorlar
İçtiğim üzüm suyu
Oy havar havar
Havar demekte ne var
Elin elime değse
Üç aylık yolda ne var.
küçük peri 17.08.2007, 09:42 içkinin dini anlamda günah mı sevap mı olduğunu bilimicem ama sağlık huzur mutluluk anlamında zarar olduğunu biliyorum
özel günlerde törenlerde gibi bazı günlerde dozunda bi veye iki bardak olabilir ama fazlası olunca iş değişir içki içen insanın sağlığını mutluluğunu vb. önemli hem soyut hem somut kavramlarıo elinden uçar gider (bu sölediklerim tabiki her içene değil aşırı içene)
Bence içmesini bilen için haram değildir. Fakat içmesini bilmeyenlerde var topluma, eşine, çocuklarına zarar verenler için evet içki haramdır.
Hayır günah değildir. İçmesine bilene helal, bilmeyene haramdır.
Ben yitirdim, ben ararim, yar benimdir kime ne
Gah giderim oz bagima gul dererim kime ne
Gah giderim medreseye ders okurum Hak icin
Gah giderim medreseye dem cekerim kime ne
Kelb rakip haram diyormus sarabin bir katresine
Saki doldur, ben icerim, gunah benim kime ne
Ben mekamet gomlegini deldim, taktim egnime
Ar-u namus sisesini tasa caldim, kime ne
Ah Yezid, seccadeni al yuru mescid yoluna
Pir esigi benim kabem kiblegahim kime ne
Gah cikarim gokyuzune hukmeder kaftan kafa
Gah inerim yeryuzune yar severim kime ne
Kelp rakip boyle diyormus guzel sevmek pek gunah
Ben severim sevdigimi, gunah benim kime ne
Nesimi'ye sordular, yarin ile hos musun
Hos olayim, hos olmayim, o yar benim, kime ne
Arkadaslar bu ve bunun gibi ulu ozanlarimizin siirlerinde bahsettikleri sarap, meyhane, sarhosluk gibi kavramlar gercek anlaminin disindadirlar.Bunu en az benim kadar sizler de biliyorsunuzdur.Ordaki sarap Allah askidir.Cunku bu ask da insana bir sarhosluk verir; aklini basindan alir.
Sevap almak icin iceriz sarap
Icmezsek oluruz ducar i azap
senin aklin ermez bu baska hesap
Meyhanede bulduk biz bu kemali
diyor Harabi.Bu adam bir ayyas degil, alakasi yok.O sadece sofularin yuzeysel ibadetlerini yikmak istemistir.
Zahid sen bu sirra erem mi dersin
Erenler halinden bilem mi dersin
Mescid hak meyhane haram mi dersin
Hak olan mescide meyhane neyler
yusufçukgecegez 17.08.2007, 14:18 içki islamda haramdır.hiçbir islam aliminin içki içtiğine dair delil yoktur.hz alinin,12 imamların,mevlananın,yunusun,hacı bektaş velinin içki içtiğini gösteren delili olan sunsun.
Hasan saygı 27.08.2007, 11:10 tıpla ne alakası var ki allah tarafından o kişiler seçilmiştir ve allahın kehanetine inanıyorsanız orasını fazla kurcalama bence
koçgirli 27.08.2007, 12:43 'şarap yaratılmadan önce
biz sarhoş olmuştuk'
canlar bencede içmesini bilene haram değildir
selametle
kitapta çözüm yoksa mantık var.ben bi duble içerim kimseye zararım yok bana ise yararı var neden günah olsunki.içmesinı bilmeyen kimseye zarar vermesede kendisine zarar verdiise günahtır çünkü allahu taala kendi nefsinize zulmetmeyin buyurmuştur.nisa suresi 43. ayette [eyer sorhoşsanız ne dediyinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın]der.burdan içilebilir manası çıkar.
başka bir ayette yasaklamıs olabilir.ozaman birbiriyle çelişen iki ayet varsa ben mantıgıma danışirım.afiyet olsun yarasın
Kılıç Ali 27.08.2007, 13:35 Cennette huriler varmış, kara gözlü;
İçkinin de ordaymış en güzeli.
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz:
Bak, bir yanda şarap, bir yanda sevgili.
Kuranı kerimde içki haram kılınmamıştır. Haram edilen şey "hamr" kelimesidir. Lugata bakarsak "hamr" zihni örten bilinci kapatan demektir. Yani haram olan şey içki değil genel olarak zihni örten bulanıklaştıran herşey , örneğin uyuşturucu v.b. leridir. Ancak galat-ı meşhur fasih -i mehcurdan evladır ( yaygın yanlış terkedilmiş doğrudan üstündür. ) meşhur kaidesi gereği haram olan şey içki olarak hatta şarap olarak adladırılmıştır.
sebebi de Allah c.c. insanların her zaman her an bilinç halinde olmasını istemesidir. İnsanın sorumluluğunun her an farkına varmasını istemektir. Bu sebepten dolayı içki haram kılınmıştır. Yani zihni örten şeyler.
geçenlerde diba isminde bir yoga ustası şöyle söylemişti. İçkinin mutlak ainsan fiziksel bedenine zararı var ama bu zarar aslında hiç önemli değil daha onemlisi , İnsan ruhuna verdiği büyük zarar içki insan ruhunu köreltir. Ruhun çakralarını kapatır. Ruhsal dunya ve ruh için büyük bir eziyettir. içki gönüllerin aşka açılmasını engeller. Kişinin kendisini baskılar auralarını da kapatır. Bu yuzden haram olmasa bile bir yudum bile içki içmeyin. Eğer ruhunuzun huzura kavuşmasını istiyorsanız içkiden uzak durun demiştir. İsteyen radianced.com adresinden bakabilir.
mutlumusuncan 27.08.2007, 14:57 Arkadaslar bu ve bunun gibi ulu ozanlarimizin siirlerinde bahsettikleri sarap, meyhane, sarhosluk gibi kavramlar gercek anlaminin disindadirlar.Bunu en az benim kadar sizler de biliyorsunuzdur.Ordaki sarap Allah askidir.Cunku bu ask da insana bir sarhosluk verir; aklini basindan alir.
Sevap almak icin iceriz sarap
Icmezsek oluruz ducar i azap
senin aklin ermez bu baska hesap
Meyhanede bulduk biz bu kemali
diyor Harabi.Bu adam bir ayyas degil, alakasi yok.O sadece sofularin yuzeysel ibadetlerini yikmak istemistir.
Zahid sen bu sirra erem mi dersin
Erenler halinden bilem mi dersin
Mescid hak meyhane haram mi dersin
Hak olan mescide meyhane neyler
Ben bir Alevi dedesi değilim. Bir Alevi araştırmacısı da değilim. Bu yüzden neyin günah olup olmayacağı konusunda ahkam kesemem. Söyeleyeceklerim sedece kendi düşüncelerim.
İçki konusunda kime sorsan içmesini bilir. Güzel içer. Kimseye zarar veremez. Şu içip içip altına edenler bile aynı şeyi söyler ancak ....
Sevgili canlar;
Biz akıl taraftarı olmalıyız. Kuranda ısrarla bakın ısrarla düşünün diyor. Düşünelim. Bilim diyorki içki kötü içmeyin. Akıl da öyle. Bence din de öyle diyor. Peki siz başka hangi mantıkla içki içmeyi onaylıyorsunuz? Aleviliğe mi dayanak?
Bence Alevi deyişlerinde geçen şarap, sarhoşluk gibi kelimeler şekilsel ibadet anlayışını eleştirmek için vardır. Ayrıca Alevilik her şeyin batini yönü ile uğraşıyor. Acaba burdaki sarhoşluk ilahi bir sarhoşluk olmasın. Alevilikte Hakk'ı anlamaya akıl yetmez. Akıl bittikten sonra aşkla gidilir Hakk'a. Aşkda bir sorhoşluk halidir. Günlük hayatta da yapılmaması gereken bir hata yaptığımız da yahu kardeşim aşık mısın nesin derler.
Bakın bunu ne güzel ifade etmiş emozer can yukarıda çeşitli deyişlerden örnekler vererek.
Saygılarımla.
ErCaN_Wien 04.09.2007, 20:24 bu devirde günahmi kaldi sanki
tamam günah tir ama icki icmeyen varmi acaba aramizda
unutmayinki kolanin icinde bile alkol vardir ;)
eren.bektas 11.09.2007, 17:02 bu devirde günahmi kaldi sanki
tamam günah tir ama icki icmeyen varmi acaba aramizda
unutmayinki kolanin icinde bile alkol vardir ;)
katılıyom;)
Şahsen benim kafam bu konuya ayıkkene hiç çalışmayy... bi iki dubleden sonra tartışsak :lol:
benim düşüncem eskiden insanların gözünü korkutmak amaçlı çoğu davranış günah olarak adlandırlmış gibi geliyor insanları o yoldan alı koymak yada vaz geçirmenin en kolay yolu günah cehenneme gidersin gibi sözler kullanlmış gibi geliyor. küçükken hepimizin annesi yapmadımı evladım ona dokunma cısss diye..?
onur melis 12.09.2007, 00:55 bence günah deyildir içmesini biliyorsan iç kimse karşı deyilki
bluehero88 12.09.2007, 11:22 İslam dini ilahi kuderetin biz insanlara dünya yaşamında daha iyi yaşamak ve sonuçta cennete girmeye hak kazanmak için gönderilmiş son dindir.Yüce peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın insanlara tebliğ ettiği dinimiz diğer gelen dinlerden farklı olarak kendinden önce gelen diğer dinleri kapsar.Bu noktada bir fark daha vardır ki "içki günahmıdır" sorusuna da cevap olabilecek bir noktadır.
İslam dinini diğer dinlerden ayıran en önemli özellik; YAŞANARAK TEBLİĞ EDİLMESİDİR...
İslam dininde üzümden ve arpadan elde edilen bütün içkiler haram kılınmıştır.İçkinin yasak edilmesi de bazı diğer haram olan şeyler gibi yaşanarak haram edilmiştir.Tabi ki içki de hem yararlı hemde zararlı şeyler vardır.İşte böyle olunca yüce peygamberimiz önce içkinin iyi olmadağını o yüzden dozunda içmeyi söylemiştir.Daha sonra içkinin içilmesinin iyi olmadıgını ve uzak durulması gerektiğini ve en son olarakta (ki bununla ilgili açık ayetler var) kesin olarak yasak olduğu tebliğ edilmiştir.
İslam dini tebliğ edildiği ilk günden peygamberimiz Hakka yürüyene kadar geçen zaman boyunca YAŞANARAK TEBLİĞ edilmiş, yani bir başka değişle hem teorik hem pratik olarak tebliğ edilmiş bir dindir.Bu yüzden cahiliye döneminden kalma veya her zaman zararlı olmuş ve olacak şeylerin haram kılınması 23 yıl gibi bir süre almıştır.Bu konuya bu açıdan bakıldığında içki içmenin insanlara yasak olmasını daha iyi kavrayabiliriz....saygılar...
ErzincanLiGuzeL 13.09.2007, 23:32 gunah oldugunu sanmiorum.. gunah olsaydi bunca kisi icmezdi :hmmm ama icmesini bilmeyenlerde var.... cok sevdigim insanlari icki yuzunden kaybettim ve cok fazla icilmesine karsiyim, abartilmamasi gerek... :thumbup1:
erzincan88 30.09.2007, 10:56 tabiki günahdır maddi olarakda manevi olarakda günahdır haramdır azı sevap cogu günah olurmu boyle şey
wolcano84 30.09.2007, 10:58 içki islamda haramdır.haram olan hersey günahtır.
Zemheri* 25.10.2007, 20:31 Rakı şarap içiyorsam sanane
Sana zararım yoksa içerim
İkimizde gelince kıldan köprüye
Ben dürüstsem
Sarhoşkende geçerim.
içki islamda haramdır.haram olan hersey günahtır.
iyi de, Islam'da gunah olabilir.. ama Islam bizim neremizde?.. ne namaz biliriz, ne ramazan orucu, ne camii yolu vs vs vs ... :osama:
Alevilik bam baska bir yol.. Islamiyette olan seyleri Alevilige empoze etmeyin lütfen.. simdi alkolla baslarsiniz, yarin birgün kadinlarin basini kapatmasi olur.. bizim yolumuz belli!!!
her Alevi evinde, misafir sofrasinda bir sise raki bulunur!!
ben buyuklerimden böyle gordum.. sazla türküler söylüyorlar, fikralar söyleniyor, kisacasi ortam süper oluyor...
yani içmeyi bildikten sonra iç babam iç!!!
hem bizde yok öyle günah münah muhabbetleri, içmeyi bilene HELAL ASLAN SÜTÜ ama bilmeyene ZEHIR HARAM, ha bu kadar kolay !!! :thumbup1:
saygilarr
Dede-baba 26.10.2007, 02:24 İçkinin haramlığı ve helalliği konusunda: öncelikle Kur-an-ı Kerim'de konuyla ilgili ayette kesin bir yasaklama bulunmamaktadır. İlgili ayette "içkinin yararı ve zararı olduğundan bahsedilip, esasen zararının faydasından daha fazla olduğu belirtilmiş, avam (cahil halk) için içilmemesinin daha yararlı olduğu tavsiye edilmiştir" yani kesin bir haramnlık söz konusu değildir. buna karsın kişinin içki aldıktan sonra akli unsurlarını yitirmesi düşünme kabiliyetini kaybetmesi uygun bir lisanla insanlıktan hayvanlığa geçmesi anı haramdır. işte içkinin bu noktadan sonrası haramdır. içkinin haram olan bir başka yönü ise ailesinin rıskını hakkını bireyin kendi zeki sefası için içkiye ayırmasıdır burada kul hakkı yendiği için haramlık söz konusudur. bunun dışında içilen içkinin haramlığı söz konusu değildir.
içenle içmeyen arasında sadece beş dakika var
sessız_fırtına 26.10.2007, 08:54 ya iç butun muslumanlara gunah dır bzde bır musluman oldugumza gore gunahdır bır kuranda da yazar zaten bızım ısımıze gelmedıgınden bıze gunah gelıyor sadece bu
sessız_fırtına 26.10.2007, 08:55 ya içki butun muslumanlara gunah dır bzde bır musluman oldugumza gore gunahdır bır kuranda da yazar zaten bızım ısımıze gelmedıgınden bıze gunah gelıyor sadece bu
karrında olunca sevabı günahı diye birşey olmaz.
tamam da Alevilik de haram günah sevap gibi kavramlar yoktur ki?
içki içip cehenneme mi gideceğiz?
bektaşi fıkralarından haberiniz yok herhalde?
bektaşiye sormak gerek bu soruyu...
ince bir alayla yanıtlardı :)
kece_dine 26.10.2007, 10:54 tamam da Alevilik de haram günah sevap gibi kavramlar yoktur ki?
içki içip cehenneme mi gideceğiz?
bektaşi fıkralarından haberiniz yok herhalde?
bektaşiye sormak gerek bu soruyu...
alevilik hakkinda pek bi bilgim yok can..
merak ettim ama ne gibi fikralarda gecmisti..
yada anlatmak istedigini tam anlamadim desem..
http://fikra.dmry.net/kategori/bektasi-fikralari
ALLAH'IN KEMALİ
Bir mecliste Kuranı Kerim'den söz açılmıştı .Kuran'ın eşsizliğinden ve olağanüstü bir eser olduğundan bahsedilirken, odanın bir köşesinde kendi halinde çubuğunu içmekte olan bir Bektaşi söze karışarak :
-Evet, Allah'ın kelamı cidden eşsizdir. Ama, yazısı biraz karışıktır!,...der.
Dinleyenlerden biri hayret ve biraz da hiddetle sorar :
-Karışık mıdır, nereden biliyorsun?
Bektaşi acınacak bir tavırla cevap verir :
-Alnımın yazısından!
ALLAH ŞİMDİ NE YAPIYOR?
Bir gün yolda yaya giden bir Bektaşi'nin önüne bir atlı çıktı :
-Baba, dedi, bir müşkülüm var. Beni aydınlatır mısın?
Bektaşi yanıt verdi :
-Elimden gelen bir şeyse, hay hay, oğlum.
-Şunu öğrenmek istiyorum : Şu anda Allah ne yapıyor?
Sualin münasebetsizliğine içerliyen derviş, hic belli etmemiş :
-Yanıt veririm ama, bir şartla, sen o attan in, ben bineyim.
-Neden?
-Böyle yüksek bir suale yüksekten yanıt vermek gerekir de ondan!
Adam attan inmiş, Bektaşi binmiş.
Adam:
-Hadi, demiş söyle bakalım. Allah şimdi ne yapıyor?
Bektaşi :
-Ne yapacak, demiş, atı senin gibi budalanın elinden alıp, benim gibi akıllıya veriyor, deyip atla uzaklaşmış.
BAYRAMDAN BAYRAMA
Bektaşiye sormuşlar :
-Rakı içer misin?
-Akşamdaaaan akşaaaama...
-Namaz kılar mısın?
-Bayramdan bayrama, bayramdan bayrama...
BEKLİYORUM
Canlardan birine, Ramazanda sormuşlar :
-Erenler kaç tane oruç tuttun?
-Henüz nasip olmadı.Tuzak kurdum bekliyorum.
BEKTAŞİ BU YA...
Müthiş bir fırtına patlamıştı.Yolcuların hepsi perişan durumdaydı.Bunların arasında bir de Bektaşi vardı.
Baktılar, Bektaşi, Allah'a yalvarıp yakarmaya başlamıştı :
-Adını bilmediğim bir evliyaya bir koç adıyorum.Yeter ki fırtına dinsin...
Bektaşi'nin yakarması kaptanın tuhafına gitmişti :
-Hayret! Hiç adını bildiğin bir evliya yok mu?
-Yok olur mu, elbette var! diye cevap verdi Bektaşi.Var da, hepsini birer kez aldattım...
BEKTAŞİ VE SOFU
Koyu sofu bir adamcağızla Bektaşi, bir başka kente gitmek üzere bir kervana katıldılar. Sofu, ikindi üzeri namaz kılacağını söyledi. Bektaşi :
-Geç kalırsan kervanı kaçırırsın ; onun için sünneti bırak da yalnız farzı kılıver, diye öğüt verdi.
Bektaşi'nin sözüne uydu adam. O gece bir yerde konakladılar. Ertesi sabah sofu, Bektaşi'ye sitem etti.
-Dün bana sünneti kıldırmadın, gece rüyama Peygamber Efendimiz girdi.
Bektaşi adamın sözünü ağzına tıkadı :
-Daha ne istiyorsun! Farzı da bırak rüyana bu kez Tanrı girsin!
BİRBİRİNE KARIŞTIRDIN
Bektaşi'nin bir uyuz eşeği ile besili bir ineği varmış...İnekten süt sağıp satıyor, kazandığı paranın yarısıyla uyuz eşeğe arpa alıyormuş.Eşek bir işe yaramıyormuş.Bir gün dayanamayıp dua etmiş :
-Ey yüce Allahım, beni şu eşekten kurtar!
Ertesi sabah ahırın kapısını açmış ki ne görsün?İnek ölmüş eşek kalmış...
Bektaşi o hırsla sokağa fırlayıp milleti başına toplamış :
-Ey ahali şu yerde yatan nedir?
-İnektir!
-Ya şu ayakta duran uyuz?
-Eşektir!
Bektaşi açmış ellerini yukarıya :
-Ey ulu Allahım, sana kırk yılda bir ricada bulunduk, onda da eşekle, ineği birbirine karıştırdın!
BİR GÜN FAZLA TUTMUŞ
Adama sormuşlar :
-Kaç gün oruç tuttun?
-Hastalığım nedeniyle, ancak bir gün tutabildim!
Aynı soruyu, orada bulunan Bektaşiye sorunca, hiç istifini bozmadan yanıt vermiş :
-Bu arkadaş benden bir gün fazla tutmuş!
BİTSİN BU DAVA
Bektaşi'nin birine konuk gelecekmiş. Bektasi konuğu nasıl ağırlar..Elde yok, ayakta yok.. Mahçup olmak da istemiyor...Komşusu Yahudi'nin bir sürü keçisi varmış...Onlardan birini çaktırmadan alıp kesiyor...Ama çaktırmadığını sanan kendisi...Yahudi, ağacın arkasından gözlermiş durumu...Diyor ki kendi kendine, "Kadıya gitsem.. Kadı Müslüman, o Müslüman, ben Yahudi.. Davayı kazanamam. Hadi kazandim, Bektaşi'nin nesi var ki, ondan alıp bana versin...Biz artık Allah'ın huzurunda hesaplaşırız...Yillar geçiyor.Yahudi, Allah'ın huzurunda davacı oluyor, Bektaşi'den... Mahkeme kuruluyor..
Allah :
-Sen Yahudi kulumun keçisini kesmişsin, diyor Bektasi'ye...
-Kesmedim, diyor Bektaşi...
-Ben gözlerimle gördum diyor, Yahudi..
-Allahim, diyor Bektaşi... Bir mahkemede bir adam hem şahit, hem davacı olamaz.
-Haklısın ama, diyor, Allah Ben her şeyi görürüm. Ben de gördüm, kestiğini...
-Allahım, diyor Bektaşi...Aynı mahkemede, hem şahit, hem hakim olunmaz...
-Gene haklısın, diyor Allah... O zaman getirin keçiyi ona soralım...
-Ne!... diyor Bektaşi... Keçi burada mı?...Ver onu o zaman bu Yahudi'ye...Bitsin bu dava..
DAMIZLIK BEKTAŞİ
İkinci Mahmut, Yeniçeri ocağını kaldırdıktan sonra, Alevi-Bektaşi kesimi üzerinde terör estirmiş, kimilerini öldürmüş, kimilerini ise sürdürmüştü.İstanbul'da hiçbir Bektaşi ortaya çıkamaz olmuştu.Padişah bir gün Bahçekapı'dan geçerken korkmadan, göğsünü gere gere dolaşan bir Bektaşi babası görküş.Adamın rahat tavırları padişahı etkilemiş.Çağırtılmasını buyurmuş.Baba gelince şöyle demiş :
-Sizinkilerin tümü bir kıyıya kaçtı, gizlendi.Sen burada yalnız başına ne dolaşıyorsun?
Baba çekinmeden yanıtlamış :
-Sultanım, onlar gitti, beni damızlık bıraktılar!
DOMUZUN SOFTASI
Bir Ramazan günü köyün mescidine bir yaban domuzu dadandığını haber vermişler.
Bektaşi hayret içinde sakalını sıvazlayarak :
-Garip şey...Softanın domuzunu çok görmüştüm, ama domuzun softasını ilk defa işitiyorum, demiş.
DÜNYAYA GÖMLEK YIKAMAYA MI GELDİK?
Şeker bayramında herkes yeni ve temiz elbiselerini giyip, birbirleriyle bayramlaştıkları gün, bir fakir Bektaşi dedesi, üstü başı pis halde Beyazid Cami'nin önünden geçerken, bembeyaz sarığı, tertemiz cübbe ve latası ile bir hoca karşısına çıkıp :
-Be adam, mübarek bayram günü bu pis gömlekle dolaşılır mı?Gömleğini yıka! deyince Bektaşi aldırmayarak :
-Be hocam, yıkayayım ama kirlenir, demiş.
Hoca :
-Yine yıka, demiş.
Bektaşi :
-Yine de kirlenir, diye diretmiş.
Hoca inatla :
-Yine yıka, deyince Bektaşi'nin tepesi atmış ve şu cevabı vermiş :
-Behey imanım.Biz bu dünyaya gömlek yıkamaya mı geldik? demiş.
EŞEKLİĞİNDEN
Dostlarının baskılarıına dayanamayan Baba Erenler, camiye gitmiş, hocanın vaazını dinliyordu.Hoca, içkinin kötülüğünü anlatmak için aklına ne geliyorsa söylüyordu.Bir ara şöyle dedi :
-Bir eşeğin önüne, bir kova su ile bir kova şarap koysanız, hangisin içer?Elbette ki su içer.Peki eşek niçin şarabı içmez?
Bektaşi dayanamayıp seslendi :
-Neden olacak, eşekliğinden...
HAK
Nasıl ayin yaptıklarını soran bir Bektaşi'ye Mevlevi :
-Hak, deyip döneriz!, demiş.
Bektaşi su cevabı vermiş :
-Yok azizim, biz Hak denilince dururuz!
HAMURUMUZ TOPRAKLA YOĞRULMUŞ
Softaların arasına düşen Bektaşi'yi neredeyse zorla camiye sokmuşlar.
Herkes abdesini almış.Namaza durmuşlar.Softalardan birisi Bektaşi'ye çıkışmış :
-Erenler, abdest almadınız!
Bektaşinin yanıtı şöyledir :
-İmanım, bizim hamurumuz toprakla yoğrulmuştur, pek su ile oynamaya gelmez.
HANGİ PEZEVENGİ KULLANDI?
Bir Bektaşi, her ne olursa "Allahtan" dermiş.Bir gün külhanbeyin biri, bu Bektaşinin ensesine sultani bir sille aşketmiş.Bektaşi arkasına dönünce külhanbeyi ;
-Baba efendi, ne bakıyorsun, Allah'tan, demiş.
Bektaşi hiç düşünmeden şöyle seslenmiş :
-Doğru be imanım!Ben de Allah'tan olduğunu biliyorum ama, hangi pezevengin eliyle yaptırdığını merak ettim de, ona bakıyorum.
HARAM
Bektaşinin birini ramazanda içki içtiği için yakapaca kadıya götürürler.Çakırkeyif Bektaşi'yi görür görmez kadı :
-Behey kafir!Bu yaşta hala içiyorsun bu zıkkımı.Utanmıyor musun? Bilmiyor musun haram olduğunu?, der.
-Sırtınızdaki ipek kaftan da haramdır, diye karşılık verir Bektaşi.
Kadı :
-Bunun içine pamuk katarlar.
Bektaşi :
-Dünyada doğru adam mı kaldı, şaraba da yarı yarıya su katıyorlar...
İŞİMİZ İŞ
Hocanın biri Ramazanda ;
-Ey ümmeti Muhammed!Şarap içmek kesinlikle haramdır.Sakın içmeyiniz!İçenlerin boyunlarına yarın ahirette, içtikleri şarap şişeleri asılarak, mahşer halkına haftalarca teşhir edileceklerdir, diye vaaz veriyormuş.
Dinleyenlerin arasında bulunan Bektaşi sormuş :
-Hoca efendi!Şişeler dolu mu asılacak, boş mu?
Hoca "Boş" dese, cezanın hafifleyeceğini düşünerek :
-Hayır! Hiç boş olur mu? Dolu olacak, demiş.
Bektaşi, gülerek şöyle bağırmış :
-Desene hocam!Cennette de ya hey!
İYİ DEĞİLİM!
Bektaşi'ye sormuşlar :
-Nasılsın?
-Şükür edecek kadar iyi değilim! demiş...
İYİ RÜYALAR
Mevlevi, Bektaşi ve Softa yemekten sonra ikram edilen bir tepsi baklava için rüyaya yatarlar.En hayırlı düşü gören baklavayı alacak. Öneri kabul edilir. Yatar, uyurlar. Sabah olunca Sofu :
-Ne düş gördünüz anlatın bakalım?, der.
Mevlevi sikkesini başına geçirerek :
-Hayırdır inşallah göklere çıktım, der.
Hoca da :
-Ben ise düşümde cennete gittim, der.
Bektaşi :
-Erenler, ben de gece birinizin göklere uçtuğunu, diğerinizin de cennette gezdiğini görünce, artık bunlar fani dünyaya dönmezler diyerek kalkıp baklavayı temizledim!, der.
KABAHAT SENDE DEĞİL!
Bir köyde yağmur duasına çıkarlar.Bektaşi de istemeye istemeye bunlara uyar, cemaatin arkası sıra giderken, eline geçirdiği bir ağaç dalını, kendi tarlasının bir köşesine saplayarak, başını yukarı kaldırıp, söylenir :
-Bizim tarla da işte burası...
Rastlantı bu ya, yağmur duası yapılır yapılmaz, bulutlar kendini gösterir.
Kara bir bulutun kendi tarlası üzerine gittiğini gören Bektaşi sevinçle koşar.Bir de ne görsün, ceviz büyüklüğünde dolu, bütün ürünü berbat etmemiş mi?O vakit başını yukarı kaldırır; şöyle söyler ;
-Kabahat sende değil, sana tarlayı gösteren pezevenkte!...
KENDİNDE OLMAYANI
Bektaşi, camide namazdan sonra dua etmiş :
-Ey ulu Tanrım, bana bir rakı parası ver!
Yanında namazını bitiren softa da, ellerini kaldırmış :
-Rabbim, bana iman ver!
İki duayı da işiten hoca, Bektaşiye :
-Bak, herkes ne isitiyor Tanrı'dan, sen rakı parası. Utanmıyor musun?, demiş.
Bektaşi usulca :
-Ne yapalım hoca efendi, herkes kendisinde olmayanı ister, demiş.
NASIL BECERDİN
Bektaşi, evinde misafir olduğu için, karpuzcuya uğramış :
-İyi karpuzun var mı?
-Kurabiye gibi baba, güven bana!
-Peki öyleyse iyi bir tane ver bakalım.
Karpuzcu birini seçip vermiş.Baba erenler, almış ve eve gitmiş.
Bektaşi, yemekten sonra, konuklarının önünde karpuza gururla bıçağı vurmuş.Fakat o ne?İlk bıçak darbesinden sonra etrafı koku salmış.Karpuz ikiye ayrılınca, foş diye çürüyen içi masaya yayılmış.Tabii her taraf berbat, Bektaşi ise mahçup olmuş.
Baba, sabahı zor etmiş ve soluğu karpuzcuda almış :
-Erenler, seni tebrik ederim?
Karpuzcu şaşırmış :
-Hayrola baba, beni niye tebrik ediyorsun?
Bektaşi :
-Ulan kesmeden, delmeden o karpuzun içine nasıl sıçtın, doğrusu şaşıp kaldım.Seni onun için tebrik ediyorum.
NE DÜŞÜNÜYORMUŞ?
Bir Bektaşi, merkebine odun yükleyip şehre gelirken karşıdan tüccar kılıklı iki adam peyda olarak :
-Şu zındıkla alay edelim, diye Bektaşiye yanaşıp selam verince Bektaşi de durur, merkebi de.
Tüccarlar işaretle :
-Bu eşeğin ne düşünüyor?
-Odun tasımaktan yorgun düştü de, artık kasabada ticaret etmeyi düsünüyor!
NERESİ OLACAK MEYHANE
Bektaşiyi, rica minnet camiye götürmüşler.Hoca başlamış anlatmaya :
-Bir yer vardır ki orada, zengin fakir ayrımı yoktur.Dertli giren neşeli olur.Oraya giren herkesin gönlü ferahtır.Bilin bakalım, burası neresidir?
Bektaşi yanıt vermiş :
-Neresi olacak, meyhane...
ORUÇ GİTTİ AMA...
Oruç tutan Bektaşinin biri pek fena susamış.Vakit geçirmek için kırda giderken bakmış gürül gürül akan bir çeşme...Adeta kendinden geçmiş bir halde ağzını dayayıp lıkır lıkır içmeye başlamış.Bu sırada oradan geçen biri görüp :
-Aman erenler ne yaptın?Oruç gitti, diye seslenmiş.
Bektaşi, ağzının iki yanından süzülen sular bağrına doğru inerken cevap vermiş :
-Oruç gitti, ama fakire de can geldi!
PEŞİN NAMAZ
Bektaşi ile bir hoca birlikte yola çıkmışlar, bir süre sonra hoca :
-Namaz saati! demiş, başlamış kılmaya...
Rekat üstüne rekat, selam üstüne selam...
Bektaşinin beklemekten canı sıkılmış, hoca namazı bitirince sormuş :
-Yahu bu ne uzun namaz böyle?
-Kazaya kalmış namazlarım vardı, onları eda eyledim!
Bektaşi :
-Eh ben de bir namaz kılayım! demiş ve başlamış namaza...
Ama ne namaz, bitmiyor, sonunda hoca dayanamamış :
-Erenler, senin namaz da uzun sürdü!
-Önümüzdeki haftanın namazını kıldım!
Hoca şaşırmış :
-Yahu olur mu böyle şey?
Bektaşi gülmüş :
-Yukarıdaki senin veresiyeni kabul ediyor da, benim peşinimi niye kabul etmesin?
RAKI
-Rakı helal midir, haram mı? diye sorulunca, Bektaşi şöyle yanıt vermiş :
-Ağıza göre değişir!
SON NEFESİNİ
Bektaşiye sormuşlar :
-Babaerenler, hangi nefesi seversin?
-Sigaranın ilk nefesiyle, kaynanamın son nefesini, demiş....
SENİNKİ PAMUK GİBİ
Paşanın biri, tanıdığı bir Bektaşi ile konuşurken sorar :
-Baba, geçen gün bir kadınla gidiyordun, kimdi o?
-Hanımım olurlar efendim...
-Peki ama, pek pasaklı ve çirkin biriydi.Onun koynuna nasıl giriyorsun?
Buna fena halde bozulan Bektaşi, lafı yapıştırır :
-Sizin pamuk gibi karınızın koynuna herkes girer.Marifet bizim o pasaklı karının koynuna girmekte, paşam!
SENİN MELEĞİN BENİM GİBİ OLUR
Softa, namazını bitirmiş, selam vererken, komşusu olan ve onu yaptığı kötülüklerden iyi tanıyan, Bektaşi yanına iyice sokulup, "Aleykümselam" demiş.Softanın canı fena halde sıkılmış :
-Be adam! Sen de nereden çıktın? Namazımı berbat ettin.
-Selam verdin, ben de aldım.
-Yahu ben sana değil, meleklere selam verdim.
-Erenler, ben de meleğim.
-Ulan defol git şuradan!...Senden melek mi olur?
-Kızma birader!...Senin gibi Müslümanın benim gibi meleği olur...
ŞEYTANA UYMUŞ
Canlardan biri, mahkeme reisliği yapıyordu.Bir gün, genç bir kıza tecavüz suçlamasıyla, orta yaşlı birini mahkemeye getirdiler.
Hakim Bektaşi sordu :
-Ne diye bu haltı işledin?
Adam yanıt verdi :
-Benim kabahatim yok.Şeytana uydum!Kafama girdi ve o işi yapmama sebep oldu.
Bektaşi yargıç, biraz düşündükten sonra şöyle dedi :
-Behey açıkgöz!Hazret-i Adem'e secde etmemek için, cennetten kovulmayı göze alan şeytanın işi yok da, sana pezevenklik mi yapacak?
ŞİŞEYİ ATTIM
Hoca, camide içkinin kötülüğünden bahsediyormuş.Cemaat arasında bulunan Bektaşinin fena halde canı sıkılmış.Gitmek üzere kalkayım derken, koynundaki şarap şişesi kayıp yere düşmüş.Baba hiç istifini bozmadan şöyle konuşmuş :
-Kör olasıcayı işte kaldırıp attım.Sizde varsa, tam zamanı, siz de atın!
UĞURSUZLUK
Avcı Sultan Mehmet bir gün adamlarıyla beraber akşama kadar bir keklik bile vuramaz. Bunun sebebini de, sabahleyin gördüğü bir dervişin uğursuzluğuna bağlar.Solaklara seslenir.Saraydan cıkarken, şu şu tipte, sivri külahlı, sırtı kambur birinin önünden geçtiğini ve hemen bu adamı bulmaları emrini verir. Tarife göre Bektaşi babalarından ayyaş Hamza Babayı yaka paça huzura getirirler.
Sultan :
-Bre uğursuz, nabekar!... Bugün sabahleyin karşıma çıktın. Bu yüzden akşama kadar bir ava rastlayamadım. Bu ne uğursuzluktur.Vurun kellesini...
Bektaşi bakar ki kelle elden gidiyor. Son bir dileğini açıklamak için söz alır :
-A devletlum siz beni gördünüz bir keklik vuramadınız. Ama insaf ediniz, benim de bugün ilk gördüğüm sizdiniz ve kellemi kaybediyorum.Söyleyin, uğursuzluk hangimizde!...
ÜZÜM SUYU
Sultan Abdülmecid bir gün Boğaziçi'nde büyük bir bağın tam ortasındaki köşkünde oturan bir Bektaşi babasını ziyarete gitmiş. Bektaşi, o gün komşu bağdaki bir arkadasını ziyarete gitmiş.O dönünceye kadar padişah bağın hertarafını dolaşmış. Bektaşi dönünce karşılıklı konusmaya baslamislar.
-Erenler bağın maşallah çok büyük.Üzümünü ne yapıyorsun?
-Müritlerle ve canlarla birlikte yeriz Sultanım.
-Buradaki üzüm yemekle biter mi?
-Yemediğimizi de sıkıp fıçılara basar, suyunu içeriz.
-Peki ama, sıkılmış üzüm şarap olmaz mı?
-Vallahi Sultanım, biz üzümü sıkıp fıçılara basarız. Allah ne isterse o olur. Üst tarafina karışmak haddimize mi?
VIZIR VIZIR
Softalar, Bektaşi'ye, Tanrı'nin büyüklüğünü öğretmeye calışıp duruyorlar.Anlatıp, anlatıp, sonunda da diyorlar ki :
-Tanri isterse iğne deliğinden deve bile geçirir!
Bektaşi :
-Elbette, diyor.
-Nasıl elbette?, diyor softalar. Bektaşi çözüyor düğümü :
-Tabii ya! Onun yapamayacağı şey mi var? Canı ister, iğne deliğini büyütür veya canı ister, develeri küçültür, vızır vızır geçirir.
VURMA ZAVALLIYA O HAYVANDIR
Başıboş bir eşek nasılsa bir camiye girmiş, hoca eşeği döverek dışarıya çıkarmaya uğraşırken, oradan geçen bir Bektaşi babası bu hali görerek hocaya sormuş :
-Eşeği niçin dövüyorsun be hoca efendi?
Hoca hışımla cevap vermiş :
-Gelmiş camiye girmiş.
Bektaşi teskin etmek için şöyle demiş :
-Canım hoca efendi, onun aklı erer mi?Hayvan olduğu için yapmış bir yanlışlık, girmiş camiye, bak ben giriyormuyum hiç?..
YUKARDAKİ İLE ARAMIZ AÇIKTA
Bektaşinin yolu bir köye düşmüş. Bakmiş ki ortalıkta hiç erkek yok. Köylü kadınlara sormuş :
-Köydeki erkekler nereye gitti?
-Yagmur duasina gittiler. 15 keredir gidiyorlar hala yağmur yağmadı, demiş kadınlar.
Bu arada Bektaşi, gömleğini ırmak kenarında yıkamış ve bir dala asmış. İste tam bu sırada gök gürleyip şimşek çakınca Bektasi, kadınlara dönüp :
-Bu aralar yukaridakiyle aramız açık da, demiş.
Alevilikte cennet cehennem inancı yoktur, Allah'tan korkulmaz Allah sonsuz bir güzellikle sevilir. Günah haram gibi kavramlar korkutmak için üretilen ve kişinin iradesizliğini baskı ile cehennem tehdidi ile zorlayan kavramlardır. Alevilik de insana, doğaya zarar veren bir durum yanlıştır. bu yanlışlık üzerinden birşey yapılmalıdır ya da yapılmalıdır. ilkeleri açıktır. eline beline diline sahip ol, incinsen de incitme...
sünni islam ın şekilci ibadet anlayışını ve kavramlarını aleviliğe sokmak doğru değildir. sünni islam anlayışına sahip olanlar, ciddi bir tutarsızlık yaşamaktadırlar. bir yandan haramları günahları sayarken çoğunu da günlük yaşam içerisinde ihlal etmektedirler bile bile. kurallar, toplum ve çevre açısından özgürlüklerin diğerlerinin özgürlük alanını işgal etmemesi üzerine konulmuştur alevilikte.
sevgiler...
arkadaşlar alevilik te içki içipte sır edene helal içipte zır edene haramdır.DESELER ZEHİR VUCUDA ZARAR ZEHRİ PAN ZEHİR EDEN ERENLERİMİZ VAR
mevlanın çok güzel bir sözü var
Mey zaten edepsiz olanı edepsiz eder der...
cemalettin 26.10.2007, 11:41 bektaşiye sormak gerek bu soruyu...
eyvallah...
hani bana soruverseler bir,
haramdan korumak için soranı
alıveririm şişeyi elinden de,
yükleniveririm onun günahını
kece_dine 26.10.2007, 11:41 tsk ler can.. hepsini okuyamadim ama firsat buldukca okuyacam..
bircogu cok komik..
cheguevera_52 26.10.2007, 13:18 Arkadaşım bence çok güzel bir anket kendi fikirlerime göre günah olmadığını düşünüyorum... Teşekkürler.
diyarı_rum 26.10.2007, 19:14 biz içeriz bize yoktur vebali kamil insan sarhoş olmazz
barısyıldırım 26.10.2007, 19:36 Kamil insan olmalıki içkiyi ağzı ile içmesin. İçmesinde içmeden Serhoş olsun.Serhoş olsunki Kırklar gibi çarka dursun.
Ankete %23 oy veren canların demine Hüüü
asivemavi60 26.10.2007, 20:12 ickidir insanı rezil eden meydin gönlü vezir eden badeden serhoş olmak aşıga ickiden sızmak ayyaşa mahsustur ickiyi amac degilde arac edinenlere ne mutlu icki haram degildir onu kötülüge alet eden gönüller haramdır dünyada
serpila82 29.10.2007, 18:04 bencede değildir(zıbanadan çıkana kadar değil elbette) ama eline beline diline sahip olabilene ve ailesinin rızkını içkiye harcamayana
alican19 10.02.2008, 21:23 1)islamın alevisi sunnisi olmaz bunu üstüne basarak söylüyorum islamın doğrusuda yanlışı birdir
2)içki insan beynini öldürüyor insana zararlı
3)haram demek insan vücüduna zarar veren herşeydir insana zarar veriyorsa içkide haramdır
4)ama zarar vermeyecek kadar az içiyorsan haram olmaz yok sen hergün düzenli 2 3 içiyorsan haramdır
1)islamın alevisi sunnisi olmaz bunu üstüne basarak söylüyorum islamın doğrusuda yanlışı birdir
3)haram demek insan vücüduna zarar veren herşeydir insana zarar veriyorsa içkide haramdır
4)ama zarar vermeyecek kadar az içiyorsan haram olmaz yok sen hergün düzenli 2 3 içiyorsan haramdır
İlk önce kendi yazdıklarını bir oku bence kendi kendinle çelişiyorsun yarım tanede:p insan vücuduna zarar verir bir tanede :biggrin: haram olup olmadığına gelirse ben doldurur ben içerim günah benim kime ne :biggrin:
hünkar62 10.02.2008, 21:58 ikimizde gelsek kıldan ince köprüye,ben doğruysam sarhoşkende geçerim...neyzen tevfik demiş :D
alican19 11.02.2008, 12:32 İlk önce kendi yazdıklarını bir oku bence kendi kendinle çelişiyorsun yarım tanede:p insan vücuduna zarar verir bir tanede :biggrin: haram olup olmadığına gelirse ben doldurur ben içerim günah benim kime ne :biggrin:
insan vücudu bir noktaya kadar zararı kendi tedavi ediyor o yüzden azı çok zararlı değil bu yüzden haram değildir
günde birkaç kadeh şarap kalbe iyi gelir ve ömrü uzatır.
günde bir kadeh viski damar hastalıklarına iyi gelir.
ve bunlar gibi örnekler haftasonu gazete eklerinde sıkça göze çarpar, hatta konu ile ilgili kitaplar bile yazılmıştır.
Demekki yararlarida varmis:bela
Azi yarar cogu zarar demisler Atalarimiz
sanirim bu konudada gecerli .
Haram ve helale gelince her koyun kendi bacagindan asilir demisler.Bir eylem yaptiginizda iciniz rahatsa helaldir :)
Saglik size
karagümrüklü 11.02.2008, 22:39 Haramdir..ama Ben İÇerİm:d Bana Haram DeĞİldİr....:d
1)islamın alevisi sunnisi olmaz bunu üstüne basarak söylüyorum islamın doğrusuda yanlışı birdir
sevgili alican vallahi niye yalan söyliyeyim. Benim ev doktorum her gün bana 2x 0,2 ml bardak wisky su karişimi olsun ic dedi damarlari genisletiyormus. şimdi damarlarim kapansin ben hastalanayimmi haram iyi? yoksa Doktor tavsiyesinemi uyayim! şaka bir yana tabiki her şeyin aşirisi sihhatimize zararlidir (yazdigim Doktorun dediyi dogru idi)
saygilar can
dark_rose 10.03.2008, 11:27 bence sadece alevilik olarak değilde genel düşündüğünde ben gunahın duruma göre değiştiriğini düşünüyorum burdaki amac içip sapıtmak değilmi içmesini biliyor ve bilincini kaybetmiyorsan sacma sapan seyler yapmıyorsan gunah değil bu benım fikrim
okancakirkaya 10.03.2008, 11:43 Muhabbet şerbetidir derler genelde içkiye, içmesini bileceksin. Herşeyin aşırısı zarardır, günahtır; haddini bileceksin... Her konuda olduğu gibi özellikle içkide azla yetinmelisin, zira vezirken rezil, rezilken vezir olabilirsin...
Saygılarımla...
Sadece alevilikte diğil diğer dinlerde günah diğildir.. İçipte kendinden geçmek, kendini kaybetmek ve kendini bilmemek günahtır.
Herşeyin fazlası zarar olduğu gibi içkininde fazlası zarar günah olup olmama konusunda ise benden bi yorum yok ehline bırakıyorum:lol:
evista26 10.03.2008, 12:35 valla benim için içki günah deyil canlar ben içki içmedigim gün yatamıyom yatakta sıçrıyıp duruyom kabus görüyom herkesle kavga ediyom:D iki kadeh içtimmi dünyalar benim oluyor:D
babannedemiyeli 10.03.2008, 12:45 ne yaptınız canlar günahtır.
kişinin kendine ve akıl durumuna zararlı oluşundan dolayı bence
hz.Ali efendimiz ehlibeyt ermişlerimiz bütün büyüklerimiz hangisi savunur bunu
yoksa benmi yalnış biliyorum
dark_rose 10.03.2008, 14:02 valla benim için içki günah deyil canlar ben içki içmedigim gün yatamıyom yatakta sıçrıyıp duruyom kabus görüyom herkesle kavga ediyom:D iki kadeh içtimmi dünyalar benim oluyor:D
oda iyiymiş yaa senınki biraz bagımlılık olmus sanki :p
taylan mahir 12.03.2008, 23:57 İslamiyette sigara günah değilmiş.O zaman aynı çerçevede alkolde günah değildir.O yüzdendir ki böyle bir sorunun sorulmasına fazla gerek yoktur.Hatta hiç gerek yoktur.Aklı dürüstlüğe işleyen her insan bunu rahatça ayırabilir.Teşekkür ederim.
günahmı diyince iş değişiyor DEĞİLDİR............ zararlımı derseniz evet
chatlakalper2 13.03.2008, 05:48 İslamiyette sigara günah değilmiş.O zaman aynı çerçevede alkolde günah değildir.O yüzdendir ki böyle bir sorunun sorulmasına fazla gerek yoktur.Hatta hiç gerek yoktur.Aklı dürüstlüğe işleyen her insan bunu rahatça ayırabilir.Teşekkür ederim.
Sigara mekruhtur, günah değildir.İçki ise bu çerçevede düşünülemez, hakkında ayet vardır çünkü: Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: "Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahiri) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür." Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: "İhtiyaçtan arta kalanı." Allah size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.Bakara Suresi (219)
Aklı dürüstlüğe işleyen ve Kur'an'a inanan herkes bunu rahatça ayırabilir ve anlayabilir.
selami 34 13.03.2008, 11:15 bence kendini bilen için sorun yok, bilmeden belki çok günahlar işliyoruz. bunları hiç düşündünüzmü? bana göre içki bir insanın içini ortaya çıkarır. içip sağa sola sataşmazsa sorun yok. ama iki kadeh içipte o kişi terbiyesizlik yapıyorsa, oda o kişinin ne olduğunu meydana çıkarır.kısacası içki bir yöndende insanın kişiliğini ortaya çıkarır.
Sevinc_06 13.03.2008, 13:56 İçki içmek alevilikte günahmı degilmi bilmiyorum ama tek bildigim herkesin bunu tüketmesi.içkiyi içmek günah degilse bile içtiginde dengesizce davranışlarda bulunmak günahtır diye düşünüyorum aslında pekte alışkın olmadıgım bi durum ailemde alkole düşkün kimse olmadıgından bilemiyorumda yani.
ceylan gözlüm 13.03.2008, 14:09 içki Alevilikte günah mıdır? sorusu bence yanlış olmuş. sadece Alevilikte değil her mezhepte içki haramdır. mezhep farkı gözetilemez. Kitabımız birdir ve Kuran a inanıyorsak Kuran-ı Kerim de içki haramdır. haram olan şeyi yapmakta günahtır. bilmeden birçok günaha giriyoruz orasıda ayrı mesele ama günah yada haram olduğunu bildiğimiz halde yapmaya devam ediyorsak iki kat günah bence...
evista26 13.03.2008, 19:45 içki nedir bilmezidim şimdi bir ayyaş oldum offf offf:D:D:D içene deyilde içtirenlere bakın :D:D
içki Alevilikte günah mıdır? sorusu bence yanlış olmuş. sadece Alevilikte değil her mezhepte içki haramdır. mezhep farkı gözetilemez. Kitabımız birdir ve Kuran a inanıyorsak Kuran-ı Kerim de içki haramdır. haram olan şeyi yapmakta günahtır. bilmeden birçok günaha giriyoruz orasıda ayrı mesele ama günah yada haram olduğunu bildiğimiz halde yapmaya devam ediyorsak iki kat günah bence...
söylediklerine tamamen katılıyorum..ama gel görki bizim milletimiz günah sevap, haram helal ,gözetmeksizin içiyorlar...
bolatbaba 13.03.2008, 21:37 ben içki içen birisi olarak ğünah olduğuna inanan canlara katılmıyorum içki içipte kimseye bir zararı olmayan birisi neden günah işlemiş olabilir ki kimseye zararı yok
Arkadaslar sabir sabirda :biggrin: oda bir yere kadar degilmi,
simdi ayagimizi kapidan saglami atalim sollami,hangisi sevap hangisi günah
yemekte besmelemi getirelim önce,yoksa günahmi
param bankada o kadar cok ama yanimdaki komsum ac ,günahmidir?
sayda say bitmez,anlamadigim su ;bir kisi insan olmus ve kendi beyni ile düsünüyor ise neyin zararli oldugunuda bilir.Bunun Alevilik ve dinlerle bir alakasi yok ,hadi diyelim var :shifty:
icmeyin o zaman :whistling ne diye sorupta bizide günaha sokuyorsunuz ...
isyan_ateşi 14.03.2008, 00:05 dostlar içmesini bilene içkiden daha büyük sevap yoktur böyle bilir böyle yaşar böyle tavsiye ederiz
onurnehir 14.03.2008, 01:41 bence eyerki icipte saga sola satasirsan, baskalarina zarar verirsen, bilincini yitirirsen gunahtir.
ama zevk icin 1-2 duble icersen sarhos olmasan ozel gunlerde icersen bence boylessi gunah deyildir.
tiyatrocu 14.03.2008, 11:16 bence kendini kaybedip baskasına zarar verme safasına gelecek kadar kendinden geçilmişse hem yazık hem günahtır.
cemalettin 14.03.2008, 11:27 hesap sorucunun sadece "O" olduğu kabul ediliyor ise,
yaratılmış olanın yaptıklarını (diğer yaratılmışlara bir zarar vermiyor ise) sevap veya günah diye değerlendirmek...
belki günah olarak değerlendirilemez de,Yaratan'a ortak koşmak sayılmaz mı?
hiç bir yaratılmışın " O " nun adına davranma hakkı ve haddi olduğunu sanmıyorum.
gamber dost 14.03.2008, 21:41 İçkinin İslam Kaynağı: Duruma bakılırsa, Hz. Muhammed döneminde içki yasak değildir. Yalnız insanlar özendirilmez de. Halife Ömer’in yönetimi döneminde komutanlardan Huzeyfe’nin şikayeti üzerine Ömer döneminde yasaklanarak içene “seksen değnek vurulması” cezası getirilir. Tarih, yaklaşık 638’lerdir.
Kuran’da “şarap” sözü bilinen içki anlamında geçmez. Yalnız “hamr” sözcüğü ile, sarhoş edici nesne anlamında “sekr” geçer. Kuran’da içki yasağı yoktur. İçki keyf verici “güzel rızklar” arasında sayılır. İnsanlar bir tarımsal tekniğe, üretime özendirilir. Hurmadan ve üzümden şarap üretimi bunlardan biridir.
“Hurma ağacının meyvalarıyla üzümlerden de şarap yaparsınız, güzel bir rızk elde edersiniz; şüphe yok ki bunda da akıl eden topluluğa bir delil var” (Nahl, 67).
Kuran’da cennet tanımı ve betimlemesi yapılır. Her türlü güzellikler ve zevklerin burada olduğu, bu tür şeylere ancak cennetde ulaşılacağı yazılır. Ulaşılacak şeylerden biri de “şarap”tır.Bir bakıma “şarap” ödül olarak sunulur.
“Çekinenlere vadedilen cennet, şöyledir âdeta; Orda su ırmakları var, bozulup kokmaz ve süt ırmakları var, lezzetleri bozulmaz ve şarap ırmakları var, içenlere sâfi lezzet ve bal ırmakları var, süzme ve onlara, orada bütün meyvalardan sunulur ve rablerinden yarğılama var; buna nail olan, o kişiye benzer mi ki ateşte ebedidir ve kaynar sularla sulanır da onların barsakları parçalanmaktadır” (Muhammed, 15).
Şarap, cennete gidenlereTanrıca sunuluyor. Akla şu geliyor; şarap “kötü” ve “haram” olsaydıTanrı tarafından sunulmazdı.
“Üstlerinde, ipincecik yeşil ve ipek elbiseler, kalın ipekten dokunmuş libaslar vardır ve gümüş bilezikler takınırlar ve rableri, onları tertemiz bir şarapla suvarır” (Al-Dahr, 21).
Kuran’da ölçülü içme önerilmiştir. “Şarabın katresi haramdır” anlayışıyla tüm üzüm bağlarını bile söktürmeye kalkışan softa zihniyeti görülmez. “Haram”dır diye bir buyruk ta verilmemiştir.
“Ve birbirlerine öyle bir kadeh sunarlar ki içtikleri şarabın sonucunda ne boş şeylerden bahsediş var, ne günaha giriş” (Al-Tûr, 23).
Ölçülü olmayla, ama aynı zamanda içkinin de serbest oluşuyla ilgili şöyle bir ayet daha vardır.
“Sana şarap ve kımızın hükümlerini soruyorlar. De ki: İkisinde de hem büyük günah var, hem insanlara faydalar var; fakat günahları, faydalarından daha çok. (…)” (Bakara, 219).
Kuran, içmenin zarar ve yararları üzerinde durur. İçilmemesini önerir.Yasaklamaz, içmemeyi özendirir.
“Namaza yaklaşmayın ne söylediğinizi bilmeyecek kadar sarhoşken (…)” (Nisa, 43).
İçkiyi çok kullanmanın toplumda huzursuzlukların kaynağı olacağına değinilerek, ölçülü olma istenir.
“Ey inananlar, şarap, kumar, tapınmak için dikilmiş olan taşlar, fal için kullanılan oklar, ancak Şeytan’ın işlerinden ve birer pisliktir bunlar. Bunlardan kaçının da muradına erenlerden olun” (Mâide, 90).
“Şeytan şarap ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin salmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan menetmek ister” (Mâide, 91).
Kuran’da “cennetlikler” şarap içerler. Kendi halinde kimseye zarar vermeden içenlereKuran yasaklama getirmez, dahası hoşgörür. İçki içmenin ideal biçimini belirler.
“Kaynakları meydanda, akıp duran şarap ırmaklarından taslar sunulur onlara, bembeyazdır o şarap, lezzetlidir içenlere, orada ne bir sersemlik var, ne de sarhoş olurlar” (Al-Sâffat, 46-47-48).
İslami-Tasavvufi çevreler hiçbir zaman içkiye yasaklayıcı gözle bakmamıştır. İçki yasağı “ham sofu” çevrelerin anlayışıdır. “Vilayetname” Mevlana ileTebrizliŞems’in sohbetlerinde şarap içtiklerinden söz eder. Alevi-Sünni “Rum Abdallarının içkiye düşkünlükleri bilinir. Bayezıd-ı Bistami, Feriduddin-iAttar, Muhyiddin-i Arabi veŞems-iTebrizi gibi mutasavvıfların tütün ve benzeri şeyler kullandıkları çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir.
BU YAZI KARACA AHMET SULTAN SİTESİNDEN ALINMIŞTIR
silberhaus 14.03.2008, 22:27 Bu günah kavramı inanç açısından ise Aleviliği iyi bilen dedelere sormak lazım, kendi kafamıza göre hoşuma gidiyorsa günah değil, gitmiyorsa günah demek gerçekçi olamaz. Ama farklı bir boyutta bakılıyorsa, o kişinin kendi yorumuna göre değişir.
İnanç boyutundaki Alevilikte günah olabilir, ama kültürel boyutta bakılırsa günah olmayabilir. Çünkü günah kavramı o felsefik düşünceye veya kültüre göre değişir.
ya bence bu büyük saçmalık içki hiç bir dinde günah deil bu günahı kim koyuyor
eren aydın 08.04.2008, 20:51 Dinler neden içkiye yasak koymuşlardır bilirmisin?..insanın beynini uyuşturduğu için,onu sakinleştirdiği için..aslında insanların beyinlerini kendileri uyuşturur...
geygel60 08.04.2008, 21:10 Günahmı değilmi bunu bir kenara bırakalım ben içerim bence şahsi fikrim günah değil ne zaman günah adam gibi içmeyi bilmezsen sarhoş olup insanları rahatsız edersen kendini kaybedip insana yakışmayan şeyler yaparsan o zaman hemde çok günah.Bazen akşamları ayda yada iki ayda bir arkadaşlarla toplanır bağlamalarımız bir kenarda sabaha kadar türkü söyler içeriz kimsede sarhoş olmaz sabahda neşe içinde evlerimize gideriz.Hoş bir gece olur tabi tartışırız konuşuruz da bu gecede şimdi günahmı bence hayır.
renklikelebek 08.04.2008, 21:16 içmesini bilene haram değildir adam gibi içmeyene su bile haramdır
içki şişede durduğu gibi durmaz derler hep bence bu yalan
içkiyi içmeyi bilen bi kişi her şeyi bilinçli yapar edebiyle içene değil içki
dediğim gibi su bile haramdır
hasgül19 09.04.2008, 11:59 içmesini bilene haram değildir adam gibi içmeyene su bile haramdır
degerli dosrumuz aynen bizim dedelerin dedi
gibi yazmış içmesin bilene mübah işmesini bilmeyene günah rakı
ben içerim badeyi aşk ile kimene ben olurum sarhuş aşk için kimene
lafın özü o içki degildir canlar asıl adı DEMDİR ve kıkların ceminde hz. peygamberimize verilen bir üzüm tanesinden halk olmuştur degilim aslını inkar eden varsa buyurun selamlar
hasgül19 09.04.2008, 12:00 içmesini bilene haram değildir adam gibi içmeyene su bile haramdır
degerli dosrumuz aynen bizim dedelerin dedi
gibi yazmış içmesin bilene mübah işmesini bilmeyene günah rakı
ben içerim badeyi aşk ile kimene ben olurum sarhuş aşk için kimene
lafın özü o içki degildir canlar asıl adı DEMDİR ve kıkların ceminde hz. peygamberimize verilen bir üzüm tanesinden halk olmuştur degilim aslını inkar eden varsa buyurun selamlar
http://www.antiduzen.com/alkolun-insana-verdigi-zarar/#more-476Canlar bu linki tıklamanızı isterim.Bir alkolün kişiye verdiği zarar ...Bazen dua edersiniz ölümü bile istersiniz... belki bu hafiflerindendir.Alkollü bir gencin bir hayatı söndürüşü bu belkide siz olabilirsiniz.Kendimizi affetmek gerekir bazen ama keşkelerle olmaz..zamını geri alamayız.Bu yüzden hep keşke deriz.
Allah kullarına zarar gelecek hiçbir şeyi haram kılmaz .Bugün ölüm sonuçlarına bir bakınız.Hemen hemen hepsinde trafik kazası var ve sonuç hep aynı alkol.İçmesini bilene diye birşey yok haramsa haram helalse helaldir.Şimdi içinizden şunu söyleyen çoktur.''Ben içiyorum sarhoş olmuyorum .5 tane 70 liği içerim de yine banamısın demem'' Düşünün sitemizde küfürlü konuşanlar ,saygısızca davrananlar ,başkasının şahsına ağır ithamlarda bulunanlar ve bunun gibi nedenlerden dolayı hemen banlanır üyeliği iptal edilir .Bu kim olursa olsun kural değişmez .İster Admin ister Moderatör yada üye olsun.Kurallar bütündür değişmez kişiden kişiye göre farklılık göstermez. Alevilik ayrı bir dinmi? de alevilikte helal yada haram olsun.Herşey bizim için ha şurası ayrı ben içerim cezamı çekerim derseniz içiniz elinizden alan yok .Bu konuda bir atasözünü çok severim ''Bırak sarhoşu yıkılana kadar gitsin''. SAYGILARIMLA
black_boy 13.04.2008, 12:35 [QUOTE=huseyincem;95088]ey zahit şaraba eyle ihtiram
insan ol cihanda bu dünya fani
ehline helaldir a ehle haram
biz içeriz bize yoktur vebali
sevap almak için içeriz şarap
içmezsek oluruz uçarı harap
senin aklın ermez bu başka hesap
meyhanede bulduk biz bu kemali
kandil geceleri kandil oluruz
kandilin içinde fitil oluruz
HAKKI göstermeye delil oluruz
fakat kör olanlar görmez bu hali
sen mümkirsin sana haramdır bade
bekleki içesin öbür dünyada
bak saçma harami bundan ziyade
çünkü bilmez haramiler helali
ozanlarımız gereken cevabı vermiştir.fazla söze gerek yoktur.saygılar.
sen çok uyanıksın bence ben senin için ilk önce belki bilmiyordur veya saftır diye düşündüm ama sonunda anladım ki çoj uyanıksın dostum aşk şarabı nesne değildir meyhane dediği yerde mini etekli tabureli dükkan değildir.İçki içeceksen git iç kimse san içme demez ama ozanın yazdıklarının arkasına sığınıp kendine pay cıkarma saygılar
halilibrahim83 13.04.2008, 12:40 gunahda olsa içiyoruz yani zevki bi başka :D:D:D insan bazen darlanıyo ben darlanınca kesin içmem lazimmmm:D:D:D
erkan_4547 13.04.2008, 13:21 kesinlikle günah arkadaşlar.
Hz. Ali a.s Efendimizin bir sözü vardır:
"Eğer içkinin parmağıma değeceğimi bilsem o parmağımı keserim diyor"
Eğer bizlerde Aleviysek bu söze uymalıyı |