Orijinalini görmek için tıklayınız : İçki Alevilikte Günah mıdır?

Sayfa : [1] 2 3 4 5

Adam
07.04.2006, 16:18
Alevilikte İçki'ye yaklaşım nedir?
Dostlar paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Adam
07.04.2006, 16:23
Canlar paylaşımlarınızı bekliyorum.

Canan58
07.04.2006, 16:38
Evet bence içkinin alevilerde hoş karşılanmasını onaylamıyorum .Sonuçta azı karar çoğu zarardır. İçkinin insan iradesinde ki olumsuz etkisi,kişiliği,davranışları geçici dahi olsa etkilemesi hoş birşey değil.Dini anlamda düşünmesemde sağlığa zarar verdiği açık ve net.Bu yüzden onaylamıyorum.

manifesto
07.04.2006, 16:41
İçmesini bilene nasıl birşey ben çıkaramadım ama bütün dinler ve inançlarda içki haramdır. İnsanlar yarın ben içmesini biliyordum ama unutmuşum demesin.

Adam
07.04.2006, 22:05
Evet bence içkinin alevilerde hoş karşılanmasını onaylamıyorum .Sonuçta azı karar çoğu zarardır. İçkinin insan iradesinde ki olumsuz etkisi,kişiliği,davranışları geçici dahi olsa etkilemesi hoş birşey değil.Dini anlamda düşünmesemde sağlığa zarar verdiği açık ve net.Bu yüzden onaylamıyorum.
Olumsuz etkileri malumdur, ama o tadında bırakmayana sayın Berfin. Tadında bırakana zarardan çok faydası vardır. Bilimde aynısını söylüyor. Günde 1 kadeh şarapın faydalarını biliyorsunuzdur.

huseyincem
07.04.2006, 22:20
ey zahit şaraba eyle ihtiram
insan ol cihanda bu dünya fani
ehline helaldir a ehle haram
biz içeriz bize yoktur vebali

sevap almak için içeriz şarap
içmezsek oluruz uçarı harap
senin aklın ermez bu başka hesap
meyhanede bulduk biz bu kemali

kandil geceleri kandil oluruz
kandilin içinde fitil oluruz
HAKKI göstermeye delil oluruz
fakat kör olanlar görmez bu hali

sen mümkirsin sana haramdır bade
bekleki içesin öbür dünyada
bak saçma harami bundan ziyade
çünkü bilmez haramiler helali

ozanlarımız gereken cevabı vermiştir.fazla söze gerek yoktur.saygılar.

gündüz
07.04.2006, 22:25
Soru, içki alevilikte günah mıdır? bU sorunun yanıtı için yorum yazan arkadaşlar içkinin zararlarından bahdediyorlar ki bu sorunun yanıtı değildir. Yanıt evet ve hayırdır.
Her nekadar Kuranı kerimde şarabın haram olduğu yazılı ise de,bilindiği gibi alevilerin din yorumu ve anlayışı tıpa tıp kurana uymamaktadır. Bu nedenle aleviler içkiyi haram saymamaktadır. Hüseyincem arkadaşımız ozanların şiiriyle bunun en güzel yanıtın vermiştir.

pirrsultann
07.04.2006, 22:27
günah değildir islamiyettede günah değildi ama içmesini bilmeyen bazı kişiler aşırıya kaçınca haram edilmiştir

colddream
07.04.2006, 22:32
içki günah mı yazacak bir kişi vardı oda sendin. sana takıntı yaptım sanma ama uc noktalarda sorular soruyorsun gercekten. Bana göre yasaklandı zaten oyle olması gerek eger Nechül belagayı okuyorsan

(Basra valisi Osman b. Huneyf'in bir düğüne çağrıl-dığını ve gittiğini duydukları zaman ona yazdıkları mektup:)

(Allah'a hamd-ü senâdan, Rasûlüne ve soyuna salâ-tü selâmdan)

Sonra Huneyfoğlu, Basralılardan bir bölüm, duyduk ki seni düğüne çağırmış; sen de hemen gitmişsin. Renk-renk yemekler, büyük büyük kâseler hoşuna gitmiş. Oysa ben sanmazdım ki yoksulları çağrılmayan, zenginleri dâvet edilen bir topluluğun dâvetine icâbet edesin. Dişlediğin yemeğe bir bak, haram helâl olduğunda şüphen olursa at o yemeği ağzından; helâl olduğunu iyice bilirsen birazcık ye.[4]

yemeğin bile fazlasının diger insanların hakkına tecavüz olduğunu savunan bir düşünceyi savunuyorsak eger elbette sefa için içilen içkinin bize yanasır yanı yok. Bu konuda meseleyi karıştıran dem yani 40lar ceminde içilen o an ezilmiş üzümün suyu ile şu an bahsettiginiz alkol arasında dağlar kadar fark var. Önce Ali'yi anlayalım sonra bunları aşarsınız arkadaşlar. Ben Aleviyim ve gururlada söylüyorum alkol degil dem alıyorum.

saygılarımla...

manifesto
07.04.2006, 22:42
ozanlarımız gereken cevabı vermiştir.fazla söze gerek yoktur.saygılar.

Hüseyincem bu yazdığın dizeler ozanlara ait değil ki??
Bunlar hayyamın dizeleri ben onları iyi bilirim
Bir güzelde içerdi hayyam.

Şiirler bu işe cevaz veriyor demek hepsi bu,

günah değildir islamiyettede günah değildi ama içmesini bilmeyen bazı kişiler aşırıya kaçınca haram edilmiştir

:) bu söz üstüne ne denir ki bilmiyorum haşa Allah ile berabermiş gibi yani mesajı direk oradan yazmış arkadaş

Adam
07.04.2006, 22:43
Forumdaki değerli alevi olmayan canlar, yorumlarınızı yazınız fakat lütfen oylamaya katılmayınız. Soru Alevilere sorulmuştur. Anketi manüple etmeyelim lütfen.

huseyincem
07.04.2006, 22:46
hayyamı da gururla ozanım sayarım çok da severim.ama maalesef o engin bilginde bazı eksiklikler var.hayyama çok benziyor ama değil.bak ozan adını da yazmış.güzel bir ironi.HARAMİ.

saygılar.

Adam
07.04.2006, 22:51
Ben de şu an onu yazacaktım, manifesto karıştırmış. Fakat ozanımızın adı Harami değil Harabi olacaktı can, sen de karıştırmıssın. :)

manifesto
07.04.2006, 22:54
Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam
Ben haramı helali karıştırmam
Seninle içilen şarap helaldir,
Sensiz içtiğimiz su bile haram

Evet Harami kimse şiirleri benziyormuş hayyama, bende okurum ama şarabı kutsamasını kabul etmem tabi.Yanlız merakımdan soruyorum İçkiye cevaz verme meselesine dedelerin bakışı nedir, yani bizde müftü falan olur ona danışılır dedelere danışılmaz mı bu konuda?

huseyincem
07.04.2006, 22:57
özür dilerim dinledim yazdığım için ben hep öyle biliyordum.bildiğim kadarıyla dedelerde içer.dediğimiz gibi içmeyi bilene helaldir,bilmeyene haram.dedelere soracak birşeyde yok.

Şoreş
07.04.2006, 22:59
Söylemeden edemem Günah değil isede kimseyi ilgilendirmez sonuçta ben çevremde içkiye düşkün Alevi görmedim :)

Benim akrabalarım % 99 Alevi bir günde içki içip abarttıklarını başkalarına laf attıklarını görmedim Abartan çok içen Alevi görmedim!

Zorla örnek verdirtmeyin bana.Sanki Alevi olmayanlar içki içmiyormuş gibi bir hava var burda.Verecem dayanamadım 'Keşandai kısacası trakyada diyelim alevi oranı az ve oranın halkı acayip içkicidir.Düğünlerde asker düğünlerinde her eğlencede içkiler içilir.

Saygılar.

manifesto
07.04.2006, 23:04
Soreş, ohhooo sen içki içenler ile yarışamazsın ki,dibini görmeden bırakmaz trakyalılar ben oralarda biraz kaldım küçücük köyle kahvehane yoktur ama 3 4 tane bira satılan ve içilen yer vardır onlar içmeye düşkün yani,çoğu göçmen zaten pek değişmiyor insan.Burada onu değil aleviliğin içkiye bakışını değerlendiriyoruz ben dedelerin içip içmediğinide bilmiyorum ama dini konularda madem birileri önder oluyor ona bakmak lazım sanki yoksa içen içiyor zaten.

Şu içmesini bilme meseleside kafama takıldı, yani nasıl ayırt edicez bilenle bilmeyeni:)
Sonuçda şumu sarhoş olmayana bir sorun yok sarhoş olursan haram? Bu mu?

Şoreş
07.04.2006, 23:06
Ben şöyle biliyorum yanlış olabilir ama;

''Eğer abartmadan sınırlı, belli bir seviyede çevrene zarar vermeden içersen birşey yok ama içip içip çevrene zarar verirsen, başkalarına laf atarsan çok günah.

huseyincem
07.04.2006, 23:06
güzel olmak diye bir deyim vardır.sarhoşlukla ayıklık arası biş.dünyanın göze en güzel göründüğü andır bence.işte o an sınır anıdır.içip başkalarını rahatsız edersen güzel olmayı da geçersen işte o zaman içmeyi bilmiyorsun demektir bence.bu arada biralarımda geldi :)

Adam
07.04.2006, 23:08
Olayın içki içip içmemeyle çok bir bağlantısı yok. Zira genel olarak Anadolu'da içki kültürü vardır. Özellikle soreşin belirttiği gibi Trakya'da içki çok içilir. Yani içki kültürü toplumuzda vardır. Fakat bugün sünnilerin büyük bir kısmı günah olduğunu kabul eder. Bu içen içinde böyledir, içmeyen içinde. Fakat benim görüşüm ve edindiğim bilgilere göre bizde bu böyle değildir. Bizde içki günah değildir, yukardada belirttiğim gibi içmesini bilene helal, bilmeyene haramdır. İnsanlar bundan Aleviler alkoliktir gibi bir anlam çıkarıyorsa o da onların anlayışdır. Onları anlayışlarıyla başbaşa bırakmak kalır bizlere.

baran27
07.04.2006, 23:11
canlar bunun bence tartışması bile yok çünkü hiçbir alevide haram değildir.başka bir örnek vereceksek hiristiyanlıkta hz isa havarilerine şarap içirmiştir.her şeyde olduğu gibi içkidede abartı olmazsa hiçbir sorun yok.lakin kendini kaybedip çevreye zarar veren insan günah işlemiş olur.fakat bunun sebebi içki değil insanın kendisidir.zaten önemli olan yasaklarla değil serbestlikte bile sadece güzelliklere erişmek ve insana bunu yansıtmaktır.EHLİNE HELALDİR,NA EHLE HARAM,BİZ İÇERİZ BİZE YOKTUR VEBALİ...

zine
07.04.2006, 23:12
kim demiş aalevilikte içki haram diye. yok öyle bişey. uydurmayın böle şeyler. sizler aleviliği sünnilikle yarıştırmaya devam edin bakalım.

Hüseyin69
07.04.2006, 23:13
valla ben yeri geldigi zaman icerim
lakin neyse günahimiz o tarafda ödemeye raziyiz
bu tarafta bizi rahat biraksinlarda gerisi önemli degil

Adam
07.04.2006, 23:15
canlar bunun bence tartışması bile yok çünkü hiçbir alevide haram değildir.başka bir örnek vereceksek hiristiyanlıkta hz isa havarilerine şarap içirmiştir.her şeyde olduğu gibi içkidede abartı olmazsa hiçbir sorun yok.lakin kendini kaybedip çevreye zarar veren insan günah işlemiş olur.fakat bunun sebebi içki değil insanın kendisidir.zaten önemli olan yasaklarla değil serbestlikte bile sadece güzelliklere erişmek ve insana bunu yansıtmaktır.EHLİNE HELALDİR,NA EHLE HARAM,BİZ İÇERİZ BİZE YOKTUR VEBALİ...

Can Eyvallah, bende o yüzden bu anketi açtım. Kimi arkadaşlara anlatamadım derdimi. Canlar benden daha iyi anlatır diye açtım, O verilen oylardan ikisi alevi olmayan canlara ait. Hangi akla hizmet oy verdiler anlamadım ama :)

Şoreş
07.04.2006, 23:15
kim demiş aalevilikte içki haram diye. yok öyle bişey. uydurmayın böle şeyler. sizler aleviliği sünnilikle yarıştırmaya devam edin bakalım.

Can içki içip bunu abartanlarda var.Aleviliğimizi bu kadar düşürmeyin.Alkole meraklı bir inanç değil bizimkisi.Tamam içki içilir ama içip içip ona buna bakıp saldırırsan, içki yüzünden sorumluluklarını yerine getirmezsen işte o zaman günah olur.Yani içki bizde asla günah değildir diye kestirip atamayız.Sünnilikle yarıştıranda yok can

Hüseyin69
07.04.2006, 23:19
Can içki içip bunu abartanlarda var.Aleviliğimizi bu kadar düşürmeyin.Alkole meraklı bir inanç değil bizimkisi.Tamam içki içilir ama içip içip ona buna bakıp saldırırsan, içki yüzünden sorumluluklarını yerine getirmezsen işte o zaman günah olur.Yani içki bizde asla günah değildir diye kestirip atamayız.Sünnilikle yarıştıranda yok can

tabiki icki icin oraya buraya saldirganlik yapmak kültür degerlerimize ters düser böyle birsey tabiki müslüman dili ile haramdir yani yasaktir icilmemesi gerekir hepimizde biliyoruzki sisede durdugu gibi durmuymor meret
oturdugun gibi de kalkmasini bilecen ama böyle asirilara kacmak saga sola saldirmak kendini kaybetmek alevilikte icki yasakmi serbestmi derseniz ben yasak oy u kullanirdim

manifesto
07.04.2006, 23:21

Temiz bir müdahale...

Ama anadoluda içki kültürünün var olduğu nerden çıktı ben onu anlamadım Trakya anadolu değil,doğuda içen çok azdır bu onların dindar olduğunu göstermez ama öyle içki kültürü falan ben görmedim.

Sensiz camide namazda işim ne
Seninle buluşma yerim meyhane
Benim sevmemde böyle yüce Tanrı
İstersen kaldır at cehennemine

Hayyamın mücadelesini şimdi anlamaya başlıyorum oda çok çekmiş dememk ki

Şoreş
07.04.2006, 23:22
edit

Adam
07.04.2006, 23:27
tabiki icki icin oraya buraya saldirganlik yapmak kültür degerlerimize ters düser böyle birsey tabiki müslüman dili ile haramdir yani yasaktir icilmemesi gerekir hepimizde biliyoruzki sisede durdugu gibi durmuymor meret
oturdugun gibi de kalkmasini bilecen ama böyle asirilara kacmak saga sola saldirmak kendini kaybetmek alevilikte icki yasakmi serbestmi derseniz ben yasak oy u kullanirdim

Abim iyi güzel de o bahsettiklerin içmesini bilmeyenler, ki onlara haramdır diyoruz zaten. Ama oturup eşiyle dostuyla tadında bırakabiliyorsa bunun kime ne kötülüğü olacak. Bu biraz şuna benziyor. Araba kullanmakta haramdır, kullanmasını bilmeyene, aşırı sürat yapana. Evlilikte haramdır , daha kendi çocuk olana. Yemekte haramdır, doymasını bilmeyene. Ne demişler azı karar, çoğu zarar. İnsan bizde bu yüzden kutsaldır. İnsan iradesine hakim olabilendir. Durması gerektiği yerde durmasını bilendir. Bunu bilmeyenin o konuda ehli yok demektir, yani ona haramdır. Ama olayı tadında bırakana da helaldir.

Hüseyin69
07.04.2006, 23:27

Temiz bir müdahale...

Ama anadoluda içki kültürünün var olduğu nerden çıktı ben onu anlamadım Trakya anadolu değil,doğuda içen çok azdır bu onların dindar olduğunu göstermez ama öyle içki kültürü falan ben görmedim.

ya manifesto ben cocukken cüneyt arkin filmlerini cok izliyordum karamuratli battalpehlivanli yani osmanli ile ilgili cevirdigi filimlerin hepisini
simdi sen hicmi izlemedin en azindan koroglu filmini :)

Nesimi
07.04.2006, 23:31
Sofular haram demişler
bu aşkın badesine
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kimene

manifesto
07.04.2006, 23:38
ya manifesto ben cocukken cüneyt arkin filmlerini cok izliyordum karamuratli battalpehlivanli yani osmanli ile ilgili cevirdigi filimlerin hepisini
simdi sen hicmi izlemedin en azindan koroglu filmini

canerzincan Yaww Cüneyt abimizin hızlı zamanları, prenseslerin epey canını yakmıştı o zamanlar ama şimdi İçki ve alkol seminerleri veriyor binevi günah çıkarıyor.
Malkoçoğlunun herşeyini severdimde Handa içmeden edemezdi kerata:)

Hüseyin69
07.04.2006, 23:43
simdi sen hicmi izlemedin en azindan koroglu filmini

canerzincan Yaww Cüneyt abimizin hızlı zamanları, prenseslerin epey canını yakmıştı o zamanlar
ama şimdi İçki ve alkol seminerleri veriyor binevi günah çıkarıyor.
Malkoçoğlunun herşeyini severdimde Handa içmeden edemezdi kerata:)

allaha yaranmak icin yapiyordur :)

canikocan
08.04.2006, 00:46
ya bence haram değil. aşırıya kaçmadıktan sonra sevaptır bile :) :) :)

Ercan
08.04.2006, 01:27
Sevgili Arkadaslar,
Insanlarin yemeleri, icmeleri, giyim ve kusamlari kendi özgür iradeleridir.
Insan sagligina zararli olan herhangi bir yiyecegi veya icecegi doktorunuzun onaylamasini bekliyormusunuz...
Icki konusunda doktorunuz size ne demisse,Alevilikte de aynisidir.(Kendi düsüncem)

müttaki
08.04.2006, 01:34
içkinin zararı bence ikidir

biri bedenen
diğeri ise bilinsizlik yarattığı için.

Allah andadır. o andan çıkaran herşey günahtır. içki içipte anda yaşayabilen varsa ne isterse içsin.

Sofular haram demişler
bu aşkın badesine
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kimene

bu aşkın badesi şarap gibi bilinçsizleştirmez diriltir adamı. senin bade anlayışınla Seyyid nesiminiin badesi aynı değil. :yamukgul:

kardelen34
08.04.2006, 01:45
bu soru üzerine bu kadar yorum niyedir anlamış deilim.o sebeple ben de yorum yapıyorum.
Haram olduğunu bilmeyen yoktur.lakin işine gelmeyen de pek çoktur :)

onurtt
08.04.2006, 09:11
cozutana kadar içersen millete saldırırsan söversen her halde sevap olmaz, kendi halinde içersen de günah olmaz diye düşünüyorum..

selva
08.04.2006, 10:12
arkadaşlar içmek istiyenler içer ama bizde deiçilmesi hoş karşılanmıyor hatta bara falan gittiğimiz zm içki içip semah dönenleri görüyorum. bunlar benim hoşuma gitmiyor bizim arkadaşlarada öğrettim bana hoş görünmek için hadi kalk selva diyorlardı.bizim semah ibadetimiz bilmeyenler bu tür ortamlarda semah dönüyor dedim şimdi onlarda yapmıyor

colddream
08.04.2006, 11:04
Sofular haram demişler
bu aşkın badesine
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kimene

birşey demiyemiyorum ama aşkın badesi sevgidir. Yaratan insanoğluna yani benî-ademe her indridiği kitaba ve yolladığı peygamberlere insanların birbirlerine zarar vermemelerini istemiştir. İlk başta kendilerine zarar vermemeleri istemiştir. Diyor ki 'vucuduna yapacağın zulumlerden seni sorgularım'

dem -dolu -bade

Hz. Muhammetin
Hz. Alinin
İmam Hasan
İmam Hüseyin
İmam Zeynel Abidin
İmam Muhammet bakır
İmam Caferi sadık
İmam Musai Kazım
İmam Ali Rıza
İmam Aliyül Naki
İmam Muhammet Taki
İmam Hasan Ül Askeri
İmam Mehti
Hacı Bektaşi Veli ve degahında ki postlar
ve Şu an hacı bektaşta bulunan ulusoy efendimiz

içinde ben içki içenini duymadım benim inandıgım insanlar bunlar benim inacımın şekli olanlardan gelir bana; siz hala saflıgı temsil eden üzüm suyunu şarap diye doldurun kadehiznize. Aklım almıyor fikrim sığmıuyor size...
saygılarımlar...

pirrsultann
08.04.2006, 11:59

:) bu söz üstüne ne denir ki bilmiyorum haşa Allah ile berabermiş gibi yani mesajı direk oradan yazmış arkadaş[/quote]

kardeşim ne zamandan beri hangi ayetin neden indiğini bilmek allah ile birlikte olmayı gerektirir söz konusu çıkarlarınıza ters bir durum oldu mu iyice deliriyorsunuz daha da kötüsü cevap veriyim derken böyle saçmalıyorsunuz işte

zine
08.04.2006, 12:12
alkolün zararlarından sözedelim o zaman alevi kültüründe böyle bir yasak günah haramdan sözedilmez. illede içilsinde denmez. içenide var içmeyenide.

kavakli
08.04.2006, 12:24
icki alevilerce helal sayilmaz bu kadar sacma biseyi omrumde duymadim lutfen konu hakkinda bilincsizce yorumlar yapilmasin ickiyi alevilikle butunlestirmeyin bu tip soylemler bizim toplumumuzu zedeliyor icki alevilikte helal sayilmaz siirlerde yazan seyleri alkol zannedip yorum yapan arkadaslar var onlar bi benzetmedir lutfen bilmediginiz konularda yorum yapmayin tabiki icki icen icer bende iciyorum herkesin gunahi kendinedir ancak alkolu alevilikle bagdastirmayin

Adam
08.04.2006, 23:29
icki alevilerce helal sayilmaz bu kadar sacma biseyi omrumde duymadim lutfen konu hakkinda bilincsizce yorumlar yapilmasin ickiyi alevilikle butunlestirmeyin bu tip soylemler bizim toplumumuzu zedeliyor icki alevilikte helal sayilmaz siirlerde yazan seyleri alkol zannedip yorum yapan arkadaslar var onlar bi benzetmedir lutfen bilmediginiz konularda yorum yapmayin tabiki icki icen icer bende iciyorum herkesin gunahi kendinedir ancak alkolu alevilikle bagdastirmayin
Sayın Kavaklı burda kimsenin içkiyi inancımızla bütünleştirmek gibi bir derdi yok. Burda anlatılmak istenen içkinin bizim inancımızda günah teşkil etmediği. Eğer insanlar bizim içkiyi günah kabul etmemizi, bizim alkolik olmamıza bağlıyorlarsa varsın bağlasınlar. Biz anlatalım onlar nasıl anlıyorlarsa anlasınlar. Kadını mal olarak gören gözler bizi de alkolik olarak görsün. Tekrar söylüyorum tadında içene yani içmesini bilene helal, bilmeyene haramdır.
Ayrıca size soruyorum. Benzetme yapılan şeyin günah olduğunu bilmesine rağmen ozanlarımız böyle kötü şeytan işi bir şeyi nasıl güzel mısralarında benzetme yoluyla kullanmışlardır? Yani kötü bir olayla ilahi ve güzel bir olay nasıl anlatılır? Harabi'den aktardığımız şiiri lütfen iyi bir inceleyeniz, ve gözükmeyeni veya bizim göremediğimiz kısmını açıklayınız.
Saygılar

alyosa
08.04.2006, 23:33
içkinin hiçbir inançla bir ilişkisi yoktur. İçki insanlar içindir ve tamamen kişisel bir olaydır. Binyıllardır da içilir insanlar tarafından.Korkmayınız..

müttaki
08.04.2006, 23:39
içkinin hiçbir inançla bir ilişkisi yoktur. İçki insanlar içindir ve tamamen kişisel bir olaydır. Binyıllardır da içilir insanlar tarafından.Korkmayınız..

içkiden korkulur mu hiç :yamukgul: içki içenden korkulur. ben içerken arkadaşlar benden korkuyorlardı valla :D

Adam
08.04.2006, 23:42
içkiden korkulur mu hiç :yamukgul: içki içenden korkulur. ben içerken arkadaşlar benden korkuyorlardı valla :D
Senin içmene gerek yok senden her zaman korkular müttaki :yamukgul:. Neyse konuyu dağıtmayalım, sen de dağıtma gözünü seviyim :)

manifesto
08.04.2006, 23:50
kardeşim ne zamandan beri hangi ayetin neden indiğini bilmek allah ile birlikte olmayı gerektirir söz konusu çıkarlarınıza ters bir durum oldu mu iyice deliriyorsunuz daha da kötüsü cevap veriyim derken böyle saçmalıyorsunuz işte

Sevgili pirsultan içki alevilikde günah değil dersen bunu anlarım, ama meseleyi islamda da günah değildi ama içmesini bilmeyenler yüzünden yasak edildi diye izah edersen bu anlaşılmaz? Nedemek içmesini bilmeyenler? hiçmi içmesini bilen yoktu onlara neden haksızlık yapıldı gibi sorular ile muhatap olursun ki bu soruların cevabını sende bende veremeyiz (Ankette bende oy kullanmıştım sanırım sünni olanların oylarını düşersek içki alevilikde günah değil diyenler tulum çıkarmış olacak zaten mesele aydınlanmı oluyor.)

müttaki
08.04.2006, 23:53
Senin içmene gerek yok senden her zaman korkular müttaki :yamukgul:. Neyse konuyu dağıtmayalım, sen de dağıtma gözünü seviyim :)

:36_1_6: olmas ki önce dağıtçaz sonra toplicaz.

sen hiç dağıtmayan çocuk gördünmü :yamukgul: toplamayan olgun İnsan gördün mü.

işte İnsan dağıttıkça yıkmadan tabi toplamayı da öğrenir. dayak yemeden kavga etmek de öğrenilmez.

içki içmek isteyen medet uman içsin. ben bol bol içtim içmeyenlerin yerine de boşverin yaşamadığım günlerden sayıyorum o günleri

ete kemiğe bürünüp Kul olarak gözüken İnsan da Bilinçsizlik yaratacak herşey günahtır sevgili Adam :yamukgul:

he ete kemiğe bürünmeyeceksen Kul olarak gözükmeyeceksen zaten sana günah yok. esirsin esire Farz olur mu hiç :)

Adam
09.04.2006, 00:02
:36_1_6: olmas ki önce dağıtçaz sonra toplicaz.

sen hiç dağıtmayan çocuk gördünmü :yamukgul: toplamayan olgun İnsan gördün mü.

işte İnsan dağıttıkça yıkmadan tabi toplamayı da öğrenir. dayak yemeden kavga etmek de öğrenilmez.

içki içmek isteyen medet uman içsin. ben bol bol içtim içmeyenlerin yerine de boşverin yaşamadığım günlerden sayıyorum o günleri

ete kemiğe bürünüp Kul olarak gözüken İnsan da Bilinçsizlik yaratacak herşey günahtır sevgili Adam :yamukgul:

he ete kemiğe bürünmeyeceksen Kul olarak gözükmeyeceksen zaten sana günah yok. esirsin esire Farz olur mu hiç :)

Bilinci olmayan insana herşey haramdır. Kontrolu elinde tutamayan insana alkol bahane. Tadında bıraktın mı herşey güzeldir.

müttaki
09.04.2006, 00:06
Bilinci olmayan insana herşey haramdır. Kontrolu elinde tutamayan insana alkol bahane. Tadında bıraktın mı herşey güzeldir.

ete kemiğe bürünüpte Kul oldun mu kontrolünü zaten kaybetmişsindir gidipte başka bişeylerle kontrol kaybetmeye gerek kalmaz. :yamukgul:

akıl baştan gider gider gelir mevlana gibi döner döner durursun :D

selva
09.04.2006, 00:11
.kesin içki günah arkadaşlar içmesini bilmek yada bilmemek diye bir şey sözkonusu değil aleviliğin hoşgörüsünü kendimize göre iyice gevşetmeyelim

Hüseyin69
09.04.2006, 00:19
.kesin içki günah arkadaşlar içmesini bilmek yada bilmemek diye bir şey sözkonusu değil aleviliğin hoşgörüsünü kendimize göre iyice gevşetmeyelim

nasil böyle kesin bir karara variyorsun selva ?
haa dogru ya sen sunni ile evliydin
pardon sevgili ablam yanlislik oldu :)

Adam
09.04.2006, 00:19
Kesinlik kavramına nerden vardınız?

Nesimi
09.04.2006, 00:37
içkinin zararı bence ikidir

biri bedenen
diğeri ise bilinsizlik yarattığı için.

Allah andadır. o andan çıkaran herşey günahtır. içki içipte anda yaşayabilen varsa ne isterse içsin.

bu aşkın badesi şarap gibi bilinçsizleştirmez diriltir adamı. senin bade anlayışınla Seyyid nesiminiin badesi aynı değil. :yamukgul:

Oturup içmişliğimiz yok senle nerden bu kanıya vardın? :) sen içmezsin zaten içki? :)))))

Nesimi
09.04.2006, 00:39
Ben yitirdim ben ararım
Yâr benimdir kime ne
Gâh giderim öz bağıma
Gül dererim kime ne

Gâh giderim medreseye
Ders okurum Hak için
Gâh giderim meyhaneye
Dem çekerim kime ne

Sofular haram demişler
Bu aşkın şarabına
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kime ne

Ben melâmet hırkasını
Kendim giydim eğnime
Ar ü namus şişesini
Taşa çaldım kime ne

Sofular secde ederler
Mescidin mihrabına
Yâr eşiği secdegâhım
Yüz sürerim kime ne

Gâh çıkarım gökyüzüne
Hükmederim kaf'tan kaf'a
Gâh inerim yeryüzüne
Yâr severim kime ne

Kelp rakip böyle diyormuş
Güzel sevmek pek günah
Ben severim sevdiğimi
Günah benim kime ne

Nesimî'ye sordular li
Yârin ile hoş musun
Hoş olayım olmayayım
O yâr benim kime ne

Nesimi

Meyhane, şarap ee bunlar nedir peki? farklı anlamlar çıkaran arkadaşlara sözüm ben meyhaneden farklı bir anlam çıkaramadım

nesimi.topal
09.04.2006, 00:43
eğer masaya oturduğun gibi kalkıyor ve adabınla içiyorsan ben ce helal dir

Adam
09.04.2006, 01:18
Ben yitirdim ben ararım
Yâr benimdir kime ne
Gâh giderim öz bağıma
Gül dererim kime ne

Gâh giderim medreseye
Ders okurum Hak için
Gâh giderim meyhaneye
Dem çekerim kime ne

Sofular haram demişler
Bu aşkın şarabına
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kime ne

Ben melâmet hırkasını
Kendim giydim eğnime
Ar ü namus şişesini
Taşa çaldım kime ne

Sofular secde ederler
Mescidin mihrabına
Yâr eşiği secdegâhım
Yüz sürerim kime ne

Gâh çıkarım gökyüzüne
Hükmederim kaf'tan kaf'a
Gâh inerim yeryüzüne
Yâr severim kime ne

Kelp rakip böyle diyormuş
Güzel sevmek pek günah
Ben severim sevdiğimi
Günah benim kime ne

Nesimî'ye sordular li
Yârin ile hoş musun
Hoş olayım olmayayım
O yâr benim kime ne

Nesimi

Meyhane, şarap ee bunlar nedir peki? farklı anlamlar çıkaran arkadaşlara sözüm ben meyhaneden farklı bir anlam çıkaramadım
Eline sağlık can.

ArGuVaNlı
09.04.2006, 01:29
tamda çakırkeyf olduğum bir ana denk gelmesi ilginç oldu doğrusu. :D
birçok sevdiğim insan bir aradaydı. istediğim herkesle br aradaydım. eğerki "amaç" değilde "araç" olarak kullanılırsa neden olmasınki??
bugün bizim yaptığımız gibi...

baran27
09.04.2006, 23:38
selva arkadaşım senin hemşerim olduğunu yeni öğrendim.fakat yorumlarını okuyunca çok şaşırdım.nedenide alevilikle alaksı olmayan tamamen sünni zihniyete yakın düşünceler üretmişsin sana tavsiyem aleviliği iyice bir irdele ondan sonra yorum yap.hele hele bizim hatay aleviliğini iyice etüt etmeni tavsiye ederim....

selva
09.04.2006, 23:55
arkadaşlar bende içki içiyorum ama içmemiz bunun doğruluğunu göstermiyor benim dedem babam ağızlarına koymuyorlar ve günah olduğunu söylüyorlar eşime gelince can erzincan abim eşim trakyalı ve tam bir ayyaş diyebilirim alevi olan babam içki içmiyor ama sunni olan kayınbabam benimle çok rahat rakı koyup kadeh tokuşturuyor.babamın önünde bir gün bile içki içmişliğim yok içki aleviliğin ölçüsüyse kim sunni kim alevi oluyor beni aydınlatın

Hüseyin69
10.04.2006, 00:02
arkadaşlar bende içki içiyorum ama içmemiz bunun doğruluğunu göstermiyor benim dedem babam ağızlarına koymuyorlar ve günah olduğunu söylüyorlar eşime gelince can erzincan abim eşim trakyalı ve tam bir ayyaş diyebilirim alevi olan babam içki içmiyor ama sunni olan kayınbabam benimle çok rahat rakı koyup kadeh tokuşturuyor.babamın önünde bir gün bile içki içmişliğim yok içki aleviliğin ölçüsüyse kim sunni kim alevi oluyor beni aydınlatın

sayin selva ickinin iyi yanida var kötü yanida var tipki ates gibidir nasilki atesin iyi ve kötü yönleri varsa ickide ayni sekildir dört kardesli bir ailenin oglu olarak ailemizde bir ben icki icerim icki yasakti serbestir diye bi kural yok varsada o kurallari edeb le icenler icin koyulmamis
kirmiziya boyadigim cümleye gelince alevilik ickiyle ölücülüyor diye düsünen bir zihniyet düsünemiyorum düsünen zihniyet varsa oda zaten apacik ortada ickinin alevisi sunnisi olmaz ama kafasi kuma gömülü örümcek kafalilari bilirsin bos durmazlar
bu yüzden yorum yapma geregi duymuyorum

Adam
10.04.2006, 00:07
Sayın selva içkiyle Aleviliği birbirine bağlandırmak gibi bir şey zaten söz konusu değil. Siz kesin günah olduğunu belirtmişsiniz. Ben bu kesin kanınızın nerden kaynaklandığını merak ettim. Cidden bu konuda aydınlatırsanız bizi seviniriz.

onurtt
10.04.2006, 00:07
ben bir şeyi anlamıyorum bir şey kötüyse bütün insanlık için kötüdür iyiyse herkes için iyidir... İnternet ya da televizyon şuna günah buna değil demekle içki buna günah şuna değil demek aynı kapıya çıkar bence..

manifesto
10.04.2006, 00:12
? Herkez kendince birşeyler diyor sanırım domuz eti? merakımdan soruyorum aleviler domuz eti yer mi? yemesini bilene helaldir diyeniniz var mı yani?

Zaten ankette hayır haram değildir içmesini bilene helaldir diye bir açıklama var hani içmesini bilene mekruh dense onu anlarım yani ne sevap ne günah.

Nesimi
10.04.2006, 00:15
? Herkez kendince birşeyler diyor sanırım domuz eti? merakımdan soruyorum aleviler domuz eti yer mi? yemesini bilene helaldir diyeniniz var mı yani?

Zaten ankette hayır haram değildir içmesini bilene helaldir diye bir açıklama var hani içmesini bilene mekruh dense onu anlarım yani ne sevap ne günah.

domuz eti yenmez. tavşan da yenmez yiyiormusun sen domuz yada tavşan?

huseyincem
10.04.2006, 00:17
manifesto aleviler yer diye bir şeyyok.ama ben yedim gayette lezzetli bir et.neden güneh anlamadım gitti.bence yemesine helaldir.yemesi nasıl olur dersen her şeyin bir ölçüsü olduğu gibi yemeninde vardır.tıka basa yiyip kendine zarar vermediğin sürece problem değil bence.

içmesine helaldir yemesine helaldir yaşamasına heladir.insanlığın bazı evrensel kuralları vardır.eğer o kurallara uyuyorsan her şey helaldir.eline beline ve de diline hakim ol yeter.

selva
10.04.2006, 00:19
yukarıdada söylediğim gibi dedemle babamın söylediklerine dayanarak söylüyorum ben sunni biriyle evlenmiş olabilirim ama bu yüzden dedem benimle konuşmuyor söylemek istemiyorum ama dedem çok iyi bilinen bir pir ondan duyduklarımı yazıyorum

Hüseyin69
10.04.2006, 00:20
domuz eti tavsan eti yiyen yer yemeyen yemez icki icen icer icmeyen icmez
mekruh caiz far sünnet gibi kavramlara koymak yanlistir günahiyla sevabiyla icen yada yiyen o tarafta hesabini öder bu tarafta kimse kimseye bu haramdir bu helaldir diye fetva vermeye kimsenin haddi olmasa gerek nasilki iyi ligi biliyoruz kötü lügüde bilmemiz lazim .
ben gözlügümü cikarim söyle bir düsüniyim bakalim bu yorumumda haklisin onayi verebilecekmiyim kendime:)

Adam
10.04.2006, 00:21
ben bir şeyi anlamıyorum bir şey kötüyse bütün insanlık için kötüdür iyiyse herkes için iyidir... İnternet ya da televizyon şuna günah buna değil demeke domuz ya da içki buna günah şuna değil demek aynı kapıya çıkar bence..
Araba kullanmak iyi bir şeydir, hayatı kolaylaştırır, ama kullanmasını bilmeyen( veya alkollü kullanan, tehlikeli kullanan, aşırı hız yapan) için ve hatta çevresindekiler için kötü bir şeydir. Televizyon izlemek bilgi edinmek veya programlı bir şekilde sevdiği nitelikli bir programı izleyen için iyi bir şeydir. Zaman öldürme maksadıyla karşısına geçen veya niteliksiz kimin eli kimin cebinde evini ve benzerlerini izleyenler için kötü bir şeydir.
Yani olay insanlarda biter. İnsandan kaynaklanır. En kötüsüne göre hareket etmek doğru bir yaklaşım değildir. Yani insanlar tehlikeli araba kullanabilir diye araba kullanmanın kötü bir şey olduğunu düşünmek veya Semra Hanım'ı izleyebilirler diye Televizyonun kötü bir şey olduğunu düşünmek gereksizdir.
İçkide de aynı şey geçerlidir.

manifesto
10.04.2006, 00:28
manifesto aleviler yer diye bir şeyyok.ama ben yedim gayette lezzetli bir et.neden güneh anlamadım gitti.bence yemesine helaldir.yemesi nasıl olur dersen her şeyin bir ölçüsü olduğu gibi yemeninde vardır.tıka basa yiyip kendine zarar vermediğin sürece problem değil bence.

Afiyet olsun ama ben dini daha ciddiye alırım.Bu kapılar bir açılırsa artık kapanmaz.
Zina da helaldir iki kişinin rızsı varsa kim ne karışır kii? Hırsızlıkda helaldir benim paraya ihtiyacım var ihtiyacım olan kadar çalarsam helaldir.Yalanda helaldir kötü bir maksatla temiz kalple söylenmişse yalan neden günah olsun.
O neden günah olsun bu neden günah olsun bunlar iyi yaklaşımlar değil gibi geliyor bana. Demek tıkabasa olmamak şartıyla domuz yesek sorun yok diyorsun?

Hüseyin69
10.04.2006, 00:29
yukarıdada söylediğim gibi dedemle babamın söylediklerine dayanarak söylüyorum ben sunni biriyle evlenmiş olabilirim ama bu yüzden dedem benimle konuşmuyor söylemek istemiyorum ama dedem çok iyi bilinen bir pir ondan duyduklarımı yazıyorum

evet selva bizimde bazi dedelerimiz ickinin inancimizda yeri yoktur icilmez derler ama diger dedelerimizde edebinle ve SINIRLI iciyorsan cevreni rahatsiz edecek hareketler de bulunmuyorsa ha su icmissin ha icki icmissin derler dedenin pir oldugunu seninle neden konusmadigini söylemissin sanirim icki yüzünden degildir neyse ayri konudur tartisilabilir seninle konusmadigi icin dede(n)yi saygiyla selamliyor ellerinden öpüyorum

onurtt
cozutana kadar içersen millete saldırırsan söversen her halde sevap olmaz, kendi halinde içersen de günah olmaz diye düşünüyorum..

adam sayfa 4ü okursan...

Nesimi
Her şey dozunda yapıldıkça ( en azından çoğu şey) bir zarar vermez insanlara. İsteyen şarap içsin, isteyen domuz yesin, ben şahsen aç kalsam yerim hiç de bakmam günah olup olmamasına ki ayrı bir konudur bu ama bir insan eline, diline, beline sahip olmadıktan sonra ne yaparsa yapsın zarar verir.

manifesto
10.04.2006, 00:31
Araba kullanmak iyi bir şeydir, hayatı kolaylaştırır, ama kullanmasını bilmeyen( veya alkollü kullanan, tehlikeli kullanan, aşırı hız yapan) için ve hatta çevresindekiler için kötü bir şeydir

Adam burada başarısız bir örnek vermişsiniz araba kullanmanın kendisi kötü bir fiil değildir, kaza yapmak kötü bir fiildir.Kullanmasını bilmeyen dahi kaza yapmamış olsa onu neyle yargılıycaz.İçmeyi araba kullanmaya benzetip içip sarhoş olup kötü duruma düşmeyi kaza yapmayla tanımlamaya kalkarsan hata olur.Zira insan iyi fiilleri yaparkende kötü sonuçlar elde edebilir.Mühim olan o işi yapmaya ehliyetimizin olup olmaması gibi geliyor bana.

huseyincem
10.04.2006, 00:39
Afiyet olsun ama ben dini daha ciddiye alırım.Bu kapılar bir açılırsa artık kapanmaz.
Zina da helaldir iki kişinin rızsı varsa kim ne karışır kii? Hırsızlıkda helaldir benim paraya ihtiyacım var ihtiyacım olan kadar çalarsam helaldir.Yalanda helaldir kötü bir maksatla temiz kalple söylenmişse yalan neden günah olsun.
O neden günah olsun bu neden günah olsun bunlar iyi yaklaşımlar değil gibi geliyor bana. Demek tıkabasa olmamak şartıyla domuz yesek sorun yok diyorsun?

işte maalesef anlayamadığın da bu.o din senin dinin seni bağlar.o kapılar sana ayittir.

zina yada diğer olaylara gelince onlar bizde eline beline diline sahip olmaya dayanır vede başkalarına zarar verir.başka bir insana yapılan kötülük en büyük günahtır.

onlar sana göre iyi yaklaşımlar olmayabilir.ben sorgulamadan vede mantık süzgecinden geçirmeden bir harekette bulunmam.aynen öyle diyorum

Adam
10.04.2006, 00:39
Araba kullanmak iyi bir şeydir, hayatı kolaylaştırır, ama kullanmasını bilmeyen( veya alkollü kullanan, tehlikeli kullanan, aşırı hız yapan) için ve hatta çevresindekiler için kötü bir şeydir

Adam burada başarısız bir örnek vermişsiniz araba kullanmanın kendisi kötü bir fiil değildir, kaza yapmak kötü bir fiildir.Kullanmasını bilmeyen dahi kaza yapmamış olsa onu neyle yargılıycaz.İçmeyi araba kullanmaya benzetip içip sarhoş olup kötü duruma düşmeyi kaza yapmayla tanımlamaya kalkarsan hata olur.Zira insan iyi fiilleri yaparkende kötü sonuçlar elde edebilir.Mühim olan o işi yapmaya ehliyetimizin olup olmaması gibi geliyor bana.
Çok doğru bir örnek olmayabilir haklısın. Ama son cümlene tamamiyle katılıyorum ve söylemek istediğim zaten o.
Onurtt baktım msgına senle de hemfikirim.
:) Domuz eti konusuna gelince ben ve ailem yurtdışındayken yeriz, ama burda özellikle domuz eti arayıp yemedim hiç. Denemeyen arkadaşlara da şiddetle tavsiye ederim. Özellikle sosis ve sucukları. Normal etini beğenmedim, ama domuz sosisi ve sucuğu kadar lezzetli bir et yok :)
Ama bunun Alevilikle de alakası yok. :) Günah mıdır? Bence değil. (bu sadece beni bağlar)
Ama bu konuda da anket açmayı düşünmüyorum açıkcası. :yamukgul:

yusufçukgecegez
10.04.2006, 01:40
içki içmek haramdır.bir sünni olarak bunu söylerim.sünnilere göre haramdır.pekçok sünni içki içer.haram olduğunuda kabul eder.içki neden haramdır,çünkü insan,kararı olmayan bir varlık.bugün azından bişe olmaz der,yarın sarhoş olmayacak kadar içilir der,ertesi gün,boşver iç gitsin der.bu herkez için geçerli olmayabilir.bazı insanlar daha iradeli olabılir, ama sünni görüş ,içki konusunda açılacak bir kapı aralığının ,ilerde sonuna kadar açılmak isteyeceğini varsayarak,içkiye kesinlikle haram der.alevilikte nasıldır onuda alevi arkadaşlar söylemişler ben karışmam.saygılarımla.

manifesto
10.04.2006, 01:46
Burada farklı bir kapı açayım arkadaşlar içki haramdır evet ehli sünnet buna inanır istisnası yoktur.Ama o kötü olduğu için veya kötü neticeler veridiği için haramdır değil..Allah'ın buyruğu bu eğer Kuzu eti haram denseydi bu onun takdiri denir boyun bükülürdü.Ama Allah c.c. insana kötülüğü olmaya nşeylere yasak getirmemiş bu ayrı bir yaklaşım.

Domuz ve içkide meseleler ve görüşler biraz aydınlandı.
Ama ben bunu daha güvenli bir ortamda daha ehil insanlara da danışıcam burada forum ortamında yazılanlar çoğu kez gerçekle örtüşmeyebiliyor.

baran27
10.04.2006, 01:52
kesinlikle dostum sana katılıyorum.bende bir önceki yazımda bunu belirtmeye çalıştım.fakat malesef arkadaşlarımız bunu yok domuz eti harammıdır,yok içenler bari mekruhtur desin diyerek konuyu saptırıyorlar.arkadaşlar içki tekrar söylüyorum alevilerde asla haram olmamıştır.bunun nedenide tüm kötülüklerin vede tüm iyiliklerin aslı insanın içindedir.insanın kendini bilmesidir mesele .bu hem içki hemde başka biçok şey için geçerlidir.herşeyin aşırısı kötüdür.parayada aşırı düşkünlük bencillik getirir yada karşı cinse aşırı düşkünlük sapıklık yaratır,aşırı mevki düşkünlüğü bile kötüdür.herşey normal ölçüsünde makbuldür.ama bide tüm bunları aşabilen insan vardır.işte allahın sevdiği kuluda odur.içkidede insanın kendini bilmesi önemlidir.

Balta
10.04.2006, 01:52
Burada farklı bir kapı açayım arkadaşlar içki haramdır evet ehli sünnet buna inanır istisnası yoktur.Ama o kötü olduğu için veya kötü neticeler veridiği için haramdır değil..Allah'ın buyruğu bu eğer Kuzu eti haram denseydi bu onun takdiri denir boyun bükülürdü.Ama Allah c.c. insana kötülüğü olmaya nşeylere yasak getirmemiş bu ayrı bir yaklaşım.

Domuz ve içkide meseleler ve görüşler biraz aydınlandı.
Ama ben bunu daha güvenli bir ortamda daha ehil insanlara da danışıcam burada forum ortamında yazılanlar çoğu kez gerçekle örtüşmeyebiliyor.

Tabii ehil insanlarla konuş Manifesto, Ama akıl hocalarını herkes biliyor o nedenle bir Fettullahcı yı biz ehil olarak görmüyoruz unutma bunu....

manifesto
10.04.2006, 01:57
Tabii ehil insanlarla konuş Manifesto, Ama akıl hocalarını herkes biliyor o nedenle bir Fettullahcı yı biz ehil olarak görmüyoruz unutma bunu....

Bak şimdi üzüldüm elindeki yeni rakı boş değilse kafayı çekeyim birde nefes..
Şu antipatik yaklaşımları bırakalım Fetullahçı falan ben böyle olduğumu söylemedim bu senin yakıştırman.Burada domuz etine ve içkiye referans veren arkadaşlarla daha geniş zamanda konuşuruz.Ama eminim herkez aynı fikirde değil yani gene işin sencesi bencesi var.

müttaki
10.04.2006, 11:42
Gâh giderim medreseye
Ders okurum Hak için
Gâh giderim meyhaneye
Dem çekerim kime ne

Sofular haram demişler
Bu aşkın şarabına
Ben doldurur ben içerim
Günah benim kime ne

sofular haram demişler bu aşkın şarabına :yamukgul:

KAL(söz) ehli ile HAL (yunus emre gibi) ehli arasında bi tartışma vardır. KAL ehli derki şeytanda Allaha aşıktı ama Ademe secde edemedi. HAL ehlide derki sofular haram demişler bu aşkın şarabına ben doldurur ben içerim günah benim kime ne. Yunusda der ki:

Arifler ortasında sufilik satmayalar
İhlas ile bu ışka riyayı katmayalar

yani sofilere riyakar diyor. KAL i HAL olamamış daha. onlara da şöyle der:

bir kez gönül yıkdın ise bu kıldığın namaz değül
yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değül

HAL ehli yani ilmi hal olmuş İLMİHAL kişinin beleritisi aşktır. İnsan aşk ile ancak ilmini HALleştirebilir. yoksa şarapla içkiyle ancak nefs tatmin edilir. oyalanılır. hiçbir erende oyalanıp nefsi tatmin etmeyi önermez.

ayrıca seyyid nesemi gibi aşıklar nerede olurlarsa HAK la beraber HAL olurlar. onlar ne yapacaklarını zaten bilirler. seyyid nesemi giderse meyhaneye bi bildiği vardır ama bizim gibi KAL ler giderse kesin nefsinden gitmiştir. ikisi çok farklı. :yamukgul:

skandinava
10.04.2006, 12:06
içki normal hayatta haram sayıldığı gibi alevilikte ve islam içindede hoş karşılanmayan bir harekettir.onun için bizlerin içkiye olan düşkünlüğünü göz önünde bulundurursak bu normal bir şey olarak karşılandığından içkikiyi yerine göre içmekte bence en dorusu.yani ağızla içmek mesela....

güldestim
10.04.2006, 12:09
Kimseyle dalaşmadan,hırgür çıkarmadan içilen içkinin kime ne zararı olabilir ki.Bence günah değildir,ankettede belirtildiği gibi içmesini bilene helal,bilmeyene haramdır.

Serkan_Devrim
10.04.2006, 15:11
bir şeyi merak ettim. alevi olmayanlar, içkinin alevilikte günah olup olmadığını nerden bileceklerde oy kullanmışlar?:yamukgul:

kavakli
10.04.2006, 15:14
kuslar solemistir belkim:D

Balta
10.04.2006, 15:31
bir şeyi merak ettim. alevi olmayanlar, içkinin alevilikte günah olup olmadığını nerden bileceklerde oy kullanmışlar?:yamukgul:

Bu çok açık değil mi Aliekber, amaç zaten aleviler hakkında herşeye onlar karar vermiyormu yine büyük abilikleri tuttu sanırım.
Ama bilmiyorlar ki Sevgi bizim dinimizdir, baska dine inanmayiz.....

Amaç dediğim gibi Aleviliği kendine yedekleme ve kendi bakış açısına göre içini boşaltmak.

Sema
10.04.2006, 16:11
İçki içip kimseye zarar vermedikten sonra haram sayılmaz bence. Haram olsaydı bizim köyün erkekleri yanmıştı :komik
Bizimkiler içkiyi sever, böyle bir parçada var;

Hep bir hallı, Turhallıyız
Biz bize benzeriz
Yüzbin kere tövbe eder
Gene şarap içeriz

zeynel_can
10.04.2006, 16:28
İÇKİ MESELESİ

Alevilerin içki içtikleri, bu nedenle İslam'ın kurallarını çiğnedikleri, en eski dönemlerden beri Sünni din adamları ve cahil halk tarafından söylenegelmiştir.

Bu konunun irdelenmesine geçmeden önce bir saptama yapmak zorunludur: Bugün artık Alevi olsun, Sünni olsun her kesimden insan alkollü içki almaktadır. İçki içip içmemeyi tartışmak bile anlamsız hale gelmiştir. Alevi-Sünni her kanattan insanlardan içki içenlerin inancı hakkında hiç kimsenin kuşku duymaya hakkı yoktur. Zaten, içki içenleri İslamiyet'in dışına atmaya kalktığımızda, ortada fazla insan kalmayacağı da açıktır. Bugün için, içkinin insanın inancını lekelediğini ya da yok ettiğini iddia etmek, pratik olarak olanaksızlaşmıştır.

Özellikle bilinmelidir ki eski dönemlerde de Sünni halk arasından önemli bir kesim içki içmiştir. Padişahlar ve onların çevresindekiler; sürekli olarak şarap içmişlerdir. Birçok Osmanlı padişahı şarapçı tanınır.

Daha birinci Halife Ebubekir döneminde ve Ömer zamanında, Arapların ileri gelenleri şarap içiyordu. Bunların en bilinen örneği de, meşhur kumandanlardan Halit bin Velit'tir. Halit, şarap içtikten sonra karısına göz koyduğu bir Arap'ı öldürmüş, adamın başını tandıra atıp kızartmış; sonra ay hali olan kadına zorla sahip olmuştur. Dini yasaya göre Ebubekir'in buna kısas uygulaması gerekirken; bu zorba kabile reisine uygulanmamıştır...

Bu anlaşıyı sürdüren Emeviler zamanında sarayda büyük içki meclisleri kurulmuştur. Hatta, Emevi padişahları, sarhoş sarhoş camiye gidip halka imamlık yapmış, namaz kıldırmışlardır.

Abbasiler döneminde şarap, sarayın vazgeçmediği ve görkemli törenlerde içtiği, sıradan bir içkidir. Anadolu'daki Selçuklu devleti ve ondan sonra kurulan Osmanlı devleti, şarabı sarayda bol bol tüketmiştir. Yalnız, sıradan vatandaşlara yasaklanan bu içki, gizli gizli yine de içilmiştir. Aleviler ise bunu gizli gizli içmek yerine açık açık içmişlerdir.

Fakat, Alevilerin açık açık içmeleri, içkiyi bir zevk ve sohbet ögesi haline getirmeleriyle sonuçlanmıştır. Alevilikte, içki kültürü oluşmuş, bu kültürün dışına çıkanlar, içki meclislerinden dışlanmıştır. Böylece toplum, içkiye kendi kendine ilginç bir yasak getirmiştir.

Aleviler, içki içtikten sonra sapıtan, kavga çıkaran, saldırganlaşan insanlarla içki içmezler. Kadehlerini, “Can cana!” diyerek kaldırırlar ve avuçları bardakları tutan ellerinin dışını birbirlerinin ellerine değdirerek canın sıcaklığını duyarlar. İçinde bu senli benliliği duymayan insan, toplumsal bir yaptırımla dışlanır. Bu dışlanıştaki zorunluluk dinsel değil, toplumsaldır, insanidir.

İçki, sarhoş olmak için değil sohbete lezzet katmak, yeni ufuklar açmak için saygıyla içilir. Bu içişte, eski Türklerdeki dinsel havayı bulmak olanağı vardır.

Aleviler, evlenmiş, olgunluğu bilinen kadınlara (bacılara) da bir kadeh içki sunmakta sakınca görmezler. Fakat, içki meclisinde, sofra başında, kadınla erkek yan yana oturmaz. Kadın, yalnızca bu aşamada, erkekten bir adım geridedir, ama hemen de onun yanıbaşındadır. Sohbete katılır.

Şarap Niçin Yasaklandı?

Müslümanlar, İslamiyet'in ilk dönemlerinde şarap içiyorlardı. Şarabın yasaklanması, Uhut Savaşı sonrasına denk düşer. Bu yenilginin getirdiği gerginlik ortamında, Müslümanlar değişik yerlerden saldırılara uğradılar. Müslümanların bazılarının da, bu savaştaki yenilginin moral bozukluğu ile davranışlarında anormallik görüldü. Sarhoş olup tatsızlık çıkaranlar, kavga edenler arttı. Hatta İslamiyet'e karşı bir tavır bile belirdi. Bir avuç kalan Müslümanları bu tehlikeli gidişten kurtarmak için, 625 yılı sonlarına doğru da içkiye sınır getirildi.

“Maide Suresi”nin (5. Sure) 90. ve 91 ayetleri bu olayla ilgili olup şöyledir: “Ey inananlar! İçki, putlar ve fal okları; şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki, saadete eresiniz. Şeytan, şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan alıkoymak ister. Artık bundan vazgeçersiniz değil mi?”

Bu ayette, içkinin kesin olarak yasaklandığı gibi bir anlam yoktur. İçki, düşmanlık, kin ve Allah'ı anmaktan uzaklaştırıcı bir unsur olursa yasak kesinleşiyor.

Nitekim, Bakara Suresi'nin (2. Sure) 219. ayeti şöyle der: “Sana, şarabı ve kumarı sorarlar. De ki: İkisinde de, hem büyük günah, hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları, faydasından daha büyüktür.”

Ayette, söz konusu olan alkollü şaraptır. Gerek hamr (şarap) sözcüğünün kullanılması, gerek ayetin verdiği mesaj, doğrudan doğruya alkollü içkiden söz edildiğini ortaya koymaktadır.

Bu ayet açıkça, içkiyi zarar verecek biçimde içenlere, onu yasaklamaktadır. İçkinin yararı ise, değişik biçimlerde yorumlanabilir. Her şeyden önce içki, insanın denektaşıdır. İyi insan, kötü insan içki sofrasında açığa çıkar.

İçkinin; her haliyle reddedildiğini söyleyenler, Kuran-ı Kerim'i ciddi biçimde incelememiş olanlardır.

Yukarıda verdiğimiz ayetlerin dışında, başka ayetlerde de şarap, insanlara bir hediye olarak vaad edilmektedir. Bu da şarabın reddedilmediğini; fakat, iyi davranışla insanlara helal olduğunu gösterir.

“Muhammet Suresi” (47. Sure) 15. ayeti okuyalım: “Allah'a karşı gelmekten sakınanlara söz verilen Cennet şöyledir: Orada, temiz su ırmakları, tadı bozulmayan süt ırmakları, içenlere zevk veren şarap ırmakları, süzme bal ırmakları vardır.”

Bu ayette de sözü edilen doğrudan doğruya şaraptır ve Müslümanlara, öbür dünyadaki güzel ödüllerden biri olarak önerilmektedir.

Ayrıca, “Nahl Suresi”nin (16. Sure) 67. ayeti de, bu şarabın öyle manevi bir içki olmadığını, insana keyif verip sarhoş ettiğini dile getiriyor. Şöyle diyor ayet: “Hurmaların meyvelerinden ve üzümlerden keyif verici, mestedici (sarhoş edici) şıralar ve güzel rızk elde edersiniz. Düşünen kavimler için bunda ibret vardır.”

Bu ayette açık açık, sekeren sözcüğü kullanılmıştır. Bu da sarhoşluğu ifade eder... Bu sözcük, sekr kökünden türemiştir; sekr ise, sarhoş demektir...

Yine, “İnsan Suresi”nde (576. Sure) 21. ayet, açık açık şaraptan söz eder. Ayet şöyledir: “Üzerlerinde, ince yeşil ipekli, parlak atlastan elbiseler vardır; gümüş bileziklerle süslenmişlerdir. Rableri onlara, tertemiz şaraplar içirir.”

Yine, “Tur Suresi”nde (52. Sure) 23. ayet dolaylı olarak şarap içmekten söz eder: “Orada; birbirleriyle, saçma söyletmeyen ve günaha sokmayan kadehler tokuştururlar.”

Tokuşturulan kadehler, herhalde su veya süt bardağı değildir. Çünkü, saçma söz söyletmeme ve günaha sokmama özelliği vurgulandığına göre, bu tokuşturulanlar, şarap kadehidir. Günah işlemeyen ve saçma söz söylemeyenlerin şarap içebileceklerine dolaylı bir izindir bu...

Görüldüğü gibi, Kuran'da bile içki içmek kesin olarak yasaklanmış değildir. İçkinin kesinlikle yasak olduğu görüşü, softaların uydurmasıdır. Kesin olarak yasaklanan şey içki değil; içki içtikten sonra kötülük yapmak, kötü söz söylemektir.

İşte, Aleviler, içkinin, içtikten sonra sapıtan insanlara yasak olduğunu söylerler ve bunun da Kuran hükümlerine uygun olduğunu belirtirler.

Aleviler; içkiyi, bir edepsizlik unsuru yapanlara, bunun haram olduğunu kabul ederler.

Aleviler, içkiye dolu derler. Dolu yarı yarıya kutsal özelliklere sahip içkidir... Bu nedenle, doluya, “Hak Dolusu, Ali Dolusu, Hünkâr Hacı Bektaş Veli Dolusu, Şah İbrahim Veli Dolusu, Gerçek Erenler Dolusu” gibi adlar verilmiştir.

Alevi cem törenlerinden sonra; özellikle Hacı Bektaş Veli'yi pir ve mürşit sayan kesimlerde, dolu içilir. Bunu, bütün Alevilerde bir zorunluluk olarak algılamak da yanlıştır. Cem törenlerinden sonra içki almayanlar da, alınan doluyu hak dolusu kabul ederler.

Alevi cemlerine şarabın 15. Yüzyıl sonlarında Rumeli'nde Akyazılı Sultan zamanında girdiği biçiminde bir bilgi de vardır.

Aleviler, içkinin (şarabın) kaynağını Kırklar Meclisi'ne bağlarlar. O mecliste, Selman bir üzüm tanesi getirmiş, peygamber de onu bir nurdan tabak içinde ezip Kırklar'a sunmuştur. Kırklar; bunu içmiş, sarhoş olmuş, semaha kalkmışlardır.

Aleviler, içtikleri şarabın, Cennet'te içilecek şarap olduğuna inanırlar ve onun adına da Kuran'da geçtiği gibi (İnsan Suresi, 21. ayet) “sekahum hamri” derler. Bu, kutsallığı dile getirir.

İslam öncesi Türk boyları törenlerde içki içiyorlardı. Bu içkiye “dolu” –tolu– deniliyordu. Anadolu Alevisi, bu Türk geleneğini İslami motiflerle yaşatmışdır.

İçmeyi bilmeyen, ya da bu tür içildiğini bilmeyen insanlar; iradelerine hâkim olamayanlar, içkiyi kötü, şer kaynağı alarak, algılayıp tümden yasaklama yoluna gitmişlerdir. Çıkarcı bazı din adamları da bunlara önayak olmuş, peygamber döneminde bile yapılmayan işler ortaya çıkmış; şarap yapılıyor bahanesiyle üzüm bağları sökülmüştür...

Fakat, bu yasak hem eski dönemlerde, hem de günümüzde yürümemiştir. Bundan sonra yürümesi ise tamamen olanaksızdır.

burhantanal
10.04.2006, 16:43
içki içmek içmesini bilene güzel bir serhoşluk demektir.serhoşlukta serinde hoş olmaktır,hoş sohset etmek için bir ortamdır,cem lerde hoş sohbeti sağlar.herşey dozunda güzeldir derim

zulfikar1985
11.04.2006, 21:06
Geçen kardeşim bu sitede ben cevabları okurken yanımdaydı. Alevilikte içkinin günah olup olmadığı konusundaki ankete katılmamı istedi. Ben Alevi arkadaşalara sorulmuş benim cevab vermem doğru olmaz dedim ve ekledim benim aklımdan da böyle bir soru geçiyordu iyi ki koymuşlar ankete.(Ben sorsaydım kesin tepki alırdım).
Şimdi gelelim anket sonucunu değerlendirmeye genel olarak alevilikte içkinin haram olmadığı(içmesini bilene) söyleniyor. Hz.Ali ve İmamlar kaç kez içki içmiş veya bahsi geçen ayetlerden sonra içki içmişlermi, bu konuda kaynak varmı?

Adam
11.04.2006, 21:38
Geçen kardeşim bu sitede ben cevabları okurken yanımdaydı. Alevilikte içkinin günah olup olmadığı konusundaki ankete katılmamı istedi. Ben Alevi arkadaşalara sorulmuş benim cevab vermem doğru olmaz dedim ve ekledim benim aklımdan da böyle bir soru geçiyordu iyi ki koymuşlar ankete.(Ben sorsaydım kesin tepki alırdım).
Şimdi gelelim anket sonucunu değerlendirmeye genel olarak alevilikte içkinin haram olmadığı(içmesini bilene) söyleniyor. Hz.Ali ve İmamlar kaç kez içki içmiş veya bahsi geçen ayetlerden sonra içki içmişlermi, bu konuda kaynak varmı?
Açıkcası bu konuda 40lar meclisindeki demden söz edilir.
Fakat genel itibariyle içmesine bilene haram olmayışının nedenini Ali ve İmamlarda aramak anlamsız.

zulfikar1985
11.04.2006, 23:58
Açıkcası bu konuda 40lar meclisindeki demden söz edilir.
Fakat genel itibariyle içmesine bilene haram olmayışının nedenini Ali ve İmamlarda aramak anlamsız.
teşekkürler

Hüseyin69
12.04.2006, 00:05
ben encok kim ile anlasirim bilirmisiniz
ben en cok bir sarhosla iyi anlasirim
o bana derdini anlatir ben ona

lion12
27.04.2006, 04:03
Bence günah değil yani şu anlamda değil,Kuran'da dahi kati bir hüküm yok içkinin yasak olduğuna dair.Şu var ki insana hara kılmasının sebebinin sarhoşluk vermesi olduğu geçer.Öyleyse sarhoş olana kadar içmezsek,bir muhabbet oratamında içersek bunun ne haramı olsun ki.Kaldı ki günde bir bardek şarap yad da biranın böbrek taşlarını kırdığı bugün birçok bilim adamınca onaylanmış birşey.Şu da var,Kuran'da bildiğim kadarıyla cennetten bahseden bir ayette ''Orada sarhoş etmeyen şarap akar nehirlerden,isanlar ondan içerler doya doya fakat sarhoşluk vermez''diye bir ayet olduğunu biliyorum.Buradan şu yorumu çıkarıyorum ben tabi kendi adıma konuşayım,demek ki aşırına kaçmadığımız sürece bir sorun yok.

gülsen58
27.04.2006, 08:03
bencede günah değil sadece aşırıya kaçmak yanlış olur

roro
27.04.2006, 09:38

gereğinden fazla içildiği zaman hayat kayanğı olan su yun bile insanı öldürebildiğini biliyor musun?

muratölmez
27.04.2006, 10:13
İÇkİ Konusunda Sadece Şunu SÖyleyebİlİrİm Kİ İnsan HİÇbİr Zaman Bİr Haddİnİ AŞmamalidir ÇÜnkÜ AŞiĞi Zaman Ne YaptiĞini Bİlememekte Ve DÜŞÜnememektedİr.İnsan BİlİnÇlİ İken İnsandir.İÇkİnİn Bİle GÜzellİĞİ Muhabbetİnde Saklidir.ama Demİnİ TaŞmamak Kaydiyla Ondan Sonrasi Muhabbet DeĞİl Zirvalamaktir Zarardir.

manifesto
27.04.2006, 10:19
ben encok kim ile anlasirim bilirmisiniz
ben en cok bir sarhosla iyi anlasirim
o bana derdini anlatir ben ona
:) sarhoş derdini anlatabiliyor mu bari:)

ayaren
27.04.2006, 10:31
''Herşeyin azı karar,çoğu zarar''yani içkinin şişedeki gibi durmadığını herkes biliyor,az içersen helal,sapıtırsan haram olur gibi ifadelere katılmıyorum .Bilincinin yerinde olabileceği seviyeye kadar içmek en iyisi bence,haram,helal bunlarla ilgilenmem.

umudum
27.04.2006, 12:37
bence haram falan değildir bildiğim kadarıyla dedelerde içiyo eğer haram olsa neden içsinler kendine ve çevrene zarar vermediğin saygısızlık yapmadığın sürece herşey helaldir

Niwan
27.04.2006, 12:45
günahmı değilmi bu tartışılır bildiğim tek şey alevilerin içkiye düşkün oldukları enazından bizim yörede böyle kayserideki aleviler içer

OktayK
27.04.2006, 13:13
Günah ya da degil ne fark eder sonucta zararlı degil mi? Bazı uzmanlar sigarayı ve alkoholu "Hard Drugs"(Yüksek ölüm oranına sahip uyusturucalar) olarak goruyorlar. Bu zaten içki kullanmamak için yeterli bir sebep :)

serdall
27.04.2006, 13:54
önemli olan burada günah yada sevabı değil de herkezin kendini bilecek düzeyde almasın da ben ce bir sakınca yok. önemli olan kendi özgürlüğünü bir başkasının özgürlüğünü tehdit etmeyecek düzeyde tutmaktır. yani herkez özgürdür ama sınırlarını bir başkasının sınırlarını zorlarsa özgürlükden çıkar ve egoizm olur. :gosterge

imat
28.04.2006, 09:44
içki haram ve günaktır tabiki ne ola bilir sizce

biralevi
30.04.2006, 20:29
İçki Kötüdür
İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli ölçü beynidir, düşünme gücüdür. İnsan muhakeme gücü sayesinde iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırır. Bütün organlarımız beynimize bağlıdır. Dolayısıyla da beynimizi tahrif etmemiz durumunda hayatımızı yönlendiren anlamları da yok etmiş ve HAYVANLAŞMA SÜRECİNE de girmiş oluruz. SÜRÜ haline gelmiş bir insanı ve toplumu yönlendirmek de artık bu nedenle kolaylaşır. İşte bunu bilen insanlık düşmanları toplumumuza her türlü içkiyi soktular, her çeşit yalanı söylediler. “Bir üzüm tanesinden kırk kişi mest oldu”, “Bir demi helaldir”, “Miraçta dem meclisi kuruldu”, “Sır edersen helal, zır edersen haram”, “İçki içir ne olduğunu anla” dediler. Bu iğrenç yalanlarla temiz insanları kandırmaya çalıştılar, temiz toplumumuzu DEM yada DOLU adı altında hatta bazen ibadet amacıyla da içirmeye çalıştılar.

Halkı içirerek zevk ve sefa alemlerinde gününü gün etmesini, toplumsal sorunları unutmasını, sürü haline getirmeyi, yönetmeyi, yönlendirmeyi istediler. Üzülerek söylemeliyiz ki büyük ölçüde başarılı oldular. Bizleri boğazımıza kadar içki batağına batırdılar, etrafımız meyhaneden geçilmez oldu. Geçim sıkıntısına düşenlerimiz oldu, içki yüzünden yuvası dağılanlarımız oldu. İçki yüzünden trafik kazaları yaparak hayatlarını kaybeden yada sakat kalan dostlarımız oldu. Bu pisliği öylesine içimize bulaştırdılar ku neredeyse içkisiz misafir ağırlanamaz, içkisiz düğün yapılamaz hale geldi. Bu pisliği çağdaşlık adına ilericilik adına da bizlere bulaştırmak isteyenler oldu. Hatta daha ileri giderek evlerindeki küçük çocuklarına da içki ikram edenler dahi oldu. İçkiye karşı çıkanlar gerici sayıldı, yobaz sayıldı.

Yıllardır kimse içki yüzünden yıkılan gönüllerin, yuvaların, hastalanan insanların, gözlerimizin önünde eriyen, insanlığını kaybetmeye doğru giden insanların yardımına koşmadı, bu pisliği bizlere bulaştıran insanlardan hesap sorulmadı. İşte artık kendimizi yargılamanın zamanı gelmiştir, bu pislikten kurtulmanın zamanı gelmiştir. Hatırlanmalıdır ki içki şişede durduğu gibi durmuyor. İçki peşinden bir sürü pisliği de beraberinde getiriyor. Çünkü İÇKİ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASI olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar SEVDİKLERİNE BENZEMELİDİRLER, zaten SEVMEKBENZEMEKTİR. Kişi sevdiğiyle beraberdir. Bizler Ehl-i Beyt’i seviyoruz. Bizler ONİKİ İMAMLARI seviyoruz. Artık huy olarak da onlara benzemek istiyoruz. Bizler KUR’AN VE EHL-İ BEYTİ iki kutsal emanet olarak kabul ediyoruz. Peygamberimiz ve Oniki İmamlar gibi AZİZ, ŞEREFLİ insanlar olmak istiyoruz. Onlar her zaman insanların yararına olan şeyleri yapmışlar ve tavsiye etmişlerdir. Onların HELAL yada HARAM dedikleri her şey insanın ve insanlığın güzelleşmesi, olgunlaşması, hayatından tat alması içindir. Onların söyledikleri herşey insana YÜCELİK kazandırmak içindir. İşte İÇKİ KONUSUNDA bu sevdiğimiz insanların sözleri, bu sözlerde düşünen akıllı insanlar için çok büyük ibretler ve faydalar bulunmaktadır. Toplumumuzun güzelleşmesine, yüceleşmesine, olgunlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla onların sözlerini kaynaklarıyla beraber sunuyoruz.

MAİDE Suresi, 90. ve 91.Ayetler: “EY İMAN EDENLER İÇKİ... ŞEYTANIN İŞLERİNDEN OLAN PİSLİKLERDİR. ÖYLEYSE BUNLARDAN KAÇININ, UMULUR Kİ KURTULUŞA ERERSİNİZ. GERÇEKTEN ŞEYTANİÇKİ VE KUMARLAARANIZA DÜŞMANLIK VE KİN DÜŞÜRMEK, SİZİ ALLAH’I ANMAKTAN VE NAMAZDAN ALIKOYMAK İSTER. ARTIK VAZGEÇTİNİZ DEĞİL Mİ?”

Allah’ın haram ilan ettiği bir şeyi Peygamberi hiç helal kılabilir miydi? Allah’ın ve Peygamberin takipçileri olan ve Allah tarafından TEMİZ VE MASUM ilan edilmiş olan ONİKİ İMAMLAR, hiç içki içebilir miydi? Pislik denilen ve şeytan işi denilen bir şeyin Oniki İmamların yanında hiç kıymeti olabilir miydi?

Elbette içkinin her türlüsü pistir, haramdır. Düşünün ki elbisemize bulaşan bir pisliği yıkamak suretiyle çıkarıp atabiliyoruz, peki kanımıza, etimize, hücremize kadar karışan bu pisliği nasıl temizleyebiliriz?

Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “İÇKİ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR, ŞARAP İÇEN PUTA TAPAN GİBİDİR.” (K.B.Envar C.77, Sh.47)

Hz. İmam Ali Rıza (as) şöyle buyuroyur: “Biz Ehl-i Beyt’i seven ve bizi dost tutmakla şereflenen herkes her türlü sarhoş edici içecekten uzak dursun, içki içenlerle aramızda hiçbirbağ yoktur.” (K.Vesail Şia C.17,sh: 262)

Hz.İmam Cafer Sadık (as) Hazretleri bir düğün yemeği sırasında sofraya şarap geldiğini görünce hemen abasını omuzuna atıp oraya terk etti. Sordular: YA İMAM SOFRADA OTURMANIN NE ZARARI VAR?

İmam buyurdu ki: “ALLAH’IN LANETİ GELDİĞİ ZAMAN CÜMLE ALEMİ KAPSAR VE BEN ORADA OLMAK İSTEMEM.”

Hiçbir doğru kaynakta Oniki İmamlardan hiç birisinin içki içtiği yada sarhoş olduğu yazmaz, tam tersine bütün doğru kaynaklarda onların içkinin pisliğine ilişkin sözleri yer alır, HARAM DEDİKLERİ yazılıdır. Zaten BU TEMİZ İNSANLARIN, PİSLİKLERDEN uzak duracakları da bellidir. İster DİNSEL isterse BİLİMSEL olsun hiçbir şekilde içki savunulamaz. İçkide bazı faydaların olması da bizleri hiç ilgilendirmez, bizim ölçümüz FAYDACILIK değildir. BİZİM ÖLÇÜMÜZ ALLAH’IN RIZASINI KAZANMAK VE ONİKİ İMAMLARA BENZEMEKTİR. Onların fikirlerini yaşatmaktır. İçki insanın sağlığını da bozduğuna göre biz kimseye zarar vermiyoruz demek de doğru değildir. Çünkü bu bedenin kazanacağı rızkı bekleyen insanlar, yavrular vardır. İçki sadece sağlıksal olarak değil toplum dengesini ekonomik olarak da bozar. İçkiye harcanan paralar bir yerde biriktirilmiş olsaydı, toplumun bir çok derdine derman olunabilirdi.

İçkiyi başka inançlı insanların içmesi de bizim için ölçü değildir. Zira İmam Cafer Sadık (as) buyuruyor ki: “BİR KÖTÜ İŞİ BİR ŞAHIS YAPARSA BU KÖTÜDÜR. AYNI İŞİ BİREHL-İ BEYT DOSTU YAPARSA BU ÇOK KÖTÜDÜR.”

Hz. Peygamberimiz buyuruyor ki:

“10 Kişiye Allah lanet ediyor. İçki yapmak için fidan dikene, o fidanların bekçiliğini yapana, üzümü sıkana, depo edene, içene, şişeye doldurana, taşıyana, yükü teslim alana, satana, ondan para kazanana....” (K.Vesail)

Hz. İmam Ali (as) buyuruyor ki:

“İçki hırsızlık ve zinadan daha kötüdür. Çünkü hırsızlık ve zina yapan belki başka günah yapmayabilir ama içki içen zina yapabilir, insan öldürebilir ve ibadetleri de terk edebilir, hırsızlık yapabilir. Çünkü O’nun aklı başından gitmiştir.” (K.Füru Kafi)

Hz. İmam Ali Rıza (as) buyuruyor ki:

“Bütün dinlerde içkinin haramlığı açıkça bellidir, bu dinde de içkinin haramlığı ebedidir.” (K.Füru Kafi)

Hz.İmam Zeynel Abidin (as) buyuruyor ki:

“Şarap içen kimseyle oturmayın, onlara selam vermeyin.” (K.El Hadis 162)

Hz. İmam Cafer Sadık (as) buyuruyor ki:

“Her kim kızını şarap içen (alkolik) bir kimseye verirse biz o kızın babasına şefaat etmeyiz.” (K.Kafi,C.5)

Açıkça bilinmelidir ki Ehl-i Beyt dostları farklıdırlar ve yaşamlarıyla ve GÜZEL AHLAKLARIYLA başkalarına da ÖRNEK olmalıdır. Bizi farklı kılan şey Oniki İmamlara olan bağlılığımız ve sevgimiz olmalıdır. Güzel olan her işte Oniki İmam dostları en önlerde olmalıdır, kötü olan her işten ise ilk önce el çekmelidirler.

İçki konusunda önemli olan içilen miktar değildir, kime karşı çıktığımız, kimlerin fikirlerine ters davrandığımız önemlidir. Allah’a karşı çıkmanın azı yada çoğu ölçü olamaz. Toplumlara yön vermeyi düşünen insanların da biz az miktarda içiyoruz demeleri önemli değildir. Kimseye zararımız olmuyor demeleri önemli değildir. Bu kendilerini çağdaş, aydın kabul eden zavallılar kendilerini örnek alan insanların bulunduklarını da düşünmek durumundadırlar. Dine inanmayan insanlar dahi toplumun güzelliği için içkiden uzak durmalıdırlar. Bu pisliği temizlemek HERKEZİN YARARINADIR.

Akıllı ve mantıklı insanlara sormak gerekiyor:

... Allah’ın PİSLİK saydığı ŞEYTAN İŞİ dediği ve insanlara bir çok zararı olan bu içki denen nesneyi bir topluma sunanlar ve bu konuyu hoş görüyle karşılayanlar o toplumun iyiliğini mi yoksa kötülüğünü mü istiyorlar?

... Tarih Kerbela’da Hz. Hüseyin(as) ve dostlarını şehit ettiren Yezid’in içkici, alkolik bir kişi olduğunu içkiyi çok sevdiğini yazarken Oniki İmamları seven insanlara içki yakışır mı? Bizi kime benzettiklerini görmüyor musunuz?

... İçkiyi bize teklif eden şahıslar acaba kime benzediklerini biliyorlar mı?

... Başkalarının içmeleri bizi ilgilendirmez, bizler Ehl-i Beyt dostlarıyız ve içki içmediğimiz gibi içilen yerlerde de duramayız. İÇKİYİ BIRAKMAK DEMEK, İNSANİ BÜTÜN GÜZELLİKLERİ KUCAK AÇMAK DEMEKTİR. Kendisini gerçekten İLERİCİ, DEVRİMCİ ve Oniki İmam dostu sayan ve onların yolundan yürümek isteyen herkes içkiyi toplumdan uzaklaştırmak için emek vermelidir, çaba harcamalıdır. Gelecek nesillerin kurtuluşu bizlerin çabalarına bağlıdır.

ANALAR, BACILAR, TEYZELER, HALALAR, ABLALAR, NİNELER, KARDEŞLER.

Bu konuda en büyük rol sizindir. Kadınların katılmadığı bir hareket asla başarılı olamaz. Gelin şu içki denen pisliği bu toplumdan kazıyalım. Azimli, Kararlı, ve Cesur olun. Geleceği kendi ellerimizle çizelim, çocuklarımızın geleceğini kurtaralım. Bu harekete yardımcı olun. İçkiye karşı en açık, en sert tavırları alın. İçirmeyin, içki sofralarına yardımcı olmayın, karşı çıkın, rızkımızı meze yapmayalım. ONİKİ İMAM DOSTU OLDUĞUMUZU TÜM DÜNYAYA İSPATLAYALIM, tüm dünyamızı güzelleştirelim. İçmeyelim, içirmeyelim, içkinin olduğu yemeklere yada düğünlere gitmeyelim. TAVİZ VERMEYELİM. Belki biraz acı çekeriz ama geleceğimizi de kurtarırız.

İÇKİYE HAYIR, BÜTÜN GÜZELLİKLERE EVET,

GELİN TARİHİ HEP BİRLİKTE, BERABERCE YAZALIM,

İŞTE O ZAMAN MAKUS TALİHİMİZİ GERÇEKTEN YENECEĞİZ,

GELİN TARİHİ HEP BİRLİKTE BERABERCE YAŞAYALIM.

canugur
30.04.2006, 20:34
"Ey gül, sen,
bir gönül kapanın,
bir sevgilinin yüzüne benziyorsun;
ey şarap, sen cana canlar katan bir dilberin la'l dudaklarını andırıyorsun.
Ey benimle; kavga edip duran baht,
her solukta daha da yabancı davranıyorsun bana;
sen, bir bildiğe benziyorsun."
ömer hayyam

Canan58
17.05.2006, 19:48
"Ey gül, sen,
bir gönül kapanın,
bir sevgilinin yüzüne benziyorsun;
ey şarap, sen cana canlar katan bir dilberin la'l dudaklarını andırıyorsun.
Ey benimle; kavga edip duran baht,
her solukta daha da yabancı davranıyorsun bana;
sen, bir bildiğe benziyorsun."
ömer hayyam

Çok güzel anlatmış Ömer hayyam ...Sizde bu duyguları çok güz<el paylaşmışsınız yüreğinize sağlık...

canugur
17.05.2006, 19:54
Çok güzel anlatmış Ömer hayyam ...Sizde bu duyguları çok güz<el paylaşmışsınız yüreğinize sağlık...
Tesekür ederim, cancanan..maharet hayyamda, gönül, anlayandadir?

naki
27.05.2006, 22:58
Arkadaşlar,

Bizim inancımıza göre dem günah değildir. Gereklidir. Ancak dozu önemli. Sarhoşluk ise tasvip edilecek bir durum değildir.

İlaç içmek buna ihtiyacı olan kişi için gereklidir. Ancak 6 saatte bir doz alması gereken birisi, hapların hepsini birden içerse, zehirlenir. İçki olayına da böyle bakabiliriz.

İçki Alevilik'te günah olsaydı, erenler dem almazdı, Hacı Bektaş dergahında içilmezdi, dergahın etrafı üzüm bağlarıyla çevrili olmazdı. Ayrıca literatüre Bektaşiüzümü diye geçmiş bir üzüm türü vardır.

manifesto
28.05.2006, 15:53
naki ; İlaç içmek buna ihtiyacı olan kişi için gereklidir. Ancak 6 saatte bir doz alması gereken birisi, hapların hepsini birden içerse, zehirlenir. İçki olayına da böyle bakabiliriz
??? İçki kullanmak ile ilaç almayı nasıl birbirine bu şekilde bağladınız anlmadım?
Yani içki içenler tedavi amaçlamı yapıyorlar yoksa keyif ve eylencesi için mi??:)
Bunun cevabını sizde bende biliyoruz.

Alevilikde yasakmıdır değilmidir onu bilemem, yüzlerce yıldır bunun yasakmı değilmi olduğunu karara bağlayamamak da garip geldi bana...

naki
28.05.2006, 18:28
Manifesto,
Verdiğim ilaç örneği, "içki zararlı mıdır" sorusunun karşılığı aslında.

İçkinin Aleviler'de yasak olmadığına ise çoktan karar verilmiş. Bunu soran arkadaşlar, Alevi ana babalardan gelen ancak yolunun itikadını ve erkanını yeterince öğrenememiş, kısmen asimile olmuş gençlerimiz.

Hatta şunu da söyleyim, içkinin (dem) Alevilikte yasak olmak bir yana kutsiyeti var. Bu da bir üzüm tanesini 40'a bölüp içtikten sonra semaha dönen Kırklar inancından kaynaklanıyor. Cemlerde de bu ritüel olarak tekrarlanır.

Ancak, bu olayı bir Alevi gözüyle bakmazsan, anlayamazsın. Buradaki içki içme, sarhoşluk, ayyaşlık, keşlik değildir, semboliktir. Bunun işlevi, erdemlilik, kendini bilme, özünü ırgalamama iradesini pekiştirmeye yöneliktir. Bu olayın burada birkaç cümle ile anlatılması zor.

yusufçukgecegez
29.05.2006, 23:44
ah şu içki,birde şişede durduğu gibi dursa.alevilikde bilmem ama sünnilerde içki haramdır.kesindir bu.çünkü içki,kontrolü zor olan bir içecektir.insanı cezbeder.zayıf noktasından yakalar insanı,kendine köle eder.bunun için haramdır.alevilerde böyle deil.sanırım.sarhoş etmeyecek içkiye müsade var.fazlasına yok.yalnız burda bir sorun var.inancınıza göre içkji dem,sarhoş olmak maksadı güdülmüyor veya sarhoş olmayacak kadar içiliyor.fakat içki,kapıyı aralamaya görsün,elini verirsen kolunu kaptırma ihtimali çok yüksek.iradeyi zorlayıcı bişe.bazı insanlar gerçektende,içkiye çok dayanıklıdır.bazılarıda hemen sarhoş olur.peki bu ölçüyü kim ayarlıyacak.herkez kendi ayarlamak zorunda,birkere içmeye başladımı bu ayarı yapmakda çok kolay olmasa gerek.yeni sünnilikde yasak,kökten temizlik.bazı hallerde izin verilmiş olsaydı,bunun içinden çıkılmazdı sanırım.aama sünniler içki içmiyorlar diyede bişe yok.paşalar gibi içiyorlar.tek fark haram olduğunu biliyorlar,yasak olduğunu kabul ediyorlar.artık içip içmemek şahsi seçimlerine kalıyor.haram olması caydırıcılık taşıyor.içkininde çok iyi bişey olmadığını kabul edersek.inanç bakımından yasak olması daha olumlu.serbest olması,daha teşvik edici olur.uyuşmamış akıllara ihtiyacımız var.vede örümcek bağlamamış akıllara.

can85
30.05.2006, 00:05
içkiyi haram sayan herkesitir nedeni ise canlıya zarar veriyor.her zaman için kendimize bile bile zarar vermek günahtır.ama günah olduğunu bildiğimiz halde sünni ve alevi olsun paşa paşa içiliyor.tek farkı aleviler gerçekten normal şekilde içeriz ama sünniler haram olduğunu bilerek içiyorlar.

manifesto
30.05.2006, 00:52
alevilikde bilmem ama sünnilerde içki haramdır.kesindir bu.çünkü içki,kontrolü zor olan bir içecektir.insanı cezbeder.zayıf noktasından yakalar insanı,kendine köle eder.bunun için haramdır.
:) şişede durduğu gibi durmuyor zaten:)
candan ; içkiyi haram sayan herkesitir nedeni ise canlıya zarar veriyor.her zaman için kendimize bile bile zarar vermek günahtır.ama günah olduğunu bildiğimiz halde sünni ve alevi olsun paşa paşa içiliyor.tek farkı aleviler gerçekten normal şekilde içeriz ama sünniler haram olduğunu bilerek içiyorlar
Evet,cazibe meselesi.
naki ; Hatta şunu da söyleyim, içkinin (dem) Alevilikte yasak olmak bir yana kutsiyeti var. Bu da bir üzüm tanesini 40'a bölüp içtikten sonra semaha dönen Kırklar inancından kaynaklanıyor. Cemlerde de bu ritüel olarak tekrarlanır.
Kırklar meclisinde içki de mi içiliyor?

karizma serko
30.05.2006, 02:50
içki içmek kişinin bileceği bişey,
ben içerim
ama durmasınıda bilirim,
kendini kaybettiğinde içki
çok zararlıdır,

Özgür-Taylan
30.05.2006, 03:04
hayir gunah felan degil, içmesini bil yeter ki !!
dedem aslan sütünü hiçbir zaman eksik etmemistir sofradan hehe

karizma serko
30.05.2006, 03:12
özgür kardeş aslan sütünü bende severim,
deden ağzının tadını biliyormuş :)

yusufçukgecegez
30.05.2006, 19:47
özgür kardeş aslan sütünü bende severim,
deden ağzının tadını biliyormuş :)

bence içki konusunda yapılan en büyük yanlışda budur.kişinin içmesine bişey demem ama,içki içmenin böyle ballandıra ballandıra anlatılması,yere göğe sığdırılamaması,yeni yetişen gençler üstünde olumsuz etki yapıyor ve içkiye sempatilerini arttırıyor.zararlı olan bişe neden bu kadar sevimli ve masum gibi gösteriliyor bunuda anlamış değilim,içen içsin ama ,propagandasını yapmayalım bari.

gizem
30.05.2006, 19:55

ozanlarımız gereken cevabı vermiştir.fazla söze gerek yoktur.saygılar.sana katılıyorum bu parçayı gülün kokusu var adlı kasetten almışsın çok sevdiğim bir parçadır birincisi bizde alevilikte dem diye geçer içki diye değil bunun özüde üzümden gelir Hz.Muhammed üzümü ezip 40 lar ceminde sulandırmış ve kırk kişide bunu içip aşka gelmişler semah dönmeye başlamışlar ve alevilikte içki haram değildir kişinin vücudunun kaldıracağı kadarıyla biz alevi toplumu sonuçta sarhoş olmak için değil balım sultam muhabbeti için dem alıyoruz muhabbet için içiyoruz. sarhoş olmak için hereks içer

Özgür-Taylan
30.05.2006, 20:01
bence içki konusunda yapılan en büyük yanlışda budur.kişinin içmesine bişey demem ama,içki içmenin böyle ballandıra ballandıra anlatılması,yere göğe sığdırılamaması,yeni yetişen gençler üstünde olumsuz etki yapıyor ve içkiye sempatilerini arttırıyor.zararlı olan bişe neden bu kadar sevimli ve masum gibi gösteriliyor bunuda anlamış değilim,içen içsin ama ,propagandasını yapmayalım bari.

propaganda mi??? yok daha nelerrrr

buyuklerimizden oyle gorduk, içki (raki basta gelmek uzere) hep bulundu sofralarda.. ama hiçbir zaman sarho$ olduklarini da G Ö R M E D i K !!
bu alkola felan özenti degil.. özenti varsa eger, o da MUHABBET'edir.. onlarin nasil içip davrandigini.. onlar içip kumar oynayip, karilarini dövmüyorlar.. içki içilir, türküler söylenir, Cem'lerde deyisler okunur vs... bizim özendigimiz de bu, ben bir genç olarak kendi adima konusuyorum !!

saygilar

garcia
30.05.2006, 20:16
evet arkadaşlar alevilikte içki günah değildir ve sohbet ederken masanın en yaşlısı sakilik yapar.eğerki insanlar masadan kalkacaksa sofradaki sakilik yapan en yaşlı kişiden müsade ister ve ayrılır.evet bizler arkadaşlarımızla içerken alevi geleneklerine göre içmiyoruz.ancak alevi geleneğinde mutlaka herkes içki içerken sohbet ederken eğerki birisi sarhoş olma eğilimleri göstermişse masadaki diğerleri tarafından uyarılır.alevilikte hoş karşılanmayan içki içmek değildir,alkolik olmak hoş karşılanmaz alevilerde.alevilikte içki içilmesi ile ilgili hiçbir inanç engeli yoktur.alevilikte içmek dozunu fazla kaçırmamak kaydıyla serbesttir.ayrıca sadece içkinin değil herşeyin fazlası zarardır.

levrek01
30.05.2006, 20:41

canan hanıma katılıyorum haram gunah tartısmasından cok fayda zarar olarak bakmak lazım . zaten sunnilere gorede bir sey haram kılınmıssa mutlaka zararlıdır. ben henüz istisnasına rastlamadım.....

oylum
30.05.2006, 21:07
bence içmesini bilen tadında dozunda bırakabilen için içki haram değildir.sonuçta içki müslümanlığın başlangıcında da içki yasak değilmiş insanlar içip içip kendilerine ve çevrelerine zarar verdikleri görününce yasaklanmış.dince haram olma durumu bundan dolayı.yoksa içkiyi yasaklayan haram kılan islamiyet niye kuran da cennette akan şarap ırmaklarından bahsetsin?dince yasaklanması insanların zararına değil yararınadır.sonuçta alkolün fazlası özellikle de hergün içenler için ciddi sağlık problemlerine karaciğer yağlanmasından siroza hatta karaciğer kanserine bile yol açabilir.ama bunun dışında haftada 3-4 kadeh kırmızı şarabın tıbben kanıtlanmış kolesterolü düşürücü etkisi vardır yani faydası var.sonuçta kendine zarar vermeyecek düzeyde alkol alan insan için yasak veya günah değildir bence.

levrek01
30.05.2006, 21:15
bence içmesini bilen tadında dozunda bırakabilen için içki haram değildir.sonuçta içki müslümanlığın başlangıcında da içki yasak değilmiş insanlar içip içip kendilerine ve çevrelerine zarar verdikleri görününce yasaklanmış.dince haram olma durumu bundan dolayı.yoksa içkiyi yasaklayan haram kılan islamiyet niye kuran da cennette akan şarap ırmaklarından bahsetsin?dince yasaklanması insanların zararına değil yararınadır.sonuçta alkolün fazlası özellikle de hergün içenler için ciddi sağlık problemlerine karaciğer yağlanmasından siroza hatta karaciğer kanserine bile yol açabilir.ama bunun dışında haftada 3-4 kadeh kırmızı şarabın tıbben kanıtlanmış kolesterolü düşürücü etkisi vardır yani faydası var.sonuçta kendine zarar vermeyecek düzeyde alkol alan insan için yasak veya günah değildir bence.
oylum arkadas guzel deginmiş konuya da eksikleri var içki islamiyetin ilk donemlerinde serbest degildi . yasak gelmemişti henüz. zaten hersey birden olamaz da. sonra bir diger konu islamiyette cennetten sarap ırmakları falan yoktur. içkinin hempsi haram kılınmıstır. ama bu din okadar ılımlı bir din ki eger ki faydası var ise de kisiye ılımlı yaklasılmıstır. zaten konuya nerden baktıgınıza gore degişir. ben de derim ki alkol cok mubarek bir içkidir o olmasaydı bu kadar dezenfeksiyon yapılmaz ve ameliyatlar falan olmazdı. hasta bir staf. aureus uremesinden olurdu? (bu arada saglıkcı mısınız )

yusufçukgecegez
30.05.2006, 22:11
propaganda mi??? yok daha nelerrrr

buyuklerimizden oyle gorduk, içki (raki basta gelmek uzere) hep bulundu sofralarda.. ama hiçbir zaman sarho$ olduklarini da G Ö R M E D i K !!
bu alkola felan özenti degil.. özenti varsa eger, o da MUHABBET'edir.. onlarin nasil içip davrandigini.. onlar içip kumar oynayip, karilarini dövmüyorlar.. içki içilir, türküler söylenir, Cem'lerde deyisler okunur vs... bizim özendigimiz de bu, ben bir genç olarak kendi adima konusuyorum !!

saygilar

ne mutlu size dediğiniz gibiyse,fakat yinede özendirilmemeli,herkez kendine sahip değil,eh içkide şişede durduğu gibi durmaz.içki muhabbeti artırır ama bu onun kötü yanlarınıda berteraf etmez.ben sahsen çocuğuma içkiyi hiçbir şekilde teşvik etmem,içmesini desteklemem ama illa içerse bunuda kendi bilir,sağlık açısından bakıyorum ben olaya,içkide sağlıklı bişey değil.kültürde yer almasıda onu sağlıklı bişey haline getirmez buda benim fikrim.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
evet arkadaşlar alevilikte içki günah değildir ve sohbet ederken masanın en yaşlısı sakilik yapar.eğerki insanlar masadan kalkacaksa sofradaki sakilik yapan en yaşlı kişiden müsade ister ve ayrılır.evet bizler arkadaşlarımızla içerken alevi geleneklerine göre içmiyoruz.ancak alevi geleneğinde mutlaka herkes içki içerken sohbet ederken eğerki birisi sarhoş olma eğilimleri göstermişse masadaki diğerleri tarafından uyarılır.alevilikte hoş karşılanmayan içki içmek değildir,alkolik olmak hoş karşılanmaz alevilerde.alevilikte içki içilmesi ile ilgili hiçbir inanç engeli yoktur.alevilikte içmek dozunu fazla kaçırmamak kaydıyla serbesttir.ayrıca sadece içkinin değil herşeyin fazlası zarardır.

sevgili garcia,içkinin zararı ile herşeyin zararı bir değil kardeş,içkinin fazlası baya bi zarar yani.bunu bir kıvırma olarak görüyorum.:) içmek istiyoruz içiyoruz kimene derseniz bişe diyemem.benim inancıma göre içki haramdır.ama bende içerim çok enderde olsa,kimseyede içkiyi önermem,yeri geldiğinde muhabbetine içerim,yinede kimseye önermem,ben içiyorum siz içmeyin derim,haram olmasındaki kasıtda budur,mümkün olduğunca içilmesinin önlenmesi,insanlar ayar tutturamazlar,birgün doğru yaparlar öbürgün dağıtırlar,ayrıca sizi takdirde ediyorum yaptığınız zor bişe,içipde sarhoş olmamaya çalışmak,birde sarhoş olmayınca içmeninde çok manası yok sanki,ha kola ha içki ne farkeder.:)

garcia
31.05.2006, 12:25
sevgili garcia,içkinin zararı ile herşeyin zararı bir değil kardeş,içkinin fazlası baya bi zarar yani.bunu bir kıvırma olarak görüyorum.:) içmek istiyoruz içiyoruz kimene derseniz bişe diyemem.benim inancıma göre içki haramdır.ama bende içerim çok enderde olsa,kimseyede içkiyi önermem,yeri geldiğinde muhabbetine içerim,yinede kimseye önermem,ben içiyorum siz içmeyin derim,haram olmasındaki kasıtda budur,mümkün olduğunca içilmesinin önlenmesi,insanlar ayar tutturamazlar,birgün doğru yaparlar öbürgün dağıtırlar,ayrıca sizi takdirde ediyorum yaptığınız zor bişe,içipde sarhoş olmamaya çalışmak,birde sarhoş olmayınca içmeninde çok manası yok sanki,ha kola ha içki ne farkeder.:)[/quote]

sevgili arkadaşım ben sadece içkinini alevilikteki yorumunu yaptım.yani ben kimseye tavsiye etmedim ve etmiyorumda.çünkü herkesin iradesi bir değildir onuda biliyorum.kaldıki bende sık içen bir insan değilim,kendini kontrol altında tutmasınıda bilen bir insanım.bazılarının yaptığı gibi bazı sorunlara alkol masalarında çözüm aranılmasına,alkolden medet beklenmesinede karşı olduğumuda açıkça belirteyim.besbelliki beni yanlış anlamışsın, olabilir.bizler toplum olarak çoğumuz,sevinmeyi,üzülmeyi ve eğlenmeyi bilmiyoruz,yani birşeylerde ölçülü olmak gerekiyor diye düşünüyorum.bazen içtiğim zamanlar attığım adıma,konuşurken kendime dikkat ediyorum ve gerçekten yürürken tanıyan tanımayan hiç kimsenin içkili olduğumu hissetmemesi için,en azından içtiğimi bilse bile kendimde olduğumu bilmesini istiyorum.beni tanıyan arkadaşlarım içinde bu yönümü takdir eden insanlarda var.ama bazen,keşke sokaklar bomboş olsaydıda şöyle sekiz çizerek yürüyebilseydim dediğimde oluyor(gerçi öylede olsa bunu yapamam).her neyse bende arada bir içerim ve kimseye tavsiye etmem.

gizem
31.05.2006, 19:04
sevgili levrek01 görüşüne saygı duyarım fakat ayrımda yapmak istemem alevi olmayan anlamaz ne demek sünnilerde yanlışsa alevilerdede yanlıştır bizim felsefemiz var bizim demimiz var bizim balım sultan muhabbetimiz bizim sakimiz var biz içeriz bizde yoktur vebali sen merak etme biz alevi toplumuyuz diyosak sünnileri örnek alark gelmedik bugüne biz aleviyiz diyosak biz Pir sultanlarala balım sultanlarla Hacı bektaşla bugündeyiz ve zaten önceki açıklamamda bunun bizde demin ne anlama geldiğini yazdım ne demek sünnilerin yanlışı yanlıştır alevilerdede öyle olmalıdır bizim sizin inancınıza karşılık felsefemiz yeter merak etme şimdiye kadar toplumumuzda bozulan olmadı dem ile olmuyacaktırda biz eğer ayrım yapmak gerekiyosa sünniler gibi içipte bozulmayız
canan hanıma katılıyorum haram gunah tartısmasından cok fayda zarar olarak bakmak lazım . zaten sunnilere gorede bir sey haram kılınmıssa mutlaka zararlıdır. ben henüz istisnasına rastlamadım.....

gozde
31.05.2006, 19:54
alevilikle ilgili bir kitapta okuduğuma göre alevilikte içki haram değil fakat sınırı aşmayana,ayrıca alevilerde içen bir erkek mutlaka karısına masada yer vermeliymiş,karısı içmese bile ona içip içmeyeceğini sormalıymış.

KURŞUNveli
31.05.2006, 22:00
hadi bari bide aleviler ibadetini içkiyle yapar deyın de tamamlansın sizler gercekten alevimisiniz yaw...aleviliği yaymaktan korumaktan bahsediyorsunuz aleviliğin kurallarını yerine getiren herkes alevi olur diyorsunuz kutsal bir inanç diyorsunuz semahtan kurandan inançtan bahsediyorsunuz içkiyle peki bunların ne alakası var hangi kitapta yazıyor... herkes içebilir özgürdür.. kişi haklarına karışılmaz ama bunu tüm insanları etkileyen bir inanç içine sokmak başlıbaşına bir saçmalık olur...herşeyin bir kuralı var lütfen kurallara uyalım bu forma binlerce kişi giriyor aleviliği içkiyle karıştırmayalım..saygılar

yusufçukgecegez
31.05.2006, 22:30
sevgili arkadaşım ben sadece içkinini alevilikteki yorumunu yaptım.yani ben kimseye tavsiye etmedim ve etmiyorumda.çünkü herkesin iradesi bir değildir onuda biliyorum.kaldıki bende sık içen bir insan değilim,kendini kontrol altında tutmasınıda bilen bir insanım.bazılarının yaptığı gibi bazı sorunlara alkol masalarında çözüm aranılmasına,alkolden medet beklenmesinede karşı olduğumuda açıkça belirteyim.besbelliki beni yanlış anlamışsın, olabilir.bizler toplum olarak çoğumuz,sevinmeyi,üzülmeyi ve eğlenmeyi bilmiyoruz,yani birşeylerde ölçülü olmak gerekiyor diye düşünüyorum.bazen içtiğim zamanlar attığım adıma,konuşurken kendime dikkat ediyorum ve gerçekten yürürken tanıyan tanımayan hiç kimsenin içkili olduğumu hissetmemesi için,en azından içtiğimi bilse bile kendimde olduğumu bilmesini istiyorum.beni tanıyan arkadaşlarım içinde bu yönümü takdir eden insanlarda var.ama bazen,keşke sokaklar bomboş olsaydıda şöyle sekiz çizerek yürüyebilseydim dediğimde oluyor(gerçi öylede olsa bunu yapamam).her neyse bende arada bir içerim ve kimseye tavsiye etmem.

teşekkür ederim cevabın için kardeş.

kemal02
31.05.2006, 22:38
önemli olan kaçıncı yudumda duracağını bilmektir.....

oylum
01.06.2006, 19:05
levrek01 arkadaşım eksik bilgilerimi düzelttiğin için teşekkür ederim.sonuçta benim bilgilerim de sınırlı.ve bir tıpçı olarak ben işin sevabına günahına değil sağlığa olan yararına zararına bakarım
saygılar..
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bu arada sanırım sen de bizim sektördensin levrek01.
kolay gelsin sana.

caferi
01.06.2006, 21:25
bakın arkadaşlar
içki tabiki günah ve haramdır.bu yadsınamaz bir kuraldır.bazı arkadaşlar içmesini bilene helal bilemeyene haram denmiştir.
bakın insanğlu nefisli bir varlıktır.derki ben kendimi bilirim bana dokunmaz derveya gaza gelir içer içer sonra malum
ha tabiki isteyen içebilir o kişinin bileceği ben de içerim
ama yok günah değil demem bunu demeye hakkım yok içki kültürde olabilir ama ibadette OLAMAZ NE CEM DE NEDE NAMAZ DA
lütfen içkinin alevilikte günah olmadığını hangi otorite çıkarmış ki
HZ MUHAMMED Mİ 12 İMAM MI HACI BEKTAŞMI PİR SULTAN MI
bazı arkadaşlar ömer hayyamdan bahsetmiş ömer hayyam alevilikte kutsal mıki
onu örnek göstermişler bunu anlayamadım...
dedeler de içermiş
dedeler de kul değilmi
kullar hata yapmaz mı
eğer bir dede ibadette içiyorsa o kusura bakmayım alevilikle alakası yoktur
çünkü cemde bir sorumluluğu vardır hem ALLAH a hem cemaate
ama o dede sıradan bir vatandaş gibi evinde içiyorsa ona kimse karışamaz o zaman ancak ALLAH a sorumludur

huseyincem
01.06.2006, 21:39
Elevilikde Sharab muqeddesdir, Ayini Cem'de her imam uchun bir dolu ichiler(on iki dem). Elevilikdeki dini qaydalarin choxu (Sharab, Semah, Saz, iqrar verme, qirxlar meydani, dord qapi, sofra, Pir, cem, Shah-i merdan, v.s.nin hamisi) Shah Ismayil terefinden bir bir sistemleshdirilmish ve son halini almishdir.

http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/2513-ahl-e-haq-qirxlar.html#post120375

bu bölümden sadece bir kısmı aldım.burada azerilerin aleviliği anlatışı var.çok da güzel anlatmışlar.alevilikte içki (dem) in günah olduğunu idda etmek sunnilikte domuzun helal olmasını idda etmek kadar abesttir.bu konunun daha fazla tartışılmaması gerek bence.alevilerin yaşayışında belli herşey..

sevgiler..

canugur
01.06.2006, 21:57
http://www.aleviforum.com/alevilik-hakkynda-ana-forum/2513-ahl-e-haq-qirxlar.html#post120375

bu bölümden sadece bir kısmı aldım.burada azerilerin aleviliği anlatışı var.çok da güzel anlatmışlar.alevilikte içki (dem) in günah olduğunu idda etmek sunnilikte domuzun helal olmasını idda etmek kadar abesttir.bu konunun daha fazla tartışılmaması gerek bence.alevilerin yaşayışında belli herşey..

sevgiler..
Cok teskürler, sayin hüseyincem; topigi okudum.
sasirmadim da.
Gercekten de öyle orasindan burasindan cekisitirmeye gelmedigi gibi, oraya buraya yamamayla da olmuyor bu isler.

Günahlara, yasaklar kadar alismis bir toplumuz cünkü???
saygilar

Aziz
01.06.2006, 22:06
valla abıcım ben ıcerım bıde guzel gıdıyorkı sorma ıster gunah ıster sebab olsun

canugur
01.06.2006, 22:10
valla abıcım ben ıcerım bıde guzel gıdıyorkı sorma ıster gunah ıster sebab olsun
yani buna da Hayyam´dan bir dörtlük iyi gider.

Şu testi de benim gibi biriydi;
O da bir güzele vurgun, dertliydi.
Kim bilir, belki boynundaki kulp da
Bir sevgilinin bem beyaz eliydi.

Ö.Hayyam.

Agop
01.06.2006, 22:45

kardeş burdaki içki bir kere tasavvufi içkidir yani iman demek istenmiştir. böyle bir çok deyişimiz vardır

canugur
01.06.2006, 23:00
Eger icip te,
papatyanin yapragina asik olursam
sarhos sanma beni,
sarap diye su ictigimdendir./canugur 2004

Alevilikte icki; algi meselesidir.
icki meselesi degil.
Aleviligin icki sorunu yoktur cünkü.
Hele ki bizler, yobaz sünnilerin icki adi verdikleri nesneye onlar gibi bakmadigimiz icin, demin ne oldugunu da biliriz.

serhos(!) olmaktan korkan, ickiye düsmandir.

Naci
02.06.2006, 09:38
BAKARA 219-
Sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür. Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını sorarlar. "İhtiyaç fazlasını" de. Allah size ayetleri böyle açıklar ki düşünesiniz

ayette günah ve faydadan söz ediyor,fakat zararları faydalarından büyük olduğu bildiriliyor. Bu ayette yasak olduğuna dair bir hüküm belirtilmemiş.

NİSA 43-
Ey iman edenler! Sarhoşken, ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de -yolculuk halinde olmanız müstesna- boy abdesti alıncaya kadar namaza/duaya yaklaşmayın. Eğer hastalanırsanız yahut yolculuk halinde bulunursanız yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, bütün bu durumlarda su da bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin. Yani yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Allah Afüvv'dür, günahları affeder, Gafûr'dur, hataları bağışlar.

Bu ayettede içkinin yasak olduğuna dair bir hüküm yoktur.Sadece aşırı içilmesine müsaade edilmiyor. Bence her şeyin fazlası insanı rahatsız eder.
MAİDE 91
Şeytan; uyuşturucu,içki ve kumara sokularak aranıza düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip sizi Allah'ı anmaktan, namazdan/duadan geri çevirmek ister. Artık son veriyorsunuz değil mi?
Bu ayet aşırı içki içen,kumar oynayanları uyarıyor.Bin bir zahmet ile kazandığı parayı içki kumara verip,ailesini sefalete düşürenler için.
TUR SURESİ 23
Orada kadeh tokuştururlar; fakat bunda ne bir saçmalama, ne de bir günaha girme vardır.
NAHL 67
Hurmalıkların meyvalarından, üzümlerden de sarhoş edici bir içecek ve güzel bir rızık elde edersiniz. İşte bunda, aklını işleten bir topluluk için kesin bir mucize vardır.
SAFFAT 47
O içkide ne sersemletme vardır ne de onunla sarhoş olurlar.
MUTAFFİFİN 25
Kendilerine mühürlü halis bir içki sunulur

Sonuçta size kalmış bir şey ister için ister içmeyin,ayetler gayet açık, herhangi bir yasak yok. Bence sarhoş olacak kadar çok içmeyin...

Nesimi
02.06.2006, 10:36
Naci79 kurana bakıp ona göre içki yasak değil demek yanlış olur çünkü içki müslümanlıkta yasaktır ama aleviler dem içerler.

Naci
02.06.2006, 10:54
Naci79 kurana