Orijinalini görmek için tıklayınız : Mersinde Tahtacı yerleşim alanları

garcia
07.04.2006, 18:41
İnceleme alanımız olan İçel’deki Tahtacılar’ın yerleşim alanlarını merkez ilçeden başlamak üzere şu şekilde sıralayabiliriz:
MERSİN – Bekiralanı Köyü / Belenoluk Mahallesi.
Dalakderesi Köyü
Dorukkent Belediyesi / Düğdüören Mah.
Çağlarca / Tekirgölü Mah.
Kızılkaya Köyü
Kuzucubelen

ANAMUR – Kaşdişlen Köyü

BOZYAZI – Çubukkoyağı Mah.
Bahçekoyağı Köyü / Tursun Mah.

ERDEMLİ – Akdeniz Mah.
Tömük Belediyesi / Merkez Mahallesi ve Kale Mah.

MUT – Meydan Mah.
Yazıalanı Mah.
Göksu Belediyesi / Köprübaşı Mah.
Kayabaşı Köyü
Kelece Köyü
Kumaçukuru Köyü
Yeşilyurt Köyü

SİLİFKE – Sayağzı Mah.
Kırtıl Köyü

TARSUS – Çamalan Köyü
Kaburgediği Köyü
not:şimdilik bu bilgilere ulaşa bildim bilen arkadaşlar ekleyebilirler.

Şoreş
07.04.2006, 19:43
Konuyla pek alakalı değil ama söylemek isterim.Mersinin % 50 den fazlası Alevi!

garcia
08.04.2006, 18:44
Konuyla pek alakalı değil ama söylemek isterim.Mersinin % 50 den fazlası Alevi!

merhaba şoreş kardeş nasıl böyle bir kanıya vardın?mersin il sınırları içerisinde tahtacılardan başka tahtacı olmayan türkmen alevileri ve arab(nusayri )alevilerde var bunu biliyorum.mesela tarsusa bağlı olan türkmen-alevi kasabası yenice vardır ve nüfusu 17000 i geçiyor.tarsusta başka türkmen alevi köyleri ve arap alevi köyleri var.ancak sizin bildiğiniz başka veriler varsa bizide aydınlatmış olursunuz .mersindeki yörükler içerisinde alevi olnalar varmı bilmiyorum(aslında yörüklerin tamamı 1-2 asır öncesine kadar aleviydi,büyük çogunluğu sünnileşti).iyi günler

Pirlo
29.06.2006, 15:09
Merhabalar ArkadaŞimizinda Dedİgİ Gİbİ Mersİnİn Hemen Hemen %50 Sİnden Fazlasi Alevİdİr Özellİkle Tarsus Tekelveren Karacaİlyas Kazanli Karaduvar Bİldİgİm Kadariyla Zaten Genelİ Merkezde Oturmaktadir.

mersinli_pelin
02.07.2006, 13:49
Slm ben mersini in bozyazı ilçesindenim ve bütün mersinlilere sesleniyorum NERDESİNİZ????SOREŞ haklı mersinde alevi çok var hem de epey çok...

garcia
26.07.2006, 21:36
Slm ben mersini in bozyazı ilçesindenim ve bütün mersinlilere sesleniyorum NERDESİNİZ????SOREŞ haklı mersinde alevi çok var hem de epey çok...

merhaba kardeş.bozyazıda BOZYAZI – Çubukkoyağı Mah.
Bahçekoyağı Köyü / Tursun Mah. bu iki yerleşim dışında alevi nüfus varmı?mersinde önemli bir alevi nüfus olduğunu biliyorumda sizde yardımcı olup,bildiklerinizi eklerseniz bizi aydınlatmış olursunuz.

umut_ak
26.07.2006, 23:41
demeki akdenizdede sanildigindan cok daha fazla alevi varmis ama bunu cogu kisi bilmiyor neyse önemli olan var olmamiz ;-)

umut_ak
26.07.2006, 23:42
Hatay, adana, tarsus veya mersin fark bizde akdeniz alevileriyiz iste türkiyenin dört bir yanindan hehe

zafergngr
07.08.2006, 22:36
mersin de ben aleviyim deyince farklı bi gözle bakılıo ama ben utanmıorum gururla söylüyorum bikaç safsata laf ediolar ama ben rahat durur muyum lafı ağızlarına sokuyorum!!:d

hatice81666
08.09.2006, 15:14
mrh arkadaslar;bende mersindenim ve arap alevisiyim.

mürşit
08.09.2006, 15:35
arkadaşlar mersinin şimdiki hali biraz karışık bence

puduhepa
08.09.2006, 16:19
yıllardır Mersin'de yaşıyorum ve Türk Alevisiyim.yaşadığım mahalle tam bir mozaik.ama 'şu kadar Alevi vardır.'diyebilmem çok zor.araştırma yapmam gerek. şu an o kadar yoğun ki işyeri,ama işler sakinleşince Yöresel Koleksiyon Bölümü'müzden bu konuya bakacağım.
yukarıda arkadaşlardan biri bu kentte Aleviyim dediğini ve farklı gözle bakıldığını söylüyor.merkezde yaşayan biri olarak ben hiç karşılaşmadım.birçok ile nazaran gayet rahat bir yer burası.özellikle ramazan ayları bu rahatlık belli oluyor.

hatice81666
09.09.2006, 14:10
benim yasadıgım mahallede cok renkli...hristiyan araplar,arap,kürt ve türk alevileri var.sonra sunnilerde var.bende hicbir zaman olumsuz bir tepki ile karsılasmadım...

deniz44
09.09.2006, 14:28
mersinde yaşayan bir alevi olarak mersinde yaşamak çok güzel mersin. kürtdü, türkü ,alevisi ,sunnisi hristiyanı ile hoş bir şekilde yaşayan ender şehirlerden birisidir .

karadagli
09.09.2006, 14:28
sevgili zafer can ben her izine gelmemde mersine gelirim mersinin halki benim gördügüm kadariyla misafirperver, insanlari cok sicak aydin demekrat insanlari coktur.hatta ben bir seferinde bir bakkala girdim cok kücük bir alisveris yaptim,bakkal sahibi beni sasirtti adam bize 3 sise su verdi adama parasini veremedim. dedim neden almiyorsunuz. bakin siz bakkal isletiyorsunuz almaniz gerek. adam alamam bu da bizden dost ikrami olsun dedi biz suyu cok veririz dedi. bir gün sonra yine gittim cünkü kafama takildi gittim biraz konustum adamda aleviymis, ama bu olay tecede oldu.

serkanbaki
15.09.2006, 17:23
arkadaşlar evet mersinde çok alevi var.soreş dediğin kadar olabilir arkadaşım.bu arada zafer abi mersinde aleviyim diye göğsünü gere gere gezebilirsin.ben bi iskenderunda bir de mersinde bağırdım alevi olduğumu...saygılar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
bektaş eren abicim evet haklısın mersin halkı çok sıcaktır ve misafirperverdir.

hatice81666
15.09.2006, 17:40
mrh serkan;ben gittigim heryerde söyledim alevi oldugumu...yüksekokulda okudugum dönemde milliyetci asırı sagcı ögrenciler ile degisik tarikatlardan olan ögrenciler vardı okulda hepside bilirdi alevi oldugumu.sadece birgün üzücü bir olay yasadım.alevi oldugunu bildigim gitar calan bir arkadasım vardı ona alevisin dimi diye sordum.oda evet "öyleyim ama sus duymasınlar ,dedi.neden dedim "gitar calıyorum gelip beni dinlemezler" dedi. bende o halde simdiden bir dinleyici kaybettin dedim....biliyor musun farklı görüslere sahip arkadaslar hep saygı duydu bana o arkadasıma ise kızarlardı.

serkanbaki
17.09.2006, 16:40
garcia arkadaşım evet mersinde alevi nüfusu fazladır.senin yazdıkların yerlerde tahtacılar yaşamaktadır.ve mersinde arap alevileri de yoğun olarak nüfuslanmıştır.sivas,tunceli ve malatyadan mersine yerleşen canlarımız da mersinin alevi nüfusunda yer almaktadır.saygılarımla...

hüseyin33
18.09.2006, 23:32
mersin mut yazalanı mahallesi.ben burdanım.tahtacıyım.saygılar

hüseyin33
20.09.2006, 20:33
nasılsınız efendim bende aleviyim
saygılarımla hepinize kucak dolusu sevgi...

AleviGenç
20.09.2006, 20:37
mersin mut yazalanı mahallesi.ben burdanım.tahtacıyım.saygılar

Selam

Musa Eroğlu'da Mut'lu dilmi? :)

serkanbaki
20.09.2006, 21:04
evet musa eroğlu da mutlu...hüseyin ve benim köylüm oluyor.mersin mut kumaçukuru köyü.saygılar....

zafergngr
20.09.2006, 21:30
yıllardır Mersin'de yaşıyorum ve Türk Alevisiyim.yaşadığım mahalle tam bir mozaik.ama 'şu kadar Alevi vardır.'diyebilmem çok zor.araştırma yapmam gerek. şu an o kadar yoğun ki işyeri,ama işler sakinleşince Yöresel Koleksiyon Bölümü'müzden bu konuya bakacağım.
yukarıda arkadaşlardan biri bu kentte Aleviyim dediğini ve farklı gözle bakıldığını söylüyor.merkezde yaşayan biri olarak ben hiç karşılaşmadım.birçok ile nazaran gayet rahat bir yer burası.özellikle ramazan ayları bu rahatlık belli oluyor.
sen demekki mersinin toroslar belediyesi ne hiç gelmemişsin ülkücülerin yoğunlukta yaşadığı yerde ayrım var ben yaşadım bana insanlıktan bahseden insana benzer yaratıklar var... :@

canazerbaycan
20.09.2006, 21:52
Mersinin ve ilçelerinin genel olarak etnik ve dini yapısı nasıldır? Ayrıca Mersinde Kars ve Iğdırdan göçme Şii Azeri Türkleri var mıdır? Bir arkadaş cevaplarsa sevinirim.

Gannush
20.09.2006, 22:06
Mersin'de Mut ve Tarsus'ta Aleviler yoğun yaşıyor bildiğim kadarıyla. Buralardaki Aleviler Mersin'in yerleşik Alevileridir. Sonradan göçüp yerleşenler değil.

AleviGenç
20.09.2006, 22:06
Mersinin ve ilçelerinin genel olarak etnik ve dini yapısı nasıldır? Ayrıca Mersinde Kars ve Iğdırdan göçme Şii Azeri Türkleri var mıdır? Bir arkadaş cevaplarsa sevinirim.
Kars - Iğdır'lı yok...Ömrümde mersin'de Şii'de görmedim...

puduhepa´isimli üyeden Alıntı

sen demekki mersinin toroslar belediyesi ne hiç gelmemişsin ülkücülerin yoğunlukta yaşadığı yerde ayrım var ben yaşadım bana insanlıktan bahseden insana benzer yaratıklar var... :@

Selam Duyduğuma göre ülkü'cülerin kalese mezit'li belediyesini solcular almış.
Toroslar belediyesinide az bir farkla sol'cular kaybetmiş...
Bu geleçek seçimdede toroslar belediyesinde solcular kazanaçak diyolar?

garcia
20.09.2006, 23:11

sayın canazerbaycan mersin sürekli olarak göç alan bir yer.mersinde genel olarak yerli halkı;sünni yörükler,alevi türkmenler(tahtacı+bektaşi-hemen hemen her ilçesinde),alevi nusayri araplar(tarsus ve çevresindeki bazı köyler ve mersin merkezi) yaşıyor çoğunlukla,mersinin hemen her ilçesinde(gülnar hakkında bilgim yok) aleviler yaşıyor,bazı köylerde,kasaba ve şehir merkezlerinde(merkez ilçeye bağlı kırsal alanlar dahil).genellikle güneydoğu,iç anadolu ve karadenizden göç alıyor ve aldığı göçlerle il genel nüfusunun yaklaşık %20-25 kürt kökenli insanlardan oluşuyor.

hüseyin33
21.09.2006, 13:02
slm
nasılsınız bende aleviyim kardeslerim ben mersin mut ilçesindeyim saygılarımla tüm erenleri selamlarım

hüseyin33
21.09.2006, 13:41
slm
nasılsınız bende aleviyim kardeslerim ben mersin mut ilçesindeyim saygılarımla tüm erenleri selamlarım
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sen onlara bakma kardaes millet ne yaparsa yapsın onlar sana sonra işi düser sen üzülme aldırma sen onlara

zafergngr
21.09.2006, 18:09
Kars - Iğdır'lı yok...Ömrümde mersin'de Şii'de görmedim...

Selam Duyduğuma göre ülkü'cülerin kalese mezit'li belediyesini solcular almış.
Toroslar belediyesinide az bir farkla sol'cular kaybetmiş...
Bu geleçek seçimdede toroslar belediyesinde solcular kazanaçak diyolar?
yok ya torosları mhp lilerden başka hiçkimse alamaz insanımız o kadar kıt hiçbir hizmet yapılmamasına rağmen hala mhp ye oy veriolar macit özcanda chpli olduğu için toroslara ii gözle bakmıo yaww işte bayağı karışık insanımız kendine faydası olana oy verirse burası düzelir gibi ama vermezler işte kafa oraya basmıo inadına kalınkafalılık...

IÖINIDIEIRI
22.09.2006, 05:28
alevi olmak ayrıcalıktır...
keske tamamı alevi olsaydı...kimse ben aleviyim demeye çekinmezki...sanki bi suçmuş gibi...ben övünerek sölerim (ALEVİYİZ) itirazıolan var mı?

hüseyin33
22.09.2006, 12:39
arap alevisi ne demek

AleviGenç
22.09.2006, 14:17
arap alevisi ne demek

Abi Mersin'dede yaşayanlar var ama geneli Hatay'da yaşıyor.
Nusayri'ler...
Irk'ları Arap ve Alevi olduklarını söylerler...
Yani Arap-Alevi'leri Nusayri'lere deniliyor...

Bilmiyorum tanımı doğru yaptım mı?
Bak forumda Ali Ekber kardeş anlatmış hemde süper oradan okuyup bilgi edinebilirsin.

hatice81666
22.09.2006, 14:23
arap alevisi ne demek
mrh;ben arap alevisiyim.dilimin döndügünce anlatayım.toplum bizi nusayriler olarak bilir.tarsus ve adanada bulunan arap alevileri hataydan buralara gelmistir.inanc olarak anadolu aleviligi ile benzerliklerimiz vardır.ama kopup geldigimiz cografyadan ötürü ibadetlerimiz farklıdır.sizde oldugu gibi bizlerde de HZ ALİ(A.S),EHLİBEYT ve ONİKİ İMAMLAR kutsaldır.
alevi olmak ayrıcalıktır...
keske tamamı alevi olsaydı...kimse ben aleviyim demeye çekinmezki...sanki bi suçmuş gibi...ben övünerek sölerim (ALEVİYİZ) itirazıolan var mı?
bu ayrıcalıgı hepimiz yasıyoruz ne mutlu ki aleviyiz...

hatice81666
22.09.2006, 14:34
yok ya torosları mhp lilerden başka hiçkimse alamaz insanımız o kadar kıt hiçbir hizmet yapılmamasına rağmen hala mhp ye oy veriolar macit özcanda chpli olduğu için toroslara ii gözle bakmıo yaww işte bayağı karışık insanımız kendine faydası olana oy verirse burası düzelir gibi ama vermezler işte kafa oraya basmıo inadına kalınkafalılık...
her secim döneminde kimse hakedene yok vermiyor ki...chp liyim ama onlarda bence bisey yapmıyor.kimse halkı düsünmüyor ne solcusu ne sagcısı herkes cıkarının pesinde siyaset her yerde rant kaygıları ile yapılıyor.bırakın halkı düsünsünler....:cursing:

zafergngr
22.09.2006, 16:58
her secim döneminde kimse hakedene yok vermiyor ki...chp liyim ama onlarda bence bisey yapmıyor.kimse halkı düsünmüyor ne solcusu ne sagcısı herkes cıkarının pesinde siyaset her yerde rant kaygıları ile yapılıyor.bırakın halkı düsünsünler....:cursing:
siyaset budur zaten yalan propaganda ama macit özcan bişeyler yaptı en azından yaptı yan gelip yatmadı

serkanbaki
22.09.2006, 22:20
Mersin'de Mut ve Tarsus'ta Aleviler yoğun yaşıyor bildiğim kadarıyla. Buralardaki Aleviler Mersin'in yerleşik Alevileridir. Sonradan göçüp yerleşenler değil.

ASLINA BAKARSAN MUTTAKİ ALEVİLER DE BAŞKA YERLERDEN UZUN ZAMAN ÖNCESİ GÖÇ ETMİŞLERDİR.BEN MUT TAHTACISIYIM.ANNE TARAFI İZMİR NARLIDEREDEN GÖÇ GELME BABA TARAFIM İSE AYDINDAN GELMEDİR.SAYGILARIMLA...

zafergngr
23.09.2006, 19:03
ASLINA BAKARSAN MUTTAKİ ALEVİLER DE BAŞKA YERLERDEN UZUN ZAMAN ÖNCESİ GÖÇ ETMİŞLERDİR.BEN MUT TAHTACISIYIM.ANNE TARAFI İZMİR NARLIDEREDEN GÖÇ GELME BABA TARAFIM İSE AYDINDAN GELMEDİR.SAYGILARIMLA...
göçüp geldiğimiz doğrudur ama çok eski tarihlerde olduğu için artık yerliyiz mersindeki tahtacılar malatya aydın izmir muğla girit vs. yerlerden geldiği doğru ama çok eskii:)

hüseyin33
25.09.2006, 12:46
serkanbaki slm millete beni tanıt tamam mı? benim çet bugünden sonra acılacak k.i.b.

mersinli_pelin
13.10.2006, 15:34
bahçekoyağı köyünde babaannem ve diğer akrabalarımla konuşmışlardı bu siteyi ve kitabi yazarken ve biz de yanlarındayık...evet mersinde alevi çok anamur un bi köyü var DİŞLEN diye alevi köyü diye bilinir çünkü hepsi alevi yaşayanların orda ama dediğim gibi duyuramıyoruz sesimizi çünkü böyle bi sitenin varlığından haberi yok kimsenin...elimden geleni yapıyorum ama bi türlü gelmiyo kimse...

mersinli_pelin
13.10.2006, 15:40
evet anamur un da büyük çoğunluğu aydın göçmeni ve biz aramızda gruplaşmışız onlara aydınlı derler bize çaylak...ama ben aslen anamurluyum..dedemin dedesinn dedesi gelmiş mersin e uzun zaman olmuş mersin e geleli onun için bizık göçen yerin yerliyiz demeyi tercih ediyoruz biz...

mersinli_pelin
13.10.2006, 15:43
evet anamur un da büyük çoğunluğu aydın göçmeni ve biz aramızda gruplaşmışız onlara aydınlı derler bize çaylak...ama ben aslen anamurluyum..dedemin dedesinn dedesi gelmiş mersin e uzun zaman olmuş mersin e geleli onun için biz göçen yerin yerliyiz demeyi tercih ediyoruz biz...

lhodemis
17.10.2006, 20:15
mersin ili sınırları içinde alevi nüfusun diğerlerine oranla baskın olduğu fikri doğru değildir. kanımca mersin de de türkiye geneli oranı yoğunluğunda alevi var...kabataslak bu oranın 1/4 olduğunu söyleyebiliriz.
bu arada ben de anamur-kaşdişlen'liyim

zafergngr
17.10.2006, 23:04
aslında alevi çok ama asimile olanlar dönenler siyaset yapıp aleviliğini inkar edenler çokk o yüzden az mış gibiyiz ama çok fazlayız

serkanbaki
19.10.2006, 23:26
zafer arkadaşım ben sana bu asimile olup dönenler konusunda katılmıyorum.ben bu asimile olayını mersinde görmedim.ama gelenek ve görenek olarak söylüyorsan eğer asimilasyonu evet biraz yozlaşma var ne yazıkki.değerlerimize sahip çıkmıyoruz...

Sarper
21.10.2006, 22:55
mersinden sarper herkese iyi akşamlar

zafergngr
25.10.2006, 15:42
zafer arkadaşım ben sana bu asimile olup dönenler konusunda katılmıyorum.ben bu asimile olayını mersinde görmedim.ama gelenek ve görenek olarak söylüyorsan eğer asimilasyonu evet biraz yozlaşma var ne yazıkki.değerlerimize sahip çıkmıyoruz...

ben kendi çevremden konuşuyorum mut çevresine hayranım ama mersinde benim çevremde var

milidya
14.01.2007, 20:00
arkadaşlar her gün kuzucubelen'den geçiyorum ve dikkatimi çekti cami yok acaba burası tahtacı alevilerinin yaş:excl: adığı bir yer mi? yoksa asimile olmuş bir kesim mi?

zafergngr
14.01.2007, 21:03
arkadaşlar her gün kuzucubelen'den geçiyorum ve dikkatimi çekti cami yok acaba burası tahtacı alevilerinin yaş:excl: adığı bir yer mi? yoksa asimile olmuş bir kesim mi?

arkadaşım kuzucubelenli akrabam çok ewet orası alevi köyü sen nerelisin fındıkpınarından felan mı??:lol:

milidya
15.01.2007, 00:09
arkadaşım kuzucubelenli akrabam çok ewet orası alevi köyü sen nerelisin fındıkpınarından felan mı??:lol:

Hayır dostum Malatyalıyım. Mersin'de öğretmenlik yapıyorum Çok şanslısın Kuzucubelen'de denizi seyretmek başka bir zevk. Bir doğa harikası imrenmemek elde değil.

yagmur_ozgur33
15.01.2007, 05:44
Bende Mersİn/kizilkaya KÖyÜndenİm Burdayim

zafergngr
15.01.2007, 19:11
Bende Mersİn/kizilkaya KÖyÜndenİm Burdayim

sen kimlerdensin bee SARI lardan mı? tamam tamam sen ali amcanın oğlusun hatırladım

efendimbenim_
15.10.2007, 12:10
Alevilerin yoğun olduğu bölgelerden bir taneside akdeniz bölgesi. Tüm türkiyede aleviler bu kadar sesi çıkarken akdeniz bölgesinde olan aleviler ( tahtacı ) diye niteendirdiğimiz insanların alevilik hakkında neden sessiz kaldığını öğrenmek istiyorum. Bu aleviliğin yaygınlaşmasında sadece Musa Eroğlu'nun türkülerinin yetmeyeceğini biliyorsunzudur .

serkanbaki
22.10.2007, 19:00
Alevilerin yoğun olduğu bölgelerden bir taneside akdeniz bölgesi. Tüm türkiyede aleviler bu kadar sesi çıkarken akdeniz bölgesinde olan aleviler ( tahtacı ) diye niteendirdiğimiz insanların alevilik hakkında neden sessiz kaldığını öğrenmek istiyorum. Bu aleviliğin yaygınlaşmasında sadece Musa Eroğlu'nun türkülerinin yetmeyeceğini biliyorsunzudur .

Yazdığın bu mesaja nasıl cevap verilir bilmiyorum.Bikaç soru sorarak sana cevap verebilirim sadece.

Mersine kaç defa geldin ve Mersindeki Alevileri ne kadar tanıyorsun?
Şu anki Mersindeki Alevi yapılanmasından haberin var mı?
Kaç tane Tahtacı köyüne geldin de insanlarla bu konu hakkında konuştun?
Ya da sen neler yaptın Aleviliğin yaygınlaştırılmasında ?

Daha soracak çok soru var.Seninle bu konuları tartışmayı çok isterdim aslında ama herhangibir belgeye dayanmadan böyle konuşabiliyorsun ki seninle tartışmanın bi anlamı olmaz.

Tahtacılar uzun zamandır seslerini duyurabilmek ben de varım demek için dernek kurma çalışmasında.Bu dernek de faailiyetlerini Mersinde yürütecek.Demek ki sadece Musa Eroğlu türküleri yokmuş yaygınlaştırmada.

Ya da sen en iyisi Tahtacıların yaşam biçimini araştır.Nerelerde yaşarlar,ne yaparlar diye.

zafergngr
19.01.2008, 17:22

serkana katılıyorumm sen hiç ömrü hayatıında tahtacı gördün mü ?? hangi şartlar da yaşıolar nasıl hayatlarını kazanıyolar hiç fikrin var mı ?? youtube kapanmasa orda TAHTACI FATMA adlı bi belgesel vardı onu izle derdim ama o da kapandı

Egalitarian
24.02.2008, 23:36
:thumbup1:

sempatik33
05.03.2008, 14:58
merhaba arkadaslar nasılsınız ben birhaylıdan beridir yoktum asskerdeyim onun icin pek fazla ilgilenemedim nasılsınız

sempatik33
05.03.2008, 15:00
mersinde dahil alevi coktur bizim mut ilçesinde dört tane koy var alevi koyu

sempatik33
05.03.2008, 15:03
arkadaslar siz muta gelirseniz gezersiniz köylerimizi

aliyaman
19.03.2008, 02:04
MERSİN’İN SOSYAL HAYATINA YENİ BİR ÖRGÜT: “TAHTACILAR”

Tahtacılar Derneği. bu ismi ilk defa duyan okuyucularım, ‘o da nesi’, diyeceklerdir. Mersin’de dernek, 2007 Ekiminde kuruldu. Tahtacılar Derneği, 16 Mart 2008 günü Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği’nin konferans salonunda Birinci Olağan Genel Kurulunu yaptı. Misafir olarak bulundum ve üyelerinin kabulüyle kongre divan başkanlığını yürüttüm. Bu, yüreği vatan ve insan sevgisiyle dolu yurttaşları ve derneklerini okuyucularıma kısmen de olsa tanıtmak bir görev oldu.

Bu dernek; bir meslek, bölge, aşiret, tarikat, siyaset, ticaret, paravan veya bir etnik yapı örgütü değildir. Hatta kendi deyişleriyle “sivil toplum örgütü” sözcüğünü takiyye olur diye kullanmıyorlar.

Derneğin Genel Başkanı Sayın Mehmet Şahin, şunu ifade ediyor: “Biz kültürel amaçla kurulan demokratik kitle örgütüyüz. Tüzel kişiliğimizi Türkiye Cumhuriyeti yasalarından almış olup bu yasalara ve cumhuriyetimizin ulus devlet yapısı değerlerine bağlıyız. Yürüteceğimiz faaliyetler içinde kendimizi yasalarla resmi bir örgüt kabul ediyoruz. Bazı örgütler, varsın kendilerine “Batılılaşma” deyimiyle sivil toplum örgütü desinler.”

Biz, Atatürk’ün vasiyet ettiği gibi Batılı değil Doğuluyuz. Biz, Avrupalı değil Asyalıyız. Bu sebeple biz demokratik, laik, dayanışmacı, paylaşımcı kültürümüzü tanımak, yaşamak, tanıtmak istiyoruz. Çünkü biz uygarlıklar beşiği ve kavimler kapısı Anadolu’nun öz evlatlarıyız. Örgütsel faaliyetlerimize ve kültürel felsefemize Anadolu tarihi yol gösterecektir. Yolumuzun haksızlığa başkaldırı simgesi; Hz. Ali, ahlakımıza “Eline, diline, beline sahip ol” vecizesiyle Hacı Bektaşi Veli rehberdir. Paylaşma bilincimize vatanı, cumhuriyeti, emeği yerleştireceğiz. İrademizin ilham kaynağı, 13. imam olarak gördüğümüz M. Kemal Atatürk’tür”, diye anlattılar.

Tahtacılar Derneği, amaçlarından anlaşıldığı üzere, Hacı Bektaş Veli derneğinin ne karşıtı ne rakibi ne de yedeğidir. Ancak derneğin dayandığı tarihi kaynakları Hz. Ali, Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal ve Mustafa Kemal Atatürk’tür.

TAHTACILARI TARİH VE COĞRAFYALARIYLA TANIMAK

Tahtacılarla ilgili son yıllarda birçok tarihsel ve kültürel araştırma, yazı, makale, dergi, kitap çıkmıştır. Bunların hepsini henüz okumadım. Ancak temel noktalarda şunları okuyucularıma aktarabilirim. Tahtacıların varlık ve kültürel-tarihi kökleri İslam’dan çok daha eski döneme dayanmaktadır. Rıza Zelyut’a göre, Tahtacıların daha önce “ağaçeriler” olarak adlandırıldığı da bilinmektedir. Batı Hunların temel kabilesi olan Agatirler olduğu da ortaya çıkmıştır.

Karadeniz’in kuzeyindeki bu Hun kabilesinin bugün Anadolu’nun güneyinde yaşayan torunları abdal Musa geleneğinde eski kültürlerini devam ettirmektedirler.

Cemil Sena, İslam felsefesi araştırmalarında Tahtacılardan aşağıdaki “alüyun tahtaniyyun” yani Alevi Tahtacılar diye söz etmektedir.

Tahtacılar konusunda genel manada araştırma ve çalışmalar yapan Ali Aksüt, Tahtacıların yüz, yüzelli yıldan bu yana yerleşik topluma geçtiklerini, daha önceki yıllarda zulüm ve geçim nedeniyle göçebeler tarzında yaşadıklarını belirtmektedir. Zaten Tahtacılar, ülkemizde Gaziantep’ten başlayan Çukurova, Akdeniz, Ege ve oradan da Çanakkale’ye uzanan bir yay hattında yaşadıkları ortaya çıkmaktadır.

Tarihte Tahtacı coğrafyası, doğal çevre, adeta Aleviliği koruyan bir kalkan olmuştur. Doğanın her bir unsuru dağlar, ağaçlar, sular, ulu kayalar kutsallık arz eder. Tahtacılarda insan hayatının birlik, dayanışma ve kardeşlik içinde yaşanmasını sağlayıcı özellikler sorunları imece usulüyle paylaşarak çözme bilincini geliştirmektedir.

Yard. Doç. Dr. Nilgün Çıblak, bir araştırmasında, ülkemizdeki Onbinlerce Tahtacı vatandaşımızın önemli bir bölümünün kentimiz Mersin sınırları içinde yaşadığını tespit etmiştir.
TAHTACILARIN TÜRKİYE, TÜRKİYE’NİN TAHTACILAR ŞANSI

Tahtacılar, hep ezilmişler, horlanmışlar, baskı görmüşler, bir yerden diğer yere kaçmak zorunda kalmışlardır. Zaten tarihte hakim sınıflar ve Osmanlı zulmü Tahtacıları kendini gizlemek zorunda bırakmıştır. Ancak 13. İmam saydıkları Atatürk, işgalci batı emperyalistlerini vatandan kovup Osmanlıyı yıktı. Daha sonra Alevi Tahtacılarının da gönül ve emek koyduğu laik Türkiye Cumhuriyetini kurdu. İşte bu laik ve milli devlet tahtacı toplumunu da kucakladı. Böylece, tahtacılar Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşları oldular.

Pazar günü yapılan Tahtacılar Derneği Genel Kurulunda, konuklardan Hacı Bektaş Veli kültür Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil, Doç. Dr. Atilla Erden, Prof. Mehmet Gündoğdu, Dr. Hüseyin Çamak birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda ortak nokta AKP iktidarıyla Cumhuriyetin ve vatanımızın elden gitme noktasına getirildiği şeklindeydi. Ancak Alevi toplumunun Mustafa Kemal’in yolunda taraf olduğunu ve mücadele edeceğini söylediler. Yapılan seçimlerde Dernek Genel Başkanlığına Mali Müşavir Mehmet Şahin güven tazeledi.

14 Mart’ta Mersin’de binlerce işçi, memur, esnaf hükümetin emek düşmanı yasalarına karşı iş bırakıp AKP il binasına yürüdü. 15 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı AKP hakkında kapatılma istemi ile dava açtı. 16 Mart günü Tahtacılar, sosyal hayat sahnesine bir örgütle çıktı. Her birim, Cumhuriyete ve millete karşı olan görevini eylemiyle yapacaktır. O zaman, acılar paylaşılırsa azalacak, sevinçler paylaşılırsa büyüyecektir.

Vatanımızın cumhuriyet kenti Mersin; Türk, Kürt, Arap, Sünni, Alevi , Hıristiyan çiçeklerinin yaşadığı bir insan bahçesidir. Kentimizde bu renk ve koku çeşitliliğine Tahtacılar da bir zenginlik katmaktadırlar. Bağımsız Türkiye, ulusal cumhuriyet ve Atatürk’ün ilkeleriyle Mersin’de yaşayan insanlarımız, Mersin’in hiç solmayan çiçekleridir.

Mersin Tahtacılar Derneği, renklerinizle Cumhuriyet bahçesine hoş geldiniz…

SÜLEYMAN ÇELİKCAN