Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevİ Genclİgİ

muratkahriman1
08.04.2006, 15:59
Geçmişten günümüze kadar gelen aleviligi sürdüre bilmek için suanda nasıl bir mücadele içinde oldugumuzu ögrenmek istiyorum.Mesala cemlere kacımız katılıyoruz veya genclerimizin toplanıp bir araya gelerek eglence düzenlemelerini göremiyoruz. Bunları yapamayızmı acaba?bu konulada konusmak isteyen arkadaslarla düşüncelerini paylasmak isterim.

Günes
08.04.2006, 19:15
ben bu güne kadar hic bir ceme katilmadim.sadece bir defasinda cemin yapildigi yere geldim dede gelmisti.sonrada disari ciktim.Ben bu sekilde büyümedim alevi inancina yabanci degilim ama cemlerede katilmadim.

eskici
09.04.2006, 21:11
Bende adım cem olmasına rağmen cem e katılmadım.Yalnız ufakken bir evde cem yapıldığını hatırlıyorum.Ama yinede Alevi olmaktan gurur duyuyorum

seheryelikiz
10.04.2006, 14:35
Kırsal kesimde alevilik tam manasıyla yaşanırken kentte unutulmuştu adeta.Ben şuna inanıyorumki yeni yayına girmiş olan su tv,cem tv,düzgün tv. nin öz kültürümüz olan aleviliği tekrar hatırlatmış gençlerimize gerçek kimliklerini öğrenmelerine yardımcı olmuştur(kurucularına,destek verenlere teşekkürler)
Benim çocukluğum köyde geçtiği için cem'lerle,semahlarla büyüdüm.Hele birde dede çocuğu olunca bu kültürü tam manasıyla yaşıyorsun.öz kültürümüzü çok iyi bilmekten vede yaşamaktan mutluyum.isterdimki herkes yada her aleviyim diyen birey bu kültürü çok iyi bilsin vede yaşasın.herşeyin iyiye gittiği inancındayım.sultanbeyli'ndeki mücadeleyide destekliyorum.Bizler bu kültürü,öğretiyi özgürce yaşamak istiyoruz.ve bu kültürü devam ettirmek içinde mücadaeleye devam edeceğiz.bizler Pirsultanın,Nesimilerin...torunlarıyız onlar boyun eğdimi ki zalimin karşısında biz boyun eğelim.
Bizler aleviliğimizi mahallemizde,okullarımızda,iş yerlerimizde... korkusuzca belirtirsek işte o zaman kazanacağız.

muratkahriman1
11.04.2006, 17:17
Arkadaslar benim anlatmak istedigim de bu kendi kimligimize sahip cıkmak vede bunu cok iyi yerlere tasıyabilmektir.Artık toplum içinde kendimizi gizlemeden hareket edip,kendi ibadetimizi yapabilmeliyiz.Günümüzde alevi toplumu kendini cok iyi yetiştirip toplum içerisinde karalamak isteyen insanlarada cevap verebilmelidir.Ben kesinlikle insanların kimligini ayırıcı davranmıyorum fakat dünya üzerindede alevilerin varoldugunu vede herzaman olacagını belirtmedende gecemiyecegim.

Serkan_Devrim
11.04.2006, 20:54
konu alevi gençleri ama siz konuyu alevi köyleri bölümünde açmışsınız. topikleri doğru yerde açın. uygun yere kaydırıldı.

piyano_ozcan
04.06.2006, 19:38
ben ceme katıldım birçok kez ve 12 yaşında olmama rağmen çok kez katıldım.
sizde bunu yapın

denzz
05.06.2006, 09:39
ceme geçen yıl ilk defa katılma fırsatım oldu ama çok yararlanabildiğimi de söyleyemicem yüzyıllar önce olmuş olayların üstünde çok duruluyor tmm genel bilgi için gereklidir belki ama ben gençleri çekebilmek için biraz daha güncelleşmesini isterdim

elanehir
21.06.2006, 09:01
Merhaba Murat çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Alevi genc nesili olarak yarınlara ne bırakabiliriz bilmiyorum. Kartal cem evinin çok yakınında olmama rağmen bir kaç kez ceme katılmışımdır. Tabi eskiden köyde katıldığım cem cok farklıydı. O gelenekseldi çok farklıydı. İnsanlar cem tutar , ağlarlardı. Cok farklıydı . Ama alevi gençleri bir araya gelip doğal bir etkinlik düzenleyebiliriz.

Erkan Sevgi
21.06.2006, 09:35
Güzel kültürünüzü sadece cem lede sınırlandırmamak lazım. Öğretilerinizi, felsefelerinizi, tarihinizi, canlı canlı, hem gençlerinize ( gençlerimize :) ) hemde biz sünnilere sergilemeniz en azından benide gurulandıracak ve mutlu edecektir.

Sevgi ve Saygılarımla.

gizem
21.06.2006, 10:19
Bencede cemle sınırlandırmak yanlış olur ilk olarak Alevi gençliği ve yeni nesil olarak kendimizi iyi yetiştirmeliyiz ki gelecek nesillere doğru biçimde aktarmak için eğitim ve öğretime kendi toplumumuzda önem verilmeli ,sonra gençlerimiz bilinçlendirilmeli eğitim ve kariyer anlamında iyi yerlere gelinmeli ki bürokratlara sesimizi duyurabilmemiz için yoksa biz burda ne kadar haykırsakta sesimizi çok zor duyuyururuz ve asmile denilen olayında zaten tek çözümü var cem, cem yapmak doğru yolu göstermek olacaktır zaten toplumda yeni yetişen gençler ve geleceğin ebebeynleri olarak kendimizi doğru yetiştirirsek gelecektede bizden sonraki nesile aktarımda doğru olacaktır kısaca bilinç ve eğitim bence şimdi ise kendimizi yetiştirmenin yolları doğru şekilde araştırmak ve yetiştirmek bilinçli olmayanlarıda bilinçli olmaya davet etmek cemlerimizde erkenda ve yolda doğru biçimde cem yapmak önemlidir ve ayrıca cem evlerininde serbest kalması için toplumumuzdan yüksek kariyerde gençelerin çıkması şarttır saygılarımla

sincap1978
21.06.2006, 10:57
Ben ceme bir kaç kere katıldım Dertli Divani dedenin yönettiği cemlere ve hacıbektaş derneğinde köy cemleri olsun dernek cemleri olsun katıldım.

Bence alevi gencinin en büyük sorunu aleviliği bilmemesi malesef okuma alışkanlığı olmayan bir toplumuz bunun sonucundada herşeyi kulaktan duyma biliyor ve yaşıyoruz. Özellikle Ünsal Öztürkün Alevilerin Büyük Sırrı adlı kitabı tavsiye ederim. Bazılarının bize dayattığı Şamanizm etkisi denen seyin olmadığını çünkü şamanlar saat yönünde dönerlerken aleviler ve mevleviler saat yönünün tersine döndüğü gibi pek çok teorik ve bilimsel cevapla karsılasacağınız kesin. Ayrıca alevi aydınlar olarak kendini tanıtan pek çok ismin nasıl yanlış nasıl aleviliği islamlaştırmaya çalıştığınıda göre biliriz.

Evet canlar Alevi Gençlerinin en önemli sorunu aleviliği bilmemesi ve bu bilinci yakaladığımızda birdaha Çorum,Maraş, Sivas, Gazi Mahallesi katliamlarına net ve bilinçli bir şekilde yaklaşım 2 temmuz mitinglerini daha coşkulu ve birlik beraberlik içinde sesimiz daha gür çıkarak lanetleyebiliriz.

reyhan22
21.06.2006, 11:39
Bencede cemle sınırlandırmak yanlış olur ilk olarak Alevi gençliği ve yeni nesil olarak kendimizi iyi yetiştirmeliyiz ki gelecek nesillere doğru biçimde aktarmak için eğitim ve öğretime kendi toplumumuzda önem verilmeli ,sonra gençlerimiz bilinçlendirilmeli eğitim ve kariyer anlamında iyi yerlere gelinmeli ki bürokratlara sesimizi duyurabilmemiz için yoksa biz burda ne kadar haykırsakta sesimizi çok zor duyuyururuz ve asmile denilen olayında zaten tek çözümü var cem, cem yapmak doğru yolu göstermek olacaktır zaten toplumda yeni yetişen gençler ve geleceğin ebebeynleri olarak kendimizi doğru yetiştirirsek gelecektede bizden sonraki nesile aktarımda doğru olacaktır kısaca bilinç ve eğitim bence şimdi ise kendimizi yetiştirmenin yolları doğru şekilde araştırmak ve yetiştirmek bilinçli olmayanlarıda bilinçli olmaya davet etmek cemlerimizde erkenda ve yolda doğru biçimde cem yapmak önemlidir ve ayrıca cem evlerininde serbest kalması için toplumumuzdan yüksek kariyerde gençelerin çıkması şarttır saygılarımla

gizemcim sana sonuna kadar katılıyorum cok güze bi konuya parmak basmışsın güzelim.tabiki cemlere katılmak sık sık cem yapmak onemlı bende cok fazla katıldım cemlere ama su bir gercekki sadece cemlede olmuyo gelecekte neslimizi yürütebilmek için biz gençlerin okuyup bilgilerimizi arttırmamız gerek ve geçmişimizi iyice öğrenmemizde.unutmayın her yenı nesıl bıraz daha sorgulayıcı oluyo bizlere nasıl aile büyüklerimizin anlattıkları yeterli gelmiyosa bızden sonraki nesilede bizim anlattıgımız seyler yetmıyecek onun için okuyup geçmişimizi ve inancımızı iyice öğrenmemiz gerekli.....

gizem
21.06.2006, 11:46
gizemcim sana sonuna kadar katılıyorum cok güze bi konuya parmak basmışsın güzelim.tabiki cemlere katılmak sık sık cem yapmak onemlı bende cok fazla katıldım cemlere ama su bir gercekki sadece cemlede olmuyo gelecekte neslimizi yürütebilmek için biz gençlerin okuyup bilgilerimizi arttırmamız gerek ve geçmişimizi iyice öğrenmemizde.unutmayın her yenı nesıl bıraz daha sorgulayıcı oluyo bizlere nasıl aile büyüklerimizin anlattıkları yeterli gelmiyosa bızden sonraki nesilede bizim anlattıgımız seyler yetmıyecek onun için okuyup geçmişimizi ve inancımızı iyice öğrenmemiz gerekli.....
kesinlikle haklısın canımm

EŞİTLİK PARTİSİ
21.06.2006, 12:49
Sevgili Canlar...

Değerli konu başlığıni açan cana ve bu doğrultuda görüş belirten can gençlerimize teşekür ederiz...
Biz yaşta olanların kırk elli senede öğrendiklerini sizler kısa zamanda öğrenip bizi, bize anlatıyor ve öğretiyorsunuz bu önemli bir aşama...
Sizlerin değerli görüşlerini okuyunca taa 1970 li yıllara gittim...bu gün yapılan etkinliklere benzer etkinlikler o zamanda yapılıyordu ama,öyle ALEVİ olmayanlar yanında ALEVİ kelimesini anmak ne mümkün...
Yer o gün ki Lütfi Kırdar Spor salonu,hatırladığım kadarıyla rahmetli Ali Ekber ÇİÇEK ve bu gün hayatta olmayan diğer Alevi sanatçılar...salon tıklım tıklım dolu...
Ben okuldan iki sünni inançlı arkadaşı da yanıma alarak gitmiştim,hayatlarında ilk kez bu denli görkemli ALEVİ insan topluluğuyla karşılaşıyorlardı...seyrettik ertesi gün okulda karşılaştığımızda dün ki arkadaşlar sanki başkalaşmışlardı,tabi olumlu anlamda...bu denli etkin,bu denli etkileyici ve hemde bir etkinliğe katılmakla insanlar değişebilirmiydi...
Kısaca belirtelim ki ALEVİLİK işte bu...bu arkadaşlar şu an hala aynı duyguyu taşıyorlar.
Bu gün sizler gerçekten şanslısınız,bizlerin buraya kadar nacizhane getirdiğimiz uğraşları inanıyorum ki ve gördüm ki,Ağıttan Umuda,Barışa Semah Döneneler etkinliğiyle ve diğer etkinliklerle o günlerden çok ilerlere taşıdınnız...
Serzenişlere katılıyorum ama sabır da diyorum...nasıl eskiden İstanbuldan Ankaraya on iki saatte gidiyorken bu gün altı saatte gidiyoruz,sizler bu süreyi kesin inancım o ki bir saate idirecek ve bu şekilde geleceklere devredeceksiniz...evet okuyalım,araştıralım ve YAŞAMA UYGULAYALIM göreceksiniz ki çok kısa sürede her şey gerçekleşecektir...
Haddim olmayarak bir şeyler yazmaya çalıştım...
Sevgilerimle...

Bektaş ÇELEBİ

ataki72
21.06.2006, 14:50
alevi gençliği öncelikle kültürünü tanımalı ve yaşamalı. kendisinin tam bilmediği yada anlamadığı konulardada başkalarıyla konuşmaktan ve yanlış biıgi vermekten çekinmeli. çünkü aleviler hakkında yeterince yanlış anlama var zaten. aile büyükleriyle konuşmaktan vede onlardan bilgi almaktan kaçınmamalı, alevi olmaktan ve aleviliğini yaşamaktan çekinmemeli.araştırmalar yapmalı dinlemeli yorumlamalı. alevilik sadece cemevine gitmek ve cemlere katılmaktan ibaret değil. bunun yanında kültürünü tam anlamıyla yaşamalı, gereklerini yerine getirmeli ve toplumda örnek olmalı. gençliğimiz alevilğin utanılacak değil gurur duyulacak bir varlık olduğunu kabullenmeli. diğer inanç ve görüşlere saygı duyup kendi yaşantısına saygı duyulmasını istemeli. kimseyi hor görmeden birlikte yaşama kurallarına uymalı ve insanları yargılamadan eleştirmeli. dostlar bunlar zaten herkesin bildiği şeyler vede dahada uzatılabilir ama işin özü insana saygı ve sevgi.ve kısaca şunu eklemek istiyorum. KENDİNİ BİLMEYENİ KİMSEDE BİLMEZ... saygılarımla dostca kalın

soners
21.06.2006, 19:28
sanırım şu ankı alevi genclıgının etkınlikleri dernekler bazında gerceklesıyor buda sınırlı sayıda benim gordugum kadarıyla

kemal152
21.06.2006, 23:56
şu an bir çok alevi genci kendi haklarıını savunmayı bırakıp alevileri yıllarca sömüren ve alevilere soykırım yapan mezheplere yardım ve yataklık yapıyorlar...ve onlar için meydanlara iniyorlar...işte ben buna çok üzülüyorum.alevi genclerinin beynini yıkıyorlar...kendi mezheplerinden uzaklaştırıyorlar...bu mezhepide herkes biliyor...türkiyede sorun yaratan bir mezhep...neden bir cemevi için meydanlara inmiyorlar neden dağlara çıkmayı bırakıpta kendi mezhebinin haklarını savunmuyorlar...araştırın bakayım o meahep bizim haklarımızı savunuyormu onlar bize düşman aslında...yeter artık ben alevi denince kürt olarak anılmasını İSTEMİYORUUUUM !!!!

Cangel
22.06.2006, 00:05
Selam Arkadaşlar bence Cem evlerine ve Gidebilecekler için Özelliklede Hacıbektaş ı anma Törenlerine Katılmaları Gerekir...
Hacıbektaşı gezdikçe İnsan Ne için Yaşadığını Anlıyor...
& aleviliği Daha Derinden yaşıyor......

ayaren
22.06.2006, 09:26
Alevİ GenÇlİĞİnİ KÜrt GenÇlİĞİyle Ayni Kefede GÖren Zİhnİyetler Şunu Çok İyİ Bİlmelİ Kİ Her KÜrtÇe Bİlen Alevİ ,kÜrt DeĞİldİr.genÇlerİmİzİn Çok DoĞru Yolda Olduklarini DÜŞÜnmÜyorum,baŞkalarinin İdeolojİlerİ,Çikarlari İÇİn Farkli Eylemlerde Bulunuyorlar.hep Bİrlİkte Ayni AmaÇ İÇİn,ayni Yolda YÜrÜyelİm Kİ KİmlİĞİmİzİ Kaybetmeden YaŞayalim...gelecek KuŞaklar Da Bİlsİnler Kİm OlduĞumuzu,amaÇlarimizin Ne OlduĞunu......

kemal152
22.06.2006, 09:45
Alevİ GenÇlİĞİnİ KÜrt GenÇlİĞİyle Ayni Kefede GÖren Zİhnİyetler Şunu Çok İyİ Bİlmelİ Kİ Her KÜrtÇe Bİlen Alevİ ,kÜrt DeĞİldİr.genÇlerİmİzİn Çok DoĞru Yolda Olduklarini DÜŞÜnmÜyorum,baŞkalarinin İdeolojİlerİ,Çikarlari İÇİn Farkli Eylemlerde Bulunuyorlar.hep Bİrlİkte Ayni AmaÇ İÇİn,ayni Yolda YÜrÜyelİm Kİ KİmlİĞİmİzİ Kaybetmeden YaŞayalim...gelecek KuŞaklar Da Bİlsİnler Kİm OlduĞumuzu,amaÇlarimizin Ne OlduĞunu......

bende buna katılıyorum işte kendi çıkarları için değilde başkalarının çıkarları için eylemlerde bulnuyorlar...

gizem
22.06.2006, 10:06
bence önce zihniyet değişimi diyorum ama eğitim bunun etkisi büyük diyede düşünüyorum

Şah Ali
22.06.2006, 12:35
KÜrt TÜrk Dİye Bİr Şey Yoktir Aslinda Ben TÜrkÜm Dİyen Ve TÜrkİyede YaŞayan Herkes TÜrktÜr Yok Ben Şuyum Yok Ben Buyum

Mirioglu
27.06.2006, 22:17
KÜrt TÜrk Dİye Bİr Şey Yoktir Aslinda Ben TÜrkÜm Dİyen Ve TÜrkİyede YaŞayan Herkes TÜrktÜr Yok Ben Şuyum Yok Ben Buyum
Ben Türküm diyen herkes elbette Türktür.
Türkiyede yaşan herkes de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır bunda da bi sorun yok!
Ama Hiçkimse Türkiyede yaşadığı için Türk olmak zorunda değildir! Sanırım bu forumda fazlasıyla haykırdım bunu ama olsun... Ben Arabım.! Ölene kadar da arap kalacam. Şanlı şerefli bir türkiye cumhiriyeti vatandaşı olarak!

Tabi konu bu değil. Evet Arkadaşlar bence de Aleviliğin ayakta kalabilmesi için bizden sonraki nesillere aktarmamız şart ve bununiçinde bizim eğitimli ve bukonuda bilgili olmamız gerekiyor!

Şah Ali
30.06.2006, 19:17
Ben EskİŞehİrlİ Bİr Gencİm Annemİn KÖy Olan SofÇaya ***Ça Gİderİm Ama Artik Herkes ÇaliŞiyor Herkes Şehİrlerde Herkes Bİrbİrİnİ Unutmaya BaŞladi BulduĞumuzda İse Zaten Ama KÖyde Halen Oturmakta Olan Nİnelerİmİzden Hem TÜrbelerİ ,hem Sirli Olaylari,hemde Şah Alİ Yİ 12 İmamlari Cemlerİ Dİnlİyoruz ...
TÜm Canlara Selam Ola
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
SAYIN MİRİOĞLU NUN YAZISIBen Türküm diyen herkes elbette Türktür.
Türkiyede yaşan herkes de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır bunda da bi sorun yok!
Ama Hiçkimse Türkiyede yaşadığı için Türk olmak zorunda değildir! Sanırım bu forumda fazlasıyla haykırdım bunu ama olsun... Ben Arabım.! Ölene kadar da arap kalacam. Şanlı şerefli bir türkiye cumhiriyeti vatandaşı olarak!
BENİMDEDİKLERİMİ TAMAMIYLA YANLIŞ ANLAMIŞ BEN TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI ANLAMINDA SÖYLEDİM
SİZİ ANLAYABİLİYORUM HATAM VARSA AFFOLA

bozdag
01.07.2006, 19:51
Günümüzde müslümanlık sadece ibadet olarak basit bir şekilcilik olarak var. Alevilik ise sadece bir cem olgusu üzerine oturtulamaz. Müslümanlıkta sadece alevilikte hümanizm var. Tanrı korkusu yerine tanrı sevgisi var. Alevilik şekil ile olmaz. Değerlerle olur.

sonerk
01.07.2006, 21:23
geçenlerde bi ceme katılalım dedik arkadaşlarla toplandık gittik cem evine oda kapalıydı cem falan yapılmıyordu ayda yılda arkadaşlarla bi içimizden geldi o da olmadı burda düşünmek gerekiyor sorun gençlerdemi yoksa büyüklerimizdemi ,büyükler ne kadar duyarlıki gençler duyarlı olsun sonuçta gençleri eğitende o toplum ve toplumun büyükleri olayı gençlere maal etmek yanlış bence ...

isyan_atesi
09.07.2006, 11:47
Bir insanoğlunun hristiyan,musevi.müslüman.ateist vb. hangi inancı kabulleniyorsa onu kınamamız bizim ayıbımız olur.Biz yıllardır Türkiye de bu ayrımcılığı yaşadık Aleviler adına.Bize her sıfatı afedersiniz taktılar.Ama şuana kadar Alevilerin bu karalamalara karşı hiç bir şiddetini gördünüz mü?Bizle sesimizi sazımızla,türkülerimizle,şiirlerimizle ve yüreğimizde haykırdık.Biz yıllardır bu felsefeyi taşırız ama nedense bizi hep yanlış tanımlarla hiç Alevilikle ilgisi olmayan tanımlıyorlar Alevileri.Eğer Alevileri tanımak istiyorum diyorsanız o zaman bir Dede ye sorun.Bir Alevi bilginine sorun.Gidipte Müslüman ilahiyatçılara sormayın.Çünkü Aleviler hakkında bildikleri şüpheli.Hep Alevileri kendi düşüncelerine göre tanımlıyorlar.Biz Alevilerin yaşam biçimini,felsefemizi,hayata bakış açımızı gerçekten anlayabilseler bu ilgisi olmayan tanımlarda bulunmazlar.Hep ön yargıyla yaklaşıyorla.