Orijinalini görmek için tıklayınız : Okullarda Alevilik
alevikiz 08.04.2006, 23:59 alevilik bu yil türkiye´de cok büyük bir konu oldu. daha yeni okullarda ders alevilik üzerinde ders uygulancak. alevilk nedir diye? yada aleviler hangi yoldan gidiyor diye? ama bence devletimiz daha hala aleviligi tam kabul etmis degil, cünkü kabul etseydi bence o zaman kitaplari bizim dedelerimize yazdirirdi ve sunnlilere degil. bir sunnli hicbir zaman icin bir alevi dedesi gibi aleviligi tam özüyle anlatamaz, cünkü temel bilgiler yok o kiside.
Din derslerinin tümden kalkması gerekli aslında. Alevilik derslerinide bi açıdan AB'ye yaranmak için sembolik olarak koydular. ALevilikle ilgisi olmayan insanlar Alevilik anlatmışlar ve islamiyet propagandası yapmışlardır kesin.
Devlet ne zamanki yapıcaz edicez demişse bize faydası dokunan bişey ortaya çıkmamış...
Hüseyin69 09.04.2006, 00:07 alevilik bu yil türkiye´de cok büyük bir konu oldu. daha yeni okullarda ders alevilik üzerinde ders uygulancak. alevilk nedir diye? yada aleviler hangi yoldan gidiyor diye? ama bence devletimiz daha hala aleviligi tam kabul etmis degil,.
türk devletini bilmem ama almanyanin bazi eyaletlerinde okullara ders olarak alevilik yerini aldi bakalim devletimiz ne zaman nasil bu uygulamaya gececek bekliycez
not baslik
"acmadan önce arama kutucuguna baslikla ilgili kelimeyi aratin" yanlis yerdedir sanirim alevilik ders kitablari bölümüde mevcuttur site modlari ve üyeleri sana yardimci olacak
erdemcan 09.04.2006, 23:49 bir eğitimci olarak aleviliğin derslerde anlatıldığı zaman her hangi bir getirisinin olmayacağını hatta aksine götürüsünün olabileceğini düşünüyorum çünkü konuların alevi olan insanların bilgileri doğrultusunda yazılmadığı için ve anlatacak olan öğretmenlerin objektifliğine inanmadığım için öğrencilere verimli olmayacağını düşünüyorum.
yusufçukgecegez 10.04.2006, 02:16 ders kitaplarında alevilik nasıl anlatılıyor merak ettim doğrusu.peki bu görev alevilere verilecek olsa kardeşler,alevilerden kim veya hangi büyüğünüz yaparsizce dostlar bu işi.yanılıyorsam affedin ama sizin kendi aranızdada bazı farklılıklar var,hepinizin birleştiği,hepinizi temsil edebilecek bir büyüğünüz varmı.ya birinin yazdığına diğerleri karşı çıkarsa.bu daha fena olmazmı.ne dersiniz.saygılarımla.
Ardahanlı 15.04.2006, 00:53 kardeşim okutulmasın din dersleri tabi. Ben ibr sünniden daha koyu sünni olarak yetiştim ...çocuğumun da bu şekilde yetişmesini istemiyorum kesinlikleee..
deniz gibi 15.04.2006, 01:10 bu konu hakkında şunları belirtmek istiyorum.
şu bir gerçekçi insanların aliveler hakkında çok büyük
ön yargıları var.yani bunları sizde biliyorsunuz
bu konuda okulda ve sosyal hayatımda olmadık bir anda
sabrım çok denendi.yani çirkin ve çok kötü şeyler söylendi
şu da varki gerçekten bir çok milletin ve ırkın
birleştiği ülkede yaşıyoruz ve herkes birşeyler istiyor.
fettullah hoca şeriat,abdullah öcalan önce devrim sonra caydı
demokratik kürt milleti devleti istedi.
bunları elde etmenin yolları da var kanlı da olur kansız da
ne alakası var demeyin birşeyler istiyorsanız bedel ödemeniz lazım
koşullar onu gerektiriyor.ama biz Maraş da,Çorum da ve Sivas da bu
bedelleri fazlasıyla ödedik.Biz yani bu formda bulunan arkadaşlar
ne kadar eğitim ve öğretim yönü ile kendimizi geliştirirsek
ikna kabiliyetimiz artar ve insanlara aleviliğin gerçek yüzünü gösterebiliriz
bunu sakin ve adabına uygun yapabilirsek.Din derslerine aleviliğin
konulmasına gerek yok çünkü bizim asıl sorunumuz insanların ön yargıları.buzları kırabiliriz.
herkese saygılar...
t cumhuriyeti baskısı zulmü okullarda alevilik dersleride verin diyebilecek kadar cesaretmi bıraktıki geçmişte. vatandaş böle bir talepte bulunsun.
mağaralardan mezralardan ancak ancak inebildik kentlere. zamanla oda olur belki!!!!
halitseyfi 15.04.2006, 15:55 aleviliğin dinderslerine girmesine hiç gerek yok.bence dindersleri dersler arasında tamamen kaldırılmalı. din tamamen cemaetlere bırakılmalı.devlet bütün cemaatlere her ne şekilde olursa olsun yardım etmemeli. bunu sağlanırsa asıl iman sahipleri ozaman belli olur, inançlar kendini o zaman geliştirir.
Din derslerinin tümden kalkması gerekli aslında. Alevilik derslerinide bi açıdan AB'ye yaranmak için sembolik olarak koydular. ALevilikle ilgisi olmayan insanlar Alevilik anlatmışlar ve islamiyet propagandası yapmışlardır kesin.
Devlet ne zamanki yapıcaz edicez demişse bize faydası dokunan bişey ortaya çıkmamış...
bencede din derslseri kalkmalı. Anlatılacak alevilikte hep sunnilikle karşılıaştırılarak anlatılır bence işte aleviler böyle yapıyo ama sunnilerde böylee sanki sunniliğin daha iyi olduğunu ispatlamaya calışır gibi...
bu konu hakkında şunları belirtmek istiyorum.
şu bir gerçekçi insanların aliveler hakkında çok büyük
ön yargıları var.yani bunları sizde biliyorsunuz
bu konuda okulda ve sosyal hayatımda olmadık bir anda
sabrım çok denendi.yani çirkin ve çok kötü şeyler söylendi
şu da varki gerçekten bir çok milletin ve ırkın
birleştiği ülkede yaşıyoruz ve herkes birşeyler istiyor.
fettullah hoca şeriat,abdullah öcalan önce devrim sonra caydı
demokratik kürt milleti devleti istedi.
bunları elde etmenin yolları da var kanlı da olur kansız da
ne alakası var demeyin birşeyler istiyorsanız bedel ödemeniz lazım
koşullar onu gerektiriyor.ama biz Maraş da,Çorum da ve Sivas da bu
bedelleri fazlasıyla ödedik.Biz yani bu formda bulunan arkadaşlar
ne kadar eğitim ve öğretim yönü ile kendimizi geliştirirsek
ikna kabiliyetimiz artar ve insanlara aleviliğin gerçek yüzünü gösterebiliriz
bunu sakin ve adabına uygun yapabilirsek.Din derslerine aleviliğin
konulmasına gerek yok çünkü bizim asıl sorunumuz insanların ön yargıları.buzları kırabiliriz.
herkese saygılar...
bencede önyargı sorun. ama bunun kanlı ya da jkansız demek iyi değil.
düşününce onlar yaptı biz niye yapmayalım diyoruz ama o zaman bizim onlardan bi farkımız kalmaz ve gercek sonuc elde edilemez bence karşısındakine düşüncelerini zor kullanarak benimsetmek terörizmdir.
amaç ne olursa olsun..
Bence en önemli sorun kendimizi anlatamamızdır.Eğer bu sorun olmasaydı bu önyargıların da olmayacağını düşünüyorum.Ama dediğiniz gibi aleviliği diğer insanlara güzel bir şekilde anlatarak bu önyargıları kırabiliriz.Şahsen ben ve kızkardeşim bu konuda çalışmalar yapıyoruz ve alevilik hakkında pek de bilgisi olmayan ama meraklı olan arkadaşlarımıza aleviliği dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz.Misyonerlerin yaptığı da bundan farksız değil midir?
the lion 17.04.2006, 20:50 her insanın dini,yaşayışı,yaşam felsefesi farklıdır acaba neden hala din derslerini müfredatta tutuyorlar anlamış değilim demokratik bir toplumuz madem o zaman tüm inançlara saygı açısından din derslerinin kaldırılması gerekir bu ülkede yalnızca sünni inanışa sahip insanlar yaşamıyor bunu birilerinin artık görmesi lazım....
hıııımm sadece gülüyorum çünkü bu derslerin bi faydası olçagına inan mıyorum.
canikocan 19.04.2006, 16:53 duyulması kötü oluyor. özellikle sünni arkadaşların çok olduğu yerlerde. birkısmı dışlıyor bir kısmı kabul ediyor
bende sana katılıyorum.araştırmacılar dedelerimizden bilgi edinerek din kültürü kitabına alevilik hakkında bilgi verilirse en azından aleviliğin ne anlama geldiği hakkında bilgi verebilirler...
Alpha_Phonixis 21.04.2006, 02:16 Başka ağızlardan anlatılsa ne anlatılmasa ne ?
Uygulamadır önemli olan...
Bu şekilde anlatılsa "Aaaa! Çok güselmiş.." dieceğine inanmıyorum.. Aksi durumlar bile yaratılabilir. Hatta Alevilik karşıtı insanlar lehine olacağına dahi inanıyorum..
Kötülemek için bundan daha güzel yol bulamazlardı.
evet din kültürü dersini AB'ye girmek için koydular.
yani sembolük olarak.ama bence herşeyin bir ilki olduğunu düşünerek.alevi kelimesinin şimdilik kitaplarda geçmesi bile iyidir...
canikocan 21.04.2006, 15:24 ya din derslerine kondu öğretmenler işliyormuki siz inanıyormusunuz
seheryelikiz 21.04.2006, 16:46 Din Kültürü dersleri kalkmalı.İnsanlar din eğitimini illaki okuldamı almaları gerekiyor.Çevrelerinden,ailelerinden öğrenmeleri yeterli bence.Bizler bunların acısını çektik yaşam tarzımızın dışındaki şeyler öğretildi ne işimize yaradı :hiçbirşeye...AB'YE uyum yasası yüzünden kitaplara konulmasıda hiçbir fayda getirmeyecektir.
bozkaplan 22.04.2006, 20:27 alevikız gardaşım ben hiçbir zaman aleviler hakkında kötü şeyler söylendiğini duymadım bu halk sizi herzaman bir parçası olarak görüyor(en azından benim yöremde) bu ülkede laiklik vardır bunun için ana din dersi harici herhangi bir mezhep veya dini görüş için ayrı bir ders verilemez en iyisi siz aleviliği kendi içinizde yaşayın saygılarımı sunarım
Alpha_Phonixis 22.04.2006, 21:24 bu ülkede laiklik vardır bunun için ana din dersi harici herhangi bir mezhep veya dini görüş için ayrı bir ders verilemez en iyisi siz aleviliği kendi içinizde yaşayın
Belki de sırf ortaya koyuğunuz sebep yüzünden Alevilik ders olarak gösterilmeli.
dersimkizi 24.04.2006, 16:16 öncellikle bu konuyu bir başka sitede açmıştım.ve aldığım cevaplar karşısında çok şaşırdım çünkü o siteye takılan arkadaşların çoğu üniversitede okuyan kişiler ve verdikleri cevaplar okumakla insanın cahilliğini atamadığını gösteriyor.
bence herşeyden önce aleviliğin gerçekten yanlış bilgilere dayanılmadan aktarılması.çünkü birçoğumuz biliyoruz ki herkes kendini savunur tıpkı tarih kitaplarında olduğu gibi hep yalanlara yada bir kaç şeyle geçiştireceklerine inanıyorum
gülsen58 24.04.2006, 18:16 alevi olmayan biri aleviliği nasıl öğretebilirki
devletin bu ders için elevi öğretmenler atayacağını hiç sanmıyorum
alevi olmayan biri aleviliği nasıl öğretebilirki
devletin bu ders için elevi öğretmenler atayacağını hiç sanmıyorum
Evet Gülom çok doğru söylemişsin.Bunula ilgili ben de bir yerde yazmıştım.Muhakkak kendinden birşeyler katarak ya da kendisi aleviliği nasıl gördüyse ona göre anlatacaktır aleviliği alevi olmayan bir öğretmen.Dahası da var;alevilik ile ilgili din kitabında yazacak olan konuları onaylayacak olan acaba devlet mi olacak yoksa Cem Vakfı'na da onaylattıracaklar mı yazılanları.Bu konu üstünde bence çok durulmalı yoksa devlete kalırsa devlet her zaman olduğu gibi yine bize karşı bir asimilasyon politikası izleyebilir.
Bu Dİn Derslerİ SÜnnİlİĞe GÖre Alevİlİk Yok Yanİ Tekrardan Yapilandirilmali
bir eğitimci olarak aleviliğin derslerde anlatıldığı zaman her hangi bir getirisinin olmayacağını hatta aksine götürüsünün olabileceğini düşünüyorum çünkü konuların alevi olan insanların bilgileri doğrultusunda yazılmadığı için ve anlatacak olan öğretmenlerin objektifliğine inanmadığım için öğrencilere verimli olmayacağını düşünüyorum.
KESİNLİKLE HOCALARIM9ZA KARŞI SAYGIMIZ SONSUZ FAKAT OBJEKTİF OLACAKLARINA BENDE İNANMIYORUM.KEŞKE ETİK OLSALARDA YENİ NESİL KENDİ KARARLARINI KENDİLERİ VEREBİLSELER KEŞKE.YÖNLENDİRMEOLMADAN.BAKMIŞIZKİ OKULLARDA ÖĞRENCİLER ARASI SİYASİ GÖRÜŞ AYRILIĞI İLKOKULDA BAŞLASIN.IMARIM BU ŞEKİLDE OLMAZ.AMA NE YAZIKKİ BU İKTİDARLA BAŞIMIZA HERŞEYİN GELMESİ OLAĞAN ŞAŞIRTICI DEĞİL......
SAYGILAR
berximin 25.05.2006, 19:52 objektif olmaktan uzak, bir takım unsurlara yaranmak için yapılması düşünen bir durumdan başka bişey değil..kaldı ki bu konuda uzmanlaşmamış, yeterli donanıma sahip olmayan birisi ,herşeyden önce bizden olmayan birisi nasıl bilgi verebilirki bu konuda..
Kendi okulumda duyduklarım:
- Aleviler yıkanmıyormuş.
- Aleviler dinsizmiş.
- Aleviler,Müslüman değil.
- Aleviler,Hz.Muhammed'in yerine Hz.Ali'yi koyarlar.
Bunu diyen her adama gerçeklerini anlattım,inat edeni de çok pis oturttum...
Umarım bu saçma önyargılar yokolur.
ustaclu han 25.05.2006, 23:50 alevilik bu yil türkiye´de cok büyük bir konu oldu. daha yeni okullarda ders alevilik üzerinde ders uygulancak. alevilk nedir diye? yada aleviler hangi yoldan gidiyor diye? ama bence devletimiz daha hala aleviligi tam kabul etmis degil, cünkü kabul etseydi bence o zaman kitaplari bizim dedelerimize yazdirirdi ve sunnlilere degil. bir sunnli hicbir zaman icin bir alevi dedesi gibi aleviligi tam özüyle anlatamaz, cünkü temel bilgiler yok o kiside.
müfredatta yer alan din dersi kitaplarında alevilik gerçekte oldğunda çok uzak şekilde anlatılıyor..asimile politikasının bir parçası olarak kafa karıştırmaya yönelik bazı bilgiler alevilik hakkında diye okullarımızda okutulan kitaplarımızda yer alıyor..
bu dersi kim anlatacak din dersi öğretmeni peki din öğdetmeni sana ne kadar aleviliği anlatır.derslere konulması bana saçma geliyor nasıl bize sünniliği anlatan ders istemiyorsak onlarada aleviliği anlatan bir ders uygulanması saçma geliyor biraz en iyisi toptan kaldırmak diye düşünüyorum
zamanında bu din dersleri yüzünden çok canım yandı zaten ..sürekli bi duayı ezberleyip durmak,saçma sapan görüşleri dinlemek zorunda kalmak çok aptalca.ama bunları yapıyosun seçme şansın yok şu özgür ve demokratik ülkemizde!aleviliğnde din derslerine konulması faydadan çok zarar verir bence bilmeyen biri nekadr doğru anlatabilir ki..
alevi_dede91 26.05.2006, 23:17 en güzeli din dersleri kaldırılsın.Böylece bu sorunda ortadan kalkmış olur...
hubyar_dost 28.05.2006, 22:43 12 Eylül'den sonra sistematik bir şekilde zorunlu hale getirilen Din Dersleri,Alevi öğrenciler için bir kabus niteliğindedir.Kendi inancına aykırı ne varsa öğrenen öğrenci,evde annesini elini öpmemektedir.Gerekçesi de,''Din öğretmenimiz bunun günah olduğunu söyledi!'' saçmalığıdır.
Henüz,iradesi bir inancı seçebilecek bir olgunlukta olmayan öğrencilere,daha ilk andan Namaz kılmayı,Arapça dualar okumayı dayatan bu zihniyet,asimilasyonu hızlandıran bir karaktere sahip.
Ders kitaplarında Aleviliğin anlatılması,günümüz göz önüne alındığında çok absürd bir durum olacaktır.Çünkü,Alevilik bilindiği gibi sözlü bir karaktere sahip.Yazılı bir kurallar bütünlüğü ve Tanrı tarafından indirilmiş kutsal bir kitabı yok.Hal böyle iken,günümüz Alevi Örgütlerinde Alevilik algılanması noktasında net bir fikir birlikteliği de yok.O yüzden,kitaplarda nasıl bir Alevilik anlatılacak sorusu kafaları karıştırmaktadır.Devletin,kendince bir Alevilik tabiri yaratacağı su götürmeyen bir gerçektir.O yüzden,ders kitaplarına Aleviliğin alınması bilinç bulanıklığından başka bir işe yaramayacaktır.
Türkiye Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı olan Ali KENANOĞLU'nun zorunlu din derslerine yönelik açtığı dava gündeme oturmuştu.Ve,yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.Ama,bir üst mahkeme de bu karar kaldırıldı.
Yani,hala bir yerlerde Alevilik yok edilmek isteniyor.
Alevi toplumunun bu uygulamalar karşısında daha uyanık olması icap ediyor.
www.***********
12 Eylül'den sonra sistematik bir şekilde zorunlu hale getirilen Din Dersleri,Alevi öğrenciler için bir kabus niteliğindedir.Kendi inancına aykırı ne varsa öğrenen öğrenci,evde annesini elini öpmemektedir.Gerekçesi de,''Din öğretmenimiz bunun günah olduğunu söyledi!'' saçmalığıdır.
Henüz,iradesi bir inancı seçebilecek bir olgunlukta olmayan öğrencilere,daha ilk andan Namaz kılmayı,Arapça dualar okumayı dayatan bu zihniyet,asimilasyonu hızlandıran bir karaktere sahip.
Ders kitaplarında Aleviliğin anlatılması,günümüz göz önüne alındığında çok absürd bir durum olacaktır.Çünkü,Alevilik bilindiği gibi sözlü bir karaktere sahip.Yazılı bir kurallar bütünlüğü ve Tanrı tarafından indirilmiş kutsal bir kitabı yok.Hal böyle iken,günümüz Alevi Örgütlerinde Alevilik algılanması noktasında net bir fikir birlikteliği de yok.O yüzden,kitaplarda nasıl bir Alevilik anlatılacak sorusu kafaları karıştırmaktadır.Devletin,kendince bir Alevilik tabiri yaratacağı su götürmeyen bir gerçektir.O yüzden,ders kitaplarına Aleviliğin alınması bilinç bulanıklığından başka bir işe yaramayacaktır.
Türkiye Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı olan Ali KENANOĞLU'nun zorunlu din derslerine yönelik açtığı dava gündeme oturmuştu.Ve,yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.Ama,bir üst mahkeme de bu karar kaldırıldı.
Yani,hala bir yerlerde Alevilik yok edilmek isteniyor.
Alevi toplumunun bu uygulamalar karşısında daha uyanık olması icap ediyor.
www.*********** (http://www.***********)
Kesinlikle katılıyorum sana Hubyar baba. Yapılması gereken en güzel şey din derslerinin kaldırılmasıdır. Lisede, Ortaokulda, İnanmadığımız şeyleri bize öğretmelerinden midem bulanırdı. İslam misyonerliği yapıp gençlerin, çocukların beyinlerini yıkıyorlar.
Sormuyorlar Sen öğrenmek istiyormusun inanıyormusun diye. İllaki öğretiyorlar 12 Eylül'ün sistemi bu işte gençleri koyun sürüleri haline getirmek için başta dini daha sonra medyayı kullanarak hiç bişeyden anlamayan koyun sürüsü halinde bir gençlik yarattılar. Biz Aleviler bu işten 2 türlüde etkilendik...
bu dersi kim anlatacak din dersi öğretmeni peki din öğdetmeni sana ne kadar aleviliği anlatır.derslere konulması bana saçma geliyor nasıl bize sünniliği anlatan ders istemiyorsak onlarada aleviliği anlatan bir ders uygulanması saçma geliyor biraz en iyisi toptan kaldırmak diye düşünüyorum
Evet, konu yine gelip dinderslerinin toptan kaldirilmasina geliyor, katiiyorum.
Din dersleri, okullarda haftada bir saat olmak üzere, dinler tarihi dersi kapsaminda tüm dinlere esit yaklasmak sureti ile, bilgilendirme amaci ile verilebilir ancak.
Din adamlarinin yetismesi de, devletin bagimsiz denetim kurullarinca denetlenen, ihtiyaca göre hizmet icin, ülkedek tüm inanclara saygiyi bas hedef serek belli sayida eleman yetistiren kurumlar ya da okullarca saglanmali. (ama nerdee;bunlari yapmak icin daha cok uzun yollarimiz var)
pelinn_n 24.06.2006, 12:10 sınıfta 10 kişiye yakınımız alevi oolduğu için,hocamızda çağdaş bir din hocası olduğu için o bize din kültürü dersinden bahsederdi,bizde bilgimiz kadarıyla sınıftakilere aleviliği,cemevlerini,oralarda neler yapıldığını( oralarda farklı şeyler yapıldığını söyleyen birtakım cahillerde vardı)anlatmaya çalışırdık...
din dersi kaldırılmalı bir dinci sünni olan birisi bana aleviliği ne kadar anlatabilir.hem biz nasıl kızıyorsak din dersi adı altında hanefilik anlatılıyor biz bu mezhebi öğrenmek zorundamıyız diye.aynı şekilde sünni çocuklarada aleviliği zorlka anlatmak saçmadır.hükümet bunu alevilere sus payı olarak veriyor yarın işte kitaplara koyduk ya diyecekler bu tür oyunlara gelmemeliyiz
ben din dersinin kalkmasını değilde müfredatın değişmesini isterim...Bence aleviliğin din kitaplarındada yer alması gerekir.
slm arkadaşlar bence tc hukumeti aleviligi hic kabul edmiyor hicde önemsemiyor adata yok sayyo bıiz aleviler onun icin kenetleşmeliyiz
ben din dersinin kalkmasını değilde müfredatın değişmesini isterim...Bence aleviliğin din kitaplarındada yer alması gerekir.
sayın ecus bucus
alevilik din dersine girdiği takdirde bu dersi bize kim anlatacak daha önce (din dersi adı altında) sünniliği anlatan din kültürü öğretmeni değil mi??peki imam hatip ve ilahiyat bitiren onca yıl aklı sünnilik mezhebine göre doldurulmuş bir hoca bana aleviliği ne kadar anlatabilir acaba??bunlar bir yana biz bize sünniliği benimsetmeye çalışıyorlar din dersi adı altında diyoruz alevilikte derse girdiği an sünni çocuklarına aynı haksızlık uygulanmış olacak.onun için en mantıklısı din dersinin kaldırılmasıdır
karadagli 13.09.2006, 22:59 bence okullarda alevilik dersi verilmeli ama nasil. bu dersi veren ögretmen aleviligi cok iyi bilen bir uzman olamsi lazim. yoksa bir sunni islam anlayisinin yetistirdigi bir ögretmenin ders vermesini istemem. bu alevilige daha cok yarar dan fazla zarar verir. biz aleviler önce alevi uzmanlar yetistirmeliyiz. bunun baslangic basamagi da önce cem evlerinde alevilik kurslarinin verilmesi, tabiki daha sonra okullaar acip, üniversiteler düzeyinde aleviligi gelistirmemiz lazim.
saygilar
KomünistAlevi 13.09.2006, 23:09 Selam Canlar...
Din Dersleri Anti-Laik bir derstir...
Laik bir ülkede din dersi olamaz bu Laik düzene aykırıdır...
Bu ders Faşist Cuntanın Dincileri biraz daha cesaretlenmesini sağlamak amacıyla ortaya çıkarılmıştır...
Örnek olarak Kenan Evrenin meydanlara elinde Kuranla çıkması ve Kurandan kesitler okuması vede kendi babasının bir İmam olduğunu göğüsünü gere gere söylemesi İslamcıları cesaretlendirmesi ve Hemşerim ,Din Kardeşim kavramlarının ortaya çıkarılması gibi...:osama: :osama:
Bu Din dersine sadece biz kendimiz için karşı çıkmamalıyız..:
Bu ülkede Hristyan, Musevi, Yahudi olan vede Ateist vatandaşlarımızda var ve onlarada bu Ders zorla gösterilmektedir...
Din Derslerinin en kısa zamanda kaldırımlası lazım!!!
Sevgi ve Saygılarımla...
Ali Yıldırım 16.09.2006, 01:00 Tamam, Alevîlik din dersleri olarak okullarımızda okutulsun, diyelim.
Her kim, bu dersleri ne şekilde hazırlarsa hazırlasın, ne şekilde anlatırsa anlatsın, tüm Alevîler tarafından ortak kabul göreceğine ihtimâl vermiyorum. Alevîlikle ilgili söz söyleme yetkisine sahip kaç tane Alevî tüm konularda hemfikir olabilecek, hiç bunu düşündünüz mü? Söz söyleme yetkisi olan büyüklerimiz iki konuda hemfikirlerse, üçüncü konuda birbirlerine ters düşmeye, tartışmaya başlıyorlar. (Saygımdan dolayı, bu şahıslarla ilgili herhangi bir örnek aslâ örnek vermem. Lütfen "Örnek ver" demeyin; en az siz de benim kadar biliyorsunuz).
Meselâ; daha Hz. Ali efendimizin ne olduğu konusunda bile (Allah mı, peygamber mi, velî mi, başka bir şahıs mı v.s.) aramızda ortak bir görüş yok.
Bu şartlar altında Alevîlikle ilgili bir din kitabını hangi kıstaslara göre yazacağız. Bence böyle bir şey büyük gürültü koparır, büyük tartışmalar yaratır.
Önce kendi içimizde bir birlik sağlayalım, inançlarımızın neler olduğu konusunda ortak kararlar alıp kayda bağlayalım, tüm Alevîler de "Evet, biz bu yazılanları aynen kabul ediyor ve inanıyoruz" desinler; ondan sonrası kolay...
alevilik bu yil türkiye´de cok büyük bir konu oldu. daha yeni okullarda ders alevilik üzerinde ders uygulancak. alevilk nedir diye? yada aleviler hangi yoldan gidiyor diye? ama bence devletimiz daha hala aleviligi tam kabul etmis degil, cünkü kabul etseydi bence o zaman kitaplari bizim dedelerimize yazdirirdi ve sunnlilere degil. bir sunnli hicbir zaman icin bir alevi dedesi gibi aleviligi tam özüyle anlatamaz, cünkü temel bilgiler yok o kiside.
Katılıyorum...
Hükümet sadece AB için böyle birşey yaptığını düşünüyorum...
Zaten bu kadar muhafazakar bir hükümetten Aleviliği tam anlaması ve anlatması beklenemez...
Anlayamazlar ki....[!]...
ewt size katılıyorum bir alevi dedesi gibi kimse paylaşımları tam yazamaz.çünki yaşamadı görmediği birşeyleri paylaşmak okadar kolay olamaz bence..ki türkiye de müslüman bir ülkesinde alevi ayırımı yapılıyorsa ben kesinlikle din dersine karşıyım.adı üzerinde din dersi eğitim vermek dinleri tanıtmaktır ama bizim milletimiz kötülemekten başka birşeyler yapmıyorlar..ki alevilik hakkında doğru bir bilgiler versin...
yusufçukgecegez 23.09.2006, 23:39 din kitaplarına koyulacak alevilik hakkındaki bilgiyi oluşturma görevi alevi derneklerine ve alevilere verilmiş olsa,onlar alevilik konusunda bir noktada birleşebilirlermi sizce.çünkü herkez aleviği bir tarafa çekiyor.ben alevilerin bile ortak bir alevilik görüşünde buluşabileceklerini sanmıyorum.
din kitaplarına koyulacak alevilik hakkındaki bilgiyi oluşturma görevi alevi derneklerine ve alevilere verilmiş olsa,onlar alevilik konusunda bir noktada birleşebilirlermi sizce.çünkü herkez aleviği bir tarafa çekiyor.ben alevilerin bile ortak bir alevilik görüşünde buluşabileceklerini sanmıyorum.
Abi Alevilerin düşüncesi ortak.. İçimizdeki düşmanlar ve kuklalar Sünni kardeşlerimizi böyle düşüncelere itiyor..
KomünistAlevi 24.09.2006, 00:09 din kitaplarına koyulacak alevilik hakkındaki bilgiyi oluşturma görevi alevi derneklerine ve alevilere verilmiş olsa,onlar alevilik konusunda bir noktada birleşebilirlermi sizce.çünkü herkez aleviği bir tarafa çekiyor.ben alevilerin bile ortak bir alevilik görüşünde buluşabileceklerini sanmıyorum.
Selam...
Evet bencede doğru sölüyosun:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Birde olayın o tarafına bakmalıyız demi...Biz Aleviler inançlarımız konusunda hem fikir değiliz ki....:olmadi :olmadi :olmadi
Yani gidip Milli Eğitim Bakanlığı Cem Vakfının Alevilik anlayışını kabul eder ve onu Alevilik diye gösterirse şiddetle karşı çıkarım...Zaten benden geçti artık Din Dersi ama kardeşimde daha ilkokulda onuda o derse sokmam...Cem Vakfının pekde Alevilikle ilgili alakasının kalmadığına inanıyorum ama yinede her seferinde çıkıp biz Aleviyiz diyo...Madımağı unutalım diyo, MHP lileri çağıralım diyo konserlere etkinliklere:D:D:D:DAma şu an için Aleviler böyle oyunları pek yemiyo
Ama zaten bu şeyleri düşünmemize gerek yok....Bunları tartışmamıza bile zaman kalmayacak....Çünkü Devletin politikasını hepimiz yıllardır biliyoruz...AKP denilen partiyide biliyoruz:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul:
Ah keşke şu Darbeci zihniyetin koymuş olduğu şu Ders kalksada insanlar rahatlasa....Laik düzene aykırı ders zaten...Lafa gelince Atatürk ordusuyuz derlerdi Darbe yaparken ,ama Atatürkün en çok karşı çıktığı bu Din olayını eğitime kattılar bu Faşist Darbeciler...(Yanlış anlamayın Kemalist değilim)
Saygılar...
aleviler din dersinin kaldırılmasını savunurken şimdi din kitaplarında alevilik anlatılacak diye bu bayram niye anlamıyorum.
o zaman bizde ne istediğimizin farkında değiliz ikili oynuyoruz.devletle işbirliği içerisinde olan bir vakıf diyanetten destek alarak alevi asimilasyonu yapıyor ve alevi toplumu buna alkış tutup destek veriyor.
meryem demir 24.09.2006, 01:01 Aleviliğin din ders kitaplarına konulmasının tek sebebi, din dersine karşı her zaman tepkili olan alevi, halkının, din dersine karşı sempatisini uyandırmaktır
Zaten din kültürü kitabında alevilik anlatılacak dedilerse;Çıkıpta asırlar boyu alevilere yapılan zulümleri anlatacak değiller
Hz.Aliden ve büyük bir ihtimalle Hz.Muhammed (sav) ı amcasının oğlu olduğunu dile getirerek anlatacaklar.
Belki arada cemlerimizi anlatacaklar.Bunuda sazlı sözlü ibadet şeklidir diye öğretecekler,
Daha biz aleviler kendi aramızdaki nasıl alevi olunur sorusuna, son hatlarıyla bir yanıt bulamaz ve kavgasını verirken, diyanet Bakanlığına bağlı din hocalarının aleviliği nasıl öğretecekler çok merak ediyorum
yusufçukgecegez 24.09.2006, 01:04 Selam...
Evet bencede doğru sölüyosun:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Birde olayın o tarafına bakmalıyız demi...Biz Aleviler inançlarımız konusunda hem fikir değiliz ki....:olmadi :olmadi :olmadi
Yani gidip Milli Eğitim Bakanlığı Cem Vakfının Alevilik anlayışını kabul eder ve onu Alevilik diye gösterirse şiddetle karşı çıkarım...Zaten benden geçti artık Din Dersi ama kardeşimde daha ilkokulda onuda o derse sokmam...Cem Vakfının pekde Alevilikle ilgili alakasının kalmadığına inanıyorum ama yinede her seferinde çıkıp biz Aleviyiz diyo...Madımağı unutalım diyo, MHP lileri çağıralım diyo konserlere etkinliklere:D:D:D:DAma şu an için Aleviler böyle oyunları pek yemiyo
Ama zaten bu şeyleri düşünmemize gerek yok....Bunları tartışmamıza bile zaman kalmayacak....Çünkü Devletin politikasını hepimiz yıllardır biliyoruz...AKP denilen partiyide biliyoruz:yamukgul: :yamukgul: :yamukgul:
Ah keşke şu Darbeci zihniyetin koymuş olduğu şu Ders kalksada insanlar rahatlasa....Laik düzene aykırı ders zaten...Lafa gelince Atatürk ordusuyuz derlerdi Darbe yaparken ,ama Atatürkün en çok karşı çıktığı bu Din olayını eğitime kattılar bu Faşist Darbeciler...(Yanlış anlamayın Kemalist değilim)
Saygılar...
her derste bir ders vardır.din dersi ister kalksın ister kalkmasın.bu başka meselede.alevilik din dersi kitaplarında neden öğretilmiyor eleştirileri vardı.fakat.öncelikle alevi birliğinin oluşması gerekiyorki,bundan sonra aleviliğin öğretilmesi gerekli.sizin kafanızda oluçmuş bir alevilik var tamam ama,dişardan bakınca çok farklı alevilikler görüyorum.kendi aranızda çok ihtilaf yaşıyorsunuz.farklı alevilikle ilgili sitelerde,farklı nüanstaki aleviliklerle karşılaşıyorum.farklı görüşlere sahip alevi dostlarım var.bazı arkadaşlar alevilik anlatılmaz,sadece yaşanır yorumunu yapıyorlar.biz aleviliği anlayabilmemiz için yaşamamızmı gerekiyor.:confused1 saygılar.
tolga_62 24.09.2006, 14:32 Sizin aleviliği anlamanıza gerek yok,bizim de sünniliği anlamamıza gerek yok,herkes az veya çok kendi aile ortamında bu bilgileri almıştır, devletin okullara bu dersleri koyup dayatmasına da gerek yok, din dersleri komple okullardan kaldırılmalı,okulda önemli olan mezhep,din değil ilmi eğitimdir,ülkede yeterince kuran kursları var, bir de okulları kuran kurslarına çevirmeyelim :)
KomünistAlevi 24.09.2006, 14:45 Selam...
Şu Anti-Laik ders olan Din Kültürü Ve Ahlak Blgisi kalksada insanlık biraz rahatlasa Türkiyede....
Din Derslerine Alevilik konmasın abi istemiyorum...Zaten Aleviler Din Dersine illede girelim demiyo...Bu derste Sünni inancı anlatıyo diyo...Ve bu derse karşıyız diyo...Alevi toplumunun büyük bir çoğunluğu bu derse karşıdır
(Bende dahil)
Bazı Alevi canlarımızda, şu düşüncede..:
Hazır zaten anlatıyolar...İstesekte kalkmaz bu ders...Fırsattan istifade bizimde inancımız anlatılsın bizde var olalım bu toplumda....
düşüncesindeler....Ama zaten oda imkansız..Devletin bize ne gözle baktığı belldir...Birde AKP'ninde bize ne gözle baktığı bellidir...Eeeee daha neyin çabasındayız ki demi yani:wink: :wink: :wink: :wink:
Din Dersleri Kaldırılsın!!!!
Saygılar...
yusufçukgecegez 24.09.2006, 21:47 Sizin aleviliği anlamanıza gerek yok,bizim de sünniliği anlamamıza gerek yok,herkes az veya çok kendi aile ortamında bu bilgileri almıştır, devletin okullara bu dersleri koyup dayatmasına da gerek yok, din dersleri komple okullardan kaldırılmalı,okulda önemli olan mezhep,din değil ilmi eğitimdir,ülkede yeterince kuran kursları var, bir de okulları kuran kurslarına çevirmeyelim :)
değilmi,zaten din dediğimiz şey afyondur.okulda ne işi var.:thumbdown
Ben almanyadan örnek verecegim.Din derslerinde katolikler ayri sinifta,protestanlar ayri sinifta der görüyorlar.Müslümanlar ise derslere girmiyorlar.Keske bizdede böyle bir sey olsa.Din dersi gelince sünniler ayri aleviler ayri sinifta dininin gerekliliklerini tarihini ögrenebilir.Ama bu biraz hayalperestlik olur.:yawn:
ForZaSLaN 04.06.2007, 19:07 Ben almanyadan örnek verecegim.Din derslerinde katolikler ayri sinifta,protestanlar ayri sinifta der görüyorlar.Müslümanlar ise derslere girmiyorlar.Keske bizdede böyle bir sey olsa.Din dersi gelince sünniler ayri aleviler ayri sinifta dininin gerekliliklerini tarihini ögrenebilir.Ama bu biraz hayalperestlik olur.:yawn:
Ama Türk insani genelde faşist oluyor din acisindan oyle olursa aleviler kendilerini belli etmiş olucak, hem hocalar hemde ogrenciler tarafindan dışlanicaklar.
Keşke ordaki anlayiş bizim yobazlardada olsa..
Deniz_05 03.07.2007, 09:20 alevilik bu yil türkiye´de cok büyük bir konu oldu. daha yeni okullarda ders alevilik üzerinde ders uygulancak. alevilk nedir diye? yada aleviler hangi yoldan gidiyor diye? ama bence devletimiz daha hala aleviligi tam kabul etmis degil, cünkü kabul etseydi bence o zaman kitaplari bizim dedelerimize yazdirirdi ve sunnlilere degil. bir sunnli hicbir zaman icin bir alevi dedesi gibi aleviligi tam özüyle anlatamaz, cünkü temel bilgiler yok o kiside.
Sevgili arkadaşım Alevilik ve Sünnilik bir kültürtür yaşayış biçimidir.Bu konuda bir alevi olarak tarafsız olmak gerekirse bizler camiye gitmiyoruz sebep HZ.ALİ s.a.v camide öldürülmesi ancak nice ana evladı askerde şehit oluyor napıyoruz birdaha olsa birda gönderirim ölüme diyoruz. neden düşmanlarımıza karşı güçlü olduğumuzu göstermek için ama malesef aynı tutumu camilerimize sahip çıkarak göstermemiz gerekmezmi?İslam anlayışı ve kültürü meshepler üstüne kurulu olmamalıdır sevgi,saygı ve hoşgörü dini olan İSLAM'a bizlerde sahip çıkmalıyız.Teşekkürler
cemalettin 03.07.2007, 09:40 aleviliğin dinderslerine girmesine hiç gerek yok.bence dindersleri dersler arasında tamamen kaldırılmalı. din tamamen cemaetlere bırakılmalı.devlet bütün cemaatlere her ne şekilde olursa olsun yardım etmemeli. bunu sağlanırsa asıl iman sahipleri ozaman belli olur, inançlar kendini o zaman geliştirir.
devleti idare şekli eğer bazı batı ülkelerinde olduğu gibi olur ise,dinin öğretilmesi de cemaatlere bırakılabilir.
biz batı ülkelerinden bazı şeyleri alıyoruz fakat bütünlük arzetmediği için hep eksik veya yanlış uygulanıyor.
taklit etmeye çalışıyoruz,rezil ediyoruz bütün kavram ve usulleri.
demokrasi anlayışımız hangi ülkeninkine benziyor ki?
her hangi bir batı ülkesinde demokrasiyi devleti yıkmak için kullanabilirmisiniz?demokrasiyi herkesin dini inancını baskın inanç doğrultusuna getirmek için kullanabilir misiniz?
Japonlar pek çok şeyi almışlar batıdan/doğudan.hangi uygulamamız japonlar ile
benzerlik gösteriyor?
onlar kendileri olarak uygulama yapmakta,bizler başkasına benzemeye uğraşarak uygulamaya çalışmaktayız.
sonucun bu günkünden daha iyi olacağına inanan var mı?
biz demokrasiyi "herkesin her istediğini yapabilmesi"olarak algılamaya son verebilir isek belki bazı şeylerde daha iyi sonuçlar alabiliriz...
bizim insanımız bu devleti kendisinin huzur ve güveni için kurmuştur ve yine
bizim insanımız kendi devletini yok etmek için çalışmaktadır.
Hoca Nasreddin bineğine ters binmiş,halka göstermiştir.
ağaca çıkıp,üstünde durduğu dalı kesmiştir.
insanlar gülsünler diye mi yoksa belki düşünürler de ibret alırlar diye mi?
halitseyfi 03.07.2007, 13:34 Sevgili arkadaşım Alevilik ve Sünnilik bir kültürtür yaşayış biçimidir.Bu konuda bir alevi olarak tarafsız olmak gerekirse bizler camiye gitmiyoruz sebep HZ.ALİ s.a.v camide öldürülmesi ancak nice ana evladı askerde şehit oluyor napıyoruz birdaha olsa birda gönderirim ölüme diyoruz. neden düşmanlarımıza karşı güçlü olduğumuzu göstermek için ama malesef aynı tutumu camilerimize sahip çıkarak göstermemiz gerekmezmi?İslam anlayışı ve kültürü meshepler üstüne kurulu olmamalıdır sevgi,saygı ve hoşgörü dini olan İSLAM'a bizlerde sahip çıkmalıyız.Teşekkürler
Sevgili can
Öncelikle Aleviler Hz Ali camide öldürüldü diye camiye gitmemezlik etmiyorlar. Bu yanlışınızı başka yerde dillendirerek Aleviliği yanlış tanıtmaya hakkınız yok. Cami alevi kültüründe ve inanç sisteminde yoktur. Hatta islamiyette bile cami yok diye biliriz.
İslama sahip çıkmak camiye sahip çıkmakla olamaz. Mademki islama sahip çıkmak istiyorsun, önce islamı yobazlaştıran cami merkezli bağnazlığa tepki göster. Camilerin olmasına karşı değilim, karşı olduğum camilerde çöreklenen din tacirleri ve bağnazlarıdır.
Camilere herkes sahip çıkmakta, bir alevi olarak bizim görevimiz yozlaştırılma ve yok edilme tehlikesi karşısındaki aleviliğe sahip çıkmaktır. Tabiki bunun yanında cem evlerimize sahip çıkmaktır.
din kültürü kitaplarında aleviliği anlatanlar sunni kökenli yobaz insanlar olduktan sonra bence hiç anlatılmaması daha şerefli olur ayrıca şu din dersi saçmalığı toptan kaldırılmalı kafa karıştırmaktan başka hiç bir işe yaramıyo orta okuldayken zorla ezberletilen namaz surelerini hatırlıyorum din dersi deyince zorla yaptırılan herşey gibi onlarda unutuluyor.
Hüzün Kovan 03.07.2007, 13:56 Din insanın vicdanına kalmış bir düşünce sistemidir.Bunun için eğitime sokulmasını çok yanlış buluyorum.Kim dinini öğrenmek istiyosa gereken yerden öğrenir.Ayrıca biz alevileri hangi kitap daha doğrusu devletin parmağının olduğu hangi kitap bizim kadar iyi anlatacakmış orası meçhul.Bu eğitimin tarafsız olacağına pek inanmıyorum açıkçası.
cemalettin 03.07.2007, 14:01 İslama sahip çıkmak camiye sahip çıkmakla olamaz. Mademki islama sahip çıkmak istiyorsun, önce islamı yobazlaştıran cami merkezli bağnazlığa tepki göster. Camilerin olmasına karşı değilim, karşı olduğum camilerde çöreklenen din tacirleri ve bağnazlarıdır.
Camilere herkes sahip çıkmakta, bir alevi olarak bizim görevimiz yozlaştırılma ve yok edilme tehlikesi karşısındaki aleviliğe sahip çıkmaktır. Tabiki bunun yanında cem evlerimize sahip çıkmaktır.
bir konuda anlaşamamazlık var ise,her iki tarafın da konuya yukarıda işaret edilmiş olduğu gibi bir bakış açısında bakmalarında fayda vardır.
bu tarz düşünerek bakan "düşünen insanlar"olaylardaki yanlışlıkları zaten görmekteler ve düzeltilmesi gayretindeler.
ha,dini Allah'a ulaşma vasıtası olarak değil de dünyalık amacı ile kullananlar mı?bütün problemler onlar yüzünden çıkmıştır zaten.halli de biraz zor problemlerdir...
Alevilik bir din değil,mezheptir.bu nedenle aleviliği islam dininin dışında tutmak bence çok anlamsız,okullarda din dersleri verilmeli fakat buna ek olarak farklı mezheplerin farklı inanış ve ibadet şekilleri de gösterilmelidir...
bence din dersi kalkmalı alevilik din derslerinde verilse bile alevilik anlatılırken objektif olunmayacak iyi bir şekilde anlatılmayacak
Bencede din dersi kalkmalı. Ama ondan sonrada veliler çocuklarını cami hocalarına teslim edecekler. benim öğrencilerim tüm yaz tatillerini kuran kursunda geçiriyorlar. Okul zamanı niye gitmediklerini sorduğumdada okulda zaten öğreniyoruz diyolar. okulda olmazsa en azından istemeyen çocuklar zor duruma düşmez ama camiye emanet edilen çocuklarda imam olmaktan başka hayalleri olmaz sanırım.
ya din derslerini kaldırsınlar ya da objektif olsunlar alevilik okullarda okutulacaksa kaynak nerden sağlancak .hangi kitaplardan ,alevilik üzerine okul bitirmiş insanlar varmı.kime göre anlatacaklar mezhebimizi şii likle sentezleyip kardeşlerimizi yanlış yönlendirecekler.bizi sapıklar diye mi anlatacaklar dersi anlatan sunni öğretmenler cem i nasıl anlatacak .ibadetin sekli olmaz ,sırat köprüsünden sarhoşta geçilir yeterki dürüst olun diye bileceklermi ben hiç sanmıyorum
din derslerin kaldırılsın diyanet işlei kaldırılsın üniversitelerde alevilik üzerine bölümler açılsım yetişen insanlar diyanet işlerinde görev alsın diyanette hahamlar papazlar göev aslın oukllarda din faşizmi son bulsun
bu konuda benden çok çeken olmamıştır heralde çünkü gerçekten bi ara benim için zulüm olmuştu din kültürü dersleri...ben küçükken kuran kursuna gitmemişim ve çoğu sureyi bilmiyorum..fakat din kültürü !imamımız! sıradan istediği sureyi okutturuyordu...eksiksiz herkes okurken ben okuyamıyordum çünkü bilmiyordum..çok dışlandığım oldu çok hakaret işittiğim..şikayet ediyorum ama şikayet ettiğim kişi de onun adamı oturup çalışsaydın dediler...kesinlikle ama kesinlikle din kültürü dersleri kaldırılmalı bana sure okutcak olsalardı ben kuran kursuna giderdim okulda ne işim vardı o zaman?..gerçekten alevi bi öğrenci için zulüm olabiliyor..kal-dı-rıl-sın.!
ya din derslerini kaldırsınlar ya da objektif olsunlar alevilik okullarda okutulacaksa kaynak nerden sağlancak .hangi kitaplardan ,alevilik üzerine okul bitirmiş insanlar varmı.kime göre anlatacaklar mezhebimizi şii likle sentezleyip kardeşlerimizi yanlış yönlendirecekler.bizi sapıklar diye mi anlatacaklar dersi anlatan sunni öğretmenler cem i nasıl anlatacak .ibadetin sekli olmaz ,sırat köprüsünden sarhoşta geçilir yeterki dürüst olun diye bileceklermi ben hiç sanmıyorum
din derslerin kaldırılsın diyanet işlei kaldırılsın üniversitelerde alevilik üzerine bölümler açılsım yetişen insanlar diyanet işlerinde görev alsın diyanette hahamlar papazlar göev aslın oukllarda din faşizmi son bulsun
Mademki bizler özgür görüslerimizi savunmaya calisiyoruz, din dersleri ilk okul
3e kadar okutulsun, derslerde Alevi cocuklara ilk etapta kendi mezheplerince
ders,sunnilere ayri bir ders uygulansin.ana kaynagida Ehl-i beyt olsun Türkiyede yasiyan hiristiyan vatandaslar böyle derslere zaten girme gereksinimi duymazlar.bence böyle olmali istiyen sunni velilerde cocuklarini Alevilerin derslerine gönderme hürriyetinede sahip olsunlar .
wolcano84 20.01.2008, 18:34 benim okudugum okullarda alevi hocalar bana daha ılımlı vefakar ve torpilli davranıyolardı :) hepsiylede hala görüsüyorum.finallere gimedigim halde bile beni geciren hocalarıma hala cok minnet duyarım :)
turna2001 21.03.2008, 10:50 Dn dersleri kalksın cocukların ihtiyacı yok zaten adım başı cami ne anlamı varsa 24 saat
gidip geliyorlar yeterli bizi sünliler anlatamaz kendilerini ifade edemiyorlar ben sünlü komşularımla konuşuyorum aile bireyleri farklı hocaların toplantılarına katılıyor ve sonrada o onunkinin hocasını öbürü onon hocasını yanlış buluyor işte onlar bu
silberhaus 23.03.2008, 00:48 benim okudugum okullarda alevi hocalar bana daha ılımlı vefakar ve torpilli davranıyolardı :) hepsiylede hala görüsüyorum.finallere gimedigim halde bile beni geciren hocalarıma hala cok minnet duyarım :)
Bu bence bir marifet değil. Haksızlık her yerde haksızlıktır. Sünni hocaların da o zaman sünnilere torpil geçmesini hoş görüyorsunuz herhalde. Ne sünni ne de alevi bu şekilde davranmamalı.
Evet din dersindeki zorunluluk kaldırılmalı. İsteyen alevi öğrenci hristiyan öğrenci gibi din dersinden muaf tutulmalıdır.
|