Orijinalini görmek için tıklayınız : Karadeniz Alevileri Hakkında

Devrimci Marksist
10.04.2006, 02:31
Herkese merhaba arkadaşlar karadeniz alevileriyle ilgili gerçekten çok az bilgimiz var. Ben de böyleydim ancak www.karalahana.com adresinde dil kültür tarih başlıklı forumda faydalı bir başlık var hpinize şiddetle tavsiye ederim, iyi geceler :))

Nesimi
10.04.2006, 09:21
fatsada, ladik de samsunda var. doğu karadenizde hiç yok

kavakli
10.04.2006, 09:55
vallaha ben o verdigin siteden bisi anlamadimki arkadas aleviler nerde goremedim orada bisi anlatilmiyoki:D

Devrimci Marksist
10.04.2006, 10:30
Adres tam olarak şu: http://www.karalahana.com/forum/viewtopic.php?t=1809
ancak önce üyelik gerekiyor. Zaten şimdi baktım başlık hala forumda ve görüntülenebiliyor. Yılmayın göreceksiniz.

kavakli
10.04.2006, 10:37
insanlar uye olsun diye yazmadiniz dimi bu linki:D

Devrimci Marksist
13.04.2006, 17:07
Başlangıçta bu aklıma gelmemişti ama aslında çok iyi olur çünkü www.karalahana.com türkiye'nin en iyi ve düzeyli forumlarından bence üye olmak lazım ben anne tarafından karadenizli olduğum için üye olmuştum ama sitenin çok faydalı olduğunu gördüm. Zaten sadece basit bir üyeyim orada.

mehtioğlu
07.06.2006, 16:02
kardeş yanlış biliyorsun trabzonda orduda giresunda rizede aleviler var.bilmiyorsan ögrenmiş ol.bende trabzonluyum ve aleviyim

Nesimi
07.06.2006, 22:00
kardeş yanlış biliyorsun trabzonda orduda giresunda rizede aleviler var.bilmiyorsan ögrenmiş ol.bende trabzonluyum ve aleviyim

Hiç, duymamıştım, görmemiştim bilmiyordum ama öyle bir şey olacağınıda sanmıyorum. büyük olaslık kökenin başka bir yerdir.

Tarihsel oalrak Karadeniz halkının çoğunun kökeni Eski pontuslara dayanır bu halk Fatih sultan mehmet burayı fethetmeden önce hristiyan inancına sahipti daha sonradan burdaki insanlar sunnileştirildi. Sonradan bu bölgedn Alevi olan olmayacağına göre büyük olaslık kökenin başka bir yerdir...

silberhaus
09.06.2006, 23:37
Doğu Karadeniz'de pek alevi yoktur. Sadece Akçaabat'a bağlı Eskiköy'de aleviler olduğunu okumuştum. Fakat Giresun ve Gümüşhane'de vardır. Giresun'un Şebinkarahisar ve Çamoluk ilçelerinde bir kaç alevi köyü var. Gümüşhane'de ise daha yoğun şekildedir. Özellikle Şiran ve Kelkit ilçelerinde alevi köyler bulunmaktadır.

cemalettin
10.06.2006, 10:52
Tarihsel oalrak Karadeniz halkının çoğunun kökeni Eski pontuslara dayanır bu halk Fatih sultan mehmet burayı fethetmeden önce hristiyan inancına sahipti daha sonradan burdaki insanlar sunnileştirildi. Sonradan bu bölgedn Alevi olan olmayacağına göre büyük olaslık kökenin başka bir yerdir...

Karadeniz halkı denince hangi yöre insanından bahsedilmektedir?
Ordu,Giresun,Varna,Kırım,Kastamonu nerededir?
Çepni'ler,Abhazlar,Çandarlılar,Kıpçak veya Kırımlılar da pontus kalıntıları mıdırlar?Lazlar Kafkas halkı mıdır pontus milletinden midir?
"Rum" Romalı mı demektir yoksa elen ırkının adı mıdır?
Karamanlılar rum halkından mıdırlar yoksa elen ırkındanmıdırlar?
Alevi olmak için ille de belirli bir yörenin insanı olmak mı gerektir?
Oğuzlu bu yörelere gelmezden evvel yaşadığı yerlerde de alevi mi idi?
batıya giden Osmanlı Bektaşiliği de beraber götürür de,aynı devirlerde
Trabzon yöresine ille sünniliği mi götürür?

merak ettiklerimdendir de ondandır sormam
hoş görüle...

Nesimi
10.06.2006, 21:50
Karadeniz halkı denince hangi yöre insanından bahsedilmektedir?
Ordu,Giresun,Varna,Kırım,Kastamonu nerededir?
Çepni'ler,Abhazlar,Çandarlılar,Kıpçak veya Kırımlılar da pontus kalıntıları mıdırlar?Lazlar Kafkas halkı mıdır pontus milletinden midir?
"Rum" Romalı mı demektir yoksa elen ırkının adı mıdır?
Karamanlılar rum halkından mıdırlar yoksa elen ırkındanmıdırlar?
Alevi olmak için ille de belirli bir yörenin insanı olmak mı gerektir?
Oğuzlu bu yörelere gelmezden evvel yaşadığı yerlerde de alevi mi idi?
batıya giden Osmanlı Bektaşiliği de beraber götürür de,aynı devirlerde
Trabzon yöresine ille sünniliği mi götürür?

merak ettiklerimdendir de ondandır sormam
hoş görüle...

Meraba,

Karadenizden kasıt genellikle doğu karadeniz bölümüdür. Konuyu açan aarkadaşın verdiği sitede zaten doğu karadeniz kökenli, lazlar, mergeller, hemşinliler, pontus-rumlarla ilgili bir sitedir. Bu sebeple konuya bu açıdan yaklaştım, konuya böyle yaklaşıncada çerkesler, abhazlar vs. gibi halklar dolayısıyla bu işin içine girmiyor. Kaldı ki Çerkes ve Abhazlar içerisinde Alevilik yoktur. Kafkasyada yaşayan çerkes ve abhazaların yarısı sunni müslümanlar, yarısı ise Hristiyandır.

Osmanlı devletinin Türklük anlayışı müslümanlıkla bir tutulduğu için Müslüman olan değişik milletler (Laz, Mergel, Hemşinli, ÇErkes vs.) Müslümanlıkla Türklüğü bağdaştırarak bugünün en koyu milliyetçisi oluyorlar.

Trabzonda Tayadlıları linç edenlerin çoğu gerçek anlamda Türklükle alakası olmayan şahıslar yani bir nevi "Kraldan çok Kralcılar" Karadenizde 100-150 yıl öncesine kadar çoğu köylerde Rumca, Mergelce, Hemşince ve Lazca diller konuşuluyordu ama daha sonra Köylerin isimleri değiştirildi, Çağdaş eğitim sistemiyle insanların dilleri unutturuldu. Nasılki doğuda güneydoğuda Kürtlere, Zazalara, Ermenilere, Süryanilere, Yazidilere yaptıkları gibi. Önce köy isimlerini Türkçe yaptılar sonra kültürleri erittiler.

Rumlar(batıdakiler iyonlar karadenizdekilerde Bizans,pontus) anadolunun en eski ve en görkemli halklarındandır. İnsanlık tarihine büyük emekleri olmuş, birçok icat, felsefi kuram Yunanlılar(Rum,elen nederseniz) sayesinde ortaya çıkmıştır. Rum kelimesi anadoluda yaşayan yunanlılar için söylenir. esasında Rumla Yunan kelimelerini ayrı düşünmek yanlış olur. Greek, Rum, Yunan, Elen bunların hepsi aynı insanlardır.

Osmanlılara gelince Osmanlıların kuruluş yılları Kızılbaşların altınçağıydı. Özellikle Bektaşi tarikatı bu dönemde halk arasında ve devlet nazarında saygıyla yaklaşılan bir itikattı. Batıya yapılan seferlerde o yörenin halklarına bektaşilik, ahilik gibi kurumlarla yaklaşıldı ve birçok insan bektaşiliği benimsedi. Yani Bektaşiler Alperenler osmanlıya fetihlerde oldukça yardımları dokunmuştu, devletin ilk yıllarında altınçağlarını yaşamıştı.

Doğu Karadeniz bölgesin ve Trabizon Pontus devleti Fatih sultan mehmet sayesinde işgal edilmiştir. 1453 de Bizans devletini yıkmış ancak Trabzonda hala bağımsız olarak Pontuslar yaşıyordu. O dönem Türklük ve Müslümanlıkla alakası olmayan yöre halkı daha sonra o bölgeye yollanan çepniler vs. türkmen oymakları ile sunnileştirildiler. Şu an baktığımız zaman doğu karadenizde artık eski dillerini insanlar unutmuş, aynı zamanda eski dinlerinide unutmuşlar.

Şöyle bir soru sormuşsunuz. Batıdaki Fetihlerle bektaşilikte girmişken Trabzona neden girmedi? Girmedi çünkü bu fethi Bektaşi alperenler yapmadı. Üstelik Fatih zamanındada ALeviler artık baskıyı daha çok hissetmeye başladılar. Neden oraya Fatih sultan mehmet Aleviliği yaysın ki? Osmanlının dini bellidir, Yaptığı katliamlarda bellidir. Alevilerin soyunu kurutmak isteyen zihniyet birde Aleviliği mi yayacaktı o dönemdE?

Alevi inancının Kızılbaşlığın, bektaşiliğin hakim olduğu bölgelerde bellidir. Selçuklu döneminde halkın %60 ı kızılbaşken daha sonraları bu oran azalmaya başlamıştır. Aleviler özellikle Orta anadoluda, Batı bölgelerinde, Trakyada, Doğu anadolunun Tunceli, Sivas, Erzincan bölgelerinde ve akdenizde de bazı yörelerde hakimdir. Karadenizde yok denecek kadar az sayıda alevi topluluğu vardır. Alevilik temel olarak türkmen kesiminin inancıdır( Ben Tunceliliyim Türk değilim bunu belirteyim.) Yani Alevilerin yaklaşık %80 i öz türk insanlardır. Kalanlar ise Kürt, Dersimli, Arap gibi halklardır.

Karadeniz halkı aleviliği benimsemeye süreç olarak uzak kalmışlardır. Önceleri Hristiyan olan bu insanlar daha sonra Osmanlının meşhur Fetih politikalarıyla Müslümanlaştırılmış ve Türkleştirilmişlerdir. (Fetih kelimesi zaten müslümanlık inancından ötürü kullanılır. Hristiyanların yada farklı inancdan insanların toprakları işgal edilir ve onlar sürekli müslümanlığa davet edilir.) Doğu Karadeniz halkı Fatih SUlatn mehmet pontus devletini yıktıktan sonra hemen müslüman olmamıştır bu süre. 150-200 yıl sürmüş ve artık günümüzde Hristiyan inancı bu bölgede yaşamamakta hepsi sunni müslüman olmuşlardır.

yusufçukgecegez
10.06.2006, 22:03

bende samsunluyum ama hiç alevi oldugunu duymamıştım,samsunda çok çeşitlilik vardır ama,hangi köylerde acaba.

Nesimi
10.06.2006, 22:54
bende samsunluyum ama hiç alevi oldugunu duymamıştım,samsunda çok çeşitlilik vardır ama,hangi köylerde acaba.

Bende şaşırmıştım ama var bizim mahalleden insanlar evlerinde Hz.Ali resmi var görünce hemen sormuştum sevinmiştim =)

RevoLt_Blue
11.06.2006, 03:42
Trabzonda mersın adı verılen yerde Alevi oldugunu duydum.. Rıze li bir Alevi arkadasım var.. Giresun bulancakta Aleviler var. Ordu merkez ve Fatsada bircok Alevi var.. bildiklerım ıse bunlar..

trabzonlu
11.06.2006, 11:35

yanlışsın trabzonda var ben bunlarda sadece biriyim:sook

canazerbaycan
11.06.2006, 12:07
Doğu Karadeniz halkı Fatih SUlatn mehmet pontus devletini yıktıktan sonra hemen müslüman olmamıştır bu süre. 150-200 yıl sürmüş ve artık günümüzde Hristiyan inancı bu bölgede yaşamamakta hepsi sunni müslüman olmuşlardır.

Trabzonun Giresun il sınırına yakın Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayan halk saf Çepni Türkmenidir. Geriye kalan halkın büyük çoğunluğu muhtemelen buraya yerleştirilen Türklerle Müslümanlığa geçen Rumların karışmasından oluşmuş olabilir. Ordu, Giresun ve Trabzonun Şalpazarı ve Beşikdüzü halkıyla Trabzonun merkez ve diğer ilçelerinin halkı arasında fiziksel özellikler ve kültür açısından farklar var. Ama kesin konuşmak istemiyorum. Karadenizli arkadaşlar bu konuyu daha iyi yorumlayacaktır.

cemalettin
11.06.2006, 15:42
selam,
"rum"adı başta araplar olmak üzre doğu halkları tarafından "roma"devletine ve halkına verilen isimdir.bugün bile bazı lisanlarda "rum"deyişi Roma'yı ifade eder.
karadeniz sahil şehirlerine istilacı olarak gelen ve dominyonlar oluşturan yunanlılar milli politikaları gereği yerli halkı yunanlılaştırmışlardır.hristiyanlık sonrası da ortodoks inancı ve incilin yunanca yazılmışının kullanılışı ile bu süreç devam etmiştir.
bazı yerlerde görülebilecek yunan alfabesi ile yazılı yazıtların içeriğinin yunanca olmaması yerli dillerin de kullanılmış lakin baskın olan kültürün etkisi ile alfabenin yunanca olduğu(belki de kendi alfabeleri yok idi) söylenmektedir.
pontus halkının çok az bir bölümü yunan asıllı çoğunluğu ise yerli halklardan
olsa gerektir.
halklar tarih sahnesine herhangi bir dine mensup olarak çıkmazlar.zaman içerisinde tanıştıkları dinleri benimserler/intisap ederler.zorla müslüman yapılmış olanların dedeleri de her halde yabancıları davet ederek hristiyanlığı seçmemiş idiler.
kişilerin nereli ve ne olduğu konusu ise ayrı başlıklar altında işlenebilir de,işlenmez ise daha faydalı olur...
üzerinde konuşulacak konuları zamanının şartları göz önünde bulundurularak
incelemekte,var ise bariz hatalar,tekrarını önleyecek tedbirler ile hayata devam etmekte fayda vardır.
torunlara huzurlu bir hayat bırakmak isteniyor ise...

trabzonlu
11.06.2006, 19:55
Hiç, duymamıştım, görmemiştim bilmiyordum ama öyle bir şey olacağınıda sanmıyorum. büyük olaslık kökenin başka bir yerdir.

yanlış biliyorsun kesin hüküm vermemeni tavsiye ederim.ben trabzonluyum ve aleviyim.demekki alevi varmış trabzonda
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Trabzonda mersın adı verılen yerde Alevi oldugunu duydum.. Rıze li bir Alevi arkadasım var.. Giresun bulancakta Aleviler var. Ordu merkez ve Fatsada bircok Alevi var.. bildiklerım ıse bunlar..
trabzon akçaabatda en duyulmuşu eskiköy yani benim köyüm.mersin dedin yer arkadaşım eskiköyün 8 km uzagında.şöle ki mersin sahilde eskiköy 8 km daha yüksekte:D

trabzonlu
11.06.2006, 20:07
Trabzonun Giresun il sınırına yakın Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayan halk saf Çepni Türkmenidir. Geriye kalan halkın büyük çoğunluğu muhtemelen buraya yerleştirilen Türklerle Müslümanlığa geçen Rumların karışmasından oluşmuş olabilir. Ordu, Giresun ve Trabzonun Şalpazarı ve Beşikdüzü halkıyla Trabzonun merkez ve diğer ilçelerinin halkı arasında fiziksel özellikler ve kültür açısından farklar var. Ama kesin konuşmak istemiyorum. Karadenizli arkadaşlar bu konuyu daha iyi yorumlayacaktır.

ya neden anlamak istemiyor kimse?trabzonda alevi var bunu neden rumları dahil ediyorsunuz?arkadaşlar karadenizde trabzonda vatanını seven insanlarla dolu.bunların içinde bizim gibi alevilerde var.unutmayın ki teror olayların olmadıgı tek yerdir dogu karadeniz bölgesi.lütfen bu yörenin tarihini bilmeden yorum yapmayın :sarkazm

ferhat65
11.06.2006, 20:08
arkadaşlar foruma yeni katldım fakat nedense download bölümüne giriş yapamıyorum...

canazerbaycan
11.06.2006, 21:09
ya neden anlamak istemiyor kimse?trabzonda alevi var bunu neden rumları dahil ediyorsunuz?arkadaşlar karadenizde trabzonda vatanını seven insanlarla dolu.bunların içinde bizim gibi alevilerde var.unutmayın ki teror olayların olmadıgı tek yerdir dogu karadeniz bölgesi.lütfen bu yörenin tarihini bilmeden yorum yapmayın :sarkazm

Trabzonda Alevi Türkmenler hangi ilçelerde yaşarlar? Kaç Alevi Türkmen köyü vardır? Bizi bilgilendirir misin?

garcia
11.06.2006, 21:59
Trabzonda Alevi Türkmenler hangi ilçelerde yaşarlar? Kaç Alevi Türkmen köyü vardır? Bizi bilgilendirir misin?

sayın canazerbaycan;şalpazarı,beşikdüzü ve vakfıkebir ilçelerinde çepni türkmenleri yaşar.çepniler zannedildiği gibi trabzonu türkleştirmek için değil,aksine trabzona sürgün gönderilmiştir.acı bir durumdurki,bu gün trabzon çepnileri içerisinde alevi geçmişlerinden bihaber olan çok insanda mevcuttur.şu anda akçaabat ilçesine bağlı eskiköy den haberdar olduk,halkı çepni türkmenlerindendir ve alevidir.ancak şalpazarındada aleviler olma olasılığı var,yalnız tam bilmiyoruz.
trabzon da sadece kızılbaş kökenden gelipte genellikle sünnileşen çepniler
türk tür ve bölgeye 15-16 y.y. larda sürgün edilmişlerdir.sürgün edilmelerinin nedeni savaşçı bir alevi topluluk olan çepni türkmenlerinin dağıtılması ve sünnileştirme politikalarıdır,başarılıda olmuştur.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)

merhaba samsun alevileri;havza,ladik,kavak,vezirköprü,bafra,terme ilçerine bağlı köylerde yaşar.hatta samsun il merkezinde ve bazı ilçe merkezindede aleviler var.birde samsun merkez köylerindede alevi köyler olduğu söyleniyor ama emin değilim,bunuda sen araştırabilirsin çünkü orda yaşıyorsun.

canazerbaycan
11.06.2006, 22:37
Sayın Garcia,

Belirttiğimiz Vakfıkebir, Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçeleri halkı dışındakiler için nasıl bir saptamada bulunabiliriz? Çoğunluk olarak, bölgeye yerleştirilen Türklerle Müslümanlığa geçen Rumların ırken karışmasından ortaya çıkmışlar olabilir. Ayrıca aralarında bir miktar Müslüman Rum köyleri ve Türk köyleri de olabilir.

canazerbaycan
11.06.2006, 22:48
Okuduklarıma ve dışarıdan aldığım izlenimlere göre, Trabzonun Vakfıkebir, Şalpazarı, Beşikdüzü ve Akçaabat gibi batı ilçeleri ağırlıklı olarak Türkmen. Doğusundada Sürmene Türkmen sanıyorum. Rumlarla etnik olarak karışanlar ağırlıklı olarak daha çok Tonya, Of ve Maçka ilçelerinde yaşıyorlar.
Of ilçesi ile ilgili bir siteden aldım(http://tr.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon):

"Türklerin tarihi

M.Ö. binlerce yıl Orta Asya'dan göç eden kavimler Doğu Karadeniz kıyılarına yerleşmiştir. Hatta M.S. 500'de Bulgar Türklerinin bir bölümü Trabzon ve çevresine yerleşmişlerdir. 1057 (http://tr.wikipedia.org/wiki/1057) yılında da Türkmenlerin öncüleri Doğu Karadeniz'e ulaşmışlar ve akınlarını kıyılara yoğunlaştırmışlardır. Sonuçta da 1072 (http://tr.wikipedia.org/wiki/1072) yılında Trabzon Türkler tarafından fethedilmiştir. 3 yıl süren bu yerleşimden sonra Trabzon, yeniden Theodor Gavras (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Theodor_Gavras&action=edit) tarafından geri alınır. 12. asırda 40 bin Kuman ailesi, Gürcistan (http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCrcistan) üzerinden göç ederek Doğu Karadeniz'e yerleşmişlerdir. Bu Kuman aileleri daha sonra Hıristiyanlaşmışlardır ama Türklüklerini asla unutmamışlardır. 1280 (http://tr.wikipedia.org/wiki/1280)'li yıllarda Çepni Türkleri büyük bir kitle olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'ne yerleştiler. Türklerin bu yoğun akınları Rumları kalelere çekilip sığınma zorunda bıraktı. Zaten buralarda yoğun Rum kitleleri yoktu. Bölge Hıristiyan Türklerden oluşmakta idi. Milattan binlerce yıl öncesinde Turani ırkına mensup Orta Asya'dan Doğu Karadeniz'e göç eden insanlar Trabzon ve çevresinin yerlilerini oluşturmaktadır. Bunu Trabzon Rum Devletinin resmi Kilise kayıtlarındaki Türkçe kişi isimleri ve bölgede yer alan bazı Türkçe yer adları kanıtlar niteliktedir.
Günden güne büyüyen ve gelişen şehri, tarih boyunca Trabzon'a bir geçit ve Trabzon'un en önemli ilçelerinden biri olmuştur."

Türk ırkından olduklarını ispatlamak için bayağı zorlamışlar:D

trabzonlu
11.06.2006, 23:02
garsia sana teşekkür ederim bu konuda beni yanlız bırakmadın için.kaç aydır anlatmaya calışıyorum ama kimse ya anlamıyo yada anlamak istemiyor.teşekkürler bilgin için

garcia
11.06.2006, 23:05
Okuduklarıma ve dışarıdan aldığım izlenimlere göre, Trabzonun Vakfıkebir, Şalpazarı, Beşikdüzü ve Akçaabat gibi batı ilçeleri ağırlıklı olarak Türkmen. Doğusundada Sürmene Türkmen sanıyorum. Rumlarla etnik olarak karışanlar ağırlıklı olarak daha çok Tonya, Of ve Maçka ilçelerinde yaşıyorlar.

sayın canazerbaycan genede trabzonda müslüman rumlar çoğunlukta.akçaabatta aleviler türkmen, ama öbürlerini bilmiyorum.rum ağırlıklı ilçelerde çepni nüfus,yani türkmen nüfus pek yok gibi.bu gün için bir çoğu rumcayı unutmuş olmakla beraber hala konuşanlar bi hayli mevcut.yani trabzonda türk olan kesim sadece çepnilerdir.rize ve artvinde ise(artvindeki ahıska türklerini saymazsak)genellikle kafkas kökenli halklar yaşar: laz(fındıklı,arhavi,hopa,pazar,ardeşen)hemşinli(er meni kökenli müslüman rize-artvin),gürcü(özellikle artvin)
müslüman rum kesim trabzonda olduğu gibi rizedede mevcut,gene trabzonda bu saydığım topluluklara ait insanlarda olabilir.

canazerbaycan
11.06.2006, 23:13
Garcia kardeş,

Artvin bölgesini bayağı iyi biliyorum. Yoğun bir Gürcü ve Laz nüfusu olmakla birlikte Türkler en büyük etnik grup.

Borçka: Tamamı Gürcü
Hopa: Tamamı Laz
Arhavi: Tamamı Laz
Şavşat: Meydancık isimli belde ve köyleri dışında(buralar Gürcü) tamamı Ahıska Türkü
Ardanuç: Tamamı Ahıska Türkü
Yusufeli: 3 gürcü köy dışında tamamı Erzurum Türkü( Burası aslında Erzuruma bağlı imiş. 1927'de Atatürk Artvin'e bağlamış. Kültür Erzurum-Narman-İspir kültürüdür)

garcia
11.06.2006, 23:15
garsia sana teşekkür ederim bu konuda beni yanlız bırakmadın için.kaç aydır anlatmaya calışıyorum ama kimse ya anlamıyo yada anlamak istemiyor.teşekkürler bilgin için

kim demiş karadenizde alevi yok.ordu nüfusunun %20-30 alevi,orduda başta gürgentepe ilçesi olmak üzere her ilçede alevi köyleri var.giresundada yer yer alevi köyleri var.giresun ve trabzon çepnileri içerisinde birkaç köy hala alevi ancak bu yörelerde yaşayan çepniler sünnileşmemiş olsalardı,çok yoğun bir alevi nüfus olurdu karadenizde.zaten ordu,samsun gibi orta karadeniz illerinde yoğun sayılabilecek bir yerli alevi nüfus var.hala ordu ve samsunda yoğun bir alevi nüfus olduğunu bilmeyen insanlar çok var.ancak doğuya gittikçe azalıyor.örneğin rize ve artvinde alevi olduğunu duymadım.ancak artvin ili aleviler olmasada sevdiğim bir yer.sol düşüncenin yaygın olduğu bir yer.
Garcia kardeş,

Artvin bölgesini bayağı iyi biliyorum. Yoğun bir Gürcü ve Laz nüfusu olmakla birlikte Türkler en büyük etnik grup.

Şavşat: Meydancık isimli belde ve köyleri dışında(buralar Gürcü) tamamı Ahıska Türkü
Yusufeli: 3 gürcü köy dışında tamamı Erzurum Türkü( Burası aslında Erzuruma bağlı imiş. 1927'de Atatürk Artvin'e bağlamış. Kültür Erzurum-Narman-İspir kültürüdür)

canazerbaycan kardeş arhaviyi bilmem ama,hopada sahile yakın olan köyler lazdır.ancak iç kesimlerde hemşinlilerde var,borçkadada hemşinliler var.hemşinlileri unutma.çünkü onlar lazda değil gürcüde.

canazerbaycan
11.06.2006, 23:25
Garcia arkadaş,

Artvin hemşinlilerinin sayısı Rizedekilere göre çok az olduğu için ayrıca yazmadım. Bir de bunlar Gürcüleşmiş ve Lazlaşmış bir kısmı.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Trabzon, Rize ve Artvin illeri arasında etnik Türk nüfusunun yüzdesinin en yüksek olduğu il Artvindir.

jacques lion
11.06.2006, 23:28
Gerçekten de Karadeniz bölgesindeki bu etnik çeşitlilik çok sevindirici, bir bakıma da çok ilgi çekici. Bu başlık altında değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlara teeşekkür ederim. Saygılarımla.

garcia
11.06.2006, 23:33
Garcia arkadaş,

Artvin hemşinlilerinin sayısı Rizedekilere göre çok az olduğu için ayrıca yazmadım. Bir de bunlar Gürcüleşmiş ve Lazlaşmış bir kısmı.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Trabzon, Rize ve Artvin illeri arasında etnik Türk nüfusunun yüzdesinin en yüksek olduğu il Artvindir.

ona katılıyorum,ayrıca artvin merkezdede ahıska türkleri var.ayrıca merkezde kürtlerde var(köylerde yok).yani benim demek istediğim herkes kendini ifade edebilmeli,laz,gürcü,hemşinli.anadolu bir kültür mozayiğidir.bir çok etnik kökene mensup insan ülkemizde.ben hepsine aynı oranda yakınlıktayım ve kültürlerin kardeşlik çerçevesinde yaşatılmasından yanayım.örneğin lazca,çerkezce,gürcüce,kürtçe,arapça bilmem ama bu dillerin müziklerinide zevkle dinlerim.azerbaycanlı değilim ama fırsat buldukça azerbaycan müzikleri dinlerim(örnek:naz barını çok severim).birde bağlama azerbaycan türkmenlerindede yaygın,bir programda izlemiştim.ozaman onların şii değil alevi olduklarını öğrendim.yani bizler farklı yönlerimizi tanıdıkça sevmeyi öğrenebiliriz.

cemalettin
12.06.2006, 00:52
[quote=

Türk ırkından olduklarını ispatlamak için bayağı zorlamışlar:D[/quote]

ek not:Kuman=Kıpçak

aysun_05
03.07.2006, 02:48
Garcia kardeş,

hopanın tamamı laz değil hemşinlilerde var
ona katılıyorum,ayrıca artvin merkezdede ahıska türkleri var.ayrıca merkezde kürtlerde var(köylerde yok).yani benim demek istediğim herkes kendini ifade edebilmeli,laz,gürcü,hemşinli.anadolu bir kültür mozayiğidir.bir çok etnik kökene mensup insan ülkemizde.ben hepsine aynı oranda yakınlıktayım ve kültürlerin kardeşlik çerçevesinde yaşatılmasından yanayım.örneğin lazca,çerkezce,gürcüce,kürtçe,arapça bilmem ama bu dillerin müziklerinide zevkle dinlerim.azerbaycanlı değilim ama fırsat buldukça azerbaycan müzikleri dinlerim(örnek:naz barını çok severim).birde bağlama azerbaycan türkmenlerindede yaygın,bir programda izlemiştim.ozaman onların şii değil alevi olduklarını öğrendim.yani bizler farklı yönlerimizi tanıdıkça sevmeyi öğrenebiliriz.
aynı şekilde bütün halkları merak edip araştırıyorum kendi halkoyunlarımızı oynadığım gibi çerkeslerin kafkasıda oynuyorum yeri geliyo lazlarla horon tepiyorum ülkemiz bu açıdan çok zengin

Gannush
03.07.2006, 04:13
kim demiş karadenizde alevi yok.ordu nüfusunun %20-30 alevi,orduda başta gürgentepe ilçesi olmak üzere her ilçede alevi köyleri var.

Bu rakam ne kadar doğrudur? Şimdiye kadar hiç Ordulu Alevi tanımadım. Tanıştıklarımın hepsi sünniydi.

Alisahin
03.07.2006, 10:56
Sevgili Canlar,Sivasin ve Madimak otelinin üzerinden dumanlar tütüyor hala
dün yil dönümüydü,Tüm Dünyada andik onlari,Daha dün gibi acilari tabtaze.
Duvarlarinda kan izleri,duman lekeleri olan o Madimak otelini;MÜZE degilde ET
lokantasi yapan zihniyetide,bu olaya sebeb olan insanliktan nasibini almamis
yobazlarida ve buna seyirci kalan Devlet güclerinide kiniyorum,lenetliyorum.
Alevileri oy deposu olarak gören CHP ve genel baskani Deniz Baykali Sivas a
gelmeyerek Kirpinara güres seyretmeye gidiyor,kendisini Protesto ediyoruz.
O Partiyi terk etmesini öneriyorum kendisine,Nasil olsa secimde Baykalli bir
CHP sandiga gömülecek,Aleviler eski Aleviler degiller,Kendi siyasi gelecegini
belirlemek icin siyasete müdahale edecekler,bunu bilsin.
Saygilar/Almanya.

garcia
03.07.2006, 17:01
Bu rakam ne kadar doğrudur? Şimdiye kadar hiç Ordulu Alevi tanımadım. Tanıştıklarımın hepsi sünniydi.

sevgili arkadaşım ordu ilinde hemen her ilçesinde alevi köyleri var ve üstelik gürgentepe ilçesinde aleviler çoğunlukta.gerçekten ordunun alevi nüfusu %20-30 arasında ancak köy sayısını bilmiyorum.sadece yoğun bir alevi nüfusa sahip olduğunu biliyorum.

ecem_m
04.07.2006, 17:14
valla gerçekten bu siteyi bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim...ellerine ve emeğine sağlık..paylaşımın için teşekkürler...

cem1111
07.07.2006, 00:36
Yavuz Sultan Selim - yasasaydi pek de memnun olmayacagi kesin he he- tüm alevi türkmenleri türkiyenin her cografyasina sürmüstü. sari saltuklular da bu sürülen alevi türkmen boylarindan. bir kismi dogu,-orta ve bir kismi da bati karadenize yerlesmisler.

Saltuklular Tunceli-Hozat-Karaca ve Kalecik köyleri; Tunceli-Çemişkezek-Akirek Köyü; Tunceli-merkez-Heç ve Bornek köyleri; Tunceli-Pülümür-Göbürge Köyü; Tunceli-Mazgirt-İsmaili Köyü; Malatya-Darende-Ağılbaşı Beldesi; Sivas-Zara-Zoğallı Köyü; Sivas-Ulaş-Ezeltere Köyü; Sivas-İmranlı-Kacar Köyü; Amasya-Merzifon İlçesi; Tokat-merkez-Saltuk Köyü; Muğla-Ortaca İlçesi; Zonguldak-Çaycuma-Saltukova Beldesi; Kastamonu-Araç-Saltuk Köyü; Afyon-Merkez-Saltık Köyü; Kocaeli-Kandıra-Saltuklar Köyü; Nevşehir-Hacıbektaş-Topayin Köyü; Ankara-Kalecik-Avşar Köyü; Denizli-merkez-Çakmak Köyü; Adana-Ceyhan İlçesi; Ayrıca son zamanlardaki kentleşme ile birlikte Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Konya, Mersin, Manisa ve Almanya’da halen Saltuklular yaşamaktadırlar.

Saltuklular hakkinda daha genis bilgi icin

http://www.hbektas.gazi.edu.tr/dergi/31_35_yazilar/sayi_34/02saltik.htm

Demet Aksu
18.08.2006, 14:11
Gümüşhane şiranda var

Ali sağlam
16.11.2006, 22:43
Değerli Aleviforum üyeleri Trabzon Akçaabatta Alevi köyleri Karpınar,Eskiköy.Trabzonda belki ondan fazla köy çıkabilir.Tabiki yerinde araştırmak daha iyi.Hiç kimseyi yargılamayalım.Elbette Alevi Köyleri karadenizde olacak.Bizim sinop durağan gölalan köyü bundan yüzyıllar içinde adana civarından göçüp gelmiş o zaman alevi katliamlarından kaçmış dedelerimiz.Ormanlarda ve dağlarda saklanmışlar.şimdiki gölalan köyünü oluşturmuş o zaman üç beş haneymiş .Zamanla olmuşuz yetmiş seksen derken çoğalmışız.Diğer köylerimizde yani yağbasan,çaltucak,karagüney,ve çerçiler-kirencik mahallesi hep anadoludan göçmüş.Anlatmak istediğim yüzyıllar önce Yavuz sultan selim ve kanuni sultan süleymanın katliamlarından kaçan alevi topluluğu her yere dağılmış ve dağıtılmış.

serap_kerasus
25.12.2006, 18:58

Arkadaşım karadenizde çepni alevilerinin olduğu tarihsel bir gerçekliktir. Hala çepni adında bir köy bile var bildiğim.Çepni türkleri birçok türk boyları gibi alevidir...ama osmanlı sünnileştirmiş...

murat222
26.12.2006, 00:28
ege,marmara,gaziantep çepnilerinin tamamı alevidir.karadeniz çepnilerinin çoğu sünnileştirilmiştir.ama hala alevi olanlar vardır karadeniz çepnilerinde.
ayrıca samsun ve orduda çok fazla alevi köyleri vardır.giresunda da alevi köyleri vardır.

serap_kerasus
26.12.2006, 18:42
Adres tam olarak şu: http://www.karalahana.com/forum/viewtopic.php?t=1809
ancak önce üyelik gerekiyor. Zaten şimdi baktım başlık hala forumda ve görüntülenebiliyor. Yılmayın göreceksiniz.

arkadaşım merhaba
ben de baktım bu siteye ama acılmadı
kaldırılmış olabilir seklinde bir yazı cıktı

Şoreş
26.12.2006, 18:45
ege,marmara,gaziantep çepnilerinin tamamı alevidir.karadeniz çepnilerinin çoğu sünnileştirilmiştir.ama hala alevi olanlar vardır karadeniz çepnilerinde.
ayrıca samsun ve orduda çok fazla alevi köyleri vardır.giresunda da alevi köyleri vardır.

Babannemlerin Köyü Giresunun altında ama Sivas Akıncılara bağlı.. Sanırım onlarda Çepni.

serap_kerasus
26.12.2006, 18:54
sayın canazerbaycan genede trabzonda müslüman rumlar çoğunlukta.akçaabatta aleviler türkmen, ama öbürlerini bilmiyorum.rum ağırlıklı ilçelerde çepni nüfus,yani türkmen nüfus pek yok gibi.bu gün için bir çoğu rumcayı unutmuş olmakla beraber hala konuşanlar bi hayli mevcut.yani trabzonda türk olan kesim sadece çepnilerdir.rize ve artvinde ise(artvindeki ahıska türklerini saymazsak)genellikle kafkas kökenli halklar yaşar: laz(fındıklı,arhavi,hopa,pazar,ardeşen)hemşinli(er meni kökenli müslüman rize-artvin),gürcü(özellikle artvin)
müslüman rum kesim trabzonda olduğu gibi rizedede mevcut,gene trabzonda bu saydığım topluluklara ait insanlarda olabilir.

tesekkürler bütün bu güzel bilgiler için

caki101
04.04.2007, 01:46
oh oh oh oh herkeste bilio ya :D FATSADA ALEVI KAYNIYO..... :D gelin sizleri misafir edelim CANLAR :D.....bolamanda pide yedirelim-yalikoyde kofte...bide sonraki aksam balik tutup sargana yedirdikmi...isteyen dem tutar isteyen baglamamizi dinler (guzel calarız) isteyen ali askina muhammed askine semah doner :) optum heppinizi hemserileri canlarım :)

trabzonlu
04.04.2007, 21:17
Değerli Aleviforum üyeleri Trabzon Akçaabatta Alevi köyleri Karpınar,Eskiköy.Trabzonda belki ondan fazla köy çıkabilir.Tabiki yerinde araştırmak daha iyi.Hiç kimseyi yargılamayalım.Elbette Alevi Köyleri karadenizde olacak.Bizim sinop durağan gölalan köyü bundan yüzyıllar içinde adana civarından göçüp gelmiş o zaman alevi katliamlarından kaçmış dedelerimiz.Ormanlarda ve dağlarda saklanmışlar.şimdiki gölalan köyünü oluşturmuş o zaman üç beş haneymiş .Zamanla olmuşuz yetmiş seksen derken çoğalmışız.Diğer köylerimizde yani yağbasan,çaltucak,karagüney,ve çerçiler-kirencik mahallesi hep anadoludan göçmüş.Anlatmak istediğim yüzyıllar önce Yavuz sultan selim ve kanuni sultan süleymanın katliamlarından kaçan alevi topluluğu her yere dağılmış ve dağıtılmış.

mrhaba ben trabzon akçaabat eskiköydenim.bilgilerinin dogru araştırman için teşekkürler can

fatsali
17.04.2008, 04:27
Yaaa canlar,
ben bilgi ariyorum ama bi turl guveilir bilgi bulamadim;
aradigim sudur, Ordu/fatsa/Pesembe ve köylerinde Sunnilestime operasyonlr olmusmudur?
ve kökenlerim hakkinda nderden bilgi Alabilirm??
yarimlarini dan tesekkur deyim

Eyvallah