Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte İnsan
ALEVİLİK?TE İNSAN
Sayın Canlar. (Bu benim cok saygi duydugum bir buyugumuzun gorusleridir bende sizlerle paylasmak istedim)
Benim bu güne kadar yaşadıklarıma, öğrendiklerime, okuduklarıma ve tecrübelerime göre.
Bizim inancımız ve felsefemiz şunu söylüyor, diyor ki insan ol, insanlıktan çıkma, insanlık görevini yap, ve bunları aşağıda tek, tek açıklamaya çalışacağım.
Milattan önce ve milattan sonra.
Milat demek, Hıristiyanların inançlarına göre, Allah'ın oğlu sayılan İsa peygamberin doğumu ile başlayan tarih, yanı bu gün olan tarihimizdir, Milattan, kaç milyon sene önce insanların yaşadığını bilmiyorum, bunun içinde insanı, insanlığı, Milattan sonrasını inancımıza göre incelemeye çalışacağım,
20 Nisan 570 : Hz. Muhammed Miladi tarihe göre Pazartesi günü
sabaha karşı Mekke'de dünyaya geldi. (Kaynak: M.A.Balaban) (Bazı kaynaklar
doğum gününde birleşmelerine rağmen, doğum yılını 571 olarak belirtirler)
ve Miladi takvime göre 21 Mart 598 yilinda Mekke?de, Kabe?de Hz. Ali? doğdu,
işte, Hz. Muhammed ve Hz. Ali ile bizim inancımız ve felsefemizde, doğdu, bilindiği gibi Hz. Muhammed kırk yaşında peygamber oldu, bunun içinde bazı mezheplerde, kırk yaşına gelinceye kadar işlemiş oldukları günahları, hataları af olur düşüncesine kapılarak yanlış yola giderler, ve kırk yaşından sonra ümitlerini Allah'a ve peygambere bağlarlar.
Amma Alevi kesimi,
Ailelerinden, cemaatlarından aldıkları terbiyeye, edebe ve inanca göre, yaş kaç olursa olsun, işlediği bir günah, bir suç, bir hata ve bir yanlış, cemaat gözünde yanlıştır, ancak ki, Cemaat yaşına ve çaresizliğine ( çaresizliğe uğradı ise ) bakarak af edilip edilmeyeceğine karar verir, eğer cemaat af etti ise, inancımıza göre Allah da af eder,
buna dayanarak insanı öğrenmek gerekiyor, buna bağlı olarak inancımızın derinliğini, ve insanın nasıl olması gerektiğini öğrenmeye çalışacağız.
Bu konuya bağlı.
İnsan nedir, İnsan haksızlıkları, İnsan nasıl olmalı, İnsanlık nedir,
Bunları incelemek için aşağıda açıklamaya çalışacağım.
Bizim Alevi olarak ve inancımız doğrultusunda, buna da bağlı felsefemiz gereği,
bizler Yüce Allah?ın ne yerde nede gökte olduğuna inanırız, bizler hep deriz ki, Allah insandadır,(Hak insandadır).
Not: (eğer ki bir insan, Allah'a inanıp Allah var diyor ise, Allah var, eğer o insan inanmayıp, Allah yok diyor ise Allah yoktur işte bunun içindir ki, biz diyoruz ki Allah insandadır.)
ve bunun için de önce insan nedir, insan nasıl olmalı, insanın diğer canlılarda ki farkı nedir.
Alevimen 01.03.2005, 16:39 Alevi Felsefesi Uluslara ve İnanclara kendilerini nasıl ifade ediyorlarsa öyle algılanmalarını ve görüşleri anlayışla karşılanmalı.
Alevilerin görüş ve düşüncelerinde engin bir hoşgörü ve anlayış hakimdir. Dil, din, ırk ayrımı yapmaz. İnsanı insan olarak görür.
Hoşgörü / Saygı / Sevgi / Eşitlik
Kişi kendisini nasıl görürse, başkasınıda öyle görmeli.
Özverili ve duyarlı olmalı.
Her insanın düşüncesine saygı duyulmalı.
Aleviliği diğer inanc ve halklara tanıtmalı.
Alevilerin 72 millete aynı gözle bak felsefesini hayata gecirmeli
http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2827%29.png Alevilik bence bir mezhep değildir.
Not: Eda, mesajınız buraya taşındı, daha uygun görüldüğü için http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2813%29.png
SahHatayi 24.03.2005, 15:02 Eda, yazdigin seyler güzel. Bence bizim inancimizin temmel görüsünü harika acikladin.
Selam!
dem_dost 24.03.2005, 15:16 eda can bilgilerini paylastigin icin tsk ederim
Bizim inancımız ve felsefemiz şunu söylüyor, diyor ki insan ol, insanlıktan çıkma, insanlık görevini yap,
aynen ; )))
işte, Hz. Muhammed ve Hz. Ali ile bizim inancımız ve felsefemizde, doğdu,
aynen ; )))
kırk yaşına gelinceye kadar işlemiş oldukları günahları, hataları af olur düşüncesine kapılarak yanlış yola giderler, ve kırk yaşından sonra ümitlerini Allah'a ve peygambere bağlarlar.
sünni kesimde cok olan : Son nefeste iman.. denilen seyde bunun icindir
o kesim tövbeyi günah islememekten güzelmi sayiyor bende anlamadim tam..herhalde korktuklarindandir
ama hz ali aleyhisselam' in bir özdeyisi vardir: Günah islememek Tövbe etmekten hayirlidir
eğer cemaat af etti ise, inancımıza göre Allah da af eder,
döktügünü dolduracaksin.. insanlar haklarindan vazgecse bile yol vazgecmez
ama temel olarak öyledir... cemaat sucu affederse (ama cemaat yolun kurallarini bire bir uygularsa bu sadece gecerli) allah da affetmis olur
zaten allah rahman ve rahim olandir
bizler Yüce Allah�ın ne yerde nede gökte olduğuna inanırız, bizler hep deriz ki, Allah insandadır,(Hak insandadır).
mesela hz peygamberin su hadis-i serifi:
"Ali'nin misali Kabe gibidir, ona bakmak ibadet, onu haccetmek farzdır"
yani insan-i kamilin cemali allahin tecellisidir
(eğer ki bir insan, Allah'a inanıp Allah var diyor ise, Allah var, eğer o insan inanmayıp, Allah yok diyor ise Allah yoktur işte bunun içindir ki, biz diyoruz ki Allah insandadır.)
buna biraz kuskulu bakiyorum
ama nasil dogrudur:
allah vardir fakat onu göremiyor
görmedigi icinde onun icin allah yoktur
gönül gözü kördür
BEN GAYRI NESNE B?LMESEM
ALLAH B?R MUHAMMED AL?
ÖZÜMÜ GAYR? SALMAZAM
ALLAH B?R MUHAMMED AL?
yani gönül gözü acik olan icin..hakikati gören icin allahtan baska birsey yoktur
gönül gözü kör olanlar icin allah yoktur
saygilarimla tesekkür ederim bu aciklayici bu iki yazilar icin
Alevi_cocuk 22.04.2005, 22:33 Bence allah ın bir insan olarak görmek bana saçma geliyor ama diğer görüşlerine katılıyorum .
Genelde sunni kesimler bir inanç vardır günah işle işle ölmene 2 dakika kala bu günahlarının sildirmek için alah a inanmak :)çok saçma umarım bu yazıyı bir sunni arkadaşımız okur.
Arkadaşlar söylediklerinize katılıyorum. Ben de bir kitapta okuduğum insan hakkındaki bir yazıyı size anlatıyorum:
Nasıl ki, değersiz bir demir parçasına, çok ünlü bir sanatçı, bir şekil veriyor. Eğer o sanat eseri kaba demirciler çarşısına götürülürse sanatçısına bakmadan, sadece demirin parasını verirler. Fakat o sanat eseri antikacılar çarşışına götürülse, o ünlü sanatçıya nispet edilerek satılsa, milyarlar değerinde olur. Yani o eser, eseri yapana göre değerlendirilirse, kıymeti çok artıyor. ?şte insan da Cenab-ı Hakkın harika bir sanatı ve eseridir. Eğer insan, kendine bu şekilde baksa, yani ''ben Allahın sanatıyım, rahmet ve keremine mazharım'' gibi manalarla kendine ve diğer insanlara baksa, kıymetli bir varlık oluyor. Eğer insan, kendini Allahtan kopartırsa, değeri sadece madde itibarıyla olur. Öyle ise iman, insanı çok kıymetli yapıyor. ?nkar ise insanın kıymetini çok düşürüyor.
Bence deger verdiğin seyleri özümse
acareftelya 08.07.2005, 10:27 Bizim Alevi olarak ve inancımız doğrultusunda, buna da bağlı felsefemiz gereği,
bizler Yüce Allah�ın ne yerde nede gökte olduğuna inanırız, bizler hep deriz ki, Allah insandadır,(Hak insandadır).
bu çok değişik bir yaklaşım,ama Allah'ı insan olarak betimlemek pekte doğru değil bence. ama ne yerde ne de gökte bence ALLAH her insanın içindeki düşünce de....
munzur_hozat 08.07.2005, 23:51 Bizim Alevi olarak ve inancımız doğrultusunda, buna da bağlı felsefemiz gereği,
bu çok değişik bir yaklaşım,ama Allah'ı insan olarak betimlemek pekte doğru değil bence. ama ne yerde ne de gökte bence ALLAH her insanın içindeki düşünce de....
Allah'ı insan olarak betimleyen yok, Allah sadece insanda değil ağaçta kuşta çimende toprakta havada suda ve herşeyde mevcut, bu Allahın hepimizi kapsadığını göstermekte bu bir felsefe.Biz Allahın içindeyiz Allahın varlığı yarattıklarında tecelli ediyor. Yaratılanı sevdik yaratandan ötürü boşuna denmemiş.Sonra Allahı inkar edenlerin ne kadar büyük bir hezeyan içinde oldukları buradan anlaşılmakta.?nsan kendini nasıl inkar edebilir.:3D_NG (27
asd.1950 02.07.2006, 23:55 Alevilik---------> Şamanizm demektir.
Alevilik---------> Budizm demektir.
Alevilik---------> Konfiçyizm demektir.
Alevilik---------> Musevilik demektir.
Alevilik---------> Hristiyanlık demektir.
Alevilik---------> Tabii ki müslümanlık demektir.
HALA ANLAŞILMADI MI?
ALEVİLİK-------> İNSANLIK DEMEKTİR.
Sevgili canlar, Aleviliği hiçbir yere konduramazsınız, çünkü sığmaz. O nedenle Alevi olmakla ve onun yolunda olmakla gurur duymalısınız. Bizler, eline,diline ve beline sahip olarak zaten tüm dinlerin emirlerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Tüm dinlerin insani tarafı Aleviliğin özünde vardır.
sevgili Ezo,
cok tesekkürler paylaşım için,
hakikaten cok dogru sözler aktarmışsın,
benimde bildiğim güzel birkaç söz vardı konuya uygun aktarayım bari,
HZ.ALİ; ''ey insanoğlu,kendini ufacık parça zannediyorsun.ama en büyük alem sendedir''
HACI BEKTAŞ VELİ: ''ara bul... her ne arasan kendinde bulabılırsın .''
''insanı bilmeyen tanrıyıda bilmez''
''kuran senin içindedir''
ve birde su güzel söz
SEN ÇIKINCA ARADAN , KALIR SENDE YARADAN
sevgilerimle
seastorm 02.10.2006, 21:37 Genelde sunni kesimler bir inanç vardır günah işle işle ölmene 2 dakika kala bu günahlarının sildirmek için alah a inanmak :)çok saçma umarım bu yazıyı bir sunni arkadaşımız okur.
Bu tabii ki çok saçma. Tüm hayatı boyunca günah işleyen (bilerek-kasıtlı) ve ölümünün yaklaştığını anlayınca Allaha yalvaran, Allahı ancak o zaman hatırlayan birinin günahlarının silineceğine kesiinlikle inanmıyorum.
Fakat bu sünnilikte genel bir düşünce değil. Ya da bunu düşünenlerin sünnilikle pek alakası yok.Çünki sünnilikte Allahı her gün anmak için çeşitli ibadetler var, namaz gibi(bunu da yerine getirmek insanın kendi inisiyatifinde olmalı yani kendisi seçmeli,çevrenin baskısı-özendirmesi ile olmamalı) Bir de bu ibadetler cennetten parsel kapmak için asla olamaz, asıl amacı çıkar değil yani.ne bu dünyada ne de öteki dünyada. Kim bu amaçla ibadet yapıyorsa dualarının kabul edilmeyeceği açık. Amaç Allaha olan kulluk görevini yerine getirmek. Namaz kılıp oruç tutmak istemeyenler de gücü yettiğince bir çocuğu okutabilir veya fakirlere bakabilirler. Bu zaten insanlık gereğidir. Bir kişinin inancı kendisi ile Allah arasında. Kimse kimsenin yaptıklarından dolayı sorumluluk altında değil.Herkes kendi hür iradesi ile dinini yaşamını yaşamalı. Yeter ki çevresine faydası dokunsun..
CANDAVUT 30.03.2007, 22:58 Bence allah ın bir insan olarak görmek bana saçma geliyor ama diğer görüşlerine katılıyorum .
Genelde sunni kesimler bir inanç vardır günah işle işle ölmene 2 dakika kala bu günahlarının sildirmek için alah a inanmak :)çok saçma umarım bu yazıyı bir sunni arkadaşımız okur.
okuduk güzel arkadaşım.
islam, akıl ve mantık dinidir, vicdanlara da seslenir. yüce yaratıcının insanlığa hediyesidir. aklı selim insanlar, adı alevi olsun sunni olsun, her ne diyorsanız işte o olsun. aklı selim insanlar, islamı, özünü kavradıkları sürece yukarıda bahsettiğiniz şeyin ne kadar saçma olduğunu görecektr.
sunnilikte böyle bir inanış var mı diye sorarsanız, hayır!
bir arkadaş da 40 yaşına kada peygamberin günahlarının affedildiği gibi benimki de affedilir deyip kırkından sonra ibadete sarılan insanları örnek vermiş. böyle düşünenler de varmış ya daha ne diyelim. bide şu açıdan bakalım,hadi diyelim dedikleri doğru o kişilerin, hadi diyelim kırkına kadarkiler affedilecek diye bişey vardı. o vakit ben derim ki, sen peygamber misin ki be adam,:devil2: ki bu düşüncemden, o saçmalayanlar gibi peygamberi ve peygamberlik vasfını nitelendirmeye aklım yetmediği için vazgeçiyorum. bunlar saçmalıktan öte değil. herkesi kandırsak, ya Allah'ı! Allah, Alim olandır, bilendir.
bir arkadaş da 40 yaşına kada peygamberin günahlarının affedildiği gibi benimki de affedilir deyip kırkından sonra ibadete sarılan insanları örnek vermiş. böyle düşünenler de varmış ya daha ne diyelim. bide şu açıdan bakalım,hadi diyelim dedikleri doğru o kişilerin, hadi diyelim kırkına kadarkiler affedilecek diye bişey vardı. o vakit ben derim ki, sen peygamber misin ki be adam,:devil2: ki bu düşüncemden, o saçmalayanlar gibi peygamberi ve peygamberlik vasfını nitelendirmeye aklım yetmediği için vazgeçiyorum. bunlar saçmalıktan öte değil. herkesi kandırsak, ya Allah'ı! Allah, Alim olandır, bilendir.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=23308
hasan cicek 18.02.2008, 20:04 Alevilik---------> Şamanizm demektir.
Alevilik---------> Budizm demektir.
Alevilik---------> Konfiçyizm demektir.
Alevilik---------> Musevilik demektir.
Alevilik---------> Hristiyanlık demektir.
Alevilik---------> Tabii ki müslümanlık demektir.
HALA ANLAŞILMADI MI?
ALEVİLİK-------> İNSANLIK DEMEKTİR.
Sevgili canlar, Aleviliği hiçbir yere konduramazsınız, çünkü sığmaz. O nedenle Alevi olmakla ve onun yolunda olmakla gurur duymalısınız. Bizler, eline,diline ve beline sahip olarak zaten tüm dinlerin emirlerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Tüm dinlerin insani tarafı Aleviliğin özünde vardır.Selam Sayin Asd1950.Sizın yazınızda şu anlam meydana çıkıyor yeterki insan ol fark etmez Buduzim,Musavılik,Hıristiyanlık,Müslümanlık.sayın kardesım o zaman ne gerek varki Alev'iyim.Hıristiyan'ım, Musaviyim demeye gerek yok Nasıl olsa Allah tümdinleriin Tapınmasını kabul ediyor. Artık gerek yok din adına konuşmak gereksiz olmalı.
Ben yeterki insan olayım artık Hıristiyanım söylemege gerek yok. Sizin görüşünüze saygı duyarım.bana göre Tek bir din olmalı Allah karmaşık Allah'ı degilki binlerce din yaratsın ha şunu belirtmek gerekir benim dinim doğru senin dinin doğru bu tartışılır soruşturmak ögrenmek bu insanlığın görevidir.
saygılar
Selam Sayin Asd1950.Sizın yazınızda şu anlam meydana çıkıyor yeterki insan ol fark etmez Buduzim,Musavılik,Hıristiyanlık,Müslümanlık.sayın kardesım o zaman ne gerek varki Alev'iyim.Hıristiyan'ım, Musaviyim demeye gerek yok Nasıl olsa Allah tümdinleriin Tapınmasını kabul ediyor. Artık gerek yok din adına konuşmak gereksiz olmalı.
Ben yeterki insan olayım artık Hıristiyanım söylemege gerek yok. Sizin görüşünüze saygı duyarım.bana göre Tek bir din olmalı Allah karmaşık Allah'ı degilki binlerce din yaratsın ha şunu belirtmek gerekir benim dinim doğru senin dinin doğru bu tartışılır soruşturmak ögrenmek bu insanlığın görevidir.
saygılar
merhab a hasan çiçek aleviliğin bir din olmadığını ve dinler üstü bir görüş olduğunu kabul etmesinizde bu böyle yazınızda allah tüm dinlerin tapınmayı öğretisini yazmışsın
yazınla çeliştin sanıırm alevilikte tapınma yoktur ve alevilik din sömürüsü altına bu şeklı ile girmemelidir . semavi dinler dediğimiz dinler özünü eğer okursanız aleviliğin temel taşı olan önce insan önce varlık bu temeli baz alan dinler alevilikle bir tutulamaz ve tutulmamlıdırda
hasan cicek 18.02.2008, 21:41 merhab a hasan çiçek aleviliğin bir din olmadığını ve dinler üstü bir görüş olduğunu kabul etmesinizde bu böyle yazınızda allah tüm dinlerin tapınmayı öğretisini yazmışsın
yazınla çeliştin sanıırm alevilikte tapınma yoktur ve alevilik din sömürüsü altına bu şeklı ile girmemelidir . semavi dinler dediğimiz dinler özünü eğer okursanız aleviliğin temel taşı olan önce insan önce varlık bu temeli baz alan dinler alevilikle bir tutulamaz ve tutulmamlıdırdaSelam Nihat.Hıristiyan'lığa göre önce Tanrı sonra insan (önce Yaratan sonra, Yaratılan İnsan) tabi sizin görüşünüze saygı duyarım ama yinde soru sormadan geçmiyecegim.Tüm semavi dinler Tanrı iradesine göre hakmıdır? cevabını yazarsanız memnun olurum
saygılar.
Selam Nihat.Hıristiyan'lığa göre önce Tanrı sonra insan (önce Yaratan sonra, Yaratılan İnsan) tabi sizin görüşünüze saygı duyarım ama yinde soru sormadan geçmiyecegim.Tüm semavi dinler Tanrı iradesine göre hakmıdır? cevabını yazarsanız memnun olurum
saygılar.
merhaba hasan çiçek sanıırm bu dizler konunun değişeceğinin işareti oldu bende evet o zaman başlayalım bakalım bilgi daracağına ve bende dilim döndüğünce beynim aldığınca açıklama yapayım umarım bu açıklama üstünde send e yazarsın insanın doğasında vardır merak ve düşünce düşüncesiz bir toplum benim açımdan ölü bir topluluktur.
tüm semavi dinler derken isim verseydin daha iyi olacaktı bu konuda bende sana tek tek açıklam yapardım.evet gelelim canalıcı soru olan tanrı iradesine göre hakmıdır . benimaçımdan değildir .semavi dinler olarak şuan ya dört tane yada beş tane olarak adlandırabiliriz kabul gören olarak büyük topluluklarda .dine bakışımı söylim o zaman
haçlı seferlerini yapan hıristiyanlık benim için kanlı bir diktaörlükten öteye gidemez eğer dinadına ise bunu red ediyorum.
çöl bedevileri ne zamandan beri kutsal topraklar oldu develerin otlandığı çorak topraklar birden bire kutsal toprak oluverdi . neden sorgulama gerekmezmi.müslümanlık adına islama dına yapılan savaşlar uygarlığın temeline dinamit atmıştır din olsada benim için farketmeyecektir.eğer bir dinde savaş varsa o din din olmaktan çıkmış çıkar hamlaesine dönmüştür. kör olan beyinler buna hep hizmet edecektir.
bir peygamber ağaçta salanan bir asi peygamber ,binlerce insanı peşinden koşturan bir peygamber.gizemli bir köylü kızı bir bakire ve kutsal ana kutlu bakire hangi düşünce inanır
ustasını kurtarmaktan aciz bir balıkçı v cenet denen yerin kapılarını kolayan aziz bunlar semavi dinlerin kutsanmış elçileri ve bizden bu elçilere inanmamız bekleniyor .sanıırm daha çok bekleyeceklerdir .tek bir düşünce biçimi mevcutur tanrı insanın içindedir ve dünya döndükçe bedenler huşu içinde döndükçe hep öyle olacaktır.
saygılarımla
EŞİTLİK PARTİSİ 19.02.2008, 19:37 Değerli Arkadaşlar...
İnsanı tanımlamadan, İNSAN olsun yeter... GENEL tanımı hiç İNSAN bilgisiyle örtüşüyormu...?
İşte esas hınzırlık burada...
Her FİZİKSEL insan benzerliğini İNSAN diye tanıyabilirmiyz...?
Bu konuyu daha önce partimiz adına ilgili arkadaşlar derin BİLİMSEL verilere dalmadan sitemizde anlatmışlardı.
Özetleyecek olursak,insanın FİZİKSEL özellikleri bir yana,
-Adem Peygamberin soyundan
-Darwin teorisinin yolundan
-Ve bu iki özellikte olanların evlenmeleri ile meydana gelen melezlerden...teşkil ettiği belirtilmişti.
Burada İNSANLIĞIN tarihi boyunca ALEVİ önderleri değişik biçim ve şekillerde bu tezi destekler nitelikte sayısız bilgiler verdiği aşikar...
Bunu hemen IRKÇILIK diye tanımlayanlar olabilir ama, bizce gerçek bu.
Hemen belirtelim ki,
ETNİK kökeni ne olursa olsun her ALEVİ öncelikle TAM insani özellik taşır...ama bunun farkında olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu.
Peki diğerlerine nasıl bakar...?
Bunu ALEVİ yaşam biçiminde görmek mümkün...
İşte DÜNYADA İnsana saldırı bu temelde değerlendirilirse sanırım doğru YAŞAM biçimi bulunmuş olur ki,
-İNSANIN İktidarıda bu şekilde sağlanmış olur...
Saygılarımızla
|
|