munzur_hozat
13.07.2005, 13:03
Arkadaşlar forumdaki siyasi eğilim nedir, belli ama en azından parti olarak şuan seçim olsa kime oy verirsiniz.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? munzur_hozat 13.07.2005, 13:03 Arkadaşlar forumdaki siyasi eğilim nedir, belli ama en azından parti olarak şuan seçim olsa kime oy verirsiniz. onurtt 13.07.2005, 18:23 Bugün seçim olsa bizim anketle yakından alakası olmayan bir sonuç çıkar orası kesin... TheGodfather 13.07.2005, 19:42 MHp : Zaten ne olduğunu hangi amaç peşinde koştuğu hepimizce malum Akp : Hadi canım başka partimi yok Chp : Atatürkçü kimliğinden çoktan uzaklaşmış durumda.Bu parti artık Deniz Baykalın tekelindedir. Dyp : Artık baraj partisi olmuş durumda.Örtülü ödeneği hala ifşa etmemiş durumda Anap = Hırsız çetesi Diğerlerine zaten hiç yok versne boşa gidicek Dolayısıyla hiç birine oy yok....:11: chatlakalper 18.07.2005, 09:17 Chp o kadar da kötü sayılamaz bence çok güzel muhalefet yapıyor chp olmasa idi bu iktidar alır başını yürürdü. Chp yerinde Mhp olsa idi daha mı iyi olurdu. olsa idi AB nin kapısından bile geçemezdik Ceyhun 18.07.2005, 10:53 Hem Aleviliği siyasete alet etmeyelim diyorsunuz hem de bir partinin afişini yayınlayıp ajitasyonunu yapıyorsunuz. Bence halkın CHP'ye ihtiyacı falan yok. CHP ne yapmış halk için yıllardır? Sivas'ta aydınlar yakılırken, saatlerce provokasyonu seyrettiler. Üstelik iktidardaydılar. Yanan aydınlarımız için kıllarını kıpırdatmadılar. Uğur Mumcu'nun katilini bulma yönünde şeref sözü verdiler. Tutmadılar. Gazi Mahallesi'nde Alevi halka kurşun sıkılırken, insanlar hedef gözetilip öldürülürken seyrettiler. Trabzon'da solcu-demokrat gençler bozkurt işareti yapan faşistler tarafından dövülerek öldürülmeye çalışılırken; faşist saldırıyı halkın tepkisi, öğrencileri de halkı tahrik edenler olarak nitelediler. Bu da bize yıllar geçse de CHP'nin Sivas'tan ders çıkarmadığını, hala halka ve düşünceye yönelik saldırılara karşı sessiz kalacağını hatta saldırganların yanında olacağını gösteriyor. TheGodfather 18.07.2005, 17:56 http://test.chp.org.tr/includes/htmlarea/assets/images/bayraktalimati/bayrak_talimati.gif halkın CHP'ye ihtiyacı var. Bu görmüş olduğunuz flama Atatürk hayattayken çekilmiştir. Cumhuriyetçiyiz,milliyetçiyiz,halkçıyız,layıkız,in kilapçıyız.Yalnız bütün bunlar Atatürk öldükten sonra Chp'nin sözde sloganları olmuştur. Artık bu sloganlar gerçeği yansıtmamaktadır Chp muhalefetinin içinde. Seçim barajı olmasa Tkp'ye oy verirdim. Ceyhun 18.07.2005, 18:45 Yapın efendim. Ben zaten siyasi düşüncelerini açıklaması konusunda hiçbir zaman rahatsızlık duymam. Her nerede olursa olsun insan siyasi düşüncelerini açıklayabilmeli. Ben sadece "Halkın CHP'ye ihtiyacı vardır" sözünüz üzerinden Sivas, Gazi, Uğur Mumcu, Trabzon olaylarını sordum. TheGodfather 21.07.2005, 22:55 dogrusu söyle olacak ya siz şiileştirin ya da biz şiileştirelim . Hmmm yanlış, Doğrusu : ya siz sunnileştirin, ya da biz şiileştirelim Bunların ikiside olmayacak.İranın şeriatına geçit yok. acareftelya 22.08.2005, 20:43 OY VERMEK GERÇEKTEN BÜYÜK BİR CİDDİYET İŞİ...bazen bir oy ülkenin başına kimin geçeceğini bile belirleyebiliyor...o yüzden bilinçli bir birey olalım . laflara değilde yapılan işlere bakalım...bir daha ki seçimde keşke şuna verseydim ya da keşke oy verseydim demeyelim hasan1 05.09.2005, 11:05 ben su an hic kimseye oy vermezdim verdikte ne oldu kursun oldu bize döndü Ercan 05.09.2005, 12:59 Oy vermemek o andaki en büyük siyasi partiyi dolayli yoldan desteklemek demektir. Tabiki insanlarin oy vermeme haklari vardir.Bu insanlarin özgür düsüncesidir. Eskiden oy verecegim parti yok ya da yasakli denilirdi.Demekki hala oy verecek parti bulunamiyor veya kurulamiyor. hasan1 07.09.2005, 22:58 gercek bir demikoresi partisi yok halkin ihdiyacini karsilayacak yok her gelen hep bana rap diyor bu yetmezmis gibi insanlari karsi karsiya getiriyorlar yolsuzluklar hirsisliklar ugursuzluklar devam ediyor kimsede düzeltemez polata 13.09.2005, 14:14 Neden anket de bütün partiler yer almıyor... Anap lı filan değilim ama neden yer almadığını merak ettim... O listede yer alan kimi partilerden fazla oy almıştı.. Bugün seçim olsa ya CHP - oda lanetler yağdırarak- ya da hiç biri Ceyhun 13.09.2005, 17:10 Neden anket de bütün partiler yer almıyor... Anap lı filan değilim ama neden yer almadığını merak ettim... O listede yer alan kimi partilerden fazla oy almıştı.. Bugün seçim olsa ya CHP - oda lanetler yağdırarak- ya da hiç biri Gereksiz. DYP, DSP, MHP de o listedeki partilerin bazılarından daha fazla oy almıştı ama burada oy alamadı işte. Önemli olan Aleviler'den ne kadar oy aldıkları. polata 13.09.2005, 17:15 Gereksiz. DYP, DSP, MHP de o listedeki partilerin bazılarından daha fazla oy almıştı ama burada oy alamadı işte. Önemli olan Aleviler'den ne kadar oy aldıkları. Selam, Gereksiz olan ne? Ceyhun 13.09.2005, 17:22 Selam, Gereksiz olan ne? ANAP'ı örnek vermişsiniz. Bu partiler niye yok diye. Ben de olmaları gereksiz dedim. Seçimlerde buradaki kimi partilerden yüksek oy alması burada olmasını gerektirmez. DYP, DSP, MHP de örneğin ÖDP'den, TKP'den yüksek oy aldı. Ama burada oyları yok. Zaten onların olması da gereksiz. Çünkü tartışılan Alevilerin ve Aleviforum'un siyasi tercihi. Doğal olarak seçimlerde yüksek oy almış birçok parti Alevilerden oy alamıyor. Bu da yukarıda görülüyor. Bence DYP, DSP, MHP yerine EMEP veya SDP gibi partiler konmalıydı. Alevilerin bunlara daha çok oy verdiği kesin. Ercan 13.09.2005, 17:56 Bence DYP, DSP, MHP yerine EMEP veya SDP gibi partiler konmalıydı. Alevilerin bunlara daha çok oy verdiği kesin. DEHAP ile secime birlikte giren partiler ayri tutulursa,Merkez Sol partiler disindaki sol partilerin son secimde aldiklari oy orani %1 civarinda olmustur. Aleviler bunlara daha cok oy veriyorsa o zaman oylari nerede? Ceyhun 13.09.2005, 18:04 DEHAP ile secime birlikte giren partiler ayri tutulursa,Merkez Sol partiler disindaki sol partilerin son secimde aldiklari oy orani %1 civarinda olmustur. Aleviler bunlara daha cok oy veriyorsa o zaman oylari nerede? Yazıyı birkez daha okursanız anlarsanız Ercan Abi. Oradaki "Aleviler bunlara daha çok oy veriyor" deyimi bir karşılaştırmadır. DYP, DSP, MHP gibi partilerle o partileri karşılaştırdım. Yani Alevilerin çoğunlukla bu partilere oyunu verdiğini söylemedim. DYP, DSP ve MHP'ye verdikleri oydan daha fazlasını verdiklerini söyledim. Kanıtı da yukarıdaki ankette duruyor. Benzer partilerin oyları bunların çok üzerinde. Ercan 13.09.2005, 18:27 Gunal ben konuyu forum anketlerine göre degerlendirmedim.Türkiye genelinde degerlendirdim.Sanirim yanlis anlasilma buradan oldu. Ceyhun 13.09.2005, 18:48 Gunal ben konuyu forum anketlerine göre degerlendirmedim.Türkiye genelinde degerlendirdim.Sanirim yanlis anlasilma buradan oldu. Ben de Türkiye geneline göre değerlendirdim. Forum anketi de Türkiye genelini yansıtıyor zaten. Türkiye genelinde de Aleviler arasında bir seçim yapılsa herhalde örneğin ÖDP; DYP veya ANAP gibi partilere birkaç misli fark atabilir. Bir başka örnek olarak bizim köydeki sandıkların sonuçlarına bakabilirsiniz. ÖDP ve TKP; DYP, ANAP, MHP gibi partilerden daha fazla oy aldılar. Dolayısıyla forumdaki anketin de Türkiye genelini yansıttığı düşüncesindeyim. Ercan 13.09.2005, 19:55 Ben de Türkiye geneline göre değerlendirdim. Forum anketi de Türkiye genelini yansıtıyor zaten. Türkiye genelinde de Aleviler arasında bir seçim yapılsa herhalde örneğin ÖDP; DYP veya ANAP gibi partilere birkaç misli fark atabilir. Bir başka örnek olarak bizim köydeki sandıkların sonuçlarına bakabilirsiniz. ÖDP ve TKP; DYP, ANAP, MHP gibi partilerden daha fazla oy aldılar. Dolayısıyla forumdaki anketin de Türkiye genelini yansıttığı düşüncesindeyim. Mademki sizde Türkiye genelinde degerlendiriyorsunuz:O halde son secimlerde alinan oy oranlari biraz celiskili oluyor bence. Türkiye´de 20 milyon Alevi oldugunu tahmin edersek,merkez sol partiler disindaki sol partilerin oy oranlari toplami %1 civarinda. Bu %1 oylarin hepsi alevi oylari degil herhalde.Baska kesimlerden de bu partileri destekleyenler vardir.Bu durumda alevilerin merkez sol partiler disindaki sol partilere pek oy vermedikleri ortaya cikiyor. Ayrica T.Ciller döneminde bizim köyden DYP ye cok oy ciktigi dogru degil mi?Yakin bir alevi köyü de(P...) zamaninda T.Özal´in ANAP´ina oy verdigi söylenir. 20 milyonla %1 oy oraninda bir celiski var gibi gözüküyor. Ceyhun 13.09.2005, 22:51 Mademki sizde Türkiye genelinde degerlendiriyorsunuz:O halde son secimlerde alinan oy oranlari biraz celiskili oluyor bence. Türkiye´de 20 milyon Alevi oldugunu tahmin edersek,merkez sol partiler disindaki sol partilerin oy oranlari toplami %1 civarinda. Bu %1 oylarin hepsi alevi oylari degil herhalde.Baska kesimlerden de bu partileri destekleyenler vardir.Bu durumda alevilerin merkez sol partiler disindaki sol partilere pek oy vermedikleri ortaya cikiyor. Ayrica T.Ciller döneminde bizim köyden DYP ye cok oy ciktigi dogru degil mi?Yakin bir alevi köyü de(P...) zamaninda T.Özal´in ANAP´ina oy verdigi söylenir. 20 milyonla %1 oy oraninda bir celiski var gibi gözüküyor. Bunlar gerçekler değil de sizin hoşunuza gidecek olanlar oluyor herhalde Ercan Abi :) Üzülerek yukarıdaki anketi göstermek istiyorum. Ayrıca köyün son seçimlerindeki sandık sonuçları da mevcut. Ankette de görüldüğü üzere sizin hoşunuza gitse de gitmese de ÖDP, TKP gibi sol partiler DYP'yi geçiyorlar maalesef. Gerçekler her zaman bizim isteklerimize göre şekillenmiyor. Ayrıca Aleviler için %20 düşünsek. Bu %1, %20 içinde %5 lik bir paya sahip olur. Zaten bu sonuç da buradaki ankete yakın bir sonuç. Ama ben inanıyorum. Bizim köy ve çevrelerde biraz gezin; köylülerimize falan solculardan hayır gelmeyeceğini, sağ partilerin faydalarını falan anlatın. Belki %0 olan oyları %5 falan düzeyine çekebilirsiniz. Rekabet olur böylece :) Ercan 14.09.2005, 09:32 Bunlar gerçekler değil de sizin hoşunuza gidecek olanlar oluyor herhalde Ercan Abi :) Üzülerek yukarıdaki anketi göstermek istiyorum. Ayrıca köyün son seçimlerindeki sandık sonuçları da mevcut. Ankette de görüldüğü üzere sizin hoşunuza gitse de gitmese de ÖDP, TKP gibi sol partiler DYP'yi geçiyorlar maalesef. Gerçekler her zaman bizim isteklerimize göre şekillenmiyor. Ayrıca Aleviler için %20 düşünsek. Bu %1, %20 içinde %5 lik bir paya sahip olur. Zaten bu sonuç da buradaki ankete yakın bir sonuç. Ama ben inanıyorum. Bizim köy ve çevrelerde biraz gezin; köylülerimize falan solculardan hayır gelmeyeceğini, sağ partilerin faydalarını falan anlatın. Belki %0 olan oyları %5 falan düzeyine çekebilirsiniz. Rekabet olur böylece :) Gercek olmayan ne onu anlamadim.Bazi dönemlerde alevilerin sag partilere de oy verdigini söylemek gercek disi mi oluyor ? Ayrica alevilerin sag partilere yönelmeleri hicde hosuma gitmez.Bu kaniya nasil vardiniz anlamis degilim.Sag partilerin güclenmesini mi istiyorumki propogandasini yapip oy oranlarini yükselteyim.Ben burada son secimlerde Türkiye genelinde merkez sol partiler disindaki sol partilerin oy oranini yazdim.Sol partiler secimlerde DEHAP ile ittifak yarisina girmeselerdi oy oranlari simdikinden daha fazla olurdu.Yapmalari gereken kendi aralarinda birlesmek veya birlikte secimlere girmekti.Bunu yapmayinca alacaklari oylarida kaybettiler.Halktan koptular. Yukaridaki ankete CHP ye oy verdim.Oysa diger sol partiler birlesip daha güclü olabilselerdi onlara oyumu verirdim.Su anda sosyalist bir partiye ihtiyac var ama solun bir araya gelemeyisi,oylarinin dagilmasi halkin güvenini sarsiyor ve onlari baska partilere yöneltiyor.Kendileri de %1 in altinda kaliyor.Isci sinifi artik seriatci sinifi oldu.Bunlarin sorumlusu benmiyim. Baska sitelerde tartistigim yerlerde Komunist damgasi yiyoruz,burada neredeyse fasist damgasi yiyecegiz. Ne yapalim öyle olsun. polata 14.09.2005, 09:52 ANAP'ı örnek vermişsiniz. Bu partiler niye yok diye. Ben de olmaları gereksiz dedim. Seçimlerde buradaki kimi partilerden yüksek oy alması burada olmasını gerektirmez. DYP, DSP, MHP de örneğin ÖDP'den, TKP'den yüksek oy aldı. Ama burada oyları yok. Zaten onların olması da gereksiz. Çünkü tartışılan Alevilerin ve Aleviforum'un siyasi tercihi. Doğal olarak seçimlerde yüksek oy almış birçok parti Alevilerden oy alamıyor. Bu da yukarıda görülüyor. Bence DYP, DSP, MHP yerine EMEP veya SDP gibi partiler konmalıydı. Alevilerin bunlara daha çok oy verdiği kesin. Senin bir başka form konusunda yazdıklarından kesitleri sunmak istiyorum; "Herhalde sizin özgürlük tanımınız hoşunuza gitmeyen bir söz söylendiği yerde bitiyor. Evet burası özgür bir tartışma platformu.........Düşüncesini söylemiş. Hoşlanmıyorsanız cevap verirsiniz. Hemen insanların düşüncelerini kısıtlamak, hemen baskı altına almak. Bağnaz ve yobazca bir yaklaşım oluyor doğal olarak bu." ".....Bu forumda, bildiğim kadarıyla "Sadece Aleviliğe uygun görüşler açıklanabilir" diye bir kural yok. ..... Düşüncesini açıklamak için sizin veya başka birinin uygunluk onayını almak zorunda değil. Sizin kafanızdaki tanımlara veya kaygılara uygun olmayabilir ama başkası için bir sakınca yaratmayabilir. .... Ama sizin için sakıncası olsa bile farklı düşüncelere tahammül etmek ve düşünceyle karşılık vermek zorundasınız...." "Tam da özgürlük kavramına örnek olacak bir tartışma. Mutlaka birileri başka birilerini susturmaya çalışırken geçerli bahaneleri vardır. Mutlaka mevcut düşüncenin onlara göre bir sakıncası vardır. Mutlaka kendilerine göre açıklanan bu düşüncenin zararları çoktur. İşte bu yüzden düşünce özgürlüğü diye birşey var. İnsan başkalarına göre, hatta kendi dışındaki herkese göre sakıncalı ve hoş olmayan düşünceler içinde bulunsa bile; hukuka ve ahlaka aykırı olmadığı sürece düşüncelerini açıklayabilmeli. Zaten herkes "bu düşünce bana göre sakıncalı", "bu düşünce şuna yol açar" diye düşüncelerin yasaklanıp konuların silinmesini talep ederse ortada pek de farklı düşünceler ve dolayısıyla düşünce özgürlüğü diye birşey kalmaz." "Çünkü özgürlük insanın çıkarlarıyla, ona sağlayacağı fayda/zararla ilişkili bir kavram değildir. Özgürlük, herkes içindir. Yalnız solcular için veya türbanlılar için değildir." "Bunun üstelemekle falan alakası yok. Düşüncelerin susturulmaya çalışılmasına, farklı fikirlerin ezilmesine müsamaha göstermeyi kendime yakıştıramam. Tepki vermem de gayet doğal." "Ya bu şekilde tartışmanın hiçbir faydası yok. "Alevilerin neci olduğunu hepimiz biliyoruz." Evet, biliyoruz. Bu laftan nasıl Alevilerin solcu olma zorunluluğunu çıkarttınız? Alevilerin çok büyük bir bölümü solcudur. Bu sizi rahatsız ediyorsa ayrı konu. Ama kimse Aleviler solcu olmak zorundadır demedi. Lafları çarpıtarak, içinden birşeyler ayıklayarak biryere varamazsınız. Alevilerin genelinin solcu olması sizi rahatsız ediyorsa siz kendi siyasi tercihinizi yapar ve onu yaymaya çalışırsınız. Ayrıca konuyu nasıl solculuğa bağladığınız daha bir tebrik konusu." "Bu yelpaze nasıl bir yelpaze, sizin solculuğunuz nasıl bir solculuk bilmiyorum ama hiç de ilgilenmiyorum. Beni farklı ve muhalif düşüncelere karşı takındığınız şikayetkar ve baskıcı tavır ilgilendiriyor. ..." "Ama sizin gibi farklı düşünceleri susturmaya çalışan, solculuk konusunda hiç samimi görmediğim, sürekli fikrini açıkca yazmak yerine daha uygun bir fırsat arayan insanlardan hoşlanmıyorum.... Ve bu baskıcı, pragmatist, çıkarcı politik söylemler beni hayatım boyunca rahatsız etti ve muhtemelen etmeye de devam edecek. ...Ben öyle ikircikli, alttan alta planlar yürüten tavırlardan hoşlanmam." Merhaba arkadaş, Sanırım senin yazdıklarına yine kendi yazdıklarına cevap vermek doğru olur diye düşündüm... Formda açılan konular denetlensine özgürlük kısıtlanıyor diye karşı çıkıp ardından "Çünkü tartışılan Alevilerin ve Aleviforum'un siyasi tercihi." Aleviler illaki solcu mu olmak zorunda, dini ve siyasi düşüncesi farklı olur dendiğinde hayır solcu olmak zorunda değildeir deyip ... ."... Bence DYP, DSP, MHP yerine EMEP veya SDP gibi partiler konmalıydı. Alevilerin bunlara daha çok oy verdiği kesin." demek ve de gerçeklik payı ne oranda olduğunu bilimsel olarak bilmeden yazmak Burada 27-30 kişinin verdiği oya bakıp kesin bir dille yine bilimsel verilerden uzak "Doğal olarak seçimlerde yüksek oy almış birçok parti Alevilerden oy alamıyor. Bu da yukarıda görülüyor.".demek hata değil mi? Lütfen Alevilerin sol veya sol uç partiler dışındaki siyasi düşünceye oy vermeleri seni rahatsız etmesin, siyasi düşünce ile dinsel bir inanç olan Aleviliği birbirine karıştırma, solculuk konusunda samimi bulmayıp zorlayıcı-baskıcı bir düşünce bilimsel verilerden söylemlerde bulunma...Samimiyetsizlikle suçlamak için önce samimi yaklaşmak gerekmektedir... Kesin ve keskin sözler, davranışlar, düşünceler bir süre sonra önce bize zarar verir. sözcükler dudaktayken kölemizdir, dudaktan çıktıktan sonra biz onların kölesiyizdir. GÖrüşmek üzere polata 14.09.2005, 09:57 Yazıyı birkez daha okursanız anlarsanız Ercan Abi. Oradaki "Aleviler bunlara daha çok oy veriyor" deyimi bir karşılaştırmadır. DYP, DSP, MHP gibi partilerle o partileri karşılaştırdım. Yani Alevilerin çoğunlukla bu partilere oyunu verdiğini söylemedim. DYP, DSP ve MHP'ye verdikleri oydan daha fazlasını verdiklerini söyledim. Kanıtı da yukarıdaki ankette duruyor. Benzer partilerin oyları bunların çok üzerinde. İstatistik bir bilim dalı olup 10-15-20 milyon için 14.09.2005 saat 09.55 itibari ile kullanılan 28 oyla yapılan bir değerlendirme.Bilimsel verilerin çok uzağında bir yaklaşım.Demek ki bazı partiler sadece Alevilerden oy alıyor peki onlara dinsel olarak sünni kesimden kişilerin verdiği oylar nerede? Alevilerin merkez sol ve hatta onunda uzagında yer alan sol partilere oy vermesi zorunluluğu var. Solun oy alacağı yer bellidir çalışan kişi, işçi, memur, köylü, küçük sanatkar, ilerici aydın kesim. Bizde ne oluyor merkez solda yer aldığı düşünülen CHP ve DSP, Alevi inanışındaki kişilerden, askerlerden, ilerici aydın kesimin bir kısmından, birazda ortada dolanan ve şeriattın gelmesinden korkan sünni kesimden. Oy verenleri dinsel inanışlarına göre sınıflandırmak ayırmak hata.Yurt dışındaki arkadaşlar daha iyi biliyor ve gözlemliyordur, protestan biri sosyal demokratlara oy verecek diye bir yazılı olmayan kural mı var?Siyasi partiler, görüşler dünya işleri içindir, bizde ne oluyor CHP ve diğer sol partiler sırtını bize dayamış dini düşünce ve inanışımızdan ötürü kesin bize gelecekler diyorlar. Ceyhun 14.09.2005, 10:26 Aleviler illaki solcu mu olmak zorunda, dini ve siyasi düşüncesi farklı olur dendiğinde hayır solcu olmak zorunda değildeir deyip ... ."... Bence DYP, DSP, MHP yerine EMEP veya SDP gibi partiler konmalıydı. Alevilerin bunlara daha çok oy verdiği kesin." demek ve de gerçeklik payı ne oranda olduğunu bilimsel olarak bilmeden yazmak Burada 27-30 kişinin verdiği oya bakıp kesin bir dille yine bilimsel verilerden uzak "Doğal olarak seçimlerde yüksek oy almış birçok parti Alevilerden oy alamıyor. Bu da yukarıda görülüyor.".demek hata değil mi? Lütfen Alevilerin sol veya sol uç partiler dışındaki siyasi düşünceye oy vermeleri seni rahatsız etmesin, siyasi düşünce ile dinsel bir inanç olan Aleviliği birbirine karıştırma, solculuk konusunda samimi bulmayıp zorlayıcı-baskıcı bir düşünce bilimsel verilerden söylemlerde bulunma...Samimiyetsizlikle suçlamak için önce samimi yaklaşmak gerekmektedir... Kesin ve keskin sözler, davranışlar, düşünceler bir süre sonra önce bize zarar verir. sözcükler dudaktayken kölemizdir, dudaktan çıktıktan sonra biz onların kölesiyizdir. :) Efendim. Ben gidip kimsenin mesajının silinmesini istemedim. Siz geldiniz "Vay bu ankette niye ANAP yok" diye feryat ettiniz. Ben de "gereksiz" olduğunu ve benzer partilerin ankette hiç oy alamadığını söyledim. Ama bu acı gerçek sizi üzmüş sanırım ki, konuyu komik bir şekilde başka biryere bağladınız :) Ceyhun 14.09.2005, 10:27 İstatistik bir bilim dalı olup 10-15-20 milyon için 14.09.2005 saat 09.55 itibari ile kullanılan 28 oyla yapılan bir değerlendirme.Bilimsel verilerin çok uzağında bir yaklaşım.Demek ki bazı partiler sadece Alevilerden oy alıyor peki onlara dinsel olarak sünni kesimden kişilerin verdiği oylar nerede? 28 veya 28 bin. Sonuçlar Alevilerin genel yönelişlerini gayet güzel açıklıyor. Zaten Alevilerin siyasi tercihleri ortada ve genelde yukarıdaki gibi. Bunu herkes biliyor. Ama sanırım bu pek hoşunuza gitmediği için kabul etmek istemiyorsunuz. Evet 28 kişi deyip konuyu kapatalım. Canınızı sıkmayın. Bu 28 kişi yanlış. Aslında Aleviler sağ partilere çok oy veriyor evet. Üzmeyin siz kendinizi :) Ceyhun 14.09.2005, 10:32 Yukaridaki ankete CHP ye oy verdim.Oysa diger sol partiler birlesip daha güclü olabilselerdi onlara oyumu verirdim.Su anda sosyalist bir partiye ihtiyac var ama solun bir araya gelemeyisi,oylarinin dagilmasi halkin güvenini sarsiyor ve onlari baska partilere yöneltiyor.Kendileri de %1 in altinda kaliyor.Isci sinifi artik seriatci sinifi oldu.Bunlarin sorumlusu benmiyim. Baska sitelerde tartistigim yerlerde Komunist damgasi yiyoruz,burada neredeyse fasist damgasi yiyecegiz. Ne yapalim öyle olsun. Faşist damgası yemediniz Ercan Abi. Lütfen konuyu çarpıtmayalım. Var mı böyle bir iddiam. Sağcılık ile faşistliği birbirine karıştırıyorsanız bilemiyecem. Alevilerin belli özel dönemlerde sağcılara oy vermesi genelde sağcılara oy verdiğini göstermez. Vermiyorlar zaten. Gerçek hayat da, bu anket de bize bunu gösteriyor. Benim dikkatimi çeken sadece bu gerçeği kabullenmemek yönündeki ısrarınız. Damga falan vurmadım size. polata 14.09.2005, 13:00 :) Efendim. Ben gidip kimsenin mesajının silinmesini istemedim. Siz geldiniz "Vay bu ankette niye ANAP yok" diye feryat ettiniz. Ben de "gereksiz" olduğunu ve benzer partilerin ankette hiç oy alamadığını söyledim. Ama bu acı gerçek sizi üzmüş sanırım ki, konuyu komik bir şekilde başka biryere bağladınız :) Merhaba, Uslüp çok ağır, ""vay bu ankette niye ANAP yok" diye feryat ettiniz." Yazdığım cümleyi yanlış yazıp arkasından feryat etme kelimesini kullanmana diyebilecek kelime bulmakta zorlanıyorum. Eleştrileri akıl-yürek(vicdan)-bilim üçgeni içerisinde yapmak kullandığımız uslüp ve kelimelere dikkat etmek zorundayız sanırım. Benzer partilerin ankette hiç oy almaması ile hiçbirini kıyaslamanı isterdim.Beni üzen acı bir gerçek yok. Ancak başka bir konuda özgürlükler konusunda yazdıkları ile burada yazdıklarının uyuşmamasının yarattığı kızgınlığı üslubuna yansıtan birini görmek beni üzdü. polata 14.09.2005, 13:15 28 veya 28 bin. Sonuçlar Alevilerin genel yönelişlerini gayet güzel açıklıyor. Zaten Alevilerin siyasi tercihleri ortada ve genelde yukarıdaki gibi. Bunu herkes biliyor. Ama sanırım bu pek hoşunuza gitmediği için kabul etmek istemiyorsunuz. Evet 28 kişi deyip konuyu kapatalım. Canınızı sıkmayın. Bu 28 kişi yanlış. Aslında Aleviler sağ partilere çok oy veriyor evet. Üzmeyin siz kendinizi :) Merhaba, Bencer kızgın ve alaycı üslup ne yazık ki bir sonra ki yazıda da devam ediyor. Son yazdığın üç cümle içindeki kızgınlığın verdiği alaycı üslup pek de düzeyli karşılanabilecek söylemler değil. Kendi yazdıkların ile konuyu ele almanı değerlendirmeni amaçlamıştım.Samimiyet ve sol kavramları ile özgürlük düşüncesi konusunda yazdıklarını iletmiştim. İstatistik biliminde toplam sayı ile denek sayısı arasında belli oranlar vardır.Evet Alevi inanışındaki toplumun büyük bir çoğunluğu -ki nerede ise tamamına yakını- merkez sol ve solun uç partilerine oy vermektedir.Bunu bilmeyen yok zaten. Üzülüp üzülmeme konusuna gelince de Sevindi 1-Sol hala gençlik bazında var. 2-Bu gençlik oldukça da sol olacak Üzüldüm 1-Sol partiler Alevi inanışında ki insanların kendilerine oy vereceği garantisi rehavetinden kurtulamayacak 2-Sol demek sadece Alevi demek düşüncesi silinmeyecek ki bu da Türkiye de solun yeni söylemler kazanmasına ve genişlemesine engel olacak 3-Siyasi yapı normalde olması gerekende ki gibi dinsel figürlerin temaların içeinde yer aldığı bir arenaya dönecek 4-Hala kimilerince Aleviliğin dinsel bir ifade olduğu içeriğinin temelinde İslam dininin yer aldığı farkedilmediğinden materyalist felsefeyi benimseyip Aleviyim denecek olması. Lütfen şunu unutma "Söz dilde senin kölendir,dilden çıkınca sen onun kölesisindir" Ceyhun 14.09.2005, 13:27 Merhaba, Uslüp çok ağır, ""vay bu ankette niye ANAP yok" diye feryat ettiniz." Yazdığım cümleyi yanlış yazıp arkasından feryat etme kelimesini kullanmana diyebilecek kelime bulmakta zorlanıyorum. Eleştrileri akıl-yürek(vicdan)-bilim üçgeni içerisinde yapmak kullandığımız uslüp ve kelimelere dikkat etmek zorundayız sanırım. Benzer partilerin ankette hiç oy almaması ile hiçbirini kıyaslamanı isterdim.Beni üzen acı bir gerçek yok. Ancak başka bir konuda özgürlükler konusunda yazdıkları ile burada yazdıklarının uyuşmamasının yarattığı kızgınlığı üslubuna yansıtan birini görmek beni üzdü. Konuyu siz saptırdınız. Özgürlükle bu tartışmanın ne alakası var? Siz başka partilerin olmasını istediniz, ben de gereksiz dedim. Sizin yazınızın silinmesini mi istedim? Yoksa gidip biryerlere "bu yazı benim hoşuma gitmiyor" diye bir başlık mı açtım. Siz özgürlüğü gene yanlış anlayıp "eleştirilememe" sanıyorsunuz sanırım. Siz fikrinizi sundunuz, ben de sundum. Konuyu saptırmaya çalışıyorsunuz. Ceyhun 14.09.2005, 13:40 Bencer kızgın ve alaycı üslup ne yazık ki bir sonra ki yazıda da devam ediyor. Son yazdığın üç cümle içindeki kızgınlığın verdiği alaycı üslup pek de düzeyli karşılanabilecek söylemler değil. Son 3 cümlede bir kızgınlık yok. Sadece duymak istediklerinizi söyledim. Alevilerin çok büyük çoğunluğunun sol partilere oy verdiğini hepimizin bilmesine rağmen bunu inkar etmekteki çabanızın ne kadar yersiz ve çaresiz olduğunu anlattım. Bir saygısızlık yok. Üslup biraz sizi üzmüş olabilir ama tartışmanın geldiği noktada söylenebilecek en güzel söz buydu. Çünkü hepimizin bildiği bir gerçeği, üstelik yukarıdaki anket de dahil bütün kanıtlar sizin aleyhinize olmasına rağmen inkar etmeye çalışıyorsunuz. Ancak böylesine 3 cümle ile cevap verilebilirdi. Sol partiler Alevi inanışında ki insanların kendilerine oy vereceği garantisi rehavetinden kurtulamayacak Evet. Rehavet var veya yok. Bir parti emeğe, insana, sosyal haklara, insan haklarına, demokrasiye, halkların kardeşliğine önem veriyorsa benim için yeterli. Bunlara önem verenler rehavete kapılmasın diye bunlara önem vermeyenler alternatifini gündeme taşıyamam. Sol demek sadece Alevi demek düşüncesi silinmeyecek ki bu da Türkiye de solun yeni söylemler kazanmasına ve genişlemesine engel olacak Bu siyasi bir sorun. Bununla ilgili politika bölümünde benim veya başka arkadaşların yazıları mevcut. Bu sol politikanın yetersizliğiyle ilgili. Bu konuyla alakalı olmadığını düşünüyorum. Siyasi yapı normalde olması gerekende ki gibi dinsel figürlerin temaların içeinde yer aldığı bir arenaya dönecek Dinler siyasi mevzilenmeyi, siyaset de dinin değişimini hep etkilemiştir, etkileyecektir. Bunlar sosyal olarak zaten birbirinden izole kavramlar değil. Hala kimilerince Aleviliğin dinsel bir ifade olduğu içeriğinin temelinde İslam dininin yer aldığı farkedilmediğinden materyalist felsefeyi benimseyip Aleviyim denecek olması. Aleviliğin en önemli yanı dini dogmaları, din adına yapılan dayatmaları toplumsal hayatı en az etkileyecek şekilde azaltmış olmasıdır. Felsefi, politik, bilimsel alana geçtikleri anda Alevilerin daha geniş şekilde düşünebilmelerinin, dogmalara takılı kalmamamlarının en önemli sebebi de budur. Aleviliğin öznesi insandır. "Benim kabem insandır" felsefesi de bunun sonucudur zaten. Alevi toplumunun materyalist felsefelere en yakın toplumlardan biri olması da bu duruma bağlanabilir. Toplumsal hayatta Alevilerin yaşamını belirleyen ana etken öbür dünya kaygısı, dinsel kaygılar değildir. Doğruya ve gerçeğe kafalarında herhangi bir tabu olmadan yaklaşabilme sebepleri de budur. polata 14.09.2005, 13:43 Merhaba, Ben bir özür bekliyordum, üslup nedeni ile.Başka bir şey yazıp konuyu kişisellendirmek istemiyorum.Fikir paralellik izlediği zaman fikir olur, fikir keskin değişkenliklere uğradığında fikirlikten çıkar.Saygılar ve Sevgiler Ceyhun 14.09.2005, 14:02 Ben bir özür bekliyordum, üslup nedeni ile.Başka bir şey yazıp konuyu kişisellendirmek istemiyorum.Fikir paralellik izlediği zaman fikir olur, fikir keskin değişkenliklere uğradığında fikirlikten çıkar.Saygılar ve Sevgiler Şimdi üslupla ilgili problem olabilir. Sizi üzmüş olabilir. Ama tartışmanın seyrinden bağımsız düşünebilirsiniz. Üslubum biraz kırıcı olabiliyor zaman zaman. Ama hayatım boyunca saygı çerçevesini aşmamak için çaba göstermişimdir. Tartışmalarda üslup tarafları incitici bir hal alabilir. Bu üzücü bir durum olmasına rağmen özür gerektiren birşey olamaz. Özür dilemek, önemli bir iştir. "Bir yanlış yaptım, bu yanlışı kabul ediyorum." demektir. Ve o yanlışı kabul etmek, bir daha yapmamak için çaba sarfedeceğini beyan etmektir. Eğer yazımda saygısız bir bölüme rastladıysanız lütfen belirtin özür dilemeye hazırım. Çünkü her zaman olduğu gibi size veya bir başkasına saygısızlık yapmamak için çaba sarfedeceğim. Ama üslup için özür dileyemem. Çünkü üslup dediğimiz şey tartışmanın seyrine göre oluşan bir durumdur. Ve bu üslup benim tartışmalarım sırasında kullandığım üsluplardan biridir. Şimdi sırf siz kırılmayın diye özür dileyebilirim. Yani sizi kırmamak benim için önemli diyebilirim. Ama bu doğru olur mu bilmem. Sonuçta özürle bir daha yapmamak için çaba sarfedeceğimi beyan etmiş olurum ku; burada sizin kırılmamanız için dileyeceğim bir özür bu anlama gelmez. MuratAsilturk 21.09.2005, 17:05 Mhp ye oy verecek olan bi tek benmişim :) yannnuz kaldum. Ceyhun 21.09.2005, 22:00 Mhp ye oy verecek olan bi tek benmişim :) yannnuz kaldum. Aaaa. Çok şaşırdık. Demek birtek sizmişsiniz. Üstelik bir Alevi forumunda :) Ne kadar ilginç Alevi forumunda MHP'ye bir tek kişinin oy vermesi, o kişinin de Sunni olması değil mi? MuratAsilturk 21.09.2005, 22:14 Polemik yaratmamak adına yazdıklarınıza şu vakitten sonra cevap vermeyeceğim.Siz istediğiniz gibi,yazdıklarıma cevap verebilir eleştirebilir ve cahil muamelesi yapabilirsiniz. kızılbaş 22.09.2005, 11:35 BENDE hiçbirine vermem! partiye oy kullanırım ama şuanki parti başkanlarının ve üyelerinin oluşturduğu hiçbir partiye oy vermem! hepsinin ideolleri artık aynı. yani şu şeklide, AKP sünnileri DEHAP kürtleri CHP Alevileri v.s. vs. hepsi kendi kitlelerini sömürme derdinde! kimse hizmet için gelmiyor! alininyolu 26.09.2005, 17:31 siyasi yolla bir çözüme ulasılacağına inanmıyorum bu yüzden oy kullanmam hepsi düzen partisidir kurtulus halkın özündedir murat_ank20 26.09.2005, 17:46 ben baykal giderse chp ye vericem oyumu hep chp ye veriyorum oyumu ama olmuyo byseca 26.09.2005, 18:57 Evet üzücüdür ki oy verilecek parti yok.. kiminin hiçbir düşüncesi yoktur, düşüncesi doğru olanın yolu yanlış, doğru yolda ilerleyenin vs vs.. Halk için sadece halkının çıkarlarını gözeten,parti kurulana kadar oy vermem. Çözüm tektir. çözümün sadece adı yanlıştır. çözümün adını değiştirip uygulayacak akıllı yönetici ise hiç yoktur. sonuç çözümsüzlük.. en büyük çözümsüzlük ve KAOS. tertemiz bi yaşam kurmak için mevcut yaşamın tüm izlerinin silinmesi lazım. yani önce yıkım. sonra tertemiz bi ülke içinde tertemiz insanlar.. pis kokunun tamamen silinmesi lazım :kapaligöz KÜBA daki gibi. saygılar.. chatlakalper 05.10.2005, 15:26 ben baykal giderse chp ye vericem oyumu hep chp ye veriyorum oyumu ama olmuyo pardon ama yaş 20 gözüküyor kaç kere oy verdiniz. Vermiş olsanız sadece 2002 secimlerinde vermiş olmaznız gerekir o zamanda yaşınız 17 ye denk geliyor onurtt 05.10.2005, 17:05 pardon ama yaş 20 gözüküyor kaç kere oy verdiniz. Vermiş olsanız sadece 2002 secimlerinde vermiş olmaznız gerekir o zamanda yaşınız 17 ye denk geliyor Tam ben de bunu yazacaktım... khaydar 05.10.2005, 22:06 selam arkadaşlar; Ben bir kez oy kullandım oda 1999 seçimlerinde ödp idi.mevcut durumdaki partileri gerek insan haklarına gerekse alevilerin inançlarına duyarlı olmadığını düşünüyorum.dolayısıyla hiçbirine oy vermem. TheGodfather 06.10.2005, 22:25 Sayın Deniz Baykal Chp'den ayrılmadıkça chp'ye oy vermem..Chp tek kişinin malı olamaz..Ama sağolsun sayın Deniz baykal Chp'yi tekelleştirdi zapatistas 08.10.2005, 00:58 arkadaslar kemalist parti adında yeni bir oluşum var ilk genel seçimlere katılacagını sanıyorum benim oyum onlara www.kemalist.org (http://www.kemalist.org) Alevimen 08.10.2005, 01:03 arkadaslar kemalist parti adında yeni bir oluşum var ilk genel seçimlere katılacagını sanıyorum benim oyum onlara www.kemalist.org (http://www.kemalist.org) Bu mu parti? web siteleri bile phpnuke :sas: yapımı... kendilerine öz tasarım ve yazılım yapamadılar mı? Partiden ilk kez bugün duydum ve site açılır açılmazda kapattım yorum yok... Phpnuke :sas: geçen yerde her saniye fazla bir saniyedir.. zapatistas 08.10.2005, 01:49 aa ne ilginç bir yaklasım bu.sırf phpnuke kullndılar diye bkma geregi duymadınız.dumur vaziyetteyim suan.yani atıyorum saadet partisinin harika bir web sitesi olsa ona mı oy vereceksiniz.e güzel Alevimen 08.10.2005, 02:25 Benim yazımın anlamı biraz farklı görebildiğim kadarıyla siz anlamadınız. Bir partinin identifikasyonu olmalı partilere neden oy verilir? İnsan kendi yakın hissettiği partiye oy verir genelde öyledir.. Partinin bir amacı olmalı... Partinin amacı her insanın kullandığı beleş bir scripti yüklememesi sayet benim için çok tuaf ve kabul edilmez bir durumdur. Alt yapı olmalı, internette reklam olarak yayım yapsalarda bile alt yapı oluşmalı.. bu devlette sadece görgüsüz insanlar yaşamıyor, beleş bir scritp yükleyip kurduran parti acaba daha neler yapar hiç düşünmek istemiyorum... ayrıca web sitesine bakıp oy'da vermem, siz belki öyle yapıyorsunuzdur çünkü yorumunuzdan anlaşılıyor. fakat ben parti hakkında 'yorum yok' demiştim ilk mesajımda.. zapatistas 08.10.2005, 03:02 tamam ben yanlış anlamışım demekki benim okadar bilgim yok pc konusunda ama ana sayfa da kemalist parti girişimi diye ayrı bir bölüm var orayı tıklayınca partiyle ilgili bilgiler gözüküyor bende web sitesine bakarak tabikide oy kullanmıyorum ama bana en ykın gibi duran chp nin de politikasınıda begenmiyorum.onlara iyi bir altarnatif olur diye düşünüypm Alevimen 08.10.2005, 03:14 tamam ben yanlış anlamışım demekki benim okadar bilgim yok pc konusunda ama ana sayfa da kemalist parti girişimi diye ayrı bir bölüm var orayı tıklayınca partiyle ilgili bilgiler gözüküyor bende web sitesine bakarak tabikide oy kullanmıyorum ama bana en ykın gibi duran chp nin de politikasınıda begenmiyorum.onlara iyi bir altarnatif olur diye düşünüypm tekrar siteye girdim ('parti' olan site) ama parti hakkında ne bilgi nede bir tüzük görebildim, enteresan.. resmi bir parti deyil herhalde ben birşey göremedim. not: phpnuke pc ile alakası yok birkere, neyse şahsen fazla uzatmak istemiyorum iyi geceler. MarineEngineer 30.10.2005, 15:28 Slm Arkadaşlar Bende Hiç Bir Partiye Oy Vrmezdim Wermiycemde, çünkü Benim Siyasetim Insandir Ve Insana En Layik Olandir, Cumhuriyetçiyimdir Doum Günümde 29 Ekim Dir Ama Bu ülkede Cumhuriyeti Tam Olarak Savunacak Bir Parti Göremiyorum.eğer Seçim Yapmak Zorunda Kalirsam Da Bunu Kötülerin Içinden En Iisini Seçmeye çalişarak Yaparim çünkü Daha Kötülerle Mucadele Etmek Istemem.siyaset Kelimesini Oldum Olcak Hiç Sevmemişimdir.aklima Hep çikar, Birilerinin Sömürülmesi Gelir. Siyasetimiz Parti Veya Gruplar Deil Yaşama Ve Insanlara Bakiş Açimiz Olsun, Kültürümüz Olsun, Bariş Sevgi Insalik Olsun,hayatta Yaptiimiz En Güzel şeyler Bizim Siyasetimiz Olsun.saygilarla... kızılırmak77 03.11.2005, 11:54 Türkiyedeki köklü parti elbetteki CHP'dir.Fakat parti Atatürkçülükten kopup Deniz Baykalı sevenler partisi olmuş durumda.Kamu kuruluşlarında tarikatçıları görmektense CHP'lileri görmek isterim özgüreren 07.11.2005, 22:44 ben Dsp ye veririm ve devam Dsp ye:) zerdekes 11.11.2005, 00:16 konu baslıgı biraz tuhaf bence...keske daha laik bir ulkede yasıyor olsaydık eren89 11.11.2005, 16:43 istemeye istemeye chp çünkü ak partini karşısındaki tek parti chp görünüyor yektak 16.11.2005, 23:50 nedendir bilinmez bende bir alışkanlık olmuş belkide kan çekiyor dehap'a vermek zorunda hissediyorum kendimi ikincisi amca dediğim kişi o partide ve hapise girdi, çıktı gördüm çok kötü oldum gene ona veririm oyumu. eerkan82 17.11.2005, 08:19 Türkiyedeki köklü parti elbetteki CHP'dir.Fakat parti Atatürkçülükten kopup Deniz Baykalı sevenler partisi olmuş durumda.Kamu kuruluşlarında tarikatçıları görmektense CHP'lileri görmek isterim sana tamamiylen katılıyorum Deniz Baykal'sız bir CHP daha ii olurdu:) DENIZCENK 17.11.2005, 13:56 walla burası türkiye.... Azrail 20.11.2005, 11:19 tabiki chp Candacan 27.11.2005, 06:58 Sevgili canlar, Şu ana kadar bu konuda yazılanları çok dikkatle izledim. Hepinizin görüşlerine saygı duyuyorum. Ama hiç birine de katılmıyorum. Kızmayın be canlar, ama ya takım tutar gibi parti tutuyorsunuz, ya da hiç tutmuyorsunuz. Bu konuda, tutucu muhafazakar sağ kesim bizden çok çok ileride.(Bazılarınızın kaşlarının çatıldığını hissediyorum.) Açıklayım. Önce ANAP dediler, olmadı. Değiştirdiler. DYP dediler, olmadı. Gene değiştirdiler. REFAH dediler, olmadı. Tekrar değiştirdiler. Barajın altında oyumuz boşa gider falan demeden MHP'yi getirdirdiler, olmadı. Gene değiştirdiler. Üstelikte yeni kurulmuş, seçime ilk defa katılan bir partiyi, AKP'yi getirdiler. Hep değiştirdiler, üstelikte bu değişim hep daha radikal sağa doğru oldu. Bizde de tam tersi oldu.Sizce bu düşündürücü değil mi? Sevgil canlar, affınıza sığınıyorum. Gerisini daha sonra yazmak zorundayım. Kizilbas 66 28.11.2005, 03:50 Ben Almanyada yasiyorum ve Almanya Vatandasiyim oyumu burada Yesillere verdim. Türkiyede oy kullanma sansim yok zaten yukaridaki ankette Türkiyedeki siyasi partiler yer aliyor.Türkiyedeki Siyasi partilerin tüzüklerini,amaclarini,programlarini az cok bildigim icin hicbirinden bu anlamda ümidim yok. Acaba Parti Programlarinda Alevilerin inancsal,kültürel,sosyal haklari ile ilgili bir maddeleri yapmak istedikleri düzenlemeler VARMI ? saygilarimla........ ercanozler65 28.11.2005, 04:37 mhp ye oy çıkmış yaw Candacan 28.11.2005, 04:59 Sevgili canlar, Önce şunu belirtmeliyim ki, aleviler büyük çoğunlukla solcu oldukları halde sol partilere oy vermediler. Solcu sandıkları partilere oy verdiler. Bir partinin adında "sol" kelimesinin bulunması ya da ben soldayım demesi solcu olduğunu göstermez. Proğramıyla, tüzüğüyle,işleyiş tarzıyla, tavrıyla, duruşuyla, uyguladığı veya uygulamak istediği politikalarıyla emekten, emeği ile geçinenlerden yana olması gerekir. CHP'nin böyle bir parti olduğunu söylemek mümkün mü. Bazı canlar bizde biliyoruz ama mecburen oyumuzu CHP'ye veriyoruz, diyolar. Gösterilen sebepler şunlar:Hepsi aynı. Nerden biliyorsunuz hepsinin aynı olduğunu. Neye dayanarak söylüyorsunuz. Okudunuz mu diğerlerinin (küçüklerinde dahil) proğram ve tüzüklerini. Küçüklerin hepsinin proğramları bende var. Birleşmeleri gerekiyormuş. Şart mı. Hepsinin bazı ayrılıkları var. Biz hangisini tercih edersek o büyür. Diğerleri de ozaman bizimle birlik olurlar ya da küçük olarak kalırlar. Ayrıca her birlikte yarar getirmeyebilir. Bazıları DEHAP'la birleşti de ne oldu. bazılarınız tepki göstermedimi. Barajı aşamıyorlarmış. Bu mazeret olamaz. Biz oy vermezsek nasıl barajı aşmalarını bekleyebiliriz ki... Biz oy verdiğimiz halde barajı aşamazlarsa oyumuz boşa gidermiş. Sevgili canlar en çok öne sürülen mazeret bu. Eğitim-sen li arakadaşlarımın( aralarında olamadığım için büyük üzüntü duyuyorum) Ankara'da coplandığı şu günlerde, demokrasinin sadece beş yılda bir kez oy kullanmaktan ibaret olduğunu hatırlatırım. Beş yılda bir kez fikrimizin sorulduğu bir seçimde, inandığımız değerlerin dışında oy kullandığımızda, oyumuzu boşa kullanmış olmuyormuyuz. Bence asıl o zaman boşa kullanıyoruz. Herşeyden önce kendimize ihanet etmiyormuyuz. İyide o zamanda başkası gelirmiş. siz CHP'ye oy verdiniz de ne oldu. Gelmedi mi. Bence CHP de gelse bir şey değişmezdi zaten. Sevgili canlar; ben oyumu ilk defa 1977'de yaşım tutmadığı için oy kullanmamam gerekirken kulandım. O zaman dağlara, taşlara karaoğlan yazdığımız Ecevitin partisi CHP'ye vermiştim. CHP'ye verdiğim ilk ve tek oydur. En son seçim de ise oyumu, "aşkın ve devrimin partisi" ÖDP'ye verdim. Candacan 28.11.2005, 05:07 mhp ye oy çıkmış yaw Sevgili can ben de şaşırdım. Bu forumda ki bazı yazılara bakınca sadece 1 oy çıkmasına gerçekten şaşırdım. izmirksk 28.11.2005, 13:31 o kişi ülkücü ve sünni idi.bunu belirtmişti yanlış hatırlamıyorsam ayrıca forumu karıştırmak isteyen banlı kişiler farklı nicklerle siteye girip sürekli mhp de diyebilirler.yani oylamayı manipüle edebilirler. bunları ciddiye almamak lazım. sağlıklı bir alevinin mhp ye oy vereceğini sanmam ercanozler65 29.11.2005, 01:12 Sevgili can ben de şaşırdım. Bu forumda ki bazı yazılara bakınca sadece 1 oy çıkmasına gerçekten şaşırdım. ya sahi insanın sinirlerini oynatıyorlar oda ayrı bir olay tabi sağlıklı bir alevinin mhp ye oy vereceğini sanmam evet haklısın...yani umarım....inşallah candost 13.12.2005, 19:47 ne olursa olsun cumhuriyet halk partisinden baskasina oy vermem hepimiz biliyoruzki ataturkun kurmus oldugu bir parti ama su an pek de iyi durumda olmasada yinede chp.. Ceyhun 13.12.2005, 22:45 ne olursa olsun cumhuriyet halk partisinden baskasina oy vermem hepimiz biliyoruzki ataturkun kurmus oldugu bir parti ama su an pek de iyi durumda olmasada yinede chp.. Takım mı tutuyoruz? İyi olmasa da gene de CHP neden? Bu memlekette takım tutar gibi parti tutulduğu sürece pek birşey değişmez sanıyorum. mercan 13.12.2005, 23:04 Takım mı tutuyoruz? İyi olmasa da gene de CHP neden? Bu memlekette takım tutar gibi parti tutulduğu sürece pek birşey değişmez sanıyorum. tabiki takım tutma değil ama neolursa olsun yinede oylar dağılmasın , solda birlik olması için chp ye oy veriyo çoğu alevi... bende deniz baykalı chp ye yakıştırmıyorum ama yinede oyumu chp ye veririm Ceyhun 13.12.2005, 23:09 tabiki takım tutma değil ama neolursa olsun yinede oylar dağılmasın , solda birlik olması için chp ye oy veriyo çoğu alevi... bende deniz baykalı chp ye yakıştırmıyorum ama yinede oyumu chp ye veririm Solda birlik mi? Hangi sol? Ya Tayyip, Baykal'dan daha solcudur. Adam Ankara'da farklı konuşuyor, Hakkari'de farklı konuşuyor. Daha geçenlerde Trabzon'da linç edilmeye çalışan solcu gençlere karşı, linçci faşistleri savunuyordu :) Nasıl bir solda birlik ben anlayabilmiş değilim :) Soldaki birlik için AKP'ye de oy verebiliriz yani. Ne de olsa CHP'den daha solcu duruyor. E oyu da daha fazla. En azından ülkenin demokratikleşmenisine CHP'den daha fazla katkı sağladığı kesin. ANAP da düşünülebilir :) CHP'yi solcu yapan birkaç politikasını söyleyin ben de solda birlik için CHP'ye oy vereyim. Neymiş bu CHP'yi solcu yapan politika? Faşistlerin saldırdığı solcu öğrencilere iki yumruk da sol kroşe atmak mı? mercan 13.12.2005, 23:21 Solda birlik mi? Hangi sol? Ya Tayyip, Baykal'dan daha solcudur. Adam Ankara'da farklı konuşuyor, Hakkari'de farklı konuşuyor. Daha geçenlerde Trabzon'da linç edilmeye çalışan solcu gençlere karşı, linçci faşistleri savunuyordu :) Nasıl bir solda birlik ben anlayabilmiş değilim :) Soldaki birlik için AKP'ye de oy verebiliriz yani. Ne de olsa CHP'den daha solcu duruyor. E oyu da daha fazla. En azından ülkenin demokratikleşmenisine CHP'den daha fazla katkı sağladığı kesin. ANAP da düşünülebilir :) CHP'yi solcu yapan birkaç politikasını söyleyin ben de solda birlik için CHP'ye oy vereyim. Neymiş bu CHP'yi solcu yapan politika? Faşistlerin saldırdığı solcu öğrencilere iki yumruk da sol kroşe atmak mı? bende diyorum deniz baykal o partiye ve partinin amacına yakışmıyo ama bide herkesin senin gibi düşünüp farklı farklı partilere oy verdiğini düşünsene ozaman hiç sol parti diye bişey kalmıcaktı... ozaman anlaşalım tüm türkiyedeki solcularr chp olmasın başka bi sol parti olsun ona oy verelim :))madem onlar birleşmek istemiyo ısrarla koltuklarına yapışıp ayrılmıyolarr biz halk olarak birleşelim:3D_NG: demişsinki akp chp den daha solcu....hangi akp den bahsediyosun sen şuan hükümette olup ülkeyi yavas yavas şeriata sürükleyen , içki yasağını çıkaran ,hatta bitakım üst görevlilerin , şuanki hükümete arkasını dayıyıp 5 tane öğretmeni sırf ezan okunurken camı kapadılar diye sürülmesini sağlıyan akp' denmi bahsediyosun... Ceyhun 13.12.2005, 23:31 bende diyorum deniz baykal o partiye ve partinin amacına yakışmıyo ama bide herkesin senin gibi düşünüp farklı farklı partilere oy verdiğini düşünsene ozaman hiç sol parti diye bişey kalmıcaktı... ozaman anlaşalım tüm türkiyedeki solcularr chp olmasın başka bi sol parti olsun ona oy verelim :))madem onlar birleşmek istemiyo ısrarla koltuklarına yapışıp ayrılmıyolarr biz halk olarak birleşelim:3D_NG: demişsinki akp chp den daha solcu....hangi akp den bahsediyosun sen şuan hükümette olup ülkeyi yavas yavas şeriata sürükleyen , içki yasağını çıkaran ,hatta bitakım üst görevlilerin , şuanki hükümete arkasını dayıyıp 5 tane öğretmeni sırf ezan okunurken camı kapadılar diye sürülmesini sağlıyan akp' denmi bahsediyosun... CHP zaten "Ha şeriat geldi, ha gelecek." korkularıyla oy toplayabiliyor. Memlekete yaptığı hiçbir katkı yok. Şeriat falan geldiği yok bu ülkeye. Ülkemiz insanlarının daha iyi yaşama, daha özgür yaşama, daha sağlıklı bir hayata, daha iyi eğitime vs ihtiyaçları var. Şeriat korkusu üzerinden propoganda yapana kadar bunlarla ilgilensin CHP. Evet ben oyumu başka sol partilere vereceğim. ÖDP'nin, TKP'nin aldığı %1 oy, CHP'nin %10'undan daha fazla katkı sağlar bu ülkeye. chatin 13.12.2005, 23:33 valla ben şu an seçim olsa hiç bir partiye oyomu vermezdim zaten 2002 seçimlerindede hiç bir partiye oyumu kullanmadım zaten kullan saydım oyumun boşa gideceği belliydi:-( mercan 13.12.2005, 23:41 CHP zaten "Ha şeriat geldi, ha gelecek." korkularıyla oy toplayabiliyor. Memlekete yaptığı hiçbir katkı yok. Şeriat falan geldiği yok bu ülkeye. Ülkemiz insanlarının daha iyi yaşama, daha özgür yaşama, daha sağlıklı bir hayata, daha iyi eğitime vs ihtiyaçları var. Şeriat korkusu üzerinden propoganda yapana kadar bunlarla ilgilensin CHP. Evet ben oyumu başka sol partilere vereceğim. ÖDP'nin, TKP'nin aldığı %1 oy, CHP'nin %10'undan daha fazla katkı sağlar bu ülkeye. evet denizbaykal da çok güzel yararlanıyo bu işden haklısın ama yine ısrarla söylüyorum ben sırf oylar biyerde toplansın bi çoğunluk olsun diye herkes gibi chp ye veriyorum oyumu.... deniz baykala deilll chp ve en doğal hakkım olarak artık o adamın o koltukdan inmesini istiyorumm dinlermi sizce beni:)) (hakkım diyorum çünkü benimde bi oyum var onlarda) sila 14.12.2005, 00:00 yaa ne oyuu ne partisii hangisi hancarda hangisi pancar ben tr de birkez oy kulandim....oda bizimkileri olduler oy kullanmama kirilmasinlar diyee hepsine birden oy verdimm arada bir kirginlik kuskunluk olmasin canimm :)))))) hic birisilerini sevmiyorumm hepsii cikiarciiii.............. Lamekan 14.12.2005, 01:03 İstemeyerek de olsa chp veririm bende.. Aksi takdirde bu sisteme kullanılan her oy vermek istemediğin partiye direk olarak gidiyor.... Lamekan 14.12.2005, 01:04 evet denizbaykal da çok güzel yararlanıyo bu işden haklısın ama yine ısrarla söylüyorum ben sırf oylar biyerde toplansın bi çoğunluk olsun diye herkes gibi chp ye veriyorum oyumu.... deniz baykala deilll chp ve en doğal hakkım olarak artık o adamın o koltukdan inmesini istiyorumm dinlermi sizce beni:)) (hakkım diyorum çünkü benimde bi oyum var onlarda) Gİdip indirelim istersen... BAksana adam sanki yapışmış gibi bırakmak bilmiyor....:))) Yakapınarlı 14.12.2005, 01:07 Gİdip indirelim istersen... BAksana adam sanki yapışmış gibi bırakmak bilmiyor....:))) öyle hazır koltuğu bulmuş bırakırmı evet bende seçim olsa chp ye verirdim dedim ama bu deniz baykal için geçerli değildi belki kötünün içinde iyisi diye düşündüm.chp yi atatürkün partisi olarak aşıladılar hep bize sanırım onunda etkisi var.haaa bu arada bu yaşıma kadar hiç oy kullanmadım:3D_NG: Lamekan 14.12.2005, 01:14 VAlla oy kullanmamakla pek bişey kaybetmemişsin bu bir... Bende bir defa kullandım onda da pişman oldum zaten :)) Gannush 14.12.2005, 02:29 ÖDP'ye atardım oyumu.. Serkan_Devrim 14.12.2005, 06:25 bir kez kullandım. chp ye attım oyumu ama bir daha atmayı düşünmüyorum. shp yede sıcak bakamıyorum. ben anketteki oyumu değiştirmek istiyorum. ne yapabilirm arkadaşlar. yeni seçimim ödp soleylem 14.12.2005, 09:56 ben oyumu partiye göre değilde başındaki adama göre kullanırdım şuan politikasını beğendiğim kimse yok benden oy alacak kişi maalesef 10 kasım 1938 sabahı vefat etmiş. yani benden oy alacak kimse yok. rockçı turna 14.12.2005, 14:48 yaw türkiye geneline göre gercektende ilginç bir sonuç var; dehap ve tkp reel durumdan daha fazzla oy almış. şasırdım dogrusu. Hacibektasli 14.12.2005, 15:35 yaw türkiye geneline göre gercektende ilginç bir sonuç var; dehap ve tkp reel durumdan daha fazzla oy almış. şasırdım dogrusu. Degilmi?Ben Almanyadayim ama Politikaylan cok ilgilenirim.Ama benide sasirtti bu Sonuc.Bu arada ben Oy veremiyorum ama verebilseydim Chp'ye verirdim.Zaten bildigim kadariyla Türkiyedeki akrabalarimda Chp'ye veriyorlar. Lamekan 14.12.2005, 16:05 yaw türkiye geneline göre gercektende ilginç bir sonuç var; dehap ve tkp reel durumdan daha fazzla oy almış. şasırdım dogrusu. Bence gayet normal. Sonunçda bu siteye girenlerin görüşleri sol agırlıklı olunca gayet normal.. Karşı görüşüşden pek kimse olmadıgı için yadırganmamasıgerek... Hacibektasli 14.12.2005, 16:08 Bence gayet normal. Sonunçda bu siteye girenlerin görüşleri sol agırlıklı olunca gayet normal.. Karşı görüşüşden pek kimse olmadıgı için yadırganmamasıgerek... Bi sorum vardi DEHAP sol Partimi oluyor?Ben tam tersi zannediyordum. Ceyhun 14.12.2005, 18:21 Bi sorum vardi DEHAP sol Partimi oluyor?Ben tam tersi zannediyordum. Vallahi CHP sol parti kategorisinde değerlendiriliyorsa DEHAP da gayet sol parti olarak değerlendirilebilir. Gayet açık. TKP'yi de tartışmaya gerek yok zaten. Lamekan 14.12.2005, 18:24 Hem chp yi kurtarıcı olarak sarılıyoz bide... Aslında dehap barajı rahat aşabilecek konumda olsa chp siler gecer... mercan 14.12.2005, 18:33 Hem chp yi kurtarıcı olarak sarılıyoz bide... Aslında dehap barajı rahat aşabilecek konumda olsa chp siler gecer... :)) diyorum yaa madem bikaçtane sol parti aralarında anlaşamıyo birlik olma konusunda... ozaman şu ülkede yaşıyan milyonlarca solcu anlaşsın arasında ona göre kendi birliğimizi kendimiz kuralım solda :3D_NG (9) 4, 5 tane parti birleşemezken milyonlarca kafa nasıl birleşsin dimi:(( Kizilbas 66 14.12.2005, 18:42 Sevgili Arkadaslar !... Fikra bu ya .... Ormanin Krali olan Aslan dolasirken bir gün aklina takilmis ve kendi kendine demiski " ya bütün padisahlarin,krallarin,hükümdarlarin cumhurbaskanlarinin,basbakanlarin..sarayi var benim neden yok " ve hemen ormandaki bütün hayvanlari toplamis demiski " Ey hayvanlar karar verdim bana hemen büyük bir saray yapacaksiniz " Tabi ormanda bulunan hayvanlar Kral a karsi gelemediklerinden dolayi tamam demisler Sarayin yapimina baslamislar.Aradan bir kac gün gecince Aslan ,Saray in insaati ne durumda bir gidip bakayim demis.Insaatin yanina gelince bakmis hayvanlar yetenekleri ölcüsünde calisiyor.Tilki plan yapiyor,Fil malzeme tasiyor vs.. Aslan gezerken bakmis Esek bir agacin altinda yan gelmis yatiyor.Aslan ,Esegin yanina gidip " ne yapiyorsun sen burada isin yokmu ? " diye kizmis..Esekte " Kralim bana göre yapacak is yoktu ben de yatiyorum " demis.Aslan da " o zaman suradan al iki kovayi su getir " demis ve suyun oldugu yeri tarif etmis..Tabi gidis o gidis.. Kralin sarayi bitmis Aslan sarayina yerlesmis aradan 20 sene gecmis Esek bir gün cikagelmis.Hemen Aslanin huzuruna cikarmislar.Aslan kükremis ve " Ey esek oglu esek nerelerdesin bunca yildir " diye kizmis.Esek te " Kralim siz beni suya gönderdiniz yerini tarif ettiniz bende orayi bulamadim gide gide baska bir ülkeye vardim ve orada benim büyük bir hayvan oldugumu görünce Basbakan yaptilar " Aslan da " Peki neden buraya geri deldin peki ? " diye sorunca Esek te " Kralim oranin halki benim Esek oldugumu ancak 20 yil sonra anladilar " Sevgili arkadaslar buradan herkes kendine ders cikarip yorumlasin ... Bizlerde yillardir birilerini seciyoruz ama daha ne olduklarini anlamadik !!!!!!!!! Saygilarimla......... Yakapınarlı 14.12.2005, 19:38 Sevgili Arkadaslar !... Fikra bu ya .... Ormanin Krali olan Aslan dolasirken bir gün aklina takilmis ve kendi kendine demiski " ya bütün padisahlarin,krallarin,hükümdarlarin cumhurbaskanlarinin,basbakanlarin..sarayi var benim neden yok " ve hemen ormandaki bütün hayvanlari toplamis demiski " Ey hayvanlar karar verdim bana hemen büyük bir saray yapacaksiniz " Tabi ormanda bulunan hayvanlar Kral a karsi gelemediklerinden dolayi tamam demisler Sarayin yapimina baslamislar.Aradan bir kac gün gecince Aslan ,Saray in insaati ne durumda bir gidip bakayim demis.Insaatin yanina gelince bakmis hayvanlar yetenekleri ölcüsünde calisiyor.Tilki plan yapiyor,Fil malzeme tasiyor vs.. Aslan gezerken bakmis Esek bir agacin altinda yan gelmis yatiyor.Aslan ,Esegin yanina gidip " ne yapiyorsun sen burada isin yokmu ? " diye kizmis..Esekte " Kralim bana göre yapacak is yoktu ben de yatiyorum " demis.Aslan da " o zaman suradan al iki kovayi su getir " demis ve suyun oldugu yeri tarif etmis..Tabi gidis o gidis.. Kralin sarayi bitmis Aslan sarayina yerlesmis aradan 20 sene gecmis Esek bir gün cikagelmis.Hemen Aslanin huzuruna cikarmislar.Aslan kükremis ve " Ey esek oglu esek nerelerdesin bunca yildir " diye kizmis.Esek te " Kralim siz beni suya gönderdiniz yerini tarif ettiniz bende orayi bulamadim gide gide baska bir ülkeye vardim ve orada benim büyük bir hayvan oldugumu görünce Basbakan yaptilar " Aslan da " Peki neden buraya geri deldin peki ? " diye sorunca Esek te " Kralim oranin halki benim Esek oldugumu ancak 20 yil sonra anladilar " Sevgili arkadaslar buradan herkes kendine ders cikarip yorumlasin ... Bizlerde yillardir birilerini seciyoruz ama daha ne olduklarini anlamadik !!!!!!!!! Saygilarimla......... çok güzel bir hikaye olmuş.evet durum bundan ibaret daha kim olduklarını anlamadılar elbet birgünde su yüzüne çıkacaktır. Hacibektasli 14.12.2005, 20:01 Vallahi CHP sol parti kategorisinde değerlendiriliyorsa DEHAP da gayet sol parti olarak değerlendirilebilir. Gayet açık. TKP'yi de tartışmaya gerek yok zaten. Bilgin icin tessekür ederim emin degildim.Bak DEHAP'in sol oldugunu hic düsünmüyordum. Ceyhun 14.12.2005, 21:57 Bilgin icin tessekür ederim emin degildim.Bak DEHAP'in sol oldugunu hic düsünmüyordum. Önemli değil. DEHAP'ın politik olarak solcu kimliğe sahip olduğunu şahsen düşünmüyorum. Tam aksine milliyetçi bir parti gibi geliyor. Ama CHP ile karşılaştırınca daha solcu bulduğum kesin. CHP nasıl kendini solcu tanımlıyorsa, DEHAP da kendini programında sol bir parti olarak tanimliyordu. Gerçi kapandı. Buna istinaden konuştum. Hacibektasli 14.12.2005, 22:01 Önemli değil. DEHAP'ın politik olarak solcu kimliğe sahip olduğunu şahsen düşünmüyorum. Tam aksine milliyetçi bir parti gibi geliyor. Ama CHP ile karşılaştırınca daha solcu bulduğum kesin. CHP nasıl kendini solcu tanımlıyorsa, DEHAP da kendini programında sol bir parti olarak tanimliyordu. Gerçi kapandı. Buna istinaden konuştum. Peki kusura bakmazsan bir sorum daha olacakti.DEHAP tam olarak ne Partisi.Yani Tüzük diyorlar herhalde.Internet'te arastirmaya calistim fakat tam bir Bilgi alamadim.Bunuda cevaplayabilirsen cok sevinirim.Insan Almanyada olunca bunlari pek bilmiyor iste. rockçı turna 14.12.2005, 22:03 Bi sorum vardi DEHAP sol Partimi oluyor?Ben tam tersi zannediyordum. bende dehap ı sol parti olarak görmüyorum. her ne kadar tabanında solcu insanlar bulunsada acıklamalarına ve misyonuna baktıgımızda da apacık ortaya cıkıyor. milliyetçi bir parti bence. ve bence belki biraz duygusal olacak ama chp dehaptan daha sol w2TR 15.12.2005, 00:07 Ben CUMHURİYET HALK PARTİSİ'ne Verirdim Çünki CHP Öteki partilerden Çook Çook iyidir. + Bana iki seçenek verseler Biri Ya öleceksin Yada akp Ye oy Vericeksin Deseler Ben:) ölürüm O xxx Partiye oy deyil Günahımı Vermem :) yagmur 15.12.2005, 02:18 Bu arada Suleyman Demirel 1965 senesinde demiski. :sas: Hickimse filanin veya falanin adami degildir. Herkes Adalet partisinin adamidir..:3D_NG (7) Lamekan 15.12.2005, 11:59 Bu arada Suleyman Demirel 1965 senesinde demiski. :sas: Hickimse filanin veya falanin adami degildir. Herkes Adalet partisinin adamidir..:3D_NG (7) Halt etmiş ooo... izmirksk 15.12.2005, 14:46 Bi sorum vardi DEHAP sol Partimi oluyor?Ben tam tersi zannediyordum. bence sol . yani kendisine sol diyen işçi partisi ve chp yi görünce onlar solsa dehap daha solcudur diyor insan. bu arada uzun yıllar chp nin gençlik kolarında çalışan birisi olarak tabanın solcu olduğunu söyleyebilirim. benim kastetiğim deniz baykal ve silah arkadaşları! küçük olsun bizim olsun diyip duruyorlar hadi bakalım Hacibektasli 15.12.2005, 14:49 bence sol . yani kendisine sol diyen işçi partisi ve chp yi görünce onlar solsa dehap daha solcudur diyor insan. bu arada uzun yıllar chp nin gençlik kolarında çalışan birisi olarak tabanın solcu olduğunu söyleyebilirim. benim kastetiğim deniz baykal ve silah arkadaşları! küçük olsun bizim olsun diyip duruyorlar hadi bakalım Tessekür ederim dostum,evet haklisin sana Deniz Baykal Konusunda katiliyorum. muharrem58 15.12.2005, 16:00 yaşım 33 hersecimde aynı partiye oyveriyordum ama son secimde hiçbirine oyvermedim adam gibi bir parti kurulanakadar kimseye oy yokkkkkk Lamekan 15.12.2005, 16:18 Yani Oy vermedim derken akp ye verdiğiniz desek haksızz sayılmayız heralde.... Bence bu yalnış bir mantık ama siz bilirsiniz.... erzıncanlı24 17.12.2005, 12:37 lamekan arkadasıma katılıyorum hıc oy vermemek akpye destek olmak anlamına gelıyor dedebey 17.12.2005, 19:31 Ben oy tercihimi bugüne kadar CHP'den yana kullandım. Yine seçim olursa CHP'ye oy vermeyi düşünüyorum. Bir tespitimi paylaşmak istiyorum. Oy kullanmayan veya geçersiz atan kitle arasında Aleviler özellikle de Alevi gençleri önemli bir yer tutuyor. Zaten sayıca az olan Alevi kitlesi demokratik hakkını da tam kullanmayarak kendini temsil edecek insanlardan da mahrum kalıyor. Biz sandığa gitmeyerek belki en fazla "tavır koyduk" diye kendi kendimizi tatmin ederiz. Bu da en fazla bizden hazetmeyen insanları memnun eder. Çünkü seçimlerde görev yapan arkadaşlar bilir. Tutucu kesim, 7'den 70'e sandığa koşar. Bizler sandıktan kaçtıkça mecliste "Alevilik diye birşey yok" diyen daha çok adam görürüz. Bu adamlarla ancak aynı kulvarlarda yer alan insanlarla en iyi mücadele edilir. Burada ilaaki CHP'ye oy verilecek diye bir şart yok. Herkes kendine yakın hissettiği bir partiye destek vermeli. Bugüne kadar oy verdik de ne oldu diyenler olabilir. Ancak işi sadece parti olarak düşünmemek gerek.Bugün mecliste Alevilerle ilgili her sorunda mücadele eden milletvekilleri de var. Örneğin CHP'nin üstelik Alevi de olmayan Ardahan milletvekili bunlardan biri. Bu tür kişilerin sayısının artması gerekiyor. Aksi takdirde en basit haklarımızı ancak basında bir iki satır dahi zor yer bulan dernek açıklamalarıyla duyurmaya çalışmaktan öteye götüremeyiz. Selamlar... sphinx 18.12.2005, 12:23 ben oyumu kimseye vermem diye kullandim, simdiye kadar da hic oy kullanmadim. yaptigim yanlis birsey aslinda ama benim gorusum su ki icinizde hakverenler olacagina da inaniyorum, yukarida o siyasetci diye gecinen, bizlerin hakkini sozde savunan insanlarin hepsi tamamen rol yapan insanlar, bizleri tatmin edecek kadar konusmalarini yapip naralarini atiyorlar, fakat keyifleri ve refahlari yerlerinde oldugu icin hicbiri kilini kimse icin kipirdatmiyor. halka hizmet sevdasiyla gidiyorum diyip kaci hizmetini yapmis bizlere, ha oyle insanlar illaki vardir, ama onlar hep silik kalirlar asil pastaya hic bir zaman dahil edilmezler, ne zamanki onlarin yoluna uydular o zaman pastaya dahil olurlar. cok basit bir teorim var, zamanin ve gecmisten bugunumuze kadar carkin donusu hep soyle olmustur, yukaridaki zengin siniflar, nasil yapsak da fakirin parasini elinden alsak da aramizda paylassak diye tartirmislardir, iste bu tartismalarin urunleri sonucu da bir suru yonetim anlayisi cikmistir. bir ulkede birseylerin degismesi sadece hukumetle olacagina inanmiyorum, fakat kendi insanimiz alt basamaklardayken benim hakkim yeniyor diye bagirip, biraz uste cikinca o da ezmeye baslarsa, isterseniz demokrasinin pirini getirin basa koyun bir sey cikmaz , canlarim. bireyler olarak cok okumaliyiz, cok calismaliyiz, ve herseyin basinda ilk once kendimize saygi duyarak islerimizi yapmaliyiz. herkes kendi kapisinin onunu temizlerse, memleket ter temiz bir yer olur. tabii benimkiler utopik yaklasimlar, gercek hayata donecek olursak, oy kullanirsam herhalde CHPden kullanirim diye dusunuyorum, icimdeki yukariya karsi guvensizligi yenebilirsem. Ceyhun 18.12.2005, 17:02 CHP'ye verilen oylar boşa gidiyor zaten. CHP'ye oy vereceğime hiç kullanmam daha iyi. Kullanılmamış oylar boşa gitmiyor. Halkın sisteme olan güvensizliğini yansıtıyor. Ve CHP'ye verilip boşa gidecek bir oydan çok daha etkili oluyor. Ülkenin durumuna ve siyasete karşı hoşnuzluğu ayan beyan ortaya koyuyor. rockçı turna 18.12.2005, 17:58 bana göre kullanılmamış oylar ''halkın güvensizliğini yanısıtmaktan'' başka bir işe yaramıyor. pratikte birileri mutlaka yönetim kademesini dolduruyor ve bu durumda kullanılmayan oylar degil kullanılan oylar göz önüne alınıyor.bana kalırsa kime verilirse verilsin ama mutlaka verilsin oylar. gecen secimde de verilmeyen her oy akp nin yolunu acmıştır. bu gerceği görmeliyiz. Lamekan 18.12.2005, 18:54 CHP'ye verilen oylar boşa gidiyor zaten. CHP'ye oy vereceğime hiç kullanmam daha iyi. Kullanılmamış oylar boşa gitmiyor. Halkın sisteme olan güvensizliğini yansıtıyor. Ve CHP'ye verilip boşa gidecek bir oydan çok daha etkili oluyor. Ülkenin durumuna ve siyasete karşı hoşnuzluğu ayan beyan ortaya koyuyor. Türkiyede chp ye oy verenlerin hepsi senin gibi düşünüyor olsalardı bugünkü meclis tablosu nasıl olurdu acaba onu merak ediyorum :)))) Ceyhun 19.12.2005, 13:13 Türkiyede chp ye oy verenlerin hepsi senin gibi düşünüyor olsalardı bugünkü meclis tablosu nasıl olurdu acaba onu merak ediyorum :)))) CHP'nin mecliste olması çok mu işimize yarıyor acaba? Demokratikleşmenin önünde engel bir parti. Generallerin sözünden çıkmayan bir parti. Ülke halkına karşı milliyetçi/şoven nefretler örgütleyen bir parti. Halkın hak ve özgürlüklerinin yanında olması gerekirken karşısında duran bir parti. Sivas'da aydınlarımız yakılırken seyreden bir parti. Trabzon'da solcu gençler dövülerek öldürülmeye çalışırken, faşist saldırıyı "halk tepkisi" olarak niteleyen bir parti. Halkın açlığını, işsizliğini, baskıları bırakıp bilmemne üniversitesinin karanlık işlere bulaşmış rektörüyle uğraşan bir parti. Genel başkanı Ankara'da farklı konuşup Hakkari'de farklı konuşan bir parti. Rüzgar ne taraftan eserse onun peşine düşmüş bir parti. Merak ediyorum AKP meclisin bütün sandalyelerini alsa bundan daha kötü bir tablo çizebilir miydi acaba? izmirksk 19.12.2005, 14:27 şimdi chp ile mhp aarsında büyük bir fark yok(yönetimdeki kadroyu kastediyorum.hatta deniz baykal şovenizmde milliyetçilerin ağzını açıkta bırakıyor) sanki ona o kesim ona oy verirde .boşuna bunlar. Ceyhun 19.12.2005, 17:24 şimdi chp ile mhp aarsında büyük bir fark yok(yönetimdeki kadroyu kastediyorum.hatta deniz baykal şovenizmde milliyetçilerin ağzını açıkta bırakıyor) sanki ona o kesim ona oy verirde .boşuna bunlar. MHP'ye daha aykırı ve ırkçı söylemler için yol açıyor. Elbetteki onların dünya yarılsa CHP'ye oy vermeyeceği kesin. Ama CHP arkasındaki kemikleşmiş oylar olduğunu bilerek böylesine pervasızca hareket ediyor. Sola, demokrat ve ilerici kesimlere yönelik hiçbir politikası yok. Bütün politikası gericilik, şovenizm üzerine kurulu. Ne kadar kemikleşmiş oyu olursa olsun CHP'nin bir sonraki seçimde baraj civarında dolaşacağını düşünüyorum. Anketler de bunu gösteriyor. İyi de olacak. Bu ülkede milliyetçilik veya faşistlik yapacak yeterince parti var. Solculuk yapacak parti yok. CHP, solculuk yapmayacağını her defasında kanıtlıyor. E o zaman inat etmenin bir manası yok. Solculuk yapacak olanı bulalım. tokatlı_86 20.12.2005, 18:36 arkadaslar bız istediğimizi alamamamızın nedeni işte bu daha doğrusu bizi ezecek bir hukumetın gelmesının nedenı kendımızı ac cok tatmı edecek bır partıye oy vermememız bakın vermedıkte ne oldu akp basa gectı hıcte istemedığımız seyı yapıyorlar bırsey denıldığınde bızı halk getırdı dıyorlar Ceyhun 20.12.2005, 19:32 arkadaslar bız istediğimizi alamamamızın nedeni işte bu daha doğrusu bizi ezecek bir hukumetın gelmesının nedenı kendımızı ac cok tatmı edecek bır partıye oy vermememız bakın vermedıkte ne oldu akp basa gectı hıcte istemedığımız seyı yapıyorlar bırsey denıldığınde bızı halk getırdı dıyorlar Valla benim hatırladığım kadarıyla en çok DYP-SHP(CHP) hükümeti döneminde ezilmiştik. Üstelik 8 saat yanacağımızı göre göre seyretmişlerdi ölümümüzü. O yüzden CHP'nin sicilinin Tayyip'in sicilinden pek farkı yok. Tarih boyunca CHP vb'den yediğimiz kazığı Tayyip'ten bile yemedik. Bence CHP barajı geçemez. MHP ile seçim ittifakı yapsın. Hatta birleşseler de uyar. Farklı bir politikası yok zaten. Adam 20.12.2005, 21:56 Arkadaslar her ne kadar bahsettiniz gibi Baykal partiyi tekeli altına almıssada ve kafasına göre isler yapsada gecmiste de Aleviler adına yalnıslar yapılmıs olsada CHP yine de günün kosullarında bize en uygun olan partidir. Ben Alevilik konusunda duyarlı olan sizleri siyaset konusunda da duyarlı olmaya calisiyorum. 12 Eylül zihniyetinin getirdigi siyasetten uzak durma egilimi dogru bir tavır degildir. Bizim yapmamız gereken her vatandas olarak siyasette aktif rol almaktır bunu da kendinizi yakın gördügünüz siyasi partinin catısı altında yapabilirsiniz, benim baska partiler adına konusup partiye davet etme sansim yoktur ama CHP Genclik Kolları üyesi olarak sizi CHP ye davet edip zihniyeti degistirmek icin kavga etmenizi önerebilirim. Cünkü uzaktan konusmakla birseyler düzelmiyor.Ne nette konusarak ne de kahve koselerinde dünya kurtarılmıyor. Gelin yalnıslari beraber düzeltmek icin kavga verelim ama sesimizin gür olması icin birliktelik gerekiyor. Burdan CHP propagandası yapmıyorum, eger siyasi görüsünüzü temsil eden bir parti varsa baska bir parti catisi icinde de savas verebilirsiniz yeter ki aktif olun. Yalnız siyasi olarak temsil edilmedigine inanan sol görüslü arkadaslara CHP gelip savasmalarını ve parti ici devrim icin yardımcı olmalarını dilerim. Cünkü Lafla peynir gemisi yürümüyor ne yazık ki.... Ceyhun 21.12.2005, 13:06 Arkadaslar her ne kadar bahsettiniz gibi Baykal partiyi tekeli altına almıssada ve kafasına göre isler yapsada gecmiste de Aleviler adına yalnıslar yapılmıs olsada CHP yine de günün kosullarında bize en uygun olan partidir. Ben Alevilik konusunda duyarlı olan sizleri siyaset konusunda da duyarlı olmaya calisiyorum. 12 Eylül zihniyetinin getirdigi siyasetten uzak durma egilimi dogru bir tavır degildir. Bizim yapmamız gereken her vatandas olarak siyasette aktif rol almaktır bunu da kendinizi yakın gördügünüz siyasi partinin catısı altında yapabilirsiniz, benim baska partiler adına konusup partiye davet etme sansim yoktur ama CHP Genclik Kolları üyesi olarak sizi CHP ye davet edip zihniyeti degistirmek icin kavga etmenizi önerebilirim. Cünkü uzaktan konusmakla birseyler düzelmiyor.Ne nette konusarak ne de kahve koselerinde dünya kurtarılmıyor. Gelin yalnıslari beraber düzeltmek icin kavga verelim ama sesimizin gür olması icin birliktelik gerekiyor. Burdan CHP propagandası yapmıyorum, eger siyasi görüsünüzü temsil eden bir parti varsa baska bir parti catisi icinde de savas verebilirsiniz yeter ki aktif olun. Yalnız siyasi olarak temsil edilmedigine inanan sol görüslü arkadaslara CHP gelip savasmalarını ve parti ici devrim icin yardımcı olmalarını dilerim. Cünkü Lafla peynir gemisi yürümüyor ne yazık ki.... 12 Eylül ve apolitikleşmeyi güzelce açıklamışsınız. Başka bir konuda MHP ve nazizm ilişkisini güzelce özetlemişsiniz. Ben de diyorum ki CHP politik olarak MHP'nin kulvarındaki bir partidir. 12 Eylül ile bir alıp veremediği yok. CHP'de mücadele edelim diyorsun? Nedir bu ısrarın sebebi. CHP'nin tarihi halka yanlışlarla doludur. Hangi parti olacağını bilmem ama artık gerçekten sol bir parti tercih edilmelidir mücadele için. Bu ÖDP olabilir veya TKP de olabilir. Ama gerçekten sol, sosyalist bir parti olmalı. Görüldü ki CHP'ye verilen her oy Sivas'ta bize yanan canlar, Trabzon'da linç edilen solcu gençler olarak geri dönüyor. CHP'ye oy vermek kötünün iyisi değil, kötünün kendisi. Hiç oy vermemek bile kötüye oy vermekten iyidir. Adam 21.12.2005, 18:59 12 Eylül ve apolitikleşmeyi güzelce açıklamışsınız. Başka bir konuda MHP ve nazizm ilişkisini güzelce özetlemişsiniz. Ben de diyorum ki CHP politik olarak MHP'nin kulvarındaki bir partidir. 12 Eylül ile bir alıp veremediği yok. CHP'de mücadele edelim diyorsun? Nedir bu ısrarın sebebi. CHP'nin tarihi halka yanlışlarla doludur. Hangi parti olacağını bilmem ama artık gerçekten sol bir parti tercih edilmelidir mücadele için. Bu ÖDP olabilir veya TKP de olabilir. Ama gerçekten sol, sosyalist bir parti olmalı. Görüldü ki CHP'ye verilen her oy Sivas'ta bize yanan canlar, Trabzon'da linç edilen solcu gençler olarak geri dönüyor. CHP'ye oy vermek kötünün iyisi değil, kötünün kendisi. Hiç oy vermemek bile kötüye oy vermekten iyidir. Fikirlerine saygılıyım ve cogu noktada da sana katılıyorum , yalnız mhp gibi 12 Eylülden zarar görmedigini iddaa edersen sana bazı örnekler vermek isterim. 12 Eylülden sonra Ülkü ocakları partiden daha özerk bir yapılanmada oldugu icin üniversitelerde örgütlenebilmisken CHP'nin genclik kolları ve kadın kollarının tekrar faaliyete gecirilmesi cok zaman almıstır,cünkü Kenan Bey e göre kadınla gencin siyasette isi yoktur genclik ve kadın kolları da sacmadır, bu sebepten ötürü örgütlenme sürecimiz epey gerilemistir ve üniverseteler radikallere kalmıstır. Eger 80 sonrası Türkiyedeki üniversite örgütlenmelerine bakarsan ya MHPyi ya da TKP yi görürsün. Artı Türkesin sürgüne giderken ettigi sözleri hatırlıyosundur umarım ''Bizim fikirlerimiz iktidardadır biz sürgüne gidiyoruz '' benzeri beyanatlarda bulunulmustur ve Türk-İslam cizgisi o gün bugun hakim ideolojidir. Senin aynı kulvarda görmene neden olan zannederim özellikle son dönemde meydana gelen benzer söylemlerdir, yalnız sunu unutma ki iki farklı grubun aynı söylemde olması onları aynı kulvarın temsilcileri yapmaz sadece bir konuda benzer fikirleri vardır denilebilir. Bu durumda MHP'nin popilist olmasanı ragmen söyledigi ''Türk-Kürt kardestir Ayrım yapan kallestir'' sloganını da sırf fasist bir parti diye aksine beyanat vermek pekde akılcılıga sıgmaz. TKP bence günün gerceklerine uymayan bir partidir, cünkü komunizmin dünya üzerinde uygulanamayacagı acık ve net bir sekilde görülmüstür. Niyet olarak baktıgımızda son derece ahlaklı bir düzen vaad etmesine ragmen insan egosunu hesaba katmadıgından gercekcilikten uzaktır ve bir takım kimselerin bundan rant saglamaları kacınılmazdır ve sonuc hüsrandır.O yüzden TKP'yi bir cözüm olarak görmüyorum. ÖDP ise gercekten gerek ideolojik gerekse parti ici demokrasi adına son derece kaliteli bir parti olmasına ragmen biryere gelmesi oldukca zordur veya iktidar vaadinde bulunması ancak Dogu Perincek'in iktidar söylemleri kadar gercekcidir. Yani demek istedigim günün kosullarında haklarımızı her zaman icinde savunabilecegimiz entellektüel anlamda yüksek bir seviyede bir felsefe klubüdür, konusuruz ama iktidar olamayız bırakın iktidarı muhalefet dahi olamayız.O yüzden ideallerimizi CHP gibi bir partide de eger yeterince savasırsak gerceklestirebiliriz o yüzden ÖDP bence bir secenek degildir ütopiktir. Kimi arkadaslar DEHAP'ı sol parti olarak algılamaktadır, ve ne yazıkki ankete göre 2. parti konumundadır.Arkadaslar DEHAP'ın sol görüsle uzaktan yakından alakası yoktur ve MHP'nin Kürt versiyonudur yani Kürt Milliyetcisidir. Bunu da yasadıgım bir örnekle aktarmak isterim. Gecen yerel secimlerde bir belediye baskanlıgı secimlerinde DEHAP-SHP ortak aday cıkarmıslardır ve bu aday etnik olarak Türk ve Alevidir. Yörenin DEHAP üyesi kimi bay ve bayanların agzından duydugumuz cümle son derece tüyler ürperticidir ''Niye oy vereyim NE DİLİMDEN, NE DİNİMDEN''. Belki bu ideolojiyi savunan parti icinde azınlık konumundaki insanlardır fakat parti ideolojiside ne yazık ki farklı degildir.Milliyetcidir etnisite üzerine kurulmustur. Parti sloganları ''Bizim Milletimiz kime oy verecegini bilir'' tarzıdır. Lütfen MHP veya DEHAP veya etnisite üzerine kurulmus partilere en azından biz oy vermeyelim, cünkü bizim gözümüzde 72 millet birdir ve önemli olan insan olmaktır hangi milletin mensubu oldugun degil. Simdi gelelim CHP'ye. CHP parti ici demokrasiden yoksun, seninde bahsettigin gibi halkından kopmus, yalnıslıklara zulümlere kimi zaman göz yummus olmasına ragmen, somut olarak bize fayda saglayabilecek tek partidir, bugün CHP'nin de iktidar olması zordur ama bir ÖDP'nin iktidar olması hayaldir.Benim demek istedigim -iktidar olma ihtimali zor ama olasılık acısından Türkiye'de her zaman iktidar olabilecek bir partidir. Ne diyecegini biliyorum kardes madem o kadar iktidar hırsın var git AKP'ye. Bende aradaki farkı söyliyeyim. CHP her ne kadar degerlerinden cok sey kaybettiyse de temeli itibari ile saglam ve demokratik bir partidir ideolojisi bellidir ve bizim bu parti ici diktatörlügü, tekelciligi, vurdumduymazlıgı icinde savasarak yenme olasılıgımız yüksektir. Yani ben baska secenek olmadıgından kötünün iyisini secelim demiyorum. Gelin birlikte savasalım, haklarımızı demokrosiyi parti icinde yeniden insa edelim. Cünkü olay BAYKAL'da degil tabanda bitiyor. CHP'deki gücsüzlük tabanın gücsüzlügüdür genclik kollarının gücsüzlügüdür kadın kollarının gücsüzlügüdür ve bunlarda gücsüz olursan basına diktatörde gelir halktan da koparsın her sey olur. Ama eger biz(biz derken sadece Alevileri degil sosyal demokrasiye inanmıs demokrasi icin savasacak herkes) bu savasın icinde olursak ve tabanda ne kadar kuvvetli olursak parti o kadar demokratlasır o kadar güclenir.O yüzden gelin birlikte kol kola savasalım. Unutmayın ki seytan iyi insanların kötülüge karsı hic bir sey yapmadıgı zamanlarda dogar. Dogan24 21.12.2005, 19:34 Akp Başkani Izmir De Ki Insanlara Gavur Demiş Gavurun Tanimi Nedir ?sizler Nediyorsunuz? Bu Konuda Yakapınarlı 21.12.2005, 19:45 şimdi ben demi bir gavurr oldum.her gavur benim gibi olsa daha ne isteyeyim. izmirde akp uzun zamandır istediği potansiyeli alamamıştır.der tabiki gavurda der .... da der.chp açık ara farkla izmirde hep ilk sırada olduğundan ne diyeceklerini şaşırmışlar diyelim gavurlara:)) mercan 21.12.2005, 19:48 Akp Başkani Izmir De Ki Insanlara Gavur Demiş Gavurun Tanimi Nedir ?sizler Nediyorsunuz? Bu Konuda Evet bende duydum böyle bi yorumu :3D_NG (8) ve neyzıkki o insanı kâle alıp bide sinirlendim!!!!! işte bilmez bilmez konuşuyo..adamların yapıcak başka işi de yokki napsın onlarda!!!!! İzmir insanının çoğunluğu aydın yanii onların istediği insan standartına uymuyo!!!!! büyük olasılıkla bu yorumun enaltında bu düşünce yatıyodur Adam 21.12.2005, 20:00 Biz görgü itibariyle insanları insan olarak gördügümüzden bize ilginc geliyor bu durum ama o tür 4 ayaklıların insanları inanc, ideoloji vb. faktörlerden gavur, kafir görmesi normaldir. O kafalardan farklı bisey bekleyeniniz mi vardı? Beni hic sasırtmıyor acıkcası. Ayıplanacak bir sey varsa o zihniyeti basa tasıyan halk iradesidir, ve o halk o zihniyete yumrugunu secimde indirecektir. mercan 21.12.2005, 20:11 . Ayıplanacak bir sey varsa o zihniyeti basa tasıyan halk iradesidir, ve o halk o zihniyete yumrugunu secimde indirecektir. inşallah....ama hiç sanmıyorum :(( korkum yine aynı olucak bişey deişmicek:3D_NG (6) izmirksk 22.12.2005, 21:35 ben erzincanlı olduğum için gavur izmir sözünü üzerime almadım:3D_NG (9) ya yani şaka idi izmirliler saldırmasın:3D_NG: muharrem58 24.12.2005, 10:36 birkere kendisini gavur izmirin kurtuluşunu bir okusun O ŞAHIS menemeni unutmadık kubilayı unutmadık ben ben izmirli degilim ama orasıda türkiyenin bir ili hemde engüzel ili KINIYORUM. eren89 01.01.2006, 19:09 bana seçme şansı tanısalardı kesin izmirli olmak isterdim ni_u 01.01.2006, 20:35 ben hiç biriine oy vermem.. çiğerparem 01.01.2006, 22:51 BaŞbakan Gİbİ Gerİcİ Softa Olmaktansa Gavur Olmayi Tercİh Ederİm.allah AŞkina Beledİye BaŞkaniyken Cemevİnİ Yiktiran Ayni Şahis DeĞİlmİydİ KonuŞmaya Gerek Yok. harbiyeli 02.01.2006, 16:01 Bi sorum vardi DEHAP sol Partimi oluyor?Ben tam tersi zannediyordum. dehap =mhp biri kürt biri türk milliyetçisi ne çektiysek ikisinden çektik zülfikar belalarını vere xMIZGIN77x 02.01.2006, 23:40 dehap =mhp biri kürt biri türk milliyetçisi ne çektiysek ikisinden çektik zülfikar belalarını vere Biraz yazdiklarina dikkat etsen bence iyi olur. Dehap'la mhp'yi asla birbiriyle karsilastiramazsin!!! cihan24xx 03.01.2006, 02:43 ... hasan1 03.01.2006, 02:59 dehap =mhp biri kürt biri türk milliyetçisi ne çektiysek ikisinden çektik zülfikar belalarını vere bey efendi iyi oku görürsün halkin kimlerden cektigini bu gördügün halklar yilardir cekiyor 1977 1978 yilarinda dehap yoktu kurulali 10 yil oldu cumhuriyet kurulandan 10 yil sonradsn kurulan partilerden sor soracagin hesabi dehapdan deyil insanlari vuranlar dehaplilar deyildi dar kafali miliyetci mhp idi malatyada corumda sivasda marasda vs evleri isaretleyenler bugünde meydanlarda cirit atiyorlar görmüyormusun Ceyhun 03.01.2006, 11:59 Yaptıkları açısından olmasa bile ideolojik açıdan benzerler. Ortak noktaları milliyetçilik. xMIZGIN77x 05.01.2006, 19:20 Yaptıkları açısından olmasa bile ideolojik açıdan benzerler. Ortak noktaları milliyetçilik. Anlamaktan biraz güclük cekiyorum ama siz dehap gibi halklarin kardesligini isteyen, kürt ve türk halklarin kardesligi icin elinde gelen herseyi yapan bir partiyi nasil, akillarinda ve insanliklarinda süphe ettigim MHP gibi bir partiyle ayni kefene koyarsiniz? Hepinizi mantiklica düsünmeye davet ediyorum arkadaslar! Artik önyargili olmayi birakin!!! Ceyhun 05.01.2006, 19:23 Anlamaktan biraz güclük cekiyorum ama siz dehap gibi halklarin kardesligini isteyen, kürt ve türk halklarin kardesligi icin elinde gelen herseyi yapan bir partiyi nasil, akillarinda ve insanliklarinda süphe ettigim MHP gibi bir partiyle ayni kefene koyarsiniz? Hepinizi mantiklica düsünmeye davet ediyorum arkadaslar! Artik önyargili olmayi birakin!!! Önyargı vs yok güzel kardeşim. Aynı kefeye koyma da yok. İdeolojik bir benzerlikten bahsediyoruz. İkisinin de ideolojisiniz milliyetçilik eksenli olduğundan bahsediyoruz. Aynı kefeye koyma durumu yok. xMIZGIN77x 05.01.2006, 19:25 Önyargı vs yok güzel kardeşim. Aynı kefeye koyma da yok. İdeolojik bir benzerlikten bahsediyoruz. İkisinin de ideolojisiniz milliyetçilik eksenli olduğundan bahsediyoruz. Aynı kefeye koyma durumu yok. Peki neden dehap'in milliyetci olduguna inaniyorsun??? Halklarin kardesligini istemek, akan kanin durmasini istemek milliyetcilikmi??? Ceyhun 05.01.2006, 19:31 Peki neden dehap'in milliyetci olduguna inaniyorsun??? Halklarin kardesligini istemek, akan kanin durmasini istemek milliyetcilikmi??? Etnik grup, ırk, milliyet vs çerçevesinde politika üretmenin adı milliyetçiliktir. Politik olarak milliyetçi olup olmamayı belirleyen üretilen politikanın sonucu değil, kaynağıdır. DEHAP politikasının sonucu olarak "halkların kardeşliği" çıkıyor olabilir. Ama bu politikayı ürettiren kaynak "milliyet çerçevesinde düşünmektir". Yani DEHAP Kürt milliyetinin çıkarlarından yola çıkarak politika üretiyor ki; bunun adı milliyetçiliktir. Bugün bu milli çıkarlar "halkların kardeşliği"ni gerektirir, yarın başka birşeyi. "Milliyetçilik, pragmatizmdir. Pragmatizm ise bataklık." Üretilen politika çıkar çerçevesinde ise hergün yeni bir politik sonuçla ortaya çıkılabilir. Çünkü temelde politik bir sav değil, milliyetçi çıkarlar yatmaktadır. xMIZGIN77x 05.01.2006, 20:43 Etnik grup, ırk, milliyet vs çerçevesinde politika üretmenin adı milliyetçiliktir. Sence Türkiye'de nüfusu 15 ile 20 milyon olan bir halk, KÜRT HALKI, ve dünyada 30-40 milyon'u bulan bir halk etnik bir grupmudur veya irkmidir??? Sana göre etnik gruplar, irklar, vs. milliyetcilik yapiyorsa, MHP'nin milliyetciligi kime, ne icin? Onlar niye milliyetcilik yapiyorlar? Türk halki T.C.'de etnik bir irk oldugu icinmi acaba?? izmirksk 05.01.2006, 21:11 Sence Türkiye'de nüfusu 15 ile 20 milyon olan bir halk, KÜRT HALKI, ve dünyada 30-40 milyon'u bulan bir halk etnik bir grupmudur veya irkmidir??? arkadaş etnik grupta sayının önemi yok ayrıca biz bu sitede kürtlere yapılan haksızlıklara ve iftiralara karşı çok mücadele verdik ccgunal da bende yani biz kürt milliyetçilerine laf söylerken türk miliyetçililerine alkış tutmadık neyse yani uzun lafın kısası biz ırkçı, milliyetçi değiliz .dehap her ne kadar türk milliyetçiliğine karşı bir savunma biçimi ise de oda bir milliyetçiliktir. mhp nin ırkçılığı kime göre dersen onu bende bilmiyorum onlar kendilerine uygun bir düşman bulurlar aksi takdirde milliyetçilik ayakta kalmaz kan lazım ,acı lazım gözyaşı lazım ki milliyetçilik ayakta dursun.sürekli birilerini galeyana getireceksiniz ki milliyetçilik güç alsın bunlar bittiğinde mhp ya yeni düşman arayacaktı yada politikalarını yumuşatarak ama ırkçılığıda bırakmadan(tepki almamak için biraz örtülü biçimde) devam edecekti.mhp şimdilik ikincisini seçti ama uygun ortamı bulduğunda yeniden hortlayacaktır o model onurtt 06.01.2006, 15:48 ben Dsp ye veririm ve devam Dsp ye:) %21'den %2 ye düşmek her yiğidin harcı değil.... Azrail 07.01.2006, 18:11 herkesin fikrine saygılıyız,,, yanlız ben buradan deniz baykal hakkında yapılan eleştirilere pek katılmıyorum, evet haklısınız hataları var, mutlakada olacaktır ve herkesin hatası vardır, yanlız neden diger liderlerin yaptıkları hatalar gündeme tasınmıyorda sadece deniz baykal'ınkiler tasınıyor oy vermeyen arkadaslar, siz oy vermedınız dıye koltuk boş kalmıyor, 72 mılyon nufuslu bir ülkede herkesin düşüncesini yansıtacak bi parti kurulsun istiyorsanız bu ancak 72 milyon parti kurulması ile saglanır, mutlaka sizin fikirlerinizi tam olarak yansıtacak parti bulunamaz ama en azından bazı ortak degerlerinizi yansıtacak parti bulabilirsiniz,, oy vermemek düşüncesinin zıttı yönündeki bi partiye oy vermek kadar kötüdür,, fare daga küsmüş dağın haberi olmamış, sadece seçim sonuclarında ....kadar kişi sandıga gitmedi denir ve ondan sonra adınız dahi anılmaz, bunu kimse gözardı etmesin Adam 12.01.2006, 22:50 Ccgünal arkadaşım her ne kadar chp hakkında yazdıklarımı göz ardı edip bi yorum yapmasanda 4.sayfada kaldı :) bu yazıyı sana değil aslında dehapı savunanlara yazıyorum önceki yazılarımda da belirttiğim gibi dehap kesinlikle sol falan değildir arkadaşıma katılıyorum dehap neyse mhp de odur elinde imkan yoktur o ayrı. Parti üyelerinden tutun da belli bir yere gelmiş parti yöneticelerinin açıklamaları üyelerinin açıklamaları bunu apaçık ortaya sermektedir. Önceden bahsettiğim gibi tanınmış bir Alevi vatandaşımız kendisi Türk etnisesine mensuptur ki bu bence önemli değildir önceki yerel seçimlerde Dehap ile ittifak yapan Shp den belediye başkanı adayı olmuştur fakat bölgedeki dehap üyeleri çoğunlukla oylarını başka adaylara vermişlerdir. Siyasi tercihtir saygı duyulması gerekir o ayrı, fakat bunun nedeni sorulduğundaki yaklaşım çok sakattır aynen yazıyorum ''niye oy veriyim ona ne dilimden ne dinimden''. Ha tabi bu geneli bağlamasa bile yöneticelerin de farklı söylemleri yoktur hiç merak etmeyin. gzmsrht 19.01.2006, 10:45 ben ATAMIN hatrına chpyeveririrm ayrıca ilk kez oy kullanıcam ama chpnin basında deniz baykal yerine zülfü livaneliyi yada berhan şimşeki görmek çok isterdim.ama biliyırumkimaleseffffff akp yine başa gelir çok üzgünüm gzmsrht 20.01.2006, 17:10 tabiki chp ye Ceyhun 20.01.2006, 18:46 tabiki chp ye Sayın gzmsrht. 2 adet mesaj yazmışsınız. İkisi de aynı konuya. İkisi de birgün arayla. İkisi de peşpeşe. Üstelik ikisinin de hemen hemen içeriği aynı. Daha dikkatli olalım lütfen. Mesaja en son kendinizin cevap verdiğini ve fikrinizi belirttiğinizi gözünüzden kaçırmışsınız sanırım. Kolay gelsin. Candacan 20.01.2006, 20:41 tabiki chp ye Niye sevgili can niye. Alevi olduğu için mi. Olsa bile bir partiye alevilik üzerinden oy verilmez Yoksa solcu olduğu için mi. Ki solcu değil. Üstelik diğer sağ partilerden hiç mi hiç farkı yok. Ben solcuyum demekle solcu olunmaz. Proğramına, tüzüğüne bakınız. Ben bu konuda daha önce yazmıştım ama yinelemek zorundayım. Ekonomik proğramları bakımından diğer sağ partilerden farkını gösterebilir misiniz. Emekle, solla hiç bir ilgisini bulamazsınız. Demokratikleşme, insan hakları vb. konularda da diğer sağ partilerden farkını bulamazsınız. Hatta bazılrından daha da gerideler. Sayın genel başkanları; "Türküm de, utanma, korkma Türküm de türküm." derken televizyonda, bir zamanların Türkeş'ini anımsatmıyor mu size. Sevgili can, Bir tek geçerli gerekçe göster CHP'ye oy vermek için ellerinden öpeyim. halitseyfi 21.01.2006, 03:15 parti anketine katıldım ama bunun bir faydası olmaz bize.Hele bir anket düzenleyinde alevi olduğunuz için kaçkere haksızlığa uğradınız diye bir sorunda cevaplara bakalım.Her halde ben yalnız değilim. Bu arada birisi yeni bir konu açmak için neyapılır bana öğretsin. Azrail 21.01.2006, 03:33 [quote=Candacan . Emekle, solla hiç bir ilgisini bulamazsınız.[/quote] - Parti Politikaları -Önce Emek Türkiye'de emeğin büyük kısmı, toplumun en fazla sömürülen, demokratik hakları en fazla engellenen kesimidir. Cumhuriyet Halk Partisi, öncelikle emeğin tarafı, emeğin kitle partisidir. CHP’de emekçilerin talepleri öncelik taşımaktadır. Sosyal demokrasinin ve sol bir parti olarak CHP'nin tercihi, toplumun tümüne esenlik getirmek, büyük kitlelerin, geniş tanımıyla emek kesimlerinin yararını savunmaktır; öncelikle onların temsilcisi olabilmektir. ÖYLE DEME CANDACAN ABİ Azrail 21.01.2006, 03:49 . Sayın genel başkanları; "Türküm de, utanma, korkma Türküm de türküm." derken televizyonda, bir zamanların Türkeş'ini anımsatmıyor mu size. yanlız Candacan Abi, Deniz Baykal konusmasında sunlarıda söyledi Biz 72 milleti bir sayan bir anlayışın parçasıyız. İnsanlara milletiyle, insanlara ırkıyla, etnik kimliğiyle, cinsiyetiyle, zenginliğiyle, diplomasıyla ayrı muamele yapma anlayışı içinde hiçbir zaman olmadık, tarihin en karanlık dönemlerinde olmadık, Avrupa Ortaçağı yaşarken bile Türkiye bu konuda bir aydınlanma çağını Anadolu’nun ortasında, göbeğinde Mevlanalarıyla, Hacibektaşı Velileriyle yaşattı. (Alkışlar) Biz böyle bir kültürün içinden geliyoruz. Bir ayırım yapma gibi bir anlayış yok, 72 millet bir bizde. Bu konuda bir tereddüt yok. Kimse kimseden daha üstün değil, kimse kimseden daha aşağıda değil; DENİZ BAYKAL Ceyhun 21.01.2006, 14:08 yanlız Candacan Abi, Deniz Baykal konusmasında sunlarıda söyledi Biz 72 milleti bir sayan bir anlayışın parçasıyız. İnsanlara milletiyle, insanlara ırkıyla, etnik kimliğiyle, cinsiyetiyle, zenginliğiyle, diplomasıyla ayrı muamele yapma anlayışı içinde hiçbir zaman olmadık, tarihin en karanlık dönemlerinde olmadık, Avrupa Ortaçağı yaşarken bile Türkiye bu konuda bir aydınlanma çağını Anadolu’nun ortasında, göbeğinde Mevlanalarıyla, Hacibektaşı Velileriyle yaşattı. (Alkışlar) Biz böyle bir kültürün içinden geliyoruz. Bir ayırım yapma gibi bir anlayış yok, 72 millet bir bizde. Bu konuda bir tereddüt yok. Kimse kimseden daha üstün değil, kimse kimseden daha aşağıda değil; DENİZ BAYKAL Şaşırmadım. Ankara'da farklı, Hakkari'de farklı konuşuyor zaten. Bir seçim programında da açıkca "Kürt sorunu"ndan bahsediyor CHP. Burada da klasik siyasetçi tavrı var. Milliyetçi kesime göz kırpmak için bir taraftan "Türkçülük" yapıyor. Bir taraftan da sol kesime göz kırpmak için enternasyonalizm yapıyor :yamukgul: Baykal işte. Candacan 22.01.2006, 02:07 yanlız Candacan Abi, Deniz Baykal konusmasında sunlarıda söyledi Biz 72 milleti bir sayan bir anlayışın parçasıyız. İnsanlara milletiyle, insanlara ırkıyla, etnik kimliğiyle, cinsiyetiyle, zenginliğiyle, diplomasıyla ayrı muamele yapma anlayışı içinde hiçbir zaman olmadık, tarihin en karanlık dönemlerinde olmadık, Avrupa Ortaçağı yaşarken bile Türkiye bu konuda bir aydınlanma çağını Anadolu’nun ortasında, göbeğinde Mevlanalarıyla, Hacibektaşı Velileriyle yaşattı. (Alkışlar) Biz böyle bir kültürün içinden geliyoruz. Bir ayırım yapma gibi bir anlayış yok, 72 millet bir bizde. Bu konuda bir tereddüt yok. Kimse kimseden daha üstün değil, kimse kimseden daha aşağıda değil; DENİZ BAYKAL Bunu herkes söylüyor, sevgili can. Söylemesine söylüyor da gerçekten inanıyor mu. Ya da buna uygun davranıyor mu. Sence buna gerçekten inanan biri, "Korkma, utanma, Türküm de Türküm." sözlerini söyleyebilir mi. İkisi birbirine taban tabana zıt söylemler. Hangisine inanırsa inansın. İkisini bir arada söylüyorsa yanlış yapıyor. Oy almak uğruna söylüyorsa gene yanlış yapıyor. Birilerini kandırıp oyunu alayım diyor. Eğer senin yazdığın sözü bizi kandırmak için söylüyorsa ki bence öyle, bunda da bayağı başarılı oluyor. Eğer benim yazdığım sözü onları kandırmak için söylüyorsa ki bu yanlış, onda da başarılı olamıyor. Onların oyunu almak şöyle dursun, tam tersine onların oyunu artırıyor. Baksana barajın altında kalan MHP'nin oyları çığ gibi büyüyor. Bence CHP ve Deniz Baykal görevlerini başarıyla yapıyorlar. Bir yandan solu yok ederken diğer yandan sağı güçlendiriyorlar. Türkiyenin içinde bulunduğu sosyo-politik ortamı incelerseniz bunu açıkca görebilirsiniz. Açıkcası bizde bu oyuna gayet iyi geliyoruz. Bazı canlar alınmasın ama gerçek bu. Adam 22.01.2006, 02:29 Arkadaşlar sizinde bildiğiniz üzere Chp gençlik kollarındayım fakat Baykal'ı savunmak gibi bir derdim yok bahsettiğiniz olaya ben de katılıyorum, fakat anayasal gerçeği göz ardı etmeden. Ben etnisite isimli ulusal modeli pek tutmuyorum fakat çözüm ne? Türkiyeli mi olsun yoksa Anadolu Cumhuriyet'i mi olsun Türkiye'nin adı ve orda yaşayanlara Anadolulu mu diyelim. Her ne kadar katılmasam da Baykal'ın Türk derken kastettiği kimliğin anayasal kimlik olduğunu sizde benim kadar iyi biliyorsunuz olayları tehlikeli yapanın da bu anayasal kimliğin aynı zamanda bir etnisiteyi belirten kimlik olması. Bu her zaman birleştirici olamıyor ne yazık ki. Fakat çözüm sunmadan Türk demesini eleştirmek yalnış olur. Çünkü anayasal gerçekten hareket edilerek söylenmiş bir olgu. Her hangi bir ırkçı yaklaşım içermiyor ve kendisinin savunduğu birleştirme unsuru Atatürk'ün ortaya koyduğu modeldir. Yani anayasamız da yazan türkiye cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes türktür. tanımından hareketle ortaya sürülmüş bir olgudur bu. Kendisi bunu savunuyor diye ırkçı benzeri söylemleri insafsızca buluyorum. Tartışıcak sa bu eksen de tartışalım. Bu arada CCgünal hala senin sorularına ve eleştirilerine yazdığım yazıya bir cevap vermedin aşağıdaki linkten okuyabilirsin saygılar http://aleviforum.com/showpost.php?p=27854&postcount=150 |