Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi gözü ile Sünnilere bakış

akinocakli
11.04.2006, 21:31
alevi arkadaşların sünnilere bakışını merak ediyorum

lion12
27.04.2006, 19:25
Ya var tabi ki sonuçta hep bize karşı bir önyargılı yaklaşım var genel olarak.Tabi arada çok aydın insanlar da var ama genelde dayattığı şeyler var.Siz Hz.Muhammed'in peygamberliğini kabul etmiyorsunuz gibi,dinden kitaptan uzak yaşıyorsunuz gibi vb...Genelde her iki tarafta birbirine karşı önyargılı yaklaşıyor.Asimilasyon politikaları da zaten belli.İnsanlar kendileri gayet güzel geçiniyorlar da,bu siyasetçiler falan işi bok ediyorlar.Yani ortalığı karıştıran genelde siyasi ve politik olaylar oluyor.tabi insan ilişkilerinde de belki olumsuzluklar olabiliyor fakat son zamanlarda nispeten azaıldığını söyleyebiliriz.

canugur
27.04.2006, 19:29
Sivas bir dayatmanin aci faturasi degil midir ki?!

khaydar
27.04.2006, 19:38
selam arkadaşlar;
sunniliğin alevilik üzerine dayatmaları gündelik hayatta o kadar çokki;
1-ramazan ayında herkes oruçtan bahseder ama muharrem ayını sunnilerden çok az kişi bilir ve bahseder
2-ülkenin her yani cami ama cemevi sayısı çok çok az
3-alevi köylere cami yapılır ama bırakın sunni köyünü alevi köyüne bile cami yapılmaz...........
büyük ustanın(ali ekber çiçeği saygıyla anarak) dediği gibi "derdim çoktur hangisine yanayım"

Hüseyin69
27.04.2006, 19:43
ben aleviyim benim gözümde bir sunni nasil bir yanlis yapiyorsa ondan korkmam onun yetistigi cevreden korkarim benim sunnilige bakisim budur

Bir Zeynep
27.04.2006, 19:49
dayatma ne demek? bunu bilsem, bir cevap verebilirim. Tesekkürler.

Şoreş
27.04.2006, 20:02
Alevi olduğumuzu öğrendiklerinde sürekli dayatmalarla karşılaşırız zaten.

halitseyfi
27.04.2006, 20:12
Sünniliğin yüz yıllardır aleviliğe yaptığı dayatmaları fiili olarak yaşıyoruz.Bunlar:oruç,islamiyeti kendileri gibi yorumlam,namaz en ortada olanları. incelenirse dahada çok şeler yazılır.
özellikle oruç;her ramazan ayında oruç tutmuyor diye birilerinin kanına giriliyor.öldürülüyor veya dövülüyor.
bence fazlasınıda yazmaya gerek yok, zaten herkes birşeyler yaşıyor.

lion12
28.04.2006, 13:04
Ben de bir aleviyim ben insana bakarım alevi sünni olaraktan değil.Çok koyu düşünceli insanlardan genelde uzak durmaya bakarım.Yani öyle arkadaşlarım varki sünni olan,hiç ne olduklarını dahi bilmezler bırakın bizi eleştirmeyi.Hiç kimse onların konusunu açmaz bile.Zaten genelde genç kesim değilde,orta yaş ve de ileri yaşta insanlar biraz daha tutucu ve katı düşünceli oluyorlar aleviliğe karşı.Yeni yetişen nesil genelde bir parça daha aydın görüşlü.Günümüze bakacak olursak,özellikle geçim sıkıntısının,hayat koşullarının hat safhaya vardığı bir ortamda,bırakın insanlar karşı tarafa zulüm etmeyi,kendilerinin ne olduklarını dahi araştırıp düşünecek halde değillerki.Tabi ki tarihte yaşanan bazı şeyleri de unutmamız imkan yok fakat bunu genellemem yapıp her sünni vatandaşımızın üstüne de mal etmek yanlış olur derim ben.Artık her insan gibi,onlar da ekmeklerinin derdine düşmüş.Diyeceğim o ki;olaya alevi gzöüyle sünnilere bakış değil,alevi gözüyle karşıdaki insana bakış dersek daha doğru olmuş olur tabi bu benim fikrim.

manifesto
28.04.2006, 14:28
Sivas bir dayatmanin aci faturasi degil midir ki
Değildir tabi ki,Sivas olaylarını size iyi propaganda yapmışlar anlaşılan.
Sivasda hedef Alevi vatandaşlarımız değildi,kimse alevi karşıtı bir duruş sergilemedi orada.Orada hedef Aziz Nesin di,o sağ kurtuldu masumlar öldü.
Nesin masum mudur_?bence değil ama yakılmayı haketmemişdi.
Sivaslıları tahrik eden sebepleri bir okuyun dinine ve inancına hakaret edildiği gerekçesi ile halk tahrik edilmişdir, alevilik veya aleviler bu işe nasıl karışdı bu olay sonradan nasıl alevi karşıtı olaymış gibi nasıl çarpıtıldı anlamış değilim.

royemi
28.04.2006, 14:47
ben sünnilerin bizimle aynı ortamda yaşamak istemediklerine inanırdım bunun en büyük nedenide bana göre üzümlü ilçesi başımız açık diye farklı görüyorlar bizi bu ne ya sonuçta topraktan geldik topraga gidecegiz halla halla bazı sünni arkadaşlarım var onlar alevileri çok seviyorlar hatta benle cemevine bile gelenler vardı başı kapalı olmasına ragmen sonuçta kardeşiz ne bu ayrımcılık tek bi sözüm var artık bitsin bu sünni alevi ayrımcılıgı sanki siyahla beyaz gibiyiz onlarla tabi bazılarıyla hepsiyle degil saygılarla....

Ayfer_A
28.04.2006, 14:52
Aleviler bu ise nasilmi karisti ??? Orda yanan çünkü Aziz Nesin olmadi, 37 can oldu. Olay sirf Aziz Nesin'e karsi olsaydi, bu farkli bi yerde, farkli bir sekildede olabilirdi. Yobazlarin diasarda "Türkiye mûslûman, mûslûman kalacak" tezahuratlarini hatirlatirim.
Evet aydin kesim daha ilimli yaklasiyor mezhep farkina ama aydin olmayan kesim okadar büyükki. Cehalet düsmanlarin en hainidir zaten. Ama ayni sekilde alevi kesimdende parçalayici yaklasimlar çok.

Şoreş
28.04.2006, 15:10
Sivasda hedef Alevi vatandaşlarımız değildi,kimse alevi karşıtı bir duruş sergilemedi orada.Orada hedef Aziz Nesin di,o sağ kurtuldu masumlar öldü.
Sivaslıları tahrik eden sebepleri bir okuyun dinine ve inancına hakaret edildiği gerekçesi ile halk tahrik edilmişdir, alevilik veya aleviler bu işe nasıl karışdı bu olay sonradan nasıl alevi karşıtı olaymış gibi nasıl çarpıtıldı anlamış değilim.

Tepkileri Aleviler ve Aziz Nesinde!:olmadi Sallama yapma:olmadi Katil köpeklerden biride bunu belirtti. ''Sivas çok muhafazakar bir şehir Alevilerin şenlik yapması hoş olmazdı, Biz Tuncelide yapsak olur mu'' diyr birşeyler söylemişti.Aleviler katledildi orda sadece Aziz Nesine tepki yoktu.Çok cahilsin manifesto bu konuda sivas olaylarının olmadan önce gazetelerde çıkan ''Sivasta ne yapılmak isteniyor'' mansetleri..

Kültür evine saldırıp, Pir Sultan Heykeli yakıldı bundan öncede yezitlerin o heykeli sivasta istememesi.. Bu olaydan kaçamaz kimse.Orda tepki Aleviler ve Aziz Nesinde!! İnkar edemez hiçkimse!

Maraşta Çorumda TECAVÜZ EDİLEN KADINLARI ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLARIDA İNKAR EDEMEZSİN YA ONLAR KİMEYDİ! Bazen güzel yorumlar yapıyorsun ama bazen bir cahilden farkın yok manifesto kusura bakma!

Sen hiçbirşeyi anlamazsın.Gocunmayın ya manifesto bunlar çember sakallıların kanında var yoksa utanıyor musun o sivastaki şeriatçi cahil molla adi Atatürk düşmanı yezit sürüsü ÖRÜMCEK KAFALILARDAN, senle aynı inancı taşımalarından.. :)

Alpha_Phonixis
28.04.2006, 15:25
Çoğu arkadasım Alevi . Ama sünni arkadaslarım sonradan Alevi olduğumuzu öğrendiklerinde yadırgamaktan çok öğrenme yoluna gidiyorlar.

Birazda kişiye bağlı. genelleme yapmak zor bu durumda .

Şoreş
28.04.2006, 15:32
Bana en çok söylenen şey

''Nasıl Allahın emrini uygulamazsınız'' :) (Birçoğu Allahın emrini uygular ama bunun yanında insan yakmayı, başkalarının karısına - kızına bakmayı, ırkçılık yapmayı, ayrımcılığı çok iyi bilirler)

Hatta biri dedi ki ''Tuncelili arkadaşlarım var Muharremde oruç tutuyorlar su içiyorlar neden su içiyorsun diyorum bana ayran bu, su değil diyorlar'' dedi.

Buda bir iftira.:) Hatta biri ileri giderek ''Ya Bismişah da nerden çıktı'' demez mi :)

izmirksk
28.04.2006, 15:38
bence olaya bakarken ideolojik bakmak lazım..az da olsa alevi olduğu halde faşist olanlar var(her türlü etnik milliyetçiliğin içinde olan-türk-kürt vs..farketmez bunların tnik savunuculuğunu yapan alevi kökenli faşistler olduğu gibi.)sünni olup demokrat,aydın kişilerde olabilmektedir..
bence sünnilerin aleviliğe dayatması var mı diye değilde; statükonun alevilere dayatmaları var mı denilse idi daha doğru olabilirdi..

deniz gibi
28.04.2006, 15:41
Sunnilere bakış açım çok ılımlı.Şuanki ortamda herşey birlikte yaşamamız için uygun.Tabi bu duruma gelinene kadar sıkıntıları büyüklerimiz daha çok ve bizde azda olsa yaşadık.Eğitim durumunun artması ile birlikte artık sunnilerde bizi anlayabiliyor.Kulaktan doğma şeylerle yargılamaktan ziyade içimize girerek bizi tanıyan insanları gördükçede mutlu oluyorum.
Birlikte yaşanılası bir dünya için,saygı ve sevgiler.

Şoreş
28.04.2006, 15:43
Mesela benim annemin dayısı sünni bir hanımla evli.Orta yaşlı insanlar ve Sünni olan taraf mükemmel insanlar ve bizim gibi yaşayışları var.Böyle güzel durumlarda var yani :)

Balta
28.04.2006, 16:22
Slm Canlar,

Ee bundan çıkan sonuçla ne elde edeceğiz. Biz biryerleri daha kaç kere keşfetmeyi düşünüyoruz arkadaşlar. Sünnilerin özelde geneldede zaten sünni meshepi esas alan devletci zihniyetin kendisi dışındakine dayatma yapmıyor demesi için çok iyimser olmak lazım. Kaldı ki Osmanlı dönemi ve sonrası Alevi Asimilasyonları hep yaşandı kimi zaman şiddet kimi zaman karalama kimi zamanda üstün meshep anlayışı ile, eğer tarihini ve bugününü bilen bir alevi bunun aksini söyleyemez. Kaldı ki bireysel örnekler sonuca yönelik değildir.

Hayır yok diyen arkadaşlarda böyle içinden geçeni söylemişler ama bu gerçekler sadece kişiseldir, tarihi yada reel bir anlamı yoktur kaldı ki bir arkadaşımız aleviyim derken başka bir topicte büyük harflerle haykırmış, ben şu an Ehlisünnet kitapları okuyorum. Bilerek ve isteyerek ASİMİLE oldum demiş. Bu cesaretini(!) kutluyorum. Diğer bir arkadaşta doğal olarak kendi mezhebine sahip çıkacak doğrusuda bu. Bir başka arkadaşımızda Hanefi mezhebinden Aleviliğe geçmiş doğal olarak iki kültürüde yaşıyan biri ve her iki tarafında iyi olmasını bekliyor yani insani bir düşünce.

Eee peki gerçekler; hala günümüzde Diyanet başta olmak üzere resmi hükümet bile Aleviliği nuhatap kabul etmiyor. Hadi katliamlardan vazgeçtik çoğu geçmiş diye söylüyor ama günümüz farklı mı? En son yasa tasarısıda Alevilere hakareti ceza kapsamına alma teklifini red etmiş. Demek ki böyle bir durum var ki gündeme geldi. Ama resmi hükümet redetmiş.

Canerzincan Arkadaşımda çok güzel konuyu özetlemiş;

Alevilere Hakaret etmek serbest. diye.

E peki bu anket ne işe yarayacak. Bir taraf yok diyecek bizler var diyeceğiz. Her zaman ki gibi, bir taraf haykıracak diğeri kulaklarını tıkayacak. Var olan bir sorunu yoktan saymakla başkalarının yapacaklarına ortak olmak arasında ne fark vardır.

Şurda bile sizler/bizler oyunu var. Hep bu oyunu oynamaya devam edeceğiz.

Roşna
28.04.2006, 16:33

sevgili manifesto sen olaylara bakınca bakar körlerden misin yoksa işene geldiği gibi görenlerden misin?
eğer öyle ise çok üzülürüm insan olduğumuz için.yıllardır biz aleviler hakkında olur olmaz iftiralar atıldı karalamalar yapıldı bu yüzden birçok insan öldürüldü sakat bırakıldı.bunları sen nasıl olurda inkar edebilirsin.sivas olaylarında olaylara katılan insan görünümünde ki yaratıkların yakın kafirleri
hala kulaklarımda çınlıyor.bu ne demek ya tahrik oldumm yakasım geliyor insanlarıı ve yakıyorum.böyle bir özür mü var.

peki yıllardır yapılan bize yapılan eziyetler karalamalar bizi tahrik etmiyorda
ordaki insan demeye dilim varmıyor onları mı tahrik ediyor.yoksa bu yıllardan beri gelen kinin bir sonucu mu.

biz niye tahrik olmadık söyleyim mi sana bizim yolumuz sevgi yolu.bizim kabemiz de insan.yaratılanı severiz yaradan ötürü bunlar yeter mi neden tahrik olmadığımıza.

konuyu neden hep aziz nesin'e bağlıyorsun ki anlamıyorum.ateistse ateist.öyle olmuş olması senin inanmanımı engelliyor.

eğer kişiler birilerinin sözleriyle inançlarında çelişkiye düşüyorlarsa o insan o inanç için zatenkaybedilmiştir.

manifesto
28.04.2006, 16:43
siz adamı zorla alevi düşmanı yaparsınız:)
Hani sivas olaylarını bilmesek zokayı yutucaz,soreş senin yaşın daha küçük.
Aziz Nesin dinsiz bir insandı alevi falan değildir,Bana burada Şeytan Ayetleri masalını okutmayın.

Sünniler asmış kesmiş,:) asıldık kesildik yakıldık edebiyatı insanı ruhsal paranoyaya iter gençlerin beyinlerini böyle zehirlemeyin.
Alevi vatandaşların islama hakaretler içeren söylemlere destek veren o topluluğun içinde ne işi vardı
Biz oh iyi oldu demedik sivas olaylarına ama yorumlarınız insanı o noktaya taşıyor.
Asıldık kesildik yakıldık başka laf bilmezmisiniz siz propaganda subayı gibi gak asıldık guk kesildik.
Sivas olaylarını orada ki bir sivaslıdan dinleyin birde.Olayı alevi düşmanlığına taşımak TAM BİR FİTNE VE NİFAK.Başka birşey değil.Kimse islama ve peyganbere sövmeyi burada fazilet olarak anlatmasın bu özgürlük demogojisine karnımız tok.
Sizin anladığınız dil bu.....

Oli
28.04.2006, 16:47
manifesto görünen sebep aziz nesindir ama o kalabalıkların alevi düşmanlığıda görmezden gelinemez. görünen sebep ile sadece o kişi öldürülse bile sence doğru mu? dinsiz miş değilmiş size ne?

Roşna
28.04.2006, 16:47
ya sana söyleyecek lafım yokk
sen ve senin gibiler tabi bu olayo demogoji olarak görür.tamam sana artık sözüm yok sana engüzel cevap susmaktır.
ve seninle gurur duymaktırr

manifesto
28.04.2006, 17:03
manifesto görünen sebep aziz nesindir ama o kalabalıkların alevi düşmanlığıda görmezden gelinemez. görünen sebep ile sadece o kişi öldürülse bile sence doğru mu? dinsiz miş değilmiş size ne?
Sn.Oli dinliymiş dinsizmiş mecusiymiş bilmem ne imiş umurumda değil herkez istediğine inanır ama kimse kimsenin mukaddesatına hakaret edemez bu birincisi.
İkincisi Sivasın %30'u hala bugün alevi vatandaşlarımızdır.Ben bu güne kadar sivasda alevi sünni gerilimine yol açacak en ufak bir hadise duymadım yani eğer olay alevi düşmanlığı olsaydı bugünde aleviler var özellikle köylerde neden şimdi bu olayların benzeri yaşanmıyor.Geçelim yani bu propagandaları bu işin gerçeklikle bilimsellikle bir alakası olmadıüğını biliyoruz.Öfjke madımakda bulunan o güruha yönelmişti ama bu hiçbir şekilde yapılanı maruz göstermez ve aynı şekilde alevi düşmanlığınada çekilmez.
Yazdıklarımı demogoji gören arkadaşlara demogojinin ne olduğunu öğrenmelerini tavsiye ederim.Ben aslen erzurumluyum aşkale özellikle alevi vatandaşlarımızın yaşadığı yerdir ben bugüne kadar en ufak bir hadise duymadım aynı şekilde erzincanda da??? Demek ki sivas olaylarının arkasında inançsal kimliklerden bağımsız itici ve tetikleyici bir argüman vardır o da ortadadır.

Şoreş
28.04.2006, 17:05
Aziz Nesin dinsiz bir insandı alevi falan değildir,Bana burada Şeytan Ayetleri masalını okutmayın.

Sünniler asmış kesmiş,:) asıldık kesildik yakıldık edebiyatı insanı ruhsal paranoyaya iter gençlerin beyinlerini böyle zehirlemeyin.
Alevi vatandaşların islama hakaretler içeren söylemlere destek veren o topluluğun içinde ne işi vardı
Biz oh iyi oldu demedik sivas olaylarına ama yorumlarınız insanı o noktaya taşıyor.
Asıldık kesildik yakıldık başka laf bilmezmisiniz siz propaganda subayı gibi gak asıldık guk kesildik.
Sivas olaylarını orada ki bir sivaslıdan dinleyin birde.Olayı alevi düşmanlığına taşımak TAM BİR FİTNE VE NİFAK.Başka birşey değil.Kimse islama ve peyganbere sövmeyi burada fazilet olarak anlatmasın bu özgürlük demogojisine karnımız tok.

Yaşım küçük olabilir ama bu konuda senden daha bilgili ve kafalı olduğum ortada bilmem anlatabildim mi :) Yorumun ortada.Cahil bile o yorumu yapmaz utan.birde aydın gezinirsin ortalarda.Takılacaksan buraya sürekli muhalif olamdan takıl.

Roşna
28.04.2006, 17:21
[quote=manifesto]siz adamı zorla alevi düşmanı yaparsınız:)

zorla olmana gerek yokk bu iş isteyerek olur.bende erzurum doğumluyum
erzurum da akrabalırımızın ve bizim yaşadıklarımızı da istersen birde bizden dinle.toplumdan nasıl dışlamaya çalıştıkların zaman zaman çevremizdekilerin nassıl hırpalandıklarını bunları anlatmaya gerek yok ki.
hadi sivası geçelim maraş ve çorum onlarıda mı görmezlikten geleceksin tabi onlarda tahrik olduu
nede olsa sen kolayını bulmuşsun.yolun açık olsun.devam et sen böyle

Şoreş
28.04.2006, 17:24
Yaşım küçükmüş.. vah vah vah seninde bu konuda beynin küçük manifesto kusura bakma.KARŞILIK MI İSTİYON AL SANA KARŞILIK. :)

Roşna
28.04.2006, 17:31
Yaşım küçükmüş.. vah vah vah seninde bu konuda beynin küçük manifesto kusura bakma.KARŞILIK MI İSTİYON AL SANA KARŞILIK. :)

şoreş lütfen kişisel saldırılar yapma bizim savaşımız yobaz zihniyete karşı.
bu sana birşey kazandırmaz canım

Şoreş
28.04.2006, 17:34
Manifesto insan gibi cevap verirse yaşım küçük diye aşşalamazsa bende düzgün davranırım zozan abla ;) Ben bir Aleviyim burda resmen alevilere alimlik dersleri veriyor o alimlik derslerine kendi inancını taşıyan yobaz cahil kesimin ihtiyacı var onlara alimlik taslasın.Gerçi onun alimliğinden de ne olacak sa... Yobazı daha yobaz yapar.. Neyse...

Kapak olsun.Halkının yobaz kesiminin rezilliği işte.Gocunma manifesto Allah din için deyip geçiştirirsiniz nede olsa :)

HÜRRİYET, SİVAS KATLİAMININ SANIĞINI ALMANYA'DA BULDU! Hedefimiz Aziz Nesin ve Aleviler'di

37 kişinin yakılarak katledildiği Sivas olaylarına karıştığı için gıyabında 7.5 yıl hapis cezasına çarptırılan Muhammed Nuh Kılıç, Mannheim’da kardeşiyle dönerci işletiyor. Oturma izni de olan Kılıç, ‘Kalabalığa uydum. Grubun amacı Alevilere ve Aziz Nesin’e haddini bildirmekti. Ama ölenleri duyunca şok oldum’ dedi. Sivas katliamı hükümlülerinden biri daha Almanya’da ortaya çıktı. Hürriyet, daha önce bulduğu Adem Ağbektaş’tan sonra 7.5 yıla hükümlü 32 yaşındaki Muhammed Nuh Kılıç’ın da Mannheim’da döner büfesi işlettiğini saptadı. Üstelik Almanya Kılıç’a, oturma izni ve yasal statü de vermiş.

Sivas olaylarından sonra gıyabında yargılanıp Türkiye’de 7.5 yıl hapis cezasına mahkûm olan, ancak kaçmayı başaran Muhammed Nuh Kılıç, Mannheim Kenti’nde eşinin üzerine aldığı döner büfesini kardeşi İsa Kılıç’la işleterek geçimini sağlıyor.

Kılıç, önce Salman Rüşdi’nin ‘Şeytan Ayetleri’ kitabını protesto için eylem yaptıklarını, bu sırada tekbir getirdiklerini ve bunun için 130 kişiyle yargılandığını iddia etti. Ardından Sivas olaylarına karıştığını itiraf eden Kılıç, ‘Sivas’ta büyük bir provokasyon ve kışkırtma vardı, ondan dolayı olaylar cerayan etti. Bana verilen cezayı hak etmedim’ dedi. Kılıç, 37 kişinin katledildiği olayı şöyle anlattı:

PROVOKASYONDU

Alevilerin Sivas’ta etkinlik yapması zaten provokasyondu. Çünkü Sivas aşırı muafazakar bir il. Daha önceleri de Alevi-Sünniler arasında kanlı çatışmalara sahne olan ildir. Bu yönde yapılan her etkinlik, bir provokasyondur ve sonu hüsrandır. Sünniler gidip Tunceli’de böyle etkinlik yapsa aynı sahneler yaşanırdı. Tunceli yerine Sivas’ı seçmeleri zaten provokasyona meydan vermektir. Buna ‘Şeytan Ayetleri’ni yazan Salman Rüşdi’nin eserini savunan Aziz Nesin de katılınca bardak taştı.

TEKBİR GETİRDİM

Olay günü camide namaz kılarken gelen davul sesleri yüzünden rahatsız olduk. Herkes sokağa döküldü. Bazılarının elinde cop ve sopalar vardı. Topluma uyarak eylemlere katıldım. Önce eylemin Amerika’ya karşı olduğunu düşündüm. Ancak yanımdaki bunun Aziz Nesin ve Aleviler’e karşı olduğunu söyledi. Ben de onlarla eylem sırasında ‘Allah, Allah’ diye tekbir getirdim.

AMAÇ HADLERİNİ BİLDİRMEK

Grubun amacı Alevilere ve Aziz Nesin’e haddini bildirmekti. Tabii ki bu arada otele yürüyenler de oldu. Onlara katılmadım. Polis yolumuzu kesti. Buna rağmen başka gruplar otele yöneldi. Otelin yakılmasını biliyordum, ama o kadar kişinin öldüğünü öğrenince şok oldum.

SUÇLAMALAR ASILSIZ

Olayın üzerine gidilmesi üzerine gitmesi sonucu 3 yıllık hapis cezam 7 yıl 6 aya çevrildi. Duruşmada bana suçlamaların aslı yoktu. Önce idama, ancak olay sırasında yaşı küçük olmasından dolayı 20 yıl hapis cezasına çarptırılan D.T. ismindeki arkadaşım cezasını hafifletmek için beni suçlamış. O arkadaş, ‘Zaten Muhammed kaçtı, onu yakalayamazlar’ düşüncesiyle olayları kışkırttığımı, başlarında olduğumu, camidekilerini yönlendirdiğimi ve Hizbullahçı olduğumu söylemiş. Oysa onu ben üniversiteden dolayı bir kaç ay önce tanımıştım o kadar.

Kardeşiyle çalışıyor

MANNHEIM’da ‘Big Döner’ adlı döner dükkanını kardeşi İsa Kılıç’la birlikte işleten Muhammed Nuh Kılıç, arkadaşımız Alaverdi Turhan’a kaçış öyküsünü tüm detaylarıyla anlattı. Kılıç, 2 çocuğu olduğunu ancak birinin öldüğünü söyleyerek, ‘Yakında Türkiye’de yeni yasa çıkarsa, cezam kalkacak ve böylece Türkiye’ye giderek ailemi görme fırsatını bulabileceğim’ dedi.

Kaçışın öyküsü

Aranırken sınırdan sorunsuz girdim

MUHAMMED Nuh Kılıç, ‘Suçsuz yerde hapis yatmamak için kaçmak zorunda kaldım’ diyerek kaçış öyküsünü şöyle anlattı:

ÖNCE KIBRIS’A

7.5 yıla mahkûm edildim. Bu cezayı hak etmediğimi düşünerek kaçmaya karar verdim. Bir süre Türkiye’de gizlendim. Sonra Kıbrıs’a kaçtım. Burada çeşitli fabrikalarda çalıştım. Bir yıl böyle kaldım. Türkiye’ye döndüm. Arandığım halde sınırda nüfus cüzdanım kontrol edilmesine rağmen sorunsuz Türkiye’ye girdim. Sonra Almanya’ya kaçmaya karar verdim.

TACİRLER GETİRDİ

Kaçak göçmen ticareti yapan bir çete aracılığıyla tam bir ay yolculuktan sonra Almanya’ya ulaştık. Bizi grup halinde götüren ekip kelimenin tam anlamıyla soyguncu çetesiydi. Her yemek istediğimizde 20 dolar topladılar. 30-40 kişi küçük odalarda kaldık. Bir ay doğru dürüst yıkanamadık. Bir süre sonra beni dövdüler.

İTALYA MACERASI

Kendimizi İtalya’da bulduk. Gece yarısı olduğu için iki polis şüphelenerek yanıma geldi. Her tarafım yırtık ve çok kirliydim. Kimlik sordular, üzerimde olmadığını anlayınca nereye gitmek istediğimi sordular. İsviçre deyince garı gösterdiler ve gittiler. Sonra Como’ya vardım. Otobüsle sınıra yaklaşmak istedim. Hiç fark etmeden isviçre sınırını geçtim. Gümrük memurları otobüse bindiler ve 2-3 kişinin pasaportunu sordular. Namaz kılar gibi yaptım ve beni rahatsız etmeden ayrıldılar. Sınırı geçince, 2 Kürt kökenliye cami sordum, iltica kampının yerini gösterdiler. Polise gittim. İltica etmek istediğimi söyledim. İtalya’dan mı geldiğimi sordular. ‘Evet’ deyince beni tekrar sınıra götürüp İtalya Polisi’ne teslim ettiler. Neden İtalya’dan geldiğimi söylediğime kızdılar ve yine salıverdiler.

KONSOLOSLUĞA GİRDİM

Bu kez İsviçre’ye otoban kenarından yürüyerek girdim. İltica istedim. Bir yıl çeşitli işlerde çalıştım. Almanya’da tanıdığım biri bana evlenme niyetinde olan kızla tanıştırma fırsatını verdi. Kaçak yoldan Almanya’ya gelerek görüştüm. Sonra İsviçre’de evlenip geldim. Burada oturum için pasaport istediler. Pasaportum olmadığını, Türkiye’den arandığım için konsolosluğun da pasaport vermeyeceğini söyledim. Memur pasaport olmadan oturma izni veremeyeceğini, konsolosluktan ‘Pasaport vermiyoruz’ diye yazıyı getirmem gerektiğini söylediler. Ben de Karlsruhe Başkonsolosluğu’na gittim. Türkiye’den arandığımı söyleyip pasaport çıkaramayacaklarını Türkiye’ye dönmem gerektiğini anlattılar. Pasaport vermeyeceklerine dair yazı da vermek istemeyince, gelip-gittiğime dair yazı istedim, onu verdiler. Böylece üç ayda bir oturma izni vermeye başladılar. Son olarak ise birer yıl verdiler.

2 Temmuz 1993

37 kişi diri diri yandı

SİVAS’ta düzenlenen 4’üncü Geleneksel Pir Sultan Abdal Etkinlikleri’ni ve birçok ülkede tepki toplayan İran’ın hakkında ölüm fetvası verdiği Salman Rüşdi’nin ‘Şeytan Ayetleri’ kitabını Türkiye’de yayınlayan Aziz Nesin’in davet edilmesini protesto etmek amacıyla 2 Temmuz 1993’te ellerinde sopa, taş, zincir bulunan yüzlerce kişi, Paşa Camii’nde cuma namazını kıldıktan sonra etkinliklere katılanların kaldığı Madımak Oteli önünde toplandı. Öfkeli kalabalık, Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verirken, yangın otele sıçradı. Madımak Oteli’nde 37 aydın yanarak öldü, 26 kişi yaralandı. Kurbanların arasında araştırmacı-yazar, 66 yaşındaki Asım Bezirci, halk ozanı 45 yaşındaki Muhlis Akarsu da bulunurken, aralarında Arif Sağ’ın da bulunduğu 40 kişi otelden yara almadan kurtuldu. Aziz Nesin, otelden itfaiye aracıyla indirilerek kurtarıldı. Ankara 1 No’lu DGM 1997’de 33 sanığa idam, diğerlerine de ağır hapis cezaları verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 24 Aralık 1998’de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezası usul noksanlıkları nedeniyle bozuldu.

Kılıç neyle suçlandı

Muhammet Nuh Kılıç, olaylar yaşandığında Cumhuriyet Üniversitesi Maden Mühendisliği öğrencisiydi. Kendisine yöneltilen suçlardan en önemlisi, olaylarda cübbeli kişileri yönlendirmesi, valilik önünde toplaması ve slogan attırması oldu. Kılıç’ın olaylar boyunca ön saflarda yer aldığı iddia ediliyor. Sivas olayları sanıklarından itirafçı Ali

Kurt ise Muhammet Nuh kılıç’ın Hizbullah terör örgütü üyesi olduğunu ve Kılıç’ın sürekli cübbe giyerek dolaştığını söylemişti.

Gelirse ağır cezada ve 4. kez yargılanacak

SİVAS davasının firari sanıklarından Muhammet Nuh Kılıç, 7 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza ‘Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak’ suçunu düzenleyen eski TCK’nın 146/3. maddesi ve 3713 Sayılı Yasa’nın 5. maddesi uyarınca verilmişti. Yargıtay ise Kılıç hakkındaki kararı ‘Sanığa Yargıtay’ın verdiği bozma kararından sonraki diyecekleri sorulmadığı’ gerekçesiyle yeniden bozmuştu. Sivas davası iki kez Yargıtay’dan dönüp üçüncü kez yapılan yargılama sonunda karar verildiği için Kılıç’ın dosyasına dördüncü kez bakılmış olacak. Yargılamayı ise Ankara 1 No’lu DGM yerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi yapacak. Kılıç, yeni TCK hükümleri çerçevesinde yargılanacak. Ankara 1 No’lu DGM, davanın başladığı 21 Ekim 1993’ten sonra 6 yıl 7 ay 26 gün süren yargılama sonunda 3. kararını 16 Haziran 2000’de açıklamıştı. Mahkeme, bu kararında 33 sanığı idam, 4 sanığı 20’şer yıl,1 sanığı 15 yıl, 9 sanığı 7 yıl 6’şar ay, 1 sanığı ise 5 yıl ağır hapis cezasına çarptırmış ve 2 sanığın dosyasını ise ayırmıştı.

HÜRRİYET

Balta
28.04.2006, 17:38

Manifesto, tam adamına rastladın ben Sivaslıyım. Ve yaşımda küçük değil. o laylarda sivastaydım. Hatta olayın görgü tanığıyım bizzat. Hadi bana sor ne soracaksan sana saat saat anlatayım. Propaganda demişsin kim propaganda yaptı. Müslüman kardeşler diye dağıtılan bildiriyi kaç kere yazmamız lazım. KAFİRLER kelimesinden bir kişimi yoksa çoğul mu var. Kaldıki sebep aziz nesinse, nesin elini kolunu sallıyarak her yerde gezdi. Cıbırlar Parkında bir saat çay içtik. Sonra Cumhuriyet meydanında yine öyle. Belediye Pasajındaki alışverişleri ha keza. Neden otel seçildi bu guruh tarafından. Yada otelin önünde hiçbir tamirat yokken o taşlar belediye tarafından aynı günün öncesi niye oraya boşaltıldı.

Bu sivasta ilk olayda değildir. Polemik yaratma, Sivas Mundar Irmağından hala cesetler çıkıyor. Alibaba ve Gökçe bostan mahalleleri gece gündüz savunma hattı olarak korunurdu. Hadi bana sor bakalım? Her sorunada cevap vereceğim. Olayı küçümseyerek bu propaganda demek acizliktir.

halitseyfi
06.05.2006, 02:55
sevgili menifesto
sivs olayları osıralar hizbullahı büyütmek isteyenler ve sivas belediyesince düzenlendi.bilmek yaşa bağlıysa senden çok yaşlı olanlarda var.

soreş ve balta aklınıza sağlık

lion12
06.05.2006, 03:02
Manifesto, tam adamına rastladın ben Sivaslıyım. Ve yaşımda küçük değil. o laylarda sivastaydım. Hatta olayın görgü tanığıyım bizzat. Hadi bana sor ne soracaksan sana saat saat anlatayım. Propaganda demişsin kim propaganda yaptı. Müslüman kardeşler diye dağıtılan bildiriyi kaç kere yazmamız lazım. KAFİRLER kelimesinden bir kişimi yoksa çoğul mu var. Kaldıki sebep aziz nesinse, nesin elini kolunu sallıyarak her yerde gezdi. Cıbırlar Parkında bir saat çay içtik. Sonra Cumhuriyet meydanında yine öyle. Belediye Pasajındaki alışverişleri ha keza. Neden otel seçildi bu guruh tarafından. Yada otelin önünde hiçbir tamirat yokken o taşlar belediye tarafından aynı günün öncesi niye oraya boşaltıldı.

Bu sivasta ilk olayda değildir. Polemik yaratma, Sivas Mundar Irmağından hala cesetler çıkıyor. Alibaba ve Gökçe bostan mahalleleri gece gündüz savunma hattı olarak korunurdu. Hadi bana sor bakalım? Her sorunada cevap vereceğim. Olayı küçümseyerek bu propaganda demek acizliktir.

Evet abi ben de bir Sivas'lı hemşerinim.Zaten dikkat edersen görürsün manifesto forumumuzun ana muhalefet kanadının başıdır.O herşeye muhalefet eder.Alevilik ile ilgili en son konuşması gereken kişidir ama ilk de kendisi konuşur.

huseyincem
06.05.2006, 03:14
alevi gözü ile sünnilere bakış sunniliğin aleviliğe dayatmaları varmı

konu bu.maalesef her zamanki gibi bir alakası (çünkü kendisi alevi olmadığı halde alevileri ilgilendiren konularda yorum yapıyor hala ve hala) olmayan kişinin konuyu saptırması sonucu olaylar farklı yere gelmiş.gerçi sert kayaya çarpmış,halil abi gibi birine.yerinde de olmuş.

bu tür arkadaşların kendilerini ilgilendirmeyen her konuda (örneğin aleviler hacca gidermi sorusunda bir yazısı,aleviler .... hakkında ne düşünüyor yazısı ............) yorum yapması zaten başlı başına bir dayatma bir zorlama değilmidir alevilere.sanırım sanal ortamda biz alevilere ait olan bir forumda bile buna maruz kalıyorsak gerçek hayatta kalmadığımızı söylemek abste iştigal olur.

yanlız kendi adıma bir şeyi söyleme becburiyetindeyim.ben genelde aleviliğimi sınıfta sokakta bağda bahçede söyleyen,söylemesemde zülfikarla inadına haykıran biri olarak,çok koyu islamcı arkadaşlar hariç sunni arkadaşlarımdan böyle tepkilere maruz kalmadım.saolsunlar hep arkadaşça davrandılar.ufak tefek arkadan konuşanlar olsada ağızlarının payını aldılar.yani eskiye nazaran sunnilerin alevilere bakış açısının değiştiğini söyleyebilirim.ama önyargı kalktımı.hayır.çünkü hala ilk soru mum söndü.anlatıyoruz onlara,bilgisizliklerine yoruyorlar.sonra hepsi cahilliklerinden dolayı özür diliyorlar.ne zaman bunlar biter o zaman her şey düzelir.

sevgiler.

Şoreş
06.05.2006, 03:20
Valla en son dayatmayı birkaç gün önce yaşadım yenilerine hazırlıklıyım...
Bir inancı yargılamak kolay ama o yargılamak, eleştirilecek inancı bilmeden yapılıyorsa, eleştiren kişi cahilinde cahilidir.. .

Erkan Sevgi
02.06.2006, 14:08
Selam arkadaşlar,
Özde bütün dinler ya da doğrusu öncül amacı Tanrıya inanmak ve ibadet etmektir. Bazılarını kaba ifadesiyle tapınmaktır.

Tabiki bu kadar değil. Bütün dinler birleştirici, düzenleyici, çözümcül kurallarıyla toplum hayatını daha yaşanılası hale getirmek için çaba sarf etmişlerdir.

Ama malesef dinleri ve ya inançları yozlaştıranlar her zaman var oldular
ve de daha da olacaklar

Zira dünya üzerinde olan her olyadan rant kazanılır duruma gelindi.

garcia
02.06.2006, 15:22
arkadaşlar bazı şeyleri karıştırmadan yanıtlamak gerekiyor:sünnliğe bakış ve,sünnilere bakış karıştırılmamalıdır.her şeyden önce kimseye karşı önyargılı olmamak gerekiyor.diğer dinlere bakış açımla sünniliğe bakış açım arasında hiçbir fark yoktur.yalnızca alevi inancı gerçekte öbür dinsel inançlara oranla daha serbest ve kişi özgürlüğüne,insan eşitliğine bakış açısı farklıdır.benim için sünni yada alevi olması dışında en önemli ayrıcalık ne olursa olsun ne kadar insan olabildiğidir.bu açıdan baktığımızda benim kriterim sünni ve ya aleviler için aynıdır ve değişmez.ancak şunuda açıkça yazmakta yarar var:ülkemizde osmanlıdan buyana asırlardır egemen olan sünni-islamın alevilere karşı her türlü baskı,asimilasyon ve devşirme politikalarına,zorunlu dinderslerine ve sünni-islamın farklı inançlardan insanları inkar ve asimilasyon politikalarınada sonuna kadar karşıyım.ancak asırlardır uygulanan bu baskı,katliam ve sürgün politikalarının sorumlusunun sünni kökenli insanlar olduğunu düşünmüyorum ve böyle düşünenleride çok yanlış buluyorum.evet asırlardır uygulan bu politikalara osmanlıdan bu güne kadar mevcut iktidarlar sünni inançlı insanları herzaman alet etmeye çalışmış,kendi destekçileri olmalarını istemiştir.ancak bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde yaşayan farklı dinsel inanca veya kökene mensup insanların arasında esasen hiçbir sorun yoktur ve paylaşamayacakları hiçbir şey yoktur.oysa bu ülkede kardeşlik duyguları geliştiği zaman ve gerçek suçluları,gerçekten bütün insanlığa düşman olan zihniyeti dışladıklarında paylaşacakları çok şey şey olduğuna inanıyorum,tıpkı şeyh bedrettinin söylediği gibi ''yarin yanağından gayrı herşeyi'' paylaşacaklarına inanıyorum.bütün ezilenler kardeştir....

çiğerparem
02.06.2006, 16:12
Sunnilerde bizim gibi insanlar ben onların şanssız olduklarını düşünüyorum çünkü bu kültürün güzelliklerini yaşamaları gerekli.O yüzden bir alevi olarak kendimi şanslı görüyorum.

Bir Zeynep
02.06.2006, 20:13
kusuruma bakmayin canlar ama "dayatma" ne demek? bunu bi bilsem, ankete katilabilirim ama anlamini bilmiyom, birisi yardimci olur mu acaba?

hnfy
16.06.2006, 10:09
ben sünniyim.evet birisinden aleviyim sözünü duyunca ona bakıp düşünürüm çünkü hep beklemediğim kişiler alevi çıkar. alevileri sevmem ama biraz da olsa saygı gösteririm.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
alagözlü abicim sen kendini niye şanslı görüyorsun ki en güzel şey sünni olmak . senin düşündüklerinin aynısını biz sünniler öyle düşünüyoruz alevilere karşı!..

gizem
16.06.2006, 10:33
Saymaya başlıyorum lafım bana geçmişini aş diyenlere Hz.Ali camide bıçaklamaları ,hüseyinimi kerbelada şehit etmelri,hasanımı zehirlemelri,muhlis akarsuyu yakmaları,mahsuniyi işkence yapmalrı,benim 40 gün düren orucuma saygı göstermemelri ,cem evimi ibadethane saymamalrı ,toplumda aleviyim diyince etmekleri kötülülük bırakmamaları ,aleviliği islamiyetin içinde saymamamalrı, sakın demeyin ki sivasta alevilere yönelik değildi yapmayın peki ozamn neden başka bir zaman olmadı bu yangın aleviler bir araya gelince tesadüf müydü yapmayın size sivastan başka daha ne nice örnekler suniyim ama sivasta tesadüf değildi neden başka zamn yapılmadıda alevilerin olduğu gece yakıldı?

AleviGenç
16.06.2006, 10:44
ben sünniyim.evet birisinden aleviyim sözünü duyunca ona bakıp düşünürüm çünkü hep beklemediğim kişiler alevi çıkar. alevileri sevmem ama biraz da olsa saygı gösteririm.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
alagözlü abicim sen kendini niye şanslı görüyorsun ki en güzel şey sünni olmak . senin düşündüklerinin aynısını biz sünniler öyle düşünüyoruz alevilere karşı!..

EHLİBEYT

Anlam olarak Ehlibeyt Hz. Muhammed’in ailesi demek. Bu aile Hz. Muhammed, Hz. Ali, Hz. Fatma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den oluşmaktadır.

Alevi inancının temelini Ehlibeyt sevgisi ve bağlılığı oluşturuyor. Ehlibeyt’in kutsallığı ve masumluğu Kuran’da şöyle geçiyor:

Ahzap suresi 33. Ayet

"Ey Ehlibeyt, Tanrı sizi her türlü kirden arındırdı ve sizin tertemiz kalmanızı diler".

Yine sevgili Peygamberin Ehlibeyt için söylediği hadisler var. İşte bu hadislerden bir kaçı:

Kuran ve Ehlibeyt ikizdir.
Ey halk, biliniz ki bende insanım. Allah’ın daveti bana yakında gelecektir. Bende onu kabul edeceğim. İşte ben size iki mühim ve en değerli emaneti miras bırakıyorum. Bunlardan birincisi Kuran, ikincisi benim Ehlibeyt’imi. Allah’ın huzurunda size Ehlibeyt’imi tavsiye ediyorum. Allah’ın huzurunda size Ehlibeyt’imi tavsiye ediyorum. Allah’ın huzurunda size ehlibeytimi tavsiye ediyorum.
Bana ve Ehlibeyt’ime Selatü selam getirmeyenin duası kabul olmaz.
Benim şefaatim, ümmetimden Ehlibeytimi sevenleredir.
Ehlibeytim Nuh un gemisine benzer, ona sarılan ebedi kurtuluşa erer. Kim binmezse helâk olur.
Ey insanlar, Allah’ı kendi nimeti ile sizi beslediği için seviniz. Beni de Allah’a olan muhabbetinizle seviniz. Ehlibeyt’imi de bana olan muhabbetle seviniz.
Her şeyin bir esası, bir temeli vardır. Dinin esası da Ehlibeytimdir ve onlara muhabbettir.
Ehlibeyt’ime eziyet eden, Allah’a eziyet eder.
Bütün bu hadislerden anlaşılacağı üzere Hz. Peygamber ümmetine Ehlibeyti’ne uymayı emretmiştir. Ama maalesef ümmetinden bazıları dünya malına tamah gösterip Ehlibeyt’e her türlü düşmanlığı yaptılar. Hz. Hasan’ı zehirlediler, Hz. Hüseyin’i Kerbela’da şehit ettiler. Ama sevgili peygamber olacakları görmüş ve ümmetine şöyle seslenmiştir:

"Yahudiler 71 fırkaya bölündüler, Hıristiyanlar 72 fırkaya bölündüler, sizlerse (Müslümanlar) 73 fırkaya bölüneceksiniz. Ama bu 73 fırkanın içinde sadece bir tanesi doğru yolu bulacaktır. O da benim Ehlibeyt’ime uyanlar olacaktır."(YANİ ALEVİLER)

Fazla söze gerek yok. Her şey ortada. Ehlibeyt’e muhabbet ve bağlılık ibadettir. Alevilik İslamiyetin Özüdür..Bak Peygamberimiz Ne Demiş...

manifesto
16.06.2006, 10:51
gizem : Hz.Ali camide bıçaklamaları
Hz.Alinin camide bıçaklanmadığını söyleyen aleviler daha fazla:)

Sünnilerin ekserisinde alevilere karşı ön yargı olduğu aşikar.Ama buna sadece sünnilerin yaklaşımlarının sebep olduğunu söylemek doğru değil.Ayrıca sünni dayatma olduğuna katılmıyorum,kendilerini müslüman olarak tanımlayan kimselere karşı kendi islam anlayışlarını anlatmaları veya onun doğru olduğunu söylemeleri dayatma değildir.
Sorun eğitim alanında ki zorunlu din dersleri ki bu ise sünnilerin değil sistemin bir neticesi,bu yine sistem değişikliği ile çözülebilir ama sünni dayatma olduğunu söylersek hangi sistem olursa olsun bu dayatmaların devam ediceği anlamı çıkar ki ben buna inanmıyorum.
sakın demeyin ki sivasta alevilere yönelik değildi yapmayın peki ozamn neden başka bir zaman olmadı bu yangın aleviler bir araya gelince tesadüf müydü yapmayın size sivastan başka daha ne nice örnekler suniyim ama sivasta tesadüf değildi neden başka zamn yapılmadıda alevilerin olduğu gece yakıldı?
Sivas olayları hakkında konuşmayı hiç sevmiyorum zira akıbetim için hiç iyi olmuyor malum..:) ama şunu söyleyeyim o gün aziz nesinin orada olması bir tesadüf değildi...

gizem
16.06.2006, 14:54
hiç birine güvenmiyorum yoz yobazlar geneli biz,z ekmeğimizi paylaşırız yapmadığımız iyiylik kalmaz ama işte bugün bir üye olan yaşı küçük fakat lafalrı büyük diyebilirim tek kelimeyle iyi gözle bakmıyorum bugün bir kere daha anladımmmmm

AleviGenç
16.06.2006, 14:57
hiç birine güvenmiyorum yoz yobazlar geneli biz,z ekmeğimizi paylaşırız yapmadığımız iyiylik kalmaz ama işte bugün bir üye olan yaşı küçük fakat lafalrı büyük diyebilirim tek kelimeyle iyi gözle bakmıyorum bugün bir kere daha anladımmmmm

Bu kadar sinirlenme boşver allahından bulsun..:o :yapmabe

gizem
16.06.2006, 15:27
Bu kadar sinirlenme boşver allahından bulsun..:o :yapmabe
saol ama Allahın sopası yok müslümanım diye ortada geziyo ya yazık ilerde bunlar gibi örümcek beyinliler çok karşımıza çıkıcak allah sonumuzu hayır eyleye

ataki72
16.06.2006, 15:43
arkadaşlar dikkatimi çekti de orucu bir dayatma olarak gören arkadaşlar var. ramazan ayında kimse bize oruç tutun demiyor demi. ama biz belki saygımızdan belki tepkilerden çekinmemizden tutuyoruz yada tutuyormuş gibi yapıyoruz. ama kendi orucumuzda kimse ben oruç tutuyorum demiyor belki tutan sayısıda azdır. bizler kendi oruç zamanımızda orucumuzu açıkca tutsak belki insanların bişeyleri anlaması daha kolay olur. aynı saygıyı onlar bize gösterirmi bilemem ama en azından inancımızı yaşatmış olur ve bizimde inancımız var demiş oluruz. ama bizler herzaman olduğu gibi saqklanmayı ve yakınmayı seçiyoruz. BENCE YAŞAYIN VEDE YAŞATIN göreceksiniz ne dayatma nede yanlış anlama kalmayacaktır. saygılarımla

Roşna
16.06.2006, 15:50
sevgili arkadaşlar
her yerde veya her toplumda çürük elmalar çıkıyor ne yazık ki
ama bu bizi yıldırmamalı.insanız biz birbirimizi olduğumuz gibi kabullenmemiz lazım.ve saygı duymalıyız.unutmayınki bize mücadelemizde birçok sünni aydın arkdaşlarımız destek vermişlerdir.

birkaç kişi yüzünden herkesi karalamak bizeyakışmaz biz yunusu kendimize rehber bildik o bizi kabullenmesede biz yaratılanı seviyoruz yardılandan ötürü

saygılarla zozan

chatlakalper
16.06.2006, 16:07

senin yaşının birazdaha büyümesi lazım genç arkadaşım.Bu yaşta ne kadar hayat tecrüben deneyimin yada ne kadar insan tanıdın sen.Çevrendeki dayatmacıların etkisinde kalıp söylüyorsun bunları anlaşılan alevilere karşı bir antipatin var belli ama bu kimin yüzünden sen doğduğunda alevileri sevmeyeceksin diye mi öğrendin.Senin gibi genç arkadaşlara bende aleviliğin güzelliklerini anlatıyorum.Ön yargılı olma tanıdığın aleviler sana ne yapıyorda soğutuyor alevilikten, bu yazdıklarıma bakarak beni bir nevi misyoner olarak değerlendirme ama aşın artık bunları sünni kesim zaten bir türlü aşamadı bunu.
İş yerimizde 10 a yakın alevi çalışıyor ama hepsi benim canım ciğerim.Yapmayın böyle ikilikler,adam yakmalar, kıyımlar, darbeler bu yüzden çıkmadımı.
Son sözümü bilindik bir sözle bitireyim. Gelin Canlar Bir Olalım

Maksimilyan
20.06.2006, 16:39
Aleviler Kurandan habersiz, Sünnilerde Ehli Beytten habersiz. Aleviler ve sünniler her ikiside KURAN VE EHLİBEYT in gerçeğinden habersiz kalmışlardır. Alevi İmam Ali gibi müslüman demek. Sünni ise Hazreti Muhammed gibi müslüman demek. Allah Teala ise Hazreti Rasululha ve Hazreti Aliyi bir nefis olarak değerlendiriyor. Sünnilerde emevilerin tahribatı olduğu gibi Alevilerdede İslamın özünden uzak kalma vardır. Aleviler Hazreti Ali gibi olmaya, sünnilerde Hazreti Rasulullah gibi olmaya çalıştıkları an kardeşlik vuku bulacaktır. Mesele Ali ve Muhammedi çok iyi tanımaktadır kardeşler.

garcia
20.06.2006, 19:45
Sivas olayları hakkında konuşmayı hiç sevmiyorum zira akıbetim için hiç iyi olmuyor malum..:) ama şunu söyleyeyim o gün aziz nesinin orada olması bir tesadüf değildi...

hala aynı nakarat,aynı teraneler. kardeşim aziz nesin davetli oraya,tesadüf değildir diyorsun.evet aziz nesin o davete çağrılmış.peki 2-3 bin yobazın orda bulunması tesadüfmüdür?konuyla ilgili olarak bir ay öncesinden sivastaki yandaşlarının yanına yerleştirildiklerini belirttik.hay aziz nesin kadar kafana saksı düşede belki bir şok etkisi yapıp anlağını geliştirir.

ferda74
20.06.2006, 20:54
arkadaşlar tüm yorumları okudum şurda birbirinizin yorumlarına bile tahammüleriniz yok bizim gibi topluluğu çok çabuk parçalarlar çünkü biz içimizde birbirimize barışık değiliz aleviliği bile fraksyonlara bölmüşler yok yaşam biçimi yok şiilik yok anadolu aleviliği arkadaşlar yarık toprağa su çok kolay sızar sivas olaylarına gelince sivas insanını karalamaya gerek yok ben bu adamların hep içlerindeyim ve ticaret yapıyorum kesinlikle sivasın insanının yapmadığın kanatindeyim bu işte derin devlet olayı var dikkat ederseniz erdal inönünün başbak.yrd ve olay sonunda başarısızlığı ve seçimlerde solun ülkeden silinmesi türkiyede yaşanan tüm olaylar derin devlet olaylarıdır sivas olayın ardından 1 geçmeden sünni köyü başbağlar basılıyor hiç dikkat çekmiyormu arkadaşlar insanların sağ duyu sayesinde bişeyler önlendi 37 vatandaşda orda hunharca öldürüldü bu işlerden kimse bişey kazanamaz birileri hep kazandı ama bence çok dikkatli olmak zorundayız sunni arkadaşlarda uyanık olmak zorunda..

can85
21.06.2006, 00:32
KARDEŞİM SENİN YAŞIN kaç başın kaç bu ne küstahlık böyle kusura bakma sevgisi olmayan insanın saygısıda olmaz.aleviler sana bişeymi yaptı anladınmı????? inşallah anlamışındır bu yaşta bu ne biçim dünya görüşü hee sen git hristiyanları sevme yahudileri sevme sizin peygamberinize allahınıza küfür ediyorlar biz ise sizin peygamberinize allahınıza saygı gösteriyoruz.ben sana bundan önceki bi topiktede demiştim bu yaşta bu kadar dilli olma ilerde o dilini keserler demiştim..senin aleviler bu kadar sevmemenin nedenin halen anlamık.dedim ya aleviler sana bişey mi yaptı?_??? tekrardan bilmeme anladınmı???
kusuruma bakmayin canlar ama "dayatma" ne demek? bunu bi bilsem, ankete katilabilirim ama anlamini bilmiyom, birisi yardimci olur mu acaba?

hemşom dayatma demek mesela sünniler bize kendi hareketlerini uygulatmaya çalışıyorlar bizi o yöne çekmeye çalışıyor veya baskı emir altına almaya çalışıyorlar bu şekilde düşünürsen forumdaki soruya cvp verirsin...

yani şimdi onların amacı alevilk diye birşey yok cemevleri yok vs. vs.

Erkan Sevgi
21.06.2006, 08:35
Sevgili Can85;

hnfy gibi düşünen insanlarla karşılaştığında sevgi, saygı ve insanca herşeyi içinde barındıran kültürünle daha fazla gurur duyup dahada mutlu ve huzurlu ol. "dünyadaki her olumsuzluğua rağmen bizler buyuz, bizler güzeliz" demelesin.

öfkelenme demiyorum, öfkeni kontrol etmelisin. kontrolsuz öfke felaketler
getirebilir.

Ama kontrollu öfke çok etkili bir güç ve ivme yaratır.

Bu arada yüreğim sıkılarak söylüyorum ankete cevabım evet

Turku_Yurekli
21.06.2006, 19:23
Sünnilerin alevilere dayatmaları olmazmı hic , adamların tek derdi biziz zaten !!!
Ama hedeflerine ne kadar ulasıyorlar orası tartısılır..Geneli etkileyemezler ama yapmak istediklerini kisilere uygulatabilirler.Sonucta bes parmagın besi bir degil..Ben istediklerini yapmam ama hicbir alevi yapmayacak diye birsey yok,sünniden daha fazla sünni olan alevilerde maleseftirki var..Kaleyi icten cökertmeyi tercih ediyorlar bana göre..Kolay lokmalara egiliyorlar daha cok..Kolay lokma derken daha cabuk kandıralabilecek kesime özellikle tr'de bu böyle..Köylere yada ne bileyim sehirlerde okumamıs kesim cok kolay kanabiliyor..Aslinda bu heryerde böyle..

nakşidil
22.06.2006, 00:04
anketi evet diye yanıtladım çünkü hayır demek ağır bi ütopya olurdu! ama dayatmayı açmak gerek; geçmişte yaşanan çirkinliklerden haksızlıklardan sıyrılıp düşünmek gerek ( tarihi unutalım demiyorum acınızı hatta acımızı yaşamaya devam edelim kısaca; sivası' maraş'ı çorum'u tabiki unutmayalım, ama yapılanları tüm sünnilere maletmekte bir dayatma! ve olayların gerçekliğini anlamak için alevi olmak gerekmiyor, ki keşke bunu hiç unutmasak...

tüm genellemeler haksızdır! aleviler şöledir, sünniler böledir le kurulan hangi cümle tamamen gerçek olabilir ki? birçok şey geçmişteki gibi değil dayatmalar özellikle. bir aleviye sünniliği dayatsam sünniliğimden ne kazanırım, dayatmasam ne kaybederim!!! ''hiç''... birileri bir zamanlar vahşetle saçma sapan şeyleri haksızca dayattı diye mezhebimde böyle bir etiket taşımak istemiyorum ve bu benim isteğimle olabilecek birşey evet! çünkü; ben ve tanıdığım tüm sünniler yozlaşmış, mantıksız, insanlık dışı ve örümcek beyinlerle hareket etmiyor. ( henüz bunların dışında bir sünniyle karşılaşmadım ne kadar şanslıyım dimi :) ) gözümün gördüğüyle konuşuyorum göremediklerinide burdan okuyorum ve çok şaşırıyorum!

örnekle açıklarsam; bi ortamda alevi ve sünniler olarak birlikteyiz ve bir sünni bir aleviye birşeyi dayatıyor oruç namaz vs. ben sünniyim diye o aklı eksik sünninin dayatmasına mı katılmalıyım sırf aynı mezhepteniz diye??? bu saçmalığı çok açık bir mantık! bir sünninin yada bin sünninin ( aynı şekilde bir alevinin yada bin alevinin) yaptığı herhangi birşey asla bütün sünnilere (alevilere) maledilemez!...

hiç kimseye, hiçbir konuda, hiçbir şekilde dayatma yapılmasa keşke... keşkelerle olmuyor tabi ama keşkeleri yokedicek bizleriz hem aleviler hem sünniler daha doğrusu şahsi olarak bizleriz kendi kimliklerimizle, insanlığımızla yani.

elifelif
27.06.2006, 14:21
sunni olmama rağmen soruyu büyük bir acı duyarak ewet diye yanıtlıyorum!maalesef alevilere karşı sunnilerden bir dayatma war fakat bunu bütün sunnilere mal etmememiz gerektiğini düşünüyorum we bu gereksiz dayatmayı yapanlara sesleniyorum:sizler eğer gerçek inananlar olsaydınız kendilerini Allah yoluna adamış,doğruluğun yoluna canlarını koymuş bu insanları dışlamaz weya dayatma yapmaz,biraz mantıklı olup onların ne düşündüğünü ne yaptığını anlamaya çalışır saygı duyardınız!eğer siz gerçekten inançlı we Allah sewgisiyle dolu insanlar olsaydınız alewileri yaptıkları ibadetlerle weya yaşam şekilleriyle yargılamaz,inandığınız kuran'ı daha düzgün bir şekilde okuyup insanı insan olduğundan ötürü sewmeniz gerektiğini,bizim dinimizde baskı we zorlama olmadığını,Allah'a giden her yolun doğruluk olduğunu anlar we daha düzgün dawranırdınız!namaz kılmamak weya camiye girmemek günah da,insanları hor görmek weya dışlayıp baskı yapmak mı günah değil?bırakın bunları we herşeyden önce insan olabilmeyi öğrenin!aynı topraklarda birlikte nefes aldığınız bu insanları anlayın we saygı duyun!onların geçmişten beri yaşadığı acılar hepimizin acısıdır artık kabullenin bunu...!

ercandost
05.07.2006, 02:51
Ben Aleviyim ama ailem sunni Aleviliğimle gurur ve onur duyuyorum,benim ailem son derece ileri görüşlüdür herkes inancını yaşar ve birbirine çok saygılıdır ve severler,böyle sunnilerde var tabi ama sunnilerden birçok kişininde Alevi olduğumu duyunca yada hissedince davranışında değişiklik olmuyo değil,toplumda dayatmalara maruz bırakıldığımızda bi gerçek.Alevi sunni ayrımına da kesinlikle girmek istemem bu çok gereksiz bence,bunu sunnilerin bazıları yapıyosa tabikide doğru olanın böyle yapmaları olmadığı için biz yinede bize yakışan özümüze yakışan gibi davranmalıyız.Sevgi ve hoşgörü her insanın özünde vardır ve kötülük düğümünü çözen çok güçlü bir anahtardır ve onu kullanmaktan asla vazgeçmeyelim dostlar böylece onların ustune çökmüş nefreti kini daha da rahat kaldırırız öyle değilmi canlar.

AçelyaYıldız
10.07.2006, 18:43
sunni olmama rağmen soruyu büyük bir acı duyarak ewet diye yanıtlıyorum!maalesef alevilere karşı sunnilerden bir dayatma war fakat bunu bütün sunnilere mal etmememiz gerektiğini düşünüyorum we bu gereksiz dayatmayı yapanlara sesleniyorum:sizler eğer gerçek inananlar olsaydınız kendilerini Allah yoluna adamış,doğruluğun yoluna canlarını koymuş bu insanları dışlamaz weya dayatma yapmaz,biraz mantıklı olup onların ne düşündüğünü ne yaptığını anlamaya çalışır saygı duyardınız!eğer siz gerçekten inançlı we Allah sewgisiyle dolu insanlar olsaydınız alewileri yaptıkları ibadetlerle weya yaşam şekilleriyle yargılamaz,inandığınız kuran'ı daha düzgün bir şekilde okuyup insanı insan olduğundan ötürü sewmeniz gerektiğini,bizim dinimizde baskı we zorlama olmadığını,Allah'a giden her yolun doğruluk olduğunu anlar we daha düzgün dawranırdınız!namaz kılmamak weya camiye girmemek günah da,insanları hor görmek weya dışlayıp baskı yapmak mı günah değil?bırakın bunları we herşeyden önce insan olabilmeyi öğrenin!aynı topraklarda birlikte nefes aldığınız bu insanları anlayın we saygı duyun!onların geçmişten beri yaşadığı acılar hepimizin acısıdır artık kabullenin bunu...!
BENDE BİR SÜNNİ OLARAK ARKADAŞIMA SONU KADAR KATILIYORUM...BIRAKSINLAR ARTIK BU KİNİ, NEFRETİ BEN YAŞADIĞIM TOPLUMDA İNSAN AYRIMI OLSUN İSTEMİYORUM.SIRF MESHEP DEN DOLAYI BİRBİRİNİ SEVEN İNSANLARI AYIRIYORLAR YA EN ÇOK TA BU ZORUMA GİDİYOR.

Hüseyin69
16.07.2006, 20:11
SIRF MESHEP DEN DOLAYI BİRBİRİNİ SEVEN İNSANLARI AYIRIYORLAR YA EN ÇOK TA BU ZORUMA GİDİYOR.

benimde encok zoruma ne gidiyor biliyormusunuz´?
adeta insanlarin gözüne comak sokar gibi büyük harfle yazi yazanlara:
her seferinden kurallari hatirlatmak

garcia
16.07.2006, 20:26
arkadaşlar uzun lafın kısası insanı insan yapan özellikleri,almış olduğu kültür.ülkemizde ve dünya üzerinde yaşayan insanlara bakış açısıdır.ilk çağlardan beri insanlığın önüne çekilen tel örgüleri ve engelleri ne kadar aşmış olduğudur.insanı insan yapan şey.bu açıdan değerlendirdiğimizde hiç kimse genetik özelliklerinden dolayı yada farklı bir inanca sahip bir anne-babadan dünyaya gelmiş olmasıyla suçlu değildir.önemli olan şey kendisine dayatılan yanlış bakış açısını,yanlış yaşam ve felsefe tarzından ne kadar uzaklaştığıdır.çünkü insanlar aldıkları kültür ve sosyaliteyi aile,arkadaş,akraba çevresinden alır.yanlış dayatmalar ve yaşam tarzının etkisinde olan ailelerin çocukları daha sonra değişebilirler ve elbetteki değişimden kasıt,mevcut dinsel inancı değiştirmek değildir.dinlerin,dinsel inançların perdelediği perdeyi yırtıp atmaktır.

hsn
16.07.2006, 20:28
Dayatmanin en taze örnegi AIHM'in Türkiye'deki din egitimi hakkinda aldigi karar neticesinde Milli Egitim Bakanin aciklamalari.
Bakan Celik, Alevileri Müslümanlik ve Alevilik arasinda secim yapmaya davet ediyor.
Yani ya Müslümansin ya da Alevi...

Hüseyin69
16.07.2006, 21:03
Milli Egitim Bakanin aciklamalari.
Bakan Celik, Alevileri Müslümanlik ve Alevilik arasinda secim yapmaya davet ediyor.
Yani ya Müslümansin ya da Alevi...

bu yeni birsey degilki asirlardan berri ya müslümansin yada kafirsin demiyorlarmiydi bakanda zihniyetin yetistirdigi bir bireydir aradaki fark biri kafir biride alevisin demis

DEMIR CAN
16.07.2006, 22:04
Ben Sunnilere maalesef cok da iyi bakamiyorum dostlar.
Bizim inancimizda hic bir zaman bir olguyu oldugu gibi kabul etmek yoktur.
Bir fikir dinin emri bile olsa bu tartismaya aciktir, ve zamanla dini inanislar da revize edilmelidir.
Alevilik'de temel, insan sevgisi ve hosgorunun yanisira mantikdir.
Sunnilerde eksik olan mantikdir.Eger mantikli dusunseler, Arapca yazilmis, -sadece okuduklarinda kendilerine bir ic huzur sagladigini ifade ettikleri- KUran'i Turkce okumayi ve, 1400 yil once yazilmis emirlerin, hadislerin gercekligini sorgulamayi secerlerdi.
Ama emirleri oldugu gibi kabul etmek Sunni inancinin temelidir.Tanri insana boyle bir sey buyursa idi neden akil vermeye gerek gorurdu ki?
Dogrulari mantikla bulmak en buyuk ozelligidir Alevi'nin.
Bu forum da bunun en buyuk ispati degil midir?
HEr seyi tartisabiliriz burda.Ama bir Sunni sitesi olsa idi boyle her seyi tartisabilirmiydik?Bazi konulari kesinlikle tartismaniz yasaktir cunku.

Oturmus Arapca Kuran okursun.Gel sana bunun manasini ogreteyim.

Merak ediyorum eger Islam dini Japonya'da inmis olsaydi butun kadinlar geyşa gibi mi giyinecekti?Sunnilerin anlayamadigi budur.

hızmalı
19.07.2006, 11:58
bende aleviyim önemli olan alevi yada sunni olması değildir önemli olan insanlıktır ama yetiştirildiğimiz ortamdan mıdır bilmem ama sunni diyince insan yani şahsen ben ister istemez bir kere düşünüyosam durup bir kez daha düşünme isteği duyuyorum bazı konularda tabi

NiEvRoS_KaLiS
19.07.2006, 20:18
:death: bence herzaman sünniler ayrım yaptıı bunu her alandada gösterdiler.hoşş bizde yapmıyor değilizya.aslında hem biz hemde onlar ayrım yapıyor.çünkü zıt kutuplar gibiyiz.bizz onlardann çokkk farklıyızz.:thumbup1:

DEMIR CAN
23.07.2006, 08:44
:death: bence herzaman sünniler ayrım yaptıı bunu her alandada gösterdiler.hoşş bizde yapmıyor değilizya.aslında hem biz hemde onlar ayrım yapıyor.çünkü zıt kutuplar gibiyiz.bizz onlardann çokkk farklıyızz.:thumbup1:

Ama biz ayrim yaptik da kimseyi katletdik mi?Kendi inanc ve ibadet sekillerimizi zorla dikte ettik mi?Yalan yanlis dedikodular cikardik mi?Bilinmeyen yerlere surgun ettik mi?Hor gorup asagiladik mi?Elestirilerimiz sadece fikir seviseyisinde degil mi?

SahHatayi
23.07.2006, 09:56
Hastanedeydik annemi ziyaret ediyorduk. Ak sakalli Hüseyin amcada uzaklardan gelmisti bize bunu duyunca oda ziyaret etmek istedi.

Gittik baktikki annemin yaninda Kayserili Avsar bir sünni hanim var.

Konustuk cikarken Hüseyin amca sordu: "oda'mi bizden" ... ben dedim: "yok onlar sünni" ...

Hüseyin amcanin tek dedigi suydu: "vah zavalim benim" ve gözündende yas akiyordu.

Iste gercek Alevi budur.

SahHatayi
23.07.2006, 10:12
Ben Aleviyim ama ailem sunni Aleviliğimle gurur ve onur duyuyorum,benim ailem son derece ileri görüşlüdür herkes inancını yaşar ve birbirine çok saygılıdır ve severler,böyle sunnilerde var tabi ama sunnilerden birçok kişininde Alevi olduğumu duyunca yada hissedince davranışında değişiklik olmuyo değil,toplumda dayatmalara maruz bırakıldığımızda bi gerçek.Alevi sunni ayrımına da kesinlikle girmek istemem bu çok gereksiz bence,bunu sunnilerin bazıları yapıyosa tabikide doğru olanın böyle yapmaları olmadığı için biz yinede bize yakışan özümüze yakışan gibi davranmalıyız.Sevgi ve hoşgörü her insanın özünde vardır ve kötülük düğümünü çözen çok güçlü bir anahtardır ve onu kullanmaktan asla vazgeçmeyelim dostlar böylece onların ustune çökmüş nefreti kini daha da rahat kaldırırız öyle değilmi canlar.

lütfen nasil alevi oldugunu anlatabilirmisin ???

size pir geliyormu???

onur_24
23.07.2006, 10:13
evt doğrudur haklısın kardeşim

nakşidil
30.07.2006, 21:28
Ben Sunnilere maalesef cok da iyi bakamiyorum dostlar.
Bizim inancimizda hic bir zaman bir olguyu oldugu gibi kabul etmek yoktur.
Bir fikir dinin emri bile olsa bu tartismaya aciktir, ve zamanla dini inanislar da revize edilmelidir.
Alevilik'de temel, insan sevgisi ve hosgorunun yanisira mantikdir.
Sunnilerde eksik olan mantikdir.Eger mantikli dusunseler, Arapca yazilmis, -sadece okuduklarinda kendilerine bir ic huzur sagladigini ifade ettikleri- KUran'i Turkce okumayi ve, 1400 yil once yazilmis emirlerin, hadislerin gercekligini sorgulamayi secerlerdi.
Ama emirleri oldugu gibi kabul etmek Sunni inancinin temelidir.Tanri insana boyle bir sey buyursa idi neden akil vermeye gerek gorurdu ki?
Dogrulari mantikla bulmak en buyuk ozelligidir Alevi'nin.
Bu forum da bunun en buyuk ispati degil midir?
HEr seyi tartisabiliriz burda.Ama bir Sunni sitesi olsa idi boyle her seyi tartisabilirmiydik?Bazi konulari kesinlikle tartismaniz yasaktir cunku.

Oturmus Arapca Kuran okursun.Gel sana bunun manasini ogreteyim.

Merak ediyorum eger Islam dini Japonya'da inmis olsaydi butun kadinlar geyşa gibi mi giyinecekti?Sunnilerin anlayamadigi budur.

ben bir insanda mantık eksikliğini şöyle anlıyorum; savunduğu bir fikri asılsız iddaalarla çok büyük bir kesime mal edince mantıksızlığı çok kolay anlaşılıyor.
bu mesaj sahibine bir sorum var etrafına bir baksana kaç tane arap gibi giyinen kadın görüyorsun? ki gördüğün orana bakarak bütün sünni kadınların geyşa olabileceğini düşünüyorsun (islam japonyada inseymiş tabii) hayret doğrusu...
bazılarınında anlayamadığı şudur; insanlar dinleriyle mezhepleriyle birbirlerinden acımazsız çizgilerle ayrılmazlar. her sünni aynı şekilde yaşamaz tıpkı her alevi gibi. bunu anlayabilmek neden bu kadar zor bunu bu sitede hiç anlayamıyorum.

deryaa
30.07.2006, 21:47
Yananda, yakılanda,katledilen de , sürgünlere uğrayanlarda bizleriz. Aleviler alevilere yapmıyor bunu, sünnilerin nasıl bir kini var ki içlerinde hep bizi hor gören, acımıza acı katanlar oluyor, ama bizler kin tutan bir toplum değiliz, unutmuyoruz bize yapılanları ama kin güdmüyoruz...
Bize sana taş atana gül at diye öğrettiler...
Bazen düşünüyorum bu kadar şeylere rağmen bizler sünnilere, sünnilerin bize bakış açısı ile bakmıyoruz. Ama hala bize yaşantımıza düşüncelerime inancımıza saygı göstermeyen bir sünni toplumu var.
Oysaki biz görmediğimizi görmüş gibi konuşmuyoruz.
Bilmediğimizi bilmiş gibi konuşmuyoruz.
Biz herkesin yaşantısına inancına saygı duyuyoruz.
Ve sadece yalan, yanlış şeyler konuşulmamasını ve bize saygı duyulmasını istiyoruz.

ausebell
31.07.2006, 13:10
SÜnnİlerİn Dayatmalari Tarİh Boyunca Var OlduĞu Gİbİ Halende Mevcut Bulunmakta Fakat Asil Sorun Bİz Alevİlerİn Bu Dayatmalara GÖz Yummasinda Saniim.
Ramazan Ayinda OruÇ Tutar Gİbİ Yapan,alevİlere Hakaret EdİldİĞİ Ortamda DiŞlanma Korkusuyla KİmlİĞİnİ Gİzleyen ,kendİ ÖzÜnÜ Savunmaktan Acİz Alevİler OlduĞu SÜrece Dayatmalar Olacaktir.
Aİlelerİn Çocuklarini Bİlgİlendİrecek Sevİyede Olmamasi,genÇlerİn AraŞtirmaya TenezÜl Etmemesİ Var Olan KÜltÜrÜ Yok Olmaya SÜrÜklemektedİr.
Kİmse Bunlar Ortadayken Sadece SÜnnİlerİ SuÇlamaya Kalmamali Sorunun ÇÖzÜmÜ Yİne Bİzdedİr

emrebey
30.08.2006, 17:42
eğer sivas olayları alevilikle ilgili olsaydı o zaman menemen olayınıda buyurun oraya çekin .sivasta menemen olayı benzer bir alçaklık yaşanmıştır.aleviliğe olayı nasıl getirdiler anlayamıyorum hala?

deniz778
02.09.2006, 13:22

evet onun için önce otelde canlarımız kurşuna dizildi sonrada yakıldı dimi..
hepimize karşı planlanmış bir oyundu bu.. söylediğin çok komik..sivas a git ve sadece orda birgün geçir herşeyi çok net görürsün arkadaşım.. tabii görebilecek sağduyuya sahipsen... Aziz Nesin miş.. diğerlerinde hedef kimdi acaba söylermisin?????

SarıVatoz
02.09.2006, 22:04
''kardeşim iyi insansın bakıyorum diğerlerinden çok daha dürüstsün; ama namazını kıl, orucunu tut ki tam olsun.'' demek dayatmaysa, evet dayatma her zaman var.

eğer sivas olayları alevilikle ilgili olsaydı o zaman menemen olayınıda buyurun oraya çekin .sivasta menemen olayı benzer bir alçaklık yaşanmıştır.aleviliğe olayı nasıl getirdiler anlayamıyorum hala?

Tabi canım katliamın alevilikle hiçbir ilgisi yoktu, 'elimiz değmişken onlarıda öldürelim ne önemi var ki?' dediler.

Nuh Kılıç'ı örnek gösterirdim ama sonra söylediklerini inkar etti, şimdi söylemek uygun olmaz.

gözdecst
02.09.2006, 22:28
alevi sünni önemli olan insan tabi.bunu anlamıyanlar çok malesef dayatmalar tabiki var ama dayatsınlarr biz kendimize bakalım her dayatmanın altında ezilecek değiliz sivas olaylarına girilmiş yorumlar arasında bi kaç sünni arkadaşta bırakın bu kini demiş bu beni çok üzdü insan insanıdr alevi sünni iyiside var kötüsüde bizm kültürümüzde ayrım yok sivasta canlarımız yandı evet ama tüm sünnileri bundan ötürü suçlıyamayız ben sünni ninde alevininde iyisinide tanıdım kötüsünüde önemli olan bu değil aslında bizler kendi içimzde barışı yakalamalıyız bu geri zihniyetler elbet bigün kurur

KomünistAlevi
12.09.2006, 16:55
Maraş,Çorum ,Malatya ve Gazide Alevilikle ilgili değil demi...

Cümleleri düzgün kurun ve tarihi düzgün öğrenin...
Saygısızlık yapmayın...

Şoreş
12.09.2006, 17:08

Şimdi sana bazı birşeyler söyleyeceğim fakat ağır gelebilir.
Sivastaki Olayların Alevilerle ilgisi yoksa;

Neden İslamcı Kalabalık Pir Sultan Abdal Kültür Merkezine yürüdü ?

Neden Kültür Merkezi taşlandı ve Alevi Önderi Pir Sultan Abdalın Heykeli yıkıldı, yakıldı ?

Neden Alevi Etkinlikleri 3-4 Yezidi gerdi ?

Neden Aleviler taşlandı ve ilk yaralanmalar Madımak Otelinden dakikalar önce yaşandı?

Neden Sivas Katillerinden Muhammed adında bir soysuz '' Sivas Muhafazakar bir il, Alevilerin Sivasta etkinlik yapması, Muhafazakar halkı rahatsız etti, Sünnilerin Tuncelide yapsa hoş olurmuydu? '' dedi ?
Sivas Sünnilerin mi?

Alevilerin etkinlik yapmaya hakkı yok mu?

Kaldı ki Sivasta yaklaşık 600 Alevi Köyü var?

Kaldı ki Pir Sultan Abdal Sivaslı?

EE.. Pirimiz Ozanımız Sivaslı olduğu halde, etkinlikleri Diyarbakırda mı yapsaydık ? Kayseride mi yapsaydık ?? Çok Alakalı olur muydu?

gizem
12.09.2006, 17:17
getirmediler zaten ordaydı

Şoreş
12.09.2006, 17:56
getirmediler zaten ordaydı

Alevileri yaktılar can sonrada '' Aleviler Davul Zurna Çaldı bize Namaz kıldırmadı '' diye saçma bir bahane ortaya atıyorlar.Bunun gibi şeyler.. Yani böyle saçma bir bahane ve neden olamaz.. Sivas Katliam görüntülerini izleyen, otel yanarken insanların '' Allahu Ekber '' Naraları atmaları.... Yezitler bilmiyorlar ki katlettikleri insanlar çok inandıkları Allahın bir parçası.. İnsan ya insan...

Haci
12.09.2006, 18:34
Ben alevi, sunni diye bir şey bilmiyorum..Ben Orta asyanın bağrından kopmuş en az 15 bin yıllık tarihi olan Türk milletimi bilirim..Ilsamcılık yaparak Turkleri katletmek varya işte bu beni deli ediyor..Sivasta katliam yapıldı....Şenliğe gidiyoruz niyetiyle Sivasa giden körpecik çocuklar canli canli toğrağa gömüldü..Çok yazık..Bu affedilemez asla..Halk galeyana geldi..Halk kışkırtıldı..Aziz nesin Hakaret etti..Muahmmedin hanınlarına ve evine genelev yakıştırması yapıldı gibi yalanlarla yapılan katliam meşru gösterilmeye çalışıldı..Bütün bunalrı yapanlarasla türk olamaz..Her Gerçek Türk humanist'tir..Hiç bir masumu yok pahasına katletmez..

Gelelim başbağlar katliamına..Orada 33 cani diri diri toprğa gömen caniler kendilerin alevi olduklarını deklere etmişlerdi..Bilmiyorum belkide provakasyondur...

Insanliktan nasibini alamamış bir grup cahil sürüsü işte..

alevi arkadaşlar..Sunniliğin sizi tanımasını beklerseniz olmayacak duaya amin diyorsunuz demektir..Kendinizi tanıtmak sizin elinizde...Tabi bu demokratik yollarla olmalı..

saygılar..

kardelen_c
12.09.2006, 23:28
mrb bende aleviyim ama sünlilere bukadar güvensizlik olmaz her insan daha doğrusu bir olmaz tmm sünlilrde sonuçta bir insanlar ama ben yeni nesil olarak alevi sünli ayrımı yapmıyorumm arkadaşlarımı ii seçiyorum ama ayrım yapmıyorum bence bunu sizde yapmayın hatta ailelride buna inandırmaka gerek diye düşünüyorum ben neyse herkez düşüncesinde özgürdür arkadaşlar...

Şoreş
13.09.2006, 18:39
Ayrımcılık tabikide çok yanlış ama şu zamanda bile çok kötü iftiralar hala süregeliyor cano.. Yani duydukça inanasım gelmiyor.. Hala devam ediyor.
Yani insanların birtakım karalamalara inanması o kadar acı ki bu insanları Allah ıslah etsin..

Demokratik bazı Sünni kardeşlerimiz herzaman bizim için önemlidir ama yobaz, demokrat olupta Alevilere düşman olana tepkim serttir..

emrebey
03.10.2006, 18:04

Saygısızlık yapmayın...
siz menemen olayını bilirmisiniz peki?tarihi çok iyi biliyorsunuz ya mutlaka biliyorsunuzdur.kitaplarda yazan kubilayı şehit eden bir grup gericinin işi değilmi?pekiii kaç kişi istiklal mahkemesinde asıldı?diyeceksinizki sivasla ilgisi ne?bazı şeylerin dini dili mezhebi yoktur provakasyonla bazı güçler istediğini aldı.bu sivastada böyle menemendede.o olayları alevi sünni demeden tüm kendini bilen Türk evladı lanetlemiştir.pardon ama aleviliğe bir saygısızlığım olduğunuda sanmıyorum.lütfensizde üslubunuza azcık dikkat edin.at gözlüklerimizi çıkarıp azcık bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığından çıkalım.Tarih bilginizi bilemem ama ben kendiminkinden eminim.bir bıçağın iki yüzü vardır.bu gün Atatürkçüler mumcuya ağıt yakar ertesi gün Aleviler sivasa ağlar.karşıya geçip bi elele bakabilsek o zaman mezhep değilde başka oyunların olduğunu görebileceğiz.işte o gün şekilcilik değil yürek ortaya çıkacak.saygılar

Cherokawan
03.10.2006, 18:17

Saygısızlık yapmayın...

Öncelikle affınıza sığınarak bir eleştirim olacak.Cümleleri düzgün kurun demişsiniz ama kurduğunuz cümle pek hoş olmamış.Ayrıca Türkçe'de
"demi" diye bir sözcük yoktur."Değil mi?" olacak aslı.Önemsiz görünebilir ama bir dili kullanmak bence düşünce ve ifadenin yarısıdır.

İkincisi takma adınızda "Komünist Alevi" ve "Kürt Alevi" gibi tanımlamalar görüyorum.Bu nasıl oluyor?Hem Komünist hem de Alevi misiniz?

Asıl konuya gelince;ülkemizde yaşanan politik süreçlerin din mezhep ırk kisvesi altında meydana gelmesi katliamların belirli şablonlara uygun yapılması onların asıl niteliklerini değiştirmez.Sorun ezen ve ezilen sorunudur sınıf sorunudur daha da önemlisi tarihsel bir mücadelenin günümüzdeki uzantılarıdır.Bunu da en iyi sosyalist olduğunu iddia edenlerin bilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Elbette sunnilerde alevilere karşı alevilerde de sunnilere karşı önyargılar oluşmuştur.Bu kadar yaşanmışlıktan sonra bunların olmaması düşünülemez.Ancak sunnilik derken bence kastetmemiz gereken halkımızın büyük bir bölümünü oluşturan insan kitlesi değil resmi ideolojinin dinsel politikası olmalıdır.Bu politika da Osmanlıdan bu yana süregelmiş ve hatta kökenleri peygamberin ölümüne dek uzanan bir ortadoğu gerçeğinden başka bir şey değildir.

Saygılar...

GüLL
03.10.2006, 18:20
Öncelikle affınıza sığınarak bir eleştirim olacak.Cümleleri düzgün kurun demişsiniz ama kurduğunuz cümle pek hoş olmamış.Ayrıca Türkçe'de
"demi" diye bir sözcük yoktur."Değil mi?" olacak aslı.Önemsiz görünebilir ama bir dili kullanmak bence düşünce ve ifadenin yarısıdır.

İkincisi takma adınızda "Komünist Alevi" ve "Kürt Alevi" gibi tanımlamalar görüyorum.Bu nasıl oluyor?Hem Komünist hem de Alevi misiniz?

Asıl konuya gelince;ülkemizde yaşanan politik süreçlerin din mezhep ırk kisvesi altında meydana gelmesi katliamların belirli şablonlara uygun yapılması onların asıl niteliklerini değiştirmez.Sorun ezen ve ezilen sorunudur sınıf sorunudur daha da önemlisi tarihsel bir mücadelenin günümüzdeki uzantılarıdır.Bunu da en iyi sosyalist olduğunu iddia edenlerin bilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Elbette sunnilerde alevilere karşı alevilerde de sunnilere karşı önyargılar oluşmuştur.Bu kadar yaşanmışlıktan sonra bunların olmaması düşünülemez.Ancak sunnilik derken bence kastetmemiz gereken halkımızın büyük bir bölümünü oluşturan insan kitlesi değil resmi ideolojinin dinsel politikası olmalıdır.Bu politika da Osmanlıdan bu yana süregelmiş ve hatta kökenleri peygamberin ölümüne dek uzanan bir ortadoğu gerçeğinden başka bir şey değildir.

Saygılar...

TEBRİKLERR!!...
SÖYLENECEK BAŞKA BİRŞEYİN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM:thumbup1: :thumbup1:

jeddah
03.10.2006, 18:25
Ben de bir aleviyim ben insana bakarım alevi sünni olaraktan değil.Çok koyu düşünceli insanlardan genelde uzak durmaya bakarım.Yani öyle arkadaşlarım varki sünni olan,hiç ne olduklarını dahi bilmezler bırakın bizi eleştirmeyi.Hiç kimse onların konusunu açmaz bile.Zaten genelde genç kesim değilde,orta yaş ve de ileri yaşta insanlar biraz daha tutucu ve katı düşünceli oluyorlar aleviliğe karşı.Yeni yetişen nesil genelde bir parça daha aydın görüşlü.Günümüze bakacak olursak,özellikle geçim sıkıntısının,hayat koşullarının hat safhaya vardığı bir ortamda,bırakın insanlar karşı tarafa zulüm etmeyi,kendilerinin ne olduklarını dahi araştırıp düşünecek halde değillerki.Tabi ki tarihte yaşanan bazı şeyleri de unutmamız imkan yok fakat bunu genellemem yapıp her sünni vatandaşımızın üstüne de mal etmek yanlış olur derim ben.Artık her insan gibi,onlar da ekmeklerinin derdine düşmüş.Diyeceğim o ki;olaya alevi gzöüyle sünnilere bakış değil,alevi gözüyle karşıdaki insana bakış dersek daha doğru olmuş olur tabi bu benim fikrim.

ya ben alevileri buderece sünnilerden nefret ediyorlar bilmiyordum sitede heryerde sünni sünni ...ben sünniyim ve bilgili insanlar gençlerdede çok ....ama çevrende öyle demekki ----------------.................
insana önce bi insan gözüyle bakın _
sonra eğeerki aranızda bişe olursa evlilik gibi yda başka bişe sonra inanç meselelerine bakarsınız ki inançda çok önemlidir
ancak önce bi insanı insan olarak değerlendirelim
ve lütfen bukadar aşırı sünnilerle alakalı konular açmayın ...
dışardan gelen insanlar benimgibi yani alevi olmayanlar bunları gördükçe kendilerinden daha fazla nefret edildiğini sanacaklar
bu düşmanlık neden aramızdaki anlamıyorum güzellikle anlaşmak varken ve şunuda bilin
ben islami eğitim alıyorum ama kimse size karşı nefreti aşılamıyor ;)

Aydın.
03.10.2006, 18:47
ya ben alevileri buderece sünnilerden nefret ediyorlar bilmiyordum sitede heryerde sünni sünni ...ben sünniyim ve bilgili insanlar gençlerdede çok ....ama çevrende öyle demekki ----------------.................
insana önce bi insan gözüyle bakın _
sonra eğeerki aranızda bişe olursa evlilik gibi yda başka bişe sonra inanç meselelerine bakarsınız ki inançda çok önemlidir
ancak önce bi insanı insan olarak değerlendirelim
ve lütfen bukadar aşırı sünnilerle alakalı konular açmayın ...
dışardan gelen insanlar benimgibi yani alevi olmayanlar bunları gördükçe kendilerinden daha fazla nefret edildiğini sanacaklar
bu düşmanlık neden aramızdaki anlamıyorum güzellikle anlaşmak varken ve şunuda bilin
ben islami eğitim alıyorum ama kimse size karşı nefreti aşılamıyor ;)
bak can sünni sitesine gir her konuda alevilik kelimesi kesinlikle yer almaktadır ve bizler sünülerden nefret ettiğimiz yok evet gevclerden cok olgun insanlar var ama bu nokta işareti ne anlama geliyor?? önce onu acıklarsan sevinirim budüsmanlık düsmanlık diye birsey yok bizim icin onu besleyen sizlersiniz artık sunu kabulenmeniz lazım Alevilik vardır hem kardesce yasama okadar zorki neden dersen alevilerdede sünnilerdede geri kafalı insanlar cok bu yüzden kardesliği sağlamak zor bence sizlerdeki bize olan nefret asırlardır devam etmekte ne demek nefret besleyen yok siz bu nefret atesiyle yanıp tutsuyorsunuz...

jeddah
03.10.2006, 19:37
bak can sünni sitesine gir her konuda alevilik kelimesi kesinlikle yer almaktadır ve bizler sünülerden nefret ettiğimiz yok evet gevclerden cok olgun insanlar var ama bu nokta işareti ne anlama geliyor?? önce onu acıklarsan sevinirim budüsmanlık düsmanlık diye birsey yok bizim icin onu besleyen sizlersiniz artık sunu kabulenmeniz lazım Alevilik vardır hem kardesce yasama okadar zorki neden dersen alevilerdede sünnilerdede geri kafalı insanlar cok bu yüzden kardesliği sağlamak zor bence sizlerdeki bize olan nefret asırlardır devam etmekte ne demek nefret besleyen yok siz bu nefret atesiyle yanıp tutsuyorsunuz...
çok dikkat çekici
hem kendi tarafına hem benim tarafıma geri kafalı diyorsun
............nefret ateşiyle yanıp tutuştuğum yok öyle osla burda ağır laf kullanırım banlansam bile
..........nefretten çok siz bizim yaptığğımıza beğenmyosunuz belkide bizde sizn yaptğığnız bazı şeyleri yanlış görüyoruz
msela oruç ben şu oniki günlük oruçta neyin nesi oluyor hala anlamış değilim
emir ramazanda ama siz tutmuyorsunuz
ve herneyse lütfen :bana ve benim tarafıma geri kafalı cümlesini kullanma çnki insan inancından dolayı geri kafalı olmaz helede müslümansa:gosterge :gosterge :gosterge bu aleviler içinde geçerli

Cherokawan
03.10.2006, 19:55
çok dikkat çekici
............nefret ateşiyle yanıp tutuştuğum yok öyle osla burda ağır laf kullanırım banlansam bile
..........nefretten çok siz bizim yaptığğımıza beğenmyosunuz belkide bizde sizn yaptğığnız bazı şeyleri yanlış görüyoruz
ve herneyse lütfen :bana ve benim tarafıma geri kafalı cümlesini kullanma çnki insan inancından dolayı geri kafalı olmaz helede müslümansa:gosterge :gosterge :gosterge bu aleviler içinde geçerli

Dostum o kadar da iyimser olmayalım istersen.Tamam genel olarak özellikle batı bölgelerinde yaşayan sunni müslümanlarda böyle bir saplantı yok ama geleneksel öğretide bu kadar da basit değil durum.

Ben de sunni bir çevrede yetiştim ve alevilerin elinden bir şey yemeyenleri onlara kız alıp vermeyenleri tutun da sokaktan kara derili bir insan geçtiğinde saçlarını tutup kellikten korunmaya çalışanları da gördüm.(Bir zenciye baktığında kel kalacağını düşünenler vardı...)

Geri kafalılık meselesine gelince bu niyetlerde gizlidir.Mesela diyerek verdiğiniz örnekteki üslup bence buna örnektir.Oruç size göre ramazandadır belki de ne dersiniz?"Neyin nesi" olduğuna gelince her halde bir alevi daha net cevap verir buna ama acaba inanın gereği olabilir mi?

İnsanlar inançlarından dolayı geri kafalı olmaz.Bu hayata bakış açısı ile ilgili bir şeydir.Örneğin geri kafalılığın en bariz örneği kendi kutsal saydığımız şeylerin adını dahi besmeleyle anarken başkalarının inancına "oniki günlük oruçta neyin nesi oluyor" "emir ramazanda ama siz tutmuyorsunuz" şeklinde yaklaşmaktır bence.

Saygılar...

Aydın.
03.10.2006, 21:46
çok dikkat çekici
Bak güzel kardesşim herkes icin kulanmadım o kelimeyi ama var bunu inkar edemsein 12 gün oruc konusana gelince orda imam hüseyinin yasını yasıyoruz yezidin kanını emdiği bir direm suyu eksik ettiği o yası ve bu orucun ismide muarem orucudur bilmiyosan ögrene bilirsin sizin yaptıklarınızı begenmiyoruz derken neyi kast ediyosun sizin begenilecek bir yönünüz yokki hem bu nefret atesinide inkar etme bence ne emri ramazandan bak ben binlerce arkadasım var sünni olan ve bu insanlar daha kendi orucunu tutmuyor oruc inanc meselesidir isteyen tutar isteyen tutmaz sen nekadar kabulenmesende her iki taraftada geri kafalı insanlar coktur ve müslüman kelimesi diyorsun aleviler müslüman değilmidir??

MetinK
04.10.2006, 03:59
jeddah:
..nefret ateşiyle yanıp tutuştuğum yok öyle osla burda ağır laf kullanırım banlansam bile
Sinegoglara karsida mi yok?

T.Yasam da acikca yaziyorsunuz bunu ama.Yoksa yaniliyor muyum?:yamukgul:

HoZaTLi_62
10.10.2006, 00:14
kesinlikle var

Servan
26.11.2006, 20:44
kesinlikle var ki bunu en iyi dışarıda kalan aleviler bilebilir.

GELİN CANLAR BİR OLALIM.........

Mansuri
12.12.2006, 14:10
Artık Alevi_Sunni ayrımı yoktur. Ezen-ezilen ayrımı vardır. Ezen Alevi'yim diyorsa da, bizden değilidir.

zekai24
20.12.2006, 00:56
dayatma osmanlı döneminden katil yavuz selim zamanında başladı öyle devam ediyor

ahmetsa
20.12.2006, 08:56
Alevi ler 72 millete bir nazarla bakar,
Ama yinede kendisine nasıl bakıldığını hissedip ona göre davranırlar, karşısındaki insan , kendisine insan gibi baktı ise , ona bi alevi can insan gözüyle bakar,
benim kabem insandır.. sözü anlatmıyormu insana bakış açısını .

yelada
06.01.2007, 00:25
neden dayatması olsunkii.gerçekte inancı olan insanları özgür bırakır.cahil olan insanlar dayatma yapar.

Berucavan
11.01.2007, 16:38
bizim dinimiz insanı insan olarak kabul etmeyi buyurur. eğerki bir sünni insan sa eyvallah ama değilse...................

eskiya44
12.01.2007, 11:40
bizim dinimiz insanı insan olarak kabul etmeyi buyurur. eğerki bir sünni insan sa eyvallah ama değilse...................

arkadaşımızın dediği gibi insan önce insan olmalı sünni veya alevi olması önemli degil.bizim insan olan herkese kapımız açıktır.

aliko
07.02.2007, 11:12
Evet.Kendi ibadetlerini dayatmaya çalışıyorlar.

ayarslanhan
10.02.2007, 01:14
bir alevi forumuna gireceğim zaman sünnilerle ilgili bu kadar düşmanlık ve kin dolu sözleri duyacağımı ummazdım. bu siteye bir sünni olarak değil ama öncelikle insan olarak girmiştim. ama yazdıklarımdan dolayı hemen sünni diye hitap edildim. yani bu sitede keskin bir alevi-sünni ayrımcılığı var.

bunu bir kez daha yazıyorum. erzincan'da öğretmenlik yaparken alevi bir arkadaşımız da aramızdaydı. öğrencilerimden yarısı da aleviydi. ama onlar bana sünni olarak bakmıyor, ben de onlara alevi diye bakmıyordum. sonuçta hepimiz insandık. çayırlı'da bir halı saha maçına gittiğimizde maça sadece sünnileri götürmedim. çocuklar ilk defa halı sahada maç yaparken sevinçlerine bir insan olarak katıldım.

yani kısaca şu bu forumda çok büyük bir önyargı var.

AlpaTürk
10.02.2007, 01:26
Sevgili canlar,
şunu unutmayınız,
siz ne kadar severseniz o kadar sevilirsiniz...
BEŞ PARMAĞIN BEŞİ BİR DEĞİLDİR !!!

azel24
10.02.2007, 09:47
geçenlerde bi arkadaşımla demeyeceğim öyle birisi benim uzaktan dahi arkadaşım olamaz topluluk içinde bulunan biriyle laf kavgasına girmiştim konu bu site...!
benim burda üyeliğimin olduğunu bilen çok yakın arkadaşım sitede durumlar nasıl güzel paylaşımlarda bulunuyormusunuz diye sorduğunda herşey gayet yolunda demiştim malum şahıs hangi site dediğinde de buranın adını vermiştim surat ifadesini hatırladım şimdi gene sinirim tavana vurdu başladı saçmalamaya islamı daha güzel öğreneceğin başka bir site yok mu orda ne işin var falan filan diye saçmaladı yok namaz kitap kuran allah bilmezmişiz yok biz allaha değil kabemiz insandır mantığı ile insana taparmışız müslüman gibi yaşamazmışız aslında öyle yaşasak cenneti anında hakedermişiz böyle uzayıp gitti tek dayatmaları namaz kuran oruç hac vs vs vs sanki bunları yapmadan ama yaşanması gerektiği gibi güzelliklerle yaşayıp insanları karalamadan müslüman olunmuyormuş gibi ben burda ne namaz kılıp oruç tutup hatta hacca gidip gelmiş insanların türlü türlü iğrençliklerine şahit olmuşken başına taktığı türbanı kendi nefisleri için araç kullanan bir sürü insan görmüşken bunların sözde dayatmaları bana vız gelir ben böylesi yobaz sürüsünü yolumdan sürüyüpte yolumda yürüyorken onlar sadece müslümanız diye kendilerini aciz bi şekilde avuttuklarıyla kalır...!

ayarslanhan
10.02.2007, 21:07
geçenlerde bi arkadaşımla demeyeceğim öyle birisi benim uzaktan dahi arkadaşım olamaz topluluk içinde bulunan biriyle laf kavgasına girmiştim konu bu site...!
benim burda üyeliğimin olduğunu bilen çok yakın arkadaşım sitede durumlar nasıl güzel paylaşımlarda bulunuyormusunuz diye sorduğunda herşey gayet yolunda demiştim malum şahıs hangi site dediğinde de buranın adını vermiştim surat ifadesini hatırladım şimdi gene sinirim tavana vurdu başladı saçmalamaya islamı daha güzel öğreneceğin başka bir site yok mu orda ne işin var falan filan diye saçmaladı yok namaz kitap kuran allah bilmezmişiz yok biz allaha değil kabemiz insandır mantığı ile insana taparmışız müslüman gibi yaşamazmışız aslında öyle yaşasak cenneti anında hakedermişiz böyle uzayıp gitti tek dayatmaları namaz kuran oruç hac vs vs vs sanki bunları yapmadan ama yaşanması gerektiği gibi güzelliklerle yaşayıp insanları karalamadan müslüman olunmuyormuş gibi ben burda ne namaz kılıp oruç tutup hatta hacca gidip gelmiş insanların türlü türlü iğrençliklerine şahit olmuşken başına taktığı türbanı kendi nefisleri için araç kullanan bir sürü insan görmüşken bunların sözde dayatmaları bana vız gelir ben böylesi yobaz sürüsünü yolumdan sürüyüpte yolumda yürüyorken onlar sadece müslümanız diye kendilerini aciz bi şekilde avuttuklarıyla kalır...!

sonuçta bu forumda ki yanlışları doğruya mı çıkarıyor?

oconor
10.02.2007, 21:27
alevi arkadaşların sünnilere bakışını merak ediyorum
Aralarında muhteşem insanlar var kimi aleviye değişilmeyecek sünnilerin sayısı hiçte azımsanacak kadar değil...

aytans
10.02.2007, 21:48
Evet alevilere karşı dayatmaları var.Hiç birşey yapmasalar bile alevileri küçümsemeleri ve bizim yaptığımız ibadeti ibadedetten saymıyorlar.Kendileri gibi camiye gitmemizi bekliyorlar.

Levent DAŞDEMİR
10.02.2007, 22:24

Sünni bir katılımcı olarak yazdıklarınıza katılıyorum ancak Aziz NESİN konusunda yazdıklarınıza biraz sitem etmek isterim onun yaşadıklarını kendiniz yaşamış gibi düşünürseniz eğer kesinlikle kendi vatanınızdan uzaklaşmak isteğinizin ortaya çıkacağını düşünüyorum o zamanının en büyük savaşını sizler ve bizler için vermiştir bu bence inkar edilmez bir gerçektir.Zamanın dayatmalarına donkişot misali açmamıştır savaşını o tamamen aklın ve bilimin sınırları içersinde herkesin yolunu açmaya ve aydınlatmaya adadığı için kendini yakıp bizlere bir fener olma amacı gütmüştür.
Saygı ve dostluk selamlarımla...

nuhmelek
10.02.2007, 22:28
ben alewi deilim olmadığımada çok mmnunum!!alewilik nedir ne işe yarar neye inanaıyorsunuz ki siz biz sünnileri kınıyorsunuz bizim kendi mezhebimzde bile iyi olmayanlar war ama biz sonuçta insanız ne bu ayrımcılık ??????bu site karşıt mezheplerle çatışma sitesimi?ne nedir ya oysaki benim çoğu arkadaşım alewi ama onlar byle deiller ben onlara saygılıyım onlarda bana

aytans
10.02.2007, 23:18
ben alewi deilim olmadığımada çok mmnunum!!alewilik nedir ne işe yarar neye inanaıyorsunuz ki siz biz sünnileri kınıyorsunuz bizim kendi mezhebimzde bile iyi olmayanlar war ama biz sonuçta insanız ne bu ayrımcılık ??????bu site karşıt mezheplerle çatışma sitesimi?ne nedir ya oysaki benim çoğu arkadaşım alewi ama onlar byle deiller ben onlara saygılıyım onlarda bana

Alevi değilim olmadığımada çok memnunum diyorsun.Fakat profil bilgilerinde alevimisiniz sorusuna aleviyim demişsiniz.söylediklerin çok çelişkili.Forumu beğenmiyorsun,o zaman forumda ne işin var?

BerfeM
12.02.2007, 12:57
edit

Westside
12.02.2007, 13:41
En basiti din dersleri

deryadeniz
12.02.2007, 17:00
ne kadar sünni arkadasım olsada kendi bibirimn yanıunda kendimi daha iyi hissediyorum dilediğim gibi konusabiliyorum

Sevgi_2420
12.02.2007, 19:07
Aslında birçoğumuzun düşüncesi aynı onlara karşı.Onlar bize müslüman gözüyle bakmıyorlar hatta bana gelipte siz Hz.İsa yamı tapıyosunuz dıyenler bile oldu.Böyle diyen insanlara ne gözle bakılır?Bir da geçmişte yaptıkları zulümleri hatırlayınca insanın nefreti 2 ye katlanıyor.Elbetteki aralarında aydın görüşlü olanlarda var ama %90 nı aynı görüşte

destiny
12.02.2007, 20:27
Açıkcası onlar bize hiç bişi demediği sürece biizm onların hakkında kötü bir düşüncemiz yok sonuçta hepimiz müslümanız en önemlisi insanız.
bizi müslüman bile görmeyen insanlar içina çıkcası pek yorum bile yapmak istemiyorum.çünki bizleri kötülemekten başka bişi yapmıolar.Allah büyük zaten bu dünyada yaptıklarının ve yaşadıklarının karşılığını herkes alacak.

ademce
12.02.2007, 21:04
Son yıllar da Milenyum sonrası kim ne derse desin sadece bu konu da değil hemen her konu da düşünceler yaklaşımlar değişiyor. Sol sağ bile anlamını yitirdi ve yitirmesi de lazım o kadar çeşitlendiki her şey bu kaçınılmaz bir durum. Eskiden olan bir çok ayrımlar şimdi kapanıyor, saflar artık klasik ayrımlara sığmayacak kadar çeşitleniyor. Bu konu hakkın da şunu diyebilirim ki İLETİŞİM her anlam ve her safta ki CEHALETİ de bence bitirdi ya da minimize etti. Artık Alevi Sunni gerginliği denen bir şeyi bence toplumun çok geniş katmanın da tükenmeye başladı. Eskiden hemen hiç olmamasına rağmen bazıları belki eski hizibi ve gerginliği de körükleme peşin de ama şimdi karşıklı kız alıp vermeler evlenmeler o kadar çoğaldı ki bu belki bu mesaja muhalefet edecek kişi varsa bunlara da şimdiden vereceğim en büyük delil. Bu önemli bir göstergedir. Başka bir topikte konusu açılmış ama ben yazmadım fazla uzamasın diye orda. Bununla beraber eski ayrımlar kalkarken bu kez sosyolojik ve karşı konulmaz bir gerçekmidir bilmem bu kez başka saflaşmalar da başlıyor toplum da. Ama nihayi olarak Sunni ve Alevi ekol olsun bunlar İslam Dünyasının birer gerçeğidir. Kardeş olmak zorunda birbirimizin farklılıklarını birer gerginlik ya da ayrılık nedeni değil zenginlik olarak görmek zorundayız.Tabi ki birileri bunu dinamitlemek için elinden geleni yapacak. Birey olarak insanlar arsı uzlaşmaya vesile olmak, insanların kaynaşması için çaba sarfetmek zorundayız. Yarın bir yabancı düşman ülkemize girsin o zaman ne alevi der ne sunni topyekun hepimize yönelik olur bu felaket. Birbirimizin değerini bilmek kardeş ve aynı inancın ekolleri olduğumuzu anlamak için mutlaka birilerinin bize saldırması mı lazım. Iraka bakın Sunniler de Şiiler de ölüyor. O toprak o ülke onlara ait ama başkaları her ikisinin aleyhine hüküm sürüp cinayetler işliyor. Aleviden ya da sunniden yana taraf olmak bir yana sevgi ve kardeşlikten yana olursak İnandığımız Tanrı her birimizden daha çok razı olur. Farklılıklar eksiklik değil zenginliktir. Yeter ki kışkırtmalara ve bu farklılılardan ayrılıklar çıkartanların oyununa gelmeliyim. Farklılıklara rağmen bir ve beraber olduğumuzu bilelim. Geçmişin cahlliklerinin ve hatalarının hesabını tutmak onlara aynı zaman da ortak olmaktır.Herkes aynı karından çıktığı aynı nesebten geldiği kardeşi ile bile zaman zaman tartışıyor ve ayrılığa düşüyor. Geçmişin karanlığını ve gerginliğini eski yanlışları ve onlardan hizip çıkarmayı bugüne taşımak yerine bize düşen bizden sonrakilere barış dolu sevgi ve kardeşliğin hakim olduğu yarınlar bırakıp vaademiz dolunca bu mekanı terketip hakiki aleme göç etmek.

dicle58
17.03.2007, 23:17
evet bir çok dayatma sözkonusudur. bence insankar bazı şeyleri aşmakda çok gecikiyorlar insanlara sunni, alevi,kürt,türk,laz,çerkez vs,vs gibi bakmayı bırakmadıkdan sonra emin olunki daha çok canlar yanacak neden bu topraklarda yalnız olmadığımızı(herkes için söylüyorum) bu ülkenin karışık bir çiçek bahçesi gibi rengarenk olduğunu kabullenemiyoruz.hani hepimizin söylediği gibi Allahla kul arasına kimse giremez herkesde inancını bildiği gibi yaşar deyipde,insanların inanç şekillerini sorgulamak hiçkimsenin haddi olmadığını tam idrak edebilsek insan soyunun adem oğlundan geldiğini hatırımızda tutabilsek...........................!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hüsocan
23.03.2007, 04:42
21. yüzyıldayız he hala aa siz alevimisiniz yok nasıl yok neye inanırsınız gibi tuhaf sorgulamalar bıktırıcı ama herkesin kültürümüze özendigide bi geçek. Bizler insanı insan olarak degerdiriyoruz ayrımdan hiç hoşlanmam ama digerleri gibi dayatmalarda bulunmayarak kalitemizi ve seviyemizi belli ediyoruz zaten..

kardelen_c