Orijinalini görmek için tıklayınız : Anadolu Aleviliği
ErdalNET 16.07.2005, 23:08 Anadolu Aleviliği Ahmet Yesevi ile güçlü bir şekilde başlar. Ahmet Yesevi Allah inancı olan değerli bir zattır. Kuran-ı Kerimde ben size Kuranı ve Hikmeti gönderdim der. Ahmet Yesevide Şeriatı değil Hikmeti esas almış ve Türk Boylarına yaymıştır. Keramet sahibi bir insandır ve dağları yoketmiştir. Aleviliğin sadece kültür değil bir inanç kültürü olduğunu bilen bir şahsiyettir. Onu örnek alalım yolumuzdan sapıp benliğimizi kaybetmeyelim.
Lütfen Aleviliği siyasete alet etmeyelim. Siyaset inanca zarar verir. Biz dürüst olalım toplum mutlaka dürüst olacaktır.
Alevilik nasıl ve hangi siyasete alet ediliyor?
ErdalNET 17.07.2005, 20:22 Alevilik bir inancın yorumlanmasıdır. Sağla solla ilgisi olamaz.
Nasıl Aleviliğin sağla ve solla ilgisi olmaz? Aleviliğin bir felsefesi vardır ve sağ-sol gibi kavramlar da felsefeyle ilgilidir. Dolayısıyla Aleviliğin sağ ve solla ilgisi vardır.
Ayrıca toplumsal olan herşeyin toplumsal sorunlarla, sosyolojiyle ve siyasetle ilgisi vardır. Hacı Bektaş-ı Veli'ler, Pir Sultan'lar, Şeyh Bedrettin'ler gibi konular siyasi ve tarihsel olgulardır. Elbette ki bunların siyasi bir karşılığı da olacaktır.
Sonuçta Alevilerin siyasi tercihinin yıllardan beri sol olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu değişmez bir gerçektir. Aleviler bu ülkede Maraş gibi, Çorum gibi, Sivas gibi siyasi katliamları yaşamışlardır. Katliamdan öte siyaset mi var, tercih mi var? Aleviler yüzlerce yıllık tarihlerinin onlara verdiği dersler sonucunda; Maraş, Çorum gibi katliamların sonucunda siyasi tercihlerini yapmışlardır. Ve Alevilik de gayet siyasi bir olgudur. Bunu herkes biliyor ama bazıları gene siyasi nedenlerle kabul etmek istemiyor.
ErdalNET 17.07.2005, 20:35 Katliamlar cehaletin ve yurtdışında gelen yönlendirmelerin bir sonucudur. Cahilleri eğitirsek ve bağımsız bir ülke olursak bu sorunlar çözülecektir. Herşey akılla başlar akılla biter.
munzur_hozat 17.07.2005, 20:37 aleviler tarihe baktığımızda sürekli baskı gördüklerinden sisteme ve yöneticilere karşı eleştirisel yaklaşmışlardır bu da sol görüş içinde en iyi yer bulmalarına sebep olmuştur.
Ama Alevilik tanım olarak siyaset ve ırk üstüdür.
ErdalNET 17.07.2005, 20:40 Alevilerde 100 kişiden biri bilgisayar kullanıyorsa, bilime ve teknolojiye değilde paraya ve mülke destek veriyorsa bu ülke hep böyle cahillerin elinde gider. Akıllı olalımda Fethullah Gülen gibi okullar açalım yurt dışında sağda solda bilimsel araştırmalar yapalım. Yoksa laga lugayla bir adım ileri gidemeyiz. Bu ülke bizim ona sahip çıkalım ve şağdaşlığa ulaştıralım.
Alevilerde 100 kişiden biri bilgisayar kullanıyorsa, bilime ve teknolojiye değilde paraya ve mülke destek veriyorsa bu ülke hep böyle cahillerin elinde gider. Akıllı olalımda Fethullah Gülen gibi okullar açalım yurt dışında sağda solda bilimsel araştırmalar yapalım. Yoksa laga lugayla bir adım ileri gidemeyiz. Bu ülke bizim ona sahip çıkalım ve şağdaşlığa ulaştıralım.
Alevilerin hedefi Fetullah gibi okul açıp propoganda yapmak olamaz. Bunun aksini savunmak da laga luga yapmak olamaz. Aleviler kendi ufak çıkarları için sinsice hareket etmez Fetullah gibi. Aleviler açıkca kardeşliğin ve daha güzel bir dünyanın propogandasını yaparlar. İki tane okul açıp propoganda yapmakla dünyanın ve ülkemizin daha güzel biryer olmasına hiçbir katkımız olamaz. Fetullah o kadar okul açtı kime ne katkısı oldu kendinden başka. Örümcek kafalı insanlar yetiştirdi.
ErdalNET 17.07.2005, 20:47 Hacı Bektaş-ı veli kimseyle savaşmamıştır. Öğrenciler eğitip dünyanın dörtbir yanına göndererek insanlara doğru yolu öğretmiştir. Vede bugün bu kadar alevi varsa onun ve diğer alevi büyüklerinin bu şekilde yaklaşımlarının sonucudur bu. Fakat artık alevilik azalıyor bu ise artık alevi büyüklerinin öğrenciler yetiştirip halka doğruyu göstermemesinden kaynaklanmaktadır. Hacı Bektaş-ı veli en iyi misyonerdir. Ve doğrularını tüm dünyaya yaymıştır. Helal olsun ona
Eğitime, insan yetiştirmeye karşı çıkan yok. Sen siyaseti falan bırakalım Fetullah gibi okul açalım diyorsunuz. Buna karşı çıkan var. Aleviler bu ülkenin siyasetine birlik içinde müdahil olacaktır. Ülkesini düşünmeyip, ülke siyasetine karışmadan okul açıp işletmeciliğe mi soyunalım yani topluca?
munzur_hozat 17.07.2005, 22:05 Ccgunal bu kadar iyimser olamazsın, karşı taraf açıyorsa biz neden açmayalı nefer yetiştirmek zorundayız.
ErdalNET 17.07.2005, 22:09 munzur_hozat seninde benim gibi düşünmen beni çok sevindirdi. Site yöneticisindende bir ricada bulundum, istekler forumunda. Bakalım ne olacak
Ccgunal bu kadar iyimser olamazsın, karşı taraf açıyorsa biz neden açmayalı nefer yetiştirmek zorundayız.
Karşı taraf diye birşey yok. Alevilik Fetullah'a karşı çıkmak için, karşıt olmak için varolan birşey değil. Karşıtlık da yok. Fetullah kim ki bizim karşıtımız oluyor? Kendi çıkarının peşinde, parsayı toplayan birisi. Aleviler birilerine karşıt olmak için faaliyet yürütmez. Aleviliğin felsefesinde bu yoktur. Aleviler dünyanın daha güzel bir yer olması için çaba gösterirler. Felsefemiz budur. Fetullah'ı karşıt ilan edip, onun yaptıklarını taklit etmek için oluşturulmamıştır Aleviliğin felsefesi.
ErdalNET 17.07.2005, 23:13 Kötü olan şeylerinde iyi şeyleri vardır. iyi olan şeyleri alıp kendimize uyarlamalıyız
munzur_hozat 18.07.2005, 00:33 ccgunalın bahsettiği kaygıları bende taşıyorum yani birileri aleviliği kullanarak rant elde edecekse bunu kabul edemem.Kimse Aleviliği arkasına alıp siyaset ve güç gösterisi yapmamalı.
ErdalNET 18.07.2005, 09:35 Arkadaşlar bizim sorunumuz bu işte! Herşeyin altında maddiyat arıyoruz. Bu çok yanlış bişey. Birisi benim adıma birşey yapıyorsa ben seve seve maddi desteğe hazırım. Sonunda bu kişi isterse çok zengin olsun. Yeter ki maddiyat içinde kaybolmasın ve amacını unutmasın.
Sonunda bu kişi isterse çok zengin olsun. Yeter ki maddiyat içinde kaybolmasın ve amacını unutmasın.
Ben zengine niye güveneyim arkadaş? Niye ondan birşey bekleyim? Beni, kesesinden daha fazla düşündüğünü kim garanti edebilir bana? Ben kendim gibi olana, halkıma güvenmeyi tercih ederim. Birbirimize güvenmeyip, zengin ve güçlü insanlardan birşeyler bekleyerek hiçbir yere varamayız. Bizler akıllı ve güçlüyüz. Bizim gibi olmayan, bizim gibi yaşamayan insanlara ihtiyacımız yok. Birbirimizin halinden gene birbirimiz anlarız. Ama zengin biri de bize destek olmak istiyorsa bizim peşimizden gelebilir. Hoş geldi, sefa geldi. Ama ben bir zenginin peşine takılmam. Asıl amacının kesesi olmadığını kimse garanti edemez bana. Çünkü aynı dertleri ve sorunları yaşadığımızı sanmıyorum.
MasterCoo 18.07.2005, 09:45 Ccgunal bu kadar iyimser olamazsın,
nefer yetiştirmek zorundayız.
Bir ara munzur_hozat siz değilmiydiniz Kin besleyene kin BESLEMEMELİYİZ nefrete nefret ile cewap VERMEMELİYİZ diyen ??
Bu yazıyı yazdığın andaki piskolojin neydi anlayamadım doğrusu .
Hani Aleviler NEFRET yetiştiremezdi ??
Hani Aleviler hep İyimser bakardı ??
Alevi_Cocuk:3D_NG (27
ErdalNET 18.07.2005, 09:48 Dünyamızı sermaye yönetiyorsa bizde sermayeyi araç olarak kullanacağız. Korkma bu senin satılmış olduğunu göstermez
Dünyamızı sermaye yönetiyorsa bizde sermayeyi araç olarak kullanacağız.
Peki sakın sermaye bizi araç olarak kullanmasın!!!
Bizim sinsi planlarımız yok ki. Uygun olmayan ve felsefemize yakışmayan araçlara hiç ihtiyacımız yok. Gittiğin yol, varacağın yeri gösterir. Eğer yolun düzgün ve dürüst bir yol ise varacağın yer de öyle olacaktır.
ErdalNET 18.07.2005, 09:53 Pes doğrusu CcGunal. Eğer alevileri temsil eden birisi olsaydın bir adım ileri gidemezdik
Pes doğrusu CcGunal. Eğer alevileri temsil eden birisi olsaydın bir adım ileri gidemezdik
Eğer bütün stratejim, kullanmak/kullanılmak üzerinden olsaydı bir adım ileri gitmeyip bu stratejiden vazgeçmeyi tercih ederdim. Çünkü bu kullanma/kullanılma stratejisi Aleviliği felsefesinden ve hayat görüşünden uzaklaştırır. Ve ileri götürmez, daha da geri götürür. En azından bulunduğum yer kötü bir yer değil ve geri gitmekten daha iyidir.
ErdalNET 18.07.2005, 13:59 Basma kalıp düşüncelere boğulmuşsun. Fikirlerin katı, hiç esnek değil. Kendini aşmayı denersen iyi olur
Basma kalıp düşüncelere boğulmuşsun. Fikirlerin katı, hiç esnek değil. Kendini aşmayı denersen iyi olur
Tavsiye için teşekkür ederim. Eleştirilerinize katılmıyorum. Ben ufak çıkarlar, daha fazla para kazanma derdine düşecek bir insan değilim. Beni dünyanın nasıl daha güzel olacağı, nasıl daha yaşanabilir bir yer haline geleceği, bilimin, kültürün ve felsefenin gelişimi ilgilendiriyor. Bu halimden de memnunum. Ama gene de tavsiye için sağolun.
ErdalNET 18.07.2005, 14:05 Para peşinde değilsen eğer. Neden çalışıyorsun.
Para peşinde değilsen eğer. Neden çalışıyorsun.
Bunun onunla alakası yok. Ben hayatı devam ettirebilmek ve sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarımı giderebilmek için çalışıyorum. Bu "para peşinde" olduğumu göstermez. Para benim için bir amaç değil, bir araçtır.
ErdalNET 18.07.2005, 14:13 Bunun onunla alakası yok. Ben hayatı devam ettirebilmek ve sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarımı giderebilmek için çalışıyorum. Bu "para peşinde" olduğumu göstermez. Para benim için bir amaç değil, bir araçtır.
Bu söze ancak gülerim. Siteye girenlerin hepsi bu cevabı okusun ve gülsün:3D_NG:. Kendinle uyumsuzsun sen
Bu söze ancak gülerim. Siteye girenlerin hepsi bu cevabı okusun ve gülsün. Kendinle uyumsuzsun sen
Böyle muğlak cümleler yazarak kafaları bulandırmayın beyefendi. Eleştirecekseniz veya gülünç bulduysanız veya da bir uyumsuzluk görüyorsanız lütfen bunun nedenini açıklayın. İnsanlara anlamadığı şeyler de kafasını karıştırıp gülünç gelebilir.
aleviboy 24.07.2005, 12:05 Anadalu aleviliği diyerek kastedileni anlamak güç yeryüzünde bulunan aleviler zaten anadoludan kaynak bulmuştur başka bir yerde alevi yoktur.Horasandan gelirken yolda ve anadoluda belirli grupları etkilemiştir.Sonuçta alevilik alevilik özelliklerini esas anadolu medeniyetleriyle kazanmıştır aleviler aleviliği anadoluda almıştır.
biralevi 22.04.2006, 21:58 "Anadolu Aleviliği "KAVRAMI ALEVİLİĞİN ZİNDANIDIR.
Ülkemizdeki Ehli Beyt dostları Alevilik konusunda belli kavramlara açıklık kazandıramadıklarından dolayı sıkıntıya düşmüştür.Dahası bazı karanlık güçler gerçeklerden korktukları için kavramları birbirine karıştırma yoluna gitmişler ve kafalarda böylece daha da karışmıştır.İşte ANADOLU ALEVİLİĞİ kavramı da sırf kafa karıştırmak ve gerçekleri Alevi halktan saklamak için ortaya atılmış sonradan uydurma bir kavramdır.İslamiyetin temeli Kur-an ve Ehli Beyt düşüncesine dayanır.Alevi olmak ise bu düşüncenin temelini oluşturur.Hz.Ali taraftarı olmak demek,Hz.Peygamberin taraftarı olmak demektir.Ve O’nun taraftarı olmak ise Allah’ın lütfettiği çizginin tam üzerinde olmak demektir.Alevilik ,Özel anlamda Hz.Ali ile başlayıp 12.İmamla devam eden İLAHİ BİR YOLDUR.İlahi yolların belirleyici özelliği ise bu yolun ilkelerinin ,kaynağının ilahi olmasıdır.Açıkçası Aleviliğin ilkelerini saptayan Allah’tır ve bu ilkeler Peygamberimiz tarafından insanlığa sunulmuş ve Oniki İmamlarımıza da bu ilkeleri koruma ve yaşatma görevi verilmiştir.İlahi ilkelerin yani hükümlerin KAYNAĞI ALLAH(cc)OLDUĞU İÇİN BU HÜKÜMLERİ KİMSE KAFASINA GÖRE YORUMLAYAMAZ,DEĞİŞTİREMEZ,AÇIKLAYAMAZ.Bu hükümleri açıklayacak olan Allah’ın görevlendirdiği kimselerdir.Bunlar da Peygamberimiz ve On iki imamlarımızdır.İçtihat yolu ise Alimlerin,İslamı pratik yaşama aktarma konusundaki çalışmaları yada hükümleridir.Alevilikle ilgili ilkeler bu nedenle ZAMANA VE MEKANA BAĞLI DEĞİLDİRLER. Her zaman ve her bölgede aynı olmak zorundadır.Dolayısıyla biz ÇİN ALEVİSİYİZ,BİZ ARJANTİN ALEVİSİYİZ, BİZ İTALYAN ALEVİSİYİZ diyerek herkes kendi kafasına ve çıkarına göre bir alevilik anlayışı çıkaramaz. Kaynağı ilahi olmayan düşüncelerde ise durum böyle değildir.Kaynağı insan olan ideolojiler her toplumun kültür,sınır ve bölgesine göre ayrı ayrı aynı başlık altında uygulanabilir,anlaşılabilir ve yaşatılabilir.Örneğin bir sosyalizmi yada kapitalizmi her ülke kendi kültür ve yapısına göre uygulayabilir.Zaten dikkat edilirse pratik yaşamda da böyle olmuştur.Sosyalizmi çin,sovyetler,kübalılar,yugoslavyalılar kendi özel algıları çevresinde yaşamışlar yada yaşamaya çalışmışlardır.Yine kapitalizmde her bölgeye göre bazı unsurlar hariç olmak üzere farklı uygulanabilmiştir.Yine her ülke Ceza yada ticaret kanunlarına örf ve adetlerinden kaynaklanan farklılıklar koymuştur.Yani kaynağı insan olan yasalarda asıl ideoloji bölgenin yaşam şekillerine göre yeni bir sentez halinde ama temel bazı fonksiyonlarını yitirmeksizin uygulanmaktadır.Alevilik ise kaynağı ilahi olduğu için ancak tek bir şekilde anlaşılabilir.Eğer bir toplum alevi olmak istiyorsa Aleviliğe aykırı kültüründen vazgeçmek zorundadır.Aykırı olmayan fikir yada kültürler ise tabiki korunacak ve yaşanacaktır.Örnek verirsek Oniki İmamlarımız dostlarının yetim hakkı yemelerini,içki içmelerini,yalan söylemelerini,harama göz dikmelerini,kumar oynamalarını,hırsızlık yapmalarını vs vs men etmişlerdir.Bu yasakların kaynağı ilahidir.Şimdi birileri çıkıpta bizim toplumumuzda yalan yada hırsızlık iyidir diyemez.Yada bizde içki faydalıdır,töredir,demdir diyemez.Diyorsa asıl çizgiden uzaklaşıyor demektir.İşte ülkemizde Aleviler üzerine oyun oynayan ve Alevileri denetim altına alıp sürüleştirmek ,uyuşturmak isteyen ve başka fikirlere köle ,fedai yapmak isteyenler ‘Biz anadolu Alevisiyiz’diyerek batıl kültür ve fikirlerini mazlum alevi kitlelerine Alevilik diye sunmaya çalışmaktadırlar.Hz.Ali’nin fikirlerine zıt olan fikirler dahi bu isim altında topluma sunulmaktadır.Alevilik isminin kullanılması taraftar toplama çabasından başka bir şey değildir. Toplum eğer eski kültürlerini yaşatmak istiyorsa tabi ki bu doğal haklarıdır saygı duyulmalıdır.Ama kimse kendi kültürünü Hz.Ali’ye yamamaya çalışmasın! İşin içine 12 imamları katmasın.Bu anlamda biz her zaman söyleriz.Eğer cem yapıp saz çalıp semah dönecekseniz tabiki çalın ve dönün ama bu eski şaman türklerinin vede zerdüşt kürtlerinin kültürlerini Alevilik diye sunmayın.İşin içine İslamı,12 imamları yada ibadeti karıştırmayın.Bu çelişkileriniz ortaya konduğunda da biz anadolu alevisiyiz diye uydurma bir kavramı da ortaya atmayın.Anadolu aleviliği ;gerçekleri gizlemek için son 20 yılda icat edilmiş bir masaldır.Kim bilerek,isteyerek ve bilinçli bir şekilde bu kavramı kullanarak Alevi halka yöneliyorsa bilin ki o kişi batılın yolundadır.Ve bilin ki Alevilere dost olan kişi anadolu aleviliği kavramını yada uydurmasını asla ve asla kullanmaz.Alevilerin gerçek dostları kültürel olguları alevilere din diye,ibadet diye yutturmaya çalışmaz. İslam ya da Alevilik her türlü etnik yada kültürel kökenin üzerindedir.İslam ya da Alevilik evrensel çağrıdır.Hiç kimse bu çağrıyı bir ırka yada bir toplumun kültürüne endeksleyemez,bağlayamaz.
Ayrıca dünyada milyonlarca Hz.Ali dostu varken ve her yerde bunlar yaşıyorken kendimizi onlardan neden soyutlayalım?
‘Anadolu Aleviliği ‘kavramı daha çıkışında SAKAT,EKSİKLİ,FALSOLU ve NEGATİF bir içeriği barındırıyor.Özelliklede Anadolu'da yaşayan ve kendisini Alevi olarak ifade eden insanların TUTSAK’lığını ifade ediyor.Bu kavramı Anadolu da yaşayan Aydın’ların zindanı,prangası olarak görüyorum.
Kavram daha ilk aşamada bilgi ve düşünceyi sınırlıyor.Aleviliğin evrenselliğini kısıtlıyor.
Hatta öylesine ki kendileri ve başkaları için GLOBAL yada EVRENSEL AÇILIMLAR icat etmeye çalışanlar dahi söz Aleviliğe ve Alevilere gelince ‘Siz Anadolu Alevi'sisiniz;Onlar ise vs vs ’şeklinde aslında panikten doğan bir tavır sergiliyorlar.Bu kavramın değişik varyantlarında da ‘Türk Müslümanlığı yada Anadolu Müslümanlığı’ gibi terimlerde kullanılıyor.Bunların hepsini bir KORKU İFADESİ olarak değerlendiriyor ve algılıyorum1980 li yıllara kadar Anadolu Aleviliği gibi bir kavram kullanılmazken 80 li yıllarda birden karşımıza çıkıyor,çıkışındaki ifade aslında çıkış nedenini de belirliyor.’Siz Anadolu Alevisi,Onlar Şii,Anadolu Aleviliği başka Şiilik başka!’böylece daha ilk çıkışında neden bu kavramın çıkarıldığı da anlaşılmış oluyor. Biralevi Aydını olarak bu kavramla teorik mücadelemi sürdürmek zorundayım,Bu kavram Anadolu da yaşayan ve kendisini Hz.Ali dostu kabul eden her insanın akli gelişimi için ‘ F Tipi’ cezaevi etkisi yaratıyor.
Anadolu topraklarında 12 İmamların İslami anlayışının yayılmasından korkanlar ‘Anadolu Aleviliği’ kavramıyla düşüncelere pranga vuruyorlar.Temel bilgilerin öğrenilmesini önlemeye çalışıyorlar .Bu kavramla yapmaya çalıştıkları çok basit ve anlaşılır:Korkuyorlar ve zindana atıyorlar.Oniki İmamların görüşlerinden KORKUYORLAR ve Anadolu Aleviliği kavramıyla düşünceleri zindana atıyorlar.
Bu zindandan çıkmak için her alevi aydınına görev düşüyor,
İlk öneri olarak; kimliğimiz sözkonusu olduğunda,açıklanması gerektiğinde ;sadece "ALEVİYİM"yada "ALEVİYİZ" yada"ALEVİ" yada "ALEVİLİK" şeklinde ifade etmeyi tavsiye ediyorum.
Serkan_Devrim 23.04.2006, 17:33 "Anadolu Aleviliği "KAVRAMI ALEVİLİĞİN ZİNDANIDIR.
Ülkemizdeki Ehli Beyt dostları Alevilik konusunda belli kavramlara açıklık kazandıramadıklarından dolayı sıkıntıya düşmüştür.Dahası bazı karanlık güçler gerçeklerden korktukları için kavramları birbirine karıştırma yoluna gitmişler ve kafalarda böylece daha da karışmıştır.İşte ANADOLU ALEVİLİĞİ kavramı da sırf kafa karıştırmak ve gerçekleri Alevi halktan saklamak için ortaya atılmış sonradan uydurma bir kavramdır.sayın biralevi,
tavrınızı hiç beğenmediğimi söylemeliyim ama yinede saygı çerçevesinde cevap vereyim. anadolu aleviliği, Anadolu'da yaşan alevilerin şiilerden farklılık arzetmesi üzerine şiilerden ayırmak için kullanılmıştır. Anadolu'da yaşayan ve şiilere benzemeyen alevileri kastetmek için kullanılır. tarihi olguda bunu böyle gösterir.
İslamiyetin temeli Kur-an ve Ehli Beyt düşüncesine dayanır.Alevi olmak ise bu düşüncenin temelini oluşturur.Hz.Ali taraftarı olmak demek,Hz.Peygamberin taraftarı olmak demektir.Ve O’nun taraftarı olmak ise Allah’ın lütfettiği çizginin tam üzerinde olmak demektir.Alevilik ,Özel anlamda Hz.Ali ile başlayıp 12.İmamla devam eden İLAHİ BİR YOLDUR.İlahi yolların belirleyici özelliği ise bu yolun ilkelerinin ,kaynağının ilahi olmasıdır.Açıkçası Aleviliğin ilkelerini saptayan Allah’tır ve bu ilkeler Peygamberimiz tarafından insanlığa sunulmuş ve Oniki İmamlarımıza da bu ilkeleri koruma ve yaşatma görevi verilmiştir.İlahi ilkelerin yani hükümlerin KAYNAĞI ALLAH(cc)OLDUĞU İÇİN BU HÜKÜMLERİ KİMSE KAFASINA GÖRE YORUMLAYAMAZ,DEĞİŞTİREMEZ,AÇIKLAYAMAZ.tasavvuftan uzak ve batıni ilkelerden yoksun bir düşünce. aleviler kuranı, islamı batıni olarak yorumlarlar. hükümleri zamana göre şekillendirirler. hükümleri kafaya göre değiştirilemez, yorumlayamaz ve açıklayamaz ise islam içinde oluşan 100 den fazla mezhep nedir? ne diye mezhebe gerek görülmüş? ali imran süresinin de belirttiği gibi kuranda bazı ayetler mukem(anlamı açık) bazıları ise müteşabbihtir.(anlamı açık değil, yoruma açık ve onun tevilini ancak ilimde yüksek pareye ermiş olanlar bilir.) müteşabbih ayetler ise neredeyse kuranın dörtte üçünü oluşturur. hal böyle iken kuranı nasıl ele alacağız? ve caferilik kuranın açık ayetlerle ilerleyişi mi? yoksa kendince müteşabbih ayetlerin yorumlanışı mı?
"Bu hükümleri açıklayacak olan Allah’ın görevlendirdiği kimselerdir.Bunlar da Peygamberimiz ve On iki imamlarımızdır.İçtihat yolu ise Alimlerin,İslamı pratik yaşama aktarma konusundaki çalışmaları yada hükümleridir.biraz önce yoruma kapalıyken şimdi nasıl olduda içtihat kapısını açtınız? anadolu alevileride kendilerince içtihatta bulunmuş olamaz mı?
"Alevilikle ilgili ilkeler bu nedenle ZAMANA VE MEKANA BAĞLI DEĞİLDİRLER. Her zaman ve her bölgede aynı olmak zorundadır.Dolayısıyla biz ÇİN ALEVİSİYİZ,BİZ ARJANTİN ALEVİSİYİZ, BİZ İTALYAN ALEVİSİYİZ diyerek herkes kendi kafasına ve çıkarına göre bir alevilik anlayışı çıkaramaz.şiilik bile kendi içinde neredeyse 100 e yakın değişik kola ayrılmış. madem yöreye göre değişmiyor bu 1010 e yakın kol neden var? neden şiilik tek değil?
"Kaynağı ilahi olmayan düşüncelerde ise durum böyle değildir.Kaynağı insan olan ideolojiler her toplumun kültür,sınır ve bölgesine göre ayrı ayrı aynı başlık altında uygulanabilir,anlaşılabilir ve yaşatılabilir.Örneğin bir sosyalizmi yada kapitalizmi her ülke kendi kültür ve yapısına göre uygulayabilir.Zaten dikkat edilirse pratik yaşamda da böyle olmuştur.Sosyalizmi çin,sovyetler,kübalılar,yugoslavyalılar kendi özel algıları çevresinde yaşamışlar yada yaşamaya çalışmışlardır.Yine kapitalizmde her bölgeye göre bazı unsurlar hariç olmak üzere farklı uygulanabilmiştir.Yine her ülke Ceza yada ticaret kanunlarına örf ve adetlerinden kaynaklanan farklılıklar koymuştur.Yani kaynağı insan olan yasalarda asıl ideoloji bölgenin yaşam şekillerine göre yeni bir sentez halinde ama temel bazı fonksiyonlarını yitirmeksizin uygulanmaktadır.Alevilik ise kaynağı ilahi olduğu için ancak tek bir şekilde anlaşılabilir.siz alevilikten değil şiilikten bahsediyorsunuz. eğer şiiliği alevilik kabul edip ondan başka alevilik tanımam diyorsanız ve başka inanışların alevi ismini kullanmasından rahatsızsanız bunu bu şekilde ifade etmelisiniz. anadolu alevileri kendi inanışlarını yaşar. aleviliği bir din yada mezhep olarak görmez. bu sebeple katı, statik, doğma kanunları yoktur. dinamiktir.
Serkan_Devrim 23.04.2006, 17:33 "Eğer bir toplum alevi olmak istiyorsa Aleviliğe aykırı kültüründen vazgeçmek zorundadır.Aykırı olmayan fikir yada kültürler ise tabiki korunacak ve yaşanacaktır.Örnek verirsek Oniki İmamlarımız dostlarının yetim hakkı yemelerini,içki içmelerini,yalan söylemelerini,harama göz dikmelerini,kumar oynamalarını,hırsızlık yapmalarını vs vs men etmişlerdir.Bu yasakların kaynağı ilahidir.Şimdi birileri çıkıpta bizim toplumumuzda yalan yada hırsızlık iyidir diyemez.Yada bizde içki faydalıdır,töredir,demdir diyemez.Diyorsa asıl çizgiden uzaklaşıyor demektir.alevilerin içki inancı kırklar cemine dayanır. bu sebeple alevilerde bu inanış vardır. bu onlara ait bir inanıştır. bunu sorgulama hakkınız yoktur. inançlar sorgulanmaz. irdelemek ile sorgulamak farklı şeylerdir.
"İşte ülkemizde Aleviler üzerine oyun oynayan ve Alevileri denetim altına alıp sürüleştirmek ,uyuşturmak isteyen ve başka fikirlere köle ,fedai yapmak isteyenler ‘Biz anadolu Alevisiyiz’diyerek batıl kültür ve fikirlerini mazlum alevi kitlelerine Alevilik diye sunmaya çalışmaktadırlar.batıl size derler dersem kızmayın. bu çirkin tavır can sıkıcıdır. başka inançlara saygı duymak zorundasınız. eleştirileriniz değil ama tavrınız can sıkıcıdır. aleviler kendilerini hak yolunda görürler. kimin batıl olduğu belli olmaz.
"Hz.Ali’nin fikirlerine zıt olan fikirler dahi bu isim altında topluma sunulmaktadır.Alevilik isminin kullanılması taraftar toplama çabasından başka bir şey değildir. Toplum eğer eski kültürlerini yaşatmak istiyorsa tabi ki bu doğal haklarıdır saygı duyulmalıdır.Ama kimse kendi kültürünü Hz.Ali’ye yamamaya çalışmasın! İşin içine 12 imamları katmasın.Bu anlamda biz her zaman söyleriz.Eğer cem yapıp saz çalıp semah dönecekseniz tabiki çalın ve dönün ama bu eski şaman türklerinin vede zerdüşt kürtlerinin kültürlerini Alevilik diye sunmayın.aleviliğimizi sorgulamak size düşmez. kendimize ne diyeceğimizi biz biliriz. alevi ismini ilk taşıyanlar da bizleriz. siz kendinize şia derken bile biz alevi ismini almıştık. biz aleviyiz ve değerlerimizde bunlardır. siz önce kendi aleviliğinizi sorgulayın.
"İşin içine İslamı,12 imamları yada ibadeti karıştırmayın.Bu çelişkileriniz ortaya konduğunda da biz anadolu alevisiyiz diye uydurma bir kavramı da ortaya atmayın.Anadolu aleviliği ;gerçekleri gizlemek için son 20 yılda icat edilmiş bir masaldır.Kim bilerek,isteyerek ve bilinçli bir şekilde bu kavramı kullanarak Alevi halka yöneliyorsa bilin ki o kişi batılın yolundadır.Ve bilin ki Alevilere dost olan kişi anadolu aleviliği kavramını yada uydurmasını asla ve asla kullanmaz.saygısız, bağnaz ve yobaz bir tavır. biz anadolu aleviliğini kullanarak sizin gibi yobaz düşünceden farklı olduğumuzu vurgularız. siz olmasaydınız anadolu aleviliği tanımına gerek kalmayacak ve alevi diyecektik.
"Alevilerin gerçek dostları kültürel olguları alevilere din diye,ibadet diye yutturmaya çalışmaz. İslam ya da Alevilik her türlü etnik yada kültürel kökenin üzerindedir.İslam ya da Alevilik evrensel çağrıdır.Hiç kimse bu çağrıyı bir ırka yada bir toplumun kültürüne endeksleyemez,bağlayamaz.
Ayrıca dünyada milyonlarca Hz.Ali dostu varken ve her yerde bunlar yaşıyorken kendimizi onlardan neden soyutlayalım?aleviliğin ırkların üstünde olduğu konusunda hemfikiriz ama kimse kültürü din diye yutturma çabasında değil. biz aleviyiz ve değerlerimiz bunlardır. değerlerimizi size beğendirmek zorunda değiliz.
"‘Anadolu Aleviliği ‘kavramı daha çıkışında SAKAT,EKSİKLİ,FALSOLU ve NEGATİF bir içeriği barındırıyor.Özelliklede Anadolu'da yaşayan ve kendisini Alevi olarak ifade eden insanların TUTSAK’lığını ifade ediyor.Bu kavramı Anadolu da yaşayan Aydın’ların zindanı,prangası olarak görüyorum.
Kavram daha ilk aşamada bilgi ve düşünceyi sınırlıyor.Aleviliğin evrenselliğini kısıtlıyor.tam tersine. anadolu aleviliği dini doğmalardan kurtulmuştur. bu sebeple sınırları daha geniştir. caferilik ise tamamiyle islamın içine hapsolmuştur. bu sebeple kısıtlı ve sınırlıdır.
"Hatta öylesine ki kendileri ve başkaları için GLOBAL yada EVRENSEL AÇILIMLAR icat etmeye çalışanlar dahi söz Aleviliğe ve Alevilere gelince ‘Siz Anadolu Alevi'sisiniz;Onlar ise vs vs ’şeklinde aslında panikten doğan bir tavır sergiliyorlar.Bu kavramın değişik varyantlarında da ‘Türk Müslümanlığı yada Anadolu Müslümanlığı’ gibi terimlerde kullanılıyor.Bunların hepsini bir KORKU İFADESİ olarak değerlendiriyor ve algılıyorum1980 li yıllara kadar Anadolu Aleviliği gibi bir kavram kullanılmazken 80 li yıllarda birden karşımıza çıkıyor,çıkışındaki ifade aslında çıkış nedenini de belirliyor.’Siz Anadolu Alevisi,Onlar Şii,Anadolu Aleviliği başka Şiilik başka!’böylece daha ilk çıkışında neden bu kavramın çıkarıldığı da anlaşılmış oluyor. Biralevi Aydını olarak bu kavramla teorik mücadelemi sürdürmek zorundayım,Bu kavram Anadolu da yaşayan ve kendisini Hz.Ali dostu kabul eden her insanın akli gelişimi için ‘ F Tipi’ cezaevi etkisi yaratıyor.
Anadolu topraklarında 12 İmamların İslami anlayışının yayılmasından korkanlar ‘Anadolu Aleviliği’ kavramıyla düşüncelere pranga vuruyorlar.Temel bilgilerin öğrenilmesini önlemeye çalışıyorlar .Bu kavramla yapmaya çalıştıkları çok basit ve anlaşılır:Korkuyorlar ve zindana atıyorlar.Oniki İmamların görüşlerinden KORKUYORLAR ve Anadolu Aleviliği kavramıyla düşünceleri zindana atıyorlar.
Bu zindandan çıkmak için her alevi aydınına görev düşüyor,
İlk öneri olarak; kimliğimiz sözkonusu olduğunda,açıklanması gerektiğinde ;sadece "ALEVİYİM"yada "ALEVİYİZ" yada"ALEVİ" yada "ALEVİLİK" şeklinde ifade etmeyi tavsiye ediyorum.aleviler kendilerini her zaman levi olarak ifade ederler. ama şialardan farklı oluşu vurgulamak adına anadolu aleviliğini kullanırlar. bu tanımda hiç bir sorun görmüyorum. ve klullanmayada devam edeceğim.
sonuç olarak fikişrlerinizi eleştirilerinizi yapıcı ve saygı çerçevesinde ifade ettiğiniz sürece sorun olmayacaktır. ama bizim inancımızı sorgulamak size düşmez. tıpkı anadolu alevilerinin de şiilerin inancını sorgulamaya hakkı olmadığı gibi. siz inancınızı yaşayın bizde yaşayalım. ama fikirlerinizi saygı çerçevesinden uzak ifade etmeye çalışır ve caferiliği empoze etmeye çalışırsanız sorunlar doğacaktır. anadolu alevileri şiilten farklıdır. ben şahsım adına anadolu aleviliğini şiilik içinde eritmeye çalışanlarla her zaman mücadele edeceğim.
saygılar.
halitseyfi 23.04.2006, 21:29 diline sağlık ali ekber
bende küçük bir ekleme yapmak istiyorum.
herşeyden önce alevilik hiç kimseyi başkasına köle yapmaz aksine bağımsız düşünme ve özgür iradeyi kullanmayı öğretir,öğütler.
arkadaş sadece aliyi sevmek alevilik olsaydı bu gün her önüne gelen alevi olurdu. çevrene şöyle bir bak senin bu söylediğini söyleyenler özellikle aleviliği yoketmek isteyenlerdir. Alevililğin şiilikle bağı olması onunla aynı olmasını gerektirmez,hele hele aleviliği iran şiiliği ile bağdaştırmanız çok büyük bir hata olur.
katılmaktan kendimi alamadığım bir söylemin var.oda "aleviliğin sadece anadoluya hapsedilmemesi" oda kesinlikle alevi hiç kimsenin kabullenemiyeceği birşeydir.Çünki alevilik evrenseldir.
|
|