Orijinalini görmek için tıklayınız : Einstein'ın Fikirleri Değişebilir

ErdalNET
16.07.2005, 23:31
Albert Einstein’ın Genel Görelelik Kuramına göre hızlı giden bir trenin içindeki yolcu için zaman yavaş ilerler, istasyonda bekleyenler için ise zaman daha hızlı ilerler. Bunun sebebi ise hızlı giden araçlarda uzay zamanın eğilmesi ve zamanın daha yavaş işlemesidir.

Birde olaya şu açıdan yaklaşalım. Siz trenin içinde hızla ilerliyorsunuz. Birkaç saniye içerisinde aya gittiniz ve geldiniz. Yüzbinlerce kilometre kaydettiniz, döndüğünüzde ise istasyondakiler belki sadece gözünü kırpmıştır. Burada kimin için zaman geçmiştir sizin için çünkü fizik açısında bir iş yapmışsınız.

İkinci olarak, büyük maddeler küçük dalga boylarında hareket edemez ve hızlı giden cisimler daha küçük dalga boyunda hareket etme eğilimindedirler. Yani bir hız makinesinin hızı arttıkça madde yoğunluğu artar ve madde küçülür bunun neticesinde madde daha küçük dalga boyunda hareket eder, daha küçük dalga boyunda hareket eden madde için zaman daha hızlıdır. Dalga boyunu saniye olarak düşünün, “tik tak” şeklinde. Dalga boyu kısalınca tik taklar artar ve zaman hızlanır. Madde ışık hızına ulaşınca şekli değişir ve küçük parçacık halinde hareket etmeye başlar. Dalga boyları ise çok küçülmüş ve zaman ise hızla ilerlemeye başlamıştır. Ancak şunu belirtelim dalga boyu kısala kısala belli bir noktada düz çizgi halini alır bu noktada madde hali başa dönmüş ve dalga boyu sıfırlanmıştır. Bundan sonra dalga boyu yine büyümeye başlayacak ve özüne geri dönecektir.

Üçüncü olarak, karadeliğin çevresinde hız çok yüksektir fakat merkezde hız sıfıra, madde yoğunluğu ise sonsuza yakındır. Merkezde madde yoğunluğu arttığı için maddenin çekim gücüde artar ve çevresindekileri merkeze çeker, yoğunlaştırır. Bu işlemin sonunda maddenin merkezinde zaman durma noktasına yaklaşır.

erdal@erdalnet.com

munzur_hozat
17.07.2005, 11:53
şuna için einstein teorilerinin aksini idda etmek mümkün değil.Görecelikle biliniyor Kuantum fiziğinde özellikle çok önemli yeri var.

Alevimen
17.07.2005, 12:09
e=m2 mıydı, adamı çok meşhur etti bu formül.

mesajla ilgili olmayacak bu yüzdün konuyu açandan özür diliyerek munzur_hozat'a: İmzanızdaki radyo linki statik İP'e mi ayarlı?

munzur_hozat
17.07.2005, 13:06
dinamik statik değil bir çaresini arıyorum.Sorun yok dimi dinlenebiliyor. :))tabi program varsa

ErdalNET
17.07.2005, 13:24
munzur_hozat hocam bu radyo olayı nasıl oluyor. Kaynak bir site var mı? Teşekkürler

Alevimen
17.07.2005, 13:42
munzur_hozat hocam bu radyo olayı nasıl oluyor. Kaynak bir site var mı? Teşekkürler

http://www.istegenc.com.tr/content/teknoloji/article.asp?lngArticleID=491
adresinde zamanında ben başarıyla denemiştim, makaleyi tavsiye ederim.

munzur_hozat: Sorunsuz dinledim iyi çalıyor. bu ara statik olsaydı gayet süper olurdu. :3D_NG (4)

ErdalNET
17.07.2005, 13:44
Teşekkürler Alevimen. Denedim çalıştı

munzur_hozat
17.07.2005, 14:55
evet alevimenin verdiği linkte var ben byte.com.tr formundan öğrenmiştim problem olursa sorabilirsin.

izmirksk
26.09.2005, 13:22
Albert Einstein’ın Genel Görelelik Kuramına göre hızlı giden bir trenin içindeki yolcu için zaman yavaş ilerler, istasyonda bekleyenler için ise zaman daha hızlı ilerler. Bunun sebebi ise hızlı giden araçlarda uzay zamanın eğilmesi ve zamanın daha yavaş işlemesidir.

Birde olaya şu açıdan yaklaşalım. Siz trenin içinde hızla ilerliyorsunuz. Birkaç saniye içerisinde aya gittiniz ve geldiniz. Yüzbinlerce kilometre kaydettiniz, döndüğünüzde ise istasyondakiler belki sadece gözünü kırpmıştır. Burada kimin için zaman geçmiştir sizin için çünkü fizik açısında bir iş yapmışsınız.

İkinci olarak, büyük maddeler küçük dalga boylarında hareket edemez ve hızlı giden cisimler daha küçük dalga boyunda hareket etme eğilimindedirler. Yani bir hız makinesinin hızı arttıkça madde yoğunluğu artar ve madde küçülür bunun neticesinde madde daha küçük dalga boyunda hareket eder, daha küçük dalga boyunda hareket eden madde için zaman daha hızlıdır. Dalga boyunu saniye olarak düşünün, “tik tak” şeklinde. Dalga boyu kısalınca tik taklar artar ve zaman hızlanır. Madde ışık hızına ulaşınca şekli değişir ve küçük parçacık halinde hareket etmeye başlar. Dalga boyları ise çok küçülmüş ve zaman ise hızla ilerlemeye başlamıştır. Ancak şunu belirtelim dalga boyu kısala kısala belli bir noktada düz çizgi halini alır bu noktada madde hali başa dönmüş ve dalga boyu sıfırlanmıştır. Bundan sonra dalga boyu yine büyümeye başlayacak ve özüne geri dönecektir.

Üçüncü olarak, karadeliğin çevresinde hız çok yüksektir fakat merkezde hız sıfıra, madde yoğunluğu ise sonsuza yakındır. Merkezde madde yoğunluğu arttığı için maddenin çekim gücüde artar ve çevresindekileri merkeze çeker, yoğunlaştırır. Bu işlemin sonunda maddenin merkezinde zaman durma noktasına yaklaşır.

erdal@erdalnet.com (erdal@erdalnet.com)
.aya gidip gelme konusundada şunu söyleyeceğim.tam tersine bir kaç saniye içinde aya gidip gelen kişi için zaman durma noktasına gelmiştir.yani tam tersi.yüksek hızda zaman yavaşlar.
sizin yaşadığınız 1 saniye ile bekleyen yolcuların bir saniyesi aynı değildir.
örneğin siz bu hızla 10 yıl hareket edin uzayda döndüğünüzde sizden küçüklerin sizden daha yaşlı olduğunu görürsünüz.
örneği bir kaç saniyeye indirmek yanıltıcı sonuçlar verebilir.
başlık eınsteın yanılabileceği.elbette bu mümkündür.
kara deliklerle ilgili bilgilerimiz sınırlı.fakat eınsteın kara deliklerle ilgili yanılmasına sebep olabilecek bir şey söylediğini sanmıyorum.bu konuda ancak tahmin yapmış olabilir.

izmirksk
26.09.2005, 23:14

.

erdal@erdalnet.com (erdal@erdalnet.com)
bu konuda şunu söylemek ihtiyacında da hissediyorum kendimi.
sabit bir süre varsa bu herkes içindir.
mesela birisi 3 saniye ışık hıznda seyahat etsin bir başkasıda 3 saniye dünyada kalsın.bu durumda zaman her ikisi içinde aynı işlemiştir.çünkü 3 saniyeyi her ikisinede yükledik.
o halde eınsteın ın yanılması ile bunun alakası yoktur.göreliliği sarsmaz çünkü görelilik yoktur bu örneklerde.
görelilik şudur.mesela birisi 10 yıl ışık hızına yakın bir hızda seyahat etse diğeri yani dünyadaki için zaman kaç yıl geçmiş olur .görelilik budur.dolayısı yani verilen örnekte bir kaç saniye içinde aya gidip gelmekten bahsediliyor.bu durumda zaman dünyadakiler için daha hızlı geçer.ama her ikisi için aynı süreden bahsediyorsak zaten zaman her ikisi için aynı geçer.aksi takdirde dünyadakiler için zaman daha hızlı geçer.