Orijinalini görmek için tıklayınız : Sol partilerin Alevi toplumuna faydası var mı?
colddream 13.04.2006, 18:24 Ben kendimi bildim bileli babamlar bir partiye oy verirler çevremdekilere baktığımdada onlarda sol partilere oy verirler. Yaşadığım süeç içinde sol partilerin olduğu dönemlerde Alevi toplumuna bir değer ve ya ölçü olarak yakınlık göstermedi. Bunu da en çok sivas olaylarında hissettim Zamanın başbakanı İnönü katliyamda hiç bir hareketlilik göstermemiştir.
Bizi sadece anma günlerinde törenlermizde ve seçim günlerinde hatırladıklarını düşündügüm sol kesimin bize bir faydası var mı?
soru maksatlı bence... sağcıların bir faydası mı var ki... solcuların faydasını tartışıyoruz... CHP nin faydası olmayabilir ancak başka bir sol parti kurulunca bu faydası olmayacak manasına gelmez...
mesela Sağ partilerin alevilere faydası ne oldu desek ne dersin?
Ben de yararları olduklarını düşünmüyorum.Fakat bizlere sağ kesimden daha yakın oldukları düşüncesindeyim.Hiç olmazsa fikir birlikteliğimiz var.
Bizde senelerdir Chp ye oy veriyoruz.Ama gereken ilgiyi göstermiyorlar.
Bir çok söylenen vaat var Alevilerle ilgili ama hep lafta kalmıştır bugüne kadar.Zaten kendi içlerinde de birlik olamamışlarki ; kendilerine faydaları yokki bizlere olsun dimi ama ??
Bildiğim kadarı ile bizleri temsil edecek haklarımızı koruyacak fazla bir miilet vekili sayısı yok özümüzden olan.
OLsada ne olacak o da şüphe götürür.Siyaset farklı bir ortam.giren kurtulamıyor.Büyük bir birlik sağlanması gerekir bence.Bazı değerlerin yitirilmeden bu millete nasıl faydalı olunur bunu düşünmeleri gerekir.Yararlı olabilecek millet vekilleri varmı ? Mutlakaki vardır ama yeterli değilki bu zamana kadar iktidar düşüncesiyle bir yerlere gelememişler.
Dileğim inşallah olur ümit kesilmez.Sadece Alevilerin kurduğu bir partide yeterli olmaz bence. Bu kadar Aleviliğe karşı olan cahil insanlar varken çok zor ama bilemiyorum.Sözler yetmiyor...
colddream 13.04.2006, 18:53 soru maksatlı bence... sağcıların bir faydası mı var ki... solcuların faydasını tartışıyoruz... CHP nin faydası olmayabilir ancak başka bir sol parti kurulunca bu faydası olmayacak manasına gelmez...
mesela Sağ partilerin alevilere faydası ne oldu desek ne dersin?
sorum yanlı degil içimde bir sızıdır.
sağ partilerin zaten faydası yok ama sol partilerinde bizi savunduğunu düşünmüyorum. sadece bir basamak olarak görmeleri canımı sıkıyor ve toplumumun bunu fark etmesini istiyorum
sağ partilere bir bakalım isterseniz. MHP, SP, AKP yada ANAP, DYP ne faydasını gördünüz ? varsa açıklasınlar bizde onlara oy verelim.
sağ partilere bir bakalım isterseniz. MHP, SP, AKP yada ANAP, DYP ne faydasını gördünüz ? varsa açıklasınlar bizde onlara oy verelim.
Dalgamı geçiyorsun kardeş tabikii hiçbiri zaten birdaha oy falan yok kahretsin milleti temsil edecek haklarını savunacak cebini doldurmadan işini yapacak bir tane adam gibi adam yok yaa
EEE yoksa oy da yok alın size buda kapak olsun :36_1_42:
bodrum_26 13.04.2006, 22:43 artık bundan sonra oy yok hiç birine ne sağı ne solu hepsi aynı bu devir menfaat devri
Dalgamı geçiyorsun kardeş tabikii hiçbiri zaten birdaha oy falan yok kahretsin milleti temsil edecek haklarını savunacak cebini doldurmadan işini yapacak bir tane adam gibi adam yok yaa
EEE yoksa oy da yok alın size buda kapak olsun :36_1_42:
Böyle ankete böyle cevap. Çok ilgincime gitti hala Alevi olupta sağcılardan medet uman insanları görmek üzüyor bizi...
colddream 13.04.2006, 23:14 Böyle ankete böyle cevap. Çok ilgincime gitti hala Alevi olupta sağcılardan medet uman insanları görmek üzüyor bizi...
sizler yanlış anlamaktasınız sanırım sağ partilere oy verin diye anket açmadım. Sizden istedigim sol partiler alevilere istenen destegi veremiyor bu doğrmu yanlış mı? ben sol partilerin sadece bizi basamak olark gördügünü ve hiç toplumum için bir etkinlik göstermedigini savunuyorum.
nedir bu tepkime anlamadım biri desinki chp dsp ... partiler aleviler için şunu yaptı diyin. bizi oy potansiyeli olarak görüyorlar bu kavramdan çıkmak gerek.
Böyle ankete böyle cevap. Çok ilgincime gitti hala Alevi olupta sağcılardan medet uman insanları görmek üzüyor bizi...
:36_1_55: söBRAVOO ne güzel anlamışsın.Ya kardeşim bunu bana söyleyeceğine KÜFÜR et daha iyi.Kafayı yeme istersen okusana bir ben yazmışım.Herhalde sağdan bize hayır yok. Ama sol partilerden de yok. Bu yüzden ne sağ ne sol kimseye oy yok dedim HELAL olsun valla ne güzel okumuşsun haydaaa akşam akşam moralimi bozdun... senden özür mesajı bekliyorum bir zahmet adımı temizleeeeeee
Serkan_Devrim 13.04.2006, 23:34 sayın kızılkilise sanırım yalnış alıntı yaptı. ablamızıda boşuna sinirlendirdi.:yamukgul: keşke anket bazı sol partiler şeklinde olsaydı. bu haliyle alevileri sağa yönlendirme amaçlı görünebilir.
:36_1_55: söBRAVOO ne güzel anlamışsın.Ya kardeşim bunu bana söyleyeceğine KÜFÜR et daha iyi.Kafayı yeme istersen okusana bir ben yazmışım.Herhalde sağdan bize hayır yok. Ama sol partilerden de yok. Bu yüzden ne sağ ne sol kimseye oy yok dedim HELAL olsun valla ne güzel okumuşsun haydaaa akşam akşam moralimi bozdun... senden özür mesajı bekliyorum bir zahmet adımı temizleeeeeee
Niye parladın ya? sana bişey mi dedim ben? Anketi açan arkadaşa söyledim ben bunu. ister sağa oy verin ister sola ne ekerseniz onu biçersiniz
sayın kızılkilise sanırım yalnış alıntı yaptı. ablamızıda boşuna sinirlendirdi.:yamukgul: keşke anket bazı sol partiler şeklinde olsaydı. bu haliyle alevileri sağa yönlendirme amaçlı görünebilir.
Evet ben de bunu ifade etmek istedim ama ablamız belliki stresli bir gün geçirmiş. birden kırmızı büyük puntolarla yazıları görünce şaşırdım bende :)
evet bence vardır nedeni ise özgürlük kısıtlanamaz düşüncesi temel ilkeleri isteyen istedigi yaşayabilir.düşünce özgürlügü ve kısıtlamalar olmaz...
Ben kendimi bildim bileli babamlar bir partiye oy verirler
sol kesimin bize bir faydası var mı?
babani dinle yine de.
gidip mhp veya dyp veya akp ye verseydi daha mi iyiydi?
colddream 14.04.2006, 14:53 babani dinle yine de.
gidip mhp veya dyp veya akp ye verseydi daha mi iyiydi?
SN dostum benim sağ partilere oyvedigim yok. Lakin ben sol partilerin bizi bir kademe olarak görmeleri zoruma gidiyor. Alevi toplumunu savunan bir siyasi kol olarak gözüküyor bu toplum için her hangi bir savunma gösteriyorlar.
Bunu bazı örneklerle sundum madımak ve cem evleri ibadet hanedir denildigin de sadece sözlü konuşmalar geçti. Madıkmak Mahkemesinin sonuçlarına AKP. iyi müdahale etti (kendi açılarından tabi) ama aleviler için ben bu destegi sol partilerden göremedim.
Bizim bu siyasi kuruluşlar içinde faliyetlerimizin büyüklügü şüphe götürmezken. Senelerdir chp'ye verdiğim oyların karşılığı Madımakta yakılan canları için edilmiş iki kelime olmamalı. Cemevi ibadethane degildir dendiginde çıkıp şunu demeleri bklerdik: Bina dairelerinde kiliseler ibadethane ise cemevleri de ibadethanedir. demediler. Sizler sadece sağ partilerin başa gelmemesi için oy veriyorsunuz sol partilere ama sadece oy potansiyelini harcıyoruz. Neden bizim savunmamız bu kadar düşük onu soruyorum size. Onlarında ağzında dilleri var arkadaş.
selam
aranıza yeni katılanlardanım şansa bulduğum net adresinden
siyasi partilerin sağ-sol farketmeden diyorum çünkü sol partilerin oluşumunda insanların; alevi-sünni ayırım yapmaksızın, insanca yaşama eşitliği savunanların biryerlere getirdiği siyasi partilerin ki özellikle sol partilerin yaşananlara tepkisiz kalmalarından dolayı dehşete düşmekteyim, kendi varlıklarını kendilerine ispatlayabilecek durumda değilken alevi toplunun gelişimi yönünde aktif rol üstlenemezken siyaset yaparak alevilik üzerinden prim yapmaya çalıştığı gerçek... Bugünlerde sağ-sol farketmeksizin başbakan, cumhurbaşkanıda Hacı Bektaş-ı Veli şenlilerine katılabiliyor .........
ne olursa olsun dinde siyasetin yeri olmamalı! özellikle ağır bedeller ödeyen bir toplum üzerinden gidilmemeli
SN dostum benim sağ partilere oyvedigim yok.
Sizler sadece sağ partilerin başa gelmemesi için oy veriyorsunuz sol partilere ama sadece oy potansiyelini harcıyoruz. Neden bizim savunmamız bu kadar düşük onu soruyorum size.
zaten espiri olarak söylemistim onu.Anlayisina siginiyorum.
Tespitlerin bu noktada cok dogru.Katiliyorum.tebrik ediyorum
Alevilik nedense secim zamanlari hatirlanan bir konu oluyor.
Ya da sol dedigimiz partiler oyumuzu alip bizi sorunlarimizla basbasa birakiyorlar.Bizi ne kadar ve nasil temsil ettikleride ortada zaten.
Ben su anki sol görünen partilerde gercekci bir Alevilik politikasi oldugunu düsünmüyorum.Oy avciligindan öteye gitmiyorlar.
Alevilerin kendi partileri olmalidir diyen insanlarda var.Bu tartisiliyor hala.Fakat nasil ve ne zeminde olur o da baska bir muamma.
Daha güclü birliktelikler kurarsak o zaman daha fazla önemseniriz.
dostlukla...
heviznur 14.04.2006, 16:44 Ben kendimi bildim bileli babamlar bir partiye oy verirler çevremdekilere baktığımdada onlarda sol partilere oy verirler. Yaşadığım süeç içinde sol partilerin olduğu dönemlerde Alevi toplumuna bir değer ve ya ölçü olarak yakınlık göstermedi. Bunu da en çok sivas olaylarında hissettim Zamanın başbakanı İnönü katliyamda hiç bir hareketlilik göstermemiştir.
Bizi sadece anma günlerinde törenlermizde ve seçim günlerinde hatırladıklarını düşündügüm sol kesimin bize bir faydası var mı?şu ana kadar hiç kimseden duymadım ben sol partilerin alevilere faydası olduğunu,şu anki yönetimi ve onların siyasetinin( kime ne kadar faydası olduğu)hep muğlakta ve çıkmazdadır... aleviler de birleşip kimlere hangi partilere oy vereceği herkesin kafasında(genelinde)chp değil midir?benim çevremde böyleydi ve oy verdiğimiz partinin hiç bi faydasını göremedik....insanların oy verirken beklentileri belliydi ama hiç bi zaman bu beklentiler gerçekleşmedi!!!!...(belki bi gün kendi partimizi kurarız yani bizim düşüncelerimize göre bi parti-olur mu ki?-:) ütopya gibi....)
özlem_84 14.04.2006, 17:16 bencede faydası yok ama zararı da yok en azından özgür düşünce
adamların kendisine faydası yok ki bizede faydası olsun baksanıza son yıllardaki sol partilerin almış olduğu oy oranı ne yazık ki içler acısı.ben seçim dönemlerinde sandık görevlisi olduğum yerlerde sol partilere 3-4 tane oy çıkıyordu.belli yerler var solun kalesi olarak adlandırılır bunların dışında geri kalan yerler zaten yorum yapmak bile gereksiz.bunda ne yazık ki siyasilerin suçu olduğu kadar ben solcuyum diye kişilerdede var
colddream 14.04.2006, 18:10 peki dostlar bize karşı olan bu oy potansiyeli fikrini nasıl degiştirebilirz yani bu toplumun oy potansiyelini daha yararlı bir akıma nasıl dönüştürebilriz. biz sadece sandık zarfı olmaktan çıkmamız gerekli.
akinocakli 15.04.2006, 00:22 '
'KLASİK SOLCU' AYDIN TİPİ
Emek Platformu'nun yayınladığı 'Emek Programı', kendi amaçlarını aşan sonuçlar da doğurdu. Bunlardan en önemlisi, Türkiye'nin artık tüketmeye başladığı 'solcu' tipinin bazı özelliklerini açığa çıkarmış olmasıdır.
Bu özelliklerin başında, işçi sınıfına ve emekçilere karşı güvensiz ve yukarıdan-mesafeli bakış gelmektedir. Emek Programı, işçilerin ve emekçilerin örgütlü kesimini büyük ölçüde temsil eden sendikaların ve meslek örgütlerinin, ağır kapitalist saldırı karşısında açık bir tavır koyabilmek amacıyla bulup gerçekleştirdikleri bir mücadele biçiminin adı olmuştur. Program, bütün burjuva örgütleri ve medya tarafından suskunlukla boğulmaya çalışılmış, üzerinde konuşulduğu zaman ise küçümsenmiş ve karalanmıştır. Her şeyden önce, bu niteliği ile güncel sınıf çatışmasının odak noktasına oturmuştur. Diğer yandan program, Türkiye'de ilk kez, üniversite-bilim çevreleriyle işçi-emekçi örgütleri arasında dolaysız bir elbirliğinin ürünü olarak ortaya çıkmış, programa katkıda bulunan değişik siyasal görüşlerdeki bilim adamlarının niteliklerinden bağımsız olarak programı bir karşı koyuş ve direniş ilanı olmanın da ötesinde, kendi iktidar programı gibi benimseyen işçilerin ve emekçilerin niteliğine bürünmüştür. Yayınlanışından bugüne, işçi ve emekçi kitlelerinin bilinçlenmesi, kendi durumlarının farkına varması, daha çoğunu öğrenmeyi talep etmesi bakımından da, son derece yararlı bir eğitici rol oynamıştır. Bugün de, bu etkisi sürmektedir.
Ne var ki, 'solcu aydın', geleneksel güvensizlik ve tepeden bakma alışkanlığıyla, hem Emek Platformu'na, hem de Emek Programına karşı içsel bir direnç göstermiştir. Emek Platformu içindeki kimi sendikaların yöneticilerinin siyasal görüşleri, bürokratik-sarı geçmişleri, bu örgütlenmeye karşı uzak durmalarının gerekçesi yapılmıştır. 'Gericilerle aynı safta olmak', 'solcu değerlerine' uymamıştır! Söz konusu örgütlerin milyonlarca işçi-emekçiyi barındırdığını, aileleriyle birlikte Türkiye nüfusunun ezici çoğunluğunu temsil ettiğini görmemek, daha kolaylarına gelmiştir. Burada da kalmamışlar, EP'nin düzenlediği mitinglerde, 'sakallı, takkeli adamlarla' aynı yerde olmaktan sıkılmışlardır. 50 bin kişilik Ankara mitinginden sonra, 'keşke 50 kişi olsaydık da, doya doya kendi sloganlarımızı haykırsaydık!' diyen, 'anlı şanlı solcular'a sıkca rastlanmaktadır. Sınıfın ana kitlesini örgütlemek, mücadelesinin her aşamasında ve her mücadele biçiminde sınıfla yan yana, iç içe olmak, işçileri ve emekçileri iktidara taşımak perspektifine bağlı bir davranıştır. Ama işçi-emekçi iktidarı derken kendi bir avuç aydın grubunun iktidarını anlayanlar, bundan ötesine siyasal kültürü de örgütlenme anlayışı da yetmeyenler, işçi sınıfını 'gericiler-ilericiler' diye bölmeyi yanlış göremezler. Bu örneklerde, yalnızca 'uzaktan ve tepeden' bakmanın değil, örtülü bir korkunun da izleri bulunmaktadır. Klasik 'solcu aydın' tipi, genelde halk kitlelerini karanlık içindeki bir yığın gibi görür. Bütün gerici eylemlerde onlar yer almıştır, gerici partileri iktidara getiren onların oylarıdır, onlar cahildir, aydın düşmanıdır vs.! Bu önyargılar yüzünden halk kitlelerinin, işçi ve emekçilerin asla kendi değerlerine ulaşamayacaklarını, kendileriyle kitleler arasında sürekli bir çelişki ve çatışma bulunacağını varsayar. Kuşkusuz bu önyargılar, kendi yaşam tarzlarından, küçük-burjuva alışkanlıklarından da beslenir ve sürekli büyür. Bu yüzden bir işçi toplantısında sakallı ya da takkeli bir işçi gördüğünde korkusu depreşir. Kendisini oraya ait hissetmez ve bir an önce 'ilerici, solcu topluluğuna' gitmeyi özler. Kendisini rahat, güvende ve anlaşılır bulduğu tek yer burasıdır.
Kendi söyleyip kendi dinlemeye alışmıştır. Marksist literatürü 'su gibi içmiş' olmakla övünür, Türkiye'nin ve Dünyanın bütün meselelerini derinlemesine bilir, ama bir işçiyle işyerindeki problemini konuşmak, bir üreticiyle iki çift laf etmek durumunda kalınca sıkıntıdan boğulur. Her şeyden önce, kesinlikle anlaşılmayacağına inanmıştır. Bu onun iki sözü bir araya getirmesini engeller. 'Nasıl olsa anlaşılmayacağım' diye düşünür. Oysa, aslında işçilerin ve emekçilerin gerçek sorunlarından habersizdir. Bir bütün olarak sınıfın yaşam koşullarını, gündelik meselelerini bilmez. Sendikaları, fabrikaları, mahalleleri tanımadığı için, ağzını açınca da 'derin teorik analizler'den başkasını çıkarmayı beceremeyeceğinden susup kalır. Bu yalnızca herhangi bir 'solcu aydın'ın, bireysel sorunu değildir. 'Solcu parti'lerin, 'solcu dergi çevrelerinin' ortak özelliğidir. 'Solcu parti', özelleştirme, sendikasızlaştırma, sosyal hakların gaspı gündemdeyken, milyonlarca işçi ve emekçiyi ilgilendiren bu temel sorunları görmez, 'komünizm propagandasının en önemli iş' olduğunu düşünür, Nâzım Hikmet'in yurttaşlığı kampanyasını her işin önüne koyar. Bütün bunların kendi çevrelerinde yarattığı heyecanı ve tartışmayı, 'gündemde olmak' sanır. Kendi sesinin yankısını, yalnızca yine kendisine benzeyen çevrelerden almak ona yeter. 'Solcu dergi', 'solcu militanın' yiğitliği edebiyatına boğulmuştur. Bolca kahramanlık, fedakarlık sözü edilir. İşçi ve emekçi sorunları ise, dergilerin 'ağır yükü'dür. Süs gibi durur ve diğer hamasi sayfaların içinde aranırsa bulunur. Bu türden haber ve yazılar ise, çoğunlukla acele siyasal bilinç yetiştirme telaşından, asıl soruna değinmeye fırsat bulamaz! Yalnızca kendi dar çevrelerinde okunur, pohpohlanır. Ekmek davasındaki işçiye hiçbir şey anlatmaz. Her satırından kan damlayan yazılar, sanki özellikle sıradan işçiyi, emekçiyi korkutmak için yazılmıştır.
'Solcu'ların, işçilerle, emekçilerle aralarına koydukları mesafenin son derece ilginç bir örneği vardır. Evrensel gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, 14 Nisan 2001'de İstanbul'da yapılan Emek Platformu mitingiyle, 1 Mayıs 2001'i kıyaslayarak, bu 'mesafeye' ilişkin önemli bir saptama yapmıştır. 14 Nisan mitingine, yaklaşık 40 bin işçi ve emekçi katılmıştır. 1 Mayıs'ta ise, meydanda yaklaşık 100 bin kişi bulunmaktadır. Bundan çıkacak aritmetik sonuç şudur: 'Solcu aydın' ve 'solcu' gruplar, 'kendilerinin' saydıkları 1 Mayıs'ta alanları doldurmuşlar, ama Emek Platformu'nun mitingine katılmamışlardır. Elbette bu hesaptan, 14 Nisan mitingine katılan işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'a katılmadıkları sonucu kesinlikle çıkmaz. Ama diğer sonucun kesinliği ortadadır. 1 Mayısta, 'biz bize', alabildiğine 'kızıl', 'kendi sloganlarımızı doya doya haykırarak' bayram edilmiş, işçilerin ve emekçilerin eylemi ise uzaktan seyredilmiş, belki farkına bile varılmamıştır.
'Solcu aydın'ın bir diğer özelliği ise, sanki bu özellikleriyle çelişik gibi durur: 'İşçiler açısından meseleye bakmak', çok yaygın bir başka alışkanlıktır. Yine en taze örneklerini, Emek Programı sürecinde gördük. Örneğin, 'bu programı, işçiler emekçiler yazmadı, nereden Emek Programı oluyormuş!', 'bu program, emekçileri kapitalizme bağlıyor, sınıfın öz çıkarlarını temsil etmiyor!' 'Altında MHP'li sendikacıların imzası bulunan bir program, nasıl olur da işçi sınıfına götürülür!'
Bu sözler, görünüşte, soruna 'işçi sınıfı açısından bakma'nın sonuçlarıdır! İşçilerin ve emekçilerin çıkarı düşünülmekte, kapitalizmin sinsi bir saldırısına karşı işçiler korunmaktadır! Bu tavırda, işçilerin günlük mücadeleleri içinde karşılaşılabilecek sorunlara dikkat çekme diye bir endişenin rol oynadığını söyleyemeyiz. Burada kendisini gösteren, 'kendisi yapmadıkça bir işin yapılmış sayılamayacağı' anlayışıdır. Farklı siyasal görüşlere sahip sendikalar ve meslek örgütleri, ilk kez bu çapta büyük bir hedefte birleşmişler, gerici sendikacılar bu hedefe çekilebilmişler, aşağıdan gelen sert sınıf baskısı onları başka türlü davranamaz hale getirmiş... bunlar önemsenmiyor. İşçi sınıfının emperyalist baskı ve saldırı karşısında kendisine bir siper kazmış olduğu, buradan kalkarak hücuma geçebileceği görülmüyor. Yine bazı 'solcu çevreler', 'kendi programlarına göre' çok geride olduğunu söyleyerek, Emek Programı'nı eleştirdiler. Şu ya da bu unsurları da içermediği için, şunu bunu da söylemediği için, programı desteklemediler. Bir siyasal partiden beklenen her eylemi, devrimci bir işçi sınıfı partisinin programında bulunabilecek her özelliği, EP'de ve programında aradılar. Bu nokta ilginçtir. Çünkü, bir başka yerde 'kendi' özelliklerini aramak, bulamadığı için de onunla her türlü bağı koparmak, aslında kendi partiliğini inkar etmek demektir. Kendi o 'çok önemli siyasi farklılığını', sendikal bir örgütte aramak, partiden de, sendikadan da hiçbir şey anlamamak demektir. Ama sorun bu 'cahillik' değildir. Buradaki esas sorun, sınıf hareketine yabancılık ve sınıf hareketinin ana kitlesinden korkudur. 'Benmerkezcilik' denilen küçük burjuva ruh halinin bir yansımasıdır bu. 'Eğer ben merkezde değilsem, her şey yanlıştır' diyen, kendinden menkul bir öncülük kompleksidir bu.
Bir yandan hiç bıkmadan 'işçi sınıfına öncülük' iddiasını ileri süren 'solcu', diğer yandan, bu iddiasını gerçek sanarak, işçi sınıfının arkasına düşmekten de müthiş korkar. Emek Platformu'nun kendi eylemlerinde uyguladığı disipline uymak, ya da doğrudan doğruya kendilerine 'bir rica' olarak iletilmiş taleplerini kabul etmek, 'işçi-emekçi kuyrukçuluğu' olarak adlandırılır.
şavolanlı 15.04.2006, 01:23 valla canlar sol partilere genelde alevilerin yakın olmasının sebebi 68 ler ve 70lerde özellikle ülkücü kesiminde milliyetcilik baglamında sag cizginin hatlarını cizmiş olmalarıdır.alevilerde bu yüzden karşı kutupta olmuşlardır fakat gerçekten tek sebep bu degil tabiki alevilerrin sol düşünceyle fikir bazında çok ortak yanları vardır.alevilerde sınıf farklılıklarına karşı alevilerde dini konuda baskıcı yobaz bir tarzınaa sahip degil genelde ana ilkelerde sol ideolojiyle fikir çatışması degilde fikir birligi olmuştur.
yok kardesim oy moy yok artik.Herkez avcunu yalasin :)
Hüseyin69 15.04.2006, 02:37 yok kardesim oy moy yok artik.Herkez avcunu yalasin :)
haklisin su anda ufukta bir secim gözükmüyor
ama secimlerde baykallar evecitler recepliler
kutanlar agarlar mumcular yani tüm partiler
yine gidecek alevilerin kapisina yine oy dilenecekler yine bir kesim alevi oyu (bosa gidecek)
gecersiz kullanacaklar
yine bir kesim alevi oylariyla bu partiler baraji gececekler
hele ogün gelsin falan partinin filan bakani alevi dedesiyle görüstü
görüsmede birilik mesaji cikti haberlerini yine görecez medyada
yillardan berri vardir ve var olmayada devam edecektir
tokatlı_86 17.04.2006, 10:37 Arkadaslar Ben Sİyaset Yapmak İÇİn Gelmedİm Buraya Ama Sİyaset Hayatimizin Bİr Parcasi DeĞİl Dİyebİlİrsİnİz Ama 80 Darbesİnden Sonra YetİŞen GenÇlİk Sİyasetİ Bos Bir Olarak Goruyor Ve Sİİyasetle UĞrasmanin Kendilerine Zarar Verceklerini Soluyorlar Gelecek Kuracaklarmis Size Soruyorum Arkadaslar Zemini SaĞlam Olmayan Bir Yere Bina Dikerseniz O Binanin Sonu Ne Olur Siyasette Boel Bir Sey Sen GeleceĞİnİ Baskalrina Kurdurursan Karsindaki Cikarcinin Tekidir Kesinlikle Su Zamanda Ve Kendi Cikarlari DoĞrultusunda Senin Hayatina Yon Verir Hayatimizi Biz Kurmaliyiz Baskalari DeĞİl!!!!!!!!!!!! Biz EĞer İnsanca Bir Hayat Surmek İstİyorsak B-İ-r-l-e-Ş-m-e-l-İ-y-İ-z.karsimizdakiler Orgutlu
tokatlı_86 17.04.2006, 10:39 Sen Oyle Diyorsun Ama Seni O Vermediklerin Senitemsil Edicek Bak Tayyip Ne Diyor Siz Beni Tek Basima İktİdar Yaptiniz Onun İÇİn Hersyi Yapma Yetkisini Bana Verdiniz
tokatlı_86 17.04.2006, 10:41 Bİz Oy Vermemiz Demek Bizi Yoneten Bireysel DeĞİl Toplumsal Bir Sekilde Yonetecek Olanlara Vermeliyiz Mesela Bir Parti Var İsİm Vermeyim Anlarsin Zaten Suluk Gibi Yapisti Partini Basina Gitmek Bilmiyor Genclerin Ne İŞİ Var Diyor Resmen Ulkeyi Yonetmede Diktator Kesildi O Partini Basina
denizyusufmahir 17.04.2006, 12:20 haklısın kardeş ama şunuda bilinki solu sol yapan aleviler değildir dini düşünceden uzak adam kesme anlayışının hüküm sürdüğü zihniyet sahibi kişiler tarafından benimsenmiş ve faliyete geçmişlerdir onlar aslında sünni yaklaşımın dışarıdaki kurbanlarıdır biz sadece sizinde dediğiniz gibi düşüncelerinin aydın oluşundan destek oluyoruz yoksa sol partilerin içindeki alevi oranı%3 tür kendimizi kandırmayalım ayrıca bizler ılımlı insanlarız, deniz baykal alevi değildir mesela ama türbanlıları bir kaşık suda boğabilecek yapıya sahiptir onun için böyle bir zihniyetin altında varolmak istemem unutmayalımki hepimiz kardeşiz ve öyle kalmalıyız,şu an pkk içindeki sahısların %90 ı da sünnidir dikkatinizi çekerim
taylan34 17.04.2006, 12:34 ya arkadaşlar şimdi daha iyi anlıyorum niçin geri kaldığımızı.ne demek yani bize sağ dahamı faydalı? önemli olan alevilerin sol partilerde yönetim kademesinde olmalarıdiır. biz neden hep birilerinin bizi yönetmelerini ve yönlendirmelerini bekliyoruz? halbuki bu ülkede solun lokomotifi aleviler ama kaptan köşkü ve dümen başkalarında ,hedef büyütmemiz lazım.yönetilen değil yöneten toplum olmalıyız.hala sağdan medet umanlara çok üzülüyorum vede acıyorum.
colddream 17.04.2006, 19:25 taylanın üzüntüsünü kabullenmemek elde degil.
Bizler aleviyiz bunu inkar etmiyoruz. özümüzde var Kökümüzde okuyan kültürlü arkadaşlarımızda siyasi yönetimi idare edicek canlarda. Lakin alviligi siyasete taşıyacak bir kurum ve kuruluşumuz yok...
acı olan bu
Bence faydaları yok ama en azından demokrat olmaları bakımından bizlere daha yakınlar.Bugün alevilerin çoğunluğu CHP'ne oy veriyorsa,bu Deniz Baykal'ın kara kaşı ve de kara gözüne değil illa ki.Bunu sebebi Atatürk ve de sosyal demokrat bir parti olarak aleviliğe en yakın parti konumunda olmasıdır.
arkadaşlar hiç bir partinin alevilere faydası yok hepsi bizi oy için kullanıyo özellikle sol partiler seçim zamanı bizleri sömürüyor bizim için bu zamana kadar ne yapmışlar işleri bittimi bizi 4 yıl boyunca unutuyolar taki yeni seçim gelene kadar yeni bir sol parti kurulursa ve biz canlar hepimiz bu partinin çatısı altında toplanırsak bölünmeden belki o zaman bir şeyler değişir
colddream 26.04.2006, 10:42 Bizim için özgür düşünce degil bence bu özgür düşünce demek oy potansiyelini emmek demek degil. Özgür düşünceyi koruyanlarda sol partiler degil. İyi bir bakışla bakmak gerek dışardan. Eger özgür düşünceyi savunuyorlarsa hapiste bulunan düşünce suşluları en çok hangi iktidar zamanlarında Mahkumiyet giydi. yanıl mıyorsam eger.
zülfikar ali 29.04.2006, 13:41 sol partiler 1950 den itibaren kaç defa iktidar olduki? Ne kadar faydalı olabilir?
h.ismail tut 03.07.2006, 20:00 sol parti bence yok yada kendilerini solcu zannediyorlar neden derseniz sivas katliamı chp döneminde 19 aralık cezaevi katliamı dsp döneminde olmuştur ve türkiye tarihine bir kara leke bırakmıstırlar. bence sol parti ve sağ parti arasında hiç bir fark yok.
ya bence anketi deiştirelim.HİÇ Bİ PARTİNİN ALEVİLERE FAYDASI WAR MI?
Hangi yarardan bahsediliyo acaba
Faydadan çok zararı var
Kullanılmak var
başka hiçbirşey yok
Seçim dönemi geldimi gelir ik partili ziyarete bize oy bize oy
başka bişe değil
KURŞUNveli 05.07.2006, 19:58 canlar gercekten sol parti kaldımı bence onu tartışmak lazım yada eski solcular kaldımı artık partiler dahi günün şartlarına göre gündem değiştiriyorlar bazen bir bakıyorsunuz en sol parti dahi kendisiyle alakası olmayan konuları savunuyor bazen en sağ parti kendini solun merkezi gibi gösteriyor...ben chp li biriyim ama chp sol parti diye değil atatürkün partisi olduğu atatürkün fikirlerine sahip çıktığı için... biz alevilerin bizden başka fayda bekleyeceği bir kurum yok partilerden artık bişeyler beklemenin zamanı geçti bence...çünkü hiçbir parti bugüne kadar bekleneni vermediyse bundan sonra da hiç sanmıyorum...çünkü zaman partilerin görüşünü de değiştirdiği için bir gün gelecek hangi parti hangi görüşü savunuyor diye bir düşüncede kalmayacak...artık halk olarak birleşmenin zamanı...
serpil23 06.08.2006, 01:07 asil sormamiz gereken soru su.Türkiyedeki sol partiler gercekten sol mu ?
chp laikligi savunuyor ama halka yakin degil.anaptan ne farki var ?
Mesut Yilmaz , Erkan Mumcu Deniz Baykaldan daha kötü bir demokratmi ?
Isci Partisi MHP'nin laik versyonu hatta daha asiri türkcülügü savunan bir parti.
SHP desen neyi savundugu belli degil.
Yinede CHP'yi secerdim, cünkü Alevilere en azindan yakinlik gösteriyorlar.Laikligi ve Atatürkcülügü temsil ediyorlar.
Ama Anavatan Partisindende ümitliyim.Erkan Mumcunun samimiyetine inaniyorum.
Zaman gösterecek.
halitseyfi 24.08.2006, 02:31 hayır faydalı değiller,yalnız birazda bizlerin suçu. bu sol partilere sadece oy vererek katılmak yerine oy alarak katılalım.yani seçen değil seçilen olalım.siyasete aktif olarak katılalım
SLM arkadaşlar yorumları okudum herkesin aklı hala karışık ben derim ki:?
Arkadaşlar bence geriye ve ileriye dönük düşünmek lazım geşmişte neler ol duğu ileride neler olbilir bunlara bir göz atalım
aleviler genelde sol içerikli partilere bağlıdırlar niçin atatatürkün sosyal yönü ağır bastığı için , niçin ezik kaldıkları için ,niçin ülke yönetiminde söz hakkı alamadıkları için ,niçinler devam eder gider...peki deniz baykal seçim arifesinde nedimiştir istanbul yerel seçimleri için bir aday söz konusuydu:kim olsun sorusuna baykal o arkadaş sünni kökenlidir o olsun ? ecevit dersen aleviler için dudak bükmüştür diğerleri malum:?alevi nifusunun10 ila/20 milyon farz ediliyor nerde bu oylar oy demek namus demekse nerde bizim namusumuz bir avuç açgözlü hainler bu ülkede at oynatırken biz hangisine verelimi tartışıyoruz maşallah bize.oy vermemekte çözüm deyil nerde bizim gerçek liderlerimiz.geçte olsa bir yerlerden başlamak lazım arı gibi saz çalıp kışın telef olmayalım saygılar.?ekrem6060@hotmail.com
jakelamotta 03.09.2006, 22:38 hayır faydalı değiller,yalnız birazda bizlerin suçu. bu sol partilere sadece oy vererek katılmak yerine oy alarak katılalım.yani seçen değil seçilen olalım.siyasete aktif olarak katılalım
arkadaşında dediği gibi aktif siyasette olmadığımız sürece kimssenin bize faydası olmayacaktır. şimdiye kadarda azınlık olarak CHP de bulunuldu. ondada seçimlerden seçimlere hatırlandık. onun haricinde kimsenin akıllına bile gelmedik..
bu kimseye oy vermicem diyen canlar kullanılmayan her oy akp ye giden
oydur.. iyi düşünün elbette akp yi hükümet görmek istemeyiz..o zman elimizden gelenin en iyisini yapıcaz chp dsp tkip esp gibi partilerden kendinize yakın olanı seçip oy kullanmak zorundayızz..saygılar
Özgür-Taylan 11.09.2006, 01:23 hiçten daha iyi bence..
sağ partilerin zararı var. sol partinin yararı olmasa bile en azından zararı yok:)
Blue_Love 27.10.2006, 16:35 chp ye veriyoruz ama ne faydası geldiki bize adam bizimle değilde gidip sağcılrla uğraşıyo partiyi merkez sağa açıyo...çok merak ediyorum ne zaman alevilerin güvenle oy vereceği bir partisi olacak..suniinerlin saadet partisi, akpartisi gibi ne zaman olacak acaba bir alevi partisi...
aleviliğe hiç kimsenin faydası yok ki. Üst düzeyde bir kurumumuz bile yok. Her kafadan bir ses çıkıyor. Kendi aramızda birlik olabilsek , partiler kendiliğinden gerekli faydaları sağlar diye düşünüyorum.
Sol partilerin iktidar olması durumunda , bugünkü irticanın olacağını düşünmüyorum , belki o yönden olumlu bir tarafı düşünülebilir
ister sağ olsun,ister sol olsun...sisteme hizmet eden tüm düzen partilerinin alevilere yararı yoktur!sadece alevilere değil,aleviler gibi asimile edilmeye çalışılan,ezilen,sömürülen,dışlanan tüm kesimlere yararları yoktur!
parti tabelasında halk,sol,işçi vs. yazıyor diye,o partiye sol parti demek büyük cahilliktir.
hitlerin partisinin adı da nasyonal sosyalist işçi partisi değilmiydi?
tek amaçları alevileri sömürmek başka ne işe yarıyorlar ki.. hangisi alevilik adına kayda değer bir şey yapmış..
|
|