Orijinalini görmek için tıklayınız : Bazı sorular?
Bir Sünni Türk olarak Alevi dostlarıma merhaba demek istiyorum. Aleviliğin İslamın Türk değerleriyle biçimlenmiş şekli olduğunu düşünüyorum. Yani Orta Asyadan beri gelen değerlerin korunarak İslamla beraber yaşatılması.
Yine Alevi dostlarımı laik, demokratik Türkiye Cumhuriyetinin en sadık yurttaşları olarak görüyorum. Bir Sünni olarak söylemeliyimki, Sünnilerin içinden birçok Arapçı yobaz çıkmaktadır.
Ben sorularıma gelecek olursam,
1)Alevilerin nüfusu nekadardır?
2)Aleviliğin büyük çoğunluğu Türkmüdür, Kürtlerin oranı nedir?
3)Çok sevdiğim "Eline, Diline, Beline sahip olmak" Alevi sözümüdür?
4)Dünyada Türkiyede dışında mesela Orta Asyada Aleviler varmıdır?
Şimdiden çok teşekkürler,
ErdalNET 17.07.2005, 22:36 1-Kesin olarak bilinmesede türkiyenin 1/3'ü için alevi denmektedir. Orta asya Ahmet Yesevi sayesinde islamiyete geçmiş alevilerdir. Bunun dışında osmanlı zamanında balkanlar ve avrupa Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde isteyerek müslüman olmuş alevilerdir. Osmanlı ise kılıç zoru ile müslümanlaştırmaya çalışmıştır. Mesela Romanyanın çoğu bektaşi-alevidir. Rodosta öyle.
2-Alevilik Türk-islamın Kuranı kerimin şeriat değilde hikmet felsefesine göre kurulmuştur.(Kurana baktıysan Allah bensize kur'an-ı ve Hikmeti indirdim der.
3-Eline,beline,diline sahip olmak aleviliğin temel felsefesidir.
4-Orta Asya Alevidir. Avrupada da bektaşi-aleviliği çoktur. Avrupa müslümanlarıda alevi müslümandır
Orta Asya Alevidir. Avrupada da bektaşi-aleviliği çoktur. Avrupa müslümanlarıda alevi müslümandır
Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Alevilik Anadolu'ya özgü bir kavramdır. Anadolu dışında da sadece Avrupa ve Azerbaycan'da Aleviler yaşamaktadır. Bu iddianızın kanıtı nedir? Neredeyse dünyanın yarısını Alevi yapmışsınız.
1-Kesin olarak bilinmesede türkiyenin 1/3'ü için alevi denmektedir. Orta asya Ahmet Yesevi sayesinde islamiyete geçmiş alevilerdir. Bunun dışında osmanlı zamanında balkanlar ve avrupa Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde isteyerek müslüman olmuş alevilerdir. Osmanlı ise kılıç zoru ile müslümanlaştırmaya çalışmıştır. Mesela Romanyanın çoğu bektaşi-alevidir. Rodosta öyle.
2-Alevilik Türk-islamın Kuranı kerimin şeriat değilde hikmet felsefesine göre kurulmuştur.(Kurana baktıysan Allah bensize kur'an-ı ve Hikmeti indirdim der.
4-Orta Asya Alevidir. Avrupada da bektaşi-aleviliği çoktur. Avrupa müslümanlarıda alevi müslümandır
Teşekkürler Erdal net. Ancak Türkiyenin 3te 1i Alevi olsa CHP yada sol partiler niye bukadar düşük oy alıyor. Ben Sünniyim ama CHPye veriyorum Sünnilerdende veren çok. Birde Orta Asyanın Alevi olduğunu ilk senden duydum. Umarım doğrudur.
ErdalNET 17.07.2005, 22:45 Bizim aleviler bölünmüştür. Okumuşlarımız ateist olup oy kullanmazlar. Cahillerimiz onun bunun yönlendirmesiyle aşırı uş partilere oy verir. Hiç kitap okumamış alevi kardeşlerimiz çıkıp alevilik bayrağını taşımaya çalışır. Türkmen aleviler kürt milliyetçisi partilerin peşinde koşar. bunun nedeni alevilikteki ocak kavramının yokedilmesidir. artık alevilerde asimile olup yok oluyorlar. Doğudaki çoğu Türkmen-alevi köyleri katliam korkusu nedeniyle kürtleşmiş ve sünni olmuşlardır.
ErdalNET 17.07.2005, 23:17 Orta asya derken Türk devletlerini kastetmiştim.
ErdalNET 17.07.2005, 23:18 Orta asya derken Türk devletlerini kastetmiştim.
Orta asya derken Türk devletlerini kastetmiştim.
Biz de onu anladık zaten de. Orta Asya'daki Türk ülkelerinde (Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan vs) Alevilik diye birşey yok. Alevilik Hacı Bektaş-ı Veli'nin Anadolu'ya gelişiyle kurulmuştur. Ve Orta Asya'da herhangi bir Alevilik inancı yoktur. Sizin aksi yöndeki kanıtınız nedir diye sordum.
ErdalNET 17.07.2005, 23:34 Biz de onu anladık zaten de. Orta Asya'daki Türk ülkelerinde (Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan vs) Alevilik diye birşey yok. Alevilik Hacı Bektaş-ı Veli'nin Anadolu'ya gelişiyle kurulmuştur. Ve Orta Asya'da herhangi bir Alevilik inancı yoktur. Sizin aksi yöndeki kanıtınız nedir diye sordum.
Aleviliği orta asyaya götüren Ahmet YESEVİ dir. İstersen araştırabilirsin. Hacı Bektaş-ı velide ondan esinlenmiştir.
ErdalNET 17.07.2005, 23:37 İrtibat / Öneriler / Sorularınız ' daki mesajımı dikkate alırsanız sevinirim
munzur_hozat 17.07.2005, 23:42 CCgunal bu konuda çok cahilsin nedemek orta asyada alevi yok bu konuda kaynak bularak gerekli bilgiyi buraya koyacağım.
ErdalNET 17.07.2005, 23:46 Cahilsin demek yerine yanılıyorsun demek bence daha uygun olurdu. Birlik olalım
Aleviliği orta asyaya götüren Ahmet YESEVİ dir. İstersen araştırabilirsin. Hacı Bektaş-ı velide ondan esinlenmiştir.
Efendim Hacı Bektaş-ı Veli'nin ondan esinlendiği doğru ama Aleviliği ortaya Ahmed Yesevi çıkarmamıştır. Alevilik, Hacı Bektaş-ı Veli'den başlayarak Anadolu'da kurulmuş, gelişmiş ve bugünkü biçimini almıştır. Dolayısıyla kaynağı Anadolu'dur. Ahmed Yesevi ise Karahanlılar zamanında Kazak-Kırgız yörelerinde İslamiyetin yayılmasına önemli katkılarda bulunmuş ve tasavvufla ilgilenmiş bir İslam alimidir. Hacı Bektaş her ne kadar Ahmed Yesevi'den etkilenmiş olsa bile Bektaşilik ve Alevilik çok daha farklıdır. Zaten Ahmed Yesevi'nin Orta Asya'ya götürdüğü şey Alevilik değil İslamiyettir. Henüz ortaya çıkmamış birşeyi nasıl götürebilir ki? Alevilik daha sonra Hacı Bektaş'la birlikte Anadolu'da ortaya çıkmıştır. Orta Asya'da cem yapılır mı örneğin?
CCgunal bu konuda çok cahilsin nedemek orta asyada alevi yok bu konuda kaynak bularak gerekli bilgiyi buraya koyacağım.
Faydalı olur. Ayrıca konu Orta Asya'da Alevi olup olmaması değil. Arkadaş Orta Asya'daki Türkler Alevidir demiş. Ben de aksini iddia ettim. Lütfen getirdiğiniz deliller Orta Asya'daki Türklerin ciddi bir kısmının Alevi olduğuna dair olsun. Bilgi paylaşımına açığım, mutluluk duyarım.
ErdalNET 17.07.2005, 23:52 Türkler arasında yayılan islamiyet aleviliktir zaten. sonradan sünnilik ortaya çıkıp yayılmıştır türklerde
Türkler arasında yayılan islamiyet aleviliktir zaten.
Hayır! Türkler arasında yayılan İslamiyet Alevilik değil, Şiiliktir. Alevilik Anadolu ve çevresine özgüdür.
ErdalNET 17.07.2005, 23:56 Emevilerin elinden kaçan peygamber soyu semerkant ve horasan'da aleviliği yaymıştır. Burada eğitim yerleri açılmış ve buradan yetişen öğrenciler (Ahmet Yesevi gibi) aleviliği anadolu, orta asya gibi yerlerde yaymış ve onlarında öğrencileri bunu devam ettirmiştir
Emevilerin elinden kaçan peygamber soyu semerkant ve horasan'da aleviliği yaymıştır. Burada eğitim yerleri açılmış ve buradan yetişen öğrenciler (Ahmet Yesevi gibi) aleviliği anadolu, orta asya gibi yerlerde yaymış ve onlarında öğrencileri bunu devam ettirmiştir
Bu bahsettiğiniz Şiiliktir diyorum efendim. Alevilik Anadolu'ya özgü bir kavramdır. Eğer Şiilikten bahsediyorsanız müslüman ülkelerin hemen hepsinde ciddi oranda Şii bulunur. Ama Şiilikle Alevilik aynı şey değildir.
munzur_hozat 18.07.2005, 00:39 Erdalnet bende bazı konularda cahil olabilirim cahil olmak bilgisizlikten gelir bu sözcüğü aşağılama olarak kullanmadım.O konu hakkında bilgi sahibi değilsin demek istedim.
Erdalnet bende bazı konularda cahil olabilirim cahil olmak bilgisizlikten gelir bu sözcüğü aşağılama olarak kullanmadım.O konu hakkında bilgi sahibi değilsin demek istedim.
Evet. Cahilliğimi giderecek bilgi paylaşımınızı hala bekliyorum Munzur_Hozat. Orta Asya'da ciddi oranda Alevilik olduğunu (Şiilik değil) iddia etmiş ve beni bu konuda cahillikle eleştirmiştiniz. Tabi ki olabilir. Benim böyle birşeyden hiç haberim yok. Pek ihtimal de vermiyorum açıkcası. Ama sizin vereceğiniz bilgilerle aydınlanmak isterim. Bekliyorum.
munzur_hozat 18.07.2005, 01:08 bunamadım daha durun aklımın bir köşesinde açıklama yapacağım.
chatlakalper 18.07.2005, 09:46 Arkadaşlar mesajlarınızı tek bir başlık altında yayyınlayınız. Erdalnet bir kaç yerde daha gördüm buna dikkat edersen sevinirim
munzur_hozat 18.07.2005, 10:19 Evet. Cahilliğimi giderecek bilgi paylaşımınızı hala bekliyorum Munzur_Hozat. Orta Asya'da ciddi oranda Alevilik olduğunu (Şiilik değil) iddia etmiş ve beni bu konuda cahillikle eleştirmiştiniz. Tabi ki olabilir. Benim böyle birşeyden hiç haberim yok. Pek ihtimal de vermiyorum açıkcası. Ama sizin vereceğiniz bilgilerle aydınlanmak isterim. Bekliyorum.
sayın ccgunal istediğiniz bilgileri yayınladım, sizde aksini kanıtlayın aksi halde söyledikleriniz hep havada kalacak.Desteksiz atmak marifet değil.Siz bana orta asyada alevilik olmadığını kanıtlayın.
ErdalNET 18.07.2005, 10:20 Nerede Yayınladın?
munzur_hozat 18.07.2005, 10:23 offf offff araştırma topiğinde
ErdalNET 18.07.2005, 10:28 Teşekkürler. Zahmet oldu ama :)
munzur_hozat 18.07.2005, 10:31 yok ne zahmeti kahvaltı yapmadan biligasayara geçmek iyi değil.Umarım bulabildiniz.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?p=4952#post4952
chatlakalper 18.07.2005, 10:31 ErdalNet flood mesajlarını kaldırmanı rica ediyorum.
ErdalNET 18.07.2005, 10:35 flood derken neyi kastettiğini anlamadım. Pardon
sayın ccgunal istediğiniz bilgileri yayınladım, sizde aksini kanıtlayın aksi halde söyledikleriniz hep havada kalacak.Desteksiz atmak marifet değil.Siz bana orta asyada alevilik olmadığını kanıtlayın.
Yazınızı okudum. Araştırma için sağolun. Ama özellikle Şiilik'i anlatmamanızı istemiştim. Siz gene de Şiilik'i anlatmışsınız. Desteksiz atmak gibi ifadeler de yakışık almamış. Herneyse. Konuyu saptırmışsınız gibi geldi bana. Araştırmış, kaynak bulamamış ve bununla idare etmiş gibi bir durum söz konusu sanırım.
chatlakalper 18.07.2005, 10:37 flood derken neyi kastettiğini anlamadım. Pardon
aynı mesajı iki kere yayınlamışsın onu demek istiyorum
munzur_hozat 18.07.2005, 10:37 sizde bulun kaynak , bekliyorum aleviliğin kökeni orada siz alevilik orta asyada yok diyorsunuz.
sizde bulun kaynak , bekliyorum aleviliğin kökeni orada siz alevilik orta asyada yok diyorsunuz.
Bu konuyla ilgili cevabımı o yazıya cevap olarak verdim. İsterseniz orada devam edelim.
munzur_hozat 18.07.2005, 11:03 ben kaynak istiyorum ya, ben buldum google da "yaz orta asyada alevi yok" diye bulursun.Tartışmaya karşılıklı kanıtlanabilir savlarla devam etmek istiyorum.
ben kaynak istiyorum ya, ben buldum google da "yaz orta asyada alevi yok" diye bulursun.Tartışmaya karşılıklı kanıtlanabilir savlarla devam etmek istiyorum.
Orada devam edelim beyefendi.
aleviboy 24.07.2005, 12:24 Bir Sünni Türk olarak Alevi dostlarıma merhaba demek istiyorum. Aleviliğin İslamın Türk değerleriyle biçimlenmiş şekli olduğunu düşünüyorum. Yani Orta Asyadan beri gelen değerlerin korunarak İslamla beraber yaşatılması.
Yine Alevi dostlarımı laik, demokratik Türkiye Cumhuriyetinin en sadık yurttaşları olarak görüyorum. Bir Sünni olarak söylemeliyimki, Sünnilerin içinden birçok Arapçı yobaz çıkmaktadır.
1-Alevilik bence yaklaışık on milyon.
2.Kürt türk karışım var aslında bunun ne önemi var.
3.o söz alevilerin uyması gereken bir sözdür.
4.Aleviler vardır demek araştırma gerektirir, ancak biz anadoluyla alevi özeliklerini aldık.
1-Kesin olarak bilinmesede türkiyenin 1/3'ü için alevi denmektedir. Orta asya Ahmet Yesevi sayesinde islamiyete geçmiş alevilerdir. Bunun dışında osmanlı zamanında balkanlar ve avrupa Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde isteyerek müslüman olmuş alevilerdir. Osmanlı ise kılıç zoru ile müslümanlaştırmaya çalışmıştır. Mesela Romanyanın çoğu bektaşi-alevidir. Rodosta öyle.
Osmanli imparatorlugu zamaninda Bizansli papazlara dahi hic bir sorun cikarmadi , ki alevilere neden cikarsin....?? nedir senin bu osmanli düsmanligin....?? hem bakiyorum da dünyanin yarisini alevi yapmissin..
Anlayamadigim bir konu..... neden bütün güzel olaylar alevilige ve bazi cirkin olaylar baska mezheplere yükleniyor.....???? neden bu düsmanlik..?
Sizlerde farkina varmissinizdir burada bir cok kisinin sünni veya sii lere düsmanlik yaptigini veya nefret kustugunu....neden.....??
şavolanlı 16.03.2006, 20:15 sevgili can turkmen cem vakfı başkanı dr.izzeddin dogan türkiyede yaklaşık 25 milyon alevi oldugunu söylüyor.alevilik ırka dayalı bir din anlayışı degildir türkte kürtte arap aleviside vardır.orta asyada arabistanda türkite ve balkanlarda alevilerin yaşadıgı bilinmektedir.bide aleviler hiç bir siyasi partinin tekelinde ve yanında degildir herkes istedigi partiye oy verebilir bu dogal haklarıdır.
manifesto 16.03.2006, 20:32 Emevilerin elinden kaçan peygamber soyu semerkant ve horasan'da aleviliği yaymıştır. Burada eğitim yerleri açılmış ve buradan yetişen öğrenciler (Ahmet Yesevi gibi) aleviliği anadolu, orta asya gibi yerlerde yaymış ve onlarında öğrencileri bunu devam ettirmiştir
Değerli arkadaşlar işimiz iddia ortaya atmak değil doğruları peşin hükümsüz ortaya çıkarmak olmalıdır.
Birincisi ve en önemlilerinden birisi AHMET YESEVİ alevi değildir.
Bunu gerek kazakistandaki Ahmet Yesevi Vakfından gerek Orada T.C.'nin açmış olduğu Ahmet Yesevi Üniversitesi vakfından gerek Kazakistan Din işleri Yüksek Kurulundan sorup öğrenebilirsiniz.
Ahmet Yesevi Yusuf Hamedani'ni en önemli talebesidir Yusuf Hamedani ise İmâm-ı A’zam hazretlerinin neslindendir,ve Silsile-i aliyye” denilen büyük âlim ve velîlerin sekizincisidir.Yani HzAli soyundan olduğu aşikardır ancak bugünkü ehli sünnet anlayışının Yani İslam anlayışının bir tezahürüdür ve anadoluda kurulan NAKŞİBENDİ Tarikatının kökü Ahmet Yeseviye ondan da Yusuf Hamedaniye dayanır.Yusuf Hamedani Yaya olarak otuz yedi hac yaptı. Kur’ân-ı kerîmi sayısız hatmetti. Gece namazlarında her rekatte bir cüz okurdu.
Yani Asıl itibarı ile Bektaşilik te Ahmet Yeseviden etkilenmiştir ama Hacı Bektaş kendi yorumuyla aleviliği şekillendirmiştir mesele budur.
Ve Ahmet Yesevi Hazretlerinin Divan-ı Hikmetinden birkaç alıntı;
Tamren alıp yürek,bağrımı deştim işte.
Gönlüm katı,dilim acı,kendim zalim;
Kur’ân okuyup amel kılmaz sahte âlim;
Garip canımı harcayayım, yoktur malım;
Hak’tan korkup ateşe girmeden piştim işte
On yaşında oğul oldun Kul Hâce Ahmet;
Hâceliğe bina koydun,kılmadan tâat;
Hâceyim,deyip yolda kalsan,vay ne hasret;
O sebepten altmış üçte girdim yere
Ey dostlarım, ölsem ben, bilmem ki halim ne olur;
Kabre girerek yatsam ben, bilmem ki halim ne olur.
Götürüp lahde koysalar, arkaya bakmadan dönseler,
Suallerimi sorsalar, bilmem ki halim ne olur.
Girse karış adlı yılan, dolansa sene o zaman,
Kalmaz bütün bir üstühan, bilmem ki halim ne olur.
Cümle yığılıp mûr u mâr, etrafımda nişler vurur,
Müşkül olur o halde kâr, bilmem ki halim ne olur.
Hiç gelmedi benden sevap, orda ne veririm cevap,
Ger kılsalar yüz bin azap, bilmem ki halim ne olur.
Olsa kıyametin günü, hazır olur cümleleri,
Kıldığın ameller hani, bilmem ki halim ne olur.
Ey kul Ahmed, sen bu gün,kıl sen ibadet dün ü gün,
Deme sen ömrümdür uzun, bilmem ki halim ne olur
Manifesto aydınlatıcı bir bilgi olmuş, teşekkürler..
manifesto 16.03.2006, 20:36 Ve bugünkü Orta asya Türk Cumhuriyetlerinin hiçbirinde alevilik yoktur sadece türkiyeden giden alevi vatandaşlarımız vardır.Alevilik Anadoluda şekillenmiştir orta asya ise ehli sünnet anlayışıyla ekserisi hanefi olan müslümanlardır.
Ve bugünkü Orta asya Türk Cumhuriyetlerinin hiçbirinde alevilik yoktur sadece türkiyeden giden alevi vatandaşlarımız vardır.Alevilik Anadoluda şekillenmiştir orta asya ise ehli sünnet anlayışıyla ekserisi hanefi olan müslümanlardır.
Dostum Orta Asya Tükleri Şiadır EhliBeyt inancı vardır.Azeriler-Türkmenler-Kırgızlar Tacikler bu inancı taşırlar.Anadolu Aleviligi bize has bir inançtır.Ancak Kırgızistanda yaşayan Laçilerin inançları Anadolu aleviliği ile benzerlik göstermektedir.Hazar Denizinin kuzeyindeki Türk gruplar ise sonradan müslümanlığı kabul etmilşerdir.Osmanlıların etkisinde kaldıklarından Sünni dirler Bunlar Çeçenler,Çerkezler ,Lazlar,Müslüman Gürcüler v.s BU BİR BİLGİDİR KESİNDİR.GÖRÜŞ DEĞİLDİR
electronicsmemo 08.04.2006, 23:36 evet hatta laçilerin dergahında da çıra söndü gibi karalamalar oluyormus. bir de ahmet yesevi zamanındaki dergahın bir resmı var elimde ama nasıl koyacağımı bilemiyorum resimde ahmet yesevi posta oturuyor.. bir de manifesto 4 kapı 40 makam sunni yorumunda varmıdır?? tabiki yoktur bunu ortaya koyan gene ahmet yesevidir
bana 4 kapı 40 makamın cevabını ver yeter. başka şey istemem.........
manifesto 09.04.2006, 00:34 Dostum Orta Asya Tükleri Şiadır EhliBeyt inancı vardır.Azeriler-Türkmenler-Kırgızlar Tacikler bu inancı taşırlar.Anadolu Aleviligi bize has bir inançtır.Ancak Kırgızistanda yaşayan Laçilerin inançları Anadolu aleviliği ile benzerlik göstermektedir.Hazar Denizinin kuzeyindeki Türk gruplar ise sonradan müslümanlığı kabul etmilşerdir.Osmanlıların etkisinde kaldıklarından Sünni dirler Bunlar Çeçenler,Çerkezler ,Lazlar,Müslüman Gürcüler v.s BU BİR BİLGİDİR KESİNDİR.GÖRÜŞ DEĞİLDİR
Bilgidir görüş değil kesindir demişsin ama iyi etmemişsin.Orta asyada Şia yanlızca tacikistan ve ona komşu birkaç eyalette yaygındır.Taciklerin dili farsçanın bir şivesidir zaten.Kazakistan kırgızistan Türkmenistan Özbekistan ülkelerinin ekserisi Hanefi olup ehli sünnettir.Ahmet yesevide öyle hiçbir kaynakda Ahmet Yesevi alevi olarak anlatılmaz takdim edilmez Yesevilik Tarikatı Kazakistanda hala aktiftir gidip dergahlarına girmeniz yeterli.
Yani bu iddialar aleviliğe birşey kazandırmaz kaybettirmezde, yani bütün orta asya alevi olmuş olsa bu aleviliğe birşey katarmı yada ondan birşey eksiltir mi?
4 kapı kırk makam ile alakalı pek bilgim yok kaynağıyla alakalı yani.
electronicsmemo 09.04.2006, 20:10 be zaten ou soylemedim 4 kapı 40 makam ahmet yesevinin felsefesidir. bu bize anlatılagelmiştir ve su an istersen yesevi vakfına git ankarada(sahipleri sunnı) ama 4 kapı 40 makamı soylerler ve bu da anadoluda sadece alevilerde iştiva edilir
bir de alevilik işte yeseviliğin inanç yapısını içinde bulundurur. hatta anadoluda alevilerin ahmet yesevi ocağı bile vardır
yani insanlar hala nasıl bunu iddia ediyorlar anlamıyorum. ahmet yesevi sunnıdır. nasıl bir asimilasyon dur. ben su ana kadar hiç bir camıde ahmet yesevi veya hacı bektastan bahsedildiğini gormedim ama cemlerde hep bahsedilir pirlerin piri diye. demekki cemlerde yanlıs yapılıyor :p
Kod_Suphi 09.04.2006, 20:24 [quote=Türkmen]Bir Sünni Türk olarak Alevi dostlarıma merhaba demek istiyorum. Aleviliğin İslamın Türk değerleriyle biçimlenmiş şekli olduğunu düşünüyorum. Yani Orta Asyadan beri gelen değerlerin korunarak İslamla beraber yaşatılması.
Bak burdaki alevi kardeslerimin guzel sozlerle beynini yıkama tamam mı??? yok alevi dostlarım türkiyeye sadık laik demokratik... bırak bu ayakları biz kendimizi biliyoruz!!! senin bu lafları soylemendeki amacı burdaki saf temiz insanlar kavrayamaz ama ben anlarım!!! En sevmedigim sey dost gibi yaklasan dusmandır!!! Size sesleniyorum alevi kardeslerim uyanın artık kendinize gelin!!! dogru ile yanlısı ayırt edin!!! bugun bize guzel guzel konusan sünnilerin sitelerine girinde bi goz atın arkamızdan neler soyluyolar!! Onlar her zaman guzel konusur iyi seyler soyler ama parcanın içinde asıl ana fikirler kıskırtıcı sozler wardır!!! Bizi kendileri gibi olmaya zorluyolar ama basaramayacaklar!!!
Biz bize yapılanları UNUTMADIK UNUTMAYACAGIZ
UNUTMAK İHANETTİR
Bir Sünni Türk olarak Alevi dostlarıma merhaba demek istiyorum. Aleviliğin İslamın Türk değerleriyle biçimlenmiş şekli olduğunu düşünüyorum. Yani Orta Asyadan beri gelen değerlerin korunarak İslamla beraber yaşatılması.
Aleviler yaklaşık 25 milyon kadardır.
Alevilerin büyük çoğunluğu Türk Türkmendir.Ancak Alevi Zaza ve Kürtler de vardır.
Eline Beline Diline sahip olmak hacı Bektaşi Velinin sözüdür.Aleviliği temellerinden biridir.
Türkiye dışında Arvavutluğun % 30'u Aleviliğin Bektaşilik tarikatına bağlı.Iraktada Aleviler varmış.İranda ise 1 milyon kadar Alevi Türk varmış fakat Şia Mollaların baskısı altında eziliyorlarmış.
Balkanlarda da çok sayıda Alevi-Bektaşi var.
electronicsmemo 09.04.2006, 21:32 yaw ahmet yesevi sunnıdır nasıl denilir. her zaman sınırleniyorum
arkadaslar ben alevidir demek istedim baktım ahmet yesevi sunnıdır . diye yamayı unutmusum
ben manifestoya soylemek istemiştim
|