Orijinalini görmek için tıklayınız : İnanç ve İbadetlere Sınırlama konulabilirmi?

redyellow
14.04.2006, 11:30
Sayın Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'in son konuşmasından:

"bireyin inanç ve ibadetlerine de kamu düzeni , güveni ve çıkarları gerekçesiyle sınırlama konulabilir."

Bireylerin inanç ve ibadetlerine sınırlama konulması hususuna katılırmısınız?

ne düşünüyorsunuz?

manifesto
14.04.2006, 14:00
Sn.redyellow cevabı hepimiz biliyoruz Sezer de biliyor ama dürtüleri ve etrafındaki birtakım münafıklar bunun tersini söyletiyor ona.
Eline tutuşturulan metinleri ben onun hazırladığına bile inanmıyorum.
Hiçbir inanca hiçbir ibadete hiçbir gerekçe ile sınırlama getiremez.
Bunu firavunlar ve Hitlerler ve Stalinler yapmıştır bu davranışlar ancak onlara yakışırdı zaten.

Oli
14.04.2006, 16:57
bakıyorumda alınmışsınız... cemevleri daha yeni yeni yapılıyor birgün çıkıp alevilerin ibadethanelerine karışmayın su/elektrik parası almayın diye başka inançları korudunuz mu?
herkes kendine müslüman...

vallahi ben öğlendi/ikindiydi namaza duracam diye kamu düzenini bozan inanç istemem şahsen... o açıdan değerlendiriyorum o sözü...

redyellow
14.04.2006, 17:14
vallahi ben öğlendi/ikindiydi namaza duracam diye kamu düzenini bozan inanç istemem şahsen... o açıdan değerlendiriyorum o sözü...

bende kamuda çalışan birisiyim ama hiç bir zaman ÖĞLENDİ/İKİNDİYDİ NAMAZA DURACAM diye KAMU DÜZENİNİ BOZMADIM.

Namaz kılmak niye kamu düzenini bozsunki?

Kamu görevlileri hiçmi tuvalete gitmiyor, hiçmi çay molası vermiyor, hiçmi özel telefon görüşmesi yapmıyor?

Bütün bunlar KAMU DÜZENİNİ bozmuyorda namaz kılmakmı kamu düzenini bozacak?

Yazık.

Böyle düşünmenize üzüldüm.

Oli
14.04.2006, 18:10
bende kamuda çalışan birisiyim ama hiç bir zaman ÖĞLENDİ/İKİNDİYDİ NAMAZA DURACAM diye KAMU DÜZENİNİ BOZMADIM.

Kamu görevlileri hiçmi tuvalete gitmiyor, hiçmi çay molası vermiyor, hiçmi özel telefon görüşmesi yapmıyor?

Yazık.

size kalsa dersin ortasındada namaza duracaksınız... herşeyin bir yeri zamanı var... adam vergi dairesinde bir yanda rüşveti düşünüp bir yanda namaz kılarsa o zaman ne o iş ibadet olur ne de o namaz kabul olur...

topluca kazaya bırakılabiliyorsa öyle olur... bu konuda hadislerde olması lazım... en büyük ibadet iştir.
ikileminiz şu: işe göre ibadet mi, ibadete göre iş mi...
siz ikinciyi seçiyorsunuz daha doğrusu devlet öyle ayarlasın istiyorsunuz...
ramazan aylarında gayrı resmi ayarlanıyo zaten...

seheryelikiz
14.04.2006, 20:58
Sayın Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'in son konuşmasından:

"bireyin inanç ve ibadetlerine de kamu düzeni , güveni ve çıkarları gerekçesiyle sınırlama konulabilir."

Bireylerin inanç ve ibadetlerine sınırlama konulması hususuna katılırmısınız?

ne düşünüyorsunuz?

çalışmanında zamanı vardır ibadetinde.tabikide sınırlama getirilebilir.cuma namazı dolayısıyla çoğu iş yeri kapalı oluyor.(bu genelde özel işyerlerinde oluyor)yakın zamandada kamuya tabi iş yerlerindede aynısı olacaktır(gözüken o).tabikide sınırlama konulabilir.

Aleviler İbadetlerini iş zamaından ayrı tutmuşlardır.cem törenlerini genelde kış aylarında yani işin azaldığı vakit yapmaktadırlar.ayrıca ibadetlerini gündüz değil gece yapmaktadırlar.Oli yazdıklarınada aynen katılıyorum.

'' Yaratılanı severiz yaratandan ötürü''

manifesto
14.04.2006, 21:11
çalışmanında zamanı vardır ibadetinde.tabikide sınırlama getirilebilir.cuma namazı dolayısıyla çoğu iş yeri kapalı oluyor.(bu genelde özel işyerlerinde oluyor)yakın zamandada kamuya tabi iş yerlerindede aynısı olacaktır(gözüken o).tabikide sınırlama konulabilir.

Çalışmanın ve ibadetin vaktini siz mi tayin edeceksiniz????
Öğlen arasında namazını kılan bir kimse sizi neden rahatsız ediyor?
Hiçkimse zaten bugüne kadar fabrikadaki makineleri durdurup haydi namaza gibi bir yaklaşım sergilememiş.
Ayrıca kişi cuma namazı vakti iş yerini kapatıyorsa bundan sizene, özgür bir ülkede yaşıyoruz kimse kimsenin inancına karışamaz.
Memurlar zaten öğlen arasında cuma ibadetlerini yerine getiriyor.

ayrıca ibadetlerini gündüz değil gece yapmaktadırlar

İbadeti gece ve gündüz olarak ayırmak bizim işimiz değil bu ilahi bir tayindir vakitlerini belirlemiştir(Bu ehli sünnet itikadı için geçerli)
O bakımdan aleviliğe bakarak bunları değerlendirmek yanlış olur.
Kimsenin kimsenin namazına orucuna karışmaya hakkı yok.Bilmem bunlar size birşey hatırlatıyor mu. Din ve vicdan hürriyeti gibi....

seheryelikiz
14.04.2006, 21:40
Manifesto bu kadar sert olmanın gereği yok.ben sadece bazı farklılıkları belirttim. kimsenin ibadet vaktini tayin ettiği yok.tartışmayı farklı taraflara çekmeye çalışma senin amacında belli zaten.avatarındaki resim seni ortaya koyuyor.

manifesto
14.04.2006, 23:39
senin amacında belli zaten.avatarındaki resim seni ortaya koyuyor.

mesajlardaki sertliği kabul ediyorum doğru, bende okudum tekrar çok itici olmuş. Ama haksız olduğumu düşünmüyorum.
Şu avart meselesinide çözemedim, bayrak koyuyorum sade türk senmisin insanlık vahşetini işkenceyi teşhir ediyorum sen canimisin usame-bin bush var adama sakal yakışıyor :) ama arayıştayım avart önerilerine açığız...

tolga_62
15.04.2006, 11:53
herkesin kendi doğru bildiği şeyi başkalarına empoze etmeye çalışması kötü birşey, Sn.Sezer "bireyin inanç ve ibadetlerine de kamu düzeni , güveni ve çıkarları gerekçesiyle sınırlama konulabilir." demiştir, dikkat edilirse konulabilir ifadesi kullandı,böyle bir durum olursa neden sınırlama konulmasın ki?Herkesin ibadeti kendine,sınırlama koymayan koymaz,ama ibadeti düzeni bozabilecek düzendeyse koymak zorunda,ibadetin şekli önemli değil, Sn.Oli'nin de dediği gibi bazılarına kalsa dersin ortasında namaza duracaklar,en büyük ibadet çalışmaktır...saygılar...

Ezo
15.04.2006, 12:00
Is satinde namaz kilmak bana göre grev yapmaya benze:) is birakmak gibi her seyin yeri ve zamani vardir......

Oli
15.04.2006, 12:22
kavaklı bir hata oldu sanırım :)

manifesto
15.04.2006, 14:12
"bireyin inanç ve ibadetlerine de kamu düzeni , güveni ve çıkarları gerekçesiyle sınırlama konulabilir." demiştir
Herkesin ibadeti kendine,sınırlama koymayan koymaz,ama ibadeti düzeni bozabilecek düzendeyse koymak zorunda,ibadetin şekli önemli değil, Sn.Oli'nin de dediği gibi bazılarına kalsa dersin ortasında namaza duracaklar,en büyük ibadet çalışmaktır...saygılar...

Sn.Tolga sizin inançlarınızda ehli sünnet itikadında ki namaz ibadeti olmadığı için kendinize göre yorumluyorsunuz.Batıda Pazar günü neden resmi tatil???
Hiç düşündünüz mü??? Ekserisi Hristiyan olan jalkın ibadetlerini rahat bir şekilde yapması için, öğretmenler öğrencilerden isteyen olursa birlikde toplanır kliseyi ziyaret ederler batı bu meseleyi halletmişdir.
Üniversite de Prof.Hocalarımızın ekserisi namazını kılardı.Ders arası olduğunda kendi odasının kapısını kitler 5 dk. da namazını kılar sonra gelir dersine devam ederdir. Sn.Ezo bunun neresi GREV??? Lütfen artık bu demode ve ilkel yaklaşımları bir kenara brakalım...
Çay saatinde adam çay içmiyor namazını kılıyor ise bunun neresi GREV????
İlk vazifesi orada işini yapmakdır bunu aksatması zaten onun ibadetinin fziletini de alır götürür. Bırakalım iş yerlerinde Namaz kılanları CADI AVINA ÇIKMIŞ İNSANLAR GİBİ AVLAMAYI. Onlarıda kabul edelim.

antichrist
15.04.2006, 16:32
Selam-

Esasında Türkiye'de çoğu kişinin laiklikle bir alıp veremediği yok. Tam tersi laiklik farkında değiller ama bir çok inananın inanç özgürlüğünü koruyor. Laiklikle arasında sorunu olanlar kendi inançlarını diğer inansanlara da zorla empoze etmye çalışanlar. Bu kişilerin, vay inancımızı yerine getiremiyoruz dediklerine bakmayın. Ellerinde güç olsa kendilerini gibi ibadet etmeyen herkesi bin beter ederler. Geçenlerde Gazi Üniversitesinde olanları okumuşsunuzdur. Aklı evvel bir kaç kişi, küpe takıyor diye bir akademisyeni pataklamışlar. Bunların elinde bir de devlet gücü olsa, siz düşünün neler olacağını.

NOT: Fakat gerçekten dini inacını yaşamk isteyip de katı yaslar yüzünden yaşayamayanlar da vardır. Bu kişileri tenzil ederim...

manifesto
15.04.2006, 17:56
:) EVET antichrist
Şeriat gelecek örtünmeyen kesilecek
namaz kılmayanın boynu vurulacak
açık gezen yakılacak
oruç tutmayan açlıkdan öldürülecek.

hehehe bunlar olacak

tolga_62
15.04.2006, 20:08
[quote=manifesto]

Üniversite de Prof.Hocalarımızın ekserisi namazını kılardı.Ders arası olduğunda kendi odasının kapısını kitler 5 dk. da namazını kılar sonra gelir dersine devam ederdir. [quote]

bizim üniversitede de ders sırasında büyük bir çoğunluk cuma namazına hocadan bile izin almayarak gitmek isteyince,bizim profesör, gitmeyin günahı benim boynuma diyordu:) ne olduğu, düzenin nasıl işlediği belli olmuyor.

KURŞUNveli
15.04.2006, 22:31
gercekten çalışan kesim namaz olayını biraz kullanıyor gibi genel demiyorum ama şahit olduğum çok olay var cuma günleri camıye gidiyorum deyip kız arkadaşıyla buluşan,internet cafeye giden,kahvehaneye gidip okey ceviren cok sünni arkadaşlarım var...onların sayesinde bizde yatıyoruz iş yerinde o başka tabi...

canikocan
16.04.2006, 00:43

Yazık.

bir sorum olacak sizce bir öğretmen dersin ortasında ortaya birşey serip kılsa nasıl bulursunuz durumu?? kesin normal karşılarsınız. çay molası telefon ve namaz aynı kefeye konmaz. inançlar üzerinde yaşadığın topraklarda yavaş yavaş çatışmalara neden olmaya başlamışa buna sınırlama konulabilir

canikocan
16.04.2006, 00:48
"bireyin inanç ve ibadetlerine de kamu düzeni , güveni ve çıkarları gerekçesiyle sınırlama konulabilir." demiştir
Herkesin ibadeti kendine,sınırlama koymayan koymaz,ama ibadeti düzeni bozabilecek düzendeyse koymak zorunda,ibadetin şekli önemli değil, Sn.Oli'nin de dediği gibi bazılarına kalsa dersin ortasında namaza duracaklar,en büyük ibadet çalışmaktır...saygılar...

Sn.Tolga sizin inançlarınızda ehli sünnet itikadında ki namaz ibadeti olmadığı için kendinize göre yorumluyorsunuz.Batıda Pazar günü neden resmi tatil???
Hiç düşündünüz mü??? Ekserisi Hristiyan olan jalkın ibadetlerini rahat bir şekilde yapması için, öğretmenler öğrencilerden isteyen olursa birlikde toplanır kliseyi ziyaret ederler batı bu meseleyi halletmişdir.
Üniversite de Prof.Hocalarımızın ekserisi namazını kılardı.Ders arası olduğunda kendi odasının kapısını kitler 5 dk. da namazını kılar sonra gelir dersine devam ederdir. Sn.Ezo bunun neresi GREV??? Lütfen artık bu demode ve ilkel yaklaşımları bir kenara brakalım...
Çay saatinde adam çay içmiyor namazını kılıyor ise bunun neresi GREV????
İlk vazifesi orada işini yapmakdır bunu aksatması zaten onun ibadetinin fziletini de alır götürür. Bırakalım iş yerlerinde Namaz kılanları CADI AVINA ÇIKMIŞ İNSANLAR GİBİ AVLAMAYI. Onlarıda kabul edelim.

anladığım kadarıyla resmi tatil cuma olsun demek istiyosun. onun yerine cuma günleri toplu namaz yerine bunu da pazar günü yapın daha mantıklı hehehe.
Cemaatte namaz daha sevap ya ondan dolayı işyerinde de fazla insan oluyor ve bu da camaat olduğu için daha sevap değil mi

manifesto
16.04.2006, 13:28
anladığım kadarıyla resmi tatil cuma olsun demek istiyosun. onun yerine cuma günleri toplu namaz yerine bunu da pazar günü yapın daha mantıklı hehehe.
Cemaatte namaz daha sevap ya ondan dolayı işyerinde de fazla insan oluyor ve bu da camaat olduğu için daha sevap değil mi

Sn.Canikocan anlayışınızı takdir ettim.Ben şahsen pazar günü resmi tatil olması mantığını bugüne kadar anlamış değilim.Ne faydası var neden pazar buna verilebilecek akıllı mantıklı bir izahda yokdur zaten.Tek faydası ülkemizdeki yahudi ve hristiyanlara olmuştur.Pazar hristiyanlar için kutsal cumarteside yahudiler için yani 70 milyon müslümanın inancı yok sayılmış neysee.Bu mevzumuz değil ilerde millet cuma tatil olsun isterse olur.
Ayrıca öğretmenin derste namaz kılması???Bu nereden çıktı şimdi? kel alaka yani bumu getirebildiğiniz misaller.Önce herkez işini yapacak ben ömrü hayatımda bu davranışı yapan bir öğretmen duymadım.Yapan olsa heralde aklından noksanlığı olduğu için olur.
İnanç ve ibadete sınırlama getirilemez.
Mesela cem töreninde saz çalınmasından rahatsız olan vatandaşlar gelse deseki bir rahatsız oluyoruz çok gürültü çıkıyor saz çalınmasın diye şikayet etseler acaba alevi arkadaşlarımızın tepkisi ne olurdu? Ben bir fark göremiyorum ya siz?

Oli
16.04.2006, 13:37
Batıda Pazar günü neden resmi tatil???

burda haklısın manifesto... cumartesi yahudilerin, pazar hıristiyanların tatili... bana kalsa cumayıda tatil yaparım... perşembe geceside bizde kutsaldır... tatili 4 güne çıkarmak en iyisi olur. zaten işveren işçiyi 8 yerine 12 saat çalıştırıyo... 3 gün iş 4 gün tatil bana uyar valla. son derece ciddiyim...

SivanA SimyacI
16.04.2006, 14:08
saygıdeğer ve TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN tek laik cumhuriyetçi insanıdır SEZER.ve ağzından çıkan her kelime laik TÜRKİYEMİZİN cıkarlarını korumak içindir.ŞU an AKP hükümetinin tek zor aşamasıdır o.O da giderse TÜRKİYEMİZ ZOR günlere yelken açar heleki TAYİP onun yerine gelirse.SEZER bana göre oradaki açıklamasında şunu vurgulamıştır TÜRKİYEDE şeriat yolunda laik düzeni bozmaya yönelik ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINA bu düzeni bozmaya yönelik dinsel bağnazlık içindeki şeriatçı topluma seslenmiştir ben de SEZERE katılıyorum
ve belirtiyorum TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK.

manifesto
16.04.2006, 14:13
saygıdeğer ve TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN tek laik cumhuriyetçi insanıdır SEZER.ve ağzından çıkan her kelime laik TÜRKİYEMİZİN cıkarlarını korumak içindir.ŞU an AKP hükümetinin tek zor aşamasıdır o.O da giderse TÜRKİYEMİZ ZOR günlere yelken açar heleki TAYİP onun yerine gelirse.SEZER bana göre oradaki açıklamasında şunu vurgulamıştır TÜRKİYEDE şeriat yolunda laik düzeni bozmaya yönelik ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINA bu düzeni bozmaya yönelik dinsel bağnazlık içindeki şeriatçı topluma seslenmiştir ben de SEZERE katılıyorum
ve belirtiyorum TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK.

Arkadaşım Türkiye Szer giderse yıkılacak bir ülke değil, kişilere bağlı değildir.
Tabi Albaylarımızı yarbaylarımızı şehid eden Terör hakkında tek satır bir söz söyleme çık sonra askerin arasına karış.İnsanda biraz utanma olur.
Devlete sızıyorlar eğitime sızıyorlar falan filan???Belgeee eğer bunları söyleyebiliyorsan demekki elinde belge ve bilgi var .Devlet bakanı ne demiştir" Sn.Szer basın yoluyla ülkeyi germek yerine bana bu eylemler ile ilgili elindeki bilgi ve belgaleri huzuruna çağırıp verseydi ve tedbir alın deseydi ben gerekeni derhal yapardım" demişdir.Yani İrtica yada Laiklik edebiyatı yapacağına somut verileri paylaş demişdir.Ama Sezer huzur içinde olsun.Öyleye bu ülkede TERÖR YOK İRTİCA VAR.

redyellow
17.04.2006, 08:57
size kalsa dersin ortasındada namaza duracaksınız... herşeyin bir yeri zamanı var... adam vergi dairesinde bir yanda rüşveti düşünüp bir yanda namaz kılarsa o zaman ne o iş ibadet olur ne de o namaz kabul olur...

topluca kazaya bırakılabiliyorsa öyle olur... bu konuda hadislerde olması lazım... en büyük ibadet iştir.
ikileminiz şu: işe göre ibadet mi, ibadete göre iş mi...
siz ikinciyi seçiyorsunuz daha doğrusu devlet öyle ayarlasın istiyorsunuz...
ramazan aylarında gayrı resmi ayarlanıyo zaten...

Bu sizin yazdığınıza peşinhükümlü olmak, önyargılı olmak denir.

Nerden biliyorsun "bize kalsa dersin ortasında namaza duracağımızı"?

İşte ben hamdolsun 5 vakit namazımı kılıyorurum ve şu ana kadar hiç bir işin tam ortasında namaza durmadım. Hiç bir işimi aksatmadım.

Ama ben bir çok resmi dairede kahvaltı yapıyorum diye işini aksatanı gördüm, sigara molası veriyorum diye işini aksatanı gördüm, vs. vs.

Bütün bunlar oluyor diye her şeyi yasaklamakmı lazım?

"Adam vergi dairesinde bi yandan rüşveti düşünüyormuş bi yandan namaz kılıyormuş"... el insaf yahu el insaf.

Utanmasan tüm rüşvet alanlar namaz kılanlardır... diyeceksiniz.

bu kadar önyargılı olunmaz.

İnsan İşini de ibadetini de ayarlarsa her ikisi de aksamadan rahatlıkla yürür.

Ama ibadete karşıysan, peşin hükümlüysen, başka konular olduğu zaman İNSAN HAKLARI, HAK, HUKUK deyip konu DİN olunca, konu NAMAZ olunca bütün bunları unutursan tabiki olmaz!!!!

redyellow
17.04.2006, 09:04

Aleviler İbadetlerini iş zamaından ayrı tutmuşlardır.cem törenlerini genelde kış aylarında yani işin azaldığı vakit yapmaktadırlar.ayrıca ibadetlerini gündüz değil gece yapmaktadırlar.Oli yazdıklarınada aynen katılıyorum.

'' Yaratılanı severiz yaratandan ötürü''

Yazınızın sonuna YARATILANI SEVERİZ YARATANDAN ÖTÜRÜ demişsiniz, keşke NAMAZ KILAN YARATILANI DA SEVERİZ diyebilseniz!!!

Çalışmanında zamanı vardır ibadetinde demişsiniz.

tamam işte, NAMAZ da bir İBADETTİR ve bu ibadetin zamanını ALLAH belirlemiş, başkasına laf düşmez.

Allah'ın kuralları sözkonusu olduğu zaman şahısların kurallarının hiç bir hükmü ve geçerliliği yoktur.

canikocan
17.04.2006, 15:49
burda haklısın manifesto... cumartesi yahudilerin, pazar hıristiyanların tatili... bana kalsa cumayıda tatil yaparım... perşembe geceside bizde kutsaldır... tatili 4 güne çıkarmak en iyisi olur. zaten işveren işçiyi 8 yerine 12 saat çalıştırıyo... 3 gün iş 4 gün tatil bana uyar valla. son derece ciddiyim...

salıyı unutmamlı salı sallanır e artık pazartesi ve çarşamba kaldı onlar da iki güncük gelin hep tatil yapalım hehehe

colddream
17.04.2006, 16:05
oli burda biraz espiri yaptığını düşünerek 4 gün tatil konusunu es geçiyorum. Sayın sezer benim sayğı duyduğum insanlar içinde biri dir. Lakin kendisinin ağzından çıkan bu konuşma için kızğınım laiklik amacı ve çerçevesinde ibadete bir engel olunmaz ve kısıtlanamaz taki ibadetin goyutu toplum huzur ve güvenligini bozacak ve insan haklarını çiğneme ve devlet temellerini sarsıcı bir düzen durumuna gelince mudehale edilmesi gerek ama bunu tabi bireyler üzerinde uygulamak yanlış bir sıtrateji olur. bunu tehlike arz eden gurubun tümü üzerinde uygulanması gerek.

Cumanın islamda cuma gecesinden yani perşembe akşamından bir kutsallığı vardır ki dünya üzerine yerleşmiş bir düzeni yıkmak olmaz diyenlere de karşıyım eger laiklik varsa insanların tatil günleri ibadetlerinde ne ise o olmalı bu yapılmalı bence ama cumartesi pazarda çalışılmalı bu sistemdir ikigün önceye çekilmesi gün her hangibir degişiklige neden olmaz. Halkçılık fikrine uygundur laiklik cumhuriyet fikrine de uygundur. İnsanlar kendileriniyönetme hakkına sahiptir.

canikocan
17.04.2006, 16:14
şimdi de sıra tatil günlerine mi geldi ? ellenmedik bi o vardı?