Orijinalini görmek için tıklayınız : büyük patlama hiç olmadımı?
izmirksk 15.04.2006, 03:36 arkadaşlar bu sitede çok değişik bir bakış açısı var(şu ana kadar hep büyük patlamanın olduğunu kabul ederek yazdık ama burada karşı çıkışda var.önyargılı olmamak için her fikri okumak lazım)
ingilizce bilenler için(daha fırsat bulduğumda bu kişi neden karşı çıkıyor niçin karşı çıkıyor karşı çıktığı noktalar neler vs...çevireceğim)
çok uzun tabi nereden başlayacağız o da ayrı bir sorun:yamukgul:
şimdilik bu ilginç metni ingilizce bilenler okusunlar..büyük patlamaya farklı bir bakış açısı ile yaklaşılmış..(kısacası reddedilmiş:))
http://www.bigbangneverhappened.org/
izmirksk 16.04.2006, 01:06 amacım bugün verdiğim linkteki ana konuyu parça parça türkçeye çevirip Eric j. lerner in düşüncesini paylaşmaktı ama nasip olmadı(yoğunluktan dolayı)
boş olduğum bir zamanda en kısa sürede türkçeye çevirip paylaşacağım..
kendisi büyük bir bilim adamıdır ama görüşleri cevapsızda kalmamıştır...
amacımız,bilimsel dogmatizmden uzak her görüşü araştırmak olmalıdır..
valla ingilizce bende sıfır eğer yazdığın gibi türkçeye çevirip bizimle paylaşırsan sevinirim
SivanA SimyacI 16.04.2006, 14:00 ingilizce doğal olarak bende de yok lakin big beng yani büyük patlama teorisyle ilgili edindiğim bi kaç bilgi var.bu teoriye göre dünya adında anlaşılacağı üzere patlamayla oluşuyor ve günümüz samanyolu galaksisi ve güneş sistemi oluyor bu zamana dek yapılan NASA araştırmaları sonucunda bu onay alıyor lakin bana soracak olursanız da olmuş olabilir ama sizin türkçeye cevirip bize sunmanızı bekiliyr olacağım.
izmirksk 16.04.2006, 22:07 eric lerner in kitabının yaklaşık 250 sayfalık kısmına ulaştım ama 250 sayfayı çevirecek zamanım yok ama parça parça olsada en önemli yerlerini buraya nakledeyim...
kimi görüşleri(evrendeki yıldızların evrenin kendisinden yaşlı olduğu dolayısı ile bir çocuğun ,öz annesinden yaş olarak büyük olunamayacağın ifade etmek istemiştir..)bu görüş Nasa nın çalışmları ile çürütüldü..ama yinede kuvvetli olan ve sarsıcı olan görüşleride var..
özellikle karanlık maddeyi reddetmekte(malum,karanlık madde galaksilerin bugünkü durumunda ile big bang de çok kullanılır-)
neyse ileride fırsat oldukça çevirmeye çalışacağım..eric lernerin fikirlerine katılmasanızda en azından karşıt görüşleride dinlemek lazım
izmirksk 23.04.2006, 20:15 arkadaşlar verdiğim yukarıdaki linki okuyan oldu ise bu konuyu tartışalım...
vaktim olduğunda türkçeyede çevireceğim..ya kitap 250 sayfadan fazla..hepsini çevirmek için zamanım yok..ama 5-10 sayfalık bir özet çıkarabilirim..yüzlerce sayfanın ana fikri..
ama ingilizce metni okuyanlar varsa eric lernere e katılıyorlarmı yoksa eleştiriyorlarmı
evet yada hayırsa neden?
güzel bir tartışma olacak
izmirksk 28.10.2006, 17:14 zaman darlığı nedeni ile , 'karşı cevap' olarak yazılan şu linkide ancak önerebiliyorum..Eric lerner e cevaben yazılmış..her ikisininde okunuşu, güzel bir beyin fırtınası yaratabilir..(cevaben yazılan link , daha kuvvetli görüşlere sahip bunuda eklemek lazım)
http://www.astro.ucla.edu/~wright/lerner_errors.html
İngilcem olmadığından bahsettiğin linkte ki konunyu okyamadım. Dolısıyla neden, hangi konularda bing banga karşı çıkıyor bilmiyorum. Biz inanların bind bangla ilişkin düşünceleri aşağıda alıntı yaptığım paragraftadırç
" Kısa bir zaman önce Georges Lemaitre tarafından "kehanet" edilen bu gerçek, aslında yüzyılın en büyük bilimadamı sayılan Albert Einstein tarafından da daha önceden dile getirilmişti. Einstein 1915 yılında ortaya koyduğu genel görecelik kuramıyla yaptığı hesaplarda evrenin durağan olamayacağı sonucuna varmıştı. Ancak bu buluş karşısında son derece şaşıran Einstein bu "uygunsuz" sonucu ortadan kaldırmak için denklemlerine "kozmolojik sabit" adını verdiği bir faktör ilave etmişti. Çünkü o sıralar, astronomlar ona evrenin statik olduğunu söylüyorlardı, o da kuramının bu modele uymasını istemişti. Ancak sonradan bu kozmolojik sabiti "kariyerinin en büyük hatası" olarak tanımlayacaktı. Hubble'ın ortaya koyduğu evrenin genişlediği gerçeği, kısa bir süre sonra yeni bir evren modelini doğurdu. .Evren genişlediğine göre, zamanda geriye doğru gidildiğinde çok daha küçük bir evren, daha da geriye gittiğimizde "tek bir nokta" ortaya çıkıyordu.
Yapılan hesaplamalar, evrenin tüm maddesini içinde barındıran bu "tek nokta"nın, korkunç çekim gücü nedeniyle "sıfır hacme" sahip olacağını gösterdi Evren, sıfır hacme sahip bu noktanın patlamasıyla ortaya çıkmıştı. Bu patlamaya "Big Bang" (Büyük Patlama) dendi ve bu teori de aynı isimle bilindi. Big Bang'in gösterdiği önemli bir gerçek vardı: Sıfır hacim "yokluk" anlamına geldiğine göre, evren "yok" iken "var" hale gelmişti"
Aynız zamanda Zümer Suresi 47. ayetininde Binag Bang teorisi ile ilişkili olduğuna inanırız.
Saygılar...
izmirksk 28.10.2006, 22:16 şu an yapılan tartışmalarda büyük patlamayı savunanların biraz daha ileride olduğunu görüyorum..bu kesin değil ama şu anki evren modellerinden (evrenin oluşumu ile ilgili olarak) en geçerlisi o..ama ilk zamanlarda yaratılışçıların savunduğu gibi değil artık..yani büyük patlama artık ilk çıktığı zamanlardaki popüler yaklaşımından uzak..
yani evrendeki tek bir noktanın açılıp saçılması yani bir patlama ile oluşum kabul görmüyor..bir nevi dokunun esnemesi idi ve ..genişlemede diyebiliriz..tabi o alana tam olarak kimse vakıf değil ama genel görüş artık ,bir patlama ile değilde genişleme şeklinde yada o tarz..yani bir merkez alınıyor ama o merkezin öncesi için net bir şey..ve bu merkez patlayarak saçılma değil..ama yaratılışçılar , bu alanda henüz bu noktanın farkına varamadılar..
SarıVatoz 29.10.2006, 01:00 Bu yaptığım ukalalık oluyor biliyorum ama;
Arama motoruna ''Eric j. lerner'' yazıp sadece Türkçe dilinde arama yaptırın bazı Türkçe bilgilere ulaşabilirsiniz diğer bir deyişle emeğe saygımız var ama hazır çevrilmişi varken kasmaya ne gerek var?:D
izmirksk 29.10.2006, 03:18 türkçesi sanırım yok..yani felsefi olarak (yani yorumlayanlar kendi düşüncelerini katarak) yazmışlar..yani eric lerner in kitabından sadece bir kaç pasajı alıntı yapıp daha çok kendi fikirleri ile felsefi olarak yorumlamışlar..dolayısı ile orjinal eserin türkçesi yok..(bilmiyorum en azından ben arama motorlarında rastlayamadım)
metnin türkçeye çevirilişi...tam çeviri olmasada idare edin:)
Büyük, asla olunan 1991'in, benim kitabımın, tam olarak asla büyük Happened'in olduğu ana sayfa ve özeti çarpmaz, (/ Kaliteli, ), ve kendisinsiz, bir evrenin başladığı hypothesizedin olduğu kozmolojinin olduğu başka bir yaklaşımın, plazmanın olduğu veya bitirdiği kendisiyle büyük patlama teorisinin, gözlemler yalanlandığı kanıtı sundu, uzakta daha iyi, bizim, kozmosu ne bildiğimizden açıkladı. Kitap, oldukça büyükten bir tartışmayı koyar. O zamandan beri, gözlemler sadece daha fazla, tam olarak, geçerek geniş ölçüde büyük uzak kalıntıların çoğu, teoriye kozmolojiyi kabul etmesine rağmen bu sonları doğruladı.
Bu website, tam olarak büyüğün üzerindede bir güncelleştirmeye kanıt ve tartışmayı, inceleme en son tekniği kapsamayı sağlar, ve bir geniş ölçüde tekniğe ek olarak tur atılan bir cevap eleştiri bir okumanın listelediği, bir atölyenin olduğu ve diğer konuyla ilgilisiye yerleri bağladığı yakında bir rapor, kendisinde füzyonun, yakınca, benim işime kozmoloji hangisine bağlandığına güç sağladığı benim kendi işimi tanımlayan birisini kapsamak.
Tam olarak neyin büyüğe karşı kanıt olduğu?
Hafif tahmin et yalanlayıcı bollukların büyük patlama teorisinin, sıradanın yoğunluğuna birkaç öğe olan hafifin bolluğunun olduğu evrenin olduğu meseleyi tahmin ettiği yoğunluklar olduğu öğe. Lakin tahminlerin, esasa deuterium, lityum-7 olan bolluğu yaptığı yoğunluk, ve helyum-4, birbirleri, ve buylada tahminlerin, yeniyle daha kötüsüne her gözlemi büyüdüğü yalanlamadır. Teorinin, doğruca olduğu şans, şimdi yüz trilyondadan daha az birisidir.
Boşluklar olan büyük-ölçek de, büyük patlama teorisinin, kendisinde evrenin, tam olarak büyükten ol daha yaşlısı yapabildiği hiçbir problemin olduğunu tahmin ettiği yaşlıdır. Lakin boşlukların, galaksilerin, büyükten beri tam olarak zaman oluşturulmuş olamadığı çarpıtmayı gözlediği büyük-ölçek, günümüze aitin hızlarına galaksiler olmadan o gözlenenden uzakta fazla. Gözlenen hızları verdi, bu boşluklar, en azından 70 milyar yıl oluşturmayı almış olmalıdır, beş kere büyükten beri tam olarak sadece ve sadece kuramlaştırılan zamansa.
Parlaklığın, sabit tahminler büyük patlama teorisi olan göz alıcının olanı olduğunu yüzeye çık, geometrinin, mesafeler olan büyükte işi yaptığı değil o sıradan mıdır. (Genişletmeyen boşluk) bizim etrafımızdada boşluk, dünya, güneş sistemi ve galaksi, uzakta itiraz et ol daha uzak olduğu gibi, onlar ol daha küçüğü. Bağdaşık şeylere boyutun olduğu redshift, açılının ürününü geçtiğinden beri ve kırmızı kaydırdığından beri, qz, sabit midir. Benzer şekilde nesnelerin olduğu parlaklığın olduğu yüzey, başına parlaklık gökyüzünün olduğu alanın olduğu ünitenin, olarak başına fotonlar saniye olanı ölçtüğü, benzer için mesafeye nesneleri artırmakla bir sabittir.
Mukayese, tam olarak büyük genişleten evren, parlaklığı yüzeye çıkanı tahmin eder, öyle yukarıdaki tanımladı, (+1z)-3 olarak azalmalar. Daha gerçekte uzak nesneler, gözük daha büyüğü yapmalıdır. Ama gözlemler, kendisinin gerçekte parlaklık galaksiler kadar 6'ın bir redshifti olan yüzeyin, tam olarak sabit olduğunu gösterir, öyle geçerek tam olarak bir evrenin ve keskin büyüğede yalanlamanın olduğu tahmin edilen genişletmeyen. Galaksiler olan gelişim-erkenle fark bu kadar açıklaması için gayretler, tahminler imkansız biçimde parlak ve yoğun olan galaksiler olan bugün-liderliğin olduğu o olduğundan farklıdır.
Çok fazla kuramsal varlıklar-karanlığı” önem taşır, ve büyük patlama teorisinin, üç kuramsal (Karanlık)'ın, ve karanlık teorinin ve gözlemin olduğu yalanlamalar şişman yenmesi için alanın olduğu enerji önem taşıdığı alanın, baryonic olmayanın olduğu şişmenin olduğu varlıkları istediği enerji, şişme olduğu. Lakin hiçbir kanıt şimdiye kadar, varlığa varlık olan bu üç kuramsalının herhangi birisini doğrulamadı. Gerçekten, orada, birçok laboratuvar oldu, 23 yıl geçmişin üzerinde kendisi için baryonic olmayanı arayan deney yap, önem taşı, sonuçlar olan negatifle herkes. Kuramsalsız alanın olduğu şişme, tam olarak büyük, (Düzgün) bir isotropic kozmik radiationun olduğu arka planı tahmin etmez, ( CBR). Baryonic olmayan önem taşır, için teori mesele olan yoğunluk olan tahminler, kendinden-yalanlamadır, 20 kere geçerek (Birbirleriylede hangisinin yalanlama olduğu) bolluğun olduğu öğenin olduğu herhangi bir tahmin edilen hafif olduğundan bir yoğunluğu daha büyüğü tahmin ediyor olan şişme. Karanlıksız enerji, teori, birçoktan bir yaşa evren daha genci bizim galaksimiz olan yıldızı tahmin eder.
Karanlık için hiçbir oda mesele büyük patlama teorisi, kendisinde, uzakta daha çok karanlık olduğunu istemezken, sıradandan dwarfsın olduğu mesele, beyazın keşifleri önem taşıma, (/ Ölü yıldızlar, ) bizim galaksimizin ve ılıktan galaksilerin, yeteri kadar kendisi için gözlenen etkileri yerçekimiyle ilgili için sayması için sıradan mesele olduğunu gösterdiği grubun olduğu yerelde bulutların olduğu plazmanın olduğu ağıl, bundan dolayı, fazladan hiçbir oda karanlık mesele yoktur.
Korunumu kuramsal hayır enerji alanın, en iyi-test edilenin birisine korunumu fiziğin enerji olduğu yasaları bozduğu enerjinin olduğu karanlık, ve, alanın, hiçlik olan muazzamda enerjiye bir oran ürettiğinden beri önem taşı. Fısıltıyı atmak bu temel büyük patlama teorisini korumak için yasa uygun olan koruma, kimin bir şeyinin, asla fizik olan alanın olduğu herhangi bir diğerde ol kabul edilebilir yapmayacak olduğudur.
CBR Supercluster en büyük açılısı bileşenler fluctuations olan ölçek olan yerellenin hizası, ( Anisotropy, ) CBR, rasgele değildir, ama bir güçlü, yöne gökyüzünü tercih etti. Gücün, etrafında bir halka gökyüzü konsantre olunduğu ve aslında orada sıfır tercih edilen bir eksen olduğu quadrupole ve octopole. Eksen olan bunun yönü, Başak'ın topladığı ve tam olarak boyunca Supercluster tel olan yerelin eksenine yalan söyleyen doğru aynı yön olan. Tam olarak bu tamamen yalanla büyük gözlem kendisinde CBR'in, uzakta yerelden Supercluster'i çıkardığı ve olduğu üzerine alma, en büyüğüde ölçek, tercih edilensiz isotropic boşluk olan bir yön. (Büyük, kuramcıların kendisine tercih edilenin tesadüfüne kaza sade olması için Başak'ın olduğu yönün ve yönün olduğu CBR etiketlenen implausiblyi olduğu ve reklam yeni üretmek üzerine almalar olan hocu karıştıranı çarpan, tam olarak enflasyonistin üzerine almalarına büyüğün modelini tamamen yalanlayan bir üzerine alma, genellikle tek büyükle kabul edilen model, destekçileri çarpar. )
İçin doğru şekilde tahmin et hafif teorinin teorinin, tahmini nesnelerin, olarak yoğunluk olan bir görevi oluşturduğu yoğunlaşılanın kütlesine izin verdiği filamentationun olduğu plazmanın olduğu bollukların olduğu öğe olduğu plazmanın olduğu kozmolojinin olduğu plazmayı açıkla. Bu esnasında yıldızın galaksiler olan biçimler olduğu kütlenin olduğu büyük birçok ortasının biçiminin olduğu tahminlerin olduğu kurşun tabakalar. Bu yıldızlar üretir, ve, çevre gözlenen 4He'nin olduğu miktarlar yayar, ama çok küçük C, N ve O., ayrıca yıldızların, çevreyi saranlayla H'in ve onun gözlenen D'in ve 7Li'nin olduğu miktarlar olduğu çarpışmalar üretebildiği budan kozmik ışınlar.
Teorinin, temelden fizik büyük plazmanın yaptığı evrenin olduğu yapının olduğu ölçeği tahmin ettiği plazma, superclusters, topla, ve galaksiler, manyetik olarak sınırlandırılan teller olan girdabın olduğu plazma oluşturulan. Yaklaşımın kolayca yerleştir büyük yapıların olduğu ölçek yapabildiği kozmolojinin olduğu, ve gerçekte, temel fizikseliden bir fractalın olduğu ilkeleri sertçe tahmin ettiği plazma olduğu, tersine olurken orantılı yoğunluk nesneler olan ayrılığın olduğu mesafe. İlişkiyi tartarken bu fractal, bütünüyle birçokla çalışma görülebilir evren olan ölçekleri desteklendi. Doğal olarak plazmanın, hypothesizesi için zamanın evren olduğu hiçbir kaynağa yaklaşmadığından beri, büyük zamanın, yapıların, için hayra problemler teoriyi sunduğu büyük-ölçeği yaratmaya ihtiyaç duyduğu miktarlar.
CBR'in, radyonun, plazma alternatif hangisi için gözlendiğini dalgalandığı dalmayı tahmin ettiği teorinin olduğu plazma, sağlanan olarak geçerek enerjiye CBR radyasyonun, erkenle yıldızların 4He gözlenen üretmenin yönü olduğu üretimleri bıraktığını görür. Enerji, tarafından thermalized ve isotropized yoğunun bir sık çalılığıdır, manyetik olarak, intergalactici orta istila eden tellerin olduğu plazmayı sınırlandırdı. Doğruca, verinin, COBE satteliteyi koyduğu en iyi-kaliteyi kullanırken tayfı CBR'a denk oldu. Budan beri kendisinden etrafta radyasyon daha uzunu 100 mikronu verimli bir şekilde dağıtan tellerin olduğu hipotezlerin olduğu teori, kendisinden uzaktan daha uzunu radyasyonun kaynaklar içine çekilecek olduğunu tahmin eder, veya daha kesini olmak dağıttı, ve böylece, hızlıca daha çoğa 100'den daha kısası radyasyonun mikron olduğu mesafeyi azaltacak. Bu kadar dalma, radyoyu kıyaslayarak ve uzak-kızılötesi daha uzak mesafelerin olduğu galaksilerin olduğu çeşitlideden radyasyon gösterildi, daha büyüğü dalma sonuçlandırır. Yeni gözlemler, tamamen aynı kendisiyle, sadece öyle, plazmaya teori tahmin edilen mikronun olduğu 850'in bir dalga boyunun olduğu dalmayı gösterdi.
CBR anisotropyun ve yerel Supercluster'in, plazmaya eğer CBR'in çok ilgi çekenin yoğunluğuysa teoriyi doğruladığı hiza, o zaman dalmanın ol daha yükseği yerel olarak yön boyunca (Kabaca silindirsel) yerel eksenin Supercluster olduğu yapmalı olduğu ve bunada eksenin olduğu dik açıları düşürdüğü derece olduğu. Bu kadar dönüş, kendisinde, CBR'i ufakça arttıran Supercluster'in olduğu tellerin olduğu yerelin dışındanın konsantrasyonlarının güç sağladığını ifade eder, daha çok olacak, boyunca yöne eksenin olduğu superclusteri gizlemiş olacak, ve daha az, bunada eksenin olduğu dik açıyı gizledi, öyle gözlenendi.
izmirksk 29.10.2006, 15:16 sevgili rinda öncelikle emeğin için sağol..sanki bir program çevirmiş gibi:)çok kötü bir çeviri..mesela orjinalmetin benim ilk mesajımda verdiğim linkte..birebir karşılaştırığında bunu sanki bir çeviri programı kullanılmış gibi..yani anlaşılamz ve kötü bir çeviri..çeviri için diyorum sakın yanlış anlama..
bu sayfaya girmen ve katkı sağlama çaban için teşekkür ederim..
sevgili rinda öncelikle emeğin için sağol..sanki bir program çevirmiş gibi:)çok kötü bir çeviri..mesela orjinalmetin benim ilk mesajımda verdiğim linkte..birebir karşılaştırığında bunu sanki bir çeviri programı kullanılmış gibi..yani anlaşılamz ve kötü bir çeviri..çeviri için diyorum sakın yanlış anlama..
bu sayfaya girmen ve katkı sağlama çaban için teşekkür ederim..
hehehe bu zaten bir program çevirisiydi:):) en azından ingizceden daha iyidir:) bazı kelimeleri anlıyorsun:) :)
izmirksk 29.10.2006, 21:48 hehehe bu zaten bir program çevirisiydi:):) en azından ingizceden daha iyidir:) bazı kelimeleri anlıyorsun:) :)
:)ilk paragrafta hemen program çevirisi olduğu belli oluyordu..baksana orjinal sayfanın ilk kısmı ve altta program çevirisi..
In 1991, my book, the Big Bang Never Happened(Vintage), presented evidence that the Big Bang theory was contradicted by observations and that another approach, plasma cosmology, which hypothesized a universe without begin or end, far better explained what we know of the cosmos. The book set off a considerable debate. Since then, observations have only further confirmed these conclusions, although the Big Bang remains by far the most widely accepted theory of cosmology
Büyük, asla olunan 1991'in, benim kitabımın, tam olarak asla büyük Happened'in olduğu ana sayfa ve özeti çarpmaz, (/ Kaliteli, ), ve kendisinsiz, bir evrenin başladığı hypothesizedin olduğu kozmolojinin olduğu başka bir yaklaşımın, plazmanın olduğu veya bitirdiği kendisiyle büyük patlama teorisinin, gözlemler yalanlandığı kanıtı sundu, uzakta daha iyi, bizim, kozmosu ne bildiğimizden açıkladı. Kitap, oldukça büyükten bir tartışmayı koyar. O zamandan beri, gözlemler sadece daha fazla, tam olarak, geçerek geniş ölçüde büyük uzak kalıntıların çoğu, teoriye kozmolojiyi kabul etmesine rağmen bu sonları doğruladı.
ya bu arada benimde bir arkadaş vardı , böyle bir program arıyordu..ben ona bu tip çevirilerin yetersiz olacağını kendisinin ingilizceyi öğrenmesi gerektiğini söyledi isem de dinlememişti..şimdi bunları yazınca aklıma o geldi..1 yıldan fazla zaman oldu ne yapıyor ne ediyor:)
izmirksk 29.10.2006, 22:07 bu arada sevgili rinda ve diğer arkadaşlar türkçe metinler bulup eklerseniz sevinirim..arıyorum çeşitli şekillerde bulamıyorum bu da sorun çıkarıyor..değişik şekillerde aratıyorum ama:)ya da elinizde türkçe bir dosya var ise iyi olur...ya da ben bulursam eklemeye çalışacağım..bu konuya katkı sağlayan ya da fikir belirten rinda ve zahir başta olmak üzere türm arkadaşlara teşekkürler..
kaliteli türkçe metinler bulamayınca maalesef katılım olmuyor ve çok güzel bir tartışma konusu öylece kalıyor..halbuki içinde matematik,fizik ve hatta felsefeyide bulunduran ama dini terminolojinide de tartışma alanına giren bu zevkli konu ile uğraşmak hoş oluyor
ya bu arada benimde bir arkadaş vardı , böyle bir program arıyordu..ben ona bu tip çevirilerin yetersiz olacağını kendisinin ingilizceyi öğrenmesi gerektiğini söyledi isem de dinlememişti..şimdi bunları yazınca aklıma o geldi..1 yıldan fazla zaman oldu ne yapıyor ne ediyor:)
bence o arkadaşın çoktan ingilizceyi sökmüştür hatta ders bile veriyordur:)
neyse araştırmalara devam ediyorum bir şey bulursam eklerim:) :)
izmirksk 11.11.2006, 00:07 internette ilginç bir yazıya rastladım..
John Maddox 1989 da yazısında başlık olarak Down With The Big Bang (kahrolsun bing bang) kullanmış..10 yıldan fazla ömrünün olmadığını söylemiş bu teori için..ama geçen yıllarda dahada kuvvetlendi
özetin özeti olarak şu sayfa
http://www.science-frontiers.com/sf066/sf066a04.htm
izmirksk 11.11.2006, 01:32 http://www.newtonphysics.on.ca/BIGBANG/Bigbang.html
yukarıdaki şahsın John Maddox un 1989 yılındaki makalesinide baz almış(yani referanslar arasında)bu verdiğim son link 1990 yılında yazılmı..aradan 16 yıl geçti bu makalenin çok şiddetli ve bilimsel eleştiriler aldığını duymuştum ama yinede okunmaya değer.en azından big bang in gelişimi açısından
Sevgili izmirksk
Katıldığım bir Bing Bang Söyleşisinide Taşin Tuna ( Dinci bir Araştırmacı )'nın Bakış Açısı Bilimsel nitelikte ve zaten çevirisi Creation of the Universe: Evrenin Yaratılışı kaynağıdan Yararlanarak Yaptığını Söylüyor.
Şimdi Bu konu üzerinde ;
Bing Bang ,Büyük patma diye bir tanımlamayı bilim adamları kabul etmiyor..Yani sadece Bir isim koyma mantalitesinden Gelmiştir ve " Bing bang denmiştir."
Dünyada iki şey Mevcuttur...Kaos Ve Kozmo..
Kaos dağılmak,bozukluk,Kargaşa gibi Algılanır..
Kozmo ise Düzendir...birliktelik gibi Algılanır.birleşme yahut..
Bunların Açıklamamın Sebebi Dünyanın Yada şöyle Açıklayım Evrenin Bir Kozmodan Yavaş yavaş Bir Kaosa Doğru Yol aldığı Tabiki Bu yolculuk,Güneşin Spiral bir şekilde ( Dönerek )Ama bu Dönme Asla kendini tekrar Etmeden yani Bulunduğu Noktayı bir daha geçmemek süresince Saman Yoluna Doğru Yol alması ve 9 gezegeninde Güneşi Takip Etmesi şeklindeki Kaos yolcuğuluğdur..
Bildiğim kadarı ile Bing bang Savunumunda Enerji Ve maddenin Kozmik bir şekilde birleştikleri,15 milyar yıl öncesinde Mükemmel bir dengeden geriye kalan bir savunum içiresinde..
Hatta Bing bang de Mantalide Dünyanın değil, 9 gezegenin ve güneşin değil EVrenin Yaradılışının Ana maddesi Olan Atom ve atom altı parçacıklarına Açıklık getirmeside Söyleyeme çalıştığıdır..
Burdaki Söylenen Atomun," hiç’likten ortaya çıktığını, yani yaratıldığını; yok’tan var’a; hiç’likten hep’e dönüştüğünü" Açıklık getirme çabası Gözükülyor.Tabiki islamda..
Diğer araştırmacılarında yoktan var etme ve var" dan da Yok olması Düşüncesinide merak ediyorum...
Tabi İlginç olan söylemlerden biriside İnsanın Yaşının 15 Milyar olduğu çünkü Atom 15 Milyar yıl önce Oluştuğunu,insanın iiçinde Demir Atomunun Bulunduğunu Göz önüne alırsak Yaşımızın 23-45-70 değil 15 milyar olduğu düşünülmektedir..Geçilen Kozmu süreci Yavaş Yavaş Maddenin Enerji ile birleşmesi Sonucu Bizim Galaksizmiz ve arından da Dünya,insan Yaradılışına Açıklık getirirmi ? Bilmiyorum..:p
izmirksk 11.11.2006, 12:25 Sevgili izmirksk
Katıldığım bir Bing Bang Söyleşisinide Taşin Tuna ( Dinci bir Araştırmacı )'nın Bakış Açısı Bilimsel nitelikte ve zaten çevirisi Creation of the Universe: Evrenin Yaratılışı kaynağıdan Yararlanarak Yaptığını Söylüyor.
taşkın tuna nın orjinal esere ne kadar sadık kalarak çevirdiğini bilmiyorum(eğer yanlış bilmiyorsam nurcu yada onlara yakın biri) onun kitaplarına ayaküstü bakmıştım..ama yaratılma hadisesi bilimsel olamayacağı için referans aldığı o kitabada bilimsel denemez..
Bing Bang ,Büyük patma diye bir tanımlamayı bilim adamları kabul etmiyor..Yani sadece Bir isim koyma mantalitesinden Gelmiştir ve " Bing bang denmiştir."
kabul etmeyen bilim adamları kimler?tabi eskisi gibi ,tek noktadan patlama diye kabul etmiyorlar zaten bunu demiştim o boyut değiştirdi..yani ilk çıktığı gibi değil
Dünyada iki şey Mevcuttur...Kaos Ve Kozmo..
Kaos dağılmak,bozukluk,Kargaşa gibi Algılanır..
Kozmo ise Düzendir...birliktelik gibi Algılanır.birleşme yahut..
Bunların Açıklamamın Sebebi Dünyanın Yada şöyle Açıklayım Evrenin Bir Kozmodan Yavaş yavaş Bir Kaosa Doğru Yol aldığı Tabiki Bu yolculuk,Güneşin Spiral bir şekilde ( Dönerek )Ama bu Dönme Asla kendini tekrar Etmeden yani Bulunduğu Noktayı bir daha geçmemek süresince Saman Yoluna Doğru Yol alması ve 9 gezegeninde Güneşi Takip Etmesi şeklindeki Kaos yolcuğuluğdur..
evrende kaos var zaten ama o kadar belirgin değil..gerçi kuantumun keşfi ile klasik fizikteki neden-sonuç ilişkisi yara aldı ama kaos çok belirgin değil..
Tabi İlginç olan söylemlerden biriside İnsanın Yaşının 15 Milyar olduğu çünkü Atom 15 Milyar yıl önce Oluştuğunu,insanın iiçinde Demir Atomunun Bulunduğunu Göz önüne alırsak Yaşımızın 23-45-70 değil 15 milyar olduğu düşünülmektedir
insanın 15 milyar öncede var olduğunu söylemeke çok mantıklı değil biraz fantezi gibi..
Geçilen Kozmu süreci Yavaş Yavaş Maddenin Enerji ile birleşmesi Sonucu Bizim Galaksizmiz ve arından da Dünya,insan Yaradılışına Açıklık getirirmi ? Bilmiyorum..:p
yaratılış var mı yokmu bunu bilemem tabi..yalnzı madde , yani kütle özelliği kazanma enerjiden sonradır..buradada kesin olmamakla beraber higgs bozonu -ve ayrıca(higgs alanı) -kısmen açıklama getiriyor yani evrenin ilk anlarında , higgs alanı ile yapılan etkileşim(elektron-nötron vs..lerin higgs alanı diye tabir edilen alanla tkileşimi sonucu-maddenin yapı taşları ayrı ayrı kendi çaplarında kütle oluşumunu sağlamışlardır..bu sayede evrende , yıldızlar,galaksiler ,dünya ve bizler kütle özelliği kazanmışız..
henüz kanıtlanmadı ama bakalım:)
zevkli bir alan
izmirksk 14.11.2006, 19:24 http://www.fortunecity.com/emachines/e11/86/big-bang.html
What Happened Before the Big Bang?
Paul Davies
çok heyecanlı ve sürükleyici bir yazı idi..okurken , çocuğa anlatır gibi(zaten hepmizin çocukken sorduğu soruları tarayarak başladı ve olay kuantum fiziğine kadar geldi ve ben hiç beklemediğim bir cevapla karşılaşacağımı sanırken sonunda bombayı patlattı:):)
meraklısına tabi
|
|