Orijinalini görmek için tıklayınız : Konyadaki Alevi Köyleri
evet canlar konyanın ereğli ilçesine bağlı üç köyümüz bulunmaktadır bunları kısaca tanıtacağım ama öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.tekrar anımsatmak istiyorum anlatacağım bu köyler sadece konyanın ereğli ilçesine ait köylerdir....1) ÖZGÜRLER KÖYÜ: bu köyümüz ( benim köyüm ) yaklaşık olarak 500 ile 800 hane arası bir nüfusa sahip. şehir merkezinin 10km dışında şeker fabrikasının karşısında yer almaktadır. köy halkının geçim kaynağı öncelikli olarak çiftçilik üzerine kurulu.köyün geneli erzincan tercan kökenli olup 1967 yılında göç ederek buraya yerleşmiştir. geriye kalan kısmı ise dersimin pülümür ilçesine bağlı kırdım yöresinin geçmişine sahip canlardır. 2) ZENGEN KASABASI: bu kasabamız ankara adana karayolunun niğde yol ayrımında yaklaşık olarak 1200 haneli bir nüfusa sahip olarak yer almaktadır. yine bu kasabamızın da geçim kaynağının çiftçilik olduğunu belirterek buradaki canlarımızın da tamamının dersim kökenli olması dikkat çekmektedir. belediyelik olan bu kasabamızın başkanı dr.hüseyin kaya 'nın erzincan kökenli olması ilginçtir.3) ORHANİYE KÖYÜ: bu köyümüz ise yaklaşık olarak 500 hane civarında olup dağınık bir yerleşim biçimi gösterir. bu köyümüzdeki canlarımızın geçim kaynağı değişiklik göstermektedir.bu köyümüzdeki canlarının çoğunluğu erzurum diğer kısmının da muş kökenli olması diğer köylerden ayıran önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkar.......
köylerimiz hakkında fazla bilgi vermekten kaçındığımı belirtmek isterim çünkü yanlış bilgi vermemek içindir ayrıca bu köylerimizden bağımsız olarak şehir merkezinde sanırım 1000 e yakın alevi bulunmaktadır...... şimdilik bu kadar edindiğim bütün bilgileri ve fotoğrafları en kısa zamanda yayınlayacağım tekrardan ilginiz için teşekkürler.....
hasandağı 17.04.2006, 15:20 konyada, ereğliye bağlı Çayan beldesin Çad diye bir köy varmı ? Buralarda alevi köyü varmı? Varsa bana bilgi verirmisiniz.
Konyada damı var alevi köyü hiç bilmiyordumm
konyanın ereğli ilçesine bağlı köylerimiz var bunun yanı sıra ereğli ilçe mekezinde de 1000 kadar alevi can mevcut bu köyleri tanıtayım ÖZGÜRLER KÖYÜ bu köy ereğli merkeze 10km uzaklıkta şeker fabrikası karşısındadır.geimini çoğunlukla çiftçilik ike sağlamaktadır.karma bir yapıya sahip yani hepsi alevi ama geneli erzincan tercan geriye kalan kısmı da tunceli pülümür kırdım kökenlidir.500 hane veya fazla olabilir ...ORHANİYE KÖYÜ erzurum ve muş karışımı bir köydür. merkeze 5km mesafededir.ZENGEN KASABASI adana ankara yolu üzerinde bulunan ve tamamına yakın bir kısmı yine dersim pülümür kırdım yöresi kökenli oluşturmakta kalan kısmı ise erzincan kökenli bu kasabamız da geçimini çiftçilikten sağlamakta..........
ilgin için teşekkürler daha sonra fotoğrafları ve bilgileri ile tekrar yenileyeceğim sayfayı
KENDİ YASASINA MAHKUM BİR ÖZGÜRLÜKTÜR MUNZURDA YAŞAMAK
tekrar görüşmek üzere
hayallerinin gerçekleşmesi dileği ile hoşçakal
her zaman ulaşılması güç değerlerin seninle birlikte olması adına k.i.b
hayır bu isimde ve çayana ait hiçbir köyümüz mevcut değildir köylerimiz hakkındaki bilgileri yenilemiş durumdayım buradan daha iyi takip edebilirsiniz başka soracağınız sorular için elimden geleni yapacağımı hatırlatırım ve teşekkür ederim
Cok eskiden Konyada yaşayan Cihanbeyli Aşiretini hiç duydunuzmu arkadaşlar Cihanbeyli Aşireti yapılan bir katliyamdan sonra göç etmek zorunda kalmış. Bu konuda bilgisi olan varmı
Konyada damı var alevi köyü hiç bilmiyordumm
bende aynisini soracaktim:))) aksarayliyim ama konyada alevi köyu oldugunu hiç duymadim:S
cihanbeyli aşiretini hiç dumadım..sadece cihanbeyli de alevi olduğunu biliyorum ama bu canların sayısı hakkında ve nereden buralara geldikleri hakkında pek bir fikrim yok..bu konuda bilgisi olanların cevap vermelerini bekliyorum...herkese teşekkürler
arkadaşlar konyanın ılgın ilçesindede alevi köyleri var.kaç köy olduğunu bilmiyorum.konyada yaşamış bir arkadaşımdan ve konyalı bir arkadaşım vardı onlardan öğrendim.ılgın ilçesindeki alevi köyleri eski köylermiş.
bu çok ilginç şimdiye kadar hiç duymamıştım. ılgınlı arkadaşlarımdan öğreneceğim
AleviKürt 07.05.2006, 11:32 evet canlar konyanın ereğli ilçesine bağlı üç köyümüz bulunmaktadır bunları kısaca tanıtacağım ama öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.tekrar anımsatmak istiyorum anlatacağım bu köyler sadece konyanın ereğli ilçesine ait köylerdir....1) ÖZGÜRLER KÖYÜ: bu köyümüz ( benim köyüm ) yaklaşık olarak 500 ile 800 hane arası bir nüfusa sahip. şehir merkezinin 10km dışında şeker fabrikasının karşısında yer almaktadır. köy halkının geçim kaynağı öncelikli olarak çiftçilik üzerine kurulu.köyün geneli erzincan tercan kökenli olup 1967 yılında göç ederek buraya yerleşmiştir. geriye kalan kısmı ise dersimin pülümür ilçesine bağlı kırdım yöresinin geçmişine sahip canlardır. 2) ZENGEN KASABASI: bu kasabamız ankara adana karayolunun niğde yol ayrımında yaklaşık olarak 1200 haneli bir nüfusa sahip olarak yer almaktadır. yine bu kasabamızın da geçim kaynağının çiftçilik olduğunu belirterek buradaki canlarımızın da tamamının dersim kökenli olması dikkat çekmektedir. belediyelik olan bu kasabamızın başkanı dr.hüseyin kaya 'nın erzincan kökenli olması ilginçtir.3) ORHANİYE KÖYÜ: bu köyümüz ise yaklaşık olarak 500 hane civarında olup dağınık bir yerleşim biçimi gösterir. bu köyümüzdeki canlarımızın geçim kaynağı değişiklik göstermektedir.bu köyümüzdeki canlarının çoğunluğu erzurum diğer kısmının da muş kökenli olması diğer köylerden ayıran önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkar.......
köylerimiz hakkında fazla bilgi vermekten kaçındığımı belirtmek isterim çünkü yanlış bilgi vermemek içindir ayrıca bu köylerimizden bağımsız olarak şehir merkezinde sanırım 1000 e yakın alevi bulunmaktadır...... şimdilik bu kadar edindiğim bütün bilgileri ve fotoğrafları en kısa zamanda yayınlayacağım tekrardan ilginiz için teşekkürler.....
Konyada iki Alevi köyü oldugunu duymustum. Sonunda isimlerini de ögrendik. Benim yasadigim yerde, Konya, Cihanbeyli'den Sünni Kürtler cok, ve Ankara, Haymana'dan da. Haymana'da Aleviler de varmis duyduguma göre, ya da aslen Alevi olup, sonradan Sünnilesenler. Bu konuda bildiginiz varmi?
Konyadaki Alevi yerleşimleri.Fakat bu yerlerşimler konyadaki ALEVİ ABDAL yerleşim birimleri.
Yeni Mah.,
Doğanlar Mah. (Carcar-Geygel),
Eskiçimenlik(Doğuş Mah.),
Beşkavaklar Mah.,
Muhacir Mah.,
Yarenler Mah.,
Ortaköy,Hüyük Mah.,
Çamlar Köyü,
Hayvanpazarı Yanı,
Ortaköy,
Abdallar Mah.,
Değirmenci Mah.,
Yeni Mah,
Sülüklü Köyü,
Çekirge Köyü
KURŞUNveli 07.05.2006, 12:25 arkadaşlar ben askerliğimi konya derebucakta yaptım ama hiç rastlamamıştım aleviye okadarda araştırmıştım ama konyanın anlatıldığı gibi çok tutucu bir yer olmadığını yaşayarak öğrendim...insanları cok sıcak...ve samimi...
cihanbeyli aşiretini hiç dumadım..sadece cihanbeyli de alevi olduğunu biliyorum ama bu canların sayısı hakkında ve nereden buralara geldikleri hakkında pek bir fikrim yok..bu konuda bilgisi olanların cevap vermelerini bekliyorum...herkese teşekkürler
konyanın cihanbeyli ilçesi genellikle sünni-kürt köylerinden oluşur.ancak cihanbeyliye adıyaman -kahtadan yerleşmiş olan aslen alevi olupta sonradan sünnileşen bir kaç köy varmış.bu köylerin adıyamandaki akrabaları hala aleviymiş.
teşekkür ederim dostum bu konuda bilgi almamız son derece önemli idi çünkü çok yakın arkadaşlarım bana bu konuda yardımcı olamadılar...
Konyada iki Alevi köyü oldugunu duymustum. Sonunda isimlerini de ögrendik. Benim yasadigim yerde, Konya, Cihanbeyli'den Sünni Kürtler cok, ve Ankara, Haymana'dan da. Haymana'da Aleviler de varmis duyduguma göre, ya da aslen Alevi olup, sonradan Sünnilesenler. Bu konuda bildiginiz varmi?
merhaba kardeş haymanada bu gün çok azda olsa,aleviler var.
ben aksaraylıım ama konyada oturuyorum.konyada yaşayan özellikle çorumlu ve aksaraylı pek çok tanıdığım var.konyada da alevi köyleri olduğunu duydum ama nerelei bilmiyorum
merhaba konyada alevi köyleri olup olmadığını inanın ben de bilmiyorum benim bildiğim sadece ereğliye ait köylerdir çünkü ben de ereğlinin alevi olan özgürler köyündenim konyada oturuyormuşsun konyada alevi tanıdıklarımdan epey var benim abim de selçuk üniversitesinde okuyor sen aksarayın hangi köyündensin
merhaba aksarayın saratlı köyündenim.ben de selçuk eğitim mezunuyum.konyadaki tanıdıkların hangi mahallelerde?
ya tam olarak mahallelerini bilmiyorum ben şimdi aantalya da görev yapıyorum benim burada çalışma arkadaşlarımdan da aksaraylı var ama sanırım alevi değiller ya da kendilerini gizliyorlar
[QUOTE=baransu;101028]evet canlar konyanın ereğli ilçesine bağlı üç köyümüz bulunmaktadır bunları kısaca tanıtacağım ama öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.tekrar anımsatmak istiyorum anlatacağım bu köyler sadece konyanın ereğli ilçesine ait köylerdir....1) ÖZGÜRLER KÖYÜ: bu köyümüz ( benim köyüm ) yaklaşık olarak 500 ile 800 hane arası bir nüfusa sahip. şehir merkezinin 10km dışında şeker fabrikasının karşısında yer almaktadır. köy halkının geçim kaynağı öncelikli olarak çiftçilik üzerine kurulu.köyün geneli erzincan tercan kökenli olup 1967 yılında göç ederek buraya yerleşmiştir. geriye kalan kısmı ise dersimin pülümür ilçesine bağlı kırdım yöresinin geçmişine sahip canlardır. 2) ZENGEN KASABASI: bu kasabamız ankara adana karayolunun niğde yol ayrımında yaklaşık olarak 1200 haneli bir nüfusa sahip olarak yer almaktadır. yine bu kasabamızın da geçim kaynağının çiftçilik olduğunu belirterek buradaki canlarımızın da tamamının dersim kökenli olması dikkat çekmektedir. belediyelik olan bu kasabamızın başkanı dr.hüseyin kaya 'nın erzincan kökenli olması ilginçtir.3) ORHANİYE KÖYÜ: bu köyümüz ise yaklaşık olarak 500 hane civarında olup dağınık bir yerleşim biçimi gösterir. bu köyümüzdeki canlarımızın geçim kaynağı değişiklik göstermektedir.bu köyümüzdeki canlarının çoğunluğu erzurum diğer kısmının da muş kökenli olması diğer köylerden ayıran önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkar.......
paylaşımın için saol can sayende yaşadığım yerde alevi köylerinin olduğunu öğrendim
sevgiyle...
[QUOTE=baransu;101028]evet canlar konyanın ereğli ilçesine bağlı üç köyümüz bulunmaktadır bunları kısaca tanıtacağım ama öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.tekrar anımsatmak istiyorum anlatacağım bu köyler sadece konyanın ereğli ilçesine ait köylerdir....1) ÖZGÜRLER KÖYÜ: bu köyümüz ( benim köyüm ) yaklaşık olarak 500 ile 800 hane arası bir nüfusa sahip. şehir merkezinin 10km dışında şeker fabrikasının karşısında yer almaktadır. köy halkının geçim kaynağı öncelikli olarak çiftçilik üzerine kurulu.köyün geneli erzincan tercan kökenli olup 1967 yılında göç ederek buraya yerleşmiştir. geriye kalan kısmı ise dersimin pülümür ilçesine bağlı kırdım yöresinin geçmişine sahip canlardır. 2) ZENGEN KASABASI: bu kasabamız ankara adana karayolunun niğde yol ayrımında yaklaşık olarak 1200 haneli bir nüfusa sahip olarak yer almaktadır. yine bu kasabamızın da geçim kaynağının çiftçilik olduğunu belirterek buradaki canlarımızın da tamamının dersim kökenli olması dikkat çekmektedir. belediyelik olan bu kasabamızın başkanı dr.hüseyin kaya 'nın erzincan kökenli olması ilginçtir.3) ORHANİYE KÖYÜ: bu köyümüz ise yaklaşık olarak 500 hane civarında olup dağınık bir yerleşim biçimi gösterir. bu köyümüzdeki canlarımızın geçim kaynağı değişiklik göstermektedir.bu köyümüzdeki canlarının çoğunluğu erzurum diğer kısmının da muş kökenli olması diğer köylerden ayıran önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkar.......
paylaşımın için saol can sayende yaşadığım yerde alevi köylerinin olduğunu öğrendim
sevgiyle...
yaşadığım yer derken ereğliden mi bahsediyorsun eğer öyleyse bunu öğrenmemen imkansız çünkü bu saydığım köyleri ereğlide bilmeyen yoktur..eğer bu köylere gitme ihtiyacı duymak istersen çekinmeden gidebilirsin inan bana sana çok yakın ilgi göstereceklerdir..bu konuda da sana yardımcı olabilirim...ben ereğli de değilim şu an ama bu önemli değil
Merhaba arkadaşlar,
Ereğli'nin Zengen Kasabası'nda Alevi nüfus olduğunu biliyorum. Benim bildiklerim Dersim 38 sürgünleridir. Nitekim dedem de (annemin babası) bir dönem orada yaşamış, ardından sanırım 60'ların ortasında Karaman'a taşınmıştır. Karaman'da da 200 kadar olduğunu tahmin ettiğim Dersim sürgünü Alevi vardır. Bunların bir kısmı Ovacık bir kısmı da Hozat kökenlidir. Ailem hala Karaman'da oturur. Bundan başka, Toroslarda (Mersin ve Antalya istikametlerinde)Tahtacı köyleri vardır ki, bunlar da Türkmendir. Bu söylediklerim dışında Konya ovasında Alevi köyü olduğunu ne duydum ne de gördüm.
Karaman'daki Aleviler muazzam bir asimilasyona uğramıştır. Çoğu kez sünni inançlarıyla alevi inançlarını birbirine karıştırır hale gelmişlerdir. Tamamı alevi olduklarını kabul etmekle beraber aralarında sünni inançlarını uygulayanlar vardır (namaz kılmazlar ama ramazan orucunu tutarlar).
Bunda, il merkezine göçenlerin başlangıçta yoksulluk nedeniyle kenar semtlere taşınmaları, buradaki Abdal nüfusuyla gelişen münasebetleri, aralarında ekonomik birlikler oluşturamayışlarından ötürü bölgenin esnaf kültürüne angaje olmak zorunda kalmaları etkili olmuştur.
İlde bir alevi dernek/vakfının kuruluşu acil bir ihtiyaçtır.
Sevgilerimle...
Merhaba arkadaşlar,
...
Karaman'daki Aleviler muazzam bir asimilasyona uğramıştır. Çoğu kez sünni inançlarıyla alevi inançlarını birbirine karıştırır hale gelmişlerdir. Tamamı alevi olduklarını kabul etmekle beraber aralarında sünni inançlarını uygulayanlar vardır (namaz kılmazlar ama ramazan orucunu tutarlar).
...
İlde bir alevi dernek/vakfının kuruluşu acil bir ihtiyaçtır.
Sevgilerimle...
bu söylediklerinin doğruluk payı çok yüksek ama bizim akrabalarımızda karamanda oturuyor hem de zengen kasabasından oraya göç etmişlerdir..çok şükür ki onlarda bozulma yok en azından benim bildiğim kadarıyla...eğer yolun oralara düşerse orada bulunan canların ne kadar inançlarına ve kültürlerine bağlı olduklarını göreceksin...
Akrabalarından kimler var, tanıyor olmam çok yüksek ihtimal :))
Akrabalarından kimler var, tanıyor olmam çok yüksek ihtimal :))
akrabalarımdan kimler var?? ya isimlerini tam olarak hatırlayamıyorum ama ilhan can ve isimlerini hatırlayamadığım soyisimleri ''kaş'' olanlar var
Cemoli12 02.03.2007, 16:18 Ben serçeşme dergisinde okumuştum konya beyşehir şamralı veya şamlar olması lazım bu köyde alevi köyüdür canlar beyşehirde ondan başka alevi köyleri vardır sanırım...
isyan_atesi4268 04.04.2007, 22:33 Cok eskiden Konyada yaşayan Cihanbeyli Aşiretini hiç duydunuzmu arkadaşlar Cihanbeyli Aşireti yapılan bir katliyamdan sonra göç etmek zorunda kalmış. Bu konuda bilgisi olan varmı
Bilmez Olurmuyum?Ama o Cihanbeyli aşireti değil Canbekli aşireti.Cihanbeyli Konya'nın bir ilçesidir.Halka 1840 lı yıllarda Adıyaman,Malatya,Diyarbakır,Urfa veVan taraflarından Konya bozkırlarına sürgün edilmiş aşiretlerdir.Geneli Kurmanç Kürdleridir ve Reşwan Aşiretine bağlıdır.Reşwanlar bugün Adıyaman Kahta'da çoklardır.Rewşan'a bağlı Xalikan(benim akrabalarım bu aşiretten),Canbekli gibi pek çok aşiret vardır.Cihanbeyli'den başka Konya'nın Yunak,Kulu ilçelerinin de çoğu Kürddür.Ayrıca Altınekin'de de çoğu asimile olmuş Kurmanç-Reşwan ve Kerkük'tan Haymana'ya oradanda Altınekin'e gelmiş Soranî-Şixbizin Kürdleri vardır.Benim Altınekin li arkadaşımda Şixbizin Kürdü.Ama Kürdlüğü kabul etmiyor.Konya Kürdlerinin tamamı Sünni-Hanefi dir.
isyan_atesi4268 04.04.2007, 22:35 ya tam olarak mahallelerini bilmiyorum ben şimdi aantalya da görev yapıyorum benim burada çalışma arkadaşlarımdan da aksaraylı var ama sanırım alevi değiller ya da kendilerini gizliyorlar
Bende Aksaray'lıyım ama Ereğli'de meskûnum
Bilmez Olurmuyum?Ama o Cihanbeyli aşireti değil Canbekli aşireti.Cihanbeyli Konya'nın bir ilçesidir.Halka 1840 lı yıllarda Adıyaman,Malatya,Diyarbakır,Urfa veVan taraflarından Konya bozkırlarına sürgün edilmiş aşiretlerdir.Geneli Kurmanç Kürdleridir ve Reşwan Aşiretine bağlıdır.Reşwanlar bugün Adıyaman Kahta'da çoklardır.Rewşan'a bağlı Xalikan(benim akrabalarım bu aşiretten),Canbekli gibi pek çok aşiret vardır.Cihanbeyli'den başka Konya'nın Yunak,Kulu ilçelerinin de çoğu Kürddür.Ayrıca Altınekin'de de çoğu asimile olmuş Kurmanç-Reşwan ve Kerkük'tan Haymana'ya oradanda Altınekin'e gelmiş Soranî-Şixbizin Kürdleri vardır.Benim Altınekin li arkadaşımda Şixbizin Kürdü.Ama Kürdlüğü kabul etmiyor.Konya Kürdlerinin tamamı Sünni-Hanefi dir.
Canbekli aşireti değil,arkadaşım bana Cihanbeyli aşireti demişti, yavuz selimin katliyamı sebebiyle göç etmek zorunda kalmışlar..herkes ayrı yerlere göç ettiği için aşiret dağılmış..birbirlerinden hiç heber alamamış.. bu aşiretten bazılarının yapılan basklılardan ve korkudan zaman içinde asimile olduğrudur. çünkü bir kaç kişiye rasladım..
mehmetbuluc 18.05.2007, 13:36 Konyada damı var alevi köyü hiç bilmiyordumm
tabiki var roşna konya bu meleketin bir iliyse orda alevilerde olacaktır:biggrin:
ismailgokhan 18.05.2007, 14:06 1) ÖZGÜRLER KÖYÜ: bu köyümüz ( benim köyüm ) yaklaşık olarak 500 ile 800 hane arası bir nüfusa sahip. şehir merkezinin 10km dışında şeker fabrikasının karşısında yer almaktadır. köy halkının geçim kaynağı öncelikli olarak çiftçilik üzerine kurulu.köyün geneli erzincan tercan kökenli olup 1967 yılında göç ederek buraya yerleşmiştir. geriye kalan kısmı ise dersimin pülümür ilçesine bağlı kırdım yöresinin geçmişine sahip canlardır.
Merhaba öncelikle açtığın konu nedeniyle teşekkür ediyorum. 1967 yılında göç ederek kurulmuş Özgürler Köyü göçün nedeni ne birde Tercan'nın hangi köyünden göç olmuş göç edenler bir aşiretemi mensuplar mensuprlarsa aşiretinin adı ne? fazla soru sorduğum için kızmazsın inşallah Dersim ve Erzincan hakkında araştırma yapıyorum da daha bu bilgiye ulaşmadım çok ilgimi çekti
murat222 18.05.2007, 14:51 Bilmez Olurmuyum?Ama o Cihanbeyli aşireti değil Canbekli aşireti.Cihanbeyli Konya'nın bir ilçesidir.Halka 1840 lı yıllarda Adıyaman,Malatya,Diyarbakır,Urfa veVan taraflarından Konya bozkırlarına sürgün edilmiş aşiretlerdir.Geneli Kurmanç Kürdleridir ve Reşwan Aşiretine bağlıdır.Reşwanlar bugün Adıyaman Kahta'da çoklardır.Rewşan'a bağlı Xalikan(benim akrabalarım bu aşiretten),Canbekli gibi pek çok aşiret vardır.Cihanbeyli'den başka Konya'nın Yunak,Kulu ilçelerinin de çoğu Kürddür.Ayrıca Altınekin'de de çoğu asimile olmuş Kurmanç-Reşwan ve Kerkük'tan Haymana'ya oradanda Altınekin'e gelmiş Soranî-Şixbizin Kürdleri vardır.Benim Altınekin li arkadaşımda Şixbizin Kürdü.Ama Kürdlüğü kabul etmiyor.Konya Kürdlerinin tamamı Sünni-Hanefi dir.
konya kürtlerinin tamamı sünni değldir.ereğlideki alevi köyleride kürtttür.
ben konyadayım bende duymadım. babam aleviler konusunda araştırmalar yapar bir kaç tane alevilik üzerine kitap bile aldı. gitmek isterim o köylere ereğli zaten ne kadar uzaklıktaki konyaya. aslında konyada öyle alevi köylerinin olması beni sevnidrdi. açıkçası. ama yaşadığım ilçe tam bir felaket. aleviliğin a sını edemezsiniz. o kadar tutucu bi ilçe.
lilimarlen 26.09.2007, 00:39 Merhaba sevgili baransu; arkadaş senin ile aynı köylüyüz lakin kimlerdensin çıkaramadım ben KIZA'lardan mahir anımsarmısın bilmiyorum ama böyle bir yerde köyümden biri ile denk geleceğim gelmezdi aklıma çok sevindim umarım görüşme imkanımız olur ve tanışırız......
Caferi_35 13.01.2008, 02:14 2) ZENGEN KASABASI: bu kasabamız ankara adana karayolunun niğde yol ayrımında yaklaşık olarak 1200 haneli bir nüfusa sahip olarak yer almaktadır. yine bu kasabamızın da geçim kaynağının çiftçilik olduğunu belirterek buradaki canlarımızın da tamamının dersim kökenli olması dikkat çekmektedir. belediyelik olan bu kasabamızın başkanı dr.hüseyin kaya 'nın erzincan kökenli olması ilginçtir.:garibbak::garibbak:
baransu ZENGEN İLE İLGİLİ YAZILANLAR YANLIŞ BİLGİDİR....
1. cisi Zengen Kasabası 1200 hanenisinin tamamı alevi değildir. Zengen 4 mahalleden oluşmaktadır sunni bekdik kökenliler 3 mahalleden ibarettir. Alevi kökenli aslen Tuncelili olanlar sadece 1 mahalledir. Yani zengen kasabasının 4 de 1 i kadarı alevi kökenlidirler ve bu mahalle diğer 3 mahalleden ayrı olarak 5 km bu taraftadır. Ve zengen in gerçek sahipleri olan insanlar sonradan kurulan alevi mahallesine Göçmen Köyü ismini vermektedirler.
2. cisi ise Belediye başkanı da aslen Erzincanlıdır ama diğer sunni kökenli 3 başkan adayı yaklaşık oyları aynı oranda paylaştıklarından vede şu andaki başkanın eşinin de Zengen li sunni olması nedeniyle kendisine sunnilerden 100 kadar oy gelince alevi vatandaşların da oyları ile başkan olmuştur. Üstelikte başkan bey tıp doktoru değildir. Akademik olarak da böyle ünvanı bulunmamaktadır. Başkan Bey PDR uzmanıdır.
Caferi_35 13.01.2008, 10:55 Zaza kökenliler ile Türkmen aleviler aynı kültüre mi sahip....
murat222 13.01.2008, 22:03 :garibbak::garibbak:
baransu ZENGEN İLE İLGİLİ YAZILANLAR YANLIŞ BİLGİDİR....
1. cisi Zengen Kasabası 1200 hanenisinin tamamı alevi değildir. Zengen 4 mahalleden oluşmaktadır sunni bekdik kökenliler 3 mahalleden ibarettir. Alevi kökenli aslen Tuncelili olanlar sadece 1 mahalledir. Yani zengen kasabasının 4 de 1 i kadarı alevi kökenlidirler ve bu mahalle diğer 3 mahalleden ayrı olarak 5 km bu taraftadır. Ve zengen in gerçek sahipleri olan insanlar sonradan kurulan alevi mahallesine Göçmen Köyü ismini vermektedirler.
2. cisi ise Belediye başkanı da aslen Erzincanlıdır ama diğer sunni kökenli 3 başkan adayı yaklaşık oyları aynı oranda paylaştıklarından vede şu andaki başkanın eşinin de Zengen li sunni olması nedeniyle kendisine sunnilerden 100 kadar oy gelince alevi vatandaşların da oyları ile başkan olmuştur. Üstelikte başkan bey tıp doktoru değildir. Akademik olarak da böyle ünvanı bulunmamaktadır. Başkan Bey PDR uzmanıdır.
zengen kasabasının %40 ı alevidir.4 /1 i az olmuş..aleviler yolun diğer tarafında iki mahallede hakimdirler..
Caferi_35 13.01.2008, 22:47 zengen kasabasının %40 ı alevidir.4 /1 i az olmuş..aleviler yolun diğer tarafında iki mahallede hakimdirler..
ben zengen kasabasında yaşıyorum yolun diğer tarafı 2 mahalle değildir bilakis alevilerin yaşadığı inönü mahallesinin de bir kısmı bayburtlu dindar sunnilerdir.
mahalleler:
1-m.kemal mah. sunni
2-fevzi çakmak mah. sunni
3-k.karabekir mah. sunni
4-inönü mah.alevi----(inönü mahallesinin de bir kısmı bayburtlu dindar sunnilerdir)
murat 222 hangi veriye dayanarak bunu yazdığınızı anlayamadım.Gerçeği 1/4dür.bu konuda bilgi almak için zengenliler.net ve zengenliyiz.com bakabilirsiniz
Hewal' lar ben de Konya/Cihanbeyli ilcesine baglı bir koydenim. Kürdüm, bu bölgede daha onceleri yasamıs alevilerin oldugunu duymustum ama sadece bir duyum. Bugune kadar herhangi bir alevi (asiret olarak)bu bolgeye geldigini zannetmiyorum ve bilmiyorum ama kişi veya aile olarak gelmis yerlesmis olanlar vardır fakat cogunluk kürdlerden olustugu icin sanırım asimile olmus olabilirler. Tabi burdaki kurtler yaklasık 300-350 yıl kadar once dogu illerinden zamanında goc "ettirilmis" Séwka(Réşiyan'da derler), Combak, Gozman (aklıma gelenler bunlar) aşiretlerine mensup kişiler. Tekrar soyleyim alevi olarak buralarda(Cihanbeyli bolgesinde) yasan veya goc etmis olanlar varmı bilmiyorum ama oyleyse bilgisi olan arkadaslar paylasırlarsa sevinirm.
|