Orijinalini görmek için tıklayınız : Cevabı varmı ?

hasanxls
18.07.2005, 12:59
Arkadaşlar öncelikle hepinize selamlar saygılar. Soru cevap kısmını görünce buraya yazmak geldi. Bütün Alevi arkadaşlara bi sorum olacak. Ben bir sünniyim. İşin açığı bir alevi kız sevene kadar kendimi müslüman biliyodum. Ama sonradan birde sünni olduk. Her neyse. Bu anlamsız ayrım Neden yüzyıllardır oluyor.

Öğrenmek istediğim şu. Neden Aleviler bir sünniye kız vermezler. Ben bir türlü cevabını bulamadım. Çok fazla alevi arkadaşım var ama hiç biri "biz vermeyiz" demedi. Hepside "bizde öyle adet yoktur. Kim olursa olsun ama insan olsun veririz" dediler. Ama yaşantılarına baktığımda öyle diyen insanlarda vermiyorlar. Yani sorulduğu zaman veririz, istendiği zaman vermeyiz oluyor.

Bunun üzerine Alevilik hakkında geniş bir araştırmaya başladım. Neden kız vermezler diye başladım ama Alevilik hakkında çok şey öğrendim. Ve Aleviliğin temelinde yatan kavramları gördüm. Edindiğim bilgiler çerçevesinde Aleviler, insana saygılı, ayrım yapmayan, hor görmeyen, darda olana yardım eden, dayanışma içinde olan, kimseye kapısını kapamayan ve kimseyi inancından dolayı aşağılamayan kişiler olarak tanıdım edindiğim bilgilerde. Şimdi arkadaşlar buna göre benim suçum ne. Sünni olmak mı? Hani aleviliğin kültüründe kökeninde dostluk kardeşlik barış vardı. hani ayrım yoktu. Hani her türlü insana saygı vardı. Öyleyse bu neden arkadaşlar. Yıllardır bunun açıklamasını arıyorum. Ben Alevi bir kızı sevdim ve yıllardır onunla evlenmeye çalışıyorum. Ama hala başarabilmiş değilim. Ben insan ayırmadım ve ALEVİ bir kızla evlenmeye çalışıyorum. Aslada vazgeçmeyeceğim.

Araştırmalarım ve okuduklarımı, karşılaştıklarımla kıyaslayınca çok farklı şeyler çıkıyor arkadaşlar.

Eğer sizlere karşı yanlış bir şey söylediysem veya Aleviliğe karşı yalnış bir yorumda bulunduysam hepinizden özür diliyorum. Benim amacım sadece sorumun cevabını bulabilmek. Eğer hata bendeyse kendimi düzeltmek.

Hepinize tekrar tekrar saygılar ve hürmetler arkadaşlar.

chatlakalper
18.07.2005, 13:23
Sen istemeye devam et elbet birgün inatları kırılacaktır.
bu sorunun cevabını alevi arkadaşlar verirse daha uygun olur.

Ezo
18.07.2005, 14:10
Arkadaşlar öncelikle hepinize selamlar saygılar. Soru cevap kısmını görünce buraya yazmak geldi. Bütün Alevi arkadaşlara bi sorum olacak. Ben bir sünniyim. İşin açığı bir alevi kız sevene kadar kendimi müslüman biliyodum. Ama sonradan birde sünni olduk. Her neyse. Bu anlamsız ayrım Neden yüzyıllardır oluyor.

Öğrenmek istediğim şu. Neden Aleviler bir sünniye kız vermezler. Ben bir türlü cevabını bulamadım. Çok fazla alevi arkadaşım var ama hiç biri "biz vermeyiz" demedi. Hepside "bizde öyle adet yoktur. Kim olursa olsun ama insan olsun veririz" dediler. Ama yaşantılarına baktığımda öyle diyen insanlarda vermiyorlar. Yani sorulduğu zaman veririz, istendiği zaman vermeyiz oluyor.

Bunun üzerine Alevilik hakkında geniş bir araştırmaya başladım. Neden kız vermezler diye başladım ama Alevilik hakkında çok şey öğrendim. Ve Aleviliğin temelinde yatan kavramları gördüm. Edindiğim bilgiler çerçevesinde Aleviler, insana saygılı, ayrım yapmayan, hor görmeyen, darda olana yardım eden, dayanışma içinde olan, kimseye kapısını kapamayan ve kimseyi inancından dolayı aşağılamayan kişiler olarak tanıdım edindiğim bilgilerde. Şimdi arkadaşlar buna göre benim suçum ne. Sünni olmak mı? Hani aleviliğin kültüründe kökeninde dostluk kardeşlik barış vardı. hani ayrım yoktu. Hani her türlü insana saygı vardı. Öyleyse bu neden arkadaşlar. Yıllardır bunun açıklamasını arıyorum. Ben Alevi bir kızı sevdim ve yıllardır onunla evlenmeye çalışıyorum. Ama hala başarabilmiş değilim. Ben insan ayırmadım ve ALEVİ bir kızla evlenmeye çalışıyorum. Aslada vazgeçmeyeceğim.

Araştırmalarım ve okuduklarımı, karşılaştıklarımla kıyaslayınca çok farklı şeyler çıkıyor arkadaşlar.

Eğer sizlere karşı yanlış bir şey söylediysem veya Aleviliğe karşı yalnış bir yorumda bulunduysam hepinizden özür diliyorum. Benim amacım sadece sorumun cevabını bulabilmek. Eğer hata bendeyse kendimi düzeltmek.

Hepinize tekrar tekrar saygılar ve hürmetler arkadaşlar.

sevgili Hasanxls,

simdi sana bir gercek yasanmis olayii anlatacagim benim bir kiz ardasim bir sunnile evlenmekicin kacti oda cok sevdi kendisi hollandan turkiyeye cocukla kacti butun dialogu ailesiyle bizlerle kopmustu bir gun benim ceptelefonumu aradi kisik bir sesle Eda bana yardim et..... Ben o agan cok sasirmistim cunku aradan cok uzun zaman gecmisti kendisinin birde cocugu olmus ona ne oldu diye sordugumda beni bu ortamdan kurtar ben kendim gitmedim ama babamin tanidiklarindan yardim istedik onu hollandaya tekrardan getirdik yani bir anlama o ailden kacirdik....

Onun anlatiklari tuyler übreticiydii... onu hamama göturmusler yikamislar, kizgin saç üzerinden gecirmisler, hocaya göturup okutmular sv.. bunlarin hepsinin nedeni alevi olmasi onu akillarisira bu aile musluman yapiyor en aci olaysa Kendi cocugana annesutu verdirmemisler sen musluman degilsin cocukta musluman olmazdiye:((((((((((((((( sana ben bir özetini anlatiyorum o hala mahkemede kizini almaya calisiyor...

Benim sunni yengelerim var bizler onlarin inancina karismiyoruz onlara demiyoruzki ceme gidin onlar ramazan oruçlarini tutar isterse camiyede gider bizde kimse hic bir sekil karismazz biz saygi duyoruz inancidir diyoruz ama bizlere bu hos göru gösterilmiyor..dogal olarak ailer korkuyor sunniye kiz vermiyorlar.... sen bunu dogal karsilamiyorsun ama bana göre cok dogal benimde cok sunni arkadaslarim var ve onlarla dialogum arkadasliktan öteye gitmezz..

saygilar
eda

hasanxls
18.07.2005, 14:31
sevgili Hasanxls,

simdi sana bir gercek yasanmis olayii anlatacagim benim bir kiz ardasim bir sunnile evlenmekicin kacti oda cok sevdi kendisi hollandan turkiyeye cocukla kacti butun dialogu ailesiyle bizlerle kopmustu bir gun benim ceptelefonumu aradi kisik bir sesle Eda bana yardim et..... Ben o agan cok sasirmistim cunku aradan cok uzun zaman gecmisti kendisinin birde cocugu olmus ona ne oldu diye sordugumda beni bu ortamdan kurtar ben kendim gitmedim ama babamin tanidiklarindan yardim istedik onu hollandaya tekrardan getirdik yani bir anlama o ailden kacirdik....

Onun anlatiklari tuyler übreticiydii... onu hamama göturmusler yikamislar, kizgin saç üzerinden gecirmisler, hocaya göturup okutmular sv.. bunlarin hepsinin nedeni alevi olmasi onu akillarisira bu aile musluman yapiyor en aci olaysa Kendi cocugana annesutu verdirmemisler sen musluman degilsin cocukta musluman olmazdiye:((((((((((((((( sana ben bir özetini anlatiyorum o hala mahkemede kizini almaya calisiyor...

Benim sunni yengelerim var bizler onlarin inancina karismiyoruz onlara demiyoruzki ceme gidin onlar ramazan oruçlarini tutar isterse camiyede gider bizde kimse hic bir sekil karismazz biz saygi duyoruz inancidir diyoruz ama bizlere bu hos göru gösterilmiyor..dogal olarak ailer korkuyor sunniye kiz vermiyorlar.... sen bunu dogal karsilamiyorsun ama bana göre cok dogal benimde cok sunni arkadaslarim var ve onlarla dialogum arkadasliktan öteye gitmezz..

saygilar
eda

gerçekten arkadaşın için üzüldüm. Ama şimdi her milletten iyi insanda var kötü insanda var. Yani bir nevi fertler boyu kısasa kısas gitmiş bu. Bunun cezasını ben çekmek zorunda değilimki. Ve senin kafanda da sünnilere karşı bir ön yargı oluşmuş. Bunu bütün sünnilere mâl edemezsin. Nasılki ben bütün Aleviler aynı diyomiyorsam sende sünniler için yada başka herahangi inanışlar için bunu diyemezsin. Arkadaşının başına gelenler kesinlikle çok üzücü. Bu tür olaylarında yüzünden ülkemizde kardeş olacağımıza düşman gibi bakar olduk. Arkadaşının başına gelenler yüzünden bütün sünniler aynı şeyi yapar diye bir düşünce oluşmuş kafandaki belitmişsin."benimde cok sunni arkadaslarim var ve onlarla dialogum arkadasliktan öteye gitmezz.." diye. Ama hala sorumun cevabını bulamadım ben. Sadece başınızdan geçen bir olayı anlatmışsınız. Benim esas aradığım "Aleviler şu nedenden dolayı sünnilere kız vermezler" bunun cevabını duymak istiyorum. Ben yıllardır böyle olaylar dinliyorum. Cevap istediğimde herkes bu tür olaylar anlatıyorlar. Ama hiç birisine inanasım gelmiyor. Çünkü kardeş bir ülkeyiz ama ortalıkta dolaşan o kadar yalan yanlış şeyler varki hangisine inanasın. Eda bacım sakın yanlış anlama sana karşı veya aleviler karşı bir sözüm yok. sadece sorumun cevabını arıyorum. Ayrıca arkadaşının tamamen dini kullanarak yobazlaşan insanların ellerine düşmesiyle gerçekleşen bir olay. Bunun ne islamiyette nede başka bir dinde yeri vardır. Ana çocğuna süt emzirmezmi yaaaa. Allah aşkına söyle bu insanlıkmı. İşte benim ve benim gibi insanların sinirlendiği nokta şu ki, böyle rezilce şeyleri yapan insanlarla neden aynı kefeye koyuluyoruz. Neden ülkemizde vatanımızda barış huzur dostluk içinde yaşamıyoruz. hep dolduruşa geliğ kendi canlarımıza zarar veriyoruz.

Arkadaşlar tekrar belirteyim. Eda bacımıza yada Aleviliğe yada Alevi kardeşlerime herhangi bir sözüm bir art niyetim yok. Canım yanıyor arkadaşlar.

Hepinize saygılar sevgiler...

Ezo
18.07.2005, 14:44
Bak ben seni anliyorumm benim Erkekkardesimde ayni sorunu yasiyor senin yasadigini.....

hayir bir ön yargim yok ama yasananlardan herkes kendisine bir paycikartiyor hadi bende öyle olursam anliyormusun seni eniyi anliyanlardan birde benim bizdede ayni sorun var... Senin icinde cok üzgunum:(((((((

soruna cevap: bir nesil babadan ogla gecerdegilmii belki aileler kizlarinin sunni neslini sürdurmesini istemiyor... senin soruna tam bir cevap yazmak zor....

hasanxls
18.07.2005, 14:53
Teşekkür ediyorum Eda bacım;

Ama gerçekten benim soruma cevap bulmak gerçekten zormuş. Senin dedğin şey varya hani "aile sünni soyunun devam etmesini istemiyodur belki kızlarından" diye işte benim aradığım NEDEN İSTEMİYORLAR kısmı neden neden neden. Sünnilere karşı bi düşmanlık mı bu? yoksa başka birşeymi? İşte nedenini bulamayınca insan söyleyecek şeyleride bulamıyor ve seçemiyor. Beni anlayabilirsan (ki öyle yazmışsın), bir cevap bulmama yardım edin lütfen. Ayrıca çok teşekkür ediyorum yardımcı olmaya çalıştığın için.

Saygılarımla,

Tüm dostalara sevgiler

Ezo
18.07.2005, 17:34
Teşekkür ediyorum Eda bacım;

Ama gerçekten benim soruma cevap bulmak gerçekten zormuş. Senin dedğin şey varya hani "aile sünni soyunun devam etmesini istemiyodur belki kızlarından" diye işte benim aradığım NEDEN İSTEMİYORLAR kısmı neden neden neden. Sünnilere karşı bi düşmanlık mı bu? yoksa başka birşeymi? İşte nedenini bulamayınca insan söyleyecek şeyleride bulamıyor ve seçemiyor. Beni anlayabilirsan (ki öyle yazmışsın), bir cevap bulmama yardım edin lütfen. Ayrıca çok teşekkür ediyorum yardımcı olmaya çalıştığın için.

Saygılarımla,

Tüm dostalara sevgiler

Bak ben kizinin bir sunni soyunu surdurmesini diyorum ters anlama sana bir cok neden yasarim ama senin vercegin cevabi biliyorum ondan dolayi onlari yazmiyorum onlarda zaten bilindik seyler...

Alevimen
18.07.2005, 17:42
İtalayanların profili nasıl veya İTALYA kelimesinde ilk başta ne aklına gelir sorusuna çoğunlukla bu cevap verilir: İtalyanlar spaghetti ve 'pasta' türlerini sonsuz tüketirler.

Şimdi bu doğru mu? Neden böyle deniliyor?
bizim üst katta italyan komşum var, kendisi spaghettiyi pek sevmez. Eee peki neden bu tür klişeler vardır?
Ancak kendimce böyle açıklayabiliyorum Demekki italyanların çoğu spaghetti 'hastası' oldukları için böyle bir düşünce doğuyor.

Aleviye/Sünniye (ve tersi) kız verme olayıda farklı deyil hatta yöresel ve jenerasyon kısımlarında dahada farklı görüş ve düşünce vardır. Bu nedenle 'Neden Kız vermiyorsunuz?' sorusuna net ve basit yanıt verilemez.

Bu nedenle Eda'nın örnek verdiği hikaye küçümsencek bir olay deyildir. Kötü olaylar iyilerden daima daha cabuk yayılır ve etki yapar. Alevi/Sünni dilemması birçok konularda vardır buda sadece birtanesi...

Ezo
18.07.2005, 17:47
tsklar aciklama icin adminim:)))))))))))) harfi harfine katiliyorum:))))

ErdalNET
18.07.2005, 17:51
Sünnilere giden kızlarımıza yapmadıkları kalmıyor. Birçoğuda kısa sürede boşanıyor. Sen alevi bir kızla evlendiğinde ramazan ayında ona oruç tut dersin, namaz kıl dersin tabi oda tutmayıp, kılmayacaktır. Sonu nereye gidecek bunun. Hadi bunları geçtik diyelim. O çocuğunu alevi gibi yetiştirmek istediğinde sen kabul edecekmisin yada o senin sünni gibi yetiştirmeni kabul edecek mi? Sevmek geçicidir. Önemli olan saygıda birleşmektir. Çevrene karşı alevi eşini koruyabilecekmisin? Düşündün mü bunları

TheGodfather
18.07.2005, 18:17
tsklar acilama icin adminim:)))))))))))) harfi harfine katiliyorum:))))

Sizi bilmiyorum ama bende bu sorunun cevabını şu ana kadar bulabilmiş değilim.Ah o sevgi yokmu'gönül ferman dinlemez' bende alevi olduğum taki bir sunni kız sevene kadar dile getirmdedim.Zaten pek ilgilendirmiyordu beni.Ama kızla birbirimizi çok sevmemize rağmen kız tarafı olmaz dedi.İnsanlık nerde kaldı hani insanlık sevgisi.Ben iki tarafından bu kız alıp vermemesini anlayamıyorum.Bizde canlar vardır.Canımız cananamız diye söyleyip dururuz.Sunnilerde (özellikle şeriatçıları) katiyyen alevilere kız vermezler.Din konusunda yobaz olmayanları bu konuya pek ehemmiyet vermez.Kararı gelin ve damada bırakırlar aynen bizdeki gibi.Şurası bir gerçek ki Alevi veya sunni soyu benim kızımdan devam etmesin düşüncesi her iki tarafın bır kısmında mevcut.
Bütün bu sorunları aşmak için şeriatı arap çöllerine gömene kadar durdurak yok bizlere

kafir.billah
18.07.2005, 21:41
Aynı yorumu iki defa ekledim yanlışlıkla.Aksaklıktan dolayı özür dilerim.

kafir.billah
18.07.2005, 21:42
Durumuna çok üzüldüm dostum :( Hep bu ayrımcılıkla mücadele ettik şu ana kadar.İnan bana Türklerin içine bu tefrikaları sokan araplara kinim bir kat daha arttı.
Sorunun cevabı var elbette. Bu kız vermeme olayı ta Osmanlıya dayanıyor dostum maalesef.Kaldiki alevilerin kestiği kurbanın eti murdar diye sunni kesim yüzyıllarca yemedi.Tabi 20.asırda sunni türk(sunni kürt kesimi hariç) kesimi bu konuda daha musamahalı olmaya başlayıp kız alıp vermişlerdir.
Bazı alevilerin sunni kesime kız vermemesi kendilerince haklı sebepleri var tabi.Şeriatçı kısım sunniler arasından çıkıyor.Soruyorum sana dinci bir aileye namaz kılmayan,ramazan ayında oruç tutmayan kızını versen sonu ne olur diye düşünebiliyormusun.Alevi gelini şeriatçı sunni kesim kafir olarak görüyor.Laik demokratik Atatürk ilkelertine bağlı sunni kesim Alevilerden kız almakta zorluk çekmediğini belirtmek isterim.Tabi alevi ailelerde kızını vericek olduğu adamın sülalesini tamamiyle araştırması en doğal hakkıdır bunu herkes yapıyor.Bu araştırmadan sonra kız tarafı sunni aileyi, yobaz çağdışı olmadığı kanaatine varırsa hiç bir problem çıkmaz diuye düşünüyorum.
Günümüz gençleri aslında ne olduğunun farkında değil.Alevi gençlerle sunni gençler ne alevi olduğunu biliyor ne de sunni(umarım bu durum devam eder ve bu ayrımcılıkda tarihe gömülür).The godfather'ın dediği gibi gönül ferman dinlemez.Bazı değerlerinden vazgeçmek zorunda kalabilirsin.ilk önce dinci bir kişiysen en azından bundan sevdiğin kız için vazgeçiçeksin.
Son çare olarak aleviliği benimsemeni tavsiye ediyorum.Ancak bu şekilde sevdiğin kızın ailesine karşı sevgi tohumlarını ektirebilirsin.
şimdiden başarılar dilerim.

Ezo
18.07.2005, 21:53
Sizi bilmiyorum ama bende bu sorunun cevabını şu ana kadar bulabilmiş değilim.Ah o sevgi yokmu'gönül ferman dinlemez' bende alevi olduğum taki bir sunni kız sevene kadar dile getirmdedim.Zaten pek ilgilendirmiyordu beni.Ama kızla birbirimizi çok sevmemize rağmen kız tarafı olmaz dedi.İnsanlık nerde kaldı hani insanlık sevgisi.Ben iki tarafından bu kız alıp vermemesini anlayamıyorum.Bizde canlar vardır.Canımız cananamız diye söyleyip dururuz.Sunnilerde (özellikle şeriatçıları) katiyyen alevilere kız vermezler.Din konusunda yobaz olmayanları bu konuya pek ehemmiyet vermez.Kararı gelin ve damada bırakırlar aynen bizdeki gibi.Şurası bir gerçek ki Alevi veya sunni soyu benim kızımdan devam etmesin düşüncesi her iki tarafın bır kısmında mevcut.
Bütün bu sorunları aşmak için şeriatı arap çöllerine gömene kadar durdurak yok bizlere

evet arkadaslar bir sizler degil bu sorun her ailede var bunlari iki kesimde yasiyor :bitmisbu:

DiyaR_02
18.07.2005, 22:58
ee ne oldu simdi bende yezid kizini seviyorum. o da beni sonuna kadar seviyor böyle mantiklari ben kabul etmiyorum bunlarin artik asilmasi lazim

kafir.billah
18.07.2005, 23:08
Bütün bunları sizler gibi aydınlar sayesinde aşıcaz.

DiyaR_02
18.07.2005, 23:34
ben o kizla hayatimi birlestirmek istesem ailesini göremeyecek bir cok defa bu konu yüzünden ben cok durgun oldum cunku ilk defa sevdigim bir insandan uzak kalmak hic istemiyorum sonunda ölümde bile varsa giderim bir canim var o da gitse yanmam ama sevdigiminden benden uzak olmasi ölümden beter benim icin

hasanxls
19.07.2005, 09:41
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim. Yalnız şunu belirtmek isterimki, Eda bacım ve Alevimen arkadaşım sizlere bir kaç söz söylemek istiyorum. Bakın diğer arkadaşların usluplarına onlar hep olumlu yaklaşmışlar ve birşeyleri açıklamaya çalışmışlar. Ama forum kurallarını yazan sizler yani moderatörler neden çok ağır bir uslup kullanıyorsunuz. Neden bir insanı kazanmak yerine onu yermeyi tercih ediyorsunuz. Soruma cevap veren arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum.

Tüm Alevi canlara saygılar sevgiler.

Hasanxls....

Alevimen
19.07.2005, 09:54
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim. Yalnız şunu belirtmek isterimki, Eda bacım ve Alevimen arkadaşım sizlere bir kaç söz söylemek istiyorum. Bakın diğer arkadaşların usluplarına onlar hep olumlu yaklaşmışlar ve birşeyleri açıklamaya çalışmışlar. Ama forum kurallarını yazan sizler yani moderatörler neden çok ağır bir uslup kullanıyorsunuz. Neden bir insanı kazanmak yerine onu yermeyi tercih ediyorsunuz. Soruma cevap veren arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum.

Tüm Alevi canlara saygılar sevgiler.

Hasanxls....
İstemeden sizi kırmışız bu nedenle özür dileriz. iyi günler dilerim.