Orijinalini görmek için tıklayınız : Adım başı Camii..

Sayfa : 1 [2]

buğra
08.03.2007, 15:37
insanlar camii yaparak olmayan vicdanlarini rahatlatmak ve günahlarini allaha affettirmek istiyolar ben türkiyede camii yaptiran insanlari son derece bagnaz cahil buluyorum ve bu insanlardan nefret ediyorum örümcek beyinli insan bunlar

sevgili arkadşım cami yaptırmak bağnazlık diyorsun.tamam belki çok sayıda cami yaptırılıyor doğru ama herkesi aynı kefeye koyuyorsun.bu ülkenin camiye de cem evine de kiliseye de sinagoga da ihtiyacı var.olaylara kendi pencerenden bakıyorsun bence.hem alevi olan böyle mi konuşur?ama olabilir herkes aynı düşünecek diye bir kural yok.ama alevilikle bağdaşmayacak sözlerin de burda söylenmemesi gerekir diye düşünüyorum.hatam varsa affola...

HER NE ARARSAN KENDİNDE ARA.
Hacı Bektaşı Veli

CANDAVUT
08.03.2007, 15:41
sayın CANDAVUT;
toplu namaz için cami gerekliliğinden bahsettinizde merak ettim acaba eğitim eksikliğiniz içinde okul gerekmiyor mu? okul içinde para toplasanız nasıl olur?

öncelikle şunu belirtmem gerekir ki sorunuzu çok beğendim.
teşekkür ederim..
okul için de para toplasanız nasıl olur demişsiniz, doğru çok güzel olur. fakat, herkes benim gibi düşünmüyor. kimisi camii yaptırmay tercih ediyor, kimisi fakir bir ailenin akıllı ama okuyamayan çocuğunun eğitimini karşılıyor. fakat bu tarz şeyler gizli kalıyor. iş camii yapmaya gelince, dernek tarzı örgütlenmeler vasıtasıyla yapıldığı için açıktan yardım gibi oluyor.
size ben sadece olan biteni ve forumda sorulan, ama cevapsız- eksik kaldığını düşündüğüm noktaları haber veryim amacıyla yazdım.
kişisel fikrimi sorarsan ben şu an, bilgisayarları, labaratuarı ve konforuyla güzel bir okul yaptırmayı çok isterim. ama doğuya. ne tür güzellik yapacaksam doğuya yapmayı istiyorum. çünkü orası hep unutuluyor. bizzat orada doğup büyüyüp büyük şehre göçen dahi, geldi yerin durumunu unutuyor. neyse bu ayrı bir konu
söz uzar kesmek lazım vesselam.
saygılarımla...

CANDAVUT
08.03.2007, 15:45
sayın CANDAVUT;
toplu namaz için cami gerekliliğinden bahsettinizde merak ettim acaba eğitim eksikliğiniz içinde okul gerekmiyor mu? okul içinde para toplasanız nasıl olur?

eksikliğiniz denilmiş. burada sataşma olduğunu düşünmeyerek, yanlış yazılmıştır diyerek cevap verdim, umarım yanılmamışımdır.

saygılarımla...

Talip
Ulkemizde, din gorevlisi memur sayisinin... 87.000
oldugunu,

- Cami sayisinin... 77.000 oldugunu,

- Her 345 kisiye bir cami dustugunu.

- Halen insaati devam 1140 cami oldugunu,

Serkan_Devrim
okul için de para toplasanız nasıl olur demişsiniz, doğru çok güzel olur. fakat, herkes benim gibi düşünmüyor. kimisi camii yaptırmay tercih ediyor, kimisi fakir bir ailenin akıllı ama okuyamayan çocuğunun eğitimini karşılıyor. fakat bu tarz şeyler gizli kalıyor. iş camii yapmaya gelince, dernek tarzı örgütlenmeler vasıtasıyla yapıldığı için açıktan yardım gibi oluyor. neden camilerde dernek tarzı örgütlenmeler olurda okullarda olmaz? devletlulerimiz böyle mi ister? :)

eksikliğiniz denilmiş. burada sataşma olduğunu düşünmeyerek, yanlış yazılmıştır diyerek cevap verdim, umarım yanılmamışımdır.

saygılarımla...haklısınız düzeltiyorum. sataşma maksatlı değildi. eğitim eksikliğimiz.

serap_kerasus
08.03.2007, 15:59
tartışmalar sürer gider, eleştiriyoruz ama nasıl yıkılacak bu bağnazlık..ya bazen acayip ümitsizliğe düşüyorum..üniversitelerde cuma namazına gidenlerin sayısı artmış, yapılan bir istatiğe göre, doğrumu bilmem..iannaları eleştirdiğimden değilde, insanlar öyle saplanırcasına inayorlarki, başka hiçbir düşünceye yer yok..

aytek
08.03.2007, 16:02
bu camileri yaparken, gösteriş amaçlı değil, topluma (kendi inançları doğrultusunda) hizmet amacı güdülür. ve gördüğünüz her camiyi de diyanet yapmıyor. kişisel veya grupsal (dernek vs) çabalarla inşaa ediliyor çoğu.
bu yüzden, cami yaptırılıyor ama cem evi neden? sorusu soran arkadaşlarımıza derim ki, siz de birlikte böyle bir girişimde bulunun. üstelik sizin cem evlerinizin yapılması için oluşacak maaliyet camiye nazaran çok daha cüz'i olacaktır. /tabii boyutunun ne olacağına bağlı)

Gördüğümüz bir çok camiyi diyanet yapmıyor. Ve inan sorunlar da burda başlıyor. Dernekler ve grupsal çabalar olarak nitelendirdiğin çoğu oluşum bir cemaatı simgeliyor. Ve camiler cemaatlerin kaleleri haline geliyor. Zaten suyu elektiriği de beleş... Bunlar iyi niyetli oluşumlar değildir,toplanan paralar, bağışlar cemaatın önde gelenlerine pay ediliyor. BU ve buna benzer oluşumların yaptırdığı camiler bir ibadet haneden çok, bir darphane gibi çalışıyor. Bunu görmemek şu an Türkiyenin içinde bulunduğu irtica tehlikesinide görmemektir.
Cem evlerine gelince, cemaatçilik vb sünni oluşumlar tarzı birliktelikler bize uzaktır. Tabi ki bir cem evi yapımı için para toplarız ancak cem evlerinin yetrli olduğunu görürsek o parayı daha gerekli bir iş için kullanırız.
Önce eğitim gelir. Ve bahsettiğimiz bu cemaatci ve tarikatci zihniyet okul yaptırmaktan uzaktır. Buna karşılık sakin bana Fetullahı örnek vermeyin.
Saygılar

CANDAVUT
08.03.2007, 16:04
neden camilerde dernek tarzı örgütlenmeler olurda okullarda olmaz? devletlulerimiz böyle mi ister? :)

haklısınız düzeltiyorum. sataşma maksatlı değildi. eğitim eksikliğimiz.

yine güzel akılcı bir soru. :clap:

olur tabi ki, ve yapılıyor da, sie şimdi bildiğim bir kaç faaliyeti yazmak isterdim fakat orada geçecek isimler şu an için uygun değil.

ama size, içinde bulunduğum toplumuma (sunni kesimi) dair gözlemlerimi sunayım ve neden sorularına kısmi de olsa cavap bulayım. (itirafnameye benziyecek ama değil)

sunni kesimde son iki nesildir var olan ve iyice yerleşmekte olan bir yaşayış biçimine dönüştü bu.
bilindiği gibi ehli sünnet cemaati, günde 5 vakit namazın farz olduğuna inanır.
fakat şimdilerde -özellikle gençler- namaz kılmaya soğuk davranıyorlar. tabi bunda ailenin dini eğitimini zayıf vermesi, sosyo kültürel etkiler gibi bir çok etken mevcut fakat, sebep değil sonuç önemli. 5 vakit kılanların oranı gitgide azalıyor. ve namaz kılmaya yeltenen kişi, sanki o vaktin namazını kılarsa diğer vakitleri kılmayacağını bildiği için, kılacağı namazdan da kaçıyor.
ve bu çelişki duruma, sayılacak yüzlerce değişik ve psikolojik etkenlerin etkin rol oynadığı örneklemeler sunmak mümkün. sonuç; kişi ibadetlerini, yaşlılığına bırakıyor.
yaşlanınca,
bir ayağı çukurda diye tabir edilen amcalarımız, gitgide artan ölüm korkusuyla, inanç esaslarını bir bir uygulama ve zamanında es geçtiği farzları telafi etme yoluna giriyor. hacca gidiyor. affedilmek umuduyla, hz. Muhammedin, Hz. Alinin yaşadığı yerleri, islamın doğduğu yerleri, kutsal mekanları görme sevdasına tututuluyor. uzatmayayım.
kişi son yıllarını, öylesine ibadete veriyor ki (ben "telafi çabası " diyorum) camilerde vakit geçirip, cemaatin daimi adamı oluveriyor.
ve bu kişi yıllarca çalışmış, parabiriktirmiş y da emeklilik toplu parasını almış, çoluğunu çocuğunu evlendirmiş kendi ve karısından başka kimse kalmamış kişiler oluyor genellikle. bu kişi son adımda, elindeki milyarı, alıyor, hacca, sonra cami veya hayır derneklerine, kendisini kuran kursları ve camii cemaatine veriyor. işte sana sebep sonuç ilişkisi.

sana genelleştirilmiş bir tablo sundum.
fakat her ne kadar bu tür örnekler çoksa da, insanlığın ayakta alkışlayacağı güzel işleri yapmış sunni- alevi kişiler de yadsınamayacak kadar çoktur.

sozü uzun tuttum. özürlerimle
söz uzar kesmek lazım veselam..
saygılarımla...

Berucavan
08.03.2007, 16:06
[QUOTE=Serkan_Devrim;373995]neden camilerde dernek tarzı örgütlenmeler olurda okullarda olmaz? devletlulerimiz böyle mi ister? :)

sevgili serkan böyle istemeseylerdi; şuan bu durumda olmazdık.
adamlar ne yapsın hep bir tarafları açıkta:thumbdown nasıl kapatacaklar. tabiki lüzümsuzluklarla.
neden okullar için örğütlenmelerine destek olsunlarki; eğitim onların yok olması için en büyük düşman karşılarında!

CANDAVUT
08.03.2007, 16:10
Gördüğümüz bir çok camiyi diyanet yapmıyor. Ve inan sorunlar da burda başlıyor. Dernekler ve grupsal çabalar olarak nitelendirdiğin çoğu oluşum bir cemaatı simgeliyor. Ve camiler cemaatlerin kaleleri haline geliyor. Zaten suyu elektiriği de beleş... Bunlar iyi niyetli oluşumlar değildir,toplanan paralar, bağışlar cemaatın önde gelenlerine pay ediliyor. BU ve buna benzer oluşumların yaptırdığı camiler bir ibadet haneden çok, bir darphane gibi çalışıyor. Bunu görmemek şu an Türkiyenin içinde bulunduğu irtica tehlikesinide görmemektir.
Cem evlerine gelince, cemaatçilik vb sünni oluşumlar tarzı birliktelikler bize uzaktır. Tabi ki bir cem evi yapımı için para toplarız ancak cem evlerinin yetrli olduğunu görürsek o parayı daha gerekli bir iş için kullanırız.
Önce eğitim gelir. Ve bahsettiğimiz bu cemaatci ve tarikatci zihniyet okul yaptırmaktan uzaktır. Buna karşılık sakin bana Fetullahı örnek vermeyin.
Saygılar

haklısınız, camileri, kendi cemaati için kale olarak gören bir çok oluşum mevcut.
erbekan zamanında, imam hatipler tarlamız camiler kışlamız gibi bir söz söylemişti.
ben de bu tür faaliyetlerin karşısındayım.
ve bu tür zihniyetler yüzünden, güzel olan, saf olan özü insanlar öcü gibi görüyorlar. ve onlara, inancını layıkıyla yaşamış hak dostları da aynı görünüyor ve bu kötü imajdan herkes zarar görüyor. benim anlatmaya çalıştığım şeyler, işin ayrıntıları, iç yüzü...
tabii dilim döndüğünce

saygılarımla...

denizsefiri
08.03.2007, 16:49
Hollanda'da yaşayan tanıdığımız bir aile var. Beş çocukları var, hepsi de üniverisiteyi okudu. İstedikleri bölümlerde üstelik.. Oysa öyle çok zeki, çalışkan ya da bilinçli oldukları da söylenemez... Çocuklardan biri üniversite sonrası bir kaza geçirmiş. Ailesinden ayrı yaşıyor ve orda nasıl bir sistem varsa artık, haftada bir, tayin edilmiş bir görevli onu ziyaret edip yardımcı oluyormuş.
Kendi ülkeme bakıyorum hiçbir konuda fırsat eşitliği yok. Eğitim, sağlık, adalet sistemlerimiz içler acısı. Hangi konu başarılmış diye düşünüyorum, bulamıyorum. Televizyonlar korkunç.. Bilinçli ellerde harikalar yaratabilecek, eğitecek, öğretecek, her eve giren bu nimet tam tersine nesilleri harcıyor. Dün Abbas Güçlü ile genç bakış'ta yer verilmişti bu konuya da.
Tüm bu meseleler halledilmeden öylece dururken, gelelim cami yapma yarışına.. Bu konu beni bile rahatsız ediyor. Estetikten yoksun, cemaati olmayan, geçmişteki gibi ilim yuvası olmaktan uzak, kabasaba yapılar. "İsraf haramdır" derken, neden bu duyarsızlık.. Kime, neyin gösterişi yapılmaya çalışılıyor.. Camilerde görevli imamlar konusu ise daha endişe verici.. Aldıkları eğitim kendilerini bile kurtarmaya yetmezken, cemaate ne verebilirler? İslamın 7 safhasını, ölmeden Allah' a ulaşmayı dilemenin farz olduğunu hiçbiri bilmiyor maalesef..

buğra
08.03.2007, 17:02
valla helal olsun ya söyleyecek söz bulamıyorum denizsefiri.çok güzel yazmışsın.teşekkür ederim.böyle güzel görüşlerini aktarmaya devam etmen dileğiyle...

KızılBant
08.03.2007, 18:29
Cami yerine okul hastane açmak lazım.

anibal
08.03.2007, 18:36
size bana gelen bir emaili yayınlayacağım Avrupa ve bizim aramızdaki fark sadece sağlık kurumları ve ibadet yerleri hakkında biraz da komik.
Masum istatistik

Almanya'da 70 bin Saglik Kurumu... 8 bin kilise,

Fransa'da ise 60 bin saglik kurumu... 9 bin kilise

Türkiye'de 7 bin saglik kurumu... 77 bin cami oldugunu biliyor muydunuz?

Onlar tahsilli ve saglikli olarak yasayacaklar ama gavur olacaklar;
halbuki biz cahil ama dini butun olarak olup cennete gidecegiz. Zaten bu dunya gecici, hic bir seyi dert etmeye degmez. Bosu bosuna egitime niye para harcayalim, nasil olsa olunce bir ise
yaramayacak bu bilgiler.
Eh hastane dersen, bosu bosuna olumunu, yani cennete gitmeyi geciktirmenin anlami ne ?
En iyisi o paralari okul, hastane falan gibi gereksiz yerlere harcayip carcur etmek yerine cami yapimina harcayip daha cok muslumani gonderelim cennete.
Orada secim olursa biz kazaniriz. Varsin bizi AB 'ye almasinlar, biz de onlari cennete almayiz.(!)

humanist10
08.03.2007, 19:01
arkadaşlar camiye karşı değiliz ama ihtiyaçtan fazlası var gibi sanki olsun cemevide çoğalsın camide olsun aleviler namaz kılmaz diyede birşey yokki birde namaz illada camide kılınacak diye birşey yok evdede açık havadada namaz kılabilirsin tabi kılmak istiyorsan

dogan_09
08.03.2007, 21:42
Yıkılsın camiler açılsın meyhaneler mezarıma haşhaş ve eroyin dikin.Müslüm gürses.
Camiye girişler paralı olsada iman kuvveti belli olur.
Bir hacı genel evin karşısına cami yaptırmıştı haberlerde çıkmıştı neden böyle birşey yaptınız dedikleri zaman efendim işte imana gelsinler de buraya gelip tövbe etsinler diye yaptırdım bak bak şu utanmazlıga bak oraya harcadıgın parayı onların kalacagı bir ev yapsaydında onlara bir aş bir ekmek bulsaydın da iş sahibi olsaydılar kazansaydılar yuva sahibi olsaydılar olmaz mıydı.Be utanmaz adam senin müslümanlıgın işte budur yezidin mervanın icadını müslümanlık yolu diye gösterip insanlara iman ettirecekmiş allah sizleri yarattıgı için üzülüyor ve utanıyordur.
Elimde imkanım olsa camileri seyreltirim hemen birbirlerine 40 km den yakın bütün camileri aradan kaldırırım kaldırırım ki birazda yürüsünler ayakları açılır hem toplu taşıma araçlarınada binsinler onlarda evlerine ekmek götürsün olmaz mı.

Nesimi
08.03.2007, 22:16
yıkılsın camiler açılsın meyhaneler mezarıma haşhaş ve eroyin dikin.Müslüm gürses.
camiye girişler paralı olsada iman kuvveti belli olur.
bir hacı genel evin karşısına cami yaptırmıştı haberlerde çıkmıştı neden böyle birşey yaptınız dedikleri zaman efendim işte imana gelsinler de buraya gelip tövbe etsinler diye yaptırdım bak bak şu utanmazlıga bak oraya harcadıgın parayı onların kalacagı bir ev yapsaydında onlara bir aş bir ekmek bulsaydın da iş sahibi olsaydılar kazansaydılar yuva sahibi olsaydılar olmaz mıydı.Be utanmaz adam senin müslümanlıgın işte budur yezidin mervanın icadını müslümanlık yolu diye gösterip insanlara iman ettirecekmiş allah sizleri yarattıgı için üzülüyor ve utanıyordur.
elimde imkanım olsa camileri seyreltirim hemen birbirlerine 40 km den yakın bütün camileri aradan kaldırırım kaldırırım ki birazda yürüsünler ayakları açılır hem toplu taşıma araçlarınada binsinler onlarda evlerine ekmek götürsün olmaz mı.

Cami, Kilise, Sinagog veya türlü ibadet yerlerinin devlet tarafından yapımı durdurulmalıdır. Devlet cami dışında ibadet yeri yapmadı bugüne kadar(bildiğim kadarıyla öyle). Dİyanet işleri başkanlığı kaldırılırsa hem ülke tam anlamıyla laikleşir hemde Ülkede yaşayan Alevinin, Ateistin, türlü inancdaki insanın parasıyla bu adım başı cami yapılmamış olur. Bunun yerine adım başı Fabrika, Hastane, Okul, Kültür evleri olsun insanlar sağlıklı, umutlu, kültürlü bir hayat sürdürsünler. Cami, Kilise, sinagog, Cemevi de yeteri miktarda olsun fazlasına gerek yok

AnGeNehM
09.03.2007, 11:49
Ben bursada oturuyorum şöyle bir düşündümde evimin farklı yönlerine 5 er dakka yürüsem 6 tane camii var

Benim oturduğum yerdeki bir kaç mahalle var bunlar;

Hacivat Mahallesi
Erikli Mahallesi
Esenevler Mahallesi
75. Yıl mahallesi
Fidyekızık mahallesi
Cumalıkızık Mahallesi
Yiğitler Mahallesi

Arkadaşlar nufusların toplamı onbinleri geçiyor.Ama ister inanın ister inanmayın hiçbirinde lise yok.

ilk lise su an Erikli Su Fabrikasının sahibi tarafından önümüzdeki eğitim-öğretim dönemine yetiştirilmek üzere yapılıyor...

Saydığım yerlerden Esenevler mahallesinede Cemevi yapılmakta.Oda en kısa sürede bitecektir.Forografları paylaşacağım sizlerle

Saygılar iyi forumlar

insanlar kardeş
09.03.2007, 14:00
Masum istatistik

Bu istatistik her şeyi ifade ediyor...
Yolumuz belli...
AKP ve aynı zihniyetle nasıl mücadele ederiz?
İşte sevgili canlar bu tabloyu tam tersine çevirdiğimiz zaman olası.
''Tabiiki Türkiye kısmını''
Bilime verdiğimiz önem.
Eysevgili halkım.
Neme gerek okul üniversite önce Allaha yakın olalım!!!!
Üff ya içim kararıyor inanın
Asırlardır aydınlık yolun insanı ne kadar aciziyete sevkettiği.
Evine götürecek bir ekmeğin yarısını cami yardımına bağışlayan zihniyet düzelmedikçe insanımız mutlu olmayacak.

Saygılarımla....

yahnikapanlı
09.03.2007, 15:28
size bana gelen bir emaili yayınlayacağım Avrupa ve bizim aramızdaki fark sadece sağlık kurumları ve ibadet yerleri hakkında biraz da komik.
Masum istatistik

Onlar tahsilli ve saglikli olarak yasayacaklar ama gavur olacaklar;
halbuki biz cahil ama dini butun olarak olup cennete gidecegiz. Zaten bu dunya gecici, hic bir seyi dert etmeye degmez. Bosu bosuna egitime niye para harcayalim, nasil olsa olunce bir ise
yaramayacak bu bilgiler.
Eh hastane dersen, bosu bosuna olumunu, yani cennete gitmeyi geciktirmenin anlami ne ?
En iyisi o paralari okul, hastane falan gibi gereksiz yerlere harcayip carcur etmek yerine cami yapimina harcayip daha cok muslumani gonderelim cennete.
Orada secim olursa biz kazaniriz. Varsin bizi AB 'ye almasinlar, biz de onlari cennete almayiz.(!)

ellerine sağlık dost birde şuna bakın...
"Türkiye'de 77777 cami, 900 Cemevi, 321 Kilise, 39 Sinagog var"
Tıkla Habere bak!! (http://alevi.forumup.org/viewtopic.php?t=102&mforum=alevi)

arkadas_62
09.03.2007, 16:52
olabilir kutsal mekanlarına karişmayın heriflerin savaşda girecek delik bulamazsalar en azından sıgınacak bir yeri olur gariplerin bakarsınız ileride mülkiyet diye satışa çıkarırlar düşünsenize morgiç sisteminden bombaa ömür boyu sıfır faizle kredi cami yapana en nadide kolaylıklar ne dersiniz belki onuda yapar bu hükümet...

Servan
09.03.2007, 20:31
dersimde merkez de dahil olmak üzere 3 tane cami var her ilçede de birer tane olsa toplam rakam 10 eder.
yüzde 85 lik bir kesiminin alevi olduğunu düşünürsek.dersim de camilerin gereksiz olduğu ortaya cıkıyor.
bir cami de mazgirt ilçesine giderken.lazvan(şimdiki adı aslanyurdu olan) köyünde bir cami var bu cami simdi bir köyl tarafından ev olarak kullanılıyor.
sordum çok eskiden imam da varmış ezanları bile tam okumuyormuş.arada bir yani sonra bırakıp gitmiş bi daha da hiç imam gelmemiş.
ve bir de cem evi kısımı var.dersimin bunca alevi nüfusuna karşın cem evi sayısı bir elin parmaklarını gecmez.ki bu cem evleride halkın yardımıyla yapıldı.
başka bir şehire gidince cem evleri zaten yok denecek kadar bir sayıda.ama camiler gereğinden fazla.
büyük şehirde olanlara iki şey tavsiye edicem ve ne kadar caminin olduğunu anlarlar.sadece bir ara bulundugunuz yerden merkezin ufkuna doğru bakın ,minarelerin ne kadar oladuğunu anlarsınız.yada ezan okundugu saatte ezan seslerinin birbirine nasıl karıştığını göreceksiniz.bu da yetmezse bir çok yerde camilerin birbirine ne kadar yakın olduguna ve yine de biraz daha yakınında sanki ihtiyaç varmış gibi yenilerinin yapıldığını görürsünüz yapıyor.
bir de şu soruları sorayım bu camileri kim yapıyor
-devlet
bu devlet bhu parayı nerden alıyor
-halktan
halkın yüzde kacı sunni inançlı
-yüzde yemişten az kısımı.
peki kalan kısıma devlet inanç amaçlı ne sunuyok
-hiçbişey
peki sunni inançlı olmayan biz aleviler'in hıristiyanlar'ın yazidiler'in...'in vergileriyle ne yapılıyor
-cami cami cami imamlara maaş sunni sadece sunni inançlı kişiler diyanet yardımı.
şimdi soruların sadece bir kısmı bu kaşlanları da sormuyorum.gerisini sizler tartın artık canlar.

Şoreş
09.03.2007, 20:38
Bizim Köye, daha doğrusu bizim Köy demiyimde, Dedemlerin vakti zamanında üstü kapalı kovalamadan sonra yerleştikleri köye bir Cami yapılmış.. İlçe hep Sünni ama 4 köy sıkı Alevidir :) Köylerden birinin yarısıda Dersimlilerden oluşuyor, yani biz :)
Bu Köye 80'den sonra Cami yapımına gelmişler.. Alevi Köyüne Cami yapacaz diye sevinip, Çanakkalelerden malzele getirmişler.. :) Bizim Köylü ise İmamı reddedip, ' Biz burayı İbadet evi olarak kullanacağız '' demişler.. Seneler sonra bu ufak, minaresiz Cami, Cemevine çevrildi. Aş evi, Yemekhane yaptılar Köylüler.. Cami, Sünni dayatmasının yaptığıyla kaldı ve ellerinde patladı :) Güm! :)

Servan
09.03.2007, 20:43
Bizim Köye, daha doğrusu bizim Köy demiyimde, Dedemlerin vakti zamanında üstü kapalı kovalamadan sonra yerleştikleri köye bir Cami yapılmış.. İlçe hep Sünni ama 4 köy sıkı Alevidir :) Köylerden birinin yarısıda Dersimlilerden oluşuyor, yani biz :)
Bu Köye 80'den sonra Cami yapımına gelmişler.. Alevi Köyüne Cami yapacaz diye sevinip, Çanakkalelerden malzele getirmişler.. :) Bizim Köylü ise İmamı reddedip, ' Biz burayı İbadet evi olarak kullanacağız '' demişler.. Seneler sonra bu ufak, minaresiz Cami, Cemevine çevrildi. Aş evi, Yemekhane yaptılar Köylüler.. Cami, Sünni dayatmasının yaptığıyla kaldı ve ellerinde patladı :) Güm! :)

abi müthiş bişey helal olsun sizinkilere.ellerinde patlamış ki ne patlamış.:p

insanlar kardeş
09.03.2007, 21:10
bir de şu soruları sorayım bu camileri kim yapıyor [/COLOR]
-devlet
bu devlet bhu parayı nerden alıyor
-halktan
halkın yüzde kacı sunni inançlı
-yüzde yemişten az kısımı.
peki kalan kısıma devlet inanç amaçlı ne sunuyok
-hiçbişey
peki sunni inançlı olmayan biz aleviler'in hıristiyanlar'ın yazidiler'in...'in vergileriyle ne yapılıyor
-cami cami cami imamlara maaş sunni sadece sunni inançlı kişiler diyanet yardımı.
şimdi soruların sadece bir kısmı bu kaşlanları da sormuyorum.gerisini sizler tartın artık canlar.[/B]

Sevgili Murat bunada adeletli dağıtım paylaşım demezler mi !!!
Tunceli'nin Pertek ilçesinde her mahallede bir cami var güzel kardeşim.6 mahalle ve merkez de olmak üzere toplam 9-10 u geçiyor.Evet insanlar inanç özgürlüklerini elbette yaşasınlar ancak sadece sunni iradenin hakim olduğu bir devlet sisteminden diğer inanç gruplarından alınan vergiler diyanet bakanlığında sade sünnivatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda harcanmaktadır.
Bu haksız ve incitici tutum yüz yıllardır devam etmektedir.

Bu kaynaklar sadece cami inşasının yanında imam vs. maaşlarının karşılanmasından öte burada kör cahil hala karanlık çağın gerisinde İslamiyetten de uzak zihniyetler yetiştirilmesi dahada bir felakettir.

Laik Demokratik hukuk devlet söylemleri ile millet uyuşturulmaktadır.İşin üzücü diğier yanı ise bu zihniyer demokratik kurallarla demokrasinin altını boşaltmaktadır.

saygılarımla..

Şoreş
09.03.2007, 21:27
Sevgili Murat bunada adeletli dağıtım paylaşım demezler mi !!!
Tunceli'nin Pertek ilçesinde her mahallede bir cami var güzel kardeşim.6 mahalle ve merkez de olmak üzere toplam 9-10 u geçiyor.Evet insanlar inanç özgürlüklerini elbette yaşasınlar ancak sadece sunni iradenin hakim olduğu bir devlet sisteminden diğer inanç gruplarından alınan vergiler diyanet bakanlığında sade sünnivatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda harcanmaktadır.
Bu haksız ve incitici tutum yüz yıllardır devam etmektedir.

Bu kaynaklar sadece cami inşasının yanında imam vs. maaşlarının karşılanmasından öte burada kör cahil hala karanlık çağın gerisinde İslamiyetten de uzak zihniyetler yetiştirilmesi dahada bir felakettir.

Laik Demokratik hukuk devlet söylemleri ile millet uyuşturulmaktadır.İşin üzücü diğier yanı ise bu zihniyer demokratik kurallarla demokrasinin altını boşaltmaktadır.

saygılarımla..

Pertek'in Köylerinin neredeyse tamamı Alevidir diyebiliriz ama Merkez'in yarısı Sünni, yarısı Aleviymiş.

insanlar kardeş
09.03.2007, 21:35
Pertek'in Köylerinin neredeyse tamamı Alevidir diyebiliriz ama Merkez'in yarısı Sünni, yarısı Aleviymiş.
merkez öyle .son dönemlerde yurt dışında gelip yerleşen ve köylerden gelenlerle şu an aleviler yoğunlukta..
Yalnız petreğin 46 köyü mevcut bu köylerden Şavaklı olan Barav tıtenik ayazpınar. sağman, celedor ve bir kaç köyü sünnidir.
80 de Vali kenan güven Tunceli'nin bir çok köyüne
cami projesi kısmende olsa hayata geçmişti.

saygılarımla...

Şoreş
09.03.2007, 21:58
merkez öyle .son dönemlerde yurt dışında gelip yerleşen ve köylerden gelenlerle şu an aleviler yoğunlukta..
Yalnız petreğin 46 köyü mevcut bu köylerden Şavaklı olan Barav tıtenik ayazpınar. sağman, celedor ve bir kaç köyü sünnidir.
80 de Vali kenan güven Tunceli'nin bir çok köyüne
cami projesi kısmende olsa hayata geçmişti.

saygılarımla...

Ben 60'a yakın Alevi Köyü var diye biliyordum Pertekte.:)

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim can..

D-e-v-r-i-m-c-i
10.03.2007, 10:25
dostlarım ben allaha inanan bir insanım(hemde hiç bir çıkar gözetmeksizin)
yalnız dikkat ettiniz değil mi??
ne kadar çok allahın evi var.yazdıklarınızdan o çıkıyor çünkü.
hani içini aydın görüşlü,demokratik,hümanist insanlar doldursa,,,amenna...
ama o kadar yobaz varki....
gerçi o yobazlar da artık camiye az gidiyor,cemaat gittikçe azalıyor...
ee o halde hala neden cami yapılıyor...ihtiyaca binayen mi???...yoksa....
neyse sorulması gereken soru bu aslında...
neden harıl harıl minareler yükseliyor sürekli....
ve özellikle bu aralar tespitli yerlerde....ve hiç gerekmediği halde...
esenkalın...

serçeşme
10.03.2007, 11:09
ya bu aralar adım başı cami yapılmış gibi düşünüyorum. ilginç taraf ise şimdiye kadar yol kenarında dizili yani belli aralıklarda en az 15 tane mescit olduğunu hiç görmemiştim ve yurdumuzda artık o da var. ya diyanet mi artık sorumlusu kimse ne yapmaya çalışıyor

canikocan sen bir de bizim mahalleyi görr..mahallemde 3 adet cami var üçgen şeklined yapılmış bunların şekli.biri tepede,diğerleride üçgenin diğer kenarlaında.yeni yapılan caminin yeri menfez ağızı olmasına rağmen belediyeden izinleirni aldılar.maaleseff.mersin yenişehir bölgesi menteş mahallesinde camide bolluk varrrr.ama caminin içindekilerinin beyinlerinde de hep aynı düşünce ŞERİAT.çığılıkları atıyor burada çoğuuu

platonika
16.03.2007, 01:21
Bende Egitimden Yanayim Oncelikle ,gercekten Turkiyede 300 Bin Civari Cami Varmis.manisa Balikersir Yolunda Bir Koyde 5 Cami Gordum Sasirdim Aralarinda 100 Metre Yok.secimlerde Kullanildigi Kesin Allah Herkezin Kalbindedir.ama Egitim Herkezin Beyninde Olmuyor N Yazik Ki.siz Anladiniz Onu :)

canikocan
11.07.2007, 16:14
hea bu arada ben öss telaşından etrafıma bakmıyodum!! geçen kafamı camdan çıkardım sadece karıdaki görünen kısımda 5 tane falan cami saydım. aferin bu ak partiye azim ve kararlılıkla durmak yok yola devam ülkeyi yıkmaya devam ülkeyi rezil etmeye devam

Rindabdal
11.07.2007, 16:49
Alevilerin cami yapımıyla niye bir sorunu var...
Camiyi millet kendi parasıyla yapıyor...
Tıpkı alevilerin cemevlerini yapması gibi...
Sünniler çıkıp cemevlerini saysalar hoş karşılar mısın?

Özellikle sen canikocan, ne bu şiddet bu celal yahu! biraz daha sakin olmayı denemelisin.
Sonuçta bun din bizim ve bu dinde namaz haktır. öyle değil mi? Ha camide ha evde ha cem evinde kılmışsın farketmez...

Sevgilerimle...

canikocan
11.07.2007, 16:55
Alevilerin cami yapımıyla niye bir sorunu var...
Camiyi millet kendi parasıyla yapıyor...
Tıpkı alevilerin cemevlerini yapması gibi...
Sünniler çıkıp cemevlerini saysalar hoş karşılar mısın?

Özellikle sen canikocan, ne bu şiddet bu celal yahu! biraz daha sakin olmayı denemelisin.
Sonuçta bun din bizim ve bu dinde namaz haktır. öyle değil mi? Ha camide ha evde ha cem evinde kılmışsın farketmez...

Sevgilerimle...

şiddet ve celal yok sinir var bu din sadece onların değil tamamda<.evet cemevlerini saysayalr hoşuma gider ama sayacak cemevi bulabilirler mi sence. ŞUNU SÖYLEYİM BİZİM CAMİLERLE BİR SORUNUMUZ YOK:.SORUNUMUZ BU KADAR CAMİ OLMASI.KİŞİ BAŞINA BİR CAMİ DÜŞECEK YAKINDA BE MİLLETİN EVİ YOK SOKAKTA YATIYOR AMA DEVLET ONLARA EV YERİNE CAMİ AÇIYOR BUNU AÇIKLAYACAK BİR MANTIK VARMI??
düşüncelerimiz yanlış anlaşılmasın camiyle değil cami sayısıyla ilgileniyoruz. ve bu arada cami yapılırken senin benm cebimdende para çıkıyor. Diyanet denen asalak kurum milli eğitim kadar bütçeyi nasıl alıyor???

yagmur_yureklim
11.07.2007, 17:07
maşallahları var yemeyip içmeyip habire cami yapıyorlar..olanları yetmiyormuş gibi..Yetmezse yapsınlar sorun değilde aynı bölgede 10-20 cami varken fazlasına daha ne gerek var anlamış değilim..Madem hayır yapılacak,ya da par birşeyler için harcanmak isteniyor..Neden daha gerekli alanlara yapılmıyor bu harcamalar cidden merak ediyorum..Hayır sadece cami yapılarak mı işleniyor..Başka türlü yardım da bulunmazmı bu insanlar..

hasat
11.07.2007, 17:21
kırıkkalede okuyorum.kaldığım evin çok ta güzel manzarası var ama balkona çıkıp bakığım zaman önümde en az 20 tane cami minaresi yükseliyor.buna karsılık sadece bir tane okul görülüyor.
varın gerisini siz düşünün

sir60
11.07.2007, 17:22
..............................

canikocan
11.07.2007, 17:27
slm evet sahiden cok güzel bir konu gercekten yüregine saglık
ist her yerinde cami o kadar cok ki halada yapmak istiyorlar demler göztepede oturuyordu birkac sene önce binanın 4 tarafı cami onlarda kaldıgım zaman allah siz inadırsın evin içi salanıyordu uyku haram dı tamam herkesin dini konuda görüştügü ibadetini yaptıgı yerler güzel ama bu kadarda degil

Hani bana teşekküür hani bana?? şaka yaptım ha yanlış anlamyın.yani

esme
11.07.2007, 17:30
Ben bi kaç yıl önce balıkesir in gömeç ilçesine tatile gitmiştim.Yol boyunca çok garipsediğim manzaralar görmüştüm tam dağın tepesinde bikaç tane ev var birde camii ve ilginç olan öylesine sarp yerdeydiki bu köyler emin olun sadece bir elin parmaklarını geçmicek kadar ew vardı ama mutlaka bir camii vardı.Elbetteki ülke sınırları içinde yaşayan bütün inançlı insanların ibadet yapabileceği imkanlar sağlanmalı ibadethaneler olamalı tersi asla söz konusu olamaz ama gerçek anlamda çok abartıldı.Öyleki bazı istatislikler rakamlarla çok ilginç raporlar sunuyorlar camilerin tamamının dolu olduğunu düşünsek ülkenin tamamının müslüman olduğunu varsaysak bile mevcut camiiler çok fazla yani sadece paralarımız ve insanların manevi duyguları kullanılıyor .Çok kılasik olacak ama en yakıcı sorun bu keşke ihtiyaç olamasada bu örneği vermesek okul sayısı hastane sayısı ile camii sayısını mukayese dahi edemiyecek bir noktadayız.

sir60
11.07.2007, 17:32
[.
.....................................

canikocan
11.07.2007, 17:33
Ben bi kaç yıl önce balıkesir in gömeç ilçesine tatile gitmiştim.Yol boyunca çok garipsediğim manzaralar görmüştüm tam dağın tepesinde bikaç tane ev var birde camii ve ilginç olan öylesine sarp yerdeydiki bu köyler emin olun sadece bir elin parmaklarını geçmicek kadar ew vardı ama mutlaka bir camii vardı.Elbetteki ülke sınırları içinde yaşayan bütün inançlı insanların ibadet yapabileceği imkanlar sağlanmalı ibadethaneler olamalı tersi asla söz konusu olamaz ama gerçek anlamda çok abartıldı.Öyleki bazı istatislikler rakamlarla çok ilginç raporlar sunuyorlar camilerin tamamının dolu olduğunu düşünsek ülkenin tamamının müslüman olduğunu varsaysak bile mevcut camiiler çok fazla yani sadece paralarımız ve insanların manevi duyguları kullanılıyor .Çok kılasik olacak ama en yakıcı sorun bu keşke ihtiyaç olamasada bu örneği vermesek okul sayısı hastane sayısı ile camii sayısını mukayese dahi edemiyecek bir noktadayız.

amaaan adamlar o kadar ilerletmişk i işi 20 tane ev olan bir köye bile iki cami kuracaklar yani nasıl oluyor.

esme
11.07.2007, 17:34
yada falan gazeteyi alana bir mescit bedava
20 kupona bir cami bedava vs
gercekten dedigin dogruysa yani km de bir cami mescit vs varsa ki birgün isi gazete kuponlarina dökerlerse hic sasmayin derim

hiç şaşırmayız can yaşı biraz yüksek olanlar hatırlarlar muhtemelen kuponla mezar verilmişti duymuşmuydunuz yanlış hatırlamıyorumdur umarım yani camii neden olmasın ki:arabia: :lol:

hasat
11.07.2007, 17:48
boşuna mı kpss sınavında sürekli diyanete personel alınıyo.
tercih klavuzunu bi açıyosun;imam,müezzin,gassal,vs vs
bu kadar cami varken adamlar da haklı.memur yetişmiyo yaw...

canikocan
11.07.2007, 17:50
boşuna mı kpss sınavında sürekli diyanete personel alınıyo.
tercih klavuzunu bi açıyosun;imam,müezzin,gassal,vs vs
bu kadar cami varken adamlar da haklı.memur yetişmiyo yaw...

keşke imamlar sadece camide çalışsa ama türkiyede ne yazıkki öyle deil imamlar falan devlet dairelerinde memur olarak çalışmaya başladı.birçok işsizin önüne geçip oturuyor orada. şimdi buradaki milli eğitimin içine geçerseniz görürsünüzki hepsi hergün bıyıklarını kısaltıp gelen tipler

CANDAVUT
22.07.2007, 00:46

biliyor musunu bilmem ama, caminin olmsaı, orada kaç insanın yaşadığı ve kaçının namaza gittiğiyle alakalı değildir.
ve az haneli bir köyde dahi, ufak bi cami yapmaya çalışmaları insanların, özellikle cuma namazını kılmak istemelerinden kaynaklanır.
çünkü, diğer vakitler, bireysel ve temiz olan her yerde kılınabildiği halde, cuma için aynı şey geçerli değildir. cuma namazı kılınacak yerin, herkesçe gelinebilen, ortak kamuya ait olma zorunluluğu vardır. yani evde cuma namazı kılamazsın. diğer vakitler ise istediğin yerde kılınabiliyor tabi, cuma günü, mübarek sayılmış, müslümanların, her kesimden ve her yerden gelip birlikte omuz omuza kılmaları için cami,mescid gibi yerlerde kılınma zorunluluğu getirilmiştir. ki bunu sonradan değil, bizzat kuran ve hadis yani peygamberimiz bize bildirmiş öğretmiştir. siz inanmazsınız orası tartışılır. ama, sunni dediğimiz kesim, bu şartı gözetmek zorunda olduğuna inanır. ve bilir. yani, inanç meselesi. hür bir mesele.
okul yapılmasını istemeniz gerçekten takdirle karşılanacak bir hassasiyet ve düşünce. fakat, camileri okullara rakip, muhalif ve alternatif gösterir gibi konu üzerinde, camiyle okulları karşılaştırarak yaklaşım sergilemeniz, inanca olan saygı dereceniz ve tahammülünüzle alakalı olsa gerek!

saygılarımla..

renat
22.07.2007, 01:56
Sahilden fsm köprüsüne çıkan bir yol yapıldı baltalimanında ve yaklaşık 30 tane ev yıkıldı ama sadece camii kaldı acaba o caminin yerinde bir cemevi olsaydı kalacakmıydı ben hiç sanmıyorum .bu zihniyet değilmi taksime ve altunzade parklarına camii yapmak isteyen .
cami yapmakla sevap işliyorlar sanıyorlar ama islamda israf halam olduğunu unutuyorlar

esme
23.07.2007, 23:48
biliyor musunu bilmem ama, caminin olmsaı, orada kaç insanın yaşadığı ve kaçının namaza gittiğiyle alakalı değildir.
ve az haneli bir köyde dahi, ufak bi cami yapmaya çalışmaları insanların, özellikle cuma namazını kılmak istemelerinden kaynaklanır.
çünkü, diğer vakitler, bireysel ve temiz olan her yerde kılınabildiği halde, cuma için aynı şey geçerli değildir. cuma namazı kılınacak yerin, herkesçe gelinebilen, ortak kamuya ait olma zorunluluğu vardır. yani evde cuma namazı kılamazsın. diğer vakitler ise istediğin yerde kılınabiliyor tabi, cuma günü, mübarek sayılmış, müslümanların, her kesimden ve her yerden gelip birlikte omuz omuza kılmaları için cami,mescid gibi yerlerde kılınma zorunluluğu getirilmiştir. ki bunu sonradan değil, bizzat kuran ve hadis yani peygamberimiz bize bildirmiş öğretmiştir. siz inanmazsınız orası tartışılır. ama, sunni dediğimiz kesim, bu şartı gözetmek zorunda olduğuna inanır. ve bilir. yani, inanç meselesi. hür bir mesele.
okul yapılmasını istemeniz gerçekten takdirle karşılanacak bir hassasiyet ve düşünce. fakat, camileri okullara rakip, muhalif ve alternatif gösterir gibi konu üzerinde, camiyle okulları karşılaştırarak yaklaşım sergilemeniz, inanca olan saygı dereceniz ve tahammülünüzle alakalı olsa gerek!

saygılarımla..
işte bende bu noktaya takıldım zaten inanç meselesi olabilir adım başı camii yada bir mahalleye mahalle unvanı verilmesi için camii olması şartı var anayasada ama nedense okul olması şartı yok yada diğer inançlara saygı adına kilise yada cemevi yok yok yok neden sadece sünni kesme saygı tahammül yada tölerans tutun ki her 3 ewe bir camii yapıyolar çünkü cuma günleri toplu ibadet edilmeli farz öyleyse inanç uğruna 1 km yol gitmek çok mu ağır yada 2 mahalle yukarı çıkmak neden istanbula kuşbakuşı baktığımda her 10 ewde 1 arada minare görüyorum ama okula gitmek için ülkemin çocukları köyden köye geçerken çayda boğularak ölüyolar yada kışın o kadar yol yürüyolar yada karadeniz de gene ağırlıklı sünni halkım sert iklim koşullarında hastahaneye gidebilmek için hala kızakları kullanıyor bir dağ aşmak zorunda kalıyor ben bunları sordum camii sayısını bunlarla mukayese ettim ve tekrar soruyorum neden sünni kesim inancı uğruna yolları aşmak yerine camileri kapılarının önüne yaptırıyolar bu hem ortalama nufusumuza göre bile fazla sayıda camii olması demek oluyo hemde diğer inanç kesimlerine haksızlık oluyor haksızlık üzerinden ibadet olmaz bence saygılar

yoldaş1903
24.07.2007, 01:39
Bir gün arkadaşıma dedim.Neden bu minareler biliyormusun diye.Yok dedi.Milete attıklerı kazığın simgesi:whistling .Bırakın arkadaşım camileri gerekli bir kurummuş gibi göstermeyi.Yaklaşık 40 gün önce ameliyat oldum.Ve kendini dini bütün sanan oda arkadaşlarım,devletten şikayet ediyorlardı.Eeee bende dedim.Buraya düşmeseniz bazı gerçeklerin farkına varamıycaksınız.Beyenmediğiniz gavurlarda ki onların deyimiyle söylüyorum.Hastane ve okul sayısı kiliseleri katlıyor.Vatandaşların devleti yüzyıllardır kilise yapmıyorlar diye.Tabi sonra adamlara helal olsun diyorlar.Camileri,hastane ve okullarla kıyaslayan zihniyetten.TİSKİNİYORUM...

karmacoma
24.07.2007, 03:18
Dusuncelerinize katılmamak elde degil. Her yerde camii. Kısa bir yolculuk yapılırken bile en az 40-50 tane cami saymak mumkun. Tamamlanmamıslar dahil degil :) Herhalde yakında 1 müslüman basına 1 camii dusecek. Peki nasıl olmalı? Bence bir semtte 10- 20 tane camii olacagına sadece 1 veya 2 tane mimarisi daha iyi camiiler yapılabilir. Evde de ibadet edilebilir. Hayatımda hirbir zaman camiide bulunmadım. Bu antipatik olduklarını açıklar herhalde..

muhammetmustafa
24.07.2007, 15:50
--------------------------------------------------------------------------------
ben kücüklügümden hatırlıyorum bizim köyede camii yapılmıstı işin ilginc tarafı bizim köy alevi köyü 80lerin sonu 90ların basın alevi köylerine camii yapımına hız verilmişti hatta yakın zamanda bizim köylüler adı mevcut kendisi olmayan camiiye diyanet imam bile atamış ama bizim köylüler imamı kovuşlar bu köy alevi köyü imamda camiide istemiyoruz diye varın gerisini siz düsünün diyanetin paraları nere gittigini

Şoreş
26.07.2007, 01:59
--------------------------------------------------------------------------------
ben kücüklügümden hatırlıyorum bizim köyede camii yapılmıstı işin ilginc tarafı bizim köy alevi köyü 80lerin sonu 90ların basın alevi köylerine camii yapımına hız verilmişti hatta yakın zamanda bizim köylüler adı mevcut kendisi olmayan camiiye diyanet imam bile atamış ama bizim köylüler imamı kovuşlar bu köy alevi köyü imamda camiide istemiyoruz diye varın gerisini siz düsünün diyanetin paraları nere gittigini

O cami bugün Cemevi oldu değil mi:thumbup1: Aşevi eklendi ve tam bir Cemevi oldu...:thumbup1:

Tahtaci_Kizi
26.07.2007, 16:51
Canlar bundan kısa zaman önce Can Dündar'ın NTV'deki "Neden" programında "Aleviler ve Siyaset"i tartışıldı. Açılışta Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser'e Can Dündar sordu, Turan Eser cevapladı;
Türkiye'de kaç okul var?
67 bin...
Kaç hastane var?
1220...
Kaç sağlık ocağı var:
6 bin 300...
Peki kaç cami var?
85 bin...
Her 60 bin kişiye 1 hastane düşerken, 350 kişiye 1 cami düşüyor.
Peki kaç kilise var?
270...
Kaç cemevi var?
100.

Adım başı cami demekte sonuna kadar haklıyız... Cem evlerini hala ibadet yerlerimiz olarak kabul etmeyen bu iktidar şimdi de Cem evlerinin ibadet hane olup olmadığına bilim adamları karar versin diyor... Peki bir iktidar dönemi daha bizleri neler bekliyor?

asicvs
26.07.2007, 17:53
camiye karşı değilim ama cem evlerinin sayısı bu kadar azken durum bana biraz düşündürücü geliyor

koçgirli
26.07.2007, 21:01
her yerde camii var ama beni çileden çıkaran nokta ezan vaktinde her camiden bir ses yükselmesi bazen çok sinir bozucu oluyor
ezanda Allah yoluna çağırılır herkes ama öyle bir okunuyor ki insanın kulaklarını tıkayası geliyor bir zaman sonra
bence şu megafon ve kötü sesli imamlarada acil çözüm bulsalar iyi olur:-)

zazaozgun
27.07.2007, 21:18
devlet camii yapımını destekliyor camiyi kullanacak insanlarda birlik olup yapıma yardım ediyor cuma günleri camiden tonlarca insan çıkıyor her namaz vakti öyle çocuklarını yaz tatili dedinmi hemen kuran kurslarına yazıyorlar.birazda bişeylerin cavaplarını kendimizde aramalıyız.parşembe günleri kaç insan cem evine ibadete gidiyor?gençlerimizin inançlarıyla ilgili bilgileri ne derece?cem evi yapımına kaç insan yardım ediyor?bunlarıda bi düşünmemiz lazım...

Westside
27.07.2007, 21:28
Gecen Ufuk Uras biraz bahsetti dengesizlikten bak bu adamı ilk defa takdir ettim :biggrin:

zazaozgun
28.07.2007, 15:33
ama üstü örtülemeyecek bir gerçek var ki insanların dini inançları sayesinde insanlar kandırılıyor,sömürülüyor.insanlar hastahanelerde sıra beklerken tam anlamıyla hizmet alamazken çile çekerken.çocukların kilometrelerce uzaktaki yerlere kar kış demeden gidip eğitim görmesi bir sırada 3-4 kişi oturması lisede ayrı üniversitede ayrı bir kaç saatlik sınavlara tabii tutularak yaşamlarını belirlemesi.insanların işsizlikten insanlık ayıbı diye nitelendirilen işlere başvurması,açlık çekmesi ve haketmediğini yaşaması.ibadet evde de olur;ama eğitimin,sağlığın,işin evlerde olması imkansız ...bunların çözümü sıra sıra camiler değil bunun çaresi hastane yaptırmak,okul yaptırmak,istihdam sağlamak...bu kadar sorun varken hala kendilerini tabiri caizse yırtıp park-bahçe alanlarını iptal ettirip her bulduğu boş araziye camii yaptırmak yalnızca gülünç ve acı verici....

yusufçukgecegez
29.07.2007, 18:15
adım başı cami varmıdır,her mahallede bir iki tane var.neden bu kadar çok,çünkü sünnülerrin ibadet şekli mümkün olduğu kadar camide namaz kılmak.cuma günleri cemaati olmayan bir cami varmı,ben görmedim,varsa o cami fazlalıktır başka şekilde değerlendirilir.sünnilerin nasıl namaz kılacağına kim karar veriyor yine sünniler.cem evleri artmalımı buna kim karar verir aleviler.bu camileri halk istemediği halde devletmi yaptırıyor hayır.aleviler cem evi istediği halde devletmi yaptırmıyor,bu bir problem,ama alevilerde sünniler gibi kendi aralarında para toplayıp yaptırabilirler.camilerin yarısı yıkılsa bundan aleviler mutlu olurmu,sanmam,olulrsa bir tuhaflık var,ben şahsen bir tek cemevinin yıkılmasından bile üzüntü duyarım adım başı olsa bile.çünkü insanların en hassasnoktaları inançlarıdır.

renat
29.07.2007, 19:43
cami tamamda ben okulların kuran kursu olmasını anlamıyorum. bugün bir ilköreğtim okulunun önünden geçiyordum içeriden kuran okuyan çocukların sesi geliyordu .bu nasıl iş bu nasıl bir anlayış. daha acısı okul zamanı dersi bölüp mescit haline getirirmiş bir sınıfta namaz kıldırıyorlar bunu yapanda din öğretmeni değil tahri öğretmeni benim yeğenimin okulunda hemde zorla bunların dinden islamdan haberleri yok

...başımdan geçen birşeyi anlatayım size
daha bu cuma günü iş yerine sakallı cübbeli biri geldi buyurun dedi patron konyada bir camiye yardım topluyoruz yardım etmak istermisiniz dedi biz işyerinde sekiz kişiyiz hepimizde aleviyiz yok dedik bu başladı bize resmen vaaz vermeye yok şöyle yok böyle. ben dayanamayıp sordum kiliseye veya cemevine yardım isteseler yaparmısınız diye adam alevi olduğumuzu anlamadı kiliseye yaparım ama... şimdi sıkı durun canlar adamın verdiği cevap şu .
cemevlerine yapılan yardımlar Allah katında haramdır cemevleri günah evleri biz dinliyoruz sabırla son sözünü söylemesini bekliyoruz cemevleri tiyatro şakrabanlık yeri demezmi adamı bir güzel benzetip gönderdik tabi aslında anlatılacak çok şey var ama neyse

yusufçukgecegez
30.07.2007, 14:17
camilere yardım toplayıp bunu menfaatleri için kullanan insanlar vardır.buna iki bakış açısı vardır.güvenmiyorsan vermezsin,yada doğruyu bilemeyeceğinde verirsin ve allaha havale edersin.allah yapılan yanlışların hesabını ergeç sorar.

adamın bakış açısı kendi mantığına göre doğru.cami ve kilisede ibadet farklı olsada format aynıdır.fakat cem evi,sazı ,sözü ,semahı ,demi ve kadın erkek karışk ibadet yapısı ile camiye oranla daha şenlikli gibi gözükmektedir özellikle o yapıdaki biri için.fakat söyleyiş ve anlatış uslubu çok yanlış ve tahrik edici.şöyle bir gerçekte varki ne sünniler alevilerin cem evinde gerçekten ibadet yaptığına tam olarak inannıyor,nede aleviler sünnilerin camide ibadet yaptıklarına tam olarak inanıyor.bu durumda aleviler camiye yardım yapmayacağı gibi sünnilerde cem evine yardım yapmaz ama saygı duymamaları kendi ayıpları

readme
30.07.2007, 14:39
yanlış anlasılmasın amacım yermek değil. dünyanın neresine giderseniz gidin ibadethanelere olan saygısızlık yobazlığın en kallavisi olarak görülür ve böyle bir mevzuyu açan kişi veya kitle önemsenmemeye başlar. artık sosyal bakış açılarıyla (varsa) değeri düşmeye başlar

adama sorulmazmı sizene be kardeşim paramla yapmışım, açmışım. etli sütlü meselesine girilmesi ayıp olmuyormu. ne günlere kaldık habire dincileri dayatmacı olarak görenler (ki ne kim kime dayatıyor-tartışılır- yani yok öle bi şey) offff tamamen kafa bozan solcu enstanteneleri..

EREN izm
30.07.2007, 14:51
bizim burdada aynen adım başı cami var 15 metre git cami nerde cem evi nerdeee :D:D:D

readme
30.07.2007, 15:01
flood..

yusufçukgecegez
30.07.2007, 16:12
türkiyede gerçekten bir mallede bir iki cami var.ama ben bu güne kadar cuma günleri dolup taşmayan bir cami görmedim.namaz kılarken o kadar çok şıkışıyorumki camilerin yetersizliğini düşünüyorum zaman zaman.

fakat alevi arkadaşlar şöyle yorumlar yapıyorlar,namaz evdede kılınabilir.vakit namazları evde kılınsa bile cumaların camide kılıması farzdır.vede camiler şu an bile yetersiz geliyor cumaları.şimdi biz ,aleviler istiyor diye inancımızın gereğini iptal edip evdemi kılmalıyız.tersini düşünelim.cemevleri ve aleviler çoğunlukta olsun.adım başı cemevi olsun ve özel günlerinde dolsun taşsın.şimdi sünnilerin,cem evdede yapılır,cemevleri yapılmasın isteği,alevilerin ibadet hakkını engellemek değilmidir,alevi inancına göre cem cemevinde yapılması gerekiyorsa.

Zülcenah Çakmak
30.07.2007, 17:36
Bir gerçektir kabul edilmelidir. Bu ülkede gerçekten adım başı cami var!
Bir ülkede din; sağlık, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçların önüne geçiyorsa nasıl laik düzenden bahsedilebilir aklım almıyor.
Okul ve hastane sayısından fazla cami var diyoruz kafirlikle,
dinsizlikle suçlanıyoruz. Bu nasıl bir ilahi düzen..
Müslümanlığın temeli bu mu?

abuzergaffar
30.07.2007, 20:57
aynen katılıyorum.

hevalim
30.07.2007, 21:25
bizim burdada adım başı cami sinir oluyorum ya niye cemevi yok sadece bitane alev bektaşi derneği var o kadar

gunes_87
30.07.2007, 21:29
Neden bi hastane,okul,üniversite değilde adım basına cami yapılıyor? çok tuhaf çok.... bide diyorlarki laiklik yoluna çalışıyoruz bu nasıl laiklik banada anlatın...

yusufçukgecegez
30.07.2007, 21:56
camilerin çokluğuna sinir olmak bişeyleri çözümlemez eğer maksat çözüm aramak ise.bazı kalıplaşmış düşüncelerden kurtulmak gerekiyor öncelikle.neden okul hastane değilde cami yapılıyor gibi.neden hastane ve okul yapılmıyor sorusu çok mantıklı bir soru.ama işin içine camiyi katmaksanki camilere düşmanmışda okulu hastaneyi bahane ediyormuş havası veriyor.
devlet vatandaşlarının dini ihtiyaçlarını,eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve temin etmek le görevli.diyebilirsinizki hükümet cami ve kurankurslarını destekliyor ve bu sayede oy topluyor.oysa bu seçimlerde akp kurankursu yıktığı için cemaatlerin bir kısmından oy alamadı.yinede oyunu katladı.artık siyasi ve dini bakış açısını bir tarafa bırakalım.en azından aydın görüşe sahip olduğuna inanan toplumların yapması gereken bu.

renat
30.07.2007, 22:01
camiler genelikle teravi ve cuma günleri dolu oluyor veya bayram namazında
size bir soru soracağım benim çalıştığım semtte üç tane camii var bunların en büyüğüde istanbulun ilk camisi arap camii bu camii dolup taşarken geri kalan camilerde toplasan onbeş kişi var neden acaba . cevabını vereğim çünkü cemaat Allah için camiye gitmiyor kendileri için gidiyor millet desinki ha buda namaz kılıyormuş diye arap camiide yer bulamayıp sokakta namaz kılanlar var
kardeşim diğer camiler boş gitsene rahat kılsana namazını yok bunlar illamki arap cami de kılacak namazını .gelelim cemevlerine biz sunnilerden cemevleri için hiçbir zaman yardım istemeyiz bizim isteyimiz sadece inancımıza saygı gösterilmesi siz bizim cemevlerine sazlı sözlü cümbüş evi derseniz kendi adıma konuşmak isterimki bende sizin camilerinize akıl yıkama beyin yıkama yeri derim
veya yobazlık okulu derim. cuma teravi ve bayram namazı dışında genç nufusun yüzde kaçı camiye gidiyor acaba bu devirde. yol geçiyor diye evleri yıkıyorlar ama cami kalıyor o camiye giden yok ama caminin imamı devletten para alıyor ezan bile okunmuyor israf değilmi bu israf haram değilmi islamda acaba o caminin yerinde hastane olsa doktor olacakmı içinde olmayacak okul olsa öğretmen olacakmı olmayacak orada camii var diye içinde imam var ama benim devlete verdiğim vergiyle maaşınıda alıyor .
peki bu nasıl mantık bana biri açıklama yapsın lütfen

yusufçukgecegez
31.07.2007, 01:28
camiler genelikle teravi ve cuma günleri dolu oluyor veya bayram namazında
size bir soru soracağım benim çalıştığım semtte üç tane camii var bunların en büyüğüde istanbulun ilk camisi arap camii bu camii dolup taşarken geri kalan camilerde toplasan onbeş kişi var neden acaba . cevabını vereğim çünkü cemaat Allah için camiye gitmiyor kendileri için gidiyor millet desinki ha buda namaz kılıyormuş diye arap camiide yer bulamayıp sokakta namaz kılanlar var
kardeşim diğer camiler boş gitsene rahat kılsana namazını yok bunlar illamki arap cami de kılacak namazını .gelelim cemevlerine biz sunnilerden cemevleri için hiçbir zaman yardım istemeyiz bizim isteyimiz sadece inancımıza saygı gösterilmesi siz bizim cemevlerine sazlı sözlü cümbüş evi derseniz kendi adıma konuşmak isterimki bende sizin camilerinize akıl yıkama beyin yıkama yeri derim
veya yobazlık okulu derim. cuma teravi ve bayram namazı dışında genç nufusun yüzde kaçı camiye gidiyor acaba bu devirde. yol geçiyor diye evleri yıkıyorlar ama cami kalıyor o camiye giden yok ama caminin imamı devletten para alıyor ezan bile okunmuyor israf değilmi bu israf haram değilmi islamda acaba o caminin yerinde hastane olsa doktor olacakmı içinde olmayacak okul olsa öğretmen olacakmı olmayacak orada camii var diye içinde imam var ama benim devlete verdiğim vergiyle maaşınıda alıyor .
peki bu nasıl mantık bana biri açıklama yapsın lütfen
birkaç soruda ben sormak istiyorum.mahallende üç cemevi olsa bir tanesi 500 yıllık tarihi olan bir cemeviyse sen hangisini tercih edersin.rahatın için dün yapılanımı,500 yıl önceki ecdadının cem yaptığı mekanımı.t5ercih senin.ama 5oo senelik cemevini seçersen ben sırf gösteriş için ona gittiğini düşünürüm ona göre.imam ezan bile okumuyo demişsin,bende alevilerin ezandan rahatsızlık duyduğunu düşünüyordumo imamdamı öyle düşünüyo acaba.yahu biz sünniler size nasıl yaranıcaz ,ezan okusak kabahat,okumasak kabahat,namaz kılsak kabahat kılmasak kabahat.yazdığın yorumlara kendin inanıyormusun a kardeşim.:confused1

renat
31.07.2007, 21:01
YUSUFÇUKGECEGEZ KARDEŞ;
önce yorumu iyi oku sonra cevap yaz . cevap vermek istediğin gibi okuma hangi cemevine giderim soruna gelince ibadetimi hangisinde rahat ediyorsam ona giderim o cemevi 500 yıllık diye sırf ona gitmem camiye sen gösteriş diyemi gidiyorsun bir cami yollara taşıyor diğer taraftan toplasan yirmi otuz kişiyi geçmeyen iki tane cami sonrada camiler bize yetmiyor boş olan camiye gimeyipde dolu olupta yollarda namazını kılarsan yetmez tabii. imam konusuna gelince evet ezan bile okumadan maaş alıyor diye şikayetçiğim.imam ezan okumadan maaş alıyor ülkemiz çokmu zengin bir ülke aldığı maaşta kaçtane yetimin öksüzün hakkı var hiç düşündünüzmü üç yıldır bu camide ezan okumadan imam maaş alıyor
son bir not ben yazdıklarımı kendim üydürmuyorum e gerçek olduğuna göre sizede tuhaf geldiğine göre bir yerlerde bir yanlış var ama bu yanlış bende değil a kardeşim

yusufçukgecegez
31.07.2007, 22:14
YUSUFÇUKGECEGEZ KARDEŞ;
önce yorumu iyi oku sonra cevap yaz . cevap vermek istediğin gibi okuma hangi cemevine giderim soruna gelince ibadetimi hangisinde rahat ediyorsam ona giderim o cemevi 500 yıllık diye sırf ona gitmem camiye sen gösteriş diyemi gidiyorsun bir cami yollara taşıyor diğer taraftan toplasan yirmi otuz kişiyi geçmeyen iki tane cami sonrada camiler bize yetmiyor boş olan camiye gimeyipde dolu olupta yollarda namazını kılarsan yetmez tabii. imam konusuna gelince evet ezan bile okumadan maaş alıyor diye şikayetçiğim.imam ezan okumadan maaş alıyor ülkemiz çokmu zengin bir ülke aldığı maaşta kaçtane yetimin öksüzün hakkı var hiç düşündünüzmü üç yıldır bu camide ezan okumadan imam maaş alıyor
son bir not ben yazdıklarımı kendim üydürmuyorum e gerçek olduğuna göre sizede tuhaf geldiğine göre bir yerlerde bir yanlış var ama bu yanlış bende değil a kardeşim

yok ben senin yazını çok iyi okudum ama biraz irdelemeden olcak gibi değildi.bi kere ön yargılarla hareket etmişsin.yani sünniler camiye gösteriş için gider önyargısı.buna karşılık sünnilerdede cemevi cümbüş evidir önyargısı var.

senin seçimin sana ait.ben tarihi camiyi tercih ederim.çünkü orda atalamız namaz kılmıştır maneviyatı vardır.ama benim gösteriş için tarihi camiyi tercih ettiğimi düşünürsen bundada bir sorun var.

bazı aleviler ezan okunmasından gürültü oluyor diye rahatsız oluyor sen olmuyorsun demekki tebrik ederim bu anlayışlılığın için.eğer için rahatlayacaksa devlet imamlara maaş vermesin,allah rızası daha önemlidir.ama çoluk çocuğunu nasıl geçindirir onu bilemem.

son olarak sen haklısın ben bişey demiyorum.sağlıcakla kal.

renat
31.07.2007, 22:52
=yusufçukgecegez eğer için rahatlayacaksa devlet imamlara maaş vermesin,allah rızası daha önemlidir.ama çoluk çocuğunu nasıl geçindirir onu bilemem

tabiki imamlar maaş alacak ama hakettiği maaşı alacak sırf ibadet yapılmayan camide oturuyor diye üstüne birde maaş almasını kastettim ama yine anlamak istediğin gibi anladın

AnGeNehM
01.08.2007, 00:24
ntvmsnbc den bir kaç yorum

kan gul - Diyarbakır 27 Temmuz 2007, Cuma 17:05
imamlar bu işi para için değil allaha ibadet için yapıyorlar. devletimizde onlar daha iyi ibedet etsin diye camileri yapmış. BENCE ONLAR DEVLETE PARA VERMELİLER...

Kazım Demir - İstanbul 27 Temmuz 2007, Cuma 17:35
Hadi canım, 5 vakit dışında ne işleri var. Ne kadar sürüyor. O zaman ramazanda çift maaş isterler mi ? Bayram namazları ? Taşrada işlerin nasıl döndüğünü bilen var mı ? Okul öğrencilerinin ezan okuduğunu, imamların başka işler yaptığını ? Yemeklerinin bekar imamlara köylü tarafından verildiğini ? Lojmanları olduğunu, olmayanlara köylülerin yaptığını ? Devlet memuru olmak varmış, sürekli istek Özel sektörde çalışsalardı görürdüm onları, vaazlarında rüşveti söylemişler mi ? Riyadan bahsetmişler mi ? Devlet malına yan gözle bakmanın bile haram olduğunu, güzel ahlakı ???????????????

İlker H. - İstanbul 27 Temmuz 2007, Cuma 16:37
İbadet para için yapılmaz yaptırılmaz.Bu ülkede 400 küsür YTL maaş ile çalışan milyonlarca insan var.Üstelik bu insanlar imamlardan çok daha ağır şartlarda çalışıyor.Bir imam 5 vakit namaz kıldırmaktan başka ne yapıyor?Ciddi olarak soruyorum çünkü ben bilmiyorum.Ben gece gündüz uykusuz çalışıyorum ama ek para alamıyorum.Halinize şükredin sayın imamlar.Bu ülkede düzeltilmesi gereken onlarca şey var ama bunlardan biri imam maaşları değil.

duygu kocabaylıoğlu - İstanbul 27 Temmuz 2007, Cuma 14:27
Hz. Muhammed in hangi hadisinde geçiyormuş acaba, cemaate imamlık edenin ek gelire hakkı vardır diye? Ben islamiyette Kur an ı ve peygamberin sözlerini referans alırım, acaba yanılıyor muyum? her sokağın bir sonuna, bir başına, tüm yeşil alan kapsamındaki arsalara camii yapmasaydınız bu kadar imam hatip mezunu yeterdi elbette.Mezunlarınız kadroya yetişmiyorsa,neden başka bölümlere girmelerinin önünü açıyorsunuz o zaman üniversite kapılarında?Bütçesi 4 bakanlığa eşit olan diyanet yeterince maaş veremiyor imamlara. Sen aklımı koru güzel Tanrım..

Cüneyt Güvel - İstanbul 27 Temmuz 2007, Cuma 14:22
İmamları solda birleşmeye davet ediyorum.

ubik34 - İstanbul 27 Temmuz 2007, Cuma 12:15
İmamlar böyle yaparsa cemaat ne yapsın?

mustafa öztürk - Balıkesir 27 Temmuz 2007, Cuma 12:08
Bencede 300 ytl fark versinler ama namaz vakitleri arasındaki boşta geçen zamanlar içinde 500 ytl para kessinler.

Murat AK - Antalya 27 Temmuz 2007, Cuma 12:03
Utanma kalmadı millette para verilmese demekki camiye gelip namaz kılmayacak bu adamlar, camiye namaz kılmaya gelen herangi biri imamlık yapma selahiyetine sahiptir, cemaat kendi kendine yeter, yetmesi lazım, istifalarını versin hepside!

yusufçukgecegez
01.08.2007, 01:19
=yusufçukgecegez eğer için rahatlayacaksa devlet imamlara maaş vermesin,allah rızası daha önemlidir.ama çoluk çocuğunu nasıl geçindirir onu bilemem

tabiki imamlar maaş alacak ama hakettiği maaşı alacak sırf ibadet yapılmayan camide oturuyor diye üstüne birde maaş almasını kastettim ama yine anlamak istediğin gibi anladın

çünkü bahanen çok komik.imam ezan okumuyor diye maşı haketmiyor,o maaşda yetimlerin hakkı var diyorsun.yahu aynı durumda eksik görev yapan bir cemevi görevlisi varsa,devletten maaş alıyorseksik görev yaparak benim hakkımı yiyorsa ben o hakkı helal ederim .yeterki o cemevine hizmet etsinde bi şekilde, eksik etsin.soyguncular devletten trilyonları götürüyor,işimiz dini görevlilerin maaşlarını hakedip haketmediğinemi kaldı ya yapmayın arkadaşlar gözünüzü seveyim.yapmayalım arkadaşlar.:no:

AnGeNehM
01.08.2007, 01:22
çünkü bahanen çok komik.imam ezan okumuyor diye maşı haketmiyor,o maaşda yetimlerin hakkı var diyorsun.yahu aynı durumda eksik görev yapan bir cemevi görevlisi varsa,devletten maaş alıyorseksik görev yaparak benim hakkımı yiyorsa ben o hakkı helal ederim .yeterki o cemevine hizmet etsinde bi şekilde, eksik etsin.soyguncular devletten trilyonları götürüyor,işimiz dini görevlilerin maaşlarını hakedip haketmediğinemi kaldı ya yapmayın arkadaşlar gözünüzü seveyim.yapmayalım arkadaşlar.:no:

Evet belki ek ücret istemeleri tepkilere neden olabilir doğal olarak ama

Abi güzel bi noktaya değindi;

Millet neler götürüyor devletten,onların hesabınıda sormak lazım

renat
01.08.2007, 01:50
adam görevini yapmadıktan sonra babam olsa hakkımı helal etmem
bu sırf imamlara karşı bir hak etme olayı değildir hak eden imam yatsı namazından sonra yatıp heleki yatsı ezanı edirnede saat 23; 00 civarlarında okunuyor ve sabah ezanı için sabah saat 04 00 civarlrındada kalkıyor
bu imam tabiki anasının ak sütü gibi helal ediyor adığı maaşı
görevi yapamayan imamdamı helal ediyor şimdi . ben imamda suç bulmuyorum
onu orada maaş almasını sağlayan müftünün suçudur.ikinci konu ise zaten cemevlerine devlet tarafından ödenek yok maaş yok sen neyi helal edeceksin
olsaydı dersen saydıyla maydıyla olmuyor gerçekler den söz ediyorum
camiler yetmiyor diyorsun boş camiler var diyorum sen bana tarihi camiden bassediyorsun.camiler babadan oğulamı geçiyorda ecdadımın namaz kıldığı yerde namaz kılarım diyorsun yeni camiler neden yapılıyor o zaman herkes
babasının atasının ibadet ettiği camide ibadet etsin o zaman
soyguncu dediğin kişilere gelmek isterdim ama topiğin konusu değişir

canmuratcan
01.08.2007, 02:01
adım başı cem evi yapıldıda manimi olundu okudum genellikle sinir oluyorum falan gibi içerikler var neden arkadaşlar ben alevi değilim ama alevileri müslümanlardan daha çok sevdiğim için buradayım kültürünüzü tanımak için ben cem evine 4 5 defa gittim yeni bosnada siz kaç defa camiye gittiniz din inanç müslümanlık-alevilik neden bu konularla çarpıştırıyorsunuzki hepimiz türkiyide yaşamıyormuyuz birlik olmalıyız ve inanın bunlar sivikl hayatta olsa iç savaş başlar cem evi camii tartışması gerek yok bunlara ben cem ewini görünce ne mutlu diyom acaba kaç kişi geliyor buraya diye merak ediyorum bence olmaması gereken şeyler bunlar bunları gördükçe üzülüyorum

zarali
01.08.2007, 03:38
Sünniler nedense hic bir zaman alevilere yapilan haksiz muameleyi kabul etmiyorlar?cikip burda alevileri sevdiginizi ve saydiginizi söylüyorsunuz ama sünni toplumunun her konuda alevileri istismar ettigini ,disladigini kabul etmiyorsunuz...size göre hava hos,nasil olsa sizler alevilerin yasadigi sikintilari,acilari ve problemleri yasamiyorsunuz...gelip birde burda akil veriyorsunuz alevilere,aklinizi kendinize saklayin ve artik gercekci olun....hosgörüden,birlik ve beraberlikten bahsediyorsunuz ama nerde bu sözler hep lafta kaliyor madem öyle alevilere her konuda gereken hak ve hukuku verin aleviler ve sünniler esit haklara sahip olduktan sonra ancak birlik ve beraberlik saglanabilinir ama nerde?aleviler cemevlerini kendi cabalariyla kuruyorlar ama camiler devlet tarafindan yapiliyor üstelik cemevleri devlette kira ödüyor ve cemevinde her hangi bir görevli maasda almiyor adalet bunun neresinde?artik kendinize gelin ve alevilere yapilan haksizligi örtbas etmeye calismayin...alevilere yüzyillardan beri yapmadiginizi birakmadiniz..yaktiniz ...astiniz....iftira attiniz ve haklarini gasp ettiniz ve hala gelip burda utanmadan birde alevilere akil veriyorsunuz,hic hir problem yokmus gibi konusuyorsunuz....YETER...YETER kendinize gelin.....

canmuratcan
01.08.2007, 09:10
asan kim kesen kim benmiyim ben düşüncelerimi ifade ettin saygı duymak yerine utanmaz gibi orgo kelimeler kullanıyorsunuz + oy sandığına gittiğiniz zaman şeriat devleti kurucularına oyunuzu vermeseydiniz!!!!Adamlar resmen yarın sarıkla sokaklara çıkılacak diye kanun getirmesseler iyi o zaman dahamı iyi olcak..Vermeseydin oyunu kardeşim vermeseydin

zarali
01.08.2007, 14:43
Sünniler nedense hic bir zaman alevilere yapilan haksiz muameleyi kabul etmiyorlar?cikip burda alevileri sevdiginizi ve saydiginizi söylüyorsunuz ama sünni toplumunun her konuda alevileri istismar ettigini ,disladigini kabul etmiyorsunuz...size göre hava hos,nasil olsa sizler alevilerin yasadigi sikintilari,acilari ve problemleri yasamiyorsunuz...gelip birde burda akil veriyorsunuz alevilere,aklinizi kendinize saklayin ve artik gercekci olun....hosgörüden,birlik ve beraberlikten bahsediyorsunuz ama nerde bu sözler hep lafta kaliyor madem öyle alevilere her konuda gereken hak ve hukuku verin aleviler ve sünniler esit haklara sahip olduktan sonra ancak birlik ve beraberlik saglanabilinir ama nerde?aleviler cemevlerini kendi cabalariyla kuruyorlar ama camiler devlet tarafindan yapiliyor üstelik cemevleri devlette kira ödüyor ve cemevinde her hangi bir görevli maasda almiyor adalet bunun neresinde?artik kendinize gelin ve alevilere yapilan haksizligi örtbas etmeye calismayin...alevilere yüzyillardan beri yapmadiginizi birakmadiniz..yaktiniz ...astiniz....iftira attiniz ve haklarini gasp ettiniz ve hala gelip burda utanmadan birde alevilere akil veriyorsunuz,hic hir problem yokmus gibi konusuyorsunuz....YETER...YETER kendinize gelin.....

evet tekrar ediyorum..ha utanmaz ha yüzsüz,sözümün arkasindayim.....ben sadece günümüzden degil yüzyillrdan bu güne kadar süre gelen problemlerden bahsediyorum ..INKAR...INKAR.. en kolayi...konusurken aklini kullanarak gercekci ol ezbere konusma.....

readme
01.08.2007, 15:00

size bir şey söylüyeyimmi bayan!. hiç bir zaman alevi-sünni ayrımı tarzım olmamasına reğmen şu gözlemimi açıklamamada izin verin.
1- alevilerin sünnileri hor ladığı, sünnilerde alevileri küçümsüuyor, ötekileştiriyor.

2- sünniler; daha çok gönül yolu ile olayları yorumlarken, aleviler batı tandastlı düşünceleri taklit edip bir şekilde olay ve kişileri ötekileştiriyor.

3- aleviler; sünnilere göre kendilerinin daha çağdaş ve medeni olduğunu sanıyor. dolayısı ile sünniler küçümsenecek kitlelerdir ve bu bakış açılarına rağmen sünniler sabretmesinide biliyor. ayrıca ünyanın hiç bir yerinde insanlık ölçütü çağdaşlık değildir ( dünyanın bir çok ülkesini gezmiş biri olarak söylüyorum dünyada çağdaşlık denen bir şey yoktur. insanlar özgürlük heveslisidir)

4- devlet hiç bir zaman camii yaptırmamıştır.( koca tepe camii dışında). alevilerde pekala kendi imkanlarıyla ''cemevi'' yapabilirler.

5- bütün çatışmalar sünnilerin inançları etrafında biçimleniyor. her ne olursa olsun kişinin inanacı saygı duyulmalı. nasılki bir budistin ineğe tapışını normal karşılıyor isek. herkesin kırmızı çizgileri var ora aşmaya çalışılırsa durrr denilir.
ne demek yaa camii kapatalım. aksini düşünürsek yobazmı oluyoruz. gözlerinizin metadüzeyinde bu bakış açıları bu yatıyor malesef.

6- son olarak burda ''camiler çoktur, kapatalım'' aklını veren sünniler değil alevilerdir. ayrıca devletin resmöi zihniyeti sünnilik değil, kemalizm ve laisisizmdir. bu durumu görmemek için kör olmak gerekiyor!.

canmuratcan
01.08.2007, 16:47
evet tekrar ediyorum..ha utanmaz ha yüzsüz,sözümün arkasindayim.....ben sadece günümüzden degil yüzyillrdan bu güne kadar süre gelen problemlerden bahsediyorum ..INKAR...INKAR.. en kolayi...konusurken aklini kullanarak gercekci ol ezbere konusma.....

Durduk yere kimse kimseye bir şey yapmaz vwe sizin gibi olgun bir bayanın 38 yaşındaki bir insanın bu rencide edici kelimeleri kullanmasını kınıyorum ve seviyesizlik olarak kabul ediyorum ama genede saygı duyarım büyüğümsün ellerinden ÖPERİM.Ama bana bağırmakla hakaret etmekle!!! geçmişin düzelecekse mail adresime istediğiniz kadar hakaret göndere bilirsiniz.Sizin geçmişinizdeki kötü olaylar yok olacaksa ewet ewet yazın hakaret dolu bir mail profilimde var zaten ağzınızdan çıkanları hesaplamayarak batmışsınız batacağınız kadar sizi daha medeni ve uygar düşünceye davet ediyorum .Teşekkürler

zarali
01.08.2007, 18:36
ben senin ve senin gibi düsünenlere ne desemde azdir...sende eger akil olsaydi sünni toplumun alevilere yaptigi katliamlari hala ve günümüze kadar yapilan istismarlari kinardin ama utanmadan gelip birde aleviler bunu hakediyormus gibi gösteriyorsun.... hakaret etmek icin burda degilim ama senin gibi örümcekbeyinliler gercekci elestiriyi hakaret gibi algiliyorsa bu senin sorunun ayrica ben ne söylersem burda söylerim herkesin gözönünde gerek duymuyorum sana e-mail yazmaya.... alevilikte insana ve insanliga dair her türlü özellikler ve deger yargilari mevcuttur...alevilik evrenseldir, sen yanacaksan kendine yan...yürekliyim,akilliyim, gercekciyim ve aleviyim...NE MUTLU ALEVI OLANA

AnGeNehM
01.08.2007, 20:32
Özel Sorunlarınızı Lütfen özel bir şekilde halledin..

Hakaret ve rencide edici kelimler kullanmayınız.

Bir sorununuz varsa bunu misafirler hariç 15000 kişinin okumasına gerek yok.İnsanları ikili sorunlarınızla rahatsız etmeyiniz.

İlginize teşekkürler.İyi forumlar

yusufçukgecegez
02.08.2007, 23:44
adım başı cami başlığı bile çok itici.ayrıca şunuda anlamıyorum.annesinden babasından,insana,inanca saygı öğütleri alarak yetişen insanlar,nasıl oluyorda bin küsür yıl önce hz ali camide şehit edildi diye,üstelikde sünni olmayan biri tarafından,camilere karşı hiçte yapıcı olmayan bir uslupla tavır koyuyorlar.sevgiyi öğreniyorsunuz arkadaşlar ama bilin altınızda hep bir nefret var gibi.

yoldaş24
01.09.2007, 23:11
Ben islamiyeti kabul etmiyorum.Dünya genelindeki müslüman ülkelerede baktığımız zaman islam dininin çağa aykırı gerici bir zihniyeti temsil ettiğini açıkça görebiliriz. Camilerin ise sadece bir görüntüden ibaret olduğunu düşünüyorum.Haksızlık etmeyelim bazı temel ihtiyaçlarımız için bizde kullanıyoruz...

kolpa
03.09.2007, 23:24
belediyeler akpnin olmasa bile yıllardır süren politikanın sonuçlarıdır bu.oy mu toplamak istiyorsunuz,bir iki kaçak camiye izin ver sonra bunlar üç olur,beş olur...hastaneler işe yaramıyodur,okullar olsa nolur olmasa nolur ibadet sadece camide yapılır ve hiç bir zaman da yeterli cami olmayacaktır.Cem evleri 1-2 tane olsa yeterlidir,izin çıkmazsın hatta onları da camii yapalım,müze yapalım.bu zihniyetle devam edelim.bu ironiyi anlatmaya gerek yok filmin devamını biliyorsunuz.rakamlar,diyanete ayrılan pay herşey ortada.belediyelerin,hükümetin aynen dvam ettireceği politikanın "nimetleri"

Kaptan75
04.09.2007, 00:22
ya bu aralar adım başı cami yapılmış gibi düşünüyorum. ilginç taraf ise şimdiye kadar yol kenarında dizili yani belli aralıklarda en az 15 tane mescit olduğunu hiç görmemiştim ve yurdumuzda artık o da var. ya diyanet mi artık sorumlusu kimse ne yapmaya çalışıyor
sevgili can çok güzel bir konuya değinmişsin can dündar ın şu yazısını okumanı isterim.

Türkiye'de kaç okul var?
67 bin...
Kaç hastane var?
1220...
Kaç sağlık ocağı var:
6 bin 300...
Peki kaç cami var?
85 bin...
Her 60 bin kişiye 1 hastane düşerken, 350 kişiye 1 cami düşüyor.
Peki kaç kilise var?
270...
Kaç cemevi var?
100.
* * *
Türkiye'de kaç doktor var?
77 bin...
Peki kaç din görevlisi var?
90 bin...
Türkiye'de her 900 kişiye bir doktor düşerken, her 780 kişiye bir din görevlisi düşüyor.
Eğitim-Sen'e göre Türkiye'nin 200 bin öğretmen açığı var.
* * *
Türkiye'de kaç kütüphane var?
1435...
Almanya'da kaç kütüphane var?
11 bin...
Türkiye'nin kaç kentinde devlet tiyatrosu var?
13...
Kaç kentte kuran kursu var?
81...
Bu kursların toplam sayısı kaç?
3852...
* * *
Türkiye'de 1 opera derneği var; 11 bale, 10 heykel, 18 resim, 18 sinema, 38 tiyatro derneği var.
Peki kaç tane "cami yaptırma derneği" var?
35 bin...
* * *
İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi ne kadar?
783 trilyon...
Ulaştırma Bakanlığı'nın?
678 trilyon...
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın?
677 trilyon...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın?
632 trilyon...
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın?
280 trilyon...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın?
249 trilyon...
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın?
404 trilyon...
Sadece Sünnileri temsil eden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi ne kadar?
1.3 katrilyon...
8 bakanlığın bütçesi kadar...
22 üniversitenin toplam bütçesine denk...
* * *
Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin yıldan yıla büyümesine bakalım:
1997'de 66 trilyon.
1998'de 119...
1999'da 180...
2000'de 270...
2001'de 302...
2002'de 553...
2003'te 771...
2004'te 1 katrilyon...
2005'te 1 katrilyon...
2006'da 1,3 katrilyon...
2007'de 1.7 katrilyon...
* * *
Bir ülke, Diyanet'e, bütün üniversitelerine ayırdığı bütçe kadar pay ayırıyor ve bunu son bir yılda ikiye katlıyorsa, doktordan, öğretmenden fazla imam yetiştiriyorsa, hastane değil cami yaptırıyor, kütüphaneden çok Kuran kursu açıyorsa, o ülkenin durup bir daha düşünmesi gerekmez mi?

ömürgözlü
04.09.2007, 16:04
Sevgili YUSUFÇUKGECEGEZ
Yanıldıgın bir konuya değinmek istiyorum. Biz aleviler sevgiyi sonradan anne babamızdan ögrenmiyoruz biz zaten SEVGİ İLE DOGUYORUZ.Belkide fark bu.Unutmamak gerekirki Dünyayı Güzellik Kuratacak Ve Bir İnsanı Sevmekle BAşlayacak Hersey....

ömürgözlü
04.09.2007, 16:52

Ben sunu anlıyamıyorum ya egerki bu inanç dogrultusunda yapılan bişeyse neden ramazan ayında fazlalaşıyor.İnanç Her daim olmalı benmi yanlış düşünüyorum.Cami konusuna gelince herkez ibadetini istedigi yerde yapmakta özgür bizim buna dedigimiz bişey yok ama ben camiye gidiyorum deyipte dükkan kapatmak işte buna sözüm var arkadasım.Ben Hiç ben cemevine gidiyorum deyipte dükkan kapatan görmedim.Bazı konularda gercekçi olarak konusmak sanırım daha yararlı olacaktır.

seçil sivas
04.09.2007, 17:03
ben bunu gerçekten anlamıyorum yani evet adım başı cami var ve kapasitesinin çok altında hizmet veriyor.. tamam benim cebimden çıkan vergilerle yapılıyo ama ben camiye gitmiyorum (kızları almazlar zaten ya:) )ama bu devletin okullarında okudum ve okuyacağım.. hastahanelerine gideceğpim ama hizmette çok kötü kapasiteninde çok üstünde hizmet veriliyor... hadi bunu boşver ben aleviyim ve kiml,iğimde tc yazıyo ama ülkemde kendi abadetimi yapmam için kendi ilimde yada ilçemde en fazla bir yada iki cem evi var... arada bir çelişki var ama neden hala çözümü yok anlamadım

phoenix
20.11.2007, 11:29
sinir oluyorum bende.. neden adım başı camii var?
birde eyüp ' e yakın oturuyorum ezan zamanı gelince biri bitirmeden diğeri başlıyor bari aynı anda okusanızda aynı anda bitse.. yanii şöylekii bizim orda ezan hiç bitmiyor :yawn:

kerilli
21.11.2007, 23:26

Din görevlisi memur sayisi : 87.000
Cami sayisi : 77.000
Okul sayisi : 67.000

Her 345 kisiye bir cami düsüyor
Halen 1140 caminin insaati devam ediyor
81 ilde Diyanete bagli Kuran Kursu var ve sayilari 3852
14403 tane cami yaptirma dernegi var
BUNA KARSILIK, Bazi önemli ihtiyaçlarin durumu söyle:
EG. SEN'e göre; 200 bin, Hükümete göre; 96 bin ögretmen açigi var

Hastane sayisi : 1220 (60.000 kisiye bir hastane düsüyor)
Saglik Ocagi sayisi : 6300 (Çogu alt yapidan yoksun, çogunda hekim yok veya yetersiz),
Doktor sayisinin : 77.344 ( Her 870 kisiye 1 doktor düsüyor)
Hastane yatak sayisi: 189 bin

*Ayni anda 189 bin kisi hastanede yatabilirken, Camilerde aynı anda 26 milyon kisi namaz kilabiliyor
*Buna ragmen; önümüzdeki 1-2 yil içerisinde yapilmasi planlanan saglik kurulusu/hastane sayisi 30-40 iken, insaati süren cami sayisi 1140.

avrupa

Türkiye'de her 345 kisiye bir cami düserken, 60 bin kisiye bir hastane düsüyor Almanya'da 70 bin Saglik Kurulusuna karsi, 8 bin kilise, Fransa'da 60 bin saglik kurulusuna karsi, 9 bin kilise var.

kültür, sanat

Almanya'da 11 332 , Fransa'da 4 bin kütüphane varken, 70 milyon nüfusu olan Türkiye'de sadece 1435 kütüphane var.
Türkiye'de sadece 13 ilde Devlet Tiyatrosu var.
Türkiye'de, (ne yazik ki) sadece 1 opera, 11 bale, 10 heykel, 18 resim, 18 sinema, 38 tiyatro dernegi var. (14.403 Cami yaptirma ve kuran kursu dernegi varken).

Bu durumda , Ülkenin gelecegi nerede araniyor dersiniz?..

Konulara verilen agirlik veya önem ayrilan kaynakla (bütçeyle) dogru orantili degil midir?

Türkiye'de Dini faaliyetler için kurulan " Diyanet Isleri Baskanligi" var. Diyanet Isleri Baskanliginin 1997 yili bütçesi 66 trilyon T.L. iken, 2006 yili bütçesi : 1.2 katrilyon T.L.

8 Bakanligin bütçesi, Diyanet Isleri Baskanligi bütçesinden daha az. Dört bakanligin toplam bütçesi + 22 Üniversitenin toplam bütçesi, Diyanet Isleri Baskanligi bütçesine esit.

eren26
20.01.2008, 17:50
yani camii yapılsın tamam da çok abartılıyor mesela oturduğum kentte iki insanın yanyana yürüyemiceği yollar var belediye(leri) bunları görmüyor koca koca camiiler yaptırıp onlarca para harcıyorlar...yazıık..cemevi olayına hiç giremiyorum zaten adamlar nefret ediyorlar bizden...(kmaraş.-merkez)