Orijinalini görmek için tıklayınız : Karaman Mut ,Ermenek İlçesi Çevresindeki Tahtacılar

siyasiyabend
16.04.2006, 14:48
Musa Eroğlununda bulunduğu bu köylerin adını bilen,köyler hakkında ve tahtaciıların geim kaynakları kültürleri hakkında bilgiye sahip olanlar paylaşırsa sevinirim.

Sevgiler.

arik
13.05.2006, 15:19
karaman da bucakkışla beldesi we ada köyü ile mut ta sınamış we kumaçukuru köyleri....ayrıca silifke de kırtıl köyüü...bildiğim tahtacı köyleriii....tabii o yöre de

serkanbaki
16.07.2006, 14:57
musa eroğlunun köyü kumaçukuru köyüdür arkadaşım benim babam da o köyden ama şu an köyde bi kaç aile yaşıyor

AleviGenç
28.08.2006, 03:01
Musa Eroğlununda bulunduğu bu köylerin adını bilen,köyler hakkında ve tahtaciıların geim kaynakları kültürleri hakkında bilgiye sahip olanlar paylaşırsa sevinirim.

Sevgiler.

TAHTACILAR

Tahtacılar, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan Alevilerdir. Anadolu Alevi mozaiğinin en renkli öğelerinden olan Tahtacılar, genellikle orman işiyle uğraştıkları için bu ismi almışlar. Osmanlı kayıtlarına 16. yüzyılda "Cemaat Tahtacıyan" olarak geçmişlerdir. Bazı bilgilere göre Tahtacılar 11. yüzyılda Anadolu’ya göçen "Ağaçeri"’lerin soyundan gelen bir topluluk. Tahtacılar çoğunlukla göçebelikten yerleşik düzene geçmiş durumdalar.

Tahtacılar tarih boyunca bir çok batılı araştırmacının dikkatini çekmişlerdir. Bu araştırmacıların dikkatini en çok Aleviliği uygulama biçimleri ve doğayla olan ilişkileri çekmiştir.

Tahtacılar tarih boyunca hep doğayla iç içe yaşamışlardır. Doğayı sevmek, onunla birlik olmak, onu yaşamın kaynağı olarak görmek. Bununla beraber Tahtacılar doğal bitkilerden elde ettikleri ilaçlarla kendi dertlerinin dermanını kendileri bulmuşlardır. Yine Tahtacıların giyim kuşamları, el sanatları, yemek kültürleri ile büyük bir kültürel zenginliğe sahipler. Örneğin desen desen halıları, yine büyük kıl çadırlar. Bu çadırlar yağmur geçirmez. Kışın sıcak, yazın serinletici olurlar. Bütün bu özgünlüklerle beraber Alevi öğretisini uygulamaları, Alevi inancının kadına verdiği özgürlüğü yaşamsallaştırmaları, tarih boyunca ve günümüzde bütün Alevilerde olduğu gibi Tahtacılar için de bir aşağılanma konusu olmuşlardır. Tahtacı kadını gerçek anlamıyla yiğit bir kadındır. Zorlu göçebelik koşullarında işin en büyük kısmı Tahtacı kadınının omuzundadır. Tahtacı kadını ana olarak fedakârdır, çocukların bakımı, klasik ev (çadır) işleri, hayvanların bakımı ve hayvansal ürünlerin üretime dönüştürülmesi, bütün bunları Tahtacı kadını gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra dağ koşullarında oluşan yiğitlik ve özgürlük. Yiğitliği iki anlamda kullanabiliriz. Hem fiziksel hem ruhsal yiğitlik.

Başta da belirttiğimiz gibi Tahtacılar Alevi toplumunun önemli bir öğesi durumundadır. Günümüzde her ne kadar yerleşik hayata geçip kendilerine Tahtacı denilmesinden hoşlanmasalar da, Tahtacılar gerçek anlamıyla büyük bir kültürel zenginliğe sahiptirler. Bu zenginlikler salt Tahtacı Aleviler ve diğer Alevi topluluklar için değil, bütün insanlık için bir değerdirler.

Kaynak: http://www.alevikonseyi.com/alevi/16/26/36/46/46.html

zafergngr
11.09.2006, 10:18
bende mersinliyim kızılkaya köyünden :d

AleviGenç
11.09.2006, 17:35
bende mersinliyim kızılkaya köyünden :d

Selam Can

O köy hangi ilçede Merkezemi bağlı bildik hangi köye yakın?

zafergngr
11.09.2006, 22:20
kızılkaya köyü merkeze bağlı kızılkayadan başka kuzucubelen dalakderesi belenoluk ta var
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
gözne ayvagediği yolundan gidiosunuz değirmenderesiyle alanyalı köyünün arasında

AleviGenç
11.09.2006, 22:47
kızılkaya köyü merkeze bağlı kızılkayadan başka kuzucubelen dalakderesi belenoluk ta var
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
gözne ayvagediği yolundan gidiosunuz değirmenderesiyle alanyalı köyünün arasında

Selam Can

Gözne - Ayvagediği ve Dalak deresine giddim :)
Çok güzeller

zafergngr
12.09.2006, 19:00
ya gitsen bile bizim köyde görebileceğin fazla bişey yok herkes mersinde çoğu kişilerde balıkesir izmir çanakkaleye göçtü

serkanbaki
15.09.2006, 17:17
musa eroğlu mersinin mut kazasına bağlı kumaçukuru köyündendir.kumaçukuru köyü tahtacı köyüdür fakat günümüzde köyde sadece bir kaç aile kalmıştır.mutta tahtacıların bulunduğu yerler ise:kumaçukuru köyü,yazalanı mahallesi,meydan mahallesi,yeşilyurt(sınamış),köprübaşı köyü,gür(kayabaşı),asput mahallesidir.saygılarımla...

AleviGenç
15.09.2006, 18:09
musa eroğlu mersinin mut kazasına bağlı kumaçukuru köyündendir.kumaçukuru köyü tahtacı köyüdür fakat günümüzde köyde sadece bir kaç aile kalmıştır.mutta tahtacıların bulunduğu yerler ise:kumaçukuru köyü,yazalanı mahallesi,meydan mahallesi,yeşilyurt(sınamış),köprübaşı köyü,gür(kayabaşı),asput mahallesidir.saygılarımla...
Selam Can
Bizi bilgilendirdiğin için sağol...

serkanbaki
24.09.2006, 02:37
rica ederim.daha da bilgilenmeniz için mersin yöresi tahtacı yerleşim alanları için bi topik oluşturmak istiyorum.öğrenmek istediğiniz başka bir husus olursa elimden geleni yaparrım.saygılar...

AleviGenç
24.09.2006, 03:01
rica ederim.daha da bilgilenmeniz için mersin yöresi tahtacı yerleşim alanları için bi topik oluşturmak istiyorum.öğrenmek istediğiniz başka bir husus olursa elimden geleni yaparrım.saygılar...

Selam
Çok iyi olur sağol...

candostum
24.09.2006, 14:02
öyle bi topik zaten var

serkanbaki
25.09.2006, 10:39
öyle bir topik derken arkadaşım köyleri ve mahalleleri daha ayrıntılı olarak anlatmak için oluşturmak istediğim bir topik.mersin sınırlarında yaşayan tahtacıların yerleşim yerleri geniş bir biçimde anlatılacak...

IÖINIDIEIRI
25.09.2006, 17:06
öyle bir topik derken arkadaşım köyleri ve mahalleleri daha ayrıntılı olarak anlatmak için oluşturmak istediğim bir topik.mersin sınırlarında yaşayan tahtacıların yerleşim yerleri geniş bir biçimde anlatılacak...
mersinde tahtacı yerleşim alanlar garcia tarafından açılalı aylar oldu

serkanbaki
25.09.2006, 18:32
arkadaşım bak ne dedim mersinde tahtacı köyler ve mahalleleri ayrıntılı şekilde.resim vs vs daha fazla bilgi yani.saygılar

IÖINIDIEIRI
28.09.2006, 18:55
arkadaşım bak ne dedim mersinde tahtacı köyler ve mahalleleri ayrıntılı şekilde.resim vs vs daha fazla bilgi yani.saygılar
gelip kızılkaya köyüne resim çek o zman sevgili can sadece kızılkaya deil birçok köy sen öyle bişey başlat ben zafergngr candostum yardımcı olacaz sana saygılar

serkanbaki
30.09.2006, 16:36
arkadaşım benim resim çekecek vaktimin olacağını düşünmüyorum çünkü okul başladı ve şu an mersinde değilim ama düşündüğüm eğer yardımlarınız olacaksa resimleri yardımınızı beklerim.teşekkürler...

mersinli_pelin
13.10.2006, 15:28
slm ben anamurluyum ama babam ermenekli...zaten ben hiç anamurlu biriyle karlılaşmadım bu adreste galiba sesimizi duyuramıyoruz biz ama olsun duyulan sesler de yeter...mut ta da çok bulundum zaten akrabalarımız var orda onun için...

serkanbaki
14.10.2006, 23:22
evet arkadaşlar bi isteğim var sizden...sitede mersin tahtacılarını geniş bir biçimnde anlatmak istiyorum.hepinizden yardımlarınızı bekliyorum resim,bilgi vs vs.pelin arkadaşım,zafer arkadaşım,ıöınıdıeırı arkadaşım.şimdiden teşekkürler.

Sarper
22.10.2006, 12:14
Arkadaşlar en kısa zamanda

http://www.kumacukuru.com açılacaktır

şu anda http://kumacukuru.ifastnet.com adresinden devam edebilirsiniz

Saygılar