Orijinalini görmek için tıklayınız : ibik köyündeki alevilik karmaşası
borancan 18.04.2006, 20:45 ben size köyümü anlatmak isterim
ibik köyü aleviliğide sünnülüğüde tam yaşayamayan melez bir köydür
ne sünnü inancında ne alevi inancında karar kılınmış bir yer bizim köyümüz ikisinin ortasında kalmış lar ben hiç ömrümde cem e gitmedim ama eskiden bizim köyünbir kışlası olan kavacıkta cem yapılırmış ben kavacıklıyım aslında kavacıklılar alevi kültürüne en yakın olan taraftır bizim köyde hep onlar savunurlar kültürümüzü o yüzden kavacıklılara pek sıcak bakmazlar ibik köyünde. daha önceki yazımda da anlattığımbi şey vardı hani iskilip halkı nasıl bakarsa bizim köye köyde kavacığa öyle bakıyor yani köyümüz bir çıkmazın içinde bir nesil sünnülük peşinde koşarken diğer bir nesil alevi inançlarına sarılşıyor ve bu yıllardır böyle devam edip gidiyor. ve bunlar adamın babası hacıyken kendi süper bir devrimci ruha sahip insan oluyorlar bu düzensiz kültür mozaiği eminimki bir yerde sonlanacak bu umarım bektaşilik olur.
sizlere bunu anlatmamın bir sebebi yok arkadaşlar sadece köyün yapısını anlatmaktı amacım yani bizim köy ne sofudur ne ermiş belki bazı arkadaşlar merak etmiştir köyün ne olduğunu diye anlattım.
istanbul60 22.04.2006, 13:39 Tuhaf bir köy ya.. Eee o zaman yeni nesilin yönlendirme gibi bi çalışması yokmu. Örnek; Kültür organizasyonları, festival vb..
redyellow 27.04.2006, 17:33 borancan,
ibikden kimlerdensin, bi kaç tane ibikli tanıdığım var.
burda yazmak istemezsen özelde yazabilirsin.
not: özelden mesaj gonderdim.
muhacir19 21.06.2006, 09:23 ben size köyümü anlatmak isterim
ibik köyü aleviliğide sünnülüğüde tam yaşayamayan melez bir köydür
ne sünnü inancında ne alevi inancında karar kılınmış bir yer bizim köyümüz ikisinin ortasında kalmış lar ben hiç ömrümde cem e gitmedim ama eskiden bizim köyünbir kışlası olan kavacıkta cem yapılırmış ben kavacıklıyım aslında kavacıklılar alevi kültürüne en yakın olan taraftır bizim köyde hep onlar savunurlar kültürümüzü o yüzden kavacıklılara pek sıcak bakmazlar ibik köyünde. daha önceki yazımda da anlattığımbi şey vardı hani iskilip halkı nasıl bakarsa bizim köye köyde kavacığa öyle bakıyor yani köyümüz bir çıkmazın içinde bir nesil sünnülük peşinde koşarken diğer bir nesil alevi inançlarına sarılşıyor ve bu yıllardır böyle devam edip gidiyor. ve bunlar adamın babası hacıyken kendi süper bir devrimci ruha sahip insan oluyorlar bu düzensiz kültür mozaiği eminimki bir yerde sonlanacak bu umarım bektaşilik olur.
sizlere bunu anlatmamın bir sebebi yok arkadaşlar sadece köyün yapısını anlatmaktı amacım yani bizim köy ne sofudur ne ermiş belki bazı arkadaşlar merak etmiştir köyün ne olduğunu diye anlattım.
İBİK'te "Kavacık" diye bir soyadı yoktur.
Mevkii (yer-mahal) olarak "Kavacık" vardır, ama soyadı olarak yoktur.
Belki de; "Kavacık"tan olduğunuz için eski soyadınızı "Kavacık" olarak değiştirmiş olabilirsiniz, bilemem.
İbik Köyü'nün alevi olduğunu hiç kimse iddia edemez ve böyle bir şeyi de ispat edemez.
Çünkü köyümüzde cemevi yoktur, ama iki adet cami vardır.
Bu camileri de devlet yaptırmamıştır, köylü yaptırmıştır.
Cuma namazlarında her iki geçedeki cami de tıklım tıklım dolar, hatta Ankaralıların geldiği yaz aylarında camilerimiz cemaatı alamaz, cemaat bahçeye taşar.
Bu iki camiye Kur'an öğrenmeye-okumaya giden çocuklar, cami imamlarının zorlamasıyla-teşviki ile değil, kendilerinin ve ana-babalarının istemesiyle giderler.
Köyümüzde İHL ve İlahiyat Fak. mezunu onlarca şahıs vardır. Bunlardan en önde geleni de İlahiyat Doçenti Osman EĞRİ'dir.
Köyümüzde rakı-şarap yapımı yoktur. Üzümlerimizden sirke ve pekmez yaparız.
İBİK'in, İskilip halkı tarafından alevi olarak bilindiği ve öyle muamele gördüğü doğrudur.
Ama bu konuda yanılıyorlar.
Peki neden öyle biliyorlar İBİK'i?
Benim yorumum şu..
Tarihi süreç içinde, çevre alevi köylerden bazıları ile akraba olunmuş, kız alıp verilmiş. Ve oralardaki bazı gelenek ve göreneklerden etkileşimler olmuş.
Hepsi bu.
Bir zamanlar köyümüze dede geldiği de söylenir.
Ama sonraları, o şahısların bazı uygunsuz tavırlarına şahit olduklarından köyden kovulmuşlar ve bir daha da köyümüze dede gelememiştir.
Gerçi şu anda, köy içinden bazı şahıslar dedelik geleneğini canlandırmaya çalışıyor ama köylü hiç bir zaman yüz vermiyor.
muhacir19 22.06.2006, 18:03 Özbeöz bir İbik'linin sitesinden aldığım bu fotoğraflar İbik Köyü'nün alevi olmadığının en kesin kanıtıdır.
Tıklayın, görün..
http://huseyingokkaya1.sitemynet.com/ibik2.jpg
Bu fotoğraf, İbik'in Irmak tarafındaki bölümüdür. Ve gördüğünüz gibi, yıkılmak üzere olan eski ve tarihi minarenin yerine köylü (köylü yaptırmıştır, devlet değil) yenisini yaptırmıştır.
Eskisinin de tarihi değeri olduğundan yıkmaya kıyılamamış, ve yanında yavrusu gibi kalakalmıştır.
http://huseyingokkaya.sitemynet.com/ibik.jpg
Bu fotoğrafta da, köye giriş geçesinden karşı geçe ve köyün tamamı görülüyor.
Karşı geçedeki çift minareli cami göründüğü gibi, bu taraftaki cami de görülmektedir.
Kısacası; köyümüzün, Cuma günleri hıncahınç dolan iki camisi vardır, ama cem evi yoktur.
Ramazan oruçları Temmuz-Ağustos sıcaklarına da denk gelse, 7'den-70'e herkes orucunu tutar. 45 derece altında tarlada da çalışsa asla bırakmaz.
Köyümüzden hacca gitme oranı diğer tüm köylerden fazladır.
Köyümüzden çıkmış onlarca İHL mezunları vardır.
Üniversite mezunları yüksek bürokratlar vardır.
Hemen hemen hepsi de mütedeyyin insanlardır.
Kısacası İBİK alevi değildir.
Ama, maalesef İskiliplilerin İbik'e alevi muamelesi yapması çok üzücü bir durumdur ve bu gerçeğin de biran evvel İskiliplilere anlatılması gerekmektedir.
redyellow 02.08.2006, 11:33 ibik köyü hakkında bir araştırma yaptım, bir çok ibikli de tanıdığım vardır.
muhacir19'un dediklerine katılıyorum.
borancan nickli arkadaş sanıyorum konuyu çarptırıyor, doğru olmayan şeyler yazıyor.
Bence asimile olmuş bir Alevi Köyü..
Alevi değiliz demeleride gayet normal.
murat222 05.08.2006, 09:34 asimile olmuş bir köy.muhacir 19 köyde camiyi örnek vererek köyün alevi olmadığını örnek veriyor.zaten çoğu asimile olan bir köyde cemevi bekleyemezsin.birde anadoluda zorla camii yaptırılan yüzlerce alevi köyü var.ama çoğunluğu camiyi kullanmıyor.ibik asimilasyonu geçmiş.muhacir19
ramazanı eksiksiz tutuyorsunuz ya diyanet size madalyada takar artık.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
sevindirici olan ise hala köyde aleviliğini yaşamaya çalışanlar
redyellow 07.08.2006, 09:32 muhacir19
ramazanı eksiksiz tutuyorsunuz ya diyanet size madalyada takar artık.
bu yazınıza muhacir19 ne yazar bilemiycem ama bende yazmadan edemedim.
sizin ve sizin gibi düşünenlerin mantığı işte bu kadar.
insanların ibadetlerini sadece ve sadece ALLAH RIZASI için yaptıklarını, yapabileceklerini bir türlü aklınız almıyor.
herkesi kendiniz gibi sanıyorsunuz.
Ramazanda oruç tutan insanlar ne diyanetten madalya almak için oruç tutarlar ne de bir başka kurum veya kuruluşun övgüsünü almak için.
Oruç tutanlar sadece ve sadece ALLAH RIZASI için oruç tutarlar.
Ama siz üzerimize şart olan Ramazan orucunu tutmamayı başkalarına hoş görünmek için yaptığınız için herkesi öyle sanıyorsunuz herhalde.
alevi_can35 03.09.2006, 20:04 bende ibik köyünün altında eşen çay köyündenim duyduguma göre ibik ilk önce alevi olarak sonra yarıya bölünerek döndügünü duydum ibikliler iii bilir eşn çayı
borancan 05.09.2006, 21:02 muhacir sen daha köyünü tanımıyorsun ben kacvacıklıyım ve bu soyadı soy adı kanununun çıktığı günden bu yana bizde
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
muhacir ben kavacıklıyım ben bilömmiyorum ama benim büyüklerim eskiden cem yaparlarmış kavacıkta biz kavacıklılar olarak hiç bir zaman sünni olmadık benim dedemin babası hacca gitti ama hiç bir zaman alevi öğretisinide geriye tepmedi senin yaptığın alenen sünni propagandasıdır bizim köyümüz aleviydi alevi olmayan bi köyde cem yapılmaz semah tutulmaz ve aleviyim diye kimse idda etmez bu çarpıtymalrınnın sebebini anlamıyorum neden aleviliğğe bu kadar karşısın
rockçı turna 05.09.2006, 21:16 İbik Köyü'nün alevi olduğunu hiç kimse iddia edemez ve böyle bir şeyi de ispat edemez.
Cuma namazlarında her iki geçedeki cami de tıklım tıklım dolar, hatta Ankaralıların geldiği yaz aylarında camilerimiz cemaatı alamaz, cemaat bahçeye taşar.
Bu iki camiye Kur'an öğrenmeye-okumaya giden çocuklar, cami imamlarının zorlamasıyla-teşviki ile değil, kendilerinin ve ana-babalarının istemesiyle giderler.
Köyümüzde İHL ve İlahiyat Fak. mezunu onlarca şahıs vardır. Bunlardan en önde geleni de İlahiyat Doçenti Osman EĞRİ'dir.
İBİK'in, İskilip halkı tarafından alevi olarak bilindiği ve öyle muamele gördüğü doğrudur.
Benim yorumum şu..
Tarihi süreç içinde, çevre alevi köylerden bazıları ile akraba olunmuş, kız alıp verilmiş. Ve oralardaki bazı gelenek ve göreneklerden etkileşimler olmuş.
Hepsi bu.
Ama sonraları, o şahısların bazı uygunsuz tavırlarına şahit olduklarından köyden kovulmuşlar ve bir daha da köyümüze dede gelememiştir.
Gerçi şu anda, köy içinden bazı şahıslar dedelik geleneğini canlandırmaya çalışıyor ama köylü hiç bir zaman yüz vermiyor.
sanırım bunun psikolojide de bir yeri vardır. ''dönen'' kişiler döndükten sonra daha fanatik davranarak psikolojik bir rahatlama yasarlar. zaten zaman gecmiş asimilasyon tamamlanmış. simdi sırada etraftakilere ne kadar sünni bir köy olduklarını anlatmak ve kendilerine yakıstırılan ''alevi'' iftirasını bertaraf etmek:thumbdown
inancından dönmeyen canlara aşkı niyaz olsun.
Muhacir arkadaşa diyeceğim şudur ki, Sivasın Suşehri İlçesinde bir köy var.Büyük ve Zengin bir köy.İnsanı okumuş bir Köy.. Adı Aşağı Sarıca.. Bu köyün Lakabı Kızılbaş Sarıcası.Bugün bu köyde Süleymancı yurtları ve camii var.İslamcı olmuş bir kesimi.Şimdi ise öyle bir asimilasyona uğramışlar ki Müslümanlığı dini bütün vatandaşlara bırakmıyorlar.Çember sakallılar vs..
Bu köyün yeni amacı nedir biliyor musun? Lakabı olan Kızılbaş Sarıcasını silebilmek ama silemediler.. Köy Alevi Köyü olarak biliniyor ama sizin gibi Aleviliklerinden zerre kadar parça kalmamış.. Bilmem anlatabildim mi arkadaşım..
Hadi İyi Akşamlar sana.
Bu makaleyi bir sitede buldum.
ÇORUM İSKİLİP İBİK KÖYÜ VE
ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Alevi köylerine cami yaparak ve sünni imam atayarak devlet eliyle yürütülen asmilasyon planının Orta Anadolu’da yoğun olarak icra edildiği bir merkez de Çorum’dur. Çorum’un Alevi köylerinin yarıya yakınına son 30 yıl içerisinde cami yapılması yoluna gidilmiştir. Çorum İlahiyat Fakültesi Alevilerin asimilasyonunda etkin bir görev yapmaktadır. İşte bir örnek: İbik Köyü.
1970’lere kadar Hacı Bektaş Dergahından icazetli Osmancık Mehmet Dede tekkesine bağlı dedelerin gelip cem yürüttüğü köy hızla sünnileşme yoluna girer. Köye iki ayrı cami yaptırılır. Köy çocukları kuran kursuna, imam hatip okullarına gönderilmeye teşvik edilir. Köyden 74 yaşındaki Hüseyin Gökçen anlatıyor “eskiden bizim dedeler gelirdi. Biz ramazan tutmaya başladık. Dedeler bu oruç bizim değil derlerdi. Kızıp karşımızdaki Eşençay köyüne giderlerdi. Biz de oruçta bizim, namazda bizim derdik. İki camimiz var, cemevi istemez herkes camiye gidiyor.[7][7]
Bu köy üzerinde özel olarak çalışıldığı ve asimilasyonda sonuç alındığı görülüyor. Çorum İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden ve bölgede yürütülen asimilasyonun faillerinden Osman Eğri de İbik Köylülerinin Sünniliğe gösterdiği eğilimi bir övünç vasıtası olarak belirtiyor.[8][8]
muhacir19 07.09.2006, 01:02 bende ibik köyünün altında eşen çay köyündenim duyduguma göre ibik ilk önce alevi olarak sonra yarıya bölünerek döndügünü duydum ibikliler iii bilir eşn çayı
Bilmez miyiz Alevi_can..
Rakı kokusu ırmağı geçerek bize kadar ulaşıyor.
:lol:
Ah İbik Vah ibik.. Nereden nereye...
redyellow 07.09.2006, 08:43 bende ibik köyünün altında eşen çay köyündenim duyduguma göre ibik ilk önce alevi olarak sonra yarıya bölünerek döndügünü duydum ibikliler iii bilir eşn çayı
yahu eşençay köyünü sadece ibiklilermi iyi bilir. Çorum ve İskilip yöresindeki hemen herkes, hepimiz iii bilir eşn çayı!
Muhacir19'un dediği gibi rakı kokusu kızılırmak boyunca her tarafı sarmış durumda sayenizde:)
Sana bi sorum olacak:
Eşençay'lıların tarlalarına dadanan domuzları vurduktan sonra yedikleri söyleniyor? doğrumu?
arkadaşlar, ibik köyü tamamen alevi bir köydür. benim köyüm oraya yakın bir köy. ben hacıbeyliyim... ibik'in bulunduğu bölgede dört tane alevi köyü var.bunlar bizim dedesli aşiretine bağlı hasandeğin ve cıngıllıoğlu köyü, soğacak köyü ve ibik köyüdür. bu bilgileri bizzat büyükbabamdan aldım. o da ibik köyünün alevi olduğunu söylüyor.
muhacir19 13.09.2006, 13:44 arkadaşlar, ibik köyü tamamen alevi bir köydür. benim köyüm oraya yakın bir köy. ben hacıbeyliyim... ibik'in bulunduğu bölgede dört tane alevi köyü var.bunlar bizim dedesli aşiretine bağlı hasandeğin ve cıngıllıoğlu köyü, soğacak köyü ve ibik köyüdür. bu bilgileri bizzat büyükbabamdan aldım. o da ibik köyünün alevi olduğunu söylüyor.
Ehl-i Beyt'i elbette severiz, ama sizin anladığınız mânâda "ALEVİ" değiliz.
Bu sitede, "alevi" denince "ateistlik" anlaşılıyor resmen.
Beş vakit namazımızı da kılarız, Ramazan orucumuzu da tutarız.
Çünkü biz, elhamdülillah müslümanız.
Elbette ki; Hz. Ali (R.A)' yi de, Hz. Fatıma'yı da, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i de çok severiz. Peygamberimizin ev ahalisi (ehl-i beyti) için canımız feda olsun.
Biz Hz. Ali'yi çok sevdiğimiz için, onun yaşadığı gibi yaşarız. O namaz kılardı, namaz kılarız. O Ramazan orucunu tutardı, biz de Ramazan orucu tutarız. O şarap içmezdi, biz de rakı-şarap içmeyiz.
Bizim "alevilik"ten anladığımız budur.
"Alevilik"; ehl-i beyti sevmek ve onların yaşadığı gibi yaşamaksa, başımızın üstünde yeri var.
Yok alevilik; Peygamberin sünnetine muhalefet etmek, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmek, zman içinde hurafelerle kendilerine yepyeni ve sapık bir din oluşturmaksa, biz o zaman alevi falan değiliz.
Do you understand?
murat222 13.09.2006, 17:33 redyellow ve muhacir19 bunlar alevi düşmanı ve bu sitede provakasyon yaratıyorlar.evet biz rakı içeriz bunuda saklamayız. konya merkez türkiyede en fazla içki içilen yer.burasının çoğu alevi mi.biraz dürüst olun.muhacir 19 senin gibi dönekler aleviliğe her zaman daha tehlikeilidirler.çünkü geçmişlerini unutmak için her şeyi yaparlar.dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan. geçmişte atalarını katleden bir anlayışa bağlanmak yani döneklik nasıl duygu anlatsana.
redyellow ve muhacir19 bunlar alevi düşmanı ve bu sitede provakasyon yaratıyorlar.evet biz rakı içeriz bunuda saklamayız. konya merkez türkiyede en fazla içki içilen yer.burasının çoğu alevi mi.biraz dürüst olun.muhacir 19 senin gibi dönekler aleviliğe her zaman daha tehlikeilidirler.çünkü geçmişlerini unutmak için her şeyi yaparlar.dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan. geçmişte atalarını katleden bir anlayışa bağlanmak yani döneklik nasıl duygu anlatsana.
İbik artık Sünni Alevi karışık İbik olmuş arkadaşlar.. Her ne kadar Alevi desekte bu lafta kaldı artık.. Baksanıza 2 Camiileri varmış.. Tıka basa doluyormuş
redyellow 13.09.2006, 17:41 redyellow ve muhacir19 bunlar alevi düşmanı ve bu sitede provakasyon yaratıyorlar.evet biz rakı içeriz bunuda saklamayız. konya merkez türkiyede en fazla içki içilen yer.burasının çoğu alevi mi.biraz dürüst olun.muhacir 19 senin gibi dönekler aleviliğe her zaman daha tehlikeilidirler.çünkü geçmişlerini unutmak için her şeyi yaparlar.dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan. geçmişte atalarını katleden bir anlayışa bağlanmak yani döneklik nasıl duygu anlatsana.
redyellow ve muhacir19 bunlar alevi düşmanı ve bu sitede provakasyon yaratıyorlar.evet biz rakı içeriz bunuda saklamayız. konya merkez türkiyede en fazla içki içilen yer.burasının çoğu alevi mi.biraz dürüst olun.muhacir 19 senin gibi dönekler aleviliğe her zaman daha tehlikeilidirler.çünkü geçmişlerini unutmak için her şeyi yaparlar.dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan. geçmişte atalarını katleden bir anlayışa bağlanmak yani döneklik nasıl duygu anlatsana.
sizinle muhatap olabilmem için öncelikle edepli olman lazım. yazılarında edep kurallarına riayet edersen cevap alırsın.
aksi takdirde sizinle muhatap olmaktan haya ederim.
murat222 13.09.2006, 17:56 sizinle muhatap olabilmem için öncelikle edepli olman lazım. yazılarında edep kurallarına riayet edersen cevap alırsın.
aksi takdirde sizinle muhatap olmaktan haya ederim.
sen çok edeplisin.önce inançlara kimliklere saygılı olmayı öğren.yok rakı kokusu geliyormuş esençay köyünden.bence senin gibi düşünenler bu forumda olmamalı
redyellow 13.09.2006, 18:00 sen çok edeplisin.önce inançlara kimliklere saygılı olmayı öğren.yok rakı kokusu geliyormuş esençay köyünden.bence senin gibi düşünenler bu forumda olmamalı
sen o köyü benim kadar bilmezsin ama burada ahkam kesiyorsun.
edep konusunda hala aynı görüşteyim.
öğrenirsen haber ver.
iyi akşamlar.
murat222 13.09.2006, 18:03 senin bildiğin kendinden olmayanı aşağılamak.gerçi senin gibi düşünenler yüzyıllardır var.
redyellow 14.09.2006, 08:39 Ehl-i Beyt'i elbette severiz, ama sizin anladığınız mânâda "ALEVİ" değiliz.
Elbette ki; Hz. Ali (R.A)' yi de, Hz. Fatıma'yı da, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i de çok severiz. Peygamberimizin ev ahalisi (ehl-i beyti) için canımız feda olsun.
Biz Hz. Ali'yi çok sevdiğimiz için, onun yaşadığı gibi yaşarız. O namaz kılardı, namaz kılarız. O Ramazan orucunu tutardı, biz de Ramazan orucu tutarız. O şarap içmezdi, biz de rakı-şarap içmeyiz.
"Alevilik"; ehl-i beyti sevmek ve onların yaşadığı gibi yaşamaksa, başımızın üstünde yeri var.
Yok alevilik; Peygamberin sünnetine muhalefet etmek, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmek, zman içinde hurafelerle kendilerine yepyeni ve sapık bir din oluşturmaksa, biz o zaman alevi falan değiliz.
Do you understand?
:thumbup1:
Bravo, tebrik ediyorum. Allah razı olsun.
karadagli 14.09.2006, 09:45 Sn Muhacir Alevilik 5 vakit namaz kilmakla, ramazan orucunu tutmakla Alevi olunmaz, ve de Alevilik her insani alevilige kabul etmez, aleviligin belli kurallari vardir. bir insan ben Alevi olacagim demekle hemen Alevi olamaz.Alevilik, dini İslâm, Kitabı Kur´an, Allah´a kul, Hz. Muhammed´e bağlı, Hz. Ali ´ye talip, Ehl-i Beyt yolunu süren, yani Kur’an’ı ve *İslâm’ı Hz.. Ali gibi anlayan ve On iki imamlar gibi inancı sürdürenlerdir. Hz. Ali´ye bağlı onu seven ve Hz. Ali´nin yolunda giden taraftarlarına Alevi denir. Alevilik İslâm´ın içindedir. Ayrı bir din değildir. Mezhepler üstü ve İslâm’ın içinde tasavvufi bir yoldur. İslâm’ın içinde insanidir, aklidir, ahlâkidir. Ehl-i Beyt yolunun, Kur´an ayetlerinin. yorumudur. Alevilik, Kur’an ve İslâm-ı, Hz. Ali’nin anlattığı gibi anlamaktır. Aleviler Allah´ın birliğine, Hz.Muhammed´in Resul olduğuna ve Hz. Ali´nin Velayet makamına sahip olduğuna iman ederler. Hz.Muhammed Nübüvet, Hz. Ali Velayet sahibi olduğunu ve Allah´a, Muhammed´e ve Hz. Ali´yi birbirinden ayırtmamaktır. Alevilik İslâm inancını,özünde beslediği amaçlar doğrultusunda anlamaya çalışan, içselliği esas alan , şekil şartlarından ziyade, *insanın yüceliğini benimseyen Hz.Ali ve On iki imamlar gibi inancı sürdürmektir.
Alevilik İslâm’ın içinde tasavvuf felsefesi ile din kültürünü kapsar. Alevilik; namaz, oruç, hac, zekat, zahire değil, tasavvuf içerikli Tanrı’ya kavuşmak için kendisine mahsus ibadeti olan ve ibadeti içersinde Hakka secde, dua, tevhit, zikir, gülbank duası vardır. Bu ibadetlerini cem evlerinde, evlerinde yerine getirmektedirler Alevilik, şekil şartlarından ziyade, daha çok içsellikte arayan İslâm’ın tasavvufi yorumudur. Bir başka deyişle Alevilik, İslâm’ın Ehl-i Beyt yorumudur.
Alevilerde Cem evleri ibadet yeridir, Cem birliğin beraberliğin adıdır. Cemin yapıldığı cem evi ise, sadece ibadet amaçlı kullanılmamış geçmişteki Mescitlerin işlevini de yerine getirmiş, getirmeye de devam etmektedir. Cem evleri edep, erkan amaçlı kullanılır. Cem evleri; barış, özgürlük, eşitlik, ibadet, sevgi, yargılama ve karar verme yeridir. Aynı zamanda sohbetlerin yapıldığı birlik ve beraberliğin korunup sergilendiği, ikrarın verildiği ve erkanın yürütüldüğü güven ve sevginin toplandığı, Hakk´a temenna ve Hakkın tecelli edildiği yerlerdir. Aksine Alevi İslâm inancı Kur’an´a dayalı, Hz.Muhammed"in buyruklarına göre İslâm’ın evrensel boyutları ile yorumlanıp yeryüzü insanlığına yeni kapılar açan bir büyük düşünce akımı olan tasavvuf felsefesiyle hayat bulan bir insan bütünlüğüdür .Özünü insan sevgisinde bulan ve Tanrı´nın insanda tecelli ettiğine inanır.Vahdet-i Vücuttur.
Alevilikte en büyük hac iyilik yapmak, aç olanı doyurmak, insanlar arasında barışı yaymak, insanlık alemi için çalışmak ve doğruluktan ayrılmamaktır. Tüm baskılara rağmen Anadolu Alevi İslâm inancının temelinde güzellik ve paylaşımcılık temel ilkedir. Musahiplik fikri varlığıyla kardeş tutmak, fitre ve zekâtı daimi kılmıştır. Eline diline ,beline .aşına, eşine,işine sahip olmayı ve kendini bilmeyi temel almıştır.
saygilar
rockçı turna 14.09.2006, 18:06 [QUOTE=muhacir19]
Do you understand?
bu ne terbiyesizliktir be! tebrik ettiğin yazıyı okuyamayacak kadar körsün galiba:olmadi
AleviGenç 14.09.2006, 19:42 :thumbup1:
Sen neyi tebrik ediyorsun...
Biz size ne diyelim allah'ınızdan bulun...
Müslümanlık sizinkiyse biz değiliz...
Ama öz Müslümanda Öz İslam'da Aleviliktir...
Madem bizi sevmiyorsunuz burada durmayın gidin...
MeRaLiNa 14.09.2006, 20:36 Ehl-i Beyt'i elbette severiz, ama sizin anladığınız mânâda "ALEVİ" değiliz.
Do you understand?
dönekler her zaman fanatik olurmus, bunun en iyi örnegide bu
sapik kelimesi kullanmis, bu sapikliga cok meraki oldugundan geliyordur
bu yüzden herhalde böyle iyi bir dönek olmus
eeee nasil olsa simdi hüllecilik, süpyancilik gibi sapikliklari rahatca yapabilir
cünki kilifi hazir ==> DIN
Allah böyle kendi sapikliklarina dini alet eden sapiklara hidayet eylesin
muhacir19´isimli üyeden Alıntı
Ehl-i Beyt'i elbette severiz, ama sizin anladığınız mânâda "ALEVİ" değiliz.
Do you understand?
dönekler her zaman fanatik olurmus, bunun en iyi örnegide bu
sapik kelimesi kullanmis, bu sapikliga cok meraki oldugundan geliyordur
bu yüzden herhalde böyle iyi bir dönek olmus
eeee nasil olsa simdi hüllecilik, süpyancilik gibi sapikliklari rahatca yapabilir
cünki kilifi hazir ==> DIN
Allah böyle kendi sapikliklarina dini alet eden sapiklara hidayet eylesin
Güzel diyorsunda bazılarıda alkışlıyor. Demekki aynı şeyleri düşünüyor. Hatta olmadı Allah razılığınıdileyip Allahıda bu işe alet ediyor.
Buyrun burdan yakın.
redyellow´isimli üyeden Alıntı
Bravo, tebrik ediyorum. Allah razı olsun
borancan 14.09.2006, 23:05 arkadaşlar ibik köyü bir alevi köyüdür karmaşaya gerek yok ama sadece asimile edilmiş gruplar vardır onlar ne kadar inkar ederse etsinkler ibik bir alevi köyüdür
ben heralde zaman öldürmek iin aleviyim demiyorum ve bizim köylü 1000 lerce kişi 3-5 kişi sünnülüğü benimsemiş olabilir yada cidden sünni de olabilir ama sadece 3*5 aile gerisi alevidir bu 3-5 ailede tabiki sünnü lüğğün lobisini yapıyor yapmak zorundalarda onlarıda suçlayamam ama köyün hepsi sünnü demeleri cinden anlaşılır bi yaklaşım değil
biraz saygılı olmalarını beklerim onlardan herkez ne olduğunu biliyor zaten kimse onların sözüyle değişmez benim sözümlede bırakın herkez özgürce yaşasın inancını
o arkadaşlara soruyorum neden bu kadar dayatıyorlar ibik alevi değil diye ana gaye ne bi menfaatlerimi var bu sofulığunsebebi ne
muhacir19 17.09.2006, 10:43 Sayın Bektaş EREN'in yukarıdaki yazısının % 90'ına katılıyorum ve alkışlıyorum.
Aleviliği böyle nalıyorsanız elbette ben de bir aleviyim.
Ama bu forumda daha önceki yazılanları okursanız, Bektaş EREN'in yazdıklarına da çok karşı çıkanlar olduğunu göreceksiniz.
Alevilik, dini İslâm, Kitabı Kur´an, Allah´a kul, Hz. Muhammed´e bağlı, Hz. Ali ´ye talip, Ehl-i Beyt yolunu süren, yani Kur’an’ı ve *İslâm’ı Hz.. Ali gibi anlayan ve On iki imamlar gibi inancı sürdürenlerdir.
Ağzın şeker-şerbet-bal yesin sayın Bektaş EREN.
Bu yazdıklarına sadece "AMENNÂ ve SADDAKNÂ" (inandık ve doğruladık) diyebilirim, başka hiç bi şey de demem. Böyle bir alevilik anlayışının başımızın üzerinde yeri var. "Hz Ali gibi anlayan ve oniki imamlar gibi inancını sürdürenler" e selam, sevgi muhabbetlerimi sunuyorum.
Alevilik İslâm´ın içindedir. Ayrı bir din değildir. Mezhepler üstü ve İslâm’ın içinde tasavvufi bir yoldur. İslâm’ın içinde insanidir, aklidir, ahlâkidir. Ehl-i Beyt yolunun, Kur´an ayetlerinin. yorumudur. Alevilik, Kur’an ve İslâm-ı, Hz. Ali’nin anlattığı gibi anlamaktır. Aleviler Allah´ın birliğine, Hz.Muhammed´in Resul olduğuna ve Hz. Ali´nin Velayet makamına sahip olduğuna iman ederler. Hz.Muhammed Nübüvet, Hz. Ali Velayet sahibi olduğunu ve Allah´a, Muhammed´e ve Hz. Ali´yi birbirinden ayırtmamaktır.
İşte budur.
Söyleyecek hiç bir şey bırakmamışsınız.
Ellerinizden hürmetle öperim.
Alevilik İslâm’ın içinde tasavvuf felsefesi ile din kültürünü kapsar. Alevilik; namaz, oruç, hac, zekat, zahire değil, tasavvuf içerikli Tanrı’ya kavuşmak için kendisine mahsus ibadeti olan ve ibadeti içersinde Hakka secde, dua, tevhit, zikir, gülbank duası vardır.
Bu görüşlerinize de katılmakla birlikte, bir konuda açıklama yapmanızı rica edeceğim. Aleviliğe özgü "Hakk'a secde, dua, tevhid, zikir, gülbank duası" na da bir itirazım yok elbette. Ama bunlar yapılırken; Hz Ali ve ehl-i beytin yaptığı, uyguladığı, ifa ettiği namaz, oruç, hac, zekat gibi ibadetleri neden reddediyorsunuz, bunu anlayamıyorum. Hz. Ali (R.A) 'nin, Hz. Fatima (R.A)'nın, iki nûr tanesi Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in ve oniki imamların bu ibadetleri yapmadığını mı iddia ediyorsunuz? Dinimizin bu ibadetleri "farz" olarak emretmediğini mi iddia ediyorsunuz? Hz. Ali'yi sevenler onun gibi yaşayanlardır, onun gibi inananlar, onun gibi ibadet edenlerdir. Hz. Ali namaz kılmaz mıydı, Hz. Ali oruç tutmaz mıydı. Veya onun neslinden gelenler daha sonra namazı-orucu terk mi etmişlerdi?
Bâtına ve içselliğe önem vermenizi saygıyla karşılarım. Ama bunun yanında zahiri ibadetlerin yapılmasını; Hz. Ali, ehl-i beyt ve oniki imam yasaklamış mıydı acaba?
Böyle düşünüyorsanız, bu konuda deliliniz nedir?
turabi19 18.09.2006, 23:41 İBİK'te "Kavacık" diye bir soyadı yoktur.
Mevkii (yer-mahal) olarak "Kavacık" vardır, ama soyadı olarak yoktur.
Belki de; "Kavacık"tan olduğunuz için eski soyadınızı "Kavacık" olarak değiştirmiş olabilirsiniz, bilemem.
İbik Köyü'nün alevi olduğunu hiç kimse iddia edemez ve böyle bir şeyi de ispat edemez.
Benim yorumum şu..
Hepsi bu.
köyünüzün zamanla sünnileştiğini zaten biliyoruz.içinizde en meşhurunuz osman eğri isimli muhterem olsa gerek.onuda iskilipten leylekler getirmiş zaten.fethullahın ibik şubesi.alevileri sünnileştirmek için canla başla çalışıyor.:clap: allah ıslah etsin.inşaallah bir gün 12 imam yoluna geri döner.
ZülfüKakul 20.09.2006, 11:21 Yok alevilik; Peygamberin sünnetine muhalefet etmek, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmek, zman içinde hurafelerle kendilerine yepyeni ve sapık bir din oluşturmaksa, biz o zaman alevi falan değiliz.
Do you understand?
Do you understand mii :D:D:D:D hiç güleceğim yoktu... Bence onu sen kendine sor sor bakalım ne cevap vereceksin... Seni densiz..
Sapık dinmiş ne sapığı ne dini... Çık bakalım ortaya ne sapıklık gördün...
Allah seni senin beyninden korusun ne diyeyim hoş esir almış bile :)
Bak güzel kardeşim kimsenin ahını alma 3-5 sene namaz kılsan fayda etmez:p
Kusura bakma ancak sabrımı bu kadar tutup bu kadar saygı gösterebiliyorum...
Ahh sana neler söylerdimde ben... Basmamak lazım sonra sıçlar falan...
SAPIK BİR DİN miş kimsin be sen....... Nesin?
Bak sana öyle örnekler veririm öyle sarıklı cübbeli dedelerin sakallı amcaların yaptıklarını SAPIKLIKLARINI anlatırım... O zaman anlarsın SAPIKLIĞI kim yapıyormuş..
İşte o zaman ben sana sorarım DO YOU UNDERSTAND ME ? diye....
Valla bu kadar yani..
pes yani....
höh yani...
Sizden böyle bişey beklemiyodum... Ama görmek iyi oldu... Ben tebrik ederim sizi...
muhacir19 21.09.2006, 08:47 [QUOTE=ozlemkral]Do you understand mii :D:D:D:D hiç güleceğim yoktu... Bence onu sen kendine sor sor bakalım ne cevap vereceksin... Seni densiz..
Sapık dinmiş ne sapığı ne dini... Çık bakalım ortaya ne sapıklık gördün...
Allah seni senin beyninden korusun ne diyeyim hoş esir almış bile :)
Bak güzel kardeşim kimsenin ahını alma 3-5 sene namaz kılsan fayda etmez:p
Kusura bakma ancak sabrımı bu kadar tutup bu kadar saygı gösterebiliyorum...
Ahh sana neler söylerdimde ben... Basmamak lazım sonra sıçlar falan...
SAPIK BİR DİN miş kimsin be sen....... Nesin?
Bak sana öyle örnekler veririm öyle sarıklı cübbeli dedelerin sakallı amcaların yaptıklarını SAPIKLIKLARINI anlatırım... O zaman anlarsın SAPIKLIĞI kim yapıyormuş..
İşte o zaman ben sana sorarım DO YOU UNDERSTAND ME ? diye....
Sevgili Özlemkral, bu kadar celallenmenize gerek yok. Bu kadar sinirlendiğinize göre o cümlemin başındaki "yok alevilik" ibarelerini kaçırmışsınız. Bu ibare "eğer" şart sözcüğü yerine geçer ve cümleyi bir şarta bağlar. O şart varsa, o cümlenin devamındaki hüküm geçerli olur. O şart yoksa, o cümlenin devamında ifade edilen hüküm de zaten yoktur.
Şimdi; yazdıklarımı, bir cümle geriden alarak tekrar okuyalım;
Yok alevilik; Peygamberin sünnetine muhalefet etmek, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmek, zaman içinde hurafelerle kendilerine yepyeni ve sapık bir din oluşturmaksa, biz o zaman alevi falan değiliz.
Birinci cümlede, yani ""Alevilik"; ehl-i beyti sevmek ve onların yaşadığı gibi yaşamaksa, başımızın üstünde yeri var." cümlesinde bir sorun yok herhalde, değil mi?
Gelelim sorun gördüğünüz ikinci cümleye:
"Yok alevilik; Peygamberin sünnetine muhalefet etmek, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmek, zaman içinde hurafelerle kendilerine yepyeni ve sapık bir din oluşturmaksa, biz o zaman alevi falan değiliz."
İkinci cümlenin başındaki "Yok alevilik" ifadesini tekrar vurgulayarak okuyun ve devam edin. Bu ifade "-se, -sa" şart eki ve "eğer" şart sözcüğü yerine geçer.
Ne demektir bu?
Tersinden alarak sağlamasını yapalım:
Yani; Peygamberin sünnetine muhalefet etmeyen, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmeyen, ve zaman içinde hurafelere dayalı sapık (buradaki sapık sözcüğü, sizin anladığınız gibi cinsel sapkınlık değildir. Anayoldan başka yollara sapmak anlamındadır) bir din oluşturmaya çalışmayan bir alevilik inancının başımızın üzerinde yeri var, demek istedim.
Ben, söyleyeceklerimi direkt söylerim.
Evelemem, gevelemem.
Kıvırtmam.
Söylediklerim gayet net.
Yeniden tekrar edeyim isterseniz:
Allah'ı (C.C) tek ilah, Hz. Muhammed'i (S.A.V) son hak peygamber, Hz. Ali'yi (Kerremallahu Veche) velayet makamına sahip, cennetle müjdelenmiş, çocukluk dönemi de dahil, ömrünün hiç bir zaman diliminde küfrün adetlerine bulaşmamış tertemiz bir İslam kahramanı, bir ehl-i beyt olarak bilen, tanıyan, ve ehl-i beytin hayat tarzını, inançlarını, uygulamalarını, sözlerini, fiillerini kendilerine düstur edinen bir alevilik anlayışının başımın üstünde yeri var. Eğer aleviliği böyle anlıyorsanız; BEN DE BİR ALEVİYİM.
Daha ne söyleyeyim.
İşte bu kadar net.
ZülfüKakul 22.09.2006, 09:31 Yani; Peygamberin sünnetine muhalefet etmeyen, ehl-i beytin hayat tarzını reddetmeyen, ve zaman içinde hurafelere dayalı sapık (buradaki sapık sözcüğü, sizin anladığınız gibi cinsel sapkınlık değildir. Anayoldan başka yollara sapmak anlamındadır) bir din oluşturmaya çalışmayan bir alevilik inancının başımızın üzerinde yeri var, demek istedim.
Sanırım bu sapıklık kelimesi cinsel sapıklık değil..
Yoldan sapma manasından kullanılmış :)
Bizim yolumuz sevgi yoludur...
Yoldan saptıkta ne yaptık putlaştırdık mı birşeyleri, cana mı kıydık, evlermi yıktık ne yaptık..
Saptık da ne yaptık??
Bu ayrıntılar içinde bırakın inandığımız gibi yaşayalım....
Siz kimseyi iyi bilemezsiniz...
Belki bi kaç alevi kişi tanıyıp bu yargıya öyle varmışsınızdır..
Ama bu alevilik böyledir demeye yetermii haa diyosanki yok benim sözüm genel alevilik böyledir diyorum...
Benim daha diyeceğim bişey yok...
redyellow 22.09.2006, 09:36 sayın moderatörler;
ne kadar izah edilirse edilsin sürekil yanlış anlamalar oluyor. bu konu kapatılsa daha iyi olacak.
takdir sizlerin.
muhacir19 22.09.2006, 10:01 Sayın Ozlemkral.
Son yazdığınız yukardaki mesajınızda "nasıl sapıldığını" sormuşsunuz ya hani?
Bu forum sitesinin "itikadlar-inançlar" bölümündeki yazıları biraz okumanızı tavsiye ederim.
Galiba o yazılanları hiç görmemişsiniz.
O görüş sahiplerinin tek tek isimlerini burada zikretmeye gerek yok.
Sadece, -sapma olarak nitelediğim bu görüşleri- biraz özetlemeye çalışayım:
"Alevilik İslam dışı bir inanç sistemidir" diyenler var.
"Alllahı, Peygamberi, Kuranı tanıyacak olursanız aleviliği savunamazsınız" diyenler var.
"Ali'siz alevilik" peşinde olanlar var.
Hatta "Allah'sız, Peygambersiz, kitapsız bir alevilik" peşinde olanlar var.
Yani kısacası, alevilik değil de, alevilik adı altında "ATEİZM" propagandası yapmaya çalışanlar var.
"Yol dan sapmışlar" olarak nitelediklerim, "sapık bir oluşum" peşinde gördüklerim işte bunlar.
Yoksa; Allah'a, Peygamber'e, Hz. Ali'ye, ehl-i beyte muhabbet besleyen, onların gösterdiği yolda yürüyen, onların inandığı gibi inanan, onların yaşadığı ve ibadet ettiği gibi eden gerçek aleviler elbette ki başımızın tacıdır.
redyellow ve muhacir arkadaşlar çorumlularmış ve çorumda alevi olmasından rahatsızlar anlaşılan dönen köy çok benimde ıspartalı bir arkadaşım var onların köyde 2 nesil öncesine kadar aleviymiş söylediğine göre orayıda osman hoca diye bir hoca döndürmüş,böyle köy çoktur zannımca dönsünler bakalım...
dönen dönsün ben dönmezem yolundan dediğine göre pir sultan zamanındada dönekler varmış,ama arkadaşlar bu tip insanları hanefilik kesmez vahhabiliğe kadar yolu var hadi iyi dönmeler....
murat222 22.09.2006, 14:56 redyellow ve muhacir19 siz kimsinizki aleviliği tarif edip bu sınırlar dışınızdakileri sapık ilan ediyorsunuz.sizin ne haddinize.bırakın bayatlamış ve hiç bir gerçekliği olmayan alevilik aliye sevmekse aleviyim demeyi.bu demagoji laflar....ne zaman camilerinizde hz.ali nin baş düşmanı muaviyeyi lanetlediniz söyleyin.siz anca emevilerin zorla ele geçirdikler toprakları övünerek anlatırsınız.kendiniz gibi düşünenler inançlı sizin gibi düşünmeyenler ateist siz anca bu dar kafalı insanlarsınız.sizin bu sitede işiniz yok.inaçlara saygılı olmayı öğrenin
ZülfüKakul 22.09.2006, 15:19 Sayın Ozlemkral.
Son yazdığınız yukardaki mesajınızda "nasıl sapıldığını" sormuşsunuz ya hani?
Bu forum sitesinin "itikadlar-inançlar" bölümündeki yazıları biraz okumanızı tavsiye ederim.
Galiba o yazılanları hiç görmemişsiniz.
O görüş sahiplerinin tek tek isimlerini burada zikretmeye gerek yok.
Sadece, -sapma olarak nitelediğim bu görüşleri- biraz özetlemeye çalışayım:
"Alevilik İslam dışı bir inanç sistemidir" diyenler var.
"Alllahı, Peygamberi, Kuranı tanıyacak olursanız aleviliği savunamazsınız" diyenler var.
"Ali'siz alevilik" peşinde olanlar var.
Hatta "Allah'sız, Peygambersiz, kitapsız bir alevilik" peşinde olanlar var.
Yani kısacası, alevilik değil de, alevilik adı altında "ATEİZM" propagandası yapmaya çalışanlar var.
"Yol dan sapmışlar" olarak nitelediklerim, "sapık bir oluşum" peşinde gördüklerim işte bunlar.
Yoksa; Allah'a, Peygamber'e, Hz. Ali'ye, ehl-i beyte muhabbet besleyen, onların gösterdiği yolda yürüyen, onların inandığı gibi inanan, onların yaşadığı ve ibadet ettiği gibi eden gerçek aleviler elbette ki başımızın tacıdır.
Aslına bakarsanız bende bundan bahsetmiştim...
Belliki bir kaç kişi canınızı sıkmış hoş bu tür söylemler herkesin canını sıkar..
Ama genelleme yapamayız değilmi..
Boş kafadan çok ses çıkar...
Bende çok örnek gördüm sunnilik hakkında neler neler
BİZ ALEVİLERDEN KIZ ALMAYIZ ALIRSAK ÖLDÜRÜRÜZ
Hadi buyur bunu ben bizzat duydum.... Ve daha bir çoğu..
Şimdi benim sunnilik böyledir demeye hakkım varmı..
O kırmızı ile gösterdiğiniz cümleleri hangi kanıtla önümüze sunabilirlerki..
Dedim ya boş kafadan çok ses çıkar...
.................................
Belki bazı düşüncelerinizn değişmesine neden olabili bu kesit..
Bence siz araştırın, okuyun o zaman öğrenirsiniz.. Böyle herkesin dediğine inanmak ne sizin nede bizim için hoş olmayan sonuçlar doğurabilir...
Üçler
Allah, Muhammed, Ali’yi ifade eder. Alevîliğin en temel inancı budur. Kur’an’da Ehl-i Beyti sevmeyi emreden(Ahzap:33,Şura 23) ayetlere göre bu inancın bütün Müslümanlarda ortak olması gerektiği düşünülebilir.
Bazı batılı ve yerli yazarlar bu üçlü inancı Hıristiyanlıktaki teslise benzetmekte ve bunun Hıristiyanlıktan geçtiğini iddia etmektedirler. Prof. Ruhi Fığlalı(1996:227-228) bu görüşü kabul etmez. Ona göre bu, tasavvuf geleneğindeki nübüvvet ve velayet geleneğinden kaynaklanmaktadır. Nübüvvet Hz. Muhammed ile tamamlanmıştır. Alevî kültüne göre velayet Hz. Ali’ye ve oğullarına tahsis edilmiştir. Nübüvvet dinin zahiri kısmını öğretme; velayet ise batıni yani iç anlamını anlatmak demektir.
Prof. Yusuf Ziya Yörükan(1998:468)’a göre Alevîlerin hepsi Hz. Ali’yi Tanrı bilirler. Aynı iddiayı Prof. Melikoff(1994:34,61) da şu şekilde dile getirmektedir: “Türkiye’deki Alevîlerle İran Azerbaycan’ındaki Ali’llahi diyebileceğimiz bir mezhep mensupları ortak temelli bir din ortaya koyarlar. Bu dinin belirgin özelliği, Tanrı’nın insanoğlu suretinde tecellisi inanışına dayanır. İran Azerbaycan’ının Tebriz yöresinde Kırklar veya Cehelten adı verilen Türk topluluğu bulunmaktadır. Bunlar inanç ve gelenekleri ile Türkiye’deki Alevîlere benzerler, Hacı Bektaş’a bağlıdırlar ve bütün Alevîler gibi Ali’nin tanrısallığına inanırlar.
Bu görüşlerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü Çubuk yöresi Alevî ocakları dede ve talipleri ile yaptığımız görüşmelerde, iki dede hariç diğerleri Hz. Ali’de Tanrısallık bulunduğu inancını reddetmişlerdir. Bunlardan Cibali Ocağı dedelerinden H. İbrahim Gülletutan Dede(1998), kendisiyle yaptığımız görüşmede, Hz. Muhammed’in Hz. Ali’ye “Annenden doğduğunu görmeseydim sana Allah derdim” dediğini ifade etti. Çubuk-Yukarıkaraköyde köylüler bir dedenin “Vallahi de Billahi de Ali Allah’tır” dediğini söylediler, fakat buna inanmadıklarını ifade ettiler. Kendisi ile görüşemediğimiz bu dedenin söylediklerinin köylüler tarafından yanlış anlaşılmış olabileceğini düşünüyoruz. Dede belki “Ali Allah’dır” yerine “Allah Alî’dir” demiş olabilir. Çünkü Alî, Tanrı’nın 99 güzel isimlerinden birisi olup Arapça’da yüksek, yüce anlamlarına gelmektedir.
Kur’an Sa’d Suresi 71-74. Ayetlerde “Rabbin meleklere demişti ki: Ben Muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Onu tamamlayıp içine ruhumdan üflediğim zaman, derhal ona secdeye kapanın. Bütün melekler toptan secde ettiler, yalnız İblis etmedi. O büyüklük tasladı ve kafirlerden oldu. “Kur’andaki bu ayete göre sadece Hz. Ali değil bütün insanların ruhu Tanrı’dan gelmiştir ve sonunda O’na dönecektir. İnsanın kutsallığı da bu ayete dayanmaktadır. Yoksa bu, bütün evreni yoktan var eden Tanrı ile insanın bir ve aynı şey olduğu anlamına gelmez. Mevlâ’na bu konuda bir benzetme yaparak der ki; “Damlanın denizde kaybolması gibi insan da yok olmaktan müstesna olan Tanrı’nın zatında yok olur.”(Eflaki II,1995:66).
Kırklar Kültü
Kırklar kültü Alevîliğin en temel inançlarından birisi sayılmaktadır. Gerek Sünnîlerdeki ve gerekse Alevîlerdeki ibadetin temeli buraya dayanır. Sünnîlere göre 5 vakit namaz Miraçta farz kılınmış ve bu Hz. Muhammed’e bildirilmiştir. Alevîlere göre de cem törenleri Hz. Muhammed’in Miraçtan döndükten sonra kırklar adı verilen ruhani bir meclise uğraması ve orada bulunan kişilerle olan ilişki ve konuşmalarına dayanır ve her cem töreni bu olayın bir çeşit anılması, canlandırılması ve ruhsal olarak yeniden yaşanmasıdır. Olay şöyle gelişmiştir.
Hz. Muhammed Mustafa, Stretül Münteha’dan(Miraçtan) dünyaya döndüğü zaman, Kırklar Ceminin kapısına geldi ve o sırada gaipten bir ses işitti: “Habibim, ol meclise dahil ol.” Orada 39 kişi bulunuyordu, içeri girmek üzere kapıyı çaldı. “Kimsin” diye sordular. ”Ben peygamberim” dedi, ”Bizim yanımızda peygamberin yeri yoktur” dediler. “Ben Muhammed’im” dedi, yine “Biz Muhammed’i tanımayız” dediler, çünkü bu sözlerde hep “benlik” söz konusu ediliyordu. O sırada Cebrail gökten indi ve Allahü Taala’dan bir mesaj getirdi: “Habibim, bencilliği bırak ve gönlünü türab et.” En son “Ben fukara’i miskinim” dedi, bunun üzerine kendisini içeriye aldılar. “Siz kimsiniz” diye sordu. “Biz kırklarız” dediler. “Ben sizin kırklar olduğunuzu nereden bilirim” dedi. Bunun üzerine “ Biz kırklarız; birimiz hepimiz, hepimiz birimizdir. Birimizin kolundan kan aksa hepimizden akar” dediler. Hz. Ali koluna bir neşter vurdu, gerçekten hepsinin kolundan kan akmaya başladı. Bir damla da tavandan damladı, bu orada bulunmayan ve Stretül Münteha’da Hz. Muhammed’e verilen üzümü keşküle(poşete) koyan Selman’ın kanı idi. Selman-ı Farisi, o meclise katıldıktan sonra Peygamberimiz onun getirdiği üzümden bir tanesini parmağıyla sıkıp bir maşrapa üzüm suyu meydana getirerek peygamberlik mucizesini gösterdi. Kırkların hepsi bu üzüm suyundan içerek kendilerinden geçtiler ve bunun manevi sarhoşluğu ile ayağa kalkıp dönmeye başladılar. İşte cem törenlerde içilen dem ve dönülen semah buna dayanmaktadır(Kuzukıran,23.4.98). Hz. Muhammed de kırklarla birlikte semah dönerken abası yere düştü ve bunu kırk parçaya böldüler ve bellerine bağladılar. Buna kemerbest denildi. Tarikata girenlere kemerbest bağlanması buradan gelir(Er,1996:39).
ALEVİLİKTE TEMEL İNANÇ UNSURLARI VE PRATİKLER
Doç.Dr. İbrahim Arslanoğlu
G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi
Felsefe Grubu Eğitimi
Anabilim Dalı Başkanı
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=13389
Saygılar...
|
|