Orijinalini görmek için tıklayınız : Bektasiler ve Tc

DiyaR_02
19.07.2005, 23:45
Bektaşiler ve TC

Osmanlı döneminde bir çok katliama uğrayan ve Osmanlı ile hiçbir zaman barışık olmayan Tahtacılar,Qızılbaşlar,Çepniler Tc’nin kurulmasını kendilerince bir kurtuluş olarak düşündüler. Aynı zamanda Osmanlının son dönemlerinden itibaren zulme maruz kalmış Bektaşiler de Tc’nin kurulmasıyla etkinliklerine yeniden dönebileceklerini düşündüler. Aynı zamanda laiklik ilkesinin kabulü ile bir şekilde islam-devletten kurtuluş olarak algılanan Tc’nin kuruluşu tüm Alewiler üzerinden sempati topladı. Ancak özellikle dergah usulü etkinliklerini sürdüren Bektaşilerin yukarda da değindiğim gibi dergahlarının kapatılması Bektaşiler arasında gözle görünmeyen bir küskünlüğe sebep oldu. Onlar da diğer Alewiler gibi Laiklik ilkesiyle avunma sürecine girip sisteme entegre oldular. Dersim Bölgesinde Başlayan ve özünde Kürt-Alewi isyanı olan Dersim ayaklanması ile Kürt alewilerinin bir kısmı yeniden özgün muhalif özelliklerine bürünürken bir kısmı tıpkı Bektaşiler gibi sisteme entegre olmak için ellerinden geleni yaptılar. Bunda yukarda değindiğim böl-dağıt-yönet miras politikasının etkisinin de olduğu bir gerçekliktir. Çünkü Dersim ayaklanması sonrasında bir çok Kürt Alewi farklı yerlere (bu sefer Kıbrıs’a kadar) sürülmüş ve özlerinden koparılmışlardır. Dersim ayaklanması ile başlayan sisteme entegre olan AleViler(Bektaşiler Dahil) siteme entegre olmamak için direnen Alewiler olmak üzere iki cepheye ayrılan Alewilik günümüzde hala bir realiteyi oluşturmaktadır. Bugün sistemin içine entegre olmuş Qızılbaş Kürt Alewisi, Çepni ve Tahtacı zamanla Bektaşileşmiş ve Tc’nin en önde gelen savunucularından olmuşlardır. Yine tarihte olduğu gibi sisteme entegre olmamış Alewiler ise Dersim sonrası Maraşta,Çorumda,Sivas’ta ve daha bir çok yerde katledilmişlerdir.

Bektaşi ve Yeniçeri ocaklarının kaldırılması ile başlayan ve TC’nin yakın tarihine kadar devam eden Hacı Bektaş’ı karalama kampanyaları sistem içine entegre olmuş Aleviler tarafından Hacı Bektaş’ın Türk düşünürü olduğu ifadesiyle değiştirilmiş ve meşrulaştırılmıştır. Bugün meşru kılınmış Hacı Bektaş için törenler düzenlenmekte durumun farkına varamayan Alewi insanlarımız güneşin bağrında serin gölgelikler içinde oturan siyasileri izleye izleye Hacı Bektaş’ı anmaktadır. Tabi semah dönenleri oy pusulası olarak gören siyasileri anlatmaya gerek, hem önceki yazılanlardan hem de yeteri derecede sinir bozucu olduğundan gereksizdir.

Sistemin içine entegre olmamış Alewiler ise kendi inançlarını her zaman olduğu gibi hala gizli,sakınarak yapmaktadırlar.Sinemilli Dede hala anılamıyor, çünkü Sinemilli ocağı Safevilerin Şahına Şah dedi, Akdeniz bölgesinde Şahkulu(Şahkulu Sultan ile karıştırılmasın) unutuldu çünkü o Osmanlıya başkaldırmıştı,38’de kafasına zorla fötr şapka geçirilen, dar ağaçlarında on üç yaşındaki oğlu ve yol-daşları ile asılan Seyit Rıza’nın adı söylenemiyor çünkü devlete isyan etmişti..Ya onların doğruları, doğru olmak için meşru olmamak yolunda verdikleri direniş, inandıkları için verdikleri canlar.. Özellikle Alewi gençliği, hepimiz artık bir şeylerin farkına varmalı ve tarihten ders almalıyız, Bektaşilerin kafasına inen Osmanlı kılıçları, doğru olmasa bile sırf meşru olmak adına ,yanında durduğumuz sistem ve egemenleri tarafından her zaman başımıza inebilir. Bu sebeple son olarak Hz.Ali’nin bir sözünün hatırlanması bu yazdığım satırlara, kelimelere bile gerek bırakmayacaktır;‘Gafilin değil..Mazlumun yanında olmalıyız’

onurtt
20.07.2005, 02:17
önce şu ALEVİYİ adam gibi yazmayı öğren hasta etme adamı sonra aç konu başlığı.....

Alevimen
20.07.2005, 08:03
LÜTFEN copy&paste (kopyala&yapıştır) yaparken kaynak belirtmeye unutmayın, kaynağı bilmiyorsanız 'kaynak belirsiz' diye yazın.

Ayrıca birbirimize biraz daha saygılı davranalım, teşekkürler.

ErdalNET
20.07.2005, 09:29
Diyar_02 Türkiye Cumhuriyeti deyince bi tarafına bişeymi oluyor da TC yazıyorsun. Ekmeğini yiyorsun bu memleketin ayıp ediyorsun. Ülkede yapılanlar yanlış olabilir ancak Hacı Bektaş-ı Veli gibi insanları eğiterek onları doğruya sevket (bunu senin yapmana karşıyım bu arada) merak etme ülke düzelir ve şimdikinden daha güzel bir yer olur. Senin gibi alevilerden utanıyorum

Ceyhun
20.07.2005, 10:49
Onurtt ve Erdalnet rumuzlu arkadaşlar. Terbiyesizlik yapıyorsunuz. Üslubunuz çok saygısızca. Arkadaş hakaret içeren birşey yazmamış. Düşüncelere düşünceyle cevap verin. Ne demek bir "tarafına birşey mi oluyor" veya "hasta etme adamı"? Seviyeyi aşağıya çekmeyin lütfen.

ErdalNET
20.07.2005, 11:14
Onurtt ve Erdalnet rumuzlu arkadaşlar. Terbiyesizlik yapıyorsunuz. Üslubunuz çok saygısızca. Arkadaş hakaret içeren birşey yazmamış. Düşüncelere düşünceyle cevap verin. Ne demek bir "tarafına birşey mi oluyor" veya "hasta etme adamı"? Seviyeyi aşağıya çekmeyin lütfen.

TC diyen zihniyetin amacı baştan belli daha ne diyecekk ki!

TheGodfather
20.07.2005, 11:56
Türkiye Cumhuriyeti

Tc Diye Bir Tabir Bilmiyorum Duymakta Istemiyorum.

onurtt
20.07.2005, 13:02
[quote=DiyaR_02]Bektaşiler ve TC

1-olarak algılanan Tc’nin kuruluşu tüm Alewiler üzerinden sempati topladı. . 2-Onlar da diğer Alewiler gibi Laiklik ilkesiyle avunma sürecine girip sisteme entegre oldular.
3-Dersim Bölgesinde Başlayan ve özünde Kürt-Alewi isyanı olan Dersim ayaklanması ile 4-Kürt alewilerinin bir kısmı yeniden özgün muhalif özelliklerine bürünürken .
5-Çünkü Dersim ayaklanması sonrasında bir çok Kürt Alewi farklı yerlere (bu sefer Kıbrıs’a kadar) sürülmüş ve özlerinden koparılmışlardır. Dersim ayaklanması ile başlayan
6-Alewiler olmak üzere iki cepheye ayrılan Alewilik günümüzde hala bir realiteyi oluşturmaktadır.
7-Alewisi, Çepni ve Tahtacı zamanla 8-
Alewiler ise Dersim sonrası Maraşta,Çorumda,Sivas’ta ve daha bir çok yerde katledilmişlerdir.
8-Alewi insanlarımız güneşin bağrında serin gölgelikler içinde oturan siyasileri izleye izleye Hacı Bektaş’ı anmaktadır.

9- Alewiler ise kendi inançlarını her zaman olduğu gibi hala gizli,sakınarak yapmaktadırlar.
10-Özellikle Alewi gençliği, hepimiz artık bir şeylerin farkına varmalı ve tarihten ders almalıyız,

kardeşim 10 kere ALEWİ yazmışsın bu bir......
Türkçe'de W diye bir harf yok bu iki....
Bilinçli olarak yazmışsın zira 10 kere yanlışlık olmaz bu üç....
Alevileri Kürtlerin ayrı devlet kurma ülküsüne ortak edemeyeceksiniz bu da sana DÖRTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT TT.....

ErdalNET
20.07.2005, 13:19
Alevileri Kürtlerin ayrı devlet kurma ülküsüne ortak edemeyeceksiniz bu da sana DÖRTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT TT.....

Bravo onurt. Aleviler Türkiye'ye değil Türkiye'deki ayrımcı siyasete, dış güçlerin uşaklığını yapan siyasete karşıdır. Bununda çözümü yine sistemin içinde mevcuttur. Eğitimli ol kültürlü ol inzanları eğit ve devletin her kademesinde hakkını ara ve birlik ol. Türkiyenin ekmeğini yiyipte vatanı satmak ve bölmek isteyenler sizin sonunuz hayırlı değildir. Ne yazık ki sizin yüzünüzden alevilik zarar görüyor.

Alevilik kürtlük değildir. Ancak aleviliğin içinde kürtlerede yer vardır. Ancak sinsi ve haince planların içinde olunmadığı sürece.

Bugün Avrupa birleşmeye çalışıyor. Amerika zaten birleşmiş. Rusyada Çinle birleşmeye çalışıyor. Sen daha neyin peşindesin. Herkes yanlış biliyorda senmi doğru biliyorsun. Tarihten hiç mi ders almıyorsun. Böl parçala ve yönet felsefesine maşa olma. Amerikanın maşası olmayın. Oyuna gelmeyin. Saf alevileride oyununuza alet etmeyin. Alevilik hümanistliktir ve insan canı (her türlü mahlukat canı da) alevi için kutsaltır. Asla alevi canlı öldürmez, öldüren alevi değildir. Alevi sabırlıdır ve sabrın sonunda meyvesini alacağını bilir. Alevi ibadethanelerine saygı gösterin. Siyasete alet etmeyin.

gulizar
20.07.2005, 14:30
ne var arkadaslar,TC degilde ne yani ,uzatsa'miydi.okunyunca anlasiliyor zaten.
CCGünal sen isine bak kardesim kulak asma .güzel bilgiler paylasiyorsun, yüregine eline saglik.helal.

DiyaR_02
20.07.2005, 14:52
ben tc derim buna da kimse karsimaz tc nin yaptigi pislikler iste bunlar sizler her lafin altinda birseylermi aramak istiyorsunuz. cok iyi ediyorsunuz ben türkiye cumhuriyetine tc derim cünkü icimden öyle geliyor öyle derim tc tcdir baska aciklamasi varmi

Alevileri Kürtlerin ayrı devlet kurma ülküsüne ortak edemeyeceksiniz bu da sana DÖRTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT TTT TT.....

kardeş kelimilerini seçerkendüzgün seç adabini bil! oke mi. konumuzu konuşun benim yazılarımı değil burda dört olsun bari!!!!!!!11

chatlakalper
20.07.2005, 15:17
ben tc derim buna da kimse karsimaz tc nin yaptigi pislikler iste bunlar sizler her lafin altinda birseylermi aramak istiyorsunuz. cok iyi ediyorsunuz ben türkiye cumhuriyetine tc derim cünkü icimden öyle geliyor öyle derim tc tcdir baska aciklamasi varmi

kardeş kelimilerini seçerkendüzgün seç adabini bil! oke mi. konumuzu konuşun benim yazılarımı değil burda dört olsun bari!!!!!!!11

Seviyeyi koruyalım

DiyaR_02
20.07.2005, 15:29
benim seviyem zaten korunmuş alper! bana karşı yapılan hakaretleri sen görmüyorsun herhalde? sizler halen basit şeylerle uğraşıyorsunuz yok w yerine v yaz yoktc yerine açıkca yaz bunlar uğraşmaya devam edin siz oldumu? o zaman daha iyi olur sanırım ayrışmalarda kolay değilmi? resmi ideoloji ağzından konuşmayın

DiyaR_02
20.07.2005, 15:30
LÜTFEN copy&paste (kopyala&yapıştır) yaparken kaynak belirtmeye unutmayın, kaynağı bilmiyorsanız 'kaynak belirsiz' diye yazın.

Ayrıca birbirimize biraz daha saygılı davranalım, teşekkürler.

forumlara yazilan bir cok yazi icin kimkaynak belirtmis? birçoğunda kaynak belirsiz yazilmamaktadir. ne o devletin alevilere yapmış oldukları zorunuzamı gidiyor? açık konuşalım yapılan katliamları devlet haberdardir

chatlakalper
20.07.2005, 15:31
benim seviyem zaten korunmuş alper! bana karşı yapılan hakaretleri sen görmüyorsun herhalde? sizler halen basit şeylerle uğraşıyorsunuz yok w yerine v yaz yoktc yerine açıkca yaz bunlar uğraşmaya devam edin siz oldumu? o zaman daha iyi olur sanırım ayrışmalarda kolay değilmi? resmi ideoloji ağzından konuşmayın

Genelleme yapma lütfen şahıs belirterek konuş

chatlakalper
20.07.2005, 15:32
forumlara yazilan bir cok yazi icin kimkaynak belirtmis? birçoğunda kaynak belirsiz yazilmamaktadir. ne o devletin alevilere yapmış oldukları zorunuzamı gidiyor? açık konuşalım yapılan katliamları devlet haberdardir

bende aksini iddaa etmiyorum evet hepsinden devletin haberi var

DiyaR_02
20.07.2005, 15:39
önce şu ALEVİYİ adam gibi yazmayı öğren hasta etme adamı sonra aç konu başlığı.....

HASTA OLURSAN BENSENI DOKTORA GOTURURUM INSANLIK NAMINADA OLSA. KONUYU ACMAK ICIN SENDEN OGRENMEME GEREK YOK! SEN W HARFLERINE TAK, TC KISALTMASINA TAK SONRADA YERINDE SAY!

Alevimen
20.07.2005, 15:50

Herkes pencereden atlamaya başlarsa sizde mi peşlerine takılacaksınız?

Makalelerin kalitesini ve doğruluğunu onaylamak için kaynak etkilidir. forum kurallarımızda belirtildiği gibi kopyala&yapıştır mesajlarında mutlaka kaynak gösterilmeli.
Ayrıca konu saptırmaya son diyorum, konu kapatılmıştır.