Orijinalini görmek için tıklayınız : Tanrı yoktur!!! Veya İspatlayın Varlığını
Tanrı'nın Varlığını İspatlayabilecek Birilerini Arıyorum Madem İnanıyorsunuz...
İnanmayanda Yokluğunu İspatlasın Bakalım...
Baska Dusuncesi Olanlarda Buraya Yazsın...
ErdalNET 20.07.2005, 16:04 Kutsal Kitaplar dan önce insanlık çok geri kalmış idi ancak kutsal kitaplar gelince insanlık hızla gelişmeye başladı ve günümüzdeki aşamaya geldi. Bu sana en iyi cevap olabilir. Ancak kimse sana Tanrı şudur diye gösteremez. Anlatsamda sen anlamayacak yada saptıracaksın. Olasılıklarla anlatmaya çalışacak şu bu olmuştur diyeceksin mutlaka. Ancak olasılıklarla hiçbirşey olmaz bunuda bil
kafir.billah 20.07.2005, 16:16 Şimdi efem tanrı vardır veya yoktur.Benim onun varlığını ya da yokluğunu ispatlama gibi bir kaygım yok(Varsa yandığımızın resmidir :) ).Varsa vardır (ki zaten beni biliyordur) yoksa yoktur(uz zaman beni bilmiyordur ve tüm isnanlık doğal seleksiyonla evrimleşerek bugünkü halini almıştır :)Bu tabir biraz deistçe oldu ama beni bir deist veya panteist olarak da düşünebilirsiniz.
Kutsal Kitaplar dan önce insanlık çok geri kalmış idi ancak kutsal kitaplar gelince insanlık hızla gelişmeye başladı ve günümüzdeki aşamaya geldi. Bu sana en iyi cevap olabilir. Ancak kimse sana Tanrı şudur diye gösteremez. Anlatsamda sen anlamayacak yada saptıracaksın. Olasılıklarla anlatmaya çalışacak şu bu olmuştur diyeceksin mutlaka. Ancak olasılıklarla hiçbirşey olmaz bunuda bil
Korkma Evrim Teorisini Ortaya Atmayacagım...Sadece Konuyu Alevilige Baglayacagım...
kafir.billah Guzel Yorum :)
ErdalNET 20.07.2005, 20:01 İki ateist el ele vermişsiniz bakıyorum. Hadi sonumuz hayırlı olsun. :))
Enbuyuk ispati senin var olman kendi varligini gözle görundigi icinmi varsayiorsunda allahin varilgini kabul etmiyorsun asil gercek olan tanridir kalici tanridir sen sadece bir nesneden ibaretsin ve gidicisin...
ErdalNET 20.07.2005, 20:25 Ateist arkadaşlar soru cevap bölümünde neden ateist olduğunuzu sordum. Cevap yazarsanız ateistliğe birde sizin pencereden bakma fırsatımız olur.
Enbuyuk ispati senin var olman kendi varligini gözle görundigi icinmi varsayiorsunda allahin varilgini kabul etmiyorsun asil gercek olan tanridir kalici tanridir sen sadece bir nesneden ibaretsin ve gidicisin...
Bunu İspat Olarakmı Goruyorsun ?
Sen neden varsın ve var olmalısın, eğer senin bedenin binlerce yıl aynı şeyi yapamıyorsa ki yapamadığı işlerin başında yaşamak geliyor. Eğer yaşamak bedenle ilgili birşey olsaydı neden ölüm var? Onun için bizim bir ruhumuz ve ruh dünyamız var. Ruhsuz bedenin cesetten hiçbir farkı yok! Peki ruhumuz neden var? İnsanın bedeni var edemediği açıkken ruhu var edebilmesi mümkün mü? Tabiki değil. Ve mutlaka bir yaratıcının yaratması gerekiyor. Bu iş tesadüflerle olamıyor malesef. Ki zaten fosilleri inceleyenler geçmişteki türler ile bugünkü türlerin aynı olduğunu göstermekte ve ara geçişlerin olmadığını fosillerden açıkca görmekteyiz. Ruh dünyamız konusunda ise böyle bir inceleme yapabilmek mümkün değil. Düşünebilmek bir et parçasının yapabileceği birşey değil. Eğer Allah'ın olmadığını düşünenler varsa düşünmeninde tesadüfler sonucu nasıl oluştuğunu bana açıklasınlar.
ErdalNET 22.07.2005, 22:39 Bunu İspat Olarakmı Goruyorsun ?
Allaha inanmıyorsun bende neden inanmadığını öğrenmek istiyorum. Bunun benim kişisel gelişimime faydası olabilir. İstersen ben neden inandığımı yazayım. Bunu sana bir saldırı olarak görme. Ben inanıyorum çünkü Kuantum fiziği bize madde üzeri bir yaşamında olabileceğini gösteriyor. Atom ve atomaltı dünya bizim dünyamızdan çok farklı vede inandıklarımızın ötesinde. Bu inanmamamızın mantıklı olmayacağını bize gösteriyor.
Sıpa_Mansur 23.07.2005, 13:27 tanrı yoksa acaba var olan herşey nasıl oldu?
ErdalNET 23.07.2005, 16:07 Diz dede soyundan Ağu İçen Ocağındanız. Bizim babalarımızın ve dedelerimizin kerametleri bize Tanrının varlığının ufak bir kanıtıdır. Tabi Kuranı Kerimden sonra.
dem_dost 23.07.2005, 20:52 @ erdalnet, biz aguicen (Koca Seyyid) talipleriyiz
aguicenin hangi kolundansin?
ask-i muhabbetlerimle
ErdalNET 23.07.2005, 21:03 Bizde herhangi bir kol yok arkadaş. Sadece ağu içen böyle devam ettirdik.
dem_dost 23.07.2005, 21:08 4 kolu var aguicenin, 4 ocagi
izzettin dogan dede mesela bir kolundan
elazigda, koca seyyidde ayri bir kolu, hepsi aguicen ama kardeslerin sürdürdügü ocaklar hepsi 4 koldur
Sıpa_Mansur 23.07.2005, 21:19 4 kolu var aguicenin, 4 ocagi
izzettin dogan dede mesela bir kolundan
elazigda, koca seyyidde ayri bir kolu, hepsi aguicen ama kardeslerin sürdürdügü ocaklar hepsi 4 koldur
dostum yanlışın var gibi izzettin dogan tuncelinin darikent ilcesi muhundu köyünden malatyaya giti ve baba mansur ocağındandır hata ilk okulu dedemle okumuştur :))
Sıpa_Mansur 23.07.2005, 21:20 not izzettin dogan nı fazla sevmem
ErdalNET 23.07.2005, 21:23 not izzettin dogan nı fazla sevmem
Notunuzuda hiç eklemekten geri kalmıyorsunuz. Ama o sizi severdi sanıyorum, ne olusan ol severdi.
Sıpa_Mansur 23.07.2005, 21:25 Notunuzuda hiç eklemekten geri kalmıyorsunuz. Ama o sizi severdi sanıyorum, ne olusan ol severdi.
ne yapayım gerçekler bunlar
dem_dost 23.07.2005, 21:51 @ Baba Mansur, Izzettin Doganin Babasi Hüseyin Dogan Dede, Aguicene bagli oldugunu belirtiyor, o yönden bunu örnek olarak gösterdim
saygilarimla
idealciler 23.07.2005, 21:54 allah yoktur demek çok yanlış arkadaşlar, ama alevilerden olumlu cevaplar görmek şaşırtıyor ve sevindiriyor beni.
aleviboy 24.07.2005, 00:10 Alevi forumunda tanrının olup olmaması tartışılmamalı burası alevi forumu ise artık tanrıyı var kabul ederek belki belirli ölçülerde ileri gitmeden varlığı şekli tartışılabilir.Sistemi insanı yaratılış gerekçeleri vb.Tanrının olup olmamasını tartışmak alevilkle çalişmektir.
hakanm46 01.08.2005, 12:12 Ateist arkadaşlar soru cevap bölümünde neden ateist olduğunuzu sordum. Cevap yazarsanız ateistliğe birde sizin pencereden bakma fırsatımız olur.dine inananlar hangi dinde doğacaklarına karar veremez ve etkide bulunamaz sizce bu dinin de insan tarafından icat edildiğinin kanıtı değilmi
neden insanlar geliştikçe kitaplar (kutsal olanlar ) da değişiyor yoksa tanrıdamı gelişmiş bir insan
yaraLiCeyLan 01.08.2005, 21:41 Ne yani satanistler mi var site de abooooo))))))))
cok komiksin yarali ceylan!,
satanisler degillerde! tekrar basa dönüyor bu din/yada inanc kavrami yoksa bana mi öyle geliyor.
Insanlar aleviligin(Alevilik Insanligin özü-ayrica Insanca yasama felsefesi bence) ne oldugunu bilirlerse Insan'ida Allah'ida cözmüs olacaklar,okadar kolay bir sey'ki Insanlik,neden bu kadar kendimize zor yapiyoruz herseyi.
bir kac kendi sözlerimle kapatayim:
En güzel din Sevgidir,sevgiyide nerde bulursan o senin dinin, yani herkes kendine yakisan dini eninde sonunda bulur.nasilki bazi aleviler baska dine geciyor,yada bazi baska dinden olan alevi dini kabul ediyor,herkes özünde ne varsa onu bulur bence(aynen bir miklantis gibi).mesela satanistlerde demekki seytani kendine yakin görürler.misal verdim burda,yoksa konu satanist degildi tabi.
Insanin mahsati kendi özü olan hakki bulmaktir,bile bilmeye arayistadir.ya bulur mutlu olur ya bulamaz iyice saptirir.
saygilarimla.
yaraLiCeyLan 07.08.2005, 16:33 tanri inanci olmayan ataistir ve onlara seytan yakindir diye biliyorum ben.
y.ceylancigim burda satanistler kendilerini seytana yakin bulurlar dedim misal olarak !
bazi insanlar biz allaha inaniriz derler ama icindeki hakki inkar ederler,ona biz müslümaniz derler, ataistler biraz onlara göre dürüstler bence ,basindan tanriya inanmazlar,inkarda etmelerine gerek kalmaz.logo?
tanri inanci olmayan ataistir ve onlara seytan yakindir diye biliyorum ben.
benim bildigime gore ateistler ne Allaha nede seytana inanirlar. satanisler ise hem allahin hem de seytanin varligina inanirlar yanlizca Allaha degil seytana taparlar.
yarali ceylan, ben ateist degilim ama ateistlere seytana tapanlar olarak gormen bence yanlis.
benim bildigime gore ateistler ne Allaha nede seytana inanirlar. satanisler ise hem allahin hem de seytanin varligina inanirlar yanlizca Allaha degil seytana taparlar.
Ben de böyle biliyorum.
selamlar ateisler benim bildigim kadariyla ne alaha ne seytana sadece gördüklerine
ve mantiga sigana inanirlar yoksa her söylenene deyil bizim aleviler
cogunlukta biri cikiyor be dedeyim diyor biz hemen ona tapiyoruz en azindan
arastirip sorusturup kimdir nerden geliyor soyunu sopunu arasdirmiyoruz
adam kalkmis raki iciyor ben dedeyim diyor gercek dedeler oldu taniniyorlar
onlarda raki iceni görmedik ondan sonra birileri cikip aleviler mum sondürüyorlar
diyorlar gelde anlat tilki tilkiligini anlatana kadar post elden gidiyor
saygilarimla eline diline beline sahip cikan alevilere
selam canlar sunuda belirteyim alkol olan yerde her pislik oluyor sayet olkoli gazinoda
ve yahuta biranede icersen deyisir ben kalkar dedeyim alkol iciyorum dersem
dedelerde alevulerin öncüsü görünümde oldugundan dolayi
birilerine cikip alevilere cesitli camurlar atiyorlar
selam bütün canlara
yaraLiCeyLan 08.08.2005, 18:48 Ben Allah`in varligina ve birligine inaniyorum.
Kisacasi ataistde satanistte benim gözümde ayni...
Ben Allah`in varligina ve birligine inaniyorum.
bende inaniyorum allaha ama satanistler irenc insanlardir. ateistlere ve satanislere lutfen ayi gozle bakma. bu gune kadar tanidigim tum ateistler (ingilizce ogretmenim haric) aslinda cok iyi insanlardir.
benim sinir oldugum sey hem aleviyim hemde ateistim diyenler.
Ben Allah`in varligina ve birligine inaniyorum.
Bence bu bakış yanlış. Ateist, tanrı konusunda bir tercih yapıyor. Ama satanistin ki ayrı bir din diyelim. Şeytanın emirlerini yerine getirmeye çalışıyor. Ateist ise ne Allah'a (veya başka bir tanrıya) ne de Şeytan'a inanmıyor. Dolayısıyla ikisi birbirinden farklı. Satanistle bir dialog kurulması çok zordur. O bilinçli olarak dünyada belki de tek saf kötülüğü seçmiştir. Ama ateistin tercihinin kötü veya iyiyle bir alakası yok.
ErdalNET 08.08.2005, 21:44 Satanistle bir dialog kurulması çok zordur. O bilinçli olarak dünyada belki de tek saf kötülüğü seçmiştir. Ama ateistin tercihinin kötü veya iyiyle bir alakası yok.
Bu sözüne katılmıyorum çünkü satanistle değil ateistle dialog kurulması zordur. Çünkü satanistin kötüde olsa bir inancı vardır. Ancak ateistin hiç bir inancı yoktur ve kaybedecek hiçbir şeyide yoktur. İnsan yapısı gereği bir inanca ihtiyaç duyacak şekilde yaratılmıştır. İnanan bir insanın inancını değiştirebilir ve ona doğru yolu gösterebilirsin ancak satanist için ileri sürülecek mazeret daha çoktur çünkü yaratıcı madde üstü bir varlıktır. Madde madde üstü ile diyaloga geçemez. Eğer allaha inanmıyorsanız başınız sıkışınca allahı çağırmayın özünüzle sözünüz bir olsun.
slm isacc
sana oncelikle bir sorum olacak sen nasil dunyaya geldin???seni yaratan kimdir????
cok merak ediyorum aceba inanmayan bu arkadasimz hooppp birden dunyadami bulmus kendini yada kendi kendine canmi kanmi vermiss.unutmaki cann sen bir kan pihtisindansinn sana can verende yasatanda yaratandaa ALLAH tir. kimse onun varligini yok sayamazz.madem sen hicbir dusunceleri kanit olarak gormuyorsun bende senin varligini yok sayip seni var olarak gormuyorumm sunu soyluyoru, hersey yalan tek gercek yuce tanridir ona hesap vercecek olanda yine bizlerizz. yokluktan varligi yaratan ALLAH tir varlikken yoklugu yaratan yina ALLAH tir. benimmantigim bunu diyor senin mantiginda umarim olumlu biseler derr ........
saygilarimlaa....
Bu sözüne katılmıyorum çünkü satanistle değil ateistle dialog kurulması zordur. Çünkü satanistin kötüde olsa bir inancı vardır. Ancak ateistin hiç bir inancı yoktur ve kaybedecek hiçbir şeyide yoktur. İnsan yapısı gereği bir inanca ihtiyaç duyacak şekilde yaratılmıştır. İnanan bir insanın inancını değiştirebilir ve ona doğru yolu gösterebilirsin ancak satanist için ileri sürülecek mazeret daha çoktur çünkü yaratıcı madde üstü bir varlıktır. Madde madde üstü ile diyaloga geçemez. Eğer allaha inanmıyorsanız başınız sıkışınca allahı çağırmayın özünüzle sözünüz bir olsun.
"İnanan olsun, çamurdan olsun mu?" yani? İnsanın inanıp inanmadığı değil, neye inandığı önemli. Kötü birşeye inanan, kötülüğe körü körüne bağlanana karşı; inanmayanı tercih ederim.
ErdalNET 09.08.2005, 17:09 "İnanan olsun, çamurdan olsun mu?" yani? İnsanın inanıp inanmadığı değil, neye inandığı önemli. Kötü birşeye inanan, kötülüğe körü körüne bağlanana karşı; inanmayanı tercih ederim.
Evet insan inansında neye inanırsa inansın, yeterki inançsız olmasın. Kötülük dediğin şey görecelidir. Bana göre kötü sana göre iyi olabilir. Ülkücülerin yaptığı sana göre kötü fakat onlara göre herşeyden daha fazla iyidir. Ülkücüleri desteklemiyorum
Bir ermis böyle demis:
-Kardesine sahip cikan ekmegini paylasan bir ataist,hic kimseye yarari olmayan Tanriya inanan kuldan hayirlidir.bence dogru söylemis , sizce?
Evet insan inansında neye inanırsa inansın, yeterki inançsız olmasın. Kötülük dediğin şey görecelidir. Bana göre kötü sana göre iyi olabilir. Ülkücülerin yaptığı sana göre kötü fakat onlara göre herşeyden daha fazla iyidir. Ülkücüleri desteklemiyorum
İnsan aptal ve gelişmemiş bir canlı değil beyefendi. Binlerce yıldı bir birikim oluşturmuş kendine. İnsan öldürmenin, kedi kesmenin iyi olmadığına karar vermiş. Ve bu göreceli değildir. Olamaz. Bu tür şeylere değer vermek "insanlık" dediğimiz şeyin bir diğer tanımı olur zaten. Bu yüzden satanizm kötü birşeydir. Ayrıca ülkücülere nasıl geldi konu? Satanist deyince onları mı hatırladınız? Bana da hatırlattı.
cok merak ediyorum aceba inanmayan bu arkadasimz hooppp birden dunyadami bulmus kendini yada kendi kendine canmi kanmi vermiss.unutmaki cann sen bir kan pihtisindansinn sana can verende yasatanda yaratandaa ALLAH tir. kimse onun varligini yok sayamazz.madem sen hicbir dusunceleri kanit olarak gormuyorsun bende senin varligini yok sayip seni var olarak gormuyorumm sunu soyluyoru, hersey yalan tek gercek yuce tanridir ona hesap vercecek olanda yine bizlerizz. yokluktan varligi yaratan ALLAH tir varlikken yoklugu yaratan yina ALLAH tir. benimmantigim bunu diyor senin mantiginda umarim olumlu biseler derr ........
saygilarimlaa....
ben sahsen sila (cano)arkadasimizi takdir ediyorum bu dusuncelerinden dolayi....
saygilarr..
ErdalNET 09.08.2005, 20:11 Bir ermis böyle demis:
-Kardesine sahip cikan ekmegini paylasan bir ataist,hic kimseye yarari olmayan Tanriya inanan kuldan hayirlidir.bence dogru söylemis , sizce?
Bir ermiş böyle demiş derken senin için tatmin oluyormu da lafına devam edebiliyorsun. Bu ermiş kimdir nedir necidir. Benim yerime buna nasıl karar verir. O Ermişin ateist eğilimli olmadığı ne belli yada o ermiş belki seninde yakın bir tanıdığındır. Lütfen belgeye dayalı konuşalım. Konuştuğumuz havada kalmasın. Bir ermiş yerine ben deseydin daha çok itibar ederdim. Bazı kesim sünnilerde Hz. Yezid diyor. O zaman Yezid'inde sözlerine itibar edelim. Hiç sevmediğim bir cümleye giriş tarzı.
İnsan aptal ve gelişmemiş bir canlı değil beyefendi. Binlerce yıldı bir birikim oluşturmuş kendine. İnsan öldürmenin, kedi kesmenin iyi olmadığına karar vermiş. Ve bu göreceli değildir. Olamaz. Bu tür şeylere değer vermek "insanlık" dediğimiz şeyin bir diğer tanımı olur zaten. Bu yüzden satanizm kötü birşeydir. Ayrıca ülkücülere nasıl geldi konu? Satanist deyince onları mı hatırladınız? Bana da hatırlattı.
Binlerce yıl olan birikim tanrı inancıdır. Ateizm değildir. Geçmişi birkaç yıl olan ateistlik mi sevgiyi temsil ediyor.
Binlerce yıl olan birikim tanrı inancıdır. Ateizm değildir. Geçmişi birkaç yıl olan ateistlik mi sevgiyi temsil ediyor.
Beyefendi siz yazıyı anlamamışsınız sanırım. Orada birikimin ateizm olduğundan bahsedilmiyor. Söylediğiniz gibi kötülüğün göreceli olmadığından bahsediliyor. İnsanlık binlerce yıllık birikimi sonucunda gene ismini kendinden verdiği "insanlık" diye bir takım değerler çıkartmış ortaya. Bu değerlerin arasında da "insan öldürmemek", "kedi kesmemek" gibi şeyler de var. Dolayısıyla satanizm, kötülüktür. Ateizm içinse bu ateistine bağlıdır. Aynı şeyi iki defa yazmak pek hoş olmuyor.
Bir ermiş böyle demiş derken senin için tatmin oluyormu da lafına devam edebiliyorsun. Bu ermiş kimdir nedir necidir. Benim yerime buna nasıl karar verir. O Ermişin ateist eğilimli olmadığı ne belli yada o ermiş belki seninde yakın bir tanıdığındır. Lütfen belgeye dayalı konuşalım. Konuştuğumuz havada kalmasın. Bir ermiş yerine ben deseydin daha çok itibar ederdim. Bazı kesim sünnilerde Hz. Yezid diyor. O zaman Yezid'inde sözlerine itibar edelim. Hiç sevmediğim bir cümleye giriş tarzı.
ne önemi var sanki hangi ermis yada nededigi,ben söylesem ki itibar mi edecen,yada belgili olsaki ne olur.önemli olan sözlerin dogru,yanlis olmasi insan kendi mantigi ile cözebilir,illede sana belgeliyelim yani.farz et ben söyledim.okey.
[color="red"]Binlerce yıl olan birikim tanrı inancıdır. Ateizm değildir. Geçmişi birkaç yıl olan ateistlik mi sevgiyi temsil ediyor.[/COLOR)
Tabiki ateizm in degil bütün birikimler,yanliz unutmalayimki ataeist olanlarda bir insandir,Tanriya inanmiyorlar diye sevemiyorlarmi? insan gibi yasayan her insan sevgiyi temsil eder.yanliz ben ataist degilim,ve cevremde hic bir ataist olan bir yakinimda yok,ama demek degilki o insanlar hic düzgün düsünmesin, Tanriya inanmamalarida bana ters düsüyor ama neyapalim herkesin kendi görüsü.benim yukarda anlatmak istedigim,ermisin(Hindistanli)sözü ile insanlar devamli yanila bilirler,mesela bir ataist bir baska inanandan kardesini fazla sevebilir.o demek degilki ataistler daha insancillar.
Bir ermiş böyle demiş derken senin için tatmin oluyormu da lafına devam edebiliyorsun. Bu ermiş kimdir nedir necidir. Benim yerime buna nasıl karar verir. O Ermişin ateist eğilimli olmadığı ne belli yada o ermiş belki seninde yakın bir tanıdığındır. Lütfen belgeye dayalı konuşalım. Konuştuğumuz havada kalmasın. Bir ermiş yerine ben deseydin daha çok itibar ederdim. Bazı kesim sünnilerde Hz. Yezid diyor. O zaman Yezid'inde s
özlerine itibar edelim. Hiç sevmediğim bir cümleye giriş tarzı.
erdalnet ermis kimdir diyor ermis gönül gözüyle görendir seningibi belgeyle olmayan belgeyle konusan deyil veyahuta baskalarinin yazilarini
belge sayan deyil ermis insan kendi nevsini kör etmis senin benim gibi
dünya malinda gözü olan deyil peki siz kime ermis diyorsunuz yoksa böyle
birileri yokmu dünyada ermisler gördüklerini söylerler senin benim adima
karar vermezler yargilamazlar kimseyi anlayan anlar anlamayan anlamaz
Bir ermis böyle demis:
gulizar ben de bu soze 100% inaniyorum.
bir insan allahin varligina inanmiyorsa bu onu kotu yapmaz.
cok kisi goruyoruz allaha inadigini soyleyip insanlara zarar veren mesela madimak otelini yakan yobazlarda allaha inaniyorlar.
hay Allah razi olsun,anlamini anlamissin,bu demek iste.gönül gözü ile gören canlara hayranim :36_3_16:
bazi Allaha,yada Tanriya inannipta yanlis seyler yapan insanlar kendilerini kandirmaktan baska birsey yapmiyorlar zaten.
gercekte insan ne yapiyorsa odur.kötülük yapiyorsa kötüdür,iylik yapiyorsa iyidir,ne yaparsa insan kendi icin yapar bence,cennet de cehennemde bu Dünyadadir,cünki insanlarda vicdan vardir,hayir yaptiginda huzur bulur bu cennet'tir,ser is ile ugrastiginda ise kendini sonra kötü hisseder bu da cehennem'dir,yani mahkeme icimizdedir aslinda benim fikrim.
yoksa, kurani iyi bilmem ama bilirizki mesela,iste bilmem bir sevap yapinca o ayete göre artik nasil bir sevapsa kesin cennete gidecen denir.bir zaman sonrada bir hata yaparsin acarsin sayfayi böyle yazar bu bu kullar kesin cehennemliktir diye,neyse uzatmayayim,bu sefer celiskiye düsüyor insan.
simdi nereligim diye.pek iyi anlatamadim ama buna benziyor,kurani yanlis yorumluyanlar o yüzden hatalara düsüyorlar bence.
Kisacasi Insan kendisi icin dua eder Tanri icin degil,ne yaparsa kendisi icin yapar,Mahkeme bu Dünyadadir eninde sonunda mükafatini görürsün,iyi yada kötü,Biz Tanriya ihdiyacimiz var Tanri bize degil.kimseninde hakki yok Insani Allah adina cezalandirmaya.Cani isterse Kurban oldugum o Hak kendi yapar.
Hani ne ekersen onu bicersin diye bir ata sözü varya.o anlamda.
Bunlar benim fikrim iyice aciklayayim'da kimse belge istemesin.
ErdalNET 12.08.2005, 22:08 erdalnet ermis kimdir diyor ermis gönül gözüyle görendir seningibi belgeyle olmayan belgeyle konusan deyil veyahuta baskalarinin yazilarini
belge sayan deyil ermis insan kendi nevsini kör etmis senin benim gibi
dünya malinda gözü olan deyil peki siz kime ermis diyorsunuz yoksa böyle
birileri yokmu dünyada ermisler gördüklerini söylerler senin benim adima
karar vermezler yargilamazlar kimseyi anlayan anlar anlamayan anlamaz
Ermişin birisi çıkıpta senin iyi bir insan olmadığını söylerse ona güvenebilirim yani. Senin yorumun veya senin nasıl bir insan olduğun veya çevrenin senin hakkında ne düşündüğü önemli değil. Birde ben şu ermiş desem vede fikri şu desem inanacakmısın?
ErdalNET 12.08.2005, 22:10 İnançsızlara sempati duymanız şaşırtıcı. Sizin adınıza üzüldüm.
İnançsızlara sempati duymanız şaşırtıcı. Sizin adınıza üzüldüm.
Biz insanlara duyacağımız sempatiyi inançlarına göre belirlemediğimiz için normaldir. Benim için de kendi işinde gücünde bir ateist, Madımak'ta inancı uğruna aydınlarımızı yakan bir Müslümandan çok daha değerlidir.
ErdalNET 12.08.2005, 22:19 Biz insanlara duyacağımız sempatiyi inançlarına göre belirlemediğimiz için normaldir. Benim için de kendi işinde gücünde bir ateist, Madımak'ta inancı uğruna aydınlarımızı yakan bir Müslümandan çok daha değerlidir.
Biz aleviler yolumuza ve kültürümüze adam akıllı sahip çıksak ve birlikte cumhuriyet çatısı altında hareket edip hakkımızı arasaydık madımaklar olmazdı. Gidip ateist olarak insanlarımızın kanına giren allahın lanetlediği inançsızların peşinde koşarsak madımakların sonu gelmez.
Biz aleviler yolumuza ve kültürümüze adam akıllı sahip çıksak ve birlikte cumhuriyet çatısı altında hareket edip hakkımızı arasaydık madımaklar olmazdı. Gidip ateist olarak insanlarımızın kanına giren allahın lanetlediği inançsızların peşinde koşarsak madımakların sonu gelmez.
Bu mesajın içeriğinde insanın düşünmek bile istemediği birşeyler anlatılıyormuş gibi bir hava var? Aleviler ateistlere gerekli tepkiyi göstermedikleri için mi yakıldı Madımak'ta? Eğer Aleviler ateistlere gerekli tepkiyi gösterselerdi sadece ateistler mi yakılacaktı Madımak'ta? Bir kibrit de biz çakar mıydık? Bunlar ne demek oluyor?
ErdalNET 12.08.2005, 22:27 Tek yumruk olsaydık kimse bizi bırakın yakmayı madımakta yakmaya cesaret bile edemezdi,. Şu an misyonerlerin ençok hristiyan yaptığı kim, tabiki aleviler. Bunlar neden hristiyan oluyor, birincisi inançlarını kaybettikleri için ikincisi çıkar için. Yarın bu alevi dönmesi ateistlerin çocukları gidip sünni olacak neden çünkü ana babasından öğreneceğini ya arkadaşlarından yada din dersi hocalarından öğrenecekler. Yada aşırı solcular beyinlerini yıkayıp bunları devlet düşmanı yapacak. Atalarınızın mezarda kemikleri sızlıyor.
Tek yumruk olsaydık kimse bizi bırakın yakmayı madımakta yakmaya cesaret bile edemezdi,. Şu an misyonerlerin ençok hristiyan yaptığı kim, tabiki aleviler. Bunlar neden hristiyan oluyor, birincisi inançlarını kaybettikleri için ikincisi çıkar için. Yarın bu alevi dönmesi ateistlerin çocukları gidip sünni olacak neden çünkü ana babasından öğreneceğini ya arkadaşlarından yada din dersi hocalarından öğrenecekler. Yada aşırı solcular beyinlerini yıkayıp bunları devlet düşmanı yapacak. Atalarınızın mezarda kemikleri sızlıyor.
Ya lütfen. Bir ateistleri suçluyorsunuz, bir Alevileri, bir hristiyanları, bir Kürtleri, bir aşırı solcuları. Suçlamadığınız birileri var mı? Aleviler harfi harfine sizin istediğiniz gibi canlılar olursa heralde o zaman tehlike olmayacak. Kimsenin kemiği falan sızladığı yok. Ben Aleviliğimden gurur duyuyorum. Eğer bugün kendime aydın diyorsam, belli bir çıtanın üstündeysem bu Alevilerin sayesindedir. Ve bugün toplumun en aydınlık kesiminin Aleviler olduğunu düşünüyorum. Olabilecek en aydın seviyedeler üstelik.
ErdalNET 12.08.2005, 22:35 Ya lütfen. Bir ateistleri suçluyorsunuz, bir Alevileri, bir hristiyanları, bir Kürtleri, bir aşırı solcuları. Suçlamadığınız birileri var mı? Aleviler harfi harfine sizin istediğiniz gibi canlılar olursa heralde o zaman tehlike olmayacak. Kimsenin kemiği falan sızladığı yok. Ben Aleviliğimden gurur duyuyorum. Eğer bugün kendime aydın diyorsam, belli bir çıtanın üstündeysem bu Alevilerin sayesindedir. Ve bugün toplumun en aydınlık kesiminin Aleviler olduğunu düşünüyorum. Olabilecek en aydın seviyedeler üstelik.
Alevi aydınları nedense ateistliğe özeniyor sanki aydınlığın bir şartıda ateistlik. İki kitap okuyan aydınım deyip insanları ya kürtçü yapıyor doğuda kürtler eziliyor diye yada ateist yapıyor. Ezilen alevilerdir. Aleviler neden eziliyor çünkü birtek bile fabrika kurup yatırım yapmayan alevi aydınları ve zenginleri yüzünden. Birde çıkıp kendilerini aleviliğin üstünde görüyorlar. Neden dersiniz çünkü hiç aynaya bakmadıkları için. İki sloganla eşitlikçi olunmuyor. En büyük hayır bir iki insana iş sağlayarak onların karnını doyurmaktır. Boş lafa herkesin karnı tok
Alevi aydınları nedense ateistliğe özeniyor sanki aydınlığın bir şartıda ateistlik. İki kitap okuyan aydınım deyip insanları ya kürtçü yapıyor doğuda kürtler eziliyor diye yada ateist yapıyor. Ezilen alevilerdir. Aleviler neden eziliyor çünkü birtek bile fabrika kurup yatırım yapmayan alevi aydınları ve zenginleri yüzünden. Birde çıkıp kendilerini aleviliğin üstünde görüyorlar. Neden dersiniz çünkü hiç aynaya bakmadıkları için. İki sloganla eşitlikçi olunmuyor. En büyük hayır bir iki insana iş sağlayarak onların karnını doyurmaktır. Boş lafa herkesin karnı tok
Beyefendi siz aydının ne olduğunu bile bilmiyorsunuz sanırım. Bir ülkenin zenginlerine aydın denmez. Bir ülkenin aydınlarına da zengin denmez. Aydınlık, zenginlik demek değil; fikir, kültür, sanat gibi insanın sosyal gelişimini sağlayan konularda topluma öncülük eden demektir. Aydının görevi düşünmektir, üretmektir, ışık tutmaktır. Fabrika açıp ticaretle uğraşmak değil. Konuları biraz daha iyi araştırıp ondan sonra Alevileri ticaretle uğraşmıyor, fabrika açmıyor, borsaya girmiyor diye eleştirsek daha iyi olacak gibi. Siz madem herşeyi bu kadar paraya, ekonomiye endekslemişsiniz, gerisi boş laftır diyorsunuz; öyleyse Alevilerin zaten size ekonomik olarak bir zarar verme ihtimalleri yok. İstediğiniz gibi para kazanmakta, borsayla falan uğraşmakta özgürsünüz. Bırakın birileri de fikir üretebilsin, kültür ve sanat gibi insanlığın gelişmesini sağlayan alanlarla uğraşabilsin. Zaten siz doğruyu görmüşsünüz. Hayatın amacının fabrikalar açıp para kazanmak olduğunu kavramışsınız. Diğer insanların edebiyatla, tiyatroyla, sosyolojiyle, felsefeyle, sanatla uğraşması sizi neden rahatsız ediyor ki? Bırakınız boş işlerle uğraşsınlar.
ErdalNET 12.08.2005, 22:54 Beyefendi siz aydının ne olduğunu bile bilmiyorsunuz sanırım. Bir ülkenin zenginlerine aydın denmez. Bir ülkenin aydınlarına da zengin denmez. Aydınlık, zenginlik demek değil; fikir, kültür, sanat gibi insanın sosyal gelişimini sağlayan konularda topluma öncülük eden demektir. Aydının görevi düşünmektir, üretmektir, ışık tutmaktır. Fabrika açıp ticaretle uğraşmak değil. Konuları biraz daha iyi araştırıp ondan sonra Alevileri ticaretle uğraşmıyor, fabrika açmıyor, borsaya girmiyor diye eleştirsek daha iyi olacak gibi. Siz madem herşeyi bu kadar paraya, ekonomiye endekslemişsiniz, gerisi boş laftır diyorsunuz; öyleyse Alevilerin zaten size ekonomik olarak bir zarar verme ihtimalleri yok. İstediğiniz gibi para kazanmakta, borsayla falan uğraşmakta özgürsünüz. Bırakın birileri de fikir üretebilsin, kültür ve sanat gibi insanlığın gelişmesini sağlayan alanlarla uğraşabilsin. Zaten siz doğruyu görmüşsünüz. Hayatın amacının fabrikalar açıp para kazanmak olduğunu kavramışsınız. Diğer insanların edebiyatla, tiyatroyla, sosyolojiyle, felsefeyle, sanatla uğraşması sizi neden rahatsız ediyor ki? Bırakınız boş işlerle uğraşsınlar.
Umarım ömrün boyunca sevmediğin o üç kuruş paraya muhtaç olursun. Senin gibiler buna layık.
Umarım ömrün boyunca sevmediğin o üç kuruş paraya muhtaç olursun. Senin gibiler buna layık.
Olayı da hemen kişiselleştiriyorsunuz. Bu bana da hak doğurur. Ben sizin içinizde büyük bir kin ve nefret görüyorum zaten. Buradaki hoşunuza gitmeyen bir fikir alışverişi yüzünden de bana beddua etmeniz hiç şaşırtıcı olmadı. Ama her dua kabul olmuyor, bu sevindirici.
ErdalNET 12.08.2005, 23:27 Olayı da hemen kişiselleştiriyorsunuz. Bu bana da hak doğurur. Ben sizin içinizde büyük bir kin ve nefret görüyorum zaten. Buradaki hoşunuza gitmeyen bir fikir alışverişi yüzünden de bana beddua etmeniz hiç şaşırtıcı olmadı. Ama her dua kabul olmuyor, bu sevindirici.
Sen paraya karşı bir insansın bende madem paraya ihtiyaç duymuyorsan allahta sana vermesin dedim. Neden alınıyorsun ki?
Sen paraya karşı bir insansın bende madem paraya ihtiyaç duymuyorsan allahta sana vermesin dedim. Neden alınıyorsun ki?
Erdal Bey birbirimize böyle tavırlara girmeyelim. Sizin ne demek istediğinizi hepimiz biliyoruz. "Üç kuruş paraya muhtaç ol, sen buna layıksın." demenin en olumlu bakışla bir beddua olduğunu söylemek hiç de zor değil. Sonra bu klasik "neden alınıyorsun" vs ayaklarına başlamayalım. Tartışmayı kişiselleştirmek istemiyorum. Beni sizin kişiliğiniz hiç ilgilendirmiyor. Benim için bir değeri de yok kişiliğinizin, sizi tanıdığım kadarıyla. Benim kişiliğimi yargılamaya, kişiliğim üzerinden tartışmaya da sizin hiçbir hakkınız yok. Konuyu kapatalım lütfen. Benim paraya değer verip vermemem, üç kuruşa muhtaç olup olmamam sizi hiç ilgilendirmez. Her tartışmayı kişisel bir tırıvırıyla noktalıyorsunuz. Ben böyle devam etmek istemiyorum.
ErdalNET 12.08.2005, 23:56 Erdal Bey birbirimize böyle tavırlara girmeyelim. Sizin ne demek istediğinizi hepimiz biliyoruz. "Üç kuruş paraya muhtaç ol, sen buna layıksın." demenin en olumlu bakışla bir beddua olduğunu söylemek hiç de zor değil. Sonra bu klasik "neden alınıyorsun" vs ayaklarına başlamayalım. Tartışmayı kişiselleştirmek istemiyorum. Beni sizin kişiliğiniz hiç ilgilendirmiyor. Benim için bir değeri de yok kişiliğinizin, sizi tanıdığım kadarıyla. Benim kişiliğimi yargılamaya, kişiliğim üzerinden tartışmaya da sizin hiçbir hakkınız yok. Konuyu kapatalım lütfen. Benim paraya değer verip vermemem, üç kuruşa muhtaç olup olmamam sizi hiç ilgilendirmez. Her tartışmayı kişisel bir tırıvırıyla noktalıyorsunuz. Ben böyle devam etmek istemiyorum.
Ne yazık ki sermaye düşmanlığı yapan insanlar çoğalıyor. Bir alevinin bir fabrika kurarak alevi gençlerine iş olanağı sağlaması ve dolgun ücret vermesi hoş olmaz mı arkadaşlar. Bunu kendim için istemiyorum. Şuan benim çalıştığım işe girmek için sıraya geçen milyonlarca insan var. Benim derdim boşta gezen gençlerimiz. İşi olmadığı için evlenemeyen gençlerimiz. Onlarında işi ve yuvası olsun. Hem kazansın hemde kazandırsın. Ancak bazı tiplerde çıkıyor yok ben sermayeye karşıyım diye yaygara yapıyor. Ondan sonrada çıkmış aşağıdaki gibi birşeyler geveliyorlar.
Beyefendi siz aydının ne olduğunu bile bilmiyorsunuz sanırım. Bir ülkenin zenginlerine aydın denmez. Bir ülkenin aydınlarına da zengin denmez. Aydınlık, zenginlik demek değil; fikir, kültür, sanat gibi insanın sosyal gelişimini sağlayan konularda topluma öncülük eden demektir. Aydının görevi düşünmektir, üretmektir, ışık tutmaktır. Fabrika açıp ticaretle uğraşmak değil. Konuları biraz daha iyi araştırıp ondan sonra Alevileri ticaretle uğraşmıyor, fabrika açmıyor, borsaya girmiyor diye eleştirsek daha iyi olacak gibi. Siz madem herşeyi bu kadar paraya, ekonomiye endekslemişsiniz, gerisi boş laftır diyorsunuz; öyleyse Alevilerin zaten size ekonomik olarak bir zarar verme ihtimalleri yok. İstediğiniz gibi para kazanmakta, borsayla falan uğraşmakta özgürsünüz. Bırakın birileri de fikir üretebilsin, kültür ve sanat gibi insanlığın gelişmesini sağlayan alanlarla uğraşabilsin. Zaten siz doğruyu görmüşsünüz. Hayatın amacının fabrikalar açıp para kazanmak olduğunu kavramışsınız. Diğer insanların edebiyatla, tiyatroyla, sosyolojiyle, felsefeyle, sanatla uğraşması sizi neden rahatsız ediyor ki? Bırakınız boş işlerle uğraşsınlar.
Hayat zor aç karınla da siyaset olmuyor. İş gerek aş gerek. Boş boş laflar gerekmiyor. İki kitap okuyup aydın olmak için milletin işini dil uzatmak gerekmiyor. İnsanları sonu olmayan siyasetin pençesine atmak ve ailelerin hayatını karartmak gerekmiyor. Aç insanın tiyatroya ve sinemaya gidemediğini, sosyal aktivitelere giremedeğini bilemeyen ve kendini aydın zanneden insanlar aramızda geziyor. Gelin bunları ayıklayalım. Üretim için tek yumruk olalım ve halkımıza iş ve aş imkanı sağlayalım Peygamberimizinde dediği gibi rızkımızın çoğu Ticarettendir. Bizde ticaret yapalım.
Ne yazık ki sermaye düşmanlığı yapan insanlar çoğalıyor.
Sermayeye tapmamak, sermayeyi aydınlığın, düşüncenin önünde görmemek sermaye düşmanlığı değildir.
Bir alevinin bir fabrika kurarak alevi gençlerine iş olanağı sağlaması ve dolgun ücret vermesi hoş olmaz mı arkadaşlar. Bunu kendim için istemiyorum. Şuan benim çalıştığım işe girmek için sıraya geçen milyonlarca insan var. Benim derdim boşta gezen gençlerimiz. İşi olmadığı için evlenemeyen gençlerimiz. Onlarında işi ve yuvası olsun. Hem kazansın hemde kazandırsın.
Sağolun. Bu ulvi amacınızı biz de farkettik zaten.
Ancak bazı tiplerde çıkıyor yok ben sermayeye karşıyım diye yaygara yapıyor. Ondan sonrada çıkmış aşağıdaki gibi birşeyler geveliyorlar.
Gene terbiye seviyesini aşağı çekmekten geri durmamışsınız. Bunu da bekliyordum. Neyse.
Hayat zor aç karınla da siyaset olmuyor. İş gerek aş gerek. Boş boş laflar gerekmiyor. İki kitap okuyup aydın olmak için milletin işini dil uzatmak gerekmiyor.
Ben burada milletin işine dil uzatan görmedim. Sadece millete beddua eden, kişilikleri hedef alan, her konuda Alevilere kinini ve nefretini ortaya koyanlar gördüm. Ama onun da bu konuyla alakası yok. Sermayeyi, parayı yücelttikce yüceltiyorsunuz. Ama aydın olmayı, kitap okumayı aklınız sıra aşağılamaya çalışıyorsunuz. Ne güzel işiniz varmış beyefendi, sizin yerinizde olmak isteyen de çokmuş. Bırakınız "Para kazanmak için yaşamayıp yaşamak için para kazananları. Uğraşmayın yazık. Onlar hayatın amacını farkedememiş. Boş işlerle uğraşıyorlar. Bu kadar üstelerine gitmeyin. Siz açın efendim fabrikalarınızı. Yapın ticaretinizi. Tüccar zihniyetli Alevi lazım memlekete. En büyük sorunumuz bu zaten, Aleviler olarak. Neymiş. Kitapmış, aydınlıkmış, düşünceymiş, siyasetmiş, felsefeymiş. Bırakın arkadaşlar bu işleri. Tüccar olun biraz tüccar. Erdal Bey sizi uyarmaya çalışıyor ama dinlemiyorsunuz.
İnsanları sonu olmayan siyasetin pençesine atmak ve ailelerin hayatını karartmak gerekmiyor.
Vay vay vay. Demek bu forumda ailelerin hayatı karartıldı ha. Kimmiş onlar bakıyım. Erdal Bey'den bu konuda kaçmamış. Allah bilir bu forumdaki düşünceler yüzünden kaç ailenin hayatı kararmıştır. Oysa tüccar olsalar. Oysa felsefeymiş, edebiyatmış, sanatmış bu boş işlerle uğraşmasalar ne güzel bir dünya olurdu.
Aç insanın tiyatroya ve sinemaya gidemediğini, sosyal aktivitelere giremedeğini bilemeyen ve kendini aydın zanneden insanlar aramızda geziyor.
Tabi ki. Gene çok yerinde bir tespit yapmışsınız Erdal Bey. Bir insanın aç olmaması için fabrika açması gerektiğini çok güzel yakalamışsınız. Ya sermayeye taparsın, ya aç kalırsın. Neymiş öyle tiyatro, sinema falan. Önce sermayene tap, fabrikanı aç, tüccar ol. Ondan sonra gidersin kardeşim.
Gelin bunları ayıklayalım.
Boşuna heveslenmeyin Erdal Bey. Tartıştınız olmadı. Kişisel saldırı yaptınız olmadı. Şimdi de taktik değiştirmişsiniz. Maalesef sizin o hep "hak ediyorlar" dediğiniz Aleviler gene bir hata yapacak ve o ayıklanmasını istediğiniz kişileri ayıklamayacaklar. Sonra siz daha da kızıp "Aleviler haketmeseydi, Madımak'ta yakılmazlardı" benzeri cümleleri gene söyleyeceksiniz. Anlamıyoruz biz iyilikten.
Üretim için tek yumruk olalım ve halkımıza iş ve aş imkanı sağlayalım Peygamberimizinde dediği gibi rızkımızın çoğu Ticarettendir. Bizde ticaret yapalım.
Lütfen. Sizin fikir paylaşımı değil de ticaret yapmanız daha isabetli olacak gibi. Siz önden buyurun.
ErdalNET 13.08.2005, 09:23 Bazı insanlara ne konuşsanız boşuna karşınızdaki insanın birşey almaya niyeti yoksa ne anlatırsanız anlatın o sizi anlamayacak ve sizin laflarınızı çarpıtarak size yine de çamur atmaya devam edecektir. Allah bu insanlara akıl fikir versin. Bildiğini papağan gibi söyleyip duran insanlar ya çok iyi bilen yada hiçbirşey bilmeyen insanlardır. Günümüzde birçok sahte aydınlar türemiştir. Gerek ayının ne olduğunun bile farkında olmayan cahil insanladır bunlar. İki kitap okuyarak aydın diye ortaya çıkarlar ancak içi boş aydınlardır bunlar, ateistlik sempatizanlarıdırlar. Ortamına göre ateist ortamına göre bir numaralı alevi fanatiği oluverirler. İnsanlığa üç kuruş faydaları yoktur. Kahvede oturur ve birkaç cahili çevresinde toplayarak kendine toplumda üst bir makam yaratmaya çalışırlar. Başkalarının okumasını istemezler çünkü çevresindeki herkes okusa onlara ekmek kalmayacaktır. Kominizmin sosyalizmin peşinde koşar dururlar. Hiç kendi içinden çıkan Ahmet Yesevileri, Yunus Emreleri, Pirsultan Abdalları, Hacı Bektaş-ı Velileri .... bilmezler. İnsanlarımızın kanına girerek gider fanatik sol gruplarının ve kürtçü fanatiklerin peşine takarlar ve onlardan medet umarlar.
Öncelikle size birşey anlatmak istiyorum. Bizim köyde bir dede vardı. Yoluna çok bağlı bir insandı. Köylüsüona saygı duyar ve yolundan giderdi. Fakat dedemiz bir sünni kürt için çalışmaya başladı. Ardından talipleri ona "dede sen ehli beyt soyundansın bu sana yakışmaz ceddin senin karşına çıkar" dediler. Ve söylendiği gibide oldu. Dede bizim ziyaretin yanındaki yokuşştan traktörle inerken birden durdu ve yanındaki çocuğu traktörden indirdi. Dedenin içine birşey mi doğdu yada bir sesmi işitti bilemiyoruz. Ardından traktör biraz gittikten sonra dede traktörün altında kalarak can verdi. Ancak yanında bulunan bardaklar kırılmamıştı bile.
Buradan şunu anlamamız gerekiyor. Biz nekadar iyi veya nekadar dürüst olursak olalım. Yolumuzdan saparsak yok olmaya mahkumuz. Aydın olmanın bir şartı yolunu imanını kaybetmek değildir. İnançsızlığın sonu yok olmaktır. Günümüzde de bunu görüyoruz. İmanı eksik alevi kardeşlerimiz ya sünnileşiyor yada masonların elinde hristiyanlaşıyor. Kürt kardeşlerimizi severiz onlarda bizi sevip bizimle yürüdükleri sürece. Nasıl ülkücüleri sevmiyorsak kürt milliyetçilerinide sevmiyoruz. İbadetinizi ana dille yapınız ancak siyaseti ibadete karıştırmayın. Yurt dışında cemevlerinin birçoğunun duvarlarında ya pkk yada apo resmi asılı. Bunların alevilikle alakası yoktur. Buralar fitne ve fesat yuvalarıdır. Kapatılmaları gerekir. Biz ülkemizin bütünlüğü içinde inanç özgürlüğü istiyoruz. Hristiyanların oyunu ile parçalanmış oyuncak olmak istemiyoruz.
Hep dedikodu, hep kin, hep nefret. Sürekli birilerinin dedikodusu, sürekli birilerini başka birilerine karşı kışkırtma, sürekli kişisel tırıvırılar. Daha "Masonluk"la "Misyonerlik"i karıştırıyor, ikisini birbirinden ayıramıyor ama Aleviliğin bütün sorunlarını çözmüş, sağı solu bize hedef gösteriyor. Bir önce otur aydın nedir, ne iş yapar onu öğren. Komünizm nasıl yazılır onu öğren. Masonluk nedir, misyonerlik nedir onu öğren. Ondan sonra insanlara "iki kitap okumuş aydınım diye geçiniyor" şeklinde kişisel tırıvırılar yaparsın. Kişisel saldırı, düşmanlık, bilgisizlik ve dedikodu üzerine kurulu bir tartışma da ancak buraya varabiliyor işte.
slm isacc
sana oncelikle bir sorum olacak sen nasil dunyaya geldin???seni yaratan kimdir????
Beni Yaratan Diye Bir Sey Yok ...Ben Dunyaya Seninde Cıktıgın Yerden Cıktım...
sayin isaac
lutfen konuyu saptirma butun canlilar bu sekilde meydana geliyo ama benim sana sordugum soru sen nasil var oldun herkes birden bire gelmedi dunyaya seni yaratan biri var bunu nasil hice sayarsin akil mantik almaz senin surda konustugunu....
saygilarimla...
chatlakalper 02.09.2005, 14:45 isaac terbiye sınırlarını zorluyorsun adamım.
whitehat 02.09.2005, 23:04 Beni Yaratan Diye Bir Sey Yok ...Ben Dunyaya Seninde Cıktıgın Yerden Cıktım...
Senin gibi adamların beyni bunu almaz.. Allah değer verdiği insanlara beyin vermiştir.. düşünmek düşünerek konuşmak konuşarak anlaşmak.. Ama bu sende biraz kıt.. Bre adam sen bir havaya muhtaçsın. Madem Haşa Allah yok 5 dk soluk alma sen kendi kendini idare edebiliyon mu? Yaşayabiliyon mu? Arkadaşım sen daha Allah'ın verdiği bir havanın ekskliğinde yaşayamiyorsun. Kaldıki diğer nimetlerin kesilmesi halinde yaşaman.. Sacmaliyorsun kocum.. Hemde Fazlasıyla.. İspat istiyorsan kendine bir bak bakam.. Seni Yaratan yok ise sen bana bir adet göz yapabilrmisin.. Sen daha bilmediğin birşeyi yapmaktan acizsin birde gelmişsin "beni yaratan yok" diyorsun.. Senin gibiler de olmazsa zaten bu dünyada doğruyu bulmak zor olcaktı tabii. Sen veya senin gibi düşüncelerde olanlar için "Bir harf kâtibini, bir iğne ustasını bildirdiği gibi, bu varlık alemindeki her mahluk da kendisini yaratanı çok cihetle bildirir ve gösterir. Bunun içindir ki, "Allah’ın varlığının delilleri mahlukatın sayısı kadardır, hattta daha da fazladır"..
Ben Allah'ın varlığını buraya yazmakla bitiremem ama sana söyle bir kaçını yazayım sende Adamsan kendine biraz Pay alırsın..
İmkân Delili: İmkân, olmanın da olmama kadar eşit ihtimale sahip olması demektir. Günlük konuşmalarımızda da mümkün erken olabilirde olmayabilir de manasını kast ederiz. Yaratılmış olun her varlı bize şu gerçeği haykırır: Benim olmamla olmamam eşit idi. Şu ana ben varsam var olmamı yoklukta kalmama tercih eden biri var demektir. O ise Ancak Allahtır.
Hudus delili: Hudus, sonradan olma demektir. Hudusun en büyük delili değişmedir. Bir varlıkta değişme varsa bu hareketin bir ilk noktası olacaktır. İşte o noktadan önce o şey varlık sahasına çıkmamıştı. Henüz yoklukta isen var olmayı kendi kendine irade edemeyeceğine ve buna güç yetiremeyeceğine göre bu var oluş Allahın yaratmasıyla gerçekleşmiş demektir. Maddenin termodinamik kanununa göre sürekli yokluğa doğru kayması, kainatın durmadan genişlemesi, güneşin süratle tükenişe doğru yol alması gibi vakıalar, bu varlık aleminin bir başlangıcı olduğunu gösteriyor.
Devir ve Teselsülün Muhal olması: Devrin muhal olduğu şu misalle açıklanıyor. Bir yumurtayı tavuğun yaptığını iddia eden adama soruyorsunuz. Tavuğu kim yaptı? Buna karşılık onun çıktığı yumurtayı gösteriyor. Buna göre tavuğu aradan çıkardığımızda yumurta yumurtayı yapmış oluyor. Bu ise muhaldir. Teselsül ise bir şeyin silsile halinde ta ilk noktasına kadar gidip o ilk varlığı kimin yaptığını sormak suretiyle Allahın varlığını ispat metodudur. Yani bu meyveyi şu ağaç yaptı, o bir önceki meyveden oldu, o da bir önceki ağaçtan. Böylece ilk ağaca yahut ilk meyveye kadar varıyor ve soruyoruz : Bunu kim yarattı diye .
Kuran yolu devir ve teselsülden çok farklıdır. Yumurtayı kim yaptı? Yahut meyveyi kim yaptı? sorusunun cevabı, doğrudan doğruya, “Allah yarattı” diye cevap verilir. İlim, irade, şefkat, merhamet kavramlarından bir nasibi olmayan, insanı tanımayan, hikmetten, sanattan anlamayan bu sebeplerin (tavuğun ve ağacın) sonucun yaratılmasında hiçbir tesirleri olmadığı ispat edilir. Böylece devir yahut teselsül deliline gerek duyulmaz.
Hikmet ve gaye delili: Her varlıkta kendisine mahsus bir gaye, bir maksat, bir fayda takip edildiği göze çarpmakta ve hiçbir şeyde gayesizlik, manasızlık ve israf sayılacak herhangi bir durum müşahede edilmemektedir. Hâlbuki, ne madde aleminde, ne bitki ve hayvanat dünyasında, ne de eşya ve hadiselerde şuur ve idrak mevcut değildir ki, bu gayeler silsilesi takip edilebilsin. Öyle ise, kainattaki bu şuurlu işleyişi ve bu hikmet ve gayeleri ancak Allaha isnat etmekle makul bir yol tutmuş olabiliriz.
Yardımlaşma delili: Yağmurun toprağın imdadını, güneşin gözlerin yardımına koşmalarından, ta havanın kanı temizlemesine kadar, bu alem bir yardımlaşa hareketiyle adeta dolup taşmaktadır. Bu yardımlaşmayı yapan taraflar birbirlerini tanımamakta, bilmemektedirler Öyle ise bu merhametli icraatı sebeplere vermek mümkün değildir.
Fıtrat ve Vicdan Delili: Allahı tanımanın sayılamayacak kadar çok delil ve işaretleri insanın yaratılışında, fıtratında mevcuttur. Bunlardan sadece örnek: İnsan fıtratı ve vicdanı her nimetin mutlaka şükür istediğini bilir. Bir peygambere kavuşmuş ve hidayete ermişse şükrünü Allaha yapar. Aksi hale batıl mabutlara tapar. Bu tapma insan vicdanın insanı zorlamasıyla gerçekleşir. Güzelliği takdir hissi de insan fıtratında mevcuttur. Sergiler, fuarlar bu his ile gerçekleşir. İnsan bu yaratılışının gereği olarak, şu sema yüzünde sergilenen yıldızları, zemin yüzünde boy gösteren çiçekleri, ağaçları, ormanları dolduran ceylanları, aslanları, denizlerde kaynaşan balıkları seyretmek ve onlardaki İlâhî sanatın mükemmelliğini takdir etmek durumundadır.
Dinler tarihi şahittir ki, beşeriyet hiçbir devrini dinsiz geçirmemiştir. Batıl, hatta gülünç dahi olsa, hemen her devirde bir dine inanmış ve bir manevi sistemi takip etmiştir. İnsan fıtratına bu Allah koymuştur ve insan ona inanmakla mükelleftir.
Bunlar yetmedi ise daha fazlasınıda anlatırım..
Saygılar
en iyisi sen hiç kimseyi yorma ve bu sorunun cevabınıda araştırma ne olsa oldugun zaman anlayacaksın tanrı varmı yok mu. eğer yoksa hiç kimsenin kaybedeceği birşey yok ama ya varsa yerinde olsam ben kendime bu soruyu sorardım tanrının varlığını değil şimdi dusun bakalım ya tanrı var sa?
isaac sana son bir sozum olacak sen bos yere ne kafani yor nede bizim kafamizi yor cunku sen anlamak istemiyosun yada boyle bir kapasiteye sahip olmadigin icin bu kadar zorluk cekiyorsun.bu olayin git gide boyutu degisiyor.en iyisi kimsenin terbiye ahlaki bozulmadan son ver. sana yazdigim mesajda (isaac lutfen konuyu saptirma her canli bu sekilde meydana geliyo)olayin buyumesini engellemek icindi yoksa sana verecek cevabimin uslubu daha farkli olacakti.
saygilarimla...
Isaac beye Tanrı'nın varlığını ispatlayacakmışız,sağlamasını da yapalım mı başka ne istersin?
2T+2A+2N+2R+2I=2(T+A+N+R+I)
(böyle başa böyle traşşşşşş)
Tamam Ozaman Konu Kilitlensin!!!...
vay İsaac olurda Davud'un yıldızı olmaz mı?
FORZA FİLİSTİN
TANKI YENEN ÇOCUK
gün gelir bulursun yada bulamazsın bu allaha kalmış çünkü ameller allahın elindedir yani allah sana hidayet nasip etmeyecekse her kez sana allahın varlığını ispatlasa sen inanmazsın tek diyeceğim şey allah sana hidayet nasip etsin
Tamam Ozaman Konu Kilitlensin!!!...
bak bakalim etrafina, bunlari yaradanimiz kim?
uzaylilarmi?
Seni ve bir arkadasini karanlik bir odaya koysalar, ve odada hic IsIK aydinlik olmasa birbirinizi göremeseniz, sen arkadasiyin o odada olduguna inanirmisin inanmazmisin? Onu göremedigin halde!
Tabiiki orda oldugunu bilirsin, ama gözlerin yaradilis itibariyle göremez, Allah insanlarin gözünü onu göremedigimiz sekilde yaratmis, yoksa Allahi ayan beyan görsek, sence inkar eden olurmuydu?
patasana24 20.09.2005, 20:50 bana beynini gösterebilirmisin.hayır ben sana kalbimi gösterbilirmiyim.yine hayır.öyleyse senin bana bana beynini gösterdiğin an sana ALLAHI göstermem mümkün olacak....................
sizz daha burdamisinizz yaa birakin Allah askinaa anlamayan insanlara bisey kanitlamak zorunda degilsinizzz is olsun diyee sizi ugrastiriyodurr belki kendi bile yazdilarina inanmiyordurr olay bu isteee.......
zapatistas 28.09.2005, 20:36 Tanrı'nın Varlığını İspatlayabilecek Birilerini Arıyorum Madem İnanıyorsunuz...
arkadas zarf atmış yani agzınızdan laf almaya calışmış sizin agzınızdan ben bunun ateist olduğunu inanmıyorum bazılarının allaha bende inanmıyorum demesini bekliyor sonrada gidip bakın aleviler allaha inanmıyor diyecek malesef cevap vermiş bir çok arkadas he deyin gecin böle durumalrda
arkadas zarf atmış yani agzınızdan laf almaya calışmış sizin agzınızdan ben bunun ateist olduğunu inanmıyorum bazılarının allaha bende inanmıyorum demesini bekliyor sonrada gidip bakın aleviler allaha inanmıyor diyecek malesef cevap vermiş bir çok arkadas he deyin gecin böle durumalrda
Doğru bir tespit... Bence bu formun açılması bile Alevilik inancına ters...
Alevimen 29.09.2005, 13:12 Doğru bir tespit... Bence bu formun açılması bile Alevilik inancına ters...
Neden böyle bir söylenti?
Neden böyle bir söylenti?
Sorunuzdan net bir anlam çıkartamadım. Nerden bu kanaate vardınız diye sor değilde söylenti olarak yorumlamanızdan ötürü de anlamamış olabilirim.
Ancak açılan bu konu başlığı ile ilgili düşüncemi ilgi/öneriler kısmında yazmıştım. Alevilik bir dinsel inanış ise ki öyle olduğu kesin yoksa dualarında, ibadetlerinde ve Cem törenlerinde Allah-Muhammed-Ali isimleri söylenmezdi.Bazı kesimlerce Aleviliğin bırakın İslam dışında tutulma çabaları din dışında tutulma, dinsizlikle itaam edilme çabaları olduğuda bilinmekte.
Alevimen 29.09.2005, 15:46 Bence bu formun açılması bile Alevilik inancına ters...
neden 'formun açılması ters' dediniz, bunu öğrenmek istiyorum. Biz, forum olarak, yanlış mı yaptık? Aleviler için neden bir forum platformu olmasın?
Forumla ilgili mesaj olduğu için dikkatimi çekti başlıkla direk ilgisi yok.
neden 'formun açılması ters' dediniz, bunu öğrenmek istiyorum. Biz, forum olarak, yanlış mı yaptık? Aleviler için neden bir forum platformu olmasın?
Forumla ilgili mesaj olduğu için dikkatimi çekti başlıkla direk ilgisi yok.
Yanlış bir kelime kullanarak yanlış anlaşıldım galiba.Form ile kastettiğim Aleviform değil, kastetmek istediğim şey açılan konu idi.
Elbette ki sadece Alevilik ile ilgili değil her türlü konu, düşünce kısaca hayatın içinde yer alan herşeyle ilgili formlar açılarak paltformlar oluşturulması yerinde bir uygulamadır.Bu platformalar, tıpkı burası gibi benzer oluşum ve inançları barındıran yerler olabileceği gibi, genel tartışma platformlarınında açılması insanların bilgi ve deneyimlerini paylaşması, farklı düşünce alışverişlerinde bulunup konulara farklı bir açıdan bakması ve medeni bir şekilde saygı çerçevesinde biraraya gelmesi bakımından gereklidir.
Alevimen 30.09.2005, 17:18 (yanlış anlaşılma için özür dilerim.)
her şeyi maddi yönüyle bakma kardeşş sen elektiriği gözünmle görüyon mu yok ama var gelde yok dee bakalımm allah varlığıda böyle bir şey görmen gerekmiyor hissetmen lazım o his yoksa 40 tane ispat ta yapsak boşş madem yok diyorsun bu sistemi kontrol eden kim kendi kendine mi eğer tanrı olmasaydı bugün düşündüğün her şeyi yapardın örneğin ; % 100 verimle çalışan bir sistem yap sana allah yok derim yapamıyorsun çünkü tanrı bir sınır koymuş sen tanrının yerinde olsan koymaz mısın insan oğlu sınırlı bir varlıktır her şeyi düşünemez bu demek değil dir ki otur hiç bişe yapma sınırı koyan varsa yaratan bir varlık var demektir birden çok olamaz da hiç bir ülkede iki başkan olur mu yada aynı sütadüde anlaşamazlar allah var dır sen yok desen de
sizin gibilerin yüzünden bize kafir diyorlar
selamün aleyküm
hic birsey tesadüf degildir.insanlar yiyecekler, hayvanlar..bunlarin hic biri tesadüf olarak ortaya cikmadi.
ilk önce IsaaC kardes, senin ne düsündügünü bilmem gerekirki, sana ordan itibaren anlatmaya baylayayim.tabii eger daha simdiye kadar tatmin olmadiysan...
kendi düsüncelrini biraz aktarirsan buna sevnirim
saygilarimla
vesselam
vesselam
izmirksk 16.10.2005, 20:12 arkadaş, neyi nasıl ispat edeceksin ?
Tanrı'nın varlığının yada yokluğunun matematiksel denklemi yoktur ki!
ayrıca mesela ben desemki evrenin çok ötelerinde bir varlık var ,insana benziyor biraz daha büyük ve tüm evreni yönetiyor desem böyle bir varlığın olmadığını nasıl ispat edebilirsin?
yanlış anlaşılmasın ,Tanrı yoktur demiyorum ama varlığıda yokluğuda kişinin kalbine kalmış(tabiki evrendeki yapı ,sağlıklı ve düşünen bir zihinle incelendiğinde, arkada bir yaratıcının olma ihtimali çok daha kuvvetli gözüküyor oda ayrı tabi)
Candacan 17.11.2005, 06:07 Vay Canlar Vay,
Helal olsun 12 Eylüle,
Helal olsun zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine.
Nerde Fizik, Matematik, Fen Bilgisi, Biyoloji ve diğer dersler. Bilim nerde.
Neyi tartışıyorsunuz. Bilmezmisiniz ki inançların doğrusuda olmaz, yanlışı da. Herkesin inancı kendine doğrudur. Diğerine göre ise yanlıştır.
Nasıl oluyor da bilimsellikten bu kadar uzak bir tartışma sürdürebiliyorsunuz. Nasıl oluyorda insanları inançlarına göre yargılayabiliyorsunuz. Nasıl oluyorda aleviliğin, hatta diğer dinlerin bile özünün, insanları iyi, temiz ve doğru ahlaklı olmalarını sağlamak olduğunu unutuyorsunuz. Söylemeye dilim varmıyor ama, nasıl oluyorda aleviliği bu kadar özünden koparabiliyorsunuz. Nasıl oluyorda bu kadar sevgi ve hoşgörüden uzak kalabiliyorsunuz. Nasıl oluyorda Madımak canilerini bile savunacak hale gelebiliyorsunuz. Nasıl oluyorda yüzyıllardır Anadoluda, her şeye rağmen varlığını onurlu mücadelelerle sürdüren, ayakta kalmayı başaran, sevginin ve hoşgörünün kalesi olan aleviliği, bir çırpıda hiçe sayabiliyorsunuz.
Sevgili canlar, bizim bildiğimiz, yaşadığımız alevilikten bahsetmiyorsunuz. Galiba siz gençler yeni bir alevilik yaratmaya çalışıyorsunuz. Buna gerek yok. Çevrenizde bunlardan çok. Katılıverin birine.
Sevgili canlar, diğer konularda yazdığınız o değerli yazılarınıza sığınarak size sesleniyorum. Bizim aleviliğimizi bu kadar özünden koparmayın. Buna hakkınız yok.Aleviliği, bilimden bu kadar uzaklaştırıp yobazlaştırmaya da hakkınız yok. Kusuruma kalmayın ama ya ben yanlış yerdeyim, ya da siz.
Tanrı içinizden sevgiyi ve hoşgörüyü eksik etmesin.
herşeyden önce özü inamak olan bir kavramın ispatını istemek özüne yapılış bir haksızlık olur.
alevilik allahı, varlıgın birliyi ilkesi çerçevesinde tanımlar. diger dinlerle arsındaki temel fesefi farklardan biri budur. örneğin: diger dinlerde allah herşeyi yoktan var etmiştir denir. halbuki fesefi açıdan bu bir pardoks teşkil eder. yani bu başlangışta bir varlık (allah), birde yokluk (ne oldu beli olmayan bir şey) var demektir. alevilye göre ise başlangıçta da, şimdide ve sonrada var olan tek şey allahtır. yani varlıgını algıladaıgınız veya algılamadıgınız herşey allah denen bütünün parçalrıdır ve bu bütün (allah) kendini düzene koyabilecek bir bilnce sayiptir.bu bilince göre ideal düzen bütünün her parçasının digerlerini sevmesiyle (dolayısı ile bütünü (allahı) sevmesiyle) saglanacaktır.yani alevilik fesefi açıdn temeli sevgi olan ideal bir düzen aryışıdır.bu fesefenin uç noktalarında yaşıyanlardan enel hak (ben allahım) diyenlerde çıkmıştır. burdaki ben allahım demek herşeyi ben yartım bana tapın demek deyil, allahı kendinde bulmaktır (tamamiyle sevgiyle dolu bir kalbe sayip olmak).
burda yazdıklarım mutlak dogrudur demiyorum. çünkü bunu dersem ispatını göstermek zorunda kalırım. böyle inanılıyor diyorum buda bunu ispat yükümlülüğünden kurtarıyor. özü inanmak olan bir kavramın ispat yükümlülüğü yoktur.
Candacan 17.11.2005, 22:06 Sevgili can, sevgili gölge;
Gerçekten büyük bir umutsuzluğa kapılmıştım. Yazımı okuduysan sebebini biliyorsun. Yüreğime su verdin, can verdin. Alevilik felsefesi kısıtlı bir alanda ancak bu kadar güzel açıklanabilirdi. Yanlış yerde olmadığımı anımsattın.
Eline, diline, yüreğine sağlık.
İsaacTanrı var veya yok! İnanan inanır, inanmayan inanmaz. 21. yüzyıldayız!
Tanrı ve bilim ekseninde isteyen bilime, isteyen tanrıya bel bağlar?
Bu soruları bu çağda sormak artık biraz abes...
Ben sana bu çağı ilgilendiren bir soru soracağım?
Neden israil bayrağını kendine sembol edinmişsin?
Yoksa sen yahudi misin de, burda müslüman veya alevileri mi kafalamaya çalışıyon?
Sen asılbenim soruma cevap ver?
maden allah yok sen neden yok oldugunu ikta ediyorsun demekki hala içinde çelişkisi var olmayan şeyi neden öğrenmekdeki caban niye birilerinin kalkıpta ha tamam allah yoktur deyipde seni desdeklemelerimi bekliyorsun ( dolmuş burdan geçmez)
Serkan_Devrim 27.12.2005, 15:05 herşeyden önce özü inamak olan bir kavramın ispatını istemek özüne yapılış bir haksızlık olur.
alevilik allahı, varlıgın birliyi ilkesi çerçevesinde tanımlar. diger dinlerle arsındaki temel fesefi farklardan biri budur. örneğin: diger dinlerde allah herşeyi yoktan var etmiştir denir. halbuki fesefi açıdan bu bir pardoks teşkil eder. yani bu başlangışta bir varlık (allah), birde yokluk (ne oldu beli olmayan bir şey) var demektir. alevilye göre ise başlangıçta da, şimdide ve sonrada var olan tek şey allahtır. yani varlıgını algıladaıgınız veya algılamadıgınız herşey allah denen bütünün parçalrıdır ve bu bütün (allah) kendini düzene koyabilecek bir bilnce sayiptir.bu bilince göre ideal düzen bütünün her parçasının digerlerini sevmesiyle (dolayısı ile bütünü (allahı) sevmesiyle) saglanacaktır.yani alevilik fesefi açıdn temeli sevgi olan ideal bir düzen aryışıdır.bu fesefenin uç noktalarında yaşıyanlardan enel hak (ben allahım) diyenlerde çıkmıştır. burdaki ben allahım demek herşeyi ben yartım bana tapın demek deyil, allahı kendinde bulmaktır (tamamiyle sevgiyle dolu bir kalbe sayip olmak).
burda yazdıklarım mutlak dogrudur demiyorum. çünkü bunu dersem ispatını göstermek zorunda kalırım. böyle inanılıyor diyorum buda bunu ispat yükümlülüğünden kurtarıyor. özü inanmak olan bir kavramın ispat yükümlülüğü yoktur.
sorunun özeti bu kadar açık. bu bir inançtır. kanıtlanmasını istemek biraz abes kaçıyor. kanıtlanabilseydi o inanç olmaz kanun olurdu ve herkes kabul ederdi. ama eğer istiyorsan sevgili Isiac inanmamıza sebep olarak bazı mantıksal çıkarımlar sunabilirim. ama bu mantıksal çıkarımlar şahsi görüşten öteye gitmez ve bir kanıt olmaz. zaten kanıt istenmesi abesle iştigaldır.
Serkan_Devrim 27.12.2005, 15:06 bu arada nick in Isiac Asimovdan geliyor heralde. o kişi benim için çok değerli biridir. kitaplarını zevkle okurum.
kardeş sana tafsiyem!!!!tolstoyun itiraflarım adlı kitabı okumandır.tanrıyı deneysel yolla var veya yok olduğunu kimse ispatlayamaz!!!Alevilikte tanrı kavramı her yerdedir.yani bir kuşun uçmasındaki güzellik,veya bir ırmağın akışındaki o ses insana ayrı bir huzur verir!!bunun gibi birçok örnek verilebilir!!Metfiziklende kimse bir yere varamaz. O SORULARIN İÇİNDE BOĞULUP GİDERSİN!!!
Alevimen 27.12.2005, 16:09 konu baya eskidi ve uzadı, kilitliyorum.
|
|