Orijinalini görmek için tıklayınız : Sünnilik bir mezhepmidir

A-L-E-V-İ
20.07.2005, 19:38
Ne Alevilik ne de Sünnilik bir mezheptir..

Sünnilik ..."Ehl-i sünnet ve'l cemaat " şeklinde adlandırılan Hanefilik-Şafiilik-Malikilik-Hanbelilik ve Bunların dışında kalan(Mu'tezile-Cehmiyye-Cebriyye-Kaderiyye vs..ve daha bir çok mezhebi içinde barındıran bir uygulamadır)

Bilinen 4 sünni mezhebin dışında kalanlar sapık ilan edilmiş...diğer dördü...Aradaki ayrılıkları kaldırmak ve mezhep savaşlarını önlemek(özelliklede Hanefi-şafii çekişmesi) için Birleştirilmiş..ve "Dört hak mezhep" söylemi türemiştir...

Gelelim Aleviliğe...

Alevilik de sünnilik gibi Genel adlandırmadır..Ali yanlısı toplululardır lugattaki karşılığı Alevi=Ali evi dir..

Bektaşilik(Tarikat)
Nusayriye
İsmailiye
isna aşeriyye
vs...bir çok tarikat/mezheb'i içinde barındırır...

Alevimen
20.07.2005, 19:44
konu kaydırıldı.

A-L-E-V-İ
20.07.2005, 19:49

Sünnilik ..."Ehl-i sünnet ve'l cemaat " şeklinde adlandırılan Hanefilik-Şafiilik-Malikilik-Hanbelilik ve Bunların dışında kalan(Mu'tezile-Cehmiyye-Cebriyye-Kaderiyye vs..ve daha bir çok mezhebi içinde barındıran bir uygulamadır)

Bilinen 4 sünni mezhebin dışında kalanlar sapık ilan edilmiş...diğer dördü...Aradaki ayrılıkları kaldırmak ve mezhep savaşlarını önlemek(özelliklede Hanefi-şafii çekişmesi) için Birleştirilmiş..ve "Dört hak mezhep" söylemi türemiştir...

Gelelim Aleviliğe...

Alevilik de sünnilik gibi Genel adlandırmadır..Ali yanlısı toplululardır lugattaki karşılığı Alevi=Ali evi dir..

Bektaşilik(Tarikat)
Nusayriye
İsmailiye
isna aşeriyye

İsaaC
20.07.2005, 19:55
Sıklara Sunu Eklenmesini İstiyorum...Mezhep Diye Birsey Yoktur ...

Bir Cok İslam Alimi Mezheplerin Olmadıgını Soyler ,Bu Dine Zarar Verecektir , Hatta Allah'a Sirk Kosmak Oldugunu Belirtirler...
Bencede Mezhep Dİye Birsey Yok , Her Alevi Bir Sunni , Her Sunni Bir Alevidir...

A-L-E-V-İ
20.07.2005, 19:59
Sıklara Sunu Eklenmesini İstiyorum...Mezhep Diye Birsey Yoktur ...

Bir Cok İslam Alimi Mezheplerin Olmadıgını Soyler ,Bu Dine Zarar Verecektir , Hatta Allah'a Sirk Kosmak Oldugunu Belirtirler...
Bencede Mezhep Dİye Birsey Yok , Her Alevi Bir Sunni , Her Sunni Bir Alevidir...

Bir çok islam alimi değil...genelde selefiye ekolü daha çok söyler..

"Her Alevi bir sünni her sünni bir alevidir.."

Hümanite açısından olaya bakarsan,elbette herkes İNSANDIR..ama. inanç bağlamında herkes aynı şekilde inanmak ve öyle yaşamak durumunda değildir..
Herkes birbirini olduğu şekliyle kabul ettiği sürece...sorun yoktur

Alevimen
20.07.2005, 20:02
Konu birleştirildi, lütfen konu açarken doğru bölümde olduğunuzdan emin olun. Aynı konuyu 2-3 defa açmamanızı rica ediyorum.

İsaaC
20.07.2005, 20:03
Bir çok islam alimi değil...genelde selefiye ekolü daha çok söyler..

Hümanite açısından olaya bakarsan,elbette herkes İNSANDIR..ama. inanç bağlamında herkes aynı şekilde inanmak ve öyle yaşamak durumunda değildir..
Herkes birbirini olduğu şekliyle kabul ettiği sürece...sorun yoktur

Koyu Cumleye Gore Milyarlarca Mezhep Vardır...

A-L-E-V-İ
20.07.2005, 20:12
Bak..arkadaşım

O "koyu" cümlemde Kişi bazında inançtan bahsediyorum

Herkesin bir durumdan yada olaydan anladığı farklıdır...Yol bazında insanlar her meseleyi anlamaya vakıf olmadıklarından..kendilerinden iyi bildiklerini düşündükleri kişileri rehber edinirler..

ortaya da mezhepler çıkar...

Mezheplere bağlı olan kişiler mezhebin çizdiği kırmızı hat içinde davranırlar..onun dışında kalan yerlerde özgürdür...Sünni inançta mesela dört mezhepten birini taklid etme vardır

Alevilikte akıl bu noktada rolünü biraz daha belirgin olarak hissettirir...

munzur_hozat
20.07.2005, 22:34
sunnilik hanefi mezhebine bağlı bir kol, biz nasıl şiiliğin bir kolu gibi algılanıyorsak.Onlarda öle.Bana göre sunnilik, alevilik ne ise o dur.Alevilik mezhepse o da mezhep kültürse o da kültür.Biz ak onlar kara gibi.Bu olmadı.Biz + onlar - gibi yanlış anlamayın zıt kutuplar gibi.İkisi de kutup ama isimleri farklı özellikleri faklı.

A-L-E-V-İ
21.07.2005, 19:25
Sayın "munzur_hozat"

Sünnilik "hanefi mezhebine bağlı bir koldur" demişsin...

Dostum...Sünnilikte Alevilik gibi GENEL KAPSAMI ANLATIR...Yani

sünnilik,Hanefilik-şafilik vs.yi kapsarken..
Alevilikte...Bektaşilik,Nusayrilik,İsmailiye vs yi kapsar...
Her ikiside MEZHEP değildir...GENEL TANIMLAMADIR

munzur_hozat
21.07.2005, 19:36
Bana göre sunnilik, alevilik ne ise o dur.Alevilik mezhepse o da mezhep kültürse o da kültür.Biz ak onlar kara gibi.Bu olmadı.Biz + onlar - gibi yanlış anlamayın zıt kutuplar gibi.İkisi de kutup ama isimleri farklı özellikleri faklı.
kardeşim yukarıdaki sözlerimi oku.Dediklerin halen tartışılan şeyler.Ben genel tanımlama manımla anlamam ben aleviyim karşımdaki sunni ise aramızda fark var demektir bitti.

A-L-E-V-İ
21.07.2005, 19:49
ben fark yoktur mu diyorum ..????

TheGodfather
21.07.2005, 23:01
sunnilik mezhep değildir. Sunnilik bir takım mezhepleri içinde barındıran bir akım demektir.Alevilikde öyle.

ErdalNET
23.07.2005, 12:12
Alevilik ve Sünnilik mezheptir ancak içlerinde oluşan akımlar mezhep değil tarikattır

yol
23.07.2005, 18:39
Sünniliğin ne olduğunu bilemeyeğim ama

Kul Nesimi şöyle der

Sorma be birader mezhebimizi
Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır
Çağırma meclis-i riyaya bizi
Biz şerbet bilmeyiz dolumuz vardır

Kısacası : Alevilik bir yoldur

Ezo
23.07.2005, 23:12
Alevilik ve Sünnilik mezheptir ancak içlerinde oluşan akımlar mezhep değil tarikattır

Alevigiligi cogu insan caferi mezhebi sandediyor ama alevilik bir mezhep degildir alevilik bir yoldur, aleviligi mezhep olarak görmek yanlistir

saygilar

ErdalNET
23.07.2005, 23:35
Alevilik şialığın Türkmen versiyonudur. Yani şialık mezhebinin devamıdır.

yol
23.07.2005, 23:49

Kim söyleyebilir ki bunu ? Bence öyle birşey yok.

Ezo
24.07.2005, 00:01

Bana göre sialik ve alevilik cok farklidir onalar Aliyi ve 12 imamlari severler ama yolunda gitmezler. Biz alevilar Hz Alinin yolunda gidenleriz

ErdalNET
24.07.2005, 12:55
Bana göre sialik ve alevilik cok farklidir onalar Aliyi ve 12 imamlari severler ama yolunda gitmezler. Biz alevilar Hz Alinin yolunda gidenleriz

Kerbela olayından sonra Hz.Ali soyunu devam ettirenler ve Aliyi sevenler Araplardan kaçarak Türkmen boylarına sığınmışlardır. Bu nedenle hakikat Türkmen boylarıyla anadoluya yayılmıştır. Horasan ve semerkantta bu öğretilerek alevilik inancının doğması sağlanmıştır.

yol
24.07.2005, 23:06
Kerbela olayından sonra Hz.Ali soyunu devam ettirenler ve Aliyi sevenler Araplardan kaçarak Türkmen boylarına sığınmışlardır. Bu nedenle hakikat Türkmen boylarıyla anadoluya yayılmıştır. Horasan ve semerkantta bu öğretilerek alevilik inancının doğması sağlanmıştır.

işte bu yüzden biz alevi olduk şii olmadık. zaten yakından bakanlar çok rahat net farklar görür.

polata
29.09.2005, 15:48

Gelelim Aleviliğe...

Bektaşilik(Tarikat)
Nusayriye
İsmailiye
isna aşeriyye

En bilimsel ve dolayısı ile en doğru açıklamayı aslında konu açılırken yapılmış yapılmış. Ancak bilimsel dil ile toplumun dili aynı olmayacağı olgusundan gidersek, bizler Sünni demekle Sünni inancındaki bütün mezhep, iananç ev tarikatları söyleme almış oluyoruz. Konuya bu açıdan baktığımız takdirde her ikiside de toplumsal söylem olarak mezhep olmakta.

MarineEngineer
04.11.2005, 01:33
Alevigiligi cogu insan caferi mezhebi sandediyor ama alevilik bir mezhep degildir alevilik bir yoldur, aleviligi mezhep olarak görmek yanlistir

saygilar

slm eda alevilikle ilgili kaynak İmam cafer sadık buyruundadır.ve aleviler imam cafer sadık mezhebindendir.senin mailini okurken de şah hatayinin bi deyişini dinliyodum bak deyişin sonunda şöle diyo ;
"imam cafer sadık mezhebindenim ,muhammed alinin kullarındanım ali ama nesli haydarındanım..."
imam cafer sadık buyruu alevilikle ilgili en büyük kaynak olarak nitelendiriliyo.....yanlışım wars düzeltin arkadaşlar bencede alevilik genel bir kavramdır ve mezhep deildir....hanefi ve imam cafer sadık mezhebi wardır...

özgüreren
08.11.2005, 15:34
mezhep'in türkçe karşılığı yoldur gerçek anlamda..her ikiside mezhepdir yani..şia Aleviliğin kolundandır..Alevilik şia'nın kolu değil...ilk zamanlarda bile alevilik vardı..yani Peygamberimiz öldükten sonra..şia'lık sonradan imam şii tarafından oluşmuştur...Aynı caferi mezhebi gibi..mezhep içide mezhep yani..üklemizde nasıl farklı kültürler ve milliyetler var oda bunun gibi işte kısaca..saygılar..ama konu başlığı yanlış..tek ele alıyorsun sonra sayfa içinde ikisinden bahsediyorusun..onun için oy kullanmadım

deniz778
26.08.2006, 01:18
[QUOTE=A-L-E-V-İ]Sayın "munzur_hozat"

Sünnilik "hanefi mezhebine bağlı bir koldur" demişsin...

Dostum...Sünnilikte Alevilik gibi GENEL KAPSAMI ANLATIR...Yani

sünnilik,Hanefilik-şafilik vs.yi kapsarken..
Alevilikte...Bektaşilik,Nusayrilik,İsmailiye vs yi kapsar...
Her ikiside MEZHEP değildir...GENEL TANIMLAMADIR[/QUm

arkadaşlar mezhep nedirrrr???? bencede mezhep diye birşey yok...sadece zamanında yapılan düzen oynatmacası.. herzaman olduğu gibi..