Orijinalini görmek için tıklayınız : türkiye ve devrim

taylan34
24.04.2006, 13:43
arkadaşlar konuya bir soru ile başlayacağım sizce türkiyede şuan bizim düşündüğümüz gibi bir devrim olabilirmi? öncelikle devrim nedir? onu bir netleştirelim .Devrim mevcut sistemden daha iyisini ve daha ilerisini getirmektir .(eksiğim olursa tamamlayın) oysa biz bu gün hep sistemin dışında kalarak( bilerek veya bilmeyerek) sadece muhalefet etmişiz ve yönetim kademesinde yer almamışız.yöneten sınıf değil yönetilen sınıf olmuşuz. bu gündevlet kurumlarını şeriatçı, kürtçü, 2.cumhuriyetçiler kuşatmıştır. yapılan her konuşma ve etkinlik dini, bölücü, şerhi konulara değilmeden geçilmez oldular.En son dün meclis başkanı sofu bülent arınçın cumhurbaşkanı ve genelkurmay başkanı nın gözünün içine bakarak ve adeta meydan okuyarak söylediği sözlerden sonra bence en büyük devrim varolanı korumaktır. yani cumhuriyete sahip çıkmaktır. hep eleştirdiğimiz devlet korkarımki bu gidişle hızla şeriata doğru kaymaktadır.alevi toplumundaki bu vurdumduymazlık bu sadece olanlar seyretme pozisyonu devam ederse korkarım ülke hızla bir iç savaş ve kaos ortamına sürüklenecektir.devletin kadrolarına yapılan uygunsuz atamalar sayın sezerden dönünce vekaleten atamalarla bu yobazlar devlette sızarak söz sahibi olmuşlardır.imamlar genel müdür , müezinler müşteşar olduğu bir ülkede hangi devrimden bahsede biliriz.bunlar dış güçlerin desteğiyle iktidara geldiler vede kalmak için diyet vermek zorundalar.Kıbrıs gibi ülkemizin güvenlik açısından can damarı olan(akdenize açılan kapı)bir yerdeki bütün haklarımızdan vazgeçtik. öyleyle soruyorum ozaman niçin kıbrıs barış hareketini yaptık? kuzey ırakta gözgöre göre bir kürt devleti kuruluyor hani kırmızı çizgilerimiz? kuzey ıraktaki oluşum güçlendikçe vede ekonomik durumları güneydoğu halkının üstüne çıkarsa( ki muhakak çıkacaktır ABDnin desteği ve petrol zenginliği) güneydoğuyu nasıl elde tutacağız.peki ozaman niçin 25 yıl terörle mücadele ettik ? bu günkü hükümet geleceğimizle ilgili çok büyük bir tehlikedir. akp nin 5 yıllık 2. dönemini düşünmek bile istemiyorum.şimdi ben sosyalistim ben devrimciyim ben atatürkçüyüm vede en önemlisi ben aleviyim diyen herkesin şapkayı önüne koyması lezım. bu gidiş nereye , neredeydik nereye gidiyoruz , nerede yalnış yaptık. bu ülke bu yobazlara meze olacak kadar ucuz olmamalı vede öyle olmaya layık değil. başımıza kumdan çıkarmanın vakti geldi ve geçiyor. bizler bu gün başımızı kumdan çıkarmasak onlar bi daha çıkaramayacağımız gibi bizi gömeceklerdir. gün birlik günüdür. farklılıklarımızı bir yana bırakıp cumhuriyetin etrafında birleşme günüdür. saygılar ve sevgiler sunuyorum......

Serkan_Devrim
24.04.2006, 13:51
tehlike olarak sadece kürtçülük görülmesin. kürtçülük gibi onu besleyen türkçülükte bu üğlke için en büyük tehlikelerdendir. her iki milliyetçilik birbirini besliyor.

bu arada konunun alevilikle ne alakası var? topik açarken uygun yerde açınız. kaydırıldı.

ufuk44
24.04.2006, 15:17
alevi toplumundaki bu vurdumduymazlık bu sadece olanlar seyretme pozisyonu devam ederse korkarım ülke hızla bir iç savaş ve kaos ortamına sürüklenecektir.

sevgili taylan34 arkadaşım

başta şunu söylemeliyim ki bu sözlerine kesinlikle katılmıyorum.çünkü şu anda bu forumunda bu konuları konuşmamız bile vurduduymaz olmadığımızın göstergesidir.

türkiyedeki alevi toplumu hiçbirzaman vurdumduymaz olmamıştır.zaten vurdumduymaz olmadığı için geçmişten beri çeşitli baskılara mahruz kalmıştır.

günümüzde alevi dernek ve vakıflarının yaptıkları çalışmalarda ortadır. türkiyeyi ilgilendiren konularda nasıl çalıştıklarıda görülmektedir.

cumhuriyetimize sahip çıkalım diyorsun yazında.cumhuriyet tarihinde herzaman cumhuriyetine sahip çıkan alevilerdir.ve sahip çıkmaya devam da edeceklerdir.

bence cumhuriyetine sahip çıkması gerekenler ortadır.

yazını sonunda kalkıp başımızı kumdan çıkarılım diyorsun.alevilerin ne zaman,hangi konularda başını kuma soktuklarını gördün.yukarıda dediğim gibi bu senin dediğin hareketleri yapmakdıkları için zaten baskı ve zulme mahruz kalmışlardır.

alevi tarihine baktığında da bunu görebilirsin.

saygılarımla.

taylan34
24.04.2006, 15:32
ufuk arkadaşım senin o çok çalışıyorlar dediğin dernekler daha bir araya bile gelmeyi beceremiyorlar. söylermisin hangi ülke sorunları ile ilgili rapor hazırlayıp kamuoyuna sunmuşlardır. hangi sorunlarla ilgili alternatif çözüm önerileri getirmişler. konser düzenlemekle , barlarda içki içip devrim naraları atarak cumhuriyetçi olunmaz. kendimize dev aynasında bakmayalım .

deniz gibi
24.04.2006, 15:34
Öncelikle yazınız için teşekürler arkadaşım.
Devrim ve devrimciler hakkında bu forumda konulara göre yorumlar yapıyoruz.
Proleter Devrim Evrensel bir olgudur.yani tek bir veya birkaç ülkedeki devrimle bütün dünya güzelleşmez.Etkileşim ve tek noktada bir birleşim gerekli.

Neyse yani artık sosyalizm özlemimiz artık bir ütopyaya doğru kayıp gidiyor.Çünkü en sosyalistim diyenimiz en büyük kapitaist çünkü yaşamak ve ayakta durmak için düzen bunu bize dayatıyor.Yani çalışmak,çalışırken susmak,susarken boğun eğmeyi emrediyor sistem bize.Yoksa ,yok olmak kalıyor.
Bizler ise bazen duygusal devrimcilik yaparak veya bir araya gelerek veya bir eylemde buluşarak vicdanlarımızı rahat tutuyoruz.

Sözlerimi Volkan Konak 'ın şu şarkı sözü ile tamamlamak istiyorum.
'Kapan kaptı köşeleri bize kaldı ucuz şarap şişeleri'

deniz
24.04.2006, 17:12
arkadaslar bu akp lerın basta olması benıde cok ürkütüyor,özellıkle bu 5 yıllık bır görevden sonra bırdaha basa gelmelerını düsünemıyorum.Ama kendıme soruyorum secım zamanı geldıgınde ben kıme oy verıcem dıye cünkü ortada (kendı adıma konusuyorum)oy verecegım bır partı yok eger chp nın basındakı baskan yanı denız baykal gıtmedıgı sürece artık ona vermekte ıstemıyorum.aslında bu konuda arkadasların yorumlarına ıhtıyacımda var yol gösterır ve bılgılerını paylasırlarsa sevınırım,aslında akp nın tek basına basa gelmesıde bunun bır göstergesı degılmı?(oylarımızın tek bırtek partıde toplanmamasının yanı)

okan02
24.04.2006, 22:57
mem marksist-leninistim o halde femokratik halk devrimini benimsiyorum
oda türkiye gibi müslüman bir ülkede imkansiz gobo görünüyor ama sanirim cok uzun bir silahli mücadele sonucu gerceklesebilir

lion12
25.04.2006, 03:18
Türkiye gibi bir yerde devrimci olmak zor ya hakikaten hem de çok zor.Koskoca devrimci Fidel Castro bile Türkiye'ye geldikten sonra kendisinin dahi bu memlekette bu kadar devrim yapamayacağını söyledi.Bu kadar sağcı bir toplumda devrimci olmakta çok zor ama devrimcilikte zaten zor durumda başarıldığı zaman kıymetlidir.

izem
25.04.2006, 16:57
belki yok katetmedik, doğduk, yaşıyoruz, ve öleceğiz..
kesilmek için sırasını bekleyen koyunlar gibi, ölümü bekliyoruz..

ne hayatın anlamı var, ne ölümün..devrimsizlik içinde, devrimi arıyoruz, anarşist eylemlerimizde, bu yolda vurulanlarımızla, ölenlerimizle.Bir annenin sevgisinden, bir sevgilinin kollarından mahrum, ölümle başbaşa, bir gözünde yaş, diğerinde düşman kolluyoruz...Ölüyoruz her gece, diriliyoruz inatla..

bir duman tadında yaşıyoruz..denizleri anıyoruz, gökyüzünde gözlerimiz bu defa..

Şu anda ülkemizde bir devrim yok..Varsa ben göremiyorum..
Peki yapılabilir mi?..
Evet neden olmasın?

Devrimi yanlış anlayanlar var;

1.Devrim=Kominizm ;çok yanlış bir düşünce devrim=yenilik devrim=gelişme devrim=hür bir Türkiye,unutmayınki Atatürk Türk tarihinin en büyük devrimcisidir hatta Dünyada onun kadar radikal kararlar alan yoktur!

2.Devrim=Yoldan çıkmışlık ;Devrim yeniliktir güncellemektir çünkü yıllar eski tabuları eskitir yenilik katmak gerekir,nasıl bir bilgisayar güncellenmeli bir millette güncellemelidir kendini sistemini devrim bizim ilerlememiz demektir...

Atatürkün ölümünden bu yana ilerleyememizin nedeni insanların Devrime öcü gözüyle bakmasıdır..

tolga_62
25.04.2006, 18:42
Devrimi yanlış anlayanlar var;

1.Devrim=Kominizm ;çok yanlış bir düşünce devrim=yenilik devrim=gelişme devrim..

Syn.İzem evet devrim,komünizm değildir,yani sadece bununla sınırlayamayız,Atatürk'ün yaptıkları kesinlikle önemli ve zorunlu bir devrimdir, ama komünist bir toplum yaratmak da devrim oluyor ,ilginç ve gülünçtür ki komünizm veya komünist toplum deyince çoğu kişinin aklına,özellikle aşırı milliyetçi ve dinci duygulara sahip kişilere göre sağ faşizminin soldaki benzetmesi geliyor,veya öylesi betimleme işlerine geliyor..

Türkiye'de devrimin gerçekleşebilmesi için ülkedeki kapitalist düzenin,kadrolaşmanın sona ermesi ve ulusalcı kimliğin hedefinin evrensel olması gereklidir.Kapitalizmi aşma iddiasını taşıyan "sosyalizm" de, ulusal ölçekte değil,evrensel ölçekli olmalıdır,çünkü ulusal sosyalizm diye birşey yoktur, devrimin sosyalizmden geçtiğini de düşünürsek sosyalizmin getirdiği komünist toplum, gerek alt gerekse üst aşaması itibaryle sınıfsız ve devletsiz bir toplumdur. Sosyalizm bu ideaya ulaştığında özel mülkiyetin ve sınıfların olmadığı,üretimin ve sosyal yaşamın tüm alanlarında özgür üreticilerin doğrudan karar verdikleri ve uyguladıkları bir dönem ortaya çkacaktır bu da Türkiye için bir devrim olacaktır...

saygılar....

şah_ismail
26.04.2006, 09:06
bakın her milletin içinde problem yaratanı vardır. bunu esas alarak komple bütün bir milleti hain ilan etmeyin. bahsettiğiniz gibi bir devrime gelince... mümkündür ve hiç zor birşey değil eğer 20 kişilik çekirdek kadro oluşturabilirseniz.

izem
26.04.2006, 10:47
Syn.İzem evet devrim,komünizm değildir,yani sadece bununla sınırlayamayız,Atatürk'ün yaptıkları kesinlikle önemli ve zorunlu bir devrimdir, ama komünist bir toplum yaratmak da devrim oluyor ,ilginç ve gülünçtür ki komünizm veya komünist toplum deyince çoğu kişinin aklına,özellikle aşırı milliyetçi ve dinci duygulara sahip kişilere göre sağ faşizminin soldaki benzetmesi geliyor,veya öylesi betimleme işlerine geliyor..

Türkiye'de devrimin gerçekleşebilmesi için ülkedeki kapitalist düzenin,kadrolaşmanın sona ermesi ve ulusalcı kimliğin hedefinin evrensel olması gereklidir.Kapitalizmi aşma iddiasını taşıyan "sosyalizm" de, ulusal ölçekte değil,evrensel ölçekli olmalıdır,çünkü ulusal sosyalizm diye birşey yoktur, devrimin sosyalizmden geçtiğini de düşünürsek sosyalizmin getirdiği komünist toplum, gerek alt gerekse üst aşaması itibaryle sınıfsız ve devletsiz bir toplumdur. Sosyalizm bu ideaya ulaştığında özel mülkiyetin ve sınıfların olmadığı,üretimin ve sosyal yaşamın tüm alanlarında özgür üreticilerin doğrudan karar verdikleri ve uyguladıkları bir dönem ortaya çkacaktır bu da Türkiye için bir devrim olacaktır...

saygılar....

Sanmam..
Türkiye kaldıramaz Sosyalizmi..
Eğer kaldırabilse uygun olsa amenna.Ben de seviyorum sosyalizmi.Destekliyorum da yeri gelince..Ama ülkemiz için en iyi anlayış kemalizm anlayışıdır diye düşünüyorum..

şah_ismail
26.04.2006, 11:01
Türkiyenin midesi sosyalizmi almaz.